Sundhedspolitik for Skovhuset

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedspolitik for Skovhuset"

Transkript

1 Sundhedspolitik for Skovhuset April 2011

2 Sundhedspolitik for Skovhuset Indledning Da børnene tilbringer meget af deres vågne og aktive tid i Skovhuset, har institutionen derfor i samarbejde med forældrene et stort ansvar for de vaner, der grundlægges i den tidlige barndom. Fysisk aktivitet og gode kostvaner har stor betydning for barnets trivsel og udvikling og vil på lang sigt have gavnlig virkning på sundheden samt på forebyggelse af sygdomme. Vi vil i samarbejde med Jer forsøge, at sikre Jeres børns muligheder for at udvikle sig optimalt i motoriske, mentale og sociale sammenhænge. I denne sundhedspolitik kan I læse de forskellige forhold, der er omkring børns sundhed, lidt om de anbefalinger der er, og I kan se mere om, hvordan vi søger at leve op til vores del af ansvaret omkring disse anbefalinger. I kan også se, hvad vi som institution forventer, at I gør i forhold til Jeres børns sundhed. Vi definerer sundhedspolitikken som de målsætninger og retningslinjer, forældrebestyrelsen og personalegruppen fastsætter. Med andre ord, hvad er det vi vil med sundhed, kost og bevægelse i børnehaven, og hvordan udmønter det sig i den praktiske hverdag med børnene. Målsætning med sundhedspolitikken I samarbejde med forældrene sikre, at børnene via deres madpakker får en sund og varieret kost, der dækker det enkelte barns ernæringsmæssige behov. At måltider har en pædagogisk funktion og værdi samt at vi omkring måltidet vægter de sociale aspekter. At vi gennem de månedlige maddage giver børnene mulighed for at være med til at bestemme den mad, der skal laves, købe ind til maddagen, lave maden, og derigennem være med til at sætte deres eget præg på maddagene. At vi sørger for at børnene både ved planlagte aktiviteter og selvvalgte aktiviteter er fysisk aktive hver dag. At vi sørger for at børnene de fleste dage får frisk luft enten på legepladsen eller på mindre ture i området. At børnene følger nogle få regler omkring hygiejne. At øge bevidstheden omkring børnenes sundhed.

3 Hvad siger anbefalingerne? Sundhedsstyrelsen har sammenfattet sine anbefalinger i 8 kostråd: 1. Spis frugt og grønt - 6 om dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn over 10 år spiser 600 gram frugt og grønt, mens børn fra 4-10 år bør spise gram frugt og grønt afhængig af alderen. Mindst halvdelen skal være grønsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter og bønner. 2. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og store børn spiser gram fisk om ugen. Det svarer til, at du spiser to fiskemåltider om ugen. Eller et fiskemåltid om ugen og fisk som pålæg næsten hver dag. 3. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag. Fødevarestyrelsen anbefaler, at spise fuldkornsprodukter, fx. havregryn og rugbrød. Spis gerne kartofler hver dag. Varier med fuldkornsris eller fuldkornspasta et par gange om ugen. 4. Spar på sukker. Fødevarestyrelsen anbefaler at spare på sukker. Drik ikke sodavand, og spis ikke slik og kager hver dag. 5. Spar på fedtet. Fødevarestyrelsen anbefaler at spare på fedtet især fra mejeriprodukter og kød. For voksne og børn over 2 år bør maden indeholde mellem % fedt af det samlede energiindtag.

4 6. Spis varieret og bevar normalvægten. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser forskellige typer af brød, frugt, grønt, kød, mejeriprodukter og fisk dagligt. Så får du alle de vitaminer og mineraler, du har brug for. Hold øje med kropsvægten og bevæger den sig opad, så grib ind i tide. Lev efter kostrådene, spis mindre portioner, og vær mere fysisk aktiv. 7. Sluk tørsten i vand. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du drikker vand flere gange om dagen. Du har brug for ca. 1-1½ liter væske om dagen. Vand slukker tørsten og indeholder ingen kalorier. 8. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne er fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen og børn mindst 60 minutter. Fysisk aktivitet hjælper med til at bevare normalvægten og holde dig glad og rask. Det daglige Mad og drikke. I Skovhuset er der morgenmad i tidsrummet fra kl til kl. 7.15, vi har rugbrød, ost, cornflakes, havregryn & rosiner. Nogle dage vil dette blive suppleret med havregrød, og fredag er der ofte hjemmebagte boller på bordet. Ca. kl får børnene tilbud om ni-mad, (formiddagsmad) her spiser børnene lidt af deres madpakke. Ca. kl er der madpakkespisning i grupperne, her prioriteres gruppens samvær over maden. Ca. kl er der "kl. 2 mad" (eftermiddagsmad), her bliver børnene igen opfordret til at få noget at spise, mad fra madpakken, lidt frugt eller lignende. Resten af dagen må børnene tage af deres mad, når de er sultne. Skovhuset sørger for, at der er vand til rådighed til alle måltider og mælk til morgenmaden. Vi sørger også for, at der altid er vand til børnene, som de kan tage efter behov, dette gælder både ude og inde. Derfor vil vi gerne frabede os, at børnene medbringer egne

5 drikkevarer, med mindre der er særlige begrundelser i forhold til sygdom eller lignende. Ved enkelte særlige lejligheder, for eksempel ved den årlige julefrokost, bliver der dog serveret sodavand eller saftevand. Dagligt motorikprogram. Alle grupperne vil stort set dagligt lave et motorikprogram. Her får børnene brugt deres krop på en måde, der tilgodeser deres behov for at bruge kroppen. Som afslutning på det daglige program, er der altid indlagt afslapning. For de ældre børns vedkommende indeholder denne del af programmet også gensidig massage med "pindsvinebolde". Motorikken laves i de forskellige grupper med afsæt i den pågældende aldersgruppes behov og færdigheder. Øvelsernes antal og sværhedsgraden stiger indtil børnene bliver skovskader/ skovtrolde. Vi bruger musik og dans i programmet, ligesom der også bruges rim og remser, som en del af øvelserne. På denne måder sørger vi for, at børnene får opøvet deres motoriske færdigheder, og herigennem får en større kropsbevidsthed. De får trænet deres sanser ved for eksempel at føle pindsvineboldens bevægelser rundt på egen krop, og så trænes bevidstheden om, hvor hårdt man skal trykke/rulle med bolden. At børnene er sammen om at lave de motoriske øvelser, og at de giver hinanden massage styrker også børnenes sociale sammenhold. Den man masserer, driller man heller ikke. Børnene øver sig i det sproglige, når de synger med på sangene og leger med ordene i rim og remser. Samtidig er disse elementer også med til at give børnene en æstetisk og kulturel oplevelse, hvor de oplever musik, ord og deres egen krops bevægelser spille sammen. Bevægelse og frisk luft. Vi har en unik legeplads. En legeplads vi efterhånden har fået indrettet, så den bedst muligt tilgodeser børnenes mulighed for udvikling af deres krop og motorik. Legepladsen giver også rigtig gode muligheder for at sikre børnene træning af alle deres færdigheder.

6 Legepladsen er vores største rum, og da vi mener, at det er sundt for børnene at få frisk luft hver dag, er børnene da også ude næsten hver dag. Kun ganske få dage om året er det ikke sikkerhedsmæssigt i orden at bevæge sig ude, dette gælder for eksempel i stormvejr, ved kraftigt isslag og lignende. Ind imellem vil der også af pædagogiske grunde blive prioriteret andre aktiviteter. Ud over de her nævnte ting bruger vi også skolens gymnastiksal 1 gang om ugen, et tilbud som de ældste grupper fortrinsvis benytter sig af. Grupperne går også ture i området enten for sig selv eller sammen med 1 af de øvrige grupper. Hygiejne. Mange smitteveje kan afbrydes med god hygiejne og især håndvask kan hindre overførsel af smitte. Det er derfor vigtigt, at både voksne og børn vasker hænder hjemme og i Skovhuset. Vi anbefaler håndvask på følgende tidspunkter: Før madlavning og spisning. Efter toiletbesøg. Efter børnene er blevet hjulpet på toilettet. Efter bleskift. Efter håndtering af snavset vasketøj. Efter at have pudset eller tørret næse. Når børnene kommer ind udefra og har jord eller lignende på hænderne. Hvis der er kommet afføring på børnenes tøj eller de har tisset i bukserne, bliver tøjet lagt i plasticpose som lukkes, på den måde hindres smittespredning mest effektivt. Madpakken Vores holdning er, at madpakkens indhold er det, forældrene har valgt, at deres barn skal spise i dagens løb. Vi forventer, at I sørger for, at jeres børn har en varieret madpakke, der lever op til de forskellige anbefalinger, og dækker jeres barns behov hele dagen. Madpakken bør i øvrigt leve op til følgende krav: Stor nok til at række til barnets dag i børnehaven, lav gerne flere små madpakker, og meget gerne frugt som barnet kan få i løbet af dagen.

7 Lækker og indbydende så barnet har lyst til at spise den. Ernæringsrigtig sammensat til at dække barnets behov, og med til at udvikle sunde kostvaner. Madpakken til middag, må gerne indeholde små overraskelser (frugt, nødder o. lign.), men ikke for meget. Børnene har svært ved at overskue det og får ikke spist brødet. En madpakke skal kunne tåle at blive pakket ind og ud, tåle at blive rystet samt tåle at blive tabt og vendt på hovedet. En madpakke skal bestå af brød med pålæg eller andet tilbehør. Pålæg må ikke kunne løbe ud, gøre brødet vådt eller på anden måde ende med at se uappetitligt ud, inden det bliver frokosttid. For at madpakken stadig kan se appetitlig ud til frokost, så brug madpapir til brødet og gerne små bægre eller stanniol til tilbehøret. Små børn kan ikke pakke ud af husholdningsfilm. Vi vil dog gerne frabede os slik og usunde snacks i madpakken (f.eks. mælkesnitter og dessertyoghurt). Vi vil gerne hjælpe med inspiration og gode ideer til madpakken, og der vil derfor blive lavet plads til ophæng af dette i køkkenområdet. Rammen om måltiderne. Vi vil gerne opnå, at måltiderne foregår i en rar og positiv atmosfære, hvor det enkelte barn har tid til at spise sin mad og nyde samværet omkring bordet. Nogle gange vil man have faste pladser omkring bordet, andre gange kan man selv vælge at sidde sammen med den kammerat, man lige var i gang med at lege sammen med. Det er op til den enkelte gruppe at vælge, hvordan det gøres. De voksne spiser selvfølgelig deres madpakker sammen med børnene. Når vi spiser til frokost, vil vi gerne snakke med børnene om, hvad de har lavet dagen før, i weekenden, hvad der skal ske i dag, i morgen o.s.v.

8 På denne måde får børnene trænet sproget, og de får trænet i at viderefortælle oplevelser. Børnene oplever samtidig, at vi viser interesse for hinanden, og at vi derfor også føler et fællesskab. Vi har nogle få regler børn og voksne skal følge under måltidet: Vi sidder på stolen, mens vi spiser. Vi taler ikke med mad i munden. Vi bliver så vidt muligt siddende til alle ved bordet er færdige. Vi veksler mellem, at børnene på skift hjælper med at dække bord, sætte madkasser på bordet, og at de selv henter deres egne madkasser, kopper med videre. Børnene får herved trænet nogle regnemæssige færdigheder, såsom at finde det rigtige antal kopper og tallerkener. De træner også deres hukommelse ved genkendelse af det enkelte barns madpakke, ved selv at hente madkasse m.v. lærer de blandt andet at de også kan bidrage, og at de har en opgave dette træner deres ansvarlighed og deres selvværd. Når måltidet er færdigt, hjælpes vi alle med at rydde op, børnene stiller kopper og tallerkener i køkkenet (ved opvaskemaskinen), og de sætter selv deres madkasser ud i køleskabet. Også her lærer børnene at tage ansvar hjælpe med, og kan således også se (og mærke) at tingene ikke sker af sig selv. Disse ting er naturligvis gradueret omkring de forskellige grupper og dermed i forhold til børnenes alder. Maddage Cirka 1 gang hver måned vil der være maddage i grupperne. Der kan være smør selv dage eller vi laver måske mad over bål. Grupperne kan lave maddag selv eller samarbejde med en eller flere andre grupper om maddagene. Vores årlige julefrokost er en fælles maddag for hele huset. Når vi har maddage i Skovhuset, sørger vi for mad til børnene hele dagen. Vi søger i videst muligt omfang at sammensætte maden ernæringsmæssigt rigtigt, og vi bruger gerne varer, der indeholder få kunstige tilsætningsstoffer. Børnene må gerne smage nye ting overskride grænser i forbindelse med maddagene, de bliver f.eks. motiveret til dette, når de ser sidemanden spise. Maddage kan være planlagt ud fra et bestemt tema, men uanset dette, er det grundlæggende for maddagen, at børnene er med til at bestemme, hvad de skal have at spise og er med til handle ind til dagen. De er også med til at lave maden, i det

9 omfang dette er muligt, og i det hele taget bliver børnene inddraget i at skabe rammen om en maddag. På denne måde har maddagen et pædagogisk sigte, hvor børnene får øvet sig i en lang række færdigheder. Højtider og andre begivenheder Begivenheder såsom påske, fastelavn og lignende er ofte forbundet med en eller anden form for måltid. Disse indtager vi i de enkelte grupper, bortset fra den årlige julefrokost, som vi samlet festligholder i fællesrummet. Ved nogle af disse lejligheder vil der blive serveret kage m.v. i børnehaven, ligesom der ved enkelte lejligheder, vil blive uddelt slik til børnene. Dette vil dog være i meget begrænset omfang. Ved de forskellige højtider er der også en række kulturelle traditioner, såsom fastelavnsboller, påskeæg, pebernødder etc., og vi vil også i begrænset omfang være med til at bevare disse traditioner. Børnene må kun medbringe slik til uddeling i børnehaven ved fødselsdage og lignende som nedenfor beskrevet. Når sommeren er over landet, og der er varmt udenfor, vil børnene undertiden blive tilbudt én is, dette er med til at sikre at børnene får lidt væske og bliver lidt afkølede på de varmeste sommerdage. Der kan også ved andre lejligheder blive serveret søde sager/kager af forskellig art, der skal også være plads til spontane udfoldelser i Skovhuset. Børnefødselsdage Børnenes fødselsdag fejres ved Skovblomster, Skovmus og Skovtrolde i Skovhuset, mens I sammen med Jeres barn kan vælge at fejre dagen i Skovhuset eller invitere gruppen hjem, når Jeres barn er Skovskade. Når man fejrer sin fødselsdag i Skovhuset, aftaler man, hvilken dag det skal være med en af de voksne på gruppen. Man aftaler de praktiske ting omkring, hvad man vil tage med, når fødselsdagen holdes. Vi vil helst, at der kun medbringes nogle få ting, når fødselsdagen skal fejres. I skal derfor kun tage 1-2 ting med, dette kan for eksempel være boller og en

10 kagemand/dame. Men der er selvfølgelig også andre muligheder, og I bestemmer selv, hvad I vil have med. Men husk altid at aftale det nærmere med personalet. Man må godt have slik med til uddeling, når man har fødselsdag. I skal derfor ikke tage slikposer med, men 1-2 poser blandet slik, som vi kan komme i en skål og lade fødselsdagsbarnet dele rundt. I Skovhuset dækker vi pænt op i fødselarens gruppe, og vi sætter flag på yderdør med mere. Når man er Skovskade, og I vælger at holde fødselsdagen derhjemme, bestemmer I selv rammen omkring dette, men vi vil gerne opfordre til, at I følger de samme anbefalinger, som når fødselsdagen holdes her i Skovhuset samt at der heller ikke i hjemmet bliver udleveret slikposer. Særlige forhold. Der kan være mange forskellige grunde til at et barn ikke må spise den samme mad som alle de øvrige. Dette kan skyldes sygdom (allergier etc.) eller der kan være tale om religiøse og kulturelle grunde til det. Vi prioriterer respekten for dette højt uanset baggrunden herfor. Det kan derfor også være en stor hjælp for os, at I allerede ved barnets start i institutionen udfærdiger en liste over fødevarer, barnet ikke må få. Det kan være en berigelse for os alle at øge kendskabet til andre kulturers madvaner, og vi vil gerne medvirke til dette, når lejlighed herfor byder sig, det kunne for eksempel være på én maddag. Ved de regler vi har indført med denne sundhedspolitik, vil vi sammen med jer kunne begrænse børnenes adgang til det usunde, og dermed give børnene en god start. Vi vil derfor opfordre Jer til at følge de anbefalinger, der er videregivet i denne sundhedspolitik.

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution 2011-2012 Sundheds- og kostpolitik for Herslev Flexinstitution I Børnehuset har vi valgt at sætte fokus på børnehavens kost- og trivselspolitik. Dette

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset Varieret sund mad giver gode kostvaner Barnet har brug for 'brændstof' for at kunne vokse, lege og lære. De er aktive dagen igennem og det er derfor vigtig kosten er

Læs mere

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Kostvejledning Det overordnede formål med kostvejledningen er, at sikre børnenes trivsel med sund og energi rigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt,

Læs mere

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst

Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Kostpolitik for Dagtilbud Hinnerup Nord/Øst Favrskov Kommune Vores kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Igennem vores kostpolitik vil vi gerne udtrykke vores holdning til den

Læs mere

Sundhedspolitik for Daginstitutionen Norddalsparken

Sundhedspolitik for Daginstitutionen Norddalsparken Sundhedspolitik for Daginstitutionen Norddalsparken Vi har med udgangspunkt i Esbjerg Kommunes Sundhedspolitik udarbejdet politikker omkring børns Kost Bevægelse Trivsel Kost Vi tager udgangspunkt i de

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers Kostpolitik Fjelsted Harndrup Børneunivers Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og klubber.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved Tlf Hassel-husets mad og måltidspolitik:

Hasselvej 40A 8751 Gedved   Tlf Hassel-husets mad og måltidspolitik: Hassel-husets mad og måltidspolitik: Revideret august 2016 Indhold: - Formål - Forældrebestyrelsens principper - Sundhedsstyrelsens kostråd De 8 kostråd - Det sunde frokostmåltid o Vuggestuen o Medbragt

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården For at fremme sunde kost- og motionsvaner og undgå overvægt allerede i børnealderen har forældre og personale udarbejdet følgende mad- og måltidspolitik,

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

Madmod og madglæde. - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Madmod og madglæde - i daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at

Læs mere

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers

Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Kostpolitik for Hørning BørneUnivers Indhold Forord... 2 1. Formål med kostpolitikken i Hørning BørneUnivers... 2 2. Generelle principper... 2 3. Hørning BørneUnivers tilbyder følgende måltider... 3 4.

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Hvad er en mad- og måltidspolitik? En mad- og måltidspolitik er et velegnet styringsredskab for arbejdet med mad og måltider i børnehaven. En kostpolitik er en fælles vedtaget og

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS 1 Kostpolitik 1 Forord: Tønder kommunes overordnede kostpolitik danner grundlag for børnehavens kostpolitik. 2 Målsætningen: Vi vil sikre sunde og glade børn i Tønder Kommune. Tønder Kommune forventer

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade. Børnehaven Bredstrupsgades lokale sundhedspolitik er udarbejdet i et samarbejde mellem personale og forældrebestyrelse. Sundhedspolitikken har sit udgangspunkt

Læs mere

Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring. Kostpolitik:

Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring. Kostpolitik: Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring Regions kommunens formål med politikken for sund kost, bevægelse og udelæring er at fremme børn og unges trivsel, forebygge

Læs mere

Louisegårdens kostpolitik

Louisegårdens kostpolitik Louisegårdens kostpolitik Ledelsen og personalet har i samarbejde med forældrebestyrelsen udarbejdet en kostpolitik for Børnehuset Louisegården. Politikken er udarbejdet med henblik på at informere omkring

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ En sundhedspolitik skal afspejle nogle retningslinier og hensigter i forhold til det enkelte barns mulighed for at udvikle nogle sunde vaner. Sundhed handler både om

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn

Børnehusene Team Høngs. kost- og bevægelsespolitik. Sunde børn er glade børn Børnehusene Team Høngs kost- og bevægelsespolitik For vuggestuer - dagplejere og børnehaver Sunde børn er glade børn Børn, der oplever glæden ved at spise sund mad og bevæge sig, trives og udvikler sunde

Læs mere

Kost og sundheds politik

Kost og sundheds politik Slagelse Kommune Kost og sundheds politik For Børnehuset ved Noret INDLEDNING Det er forældres ansvar at sikre en sund og nærende madpakke, samt sunde mellemmåltider til deres børn. Det vil vi i Børnehuset

Læs mere

Kost, Sundhed og Trivsel

Kost, Sundhed og Trivsel Kost, Sundhed og Trivsel En vigtig brik Den kommunale Dagpleje Op mod 80% af den daglige kost bliver spist i Dagplejen Politik for Kost, Sundhed og Trivsel I Danmark er der stor fokus på at forbedre folkesundheden,

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLI- TIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK INDHOLD INDLEDNING... 2 ANBEFALINGER BØRN & MAD... 3 FAKTA OM SUKKER... 4 FAKTA OM SALT... 5 FAKTA OM FRUGT

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen

Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen Kostpolitik for Børnehuset Katamaranen I samarbejde med bestyrelsen har Børnehuset Katamaranen udarbejdet en kostpolitik, som beskriver institutionens holdning til kost, og hvordan vi udmønter den i praksis

Læs mere

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave Skansevej 54 7000 Fredericia Tlf.: 75924899 S i d e 1 6 Børnenes sundhed er først og fremmest forældrenes ansvar. Men de fleste børn tilbringer en stor del af deres dag i institutionen, og derfor spiller

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Hjertinggårdens kostpolitik.

Hjertinggårdens kostpolitik. Hvad er en kostpolitik?: Det er vores holdning og mening om den kost børnene indtager, når de er i Hjertinggården. Kostpolitikken er et pædagogisk arbejdsredskab samt en praktisk beskrivelse af noget,

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN

KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN KOSTPOLITIK FOR BØRNEINSTITUTIONEN TJØRNEPARKEN Formål Formålet med retningslinjer for kost er at sikre en ernæringsrigtig kost i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Sundhedspolitik for Regnbuen

Sundhedspolitik for Regnbuen Sundhedspolitik for Regnbuen Børn og unges trivsel og sundhed nu, er vigtig for deres fremtidige sundhed og trivsel. Forskning viser at helbred, trivsel og sundhedsadfærd tidligt i livet er af stor betydning

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Buldervang 2009 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt. Vi spiser sund og varieret kost. Vi spiser

Læs mere

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune 12. november 2007 udviklingsenheden Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune Forord Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik forpligter til et tværfagligt samarbejde mellem de personalegrupper,

Læs mere

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik

Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik Børneuniverset Vuggestuen Kostpolitik De gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os hele livet igennem. Børn skal have sund og nærende mad. Kosten har stor betydning for barnets vækst og udvikling.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012.

Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012. Kostpolitik 1 Kostpolitik for Børnehuset Mejemarken. Af: Børnehuset Mejemarken. Dato: 2012. 1 Overordnede mål. At give børnene mulighed for at udvikles optimalt motorisk, mentalt og socialt gennem en sund

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016.

Kost- og ernæringspolitik for. Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kost- og ernæringspolitik for Vedtaget af forældrebestyrelsen juni 2016. Kostpolitik for Trækronerne. Mad er vigtigt som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen.

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen. Kost og bevægelsespolitik for Børnehuset Andedammen. Udarbejdet 22.4.2009. Citat fra forbrugerstyrelsen: Det er af stor betydning for børns trivsel og helbred, at de under opvæksten får en god og ernæringsrigtig

Læs mere

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster.

Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. Kost-og bevægelsespolitik for Den danske Børnehave Løgumkloster. De fleste børn tilbringer meget tid i daginstitution og to måske tre af dagens måltider, bliver spist her. I måltidspolitikken for Tønder

Læs mere

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus

Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Januar 2016 Båring Børnehus Kost og motionspolitik Båring Børnehus Kost og motionspolitik Kost- og motionspolitik i Båring Børnehus Båring Børnehus kost- og motionspolitik er udarbejdet i fællesskab med

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen

Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011. Vuggestuen - Mad og måltider i Valhalla Udarbejdet af kostgruppen 2007 Redigeret 2011 Vuggestuen Indledning Denne pjece er en informationsfolder til dig som forældre. Den fortæller om målene for mad og måltider i

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik Overordnede retningslinier for Mad- og måltidspolitik i Viborg Kommunes dagtilbud Dagtilbudsafdelingen Forord Det er Byrådets mål, at det, børn tilbydes i Viborg Kommunes dagtilbud,

Læs mere

Sunde Børn i en Sund By

Sunde Børn i en Sund By Sunde Børn i en Sund By Mad- og måltidspolitik for dagplejen i Brædstrup børn og unge Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2012 - BØRNEHUSENE BULDERVANG MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK BØRNEHUSENE BULDERVANG Måltidet er ikke bare mad Ud over at skulle dække et fysisk behov, er måltidet en social funktion, som vi vægter højt Vi spiser

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven

Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven Kost og måltidspolitik i Daginstitutionen Tved, musik- og idrætsbørnehaven Hvad vil vi med måltidet? Måltidet (specielt frokosten) er i Daginstitutionen Tved ét af de steder, hvor den faste gruppe samles,

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14 SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14 Her kan I læse om vores retningslinier for mad & måltider, bevægelse samt hygiejne. Vi har i Børnehuset Stjernen udarbejdet en sundhedspolitik på områderne

Læs mere

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune

Mad og måltider i dagplejen. Mariagerfjord Kommune Mad og måltider i dagplejen Mariagerfjord Kommune Indhold Målet med dagplejens mad og måltidspolitik er at sætte rammerne for at børnenes mad er ernæringsrigtig, og de får gode kostvaner og energi til

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Juli Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Juli 2016 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere

Småfolket/Regnbuen Småfolket/Regnbuen. Sundhedspolitik

Småfolket/Regnbuen Småfolket/Regnbuen. Sundhedspolitik Sundhedspolitik I Småfolkets/ Regnbuens sundhedspolitik kan du læse om institutions politikker vedrørende kost, bevægelse, sygdom, søvn og pauser. For at sikre børnenes sundhed og trivsel er det vigtigt

Læs mere

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård Kostpolitik Tovværkets Børnegård Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK FORORD Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring

Læs mere

Før Spisning: Samling; En aktivitet i sig selv/ro på tropperne/beskrives selvstændigt for hvert Team. Hygiejne: Vask af hænder, evt. ansigt.

Før Spisning: Samling; En aktivitet i sig selv/ro på tropperne/beskrives selvstændigt for hvert Team. Hygiejne: Vask af hænder, evt. ansigt. Frokostmåltidet er i Daginstitutionen Tved ét af de tidspunkter, hvor den faste gruppe samles, og er sig selv. Det er her, børn og voksne samles efter at have været i gang i hele huset om formiddagen.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring Mad- og måltidspolitik -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring . Uden mad og drikke trives børnene ikke Uden mad og drikke.. Kost og trivsel hænger unægtelig sammen trivsel og læring ligeså.

Læs mere

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet.

Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Kostpolitik i Børnehuset Egetræet. Indledning: Denne kostpolitik er udarbejdet af Bestyrelsen og personalet i Egetræet. Kostpolitikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til

Læs mere

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik.

Virksomhedsplan for Specialinstitutionen Magnoliahuset. Mad og måltidspolitik. Mad og måltidspolitik. Udarbejdet 2008/2009. Revideret maj 2010 Revideret oktober 2012 Revideret juni 2016 1 INSTITUTIONENS VISIONER OG MÅL. Magnoliahusets mål er at servere sund og varieret kost, hvor

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15

MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN. Revideret den 28.05.15 MAD OG MÅLTIDSPOLITIK KARLA GRØN Revideret den 28.05.15 Mad og måltidspolitik for Karla Grøn Denne mad og måltidspolitik er lavet på baggrund af Vejle kommunes inspirationshæfte til institutionernes mad-og

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen

Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Mad og måltidspolitik for Børnehuset Mariehønen Vi tilbyder sund kost: Den kost vi serverer for børnene i børnehuset Mariehønen er en del af børnenes hverdag og er derfor af stor betydning for deres opvækst

Læs mere

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst.

Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Principper for mad- og måltider ved Børnehuset Troldblomst. Hvorfor en Madkultur: Børnene opholder sig i institutionen i en stor del af deres vågne tid og har derfor brug for at have god energi til en

Læs mere

Mål for vores kostpolitik

Mål for vores kostpolitik Mål for vores kostpolitik Daginstitutionen Nørremarken har et mål om at børnene er sunde og i trivsel, og vi arbejder for at styrke børnenes sundhed. Det er vigtigt for os at både forældre og personale

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre I Busters Verden har personalet og forældrerådet i fællesskab udarbejdet en vejledende kostpolitik med retningslinjer gældende for Busters Verden. Kosten

Læs mere

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud

Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitik for Galten/Låsby Dagtilbud Kostpolitikken for Galten/Låsby Dagtilbud tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for dagtilbudsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8

Læs mere

BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej Hellerup Telefon: KOSTPOLITIK

BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej Hellerup Telefon: KOSTPOLITIK BØRNEHUSET TUBORGVEJ Tuborgvej 7 2900 Hellerup Telefon: 39 62 08 60 E-mail: 37570@buf.kk.dk KOSTPOLITIK Jeg hedder Marina. Jeg kommer oprindeligt fra Rusland og har boet i Danmark siden 1993. Jeg er uddannet

Læs mere

Børnehuset kost og motionspolitik

Børnehuset kost og motionspolitik Børnehuset kost og motionspolitik Overordnede mål Vi ønsker gennem sund kost at skabe glade aktive børn som trives og udvikles optimalt Vi ønsker at give børnene bevidsthed om sund mad. Vi ønsker at give

Læs mere

Info-folder For Hornum Børnehave

Info-folder For Hornum Børnehave Kostpolitik Info-folder For Hornum Børnehave 2 Overordnet kostpolitik: Hornum Børnehaves kostpolitik: Dit barn spiser en stor del af dets måltider her hos os, og vi vil derfor gerne videregive vores kostpolitik

Læs mere

Denne Kostpolitik er udarbejdet i samarbejde mellem forældrebestyrelsen og medarbejdere i dagplejen i Jammerbugt Kommune.

Denne Kostpolitik er udarbejdet i samarbejde mellem forældrebestyrelsen og medarbejdere i dagplejen i Jammerbugt Kommune. Kostpolitik 2 Denne Kostpolitik er udarbejdet i samarbejde mellem forældrebestyrelsen og medarbejdere i dagplejen i Jammerbugt Kommune. Kostpolitikken skal ses som information til forældre i dagplejen,

Læs mere

Thisted kommune vil bidrage til at borgerne i kommunen får mulighed for at mestre eget liv og sundhed, så størst mulig livskvalitet opnås.

Thisted kommune vil bidrage til at borgerne i kommunen får mulighed for at mestre eget liv og sundhed, så størst mulig livskvalitet opnås. HILLERSLEV SKOLE Overordnet kostpolitik for Thisted Kommune Den 11. september 2014 Vores ref.: KVR Sagsnr.: 119187 BrevID.: 1313506 Thisted kommune vil bidrage til at borgerne i kommunen får mulighed for

Læs mere

Kostpolitik for Beder Øst

Kostpolitik for Beder Øst Kostpolitik for Beder Øst Anden udgave redigeret juni 2010, Ulla Kjær Rytter Status/baggrund Kostpolitikken i Beder Øst tager afsæt i Århus Kommunes kostpolitik, i værdierne Troværdighed, Respekt og Engagement,

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna.

Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Lokal kostpolitik for Børnehuset Bella Luna. Se vejledningen på side 2. Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Bella Luna vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS

KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS KOSTPOLITIK FOR NIM BØRNEHUS Sidst revideret: 06.7.2016 Kostpolitik for Nim Børnehus Kostpolitikken skal synliggøre Børnehusets holdninger vedrørende kost overfor forældre, og samtidig tjene som retningslinje

Læs mere

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik Mariagerfjord kommunes Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for børn og unge i kommunale institutioner, selvejende institutioner samt opholdssteder og disses interne skoler 1 1. kosten, der serveres

Læs mere

Mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik Mad og måltidspolitik for dagtilbud, SFO, klub og skoler i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69

Læs mere