Af Helle Hinge og Henrik Juul

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Helle Hinge og Henrik Juul"

Transkript

1 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ ,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder. Filen må ikke videredistribueres

2 brug filosofien H E L L E H I N G E O G H E N R I K J U U L G Y L D E N D A L

3 Brug filosofien 1. udgave, 2. oplag Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Forlagsredaktør: Jonas Holm Omslag og tilrettelægning: Sofie Meedom Tryk: Narayana Press (ISBN-10: ) ISBN ) Fotos og illustrationer: 4. Mikkel Grabowski Lars Petersen 12. Kåre Viemose/POLFOTO/sultestrejkende irakere og UPI/POLFOTO 14. Ricardo Bermudez 16. Polfoto 18. Sternoczky, D. /SUFOI Picture Library 19. Lars Petersen 24. Knut Kersse 35. Lars Petersen 36. Roland Fiddy 38. Lars Petersen 39. Scanpix/BAM/Jørgen Schytte 40. Polfoto Lars Petersen 47. Knut Kersse 49. AFP Georges Gobet/Polfoto (børnesoldat), Peter Seeberg (daglejere i Mellemøsten) 54. From the Intermedia film ALEXANDER, directed by Oliver Stone (c) 2004 IMF3 56. Polfoto (diamant, rovfugl, plante) og Mikkel Grabowski 58. Lars Petersen 59. Polfoto 66. Mikkel Grabowski 67. Mikkel Grabowski 68. Mikkel Grabowski 69. Polfoto 71. Polfoto 72. Mikkel Grabowski 73. Mikkel Grabowski Læs også den til grundbogen hørende lærervejledning/ressourcebog. Forlaget har forsøgt at finde frem til samtlige rettighedshavere til de anvendte illustrationer. Rettighedshavere, det ikke er lykkedes forlaget at finde frem til, vil ved henvendelse få udbetalt honorar i henhold til gældende regler og overenskomster. Kopiering må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med COPY-DAN, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer.

4 indhold 5 intro 9 sokrates 11 Sokrates filosofi 14 Samtalen 15 Definitioner 16 At føde tanker 18 Lokal og global sandhed 20 Sokrates Athen 21 Sofisterne 24 Sokrates menneskesyn 25 Det gode 27 Sokrates og religion 29 Sokrates død 33 platon 33 Platons skrifter 34 Idéernes verden 36 Platons menneskesyn 38 En retfærdig sjæl 40 Platon og religion 41 Hulelignelsen 44 Det godes idé 46 Staten 53 aristoteles 54 Aristoteles skrifter 55 Aristoteles verdenssyn 57 Form og stof 59 Forandring 60 Erkendelse 62 Logik 64 Aristoteles og religion 65 Aristoteles menneskesyn 66 Venskab 68 Etik og lykke 70 Den gyldne middelvej 72 Staten 75 Kilder 77 Forslag til videre læsning 78 Stikords- og navneregister

5

6 intro 5 intro du står uden for hoveddøren og drejer nøglen i låsen. Du går ind, smider taske og jakke, smækker døren og går ud i køkkenet. Køleskabet er fyldt. Du finder et par hårdkogte æg, spegepølse og agurk og smører et par madder, mens tankerne kører i hovedet. Ved spisebordet falder du i staver over agurken. Hvad er det egentlig, som får agurken til at gro? Og hvem fandt overhovedet ud af, at sådan én kan spises? Var det et menneske i en fjern fortid, eller er alle mennesker født med en viden om, at agurker er spiselige? Og hvad er æggene for noget? Er de levende væsener, eller bliver de først levende, når de udklækkes? Hvis de er levende væsener, kan man så tillade sig at spise dem? Dyret, som spegepølsen er lavet af, har i hvert fald været levende. Havde det en sjæl? Eller er det kun mennesker, som har en sjæl? Og hvad er en sjæl overhovedet? Mens du spiser, kommer trætheden. Hvorfor skal man også gå i skole og på arbejde? Man kommer bare helt udmattet hjem hver dag. Måske kan man melde sig ud af samfundet? Kan man tillade sig det? Pludselig mærker du noget lige bag dig og vender dig hurtigt om. Der er ingenting. Der er tomt bag stolen, alligevel er du sikker på, du mærkede noget. Kan dine sanser virkelig snyde? Du ser dig omkring i køkkenet. Du er alene. Mærkede du virkelig noget bag stolen? Eller var det bare en idé inde i hovedet? Men hvor skulle den komme fra? Du gnider øjnene. Er det muligt, at det hele bare er en drøm? Har du nogensinde tænkt over den slags spørgsmål? Så har du allerede filosoferet. Filosofi er et forsøg på at forstå de spørgsmål, du har om verden og menneskene. I de næste kapitler hjælpes du på vej til at forstå verden på en ny måde. Hjælperne er antikkens store filosoffer Sokrates, Platon og Aristoteles. God fornøjelse!

7 6 intro Her boede de græske filosoffer Sokrates Født i Athen 469 f.kr. Død samme sted 399 f.kr. Sokrates skrev aldrig noget, men blev kendt gennem sin elev og ven Platon. Viden er en dyd, og viden opnår vi ved at udforske livet ved hjælp af filosofi, sagde Sokrates: Det liv, der ikke er udforsket, er ikke værd at leve. Sokrates er blevet kaldt verdens første filosof. Platon Født i Athen 427 f.kr. Død samme sted 347 f.kr. Viden er vigtig for at få et lykkeligt liv, sagde Platon om det liv, som ellers lænkede mennesket til den billige efterligning, den jordiske verden er: Vi er bundet til vores krop, som en østers til sin skal. Al filosofi i Vesten er blot fodnoter til Platon, er det blevet sagt. Aristoteles Født i Stageira i Makedonien 384 f.kr. Død på Evia 322 f. Kr. Viden finder vi ved at iagttage naturen og verden, sagde Aristoteles: I alle ting i naturen findes et vidunder. Aristoteles var elev af Platon og er en af de mest indflydelsesrige filosoffer i filosofiens historie.

8 STAGEIRA X X TROJA LESBOS X DELFI EVIA KOS KORINTH X X ATHEN X SPARTA RHODOS KRETA

9

10 sokrates 9 sokrates I årtierne efter sin død blev Sokrates fremstillet som grim og dæmonisk, fordi man mente, at han var skadelig for samfundet. Senere blev han fremstillet langt pænere, fordi man begyndte at betragte ham som en god filosof. du er i den græske by Athen for år siden. Torvet myldrer med mennesker. Et par mænd haster af sted gennem søjlegangene for at deltage i en retssag ved domstolen. Andre spadserer ad stierne op til gudetemplerne på højene rundt om torvet. Du går mellem de handlende, kigger på varerne og lytter til den almindelige snakken. Pludselig får du øje på en mand med bare fødder og laset tøj. Han går rundt og stiller spørgsmål til de forbipasserende både til slaver, pæne borgere og politikere. Nogle går i en stor bue uden om ham, de forsøger helt sikkert at undgå denne mærkelige mand. Du har mødt Sokrates. Sokrates Sokrates boede i den græske by Athen hele sit liv fra år 469 til år 399 før Kristi fødsel. Han giftede sig med Xanthippe og fik tre sønner. Sokrates skrev ikke noget selv. Den viden, vi har om ham, stammer fra hans elever og andre, som kendte ham godt. Digteren Aristofanes skrev en komedie, Skyerne, hvori han gør grin med Sokrates. Den græske historiker og lejesoldat Xenofon fremstiller Sokrates som en meget from og selvbehersket mand. Platon var elev af Sokrates og fremstiller ham som ironisk og voldsomt diskuterende. De fleste mener, at Platon er den bedste kilde. Det var først efter Sokrates død, at Platon skrev en masse bøger med Sokrates som hovedpersonen. På den måde blev Platon selv en af historiens mest berømte filosoffer.

11 Torv hedder agora på græsk. I dag går filosoffer ikke rundt på gader og stræder og taler med alle, men i flere lande mødes de med interesserede på caféer eller andre steder og filosoferer med dem.

12 sokrates 11 Sokrates filosofi sokrates var så optaget af filosofiske problemer, at han slet ikke kunne lade være med at gå rundt og udspørge folk om alt muligt. Hans kone var ikke særlig henrykt over, at han brugte så meget tid ude i byen i stedet for at være hjemme hos familien. Men Sokrates samvittighed tvang ham til at filosofere. Selvom Sokrates ikke arbejdede, var hans familie ikke fattig. Han kom vist fra en rig familie, som havde råd til at ansætte tjenestefolk. Men hans kone og børn

13 12 brug filosofien savnede ham derhjemme, og måske skammede de sig også over hans lasede tøj. Men Sokrates var ikke interesseret i tøj og den slags. Hvor er der dog meget, jeg ikke har brug for, sagde han engang, han så en masse varer blive transporteret over torvet i Athen. Sokrates havde gjort sin pligt som samfundsborger ved at være inde som soldat, men det var ikke et arbejde, han havde været særlig glad for. Platon beskriver ham alligevel som en modig soldat. Hvis Sokrates kunne høre os kalde ham modig, ville han sikkert spørge, hvad vi mener med mod? Hvad betyder det at være modig? Er man modig, når man tør gå i krig? Eller gør man det bare, fordi det er ens arbejde? Eller fordi man ikke tør sige nej? Ville det være mere modigt at sige nej? Sådan filosoferede Sokrates over ord. Hans måde at filosofere på fik mange til at frygte ham, fordi han krævede svar. Især politikerne syntes, det var pinligt ikke at kunne svare på hans spørgsmål, mens alle Er soldater modige? Studenteroprør i Beijing i Kina, Begreber Begreber bruges til at få hold på begribe og ordne virkeligheden. Vi mennesker inddeler verden i begreber. Hvornår er man modig? Irakiske flygtninge i sultestrejke i Københavns Domkirke, 2002.

14 sokrates 13 Knebargumentation Sokrates var imod enhver form for knebargumentation. En knebargumentation er en begrundelse, du har hørt andre bruge, og som du gentager. Sådan en begrundelse har du næppe selv tænkt særlig meget over. andre hørte på. Derfor undgik de ham helst. Desuden var Sokrates meget vedholdende og blev let hidsig. Det var der selvfølgelig også mange, som helst ville undgå at opleve. Faktisk virkede han så tilpas provokerende på Athens magthavere, at de til sidst fik ham dømt til døden. der havde levet filosoffer før Sokrates. De mest kendte var en slags naturforskere, som mindede om moderne videnskabsfolk. De kaldes naturfilosofferne eller førsokratikerne, fordi de levede før Sokrates. De filosoferede over verden, og hvordan den var indrettet. Men Sokrates var mere interesseret i mennesker end i naturen. Han ville gerne finde ud af, hvordan forskellige mennesker definerede forskellige begreber, og hvad deres etik gik ud på. Sokrates så det som sin vigtigste opgave at afklare, hvad der er retfærdigt, sandt og godt. Mange af Athens unge mænd var vilde med Sokrates. Når han dukkede op på sportspladsen, samlede de sig straks i en flok omkring ham. Han var kult, og mange af de unge mænd blev både hans venner og elever. Sokrates var glad for at tale med de unge, for han ville gerne påvirke dem. De skulle ikke blive som tidligere generationer, som godt nok vidste meget, men aldrig tænkte nærmere over deres viden. Sokrates ville have, at folk skulle tænke sig om og danne sig deres egne meninger. På den måde ville de blive fri for bare at gentage, hvad deres forældre, bedsteforældre og lærere havde fortalt dem uden nogensinde selv at have tænkt sig om. Etik Etik er læren om det gode liv. Hvad er det rigtigste at gøre, hvis du vil skabe et godt liv for dig selv og andre? Etik handler om, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan du begrunder, hvorfor en handling er rigtig eller forkert. Etikken er teorierne bag dine moralske handlinger. Moral er etik i praksis. Sport og filosofi Et græsk gymnasion var et sted, hvor du kunne træne både krop og sjæl. Du kunne dyrke sport, bade, blive smurt ind i velduftende olier, høre foredrag, digte og filosofere.

15 14 brug filosofien Samtalen sokrates sad altså ikke alene og grublede over livet. Han filosoferede med andre mennesker, og måske er det forklaringen på, at han aldrig skrev noget selv. Det mundtlige sprog kan noget, som det skriftlige ikke kan. Det mundtlige sprog kan bruges til mere end tale. Det kan bruges til samtale. I en samtale udveksler du tanker med én eller flere andre, og det kan ikke lade sig gøre på samme måde, når du læser en tekst. I skriftsproget taler teksten til læseren og ikke den anden vej, så skriftsproget er envejskommunikation. Samtalen er tovejskommunikation, hvor du kan spørge til det, du ikke forstår eller til de ting, du er særligt interesseret i at høre mere om. Derfor anvendte Sokrates samtalen til at filosofere med. Selvom han fik mange forskellige svar på sine filosofiske spørgsmål, var det de færreste, han kunne bruge. De var jo bare folks forsøg (eller rettere manglende forsøg) på at forstå verden uden at have forstået noget som helst. Når Sokrates udspurgte folk, var det ikke for at teste dem eller spille overlegen. Sokrates spillede tværtimod rollen som den dumme og uvidende. Det gjorde han, fordi han ville have folk til at bruge deres egen fornuft. Han ville hjælpe dem til at tænke over deres meninger. Hvis du skulle tale med ham (hvis det var muligt), ville han kræve, at I valgte et bestemt emne at tale om. Det skulle helst være et begreb, som betyder noget for dig. Det kunne være godhed. Hvis han ville finde ud af, hvordan du definerer begrebet godhed, så ville han først lade dig påstå, lige hvad der passede dig. Bagefter ville han stille en masse spørgsmål, som ville få dig til at tænke over, hvad du overhovedet forstår. Det hele ville nok ende med, at du indser, at din forståelse ikke er god nok. Dialog Dialog kommer af det græske ord dialogos, som betyder gennemtale eller samtale. Mange mener, at Sokrates samtaler slet ikke var dialoger, fordi Sokrates er ret dominerende. I nogle af samtalerne siger hans elev (samtalepartneren) stort set ikke andet end ja og nej til Sokrates, som altid ender med at få ret. Kommunikation?

16 sokrates 15 Definitioner en definition er en kort forklaring på, hvad et ord betyder. Sokrates spurgte tit folk, om de ville definere et eller andet ord for ham. Hvis ordet var et begreb (og ikke navnet på en ting), fandt folk som regel på nogle konkrete eksempler. På spørgsmålet hvad er kærlighed? gav folk ham forskellige eksempler på kærlighed. Fædrelandskærlighed, søskendekærlighed, erotisk kærlighed eller kærlighed til en gud. Sokrates var ikke særlig begejstret for den slags eksempler. De gav ham jo ingen definition af kærlighed. Hvis folk svarede med eksempler, kunne han finde på at svare med et andet konkret eksempel, som viste, at folks forsøg på at definere ikke var godt nok. Sokrates ville nemlig gerne vide, hvad alle mulige former for kærlighed har til fælles. Han ville have en definition af selve kærligheden. Og han mente, at vi må kunne finde én enkelt betydning af kærlighed. Når ordet kærlighed kan bruges om en masse forskelligt, må det også betyde, at alt dette har noget til fælles. Det, som de forskellige former for kærlighed har til fælles, må være kernen i begrebet kærlighed. Det må være definitionen. Sokrates ville finde definitioner på alle mulige begreber. Men en definition kan godt vise sig at være uholdbar. Derfor diskuterede Sokrates de samme definitioner om og om igen flere gange i sit liv. Han ville gøre dem så præcise som muligt. Som filosof elskede han visdom, og han længtes efter at blive klogere. filosofi Ordet er græsk og betyder kærlighed til visdom. Den sokratiske ironi I oldtidens græske komedier var man ironisk, når man gjorde sig mindre og mere ydmyg, end man i virkeligheden var. Når Sokrates lod som om, han var dum og uvidende, benyttede han sig også af ironi. Ironi er at sige noget i alvor, man ikke mener. Det er alvor med humor under overfladen. Man er som regel ironisk, fordi man vil være morsom. Men man kan også være ironisk for at være spydig. Sokrates brugte ikke kun ironi for at være morsom. Hans ironi skulle i en samtale gøre én mere bevidst om ens egne tanker og meninger, som man så ville være nødt til at forklare for den dumme Sokrates.

17 16 brug filosofien At føde tanker Michael Jackson et af verdens rigeste mennesker? sokrates sammenlignede sig selv med en jordemoder måske fordi hans mor var jordemoder. En jordemoder hjælper til ved barnefødsler, og Sokrates hjalp jo til ved en anden slags fødsler. Han hjalp folk med at føde tanker. I den sokratiske samtale føder folk deres egne tanker, og Sokrates samtaleform kaldes derfor jordemodermetoden. Definition af fattig og rig Forfatteren Xenofon var en af dem, som kendte Sokrates, og han gengiver her en samtale mellem Sokrates og den unge mand Euthydemos, som gerne ville være politiker. Sokrates: Hvem kalder du så fattige, og hvem er rige? Euthydemos: De, der ikke har nok til at betale for deres fornødenheder, kalder jeg fattige, og de, der har mere end det nødvendige, kalder jeg rige. Sokrates: Har du bemærket, at der er nogle, der har meget lidt, men ikke alene kan de få det til at slå til, de kan også spare op af det, mens der er andre, der har meget, men alligevel ikke har nok? Euthydemos: Ja, ved Zeus, og det var godt, at du mindede mig om det; for jeg ved også, at der er tyranner, der på grund af mangel tvinges til at begå forbrydelser ligesom de allerfattigste. Sokrates: Ja, hvis det er sådan, må vi anbringe tyrannerne blandt folket (de fattige), men dem, der kun har lidt, men forstår at holde hus med deres penge, må vi anbringe blandt de rige. Euthydemos: Min egen uduelighed tvinger mig naturligvis også til at være enig i dette. Og jeg overvejer, om det ikke er bedst for mig at tie stille. For det lader jo til, at jeg slet ikke ved noget. Efter denne samtale var Euthydemos fuld af selvforagt og følte sig som en slavesjæl. Mange af dem, der blev behandlet sådan af Sokrates, opsøgte ham ikke mere, og dem anså han for dumme og dvaske. Men Euthydemos kom til den overbevisning, at han kun kunne blive til en mand, der var noget værd, hvis han var så meget som muligt sammen med Sokrates.

18 sokrates 17 Folk, som ikke gider tænke selv, er dovne, sagde Sokrates. Faktisk mente han, at hele Athen var som en doven hest. Og han beskrev sig selv som en hestebremse, der fik den dovne hest til at vågne op og begynde at tænke selv. Det var vigtigt for ham, at folk gad anstrenge sig lidt for at føde tanker. Den sokratiske metode Sokrates samtaler foregik på en bestemt måde. Her er opskriften: Sokrates beder sin samtalepartner fortælle, hvad han forstår ved et bestemt begreb. Han vil altså have en første definition. Han kan f.eks. spørge: Hvad mener du, viden er for noget? Herefter beder Sokrates om en generel definition på begrebet ved at spørge til forskellige situationer, hvor det kan anvendes, og hvad de forskellige anvendelser af begrebet har til fælles. Eksempelvis: Hvad er forskellen på viden om sprog, matematik, sport og musik? Hvad er ligheden? Herefter spørger Sokrates ind til samtalepartnerens svar med henblik på at finde steder, hvor hans definition ikke holder. Som regel svarer samtalepartneren i denne fase kun ja eller nej. På den måde viser Sokrates, hvordan samtalepartnerens opfattelse ikke er sammenhængende, og hvorfor den må revurderes. Sokrates Samtalepartner 1: Sokrates spørger til forståelsen af et begreb 2: Den anden fortæller om sin forståelse af begrebet 3: Sokrates beder om en generel definition på begrebet 4: Den anden fortæller om ligheden mellem forskellige situationer hvori begrebet anvendes 5: Sokrates spørger til den andens opfattelse af situationerne 6: Den anden svarer ja eller nej 7: Sokrates viser, at den andens opfattelse af begrebet ikke kan anvendes i alle situationerne Resultat: Revurdering af opfattelse

19 18 brug filosofien Lokal og global sandhed sokrates ville altså have folk til at tænke sig om og være kritiske i stedet for bare at gentage, hvad andre har fortalt. Du kender det fra skolen. Som elev tænker du måske, at det, lærerne siger, er rigtigt. Hvis bare du kan gentage det til eksamen, kan det ikke gå helt galt. Men efterabning viser jo ingen forståelse. Din forståelse kommer først, når du spørger undersøgende ind til tingene. Hvorfor er de, som de er? Hvordan kan det være? Ved hjælp af filosofien kan du spørge ind til dine læreres, venners og andres udsagn og gennemtænke og diskutere deres synspunkter. Sokrates mente selvfølgelig, at du også må spørge til din egen forståelse. Hvis du ikke stiller spørgsmål til dig selv og din omverden, kommer du aldrig til at forstå noget som helst. Så har du kun en for-mening. Det betyder, at du har en mening uden at have tænkt over, hvad den egentlig betyder. Men du har alligevel taget den til dig. Måske fordi dine venner siger, at den er god, eller fordi en politiker har udtalt den. Refleksion At reflektere betyder at kaste tilbage mod sig selv, som når en lysstråle kastes tilbage fra et spejl. Når du reflekterer over noget, kastes dine tanker tilbage mod dig selv, så du kan tænke over dem igen. Når du laver en sådan refleksion, kan du revurdere dine tanker og din forståelse. Sokrates ville gerne hjælpe folk med den proces. I samtalerne fungerede han som et spejl for den andens tanker. Findes UFO er? Eller den kommer fra din familie eller fra en lærer. Formeninger er det samme som fordomme. Sokrates kunne ikke lide formeninger eller fordomme, fordi de afholder dig fra at reflektere. hvis du stiller spørgsmål og søger svar på dem, skaber du din egen forståelse af verden omkring dig en lokal sandhed. Med denne forståelse kan du beskrive og definere din omverden. Men vores egen lokale forståelse er sjældent fyldestgørende. Det er nemlig ikke sikkert, at vores definitioner er præcise nok. Ifølge Sokrates findes der én global sandhed, dvs. én forståelse af enhver sag, som er rigtig og gælder for alle mennesker. Den globale sandhed kan du stræbe efter ved at filosofere og måske erkende, hvor du eller andre tager fejl. Når du reflekterer over livet, gør du din forståelse større. Der er et problem med den globale sandhed. Vi kan nemlig ikke for alvor finde den, undersøge den grundigt og dermed forstå den. Forestil dig en borg engang i middelalderen. Pludselig står der en pc på højbordet i spisesalen. Folkene på bænkene omkring bordet finder med garanti ikke ud af, hvad den kan. Den kræver jo både elektricitet og viden, som de slet ikke har. Pc en bliver alligevel diskuteret højlydt.

20 sokrates 19 Måske vil mange diskussioner nok kunne bringe dem tættere på en beskrivelse og måske en forståelse af, hvad tingesten på bordet er. Men de vil aldrig kunne finde ud af, hvad den virkelig kan. På samme måde arbejdede Sokrates sig frem mod sandheden gennem samtaler med folk. Men de nåede aldrig til en fuldstændig erkendelse af den. Sandheden er som en pc blandt middelalderfolk. Eller som et kæmpe flyvende tæppe, der flagrer rundt i vinden. Det er så stort, at du kun kan holde fast i ét hjørne ad gangen. Måske kan vores hjerner slet ikke fatte sandheden, hvis den overhovedet findes. Syv blinde møder en giraf. Den ene griber fat om et af giraffens ben og siger, det er en træstamme. Den anden får fat i halen og siger, hun har fundet en pisk. Den tredje tager fat om halsen og råber, at her er en kæmpe slange med hår på. Den fjerde er kravlet op på en stige og siger, hun står foran en palme. Hvem har ret? Har du tænkt på? Findes der virkelig én global sandhed om enhver sag, som alle mennesker via deres fornuft kan blive enige om? Man kan vel lige så godt hævde, at der kun findes lokale sandheder?

21 20 brug filosofien Sokrates Athen athen var demokratisk, da Sokrates blev født i 469 f.kr. Det græske demokrati var verdens første, men det ligner ikke demokratierne i dag. Dengang var det kun frie indfødte græske mænd, som kunne deltage. Kvinder, indvandrere og slaver måtte ikke stemme og var dermed udelukket fra demokratiet. For at få et demokrati til at fungere, skal folk oplyses om, hvordan et demokrati er indrettet. De skal også uddannes, så de får viden og indsigt til at vedligeholde demokratiet. At lave et demokratisk samfund er en stor opgave. Det vidste man allerede i det gamle Grækenland. Sokrates blev født på et tidspunkt, hvor det var vigtigt at få mange mennesker Demokrati Demokrati betyder folkestyre. I et demokrati bestemmer folket i stedet for en diktatorisk eller enevældig kejser eller konge. I små samfund kan alle deltage direkte i demokratiet ved samtaler og efterfølgende afstemninger. I store samfund vælger folket et antal politikere, der styrer landet i en periode. Det foregår ved folketingsvalgene. I Danmark sidder de folkevalgte i Folketinget. Oldtidens græske demokrati var et direkte demokrati, mens det nuværende danske demokrati er et repræsentativt demokrati. Vi stemmer ikke hver gang, noget skal besluttes. Vi har som nævnt valgt repræsentanter (politikere) som diskuterer og beslutter for os i de fleste sager. I det gamle Grækenland mødtes man for at diskutere byens politik og stemme om tingene. Dommere og råd blev også valgt af forsamlingen af frie mænd. Dommerne skulle dømme i retssager og et råd skulle administrere byens økonomi og love. I det oldgræske demokrati havde kvinder, indvandrere og slaver ingen stemmeret uanset alder. I Danmark har kvinder haft stemmeret siden Til sammenligning kan vi nævne, at frie danske mænd (hermed menes først og fremmest frie bønder) har kunnet stemme siden Siden 1978 har alle danske statsborgere over 18 år kunnet stemme ved valg. Indvandrere og flygtninge uden dansk statsborgerskab kan altså ikke stemme, selvom de bor i Danmark. demokrat Ordet demokrat er et af mange græske ord, som bruges på dansk. Andre eksempler er politik og politi. De stammer begge fra det græske ord polis (bystat).

22 sokrates 21 uddannet, så de kunne passe på demokratiet. Så det var ikke underligt, at Sokrates interesserede sig mere for mennesket og samfundet end for den natur, naturfilosofferne før ham havde været interesseret i. Hvis man vil have sin mening hørt i et demokrati, er formen ofte lige så vigtig som indholdet. Den måde, man formulerer og fremfører sine meninger på, kan være lige så vigtig som selve udsagnet. På Sokrates tid gik man meget op i formen. Faget retorik, som handler om talekunst, var populært på den tid. Retorik handler om, hvordan man lærer at tale smukt og ved talens brug udtrykke sin forståelse og meninger på en overbevisende måde. I det oldgræske demokrati kom man frem med sine synspunkter og fik indflydelse ved at holde taler, så det var vigtigt at kunne tale godt for sine meninger og på den måde overtale andre. Det kunne man lære af sofisterne. Sofisterne sofisterne var en gruppe filosoffer, som rejste rundt og underviste i retorik. I de græske bystater var det vigtigt at kende hinandens synspunkter, og dem kunne de berejste sofister sælge viden om. De ville helst undervise i retorik inden for politik, etik og religion. Sokrates diskuterede tit med sofisterne. Mange troede, at Sokrates selv var sofist, men der var faktisk stor forskel på sofisterne og Sokrates. For det første tog sofisterne penge for at undervise, mens Sokrates ikke ville modtage betaling for at filosofere. For det andet gik sofisterne altid i fint tøj, de var jo handelsmænd, mens Sokrates var temmelig ligeglad med sit tøj. For det tredje mente sofisterne, at alle svar og meninger er lige gode, så længe de hænger retorisk sammen. De kunne altså godt gå ind for en lokal sandhed. Sokrates mente derimod, at der findes svar, som er mere sande end andre. Den ultimative, globale sandhed findes, sagde han, selvom det er umuligt helt at forstå den. Sokrates kunne ikke lide sofisternes smarte handelsmetoder, og han kunne især ikke lide, at de som sofisten Protagoras gjorde mennesket til altings målestok. Protagoras og de andre sofister mente, at hvad der er godt og ondt er en personlig sag. Hvad der er godt for dig, behøver ikke være godt for andre. Hvert menneske har sin egen målestok. Sofisterne var ikke interesseret i at lede efter nogen global sandhed. Når Sokrates og sofisten Theaitetos i dialogen Theaitetos taler om, at vinden er kold for den, der fryser, men ikke for den, der ikke gør det, så betød det ifølge sofisterne, at der ikke findes nogen evig sandhed. Hver enkel har sin opfattelse af tingene, og der er ingen fælles målestok, ingen fælles begreber, regler og normer. Det kan man ikke bygge et fællesskab på, mente Sokrates og slet ikke et samfund. Når du læser dialogen mellem Sokrates og Theaitetos fornemmer du sikkert en negativ tone. Fordi de to parter var så uenige, kan det være svært at vide, om sofisterne bliver fremstillet på en retfærdig måde i Platons dialoger.

23 22 brug filosofien Har du tænkt på? Hvordan kan vi stole på sanserne, når mennesker kan beskrive den samme oplevelse helt forskelligt? Sokrates og sofisterne I dette uddrag taler Sokrates med sofisten Theaitetos. Det er fra Platons dialog Theaitetos. Sokrates: Theaitetos, prøv nu igen fra begyndelsen af at svare mig på spørgsmålet om, hvad viden er for noget. Lad være med at give op. Hvis guden vil, og du selv opfører dig som en mand, vil du være i stand til at svare. Theaitetos: Når du opfordrer mig på den måde, vil det være forkasteligt, hvis jeg ikke gør alt hvad jeg kan for at fortælle, hvad jeg mener. Min mening er nemlig, at den, der ved noget, opfatter det han ved, gennem sanserne, dvs. som det ser ud nu, er viden ikke andet end sansning. Sokrates: Glimrende svaret, unge mand! Det var det, jeg forventede af dig. Sådan skal man udtrykke sin mening. Men lad os nu i fællesskab undersøge om dit forslag er levedygtigt eller dødfødt. Du påstår at viden er sansning? Theaitetos: Ja. Sokrates: Det er ikke nogen dårlig forklaring på, hvad viden er, mener jeg. Det er faktisk det samme, Protagoras mener, selvom han udtrykker det på en anden måde. Han mener jo, at et menneske er målestokken for alle ting, både for de værende tings væren og for ikke-værende tings ikke-væren. Det udsagn har du vel også læst? Theaitetos: Ja, endda ofte. Sokrates: Det, han mener, er vel, at sådan som hver enkelt ting forekommer mig at være, sådan er den for mig, sådan som den forekommer dig at være, sådan er den for dig. Både du og jeg er jo et menneske. Theaitetos: Det må være det, han mener. Sokrates: Det er usandsynligt, at et klogt menneske mener noget vrøvl, så lad os forsøge at følge hans tankegang. Når det blæser, sker det så ikke undertiden, at kun den ene af os fryser, eller at den ene fryser meget mere end den anden? Theaitetos: Jo da. Sokrates: Skal vi nu mene, at vinden i sig selv er kold eller ej? Eller skal vi lade os overbevise af Protagoras om, at vinden er kold for den, der fryser, men ikke for den, der ikke gør det? Theaitetos: Det lyder rimeligt. Sokrates: Og at vinden altså forekommer hver af os at være på den måde? Theaitetos: Ja. Sokrates: Og forekommer betyder det samme som opfattes gennem sanserne? Theaitetos: Rigtigt. Sokrates: Fornemmelse og sansning er altså identisk, når det drejer sig om sådan noget som varme. Sådan som hver især opfatter noget gennem sanserne, sådan er det også for vedkommende? Theaitetos: Det lader det til.

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske Pandoras Æske For mere end 2000 år siden skrev Hesoid sit værk Værker og Dage, der bl.a. indeholdt myten om Pandoras Æske. Denne myte har spillet en særlig rolle igennem senere europæisk idehistorie, hvor

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Nina Ekman og Stine Reintoft. Mindfulness. for dig som mor med det lille barn

Nina Ekman og Stine Reintoft. Mindfulness. for dig som mor med det lille barn Nina Ekman og Stine Reintoft Mindfulness for dig som mor med det lille barn Mindfulness for dig som mor med det lille barn Nina Ekman og Stine Reintoft Mindfulness for dig som mor med det lille barn Mindfulness

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Jonastegnet Vi begynder med fortællingen om Jonas. Jonas i hvalfiskens bug. Det er en af de mærkeligste fortællinger i det gamle testamente. Der er et præg af eventyr over fortællingen: hvalfisken dukker

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Skriv med afsæt i tekstuddraget et essay om at turde flytte sig.

Skriv med afsæt i tekstuddraget et essay om at turde flytte sig. At turde flytte sig Skriv med afsæt i tekstuddraget et essay om at turde flytte sig. "Heldet følger de dumme/' trøstede min mor altid, hvis tingene ikke lige flaskede sig for mig. Det er løgn. Jeg håber,

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme Natur og livsglæde At høre hjemme For nogle år siden blev jeg præst på Østerbro i København, og bosat i en lejlighed lige rundt om hjørnet fra Kirken. Fra mine vinduer kunne jeg ikke se så meget som et

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT Som kristen bør man have

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 29 - Spænd over os 448 - Fyldt af glæde 674 - Sov sødt, barnelille 441 - Alle mine kilder skal være hos dig Nadver: 192 v. 3: Kærligheden,

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG DØDEN SOM EN OVERGANG OPGAVE TIL: TIR NAN OG PUNKT 3 Hvad sker der, når vi dør? Døden er fravær af liv. Livet er en forudsætning for døden. Det, der ikke er eller har været i live, kan heller ikke dø.

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Når døden er en overgang Et menneskes liv består af mange overgange, hvor vi går fra én tilstand til en anden. Overgangene markerer, at en person har bevæget sig fra ét sted i livet til et andet: Vi bliver

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk Lærervejledning 5 nye emner er bygget op omkring emnerne: hverdag, lokalområde, sundhed, fester og miljø. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside,,

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

PIRLS 2011. Kodevejledning. for hæfte L til Læsebog

PIRLS 2011. Kodevejledning. for hæfte L til Læsebog PIRLS 2011 Kodevejledning for hæfte L til Læsebog Fjendetærte bedømmelsesvejledning Teksttype: Skønlitterær tekst Formål: Læse for at opleve Klassifikation af Multiple Choice spørgsmål Spm. Proces Rigtigt

Læs mere

Ungdom og skoleliv I Seoul

Ungdom og skoleliv I Seoul Uddannelsesfeber Ungdom og skoleliv I Seoul Testokrati Børns kundskaber Velfærdssamfundets overlevelse Vesten Jeg har hørt, at I Vesten der kan unge mennesker rejse. Rejse verden rundt, hvis de vil. Det

Læs mere