Af Helle Hinge og Henrik Juul

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Helle Hinge og Henrik Juul"

Transkript

1 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ ,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder. Filen må ikke videredistribueres

2 brug filosofien H E L L E H I N G E O G H E N R I K J U U L G Y L D E N D A L

3 Brug filosofien 1. udgave, 2. oplag Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Forlagsredaktør: Jonas Holm Omslag og tilrettelægning: Sofie Meedom Tryk: Narayana Press (ISBN-10: ) ISBN ) Fotos og illustrationer: 4. Mikkel Grabowski Lars Petersen 12. Kåre Viemose/POLFOTO/sultestrejkende irakere og UPI/POLFOTO 14. Ricardo Bermudez 16. Polfoto 18. Sternoczky, D. /SUFOI Picture Library 19. Lars Petersen 24. Knut Kersse 35. Lars Petersen 36. Roland Fiddy 38. Lars Petersen 39. Scanpix/BAM/Jørgen Schytte 40. Polfoto Lars Petersen 47. Knut Kersse 49. AFP Georges Gobet/Polfoto (børnesoldat), Peter Seeberg (daglejere i Mellemøsten) 54. From the Intermedia film ALEXANDER, directed by Oliver Stone (c) 2004 IMF3 56. Polfoto (diamant, rovfugl, plante) og Mikkel Grabowski 58. Lars Petersen 59. Polfoto 66. Mikkel Grabowski 67. Mikkel Grabowski 68. Mikkel Grabowski 69. Polfoto 71. Polfoto 72. Mikkel Grabowski 73. Mikkel Grabowski Læs også den til grundbogen hørende lærervejledning/ressourcebog. Forlaget har forsøgt at finde frem til samtlige rettighedshavere til de anvendte illustrationer. Rettighedshavere, det ikke er lykkedes forlaget at finde frem til, vil ved henvendelse få udbetalt honorar i henhold til gældende regler og overenskomster. Kopiering må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med COPY-DAN, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer.

4 indhold 5 intro 9 sokrates 11 Sokrates filosofi 14 Samtalen 15 Definitioner 16 At føde tanker 18 Lokal og global sandhed 20 Sokrates Athen 21 Sofisterne 24 Sokrates menneskesyn 25 Det gode 27 Sokrates og religion 29 Sokrates død 33 platon 33 Platons skrifter 34 Idéernes verden 36 Platons menneskesyn 38 En retfærdig sjæl 40 Platon og religion 41 Hulelignelsen 44 Det godes idé 46 Staten 53 aristoteles 54 Aristoteles skrifter 55 Aristoteles verdenssyn 57 Form og stof 59 Forandring 60 Erkendelse 62 Logik 64 Aristoteles og religion 65 Aristoteles menneskesyn 66 Venskab 68 Etik og lykke 70 Den gyldne middelvej 72 Staten 75 Kilder 77 Forslag til videre læsning 78 Stikords- og navneregister

5

6 intro 5 intro du står uden for hoveddøren og drejer nøglen i låsen. Du går ind, smider taske og jakke, smækker døren og går ud i køkkenet. Køleskabet er fyldt. Du finder et par hårdkogte æg, spegepølse og agurk og smører et par madder, mens tankerne kører i hovedet. Ved spisebordet falder du i staver over agurken. Hvad er det egentlig, som får agurken til at gro? Og hvem fandt overhovedet ud af, at sådan én kan spises? Var det et menneske i en fjern fortid, eller er alle mennesker født med en viden om, at agurker er spiselige? Og hvad er æggene for noget? Er de levende væsener, eller bliver de først levende, når de udklækkes? Hvis de er levende væsener, kan man så tillade sig at spise dem? Dyret, som spegepølsen er lavet af, har i hvert fald været levende. Havde det en sjæl? Eller er det kun mennesker, som har en sjæl? Og hvad er en sjæl overhovedet? Mens du spiser, kommer trætheden. Hvorfor skal man også gå i skole og på arbejde? Man kommer bare helt udmattet hjem hver dag. Måske kan man melde sig ud af samfundet? Kan man tillade sig det? Pludselig mærker du noget lige bag dig og vender dig hurtigt om. Der er ingenting. Der er tomt bag stolen, alligevel er du sikker på, du mærkede noget. Kan dine sanser virkelig snyde? Du ser dig omkring i køkkenet. Du er alene. Mærkede du virkelig noget bag stolen? Eller var det bare en idé inde i hovedet? Men hvor skulle den komme fra? Du gnider øjnene. Er det muligt, at det hele bare er en drøm? Har du nogensinde tænkt over den slags spørgsmål? Så har du allerede filosoferet. Filosofi er et forsøg på at forstå de spørgsmål, du har om verden og menneskene. I de næste kapitler hjælpes du på vej til at forstå verden på en ny måde. Hjælperne er antikkens store filosoffer Sokrates, Platon og Aristoteles. God fornøjelse!

7 6 intro Her boede de græske filosoffer Sokrates Født i Athen 469 f.kr. Død samme sted 399 f.kr. Sokrates skrev aldrig noget, men blev kendt gennem sin elev og ven Platon. Viden er en dyd, og viden opnår vi ved at udforske livet ved hjælp af filosofi, sagde Sokrates: Det liv, der ikke er udforsket, er ikke værd at leve. Sokrates er blevet kaldt verdens første filosof. Platon Født i Athen 427 f.kr. Død samme sted 347 f.kr. Viden er vigtig for at få et lykkeligt liv, sagde Platon om det liv, som ellers lænkede mennesket til den billige efterligning, den jordiske verden er: Vi er bundet til vores krop, som en østers til sin skal. Al filosofi i Vesten er blot fodnoter til Platon, er det blevet sagt. Aristoteles Født i Stageira i Makedonien 384 f.kr. Død på Evia 322 f. Kr. Viden finder vi ved at iagttage naturen og verden, sagde Aristoteles: I alle ting i naturen findes et vidunder. Aristoteles var elev af Platon og er en af de mest indflydelsesrige filosoffer i filosofiens historie.

8 STAGEIRA X X TROJA LESBOS X DELFI EVIA KOS KORINTH X X ATHEN X SPARTA RHODOS KRETA

9

10 sokrates 9 sokrates I årtierne efter sin død blev Sokrates fremstillet som grim og dæmonisk, fordi man mente, at han var skadelig for samfundet. Senere blev han fremstillet langt pænere, fordi man begyndte at betragte ham som en god filosof. du er i den græske by Athen for år siden. Torvet myldrer med mennesker. Et par mænd haster af sted gennem søjlegangene for at deltage i en retssag ved domstolen. Andre spadserer ad stierne op til gudetemplerne på højene rundt om torvet. Du går mellem de handlende, kigger på varerne og lytter til den almindelige snakken. Pludselig får du øje på en mand med bare fødder og laset tøj. Han går rundt og stiller spørgsmål til de forbipasserende både til slaver, pæne borgere og politikere. Nogle går i en stor bue uden om ham, de forsøger helt sikkert at undgå denne mærkelige mand. Du har mødt Sokrates. Sokrates Sokrates boede i den græske by Athen hele sit liv fra år 469 til år 399 før Kristi fødsel. Han giftede sig med Xanthippe og fik tre sønner. Sokrates skrev ikke noget selv. Den viden, vi har om ham, stammer fra hans elever og andre, som kendte ham godt. Digteren Aristofanes skrev en komedie, Skyerne, hvori han gør grin med Sokrates. Den græske historiker og lejesoldat Xenofon fremstiller Sokrates som en meget from og selvbehersket mand. Platon var elev af Sokrates og fremstiller ham som ironisk og voldsomt diskuterende. De fleste mener, at Platon er den bedste kilde. Det var først efter Sokrates død, at Platon skrev en masse bøger med Sokrates som hovedpersonen. På den måde blev Platon selv en af historiens mest berømte filosoffer.

11 Torv hedder agora på græsk. I dag går filosoffer ikke rundt på gader og stræder og taler med alle, men i flere lande mødes de med interesserede på caféer eller andre steder og filosoferer med dem.

12 sokrates 11 Sokrates filosofi sokrates var så optaget af filosofiske problemer, at han slet ikke kunne lade være med at gå rundt og udspørge folk om alt muligt. Hans kone var ikke særlig henrykt over, at han brugte så meget tid ude i byen i stedet for at være hjemme hos familien. Men Sokrates samvittighed tvang ham til at filosofere. Selvom Sokrates ikke arbejdede, var hans familie ikke fattig. Han kom vist fra en rig familie, som havde råd til at ansætte tjenestefolk. Men hans kone og børn

13 12 brug filosofien savnede ham derhjemme, og måske skammede de sig også over hans lasede tøj. Men Sokrates var ikke interesseret i tøj og den slags. Hvor er der dog meget, jeg ikke har brug for, sagde han engang, han så en masse varer blive transporteret over torvet i Athen. Sokrates havde gjort sin pligt som samfundsborger ved at være inde som soldat, men det var ikke et arbejde, han havde været særlig glad for. Platon beskriver ham alligevel som en modig soldat. Hvis Sokrates kunne høre os kalde ham modig, ville han sikkert spørge, hvad vi mener med mod? Hvad betyder det at være modig? Er man modig, når man tør gå i krig? Eller gør man det bare, fordi det er ens arbejde? Eller fordi man ikke tør sige nej? Ville det være mere modigt at sige nej? Sådan filosoferede Sokrates over ord. Hans måde at filosofere på fik mange til at frygte ham, fordi han krævede svar. Især politikerne syntes, det var pinligt ikke at kunne svare på hans spørgsmål, mens alle Er soldater modige? Studenteroprør i Beijing i Kina, Begreber Begreber bruges til at få hold på begribe og ordne virkeligheden. Vi mennesker inddeler verden i begreber. Hvornår er man modig? Irakiske flygtninge i sultestrejke i Københavns Domkirke, 2002.

14 sokrates 13 Knebargumentation Sokrates var imod enhver form for knebargumentation. En knebargumentation er en begrundelse, du har hørt andre bruge, og som du gentager. Sådan en begrundelse har du næppe selv tænkt særlig meget over. andre hørte på. Derfor undgik de ham helst. Desuden var Sokrates meget vedholdende og blev let hidsig. Det var der selvfølgelig også mange, som helst ville undgå at opleve. Faktisk virkede han så tilpas provokerende på Athens magthavere, at de til sidst fik ham dømt til døden. der havde levet filosoffer før Sokrates. De mest kendte var en slags naturforskere, som mindede om moderne videnskabsfolk. De kaldes naturfilosofferne eller førsokratikerne, fordi de levede før Sokrates. De filosoferede over verden, og hvordan den var indrettet. Men Sokrates var mere interesseret i mennesker end i naturen. Han ville gerne finde ud af, hvordan forskellige mennesker definerede forskellige begreber, og hvad deres etik gik ud på. Sokrates så det som sin vigtigste opgave at afklare, hvad der er retfærdigt, sandt og godt. Mange af Athens unge mænd var vilde med Sokrates. Når han dukkede op på sportspladsen, samlede de sig straks i en flok omkring ham. Han var kult, og mange af de unge mænd blev både hans venner og elever. Sokrates var glad for at tale med de unge, for han ville gerne påvirke dem. De skulle ikke blive som tidligere generationer, som godt nok vidste meget, men aldrig tænkte nærmere over deres viden. Sokrates ville have, at folk skulle tænke sig om og danne sig deres egne meninger. På den måde ville de blive fri for bare at gentage, hvad deres forældre, bedsteforældre og lærere havde fortalt dem uden nogensinde selv at have tænkt sig om. Etik Etik er læren om det gode liv. Hvad er det rigtigste at gøre, hvis du vil skabe et godt liv for dig selv og andre? Etik handler om, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan du begrunder, hvorfor en handling er rigtig eller forkert. Etikken er teorierne bag dine moralske handlinger. Moral er etik i praksis. Sport og filosofi Et græsk gymnasion var et sted, hvor du kunne træne både krop og sjæl. Du kunne dyrke sport, bade, blive smurt ind i velduftende olier, høre foredrag, digte og filosofere.

15 14 brug filosofien Samtalen sokrates sad altså ikke alene og grublede over livet. Han filosoferede med andre mennesker, og måske er det forklaringen på, at han aldrig skrev noget selv. Det mundtlige sprog kan noget, som det skriftlige ikke kan. Det mundtlige sprog kan bruges til mere end tale. Det kan bruges til samtale. I en samtale udveksler du tanker med én eller flere andre, og det kan ikke lade sig gøre på samme måde, når du læser en tekst. I skriftsproget taler teksten til læseren og ikke den anden vej, så skriftsproget er envejskommunikation. Samtalen er tovejskommunikation, hvor du kan spørge til det, du ikke forstår eller til de ting, du er særligt interesseret i at høre mere om. Derfor anvendte Sokrates samtalen til at filosofere med. Selvom han fik mange forskellige svar på sine filosofiske spørgsmål, var det de færreste, han kunne bruge. De var jo bare folks forsøg (eller rettere manglende forsøg) på at forstå verden uden at have forstået noget som helst. Når Sokrates udspurgte folk, var det ikke for at teste dem eller spille overlegen. Sokrates spillede tværtimod rollen som den dumme og uvidende. Det gjorde han, fordi han ville have folk til at bruge deres egen fornuft. Han ville hjælpe dem til at tænke over deres meninger. Hvis du skulle tale med ham (hvis det var muligt), ville han kræve, at I valgte et bestemt emne at tale om. Det skulle helst være et begreb, som betyder noget for dig. Det kunne være godhed. Hvis han ville finde ud af, hvordan du definerer begrebet godhed, så ville han først lade dig påstå, lige hvad der passede dig. Bagefter ville han stille en masse spørgsmål, som ville få dig til at tænke over, hvad du overhovedet forstår. Det hele ville nok ende med, at du indser, at din forståelse ikke er god nok. Dialog Dialog kommer af det græske ord dialogos, som betyder gennemtale eller samtale. Mange mener, at Sokrates samtaler slet ikke var dialoger, fordi Sokrates er ret dominerende. I nogle af samtalerne siger hans elev (samtalepartneren) stort set ikke andet end ja og nej til Sokrates, som altid ender med at få ret. Kommunikation?

16 sokrates 15 Definitioner en definition er en kort forklaring på, hvad et ord betyder. Sokrates spurgte tit folk, om de ville definere et eller andet ord for ham. Hvis ordet var et begreb (og ikke navnet på en ting), fandt folk som regel på nogle konkrete eksempler. På spørgsmålet hvad er kærlighed? gav folk ham forskellige eksempler på kærlighed. Fædrelandskærlighed, søskendekærlighed, erotisk kærlighed eller kærlighed til en gud. Sokrates var ikke særlig begejstret for den slags eksempler. De gav ham jo ingen definition af kærlighed. Hvis folk svarede med eksempler, kunne han finde på at svare med et andet konkret eksempel, som viste, at folks forsøg på at definere ikke var godt nok. Sokrates ville nemlig gerne vide, hvad alle mulige former for kærlighed har til fælles. Han ville have en definition af selve kærligheden. Og han mente, at vi må kunne finde én enkelt betydning af kærlighed. Når ordet kærlighed kan bruges om en masse forskelligt, må det også betyde, at alt dette har noget til fælles. Det, som de forskellige former for kærlighed har til fælles, må være kernen i begrebet kærlighed. Det må være definitionen. Sokrates ville finde definitioner på alle mulige begreber. Men en definition kan godt vise sig at være uholdbar. Derfor diskuterede Sokrates de samme definitioner om og om igen flere gange i sit liv. Han ville gøre dem så præcise som muligt. Som filosof elskede han visdom, og han længtes efter at blive klogere. filosofi Ordet er græsk og betyder kærlighed til visdom. Den sokratiske ironi I oldtidens græske komedier var man ironisk, når man gjorde sig mindre og mere ydmyg, end man i virkeligheden var. Når Sokrates lod som om, han var dum og uvidende, benyttede han sig også af ironi. Ironi er at sige noget i alvor, man ikke mener. Det er alvor med humor under overfladen. Man er som regel ironisk, fordi man vil være morsom. Men man kan også være ironisk for at være spydig. Sokrates brugte ikke kun ironi for at være morsom. Hans ironi skulle i en samtale gøre én mere bevidst om ens egne tanker og meninger, som man så ville være nødt til at forklare for den dumme Sokrates.

17 16 brug filosofien At føde tanker Michael Jackson et af verdens rigeste mennesker? sokrates sammenlignede sig selv med en jordemoder måske fordi hans mor var jordemoder. En jordemoder hjælper til ved barnefødsler, og Sokrates hjalp jo til ved en anden slags fødsler. Han hjalp folk med at føde tanker. I den sokratiske samtale føder folk deres egne tanker, og Sokrates samtaleform kaldes derfor jordemodermetoden. Definition af fattig og rig Forfatteren Xenofon var en af dem, som kendte Sokrates, og han gengiver her en samtale mellem Sokrates og den unge mand Euthydemos, som gerne ville være politiker. Sokrates: Hvem kalder du så fattige, og hvem er rige? Euthydemos: De, der ikke har nok til at betale for deres fornødenheder, kalder jeg fattige, og de, der har mere end det nødvendige, kalder jeg rige. Sokrates: Har du bemærket, at der er nogle, der har meget lidt, men ikke alene kan de få det til at slå til, de kan også spare op af det, mens der er andre, der har meget, men alligevel ikke har nok? Euthydemos: Ja, ved Zeus, og det var godt, at du mindede mig om det; for jeg ved også, at der er tyranner, der på grund af mangel tvinges til at begå forbrydelser ligesom de allerfattigste. Sokrates: Ja, hvis det er sådan, må vi anbringe tyrannerne blandt folket (de fattige), men dem, der kun har lidt, men forstår at holde hus med deres penge, må vi anbringe blandt de rige. Euthydemos: Min egen uduelighed tvinger mig naturligvis også til at være enig i dette. Og jeg overvejer, om det ikke er bedst for mig at tie stille. For det lader jo til, at jeg slet ikke ved noget. Efter denne samtale var Euthydemos fuld af selvforagt og følte sig som en slavesjæl. Mange af dem, der blev behandlet sådan af Sokrates, opsøgte ham ikke mere, og dem anså han for dumme og dvaske. Men Euthydemos kom til den overbevisning, at han kun kunne blive til en mand, der var noget værd, hvis han var så meget som muligt sammen med Sokrates.

18 sokrates 17 Folk, som ikke gider tænke selv, er dovne, sagde Sokrates. Faktisk mente han, at hele Athen var som en doven hest. Og han beskrev sig selv som en hestebremse, der fik den dovne hest til at vågne op og begynde at tænke selv. Det var vigtigt for ham, at folk gad anstrenge sig lidt for at føde tanker. Den sokratiske metode Sokrates samtaler foregik på en bestemt måde. Her er opskriften: Sokrates beder sin samtalepartner fortælle, hvad han forstår ved et bestemt begreb. Han vil altså have en første definition. Han kan f.eks. spørge: Hvad mener du, viden er for noget? Herefter beder Sokrates om en generel definition på begrebet ved at spørge til forskellige situationer, hvor det kan anvendes, og hvad de forskellige anvendelser af begrebet har til fælles. Eksempelvis: Hvad er forskellen på viden om sprog, matematik, sport og musik? Hvad er ligheden? Herefter spørger Sokrates ind til samtalepartnerens svar med henblik på at finde steder, hvor hans definition ikke holder. Som regel svarer samtalepartneren i denne fase kun ja eller nej. På den måde viser Sokrates, hvordan samtalepartnerens opfattelse ikke er sammenhængende, og hvorfor den må revurderes. Sokrates Samtalepartner 1: Sokrates spørger til forståelsen af et begreb 2: Den anden fortæller om sin forståelse af begrebet 3: Sokrates beder om en generel definition på begrebet 4: Den anden fortæller om ligheden mellem forskellige situationer hvori begrebet anvendes 5: Sokrates spørger til den andens opfattelse af situationerne 6: Den anden svarer ja eller nej 7: Sokrates viser, at den andens opfattelse af begrebet ikke kan anvendes i alle situationerne Resultat: Revurdering af opfattelse

19 18 brug filosofien Lokal og global sandhed sokrates ville altså have folk til at tænke sig om og være kritiske i stedet for bare at gentage, hvad andre har fortalt. Du kender det fra skolen. Som elev tænker du måske, at det, lærerne siger, er rigtigt. Hvis bare du kan gentage det til eksamen, kan det ikke gå helt galt. Men efterabning viser jo ingen forståelse. Din forståelse kommer først, når du spørger undersøgende ind til tingene. Hvorfor er de, som de er? Hvordan kan det være? Ved hjælp af filosofien kan du spørge ind til dine læreres, venners og andres udsagn og gennemtænke og diskutere deres synspunkter. Sokrates mente selvfølgelig, at du også må spørge til din egen forståelse. Hvis du ikke stiller spørgsmål til dig selv og din omverden, kommer du aldrig til at forstå noget som helst. Så har du kun en for-mening. Det betyder, at du har en mening uden at have tænkt over, hvad den egentlig betyder. Men du har alligevel taget den til dig. Måske fordi dine venner siger, at den er god, eller fordi en politiker har udtalt den. Refleksion At reflektere betyder at kaste tilbage mod sig selv, som når en lysstråle kastes tilbage fra et spejl. Når du reflekterer over noget, kastes dine tanker tilbage mod dig selv, så du kan tænke over dem igen. Når du laver en sådan refleksion, kan du revurdere dine tanker og din forståelse. Sokrates ville gerne hjælpe folk med den proces. I samtalerne fungerede han som et spejl for den andens tanker. Findes UFO er? Eller den kommer fra din familie eller fra en lærer. Formeninger er det samme som fordomme. Sokrates kunne ikke lide formeninger eller fordomme, fordi de afholder dig fra at reflektere. hvis du stiller spørgsmål og søger svar på dem, skaber du din egen forståelse af verden omkring dig en lokal sandhed. Med denne forståelse kan du beskrive og definere din omverden. Men vores egen lokale forståelse er sjældent fyldestgørende. Det er nemlig ikke sikkert, at vores definitioner er præcise nok. Ifølge Sokrates findes der én global sandhed, dvs. én forståelse af enhver sag, som er rigtig og gælder for alle mennesker. Den globale sandhed kan du stræbe efter ved at filosofere og måske erkende, hvor du eller andre tager fejl. Når du reflekterer over livet, gør du din forståelse større. Der er et problem med den globale sandhed. Vi kan nemlig ikke for alvor finde den, undersøge den grundigt og dermed forstå den. Forestil dig en borg engang i middelalderen. Pludselig står der en pc på højbordet i spisesalen. Folkene på bænkene omkring bordet finder med garanti ikke ud af, hvad den kan. Den kræver jo både elektricitet og viden, som de slet ikke har. Pc en bliver alligevel diskuteret højlydt.

20 sokrates 19 Måske vil mange diskussioner nok kunne bringe dem tættere på en beskrivelse og måske en forståelse af, hvad tingesten på bordet er. Men de vil aldrig kunne finde ud af, hvad den virkelig kan. På samme måde arbejdede Sokrates sig frem mod sandheden gennem samtaler med folk. Men de nåede aldrig til en fuldstændig erkendelse af den. Sandheden er som en pc blandt middelalderfolk. Eller som et kæmpe flyvende tæppe, der flagrer rundt i vinden. Det er så stort, at du kun kan holde fast i ét hjørne ad gangen. Måske kan vores hjerner slet ikke fatte sandheden, hvis den overhovedet findes. Syv blinde møder en giraf. Den ene griber fat om et af giraffens ben og siger, det er en træstamme. Den anden får fat i halen og siger, hun har fundet en pisk. Den tredje tager fat om halsen og råber, at her er en kæmpe slange med hår på. Den fjerde er kravlet op på en stige og siger, hun står foran en palme. Hvem har ret? Har du tænkt på? Findes der virkelig én global sandhed om enhver sag, som alle mennesker via deres fornuft kan blive enige om? Man kan vel lige så godt hævde, at der kun findes lokale sandheder?

21 20 brug filosofien Sokrates Athen athen var demokratisk, da Sokrates blev født i 469 f.kr. Det græske demokrati var verdens første, men det ligner ikke demokratierne i dag. Dengang var det kun frie indfødte græske mænd, som kunne deltage. Kvinder, indvandrere og slaver måtte ikke stemme og var dermed udelukket fra demokratiet. For at få et demokrati til at fungere, skal folk oplyses om, hvordan et demokrati er indrettet. De skal også uddannes, så de får viden og indsigt til at vedligeholde demokratiet. At lave et demokratisk samfund er en stor opgave. Det vidste man allerede i det gamle Grækenland. Sokrates blev født på et tidspunkt, hvor det var vigtigt at få mange mennesker Demokrati Demokrati betyder folkestyre. I et demokrati bestemmer folket i stedet for en diktatorisk eller enevældig kejser eller konge. I små samfund kan alle deltage direkte i demokratiet ved samtaler og efterfølgende afstemninger. I store samfund vælger folket et antal politikere, der styrer landet i en periode. Det foregår ved folketingsvalgene. I Danmark sidder de folkevalgte i Folketinget. Oldtidens græske demokrati var et direkte demokrati, mens det nuværende danske demokrati er et repræsentativt demokrati. Vi stemmer ikke hver gang, noget skal besluttes. Vi har som nævnt valgt repræsentanter (politikere) som diskuterer og beslutter for os i de fleste sager. I det gamle Grækenland mødtes man for at diskutere byens politik og stemme om tingene. Dommere og råd blev også valgt af forsamlingen af frie mænd. Dommerne skulle dømme i retssager og et råd skulle administrere byens økonomi og love. I det oldgræske demokrati havde kvinder, indvandrere og slaver ingen stemmeret uanset alder. I Danmark har kvinder haft stemmeret siden Til sammenligning kan vi nævne, at frie danske mænd (hermed menes først og fremmest frie bønder) har kunnet stemme siden Siden 1978 har alle danske statsborgere over 18 år kunnet stemme ved valg. Indvandrere og flygtninge uden dansk statsborgerskab kan altså ikke stemme, selvom de bor i Danmark. demokrat Ordet demokrat er et af mange græske ord, som bruges på dansk. Andre eksempler er politik og politi. De stammer begge fra det græske ord polis (bystat).

22 sokrates 21 uddannet, så de kunne passe på demokratiet. Så det var ikke underligt, at Sokrates interesserede sig mere for mennesket og samfundet end for den natur, naturfilosofferne før ham havde været interesseret i. Hvis man vil have sin mening hørt i et demokrati, er formen ofte lige så vigtig som indholdet. Den måde, man formulerer og fremfører sine meninger på, kan være lige så vigtig som selve udsagnet. På Sokrates tid gik man meget op i formen. Faget retorik, som handler om talekunst, var populært på den tid. Retorik handler om, hvordan man lærer at tale smukt og ved talens brug udtrykke sin forståelse og meninger på en overbevisende måde. I det oldgræske demokrati kom man frem med sine synspunkter og fik indflydelse ved at holde taler, så det var vigtigt at kunne tale godt for sine meninger og på den måde overtale andre. Det kunne man lære af sofisterne. Sofisterne sofisterne var en gruppe filosoffer, som rejste rundt og underviste i retorik. I de græske bystater var det vigtigt at kende hinandens synspunkter, og dem kunne de berejste sofister sælge viden om. De ville helst undervise i retorik inden for politik, etik og religion. Sokrates diskuterede tit med sofisterne. Mange troede, at Sokrates selv var sofist, men der var faktisk stor forskel på sofisterne og Sokrates. For det første tog sofisterne penge for at undervise, mens Sokrates ikke ville modtage betaling for at filosofere. For det andet gik sofisterne altid i fint tøj, de var jo handelsmænd, mens Sokrates var temmelig ligeglad med sit tøj. For det tredje mente sofisterne, at alle svar og meninger er lige gode, så længe de hænger retorisk sammen. De kunne altså godt gå ind for en lokal sandhed. Sokrates mente derimod, at der findes svar, som er mere sande end andre. Den ultimative, globale sandhed findes, sagde han, selvom det er umuligt helt at forstå den. Sokrates kunne ikke lide sofisternes smarte handelsmetoder, og han kunne især ikke lide, at de som sofisten Protagoras gjorde mennesket til altings målestok. Protagoras og de andre sofister mente, at hvad der er godt og ondt er en personlig sag. Hvad der er godt for dig, behøver ikke være godt for andre. Hvert menneske har sin egen målestok. Sofisterne var ikke interesseret i at lede efter nogen global sandhed. Når Sokrates og sofisten Theaitetos i dialogen Theaitetos taler om, at vinden er kold for den, der fryser, men ikke for den, der ikke gør det, så betød det ifølge sofisterne, at der ikke findes nogen evig sandhed. Hver enkel har sin opfattelse af tingene, og der er ingen fælles målestok, ingen fælles begreber, regler og normer. Det kan man ikke bygge et fællesskab på, mente Sokrates og slet ikke et samfund. Når du læser dialogen mellem Sokrates og Theaitetos fornemmer du sikkert en negativ tone. Fordi de to parter var så uenige, kan det være svært at vide, om sofisterne bliver fremstillet på en retfærdig måde i Platons dialoger.

23 22 brug filosofien Har du tænkt på? Hvordan kan vi stole på sanserne, når mennesker kan beskrive den samme oplevelse helt forskelligt? Sokrates og sofisterne I dette uddrag taler Sokrates med sofisten Theaitetos. Det er fra Platons dialog Theaitetos. Sokrates: Theaitetos, prøv nu igen fra begyndelsen af at svare mig på spørgsmålet om, hvad viden er for noget. Lad være med at give op. Hvis guden vil, og du selv opfører dig som en mand, vil du være i stand til at svare. Theaitetos: Når du opfordrer mig på den måde, vil det være forkasteligt, hvis jeg ikke gør alt hvad jeg kan for at fortælle, hvad jeg mener. Min mening er nemlig, at den, der ved noget, opfatter det han ved, gennem sanserne, dvs. som det ser ud nu, er viden ikke andet end sansning. Sokrates: Glimrende svaret, unge mand! Det var det, jeg forventede af dig. Sådan skal man udtrykke sin mening. Men lad os nu i fællesskab undersøge om dit forslag er levedygtigt eller dødfødt. Du påstår at viden er sansning? Theaitetos: Ja. Sokrates: Det er ikke nogen dårlig forklaring på, hvad viden er, mener jeg. Det er faktisk det samme, Protagoras mener, selvom han udtrykker det på en anden måde. Han mener jo, at et menneske er målestokken for alle ting, både for de værende tings væren og for ikke-værende tings ikke-væren. Det udsagn har du vel også læst? Theaitetos: Ja, endda ofte. Sokrates: Det, han mener, er vel, at sådan som hver enkelt ting forekommer mig at være, sådan er den for mig, sådan som den forekommer dig at være, sådan er den for dig. Både du og jeg er jo et menneske. Theaitetos: Det må være det, han mener. Sokrates: Det er usandsynligt, at et klogt menneske mener noget vrøvl, så lad os forsøge at følge hans tankegang. Når det blæser, sker det så ikke undertiden, at kun den ene af os fryser, eller at den ene fryser meget mere end den anden? Theaitetos: Jo da. Sokrates: Skal vi nu mene, at vinden i sig selv er kold eller ej? Eller skal vi lade os overbevise af Protagoras om, at vinden er kold for den, der fryser, men ikke for den, der ikke gør det? Theaitetos: Det lyder rimeligt. Sokrates: Og at vinden altså forekommer hver af os at være på den måde? Theaitetos: Ja. Sokrates: Og forekommer betyder det samme som opfattes gennem sanserne? Theaitetos: Rigtigt. Sokrates: Fornemmelse og sansning er altså identisk, når det drejer sig om sådan noget som varme. Sådan som hver især opfatter noget gennem sanserne, sådan er det også for vedkommende? Theaitetos: Det lader det til.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb.

Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 1 Prædiken til 12. s. e. trin kl. 10.00 og Engesvang. Dåb. 749 I østen stiger solen op 448 fyldt af glæde 396 Min mund og mit hjerte 443 Op til Guds hus vi gå Knud Jeppesen 468 v. 45 af O Jesus på din

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

når man får ét spørgsmål med to svarmuligheder ja eller nej

når man får ét spørgsmål med to svarmuligheder ja eller nej Da gik farisæerne hen og besluttede at fange Jesus i ord. De sendte deres disciple hen til ham sammen med herodianerne, og de sagde:»mester, vi ved, at du er sanddru og lærer sandt om Guds vej og ikke

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre

Læs selv om LOGIK. Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre Læs selv om LOGIK Erik Bjerre og Pernille Pind Forlaget Pind & Bjerre 2 Logik Sandt eller falsk? Lyver han? Taler hun sandt? Det ville

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich DEDIKATION Denne bog er dedikeret til min mor og min far, hvem jeg elsker så usigeligt højt og for hvem min respekt og kærlighed kun er vokset med den indsigt jeg har opnået, gennem min egen personlige

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

1. ebogsudgave 2016 Filversion 1.01 ISBN ISBN (trykt bog)

1. ebogsudgave 2016 Filversion 1.01 ISBN ISBN (trykt bog) Eiler Jensen: HVAD ER MENINGEN? Livsfilosofi og etik i udskolingen Haase Forlag A/S og Eiler Jensen 2015 Forlagsredaktion: Mette Viking Omslag og grafisk tilrettelægning: Kit Hansen, med forsidefigur nederst

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk 1 Selvkontrol Annie Besant www.visdomsnettet.dk 2 Selvkontrol Af Annie Besant Fra Theosophy in New Zealand (Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang) Hvad er det i mennesket, som det ene øjeblik

Læs mere

Spørg dig selv. Larmende længsler og sjælens forunderlige veje. Oplysning om selvindsigt. Charlotte Grøhn Matthiesen

Spørg dig selv. Larmende længsler og sjælens forunderlige veje. Oplysning om selvindsigt. Charlotte Grøhn Matthiesen Spørg dig selv Larmende længsler og sjælens forunderlige veje Oplysning om selvindsigt Charlotte Grøhn Matthiesen Spørg dig selv Copyright 2012 Charlotte Grøhn Matthiesen All rights reserved Udgivet 2012

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og

79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud og Tekster: Es 40,1-8, 2 Kor 4,5-10, Luk 1,67-80 Salmer: 644 Skyerne gråne, 88 Hør det, Zion, 644 Aldrig er jeg (mel. Berggreen), 80 Tak og ære, 438 Hellig, 79.6 Velsignet være Gud, vor drot, 91 Store Gud

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge

Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Uddrag fra Michael Svennevigs Bag de blå bjerge Forlaget Epigraf 2011. 2. scene Jeg drømmer, at jeg er en fugl. En fugl, der får vingerne skåret af. Bid for bid. Tomme for tomme og langsomt. Vingerne bliver

Læs mere