STATUSNOTAT I BALLERUP KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STATUSNOTAT I BALLERUP KOMMUNE"

Transkript

1 STATUSNOTAT 2014 Status for RENOVATIONEN I BALLERUP KOMMUNE

2 Indholdsfortegnelse Notatet har til formål at give en kort status på de fokusområder, der er arbejdet med i det forløbne år og er en samlet formidling til forvaltning og politikere, der arbejder med renovationsområdet. I 2014 har der været fokus på følgende elementer: Miljøstyrelsens ressourcestrategi og kommunens affaldsmængder Sorteringsforsøget i skovlunde Udvidelse af genbrugsstationen Implementering af affaldsplanen highlights på driften kundeservice

3 1 Miljøstyrelsens ressourcestrategi og kommunens affaldsmængder 1/22 01

4 1 Miljøstyrelsens ressourcestrategi og kommunens affaldsmængder 2/22 Ressourcestrategien Danmark uden affald udgør sammen med ressourceplanen for styringsgrundlaget for affaldshåndteringen i Danmark. Danmark uden affald sætter ambitiøse mål for genanvendelsen. Blandt andet skal vi genanvende minimum 50 % af udvalgte materialer fra husholdningsaffaldet i Det er mere end dobbelt så meget som i Kommunerne skal bidrage til at opfylde målet, men det er op til den enkelte kommune at skrue den bedste løsning sammen til deres lokale forhold. For at nå det ambitiøse mål forventes det, at borgerne i fremtiden skal sortere deres dagrenovation således, at der blandt andet kan genanvendes mere papir, glas, metal, plast og pap og madaffald fra hver enkelt husholdning. I Ballerup Kommune genanvendes ca. 45 % af alt husholdningsaffald inklusiv haveaffald, byggeog anlægsaffald, som ikke indgår i de materialer som Miljøstyrelsen måler på. I nedenstående diagram ses mængden og behandlingsformen af kommunens husholdningsaffald. Den Husholdningsaffald I ton andel, der forbrændes, er overvejende dagrenovation, mens de materialer, der leveres på genbrugsstationen og i kommunens kuber, primært genanvendes.

5 1 Miljøstyrelsens ressourcestrategi og kommunens affaldsmængder 3/22 genanvendelsen af dagrenovation. I nedenstående diagram ses genanvendelgenanvendelse i procent fordelt på msts udvalgte fraktioner» Med ressourcestrategien Danmark uden affald forventes en fordobling af sen beregnet for de materialer, der giver mest værdi at genanvende, og som indgår i Miljøstyrelsens mål for minimum 50 % genanvendelse. I Ballerup Kommune genanvendes ca. 23 % jf. Miljøstyrelsens metode for beregning af genanvendelse. Der indsamles ikke madaffald til genanvendelse i kommunen (endnu), men på genbrugsstationen indsamles rent træ som en ny fraktion i 2012, og den øger genanvendelsen markant. De nationale mål kan næppe nås med en traditionel indsamling og behandling af dagrenovationen, så der er lagt op til, at alle landets kommuner nytænker indsamlingsordningerne fra både haveboliger og etageboliger.

6 1 Miljøstyrelsens ressourcestrategi og kommunens affaldsmængder 4/22 I dag ser Ballerups indsamlingsordninger for husholdningsaffaldet således ud for villaer og rækkehuse: Dagrenovation indsamles overvejende i 125 liters sække eller 140 liters beholder, som afhentes en gang om ugen. Haveaffald indsamles overvejende 140 liters beholdere, som afhentes hver anden uge i månederne april til december. Storskrald stilles løst og sorteret på jord. Det afhentes hver 14. dag. Papir indsamles overvejende i 140 liters beholdere, som afhentes hver 6. uge. Der er opstillet kuber til glas og papir på offentlige pladser, som alle borgere i kommunen kan benytte. Farligt affald skal afleveres på genbrugsstationen. Batterier og småt elektronik kan afleveres i fryseposer og afhentes en gang om ugen. Ballerup genbrugsstation modtager samtlige affaldstyper på nær dagrenovation.

7 Indsatsområder i affaldsplanen: Sorteringsforsøget i Skovlunde 5/22 02

8 Indsatsområder i affaldsplanen: Sorteringsforsøget i Skovlunde 6/22 I forlængelse af ressourcestrategien besluttede Ballerup Kommune i 2013 at gennemføre et forsøg med indsamling af kildesorteret husholdnings affald. Forsøget blev sat i gang i maj 2014 i Skovlunde, hvor ca. 660 husstande blev tilbudt at deltage. 605 husstande valgte at deltage. Forsøget Formålet med forsøget er at få erfaringer til, hvordan en endelig løsning for samtlige villaer og rækkehuse skal se ud. I forsøget afprøver husstandene en ny, samlet affaldsløsning for villaer og rækkehuse. Borgerne har tre beholdere til det genanvendelige affald samt en fleksibel storskraldsordning, hvor storskraldet afhentes på bestilling. De tre beholdere er todelte, og der indsamles: 1) Rest- og madaffald (tømmes hver uge) 2) Papir og plast (tømmes hver 3. uge) 3) Metal og glas (tømmes 8. uge) Som en del af forsøget har borgerne ligeledes mulighed for at få afhentet farligt affald (herunder batterier og elsparepærer) i en miljøboks. Borgerinddragelse og dialog Inden forsøget startede, blev borgerne orienteret om forsøget; dels ved møder med formændene for grundejerforeningerne og dels ved borgermøder. Der var god tilslutning ved disse møder, og der var mange gode debatter. Borgernes input blev vurderet, og forsøget justeret i for-

9 Indsatsområder i affaldsplanen: Sorteringsforsøget i Skovlunde 7/22 hold hertil. Forsøget har sin egen hjemmeside ( med tilhørende mail adresse, hvor borgerne har mulighed for at stille afklarende spørgsmål samt stille forslag til forbedringer. Forsøget er nu inde i en driftsfase, og de godt 600 deltagende husstande har taget den nye affaldsløsning godt til sig. Den første måned var der mange henvendelser til kundeservice med spørgsmål vedrørende den nye ordning, sortering m.v., men det er tydeligt, at de fleste i dag blevet fortrolige med at sortere affaldet i seks fraktioner. Der har siden forsøgets start været afholdt i alt fire dialog-arrangementer i Skovlunde Kulturhus under navnet Kom til Kaffe og Klage. Ca borgere lægger hver gang vejen forbi og får svar på deres spørgsmål, kommer af med deres gode ideer og hører nyt fra forsøget. Senest var der et oplæg fra genbrugsstationen om korrekt sortering af det farlige affald i miljøboksen.

10 Indsatsområder i affaldsplanen: Sorteringsforsøget i Skovlunde 8/22 Direkte genbrug og Genbrugsbutikken For at øge mængden af effekter, som går til direkte genbrug i stedet for at ryge i skraldespanden, har deltagerne i forsøget også mulighed for at bestille afhentning af effekter, som kan genbruges direkte. Effekterne indsamles af kommunens Genbrugsbutik, som sælger effekterne i butikken. Som et led i markedsføringsindsatsen overfor Genbrugsbutikken og direkte genbrug blev sidste borgermøde i november 2014 afholdt i Genbrugsbutikken. Flot sortering De indsamlede mængder i løbet af de første 5 måneder (maj oktober 2014) kan ses i ovenstående tabel. Hvis indsamlingen fortsætter med samme sorterings grad som hidtil, forventes en genanvendelsesprocent på ca. 50 % pr. husstand pr. år. Det er dog for tidligt at sige noget endeligt om resultatet.

11 3 Udvidelse Indsatsområder i affaldsplanen: 5 af genbrugsstationen 9/22 03

12 3 Udvidelse Indsatsområder i affaldsplanen: 5 af genbrugsstationen 10/22 Renovationen Renovationen i Ballerup Kommune har købt et areal til udvidelse af genbrugsstationen på ca m², så pladsen i alt bliver ca m². Ballerup Kommune har i samarbejde med Vestforbrænding og arkitektfirmaet GXN gennemført en modnings- og udviklingsproces fra idé over kommunes værdier til konkret indretning af en udvidet genbrugsstation. Der har afholdt 2 workshops, hvor relevante parter fra kommunen (kommunalbestyrelsen og teknisk forvaltning), Grønt Råd, Vestforbrænding og GXN har deltaget. På den første workshop fik en bred skare af interessenter mulighed for at komme med input til, hvad de gerne så, at den nye genbrugsstation kan byde ind med i omgivelserne, og hvordan man med genbrugsstationens fysiske udtryk kan invitere kunderne ind til dialog og læring. Der blev skabt konsensus om, at den nye genbrugsstation skal være en levende genbrugsstation, der i sit udtryk er grøn og demonstrerer værdien i ressourcerne samt skaber rammer for læring for både voksne, børn og erhverv. Oplægget fra 1. workshop har været til politisk behandling. Den 2. workshop handlede om at komme fra ideer og intentioner til konkrete skitser med overslag over etableringsomkostninger. Deltagerne i denne workshop var driftspersonalet fra genbrugsstationen, affalds- og miljømedarbejdere fra Ballerup Kommune samt projektledere fra Vestforbrænding. Deltagerne blev præsenteret for 4 skitser til, hvordan den nye genbrugsstation kunne indrettes. Der var fokus på en plads i to niveauer med nedsænkede containere, ingen kø, sikker trafikkørsel, et beskyttet areal til formidling og andre borgerrettede services på pladsen samt at være den gode nabo. Det hele er mundet ud i to konkrete forslag til indretningen af en udvidet genbrugsstation, og politikerne i Ballerup Kommune skal nu beslutte sig for det videre arbejde med udvidelsen af genbrugsstation samt anlæggelse af ny vej rundt om genbrugsstationen. Næste skridt er herefter den fysiske etablering af en ny og udvidet genbrugsstation, som vil starte i 2015.

13 4 Implementering Indsatsområder i affaldsplanen: af affaldsplanen 11/22 04

14 4 Implementering Indsatsområder i affaldsplanen: af affaldsplanen 12/22 Affaldsplanen indeholder rammerne for kommunens affaldsplanlægning med særlig fokus på perioden fra 2013 til Visionen i affaldsplanen er, at affald er lig med ressourcer samtidig med, at de ressourcer, der kan genanvendes, skal sorteres ud fra forbrændingen. Affaldsplanen matcher således den nationale strategi Danmark uden affald. Følgende skema viser implementeringsplanen af de enkelte indsatsområder under hele planperioden. MÅL INDSATSOMRÅDER TIDSPLAN 1 Øget indsamling af emballageaffald MÅL 1 Ressourcerne skal ud af affaldet 2 Bedre sortering af byggeaffald 3 Bioaffald som ressource 4 Udnyttelse af sjældne metaller i elskrottet 5 Udvidelse og udvikling af bæredygtig genbrugsstation 6 Optimering af storskraldsindsamling MÅL 2 Problem stofferne skal ud af affaldet 7 Fokus på problemaffald i bygge- og anlægsaffald 8 Øget indsamling af elektronik, sparepærer og batterier 9 Fokus på medicinrester 10 Farligt affald bedre indsamlingsordninger 11 Udvikling af affaldstilsynet MÅL 3 Kommunikation som skaber handling 12 Metoder til en mere målrettet formidling 13 Motivering af virksomheder 14 Information til og dialog med den digitale bruger Fælles indsatsområde gennemføres i år Fællesinitiativer gennemføres i år Kommunespecifikt indsatsområde gennemføres i år

15 4 Implementering Indsatsområder i affaldsplanen: af affaldsplanen 13/22» Følgende indsatsområder har været gennemført i 2014: Problemaffald i bygge- og anlægsaffald Hvis man er bygherre, er man i forbindelse med alle bygge-, renoverings- og nedrivningsarbejder forpligtet til at sørge for særskilt udsortering af visse fraktioner. Mange af de ting, som er skadelige for miljø og arbejdsmiljø, hvis de ikke behandles korrekt, kan være vanskelige at identificere i bygninger og byggeaffald samtidig med, at det ofte er forbundet med store omkostninger at håndtere affaldet rigtigt. Der er derfor fortsat brug for, at kommunens tilsyn på byggepladser udvikles og effektiviseres især med henblik på at undgå, at de genanvendelige fraktioner forurenes med ting, som kan skade miljøet og dermed vanskeliggøre og måske endda umuliggøre genanvendelsen. På denne baggrund har kommunen i samarbejde med Vestforbrænding udarbejdet en folder, der kan sendes ud til de medarbejdere i kommunen, der arbejder med byggesager. Problemaffald er også blevet tænkt ind i godkendelserne. Derudover er der igangsat en udarbejdelse af en anvisningsliste, der skal hjælpe tilsynsmedarbejderne med at sikre, at affaldet kommer de rigtige steder hen og bliver behandlet korrekt. Indsatsen har været fokuseret på rådgivning og vejledning til mindre bygherrer, og der tilbydes et kursus for kommunale medarbejdere i 2015 med henblik på at sikre, at uønskede stoffer havner i genanvendeligt byggeaffald. Kurset klæder de kommunale medarbejdere på og gør dem i stand til at identificere om og hvor, der findes uønskede stoffer i en bygning, stille relevante krav til bygherre og entreprenør samt tolke analyseresultater. Øget indsamling af elektronik, sparerpærer og batterier En stor del af de batterier, sparepærer og småt elektronikaffald, som vi skiller os af med, ender forsat i dagrenovationen, og dette udgør et miljøproblem. Produkterne kan forurene jord og luft samtidig med, at

16 4 Implementering Indsatsområder i affaldsplanen: af affaldsplanen 14/22 det gør det umuligt at genanvende forbrændingsslaggen. Derfor har kommunen og Vestforbrænding udarbejdet en drejebog om de valg, kommunen skal træffe for at kunne indføre miljøboksen. Miljøboksen benyttes i en del kommuner til at indsamle ovenstående problematiske affaldstyper fra villaer og rækkehuse (og evt. de kommunale institutioner), og kommunen har i samarbejde med Vestforbrænding lavet en kortlægning af brugen miljøboksen (indsamlingsmængder og metoder). Udvikling af affaldstilsynet Arbejdstilsynet har givet mulighed for, at kommunen og virksomhederne kan komme i dialog om optimering af virksomhedens udsortering og bortskaffelse. Det er på dette møde, at kommunen og virksomheden, gennem dialog og gensidig læring, har mulighed for at støtte op om en bedre sortering til glæde for virk-

17 4 Implementering Indsatsområder i affaldsplanen: af affaldsplanen 15/22 somheden selv og for miljøet. Derfor skal affaldstilsynet tilrettelægges, så alle væsentlige forhold omkring virksomhedens affald bliver gennemgået i en konstruktiv dialog. tilsynsmedarbejder kan tage med på tilsynene. I 2014 har vi været i kontakt med DI og på modtagecentret i Høje-Taastrup for at samle inspiration. På et affaldstilsyn ser vi på den fysiske håndtering af affaldet, og til dette brug er det praktisk at have nogle enkle, standardiserede og effektive redskaber, som kan hjælpe til at sikre, at alle relevante forhold bliver belyst og registreret. Samtidig kan det effektivisere affaldstilsynet og sætte fokus på affald som ressource. På denne baggrund er kommunen i samarbejde med Vestforbrænding i gang med at udarbejde en affaldskampagne for detailbranchen. Målet er at udvikle en værktøjskasse, som den kommunale

18 5 Highlights på driften 16/22 05

19 5 Highlights på driften 17/22 Kubeordningen Affaldsmængderne er samlet set faldet svagt i perioden i hele landet. Den samme tendens ses også for papir- og glasmængderne, som er blevet indsamlet i kubeordningen. Der har de seneste år været stor fokus på fyldningsgraderne, så unødig kørsel med skraldebilerne kunne undgås. Vi har nået det mål, som vi havde sat os for: at kuberne skal være omkring 90 % fyldte, før de tømmes. Det har effektiviseret driften, da vi har indsamlet nogenlunde samme mængder, men med færre tømninger og dermed færre kørsler, som både er en økonomisk og en miljømæssig gevinst. Besøg i boligselskaberne Ikke to boligselskaber er ens, og det er en umulig opgave at finde en affaldsløsning, som passer på samtlige boligselskaber i kommunen. Boligselskaberne er forskellige i forhold til antal af husstande, tilgængelig plads til affaldsløsninger, sammensætning af befolkningsgrupper, tilknytning af viceværter m.v. Derfor er det vigtigt og nødvendigt med en tæt kontakt til de enkelte boligselskaber, så der kan udtænktes affaldsløsninger, som passer præcist til det enkelte boligselskab. Vi har derfor besøgt en del boligselskaber i løbet af 2014, hvor vi har ydet bistand og rådgivning til standpladser, adgangsveje, korrekt håndtering, sortering og behandling af affaldet, information til borgerne, beholdertype og -antal, etablering af affaldsøer, ændringer i tømmefrekvenser m.v. Kommunale institutioner. Hovedparten af de kommunale institutioner lige fra vuggestuer til plejehjem er blevet kontaktet enten pr. telefon eller ved et besøg, hvor der nuværende affaldsløsninger er blevet kortlagt. Kortlægningen har vist, at mange institutioner har udfordringer i forhold

20 5 Highlights på driften 18/22 til deres nuværende affaldsløsninger, da de mangler plads til beholdere, eller også har de ikke har ressourcerne til at sortere affaldet. Desuden har affaldshåndteringen ikke den højeste prioritet i hverdagen, men når vi har kontaktet dem, er de faktisk meget interesseret i at finde gode og nemme løsninger, så de kan sortere affaldet korrekt. Desuden udtrykte de også behov for løsninger, når de har større oprydninger, og det kan den kommunale indsamlingsordning ikke tilbyde pt. Arbejdet i 2015 bliver at finde på løsninger, som dækker behovene i de forskellige typer af kommunale institutioner, så de nemt og effektivt kan sortere affaldet korrekt.» Farligt affald Farligt affald er til skade for naturen og miljøet, hvis det ikke opbevares og behandles korrekt. Alle hus stande genererer farligt affald af varierende mængde og type. Derfor bør indsamlingsordninger skræd dersyes med henblik på tilgængelighed og effektivitet, og informa-tionsindsatsen omkring farligt affald øges. Den nuværende kommunale ordning lever ikke helt op kravene og behovene i boligselskaberne. Derfor er ca. 20 boligselskaber kontaktet, og de er blevet tilbudt et miljøgodkendt miljøskab, som dækker deres behov og samtidig opbevarer det farlige affald korrekt og sikkert. Boligselskaberne får et miljøskab, som passer til deres behov alt efter antal af husstande i boligselskaberne, og ejendomsfunktionærerne tilbydes i et kursus, så de kender

21 5 Highlights på driften 19/22 til korrekt håndtering og sortering af det farlige affald. Implementering af indsamlingsordning for farligt affald via miljøskabe fortsættes i Den digitale 3. bølge Udmønter dele af Økonomiaftalen mellem KL og Finansministeriet for Kommunerne er via aftalen forpligtet til at fortsætte med den trinvise implementering af strategien (bølgeplanen). Tiltagene i 3. bølge skal være implementeret pr. 1. december 2014 og være integreret i henholdsvis borger.dk og virk.dk. 3. bølge omfatter bl.a. Affaldshåndtering fra borgere og Affaldshåndtering fra virksomheder samt Anmeldelse om byggearbejde. Konkret betyder det, at for alle de affaldsordninger, som kommunen har beskrevet i sine regulativer, skal der etableres digitale løsninger. Den enkelte kommune har ansvaret for, at det sker, og at det sker til tiden. KL, Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen har udmøntet strategien i 24 konkrete krav i den såkaldte kravbank. Kravene omfatter tilgængelighed, funktionalitet, sprog og design/ flow. Ballerup kommune har implementeret løsninger, så kommunen lever op til bølgeplanen i forhold til affaldsområdet. Digitalisering af selvbetjeningsløsninger på farligt affaldsområdet, som Vestforbrænding via SMOKA står for, er blevet udskudt til at skulle være på plads 1. april 2015, og der arbejdes med løsninger for dette.

22 6 Kundeservice 20/22 06

23 6 Kundeservice 21/22 Kundeservice Kundeservice er en effektiv og faglig højt kvalificeret enhed, som besvarer henvendelser fra borgere og virksomheder om affald. Kundeservice informerer borgere og virksomheder om kommunens affaldsløsninger via hjemmesiden, Borger.dk, Virk. dk, chat på hjemmesiden, mails, telefonsamtaler og SMS. Kundeservice måler to gange årligt borgernes tilfredshed med den service, de får fra kundeservice, med et par korte spørgsmål, som sendes ud via mail efter borgerens henvendelse. Ved begge målinger i 2014 var kundetilfredsheden på 98 %. Borgerne gav også Kundeservice mange pæne tilkendegivelser som for eksempel en hurtig og tilfredsstillende respons eller altid god service, når jeg kontakter Kundeservice. Disse målinger fortsætter på samme måde i 2015, så vi hele tiden har fokus på, at alle får tilfreds-

24 6 Kundeservice 22/22 stillende information og svar på henvendelserne. Kundeservice er med til at sikre, at renovatøren kører som aftalt i kontrakten i den daglige drift. Dette sikres ved en daglig dialog med renovatøren, så der ikke sker driftsforstyrrelser ved f.eks. vejarbejde eller i perioder med sne og is, som er situationer, hvor der skal findes alternative løsninger, så borgerne kan få afhentet deres affald. Kundeservice fører statistik over de områder og sager, som fylder mest, så der kan sættes ind med løsninger i samarbejde med renovatøren.

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 1 På affaldsområdet udarbejdes der hvert år en status for den indsats, der er udført i løbet af året, og der udarbejdes en ny handlingsplan for det kommende år. Dette

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Statusnotat 2015 og Handlingsplan 2016

Statusnotat 2015 og Handlingsplan 2016 Statusnotat 2015 og Handlingsplan 2016 1 Indholdsfortegnelse Status på affaldsområdet 2015 3 Status for genanvendelsen i kommunen 3 Indsamling på tværs 5 Nye affaldsordninger 5 Udvikling af forretningssystemet

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune

Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Forslag til nye affaldsordninger for private husstande i Albertslund Kommune Høringsmateriale Udkast af 31. oktober 2014 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Selvom vi allerede er gode til at sortere (fx glas

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Ordninger for farligt affald og problemaffald. Villaer og haveboliger. Farligt Affald-ordninger

Ordninger for farligt affald og problemaffald. Villaer og haveboliger. Farligt Affald-ordninger Farligt Affald-ordninger Glostrup Kommune ønsker at få farligt affald og problemaffald som småt elektronik, sparepærer og batterier ud af husholdningsaffaldet. Farligt affald kan skade miljøet og ødelægge

Læs mere

1. Præsentation af Hillerød Forsyning

1. Præsentation af Hillerød Forsyning Agenda 1. Præsentation af Hillerød Forsyning 2. Affaldshåndtering i Hillerød Kommune Ved affaldsplanlægger og projektleder Kasper Damsgaard Thomsen Præsentation af Hillerød Forsyning Hillerød Forsyning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser

Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Bilag 6: Planens samlede driftsomkostninger og anskaffelser Affaldshåndteringsplanens fokusområder Alle tal er i 1.000 kr. Alle tal med * er internt forbrug indeholdt i nuværende organisation. (1) Note

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015

Albertslund Kommunes nye affaldsordninger. Høringsmateriale 16. december februar 2015 Albertslund Kommunes nye affaldsordninger Høringsmateriale 16. december 2014 1. februar 2015 1 Hvorfor nye affaldsordninger? Kommunalbestyrelsen vedtog i 2012 en ambitiøs affaldsplan, herunder at vi skal

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 03-11-2015 kl. 08:00

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Det er vognmand Mlarsen, der i dag kører begge ordninger for Gladsaxe Kommune.

Det er vognmand Mlarsen, der i dag kører begge ordninger for Gladsaxe Kommune. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 3 - Udbud af Farligt affald NOTAT Dato: 14. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen og Anja Hoff Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe Kommune har i dag

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling November 2014. Teknik-

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Tillæg til Affaldsplan

Tillæg til Affaldsplan BALLERUP KOMMUNE Dato: 2. august 208 Tlf. dir.: 475 03 E-mail: mt-miljo@balk.dk Kontakt: Heidi Erndal Tillæg til Affaldsplan 203-8 FORORD Som kommune har vi en vigtig opgave i at løse affaldshåndteringen

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Affaldsplan 2014-18 (2014-24)

Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Affaldsplan 2014-18 (2014-24) Læsevejledning Dette er et aktivt dokument, hvor du kan klikke dig frem til den ønskede side eller bilag. Du vælger enten indholdsfortegnelsen eller fanebladene øverst, og

Læs mere

Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i 2015

Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i 2015 Handlingsplan for affaldsplanarbejdet i Gladsaxe Kommunes Affaldsplan -2024 forventes godkendt i første halvår af. I affaldsplanen lægges der op til at Miljøudvalget hvert år godkender en Handlingsplan

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Borgere i villaer skal jf. Ressource- og Affaldsplan 2018 have flere sorteringsmuligheder for affald, så det er nemt at genanvende affald.

Borgere i villaer skal jf. Ressource- og Affaldsplan 2018 have flere sorteringsmuligheder for affald, så det er nemt at genanvende affald. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Affald og Genbrug NOTAT 03-01-2014 Sagsnr. 2014-0016912 Dokumentnr. 2014-0016912-4 Bilag 3. Notat om plads til opstilling af affaldsbeholdere.

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

AFFALD = RESSOURCER AFFALDSPLAN

AFFALD = RESSOURCER AFFALDSPLAN AFFALD = RESSOURCER AFFALDSPLAN 2014-2024 INDHOLD Forord I Rødovre Kommune er affald ikke bare affald. Vi ser på affaldet som ressourcer, hvor materialerne kan bruges igen og igen. For den enkelte borger

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Svendborg uden affald i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Baggrund Fra september 2020 indfører Svendborg Kommune nye affaldsordninger, hvor vi skal sortere mere affald til

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013

Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG OG AFFALD 2013 Grønt Regnskab Temarapport GENBRUG 2013 INDLEDNING - BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 3 MÅL FOR OMRÅDET... 4 OPGØRELSER... 5 KONKLUSION - BESKRIVELSE AF UDVIKLING... 7 OPGØRELSER/GENBRUGSPLADSERNE... 8 KONKLUSION

Læs mere

affald = ressourcer // affalds plan

affald = ressourcer // affalds plan 1 2 Forord I Ballerup Kommune har vi fokus på, at miljøbeskyttelse er en fælles sag for alle i kommunen, både borgere, virksomheder og kommunen selv. Affald og energi er områder, hvor vi alle kan bidrage

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

NOTAT. Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april Forudsætninger og sammenhænge m.v.

NOTAT. Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april Forudsætninger og sammenhænge m.v. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Bilag 1 til indstilling til Teknik- og Miljøudvalget 6. april 2017 Forudsætninger og sammenhænge m.v. Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

AFFALD = RESSOURCER // AFFALDS PLAN 2015 2024 AFFALDSPLAN AFFALD = RESSOURCER

AFFALD = RESSOURCER // AFFALDS PLAN 2015 2024 AFFALDSPLAN AFFALD = RESSOURCER 1 AFFALDSPLAN 2015 2024 AFFALD = RESSOURCER 2 FORORD Vi skal udnytte ressourcerne i vores affald og undgå at forurene vores omgivelser. Hvert år smider danskerne mere end 13 mio. tons affald ud. Samtidig

Læs mere

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes

Læs mere

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr. 16-00290 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2017 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2017 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Status på affaldsområdet Status for genanvendelsen i kommunen 3. Indsamling på tværs 6. Nye affaldsordninger 6

Status på affaldsområdet Status for genanvendelsen i kommunen 3. Indsamling på tværs 6. Nye affaldsordninger 6 Statusnotat 2015 1 Indholdsfortegnelse Status på affaldsområdet 2015 3 Status for genanvendelsen i kommunen 3 Indsamling på tværs 6 Nye affaldsordninger 6 Udvikling af forretningssystemet KURS 7 Udvikling

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer NOTAT Dato: 25. september 2015 Anja Hoff Hansen & Malene-Mattison Hansen Introduktion I april 2013 indførte Gladsaxe

Læs mere

-besparelse på 47.060 kg eller 336.140 km bilkørsel i en almindelig personbil det er 8,4 gange rundt om jorden.

-besparelse på 47.060 kg eller 336.140 km bilkørsel i en almindelig personbil det er 8,4 gange rundt om jorden. = FORSLAG 2 FORORD I Furesø Kommune værner vi om naturen og miljøet. Som borgmester er jeg stolt over den miljøbevidsthed, som jeg møder hos borgere og virksomheder. affald til genanvendelse end tidligere.

Læs mere

Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser.

Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser. Notat. Bedre indsamlingsordninger i boligselskaber, boligforeninger og lignende bebyggelser. Version 5 (3-1-2019) Dette notat beskriver fire forslag til forbedring af indsamlingsordningerne i boligselskaber,

Læs mere

DIN NYE AFFALDSORDNING

DIN NYE AFFALDSORDNING DIN NYE AFFALDSORDNING stadig Skidt er godt! NEMMERE OG MERE Roskilde Kommunes nye affaldsordning skal gøre det nemt for dig at sortere mere affald tæt på din bolig. I denne folder kan du læse om, hvordan

Læs mere

affald = ressourcer // affalds plan 2013 2024 Ishøj Kommune

affald = ressourcer // affalds plan 2013 2024 Ishøj Kommune 1 Ishøj Kommune Indhold Dette dokument er aktivt Når du læser dette dokument på skærmen, vil det være aktivt. Du kan derfor trykke dig rundt mellem de enkelte afsnit ved hjælp af sfortegnelsen eller de

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Hvordan fungerer en ordning med rød boks i praksis?

Hvordan fungerer en ordning med rød boks i praksis? Farligt Affald-ordninger og Boks Glostrup Kommune ønsker at få farligt affald og problemaffald som småt elektronik, sparepærer og batterier ud af husholdningsaffaldet. Farligt affald kan skade miljøet

Læs mere

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3

Analyse af restaffald. Domus Vista Park 3 Analyse af restaffald Domus Vista Park 3 juli og november 2012 Affald & Genbrug Bygge, Plan & Miljø Frederiksberg Kommune Undersøgelse af affaldsforhold i Domus Vista Park 3 Frederiksberg Kommune prioriterer

Læs mere

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012

Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2012 Notat Midtvejsevaluering af handleplan i Affaldsplan 2009-2 Roskilde Kommune November 0 INDHOLD 1. Indledning... 3 Planens initiativer... 3 Affaldsmængder... 3 2. Affaldsplanens initiativer... 3 Generelle

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Bilag. Status på mål og Handlingsplan for Affaldsplan Miljøudvalgsmøde J. nr P16 1 Sag: 2015/

Bilag. Status på mål og Handlingsplan for Affaldsplan Miljøudvalgsmøde J. nr P16 1 Sag: 2015/ Bilag Status på mål og Handlingsplan for -2017 Affaldsplan 2015-2024 Miljøudvalgsmøde 24.05. J. nr. 07.00.01P16 1 Indhold Indledning... 3 Status på mål i affaldsplanen... 4 Ressourcerne skal ud af affaldet...

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Planforslaget er udarbejdet af Furesø Kommune i samarbejde med I/S Vestforbrænding.

Planforslaget er udarbejdet af Furesø Kommune i samarbejde med I/S Vestforbrænding. = FORSLAG 2 FORORD Dette er Furesø Kommunes forslag til affaldsplan for de næste 12 år. Byrådet har den xx.xx.2012 godkendt forslaget til udsendelse i 8 ugers offentlig høring i perioden fra den xx.xx

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via

Læs mere

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. T F

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund.   T F Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 2 Forord I Albertslund Kommune går vi forrest for miljøet. Affald er sammen

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

AFFALD = RESSOURCER // AFFALDS PLAN 2014 2024

AFFALD = RESSOURCER // AFFALDS PLAN 2014 2024 1 2014 2024 2 DETTE DOKUMENT ER AKTIVT Når du læser dette dokument på skærmen, vil det være aktivt. Du kan derfor trykke dig rundt mellem de enkelte afsnit ved hjælp af indholdsfortegnelsen eller de LINKS,

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017.

Forvaltningen har udarbejdet forslag til ny gebyrstruktur og nye gebyrer for husholdningernes deltagelse i de kommunale affaldsordninger 2017. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 282826 Brevid. 2389498 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat til vedtagelse af ny gebyrstruktur og gebyrer på affaldsområdet

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018

Forslag til. Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Forslag til Bornholms Regionskommunes Affaldshåndteringsplan 2014-2018 Bornholms Affaldsbehandling Almegårdsvej 8 3700 Rønne Tlf.: 56 95 92 00 Fax: 56 95 92 03 Bofa en virksomhed i Bornholms E-mail: Regionskommune

Læs mere

FORORD DETTE DOKUMENT ER AKTIVT

FORORD DETTE DOKUMENT ER AKTIVT 2 FORORD I Herlev Kommune ønsker vi at tage vores del af ansvaret for miljøet. Affald er sammen med energi og vand et område, hvor alle kan være med til at gøre en forskel hver dag. Og interessen og lysten

Læs mere

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne.

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Baggrund Furesø Kommune ønsker at bidrage til opfyldelse af det nationale ressourcemål om at genanvende 50 % af

Læs mere

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller

Ressource- og Affaldsplan Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller København - Intet spild af ressourcer Ressource- og Affaldsplan 2019-2024 Lykkesholm 19. april 2018 Enheden for Affald og Genbrug / Anna Louise H Møller Kg Fakta om København 2017: Boliger i København

Læs mere

Bilag 1: Oversigt over mål og indsatsområder i Affaldsplan 2012

Bilag 1: Oversigt over mål og indsatsområder i Affaldsplan 2012 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT 23-06-2011 Bilag 1: Oversigt over mål og indsatsområder i Affaldsplan 2012 Affaldsmængderne følger ofte den økonomiske udvikling,

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere