Inspirationsliste for studerende - arkivalier med fokus på København

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspirationsliste for studerende - arkivalier med fokus på København"

Transkript

1 1 2. version, august 2012 Inspirationsliste for studerende - arkivalier med fokus på København udarbejdet af Jørgen Mikkelsen, Rigsarkivet, og Nete Wingender, Københavns Stadsarkiv Tanken med listen er at inspirere og hjælpe dig i gang med opgaver, hvor fokus er på Københavns og københavnernes historie og hvori der indgår arkivstudier. Listen henvender sig både til dig, der skal i gang med en mindre opgave, hvor arkivmaterialet vil være begrænset og til dig, der skal i gang med bacheloropgave eller speciale. Listen er opdelt i overordnede temaer. Inden for hvert tema findes et udvalg af emner og henvisninger til det kildemateriale, der er mest oplagt at starte med. Emnerne vil kunne bredes ud med yderligere materiale eller indsnævres alt efter behov, ligesom der kan arbejdes med materialet ud fra forskellige vinkler. Emnerne retter sig dermed til studerende på alle niveauer. Kildematerialet befinder sig hhv. på Københavns Stadsarkiv og på Rigsarkivet. Stadsarkivets arkivalier er registreret i databasen Arkivalierne fra Statens Arkiver, herunder Rigsarkivet, er registreret i databasen Mht. politiets arkiv kan det stadig være nyttigt at orientere sig i den trykte registratur Københavnske politi- og domsmyndigheder, bd. I (1975). Du kan også hente inspiration til opgaver på der er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, Frederiksberg Stadsarkiv, Københavns Stadsarkiv og Landsarkivet (sidstnævnte er nu lagt sammen med Rigsarkivet). Desuden er det en god idé, at du orienterer dig på Stadsarkivets hjemmeside, og Statens Arkivers hjemmeside, Forud for arkivstudierne vil det være en fordel, at du orienterer dig i samtidig og nutidig litteratur. Der er nævnt eksempler på relevante titler i tilknytning til de enkelte emner, men de gør det ikke ud for at være fyldestgørende. I søgning efter yderligere litteratur kan det anbefales at bruge den trykte udgave af Københavns bibliografi, der dækker perioden frem til 1950, og søge hjælp på Rådhusbiblioteket, der ligger på Københavns Rådhus. Biblioteket har specialiseret sig i litteratur om København. Du er også velkommen til at kontakte Jørgen Mikkelsen, Rigsarkivet (jm@sa.dk) og Nete Wingender, Stadsarkivet (stadsarkiv@kff.kk.dk) for råd og vejledning vedr. arkivmaterialet til dit emne og hvordan du finder frem til det.

2 2 Inspirationslistens overordnede temaer Arbejdsmarkedsforhold Befolkningsgrupper Boligforhold, boligpolitik og sanering By og miljø Børn og unge Børn og skoler Dyr i byen Familieret Forbrydelse og straf Politisk virksomhed Socialforsorg og sociale tiltag Sundheds- og sædelighedsforhold Særlige begivenheder Erindringer som kilder Arbejdsmarkedsforhold Latrinkonflikten 1906 Kloakering og reform af latrinforholdene har været drøftet fra midten af 1800-tallet. Men først i 1898 efter drøje politiske forhandlinger blev en fuldstændig kloakplan vedtaget i Borgerrepræsentationen. Udpumpning af latrin i Øresund vandt over det gamle latrinsystem og vejen var banet for at erstatte tøndesystemet med vandklosetter. Det var dog ikke en ændring, der skete med et slag. Derfor fik Københavns Grundejeres Renholdningsselskab, KGR, det senere R98, en 40-årig kontrakt på udførelse af natrenovationen for Københavns kommune. I overenskomsten forpligtede KGR sig til at overholde en række krav mht. hygiejnen og mandskabet. I 1906 kastede natmændene i KGR sig ud i en større strejke, den såkaldte latrinkonflikt. Materialet belyser konfliktens baggrund, stridsspørgsmål og håndtering på det faglige og politiske niveau. Magistratens 4. afdeling, journalsag 344/1907. Konflikt på KGRs rensestation. Omfatter bl.a. mødeprotokol og diverse skrivelser vedr. de implicerede parter. (KSA) KGR. Forhandlingsprotokol for det stående udvalg (KSA)

3 3 Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Renovationsvæsen. (KSA) Evt. aviser (Kgl. Bibliotek) Evt. materiale på Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv Hans Peter Hilden: Skrald, storby og miljø. Udgivet i 1973 af Renholdningsselskabet af Bogen giver en god indføring i emnet med henvisninger til kilder og litteratur. Søren Federspiel: Vi tog skraldet. Renholdning i København , Lærlinge og mestre Den 30. marts 1889 vedtog Rigsdagen landets første lov om lærlingeforholdet. Forud for lovens vedtagelse var gået flere år med udvalgsarbejde og lange diskussioner i Rigsdagen. Loven var en konsekvens af det løsere forhold mellem lærlinge og mestre, der opstod med næringslovens vedtagelse i 1857 og det gamle lavssystems ophævelse. Dermed opstod der behov for nogle fastere rammer, der f.eks. kunne forhindre, at lærlingene rendte af lære i utide. Med loven vedtoges regler for forholdet mellem lærlinge og mestre, der bl.a. fastslog under hvilke forhold lærlingekontrakten kunne ophæves, og at konflikter mellem lærlinge og mestre skulle afgøres gennem voldgift. Efter lovens vedtagelse blev et stigende antal sager for brud på lærlingekontrakten anmeldt både fra mestres og lærlinges side. Sagerne indeholder anmelderens beretning, som regel den anmeldtes kommentar og sagens videre gang gennem systemet. Hvor loven siger noget om rammerne for lærlingenes forhold, viser klagerne, hvordan lærlingeforholdet blev oplevet af hhv. mester og lærlinge. Magistratens 1. afdeling, lærlingesager (KSA) Lov nr. 39 af 30. marts 1889 om lærlingeforhold og forudgående forhandlinger trykt i Rigsdagstidende Befolkningsgrupper Den jødiske befolkning i København under enevælden

4 4 Fra 1651 til 1850 måtte ingen jøde begive sig ind i Danmark uden at være i besiddelse af en særlig kongelig bevilling et såkaldt lejdebrev. Langt de fleste jøder boede i København, og her voksede antallet fra ca. 330 i 1720 erne til ca i 1780 erne og ca i Det stigende indvandringspres samt problemer med tiggeri og ulovlig handel medførte en øget kontrol med den jødiske befolkning. I 1789 kom der fx et særligt paskrav for tilrejsende jøder. Og en anordning fra 1814 fastslog, at der hvert år skulle udarbejdes et mandtal i hver politikreds over alle der hjemmehørende bekendere af den mosaiske religion. Den jødiske tilstedeværelse i København har sat sig spor mange steder i arkiverne. I Københavns Politis arkiv (Landsarkivet for Sjælland, nu Rigsarkivet) er der fx 5 pakker med fortegnelser over jøder og pasjournaler over tilvandrede jøder m.m. Pakkerne, som dækker perioden ca , findes i kategorien Udtagne sager, E og har numrene E De 5 pakker indeholder bl.a. mandtal over den jødiske befolkning i 1816, 1834/35, 1845 og For de fleste af årene er der følgende oplysninger om hver person: navn, alder, civilstand, næringsvej, bopæl samt om den pågældende var indfødt eller havde fået opholdstilladelse og i givet fald hvornår. En anden bemærkelsesværdig fortegnelse er en liste fra 1818 over de kvinder, som før udstedelsen af anordningen i 1814 havde været gift med jøder, der havde fået opholdstilladelse i Danmark (pakke E-43). Desuden rummer de 5 pakker en del korrespondance om personer, hvis dokumentation for opholdstilladelsen var mangelfuld eller problematisk. Der er også oversigter over jøder, som blev dømt til udvisning. Pakkerne kan bl.a. anvendes til studier af jødernes bosættelsesmønstre i forskellige dele af København og af politiets og retsvæsenets håndtering af indvandringsspørgsmålet. I Rigsarkivet findes der i øvrigt også mandtal over den jødiske befolkning i hele landet samt alle byer undtagen København og Helsingør i Arkivsignaturen er: Danske Kancelli, Fællesafdeling for samtlige departementer, Årlige indberetninger ang. antallet af jøder i Danmark, (G115A-E). Den grundigste beskrivelse af dansk-jødisk historie findes i Martin Schwarz Laustens 6-bindsværk om forholdet mellem jøder og kristne fra middelalderen til Tre af bøgerne ( De fromme og jøderne, 2000, Oplysning i kirke og synagoge, 2000, og Frie jøder?, 2005) dækker tiden fra 1700 til Bøgerne er forsynet med gode arkiv- og litteraturlister, som også medtager ikke-religiøse forhold. Som introduktion til myndighedernes behandling af den jødiske befolkning under enevælden kan nævnes: Bent Blüdnikow: Fattig, fremmed og forvist, Fremmede i Danmark. 400 års fremmedpolitik, red. Bent Blüdnikow, 1987, s Den jødiske befolkning i København ( ) og provinsbyerne ( ) er blevet behandlet af Merete Christensen og Britta Syskind i to historiespecialer fra Københavns Universitet, 1976.

5 5 Boligforhold, boligpolitik og sanering Debatten om kommunale arbejderboliger Efter det unge Socialdemokratis opfattelse var det statens og kommunernes ansvar at gribe ind over for det private spekulationsbyggeri og sikre arbejderne sunde og billige boliger. Derfor havde partiets længe ønsket at sætte de københavnske arbejderes elendige boligforhold og de opskruede huslejer på den politiske dagsorden. Under forhandlingerne i Borgerrepræsentationen om opførelse af et kommunalt gasværk i Valby i 1901 kom der fokus på boligspørgsmålet og det blev genstand for en heftig debat. Debatten afspejler de modsatrettede holdninger der var til, hvorvidt kommunen skulle være aktør på boligmarkedet og viser noget om det politiske styrkeforhold på den tid. En mindre opgave om kan skrives på baggrund af denne tidlige debat. Men undersøgelsen kan også udvides ved at følge debatten i tiden op til og under 1. verdenskrig, hvor de socialdemokratiske borgerrepræsentanter gentagne gange tog spørgsmålet op. Stadsarkivets kort og tegningssamling, Stadsarkitektens samlinger, Valby 483, skab 43. Farvelagt tegning af gasværkshusene. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Arbejderboliger. (KSA) Evt. artikler i Socialdemokraten. Bro, Henning, 2008: Boligen mellem natvægterstat og velfærdsstat. Bygge- og boligpolitik i København Protestmødet mod Arbejderboligplanen. I Grundejerbladet 1907, s Sanering og saneringsstrategi Den voksende indvandring til København gennem 1800-tallet var med til at store dele af byens fattige arbejderbefolkning boede sammenstuvet i forfaldne og usunde ejendomme. Der blev foretaget saneringer af smøger i den gamle bydel i årtierne op til 1900 og af Brøndstrædekvarteret o Men først fra midten af 1900-tallet kom der rigtig skub

6 6 i saneringsplanerne. Som konsekvens af loven om boligtilsyn og sanering af usunde lejligheder af 1939 blev der i København nedsat en boligkommission til afløsning af det tidligere boligtilsyn. Kommissionens opgave var at føre tilsyn med byens boliger og udpege de ejendomme, der var uegnede til beboelse. Samtidig blev der nedsat en saneringskommission, der skulle udarbejde saneringsplaner for dele af byen. Det første område, der blev udpeget som saneringsmodent var Adelgade/Borgergade-kvarteret, senere kom turen til Nørrebro og Vesterbro. Boligkommissionen har efterladt sig et større arkivmateriale, der kan indgå i undersøgelser af, hvordan byens saneringsstrategier har udviklet sig, eller af konkrete boligforhold og saneringstiltag i et kvarter eller en gade, f.eks. Adelgade/Borgergade eller Saxogade på Vesterbro. Kommissionen til udarbejdelse af saneringsplaner for København (KSA) Arkiverne fra Boligkommissionen og Boligkommissionen sekretariat. (KSA) Det anbefales, at du i søgning efter kildemateriale går ind på og Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Saneringer. Boligkommissionens årsberetninger Nete Balslev Wingender: Der var engang et hus. Trykt i Store forventninger. København. Kultur og historie Carina Ren m.fl.: Disse skidne, smaa Gaarde, disse smalle, triste Gader.. Brøndstrædekvarterets liv, beboere og sanering. Trykt i runde Kirke, Taarn og Sogn, 2006 Nørrebros Beboeraktion et eksempel på beboeraktivisme Nørrebros Beboeraktion var en beboerorganisation i den sorte firkant på Indre Nørrebro. Den blev dannet i 1973, og formålet var at bekæmpe totalsaneringer og oprettelsen af ejerlejligheder på Nørrebro. Nørrebros Beboeraktion bestod fortrinsvis af personer, der havde baggrund i fagbevægelsen og den politiske venstrefløj. Det var en ikke-voldelig organisation, som bl.a. benyttede gadeteater, happenings og opsøgende virksomhed overfor boligejere. Nørrebros Beboeraktion bestod af et væld af basisgrupper og midlertidige aktionsgrupper, og i 1976 blev organisationen delt i to fløje (Blågårdsgadefløjen og Tømrergadefløjen), der bekrigede hinanden. Ikke desto mindre fik Nørrebros

7 7 Beboeraktion indflydelse på udformningen af flere bolig- og byfornyelseslove omkring Nørrebros Beboeraktions store arkiv er afleveret til Rigsarkivet, hvor det har gennemgået en grundig registrering. Arkivet er særdeles velegnet til undersøgelser af den politiske kamp om boligforhold og byfornyelse. Desuden kan det anvendes til studier af venstrefløjens organisering og interne kampe i 1970 erne. Nørrebros Beboeraktion havde nære relationer til Nørrebros Pensionistgruppe en anden aktionsgruppe, hvis arkiv også er afleveret til Rigsarkivet. Nørrebros Beboeraktion og dets arkiv er beskrevet på: (Danmarks ældste boligaktivist) Se i øvrigt de mange litteraturhenvisninger i Wikipedias artikel om Nørrebros Beboeraktion. By og miljø Losseplads eller forbrænding Spørgsmålet om organisering af dagrenovationen, dvs. gadefejning og bortkørsel af skarn og affald, har gennem 17- og 1800-tallet gentagne gange været diskuteret af de kommunale myndigheder, ligesom der blev sat forskellige tiltag i værk for at få styr på skarn- og affaldsproblemet. I takt med det stadigt stigende befolkningsantal i slutningen af 1800-tallet voksede skarn og affaldsmængden, der blev kørt ud på private og kommunale lossepladser uden for København. Endnu engang kom spørgsmålet om, hvordan kommunen skulle håndtere problemet på den politiske dagsorden. Denne gang gjaldt det spørgsmålet om, hvorvidt løsningen kunne være at erstatte den gældende lossepladsordning med en forbrændingsmodel, der blev brugt i nabokommunen Frederiksberg. Det blev lossepladsordningen, der blev fastholdt, og vi skal helt frem til 1969, før København tog forbrændingsmodellen til sig. Et spørgsmål, der kan stilles, er, hvorfor København valgte at fortsatte med lossepladsordningen, hvilke konkrete metoder det blev besluttet at anvende for at få styr på det voksende affaldsproblem samt hvilke motiver og interesser, der var i spil.

8 8 Magistratens 4. afdeling, journalsag nr. 465/1910 (1 pakke). Sagen omfatter bl.a. notater og skrivelser fra de implicerede forvaltninger, rapport fra udenlandsrejse, notater om forbrændingsprojektet, opkøb af grunde til aflæsning af skrald. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Renovationsvæsen. (KSA) Hans Peter Hilden: Skrald, storby og miljø. Udgivet i 1973 af Renholdningsselskabet af Bogen giver en god indføring i emnet med henvisninger til kilder og litteratur. Offentlige nødtørftshuse Gennem trykte og utrykte kilder ses, at den offentlige hygiejne eller manglen på samme fra sidst i 1700-tallet blev italesat først og fremmest af læger, men også af borgere, der klagede over urinstank og andre uhumskheder i byens gader og kroge. For at løse problemet blev der i det tidlige 1800-tal opstillet pissoirer og foran de mest udsatte kroge opsat smedejernsgitre. Senere i 1800-tallet blev der etableret egentlige nødtørftshuse flere steder i byen. ne nedenfor omhandler opførelsen af nødtørftshuse og giver bl.a. indblik i, hvordan de politiske myndigheder stillede sig til spørgsmålet, hvilke diskussioner, det affødte, hvor inspirationen til de nye nødtørftshuse kom fra og reaktioner fra borgere. Magistratens 4. afdeling: journalsag 219/1895, 1029/1901. Sagerne omfatter notater, skrivelser og tegninger vedr. opførelse af de første offentlige toiletter, bl.a. det underjordiske på Amagertorv. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Nødtørftsanstalter. (KSA) Aviser (se henvisninger i Malling s. 33, jf. baggrundslitteratur) Jac. Meyer: Underjordiske Nødtørftsanstalter. Trykt i Tidsskrift for Sundhedspleje 1895, s V. Malling, 1964: Forargelsens huse. En gennemgang af diskussioner om opførelse af pissoirer og toilethuse fra sidst i 1700-tallet til midten af tallet med gode henvisninger til kildemateriale. V. Malling var ansat som ingeniør i Københavns byplankontor fra

9 9 Børn og unge Kriminelle og vanrøgtede børn I 1905 blev den første danske børnelov vedtaget. Den var udtryk for den opfattelse, at hvis ikke staten greb ind i opdragelsen af arbejderklassens børn, ville mange af dem blive misrøgtet og/eller havne i kriminalitet. En konsekvens af loven var, at lokale værgeråd skulle overvåge belastede familier og komme med anbefaling om børnene kunne blive i hjemmet eller skulle fjernes. Socialforvaltningen har kasseret kraftigt i værgerådssagerne inden aflevering til Stadsarkivet. Der findes dog et større antal sager bevaret for perioden , der bl.a. kan give indblik i de forhold mange københavnerbørn voksede op under, de forseelser, der gjorde, at de kom under værgerådet, og værgerådets arbejdsform. Værgerådssager Sagerne rummer rapporter fra politi, skoler, tilsynsværger efter hjemmebesøg mv. (KSA) Betænkning fra Kommission ang. Statstilsyn med Børneopdragelsen fra 1895 Lov om forbryderiske Børn fra 1905 og den forudgående forhandling trykt i Rigsdagstidende. Anne Løkke, 1990: Vildfarne børn om forsømte og kriminelle børn mellem filantropi og stat Omarbejdet og trykt speciale, hvor Anne Løkke bl.a. har undersøgt sager fra værgerådskreds 7 og 9. Inge M. Bryderup, 2005: Børnelove og socialpædagogik gennem hundrede år. Sagen om en mindreårig prostitueret I 1906 blev prostitutionsloven fra 1874 ophævet og prostitution blev herefter straffet med fængsel eller tvangsarbejde. Mindreårige prostituerede blev efter børnelovens vedtagelse i 1905 ikke straffet med fængsel, men kom under værgerådet. Det skete for den 15-årige Ingeborg Marie Elisabeth Hansen, da hun i 1907 blev anholdt for prostitution. Forløbet af hendes sag og de konsekvenser anholdelsen fik for hende kan følges gennem sagens politirapporter og værgerådets skrivelser.

10 10 Værgerådssag 3. kreds 46/1908. Sagen omfatter bl.a. politirapport, notater og skrivelser fra politi og værgeråd samt et par breve fra Ingeborg. (KSA) Lov om forbryderiske Børn fra 1905 og den forudgående forhandling trykt i Rigsdagstidende. Karin Lützen, 1998: Byen tæmmes. Kapitlet: Redningshjem for faldne Piger. Anne Løkke, 1990: Vildfarne børn om forsømte og kriminelle børn mellem filantropi og stat Omarbejdet og trykt speciale, hvor Anne Løkke bl.a. har undersøgt en række værgerådssager. Børn og skoler Hjælpeklasser og værneklasser For den københavnske kommuneskole blev det fra sidst i 1800-tallet et stigende problem, at så mange børn i løbet af deres skoletid var oversiddere. Fra skoleåret blev der i nogle af de københavnske kommuneskoler oprettet særlige klasser for bogligt svage børn, senere opdelt i hjælpe- og værneklasser. Hjælpeklasser var beregnet til børn, der stod tilbage i udvikling og havde behov for mere hjælp, end de kunne tilbydes i en normal klasse. Værneklasser var beregnet til børn med så ringe begavelse, at de næppe nogensinde ville kunne deltage i den almindelige undervisning. I 1913 blev værneklasserne fra flere københavnske skoler samlet i Værneskolen på Maria Kirkeplads. Spørgsmålet om udskillelsen af bogligt svage børn blev ivrigt drøftet både blandt skolefolk og i Borgerrepræsentationen i årene omkring Drøftelserne viser, hvordan man forholdt sig til problemstillingen og afspejler de holdninger, der lå bag opdelingen i A- og B-elever. Lærermødeprotokoller, f.eks. fra Gasværksvejens skole , Matthæusgade skole og Skt. Hansgade skole (KSA) Skoledirektionens arkiv, journalsag nr. 215/1911. Sagen omfatter en betænkning fra 1911, forslag til undervisningsplan for hjælpeklasserne samt en forhandlingsprotokol for et udvalg, der i 1891 arbejde med revision af læseplanen. (KSA) Magistratens 1. afdeling, jr. nr. 492/1913, omfatter primært sager vedr. indretningen af Skolen ved Maria Kirkeplads. (KSA)

11 11 Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Skolevæsen: Ændring i gældende undervisningsplan ( ), Værneklasser og Hjælpeklasser. (KSA) Beretning fra det kjøbenhavnske Skolevæsen (KSA) Artikler i Nyt Tidsskrift for Abnormvæsenet 1899 H. Chr. Johannessen: Oprykning og Særklasser ved Kjøbenhavns Kommuneskoler. Trykt i Vor Ungdom P. J. Nielsen: Oprykningen i de københavnske Kommuneskoler. Trykt i Vor Ungdom Det pædagogiske Selskabs Årsberetning Københavns Kommuneskole. De københavnske læreres fagblad. Debatindlæg om hjælpeklasser i Se i øvrigt i Københavns Bibliografi, bind 2: Hjælpeklasser. Værneskole s (KSA) Christiansen mfl: Hjælpeklasser en kontroversiel sag i København Trykt i Uddannelseshistorie, 1998 Ning de Coninck-Smith, 2000: For barnets skyld. Børn i gråzone de bogligt svage I 1913 blev de såkaldte værneklasser fra flere københavnske kommuneskoler samlet i en skole, Værneskolen på Maria Kirkeplads. Hvad det var for børn, der blev anbragt på skolen, kan aflæses af de elevskemaer, der er bevaret. De viser, at børnene blev genstand for en grundig vurdering af deres fysiske og psykiske udvikling, arvelige sygdomme osv. Ud fra skemaerne kan f.eks. undersøges, hvordan eleverne er beskrevet, hvilke typer spørgsmål, der ønskedes besvaret i skemaet og hvorvidt de ændrede sig over tid. Skemaerne er besvaret af elevens tidligere skole og af lægen, der var tilknyttet værneskolen. Især skemaerne udfyldt af lægen kan være vanskelige at tyde. Elevsager Skemaer udfyldt fra elevens tidligere skole omhandler forholdene i hjemmet, sygdomme og fysiske skavanker, faglige udvikling og opførsel. Skemaer udfyldt af lægen omhandler forhold omkring fødslen, barnets fysiske udvikling og udseende, sygdomme herunder evt. arvelige sygdomme. (KSA)

12 12 Elevsagerne er henlagt efter fødselsår. Vær opmærksom på, at der skal søges dispensation for at se sager, der er yngre end 75 år. Dagarbejdsskolen en konsekvens af børneloven af 1905 Kommissionen ang. Statstilsyn med Børneopdragelsen blev nedsat i 1893 for at overveje, hvorvidt og hvordan et statsligt tilsyn med børns opdragelse skulle foregå. Kommissionens betænkning blev grundlaget for den såkaldte børnelov fra Med børneloven blev der indført ganske nye og særdeles indgribende foranstaltninger over for børn og forældre. En af dem var, at utilpassede drenge, der ikke nødvendigvis behøvede at blive fjernet fra hjemmet, kunne anbringes i en dagarbejdsskole. Dvs. en skole, hvor børnene opholdt sig fra morgen til aften. Dagarbejdsskolen blev opført efter engelsk forbillede. Den første blev oprettet på Christianshavn i 1909, den anden på Nørrebro i Forud for oprettelsen af denne skoletype fandt der en længere diskussion sted i Borgerrepræsentationen. Sammen med kommissionsbetænkningen fra 1895 og forhandlingerne i Rigsdagen forud for vedtagelsen af børneloven giver den et ganske godt billede af datidens holdninger, forestillinger og overvejelser om børn og opdragelse. Skoledirektionens arkiv, journalsag 266/1909. Den indeholder en række skrivelser fra overværgerådet, inspektør- og lærerudvalg samt skoledirektionen vedr. oprettelse af en dagarbejdsskole. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger og Se i det særskilte register under Skolevæsen. (KSA) Betænkning fra Kommission ang. Statstilsyn med Børneopdragelsen fra 1895 Lov om forbryderiske Børn fra 1905 og den forudgående forhandling trykt i Rigsdagstiden Artikler fra Børnesagens Tidende Ellen Nørgaard, 2005: Tugt og dannelse. Tre historier fra kulturkampens arena. Drenge på Dagarbejdsskolen Den 30. september 1910 blev den 7-årige Arne Ørn Barfod indskrevet i dagarbejdsskolen. Han bliver beskrevet som vild, uregerlig, skulkende og vagabonderende.

13 13 Skolen var da også oprettet for sådanne utilpassede drenge, der ikke nødvendigvis behøvedes at blive fjernet fra hjemmet. Drengene var på skolen hele dagen, indtil forældrene kom hjem fra arbejde. På den måde forsøgte man at holde dem borte fra gadens fristelser og dermed fra en eventuel kriminel løbebane. Der findes materiale bevaret om eleverne på Dagarbejdsskolen, der kan give kendskab til, hvad det var for sociale forhold, de kom fra og hvad årsagen til deres anbringelse var. En del af drengene var under værgerådet. Selv om der er kasseret voldsomt i værgerådssagerne, kan der være mulighed for at finde nogle af drengene i de bevarede sager, som derved kan supplere oplysningerne fra Dagarbejdsskolen. Indskrivningsprotokoller nr med personoplysninger om drengene, årsagen til anbringelsen og korte notater fra deres ophold på skolen. (KSA) Værgerådssager fra Københavns Værgeråd Sagerne er registreret på navn. Navnene på de børn, der kom under værgerådet i , kan ses på og fra på (KSA) Ellen Nørgaard, 2005: Tugt og dannelse. Tre historier fra kulturkampens arena. Skolebespisning I 1883 blev der i vintermånederne indført bespisning for de fattigste børn i de københavnske kommuneskoler. Det var den nyoprettede Forening til Friskolebørnenes Bespisning, der havde taget initiativet som følge af den stigende bekymring, der var blandt læger og skolefolk for den dårlige ernæringstilstand hos byens fattigste børn. Fra 1890 erne gik Københavns kommune ind med et stigende økonomisk tilskud til foreningens arbejde. Selvom foreningen formelt eksisterede til langt op i 1900-tallet, overgik skolebespisningen reelt til at blive en kommunal foranstaltning. Gennem årene har skolebespisningen været genstand for debat i Rigsdagen, hvor der i 1902 blev vedtaget en lov om skolebespisning og hvor Socialdemokraterne de følgende år fremsatte det ene lovændringsforslag efter det andet. Også i Københavns Borgerrepræsentationen er skolebespisningen blevet debatteret.

14 14 Debatterne afspejler bl.a. de forskellige holdninger til hvad der var kommunens opgaver og Sammen med det utrykte arkivmateriale er det også muligt at nærme sig den mere ernæringsmæssige side ved at se på, hvad det var for en mad, der blev serveret for børnene og hvordan den ændrede sig over tid. Foreningen Skolebespisningens arkiv. Se hvor der også findes en kort beskrivelse af foreningen. I nogle af pakkerne med titlen Korrespondance, regnskaber, regnskabsbilag og diverse, der primært består af regnskabssager, kan der findes spisesedler. Skoledirektionens arkiv, journalsag nr. 190/1925 (omfatter bl.a. spiseseddel 1925/26 med opskrifter på madretterne og debat om skolebespisningen og dens fremtid i 1919) og 225/1933 (foredrag om kosten københavnske arbejderhjem). Se under beskrivelsen af Foreningens Skolebespisningens arkiv, hvilke journalnumre Skolebespisningen skal findes under efter Det er dog vigtigt at bruge journalerne som indgang til sagerne. Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Forsørgelsesvæsen og Skolebespisning Skolevæsenets årsberetninger Rigsdagstidende Klaus Petersen: Børnesagen. Dansk familiepolitik. Trykt i Dansk velfærdshistorie. Bd. 2. Mellem skøn og ret , Afsnittet om skolebespisning omhandler primært Rigsdagens debat op til skolebespisningsloven i Karin Lützen, 1998: Byen tæmmes. Heri s om friskolebørns bespisning, der omhandler skolebespisningens første år. K.K.Steincke: Skolebespisning. Trykt i Danmarks Sociallovgivning Omhandler forløbet omkring de socialdemokratiske lovændringsforslag frem til Skolelægeordningen i København Kommunens sygdomsforebyggende arbejde i forhold til skolebørn blev fra sidst i 1800-tallet sat ind efter pres fra politikere og læger. Blandt dem herskede der en udbredt opfattelse af, at byens fattige familier ikke var i stand til at drage tilstrækkelig omsorg for deres børns elementære fysiske behov og sundhed. Den kommunale opgaveløsning i forhold til børns sundhed skete ikke uden sværdslag. Der var delte meninger om, hvorvidt og hvor meget det offentlige skulle blande sig i

15 15 forældrenes opdragelse af deres børn og derved trænge sig ind på hjemmets enemærker. Skolelægeordning var et af de kommunale tiltag fra sidst i 1800-tallet, der rettede sig mod børns sundhed. Materialet lægger op til en undersøgelse af, hvordan den tidlige skolelægeordning var organiseret, hvad det var for opgaver, der hørte under ordningen og hvordan den fungerede. Skoledirektionens arkiv, journalsag nr. 214/1916, 180/1921. Sagerne omfatter bl.a. notater, skrivelser, betænkning mv. vedr. skolelægeordningen. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Skolevæsen. (KSA) Skolevæsenets årsberetninger. (KSA) Skolelægeinstitutionen ved Kjøbenhavns Kommuneskoler. Trykt i Dansk Skolehygiejne, nr. 9, nov Poul Hertz: Skolelægevæsenet i den københavnske kommuneskole. Trykt i Maanedsskrift for Sundhedspleje, Poul Hertz, 1924: Lægen i Skolen. En bog om skolelægearbejdet. Beslaglæggelse af københavnske skoler 1945 Kort efter 9. april 1940 blev en håndfuld københavnske skoler beslaglagt af den tyske besættelsesmagt for at huse tyske tropper. Da de tyske flygtninge i tusindvis strømmede ind over landets grænser i det tidlige forår 1945 bredte beslaglæggelsen sig til byens andre skoler, hvor flygtende børn, kvinder, ældre, syge og sårede blev indlogeret. Ved kapitulationen den 4. maj havde tyskerne beslaglagt knap 60 af Københavns 70 skoler. Dagen efter var stort set samtlige skoler beslaglagt til forskelligt formål: til indlogering af tyske flygtninge, indrettet som lazaretter, beslaglagt af frihedskæmpere, den danske brigade og englændere og benyttet som fængsler af englænderne. Bortset fra de skoler, der blev brugt til flygtninge og som lazaret, og det var langt de fleste, blev de øvrige givet tilbage til skolevæsenet i løbet af sommeren. De sidste københavnske skoler blev først rømmet for flygtninge i februar Der findes materiale fra Skoledirektionen og beretninger fra skolefolk og elever, der viser, hvordan skolevæsenet og kommunen håndterede de vanskelige forhold i forbindelse med beslaglæggelsen af skolerne og hvordan beslaglæggelsen blev oplevet.

16 16 Gymnastikinspektør H. P. Langkildes arkiv med beretninger fra skolefolk om bl.a. beslaglæggelsen af skolerne og dens betydning for undervisningen (KSA) Skoledirektionens arkiv. Evakuering af skoler (KSA) Skoledirektionens arkiv, journalnr. 236/1945 om tyskernes beslaglæggelse af skolerne. (KSA) Københavns kommunale skolevæsens årsberetning (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger (KSA) Gautier, Henrik, 1995: Beslaglæggelsen af københavnske skoler til indkvartering af tyske sårede og flygtninge Trykt i Historiske Meddelelser om København. Indeholder primært beretninger fra skolefolk og elever fra gymnastikinspektør Langkildes arkiv. Dyr i byen Kampen mod løse hunde Løse hunde blev gennem 1700-tallet et stigende problem for den københavnske befolkning. Et problem, der fra sidste halvdel af århundredet yderligere blev forstærket af frygten for hundegalskab. Det førte til en række tiltag og forordninger, der bl.a. gik ud på at løse hunde skulle indfanges og dræbes. I 1815 blev et nyt middel taget i brug: en årlig hundeafgift. Den gav i sidste halvdel af 1800-tallet anledning til livlige diskussioner i Rigsdagen, i Københavns borgerrepræsentation og blandt dyrevenner og -modstandere. Vil du undersøge hundeproblematikken i bred forstand og myndighedernes håndtering af den gennem 17- og 1800-tallet, kan der være inspiration og gode referencer at hente i den artikel af Villads Christensen, der er nævnt nedenfor, samt i artiklen Hundemordet i Vimmelskaftet af Peter Henningsen og Ulrik Langen, trykt i bog af samme navn ne nedenfor retter sig mod et afgrænset hjørne af hundeproblematikken, nemlig hundeafgiften på et givet tidspunkt. Fra midten af 1880 erne findes i arkivet fra Magistratens 2. afdeling et stigende antal ansøgninger fra københavnere, der ønskede at blive fritaget for at betale hundeafgiften. ne afdækker ansøgernes baggrund, argumenterne for at søge om fritagelse, politiets undersøgelse af personen samt Magistratens svar.

17 17 Magistratens 2. afdeling: Ansøgninger om fritagelse for betaling af hundeafgift. Ansøgningerne omfatter ansøgninger, politirapporter og Magistratens svar. (KSA) Borgerrepræsentationens journalsag E (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Hunde. (KSA) Lovmateriale om hundeafgift Villads Christensen: Kampen mod Hundene i København. Trykt i Historiske Meddelelser for København , bind 4. Familieret At leve adskilt fra bord og seng Separation eller at leve adskilt fra bord og seng var det første og nødvendige skridt til opløsning af ægteskabet. Fra 1795 kunne Københavns Magistrat, hvis parterne ellers var enige, bevilge separation af ægtefolk. I tilfælde af uenighed kunne Magistraten indhente tilladelse fra Danske Kancelli og herefter udstede bevillingen. I 1857 overgik separationsbevillingerne til Københavns Overpræsidium. Københavns Magistrat har siden 1806 ført protokol over separationssager. Både protokoller og tilhørende sager er indtil 1857 bevaret på Københavns Stadsarkiv, efter 1857 findes materialet på Rigsarkivet. Protokollerne indeholder samtlige ansøgninger, uanset om separation blev bevilget eller ej, med oplysninger om hvem af parterne der rejste sagen, korte daterede referater af sagsgangen og opregning af separationsvilkårene. Sagsmaterialet indeholder ansøgninger fra den af parterne, der ønskede separation med begrundelse for hvorfor, i nogle tilfælde også breve fra den anden part og vidnesbyrd fra naboer. Ansøgningsmaterialet lægger bl.a. op til undersøgelse af, hvem af parterne, der typisk ansøgte om separation, med hvilke begrundelser separation blev søgt, hvilken samfundsklasse ansøgerne kom fra og hvilke vilkår myndighederne besluttede for separationen. Vær opmærksom på, at materialet er skrevet med gotisk håndskrift. Referatprotokoller for separationssager Magistratens 1. Sekretariat. (KSA) Separationsprotokoller Magistratens 1. Sekretariat. (KSA)

18 18 Separationssager Magistratens 1. Sekretariat. (KSA) Brinkbæk, Gitte, 2005: Skilsmissedom og separationsbevilling i København fra Reformationen til Lovgivning, afgørelse og administration. Speciale ved Københavns Universitet, Afdeling for Historie. Linde, Helle, 1993: At skilles fra bord og seng. Separationer i København 1813 og Trykt i Historiske Meddelelser om København. Forbrydelse og straf Økonomisk bedrageri i torvevæsenet I 1936 blev en større sag om økonomisk bedrageri i torvevæsenet rullet op. Bedragerierne havde rødder tilbage i 1920 erne og bagmændene var de kommunale udsalgssteders inspektør og regnskabsfører. Sagen fik stor mediedækning og førte ikke alene til fængselsdomme til de hovedansvarlige, men trak også torvevæsenets direktør og andre af dets embedsmænd med i faldet. Desuden førte den til en kommunalreform i København med oprettelse af overborgmesterembedet, hvor hovedansvaret for byens økonomi kom til at ligge. Torvevæsenet. Bedragerierne Omfatter bl.a. kopier af forhørsrapporter, beretninger fra revisionen og regnskaber med bilag. (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se i det særskilte register under Torvevæsen. (KSA) Torvevæsenet. Scrapbøger vedr. bedragerierne (KSA) Baggrundsmateriale 37 år i Københavns kommunens tjeneste af kommunaldirektør Vilhelm Jespersen. 3 del. Trykt i Historiske Meddelelser om København Fængslede personer og deres baggrund København har i mere end 400 år været hjemsted for fængsler med indsatte, der er blevet dømt i alle dele af landet. Et af mest markante var fængslet på Christianshavn, der eksisterede fra 1662 til 1928 først under navnet Børnehuset, siden Tugt-, Raspog Forbedringshuset og til sidst Christianshavns Straffeanstalt. De to andre store fængsler er Københavns Stokhus (ca ) og Vestre Fængsel (oprettet 1895). Dertil kommer en række arrester, hvoraf Nytorvs Arrest har været den vigtigste.

19 19 Alle fængsler og arrester i København har afleveret arkivalier til Statens Arkiver, og Rigsarkivet ligger især inde med store mængder af materiale fra fængslet på Christianshavn og Vestre Fængsel. Fængselsarkiverne indeholder bl.a. korrespondance, regnskaber og reglementer, men i alle arkiver er protokollerne over indsatte (mandtalsbøger, stamprotokoller, arrestjournaler m.v.) et vigtigt element. Disse protokoller indeholder normalt indsættelses- og løsladelsesdatoer, domsdato og -sted samt bemærkninger om forbrydelsen for alle de indsatte. Derudover kan der bl.a. være signalementer samt notater om opførsel og undervisning under fængselsopholdet. Nogle bøger såsom generalieprotokollerne fra Christianshavns Straffeanstalt i årtierne omkring 1900 rummer hele levnedsskildringer om de indsatte. Protokollerne kan bruges til både kvantitative og kvalitative undersøgelser af fangernes baggrund, og via henvisningerne til domsdato og sted er det muligt at gå i dybden med enkelte personer, som bl.a. kan følges i retsarkivernes dombøger. I nogle fængselsarkiver ligger der også pakker med domme eller sager om de enkelte indsatte. Som eksempel kan nævnes: Statens Kvindefængsel i Vestre Fængsel, Fangejournalsager (pk. 6-20) og (pk ), hvor man bl.a. kan finde domsudskrifter, levnedsbeskrivelser, fotos og besøgsfortegnelser alt sammen materiale, der giver et godt indtryk af såvel personernes baggrund som fængselsbehandlingen. En generel introduktion til brugen af fængselsarkiver er: Jørgen Mikkelsen: Bag tremmer. Ældre straffeanstalter og deres arkivalier, Af anden væsentlig litteratur kan bl.a. nævnes: Peter Fransen: Ungdomsfængsel - dømt til opdragelse på ubestemt tid. Et element i 1950'ernes diskussion om straffelovsrevisionen, Samfundsplanlægning i 1950'erne. Tradition eller tilløb, red. Else Hansen og Leon Jespersen, 2009, s Stig Iuul: Den danske strafferets udvikling i tiden efter ca. 1800, Kampen mod forbrydelsen, bd. 2, red. Leif Beckman m.fl., 1952, s Ingrid Markussen: Frigivet til ægteskab?, København, kvinder og kærlighed. Historiske Meddelelser om København 1993, s Olaf Olsen: Christian IVs tugt- og børnehus, Peter Scharff Smith: Moralske hospitaler. Det moderne fængselsvæsens gennembrud , Fr. Stuckenberg: Fængselsvæsenet i Danmark En historisk skildring, Politisk virksomhed Politi og politik

20 20 I en hovedstad vil politiet uundgåeligt blive inddraget i talrige begivenheder af politisk karakter. Det drejer sig bl.a. om ordenshåndhævelse ved statsbesøg og jubilæer i kongefamilien. Men det handler også om at føre kontrol med, at demonstrationer ikke udarter sig på en uheldig måde og om at håndtere politiske uroligheder. Københavns Politis arkiv (Landsarkivet for Sjælland, nu Rigsarkivet) indeholder masser af materiale, der kan belyse politiets håndtering af politiske aktiviteter lige fra 1700-tallet til i dag. For nogle begivenheder er det kun muligt at finde spredte oplysninger i forskellige protokoller og arkivpakker. I andre tilfælde foreligger der en eller flere pakker om emnet. Sagen om Slaget på Fælleden beslaglægger fx en arkivpakke i politiets række af journalsager (nemlig sag 2216/1872) og hertil kommer i øvrigt to pakker i Kriminal- og Politirettens arkiv. To (samlinger af) arkivserier, som i særlig grad kan bruges til at belyse politiets rolle ved politiske begivenheder, er de såkaldte Udtagne sager og Særlige sager. Udtagne sager Disse sager har oprindelig stået på politidirektørens kontor, hvad der formentlig skyldes, at mange af dem har haft principiel eller særlig karakter. Politiet inddelte sagerne i en række emnegrupper, der blev forsynet med litra A-L. Gruppe J hedder Politiske forhold. Her finder man bl.a. pakker med disse titler: Korrespondancesager vedr. undersøgelsen mod Dr. Dampe m.fl Korrespondancesager vedr. udenlandske politisk mistænkelige personer Folke- og landstingsvalg Grundlovsdagen Syndikalistmøder maj-demonstrationen Diverse politiske møder De fleste af disse arkivserier omfatter kun enkelt pakke, men her er der til gengæld i en del tilfælde samlet politirapporter, forhør, breve m.m. fra en årrække. Det er således muligt at følge politiets omhyggelige overvågning af 1. maj-demonstrationer hvert eneste år indtil En relativt fyldig beskrivelse af de udtagne sager ses i registraturen Københavnske politi- og domsmyndigheder, I, 1975, s og Særlige sager Denne arkivserie på 76 pakker er blevet til hos Ordenspolitiet, Udrykningstjenesten, og dækker perioden En stor del af materialet handler om den detaljerede planlægning af statsbesøg. Men der er også fyldige sager om bl.a. Bondetoget og dramatiske KU-møder 1935 (pk. 1), Christian Xs fødselsdag fra og med 1940 (pk. 2ff), Frikorps Danmarks orlov i Danmark 1942 (pk. 4) og sammenstødene mellem politi og demonstranter ved Storkespringvandet 1965 (pk. 43) og Verdensbankens årsmøde 1970 (pk. 54).

21 21 En del af disse sager indeholder ikke blot notater og rapporter, men også store mængder avisudklip, som bl.a. kan bruges til holdningsanalyser. Der er meget litteratur, som belyser aspekter af politiets virke ved bestemte begivenheder. To større afhandlinger, som i særlig grad sætter fokus på disse spørgsmål, er: Henning Koch: Demokrati slå til! Statslig nødret, ordenspoliti og frihedsrettigheder , Henrik Stevnsborg: Politiet Bekæmpelse af spionage, sabotage og nedbrydende virksomhed, Se i øvrigt: Henrik Stevnsborg: Politi , I denne introduktion til politiets historie er der gjort relativt meget ud af politiets rolle ved politiske begivenheder, og der er mange gode litteraturhenvisninger. Socialforsorg og sociale tiltag Kommunale folkekøkkener Arbejdsløshed og prisernes himmelflugt under 1. verdenskrig ramte den i forvejen fattige københavnske arbejderbefolkning hårdt særlig hårdt. Det var baggrunden for, at velfærdsudvalget, der i februar 1917 var blevet nedsat af Københavns kommune, besluttede at oprette et folkekøkken, hvorfra der for en billig betaling kunne købes to retter varm mad dagligt. Allerede i marts samme år åbnede det første folkekøkken, det andet og større køkken åbnede sidst på året. Folkekøkkenerne eksisterede til Arkivalierne, der findes både i Magistratens 3. afdeling og folkekøkkenernes eget arkiv, giver indblik i folkekøkkenernes arbejde, bl.a. spisesedler, problemer med underskud, klager over maden og andre forhold mv. Du kan med fordel bruge journalerne, der er indgang til journalsagerne, til også at orientere dig i, hvilke typer sager, der findes. Magistratens 3. afdeling: Folkekøkkenjournalsager (KSA) Folkekøkkener: Journalsager (KSA) Folkekøkkener: Kopibøger: (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger (KSA) Scrapbog Indeholder avisudklip primært om folkekøkkenerne.

22 22 Valdemar Larsens arkiv: Scrapbog Består af avisudklip om bl.a. folkekøkkenerne. Valdemar Larsen var folkekøkkenernes driftsbestyrer (KSA) Valdemar Larsen arkiv: Diverse fotos, invitationer mv Indeholder bl.a. særtryk af Maanedskrift for Sundhedspleje 1918 med to mindre artikler om de københavnske folkekøkkener. (KSA) Offentlig hjælp og velgørenhed Københavns Understøttelsesforening blev oprettet i 1874 med det formål at yde midlertidig støtte til værdigt trængende for at holde dem væk fra det nedværdigende offentlige fattigvæsen. Foreningen var baseret på privat velgørenhed. Spørgsmålet om, hvorvidt Københavns Understøttelsesforening skulle have kommunal støtte havde længe været diskuteret i foreningen og i Borgerrepræsentationen. Det førte i 1905 til, at der i foreningens regi blev oprettet en kommunal afdeling, der havde til opgave at uddele det tilskud fra kommunen, som foreningen fik tildelt, til værdigt trængende uden om fattigvæsenet. Hvor landets øvrige kommuner fra 1908 fik oprettet kommunale hjælpekasser fungerede understøttelsesforeningen som sådan i København. I 1921 blev den kommunale afdeling udskilt fra understøttelsesforeningen. En kommunal hjælpekasse blev oprettet og fungerede frem til Kildematerialet fra Københavns understøttelsesforening giver bl.a. mulighed for at undersøge forholdet mellem understøttelsesforeningen og den kommunale afdeling/ hjælpekassen med særlig henblik på problemstillingen privat kontra offentligt hjælp til byens fattige. Forholdet til Den kommunale Hjælpekasse (KSA) Oprettelsen af Hjælpekassen (KSA) Forholdet til Hjælpekassen (KSA) Borgerrepræsentationens forhandlinger Se henvisninger i det særskilte register under Fattig- og forsørgelsesvæsen, og fra 1921 under Hjælpekasse. (KSA) Årsberetninger (KSA)

23 23 Kolstrup, Søren, 2011: Fra fattiglov til forsorgslov. Trykt i Dansk velfærdshistorie. Mellem skøn og ret. Bind 2. Perioden Red. Jørn Henrik Petersen, Klaus Petersen, Niels Finn Christiansen Mogensen J.C., 1924: Den frie fattigforsorg i Kjøbenhavn og Kjøbenhavns Understøttelsesforeningens historie. Udgivet af foreningen i anledning af dens 50-aars jubilæum. København. Sundheds- og sædelighedsforhold Kampen for bedre sundhed en vigtig opgave for Københavns Politi I 1853 blev København hærget af en kolera-epidemi, som kostede ca mennesker livet. Epidemien ramte også mange andre byer, men i langt mere beskedent omfang. I de følgende årtier blev der udfoldet store bestræbelser på at forbedre sundhedsforholdene i de danske byer og landsogne, idet man håbede på at undgå en gentagelse af epidemien. Et af resultaterne var loven af 12. januar 1858, som opfordrede de kommunale myndigheder til at udarbejde sundhedsvedtægter, der skulle administreres af lokale sundhedskommissioner. Allerede i 1860 erne blev denne opfordring fulgt af mange bykommuner samt nogle landkommuner. Da Københavns Politi i 1863 blev opdelt i 4 afdelinger, fik en af disse 3. Politiinspektorat ligefrem til hovedopgave at føre tilsyn med overholdelse af sundhedsvedtægterne. Samtidig besluttede man, at politidirektøren skulle være formand for Sundhedskommissionen. De tidlige sundhedsvedtægter handler for det meste om sikring af vandforsyningen og renligholdelse af gader og veje. Men herudover indeholder de københavnske vedtægter også detaljerede retningslinier for kontrol med usunde boliger, næringsmidler og erhvervsvirksomheder, der kunne have skadelig indflydelse på den offentlige sundhed. Københavns Politis arkiv (Landsarkivet for Sjælland, nu Rigsarkivet) indeholder mange arkivalier, der kan belyse sundhedsforholdene i storbyen. De fleste af disse findes i 3. Politiinspektorats arkiv (et delarkiv af politiarkivet). Det drejer sig bl.a. om journaler og tilhørende journalsager Næsten alle de 41 pakker med journalsager er henlagt efter emnegrupper. Dette betyder bl.a., at alle breve og notater om kolera og kopper mellem 1866 og 1886 er at finde i pk. 30. I disse år oplevede København i øvrigt en koppeepidemi, som ramte over mennesker, hvoraf ca. 700 afgik ved døden. Nogle saggrupper er imidlertid henlagt som særlige arkivserier. Det gælder bl.a.: Journalsager vedr. overbefolkede lejligheder Journalsager vedr. kælderlejligheder

24 24 Journalsager vedr. kontrol med logihuse og herberger Journalsager vedr. closetter m.m Alle disse arkivserier fylder en eller to arkivpakker. Men trods det beskedne omfang er flere af dem meget stofmættede, og til sammen giver de et fint indblik i bolig- og levevilkårene for dele af den københavnske underklasse. 3. Politiinspektorat gjorde også brug af et stort antal protokoller til at løse de forskellige kontrolopgaver. Således førte man lige fra 1863 til 1932 protokol over tilsynet med logihuse og herberger, og fra samme periode findes seks rækker af protokoller over skadelige (dvs. forurenende) næringsbrug. Det drejer sig bl.a. om bøger vedr. kødudsalg, kostalde, svinehold og virksomhed, der udvikler ubehagelig røg og lugt. I disse bøger kan man finde en side om hver af de relevante virksomheder, og her er der notater om ejere, bevillingsdatoer, særlige vilkår for bevillingen m.m. Protokollerne kan bl.a. bruges til undersøgelser af den geografiske spredning af bestemte erhvervstyper. Samtidige trykte publikationer En væsentlig, men ofte overset, kilde er Københavns Politis årsberetninger Beretning til Justitsministeriet angaaende Kjøbenhavns Politi. Her er der et stort statistisk materiale om hvert af politiets aktivitetsområder. For Sundhedspolitiet kan bl.a. nævnes den årlige tabel over de dødsårsager, som havde medført mere end 1 % af samtlige dødsfald i København. Tidsskriftet Bibliothek for Læger, 1809ff, indeholder mange væsentlige kilder bl.a. sammendrag af de årlige medicinalberetninger. Mange andre trykte publikationer er omtalt i litteraturen (se nedenfor). En samlet fremstilling: Kurt Jacobsen og Klaus Larsen: Ve og velfærd. Læger, sundhed og samfund gennem 200 år, Nogle større afhandlinger og antologier om sundhedsforhold i 1800-tallet: Gerda Bonderup: Cholera-Morbro er og Danmark. Billeder til det 19. århundredes samfunds- og kulturhistorie, Gerda Bonderup, Jørgen Mikkelsen og Lisbeth Skjernov (red.): af yderste Vigtighed for det hele Borgersamfunds Tryghed. Medicinalberetninger og deres anvendelsesmuligheder i historisk forskning, Anne Løkke: Døden i barndommen. Spædbørnsdødelighed og moderniseringsprocesser i Danmark 1800 til 1920, Nick Nyland: De praktiserende læger i Danmark Træk af det historiske grundlag for almen medicin, Niels Petersen og Helle Blomquist: Sundhed Byrokrati Politik, Morten A. Skydsgaard: Ole Bang og en brydningstid i dansk medicin, Blandt artikler af særlig relevans kan nævnes: Helle Blomquist: Kolera og rent vand. Undersøgelse af sundhedskommissioner vurderet på baggrund af en teori om retsudviklingen, Arkiv 1990, s

Kilde- og billedoversigt

Kilde- og billedoversigt Kilde- og billedoversigt Kilde 1 33: 1. Afgørelser i Magistratens 3. afdeling angående de uterlige børn, dec. 1868. Fra 1840 bestod Københavns bystyre af Magistraten og Borgerrepræsentationen. Magistraten

Læs mere

Sådan finder du kilder om kolonimagt

Sådan finder du kilder om kolonimagt Sådan finder du kilder om kolonimagt Den danske kolonimagt greb ind i mange aspekter af livet i Dansk Vestindien. Følgende kildegrupper er udvalgt som eksempler på de områder, hvor kolonimagten bestemte

Læs mere

Fra spørgsmål til arkivalier

Fra spørgsmål til arkivalier Fra spørgsmål til arkivalier - Om Daisy, guider og registraturer Folder nr. 05 Rigsarkivet Søgning efter arkivalier På et arkiv kan det til tider opleves som en indviklet proces at komme fra spørgsmål

Læs mere

Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier hos København og Frederiksberg kommuner

Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier hos København og Frederiksberg kommuner Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier hos København og Frederiksberg kommuner Indhold Kapitel 1 - Område Kapitel 2 - Bevaring- og kassation Kapitel 3 - Ikrafttrædelse m.v. Bilag Bilag 1

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 458 Offentligt [Det talte ord gælder] Der er stillet 2 spørgsmål til mig på baggrund af Godhavnsrapporten. Jeg besvarer spørgsmålene samlet.

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

Om at finde børn og unge i arkiver

Om at finde børn og unge i arkiver PÅ OPDAGELSE Om at finde børn og unge i arkiver Alle børn kommer i løbet af deres barndom til at stifte bekendtskab med en eller flere kommunale institutioner eller foranstaltninger. Men det er de børn,

Læs mere

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek

Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek Slægtsforskernes Bibliotek er en del af foreningen DIS-Danmark, Slægt & Data. Det er et special-bibliotek med værker, der er en del af vores fælles

Læs mere

FORENINGSARKIVER. Skoleforeningen

FORENINGSARKIVER. Skoleforeningen FORENINGSARKIVER Skoleforeningen Foren i rigsarkiver Skoleforeningen Foreløbige arkivfortegnelser udgivet af Landsarkivet for de sønderjyske Landsdele Åbenrå 1976. Forord: Skoleforeningen oprettedes den

Læs mere

Bevaring og kassation af arkivalier fra gymnasiale uddannelsesinstitutioner

Bevaring og kassation af arkivalier fra gymnasiale uddannelsesinstitutioner Bevaring og kassation af arkivalier fra gymnasiale uddannelsesinstitutioner Vejledning til bekendtgørelse nr. 343 af 6. maj 2008 om bevaring og kassation af arkivalier fra uddannelsesinstitutionerne, bilag

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

1 Brandforsikring og ildebrand

1 Brandforsikring og ildebrand 1 Brandforsikring og ildebrand Ulrich Alster Klug, 2014 ulrich@dannebrog.biz 1.1 Brandforsikring for Sjælland scannes til AO Brandforsikringsarkivalier, nemlig brandforsikringsprotokoller og brandtaxationsprotokoller

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Dagens program: Formanden bød velkommen til de fremmødte. En særlig velkomst til overlæge Peter Kramp, der holdt dagens foredrag samt til

Læs mere

Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening. fejrer 2. april års jubilæum

Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening. fejrer 2. april års jubilæum Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening fejrer 2. april 2017 25 års jubilæum Start på Havndal skole i 1992 Arkivets start Efter at Udbyneder-Kastbjerg sogne 1. april 1970 var blevet en del af den større

Læs mere

Sådan finder du kilder om slaveri

Sådan finder du kilder om slaveri Sådan finder du kilder om slaveri Indtil slaveriets ophævelse i Dansk Vestindien i 1848 var slaver og slaveri en fundamental del af livet på øerne. Derfor findes der oplysninger om slaver og slaveri i

Læs mere

Vedtægt for Frederikshavn Stadsarkiv

Vedtægt for Frederikshavn Stadsarkiv Vedtægt for Frederikshavn Stadsarkiv Frederikshavn Stadsarkiv er i henhold til Arkivlovens 7 offentligt arkiv for Frederikshavn Kommune. 1. Formål Frederikshavn Stadsarkiv har til formål: 1) at sikre bevaring

Læs mere

Dåben og dåbsritualets historie af Christian Thodberg

Dåben og dåbsritualets historie af Christian Thodberg Tidsskriftet Fønix, Årgang 2018, s. 237 240 Dåben og dåbsritualets historie af Christian Thodberg Martin Bendixen Rønkilde, sognepræst Sankt Nicolai Kirke, Kolding Dette værk er licenseret under en Creative

Læs mere

Socialforvaltningen Rådhuset 1599 København V Att.: adm. direktør Anette Laigaard. Sagsnr

Socialforvaltningen Rådhuset 1599 København V Att.: adm. direktør Anette Laigaard. Sagsnr Socialforvaltningen Rådhuset 1599 København V Att.: adm. direktør Anette Laigaard 28-03-2008 Sagsnr. 2007-97660 Sendt pr. e-mail: SOFFaellespost@sof.kk.dk, Anette.Laigaard@sof.kk.dk og SOF_Tilsyn@sof.kk.dk

Læs mere

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele I Valby er der ansat en medarbejder, som foretager det opsøgende gadeplansarbejde i bydelen. Det opsøgende arbejde har stået på i et år og er et

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Lavsarkiver på Sjælland.

Lavsarkiver på Sjælland. Lavsarkiver på Sjælland. Indledning. Hovedparten af de bevarede lavsarkivalier fra Sjælland udenfor København samt fra Lolland- Falster findes i det sjællandske lands-arkiv. I den foreliggende registratur

Læs mere

Der føres mange vidner i sagen, ikke bare de direkte implicerede, men også vidner, der skal gøre rede for de tiltaltes personlighed og levned.

Der føres mange vidner i sagen, ikke bare de direkte implicerede, men også vidner, der skal gøre rede for de tiltaltes personlighed og levned. Fra retssalen Sagen mod Mette Kruusens og Juliane Marie Cain vedrørende bordel uden for Nørreport Sagen om bordeldrift uden for Nørreport Kort om sagen: Fruentimmerne Mette Kruusens og Juliane Marie Cain

Læs mere

DAISY eksempler på søgning

DAISY eksempler på søgning side 1 af DAISY eksempler på søgning Ulrich Alster Klug 2011 dannebrog@dk-yeoman.dk www.dannebrog.biz Mange synes, det er svært at søge i DAISY, og derfor vil jeg i denne note give nogle eksempler på,

Læs mere

Tema: Skolens og undervisnings Historie

Tema: Skolens og undervisnings Historie Historie i Grundforløb 2004/05 1/6 Tema: Skolen undervisningens historie Tema: Skolens og undervisnings Historie Indholdsfortegnelse s.2: Didaktiske overvejelser mål og begrundelse s 3: Vinkler, problematiseringer

Læs mere

De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er:

De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er: De tre forskningsprojekter, som bliver præsenteret fra Island, er: 1. Lensforvaltningen i Island 1550 til 1682 og lensarkivet. numer to. Præsters og provsters arkiver i Nationalarkivet, et projekt som

Læs mere

Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn

Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn Tragiske omstændigheder ender lykkeligt i Caspers Stiftelse i Frederikshavn Da Frederikshavn Stadsarkiv for et års tid siden gik i gang med en større oprydning i kælderen under Frederikshavn Rådhus, dukkede

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro

Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Til Socialudvalget Orientering om spørgeskemaundersøgelse på indre Vesterbro Socialforvaltningen gennemførte i september en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MODTAGER AF FOLKEPENSION ELLER FØRTIDSPENSION? Som modtager af sociale ydelser

Læs mere

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse...

Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse... Føropgaver Systemskiftet 1901 Rigets Overlevelse Demokratiets udvikling og deltagere (1 lektion) Introducér periode og begreber for eleverne med det skriftlige undervisningsmateriale Systemskiftet 1901.

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Tiden går med.. Bestyrelsesmedlem, DIS-Danmark DIS-Danmarks bibliotek i Albertslund (bibliotek.dis-danmark.dk) Medredaktør på Slægtsforskeren

Læs mere

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g KØN I HISTORIEN Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g Køn i historien Køn i historien Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir & Jens A. Krasilnikoff

Læs mere

Dato: 4. juli 2018 Stats- og Menneskeretskontoret. Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen. Sagsnr.: Dok.:

Dato: 4. juli 2018 Stats- og Menneskeretskontoret. Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen. Sagsnr.: Dok.: Dato: 4. juli 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen Sagsnr.: 2018-750-0159 Dok.: 791222 KOMMISSORIUM for en undersøgelseskommission til gennemførelse af en supplerende

Læs mere

DET NYE ARKIVALIERONLINE. - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før

DET NYE ARKIVALIERONLINE. - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før DET NYE ARKIVALIERONLINE - inspiration til noget af dét, du måske IKKE har prøvet før FIND DIN SLÆGT De bedste kilder til slægtsforskning - udover kirkebøger og folketællinger - finder du samlet her. NYT

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Årlig redegørelse fra tilsynsudvalget vedrørende politiets og forsvarets efterretningstjenesters behandling af personoplysninger (Wamberg-udvalget)

Årlig redegørelse fra tilsynsudvalget vedrørende politiets og forsvarets efterretningstjenesters behandling af personoplysninger (Wamberg-udvalget) Oluf Engell Årlig redegørelse fra tilsynsudvalget vedrørende politiets og forsvarets efterretningstjenesters behandling af personoplysninger (Wamberg-udvalget) Partner Tlf 33 34 50 00 oe@bruunhjejle.dk

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 16 Tavlhøjcenteret Side. 2 Pas Pas har været anvendt så langt tilbage som i 1500tallet, men skulle bruges ved forskellige former for grænser. Hvis man kort skal karakterisere, hvad et pas er, så

Læs mere

NOTAT. Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet

NOTAT. Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet NOTAT Dato: 18. maj 2009 Kontor: Lovkontoret Notat om tidsubegrænset ophold efter opholdsdirektivet Dette notat har til formål at afdække en række problemstillinger i forbindelse med retten til tidsubegrænset

Læs mere

VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND STADSARKIV VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES OFFENTLIGE ARKIV ETABLERET I HENHOLD TIL ARKIVLOVENS 7

VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND STADSARKIV VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES OFFENTLIGE ARKIV ETABLERET I HENHOLD TIL ARKIVLOVENS 7 VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND STADSARKIV VEDTÆGT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES OFFENTLIGE ARKIV ETABLERET I HENHOLD TIL ARKIVLOVENS 7 GULDBORGSUND KOMMUNE APRIL 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold 1. Formål... 3 2.

Læs mere

TILGÆNGELIGHED: Håndskomagerel. tilgængeligt. januar 1984. (kasse 76-100) 28/10 8/11 1920. (Kasse 1-75 + 2 bd.) Skotøjsarbejderforbund,

TILGÆNGELIGHED: Håndskomagerel. tilgængeligt. januar 1984. (kasse 76-100) 28/10 8/11 1920. (Kasse 1-75 + 2 bd.) Skotøjsarbejderforbund, 1980 1 7 10 7 8 7 12 7 6 7 3 7 22 4 4 7 28/10 21 4 21 7 28 4 2 1 12012 21 8 AF: Per Askbo, Henning Gre11e januar 1984 NAVN: Dansk Skotøjsarbejderforbund ARKIVNR.:581 COMPACTNR.:lo A ( 175 + 2 bd.) Dansk

Læs mere

ESRUM GENNEM GENERATIONER. Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN

ESRUM GENNEM GENERATIONER. Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN ESRUM GENNEM GENERATIONER Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN Forord Side 3 Forord - hefte 1 I forordet til de to Esbønderup-hefter 2006 skrev jeg, at det ikke var min hensigt at skrive flere

Læs mere

KYS DET NU, DET SATANS LIV!

KYS DET NU, DET SATANS LIV! SKOLEMATERIALE KYS DET NU, DET SATANS LIV! TIL LÆRERNE. Skolematerialet til 'Kys det nu, det satans liv' har to overordnede formål: 1) At inspirere og levendegøre elevernes nysgerrighed i forhold til de

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

Velkommen som DIS-Danmark medlem

Velkommen som DIS-Danmark medlem Velkommen som DIS-Danmark medlem 3. udgave april 2013 DIS-Danmark Indholdsfortegnelse Velkommen som medlem i DIS-Danmark... 4 Hvad er DIS-Danmark?... 4 Generelt... 4 Lokalforeningerne... 4 Medlemsbladet

Læs mere

RUNDT OM JOHANNES En dreng i vanskeligheder

RUNDT OM JOHANNES En dreng i vanskeligheder RUNDT OM JOHANNES En dreng i vanskeligheder I maj 1914 møder politiet op på Hindegade skole ved Nyboder for at hente den 10-årige Johannes Rasmussen til afhøring. De mistænker ham for at have tændt ild

Læs mere

"Hemmelig" ransagning.

Hemmelig ransagning. - 99 Såfremt der er grundlag for mistanke om, at konvolutten indeholder andet end de fra ransagning undtagne meddelelser, må politiet imidlertid kunne foretage en foreløbig beslaglæggelse af konvolutten

Læs mere

Niels Egelund (red.) Skolestart

Niels Egelund (red.) Skolestart Niels Egelund (red.) Skolestart udfordringer for daginstitution, skole og fritidsordninger Kroghs Forlag Indhold Forord... 7 Af Niels Egelund Skolestart problemer og muligheder... 11 Af Niels Egelund Forudsætninger

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Kongelige og familieretslige bevillinger. Find de slibrige detaljer

Kongelige og familieretslige bevillinger. Find de slibrige detaljer Kongelige og familieretslige bevillinger Find de slibrige detaljer Familieretslige bevillinger Adoption, Vielsesbreve, Skilsmisse, Navneforandring. Desuden er følgende af betydning for slægtsforskeren:

Læs mere

Københavnske skiftearkivalier generelt 1

Københavnske skiftearkivalier generelt 1 Københavnske skiftearkivalier generelt 1 Københavnske skiftearkivalier generelt Her kan du finde oplysninger om de københavnske skifter, der findes på Arkivalieronline. Du kan finde oversigter over forskellige

Læs mere

Om at finde personer i 1900-tallet

Om at finde personer i 1900-tallet Om at finde personer i 1900-tallet PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Tiden går med.. Bestyrelsesmedlem, DIS-Danmark DIS-Danmarks bibliotek i Albertslund (bibliotek.dis-danmark.dk) Medredaktør på Slægtsforskeren

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål P fra Kulturudvalget:

Besvarelse af samrådsspørgsmål P fra Kulturudvalget: Kulturudvalget 2015-16 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 157 Offentligt 1 Samråd den 7. juni 2016 kl. 14.00-15.00 Besvarelse af samrådsspørgsmål P fra Kulturudvalget: Hvad kan statsministeren oplyse

Læs mere

VEDTÆGT FOR RUDERSDAL STADSARKIV

VEDTÆGT FOR RUDERSDAL STADSARKIV VEDTÆGT FOR RUDERSDAL STADSARKIV 1. Organisation Stk. 1. Rudersdal Stadsarkiv er en del af Historisk Arkiv for Rudersdal Kommune, og henhører under Rudersdal Kommunes Kulturområde samt det statsanerkendte

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 21 Tavlhøjcenteret Side. 2 Det første forsøg på et postvæsen vi ser herhjemme, er i Chr. II's verdslige lov fra 1522. Det blev dog aldrig til noget. Ideen blev senere taget op af Christian IV,

Læs mere

Eksamensprojekt

Eksamensprojekt Eksamensprojekt 2017 1 Eksamensprojekt 2016-2017 Om eksamensprojektet Som en del af en fuld HF-eksamen skal du udarbejde et eksamensprojekt. Eksamensprojektet er en del af den samlede eksamen, og karakteren

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Sammenhængende socialstatistik 1996

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Sammenhængende socialstatistik 1996 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Sammenhængende socialstatistik 1996 Nr. 12. 12. m aj 2000 Sammenhængende socialstatistik 1996 Gerd Helene Rummel Tlf.: 33 66 28 36 1. Indhold Den sammenhængende

Læs mere

Spørg om EU. Folketingets

Spørg om EU. Folketingets Spørg om EU Folketingets EU-Oplysning Indhold Hvad er EU-Oplysningen? side 3 Vi finder svaret til dig side 4 Vores publikationer side 6 www.eu-oplysningen.dk side 8 Her finder du os side 11 Folketingets

Læs mere

SLÆGTSFORSKERNES BIBLIOTEK

SLÆGTSFORSKERNES BIBLIOTEK Dette værk er downloadet fra Slægtsforskernes Bibliotek SLÆGTSFORSKERNES BIBLIOTEK Slægtsforskernes Bibliotek drives af foreningen Danske Slægtsforskere. Det er et special-bibliotek med værker, der er

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Mariehjemmenes historie

Mariehjemmenes historie 42 Mariehjemmenes historie Redigerede uddrag fra www.mariehjem.dk Mariehjemmene er historien om en stærk og socialt indigneret kvinde, der med den kapital, som hendes pensionsopsparing tillod, ønskede

Læs mere

TIL LÆREREN. Trin: Mellemtrin og Udskoling. Fag: Historie. Introduktion. Fælles mål som tidslinjen adresserer. Mere om opgaverne

TIL LÆREREN. Trin: Mellemtrin og Udskoling. Fag: Historie. Introduktion. Fælles mål som tidslinjen adresserer. Mere om opgaverne Trin: Mellemtrin og Udskoling Fag: Historie Introduktion Det er formålet med DR Skoles tidslinje, at eleverne på mellemtrin og i udskoling får generelt overblik over nogle af danmarkshistoriens væsentligste

Læs mere

$!!#! %%&'%() "%#! + #,,#"! $#!!-! #.%!!!! "'! "/0 10 1 2 3! %%%!%! # "!, "!% "! #!! 6 # " %, # 7%, 7% # %(, " 8, %%" 5%,!!/ 8 % 5!"!

$!!#! %%&'%() %#! + #,,#! $#!!-! #.%!!!! '! /0 10 1 2 3! %%%!%! # !, !% ! #!! 6 #  %, # 7%, 7% # %(,  8, %% 5%,!!/ 8 % 5!! !" $!!! %%&'%() $!"%!*+ "%! + "! $!!-! "% " '!.%!!!! "'! "/0 10 1 % 2 3! %%%!%! "! "!% %0 &""4! 5%/ 5% 0()$ "!!! 6 " " &!/ 7% % 7% 7% %( " 8 %%" 5%!!/ 8 % 5!"!% % 5%!%" *" % " % 9 ()$ %:" & "!/ ' " " ;'

Læs mere

Side. 1. Tavlhøjcenteret

Side. 1. Tavlhøjcenteret Side. 1 4 Tavlhøjcenteret Side. 2 Kirkebøger En kirkebog er en protokol med oplysninger om de kirkelige handlinger i et sogn. Kirkebøger fra før 1892 findes på mikrofilm på alle landsarkiverne. Kirkebøger

Læs mere

ANMELDELSE OM INDSAMLING i. h. t. lov om offentlige indsamlinger

ANMELDELSE OM INDSAMLING i. h. t. lov om offentlige indsamlinger Dato Journalnummer Forbeholdt politiet ANMELDELSE OM INDSAMLING i. h. t. lov om offentlige indsamlinger Modtaget: Regnskab skal afleveres den: Regnskab er afleveret den: Anmeldelsen skal indgives til politiet

Læs mere

Antisemitisme i Danmark?

Antisemitisme i Danmark? Arbejdsrapporter fra DCHF 5 Antisemitisme i Danmark? Forskningsseminar den 2. marts 2001 Red.: Michael Mogensen Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier

Læs mere

Vedtægter. 28. Februar 2015. www.rigsspillemand.dk

Vedtægter. 28. Februar 2015. www.rigsspillemand.dk Vedtægter 28. Februar 2015 1 Selskabets navn og hjemsted Selskabets navn er Danmarks Rigsspillemænd. Selskabet er indtil videre hjemmehørende i Roskilde, hvor det er stiftet. Danmarks rigsspillemænd er

Læs mere

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2016 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE INDHOLD 4 ARKIVLOVEN OG DET DIGITALE ARKIV FOR STATSLIGE MYNDIGHEDER Statslige

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014

Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014 Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014 Deltagere: 22 personer (inklusiv siddende bestyrelse) var mødt op til generalforsamlingen. Dagsorden: 1. Valg af

Læs mere

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 4 Forskellen på rig og fattig er stigende Siden 1985 er der sket en forskydning mellem klasserne. I 1985 tjente en person fra overklassen i gennemsnit 1,66 gange

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Hvorfor privatarkiver?

Hvorfor privatarkiver? Hvorfor privatarkiver? Birgitte Possing, dr.phil. Seniorforsker, professor og ansvarlig for private personarkiver Rigsarkivet, Danmark Hvad er et privatarkiv? Et arkiv, der består af unika, som ikke tilhører

Læs mere

Magtens hierarki. Den retslige kommandovej. Retsbetjentarkiver - en guldgrube for slægtsforskere. På opdagelse i retskilder før 1919

Magtens hierarki. Den retslige kommandovej. Retsbetjentarkiver - en guldgrube for slægtsforskere. På opdagelse i retskilder før 1919 På opdagelse i retskilder før 1919 Disposition: 1. Indledning 2. Retssager hvad skal du vide, før du starter? herunder den administrative opbygning og administrationens sagsbehandling og søgemidler 3.

Læs mere

www.handicaphistoriskselskab.

www.handicaphistoriskselskab. www.handicaphistoriskselskab. Historisk Selskab for Handicap og Samfund www.handicaphistoriskselskab.dk Årsmøde og generalforsamling den 9. april 2011 på Kofoedsminde i Rødbyhavn Årsmøde og generalforsamling

Læs mere

UDKAST til. Dato: 20. juni 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret. Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen. Sagsnr.: Dok.

UDKAST til. Dato: 20. juni 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret. Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen. Sagsnr.: Dok. Dato: 20. juni 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Henrik Skovgaard-Petersen Sagsnr.: 2018-750-0159 Dok.: 780917 UDKAST til KOMMISSORIUM for en undersøgelseskommission til gennemførelse

Læs mere

Plejebørn. Børneskæbner og plejeforhold ca

Plejebørn. Børneskæbner og plejeforhold ca Plejebørn Børneskæbner og plejeforhold ca. 1820-1920 Peders historie Fiskbæk Stoholm Viborg Grenå Århus Kerteminde Husby Rynkeby å Folketællingen 1. februar 1880 Birgitte: Ane Marie: København. Bor ellers

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 LOKK, Fredericia Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 Oversigt Udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Processuelt ophold Meddelelse af opholdstilladelse (Udl. 9) Forlængelse (Udl. 11)

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier i primærkommunerne

Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier i primærkommunerne Bekendtgørelse nr. 1000 af 28. september 2004 Bekendtgørelse om bevaring og kassation af arkivalier i primærkommunerne I medfør af 5, stk. 1, i Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 591 af 26. juni 2003

Læs mere

Hjemløse på forsorgshjem og herberger

Hjemløse på forsorgshjem og herberger Velfærdspolitisk Analyse Hjemløse på forsorgshjem og herberger Hjemløshed er et socialt problem, som kan komme til udtryk i forskellige hjemløshedssituationer. Nogle bor midlertidigt hos fx familie og

Læs mere

Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940

Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940 Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940 Mandtal over et besat Danmark Den 5. november 1940 var der folketælling i Danmark. Syv måneder før var landet blevet besat af tyske tropper. Folketællingen

Læs mere

På vandring med Blicher

På vandring med Blicher Hjemmesidens opbygning Projekts hjemmeside er opbygget således, at de 6 øverste grønne menupunkter henvender sig til eleverne og indeholder et omfattende bibliotek af fotografier, artikler, video og lydfortællinger

Læs mere

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 (Det talte ord gælder) Allerførst vil jeg gerne sige mange tak for invitationen til at være med til at fejre 150 års jubilæet

Læs mere

Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK).

Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK). Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK). Ansøgning: Sammenslutningen af Lokalarkiver i København fremsender hermed følgende

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

Testamenter Folder nr.

Testamenter Folder nr. Testamenter Folder nr. 27 Rigsarkivet Testamenter Med kirkens indtog i Danmark blev det det muligt for den enkelte selv at få indflydelse på, hvordan vedkommendes formue skulle fordeles mellem arvingerne.

Læs mere

Familieretlige sager. Michael Dupont. Frants Henningsen, Forladt dog ej af Venner i Nøden, 1888.

Familieretlige sager. Michael Dupont. Frants Henningsen, Forladt dog ej af Venner i Nøden, 1888. Familieretlige sager Michael Dupont Frants Henningsen, Forladt dog ej af Venner i Nøden, 1888. Hvad skal vi nå? Faderskabssager Skilsmissesager Adoptionssager Hvordan udfyldes en ansøgning Den korte version

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-584 Doknr. 85659 Dato 29-03-2019 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Vejledning til Statens Arkivers bevaringsbestemmelse for arkivalier hos pastoraterne

Vejledning til Statens Arkivers bevaringsbestemmelse for arkivalier hos pastoraterne Vejledning til Statens Arkivers bevaringsbestemmelse for arkivalier hos pastoraterne 2003 Indledning Statens Arkivers generelle kassationsbekendtgørelse Dette er en vejledning til Statens Arkivers bevaringsbestemmelser

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Opholdstilladelse til gæstearbejders barn

Opholdstilladelse til gæstearbejders barn Opholdstilladelse til gæstearbejders barn Anmodet justitsministeriet om at tage en sag om opholdstilladelse til et barn af en herboende pakistansk gæstearbejder op til fornyet overvejelse, selv om barnets

Læs mere

Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere

Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere Tryghed kræver handling Sådan vil Socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt unge yderligere Aarhus er grundlæggende en tryg by at bo og færdes i, fordi vi har tillid til hinanden og passer

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere