ANALYSE Oktober Libanon. grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANALYSE Oktober 2008. Libanon. grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg"

Transkript

1 ANALYSE Oktober 2008 Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg Den aktuelle uro i Libanon fører i øjeblikket til et forøget syrisk pres på Libanons politiske ledere. Syrien har en indlysende interesse i at benytte lejligheden til at udnytte situationens regionale og internationale udenrigspolitiske muligheder. For Libanon bidrager dette yderligere til de skærpede konflikter mellem den siddende regering, Hizbollah og de sunni-muslimske islamistiske grupperinger. De mange konflikter peger i retning af langvarig ustabilitet i det ellers hårdt prøvede Libanon.

2 Peter Seeberg: Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro 2 Grænsen mellem Libanon og nabostaterne Syrien og Israel er kontroversiel på mere end én facon. En række uafklarede spørgsmål kendetegner situationen, hvoraf Sheeba Farms-spørgsmålet vel nok er det mest internationalt kendte. Langs Bekaa-dalens østside hævdes der af flere iagttagere at være områder, hvor syriske soldater befinder sig på libanesisk territorium. Grænsen mellem Libanon og Syrien bliver (formentlig jævnligt) passeret af våbentransporter på vej fra Iran til Hizbollah i Libanon. Og sandsynligvis lægger Libanon jord til træning af radikale grupperinger, som efterfølgende passerer Syrien (ganske givet efter aftale med regimet i Damaskus) på vejen til Irak. Da Libanons præsident Michel Suleiman besøgte Syriens præsident Bashar al-assad i august 2008, var grænsen mellem de to stater et af de centrale emner på dagsordenen. Ingen ved naturligvis hvad de nåede frem til, men det forekommer sandsynligt, at al-assad benyttede lejligheden til at gøre Suleiman opmærksom på, at Syrien ikke vil finde sig i, at Syriens dominans i området anfægtes. Det betyder ikke, at Syrien ikke gerne ser, at militante grupper opretholder træningslejre i det nordlige Libanon og i Bekaa-dalen, men Syrien vil vide, hvad der foregår og helst kontrollere begivenhederne. Grænsen mellem Libanon og Syrien blev etableret under det franske mandat i mellemkrigstiden. Grænsedragningen var ikke fuldstændig retfærdig i henseende til at sikre etniske/religiøse hensyns fordeling på hver sin side af grænsen og siden har der fra tid til anden været forsøgt taget hul på spørgsmålet indtil videre uden succes. Den libanesiske hær udarbejdede i 1975 en rapport om uløste grænseproblemer, der påviste at der 36 steder langs grænsen var kontroverser om tilhørsforhold o. lign. Det særlige Sheeba Farms spørgsmål, der handler om nogle få gårde i det sydøstlige Libanon, er fortsat uafklaret og siden 2006 har et FN-hold arbejdet på denne sag, som også direkte og indirekte indgår i flere FN-resolutioner vedrørende landet. Israel-sporet De mange interne problemer i Libanon bekymrer ikke bare Syrien. Også ved Israels grænse mod Libanon opleves en voksende spænding, som kan resultere i fornyet militær konfrontation. Såvel israelske som Hizbollah-ledere har for nylig fremsat bastante trusler, som peger i retning af optrapning. Israels ministerpræsident Ehud Olmert, der 21. september 2008 meddelte sin fratræden, udtalte således tidligere på efteråret, at såfremt det kom til nye angreb fra Hiz-

3 Peter Seeberg: Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro 3 bollahs side, ville Israel behandle hele Libanon som en Hizbollah-stat, altså med andre ord en trussel om ikke som i 2006 at tage hensyn til, at angrebet kom fra Hizbollahs side. Omvendt udtalte Muhammad Raad, leder af Hizbollahs parlamentsgruppe, kort tid efter, at hvis Israel angreb Iran, ville Hizbollah ramme Israel med raketter. Den israelske Libanon-kender Eyal Zisser peger på, at disse konfrontative ytringer fremkommer på baggrund af en ellers let forbedret situation i Libanon efter Doha-samtalerne, der for en stund så ud til at ville skabe politiske stabilitet i den urolige libanesiske politiske virkelighed. Pointen er imidlertid, at Israel netop ikke så Doha som et fremskridt, da Hizbollah jo blev markant styrket i det libanesiske parlament og samtidig havde held til at markere sig som en magtinstans, der kunne diktere betingelserne for politiske forandringer. Hizbollahs status som en uafhængig og stærk libanesisk aktør er en permanent torn i øjet på Israel, der ønsker at stække organisationen, men må konstatere, at dette bliver særdeles vanskeligt, så længe den libanesiske regeringsleder Fouad Siniora, sidder i spidsen for en ustabil politisk ledelse. Grænsespørgsmålet mellem Libanon og Syrien indgår også i den israelske kritik af udviklingen i Libanon. Den israelske forsvarsminister Ehud Barak har således anført, at den ukontrollerede grænse mellem Libanon og Syrien udgør en væsentlig del af baggrunden for, at Hezbollah i så markant grad har kunnet genopbygge deres arsenal af våben og ikke mindst missiler med henblik på kommende aktioner. Barak knytter dette sammen med en kritik af FN s United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL) i Sydlibanon, som efter Israelsk opfattelse overhovedet ikke har haft den ønskede effekt i henseende til at forhindre en genopbygning af Hezbollah til fuld styrke fra før krigen i 2006 eller måske endda til et endnu højere niveau. FN-sporet UNIFIL-styrken blev oprindeligt etableret i På baggrund af konflikten mellem Israel og Hizbollah i sommeren 2006 og vedtagelsen af FN-resolution 1701, der markerer at indsatsen handler om at genskabe fred og sikkerhed i Libanon, udvides UNIFIL-styrken til maksimalt mand, der gives mandat til at assistere den libanesiske regering med at forhindre indsmugling af våben og andet udstyr (læs: missiler) til Hizbollah eller andre bevæbnede grupper i den sydlige del af Libanon.

4 Peter Seeberg: Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro 4 FN s resolution 1701 blev vedtaget af FN s Sikkerhedsråd den 11. august Den gentager ambitionen fra resolution 1559 om at der skal gennemføres en fuldstændig afvæbning af alle bevæbnede grupperinger i Libanon, så alene hæren besidder våben. UNIFIL-styrken har været sammensat af enheder fra så forskellige lande som Danmark, Ghana, Kina, Polen og Ukraine og en række andre. Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland har dog leveret de største bidrag af soldater. Det er karakteristisk, at staterne i lokalområdet, Israel, Libanon og Syrien, alle har formuleret kritik af UNIFIL-styrkernes indsats ikke overraskende drejer den kritik sig bl.a. om overholdelse af forpligtelsen til at overvåge grænserne staterne imellem, om end ud fra forskellige synsvinkler. I august 2008 er UNIFIL-mandatet blevet forlænget, således at missionen kan fortsætte. Af rapporter udarbejdet i tilknytning til arbejdet fremgår, at de mange problemer med radikale grupper, ofte i (eller i tilknytning til) de palæstinensiske flygtningelejre, betragtes som et stort problem. En FN-rapport med direkte reference til Generalsekretær Ban Ki Moon påpegede i slutningen af august 2008, at grænsesituationen i området ikke er blevet forbedret siden Fra syrisk side udtrykker man dyb bekymring over den udbredte smugling over grænsen mellem Libanon og Syrien, hvorfor man har rykket adskillige tusinde syriske tropper til grænseområdet. Uden at ville skyde Syrien motiver i skoene kan man forsigtigt antage, at troppebevægelserne næppe alene handler om at forhindre smugling af spiritus og narkotika over grænsen, selvom dette i sig selv hævdes at være et stort problem. Den syriske udenrigsminister Walid Mouallem har på det seneste lagt pres på Libanon med henblik på at tage fat på at løse de mange grænseproblemer fra libanesisk side. Grænseproblemerne og de islamistiske sunni-muslimske grupperinger Med til grænseproblemerne hører, at der så at sige fra alle parters side udtrykkes bekymring over et fænomen, der synes at have fået fornyet styrke i de senere år, nemlig radikale sunni-muslimske grupperinger, der opererer i Libanon, men også passerer syrisk territorium på vej til Irak. Tripoli i Nordlibanon synes at være blevet til hjemsted for voldsomme konflikter mellem pro- og antisyriske grupperinger, sidstnævnte muligvis støttet af kredsen omkring Saad Hariri, selvom dette benægtes. Som det påpeges i en rapport fra Carnegie Middle East Centre (januar 2008) udgør de prosyriske grupper langt fra nogen monolitisk enhed. En del af miséren synes at kunne forklares ved henvisning til traditionelle sociale forklaringer:

5 Peter Seeberg: Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro 5 mangel på beskæftigelse, marginalisering osv. Desuden har den hårdhændede kamp mod grupperne utvivlsomt bidraget til en oplevelse af forfølgelse og offergørelse. Men dertil kommer den betydelige opsplitning mellem de religiøse grupper, som under og efter borgerkrigen fortsat kendetegner landet. Og konflikterne i Irak og Afghanistan bidrager til skabelsen af et overnationalt, salafistisk netværk, som søger hen, hvor der er mulighed for aktioner. I den forbindelse er grænsen mellem Syrien og Libanon igen væsentlig. Syrien kan udnytte disse grupper i sin bestræbelse på fortsat at spille en rolle i Libanon. Men samtidig er det vanskeligt for Syrien at styre hvad der foregår. Al Qaida lader sig ikke kontrollere fra Damaskus og de palæstinensiske lejre unddrager sig i nogen grad også kontrol udefra. Det komplicerer situationen, at de palæstinensiske grupperinger ikke entydigt er kontrolleret fra Damaskus. Tværtimod er der betydelig rivalisering og konflikt også mellem palæstinensiske grupper både inden for og uden for lejrene. De libanesiske sikkerhedsstyrker (ISF) påstås at have inddraget prominente salafister med base i Libanon i deres forhandlinger med Fatah al-islam, der gav anledning til den lange blodige konflikt i Nahr el-bared-lejren nord for Tripoli i sommeren 2007, der kostede flere hundrede mennesker livet. Alt i alt et uhyre komplekst billede, som peger på langsigtede problemer. Grænseproblemer og langvarig uro. Der er således ikke noget der tyder på, at Libanons mange interne problemer falder til ro foreløbig. Uroen fører forøget syrisk pres på Libanons politiske ledere. Og for Libanon bidrager dette yderligere til de skærpede konflikter mellem den siddende regering, Hizbollah og de sunni-muslimske islamistiske grupperinger. De mange konflikter peger i retning af langvarig ustabilitet i Libanon og grænseproblemstillingen i al sin mangfoldighed understøtter denne triste tendens. På det seneste har flere iagttagere gjort gældende, at en fornyet syrisk invasion er nært forestående. I betragtning af, dette langt fra ville være nogen garanti for kontrol med de mange uroelementer i Libanon og desuden at en invasion ville være en voldsom provokation i forhold til det internationale samfund, forekommer en decideret invasion næppe sandsynlig. Men det er klart, at uanset kortsigtede interesserer i at bidrage til uroen i Libanon kan heller ikke Syrien i længden leve med Libanon som et fornyet, kaotisk konfliktområde.

6 Peter Seeberg: Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro 6 Libanons problemer ved grænserne bidrager til at destabilisere situationen og de involverede aktører synes enten ikke at ønske at gøre noget alvorligt ved det eller er ikke i stand til det. Løsningerne synes derfor at ligge langt ude i fremtiden. Kilder: Abdel-Kader, Nizar: A new vision for good neighbours, Bitterlemons, 37,6, Sept. 18. Abdel-Latif, Omayma: Lebanon s Sunni Islamists A Growing Force, Carnegie Papers, Carnegie Middle East Center, No. 6, Allaf, Rime: As Syria watches, Lebanon changes, Bitterlemons, 37,6, Sept. 18. Biederman, Ferry: Syria-Lebanon tensions rise, Financial Times, 1. October Blanford, Nicholas: Border complications promise long dispute, Bitterlemons, 37,6, Sept. 18. The Daily Star ( Harris, Alistair: Half Full or Half Empty: Assessing Prospects for Peace in Lebanon, SUIPeace Briefing, United States Institute for Peace, May Katrib, Jean-Pierre: Ending (or Deepening) the Crisis in Lebanon: The Role of Electoral Reform, PolicyWatch#1378, The Washington Institute for Near East Policy, June The Middle East and North Africa 2008, London: Routledge Schenker, David: Can Lebanon s March 14 Reverse the Tide? PolicyWatch#1391, The Washington Institute for Near East Policy, July Syria urges security cooperation on Lebanons border, International Herald Tribune, 1. October UN: Security Council Report, October 2008, Lebanon, UN, New York, Zisser, Eyal: On a new path, Bitterlemons, 37,6, Sept. 18. Stikord: Emner: Grænsekonflikter, Sheeba Farms, FN Resolution 1701 Lande: Libanon, Syrien, Israel

Trusselsvurdering for et eventuelt dansk VIP-beskyttelseshold, der skal operere i Syrien

Trusselsvurdering for et eventuelt dansk VIP-beskyttelseshold, der skal operere i Syrien 25. november 2013 Situations- og trusselsvurdering til brug for udarbejdelse af beslutningsforslag vedrørende eventuelt danske bidrag til støtte for OPCW s arbejde med destruktion af Syriens kemiske våbenprogram

Læs mere

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien 24. marts 2013 Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at mindst 45 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at tilslutte sig oprøret mod al-assad-regimet siden

Læs mere

Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009

Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009 ANALYSE Maj 2009 Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009 Peter Seeberg Det forestående parlamentsvalg i Libanon bliver intenst dækket af såvel mellemøstlige

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Første fase i krigen mod Islamisk Stat er ved at være overstået. 15. oktober, 2017 Lars Erslev Andersen om de kommende måneder: color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Kampen

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Folkeuniversitetet, Syddansk Universitet 21. september 2017 INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Lektor phd Peter Seeberg, direktør for DJUCO (www.djuco.org.) Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet

Læs mere

DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk

DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief Den strategiske alliance mellem Iran, Syrien og Hizbollah og dens betydning for

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Iran som vedtaget af Rådet den 4. februar 2019.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Iran som vedtaget af Rådet den 4. februar 2019. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. februar 2019 (OR. en) 5744/19 MOG 7 CFSP/PESC 57 CONOP 9 IRAN 2 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.:

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Efterretningsmæssig risikovurdering 2006

Efterretningsmæssig risikovurdering 2006 Efterretningsmæssig risikovurdering 2006 Kastellet 30-2100 København Ø Telefon 33 32 55 66 Telefax 33 93 13 20 www.fe-ddis.dk E-mail: fe@fe-mail.dk Nr.: 350.460-02100 Dato: 4. december 2006 (Bedes anført

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juli 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 18. juli 2016 til: delegationerne

Læs mere

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien 26. juni 2014 Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at antallet af udrejste fra Danmark til konflikten i Syrien nu overstiger 100 personer,

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak university of copenhagen University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation for published version

Læs mere

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 2 Betragtning B B. der henviser til, at libyerne som led i Det Arabiske Forår gik på gaden i februar 2011, hvorefter der fulgte ni måneder med civile uroligheder; der henviser

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik

Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik Nils Holtug Centre for Advanced Migration Studies Afdeling for filosofi Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Dias 1 Hvilke etiske

Læs mere

Når demokrati ikke er vejen frem: Valg i kølvandet på borgerkrige

Når demokrati ikke er vejen frem: Valg i kølvandet på borgerkrige Når demokrati ikke er vejen frem: Valg i kølvandet på borgerkrige Bertel Teilfeldt Hansen Krige mellem stater bliver sjældnere og sjældnere, og på mange måder er det internationale samfund i dag fredeligere

Læs mere

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning.

2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013. Betænkning. 2012/1 BTB 49 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 15. januar 2013 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Om organisationsændringer og reaktioner herpå

Om organisationsændringer og reaktioner herpå Om organisationsændringer og reaktioner herpå mine erfaringer og gode råd v. Steen Vidø, Mercuri Urval A/S Agenda Om forandringer og reaktioner herpå Jeres konkrete situation vilkår og muligheder At skabe

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 231 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 231 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 231 Offentligt Udenrigsministeriet TALEPUNKT Til: Udenrigsministeren J.nr.: Fra: MENA Dato: 17. maj 2016 Emne: Samråd i Udenrigsudvalget den 17.5.2015:

Læs mere

Fremtidens krige udkæmpes på nettet Illustrer...

Fremtidens krige udkæmpes på nettet Illustrer... Fremtidens krige udkæmpes på nettet KRIGSTEKNOLOGI: Cyberkrigen vil i fremtiden rase via massive hackerangreb og skjult cyberspionage. Kina har allerede en hær på titusindvis af militære cyberspioner,

Læs mere

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 11 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: kort orientering om situationen i Kobani i det nordlige Syrien. Der er tale om et åbent samråd. Udenrigsministerens

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan Europa-Parlamentets beslutning af 13. juni 2012 om situationen i Sudan og Sydsudan (2012/2659(RSP)) Europa-Parlamentet, - der henviser til sine tidligere beslutninger

Læs mere

November Kære venner,

November Kære venner, November 2007 Kære venner, Der er igen gået alt for lang tid, siden jeg sidst skrev til jer i mit nyhedsbrev af februar 2005. Det er ikke, fordi jeg ikke har noget at skrive om. Alt for meget sker i denne

Læs mere

- Private

- Private 3.5 Antal andels- og private mejerivirksomheder med og uden direkte indvejning Number of co-operatives and private dairies with and without deliveries from dairy farm Med direkte indvejning Delivery from

Læs mere

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES

Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 DIIS DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Bistand & sikkerhed? DIIS, 3. februar 2012 Lov om udviklingssamarbejde 1971: støtte samarbejdslandenes regeringer i at opnå økonomisk vækst for derigennem at sikre social fremgang og politisk uafhængighed

Læs mere

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Opgave 1. 3 Spilresume 3 Opgave 2. 4 Spørgsmål som rækker ud over spillet 4 Opgave 3. 5 Skriv en bedre historie 5 Gloser 6 MISSION:

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

SYDLIGE PARTNERE RETSGRUNDLAG INSTRUMENTER

SYDLIGE PARTNERE RETSGRUNDLAG INSTRUMENTER SYDLIGE PARTNERE Den europæiske naboskabspolitik (ENP) omfatter ti af EU's naboer i det østlige og sydlige Middelhavsområde: Algeriet, Egypten, Israel, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Palæstina, Syrien

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0346/2017 15.5.2017 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden for Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium

Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium ANMELDELSE November 2008 Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium Peter Seeberg På tærsklen til Barack Obamas overtagelse af præsidentembedet i USA den 20. januar 2009 udkommer en bog af den

Læs mere

Mellemøsten og klimaforandringerne

Mellemøsten og klimaforandringerne dfdf ANALYSE December 2009 Mellemøsten og klimaforandringerne Martin Hvidt Verdens statsledere og klimaforhandlere samt demonstranter og pressefolk er netop nu samlet til klimatopmødet i København, hvor

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 735 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 735 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 735 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 19. august 2014 Dok.: 1273016 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget 2017-18 UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt DET INTERNATIONALE SEKRETARIAT UDENRIGSNOTE Til orientering

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

Jeg forstår spørgsmål M på den måde, at svaret især skal fokusere på den

Jeg forstår spørgsmål M på den måde, at svaret især skal fokusere på den Udenrigsudvalget 2008-09 URU alm. del Svar på Spørgsmål 101 Offentligt NOTITS Til: Udviklingsministeren J.nr.: 5.N.660. CC: Bilag: Fra: MENA Dato: 2. februar 2009 Emne: Besvarelse af URU samrådsspørgsmål

Læs mere

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 12. og 13. december 2002 BILAG. Bulletin DA - PE 326.

BILAG DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER. den 12. og 13. december 2002 BILAG. Bulletin DA - PE 326. 21 DET EUROPÆISKE RÅD KØBENHAVN FORMANDSKABETS KONKLUSIONER den 12. og 13. december 2002 23 I BUDGETMÆSSIGE OG FINANSIELLE SPØRGSMÅL EU tilslutter sig resultatet af de forhandlinger, hvor det er blevet

Læs mere

Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018.

Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018. Flygtningenævnet meddelte i juni 2019 opholdstilladelse (B-status) til en kvindelig statsborger fra Syrien. Indrejst i 2018. Nævnet udtalte: Klageren er etnisk araber og kristen. Klageren er født i [X],

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 16.9.2014 B8-0137/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden i Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 25. januar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Når storpolitik rammer bedriften

Når storpolitik rammer bedriften Når storpolitik rammer bedriften Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Herning, 23. februar 2015 1 Nye markeder lokker 2 Nye markeder lokker

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu

Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu ANALYSE November 2008 Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu Jakob Egholm Feldt Som i de fleste moderne demokratier spiller kandidaternes personligheder også en stor rolle i israelsk politik. Israelerne

Læs mere

Vedlagte opgørelse viser, at 19 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund.

Vedlagte opgørelse viser, at 19 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Vedlagte opgørelse viser, at 19 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. En opgørelse foretaget den 7. november 2006 af indsatte og klienter i Kriminalforsorgen, viser at 19 % har udenlandsk

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0392/11. Ændringsforslag. Harald Vilimsky, Mario Borghezio for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0392/11. Ændringsforslag. Harald Vilimsky, Mario Borghezio for ENF-Gruppen 5.12.2018 A8-0392/11 11 Punkt 10 10. opfordrer EU-Udenrigstjenesten til at udvikle "emnebaserede koalitioner" med ligesindede lande for at støtte og fremme en regelbaseret international orden, multilateralisme

Læs mere

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren]

[Indledning inden ordet gives videre til justitsministeren] Udenrigsudvalget 2018-19 URU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Samrådsspørgsmål M om lokal retsforfølgning af syrienskrigere til besvarelse den 27. marts 2019 TALEPUNKT Tak for indkaldelsen

Læs mere

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE COPENHAGEN K TID TIL CHAMPAGNE?

DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE COPENHAGEN K TID TIL CHAMPAGNE? DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE 56 1401 COPENHAGEN K +45 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief TID TIL CHAMPAGNE? Den politiske krise i Libanon og Dohaaftalerne Rune Friberg

Læs mere

Dobbeltmagten i Beirut

Dobbeltmagten i Beirut ANALYSE Maj 2008 Dobbeltmagten i Beirut Peter Seeberg De seneste ugers udvikling i Libanon har for alvor vist, at Hizbollah reelt er langt stærkere end den siddende regerings magtapparat. Dette har givet

Læs mere

Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning

Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning 23. oktober 2015 Terrortruslen mod Danmark fra udrejste til Syrien/Irak Sammenfatning Konflikten i Syrien/Irak tiltrækker fortsat personer fra Danmark, men antallet af udrejste og hjemvendte har været

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001:

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: KAPITEL 7 De internationale konflikter Folketingsbeslutning 2001: Danske soldater til Afghanistan Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske

Læs mere

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 6 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2017 C(2017) 6504 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 3.10.2017 om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse

Læs mere

100. møde Fredag den 8. september 2006 (D)

100. møde Fredag den 8. september 2006 (D) Fttm100.fm Page 8380 Tuesday, October 3, 2006 12:24 PM 8380 Fredag den 8. september 2006 (D) 100. møde Fredag den 8. september 2006 kl. 10.00 Dagsorden 1) Eventuelt: Første behandling af beslutningsforslag

Læs mere

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så?

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Lektor, Jens Ringsmose Institut for Statskundskab Syddansk Universitet INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB Plottet 1. Hvad er dansk udenrigspolitisk

Læs mere

3. TABELLER OG DIAGRAMMER

3. TABELLER OG DIAGRAMMER 3. TABELLER OG DIAGRAMMER Dette afsnit indeholder en række tabeller og tilhørende diagrammer, der viser antallet af stemmeberettigede og valgdeltagelsen ved kommunalvalget den 18. november 1997 i Århus

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 23.11.2010 B7-0682/2010 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 110, stk. 2 om de humanitære

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0214/1. Ændringsforslag. Ulrike Lunacek for Verts/ALE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0214/1. Ændringsforslag. Ulrike Lunacek for Verts/ALE-Gruppen 9.3.2015 B8-0214/1 1 Punkt 19 a (nyt) 19a. beklager, at formanden for Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har fremmet ideen om, at der ikke vil ske nogen yderligere udvidelser i løbet af de næste fem år;

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 24. januar 2014 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er

Læs mere

Flygtningenævnet stadfæster derfor Udlændingestyrelsens afgørelse.

Flygtningenævnet stadfæster derfor Udlændingestyrelsens afgørelse. Flygtningenævnet stadfæstede i januar 1999 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende en mandlig statsborger fra Iran. Indrejst i 1998. Flygtningenævnets præmisser Flygtningenævnet finder ikke at kunne

Læs mere

Vedlagte opgørelse viser, at 18 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund.

Vedlagte opgørelse viser, at 18 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. Vedlagte opgørelse viser, at 18 % af Kriminalforsorgens klienter har udenlandsk baggrund. En opgørelse foretaget den 4. november 2005 af indsatte og klienter i Kriminalforsorgen, viser at 18 % har udenlandsk

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R. Mio. kr. 160 Freds- og Stabiliseringsfonden 140 120 100 80 60 40 20 0 2018 2019 2020 2021 2022 2023 Mio.

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.7.2014 B8-0064/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden i Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

Mini Model United Nations

Mini Model United Nations Mini Model United Nations UN Photo/Paulo Filgueiras Et spil udarbejdet i et samarbejde mellem FN-forbundet og DanMUN Society Lærervejledning 1 Introduktion Mini Model United Nations (MiniMun) er et rollespil,

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017

Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017 Trusselsvurdering for pirateri ved Afrika februar 2017 Kastellet 30 2100 København Ø Tlf.: 33 32 55 66 FE s definition af pirateri og væbnet røveri til søs fe@fe-mail.dk Visse forbrydelser er i henhold

Læs mere

Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres

Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres Indholdsfortegnelse Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres 5 Birthe Hansen og Bertel Heurlin Sydlibanon mellem lokale, regionale og internationale interesser 9 Peter Seeberg

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-6 Center for Europa og Nordamerika Den 4. januar 2017 Rådsmøde (udenrigsanliggender) den 16.

Læs mere

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004

Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Høring i Udenrigspolitisk Nævn 24. marts 2004 Udenrigspolitisk Nævns høring om Irak, Resumé [Fra: Folketingets hjemmeside] Onsdag den 24. marts [2004] i Landstingssalen, Folketinget, Christiansborg. 2.

Læs mere

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 1 Tale Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 Klausuleret til 31. august kl. 17 Kære studerende, Mine damer og herrer Tak for invitationen

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Rådets konklusioner om fredsprocessen i Mellemøsten som vedtaget af Rådet den 17. november 2014.

Hermed følger til delegationerne Rådets konklusioner om fredsprocessen i Mellemøsten som vedtaget af Rådet den 17. november 2014. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2014 (OR. en) 15542/14 COMEP 21 COMAG 104 PESC 1179 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Rådet dato: 17. november 2014 Tidl. dok. nr.: 15518/14 COMEP

Læs mere

5369/15 cos/lao/hm 1 DG C 2C

5369/15 cos/lao/hm 1 DG C 2C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. januar 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Gaza - tur retur. af Major Anders Mosdal, Institut for Strategi Forsvarsakademiet. Fakultet for Strategi og Militære Operationer

Gaza - tur retur. af Major Anders Mosdal, Institut for Strategi Forsvarsakademiet. Fakultet for Strategi og Militære Operationer Gaza - tur retur af Major Anders Mosdal, Institut for Strategi Forsvarsakademiet. Brief Fakultet for Strategi og Militære Operationer Forsvarsakademiet Ryvangs Allé 1 2100 København Ø www.fak.dk Gaza -

Læs mere

101. møde Torsdag den 14. september 2006 (D)

101. møde Torsdag den 14. september 2006 (D) Fttm101.fm Page 8400 Tuesday, October 3, 2006 4:06 PM 8400 Torsdag den 14. september 2006 (D) 101. møde Torsdag den 14. september 2006 kl. 10.00 Dagsorden 1) Anden (sidste) behandling af beslutningsforslag

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ny kvoteordning).

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ny kvoteordning). Til Udlændinge- og Integrationsministeriet DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 09.10.2017 Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

2

2 1 2 3 4 5 6 1983 1922: Bornholmerne ønskede at forsvare sig ved kysten, Hærledelsen i København ville sikre sig, at man gjorde, som den ønskede, nemlig ikke at forsvare ved kysten 1922 1932: Bornholms

Læs mere

Tanker om TERROR. Erik Ansvang.

Tanker om TERROR. Erik Ansvang. 1 Tanker om TERROR Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tanker om TERROR Af Erik Ansvang World Trade Center, New York den 11. september 2001 Efter 11. september 2001 Efter angrebet på World Trade Center

Læs mere

Dan Jørgensen den 28. april 2016 Hvornår: Den 7. juni 2016

Dan Jørgensen den 28. april 2016 Hvornår: Den 7. juni 2016 Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Talepapir Arrangement: Udkast til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AE fra medlem af Folketinget

Læs mere

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra organisationen Al- Qaeda et omfattende terrorangreb på USA. Det blev startskuddet til Vestens krig

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Maltakonferencen 2014

Maltakonferencen 2014 Maltakonferencen 2014 De nærmere detaljer i din identitet er hemmelig for ALLE, også de øvrige medlemmer i din gruppe, så lad være med at vise dette dokument til andre eller lade det ligge, hvor andre

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. dansk bidrag til FN s og OPCW s mission i Syrien

Forslag til folketingsbeslutning. dansk bidrag til FN s og OPCW s mission i Syrien 2013/1 BSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin. Fremsat den 6. december 2013 af udenrigsministeren (Rasmus Helveg Petersen, fg. ) Forslag

Læs mere

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2015-16 L 24 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. november 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Hermed følger til delegationerne konklusionerne vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Hermed følger til delegationerne konklusionerne vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 30. august 2014 (OR. en) EUCO 163/14 CO EUR 11 CONCL 4 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Ekstraordinært møde i Det Europæiske

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien Europa-Parlamentets beslutning af 16. februar 2012 om situationen i Syrien (2012/2543(RSP)) Europa-Parlamentet, - der henviser til sine tidligere beslutninger

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde Almindelige anl. Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde Almindelige anl. Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2996+2997 - Almindelige anl. Bilag 4 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 JUSTITSMINISTERIET Den 9. februar 2010 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere