En dag på kontoret. Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En dag på kontoret. Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz"

Transkript

1 En dag på kontoret Et scenarie af Piotr Duda-Dziewierz

2 Indholdsfortegnelse 1) Forside 2) Indholdsfortegnelse 3) Intro 4) Formålet 5) Plottet kort fortalt 6) Sceneoverblik 7) Location 8) Spilteknik 21) Scene 1: Mandag - Det begynder 22) Scene 2: Mandag - Teambuilding 23) Scene 3: Tirsdag - Projektmødet 24) Scene 4: Onsdag - Hands on! 25) Scene 5: Onsdag - Chefens opsang 26) Scene 6: Torsdag - Deadlinefeber 27-28) Scene 7: Fredag - Præsentationen 29) Scene 8: Epilog 9) Spilpersoner: Relationer 10-11) Spilperson: Claire Bendix 12-13) Spilperson: Mona Wagner 14-15) Spilperson: Martin Østerby 16-17) Spilperson: Bent Nordstrand 18-19) Spilperson: Kristina Rask 20) Bipersoner 30) Handout 1 - Kravspecifikation 31) Handout 2 - Scene 4 32) Handout 3 - Ressourcepoint 33) Handout 4 - Kontorets bud 34) Handout 5 - Kontorets vilkår 35) Handout 6 - Tanker

3 Intro Velkommen til en dag på kontoret. En verden fyldt med computere, mødelokaler, post-its og bristede drømme. Et sted hvor ambitionerne flokkes for at dø, og hvor apatien hersker med en doven hånd. 5 medarbejdere i en mellemstor IT-virksomhed er hver især kørt fast i deres karrierer, men midt i stilstanden, er noget er ved at ske. Et nyt projekt rører på sig, og truer med at ryste det gamle storrumskontor. Nu skal slaget stå. Kan de overvinde apatien og mande sig op til den afgørende udfordring? Og vil de stå sammen eller hver for sig? Indsatsen er stor - efter projektet lurer et langt farligere bæst - dets mange uhellige navne hvisket sagte på de lysstofrøroplyste gange: kompetenceafklaring, effektivisering, outsourcing - eller det mest vulgære af alle: fyringsrunde. Meget er på spil, for selvom livet på kontoret er drænende, er det intet imod den fortvivlede eksistens i arbejdsløshedens ørken, hvor sagsbehandlerne martrer de fordømte med deres frygtelige paragrafpiske. Skælv ved tanken, gode læser, og kom indenfor. Kontoret venter.

4 Formålet En dag på kontoret er et indblik i voksenlivets skyggeside - et fastkørt, utaknemmeligt og rutinepræget job. De 5 spilpersoner er netop på dette stadie i deres karrierer. Den dybere pointe med scenariet er at få spillerne til at gennemgå den emotionelle forvandling fra apati til beslutsomhed og handling. Måske endda en afklaring med deres tilværelse. Status Quo bliver forstyrret, da de bliver hvirvlet ind i et nyt projekt med stramme vilkår. Her får de mulighed for at træde i karakter - spørgsmålet er om de griber chancen? Spillerne vil se kontoret som meget negativt til at starte med. Dette er ikke en objektiv vurdering - den ligger primært hos spilpersonerne selv. Fordi de er blevet fanget af apatien, ser de ikke alle de gode aspekter af deres arbejdsliv. Pointen er, at de i slutningen forhåbentligt har fået noget af arbejdsglæden tilbage igen, og apatien bliver besejret af kreativitet og entusiasme. Ellers må de tilbringe resten af deres miserable eksistens i deres eget private helvede. Fortabelse eller frelse? Det er hvad der er på spil. På trods af den skrevne tone i scenariet, må du som spilleder prøve at holde en let og munter stemning. Det er ikke komedie, men nærmere tragikomedie. Galgenhumor. Som man ser det på så mange kontorer og arbejdspladser. Alt er skidt, men vi kan vel feste mens skibet går ned...

5 Plottet kort fortalt De 5 spilpersoner arbejder for en mellemstor IT-virksomhed, Abildgaard Data, og de føler alle på hver deres måde, at de er kørt lidt fast i deres karrierer. Chefen har set, at der er nogle utilpassede elementer på arbejdspladsen, samtidigt med at han mangler en ny områdeleder, der helst skal kende firmaet og dets arbejdsgang indefra. I et øjebliks managementvanvid besluttet han sig for at lave et eksperiment; han vil sætte gruppen til at løse et løst defineret projekt. På bare en uge skal de lave et udkast til et stort IT-system til en kunde i byggebranchen og præsentere deres idé for ham. I virkeligheden findes ordren slet ikke - i stedet vil chefen få HR til at overvåge gruppen, og se efter hvem der klarer sig bedst, hvem der tager tøjlerne og får styret opgaven i mål. Det har han tænkt sig at afsløre for gruppen, men først efter de har lavet præsentationen. Så kan han til den tid se om nogle ledertalenter har åbenbaret sig. For spillerne handler det om at navigere igennem opgaverne efter bedste evne, men også at finde sig selv i mødet med de andre. At finde en afklaring på hvad man vil med kontorlivet. Det handler ikke så meget om at vinde over de andre i gruppen, som at vinde over sig selv, og finde sin plads i livet. Derfor er epilogen vigtig - her vil man se resultatet af den rejse projektet har været.

6 Sceneoverblik Scene 1: Mandag - Det begynder Hvor chefen sætter spillerne sammen i en projektgruppe, og giver dem en akut opgave. Scene 2: Mandag - Teambuilding Hvor gruppen skal "rystes sammen" af HR-afdelingen. Scene 3: Tirsdag - Projektmødet Hvor gruppen prøver at komme i gang med opgaven, og chefen bliver konkret. Scene 4: Onsdag - Hands on! Hvor spillerne begynder at producere præsentationen. Scene 5: Onsdag - Chefens opsang Hvor chefen blander sig, og truer med konsekvenserne for at fejle. Scene 6: Torsdag - Deadlinefeber Hvor præsentationen skal færdiggøres. Scene 7: Fredag - Præsentation og afsløring Den store finale hvor spillerne fremlægger præsentationen, og hvor chefen afslører sin plan. Scene 8: Epilog Hvor vi finder ud af hvad der skete sidenhen.

7 Location Til at starte med skal du som spilleder sætte den rette stemning, ved at beskrive settingen - arbejdspladsen. Gør det gerne i en sløv, monoton stemme - kontoret er negativt. Det er apati og antiliv. Set udefra er kontoret en anonym mørkegrå kolos af glas og beton. Omringet den er en parkeringsplads fyldt med fornuftige mellemklassebiler. Indenfor på tredje sal, hvor spilpersonerne arbejder, er storrumskontoret. Ét stort rum med 20 skriveborde adskilt af nogle få skillevægge. Der er en konstant summen af de mange tændte computere. Overalt står kopper med rester af den forfærdelige automatkaffe som udelukkende drikkes som doping - et middel til at holde sig vågen. Der er et printerrum, hvor man udskriver de mest nødvendige dokumenter. Drømmen om det papirløse kontor er død, og selvom mindst halvdelen af udprintene er unødvendige, gider folk ikke rigtigt at begrænse sig. Vanens magt er stor. I printerrummet er også et aflåst skab, hvor der er forskellige kontorartikler, som skriveblokke, kuglepenne og hæftemaskiner. Efter der blev registreret et betragteligt svind i beholdningen, blev det besluttet at kun cheferne skulle have nøgle til skabet, og man skulle spørge dem for at få adgang. Det gjorde ikke svindet mindre fremover. Nede af gangen er et par sparsomt møblerede mødelokaler, komplette med projektor og whiteboard. Et af disse lokaler er blevet indrettet som gruppens projektrum.

8 Spilteknik Jeg forestiller mig at scenariet skal spilles semilive, i den forstand at man ikke er bundet til stolene rundt om bordet. Det er helt i orden at nogle af spillerne taler sammen internt uden andre hører det. Det er ikke klassisk intrige, men vil folk gerne konspirere, giv endeligt plads til det. Sæt handout 4 og 5 op et synligt sted, f.eks. tavlen. Nævn dem ikke igennem spillet (de tages ned i scene 6). Instruér spillerne i at alt kan lade sig gøre, hvis det er realistisk. Realistisk: i slutningen beslutter en af spillerne sig for at finde en brødkniv i kantinekøkkenet og true chefen med den. Urealistisk: i slutningen beslutter en af spillerne sig for at finde en pistol i sin skuffe og true chefen med den. Ellers - improvisér, når der opstår situationer jeg ikke har taget højde for. Jeg tror på dig. Miniscener I slutningen af nogle af scenerne er der en valgfri miniscene du kan vælge at køre, hvis du synes det passer ind. De er designet til at give et lille pusterum, i den ellers noget pacede handling. Fordeling af roller Du bestemmer selv hvordan du vil fordele rollerne, det kunne dog være en fordel hvis personen, der spiller Teknikeren (Bent Nordstrand), ved noget om IT. I stedet for at spørge spillerne om deres erfaring med rollespil i starten - spørg om erhvervserfaring især med kontorarbejde.

9 Spilpersoner: Relationer Proximitet = Kvalitet Credit: Alle spilpersonfotos - freedigitalphotos.net

10 Claire Bendix Projektleder 44 år 12 år i firmaet

11 Claire Bendix Baggrund: Du har været i firmaet længe og har arbejdet dig op. Du startede i projektafdelingen som assistent, og tænkte endeligt ikke på nogensinde at blive leder, men da det viste sig at nærmest umuligt at besætte en ledig projektlederstilling (med den løn direktionen var villig til at give), måtte man se indadtil - og du var den... bedst egnede. Du får gennemført dine projekter, men sørger altid for at uddelegere så meget som overhovedet muligt. Også gerne opgaver som hører sig en projektleder til... Din funktion går kort og godt ud på at styre og koordinere projekter. Sørge for at alle ved hvad der skal ske, at de rigtige parter får den rigtige information, og at tingene bliver lavet til tiden. Dermed er du ikke egentlig leder, og dine beføjelser i forhold til de folk der er med i dine projekter er små. Det eneste du kan gøre hvis folk ikke spiller med, er at sladre til deres nærmeste mellemleder. Det ses dog, sjovt nok, som værende temmelig dårlig stil. Alternativt kan man altid vente til sidst, og give problemmagerne skylden for eventuelle mangler i projektet... Pt. føler du, at du er kørt fast. De sidste mange projekter har været uinteressante, og din indsats er støt og roligt faldet. Du glæder dig aldrig til at tage på arbejde - det er blevet en sur pligt. Men alternativet er værre. Udenfor arbejdsmarkedet venter jobcentre, ansøgningshelvede og aktivering. Du ved fra bekendte hvordan det kan være... Så hellere det uinsprerende, men trygge, kontor. Du ville ønske at du kunne tage dig sammen, finde glæden og inspirationen igen. Tage noget efteruddannelse, gå efter at komme højere op i hierarkiet - have et mål. Vriste dig fri af apatiens kløer. Men det er svært. Så svært. Fremtoning: Holder en professionel kølig distance, og har tilsyneladende styr på tingene. Det dækker dog over en grundlæggende usikkerhed. Kan godt blive kort for hovedet i pressede situationer, men har også en blød side. Konfliktsky: ønsker ikke at blive uvenner med nogen. Personlige mål: Afvikle projekter med minimal indsats Komme på flest mulige kurser og møder "ude i byen" Holde lav profil - aldrig få skylden for kuldsejlede projekter Drøm: forsøge at bryde fri af den stilstand du befinder dig i. De andre i projektet: Designer - Mona Wagner: Hun er helt sikkert dygtig til sit arbejde, men har lidt svært ved at tage kritik. Hun må forstå at når folk kommer med ændringsforslag til hendes skitser, er det ikke en personlig kritik af hende. Men alle "kunstnere" har vel lidt primadonna i sig... Tekniker - Bent Nordstrand: Hans opgave er at få styr på det tekniske. Han brokker sig alt for meget over at folk ikke forstår ham... Han er lidt en sur gammel mand, der ikke helt har forstået at teknik alene ikke skaber et godt produkt... Brugerkonsulent - Martin Østerby: Ham og hans snak om brugere hele tiden - de ved altså bare ikke alting! Og så virker han bare noget overlegen med hans konstante refereren til hans universitetsuddannelse... Marketing - Kristina Rask: Dygtig pige med masser af gode idéer til at få overbevist kunderne. Også ret ambitiøs, du kunne godt have hende mistænkt for at ville skifte spor i firmaet og gå efter at blive leder. I så fald ville hun blive en konkurrent...

12 Mona Wagner Designer 31 år 7 år i firmaet

13 Mona Wagner Baggrund: Du er uddannet grafisk brugergrænsefladedesigner. Dit job er at tegne de skærme, menuer og knapper der udgør programmer og hjemmesider. Du ved ikke så meget om "det bagvedliggende" - servere, programmering, databaser og den slags. Du startede din egen freelance designfirma, men allerede efter et års tid kunne du se at det ikke gik - for få kunder, for meget bøvl og bureaukrati med at drive egen virksomhed. Så du valgte at sælge din sjæl til højestbydende, og blev ansat i firmaet. Du fik en tryg og stabilt job, og en garanteret lønseddel hver måned. Til gengæld mistede du din kreative frihed. Nu var der lige pludseligt rigtigt mange der skulle blande sig. Du har ikke tal på hvor mange gange du er blevet bedt om at lave dit design om. Nogle gange er dine idéer blevet ændret til ukendelighed, og du har stadig stået som ansvarlig for designet på det endelige produkt - på et resultat du egentligt slet ikke kan stå inde for. Det lærte man ikke om på designskolen... Pt. føler du er du er kørt fast. De sidste mange projekter har været uinteressante, og din indsats er støt og roligt faldet. Du glæder dig aldrig til at tage på arbejde - det er blevet en sur pligt. Men alternativet er værre. Udenfor arbejdsmarkedet venter jobcentre, ansøgningshelvede og aktivering. Du ved fra bekendte hvordan det kan være... Så hellere det uinsprerende, men trygge, kontor. Men nu kan det være nok. Du har lovet dig selv at hvis du får chancen, vil du prøve at komme igennem med dine mere kreative idéer. Det må da snart lykkes! Fremtoning: På overfladen glad og åben, men i virkeligheden frustreret ung kvinde. Prøver at bevare det positive syn, og opmuntrer kollegaerne når hun kan. Også for at slippe for det konstante brok. Personlige mål: At få så mange designidéer med i det endelige produkt At endeligt få noget efteruddannelse Holde lav profil, hvis der er fare på færde De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er som sådan ikke decideret dårlig rent fagligt, men som så mange andre i firmaet, virker hun lidt ligeglad med sit arbejde. Flink nok, men har lidt svært ved at sætte sig igennem, og få sine projekter helt i mål. Tekniker - Bent Nordstrand: Han tror at han er åh så klog, bare fordi han ved mest om det tekniske. Han glemmer at teknikken kan være nok så velfungerende - hvis ikke produktet ser ordentlig og indbydende ud, gider folk ikke at bruge det. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Lidt en frelst type. Hvis han bare ville holde op med at tale om brugerne og deres input hele tiden! Brugere er ikke designere. Overlader man design til folk der ikke har forstand på det, får man visuelle rædsler i neonfarver og Comic Sans Marketing - Kristina Rask: Man må have respekt for hendes målrettethed - man skal ikke komme i vejen for Kristina og hendes rundsave på albuerne. Godt du er på god fod med hende - hun kan også, i modsætning til mange andre virkeligt se værdien af dit arbejde

14 Martin Østerby Brugerkonsulent 29 år 3 år i firmaet

15 Martin Østerby Baggrund: Du er uddannet på universitet, hvor du har læst mange gode og fine teorier om hvordan man skal inddrage brugerne i designprocessen af nye IT-systemer. Du troede at du skulle ud at bruge det i praksis, og havnede så i firmaet. Her blev illusionerne langsomt men sikkert taget fra dig. Her i firmaet betyder brugerinddragelse i praksis at man sender det næsten færdige produkt forbi et brugerpanel, der bliver guidet til at godkende det via unfair og dobbelttydige spørgsmål. Gode gud. Du føler at din faglighed betyder mindre og mindre, og at den i hvert fald ikke bliver respekteret af dine kollegaer. Du har brug for en chance til at bevise hvad du kan - at være det gyldne bindeled mellem teknikere og brugere. Du taler begges sprog og kan sikre at produktet, der bliver udviklet, bliver helt præcist det folk vil have og har brug for. Du vil lave rigtige brugerpaneler, tage ud og se de arbejdssituationer hvor jeres produkt skal bruges i praksis, rigtige feltstudier! Du drømmer om at lave et IT-produkt der er så skræddersyet til brugerne, deres forudsætninger og behov, at de kan være eksperter i dets brug på få dage. Alternativt ville du allerede du have set dig omkring noget andet, men du ved at på dagens jobmarked er det meget svært. Så på trods af din utilfredshed, gør du hvad du kan for at blive i firmaet - indtil videre. Du kan dog mærke at du bliver mere og mere drænet, og at du har svært ved at bevare entusiasmen for jobbet. Måske kunne det være en idé at skifte spor. Men til hvad? Fremtoning: Du er en meget nydelig ung mand, og ingen ved at din ulastelige påklædning og sikre attitude dækker over en grundlæggende usikkerhed over din position i firmaet. Når du føler dig truet, har du det med at bruge et kompliceret akademisk sprog, og henvise til teorier dine kollegaer ikke kender. Så bliver de sat på plads. Personlige mål: At få rigtig brugerinddragelse tilbage i designprojekter. At endeligt få noget efteruddannelse Alternativt, hvis alt fejler: holde lav profil De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun virker til at være en ok projektleder. Hun har i hvert fald en meget professionel stil, selvom den godt kan være noget distancerende. Er hun mon ligeså usikker som du? Tekniker - Bent Nordstrand: Der er mange der ikke kan lide Bent, og afskriver ham som en sur gammel mand. Sådan har du det ikke, for du ved at i grunden, vil han bare have at produktionen skal være af bedste kvalitet. Han er måske den med dedikerede af jer alle. Designer - Mona Wagner: En rigtig kunstner, og en dygtig en af slagsen. Problemet er at I ofte har clashet når hendes visioner ikke har stemmet overens med hvad brugerne ville have eller havde brug for. Hun må lære at forstå at produktet er til for dem, ikke hende. Marketing - Kristina Rask: Helt sikkert den du har det sværest med. Hendes mål bare at sælge produktet, uden at skele til om det er det folk har brug for. Ja, det kan godt være at I kører en forretning, men derfor kan man da godt tænke længere end til næste kvartals bundlinje?

16 Bent Nordstrand Tekniker 51 år 22 år i firmaet

17 Bent Nordstrand Baggrund: Du er old-school IT-ingeniør og er velbevandret i servere, netværk, databaser og programmering. Du er den der har været i firmaet i længst tid. Kollegaer, ledere, selv teknologier er kommet og gået, men du er her stadig. På det sidste kan du dog mærke at du er ved at blive frosset ud. De yngre teknikere får ansvaret for de nye spændende ting, mens du bliver efterladt med de ældgamle programmer, som stadig kører ved mange kunder. Hvis ikke du var den eneste der vidste hvordan det gamle skidt fungerede, er du sikker på at firmaet allerede ville have skilt sig af med dig. Du har været med i et par projekter før, hvor der skulle udvikles et nyt produkt, og hvor du skulle give dit besyv med om den tekniske side af sagen. Det har ikke været nogen udpræget succes. Du har det svært når folk uden nogen grundlæggende forståelse for IT prøver at gøre sig kloge på hvordan et IT-produkt skal se ud. Nogle gange har du virkeligt følt dig omgivet af idioter. Når du så har prøvet at forklare hvorfor noget helt utopisk ikke kan lade sig gøre, er du blevet bedt om ikke at bruge så teknisk et sprog. Hvordan fanden skal man forklare strukturen i en SQL-database? Bruge æbler og appelsiner? Det er i virkeligheden sådan en som dig, der burde være leder. Så ville der i hvert fald komme styr på sagerne... Fremtoning: Praktisk. Ternet skjorte nede i cowboybukserne, og mobilen i bæltehylsteret. Kan godt virke negativ og utilnærmelig, og ved det også selv. I virkeligheden vil han bare gerne levere et ordentligt stykke arbejde. Personlige Mål: Sikre sikre og stabile løsninger. Filtrere idéer fra ledelse og designere, så produktet bliver anvendeligt og muligt. Undervise (belære) andre om den tekniske side af IT. De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er som alle mulige andre projektledere, hverken værre eller bedre. For dem handler det om at afslutte projektet, og komme videre til det næste. Hvis der bliver problemer senere, skal teknikere som dig ind og rydde op... Designer - Mona Wagner: God til design, men som så mange andre har hun ikke styr på teknikken. Du kan godt blive irriteret på hendes konstante optimisme. Nogle gange skal negative sider bare påpeges. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Han er en fin nok fyr. Overuddannet og naiv, men har hjertet på det rette sted. Han vil, som du, gerne have et ordentligt produkt afsted til kunden. Hans indgangsvinkel er bare at få inddraget brugerne og notere alle deres arbejdsrutiner og ønsker, så vi kan skræddersy det til dem. Marketing - Kristina Rask: Hun er godt nok en meget bestemt dame, men hun ved at dig kan hun ikke løbe om hjørner med. Du har aldrig stolet på marketing, hun har ikke endnu lovet noget til en kunde som I ikke kunne holde, men du venter bare...

18 Kristina Rask Marketing 36 år 7 år i firmaet

19 Kristina Rask Baggrund: Da du kom til firmaet, havde du haft en del succes som freelancer i reklamebranchen, og du regnede med at firmaet bare skulle være en midlertidigt trin i din karriere - en fod indenfor i de etablerede virksomheder. Så kom finanskrisen, og man kunne ikke længere vælge og vrage imellem jobbene, og at gå tilbage til freelancing var alt for risikabelt. Så du blev hængende, og håbede på at kunne arbejde dig op til en stilling som marketingchef, som kunne udstikke strategien for hele virksomheden. Nu er der gået nogle år, og du er stadig ikke kommet videre. Hvis ikke der snart sker noget nyt og spændende bliver du nødt til at søge videre. Hvis det bare ikke var for det forbandede jobmarked... Du elsker marketing - og at sælge varen. Du ved, at selvom produktet er i orden i alle leder og kanter, nytter det ikke noget hvis man ikke kan finde ud af at sælge det. Historien er fyldt med eksempler på overlegne produkter der tabte kampen mod inferiøre konkurrenter fordi de ikke forstod marketing. Du ved at nogle af de andre afdelinger ser ned på dig og din slags, og afskriver jer som smarte sælgere, der er ligeglade med hvad der bliver langet over disken. Det kan godt gøre dig vred, men mest af alt har du lidt ondt af dem, da de jo tydeligvis ikke har forstået gamet. Fremtoning: Skarp, professionel udstråling. Du skal tit pitche idéer over for ledelsen og kunder, og du ved hvor meget udseende og præsentation betyder. Kontant i tonen, og har altid målet i sigte. Personlige mål: At få anerkendelse for dine idéer. At skabe hype omkring jeres produkt hos kunden - og dermed sælge varen. De andre i projektet: Projektleder - Claire Bendix: Hun er ok, men har på det sidste virket lidt sløset, som om hun ikke helt går op i sine projekter. Du er sikker på at hvis du fik et projektlederkursus ville du på ingen tid kunne blive bedre end hende. Tekniker - Bent Nordstrand: Sure gamle mand. Selvfølgeligt skal teknikken være i orden, men han kan ved gud ikke forvente at alle skal kunne tale med om avanceret programmering for at blive taget seriøst. Og hans negativitet hjælper bare ikke meget. Brugerkonsulent - Martin Østerby: Blåøjede Ken. Han har så travlt med at fokusere på hvad kunden (eller brugerne som han kalder dem) vil have, og hvad de har brug for. Han glemmer at ofte ved de det ikke selv, og så må vi skabe deres ønsker og behov. Designer - Mona Wagner: Virkeligt dygtig designer, som ikke altid får anerkendelse for sit arbejde. Du har et rigtigt godt forhold til hende, selvom du godt kan mistænke hende for at være lidt irriteret på dig, når du gentagne gange kommer med ændringsforslag til hendes arbejde.

20 Bipersoner Chefen Svend Erik Abildgaard Jovial, uempatisk, resultatorienteret, egocenteret, kræmmersjæl. HR-konsulenten Joanna Brix-Holdt Venlig, overivrig, assertiv, smilende, altid på, entusiastisk.

21 Scene 1: Mandag - Det begynder Scenetype: Møde. Alle sidder om bordet. Denne scene skal sætte stemningen. Start med at beskrive settingen. Kontorbygningen. Interiøret. summende computere. Personlige arbejdspladser. Plancher, Post-its. Mødelokalet (Se side 8 - Location). Medarbejderne sidder til et fælles møde, mandag morgen, i det store mødelokale. Der er ca. 20 medarbejdere i alt. Joanna fra HR spørger om hvem der vil være referent. Tillad en lang og pinlig pause, med mindre en spiller mod forventning melder sig. Kig længe og bebrejdende på spillerne indtil én bryder sammen og tager tjansen. Få vedkommende til rent faktisk at skrive referat. Mødet er et langt kedeligt foredrag om at spare på ressourcerne - om at slukke lys og computere, undgå unødvendig print osv. Improvisér i et minuts tid. Chefen kommer ind til sidst og siger at de andre gerne må gå, men de 5 spilpersoner skal blive - der er vigtigt nyt. Han forklarer at der er kommet et hasteprojekt. Bygge og anlægsfirmaet JBA skal have lavet et nyt ITsystem der skal samle alle processer der er i forbindelse med et større byggeri. Han vil gerne have gruppen til at lave en præsentation af hvordan man kunne tænke et samlet IT-system til byggebranchen. De enkelte medarbejdere skal bidrage med deres ekspertiseområde, og det skal samles til ét hele. De har 2 uger til opgaven, før den skal præsenteres. Da de ikke har arbejdet sammen på den slags projekter endnu, vil han gerne have dem til at præsentere sig selv. De får dog hjælp - for at ryste dem sammen som gruppe vil HR holde et teambuildingarrangement for at få dem skudt i gang. Det bliver allerede i dag efter frokost. Chefen går og de 5 får tid til at fordøje nyhederne og summe om dem. Valgfri miniscene: Spilpersonerne sidder til frokost efter mødet. Kort snak om hvad de forventer?

22 Scene 2: Mandag - Teambuilding Scenetype: Aktiv/Kreativ Denne scene er at give spilpersonerne en fælles aversion - HR - der ikke forstår deres dagligdag og opgaver. Det skal gerne skabe en dårlig start på projektet. HR-konsulenten Joanna Brix-Holdt introducerer sig selv. "Nu ved jeg jo ikke meget om hvad I går rundt og laver, men jeg ved noget om mennesker, og hvordan de kommunikerer og samarbejder... Derfor har jeg nogle øvelser med til jer" Hold en kunstpause. Lad spillerne afvente lidt nervøst. "Lad os lige starte med at komme lidt op og stå, og bevæge os lidt. Sådan nogle IT-folk som jer sidder alt for meget ned! I skal huske at bruge kroppen" Lav en form for for let fysisk aktivitet - strækøvelser - sprællemænd eller lignende. Iagttag reaktionerne. "Nå skal vi starte? Jeg synes I skal introducere jer selv - eller rettere hinanden. Hvad tror vi egentligt at vi ved om hinanden? Beskriv personen til højre for dig i første person". Vil du begynde... Bent?" Lad runden køre rundt så alle "spiller" en anden person. Hvis der er nogen der nægter, giv dem dårlig samvittighed, på en positiv, men klart bebrejdende måde. "Jeg kan virkeligt godt forstå at du synes det er lidt mærkeligt, men det er virkeligt en god måde at komme i gang på! Det er slet ikke så svært. Du vil da ikke have at I går i stå allerede nu, vel?" Når de er færdige giv dem en lille pause inden anden øvelse: "Nu skal vi lære at arbejde på et fælles ting sammen. Et IT-system er vel meget ligesom en... lufthavn? Den er også meget kompleks, med mange dele der er afhængige af hinanden. Så nu vil jeg gerne have at I tegner en lufthavn, ét element af gangen. I skal alle tegne på samme planche, men kun én kan tegne ad gangen - jeg glæder mig til at se resultatet!" Giv dem tid til opgaven. Når de er færdige, bedømmer Joanna planchen, og kommenterer på hvordan hun så processen, f.eks "Ja, jeg kunne jo se at du ikke var så meget med" eller "Hvorfor har I ikke tænkt på sikkerhed/toiletter/restauranter/whatever". Til sidst er der evaluering: "Hvad synes I om det? Føler I at I kan bruge det til noget?" Valgfri miniscene: Spilpersonerne mødes på parkeringspladsen på vej hjem. Dagens indtryk fordøjes.

23 Scene 3: Tirsdag - Projektmødet Scenetype: Møde (Planlægning) Det er dagen efter Teambuilding og gruppen mødes i deres projektlokale og skal i gang med projektet. Spørgsmålet er om de ved hvordan de skal gribe det an? Giv dem ingen hints - det er meningen at det skal være akavet, og at "lave et IT-system til byggebranchen" er en meget udefineret, ja nærmest umulig opgave. Det kan være at måske projektlederen prøver at tage tøjlerne... lad det spille sig ud. De kan ikke få fat i chefen og stille uddybende spørgsmål - han er til møde. (Han kommer dog selv forbi i slutningen af scenen, når der på et tidspunkt har været en tilpas lang pinlig pause). Scenen skal illustrere rådvildheden og den mangel på organisation kontoret kan udtrykke. Spillerne skal føle sig udsatte og utrygge. Hvad er det egentligt at der forventes af os? På et tidspunkt kommer Joanna fra HR ind, og spørger hvordan det går. Er de helt blanke siger hun "Ja, jeg tror bare at i dag skal I starte med at snakke om hvordan i griber det an, og hvad opgaven egentlig er..." Hvis stemningen er helt anderledes og spillerne bare løber med bolden og begynder at designe systemet, er det bare fint - lad dem lege et stykke tid. Når der er gået et passende stykke tid, begynder dagen at gå på hæld. En halv time før fyraften kommer chefen ind, og spørger hvordan det går - giv gruppen mulighed for at svare. Vil de indrømme at det er svært at komme i gang, eller har de rent faktisk lavet noget? Chefen lytter interesseret og kommer så med en ikke uvæsentlig information: "Jeg har lige været til møde med kunden, og har fået en mere detaljeret beskrivelse af hvad de vil have. Det kan være det kan hjælpe jer!" Giv spillerne handout 1). Det er sent på dagen - giv spillerne tid til at læse kravspecifikationen, og sig at dagen slutter - i morgen skal de for alvor i gang... Det er meningen at der skal være forvirring over kravspecifikationen - opgaven er med vilje gjort uklar og svær - ja nærmest umulig. Chefen slutter af med "Ja, i morgen forventer jeg, at I kommer i gang med at tegne hvordan I ser systemet! Bare tænk på lufthavnen, det hører jeg gik meget godt..."

24 Scene 4: Onsdag - Hands on! Scenetype: Kreativ workshop. Nu skal gruppen for alvor i gang. Læg en stak A3/A4 ark, post-its og tusser på bordet. Sig de ligger klar til dem når de møder ind om morgenen. Spillerne har de løse bestilling fra kunden, som de fik i sidste scene, men ved de hvordan de skal komme i gang? Der er et handout til hver spilperson, som du skal give dem - det giver dem et hint til hvad de synes er vigtigt at få med i præsentationen, og giver dem et startende skub. Giv hver spiller deres kort fra handout #2. Meningen med den scene er at de skal få noget ned på papir. En skitse af systemet kunden har bestilt. Det er ikke meningen at de skal blive færdige - stop dem hvis de når for langt. Vil de samarbejde? Modarbejde hinanden? Skændes over hvad der er vigtigt at få med? HR kommer forbi (igen) I løbet af scenen må du gerne få Joanna fra HR til at komme forbi. Hendes hemmelige mission er jo at spionere for chefen, og se hvordan det går. Hun siger at hun bare gerne vil se dem arbejde lidt, for at se om de har brug for flere HR-værktøjer. Hun kan selvfølgeligt ikke svare på spørgsmål omkring hvad de konkret skal. Bliver hun bedt om at gå, bliver hun noget fornærmet. Overladt til sig selv Spillerne har ingen mulighed for at få mere konkret info om hvad de forventes at skulle præsentere. Chefen er ikke til at træffe i dag, og de kan heller ikke få fat i kunden (JBA), skulle de prøve på det. Stop scenen på et passende tidspunkt - og igen: inden de når for langt.

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Konflikter med kunder. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henrik og Lisbeth, hvor Henrik

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012

Overblik giver øget trivsel. Nyhedsbrev juli 2012 Større trivsel, lavere sygefravær, mere tid til beboerne. Det er nogle af de ting, som Lean værktøjet PlusPlanneren har ført med sig. Den lyser op i hjørnet af kontoret med sin lysegrønne farve. Her giver

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3.

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Uddrag af en team-coachingsession. Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Forhistorie. Jeg,Birgitte er tilknyttet som

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Handouts. Proaktiv Oversigt over handouts

Handouts. Proaktiv Oversigt over handouts Proaktiv Oversigt over handouts Handouts I Proaktiv bruges handouts ikke til at føre plottet videre. Det vil sige, at der som sådan ikke er nogen af disse handouts, der er essentielle for, at spillerne

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 2 Konflikttrappen Dias 1/19? Hør om der er spørgsmål eller kommentarer. Konflikttrappen Formålet med denne lektion er at lære konflikttrappen at kende trin for trin at give indsigt i hvordan konflikter

Læs mere

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Selvom du lever i et fast forhold kan ensomhed være en fast del af dit liv. I denne guide får du redskaber til at ændre ensomhed til samhørighed og få et bedre forhold

Læs mere

Farvel til kedelige møder

Farvel til kedelige møder Workshop om effektive og lærende møder v/ Nanna Munk Summemøde to og to Tre minutter til hver Spørg hinanden: Hvorfor har du valgt denne workshop? Hvad forventer du at blive klogere på? 1 Det kedelige

Læs mere

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3

Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Et liv med mening, passion & formål MODUL 3 Modul 3 - opgave 1 Fuldfør sætningen "Jeg er...". 1. 'Jeg er...' Skriv ALT ned hvad der falder dig ind. Skriv og skriv indtil du kommer til et punkt, hvor du

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

...?! Make Love and Money!

...?! Make Love and Money! ...?! En sjov rejse, der startede med en bagerjomfru og endte med brok, tips, kærlighed og historien om en dyne... ...? Utrolig hvad lidt lækkert morgenbrød!? kan føre til... Hallo,hvad sker der..? En

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus

Junior. A-klassen 2009/10. Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Undervisningsplan for uge: 14-16 Emne: Dansk med udgangspunkt i HC Andersens Store Claus og Lille Claus Fælles mål: Store Claus og Lille Claus: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk Salg Hvor svært kan det være? Dagsorden 10.00-11:15 Velkomst & Generelle salgsværktøjer 11.15-12.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 12.00-12.30 Frokost 12.30-14.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 14.00-14.30

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse

1. God ledelse. God ledelse 1. God ledelse Historier om livet om bord God ledelse Ledelsen om bord er afgørende for trivsel og effektivitet. I dette kapitel viderebringer vi en række lederes erfaringer og tanker om ledelse 15 Skab

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8)

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Og nu står vi her på trappen på det øverste trin Nyorienteringsfasen, måske med den ene fod på trinnet lige under, nemlig i Bearbejdningsfasen.

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Enneagram typebeskrivelser

Enneagram typebeskrivelser Enneagram typebeskrivelser Herunder er de enkelte typer kort beskrevet, så de dels kan genkende sig selv og dels på den måde som andre måske kan opfatte dem på. Til sidst er der for hver type et statement

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig.

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. 22.s.e.trin.B. 2016 Matt 18,1-14 Salmer: 750-289-593 52-423-31 Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. Havde de ikke forstået noget som helst. Men det er jo såre

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet Noter til dias 1 Konflikthåndtering i detailhandelen Fortæl lidt om baggrunden for mødet Du kan for eksempel tage udgangspunkt i: Hvorfor butikken har valgt at holde dette møde om konflikthåndtering? Overvej

Læs mere

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus profil for ægtemænd 1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus 2. Jeg kan godt lide at være alene med min kone Jeg føler mig

Læs mere