Til IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr. e-mail: itu@itu.dk rektor@itu.dk"

Transkript

1 Til IT-Universitetet Rektor Mads Tofte Sendt pr. Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny bacheloruddannelse i digitale medier og design Bacheloruddannelsen i digitale medier og design godkendes hermed i henhold til bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen), herunder 14, stk. 3. Akkrediteringsrådet har på rådsmøde den 7. november 2008 behandlet IT- Universitetets anmodning om akkreditering og godkendelse af den ansøgte bacheloruddannelse i digitale medier og design. Uddannelsens formål Bacheloruddannelsen i Digitale medier og design har et dobbelt sigte: at give de studerende en platform for videre studier enten på IT Universitetet eller på andre videregående uddannelser og at uddanne bachelorer til det støt stigende felt af institutioner og virksomheder, der beskæftiger sig med eller anvender interaktionsdesign og digitale medier, og derfor har brug for kombinationen af medie og kommunikationsanalytiske indsigter og designløsninger. Det kan for eksempel være virksomheder, der afprøver mulighederne med web 2.0 teknologier eller udvikler sociale netværkstjenester som fx Facebook og MySpace eller virksomheder, der satser på at skille sig ud fra konkurrenterne ved at udvikle et brugervenligt design. Uddannelsen fokuserer på kombinationen af medie og kommunikationsanalyse og strategisk it design, og de studerende vil lære at planlægge og udføre it designløsninger på tværs af digitale medier. 1. december 2008 ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Studiestræde København K Telefon Telefax E-post acedenmark@acedenmark.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Trine Jensen Telefon Telefax E-post trj@acedenmark.dk Sagsnr Dok nr Side 1/4 Akkrediteringsrådet har akkrediteret uddannelsen positivt, jf. 9 i Lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven). Afgørelsen er truffet på baggrund af vedlagte akkrediteringsrapport, udarbejdet af Det Faglige Sekretariat. Det er Akkrediteringsrådets samlede faglige helhedsvurdering, at kriterierne for uddannelsens relevans og kvalitet er opfyldt på tilfredsstillende vis.

2 Vurderingen af uddannelsen er foretaget i overensstemmelse med fastsatte kriterier for kvalitet og relevans, jf. Bekendtgørelse nr af 22. august 2007 om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser (akkrediteringsbekendtgørelsen) samt Vejledning til ansøgning om akkreditering og godkendelse af nye universitetsuddannelser. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelse om akkreditering på baggrund af ovennævnte akkrediteringsrapport. Efter afgørelsen har Akkrediteringsrådet den 11. november 2008 indsendt indstilling til Universitets- og Bygningsstyrelsen om nedenstående forhold. Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet afgørelse om 1. uddannelsens titel/betegnelse, 2. specifikke adgangskrav, 3. uddannelsens normerede studietid, 4. uddannelsens tilskudsmæssige indplacering samt 5. en eventuel fastsættelse af maksimumrammer for tilgangen til uddannelsen, jf. brev af 24. november 2008 fra Universitets- og Bygningsstyrelsen til ACE Denmark med kopi til IT-Universitetet. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 2/4 Universitets- og Bygningsstyrelsen har truffet følgende afgørelser, jf. ovennævnte notat: Titel Dansk: Engelsk: Bachelor (BSc) i digitale medier og design Bachelor of Science (BSc) in Digital Media and Design Adgangskrav Uddannelsens hovedvægt ligger på det naturvidenskabelige hovedområde, og dermed vil uddannelsen blive kategoriseret som en naturvidenskabelig bacheloruddannelse i bilag 1 til Bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 om adgang m.v. ved bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (adgangsbekendtgørelsen). Områdespecifikke adgangskrav: Gymnasial uddannelse med fagene dansk på A -niveau, engelsk på B-niveau. Uddannelsesspecifikke adgangskrav: Matematik på B-niveau. Den studerende skal desuden dokumentere kundskaber i engelsk svarende til mindst engelsk B-niveau, jf. 11 i Bekendtgørelse nr. 32 af 29. januar 2008 om adgang m.v. ved bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (adgangsbekendtgørelsen). Det skal af hensyn til de studerendes retsikkerhed fremgå klart af ITUs hjemmeside, og at 2. studieår udbydes på engelsk. Uddannelsens normerede studietid Uddannelsens normerede studietid er 180 ECTS.

3 Uddannelsens tilskudsmæssige indplacering Bacheloruddannelsen indplaceres på 3. Evt. fastsættelse af maksimumrammer Universitets- og Bygningsstyrelsen ønsker ikke at fastsætte en maksimumramme for tilgangen til uddannelsen. Tilknytning til censorkorps Uddannelsen tilknyttes censorkorpset for Informationsvidenskab og Interaktive Medier. Godkendelse På baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering og Universitets- og Bygningsstyrelsens afgørelse vedrørende de fem ovennævnte punkter godkendes bacheloruddannelsen i digitale medier og design jf. Akkrediteringslovens 10, med opstart i september Akkrediteringen er gældende til og med 31. december 2013, jf. akkrediteringslovens 9, stk. 3. Forudsætning for godkendelsen Uddannelsen og dennes studieordning skal opfylde uddannelsesreglerne, herunder særligt bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser ved universiteterne (uddannelsesbekendtgørelsen). ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 3/4 Uddannelsen er dansksproget og engelsksproget og udbydes ikke på andre universiteter. Tekst til uddannelsesguiden.dk Om uddannelsen Digitale medier får større og større betydning i forhold til vores dagligdag, hvor både kommunikation, underholdning, kultur, arbejde og samfundet generelt ændrer sig i takt med udviklingen af de digitale medier. Derfor bliver design af digitale kommunikationsløsninger, der kan integrere teknologiske muligheder med brugernes behov og innovative perspektiver, til stadighed vigtigere og mere komplekst. IT-Universitetets nye bacheloruddannelsen sigter mod at uddanne bachelorer, der kan bidrage til at løse de udfordringer, som denne udvikling medfører. Bacheloruddannelsen i Digitale medier og design har et dobbelt sigte: at give de studerende en platform for videre studier enten på IT Universitetet eller på andre videregående uddannelser og at uddanne bachelorer til det støt stigende felt af institutioner og virksomheder, der beskæftiger sig med eller anvender interaktionsdesign og digitale medier, og derfor har brug for kombinationen af medie og kommunikationsanalytiske indsigter og designløsninger. Det kan for eksempel være virksomheder, der afprøver mulighederne med web 2.0 teknologier eller udvikler sociale netværkstjenester som fx Facebook og MySpace eller virksomheder, der satser på at skille sig ud fra konkurrenterne ved at udvikle et brugervenligt design. Uddannelsen fokuserer på kombinationen af medie og kommunikationsanalyse og strategisk it design, og du lærer at planlægge og udføre it designløsninger på tværs af digitale medier.

4 Uddannelsen er som udgangspunkt naturvidenskabelig, men da den kombinerer teknologianvendelse med både mediemæssige, kommunikative og designmæssige sider af teknologien, trækker den også på både samfundsvidenskabelige og humanistiske discipliner. Du skal eksempelvis både arbejde med kommunikationsteorier og modeller og have en indgående viden om de tekniske muligheder, de digitale medier giver. Desuden kræver interaktionsdesign til digitale medier en grundlæggende viden om forskellige digitale platforme og medier, web 2.0 teknologier, mobile medier m.v. Undervisningen Bacheloruddannelsen i Digitale medier og design er praksisorienteret, og du vil foruden den teoretiske undervisning få rig mulighed for at samarbejde med virksomheder og institutioner omkring forskellige projekter. Derudover er uddannelsen orienteret mod globalt samarbejde. Således har uddannelsen et samarbejde med Georgia Institute of Technology om fælles undervisningsforløb, podcasting af undervisningen og studentersamarbejde på tværs af kontinenter. Af samme årsag foregår undervisningen på andet år af uddannelsen udelukkende på engelsk. Den tre-årige bacheloruddannelse er opbygget i seks semestre med både obligatoriske og valgfri fag og afsluttes med et bachelorprojekt. Undervisningen veksler mellem kurser, øvelsestimer og selvstændigt projektarbejde. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 4/4 Som færdiguddannet får du titlen Bachelor (BSc) i Digitale medier og design / Bachelor of Science (BSc) in Digital Media and Design. Karriere Bachelorer i Digitale medier og design kan vælge at læse videre på en 2-årig kandidatuddannelse inden for it, medievidenskab eller andre beslægtede kandidatuddannelser eller at gå direkte ud i job. Alt efter hvad du har specialiseret dig i, giver uddannelsen jobmuligheder i it branchen og andre brancher som for eksempel interaktionsdesigner, usabilitykonsulent, informationsarkitekt, kommunikationskonsulent, projektkoordinator og meget mere.

5 Universitetet er velkommen til at kontakte direktør Jette Frederiksen på eller telefon: , såfremt der er spørgsmål eller behov for yderligere information. Med venlig hilsen Søren Barlebo Rasmussen Formand Akkrediteringsrådet Jette Frederiksen Direktør ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Side 5/5 Bilag: Kopi af akkrediteringsrapport Kopi af indstillingsbrev til Universitets- og Bygningsstyrelsen af 11. november Kopi af dette brev er sendt til: Undervisningsministeriet til orientering samt Universitets- og Bygningsstyrelsen, som i særskilt brev vil orientere om aktivitetsgruppekoden for den godkendte uddannelse.

6 Akkrediteringsrapport ny uddannelse Akkrediteringsrapporten er udarbejdet på baggrund af det materiale, universitetet har indsendt i forbindelse med anmodning om akkreditering og godkendelse af uddannelsen. Den faglige vurdering af uddannelsen er foretaget i henhold til kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet som fastsat i bekendtgørelse nr af 22. august 2007 om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser (akkrediteringsbekendtgørelsen). Akkrediteringsrapporten har været i høring på universitetet. Universitetet indsendte deres høringssvar den 10. oktober IT-Universitetets høringssvar er anført i akkrediteringsrapporten under de relevante kriterier. Efter indstilling fra Akkrediteringsrådet træffer Videnskabsministeren jf. 10, stk. 2 i lov nr. 294 af 27. marts 2007 om Akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser (akkrediteringsloven), afgørelse om uddannelsens tilskudsmæssige indplacering (takstindplacering), titel, specifikke adgangskrav for bacheloruddannelser, uddannelsens normerede studietid samt eventuel maksimumramme for tilgangen til uddannelsen. Det Faglige Sekretariats anbefalinger vedr. nævnte forhold ledsaget af de nødvendige oplysninger fremgår af afsnittet Oplysninger og anbefalinger vedr. uddannelsens legalitetsforhold. Universitet Ansøgt titel, dansk Ansøgt titel, engelsk Niveau Ansøgt hovedområde Uddannelsens formål IT-universitetet Bachelor (BSc) i Digitale medier og design Bachelor of Science (BSc) in Digital Media and Design Bacheloruddannelse Naturvidenskab Bacheloruddannelsen i Digitale medier og design har et dobbelt sigte: at give de studerende en platform for videre studier enten på IT Universitetet eller på andre videregående uddannelser og at uddanne bachelorer til det støt stigende felt af institutioner og virksomheder, der beskæftiger sig med eller anvender interaktionsdesign og digitale medier, og derfor har brug for kombinationen af medie og kommunikationsanalytiske indsigter og designløsninger. Det kan for eksempel være virksomheder, der afprøver mulighederne med web 2.0 teknologier eller udvikler sociale netværkstjenester som fx Facebook og MySpace eller virksomheder, der satser på at skille sig ud fra konkurrenterne ved at udvikle et bru- 1

7 Rapport sendt i høring 6. oktober 2008 Sagsbehandling afsluttet 23. oktober 2008 gervenligt design. Uddannelsen fokuserer på kombinationen af medie og kommunikationsanalyse og strategisk it design, og de studerende vil lære at planlægge og udføre it designløsninger på tværs af digitale medier. Uddannelsen er som udgangspunkt naturvidenskabelig, men da den kombinerer teknologianvendelse med både mediemæssige, kommunikative og designmæssige sider af teknologien, trækker den også på både samfundsvidenskabelige og humanistiske discipliner. Særlige bemærkninger Ingen bemærkninger. 2

8 Uddannelsen indstilles til positiv akkreditering afslag på akkreditering Indstilling Begrundelse Samlet set vurderes bacheloruddannelsen i digitale medier og design at leve op til akkrediteringskriterierne. Faglig vurdering af uddannelsen Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 1: Behov for uddannelsen Begrundelse Det vurderes, at ITU har identificeret og forholdt sig til relevante aftageres konkrete behovstilkendelser. ITU har gennemført en aftagerundersøgelse, hvor ca. 100 virksomheder har deltaget. Det vurderes, at der er sandsynliggjort et konkret behov for uddannelsen, da aftagerne har givet udtryk for, at de har svært ved at rekruttere medarbejdere inden for uddannelsens fagområder, bl.a. interaktionsdesign, webdesign og webudvikling og brugervenlighed. ITU har redegjort for, hvorledes bacheloruddannelsen i digitale medier og design adskiller sig fra beslægtede uddannelser. Det vurderes, at bacheloruddannelsen i digitale medier og design har en profil, som adskiller sig fra eksisterende bacheloruddannelser. Det vurderes dog, at den ansøgte uddannelse er nært beslægtet med ITUs kandidatuddannelse i digital design og kommunikation, da der er et vist overlap mellem fag. Da kandidatuddannelsen har et bredt optag, er det uklart, om der er en niveaumæssig forskel mellem den eksisterende kandidatuddannelse og den ansøgte bacheloruddannelse. I vurderingen er der blevet lagt vægt på, at ITU har til hensigt at revidere kandidatuddannelsen inden Det antages, at revisionen vil bevirke, at kandidatuddannelsen kommer til at adskille sig tydeligt fra bacheloruddannelsen. Kriteriet vurderes at være opfyldt Kriterium 2: Dimittendernes arbejdsmarkedssituation 3

9 tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at bacheloruddannelsen vil lede frem til kandidatuddannelser, som har høj beskæftigelse. ITU har ud fra AC s ledighedsstatistik og ITUs egen dimittendundersøgelse fra 2006 dokumenteret, at den beslægtede kandidatuddannelse i digital design og kommunikation har en høj beskæftigelse. Samlet vurderes det, at kriterium 2 er opfyldt på tilfredsstillende vis. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 3: Uddannelsen er forskningsbaseret Begrundelse ITU har redegjort for, at den centrale forskningsgruppe Innovative Communication forsker inden for interaktionsdesign samt medier og kommunikation, som er uddannelsens to hovedfelter. På denne baggrund vurderes det at være sandsynliggjort, at uddannelsen vil give de studerende viden, færdigheder og kompetencer, som er baseret på forskning. Derudover vurderes det at være sandsynliggjort, at undervisningen er baseret på interaktion mellem forskning og praksis, da ITU har redegjort for konkrete kurser, hvor studerende bliver inddraget i projekter mellem forskere og virksomheder. Endvidere vurderes det, at det ud fra læringsmålsbeskrivelserne i studieordningen, at det er sandsynliggjort, at uddannelsen giver de studerende fagspecifikke og almene akademiske kvalifikationer og kompetencer. Endelig vurderes det sandsynliggjort, at de studerende vil opnå viden om videnskabelig teori, da ITU har redegjort for, hvordan uddannelsens kurser er metodisk og videnskabeligt forankret i ITUs forskningsgrupper. Samlet vurderes det, at kriterium 3 er opfyldt på tilfredsstillende vis. Kriterium 4: Uddannelsen er baseret på et aktivt forskningsmiljø Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsen er tilrettelagt af aktive forskere, og at undervisningen vil 4

10 blive varetaget af aktive forskere. Samlet vurderes det, at kriterium 4 er opfyldt på tilfredsstillende vis. Kriterium 5: Kvaliteten og styrken af det bagvedliggende forskningsmiljø Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Begrundelse Uddannelsen er primært forankret i forskningsgruppen Innovative Communication. Det vurderes sandsynliggjort, at forskningsmiljøet bag uddannelsen har et højt niveau, da ITU har dokumenteret, at forskerne publicerer aktivt nationalt og internationalt. Desuden vurderes det på baggrund af ITUs kvantitative oversigt over internationalt forskningssamarbejde sandsynliggjort, at forskningsmiljøet deltager aktivt i internationalt samarbejde. Desuden nævner ITU, at forskningsgruppen Innovative Communication har et tæt samarbejde med uddannelsen på Georgia Tech og gruppen samarbejder med 35 universiteter/forskningsgrupper. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 6: Uddannelsesstruktur Begrundelse Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at der er sammenhæng mellem uddannelsens overordnede læringsmål og læringsmålene for de enkelte kurser. Det vurderes, at det ITU i nogen grad har redegjort for, at uddannelsen har faglig progression, idet ITU har givet et eksempel på den faglige progression. Det er beskrevet, hvorledes kurset Digital mediekultur på 2. semester bygger videre på kurset Intro til medier og kommunikation, som ligger på 1. semester. Det vurderes på baggrund af de enkelte fagbeskrivelser, at det er sandsynliggjort, at uddannelsen har faglig progression. Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at der er en sammenhæng mellem uddannelsens indhold og adgangskravene. Det stilles krav om, at de studerende har engelsk og matematik på b-niveau med mindst 7 i snit. Dette krav skyldes, at uddannelsens indhold ifølge ITU generelt forudsætter både gode matematisk-logiske og gode sproglige evner. Desuden forudsætter to af udannelsens kurser kendskab til matematik svarende til matematik på b-niveau. 5

11 Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at uddannelsen giver de studerende mulighed for at deltage i internationalt studiemiljø, da uddannelsen vil samarbejde med bacheloruddannelsen Computational Media på Georgia Tech. Der er planer om, at samarbejdet skal omfatte fælles undervisningsforløb, udveksling af undervisere/studerende og digitale samarbejdsplatformer. Derudover er der i tilrettelæggelsen af uddannelsen taget højde for, at det skal være muligt at tage et semester til udlandet. Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at uddannelsens fagområder vil samarbejde med praksis. Samlet set vurderes kriterium 6 at være opfyldt på tilfredsstillende vis. Kriterium 7: Undervisningens tilrettelæggelse og undervisernes kvalifikationer Kriteriet vurderes at være opfyldt på tilfredsstillende vis opfyldt i nogen grad ikke opfyldt på tilfredsstillende vis Begrundelse Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at de pædagogiske og didaktiske metoder vil understøtte realiseringen af uddannelsen mål for læringsudbytte, da ITU har redegjort de for overordnede principper for valget af undervisningsformer. Det vurderes i nogen grad sandsynliggjort, at ITU har fokus på udviklingen af undervisernes pædagogiske kvalifikationer og kompetencer, da ITU sikrer det gennem adjunktpædagogikum og uddannelsens linjeleder følger op på evalueringer af underviserne. Det vurderes sandsynliggjort, at uddannelsens fysiske tilrettelæggelse kan tænkes i ITUs eksisterende infrastruktur. ITU har redegjort for langsigtede ekspansionsplaner for hele ITU og har taget højde for særlige lokalebehov i forbindelse med uddannelsens kurser. Samlet vurderes det, at kriterium 7 er opfyldt på tilfredsstillende vis. Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 8: Løbende kvalitetssikring af uddannelsen Begrundelse Det vurderes, at ITU har sandsynliggjort, at uddannelsen indgår i institutionens kvalitetssikringssystem. ITU har beskrevet deres kvalitetssikringssystem og redegjort for konkrete kvalitetssikringstiltag i forbindelse med bacheloruddannelsen i digitale medier og design. Samlet vurderes det, at kriterium 8 er opfyldt på tilfredsstillende vis. 6

12 Kriteriet vurderes at være opfyldt tilfredsstillende delvist tilfredsstillende ikke tilfredsstillende Kriterium 9: Uddannelsens faglige profil Begrundelse Det vurderes, at det er sandsynliggjort, at uddannelsens faglige lever op til kravene i Uddannelsesbekendtgørelsen til naturvidenskabelige bacheloruddannelser. Derudover vurderes der at være sammenhæng mellem uddannelsens titel og uddannelsens indhold. Det vurderes på baggrund af en sammenligning mellem uddannelsens læringsmål og typebeskrivelse for bacheloruddannelser i kvalifikationsrammen, at det er sandsynliggjort, at uddannelsen lever op til typebeskrivelserne for en bacheloruddannelse. Samlet vurderes det, at kriterium 9 er opfyldt på tilfredsstillende vis. 7

13 Kriteriesøjle I: Behov for uddannelsen på arbejdsmarkedet Kriterium 1: Behov for uddannelsen Dokumentation Uddannelsens erhvervssigte Hvilke relevante brancher eller typer af virksomheder/ organisationer forventes dimittenderne at finde ansættelse indenfor? Dimittenderne forventes at finde ansættelse inden for it-branchen og institutioner inden for medier, underholdning, kultur og kommunikation samt pr og markedsføring (Ansøgning, s. 6). Hvilke funktioner forventes dimittenderne at udføre og hvordan forventes deres kompetencer at kunne anvendes? Dimittender, som har specialiseret sig inden for interaktionsdesign forventes at kunne varetage funktioner som interaktionsdesignere, brugervenlighedskonsultenter, informationsarkitekter. Dimittender som har specialiseret sig inden for medier og kommunikation, forventes at kunne varetager jobs som konsultenter og projektkoordinatorer, som designer kommunikation og services på tværs af platformer (Ansøgning, s. 6) Hvordan har relevante aftagere og aftagerpaneler været involveret i udviklingen af uddannelsen? ITU har i forbindelse med udviklingen af uddannelsen nedsat en aftager- og inspirationsgruppe. Gruppen bestod af repræsentanter for de følgende 6 aftagervirksomheder: - Danmarks Radio - TDC Mobil - Sirius IT A/S - Mobile People A/S, Local Mobile Search Solutions - Snitker & CO - MaikenNysom Derudover var der repræsentanter fra tre beslægtede uddannelsesinstitutioner, en studenterrepræsentant fra ITUs kandidatuddannelse i digital design og kommunikation samt 2 repræsentanter fra den forskningsgruppe som forventes at bidrage til uddannelsen. Der er blevet afholdt to møder, hvor uddannelsen er blevet diskuteret (Bilag 5, s. 2f). ITU har gennemført en aftagerundersøgelse, hvor ca. 100 virksomheder har deltaget (58 respondenter har besvaret alle spørgsmål). ITU fremhæver bl.a. følgende konklusioner fra undersøgelsen: - En større del af de virksomheder, som deltog i aftagerundersøgelsen, angav, at de har haft problemer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere inden for bacheloruddannelsens faglige områder. Blandt de områder, som undersøgelsen nævner, peger aftagerne på, at de har størst 8

14 problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, der har kompetencer og faglig viden inden for interaktionsdesign, webdesign og webudvikling, forretningsudvikling, og brugervenlighed/usability. - Aftagerne lægger stor vægt på, at uddannelsen orienterer sig mod praksis og giver de studerende erfaring med virksomhedssamarbejde, viden om relevante og tidssvarende it værktøjer, samt forståelse for brugskontekst og forretning. - Aftagerne betragter uddannelsen som et godt fundament for en kandidatuddannelse inden for beslægtede fag, og godt halvdelen (55%) angiver, at de vil ansætte bachelorer i Digitale medier og design, mens 16% ikke er interesserede, og 29% ved ikke. Denne fordeling skal ses på baggrund af, at der i Danmark ikke er tradition for at ansætte universitetsbachelorer, og at uddannelsen giver en ny flerfaglig profil, som aftagerne endnu ikke har erfaring med. (Ansøgning, s. 5f) Desuden har ITUs foresigth panel givet feedback på uddannelsen (Bilag 5). Derudover har ITU gennemført en målgruppeanalyse. Hvorfor er der behov for den ansøgte uddannelse, og hvordan understøttes det af ovenstående? Behovet for bachelorer med stærke kompetencer inden for it, digitale medier, kommunikation og interaktionsdesign understøttes af udviklingen på arbejdsmarkedet gennem de seneste år. Dialogen med aftagerne viser, at der efterspørges stærke kompetencer inden for både interaktionsdesign og medier og kommunikation generelt samt kompetencer inden for en række relaterede discipliner. (Ansøgning, s. 5) Uddannelsens relation til beslægtede uddannelser Hvordan adskiller uddannelsens faglige profil og mål for læringsudbytte sig fra beslægtede uddannelsers faglige profil og mål for læringsudbytte? I bilag 7 angives, at bacheloruddannelsen i digitale medier og design er beslægtet med følgende uddannelser: - Bachelor og kandidat i biblioteks- og informationsvidenskab (Biblioteksskolen) - Bachelor og kandidat i datalogi (KU,RUC, SDU, AU, AAU) - Civilingeniør inden for design og innovation (DTU) - Kandidat i digital design og kommunikation (ITU) - Bachelor i digitalt design: interaktionsdesign, it, æstetik, kultur produktion (AU) - Bachelor i erhvervsøkonomi og datalogi (CBS) - Bachelor og kandidat i film- og medievidenskab (KU) - Bachelor og kandidat i humanistisk informatik med specialiseringerne informationsvidenskab, interaktive digitale medier og kommunikation (AAU) - Den humanistiske tekniske basisuddannelse (RUC) - Bachelor og kandidat i informationsvidenskab (AU) - Bachelor i IT og kommunikation (KU) - under akkreditering - Bachelor og kandidat i medialogi (AAU - Ballerup) - Professionsbachelor i medieproduktion og ledelse (Den grafiske højskole) - Bachelor og kandidat i medievidenskab (Bilag 7) 9

15 Ingen af de beslægtede uddannelser, jf. oversigten i bilag 7, har som uddannelsen i Digitale medier og design fokus på både kommunikation og design i digitale medier. Uddannelsen er den eneste i Danmark, der trods feltets betydning for både industri og i forskning fokuserer på interaktionsdesign som en af de bærende discipliner. Ligesom uddannelsen er den eneste, der gennem koblingen af medier og kommunikation med interaktionsdesign og teknologiforståelse kvalificerer de studerende til at anvende informationsteknologiens muligheder strategisk i forbindelse med digitale design og kommunikationsløsninger. (Ansøgning, s. 8) Hvordan forventes uddannelsen at imødekomme en konkret efterspørgsel, der ikke imødekommes af beslægtede uddannelser? Det helt afgørende behov, som aftagerne angiver i den indledende web-survey forud for udviklingen af uddannelsen og i den efterfølgende aftagerhøring, er efterspørgslen efter medarbejdere, som kan kombinere viden, færdigheder og kompetencer inden for interaktionsdesign og medier og kommunikation generelt. Nedenfor viser vi, hvordan de bacheloruddannelser, som i denne henseende ligger tættest på Digitale medier og design, adskiller sig fra den foreslåede uddannelse og ikke imødekommer den identificerede efterspørgsel. Særligt lægger vi vægt på synergieffekten ved kombinationen af digitale medier og interaktionsdesign, samt det internationale aspekt, som er de efterspurgte behov, vi finder svagest dækket ind blandt de beslægtede uddannelser. Uddannelse AU + AAU: Bachelor i IT RUC: Hum-tek bas AAU: Humanistisk informatik, spec. Interaktive digitale medier Kombination digitale medier og interaktionsdesign Det grundlæggende paradigme i denne uddannelse er systemudvikling og softwaredesign. Interaktionsdesign spiller en mindre rolle, og findes alene som en del af et af tre moduler på 6. semester på specialiseringen itproduktdesign. Uddannelsen rummer ikke interaktionsdesign som selvstændigt fagligt felt, men opererer med et langt bredere designbegreb som rækker udover digitale medier, og f.eks. rummer oplevelsesdesign og eventdesign. Humanvidenskabs-dimensionen er beskrevet som subjektivitet, teknologi og samfund og indeholder således ikke kommunikations- og medieperspektivet. Uddannelsen retter sig mod nye måder at skabe oplevelser på. Den er primært rettet mod medier og livsstil. Interaktionsdesign indgår blot som et delelement på 6. semester, mens de to første studieår overvejende er orienteret mod medier og kommunikation. Der findes altså ikke en fundamental integration af de to faglige felter gennem hele uddannelsen. Det bærende fagområde er humaniora, hvor det bærende fagområde i Digitale medier og design er informationsteknologi. Internationale aspekter Ingen, så vidt det fremgår af uddannelsesbeskrivelsen Ingen, så vidt det fremgår af uddannelsesbeskrivelsen Ingen, så vidt det fremgår af uddannelsesbeskrivelsen AU, AAU, SDU: Denne uddannelse er primært orienteret mod informa- Ingen, så vidt det 10

16 Informationsvidenskab Danmarks Designskole: Grunduddannelsen i design tionssystemer og håndtering af information. Interaktionsdesign indgår ikke som selvstændig disciplin på nogen af uddannelsesstederne. På AAU foregår uddannelsens første to år som en del af fællesfaglige forløb Humanistisk Informatik (se ovenfor). Det bærende fagområde er humaniora, hvor det bærende fagområde i Digitale medier og design er informationsteknologi. Grunduddannelsen rummer sporet digital interaktion, som er et håndværksmæssigt greb på forskellige digitale udtryksformer, samt sporet designteori som fokuserer på de klassiske designdiscipliner og deres (kultur- )historie samt kreative aspekter af design. Sporet visuel kommunikation er altovervejende grafisk design og kommunikation. Interaktionsdesign indgår ikke som selvstændigt fagligt felt i nogen af sporene. fremgår af uddannelsesbeskrivelsen Ingen, så vidt det fremgår af uddannelsesbeskrivelsen Om kandidatuddannelsen i digital design og kommunikation: Der er altså et stort fagligt sammenfald mellem de to uddannelser; dog har den nye bacheloruddannelse fået et tydeligere fokus på felterne interaktionsdesign og medier og kommunikation. Endvidere er uddannelsen tilrettelagt som en uddannelse på bachelorniveau, jf. ansøgningens kriterium 9, hvori det dokumenteres, at uddannelsen lever op til den danske kvalifikationsrammes typebeskrivelse for en bacheloruddannelse. Det indholdsmæssige sammenfald mellem den nye bacheloruddannelse og den eksisterende kandidatuddannelse stiller krav om revision og videreudvikling af kandidatlinjen i Digital design og kommunikation, således at studerende med en bacheloruddannelse i Digitale medier kan fortsætte deres studier på den fagligt beslægtede kandidatlinje. Det stiller naturligvis krav til kandidatlinjens niveau, progression og faglige fokus. IT-Universitetet er opmærksom på, at revisionen af kandidatlinjen i Digital design og kommunikation skal være tilendebragt inden de første bachelorer bliver færdige i Derfor vil IT-Universitetets studienævn i løbet af 2008 og 2009 igangsætte denne omfattende revisionsproces for kandidatuddannelsen. (Supplerede oplysninger fra Trine Eltang, indsendt den 20. september 2008) IT-universitetet har i høringssvar af 10. oktober 2008 anført: Akkrediteringsrapporten lægger vægt på, at kandidatuddannelsen i digital design og kommunikation vil blive revideret inden 2012 (akkrediteringsrapport s ). Denne revision er allerede påbegyndt i regi af IT-Universitetets studienævn og vil være afsluttet i god tid inden Sagsbehandlers vurdering Det vurderes, at ITU har identificeret og forholdt sig til relevante aftageres konkrete behovstilkendelser. ITU har gennemført en aftagerundersøgelse, hvor ca. 100 virksomheder har deltaget. Det vurderes, at der er sandsynliggjort et konkret behov for uddannelsen, da aftagerne har givet udtryk for, at de har svært ved at rekruttere medarbejdere inden for uddannelsens fagområder, bl.a. interaktionsdesign, webdesign og webudvikling og brugervenlighed. 11

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik

Vedr. anmodning om ny bacheloruddannelse med den ansøgte titel/betegnelse: Bachelor (BSc) i global business informatik Universitets- og Bygningsstyrelsen Bredgade 43 1260 København K Sendt pr. e-mail: mrr@ubst.dk ubst@ubst.dk Indstilling om titel, takstindplacering, adgangskrav, normeret studietid og maksimumrammer for

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. august 2009 Revideret pr. 17. marts 2011 Revideret pr. 20. december 2012 Revideret

Læs mere

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk

Aarhus Universitet. Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk ACE Denmark Aarhus Universitet Att. Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen Sendt pr. e-mail rektor@au.dk au@au.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i teknologibaseret forretningsudvikling Kandidatuddannelsen

Læs mere

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark -

ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt ACE Denmark - ACE Denmark - Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: rektor@adm.aau.dk aau@aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i idræt Kandidatuddannelsen i idræt godkendes

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt humanistisk-teknologisk basisstudium ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i it ved IT-Universitetet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens afgørelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i bæredygtig it-udvikling ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i anvendt IKT ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design

Akkrediteringsrapport. Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Akkrediteringsrapport Ny kandidatuddannelse i it-didaktisk design Uddannelsen omhandler it s betydning for læring. Den studerende vil opnå viden om didaktiske teorier og viden om, hvordan man opbygger

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i systembiologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN ITU.dk/uddannelser BLIV BACHELOR I DIGITALE MEDIER OG DESIGN Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelsen i musik- og lyddesign ved Aalborg Universitet Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse og procesforbedring ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN. medier og design. itu.dk/bachelor

IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN. medier og design. itu.dk/bachelor IT-UNIVERSITETet I KØBENHAVN Bachelor i digitale medier og design itu.dk/bachelor Bliv bachelor i Digitale medier og design Interesserer du dig for digitale medier og kommunikation? Kunne du forestille

Læs mere

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde:

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde: Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i globale studier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET

Akkrediteringsrapport TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. august 2009 Revideret pr. 17. marts 2011 Revideret pr. 20. december 2012 Indhold Indledning

Læs mere

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet. Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet.   Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU)

Læs mere

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i vindenergi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i biologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning af 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi

Dansk titel Cand.scient. i biologi. Engelsk titel Master of Science in Biology. Adgangskrav Bacheloruddannelse i biologi Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i biologi ved Aalborg Univesitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

Afgørelse om foreløbig godkendelse

Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af kandidatuddannelsen

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København

Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København Studieordning for Bacheloruddannelsen i digitale medier og design ved IT-Universitetet i København 1. august 2009 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens kompetenceprofil Kapitel 2. Uddannelsens varighed

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrugsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management

Dansk titel Master i projektledelse. Engelsk titel Master in Project Management Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i projektledelse ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser

Bekendtgørelse om kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet og om sagsgangen ved godkendelse af universitetsuddannelser BEK nr 1402 af 14/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Universitets-

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i Oplevelsesteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Foreløbig godkendelse af Kandidatuddannelse i medicinsk bioinformatik

Foreløbig godkendelse af Kandidatuddannelse i medicinsk bioinformatik Syddansk Sdu@sdu.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse 10. december 2013 Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk s ansøgning

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i kognition og kommunikation ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse) ACE Denmark Københavns Universitet Att. Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Vedr. akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i Europas religiøse rødder (fællesuddannelse)

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AU s ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport.

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i katastrofehåndtering ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Aalborg Universitet E-mail: aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AAU s ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

Afgørelse. Copenhagen Business School Godkendelse af ny uddannelse

Afgørelse. Copenhagen Business School   Godkendelse af ny uddannelse Afgørelse Copenhagen Business School E-mail: cbs@cbs.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Copenhagen Business Schools (herefter:

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk

IT-Universitetet Rektor Mads Tofte. Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk IT-Universitetet Rektor Mads Tofte Sendt pr. e-mail: rektor@itu.dk itu@itu.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i softwareudvikling- og teknologi (Software

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i fødevareteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Aalborg Universitet aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aalborg Universitets (AAU) ansøgning om

Læs mere

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Syddansk Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Syddansk Universitet E-mail: sdu@sdu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU)

Læs mere

Dansk titel Master i afdelingsbaseret hospitalsmanagement. Engelsk titel Master of Hospital Ward Management

Dansk titel Master i afdelingsbaseret hospitalsmanagement. Engelsk titel Master of Hospital Ward Management Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i afdelingsbaseret hospitalsmanagement ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i softwareudvikling ved IT-Universitetet i København Studieordning a 1. september 2012 Revideret 16. juni 2014 Revideret 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel

Læs mere

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk

Roskilde Universitetscenter Rektor. Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i filosofi og videnskabsteori

Læs mere

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk

Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund. Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Morten Vestergaard-Lund Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk jod@sdu.dk movl@sdu.dk Akkreditering og godkendelse af ny bacheloruddannelse i energiteknologi Bacheloruddannelsen

Læs mere

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser

Vejledning om akkreditering og godkendelse af eksisterende universitetsuddannelser Vejledning om akkreditering og godkendelse Forord... 3 Del 1... 8 Kriterium 1 Behov for uddannelsen... 8 Kriterium 2 Dimittendernes arbejdsmarkedssituation... 9 Kriterium 3 Uddannelsen er forskningsbaseret...10

Læs mere

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk

Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Københavns Universitet Rektor Ralf Hemmingsen Sendt pr. e-mail: rektor@adm.ku.dk ku@ku.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af ny samfundsvidenskabelig kandidatuddannelse i international

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi

ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi ADGANGSKRAV for Informatik og Psykologi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation ADGANGSKRAV for Informatik og Kommunikation CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse CBS cbs@cbs.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af CBS ansøgning om godkendelse af ny uddannelse, truffet følgende udkast

Læs mere

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kommunikation

ADGANGSKRAV for Kommunikation ADGANGSKRAV for Kommunikation CAND.COMM. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Der er ingen bacheloruddannelser, der giver retskrav til 1-fags kandidatuddannelsen i Kommunikation (cand.comm.

Læs mere

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København.

Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i kommunikation, København. Aalborg Universitet Rektor Per Michael Johansen Pernille Lykkegaard Jensen Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk, rektor@aau.dk, plj@adm.aau.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aarhus Universitet au@au.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af ny uddannelse,

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i global virksomhedsinformatik ved IT-Universitetet i København Studieordning af 10. juni 2010 Revideret den 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation ADGANGSKRAV for Arbejdslivsstudier og Kommunikation CAND.SOC. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk eller Samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i husdyrvidenskab ved Københavns Universitet Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af masteruddannelsen i ledelse ved Aarhus Universitet Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Universitetet har ikke sandsynliggjort,

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi

ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi ADGANGSKRAV for Datalogi og Psykologi CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Datalogi

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Gregers Christensen Sendt pr. e-mail: gc@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny

Læs mere

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag

- Det er problematisk, at den studerende ikke med valg af alle kombinationsfag Roskilde Universitetscenter Rektor Sendt pr. e-mail til: rektor@ruc.dk ruc@ruc.dk Betinget positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kombinationskandidatuddannelse i fysik og andet fag Kombinationskandidatuddannelse

Læs mere

Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser

Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser Rammevejledning vedr. akkreditering og godkendelse af nye og eksisterende universitetsuddannelser 1. udgave, december 2009 ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen 1. udgave, december 2009 Bemærk: Rammevejledningen

Læs mere

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet

KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING. på Syddansk Universitet KANDIDATUDDANNELSE I FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB MED SPECIALISERING I INTERVENTION OG EVALUERING på Syddansk Universitet GRAFISK DESIGN: PRINT & SIGN, SDU 1 Kandidatuddannelse i Folkesundhedsvidenskab med specialisering

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i evaluering af læring, undervisning og uddannelse ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering

Læs mere

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation

ADGANGSKRAV for Datalogi og Kommunikation ADGANGSKRAV for og Kommunikation CAND.SCIENT. ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Humanistisk-teknologisk eller Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i og Kommunikation,

Læs mere

Godkendelsesbrev. Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Danmarks Tekniske Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet E-mail: dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik

ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ADGANGSKRAV for Kemi og Matematik ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskrav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabeligbacheloruddannelse på RUC i Kemi og Matematik, har du retskrav på at blive optaget

Læs mere

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk

Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam. Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk Aalborg Universitet Rektor Finn Kjærsdam Sendt pr. e-mail: aau@aau.dk rektor@adm.aau.dk Akkreditering og godkendelse af ny kandidatuddannelse i it-ledelse Kandidatuddannelsen i it-ledelse (herefter uddannelsen)

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. september 2000 Revideret per 1. februar 2014 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Rektor Lars Pallesen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.dtu.dk dtu@dtu.dk

Danmarks Tekniske Universitet Rektor Lars Pallesen. Sendt pr. e-mail: rektor@adm.dtu.dk dtu@dtu.dk Danmarks Tekniske Universitet Rektor Lars Pallesen Sendt pr. e-mail: rektor@adm.dtu.dk dtu@dtu.dk Akkrediteringsrådet Akkreditering og godkendelse af eksisterende bacheloruddannelse i teknisk videnskab,

Læs mere

Aalborg Universitet Att.: AC Fuldmægtig Tina Christiansen. Sendt pr.

Aalborg Universitet Att.: AC Fuldmægtig Tina Christiansen. Sendt pr. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Aalborg Universitet Att.: AC Fuldmægtig Tina Christiansen Sendt pr. e-mail: tic@adm.aau.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation

Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation Syddansk Universitet Rektor Jens Oddershede Nisrin Adel Hamad Sendt pr. e-mail: sdu@sdu.dk, niha@sdu.dk Positiv akkreditering og godkendelse af eksisterende kandidatuddannelse i international virksomhedskommunikation

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af bacheloruddannelse i Centralasien- og Afghanistanstudier ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management

Dansk titel Cand.scient. i jordbrug, natur og miljø. Engelsk titel Master of Science in Agro-environmental Management Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i jordbrug, natur og miljø ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere