En dag på kontoret. Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En dag på kontoret. Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz"

Transkript

1 En dag på kontoret Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz

2 Indholdsfortegnelse 1) Forside 2) Indholdsfortegnelse 3) Intro 4) Formålet 5) Plottet kort fortalt 6) Sceneoverblik 7) Location 8) Spilteknik 21) Scene 1: Mandag - Det begynder 22) Scene 2: Mandag - Teambuilding 23) Scene 3: Tirsdag - Projektmødet 24) Scene 4: Onsdag - Hands on! 25) Scene 5: Onsdag - Chefens opsang 26) Scene 6: Torsdag - Deadlinefeber 27-28) Scene 7: Fredag - Præsentationen 29) Scene 8: Epilog 9) Spilpersoner: Relationer 10-11) Spilperson: Claire Bendix 12-13) Spilperson: Mona Wagner 14-15) Spilperson: Martin Østerby 16-17) Spilperson: Bent Nordstrand 18-19) Spilperson: Kristina Rask 20) Bipersoner 30) Handout 1 - Kravspecifikation 31) Handout 2 - Scene 4 32) Handout 3 - Ressourcepoint 33) Handout 4 - Kontorets bud 34) Handout 5 - Kontorets vilkår 35) Handout 6 - Tanker

3 Intro Velkommen til en dag på kontoret. En verden fyldt med computere, mødelokaler, post-its og bristede drømme. Et sted hvor ambitionerne flokkes for at dø, og hvor apatien hersker med en doven hånd. 5 medarbejdere i en mellemstor IT-virksomhed er hver især kørt fast i deres karrierer, men midt i stilstanden, er noget er ved at ske. Et nyt projekt rører på sig, og truer med at ryste det gamle storrumskontor. Nu skal slaget stå. Kan de overvinde apatien og mande sig op til den afgørende udfordring? Og vil de stå sammen eller hver for sig? Indsatsen er stor - efter projektet lurer et langt farligere bæst - dets mange uhellige navne hvisket sagte på de lysstofrøroplyste gange: kompetenceafklaring, effektivisering, outsourcing - eller det mest vulgære af alle: fyringsrunde. Meget er på spil, for selvom livet på kontoret er drænende, er det intet imod den fortvivlede eksistens i arbejdsløshedens ørken, hvor sagsbehandlerne martrer de fordømte med deres frygtelige paragrafpiske. Skælv ved tanken, gode læser, og kom indenfor. Kontoret venter.

4 Formålet En dag på kontoret er et indblik i voksenlivets skyggeside - et fastkørt, utaknemmeligt og rutinepræget job. De 5 spilpersoner er netop på dette stadie i deres karrierer. Den dybere pointe med scenariet er at få spillerne til at gennemgå den emotionelle forvandling fra apati til beslutsomhed og handling. Måske endda en afklaring med deres tilværelse. Status Quo bliver forstyrret, da de bliver hvirvlet ind i et nyt projekt med stramme vilkår. Her får de mulighed for at træde i karakter - spørgsmålet er om de griber chancen? Spillerne vil se kontoret som meget negativt til at starte med. Dette er ikke en objektiv vurdering - den ligger primært hos spilpersonerne selv. Fordi de er blevet fanget af apatien, ser de ikke alle de gode aspekter af deres arbejdsliv. Pointen er, at de i slutningen forhåbentligt har fået noget af arbejdsglæden tilbage igen, og apatien bliver besejret af kreativitet og entusiasme. Ellers må de tilbringe resten af deres miserable eksistens i deres eget private helvede. Fortabelse eller frelse? Det er hvad der er på spil. På trods af den skrevne tone i scenariet, må du som spilleder prøve at holde en let og munter stemning. Det er ikke komedie, men nærmere tragikomedie. Galgenhumor. Som man ser det på så mange kontorer og arbejdspladser. Alt er skidt, men vi kan vel feste mens skibet går ned...

5 Plottet kort fortalt De 5 spilpersoner arbejder for en mellemstor IT-virksomhed, Abildgaard Data, og de føler alle på hver deres måde, at de er kørt lidt fast i deres karrierer. Chefen har set, at der er nogle utilpassede elementer på arbejdspladsen, samtidigt med at han mangler en ny områdeleder, der helst skal kende firmaet og dets arbejdsgang indefra. I et øjebliks managementvanvid besluttet han sig for at lave et eksperiment; han vil sætte gruppen til at løse et løst defineret projekt. På bare en uge skal de lave et udkast til et stort IT-system til en kunde i byggebranchen og præsentere deres idé for ham. I virkeligheden findes ordren slet ikke - i stedet vil chefen få HR til at overvåge gruppen, og se efter hvem der klarer sig bedst, hvem der tager tøjlerne og får styret opgaven i mål. Det har han tænkt sig at afsløre for gruppen, men først efter de har lavet præsentationen. Så kan han til den tid se om nogle ledertalenter har åbenbaret sig. For spillerne handler det om at navigere igennem opgaverne efter bedste evne, men også at finde sig selv i mødet med de andre. At finde en afklaring på hvad man vil med kontorlivet. Det handler ikke så meget om at vinde over de andre i gruppen, som at vinde over sig selv, og finde sin plads i livet. Derfor er epilogen vigtig - her vil man se resultatet af den rejse projektet har været.

6 Sceneoverblik Scene 1: Mandag - Det begynder Hvor chefen sætter spillerne sammen i en projektgruppe, og giver dem en akut opgave. Scene 2: Mandag - Teambuilding Hvor gruppen skal "rystes sammen" af HR-afdelingen. Scene 3: Tirsdag - Projektmødet Hvor gruppen prøver at komme i gang med opgaven, og chefen bliver konkret. Scene 4: Onsdag - Hands on! Hvor spillerne begynder at producere præsentationen. Scene 5: Onsdag - Chefens opsang Hvor chefen blander sig, og truer med konsekvenserne for at fejle. Scene 6: Torsdag - Deadlinefeber Hvor præsentationen skal færdiggøres. Scene 7: Fredag - Præsentation og afsløring Den store finale hvor spillerne fremlægger præsentationen, og hvor chefen afslører sin plan. Scene 8: Epilog Hvor vi finder ud af hvad der skete sidenhen.

7 Location Til at starte med skal du som spilleder sætte den rette stemning, ved at beskrive settingen - arbejdspladsen. Gør det gerne i en sløv, monoton stemme - kontoret er negativt. Det er apati og antiliv. Set udefra er kontoret en anonym mørkegrå kolos af glas og beton. Omringet den er en parkeringsplads fyldt med fornuftige mellemklassebiler. Indenfor på tredje sal, hvor spilpersonerne arbejder, er storrumskontoret. Ét stort rum med 20 skriveborde adskilt af nogle få skillevægge. Der er en konstant summen af de mange tændte computere. Overalt står kopper med rester af den forfærdelige automatkaffe som udelukkende drikkes som doping - et middel til at holde sig vågen. Der er et printerrum, hvor man udskriver de mest nødvendige dokumenter. Drømmen om det papirløse kontor er død, og selvom mindst halvdelen af udprintene er unødvendige, gider folk ikke rigtigt at begrænse sig. Vanens magt er stor. I printerrummet er også et aflåst skab, hvor der er forskellige kontorartikler, som skriveblokke, kuglepenne og hæftemaskiner. Efter der blev registreret et betragteligt svind i beholdningen, blev det besluttet at kun cheferne skulle have nøgle til skabet, og man skulle spørge dem for at få adgang. Det gjorde ikke svindet mindre fremover. Nede af gangen er et par sparsomt møblerede mødelokaler, komplette med projektor og whiteboard. Et af disse lokaler er blevet indrettet som gruppens projektrum.

8 Spilteknik Jeg forestiller mig at scenariet skal spilles semilive, i den forstand at man ikke er bundet til stolene rundt om bordet. Det er helt i orden at nogle af spillerne taler sammen internt uden andre hører det. Det er ikke klassisk intrige, men vil folk gerne konspirere, giv endeligt plads til det. Sæt handout 4 og 5 op et synligt sted, f.eks. tavlen. Nævn dem ikke igennem spillet (de tages ned i scene 6). Instruér spillerne i at alt kan lade sig gøre, hvis det er realistisk. Realistisk: i slutningen beslutter en af spillerne sig for at finde en brødkniv i kantinekøkkenet og true chefen med den. Urealistisk: i slutningen beslutter en af spillerne sig for at finde en pistol i sin skuffe og true chefen med den. Ellers - improvisér, når der opstår situationer jeg ikke har taget højde for. Jeg tror på dig. Miniscener I slutningen af nogle af scenerne er der en valgfri miniscene du kan vælge at køre, hvis du synes det passer ind. De er designet til at give et lille pusterum, i den ellers noget pacede handling. Fordeling af roller Du bestemmer selv hvordan du vil fordele rollerne, det kunne dog være en fordel hvis personen, der spiller Teknikeren (Bent Nordstrand), ved noget om IT. I stedet for at spørge spillerne om deres erfaring med rollespil i starten - spørg om erhvervserfaring især med kontorarbejde.

9 Spilpersoner: Relationer Proximitet = Kvalitet Credit: Alle spilpersonfotos - freedigitalphotos.net

10 Claire Bendix Projektleder 44 år 12 år i firmaet

11 Claire Bendix Baggrund: Du har været i firmaet længe og har arbejdet dig op. Du startede i projektafdelingen som assistent, og tænkte endeligt ikke på nogensinde at blive leder, men da det viste sig at nærmest umuligt at besætte en ledig projektlederstilling (med den løn direktionen var villig til at give), måtte man se indadtil - og du var den... bedst egnede. Du får gennemført dine projekter, men sørger altid for at uddelegere så meget som overhovedet muligt. Også gerne opgaver som hører sig en projektleder til... Din funktion går kort og godt ud på at styre og koordinere projekter. Sørge for at alle ved hvad der skal ske, at de rigtige parter får den rigtige information, og at tingene bliver lavet til tiden. Dermed er du ikke egentlig leder, og dine beføjelser i forhold til de folk der er med i dine projekter er små. Det eneste du kan gøre hvis folk ikke spiller med, er at sladre til deres nærmeste mellemleder. Det ses dog, sjovt nok, som værende temmelig dårlig stil. Alternativt kan man altid vente til sidst, og give problemmagerne skylden for eventuelle mangler i projektet... Pt. føler du, at du er kørt fast. De sidste mange projekter har været uinteressante, og din indsats er støt og roligt faldet. Du glæder dig aldrig til at tage på arbejde - det er blevet en sur pligt. Men alternativet er værre. Udenfor arbejdsmarkedet venter jobcentre, ansøgningshelvede og aktivering. Du ved fra bekendte hvordan det kan være... Så hellere det uinsprerende, men trygge, kontor. Du ville ønske at du kunne tage dig sammen, finde glæden og inspirationen igen. Tage noget efteruddannelse, gå efter at komme højere op i hierarkiet - have et mål. Vriste dig fri af apatiens kløer. Men det er svært. Så svært. Fremtoning: Holder en professionel kølig distance, og har tilsyneladende styr på tingene. Det dækker dog over en grundlæggende usikkerhed. Kan godt blive kort for hovedet i pressede situationer, men har også en blød side. Konfliktsky: ønsker ikke at blive uvenner med nogen. Personlige mål: Afvikle projekter med minimal indsats Komme på flest mulige kurser og møder "ude i byen" Holde lav profil - aldrig få skylden for kuldsejlede projekter Drøm: forsøge at bryde fri af den stilstand du befinder dig i. De andre i projektet: Designer - Mona Wagner: Hun er helt sikkert dygtig til sit arbejde, men har lidt svært ved at tage kritik. Hun må forstå at når folk kommer med ændringsforslag til hendes skitser, er det ikke en personlig kritik af hende. Men alle "kunstnere" har vel lidt primadonna i sig... Tekniker - Bent Nordstrand: Hans opgave er at få styr på det tekniske. Han brokker sig alt for meget over at folk ikke forstår ham... Han er lidt en sur gammel mand, der ikke helt har forstået at teknik alene ikke skaber et godt produkt... Brugerkonsulent - Martin Østerby: Ham og hans snak om brugere hele tiden - de ved altså bare ikke alting! Og så virker han bare noget overlegen med hans konstante refereren til hans universitetsuddannelse... Marketing - Kristina Rask: Dygtig pige med masser af gode idéer til at få overbevist kunderne. Også ret ambitiøs, du kunne godt have hende mistænkt for at ville skifte spor i firmaet og gå efter at blive leder. I så fald ville hun blive en konkurrent...

12 Mona Wagner Designer 31 år 7 år i firmaet

13 Mona Wagner Baggrund: Du er uddannet grafisk brugergrænsefladedesigner. Dit job er at tegne de skærme, menuer og knapper der udgør programmer og hjemmesider. Du ved ikke så meget om "det bagvedliggende" - servere, programmering, databaser og den slags. Du startede din egen freelance designfirma, men allerede efter et års tid kunne du se at det ikke gik - for få kunder, for meget bøvl og bureaukrati med at drive egen virksomhed. Så du valgte at sælge din sjæl til højestbydende, og blev ansat i firmaet. Du fik en tryg og stabilt job, og en garanteret lønseddel hver måned. Til gengæld mistede du din kreative frihed. Nu var der lige pludseligt rigtigt mange der skulle blande sig. Du har ikke tal på hvor mange gange du er blevet bedt om at lave dit design om. Nogle gange er dine idéer blevet ændret til ukendelighed, og du har stadig stået som ansvarlig for designet på det endelige produkt - på et resultat du egentligt slet ikke kan stå inde for. Det lærte man ikke om på designskolen... Pt. føler du er du er kørt fast. De sidste mange projekter har været uinteressante, og din indsats er støt og roligt faldet. Du glæder dig aldrig til at tage på arbejde - det er blevet en sur pligt. Men alternativet er værre. Udenfor arbejdsmarkedet venter jobcentre, ansøgningshelvede og aktivering. Du ved fra bekendte hvordan det kan være... Så hellere det uinsprerende, men trygge, kontor. Men nu kan det være nok. Du har lovet dig selv at hvis du får chancen, vil du prøve at komme igennem med dine mere kreative idéer. Det må da snart lykkes! Fremtoning: På overfladen glad og åben, men i virkeligheden frustreret ung kvinde. Prøver at bevare det positive syn, og opmuntrer kollegaerne når hun kan. Også for at slippe for det konstante brok. Personlige mål: At få så mange designidéer med i det endelige produkt At endeligt få noget efteruddannelse Holde lav profil, hvis der er fare på færde De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er som sådan ikke decideret dårlig rent fagligt, men som så mange andre i firmaet, virker hun lidt ligeglad med sit arbejde. Flink nok, men har lidt svært ved at sætte sig igennem, og få sine projekter helt i mål. Tekniker - Bent Nordstrand: Han tror at han er åh så klog, bare fordi han ved mest om det tekniske. Han glemmer at teknikken kan være nok så velfungerende - hvis ikke produktet ser ordentlig og indbydende ud, gider folk ikke at bruge det. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Lidt en frelst type. Hvis han bare ville holde op med at tale om brugerne og deres input hele tiden! Brugere er ikke designere. Overlader man design til folk der ikke har forstand på det, får man visuelle rædsler i neonfarver og Comic Sans Marketing - Kristina Rask: Man må have respekt for hendes målrettethed - man skal ikke komme i vejen for Kristina og hendes rundsave på albuerne. Godt du er på god fod med hende - hun kan også, i modsætning til mange andre virkeligt se værdien af dit arbejde

14 Martin Østerby Brugerkonsulent 29 år 3 år i firmaet

15 Martin Østerby Baggrund: Du er uddannet på universitet, hvor du har læst mange gode og fine teorier om hvordan man skal inddrage brugerne i designprocessen af nye IT-systemer. Du troede at du skulle ud at bruge det i praksis, og havnede så i firmaet. Her blev illusionerne langsomt men sikkert taget fra dig. Her i firmaet betyder brugerinddragelse i praksis at man sender det næsten færdige produkt forbi et brugerpanel, der bliver guidet til at godkende det via unfair og dobbelttydige spørgsmål. Gode gud. Du føler at din faglighed betyder mindre og mindre, og at den i hvert fald ikke bliver respekteret af dine kollegaer. Du har brug for en chance til at bevise hvad du kan - at være det gyldne bindeled mellem teknikere og brugere. Du taler begges sprog og kan sikre at produktet, der bliver udviklet, bliver helt præcist det folk vil have og har brug for. Du vil lave rigtige brugerpaneler, tage ud og se de arbejdssituationer hvor jeres produkt skal bruges i praksis, rigtige feltstudier! Du drømmer om at lave et IT-produkt der er så skræddersyet til brugerne, deres forudsætninger og behov, at de kan være eksperter i dets brug på få dage. Alternativt ville du allerede du have set dig omkring noget andet, men du ved at på dagens jobmarked er det meget svært. Så på trods af din utilfredshed, gør du hvad du kan for at blive i firmaet - indtil videre. Du kan dog mærke at du bliver mere og mere drænet, og at du har svært ved at bevare entusiasmen for jobbet. Måske kunne det være en idé at skifte spor. Men til hvad? Fremtoning: Du er en meget nydelig ung mand, og ingen ved at din ulastelige påklædning og sikre attitude dækker over en grundlæggende usikkerhed over din position i firmaet. Når du føler dig truet, har du det med at bruge et kompliceret akademisk sprog, og henvise til teorier dine kollegaer ikke kender. Så bliver de sat på plads. Personlige mål: At få rigtig brugerinddragelse tilbage i designprojekter. At endeligt få noget efteruddannelse Alternativt, hvis alt fejler: holde lav profil De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun virker til at være en ok projektleder. Hun har i hvert fald en meget professionel stil, selvom den godt kan være noget distancerende. Er hun mon ligeså usikker som du? Tekniker - Bent Nordstrand: Der er mange der ikke kan lide Bent, og afskriver ham som en sur gammel mand. Sådan har du det ikke, for du ved at i grunden, vil han bare have at produktionen skal være af bedste kvalitet. Han er måske den med dedikerede af jer alle. Designer - Mona Wagner: En rigtig kunstner, og en dygtig en af slagsen. Problemet er at I ofte har clashet når hendes visioner ikke har stemmet overens med hvad brugerne ville have eller havde brug for. Hun må lære at forstå at produktet er til for dem, ikke hende. Marketing - Kristina Rask: Helt sikkert den du har det sværest med. Hendes mål bare at sælge produktet, uden at skele til om det er det folk har brug for. Ja, det kan godt være at I kører en forretning, men derfor kan man da godt tænke længere end til næste kvartals bundlinje?

16 Bent Nordstrand Tekniker 51 år 22 år i firmaet

17 Bent Nordstrand Baggrund: Du er old-school IT-ingeniør og er velbevandret i servere, netværk, databaser og programmering. Du er den der har været i firmaet i længst tid. Kollegaer, ledere, selv teknologier er kommet og gået, men du er her stadig. På det sidste kan du dog mærke at du er ved at blive frosset ud. De yngre teknikere får ansvaret for de nye spændende ting, mens du bliver efterladt med de ældgamle programmer, som stadig kører ved mange kunder. Hvis ikke du var den eneste der vidste hvordan det gamle skidt fungerede, er du sikker på at firmaet allerede ville have skilt sig af med dig. Du har været med i et par projekter før, hvor der skulle udvikles et nyt produkt, og hvor du skulle give dit besyv med om den tekniske side af sagen. Det har ikke været nogen udpræget succes. Du har det svært når folk uden nogen grundlæggende forståelse for IT prøver at gøre sig kloge på hvordan et IT-produkt skal se ud. Nogle gange har du virkeligt følt dig omgivet af idioter. Når du så har prøvet at forklare hvorfor noget helt utopisk ikke kan lade sig gøre, er du blevet bedt om ikke at bruge så teknisk et sprog. Hvordan fanden skal man forklare strukturen i en SQL-database? Bruge æbler og appelsiner? Det er i virkeligheden sådan en som dig, der burde være leder. Så ville der i hvert fald komme styr på sagerne... Fremtoning: Praktisk. Ternet skjorte nede i cowboybukserne, og mobilen i bæltehylsteret. Kan godt virke negativ og utilnærmelig, og ved det også selv. I virkeligheden vil han bare gerne levere et ordentligt stykke arbejde. Personlige Mål: Sikre sikre og stabile løsninger. Filtrere idéer fra ledelse og designere, så produktet bliver anvendeligt og muligt. Undervise (belære) andre om den tekniske side af IT. De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er som alle mulige andre projektledere, hverken værre eller bedre. For dem handler det om at afslutte projektet, og komme videre til det næste. Hvis der bliver problemer senere, skal teknikere som dig ind og rydde op... Designer - Mona Wagner: God til design, men som så mange andre har hun ikke styr på teknikken. Du kan godt blive irriteret på hendes konstante optimisme. Nogle gange skal negative sider bare påpeges. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Han er en fin nok fyr. Overuddannet og naiv, men har hjertet på det rette sted. Han vil, som du, gerne have et ordentligt produkt afsted til kunden. Hans indgangsvinkel er bare at få inddraget brugerne og notere alle deres arbejdsrutiner og ønsker, så vi kan skræddersy det til dem. Marketing - Kristina Rask: Hun er godt nok en meget bestemt dame, men hun ved at dig kan hun ikke løbe om hjørner med. Du har aldrig stolet på marketing, hun har ikke endnu lovet noget til en kunde som I ikke kunne holde, men du venter bare...

18 Kristina Rask Marketing 36 år 7 år i firmaet

19 Kristina Rask Baggrund: Da du kom til firmaet, havde du haft en del succes som freelancer i reklamebranchen, og du regnede med at firmaet bare skulle være en midlertidigt trin i din karriere - en fod indenfor i de etablerede virksomheder. Så kom finanskrisen, og man kunne ikke længere vælge og vrage imellem jobbene, og at gå tilbage til freelancing var alt for risikabelt. Så du blev hængende, og håbede på at kunne arbejde dig op til en stilling som marketingchef, som kunne udstikke strategien for hele virksomheden. Nu er der gået nogle år, og du er stadig ikke kommet videre. Hvis ikke der snart sker noget nyt og spændende bliver du nødt til at søge videre. Hvis det bare ikke var for det forbandede jobmarked... Du elsker marketing - og at sælge varen. Du ved, at selvom produktet er i orden i alle leder og kanter, nytter det ikke noget hvis man ikke kan finde ud af at sælge det. Historien er fyldt med eksempler på overlegne produkter der tabte kampen mod inferiøre konkurrenter fordi de ikke forstod marketing. Du ved at nogle af de andre afdelinger ser ned på dig og din slags, og afskriver jer som smarte sælgere, der er ligeglade med hvad der bliver langet over disken. Det kan godt gøre dig vred, men mest af alt har du lidt ondt af dem, da de jo tydeligvis ikke har forstået gamet. Fremtoning: Skarp, professionel udstråling. Du skal tit pitche idéer over for ledelsen og kunder, og du ved hvor meget udseende og præsentation betyder. Kontant i tonen, og har altid målet i sigte. Personlige mål: At få anerkendelse for dine idéer. At skabe hype omkring jeres produkt hos kunden - og dermed sælge varen. De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er ok, men har på det sidste virket lidt sløset, som om hun ikke helt går op i sine projekter. Du er sikker på at hvis du fik et projektlederkursus ville du på ingen tid kunne blive bedre end hende. Tekniker - Bent Nordstrand: Sure gamle mand. Selvfølgeligt skal teknikken være i orden, men han kan ved gud ikke forvente at alle skal kunne tale med om avanceret programmering for at blive taget seriøst. Og hans negativitet hjælper bare ikke meget. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Blåøjede Ken. Han har så travlt med at fokusere på hvad kunden (eller brugerne som han kalder dem) vil have, og hvad de har brug for. Han glemmer at ofte ved de det ikke selv, og så må vi skabe deres ønsker og behov. Designer - Mona Wagner: Virkeligt dygtig designer, som ikke altid får anerkendelse for sit arbejde. Du har et rigtigt godt forhold til hende, selvom du godt kan mistænke hende for at være lidt irriteret på dig, når du gentagne gange kommer med ændringsforslag til hendes arbejde.

20 Bipersoner Chefen Svend Erik Abildgaard Jovial, uempatisk, resultatorienteret, egocenteret, kræmmersjæl. HR-konsulenten Joanna Brix-Holdt Venlig, overivrig, assertiv, smilende, altid på, entusiastisk.

21 Scene 1: Mandag - Det begynder Scenetype: Møde. Alle sidder om bordet. Denne scene skal sætte stemningen. Start med at beskrive settingen. Kontorbygningen. Interiøret. summende computere. Personlige arbejdspladser. Plancher, Post-its. Mødelokalet (Se side 8 - Location). Medarbejderne sidder til et fælles møde, mandag morgen, i det store mødelokale. Der er ca. 20 medarbejdere i alt. Joanna fra HR spørger om hvem der vil være referent. Tillad en lang og pinlig pause, med mindre en spiller mod forventning melder sig. Kig længe og bebrejdende på spillerne indtil én bryder sammen og tager tjansen. Få vedkommende til rent faktisk at skrive referat. Mødet er et langt kedeligt foredrag om at spare på ressourcerne - om at slukke lys og computere, undgå unødvendig print osv. Improvisér i et minuts tid. Chefen kommer ind til sidst og siger at de andre gerne må gå, men de 5 spilpersoner skal blive - der er vigtigt nyt. Han forklarer at der er kommet et hasteprojekt. Bygge og anlægsfirmaet JBA skal have lavet et nyt ITsystem der skal samle alle processer der er i forbindelse med et større byggeri. Han vil gerne have gruppen til at lave en præsentation af hvordan man kunne tænke et samlet IT-system til byggebranchen. De enkelte medarbejdere skal bidrage med deres ekspertiseområde, og det skal samles til ét hele. De har 2 uger til opgaven, før den skal præsenteres. Da de ikke har arbejdet sammen på den slags projekter endnu, vil han gerne have dem til at præsentere sig selv. De får dog hjælp - for at ryste dem sammen som gruppe vil HR holde et teambuildingarrangement for at få dem skudt i gang. Det bliver allerede i dag efter frokost. Chefen går og de 5 får tid til at fordøje nyhederne og summe om dem. Valgfri miniscene: Spilpersonerne sidder til frokost efter mødet. Kort snak om hvad de forventer?

22 Scene 2: Mandag - Teambuilding Scenetype: Aktiv/Kreativ Denne scene er at give spilpersonerne en fælles aversion - HR - der ikke forstår deres dagligdag og opgaver. Det skal gerne skabe en dårlig start på projektet. HR-konsulenten Joanna Brix-Holdt introducerer sig selv. "Nu ved jeg jo ikke meget om hvad I går rundt og laver, men jeg ved noget om mennesker, og hvordan de kommunikerer og samarbejder... Derfor har jeg nogle øvelser med til jer" Hold en kunstpause. Lad spillerne afvente lidt nervøst. "Lad os lige starte med at komme lidt op og stå, og bevæge os lidt. Sådan nogle IT-folk som jer sidder alt for meget ned! I skal huske at bruge kroppen" Lav en form for for let fysisk aktivitet - strækøvelser - sprællemænd eller lignende. Iagttag reaktionerne. "Nå skal vi starte? Jeg synes I skal introducere jer selv - eller rettere hinanden. Hvad tror vi egentligt at vi ved om hinanden? Beskriv personen til højre for dig i første person". Vil du begynde... Bent?" Lad runden køre rundt så alle "spiller" en anden person. Hvis der er nogen der nægter, giv dem dårlig samvittighed, på en positiv, men klart bebrejdende måde. "Jeg kan virkeligt godt forstå at du synes det er lidt mærkeligt, men det er virkeligt en god måde at komme i gang på! Det er slet ikke så svært. Du vil da ikke have at I går i stå allerede nu, vel?" Når de er færdige giv dem en lille pause inden anden øvelse: "Nu skal vi lære at arbejde på et fælles ting sammen. Et IT-system er vel meget ligesom en... lufthavn? Den er også meget kompleks, med mange dele der er afhængige af hinanden. Så nu vil jeg gerne have at I tegner en lufthavn, ét element af gangen. I skal alle tegne på samme planche, men kun én kan tegne ad gangen - jeg glæder mig til at se resultatet!" Giv dem tid til opgaven. Når de er færdige, bedømmer Joanna planchen, og kommenterer på hvordan hun så processen, f.eks "Ja, jeg kunne jo se at du ikke var så meget med" eller "Hvorfor har I ikke tænkt på sikkerhed/toiletter/restauranter/whatever". Til sidst er der evaluering: "Hvad synes I om det? Føler I at I kan bruge det til noget?" Valgfri miniscene: Spilpersonerne mødes på parkeringspladsen på vej hjem. Dagens indtryk fordøjes.

23 Scene 3: Tirsdag - Projektmødet Scenetype: Møde (Planlægning) Det er dagen efter Teambuilding og gruppen mødes i deres projektlokale og skal i gang med projektet. Spørgsmålet er om de ved hvordan de skal gribe det an? Giv dem ingen hints - det er meningen at det skal være akavet, og at "lave et IT-system til byggebranchen" er en meget udefineret, ja nærmest umulig opgave. Det kan være at måske projektlederen prøver at tage tøjlerne... lad det spille sig ud. De kan ikke få fat i chefen og stille uddybende spørgsmål - han er til møde. (Han kommer dog selv forbi i slutningen af scenen, når der på et tidspunkt har været en tilpas lang pinlig pause). Scenen skal illustrere rådvildheden og den mangel på organisation kontoret kan udtrykke. Spillerne skal føle sig udsatte og utrygge. Hvad er det egentligt at der forventes af os? På et tidspunkt kommer Joanna fra HR ind, og spørger hvordan det går. Er de helt blanke siger hun "Ja, jeg tror bare at i dag skal I starte med at snakke om hvordan i griber det an, og hvad opgaven egentlig er..." Hvis stemningen er helt anderledes og spillerne bare løber med bolden og begynder at designe systemet, er det bare fint - lad dem lege et stykke tid. Når der er gået et passende stykke tid, begynder dagen at gå på hæld. En halv time før fyraften kommer chefen ind, og spørger hvordan det går - giv gruppen mulighed for at svare. Vil de indrømme at det er svært at komme i gang, eller har de rent faktisk lavet noget? Chefen lytter interesseret og kommer så med en ikke uvæsentlig information: "Jeg har lige været til møde med kunden, og har fået en mere detaljeret beskrivelse af hvad de vil have. Det kan være det kan hjælpe jer!" Giv spillerne handout 1). Det er sent på dagen - giv spillerne tid til at læse kravspecifikationen, og sig at dagen slutter - i morgen skal de for alvor i gang... Det er meningen at der skal være forvirring over kravspecifikationen - opgaven er med vilje gjort uklar og svær - ja nærmest umulig. Chefen slutter af med "Ja, i morgen forventer jeg, at I kommer i gang med at tegne hvordan I ser systemet! Bare tænk på lufthavnen, det hører jeg gik meget godt..."

24 Scene 4: Onsdag - Hands on! Scenetype: Kreativ workshop. Nu skal gruppen for alvor i gang. Læg en stak A3/A4 ark, post-its og tusser på bordet. Sig de ligger klar til dem når de møder ind om morgenen. Spillerne har de løse bestilling fra kunden, som de fik i sidste scene, men ved de hvordan de skal komme i gang? Der er et handout til hver spilperson, som du skal give dem - det giver dem et hint til hvad de synes er vigtigt at få med i præsentationen, og giver dem et startende skub. Giv hver spiller deres kort fra handout #2. Meningen med den scene er at de skal få noget ned på papir. En skitse af systemet kunden har bestilt. Det er ikke meningen at de skal blive færdige - stop dem hvis de når for langt. Vil de samarbejde? Modarbejde hinanden? Skændes over hvad der er vigtigt at få med? HR kommer forbi (igen) I løbet af scenen må du gerne få Joanna fra HR til at komme forbi. Hendes hemmelige mission er jo at spionere for chefen, og se hvordan det går. Hun siger at hun bare gerne vil se dem arbejde lidt, for at se om de har brug for flere HR-værktøjer. Hun kan selvfølgeligt ikke svare på spørgsmål omkring hvad de konkret skal. Bliver hun bedt om at gå, bliver hun noget fornærmet. Overladt til sig selv Spillerne har ingen mulighed for at få mere konkret info om hvad de forventes at skulle præsentere. Chefen er ikke til at træffe i dag, og de kan heller ikke få fat i kunden (JBA), skulle de prøve på det. Stop scenen på et passende tidspunkt - og igen: inden de når for langt.

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Konsulentfirmaet Holler

Konsulentfirmaet Holler Om forudsætninger for kreativitet set i forhold til børn og unges udvikling At være kreativ er at skabe (sig noget). Ordet kreativ er afledt at det latinske ord for at skabe. Alle børn og unge er skabende

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor Læringsstile er kun en del af løsningen Af Morten Stokholm Hansen, lektor Gauerslund Skole og skoleleder Magnus te Pas blev landskendt i efteråret 2008, da de forsøgte at blive en skole i verdensklasse

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011

Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Idékatalog til Kollegaens Dag 2011 Hvordan kan I fejre Kollegaens Dag? Alle kan være med til at fejre Kollegaens Dag det kræver ikke andet end lysten til at gøre noget positivt for og med sine kollegaer.

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND Er du motiveret, er du næsten helt sikker på succes. Motivationen er drivkraften, der giver dig energi og fører dig i mål. Mangler du den, slæber det hele sig afsted, trækker

Læs mere

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel.

- målet er: at lære deltagerne at kunne være på i en ukendt og evt. pressset situation med kort varsel. Intro forløb forløbet er lavet til at kunne afvikles over 2 lektioner. 1 Lektion: Gennemgang af konceptet. Jeg snakker ud fra mine egne erfaringer og oplevelser med filosofien. I slutningen af timen får

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress

Trivsel Pursuit. - på jagt efter trivsel. Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress 1 Trivsel Pursuit - på jagt efter trivsel Find ud af, om I har de rette kompetencer i forhold til arbejdsbetinget stress Antal deltagere: 5-20 Tid: Ca. 80-110 minutter eks. forberedelse Målgruppe: MED-udvalg

Læs mere

VEJLE den 6. november 2014

VEJLE den 6. november 2014 VEJLE den 6. november 2014 Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D. Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 1 retten til at blive elsket uden at skulle gøre noget for

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Interviewnr. Spørgsmål Gruppe Organisatorisk

Interviewnr. Spørgsmål Gruppe Organisatorisk Interviewnr. Spørgsmål Gruppe Organisatorisk Arbejdsmiljø Virksomheden som helhed Arbejdsmiljø Virksomheden som helhed 5 5 4 Socialt klima 5 11 Virksomheden som helhed Personligt engagement en 5 Ansvarlighed

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Knokl hårdt og bliv fyret

Knokl hårdt og bliv fyret Knokl hårdt og bliv fyret Onsdag den 14. maj 2008, 0:01 Hårdt arbejde giver ikke automatisk succes. Læs om de fem områder, hvor du måske gør en kæmpe arbejdsindsats - uden reelt at blive belønnet for det.

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

Har du en strategi for dit liv?

Har du en strategi for dit liv? Har du en strategi for dit liv? Det vigtigste i livet For nogle år siden arbejdede jeg med en topleder, der på det tidspunkt var tæt på de 60 år. Lars havde haft succes. Han havde skabt vækst i den virksomhed,

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Fristelser Nogle fristelser har vi ingen problemer med og afviser dem let. Vi slår dem ud af parken.

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse

1. God ledelse. God ledelse 1. God ledelse Historier om livet om bord God ledelse Ledelsen om bord er afgørende for trivsel og effektivitet. I dette kapitel viderebringer vi en række lederes erfaringer og tanker om ledelse 15 Skab

Læs mere

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014 Sunde tanker Det værste er ikke, når det sker, men tanken om det, der skal ske. Når det bygger sig op... 7. maj 2014 Når det er sket, så bliver jeg lettet. Niels Baden, psykolog Citat fra klient i fobibehandling,

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

SÅDAN håndterer DU MOBNING

SÅDAN håndterer DU MOBNING TEMA: MOBNING SÅDAN HÅNDTERER DU MOBNING SÅDAN håndterer DU MOBNING Mobning finder desværre sted på rigtig mange arbejdspladser og ødelægger både livskvaliteten for dem, som det går ud over, og produktiviteten

Læs mere

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Comentor Lounge April 2015 1 Comentor A/S Fakta Stiftet i 2002 og dermed Nordjyllands ældste og mest toneangivende konsulenthus 17 medarbejdere i hjertet af

Læs mere

Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen. og skaber udvikling. PMI Personal Management International

Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen. og skaber udvikling. PMI Personal Management International Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen og skaber udvikling Personligt Lederskab Organisationer Personer Kick-off Workshops Teambuilding Krisehjælp Coaching PMI Personal Management

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter Par Hvad kan vi selv gøre? I det følgende er givet en række eksempler og retningslinjer for, hvad I selv kan gøre for at forebygge typiske problematikker i jeres parforhold. Blot det, at efterleve nogen

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie 22Foto: Scanpix sider Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du den sammenbragte familie til at fungere Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri

SKAB IDÉER. Et spil om lokalt iværksætteri SKAB IDÉER Et spil om lokalt iværksætteri SPILMANUAL FOR DIG, DER SÆTTER SPILLET I GANG GENERELT Spillet består af en spilmanual, en spilleplade og 13 øvelseskort. Derudover har du denne spilmanual, som

Læs mere

Hvilke ord 'trigger' dine kunder?

Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Hvilke ord 'trigger' dine kunder? Af Rikke Moos, Webskribenten Du kender talemåden: vælg dine ord med omhu. Et fornuftigt råd, der er værd at følge, hvis du vil undgå at blive misforstået af andre. Men

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Når teamet ikke fungerer!

Når teamet ikke fungerer! Kapitel fra bogen: I den gode ledelses tjeneste, som udkom i 2012 i forbindelse med Susanne Teglkamps 10 års jubilæum. Bogen er en artikelsamling af Susanne Teglkamps artikler gennem årene udvalgt og kommenteret

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Guide til lønforhandling for mejeriingeniører

Guide til lønforhandling for mejeriingeniører Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Forhandling én gang årligt? ger) De fleste privatansatte mejeriingeniører har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Feedback, anerkendende kommunikation

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere