TOPPEN PÅ AF... Informations- og KommunikationsTeknologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TOPPEN PÅ AF... Informations- og KommunikationsTeknologi"

Transkript

1 TOPPEN PÅ AF... Informations- og KommunikationsTeknologi

2 HOMECARE telemedicin VoIP interaktivt tv computerspil 4G virtuel kirurgi billeddiagnose maskinintelligens trådløs sikkerhed satellitkommunikation konvergens i teleinfrastrukturer trådløs kommunikation software defineret radio IT-STØTTEDE OPLEVELSER rekonfigurerbare systemer intelligente transportsystemer lokationsbaserede services intelligent INDLEJRET software beslutningsstøtte medicinsk Vejen til TOPPEN Det er altid en kamp at nå toppen. Men når man står der, er det alle anstrengelserne værd. Man bruger et øjeblik på at nyde det. Og så begynder man at tænke på den næste udfordring. Gennem mere end 30 år har Aalborg Universitet (AAU) indtaget førerpositionen inden for en række højteknologiske discipliner. Toppen er nået gennem en målrettet indsats og en konstant stræben efter forbedring. Derfor anerkendes universitetets forskning og undervisning inden for Informations- og KommunikationsTeknologi også både nationalt og internationalt. Mange teknologiske tangenter IKT er en forkortelse for Informations- og KommunikationsTeknologi. Betegnelsen er blevet vigtig på AAU, fordi den fungerer som et samlende begreb for en meget bred gruppe af forskningsområder. Og det er netop bredden, der adskiller AAU fra andre internationale universiteter. Med højt profi leret IKTforskning i så forskellige discipliner som mobilteknologi, intelligente indlejrede systemer, sundheds-ikt og IKT-støttede oplevelser har AAU mange tangenter at spille på. Forskningens bredde på AAU har desuden skabt et blomstrende tværfagligt miljø. Teknologier, brancher og ekspertiseområder mikses til en vital cocktail af innovation og kreativitet. AAU i verdenseliten Med stort fokus på international vidensdeling blander AAU sig i forskningens verdenselite. I dag har AAU mere end 500 internationale universiteter som samarbejdspartnere. Mange verdensførende forskere vælger Aalborg som base for deres nytænkende projekter. Universitetet som helhed har desuden involveret sig i en lang række nationale og internationale forskningsprojekter med offentlige og private partnere. Fremtiden skrives her Den brede ekspertise inden for IKT giver AAU en fremtrædende rolle i formuleringen af fremtidens teknologi. Lige nu arbejder forskere overalt på universitetet med de IKT-redskaber, -design og -oplevelser, som de næste generationer skal nyde godt af. AAUs forskning sikrer dermed danske virksomheder og teknologier en rolle i det hastigt voksende globale marked inden for IKT. Ved at måle sig med de allerbedste og fortsætte den fokuserede indsats på IKT-området vil AAU også i fremtiden sætte dagsordenen og erobre toppen af fremtidens IKT.

3 På toppen af TEKNOLOGIEN En vandretur gennem campus på Aalborg Universitet vil overraske og begejstre de fl este med interesse for teknologi. Overalt summer det af nytænkning og inspiration. Inden for få øjeblikke kan man opleve robotter, satelitter, virtuel kirurgi, lokationsbaserede services og den næste generation af GPS-navigation. Også MAGNET Beyond, EUs største forskningsprojekt inden for mobil og trådløs kommunikation, styres fra Aalborg. De store teknologiske fremskridt skyldtes fremsynede forskere med fi ngeren på pulsen. Det har forskerne på AAU også i dag. Derfor spiller AAU en afgørende rolle for fremtidens IKT, der også omfatter vækstområder som oplevelsesøkonomi, sundhedsteknologi og intelligent indlejret software. Særligt succesfuld er AAU, når det drejer sig om at omdanne IKT-forskning til erhvervsresultater Forskning bliver til teknologi I dag foregår en fjerdedel af den offentlige danske IKT-forskning i Nordjylland. Det vidner om, at regionen både er et nationalt og internationalt kraftcenter. Derfor tiltrækkes også IKT-forskere fra hele verden. Her kan de drage nytte af den store koncentration af eksperter og dermed blive en del af den verdensførende forskning inden for fx mobilteknologi, indlejrede systemer eller intelligent software. Særligt succesfuld er AAU, når det handler om at omdanne IKT-forskning til erhvervsresultater. Patentansøgninger, spin-off-virksomheder, netværksdannelser og udviklingssamarbejder vidner om, at forskningen bliver anvendt. Fingeren på pulsen AAU spillede en vigtig rolle, da de første standarder for mobiltelefoni blev udviklet. Det var også her, man opfandt mobiltelefonens indbyggede antenne.

4 Forskning i VERDENSKLASSE Med mere end 30 års erfaring er AAU i dag verdensførende inden for IKT-forskning. En innovativ tankegang, et stærkt team af forskere og unikke tværfaglige samarbejder har banet vejen frem. Det er den evige nysgerrighed og den altoverskyggende entusiasme, der gennemsyrer og bærer forskningen inden for IKT på AAU. Det dynamiske forskningsmiljø tiltrækker både ph.d. studerende og forskere fra hele verden. De kommer for at tage del i den nytænkning, der udspiller sig her i et af Europas største og mest udbyggede forskningsmiljøer inden for IKT. IKT-forskningen ved AAU er især funderet ved Institut for Elektroniske Systemer ( og Institut for Datalogi ( Desuden foregår den nyskabende forskning i IKT-miljøerne ved Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi ( Institut for Kommunikation ( aau.dk) og Institut for Medieteknologi og Ingeniørvidenskab ( aau.dk). Fælles for alle institutter er, at de huser højtestimerede, internationalt anerkendte IKT-forskningsgrupper. Herudover er fl ere forskningsmiljøer organiserede i centre. Tværfaglig bredde Tværfagligheden blandt forskerne på AAU udgør et helt unikt og innovativt miljø. Den brede forskning skaber tværfaglige samarbejder, der igen genererer nye og spændende resultater. Dermed sikres det, at nye IKT-forskningsområder hele tiden er under opbygning og udvikling. Med den lange tradition for tætte bånd til erhvervslivet giver mange af forskningsresultaterne endog direkte økonomisk afkast for både universitet og virksomheder. Mange IKT-forskere indgår således i kontraktforskning med industrielle partnere, ligesom et stort antal spin-off-virksomheder, patenter og licenser er udsprunget af forskningen. Med i verdenseliten AAUs IKT-forskere deltager i internationale forskningsprojekter og er medlemmer af en række højtestimerede internationale bedømmelsesudvalg. Anerkendelsen af forskernes arbejde er tydeliggjort ved, at internationale evalueringer har udpeget Aalborg Universitet til at være blandt de absolut førende i verden inden for blandt andet trådløs kommunikation, datalogi, indlejret software og sundhedsteknologi.

5 IKT på TOPPEN IKT-forskningen på AAU er organiseret i en række centre og institutter. Centrene er tværfaglige enheder, der sigter mod udadvendte aktiviteter. Forskningscentrene ved AAU indbyder erhvervslivet til at indgå forsknings- og udviklingssamarbejder inden for elektroniske systemer, datalogi, oplevelsesøkonomi, kommunikations- og sundhedsteknologi. CENTER FOR INDLEJREDE SOFTWARE SYSTEMER Indlejrede software systemer beskriver dedikeret hardware og software indbygget i vore omgivelser med henblik på forøget komfort og funktionalitet. CISS er internationalt anerkendt for sin ekspertise på området. Fremover vil der være intelligente indlejrede systemer i alt fra airconditioneringsanlæg til skibskedler, medicinering og landbrugsdrift. CISS er et innovativt erhvervsrettet kompetencecenter, som over en 4-årig periode har iværksat adskillige erhvervsrettede samarbejdsprojekter. APEX ApEx er teknologicenter for anvendt oplevelsesøkonomi. Centrets formål er at koordinere og fremme indsatsen inden for oplevelseserhvervene. Herunder arbejder centret bl.a. med innovationsprojekter sammen med erhvervspartnere, kompetenceudvikling, forbedring af de kreative rammebetingelser for vækstlagene samt klyngedannelser inden for de kreative erhverv. Bag ApEx står et partnerskab af de vigtigste offentlige og private aktører inden for oplevelsesøkonomi. AALBORG UNIVERSITY SPACE CENTER CENTER FOR INTELLIGENTE TRANSPORT SYSTEMER ITS står for Intelligente Transport Systemer og er anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i infrastruktur og køretøjer. Missionen er at få mere sikker, miljøvenlig og effektiv transport. Center for ITS, CITS, bygger bro mellem ITS-forskning og erhvervsliv blandt andet gennem projekter som Trafi ksikre Unge, Intelligent Trafi kinformation og Dynamisk Turistinformation. CITS er også bindeled mellem trafi kforskning og datalogi og skaber grobund for forskning på tværs af fagområder. AAU Space Center deltager i forskningen, der ligger til grund for den europæiske rumfartsforskning. Med stor international anerkendelse udvikles måleinstrumenter, der implementeres på rummissioner fra hele verden. Centeret er i dag centrum for udvikling og opsendelse af forskningssatellitter. De mange eksperter kommer fra vidt forskellige baggrunde på AAU. CENTER FOR MODELBASERET MEDICINSK BESLUTNINGSSTØTTE MMDS udvikler og afprøver medicinske beslutningsstøttesystemer, bl.a. til optimal kunstig ventilation af kritisk syge patienter og til diagnose og antibiotikabehandling af alvorlige infektioner. Systemerne er baserede på matematiske modeller, fysiologiske systemer og arbejdet foregår i samarbejde med internationale virksomheder, lokale spin-off-virksomheder og sundhedssektoren.

6 CENTER FOR NETVÆRKS- PLANLÆGNING CNP forsker tværfagligt i nye avancerede metoder til strukturering og planlægning af den fremtidige bredbåndsinfrastruktur og er drivkraften bag en ny international udbudt uddannelse, Network Planning and Management. En central opgave er hurtig formidling af forskningsresultater til erhvervslivet, hvor der samarbejdes aktivt med en række af de nye danske bredbåndsinitiativer. DAISY Den samlede mængde data i verden vokser for hver eneste dag. Film og musik digitaliseres. Erhvervslivet stræber efter elektroniske løsninger til handel og service. Derfor bliver behovet for datamanagement kun større og større og i samarbejde med industrien gennemføres en række forskningsprojekter på internationalt niveau. På den måde bidrager Daisy til den teknologibaserede innovation. E-LEARNING LAB Center for Brugerdreven Innovation, Læring og Design (ell) bidrager til udvikling af den nyeste viden, metoder, design og services inden for e-læring, informationsarkitektur og menneske-maskineinteraktion. ell har iværksat adskillige erhvervs- og institutionssamarbejder. ell har en global vision om at mindske verdens digitale kløfter og bidrage til design af IKT på et bæredygtigt grundlag. CENTER FOR SOFTWARE DEFINED RADIO Med den hastige udvikling inden for elektroniske komponenter foretages implementering af trådløse kommunikationssystemer i stigende omfang ved hjælp af digitale og programmerbare arkitekturer. Center for Software Defi ned Radio har, via industrielle samarbejdsprojekter, til formål at tilvejebringe og formidle viden, som med relation til radioteknologi og -applikationer muliggør udnyttelse af de nyeste IKT-teknologier. CENTER FOR TELEINFRASTRUKTUR Center for TeleInfrastruktur s (CTIF) mål er at fremme konvergensen mellem telekommunikation og dens netværksbaserede infrastruktur for derved at tilgodese det stigende behov for pålidelig og hurtig adgang til bredbåndsnet, bredbåndskommunikation og dermed forbundne tjenester for alle hvor som helst når som helst. Forskningen er i den absolutte verdensklasse og med mere end 150 forskere tilknyttet de 10 forskningsgrupper er CTIF et af AAUs store satsningsområder. DANISH NETWORK FOR INTELLIGENT EMBEDDED SYSTEMS DaNES er en platform under Højteknologifonden med base på AAU og med deltagelse af forskningsgrupper fra to danske universiteter samt med deltagelse fra en lang række virksomheder. Idegrundlaget bag DaNES er en modeldrevet og komponentbaseret tilgang til udvikling af generiske platforme inden for intelligente indlejrede systemer, som muliggør effektiv realisering af en produktfamilie inden for et givet anvendelsesområde. DANISH GPS CENTRE Satellitbaseret positionering er på vej til at blive en del af alles hverdag. GPS-modtageren bliver en brugsting på linje med bilen, køleskabet, radioen, TV m.v. Forskningen på Danish GPS Centre omfatter generel viden om systemet samt bygning af software og hardware modtagere. Centeret bidrager endvidere til udviklingen af det nye europæiske Galileo system, der vil levere væsentligt mere præcise positioner end GPS. INDIMEDIA /EXCITE InDiMedia forsker i interaktiv kommunikation og nye digitale medier fra en brugercentreret tilgangsvinkel. Fokus er bl.a. interaktivt tv, computerspil og digitalt design. Derudover kører InDiMedia en række udviklingsprojekter og netværk sammen med erhvervspartnere. InDiMedia er vært for den europæiske organisation for interaktivt digitalt tv, EuroITV og er også sekretariat for AAUs tværfakultære center for oplevelsesøkonomi, ExCITe, Center for Experience Economy, Creative Industries and Technologies. VIRTUELT CENTER FOR SUNDHEDSINFORMATIK V-CHI er et forskningssamarbejde centreret om udvikling, implementering og anvendelse af sundheds-it-systemer. Aktiviteterne omfatter kliniske informationssystemer, rækkende fra elektronisk patientjournal (EPJ) over dedikerede diagnostiske systemer til telemedicin og home-care. V-CHI samordner AAUs aktiviter inden for sundhedsinformatik og har universiteter, offentlige og private virksomheder som samarbejdspartnere.

7 I samspil skaber industri, forskning og uddannelse et innovativt forretningsmiljø På toppen af ERHVERVSLIVET Forskning er intet uden erhvervsliv og erhvervsliv intet uden forskning. Det er fi losofi en bag det meget nære parløb, som fi nder sted mellem AAU og både danske og internationale virksomheder. I dag er Nordjylland hjemsted for udviklingsafdelinger, der repræsenterer nogle af verdens allerstørste IKT-virksomheder. Den slags virksomheder kommer kun, hvis der er noget at hente og det er der på AAU. Lokale og internationale virksomheder udnytter både det nære samarbejde med universitetets forskere og muligheden for at rekruttere de mange kandidater, der uddannes på universitetets IKT-uddannelser. I samspil skaber industri, forskning og uddannelse et innovativt forretningsmiljø, som giver grobund for et succesfuldt erhvervsliv. IKT er i dag relevant for stort set alle brancher fx sundhedssektoren, turisme, oplevelseserhverv, landbrug, byggeri, fødevare- og procesindustri, der alle anvender IKT som det primære eller understøttende element for deres forretningsområde. Tværfaglig teknologi Informations- og KommunikationsTeknologi fi ndes i alle afskygninger og i alle typer af produkter. Computerspil, beslutningsstøttesystemer og klimastyringsanlæg er eksempler på produkter, der udnytter IKT. IKT designes og bygges ind i stort set alt. Netop derfor er tværfagligheden på universitetet vigtig for erhvervslivet. Når forskere og studerende arbejder tværfagligt opstår et unikt og banebrydende miljø til udvikling af fremtidens højteknologiske produkter. Forskere og studerende prioriterer nære relationer til erhvervslivet, og dermed er grundlaget lagt for en innovativ og international IKT-klynge.

8 AAU er unik på grund af bredden i IKT forskningen og den deraf blomstrende tværfaglighed VIDSTE du...at AAU har udpeget sundhedsteknologi og telekommunikation som særlige indsatsområder...at den første sundhedsrelaterede IKT-virksomhed fra AAU blev udspundet for 25 år siden...at AAU samarbejder med mere end 20 % af alle mindre og 30 % af alle større IKT-virksomheder i Danmark...at AAU er Danmarks største IKT-universitet på bachelor- og kandidatniveau...at interessen for oplevelsesøkonomi i Nordjylland er så stor, at AAU på bare 3 år har opbygget projektsamarbejde med 85 virksomheder inden for området...at Danmarks to mest citerede forskere inden for datalogi er AAU-professorerne Kim G. Larsen og Christian S. Jensen...at AAUs Institut for Datalogi i 2006 blev kåret til at være verdensførende...at den integrerede antenne i din mobiltelefon er opfundet på AAU...at 26 % af den offentlige forskning inden for IKT foregår i Nordjylland...at AAU med professor Ramjee Prasad i spidsen koordinerer MAGNET Beyond, som er EUs største satsning inden for mobil og trådløs kommunikation med et samlet budget på 78 mill. kr....at AAU samarbejder med mere end 500 internationale universiteter...at AAU i september 2006 blev udnævnt som det universitet i Danmark, der er bedst til at samarbejde med erhvervslivet

9 Institut for Elektroniske Systemer Institutleder Børge Lindberg: Institut for Datalogi Institutleder Kristian G. Olesen: Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi Institutleder Kim Dremstrup Nielsen: Institut for Kommunikation Institutleder Christian Jantzen: Institut for Medieteknologi og Ingeniørvidenskab Institutleder Erik Granum: Tlf

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Invio Innovationsnetværk for oplevelseserhverv

Invio Innovationsnetværk for oplevelseserhverv Invio Innovationsnetværk for oplevelseserhverv Jens F. Jensen, professor i interaktive digitale medier, Aalborg Universitet Netværksleder for Invio Innovationsnetværk for oplevelseserhverv Invio Innovationsnetværk

Læs mere

Cultural HeriTALEs Kulturarvsklyngen. Klyngeorganisation for oplevelsesorienteret museumsformidling og ny teknologi i region Nordjylland

Cultural HeriTALEs Kulturarvsklyngen. Klyngeorganisation for oplevelsesorienteret museumsformidling og ny teknologi i region Nordjylland Cultural HeriTALEs Kulturarvsklyngen Klyngeorganisation for oplevelsesorienteret museumsformidling og ny teknologi i region Nordjylland Kulturarv og oplevelsesøkonomi I oplevelsesøkonomien konkurrerer

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden IT UNIVERSITETET Velkommen til den digitale verden IT Universitetet er dedikeret akademisk viden, der har med computeren at gøre; uddannelse og forskning inden for spil, kommunikation, business og softwareudvikling.

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Fællesskab, sammenhæng og forenkling

Fællesskab, sammenhæng og forenkling Strategi 2018 Fællesskab, sammenhæng og forenkling Region Nordjylland skal sikre borgerne bedre kvalitet, øget faglighed og driftsøkonomisk bæredygtighed inden for alle tre sektorer; Sundhed, Specialsektoren

Læs mere

Oversigt over EAN-lokationsnr. på Aalborg Universitet pr. 15. november 2017

Oversigt over EAN-lokationsnr. på Aalborg Universitet pr. 15. november 2017 Oversigt over EAN-lokationsnr. på Aalborg Universitet pr. 15. november 2017 Afdeling/Institut EAN-nummer Adresse Postnr./By Fællesområdet Rektor 5798000417076 Fredrik Bajers Vej 5 9220 Aalborg Ø Universitetsdirektøren

Læs mere

Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland

Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland Vi vil være danmarksmestre i at skabe sammenhæng i patientforløbene Visionerne frem mod 2020 Sammenhæng og udvikling er rammen. De syv visioner understøtter

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

Velkommen. More.Creative infomøde!

Velkommen. More.Creative infomøde! Velkommen More.Creative infomøde! Agenda Velkomst Hvorfor More.Creative? Formål med mødet Om More.Creative Q&A Mulighed for projektsparring Hvorfor More.Creative? De kreative erhverv rummer et stort potentiale

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune

Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune Samarbejdsaftale Mellem Aarhus Universitet og Silkeborg Kommune AARHUS AU UNIVERSITET Indholdsfortegnelse Aftalens parter... 2 Præambel... 2 Aftalens indhold... 3 1. Vækst og entrepreneurship... 3 2. Folkesundhed...

Læs mere

IT erhvervene i tal Maj 2014

IT erhvervene i tal Maj 2014 IT erhvervene i tal Maj 2014 IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BusinessAalborg for BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Hensigten

Læs mere

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 Invio Hvad for noget? Innovationsnetværk for videnbaseret Oplevelsesøkonomi 1. Juni 2010 31. maj 2014 InViO konsortium AAU ExCITe

Læs mere

Design og innovation på Sygehus Lillebælt

Design og innovation på Sygehus Lillebælt Design og innovation på Sygehus Lillebælt Innovationsudvalget den 22. august 2013 Dorthe Crüger, lægelige direktør Helle Adolfsen, sygeplejefaglig direktør Niels Nørgaard Pedersen, adm. sygehusdirektør

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Rådet for Teknologi og Innovations indsatser Nye innovationsnetværk 2009 IKT, herunder indlejrede, mobile og pervasive

Læs mere

AMBITIONEN. Et internationalt anerkendt maritimt miljø, der tiltrækker virksomheder, udvikler kompetencer og skaber erhvervsøkonomisk vækst

AMBITIONEN. Et internationalt anerkendt maritimt miljø, der tiltrækker virksomheder, udvikler kompetencer og skaber erhvervsøkonomisk vækst MARITIM FORSKNING AMBITIONEN Igennem tæt samarbejde med det maritime erhverv og universitetet er det hensigten at etablere maritim forskning på udvalgte områder. Nordjylland klarer sig godt i den internationale

Læs mere

Hvad er Pervasive Healthcare?

Hvad er Pervasive Healthcare? Hvad er Pervasive Healthcare? Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Agenda Hvad er Pervasive Computing Center for Pervasive Computing i Århus Visioner

Læs mere

Strategi for Digital Arts Initiative

Strategi for Digital Arts Initiative Af Christian Ulrik Andersen. Associate Professor, Ph.D Head of Digital Arts Initiative, Arts, Aarhus University Opdateret efter behandling i fakultetsledelse, Digital Arts Initiative og Akademisk Råd.

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

ET MODERNE OG INNOVATIVT UNIVERSITET

ET MODERNE OG INNOVATIVT UNIVERSITET IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN ET MODERNE OG INNOVATIVT UNIVERSITET Vi gør Danmark usædvanligt dygtig til at skabe værdi med it OM IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-Universitetet i København er et selvstændigt,

Læs mere

Aarhus Universitets Strategi

Aarhus Universitets Strategi Aarhus Universitets Strategi 2008-2012 Lauritz B. Holm-Nielsen 2 Mission, Vision og Værdier Aarhus Universitets mission er gennem forskning samt forskningsbaseret uddannelse, formidling og rådgivning at

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

TEKNOLOGI I FREMTIDENS PLEJESEKTOR

TEKNOLOGI I FREMTIDENS PLEJESEKTOR Program Torsdag den 27. oktober 2011 kl. 13.30-17.30 V-Cen-TAH, lokale B3-104, Aalborg Universitet HVORDAN BANES VEJEN FOR TRIVSEL FOR ÆLDRE OG HANDICAPPEDE GENNEM TEKNOLOGISK INNOVATION? Temamøde i ATV

Læs mere

BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger

BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger BrainsBusiness - en af Europas stærkeste IKT-klynger BrainsBusiness er et stort privat/offentligt partnerskab på IKT-området, som arbejder for at støtte og udvikle den nordjyske IKT-klynge. Målet er at

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

VELKOMMEN. Strategicafé et nyt koncept afprøves En ambition om at skabe bred involvering Ønske om relevante input fra så mange som muligt

VELKOMMEN. Strategicafé et nyt koncept afprøves En ambition om at skabe bred involvering Ønske om relevante input fra så mange som muligt VELKOMMEN Strategicafé et nyt koncept afprøves En ambition om at skabe bred involvering Ønske om relevante input fra så mange som muligt Program for dagen: Introduktion til strategiprocessen hvor er vi

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS)

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Herlev Hospital Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Strategi og udviklingsplan 2009-2012 Mission Vision DIMS er en højt specialiseret forsknings-, udviklings- og uddannelsesenhed vedrørende

Læs mere

IKON. Interregional KulturOplevelses Netværk

IKON. Interregional KulturOplevelses Netværk Jens F. Jensen Professor i interaktive multimedier ExCITe Center for Experience Economy, Creative Industries and Technologies ApEx Center for anvendt oplevelsesøkonomi Aalborg Universitet IKON Vidensdel

Læs mere

IDA 4. oktober 2011 Sundheds- og velfærdsteknologi det regionale perspektiv

IDA 4. oktober 2011 Sundheds- og velfærdsteknologi det regionale perspektiv IDA 4. oktober 2011 Sundheds- og velfærdsteknologi det regionale perspektiv Dorte Stigaard, direktør Sundheds- og velfærdsteknologi.. hvad handler det om? at reformere sundhedssektoren at gøre det bedre

Læs mere

Innovation Cluster Center for Defence, Space & Security Charlotte Dalqvist, Business Development Manager, CenSec charlotte@censec.dk +45 2629 7631 www.censec.dk EOT Møde 30.01.2019 CenSec Center for Defence,

Læs mere

whole lot of science going on STRATEGI FOR Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo til venstre

whole lot of science going on STRATEGI FOR Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo til venstre Logotype: CMYK U/C 0/0/0/70 Logo: CMYK U Logo: CMYK C 100/90/0/35 100/100/0/28 STRATEGI FOR Principopsætning på publikationer Principopsætning til andre formål end publikationer Vandret variant med logo

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Strategi 2020. Sammen skaber vi fremtidens velfærd i Danmark

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Strategi 2020. Sammen skaber vi fremtidens velfærd i Danmark UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Strategi 2020 Sammen skaber vi fremtidens velfærd i Danmark En fælles retning mod 2020 University College Lillebælts mission, vision og strategier danner tilsammen billedet

Læs mere

Invio Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi

Invio Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi Invio Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi Jens F. Jensen, professor i interaktive digitale medier, Aalborg Universitet Netværksleder for Invio Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi Invio Innovationsnetværk

Læs mere

Center for Logistik og Samarbejde - CLS. Peter Høy, Projektdirektør

Center for Logistik og Samarbejde - CLS. Peter Høy, Projektdirektør Center for Logistik og Samarbejde - CLS Peter Høy, Projektdirektør Aalborg Havn Den intelligente Havn Den intelligente havn har tre roller: 1. Konkurrencedygtig havnevirksomhed Udvikling af logistik og

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4 Hillerød C4 Hillerød er en interesseorganisation for alle vækstorienterede virksomheder i hovedstadsregionen. Det er vores mission at gøre regionen attraktiv for

Læs mere

Steno Diabetes Centre i Danmark: Hvad er visionen og hvilken rolle har sygeplejerskerne i fremtidens diabetesbehandling?

Steno Diabetes Centre i Danmark: Hvad er visionen og hvilken rolle har sygeplejerskerne i fremtidens diabetesbehandling? Steno Diabetes Centre i Danmark: Hvad er visionen og hvilken rolle har sygeplejerskerne i fremtidens diabetesbehandling? 31. Landskursus i Fagligt Selskab for Sygeplejersker Kolding, 27. oktober 2017 Allan

Læs mere

FÅ INSPIRATION TIL DIT VALG. Program. Kandidatdag 2013. Kroghstræde 3 Fibigerstræde 15 og 16 Fredrik Bajers Vej 7

FÅ INSPIRATION TIL DIT VALG. Program. Kandidatdag 2013. Kroghstræde 3 Fibigerstræde 15 og 16 Fredrik Bajers Vej 7 FÅ INSPIRATION TIL DIT VALG Program Kandidatdag 2013 Kroghstræde 3 Fibigerstræde 15 og 16 Fredrik Bajers Vej 7 Mød os på Kroghstræde 3 Humaniora Anvendt filosofi Culture, Communication and Globalization

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden

Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Ny erhvervsudviklingsstrategi for Region Hovedstaden Oplæg ved Jens Chr. Sørensen Møde i Vækstforum for Region Hovedstaden 8. september 2006 Oversigt over oplæg Hvad skal erhvervsudviklingsstrategien?

Læs mere

TEAM DANMARKS FORSKNINGS-, INNOVATIONS- OG UDVIKLINGSSTRATEGI

TEAM DANMARKS FORSKNINGS-, INNOVATIONS- OG UDVIKLINGSSTRATEGI Forskningsstrategi 1 TEAM DANMARKS FORSKNINGS-, INNOVATIONS- OG UDVIKLINGSSTRATEGI 2017-2020 KORT FORTALT 2 Forskningsstrategi INTRODUKTION Team Danmarks ambitioner for dansk eliteidræt er høje. Derfor

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling

Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling Forskning og udviklingsarbejde inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) - Forskningsstatistik 2005 Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade

Læs mere

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden

Forskning LÆGEFORENINGEN. en nødvendig investering i fremtiden LÆGEFORENINGEN Forskning en nødvendig investering i fremtiden Bedre forebyggelse, diagnostik og rehabilitering forudsætter, at rammer og vilkår for lægers forskning og arbejde med innovation prioriteres

Læs mere

FORSKNING OG ANALYSE SUBSTRATEGI

FORSKNING OG ANALYSE SUBSTRATEGI FORSKNING OG ANALYSE SUBSTRATEGI VÆSE NTLIG VIDEN DER SÆTTER STANDARDER O G INTRO VÆSENTLIG VIDEN DER SÆTTER STANDARDER OG SKABER FORANDRING MISSION ˮ Institut for Menneskerettigheder skal beskytte og

Læs mere

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Professionshøjskolerne en ny kontekst og omstilling til nye opgaver

Læs mere

Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi

Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi Erling Henningsen 1980 Civilingeniør, M.Sc.EE, (Aalborg Universitet) 1981 - Medstifter / direktør for Judex A/S Udvikler software og hardware

Læs mere

Aftale om vidensamarbejde mellem Randers Kommune og Aalborg Universitet

Aftale om vidensamarbejde mellem Randers Kommune og Aalborg Universitet Aftale om vidensamarbejde mellem Randers Kommune og Aalborg Universitet Aftalens parter Aftalen er indgået mellem Randers Kommune og Aalborg Universitet (AAU). Aftaleperiode Aftalen gælder for juni 2012

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot Systems Engineering

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot Systems Engineering Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot Systems Engineering Studieordningen er delt op i

Læs mere

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2017 (OR. en) 14320/17 RECH 359 COMPET 751 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Forberedelse af samlingen

Læs mere

Stillings- og personprofil Skoleleder

Stillings- og personprofil Skoleleder Stillings- og personprofil Skoleleder Maglegårdsskolen Marts 2015 Generelle oplysninger Adresse Maglegårdsskolen Maglegård Skolevej 1 2900 Hellerup Telefon: 39 98 56 00 Stilling Skoleleder Reference Ansættelsesvilkår

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Stærke forskningsmiljøer er en forudsætning for et sundhedsvæsen i udvikling

Stærke forskningsmiljøer er en forudsætning for et sundhedsvæsen i udvikling Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for kvalitet og forskning Journal nr.: 10-14203 Dato: 25. maj 2011 Udarbejdet af: Bo Mikkelsen E-mail: Bo.B.Mikkelsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631337

Læs mere

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor

Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor Et internationalt anerkendt Food Value Chain Lab for åben innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor PROJEKTIDE PROJEKT IDE Åben læring, innovation og demonstration Food Universe et unikt miljø

Læs mere

OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE

OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE OVERGANGSSTRATEGI FOR FORSKNING PÅ NÆSTVED, SLAGELSE OG RINGSTED SYGEHUSE 2017-2018 Baggrund I Region Sjælland blev i foråret 2017 gennemført en større evaluering af forskningsområdets udvikling siden

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

FREMTIDENS SKOLE ER DIGITAL. 27. februar 2019 Konsulent Maja Lænkholm & Professor Morten Misfeldt, Institut for Læring og filosofi, AAU CPH

FREMTIDENS SKOLE ER DIGITAL. 27. februar 2019 Konsulent Maja Lænkholm & Professor Morten Misfeldt, Institut for Læring og filosofi, AAU CPH FREMTIDENS SKOLE ER DIGITAL 27. februar 2019 Konsulent Maja Lænkholm & Professor Morten Misfeldt, Institut for Læring og filosofi, AAU CPH ATV en uafhængig, medlemsdrevet tænketank Danmark skal være en

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet Et Kreativt Europa (2021-2027)

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Marts 2013 En central indsats i regeringens innovationsstrategi er de nye store 360- graders Samfundspartnerskaber om innovation. Her skal

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Holstebro Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD 1. AFTALENS PARTER... 2 2. PRÆAMBEL... 2 3. AFTALENS INDHOLD... 2 3.1. Samarbejde om beskæftigelsesmuligheder for kandidater... 3

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland UDKAST God ledelse og styring i God ledelse og styring i er en politisk ledet orga- tage problemer op med ledelsen, hvis der er Demokratisk udgangspunkt Dygtighed nisation, hvor regionsrådet beslutter

Læs mere

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder -- Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder Indvielse af Nationalt Ingrediens Center 17. September 2014. Esben Laulund SVP CED Innovation, Chr. Hansen A/S Formand for Styregruppen

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I ROBOTTEKNOLOGI Master of Science in Robot System Engineering Studiestart september 2009, Version

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

IT-erhvervene i tal 2009

IT-erhvervene i tal 2009 IT-erhvervene i tal 2009 BrainsBusiness - ICT North Denmark kort fortalt... IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks

Læs mere

DeIC status Oktober 2015

DeIC status Oktober 2015 DeIC status Oktober 2015 Steen Pedersen Oversigt DeIC fra starten DeICs strategi og mål De seks strategiske mål DeICs organisering som et netværk DeICs internationale relationer Géant project, Dante og

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET UNIVERSITETS Som universitetsvejleder synes jeg, at samarbejde med en virksomhed omkring en erhvervsph.d. både kan være godt til at starte

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi Juridisk Institut Strategi 2015-2020 Strategien i en nøddeskal Denne strategi er resultatet af en længere proces med inddragelse af instituttets medarbejdere. Strategien suppleres af en række bagvedliggende

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Smart City i øjenhøjde Vejle Kommune. Jacob Knudsen, VIFIN Anne-Mette Agermark, Teknik & Miljø Mads Bo-Kristensen, Uddannelse & Læring

Smart City i øjenhøjde Vejle Kommune. Jacob Knudsen, VIFIN Anne-Mette Agermark, Teknik & Miljø Mads Bo-Kristensen, Uddannelse & Læring Smart City i øjenhøjde Vejle Kommune Jacob Knudsen, VIFIN Anne-Mette Agermark, Teknik & Miljø Mads Bo-Kristensen, Uddannelse & Læring Baggrund for Smart City arbejde Ansøgning til EU ICT PSP 2011 Tværkommunalt

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD ØRESUNDSBROEN HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN Hvidovre Erhvervspolitik 2011-2014 1 Pejlemærker for en proaktiv erhvervspolitik i Hvidovre Kommune Vi tager aktivt

Læs mere

Version 2.0. Kolding Vi designer livet

Version 2.0. Kolding Vi designer livet version 2.0. Kolding Vi Designer Livet forord Kolding har en vision, der skaber retning for al udvikling og vækst i Kolding. Den hedder Kolding Vi designer livet. Visionen blev vedtaget 1. gang af et enigt

Læs mere