Otterup Geværfabrik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Otterup Geværfabrik 1889-1994"

Transkript

1 Otterup Geværfabrik Af Margit Egdal Hans Schultz ( ). Udsnit af foto af Otto Greve. "Der kom en ung mand, netop fyldt 25 år, gående ud ad Slettens Landevej, det var den første april Han havde besluttet sig til at begynde sin egen virksomhed i Otterup, og var kommet for sent til Bogense-toget. Men da huslejen skulle betales inden kl. 12, tog han sin riffel på skulderen og gik de 2 mil, og nåede også at få betalt til tiden." Sådan fortæller Ellen Larsen om sin fars, Hans Schultz', ankomst til Otterup. Og hvem kunne dengang have anet, Hans Schultz skulle grundlægge et verdenskendt firma? Hans Schultz blev født i 1864 i et beskedent skovløberhus under Langesø gods. Samme år måtte vi afstå Sønderjylland, en begivenhed som satte dybe spor i ethvert dansk sind. Skytteforeningerne skød op med det formål at vinde Sønderjylland tilbage. De unge mænd øvede i våbenbrug og i at springe op på hesten ( hvilket vi jo stadig øver os på i danske gymnastiksale). De unge kvinder bidrog med at sy de smukkeste faner, som vajede ved enhver skyttefest. Det var rene folkeforlystelsesfester, hvor alle mand var af hus. Fanen fra Østrup Sogns Skyttekreds med mottoet "For Konge og Fædreland". Mens de fleste skytteforeninger opstod som følge af nederlaget i 1864, stammer skytteforeningen i Østrup som en af de få fra 1862, Poul "Murer" Andersen viser Østrup-fanen frem. Foto af Margit Egdal i Otterup Museum, juli 2007.

2 Hans Schultz voksede op sammen med skyttesagen og blev selv en meget dygtig skytte. Ved militæret var han ydermere ved hærens tekniske laboratorium, hvor han beskæftigede sig med geværer og ammunition. Efter militæret fik han arbejde som drejer på Gelsted piskefabrik. Samtidig var han delingsfører i den lokale skytteforening, hvor han også hjalp sine skyttekammerater med deres geværer. Især forbedrede Schultz sigtemidlerne og dermed træfsikkerheden. Da Schultz i 1889 kom til Otterup og startede som trædrejer, havde han allerede ry for at kunne noget med geværer, og folk fra hele landet begyndte at sendte deres geværer til reparation og ombygning i Otterup. Trædrejebænkene blev suppleret med en metaldrejebænk, hvor Schultz selv arbejdede. Snart havde han så fuldt op at gøre med geværerne, at han besluttede sig for at afhænde trædrejeriet og satse på geværerne alene. I 1904 byggede han eget bøssemagerværksted og butik i Jernbanegade 22. I 1908 deltog Hans Schultz for første gang i OL, hvor han kom hjem fra London med en ærefuld fjerdeplads. Samme år blev der sendt et gevær til Horsens, til en ung mand ved navn Niels Larsen, hvis største ønske var en "Schultz-riffel". Han fik den af sin far, da han blev udlært ved telefonvæsenet. Imidlertid var der sket en forbytning af bundstykket. Det klarede Niels Larsen selv, men det gav ham anledning til at kontakte Hans Schultz i Otterup. Historien endte med, at Larsen fik arbejde hos Schultz. I 1916 blev Schultz' datter Ellen og Niels Larsen gift. Ja, Larsen fik både pigen og det halve kongerige, idet Hans Schultz og Niels Larsen også besluttede sig for at gå i kompagniskab. De startede geværfabrikken i 1917 i Jernbanegade, men her blev bygningen hurtigt alt for lille købte de et foderstoflager ved stationen i Otterup. Firmanavnet "Schultz & Larsen Geværfabrik" blev indregistreret i januar Det var netop omkring slutningen af 1. Verdenskrig. I Versailles måtte tyskerne underskrive en af historiens hårdeste fredsaftaler. Bl.a. blev det dem forbudt at fabrikere krigsvåben. Niels Larsen tog til Tyskland og besøgte våbenfabrikkerne, som pludselig havde en overflod af maskiner. Larsen fik dem for 1 kr. kiloet. Skønt maskinerne var tunge, var det en god handel og en god start for geværfabrikken. I april 1918 købte Schultz og Larsen Emmelev Mølles foderstoflager og indrettede det til fabrik. Bemærk Jernbanesporene foran geværfabrikken. Th. for fabrikken ses Niels Larsens villa, som han og fru Ellen flyttede ind i i Foto i Otterup Lokalhistoriske arkiv.

3 Otterup-geværerne på banen Lige fra begyndelsen tilbød geværfabrikken et bredt sortiment i geværer. Skytten kunne sammensætte sit gevær helt efter eget ønske skulle det være med Remingtonlås? eller kilebloklås? måske Gevær 89-lås? Og hvilken kaliber ønskedes? Og hvordan med skæftet? Et tyrolerskæfte måske? Eller et schweizerskæfte? Ja, i Otterup kunne skytterne få al det nyeste i geværer. Tilmed kunne geværfabrikken i Dansk Skyttetidende løbende meddele, hvor mange mesterskaber geværerne fra Otterup nu havde skudt hjem. Det gjorde ikke berømmelsen mindre, at Niels Larsen i 1920 vandt sine største OL-sejre i Belgien, hvorfra han vendte hjem med både guld og sølv. I skytteforeningerne havde man kun ét gevær, langdistancegeværet. Skulle man skyde på kortere afstande, satte man en indstikspibe i. I 1924 kom Otterup imidlertid med et salongevær, der var så fortræffeligt og nemt at have med at gøre, at indstikspiberne helt forsvandt. Med det nye gevær begyndte man nu at afholde skydninger på 15 og 50 m. Skytterne var begejstrede for geværet, og Salongeværet Model 1924 blev indført som standard i skytteforeningerne. Gennem årtier skød man i De Danske Skytteforeninger udelukkende med geværer fra Otterup. I Dansk Skytte Union, som organiserer konkurrenceskytterne på eliteplan, kunne skytterne stadig selv sammensætte deres geværer. Inden for visse rammer forstås. Disse frigeværer kom også ofte fra Otterup. Otterup-geværerne vandt tidligt ry for kvalitet og præcision. Det, som især adskiller Otterup-geværerne fra andre geværer, er piberne. Riflingen af løbet er sket ved, at riffelknive har skåret sig gennem løbet. Hele processen varede en til to timer. Ved denne langsomme rifling, blev piben helt uden spændinger og derfor yderst præcis under alle forhold. Mens geværfabrikkerne rundt om i Europa moderniserede våbenfremstillingen og gik over til at fremstille riffelløb ved en koldhamring, der kun tog få minutter, holdt man i Otterup fast ved den gammeldags håndværksmæssige udførelse. Både Hans Schultz og Niels Larsen var rundet af skyttesagen, og geværfabrikationen var først og fremmest rettet mod skytteforeningerne. Her ses et af de tidlige geværer fra Otterup, en salonriffel bygget på en Martini faldbloklås og forsynet med en Otterup-pibe. Bemærk det kunstfærdige aftræk med snelle og det endnu mere kunstfærdige tyrolerskæfte med kindpude og tommelfingerleje. Det er Gevær Model nr. 22. Bemærk også at det er en "links", dvs. geværet er beregnet til en venstrehåndet skytte. Foto Margit Egdal.

4 Gevær model nr. 22. Fotos Margit Egdal. Poul Jensen, tidl. mangeårig formand for Højby Skytteforening, med en salonriffel fra begyndelsen af 1930'erne. Riflen er forsynet med den karakteristiske håndstøttekugle, som dengang var meget brugt. Kuglen er skruet op i magasinbunden. I øvrigt er riflen bygget på en Mauserlås og udstyret med en svær Otterup-pibe. Foto Margit Egdal.

5 Bergmann MG og MP Vi bliver endnu lidt ved geværfabrikkens første årtier, hvor man ud over skyttegeværerne, havde et engagement i maskingeværer. Som følge af at man i Tyskland ikke måtte producere krigsvåben efter 1. Verdenskrig, fik mange tyske våbenfabrikker en del af deres produktion udført i andre lande. Firmaet Theodor Bergmann er særlig kendt for at have våben i underentrepriser hos våbenfabrikker i forskellige lande. Således havde Bergmann-firmaet i mellemkrigstiden også et samarbejde med geværfabrikken i Otterup. Da alle protokoller fra geværfabrikken er gået til, kender man ikke omfanget af samarbejdet. Flere billeder fra Otterup viser prøveskydninger af et Bergmann Maskingevær, bl.a. ses bøssemager Sigurd Laursen (født 1905) på et af billederne. Han var som ung på geværfabrikken, etablerede sig senere som bøssemager i Ribe, men opretholdt forbindelsen med Otterup og solgte blandt andet patroner herfra. Billedet er tydeligvis opstillet og ligner mest af alt en salgsopstilling til et katalog, men som nævnt ved vi ikke, hvor meget geværfabrikken gjorde i maskingeværer. Derimod står det fast, at geværfabrikken i 1932 fremstillede prototypen til maskinpistolen Bergmann MP32. Det blev dog ikke i Otterup, Bergmann i de kommende år fik fremstillet våben sikkert til stor fortrydelse i Otterup, hvor man i 1933 måtte holde fabrikken lukket hver anden uge pga. manglende ordrer. Sigurd Laursen med et maskingevær på Otterup Geværfabrik i 1920'erne. Laursen kunne "spille" et musikstykke på maskingevær så godt, at tilhørerne kunne høre, hvilket stykke, det drejede sig om! Foto i privateje.

6 Hermann Gerlich og det pansergennemtrængende projektil I 1933 var den kendte våbeningeniør, Hermann Gerlich, langt fremme med udviklingen af en panserværnskanon med projektiler med uhørt slagkraft. Hermann Gerlichs arbejde, som fandt sted i Tyskland, blev dog besværliggjort, for ikke at sige umuliggjort, af nazisterne. I 1933 kom han derfor til Otterup og fortsatte sine forsøg. I den lille nordfynske stationsby indfandt russisktalende herrer sig samtidig under mærkelige påskud. Otterup var kommet i stormagternes søgelys. Der foregår intet hemmeligt på fabrikken, udtalte Larsen beroligende til aviserne. Imens prøveskød arbejderne på geværfabrikken Gerlichs antitankvåben. Der var tale om højhastighedsvåben, hvor piberne var konisk borede (28 mm ved kammeret og 20 mm ved mundingen). Den tilhørende ammunition var specielt udviklet med flanger faktisk så projektilet ud, som havde det vinger pressen skrev om "Den vingede rædsel". Projektilets kerne bestod af tungsten. Det var i stand til at gennemtrænge panser. Otterup var trådt ind på den internationale våbenscene. I 1938 solgte geværfabrikken patentet på Gerlichs opfindelse til den franske stat for 4,2 mill. danske kr. Imidlertid kom krigen og satte stop for videre forsøg og udvikling af panserværnsvåben i Otterup. Siden gjorde det heller ingen forskel. Gerlichs opfindelse var allerede taget i brug af Rommel under ørkenkrigen i Nordafrika, og siden fremstillet i mange europæiske lande. Spionagen var ganske effektiv dengang. Hermann Gerlich Det pansergennemtrængende projektil var af største interesse for verdens stormagter, så da Gerlich i 1933 kom til Danmark, varede det kun få måneder, inden udenlandske aviser kunne berette, at fire landes Secret Service agenter havde sporet ham til en lokal våbenfabrik. Foto i privateje. Ultra 2 projektiler. Tv. kaliber 20 med talje. Th. projektil med flanger af kobber. Fotos Margit Egdal.

7 Besættelsen Da Danmark blev besat i april 1940, så det til en begyndelse sort ud for geværfabrikken. Det lykkedes imidlertid Niels Larsen at få ordrer fra Sverige på geværpiber endda med tyskernes velsignelse. Piberne gik til Carl Gustav Stads Gevärsfaktori i Eskilstuna. Her beskæftigede man under krigen 1700 mand. De havde nok at gøre med at udruste finnerne under vinterkrigen, desuden skulle deres egne skytter udrustes, i tilfælde af at Sverige blev draget ind i krigen. Således blev der arbejde til geværfabrikken i Otterup, hvor maskinerne gik dag og nat. Man nåede at levere piber, inden tyskerne forbød riffelproduktionen i Billedet fra 1941 giver et blik ind i geværfabrikken, hvor man, indtil en brand i 1952, fik strøm fra en hovedmotor med udveksling til de enkelte maskiner. Remtrækkene hænger ned overalt. Men billedet blev ikke taget, for at eftertiden kunne undres over de mange remtræk. Nej, i centrum står et Schwarzlose Maskingevær! Netop dette maskingevær fremstillede fabrikken i Eskilstuna til finnerne så mon ikke geværet befinder sig i Otterup som følge af samarbejdet med svenskerne? Et Schwarzlose maskingevær er stillet frem på geværfabrikken i Otterup i Foto i privateje.

8 Rifler til bevogtning af Danmarks kyster I 1942 leverede Otterup Geværfabrik et antal karabiner til den særlige kystbevogtning, der blev oprettet straks efter tyskernes besættelse af Danmark. Det var dog nærmest en umulig opgave at hindre illegal udrejse fra Danmark til Sverige. Især langs Nordsjællands kyst blev der løbende sat ekstra mandskab ind. På sit højeste menes kystbevogtningen at have talt 1400 mand. Alle disse kystbetjente skulle forsynes med våben, og den ordre gik til Schultz & Larsen i Otterup. Bestillingen kom fra Rigspolitiet, som kystpolitiet hørte under. Året var 1942, hvorfor geværet blev stemplet RPLT42 RPLT for Rigspolitiet og 42 for årstallet. RPLT42 var en karabin, hvor det helt særlige var låsen. I 1938 havde Schultz & Larsen lanceret fabrikkens første lås af egen konstruktion. "Måske Verdens bedste Geværlås", skrev Dansk Skyttetidende i sin anmeldelse af låsen. Denne lås anvendte Schultz & Larsen nu for første gang i et gevær, som dermed helt igennem var eget design. Modstandsbevægelsen nærede en frygt for, at RPLT42 kunne blive anvendt mod danskere. Lige inden endnu et større parti geværer skulle leveres til Rigspolitiet, mødte modstandsfolk derfor op på fabrikken og holdt vagterne op. Samtidig blev Falck fra Odense tilkaldt med besked om at hente en dødssyg mand i Otterup. Der gik 1½ time, uden at Falck dukkede op. Zonen blev nu tilkaldt, men pludselig holdt Falck ved geværfabrikken. Ambulancen blev fyldt med våben, og chaufføren kommanderet til at køre mod Odense. Således blev våbnene "befriet". Desværre førte det også til, at tyskerne forbød geværfabrikken at producere rifler. Efter krigen dukkede en del af karabinerne op. Geværfabrikken lod dem ombygge til jagtrifler. På nogle af disse jagtrifler fik man ikke fjernet stemplet, så ejere af en jagtriffel stemplet RPLT42 må siges at besidde et gevær med indbygget Danmarkshistorie! RPLT 42 blev kamret til den daværende danske standardmilitærkaliber, 8x58 RD. Foto Margit Egdal. RPLT 42 med fabrikkens egen lås fra Foto Margit Egdal.

9 Tyske Mauser-geværer til skydning på langdistance I de sidste krigsår var al skydning på skydebanerne indstillet. Ikke alene var skydningen forbudt, tyskerne havde også konfiskeret samtlige skytteforeningers rifler. Efter krigen blev det ironisk nok tyskernes egne rifler, der kom ud i skytteforeningerne. Da tyskerne i 1945 traskede mod syd, måtte de pænt aflevere deres geværer ved grænsen. Disse våben kom i stort tal ind på geværfabrikken i Otterup og blev ombygget til skytterne. Billedet af mausergeværerne viser øverst det tyske standardgevær, Mauser 98. Nederst Mausergeværet efter ombygning i Otterup. Der er sat sigtemidler og ny, tyk Otterup-pibe på. Låsestolen er stadig stemplet med ørn og hagekors men hvad gør det? Mausergeværet er klar til skydebanerne i Danmark! Mausergeværer før og efter ombygning på Otterup Geværfabrik. Foto Margit Egdal. Haglgeværerne Niels Larsen med sit eget side by side haglgevær. I alt blev der fremstillet mindre end ti side by side geværer. Foto af Stoffer 1945.

10 Haglgeværerne Med stop for riffelproduktionen i 1943 måtte geværfabrikken fyre de fleste arbejdsmænd. Men sandt at sige havde tyskerne vel kun forbudt fremstillingen af rifler? I al fald gav man sig på geværfabrikken til at udvikle glatløbede våben, dvs. haglgeværer. Der blev hovedsagelig fremstillet over/under geværer. Et særligt gevær beregnet til havjagt fik kælenavnet "Lange Maren", da piben var hele 82 cm Lang. Haglgeværerne blev præsenteret for pressen den 3. juni Larsen ventede sig meget af de glatløbede våben, men snart kom der igen gang i riffelproduktionen, og haglgeværerne gled ud af produktionen. I alt blev der kun fremstillet nogle få hundrede haglgeværer. Disse er i dag i høj kurs og et samlerobjekt for Schultz & Larsen-entusiaster med tegnebogen i orden. Hvert eneste haglgevær havde sin egen udsmykning, der var udført af en guldsmed i Vindegade i Odense. Graveringerne var mest enkle borter, f.eks. ses "Schultz & Larsen" her graveret ind i en smuk, mønstret slyngning. Øverst stemplingen med fabrikkens navn. Desuden oplyses der, at piben er fremstillet af specialstål. Her er det gevær nr. 10, der tilhører B. Pedersen. Foto Margit Egdal.

11 Skydesport på internationalt plan Skønt tyskerne havde udstedt forbud mod fremstilling af rifler i Otterup, kunne Niels Larsen sagtens udvikle et nyt gevær, og han og sønnerne havde jo tid til at udtænke alle tiders matchriffel. Denne fantastiske riffel præsenterede Larsen samtidig med haglgeværerne i Den ny matchriffel fik modelbetegnelsen M48. Det var det første langdistancegevær, som blev bygget på Schultz & Larsens egen lås fra Det var forsynet med alle de finesser, konkurrenceskytten på eliteplan kunne ønske sig. Det var intet mindre end et epokegørende gevær, der blev solgt over hele verden. Mange gik til Sydamerika, hvorfra der stadig kommer henvendelser om Schultz & Larsengeværerne. Niels Larsen med den prægtige match-riffel M48. Foto af Stoffer 1945.

12 Det kræver sin mand at fotografere riflingen i løbet. Carsten Larsen er mester for billedet. Jagtriflerne Jagtriflernes guldalder begyndte i Otterup i Det var året, hvor M54 blev lanceret. Den var helt igennem konstrueret og bygget i Otterup. Dvs. det var en rigtig Otterup-riffel, som jægerne siger, og i øvrigt den første rent danskproducerede jagtriffel nogensinde. Senere kom M60, M65 og M68. Riflerne var designmæssigt helt fremme, samtidig med at præcisionen var i top. Skal man foretrække den ene model for den anden, mener kendere, at Model 68 aldrig er overgået. Senere berømte Otterup-rifler er M84 og M100, der som de foregående betegnes som hørende hjemme i verdensklasse. En Otterup-riffel er helt igennem håndbygget. Det er valnøddetræ, det er stål, det er ædle våben, der går i arv fra far til søn. Geværfabrikken havde ingen vanskeligheder med at afsætte riflerne. Imidlertid var produktionstiden så lang, at der ikke blev nogen fortjeneste. I 1994 måtte fabrikken i Otterup derfor lukke. Maskinerne blev købt af Jørgen Nielsen, der viderefører produktionen i Rask Mølle ved Horsens, men det er en anden historie, som ikke skal fortælles her. Per Schultz Larsen efter en jagt på Tybrind. Riflen er en Model 77 DL, en kort udgave af den berømte Model 68. M77 blev aldrig sat i produktion. I alt blev der kun fremstillet 9 stk. af disse rifler. M77 handles i dag til høje priser. Hvis man altså overhovedet kan skaffe en M77. Foto i privateje.

13 Produktionen af de berømte rifler Fra fabrikationen på Otterup Geværfabrik. Værkfører Frank Andersen kontrollerer riflebænken, hvor to løb rifles. Hele processen tager 1½ time. Foto Carsten Larsen. Inden piberne var klar til montering, blev løbene slebet og pudset adskillige gange. Her er Egon Jensen (bagest) i færd med at smergle, dvs. polere, løbene, som han netop har spændt op. Under loftet ses det excentriske hjul, der trækker smerglen gennem piberne. Efter den indvendige smergling blev piberne poleret udvendig med flere hold smergellærred med stadig finere kornstørrelse. Når piberne var spejlblanke, var næste trin i processen bruneringsbadet. Forrest med ryggen til står Uffe Schultz Larsen ved piberetteren. Foto Carsten Larsen ca

14 Uffe Schultz Larsen demonstrerer den gamle piberettermaskine. Når man satte en prop med et ganske lille hul i mundingen og kiggede ind i løbet, trængte der en smule lys ind. Derved dannede lyset nogle ringe, som afslørede, om piben var helt lige. Var den skæv, kunne man ved hjælp af piberetteren samtidig både trække og skubbe i piben, til den var præcis, som den skulle være. Foto Carsten Larsen ca Piber fra Otterup er kendt for kvalitet og præcision. Foto Carsten Larsen. Artiklen har været publiceret i "Sletten Årsskrift for nordfynsk lokal- og kulturhistorie" Digitaliseret oktober 2010 af Margit Egdal. Artiklens forfatter, Margit Egdal, er redaktør og medforfatter på bogen om Otterup Geværfabrik, der udkom i juni 2007 med titlen: Schultz & Larsen. Otterup Geværfabrik Dansk Ammunitionsfabrik A/S. De danske rifler i verdensklasse.

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 68 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M68 DL. Enkelte mærket: Norma på oversiden af løbet og Danmark på låsen. Lavet fra årsskiftet 1966-67 til ca. 1970. Piber i Bofors

Læs mere

Våbeneftersyn på Pistol Tirsdag den 25. oktober kl. 19. I år er det kun én dag så der er ingen vej tilbage mød op. Nr. 4 oktober kvartal 2005

Våbeneftersyn på Pistol Tirsdag den 25. oktober kl. 19. I år er det kun én dag så der er ingen vej tilbage mød op. Nr. 4 oktober kvartal 2005 Nr. 4 oktober kvartal 2005 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby Geværstart på stadion Den 6. oktober begynder sæsonen for geværafdelingen på Lyngby Stadion. Kl. 18.30 for børn og juniorer og kl.

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 60. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark, M60. Lavet fra 1957 til jan.1959. Med normalt 14/18 piber. Pris: Forst og Jagthuset, Gl. Køgevej, København, 750 kr. Pris ved Sharpe

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND

RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND RETNINGSLINJER FOR GODKENDELSE AF VÅBEN I SKV-SYSTEMET UNDER DGI SKYDNING, DANSK SKYTTE UNION OG DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND Version 01-07-2019 REGLER FOR RIFLER Enhver fabriksfremstillet riffel eller custom

Læs mere

Horne Skytteforening. Horne Skytteforening års jubilæum. Festligholdt 28. maj 2016 Jubilæumsskrift

Horne Skytteforening. Horne Skytteforening års jubilæum. Festligholdt 28. maj 2016 Jubilæumsskrift Horne Skytteforening Horne Skytteforening 1866-2016 150 års jubilæum Festligholdt 28. maj 2016 Jubilæumsskrift Horne Skytteforening blev stiftet i 1866 med 50 aktive og 102 bidragydende medlemmer, men

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011.

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011. Mod.. M97-DL Rask Mølle lavede den første riffel i juli august 1996. Mærket: Schultz & Larsen, Denmark M97-DL. Fra år 1996 til 2009. Start v/no. 50001. Med pibeskift fra ca. No. 52000. Med låsning i piben

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

En købmandsfamilie i Sydvestjylland.

En købmandsfamilie i Sydvestjylland. 1 Alslev Vindmølle omkring 1915 En købmandsfamilie i Sydvestjylland. Da lærer Karl Kristiansen (1858-1941) omkring 1925 flyttede fra Sjelborg og købte vindmøllen i Alslev af bygmester Alfred Knudsen, blev

Læs mere

Skoleskydning medio august 2013 Dauglykke Skytteforening. Skoleskydning 2013. - Et tilbud til alle 5. Klasserne.

Skoleskydning medio august 2013 Dauglykke Skytteforening. Skoleskydning 2013. - Et tilbud til alle 5. Klasserne. Skoleskydning 2013 - Vind 8.000,00 kr. Til din klasse. - Et tilbud til alle 5. Klasserne. - Den eneste betingelse er, at eleverne danner hold på 4 skytter fra samme klasse. Skytteforeningen sørger for

Læs mere

Historisk pistol og riffel

Historisk pistol og riffel DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus 2605 Brøndby - Tlf.: 4326 2626 Email: info@skytteunion.dk - www.skytteunion.dk REGLEMENT FOR SKYDNING Historisk pistol og riffel Udgave 2016 (version 150616) REGLEMENT

Læs mere

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse

Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Simpel fejlfinding og vedligeholdelse Skrevet af bøssemager Christian Vest for Danmarks Jægerforbunds riffelinstruktøruddannelse. Vedligeholdelse af riffel/haglbøsse. Rust er ethvert våbens værste fjende,

Læs mere

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION

8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION 8Ø - EN MODSTANDSORGANISATION Tekst og billeder: Niels Gyrsting I april 1995 bragte Østerbro Avis et billede af en modstandsgruppe, der var opstillet foran Idrætshuset på den nuværende Gunner Nu Hansens

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Sankt Andreas Kollegiet i Ordrup et katolsk kraftcenter

Sankt Andreas Kollegiet i Ordrup et katolsk kraftcenter Sankt Andreas Kollegiet i Ordrup et katolsk kraftcenter Kollegiet begynder i 1873 Midt i Ordrup mellem eksklusive villakvarterer og vest for Andreas Kirken ligger et stort bygningskompleks, som de færreste

Læs mere

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Søren Jessen Søren Jessen Kobberdragen 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3 Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 65 og 65 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M 65 eller M 65 DL. Lavet fra november 1959 til juli 1965. Lavet ca. 4700 låsestole. Lavet ca. 100 låsestole til Mod. 62 Skydebanevåben.

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller ole.theo@museum.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Et langt liv med tæpper. Tekst og fotos: JAN ANDERSEN. Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år.

Et langt liv med tæpper. Tekst og fotos: JAN ANDERSEN. Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år. Et langt liv med tæpper Tekst og fotos: JAN ANDERSEN Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år. Erling Wiinstedt, 94, er æresmedlem af Selskabet for Orientalsk Tæppekunst og han driver trods sine høje

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Der er 3 kalibre jeg vil anbefale, da det er de mest brugte kalibre i norden og nok i det meste af Europa. Det drejer sig om: 6,5x55.

Der er 3 kalibre jeg vil anbefale, da det er de mest brugte kalibre i norden og nok i det meste af Europa. Det drejer sig om: 6,5x55. Inden du køber en riffel, skal du finde ud af hvad den skal bruges til. Hvad har du mulighed for at nedlække af vildt, og hvilket terræn skal du jage på. Dette er også bestemmende for dit sigtemiddel i

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Skoleskydning ultimo august 2011 Dauglykke Skytteforening. Skoleskydning Et tilbud til alle 5. Klasserne.

Skoleskydning ultimo august 2011 Dauglykke Skytteforening. Skoleskydning Et tilbud til alle 5. Klasserne. Skoleskydning 2011 - Vind 7.000,00 kr. Til din klasse. - Et tilbud til alle 5. Klasserne. - Den eneste betingelse er, at eleverne danner hold på 4 skytter fra samme klasse. Skytteforeningen sørger for

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA I uge 38/2013 var alle finskytterne samlet i Jylland til DM for finskytter. Konkurrencen foregik i Tranum skydeterræn,

Læs mere

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod En gang i mellem kan man som præst opleve at skulle skrive en begravelsestale over et menneske, der har levet sit liv, som om han eller hun var lige der, hvor han eller hun skulle være. Set ude fra kan

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

Industriens vugge i Brede

Industriens vugge i Brede Industriens vugge i Brede Efter anden verdenskrig fik Klædefabrikken økonomiske problemer og produktionen gik i stå og storhedstiden var slut. Ca. 600 familier blev arbejdsløse og skulle derfor finde andre

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Denne dag blev det heller ikke til en kudu.

Denne dag blev det heller ikke til en kudu. DRØMMEN OM AFRIKA Den 28. januar sidst på eftermiddagen ankom vi til Matswani, forventningerne var store, spændingen og humøret var helt i top. Vi fik en dejlig velkomst og et glas champagne.. Det hele

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Det Jydske Mesterskab Århus skydebane I Skibby 2008

Det Jydske Mesterskab Århus skydebane I Skibby 2008 Det Jydske Mesterskab Århus skydebane I Skibby 2008 Deltagelsen var skræmmende, kun 20 skytter formåede at stille op, hvilket er utroligt. Et Jydsk Mesterskab hvor programmerne er udvidet, så også børn

Læs mere

Mette Fuglsang. En fri fugl. mellemgaard

Mette Fuglsang. En fri fugl. mellemgaard Mette Fuglsang En fri fugl mellemgaard En fri fugl 2015 Mette Fuglsang og Forlaget mellemgaard Redaktør: Louise Trankjær Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker: Sabine Puk Sørensen Omslag efter

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Byvandring: Hipos angreb på Odense

Byvandring: Hipos angreb på Odense Byvandring: Hipos angreb på Odense 1. Krydset Vindegade/Vesterbro/Ansgargade Den 5. maj 1945 blev tre tyske marinesoldater dræbt af danske modstandsfolk, da de kom kørende i en bil fra Ansgargade i retning

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

DM for Senior i Vingsted September 2008 50, 200 og 300 meter

DM for Senior i Vingsted September 2008 50, 200 og 300 meter DM for Senior i Vingsted September 2008 50, 200 og 300 meter Hermed en færdig redigeret resultatliste Af: Benny Lykke Så er tiden kommet til at det Danske Mesterskab for senior skal løbe af stablen, skytter

Læs mere

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende« b.dk»jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«følg 10-13 minutes Det er over 100 år siden og alligevel så tæt på. Der var krig i Europa. Mellem jul og nytår 29. december

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940

Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940 Hurtige tips & tricks til FOLKETÆLLINGEN 1940 Mandtal over et besat Danmark Den 5. november 1940 var der folketælling i Danmark. Syv måneder før var landet blevet besat af tyske tropper. Folketællingen

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

B.Y.S. Status vinter 2016/17 Så er det ved at være tid for en slutstatus af vinteren 2016/2017 sidste konkurrence skydninger i Boddum Ydby

B.Y.S. Status vinter 2016/17 Så er det ved at være tid for en slutstatus af vinteren 2016/2017 sidste konkurrence skydninger i Boddum Ydby B.Y.S. Status vinter 2016/17 Så er det ved at være tid for en slutstatus af vinteren 2016/2017 sidste konkurrence skydninger i Boddum Ydby Skytteforening. Foreningens mange skytter har deltaget i en lang

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

Tilpasset dansk mesterskab i 11-

Tilpasset dansk mesterskab i 11- Tiderne skifter og som ofte nævnt gennem det sidste halvandet år, er der sket mange store forandringer i den danske politisport. Det traditionsrige politifodboldmesterskab blev desværre, pga af et sent

Læs mere

Fynske Årbøger. Nøddebo Præstegård. LitNet. Teater 95b. Historiefortæller Jens Peter Madsen. Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik

Fynske Årbøger. Nøddebo Præstegård. LitNet. Teater 95b. Historiefortæller Jens Peter Madsen. Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik December 2013 Odense Magasinet Nøddebo Præstegård Fynske Årbøger LitNet Teater 95b Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik Jul på gamle postkort 1 Historiefortæller Jens Peter Madsen Månedens Kunstner

Læs mere

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben

Februar Sikkerhedsbestemmelser. enkelte skytte. - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben Februar 2018 Sikkerhedsbestemmelser for den enkelte skytte - Hvad skal du som skytte overholde? - Transport af våben webhenvisning - Opbevaring af - våben også med i hjemmet bold 2 Hvad skal du som skytte

Læs mere

Kalender 2019 er opdateret

Kalender 2019 er opdateret Kalender 2019 er opdateret Kalender 2019 er nu opdateret Et motorcykelkørekort med spor til Sachsen For godt 10 år siden valgte jeg at tage et kørekort til motorcykel. I den forbindelse stod det mig hurtigt

Læs mere

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*.

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*. Den store arv Nedenstående artikel har været bragt i Askov/Malt Jagtforenings Jagtmagasin 2009 www.askovmalt-jagt.dk Af Viggo Melvang Lad mig sige det med det samme. Jeg er blevet presset af bladets redaktør

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Gjorde kinesere kunsten efter

Gjorde kinesere kunsten efter Tekst: Henrik Terney Foto: Thomas Yde Gjorde kinesere kunsten efter Et knap 250 år gammelt håndmalet tapet er»genfødt«på Gammel Estrup Herregårdsmuseet på Djursland. En malermester har med små pensler

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

SØDISBAKKE MUSEUM. Forsorgshistorie gennem 150 år

SØDISBAKKE MUSEUM. Forsorgshistorie gennem 150 år SØDISBAKKE MUSEUM Forsorgshistorie gennem 150 år VELKOMMEN TIL SØDISBAKKE MUSEUM I Mariager byggedes i 1866 en Tvangsog arbejdsanstalt til anbringelse af betlere og løsgængere, der ikke kunne klare sig

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Ak ja, engang, da vi fløj med Spitfires, var en 40 mm Bofors maskinkanon nok til at skræmme angribende fly væk. Det er

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Våbeneftersyn pistol Tirsdag den 7. november 2006 og husk, at der er mødepligt.

Våbeneftersyn pistol Tirsdag den 7. november 2006 og husk, at der er mødepligt. Nr. 4 oktober kvartal 2006 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby KM og DM til Søren Tolstrup Sammen med Amtsholdet fra Frederiksborg Amt blev Søren Danmarksmester. Læs side 2 og 7. Så starter salon

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

K Y N D B Y P O S T E N

K Y N D B Y P O S T E N K Y N D B Y P O S T E N Skt. Hans på Klokkerbakken Bylauget har igen i år indhentet tilladelse af Flemming Andersen til, at afholde Sankt Hans bål på Klokkerbakken. Vi forsøger at gentage successen fra

Læs mere

STORM P. TEKST OG TEGNING

STORM P. TEKST OG TEGNING TEKST OG TEGNING STORM SOM FORFATTER OG TEGNESERIETEGNER Ikke alle ved, at Storm P. var forfatter. Allerede i 1901 fik han udgivet en kriminalroman med titlen Nattens København En Roman om Forbrydelse

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

JEG Leif Panduro, der i sin tid var kendt som Forfatter m.m., har set meget frem til at sende denne Hilsen til Danmark.

JEG Leif Panduro, der i sin tid var kendt som Forfatter m.m., har set meget frem til at sende denne Hilsen til Danmark. Den 21. maj 2018 modtog vi den kendte Forfatter LEIF PANDURO's HILSEN TIL DANMARK. -- LEIF PANDURO har meget på hjerte. Læs selv og glæd Jer også over hans sang på melodien: Højt under taget hvor svalen

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Uggerslev Mølle. En nordfynsk virksomhed gennem 50 år. Fyns Tidende 9. dec. 1930

Uggerslev Mølle. En nordfynsk virksomhed gennem 50 år. Fyns Tidende 9. dec. 1930 Fyns Tidende 9. dec. 1930 Uggerslev Mølle En nordfynsk virksomhed gennem 50 år I det flade, frugtbare og tæt bebyggede land, som med rette kaldes "Sletten" ses en vejrmølle ikke så langt som i en anden

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne.

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne. 12 Vores erfaring garanterer det bedste resultat, fortæller alman Hafner. Firmaet støber således dagligt i mange forskellige legeringer herunder guld, sølv, platin, bronze og kobber samt firmaets specialitet;

Læs mere

10 milepæle på vejen til en vindmøllesucces

10 milepæle på vejen til en vindmøllesucces 10 milepæle på vejen til en vindmøllesucces Benny Christensen, Danmarks Vindkrafthistoriske Samling I en del år har vi kunnet se Vestas og Siemens (tidlligere Bonus - nu Siemens Gamesa - men stadig med

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere