HANDLING KRÆVES NU FORSLAG TIL DSU S KLIMAPOLITIK FEBRUAR 2008 AF JONAS WITT HANSEN, FORMAND DSU HILLERØD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HANDLING KRÆVES NU FORSLAG TIL DSU S KLIMAPOLITIK FEBRUAR 2008 AF JONAS WITT HANSEN, FORMAND DSU HILLERØD"

Transkript

1 HANDLING KRÆVES NU FORSLAG TIL DSU S KLIMAPOLITIK FEBRUAR 00 AF JONAS WITT HANSEN, FORMAND DSU HILLERØD

2 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Indledning... Ny politik for DSU... Handling er en nødvendighed... Et moralsk spørgsmål... Klima er sikkerhedspolitik... Principper... Målsætninger... Satsningsområder... Vindenergi... Biomasse/biobrændsel... Solenergi... Energibesparelser... Sparefond... Nej til atomkraft... Andre indsatsområder... Forskning... International indsats... Overholdelse af Kyoto... EU-samarbejde... Ny global klimaaftale... Trafikinvesteringer... Biltransport... Kollektiv transport... Grøn offentlig sektor... Demokratisering af miljø- og klimapolitikken... Grønt regnskab og øget borgerinddragelse... Strukturinvesteringer... Økonomisk motivation... Kilometerafgift og klimafond... Katalog... Pressestrategi:... 0 Kampagnestrategi:... 0

3 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Indledning Ny politik for DSU Igennem de senere år er det blevet klart, at udfordringerne for vores miljø og klima er blevet større. Ligeledes er den politiske såvel som den folkelige debat også blevet større. DSU spiller som ungdomsorganisation en væsentlig rolle i den debat. Derfor ses det som en nødvendighed, at DSU får en gennemarbejdet og visionært klimapolitik, som svar på nogle af de største problemer i dette århundrede. Handling er en nødvendighed Med de seneste rapporter fra FN s klimapanel og fra andre store undersøgelser er det blevet klart for enhver, at handling er nødvendig, hvis vi vil mindske den menneskeskabte globale opvarmning og bevare vores måde at leve på i verden. Ligeledes er perspektiverne for fremtiden tydelige, hvis vi ikke handler nu. Derfor mener vi i DSU det er essentielt, at der sker handling hurtigst muligt. Et moralsk spørgsmål Det er i lige så høj grad et moralsk spørgsmål. Et spørgsmål om solidaritet. Det er den vestlige verdens overforbrug af fossile brændstoffer, som blandt andet er årsagen til den stigende globale opvarmning og de tilhørende radikale klimaændringer. De vil ramme den fattige del af verden hårdest, hvilket DSU ikke finder moralsk forsvarligt. Samtidig handler det om at fritage de kommende generationer for problemer forårsaget i en tid før dem. Det handler grundlæggende om at sikre bæredygtighed gennem generationer og steder. Klima er sikkerhedspolitik Ligeledes er klimapolitik blevet sikkerhedspolitik. Gennem klimaforandringerne øges ressourceknapheden rundt omkring på jorden, hvilket har været medvirkende årsag til krige, som eksempelvis i Darfur. Under klimapolitikken ligger også spørgsmålet om en sikker energiforsyning. Med det stadigt stigende behov for energi i fremtiden, er det et stort usikkerhedsmoment, at en så stor del af olieforsyningen kommer fra ustabile regioner i Mellemøsten. Derfor er det ønskværdigt, at vi opnår en større forsyningssikkerhed baseret på vedvarende energi. Principper DSU ønsker at fastsætte nogle overordnede principper for klimaindsatsen. Principper som er bærende for den fremtid vi kommer til at leve i. DSU ønsker, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler. DSU ønsker et overordnet princip om global bæredygtighed. Vi skal tage ansvar for at de beslutninger vi træffer nu, har en konsekvens for mennesker på et andet tidspunkt og et andet sted. Vi må sikre os, at de forandringer der finder sted opretholder og forbedrer en kvalitet, der kan sikre et godt liv til alle.

4 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Ligeledes er det et grundlæggende princip for DSU, at det skal kunne betale sig at være miljørigtig. Derfor skal vores økonomi og vores strukturer indrettes, så det kan betale sig at agere i respekt for miljøet. Samtidig bør det være en selvfølge at forureneren betaler. DSU anerkender, at en prioritering mellem de forskellige løsningsmodeller er en nødvendighed. Vi har ikke råd til fråds, ej heller til spildte investeringer. Derfor ønsker DSU, at der satses på velkendte løsninger nu og her, frem for usikre fremtidige løsninger. Klimaudfordringen er blevet en hastesag, som hverken kan eller må udskydes. DSU forlanger, at der i klimaindsatsen ikke bruges løsningsmodeller, som bidrager betydeligt til udledningen af drivhusgasser. Der skal i stedet satses på udledningsminimale løsninger. Derfor ønsker DSU, at genindføre princippet om stop for yderligere udbygning kulkraft. Det er samtidig en principiel holdning for DSU, at vi erkender behovet for tilpasning. Vi er kommet dertil, at vi ikke længere kan undgå store klimaændringer. Derfor skal tilpasning indarbejdes i klimaindsatsen. DSU opstiller følgende principper for klimaindsatsen: - Global bæredygtighed er essentiel. - Målet er uafhængighed af fossile brændsler. - Prioritering er en nødvendighed. - Det skal kunne betale sig at være miljørigtig. - Forureneren betaler. - Løsningsmodeller må ikke bidrage ekstraordinært til den globale opvarmning. - Tilpasning er en nødvendighed. Målsætninger DSU ønsker, at opstille en række konkrete målbare målsætninger for klimaindsatsen. Det er en nødvendighed, hvis vi vil sikre os, at indsatsen er reel. Vi kan ikke tillade os at sjofle klimaindsatsen. DSU ønsker, at 0 pct. af Danmarks energiforbrug i 0 kommer fra vedvarende energi (VE). Danmark må gå forrest i kampen og være et eksempel til efterfølgelse i resten af verden. Ligeledes skal indsatsen realiseres inden for en ganske kort årrække. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå at vende udviklingen. For DSU er det derfor vigtigt, at Danmarks udslip af drivhusgasser sænkes hvert år. Der er ikke tid til sabbatår. DSU ønsker, at Danmark skal være førende indenfor udvikling af miljøteknologi, og generelt vurderes som et af de førende lande inden for rammerne af bekæmpelse af den menneskeskabte globale opvarmning. DSU opstiller følgende målsætninger:

5 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar pct. af Danmarks energiforbrug i 0 kommer fra vedvarende energi. - CO-udslip sænkes hvert år. - Danmark skal være førende inde for miljøteknologi. Satsningsområder Man kan af mange årsager ikke satse på alle områder og med alle løsningsmodeller på én gang. Det skyldes til dels økonomien, hvor det er vigtigt for DSU, at der fortsat sikres en stabil og bæredygtig økonomistyring. Ligeledes skal der sikres en reel folkelig opbakning. Det gøres ikke ved at satse i øst og vest. I den forbindelse bør det hedde sig, at Danmark satser på teknologier, som er velkendte og bæredygtige. Ligeledes kræver DSU, at investeringerne i VE fremmes generelt, og at størst mulig udstrækning sker i Danmark. Udbygningen af VE skal være omkostningseffektivt, og udbygningerne skal være store nok til at opfylde de overordnede målsætninger. Vindenergi Vindenergi står som centrum i Danmarks klimaindsats. Op igennem 0 erne beviste de socialdemokratisk ledede regeringer, at en ambitiøs og visionær satsning på vindenergi skaber ny vækst, større eksport og mindre udledning af CO. Derfor ønsker DSU, at vindenergi stadig skal være en primær kilde til nedbringelse af drivhusgasserne. For at sikre en sådan udvikling, må virkemidlerne opjusteres. Der skal udarbejdes et nyt landsplandirektiv, så der kan sikres en fortsat udbygning af vindmøller på hav som på land. For at sikre en fortsat udbygning af især havvindmølleparker på økonomisk rentabel måde, skal opførelsen af parkerne ske i udbud. Det skal være med til at sikre den lavest mulige el-pris. - Nyt landplansdirektiv. - Udbud af havvindmølleparker. - Målrettede virkemidler til fremme af VE. Biomasse/biobrændsel Af andre indsatsområder ønsker DSU, at der satses på brug af biomasse. Både til afbrænding på kraftvarmeværker, som til brug i transportsektoren. DSU ønsker, at man nøje overvejer brugen af. generationsbiobrændsel af hensyn til fremstillingen, som stadig koster på CO-regnskabet. Ligeledes er. generationsbiobrændsel med til at øge priser på diverse fødevarer. Derfor ønsker DSU, at der igangsættes en øget indsats på. generationsbiobrændsel.

6 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Øget brug af biomasse. - Øget satsning på. generationsbiobrændsel. Solenergi En vigtigt, men desværre nedprioriteret, måde at øge brugen af VE er med solenergi. Derfor ønsker DSU, at der opstilles klare udbygningsmålsætninger for brug af solenergi. Ligeledes ønsker DSU, at solenergi gøres til et egentlig satsningsområde. DSU ser gerne, at udbygningen prioriteres på offentlige bygninger. - Udbygningsmålsætninger for brug af solenergi. - Solenergi som satsningsområde. Energibesparelser Energibesparelser er en meget central måde, at sikre et stadigt lavere udslip af CO og sikre en større forsyningssikkerhed. Ligeledes er energibesparelser med til at sikre fortsat lavere udgifter til energiog elforbrug. Der er store energibesparelser at hente gennem god ledelse, og ved at foretage de rigtige indkøb. Her henvises til kapitlet Grøn offentlig sektor. DSU ønsker, at man satser stort på udvikling af de såkaldte lavenergihuse. Derfor skal det sikres at fremtidige boliger (privat som erhvervsmæssigt og statsligt) fremover bygges som passiv- eller lavenergihuse. Det skal ske gennem løbende nyrenoveringer og nybyggeri. Der skal ligeledes opstilles nogle konkrete målsætninger om andelen af passiv- og lavenergihuse i den samlede boligmasse. Sparefond DSU ønsker, at man i stil med Elsparefonden opretter en industrisparefond og en varmesparefond. Der er store gevinster at hente ved at nedbringe industriens energiforbrug, ligesom der er potentiale for store besparelser i bygningsmassen. Disse to sparefonde vil have til formål at fremme energibesparelser gennem oplysning, energimærkning, kampagner og medfinansiering. Desuden skal Elsparefonden have øget deres bevilling. - Byg lavenergihuse og passivhuse. - Oprettelse af en varmesparefond. Fonden bør fremme energibesparelser i byggeri gennem oplysning, kampagner og medfinansiering af energibesparelser. - Oprettelsen af en industrisparefond. Fonden bør fremme besparelser i industrien. - Elsparefonden skal have en øget bevilling.

7 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Nej til atomkraft I DSU siger vi klart nej til atomkraft i Danmark. Vi kender stadig ikke konsekvenserne af affaldsprodukterne, udover at det koster masser af ressourcer at opbevare dem. Det strider mod bæredygtighedspincippet. Så er CO-udledningen ved brug af atomkraft ikke lavere end ved mange andre løsningsmodeller (set over en livscyklus). Samtidig er udsigterne for brug af atomkraft meget snævre. Hvis atomkraften skulle have en reel rolle at spille, vil det kræve hurtigere implementering end det er muligt. Det største problem er dog størrelsen på uranreserverne og opkomsten af ny reaktorkapacitet. Reserverne man kender i dag, vurderes ikke at være tilstrækkelige til at garantere uranforsyning i mere end op til 0 år. Ligeledes kræver det alene for at opretholde den nuværende kapacitet på verdensplan, at det vil være nødvendigt at bygge -0 nye reaktorer om året. I øjeblikket bliver der kun opført tre-fire årligt. Derfor er atomkraft i DSU s øjne ikke en løsningsmodel, som Danmark skal bruge. - At atomkraft ikke er en løsningsmodel i den danske klimaindsats. Andre indsatsområder DSU mener ikke, at ovennævnte eksempler er nok til at klare os mod menneskeskabt global opvarmning og klimaændringer. Derfor ønsker DSU, at der også satses på at bølgeenergiindsatsen genoptages og styrkes, ligesom målsætningerne om skovrejsning skal realiseres. DSU mener ikke, at man på nuværende tidspunkt skal satses på lagring af CO, da det vil tage fokus fra de andre indsatsområder, men forskning i metoden skal fortsætte. - Indsatsen med bølgeenergi skal genoptages. - Lagring af CO skal have lavere prioritet forskningen skal dog fortsættes. - Målsætningerne om øget skovareal realiseres. Forskning Selvom det vurderes fra FN s klimapanel, at klimakrisen kan løses ved teknologier som enten er til stede, eller forventes at blive kommercialiseret i løbet af den nærmeste fremtid, så er det stadig vigtigt for DSU, at vi hele tiden optimerer vores indsats mod menneskeskabt global opvarmning ved at tilegne os ny viden. Derfor ønsker DSU, at der sættes yderligere fokus på klimaforskning på det stadigt stigende forskningsbudget. Igennem forskning og ny viden kan vi opnå endnu bedre og billigere og mere effektive løsninger til gavn for borgerne. Samtidig er det et yderligere skridt på vejen til at sikre en global bæredygtighed.

8 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Den nye indsats med klimaforskningen skal ske gennem øget bevillinger til den frie forskning. Midlerne bør øremærkes til energispareteknologier og vedvarende energiteknologier, herunder blandt andet følgende områder: Lavenergibygninger og indeklima,. generationsbiobrændsler, brændselsceller, bølgeenergianlæg og. og. generationssolceller. Men DSU mener også, at der skal sikres en større studieudveksling med resten af verden. Vi lever i en globaliserende verden, hvor viden bliver stadig mere specifik. Derfor skal Danmark gå foran med at sikre, at den nye viden bliver spredt til alles bedste. Derfor skal universiteterne satse på mere udveksling og uddannelse af studerende med et grønt fokus. Hvis vi skal løse klimaudfordringen, skal den enkelte også bidrage, og det kan kun lykkedes, hvis man har den nødvendige viden til at handle miljørigtig. Det kræver information. Derfor mener DSU, at der igennem hele uddannelsessektoren skal sættes et større fokus på undervisning i grøn viden. Der i dag stadig et stort skridt fra tilegnelsen af ny viden til brug af den på det kommercielle marked. Derfor ønsker DSU, at der oprettes såkaldte innovationsmarkeder. Det skal sikre at nye teknologier, som kan fungere teknisk, men ikke kan konkurrere på det eksisterende markedsvilkår, bliver konkurrencemodnet. Det gøres ved at etablere produktionskvoter med faste afregningspriser. Fokus på energibesparelses- og vedvarende energiteknolgier. - Højere statsligt forskningsbudget med fokus på bæredygtighed og ny miljøteknologi. - De nye midler skal øremærkes til: - Energispareteknologier. - Vedvarende energiteknologier. - Lavenergibygninger og indeklima. -. generations biobrændsler. - Brændselsceller. - Bølgeenergianlæg. -.- og. generationssolceller. - Der skal ske en sigende udveksling af studerende med grønt fokus. - Hele uddannelsessektoren skal have større fokus på undervisning i grøn viden. - Oprettelse af innovationsmarkeder. International indsats Danmark er kun en meget lille del af verden, så det er ikke nok, at Danmark gør en stor indsats, dertil er vi for små. Derfor er der alvor brug for en fælles international indsats på klimaområdet. Vi kom for alvor i gang med processen med Kyoto-aftalen i. Men den er langt fra tilstrækkelig til at sikre os mod menneskeskabte klimaforandringer. Derfor er der brug for en ny ambitiøs aftale, der gælder for

9 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar alle verdens lande. DSU mener, der er tre spor i den internationale indsats: Overholdelse af Kyotoaftalen, EU-samarbejdet og en ny global klimaaftale. Overholdelse af Kyoto I dag er stort set alle lande bagud i forhold til forpligtelserne de påtog sig med Kyoto-aftalen. Det gælder også for Danmark. Derfor er det planlagt fra dansk side, at opkøbe ekstraordinært mange CO- kvoter. DSU mener, at Kyoto-mekanismerne grundlæggende er en god ting, da det øger den økonomiske motivation for at handle miljørigtigt. Samtidig hjælper det markedet med at finde de energirigtige, såvel som økonomiske, mest optimale steder for udbygning. Men kvotemarkedet (handel med emissionstilladelser) er ikke indrettet optimalt, og markedet fungerer derfor ikke helt efter hensigten. Derfor ønsker DSU, at Danmarks indsats for at overholde Kyoto-aftalen, først ser på de andre mekanismer for at komme i mål. Desuden bakker DSU op om den egentlige intension med at emissionshandlen skal være et supplement til den nationale indsats. På nuværende tidspunkt bliver udledningen af drivhusgasser ikke mindre ved køb af CO-kvoter. EU-samarbejde EU bør gå forrest i kampen for et bedre klima. Derfor skal de interne aftaler i EU styrkes og der skal skabes EU-regler, som belønner miljørigtig adfærd og lader forureneren betale. Et eksempel vil være at indføre personlige CO-kvoter, som synliggør ens eget forbrug, og give mulighed for at handle med dem på et EU-kvotemarked. Kvoteinddelingen skal stemme overens med EU s egen målsætninger på klimaområdet med et lavere loft med tiden. Ligeledes skal EU gå forrest ved at påtage sig mere ambitiøse mål for at nedbringe udslippet af drivhusgasser. DSU ser gerne en større harmonisering af den økonomiske støtte til VE i de europæiske lande. De store forskelle i afregningspriserne gør i dag, at udbygningen af VE først sker hvor det er økonomisk mest rentabelt for aktørerne, frem for der hvor det er mest energieffektivt. DSU ser gerne, at det sker ud fra højeste fællesnævner. Ny global klimaaftale Der skal snart skrives en ny klimaaftale. DSU mener, at alle lande skal være med i sådan en aftale. Det er uholdbart, at store forureningslande som Kina, Indien, USA og indtil for nyligt Australien står udenfor. Samtidig skal bl.a. flytransport inkluderes i en ny aftale, samt sikre, at handlen med emissionstilladelser stemmer overens med de overordnede målsætninger. DSU mener endvidere, at Danmark skal bruge sine politiske ressourcer på at presse en ny aftale igennem. Samtidig skal vi sikre, at lande som ikke overholder aftalen må betale en pris derfor. Til sidst ønsker DSU, at den nye klimaaftale indeholder en CO-skat. Der er grund til at prissætte CO. Det giver investorer og markeder en ramme for planlægning af fremtidige investeringer. Pengene herfra skal gå til, at investere i vedvarende energi. DSU ønsker også, at afsættes penge til ulandene. Det drejer sig specielt om finansiering til ulandenes tilpasning til klimaforandringer, hvor ulandene rammes hårdest. Det skal være ny og additionel

10 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar finansiering. Ligeledes skal der ske en teknologioverførsel til mindre udviklede lande. Denne klimakrise må ikke ende op i protektionisme. Det vil kun forlænge processen, og dermed forværre ikke bare konsekvenserne, men også løsningsmulighederne. Så mener DSU, at en ny aftale skal træde i kraft allerede ved dens underskrivelse, i stedet for at man venter til 0. - Danmark skal overholde Kyoto-aftalen, primært gennem egen indsats og gennem JI- og CDMmekanismerne. - Der skal ske en styrkelse af EU s klimapolitik, herunder nye EU-regler, som belønner miljørigtig adfærd på bekostning af forureneren. - Harmonisering af støtten til VE i EU. - Der skal indføres handel med personlige CO-kvoter i EU. Kvoteinddelingen skal ske i overensstemmelse med EU s målsætninger lavere loft med tiden. - Der skal skabes en ny global klimaaftale, som indeholder alle lande og flytransporten. Der skal endvidere indføres sanktioner for dem, som ikke overholder aftalen. - Ny klimaaftale skal indeholde indførelsen af en ny CO-skat. Pengene skal gå til investering i vedvarende energi. - Der skal afsættes additionel finansiering til ulandenes tilpasning af klimaforandringer. - At der skal ske en teknologioverførsel til mindre udviklede lande. - Ny aftale skal træde i kraft med det samme og ikke først i 0. Trafikinvesteringer Trafikken udgør en stadigt stigende del af udslippet af drivhusgasser, såvel herhjemme som i hele verden. Det skal der gøres noget ved. DSU mener, at der skal sættes nogle klare restriktioner på enkelte områder af biltrafikken, men at der samtidig bliver et reelt alternativ hertil. Det kræver store investeringer som er nødvendige, ikke kun i forhold til at løse klimaproblematikken, men også for at løse nationale trafikproblemer. Biltransport Antallet af biler på de danske veje er stigende. Det skaber trængsel, forurening og et stigende udslip af drivhusgasser. DSU har en række løsningsforslag, som skal forebygge ovenstående. DSU ønsker, at indføre trængselsafgifter i København og Århus, og der skal tillige åbnes op for muligheden i de store provinsbyer. Indtægterne herfra skal primært øremærkes til driften af anlæg og teknologien bag, men også til nyinvesteringer for den offentlige transport (inklusiv billigere billetter), og park-and-ride parkering, så der er et reelt alternativ til at tage bilen.

11 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar DSU ønsker endvidere, at forbyde store firehjulstrækkere i byzonen. De store biler er lig med en øget forurening og mere slid på vejene. Samtidig mener DSU, at der skal laves nye bedre by- og landplanlægning, som selvfølgelig tager højde for ovenstående forslag i forhold til placering af bl.a. indkøbsmuligheder, for derfor at minimere transporten. DSU mener desuden, at der skal gøres en indsats overfor alle de biler, hvor kun er én person i. Der skal ske en opprioritering af delebilsordningen, ligesom der på enkelte vejstrækninger skal indføres regel om, at yderbanen kun må benyttes af delebiler, busser og biler hvor der sidder mere end føreren i, hvilket system man ser andre steder blandt andet USA. Endvidere mener DSU, at der skal indføres forbud mod benzindrevne knallerter i Danmark. Forbuddet ses allerede eksemplificeret i dele af Kina, hvilket også burde være muligt herhjemme. Det skal ikke kun ses som en let løsning på at mindske CO-udslippet, men samtidig være med til at skabe det nye marked for el-løsninger i transportsektoren. For at sikre at nye biltyper, som bl.a. hybridbiler og biler som kører på biobrændsel har bedre vilkår, skal der skabes et større udbud af brændstofsstyper på de danske tankstationer. - Biltransporten har et stort ansvar i stigningen af drivhusgasser. - Der skal indføres trængselsafgifter i København og Århus (med mulighed for indførelse i andre store provinsbyer). - Indtægterne fra trængselsafgifterne skal bruges til drift af og investering systemet, billigere kollektiv trafik og investeringer i kollektiv trafik og park-and-ride parkering. - Forbud mod store firehjulstrækkere i byzonen. - Ny by- og landplanlægning, som mindsker transportbehovet. - Opprioritering af delebilsordningen. - Enkelte vejstrækninger skal yderbanen kun være tilladt for delebiler, busser og biler med passagerer i. - Forbud mod benzindrevne knallerter. - Udbud af flere brændstofsstyper på danske tankstationer. Kollektiv transport Den kollektive trafik skal styrkes. Samfunds- og miljømæssigt er det en fordel at flere tager det offentlige i stedet for bilen. Men det kræver, at den kollektive trafik er et reelt alternativ. I dag opleves der store forsinkelser pga. nedslidte skinner og forældede signaler. Samtidig med at kvaliteten falder, er priserne steget voldsomt. Det er ikke holdbart. DSU mener, at der skal ske en mærkbar investering i den kollektive trafik. Skinner og signaler skal fornys, og det skal være billigere at tage bus, tog og metro. Samtidig skal der ske en udbygning af tog, metro/letbane, så fleksibiliteten øges.

12 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar DSU mener dog ikke, at det er nok til at gøre den kollektive trafik attraktiv nok. Derfor skal man gøre rejsetid til arbejdstid. Normalt er tiden i tog ren ventetid. Det skal ændres. Der skal indføres gratis Internet i alle toge, og i S-togene skal der tilbydes arbejdsfaciliteter (eksempelvis borde og elstik til computeren). - Den kollektive trafik skal have et løft. - Der skal investeres mærkbart i fornyelse af skinner og signaler. - Der skal ske en udbygning af togtrafikken i hele landet. Metro og letbane i København og Århus. - Der skal tilbydes en større fleksibilitet i strækningsmuligheder og tidspunkter. - Taksterne på bus, tog og metro skal sænkes mærkbart. - Rejsetid skal gøres til arbejdstid med indførelsen af gratis Internet og arbejdsfaciliteter (borde og elstik til computeren) i togene. Grøn offentlig sektor Skal Danmark gå forrest i klimaindsatsen, er det nødvendigt at den offentlige sektor viser vejen. Derfor mener DSU, at der skal stilles skarpe krav til den offentlige sektor. I dag er der et stort ressourcespild i de store mængder af papir. Derfor ønsker DSU, at der sker en elektronisering af den offentlige sektor. Dette vil også på sigt være med til at mindske administrationen. Så mener DSU, at den offentlige sektor skal sætte nye standarder for energibesparelser og brug af vedvarende energi. Nye bygninger skal leve op til de skrappeste krav, og alle projekter i den offentlige sektor skal gennemføres på den mest mulige energirigtige måde. Det betyder også en opgradering af indkøbssystemet, hvor der skal tages højest mulige hensyn til miljø og energi. Eksempelvis skal det offentliges bilpark kun fornyes med el- og hybridbiler. Endvidere ønsker DSU en ny investeringskultur og indkøbspolitik, især i de decentrale led, hvor man adskiller energi- og miljøinvesteringer fra de øvrige beslutningsprocesser, således at investeringerne ikke ses som nutidige udgifter, men som en nødvendig fremtidig investering. Det skal desuden sikres, at drift, vedligeholdelses og ombygning af offentlige bygninger sker på en energieffektiv måde. - Skrappere krav til den offentlige sektors energi- og miljøpolitik. - En elektronisering af den offentlige sektor.

13 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Projekter i den offentlige sektor skal gennemføres på mest bæredygtige måde. - Nyindkøb skal tage højest mulige hensyn til miljø og energi. - Den offentlige bilpark må kun fornyes med el- og hybridbiler. - Adskil energi- og miljøinvesteringer fra øvrige beslutningsprocesser. Demokratisering af miljø- og klimapolitikken For at sikre, at den offentlige sektor kan udvikle sig en mere bæredygtig retning, er det nødvendigt med opbakning til projektet. Det kræver en større gennemsigtighed med de enkeltes leds (eksempelvis kommunerne) opgaver, og at muligheden for input øges. Der skal ske en større borgerinddragelse i ledenes proces. Det gøres konkret ved at synliggøre ledenes påvirkning på miljøet. DSU ønsker, at der iværksættes en tvungen ordning med en mere ambitiøs lokal Agenda (en strategi om kommunernes bidrag til en bæredygtig udvikling), der sætter krav til handlingsplaner, krav om borgerinddragelse og fastsætter en sikkerhed for at der tages konkrete skridt i en bæredygtig retning. Grønt regnskab og øget borgerinddragelse Der må samtidig sikres en større åbenhed om kommunernes påvirkning på miljøet. Det skal gøres ved, at der hvert år skal offentliggøres et grønt regnskab. Samtidig skal der laves en årlig status over den lokale Agenda. Den lokale Agenda skal samtidig nedsætte et lokalforankret forum for bæredygtighed indholdene repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, foreninger i kommunen, brugerbestyrelser, boligforeninger, mv. Det skal udvikle nye idéer til bæredygtighedsprojekter, sætte kampagner i gang, koordinere Agenda -indsatsen, mv. Der er dog også behov for, at man ansætter en person til at hjælpe med arbejdet, sådan at arbejdet ikke kun er baseret på frivillig arbejdskraft. For at sikre den mest optimale løsning i de decentrale led ønsker DSU, at der iværksættes regionale og nationale konsulentgrupper, som kan vejlede og rådgive i de enkelte faser; visionsfasen, handlingsfasen og evalueringsfasen. DSU ønsker endvidere, at der politisk afsættes rum for, at de enkelte kommuner kan implementere nye progressive initiativer. - Der skal ske en større åbenhed omkring den offentlige sektors klimaindsats. - Der skal se en større borgerinddragelse omkring den offentlige sektors klimaindsats. - Der skal indføres en tvungen ordning med Lokal Agenda, med nye krav til handlingsplan og borgerinddragelse og sikkerhed om projektgennemførelse. - Lokal Agenda skal nedsætte et forum for bæredygtighed, som skal have bred repræsentation fra lokalmiljøet. - Kommunerne skal årligt aflevere et grønt regnskab med tilhørende status.

14 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Der skal oprettes regionale og nationale konsulentgrupper som kan vejlede og rådgive. - Der skal politisk afsættes rum for kommunale initiativer. Strukturinvesteringer DSU ønsker, række andre tiltag for at sikre mindre udledning, men også en tilpasning til det kommende klima. Der skal laves flere projekter med CO-neutrale byer, men også med egentlig 0 % vedvarende energibyer (Frederikshavn er i gang med et sådant projekt). Det kræver støtte og opbakning fra staten. Derfor skal der ydes statsstøtte til sådanne projekter. Endvidere er der behov for en øget tilpasning til klimaet. Det bliver stadig mere presserende at få udbygget kloaknettet. De seneste år har vi set problemer med oversvømmelser pga. problemer med kloakkerne. Med en fremtid hvor nedbøren bliver voldsommere, er dette et vigtigt punkt for DSU. Problemet er, at udbygningen udskydes pga. andre prioriteringer. Det skal det ikke mere. Samtidig ønsker DSU, at der oprettes en national klimatilpasningsfond, som yder økonomisk støtte til de strukturelle tilpasninger (eksempelvis diger, kloakker, nødberedskab) der foretages kommunalt. - Flere projekter med CO-neutrale byer. - Flere forsøg med 0 % vedvarende energibyer. - Udbygning af kloaknettet. - Oprettelse af national klimatilpasningsfond. Økonomisk motivation DSU mener, at det skal betale sig at handle miljørigtig. Derfor er der behov for en ændring af det danske skatte- og afgiftssystem. Ligeledes er der behov for en række andre økonomiske tiltag. DSU ønsker, at de grønne afgifter øges, så det bliver mere omkostningsfuldt. Det er dog vigtigt for DSU, at afgiftsændringen bliver mere socialt afbalanceret, da grønne afgifter har det med at vende den tunge ende nedad. Derfor ønsker vi en progressivitet i afgifterne, så man betaler forholdsvist mindre for den første del af ens forbrug, og samtidig betaler betydeligt mere for ens overforbrug. Afgifterne skal årligt justeres med lønudviklingen, og skal modregnes i en lavere skat på arbejdsindkomst. Samtidig skal der ske en særlig stigning i de grønne afgifter, som virksomheder betaler. Provenuet herfra skal gå til investeringer i vedvarende energi. DSU ønsker, at de danske afregningspriser for VE sættes i vejret, således at de er på niveau med resten af de europæiske lande.

15 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Kilometerafgift og klimafond DSU ønsker også en omlægning af bilafgifterne. Registreringsafgiften skal sænkes, og der skal indføres en kilometerafgift, så det er kørselsforbruget der beskattes. Samtidig ønsker DSU en øget progressivitet i den bevarende registreringsafgift, så miljørigtige biler (eksempelvis biler der kører langt på literen og har et lavt CO-udslip) er billigere. Samtidig skal det være billigt at købe el- og hybridbiler. Som tillæg hertil ønsker DSU, at indføre en klimafond, der skal betales ud af de procent mest forurenende biler. Pengene skal gå til nedsænkning af priserne på de procent mindst forurenende biler. Det er i overensstemmelse med at forureneren betaler, samtidig med at det skaber en investeringsmotivation for enten ikke at være i det højeste decil, eller gerne at være i det laveste decil. Det vil skabe ny konkurrence på markedet. - De grønne afgifter skal øges med modregning i lavere skat på arbejdsindkomst. De afgifter som virksomhederne betaler, skal have en særlig stigning hvor provenuet går til investeringer i vedvarende energi. - De grønne afgifter skal være progressive. - Højere afregningspriser for VE. - Registreringsafgiften sænkes til fordel for en kilometerafgift. - Registreringsafgiften differentieres til fordel for mange km/l, lavt CO-udspil og el- og hybridbiler. - Oprettelse af en klimafond, som betales af de procent mest forurenende biler, til fordel for en prissænkning på de procent mindst forurenende biler. - Oprettelse af en industrisparefond. Fonden bør fremme udbredelsen af energimærkning og information af energieffektive løsninger afpasset enkelte virksomheders behov og produktionsanlæggets karakter.

16 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Katalog Principper DSU opstiller følgende principper for klimaindsatsen: - Global bæredygtighed er essentiel. - Målet er uafhængighed af fossile brændsler. - Prioritering er en nødvendighed. - Det skal kunne betale sig at være miljørigtig. - Forureneren betaler. - Løsningsmodeller må ikke bidrage ekstraordinært til den globale opvarmning. - Tilpasning er en nødvendighed. Målsætninger DSU opstiller følgende målsætninger: - 0 pct. Af Danmarks energiforbrug i 0 kommer fra vedvarende energi. - CO-udslip ned hvert år. - Danmark skal være førende inde for miljøteknologi. Satsningsområder - Nyt landplansdirektiv. - Udbud af havvindmølleparker. - Målrettede virkemidler til fremme af VE. - Øget brug af biomasse. - Øget satsning på. generations biobrændsel. - Udbygningsmålsætninger for brug af solenergi. - Solenergi som satsningsområde. - Indsatsen med bølgeenergi skal genoptages.

17 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Lagring af CO som lavprioritet forskningen skal dog fortsættes. - Målsætningerne om øget skovareal realiseres. Energibesparelser - Byg lavenergihuse og passivhuse. - Oprettelse af en varmesparefond. Fonden bør fremme energibesparelser i byggeri gennem oplysning, kampagner og medfinansiering af energibesparelser. - Oprettelsen af en industrisparefond. Fonden bør fremme besparelser i industrien. - El-sparefonden skal have en øget bevilling. Nej til atomkraft - At atomkraft ikke er en løsningsmodel i den danske klimaindsats. Forskning - Højere statsligt forskningsbudget med fokus på bæredygtighed og ny miljøteknologi - De nye midler skal øremærkes til: - Energispareteknologier. - Vedvarende energiteknologier. - Lavenergibygninger og indeklima. -. generations biobrændsler. - Brændselsceller. - Bølgeenergianlæg. -.- og. generations solceller. - Der skal ske en sigende udveksling af studerende med grønt fokus. - Hele uddannelsessektoren skal have større fokus på undervisning i grøn viden. - Oprettelse af innovationsmarkeder. International indsats - Danmark skal overholde Kyoto-aftalen, primært gennem egen indsats og gennem JI- og CDMmekanismerne. - Der skal ske en styrkelse af EU s klimapolitik, herunder nye EU-regler som belønner miljørigtig adfærd på bekostning af forureneren.

18 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Harmonisering af støtten til VE i EU. - Der skal indføres handel med personlige CO-kvoter i EU. Kvoteinddelingen skal ske i overensstemmelse med EU s målsætninger. - Der skal skabes en ny global klimaaftale som indeholder alle lande og flytransporten. Der skal endvidere indføres sanktioner for dem som ikke overholder aftalen. - Ny klimaaftale skal indeholde indførelsen af en ny CO-skat. Pengene skal gå til investering i vedvarende energi. - Der skal afsættes additionel finansiering til ulandenes tilpasning af klimaforandringer. - At der skal ske en teknologioverførsel til mindre udviklede lande. - Ny aftale skal træde i kraft med det samme og ikke først i 0. Trafikinvesteringer - biltrafik - Biltransporten har et stort ansvar i stigningen af drivhusgasser. - Der skal indføres trængselsafgifter i København og Århus (med mulighed for indførelse i andre store provinsbyer). - Indtægterne fra trængselsafgifterne skal bruges til drift af og investering systemet, billigere kollektiv trafik og investeringer i kollektiv trafik og park-and-ride parkering. - Forbud mod store firehjulstrækkere i byzonen. - Ny by- og landplanlægning som mindsker transportbehovet. - Opprioritering af delebilsordningen. - Enkelte vejstrækninger skal yderbanen kun være tilladt for delebiler, busser og biler med passagerer i. - Forbud mod benzindrevne knallerter. - Udbud af flere brændstofsstyper på danske tankstationer. Trafikinvesteringer kollektiv trafik - Den kollektive trafik skal have et løft. - Der skal investeres mærkbart i fornyelse af skinner og signaler. - Der skal ske en udbygning af togtrafikken i hele landet. Metro og letbane i København og Århus. - Der skal tilbydes en større fleksibilitet i strækningsmuligheder og tidspunkter. - Taksterne på bus, tog og metro sænkes mærkbart. - Rejsetid skal gøres til arbejdstid med indførelsen af gratis Internet og arbejdsfaciliteter (borde og elstik til computeren) i togene. Grøn offentlig sektor

19 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar Skrappere krav til den offentlige sektors energi- og miljøpolitik. - En elektronisering af den offentlige sektor. - Projekter i den offentlige sektor skal gennemføres på mest bæredygtige måde. - Nyindkøb skal tage højest mulige hensyn til miljø og energi. - Den offentlige bilpark må kun fornyes med el- og hybridbiler. Demokratisering af miljø- og klimapolitikken - Der skal ske en større åbenhed omkring den offentlige sektors klimaindsats. - Der skal se en større borgerinddragelse omkring den offentlige sektors klimaindsats. - Der skal indføres en tvungen ordning med Lokal Agenda, men nye krav til handlingsplan og borgerinddragelse og sikkerhed om projektgennemførelse. - Lokal Agenda skal nedsætte et forum for bæredygtighed, som skal have bred repræsentation fra lokalmiljøet. - Kommunerne skal årligt aflevere et grønt regnskab med tilhørende status. - Der skal oprettes regionale og nationale konsulentgrupper som kan vejlede og rådgive. - Der skal politisk afsættes rum for kommunale initiativer. Strukturinvesteringer - Flere projekter med CO-neutrale byer. - Flere forsøg med 0 % vedvarende energibyer. - Udbygning af kloaknettet. - Oprettelse af national klimatilpasningsfond. Økonomisk motivation - De grønne afgifter skal øges med modregning i lavere skat på arbejdsindkomst. De afgifter som virksomhederne betaler, skal have en særlig stigning hvor provenuet går til investeringer i vedvarende energi. - De grønne afgifter skal være progressive. - Højere afregningspriser for VE. - Registreringsafgiften sænkes til fordel for en kilometerafgift. - Registreringsafgiften differentieres til fordel for mange km/l, lavt CO-udspil og el- og hybridbiler. - Oprettelse af en klimafond som betales af de procent mest forurenende biler, til fordel for en prissænkning på de procent mindst forurenende biler.

20 Handling kræves nu Forslag til DSU s Klimapolitik Februar 00 Pressestrategi: Der skal i forbindelse med klimaudspillet, udarbejdes en pressestrategi som ligger en plan for hvordan DSU får opmærksomhed på deres klimapolitik Midler til brug: Sælg store historier til primærmedier Læserbreve Lave lokale historier til den lokale presse Kampagnestrategi: Der skal i forbindelse med klimaudspillet, udarbejdes en kampagnestrategi som ligger en plan for hvordan DSU får opmærksomhed på deres klimapolitik. Kampagnerne kan eksempelvis videreføres fra skolestartskampagnen 00 Verden anno 0. Mulige kampagner: Kampagne om oversvømmelse i København afspærring af oversvømmede områder i 0. Kampagne om nødvendighed og solidaritet. 0

DANMARK TILBAGE SOM FOREGANGSLAND. Klimapolitisk udspil fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom - vedtaget i landsledelsen marts 09

DANMARK TILBAGE SOM FOREGANGSLAND. Klimapolitisk udspil fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom - vedtaget i landsledelsen marts 09 DANMARK TILBAGE SOM FOREGANGSLAND Klimapolitisk udspil fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom - vedtaget i landsledelsen marts 09 Indledning 3 Klimavision 3 Grundlæggende principper 4 Forebyggelse frem

Læs mere

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi Vedtaget af Byrådet den 22. december 2009 Klimastrategi 2 Indledning Viborg Kommune ønsker at forstærke sin indsats for forbedring af klimaudviklingen. Klimaet er under forandring, blandt andet kendetegnet

Læs mere

Unges syn på klimaforandringer

Unges syn på klimaforandringer Juli 2009 Unges syn på klimaforandringer Der er kommet stadig større fokus på klimaforandringer og global opvarmning i takt med, at der kan konstateres klimaforandringer i form af for eksempel højere temperaturer,

Læs mere

En visionær dansk energipolitik. Januar 2007

En visionær dansk energipolitik. Januar 2007 En visionær dansk energipolitik Januar 2007 2025 Udfordringer og Vision Regeringen vil sikre en fremtidig energiforsyning der: er pålidelig og sikker bidrager til et bedre miljø understøtter vækst og konkurrenceevne

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Klimaændringer har altid været en del af jordens naturlige udvikling, men nu er klimaændringer ikke længere udelukkende naturlige, men derimod i høj

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Energi. Indledning. Ressourcer, energikilder og samarbejde

Energi. Indledning. Ressourcer, energikilder og samarbejde Energi Indledning Klimaforandringerne er vor tids største og mest presserende udfordring, som vores generation skal løse. Masser af forskning viser de negative konsekvenser ved ikke at gøre noget ved problemet

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Stor vækst og brugen af fossile brændsler som kul, olie og naturgas til energiproduktion og transport betyder, at mængden af CO 2 i atmosfæren er steget

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI

Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI Klimavision: Danmark som førende klimanation FORENINGEN AF RÅDGIVENDE I NGENIØRER F RI I 00 er Danmark verdens førende viden og teknologination inden for udbredelse af Cleantech 1. Introduktion Foreningen

Læs mere

Klima- og energipolitik

Klima- og energipolitik Klima- og energipolitik Godkendt i Byrådet den 26. september 2011 1 Forord Klima- og Energi i nyt perspektiv Politik og Strategi 2020 blev udarbejdet af Plan- og Klimaudvalget og godkendt den 1. juni 2011

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Grøn omstilling katalog over indsatser

Grøn omstilling katalog over indsatser Grøn omstilling katalog over indsatser September 2019 Indhold Forord.................................................. 3 Indledning.............................................. 4 Status..................................................

Læs mere

KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd

KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft. Søren Dyck-Madsen. Det Økologiske Råd KP, Kvotesystem, personligt ansvar, kul, transport, biobrændstof og atomkraft Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Kvotesystem / personligt ansvar Før KP var indsatsen for klimaet frivillig, og baseret

Læs mere

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends

Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends SDU 31. maj 12 Den danske energisektor 2025 Fremtidens trends På vej mod en vedvarende energi-region Syddanmark / Schleswig-Holstein Sune Thorvildsen, DI Energibranchen Dagsorden Energiaftale af 22. marts

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Holder regeringen løfterne?

Holder regeringen løfterne? Holder regeringen løfterne? Søren Dyck-Madsen Det lovede statsministeren sidste år ved denne tid Danmark skal på længere sigt udfase anvendelsen af fossile brændsler Uden angivelse af årstal Det lovede

Læs mere

Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind. Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018

Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind. Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018 Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018 Grundlæggende skifte i klima- og energipolitikken: Grøn på en klogere måde 3 store game changere Kvotesystem vedtaget

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE Vejen til en grøn bilpark dansk elbil alliance 1 En grøn forandring af bilparken Dansk Energi har skabt en grøn model for bilbeskatning, der baner vejen ud af olieafhængigheden og knækker biltransportens

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats

Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats Pressemeddelelse Ny aftale sætter mål for kommunernes energispareindsats 17. oktober 2007 Transport- og energiministeren og KL har indgået en frivillig aftale, der vil betyde flere energibesparelser i

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik

Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik NAMMINERSORLUTIK OQARTUSSAT. GRØNLANDS SELVSTYRE Ineqarnermut, Attaveqarnermut Angallannermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Boliger, Infrastruktur og Trafik Naalakkersuisut Energi- og klimapolitik

Læs mere

CO2 og VE mål for Danmark og EU.

CO2 og VE mål for Danmark og EU. Dato: 4. januar 2017 qweqwe Klima Klimaarbejdet i Halsnæs Kommune fokuserer dels på at sænke energiforbruget og derved udlede mindre CO2 samt på at sikre, at klimaforårsagede ændringer ikke medfører oversvømmelser

Læs mere

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune

Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Drøftelse af retning for strategisk energiplanlægning i Hvidovre Kommune Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. Hvorfor strategisk energiplanlægning og hvorfor nu? FN s verdensmål Roadmap for strategisk energiplanlægning

Læs mere

Danmark skal være CO2-neutralt. Der skal således ske en udfasning af alle fossile brændstoffer.

Danmark skal være CO2-neutralt. Der skal således ske en udfasning af alle fossile brændstoffer. Energi Indledning Menneskeheden har i dag en stor negativ effekt på jordkloden. På lang sigt kan kloden ikke kan klare den belastning, vi i dag udsætter den for. Nogle prøver at negligere problemet ofte

Læs mere

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer En visionær dansk energipolitik at Danmark på langt sigt helt skal frigøre sig fra fossile brændsler kul, olie og naturgas. I stedet skal vi anvende

Læs mere

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VEgasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VE-gasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Resume af

Læs mere

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Statsminister Lars Løkke Rasmussen HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er Danmarks statsminister. Jeg går ind for, at en grøn omstilling skal kunne betale sig. Det er vigtigt, at Danmark forbliver konkurrencedygtig og derfor mener jeg,

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Pressemeddelelse Vismandsrapport om energi- og klimapolitik, bilbeskatning samt affald Materialet er klausuleret til torsdag den 28. februar 2013 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter Organisation for erhvervslivet August 29 Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK, chefkonsulent kristian koktvedgaard, KKO@di.dk og Cheføkonom Klaus Rasmussen,

Læs mere

KLIMAPLAN GULDBORGSUND

KLIMAPLAN GULDBORGSUND Til Guldborgsund Kommune Dokumenttype Resumé Dato September 2009 KLIMAPLAN GULDBORGSUND VIRKEMIDLER OG SCENARIEANALYSE - RESUMÉ 1-1 Revision 01 Dato 2009-09-11 Udarbejdet af MTKS / JTK Kontrolleret af

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 162 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Læs mere

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien?

Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Er det (altid) fornuftigt at spare på energien? Chefkonsulent Peter Bach SummerSchool 2017, Comwell, Sorø, 30. august 2017 Energistyrelsen 6. september 2017 Side 1 Effektiviseringer har leveret Effektiviseringer

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: Klima 28. april 2008. Public

TNS Gallup - Public Tema: Klima 28. april 2008. Public TNS Gallup - Public Tema: Klima 28. april 2008 Public Metode Feltperiode: 24.-28. april 2008 Målgruppe: borgere landet over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 949

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Thomas Kastrup-Larsen Rådmand Sundhed og Bæredygtig Udvikling

Thomas Kastrup-Larsen Rådmand Sundhed og Bæredygtig Udvikling Thomas Kastrup-Larsen Rådmand 1 2 3 4 5 6 Målsætning: Aalborg Kommune fri af fossile brændsler senest i 2050. Bernd Müller, AAU-2011 7 Energibesparelser Mål: 40 50 % reduktion af energiforbruget frem mod

Læs mere

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG

ENERGISTRATEGI IDEKATALOG ENERGISTRATEGI IDEKATALOG 3 2 Herning Kommune, maj 2016 Idekatalog Mere vækst med energirigtige løsninger Ideerne i kataloget er samlet i forbindelse med den proces, der har ligget forud for den politiske

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde Samfundsfag Energi & Miljø Enes Kücükavci Klasse 1.4 HTX Roskilde 22/11 2007 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse..2 Indledning.3 Opg1..3 Opg2..4 Opg3..4-5 Opg4..5-6 Konklusion 7 2 Indledning:

Læs mere

Enhedslistens klima-jobplan

Enhedslistens klima-jobplan Enhedslistens klima-jobplan Både økonomien og klimaet er i krise. Den økonomiske krise har medført, at omkring 170.000 danskere går arbejdsløse. Samtidig fordrer klimakrisen, at der så hurtigt som muligt

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

DI Energibranchens opskrift på grøn vækst

DI Energibranchens opskrift på grøn vækst Den 24. februar 2010 DI Energibranchens opskrift på grøn vækst Grundlæggende må det konstateres, at den grønne vækstdagsorden ikke er en sparedagsorden, men en investeringsdagsorden, hvor Danmark skal

Læs mere

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken

Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Bæredygtighedsstrategi og revision af klima og energipolitikken Charlotte Vesterlund, Svendborg Kommune, klima og energikoordinator, charlotte.vesterlund@svendborg.dk Bæredygtighedsstrategi Skal udarbejdes

Læs mere

Baggrundsnotat om klima- og energimål

Baggrundsnotat om klima- og energimål 12. april 2016 Baggrundsnotat om klima- og energimål Indledning Der er indgået en række aftaler i såvel FN- som EU-regi om klima- og energimål. Aftalerne har dels karakter af politiske hensigtserklæringer,

Læs mere

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune

Greve Kommune. Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune Klima- og Energipolitik for Greve Kommune er udgivet af: Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vedtaget af Greve Byråd 2009 For henvendelse vedrørende

Læs mere

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN

ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN ÅRET ER 2050 HVORDAN ENERGIPLANLÆGGER VI? FORSLAG TIL FÆLLES ENERGIVISION I HOVEDSTADSREGIONEN Energivisionen Energivisionen skal Være i tydeligt samspil med ReVUS, så investeringer i energi- og transportsystemet

Læs mere

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Chefkonsulent Peter Bach Gastekniske Dage 2017 23. juni 2017 Side 1 Energiselskabernes indsats Side 2 Forbrug og effektiviseringer Store effektiviseringer

Læs mere

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST

POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI UDKAST POLITIK POLITIK FOR KLIMA OG ENERGI indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler og prioriterer,

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Bæredygtigt Danmark og EU 2020 strategien. Christian Ege, sekretariatsleder Konference

Bæredygtigt Danmark og EU 2020 strategien. Christian Ege, sekretariatsleder Konference Bæredygtigt Danmark og EU 2020 strategien Christian Ege, sekretariatsleder Konference 5.11.2014 Hvilke virkemidler kan bruges? Lovgivning: overvejende på EU-plan hvis det påvirker varehandel Grønne afgifter:

Læs mere

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet

Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Varmeplan Hovedstaden - Klima mål, miljø og VE Varme-seminar I Dansk Design center 9. juni 2008 Mindre CO2 og mere VE Konkrete udfordringer for Hovedstadsområdet Henrik Lund Professor i energiplanlægning

Læs mere

Befolkningens holdning til store vindmøller (april 2007)

Befolkningens holdning til store vindmøller (april 2007) Ugens Gallup, nr. 12 2007 Side 1/11 Sp. Spm. 1, Spm. 1: Hvor 1H stor Spm. en del 1 H af Danmarks elforbrug synes du, vindkraft bør dække? 0% (som i dag) 30% 50% eller mere Ved ikke 2 50% 1 2 5 2 4 2 2

Læs mere

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk

Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden. siemens.dk Hvilken retning skal Danmark tage på udvalgte områder? Siemens bud på fremtiden siemens.dk Siemens om Virksomhedernes rammebetingelser Rammebetingelserne i Danmark skal gøre det attraktivt at drive virksomhed

Læs mere

Klimapolitik. for Gribskov Kommune

Klimapolitik. for Gribskov Kommune Klimapolitik for Gribskov Kommune April 2012 Indholdsfortegnelse Indledning...5 Baggrund for klimaarbejde i Gribskov Kommune...6 Gribskov Kommunes karakteristika...6 Gribskov kommunes værdier og vision...6

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020

Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 1 VE-andel Ambitiøs energipolitik med sigte mod 2050 nødvendig fra 2020 Målet er et lavemissionssamfund baseret på VE i 2050 2030 er trædesten på vejen Der er behov for et paradigmeskifte og yderligere

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse?

Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Kan klimapolitik forenes med velfærd og jobskabelse? Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på debatmøde om klima den 16. april 2015

Læs mere

Den nye klimadagsorden

Den nye klimadagsorden Den nye klimadagsorden Muligheder og trusler for kommuner og region Søren Dyck-Madsen Vi er på vej mod plus 4 grader 4 o C Kilde: DMI s hjemmeside Vandstanden stiger meget mere end forudset af IPCC 2000

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu For en bæredygtig transport CO 2 -tiltag her og nu Citylogistik og grøn transport v/dorte Kubel, civilingeniør Agenda Hvad er grøn transport? Grøn Transportvision DK CO2 og luftforurening i byer Virkemidler

Læs mere

Biobrændstoffer i et skattepolitisk perspektiv. Peter Loft, Departementschef i Skatteministeriet 4. november 2009

Biobrændstoffer i et skattepolitisk perspektiv. Peter Loft, Departementschef i Skatteministeriet 4. november 2009 Biobrændstoffer i et skattepolitisk perspektiv Peter Loft, Departementschef i Skatteministeriet 4. november 2009 Oversigt over indlæg: Skatteministeriets holdning til indpasning af teknologier i afgiftssystemet

Læs mere

RESSOURCER, ENERGI OG KLIMA

RESSOURCER, ENERGI OG KLIMA Forslag til ændring af energi/klimapolitik. Forslaget består af følgende dele, der kan stemmes om særskilt hvis ønsket: 1. Opsplitning af området så energi/klimapolitik får sit eget afsnit. I dag er miljø-politik

Læs mere

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008

Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Nytter det at spare på energien? Om det kollektive og det individuelle ansvar for energibesparelser. Debatmøde 23/9 2008 Plan 1. Vi er en del af klimaproblemet - vi bør også være en del af løsningen 2.

Læs mere

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling

Klimavenlige energiløsninger. Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Klimavenlige energiløsninger Virksomheder, klimaprofil og VE-omstilling Christian Ege Miljøforum Midtjylland, 31.10.2012 Hvem er? En uafhængig miljøorganisation med fokus på bl.a. energibesparelser, med

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Klima og Energisyn Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd er en fagligt velfunderet medlemsbaseret miljøorganisation med fokus på: Bæredygtigt byggeri Energi og klima

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Status og vejen frem for elbilen

Status og vejen frem for elbilen Status og vejen frem for elbilen Segmenteret markedstilgang er nøglen til at få igangsat en effektiv udbredelse af elbiler Branchechef, Lærke Flader El baseret på vind og sol bliver en bærende del af den

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket Bilag 2. Forslag til Klimaplan 2030 Implementering af handlinger Flere af handlingsplanens indsatsområder er allerede igangsat. Det gælder bl.a. den løbende indsats for el- og varmebesparelser i kommunale

Læs mere

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen

Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt. Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Klimapolitikken globalt, regionalt og nationalt Oplæg ved Det Miljøøkonomiske Råds konference 1. september 2008 Peter Birch Sørensen Oversigt Baggrund: Energiforbrug og CO 2 -udledning Global klimapolitik:

Læs mere

Enhedslistens klima-jobplan

Enhedslistens klima-jobplan Enhedslistens klima-jobplan Både økonomien og klimaet er i krise. Den økonomiske krise har medført, at omkring 170.000 danskere går arbejdsløse. Samtidig fordrer klimakrisen, at der så hurtigt som muligt

Læs mere

Holdningspapir om radikal energipolitik

Holdningspapir om radikal energipolitik Holdningspapir om radikal energipolitik e energisystemer som dansk styrkeposition 1 Danmark forrest Holdningspapiret om radikal energipolitik er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 0.1.017 Med

Læs mere

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16.

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16. Notat Status for klimaarbejdet Udarbejdet af: Susanne Jervelund Dato: 27. april 2010 Sagsid.: Sag: 00.16.00-A00-1-10 Version nr.: 1 Afdelingen for Miljø Status for klimaarbejdet i kommunen I Faaborg- Midtfyn

Læs mere

Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs

Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs Ny bæredygtighedspolitik for Syddjurs Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Syddjurs Kommune går til valg på en fælles politik for Bæredygtig Udvikling en målrettet

Læs mere

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk Energiteknisk Gruppe - IDA Nord - 16. september 2015 Hvem

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

Afgifter bremser genbrug af energi

Afgifter bremser genbrug af energi Organisation for erhvervslivet 9. februar 2009 Afgifter bremser genbrug af energi AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK Danmark går glip af varmegenanvendelse for mindst 1,2 mia. kroner om året. Det

Læs mere

IDAs Klimaplan 2050. Søren Skibstrup Eriksen Formand for IDAs styregruppe for Miljø, Energi og Klima

IDAs Klimaplan 2050. Søren Skibstrup Eriksen Formand for IDAs styregruppe for Miljø, Energi og Klima IDAs Klimaplan 2050 Søren Skibstrup Eriksen Formand for IDAs styregruppe for Miljø, Energi og Klima IDA En moderne interesseorganisation for ingeniører og andre højtuddannede med en teknologisk eller naturvidenskabelig

Læs mere

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Side1/5 KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 15 15 Fax: 65 15 14 99 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk 28-05-2009 Forord

Læs mere