FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet"

Transkript

1 FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet

2 Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD: BSM Reklame, sundhedskonsulent: Mette-Marie Linding Be-you ApS Tak til vognmand S. Jacobsen A/S, vognmand Carsten Andersen og Volvo Danmark. 2 Dette hæfte er et led i bestræbelserne på at give erhvervschauffører inspiration til en sundere hverdag. Hæftet er udgivet af ARBEJDSGIVERFORENINGEN FOR TRANSPORT OG LOGISTIK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

3 ET SUNDERE LIV BAG RATTET I denne Vejviser til et sundere liv bag rattet kan du få inspiration til, hvordan du holder din krop toptunet til de mange udfordringer, der ligger i chaufførjobbet. Forhåbentlig giver læsningen dig lyst til at passe og pleje din egen motor og dit personlige karrosseri fremover. Gem vejviseren i lastbilens handskerum så har du den altid lige ved hånden. GPS TIL ET BEDRE LIV BAG RATTET, SIDE 4 Din krop har brug for mad, vand, søvn og motion for at være toptunet. SIKKER I TRAFIKKEN MED SUNDE SAGER, SIDE 7 Usunde madvaner kan gå ud over trafiksikkerheden. HOLD OMDREJNINGSTÆLLEREN I DET GRØNNE FELT, SIDE 8 Vær mindst lige så god ved dig selv og din krop, som du er ved dit køretøj. TANK OP MED DET RIGTIGE BRÆNDSTOF, SIDE 10 Få svar på, hvorfor frugt og grønt er sundere end kaffe og hvidt brød. VAND, VAND OG ATTER VAND, SIDE 22 Cirka 70 procent af din krop består af vand og du kan ikke fungere uden. UNDGÅ KNAS I KARROSSERIET, SIDE 24 Find hjælp, hvis der er problemer med maskinen undervejs på turen. MOTION PÅ TUREN, SIDE 28 Din krop skal holdes i gang, hvis du vil undgå rust i rørene.

4 4 Ved selv at lave regelmæssige servicetjek kan du undgå unødige besøg på værkstedet.

5 GPS TIL ET BEDRE LIV BAG RATTET Din krop skal holde til mange og lange ture bag rattet og til at leve et aktivt fritidsliv. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan du behandler den. Det er vigtigt, at du passer og plejer din egen motor og dit personlige karrosseri mindst lige så godt, som du værner om dit køretøj. Din lastbil kan stort set køre uafbrudt med få og hurtige servicetjek, blot der er diesel på tanken. Med dig selv er det anderledes. Du kan ikke køre nonstop. Derfor foreskriver køre-/ hviletidsreglerne bestemte pauser, som det er vigtigt at overholde. For at holde dig på toppen og køre sikkert, er det vigtigt, at du tænker på dig selv og spiser god, sund mad, drikker masser af vand samt får regelmæssig søvn og motion. 5 Usund kost er først og fremmest søde og fede sager, der gør dit blodsukker ustabilt og forværrer det dårlige kolesteroltal. Al erfaring viser, at kroppen fungerer langt bedre, hvis blodsukkerniveau og kolesteroltal er stabilt og det kan du typisk opnå ved at spise og drikke sundt. Kosten har stor betydning for, hvordan du har det fysisk og psykisk. Når du spiser rigtigt og drikker postevand i stedet for sodavand og kakaomælk kan dit kolesteroltal blive bedre. Og du kan holde dig rask og rørig længere. Daglig motion er vigtig for at kunne trives med et liv i højt gear. Din krop får det godt, når du rører dig. Din koncentrationsevne vokser, og du kører mere sikkert i trafikken.

6 6 Hvis du behandler din egen krop, som du behandler dit køretøj, så har du måske flere år foran dig, end statistikken forudsiger.

7 SIKKER I TRAFIKKEN MED SUNDE SAGER Mange mad- og drikkevarer har et højt energiindhold, som din krop ikke kan nå at forbrænde, fordi du sidder stille bag rattet det meste af dagen. Så hvis du vil holde dig på toppen og undgå bildæk og andre bivirkninger af usund kost, skal du kun køre på de bedste brændstoffer. Hvis du fylder dig med fastfood, slik, kiks, hvidt brød, sodavand og kaffe, vil dit blodsukker stige og falde hele tiden. Det går ud over din koncentrationsevne og dit humør. Resultatet er, at du kører mere usikkert i trafikken. Din krop har ikke godt af et svingende blodsukkerniveau, det kan påvirke både dig selv og dine omgivelser. For at køre så sikkert som muligt skal du have et stabilt blodsukkerniveau. Det får du ved at spise masser af frugt og grønt, som giver kroppen noget at arbejde med i modsætning til sukkerrig kost, som gør dig sukkersyg ved at give store udsving i blodsukkeret, slider på dine indre organer og øger risikoen for diabetes 2. 7 FAKTA Et forsøg i lastbilsimulator viser, at chauffører med usunde kostvaner er mere trætte og ukoncentrerede samt reagerer langsommere end chauffører med sunde vaner. De usunde skal i gennemsnit bruge 30 meter længere standselængde ved nedbremsning fra 70 km/t. Sund mad giver mere energi bag rattet. Det forkerte brændstof kan betyde, at du får paraffin i dieselen. På samme måde som paraffin får dieselolie til at klumpe ved frost og sætte sig som en prop, kan usunde madvaner give dårligt kolesterol i blodet og det kan sætte sig i blodårerne, der med tiden stopper til.

8 8 Forkert brændstof og manglende vedligeholdelse betyder, at du risikerer at overbelaste din indre motor.

9 HOLD OMDREJNINGSTÆLLEREN I DET GRØNNE FELT Mens dit køretøj bare triller af sted, sidder du stille i førerhuset. Men for at din indre motor kan blive ved med at spinde, er det vigtigt, at du får rørt dig i det daglige. Det stillesiddende arbejde bag rattet kan godt give stivhed i benene, rust i leddene og ondt i ryggen. Men de fleste af generne kan du undgå ved at motionere. Resultaterne kommer lynhurtigt. Dit personlige batteri oplader ikke sig selv on the road, som batteriet i dit køretøj gør. Tværtimod skal det oplades i fred og ro og helst i otte timer hvert døgn. Den daglige motion har også den fordel, at den giver dig en naturlig, fysisk træthed. Det bliver nemmere at falde til ro og du får en dybere og bedre søvn. Manglende søvn giver dårligere trafiksikkerhed. Hvis du for eksempel er vågen 17 timer i træk, påvirkes din koncentration på samme måde, som hvis du har en alkoholpromille på 0,5. Jo længere du er vågen, jo mere påvirkes din koncentrationsevne. Det er derfor meget vigtigt for trafiksikkerheden, at du får din søvn. 9 Få din søvn og oplad batteriet. Ellers kan du i værste fald være til fare for dig selv og dine omgivelser. Få det rigtige brændstof indenbords. Det giver et stabilt blodsukker og gavner din sundhed og trafiksikkerheden. Søde sager får omdrejnings tælleren op i det røde felt, men den falder hurtigt igen. Dét gør dig træt og nedsætter din koncentrationsevne.

10 TANK OP MED DET RIGTIGE BRÆNDSTOF 10 Giv din indre motor det, den har godt af og drop kaffe, chokolade, hvidt brød og anden usund kost. Tag i stedet masser af grønsager og frugt med i førerhuset. Sund kost gør dig gladere, friskere og bedre til at koncentrere dig om dit arbejde. HVORFOR SPISE FRUGT OG GRØNSAGER? De er fulde af vitaminer, som holder din krop på ret kurs. De bugner af fibre, som holder din fordøjelse og dit tarmsystem i god form. De er med til at holde dine led og muskler smidige. Indholdet af energi er så lavt, at du kan spise dig mæt i frugt og grønt uden at få bildæk. De holder dit blodsukker stabilt, så du kan køre længere på literen. SKÆR NED PÅ KAFFE, HVIDT BRØD OG CHOKOLADE Der er ingen vitaminer i rundstykker med smør, kiks, slik og kaffe. Den type kost kan give dårligt kolesteroltal og forhøjet blodtryk. Man skal lede længe efter fibre i en pose vingummi. Uden de daglige fibre risikerer du at sætte dit tarmsystem helt i stå. Det er både ubehageligt og usundt. Fordi syreindholdet i den usunde mad er højt, kan du risikere at skulle parkere din krop for tidligt, fordi du får stive led og muskler. Men vigtigst af alt: Du kører langt mindre på literen, fordi energiindholdet i hvidt brød og slik er højt, og fordi kaffe får blodsukkeret til at stige og falde hurtigt igen. Du skal altså ikke spise eller drikke ret meget, inden det sætter sig som bildæk. FAKTA Grønne snacks (se opskrift s. 14) indeholder 250 kj pr. 100 gram. Til sammenligning indeholder franske kartofler 2285 kj pr. 100 gram. Og nej, det er ikke en kommafejl! Du kan altså næsten spise ti gange så mange sunde snacks som chips og det er da værd at tage med. På de næste sider kan du få inspiration til sundere madvaner.

11 BRÆNDSTOF PITABRØD MED GODS I Pitabrød er nemme at lave og endnu nemmere at spise. Derfor er de gode at have med på turen. Og uanset om du er til fugl eller fisk, kan du få pitabrød med gods i. Tunsalat til pitabrød eller rugbrød 200 gram tun på dåse 2 hårdkogte æg i tern 2 peberfrugter i tern 200 gram hytteost Majs efter behag 1 tsk. sennep 1 tsk. paprika Salt efter behag Kyllingesalat til pitabrød eller rugbrød 300 gram kyllingetern ½ agurk TIP Brug et kaffefilter til at holde brødet i, mens du spiser. Kaffefilteret vil nemlig suge eventuel væske, så det ikke drypper. TIP Lav tun- eller kyllingesalaten hjemmefra og tag den med dagen efter. Salaterne bliver bestemt ikke dårligere af at stå et døgn i køleskabet. 200 gram champignoner 1 peberfrugt i tern 100 gram cremefraiche 9 % 1 spsk. tomatpure 1 tsk. stærk karry Salt efter behag Sådan gør du: Bland indholdet og kom det i en bøtte. Hvis du laver tunsalaten, så sørg for at si så meget væde fra, som muligt. Når du skal spise, kan du varme pitabrødet på instrumentbrættet eller i en lille ovn. 11 Snup en pita med tunsalat eller kyllingesalat undervejs. Den kan du nemlig holde dig kørende på i cirka 2½ time.* Snupper du derimod et mindre sundt alternativ på farten, kan du risikere, at der kommer klumper i kroppens dieselpumpe. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

12 BRÆNDSTOF 12 PASTASALAT MED FULD SKRUE Pastasalat er lækkert og nemt at lave til flere dage. Det kan nemlig holde sig i nogle dage på køl. Pastasalat til to gange frokost 250 gram pastaskruer 250 gram skinke, kylling eller kalkun i tern (eller måske en rest kød fra gårdsdagens aftensmad) 2 bladselleri i skiver 50 gram kapers 100 gram savoykål, romanisalat eller andet groft salat 1 lille finthakket løg 6-8 groftstrimlede soltørrede tomater Gerne en håndfuld bønner eller linser Dressing: 2 spsk. olivenolie 1 tsk. sennep 1 spsk. vand 1 spsk. balsamico Salt og peber efter behag Sådan gør du: Kog pastaen, men sørg for, at den ikke koger ud. Giv den et koldt brus, når den er kogt, og vandet er siet fra. Bland pastaen med dressing, og kom det hele i et bæger eller en boks. Læg de øvrige ingredienser ovenpå. Salaten holder sig frisk og sprød, hvis du venter med at blande det hele, til du skal spise det. En portion pastasalat giver god energi til cirka 3 timer bag rattet.* 100 gram chips giver nogenlunde samme mængde energi. Men hvad tror du mætter mest og giver bedst energi til en lang arbejdsdag? * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

13 BRÆNDSTOF GUF EN AVOCADO Avocado er noget af det sundeste, du kan fylde på tanken, når du er undervejs. Og hvis du har 1-2 modne avocadoer og en lille pose frosne rejer med, har du faktisk hovedingredienserne til en lækker frokost. Halvér avocadoen og drys med salt, peber og et skvæt citron. Hæld rejer på, og så er der serveret! FAKTA Der er mindre energi i aspargeskartofler end i almindelige kartofler. Så vælg altid aspargeskartoflerne, hvis du har mulighed for det, og behold gerne skralden på. KARTOFFELSALAT MED EKSTRA TURBO Du kan nemt lave en kartoffelsalat, som smager præcis, som du bedst kan lide den. Men du kan også købe en færdiglavet og gøre den sundere samt give den mere smag med: Rødløg Friske asparges Radiser Tomater Broccoli Persille eller purløg Et kogt æg i tern eller skinketerninger 13 To halve avocadoer med rejer er ren turbo til tanken. Du har faktisk energi til 2½ time ovenpå en sådan frækkert.* 50 gram peanuts giver samme mængde energi, men de mætter altså ikke så længe. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

14 BRÆNDSTOF DE HURTIGE SNACKS TIL MOTOREN Hurtige og nemme små anretninger er gode at have med i en boks, så man kan spise dem undervejs, hvis sulten melder sig. De kan også bruges som tilbehør til aftensmaden. Blomkål med pesto Pluk et halvt råt blomkål i små buketter og bland det med 2 spsk. pesto. Nemmere kan det vist ikke blive at lave en lille hurtig snack til turen! 14 Den lette broccolisalat Del en broccoli i små buketter, bland det med en håndfuld rosiner og et æble, som er skåret i tynde både. Rør cremefraiche 9 % i og tilsæt eventuelt 100 gram røget oksemørbrad eller resterne fra gårdsdagens aftensmad. (Hamburgryg el. lign). Hvidkålssalat med tyttebær Skær et halvt hvidkål i meget fine stykker, tilsæt to æbler, som er skåret i tynde både. Rør 2-3 tsk. fromage frais og tyttebær efter behag i og smag til med salt og peber. Rødkålssalat med appelsiner og figner Skær et halvt rødkål i mindre stykker, tilsæt en appelsin i tern eller en sjat appelsinjuice. Bland seks skiveskårne figner og eventuelt lidt ristede græskarkerner i. FAKTA Du vil prutte mere, end du plejer, når du fylder tanken med frugt og grønt men hyggespredere undervejs skader jo ikke... Når du spiser for sjov Spring chokoladebaren over, næste gang du lige får lyst til en snack. Tag i stedet nogle rodfrugter (for eksempel rødbede, pastinak, persillerod, gulerod, kartoffel eller lignende) og læg dem på et stykke bagepapir. Drys dem med salt og lidt oliven- eller rapsolie og bag dem i ovnen ved 200 grader i cirka 15 minutter. Snackene er nemme at lave, når ovnen alligevel er varm til aftensmaden. De kan spises til aftensmaden eller uden problemer tages med til turen dagen efter. Prøv også med peberfrugter, agurker, bønnespirer, tomater eller grønne asparges.

15 BRÆNDSTOF SPINATLASAGNE TIL DIG OG LILLEMOR Efter en lang dag bag rattet er det rart at komme hjem til en solid og lækker aftensmad. Og hvis du laver lidt ekstra, kan du altid tage resten med i en boks dagen efter. Til fire personer: 500 gram oksekød % 3 løg 2 spsk. olivenolie 2 fed hvidløg 4 gulerødder i skiver 250 gram hel spinat 1 dl tomatpure 3 dl vand 2 tsk. oregano 500 gram hytteost 300 gram lasagneplader Salt og peber FAKTA Kosten er kroppens diesel, og det er vigtigt, at du tanker regelmæssigt. Du bør spise tre store og tre små måltider om dagen med cirka 2,5 time mellem hvert måltid. På den måde holder du dit blodsukker stabilt. Sådan gør du: Brun farsen på en pande. Kom olivenolie i en stor gryde og svits hvidløg, løg, gulerødder og den brunede fars. Tilsæt tomatpure, vand, krydderier, salt og peber. Kødsovsen lægges nu lagvis med hytteost, spinat og lasagneplader. Afslut med kødsovs. Bages cirka 40 minutter ved 200 grader. 15 Mange af de retter, du er vant til at spise til daglig, kan nemt blive meget sundere, hvis du tilsætter lidt grønt såsom spinat, gulerødder, broccoli, bønner eller andet godt.

16 BRÆNDSTOF 16 RØDBEDE-SIDEVOGN TIL LEVERPOSTEJEN Der er ikke noget galt med en god gammeldaws rugbrødsmad. Bare husk at spise grønsager til. De traditionelle agurkeskiver kan for eksempel erstattes med en lækker rødbedesalat. 500 gram små runde rødbeder ½ dl citronsaft 100 gram mungbønner 4 tsk. olie 1 hakket rødløg eller fintsnittet porre Hakket persille Salt og peber FAKTA Det er helt naturligt, at kroppens affaldsstoffer bliver farvet røde dagen efter, du har spist rødbedesalat. Så der er ingen grund til straks at ringe 112. Sådan gør du: Kog rødbederne i 10 minutter i letsaltet vand og pil skrællen af. Dryp rødbederne med citronsaft og lad dem trække, til de er kolde. Skyl bønnerne og kog dem i cirka 15 minutter i letsaltet vand. Skær rødbederne, rødløg og porrer. Drys med persille, løg og bønner. Nu har du en super salat, som kan holde sig frisk i et par dage på køl. Den smager dejligt med en frikadelle eller som tilbehør til leverpostejmaden. Jo flere farver, din mad har, des sundere er den! Rødbedesalat har masser af flotte farver, så den er god nok: Rødbedesalat er sundt. Men kig engang på din tallerken, næste gang du bestiller Wienerschnitzel mit Pommes. Hvor farvestrålende er den? Og husk i øvrigt: Det er selve maden, der skal være farvestrålende, for at den er sund. Det er ikke nok, at emballagen er det!

17 BRÆNDSTOF GULERODSTÆRTE GUF TIL UDE OG HJEMME Tærte er nemt at lave, og så kan du putte det fyld i, som du allerbedst kan lide. Er du til gulerødder, så er det bare med at kaste sig over denne opskrift. Den er god til aftensmaden og til madpakken dagen efter. Og så er der nok til fire personer. Fyld: 200 gram groftrevne gulerødder 3 hakkede løg 3 spsk. olivenolie 2 tsk. timian 3 spsk. hvedemel 3 dl mælk 2 æg 100 gram hytteost 1 tsk. salt Peber Tærtebund 3 spsk. olie 100 gram hvedemel 50 gram fuldkornshvedemel ½ dl neutral surmælksprodukt (for eksempel cremefraiche, yoghurt naturel eller fromage frais) ½ dl vand ½ tsk. salt Sådan gør du: Bland ingredienserne til dejen, ælt den let og lad den hvile en stund. Rul dejen ud og læg den i en tærteform, så den dækker hele bunden og kanterne. Forbag dejen i cirka 15 minutter ved 200 grader. Svits grønsagerne i olien og tilsæt timian, salt og peber. Hæld indholdet fra gryden i den forbagte tærteform. Bland resten af ingredienserne og hæld dem over tærten. Bages i 30 minutter ved 200 grader. 17 En kvart gulerodstærte giver energi til cirka 3 timer på landevejen.* Den indeholder nemlig masser af fibre og gode grønsager, som holder maven i gang og koncentrationen skærpet. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

18 BRÆNDSTOF 18 GROV-GODE VOGNHJUL Groft brød smager godt og fylder meget mere i maven end hvidt brød. Jo flere fibre, des mere holder du din mave i gang. Så brug gerne fuldkornshvedemel eller speltmel, når du bager. Det indeholder også flere af de gode B-vitaminer. Du skal bruge: ½ liter lunken vand eller mælk 25 gram gær 1 dl surmælksprodukt (for eksempel cremefraiche, yoghurt naturel eller fromage frais) Cirka 1 kg fuldkornshvedemel Evt. lidt honning Salt Tilsæt evt. lidt kogte ris fra dagen før, revne gulerødder, rosiner, dadler, krydderier, eller hvad du ellers har i gemmerne. TIP Dit nybagte vognhjul smager dejligt med for eksempel leverpostej. Men husk, at der kun er halvt så meget energi i en 3 % leverpostej, som der er i den almindelige. Så kig en ekstra gang i køledisken og vælg den leverpostej med mindst energi så undgår du bildæk! Sådan gør du: Rør væske og gær sammen og tilsæt surmælksproduktet samt honning og salt. Tilføj mel til dejen næsten slipper skålen, og den føles som et ungpigebryst. Nu er dejen klar til at hæve på køkkenbordet i cirka en time. Ælt dejen, form den som et vognhjul og lad det efterhæve på en bageplade i cirka 20 minutter. Pensl hjulet med vand, mælk, æg eller lignende og bag det i cirka 20 minutter ved 200 grader. Der er stor forskel på, om du vælger at tanke op med hjemmebagte vognhjul med masser af fibre, eller du sætter tænderne i hvidt brød fra supermarkedet, som er fyldt med tilsætningsstoffer og nul fibre. Det grove brød er meget sundere og mætter i meget længere tid.

19 BRÆNDSTOF DE GODE DELLER OG DET, DER LIGNER Når du laver frikadeller, så lav en ekstra portion med revne gulerødder eller revne rå rødbeder. Opskriften er den samme, som den du plejer at lave, du tilsætter bare lidt ekstra sund power. Erstat smør på brødet Avocado er et godt alternativ til smør på brødet. Smør frisk avocado på og drys med salt og peber. Prøv eventuelt også med mangochutney og rød eller grøn pesto. God: To rugbrødsmadder med rullepølse. Bedre: En rugbrødsmad med mager skinke og broccolisalat. Bedst: Broccolisalat med en rødbedeeller gulerodsfrikadelle. TIP Hvis du vil bruge frikadellerne som pålæg eller til fyld i pitabrød sammen med salat, kan du forme frikadellen som en pølse, lægge den på bagepapir og bage den i en forvarmet ovn i cirka 20 minutter. Frikadellen er nu nem at skære i skiver og bruge som pålæg. TIP Tag et kig på fedtprocenten inden du lægger pålæg på brødet. Vælg altid den fedtfattige type. Mager kogt skinke indeholder kun cirka 400 kj pr. 100 gram, mens spegepølse indeholder 1600 kj pr. 100 gram. Det vil sige, at du skal gå fire gange så langt for at forbrænde din rugbrødsmad, hvis du vælger spegepølse frem for skinke. FAKTA En mad med lækkert pålæg og godt med grøntsager indeholder et sted mellem 1300 og 1400 kj. Det gør en lille cheeseburger fra McDonalds også. Den mætter bare ikke, og vitaminerne skal du lede længe efter! Så hvad vælger du næste gang? 19 Broccolisalat med rødbede- eller gulerodsfrikadelle indeholder nogenlunde samme mængde energi som en almindelig chokoladebar. Men forskellen er, at salat og deller er fyldt med fibre og vitaminer, mens chokolade-måltidet stort set kun består af sukker og dårligt fedt.

20 BRÆNDSTOF 20 MADMUFFINS LIGE TIL AT PUTTE I TANKEN Madmuffins er gode som mellemmåltid, hvis tanken er ved at være tom. Du kan fylde det i, som du bedst kan lide, og så kan du ellers guffe løs, når sulten melder sig. Du skal bruge: 1 dl fuldkornsmel 2 dl femkorsblanding 1 tsk. bagepulver 1 tsk. salt og lidt peber 1 lille squash 2 gulerødder 1 finthakket rød peber 1 finthakket løg 3 spsk. solsikke/oliven olie 100 g. kålpølse 100 g. feta 2 dl. skyr eller A38 4 æg TIP Du kan bruge, hvad du lige har i køleskabet som fyld til dine madmuffins (for eksempel gulerødder, skinketern, broccoli etc.). Brug fantasien og opfind din egen personlige favorit. Sådan gør du: Indstil ovnen på 200 grader. Riv gulerødder og squash, snit løg og rød peber. Pisk æg og mælkeprodukt sammen. Kom resten af ingredienserne i og rør hele herligheden sammen. Fordel dem i muffinforme og bag de små banditter ca. 20 min. Velbekomme Tip: spray formene med bagespray, så slipper de nemmere. Med en enkelt madmuffin har du energi til cirka 2 timer bag rattet.* Og så smager den oven i købet lækkert. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

21 BRÆNDSTOF ÆBLEMUFFINS TIL DEN SØDE TAND Vi kan ikke komme udenom, at de fleste af os har en sød tand. Men i stedet for straks at gribe til chokoladebarer og slik, skulle du måske i stedet stikke fingrene i kagedåsen som er fyldt med æblemuffins. Du skal bruge: 120 gram hvedemel (2 dl) 70 gram havregryn (2 dl) 1 æg 3 spsk. rapsolie 1 dl skummetmælk ¼ tsk. salt 2 dl revet æble 40 gram sukker (½ dl) 2 tsk. bagepulver 1 tsk. kanel Sådan gør du: Rør alle ingredienser til dejen sammen og fyld den i muffinforme. Bag dem i 20 til 25 minutter ved 200 grader på midterste ovnrille. Uhm FAKTA Spis morgenmad som en konge. Spis frokost som en fyrste. Spis aftensmad som en tigger. så holder du forbrændingen bedst Æblemuffins er gode snacks, hvis du har en lille sød tand og simpelthen ikke kan lade være. For selvom det er kage, er der stadig frugt og fibre i. Og til forskel fra en chokoladekiks, der er spyttet ud på en fabrik, kan de bages med masser af kjærlighed.

22 22

23 VAND, VAND OG ATTER VAND Din krop har brug for væske hvis den får for lidt, fungerer den ikke, som den skal. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke væsker du fylder på dig selv. Mange læskedrikke som cola, saftevand og kakaomælk er rene sukkerbomber. De påvirker dit blodsukker og kan give bildæk. eller fedt og hjælper dig til at holde blodsukkeret konstant. Det holder dit dårlige kolesteroltal i bund, din vægt nede og energiniveauet i top. Sørg altid for at have en flaske vand med i førerhuset. Fyld den op nogle gange i løbet af dagen og nyd en tår, når du trænger. Det er derfor en god idé at drikke vand i stedet. Vand indeholder hverken sukker FAKTA Vand er bedre end sodavand og kakaomælk, fordi energiindholdet i vand er meget lavere. For eksempel svarer ½ liter kakaomælk til ti poser gulerødder a 500 gram. Du kan altså spise en hulens masse gulerødder og få samme mængde energi, som du får fra få slurke kakaomælk. Og så indeholder gulerødderne en del flere fibre end den fedtede kakaomælk! FAKTA Cirka 70 procent af menneskets krop består af vand, og de fleste funktioner, inklusive vores hjerne, kan ikke fungere uden. Det er derfor ikke så mærkeligt, at kroppen er helt afhængig af vand. Du bør forkæle din indre motor med cirka 1,5 liter postevand om dagen. 23

24 24 Med en PensionDanmark Sundhedsordning kan du forebygge eventuelle længere sygdomsforløb.

25 UNDGÅ KNAS I KARROSSERIET EN HVERDAG UDEN RATSLØR Når du ofte sidder stille længere tid ad gangen, kan det nemt ske, at du bliver stiv i leddene og med tiden synker sammen. Hvis du sidder forkert i meget lang tid, kan dine muskler oven i købet blive så overspændte, at det kan være svært selv at løsne dem op igen. Og dine muskler kan faktisk blive så spændte, at knoglerne ender med at blive trukket ud af deres oprindelige stilling. Det er, når problemerne melder sig, at du kan nyde godt af en PensionDanmark Sundhedsordning. EN SUND ORDNING PensionDanmark Sundhedsordning er en del af pensionsordningen for mange inden for transportområdet. Har du en pensionsordning hos Pension- Danmark, betyder det faktisk, at du hurtigt kan få behandling for problemer med led, muskler og sener hos en kiropraktor, massør, fysioterapeut eller zoneterapeut helt uden, at du skal have penge op af lommen efter dit besøg. Behandlingen foregår på et af Pension- Danmarks mange sundhedscentre, som er placeret rundt omkring i landet. Hvis du får rettet op på ratslør i tide, kan du forebygge længere sygdomsforløb eller førtidspension, og det er altid bedre at forebygge frem for at behandle. Så husk at rette op og bevæge din motor jævnligt. Skulle du alligevel opleve lidt ratslør undervejs, så kig forbi et sundhedscenter eller kontakt PensionDanmark. 25 Bestil tid 24 timer i døgnet eller find dit nærmeste PensionDanmark Sundhedscenter på Du kan også ringe på telefon mellem kl. 8 og 21

26 70 SUNDHEDSCENTRE I DANMARK 26 Med PensionDanmark Sundhedsordning kan du få behandling på et vore 70 sundhedscentre landet over inden for fire hverdage, og hvis du har brug for akut behandling, kan du komme til inden for 24 timer. Se adresserne på

27 AKUT BEHANDLING INDEN FOR 24 TIMER UNDGÅ FOR TIDLIG PARKERING Ved brug af PensionDanmark Sundhedsordning kan du spare dig selv for et længere sygeforløb og hurtig behandling betyder kortere tid på sygedagpenge. Du kan samtidig forebygge, at nogle af problemerne bliver kroniske og i værste fald ender med en førtidspensionering. Hvert år bliver af Pension- Danmarks medlemmer tilkendt offentlig førtidspension. De fleste på grund af problemer i bevæg e- apparatet. Hvis dit køretøj er ved at bryde sammen, reparerer du det. Din egen maskine trænger også til reparation en gang i mellem. For eksempel er det vigtigt, at du husker at rette ryggen, mens du kører, så du ikke risikerer at få en dårlig kropsholdning. TRÆNGER DU TIL AT BLIVE SMURT? Din vogn ruster, når den ikke bliver smurt. Du ruster, hvis du ikke bliver bevæget i lejerne. Når et område i din krop ikke bliver brugt, opstår der nemlig små kalkaflejringer. Du kan hurtigt tjekke, om du trænger til at blive smurt ved at bevæge hovedet et par gange fra side til side. Hvis du kan høre, at de små kalkaflejringer knitrer, er det fordi, de trænger til at blive opløst til mindre partikler, så de kan forsvinde. Sådan er det med alle kroppens led. Så prøv dig frem. Det gør måske lidt nas i starten, men med tiden vil du mærke større bevægelighed og mindre smerter. 27

28 MOTION PÅ TUREN 28 I længden er det ikke sundt for din krop, at du sidder så meget stille, som du sikkert gør. Din krop fungerer faktisk allerbedst og kan holde til mere, hvis du husker at bruge den regelmæssigt. Du behøver ikke at investere i dyre løbesko eller medlemskab til et motionscenter for at få den daglige motion, som er så vigtig for dit velbefindende. Alt hvad du behøver, er din lastbil og lidt plads. På de næste sider kan du se, hvordan du nemt kan sætte gang i stive led og ømme muskler ved hjælp af syv enkle øvelser. Selv om øvelserne er simple, er de guld værd for din krop. Så start maskinen og mærk forandringen. NAKKEN Sæt dig godt til rette i førersædet og kig på et punkt lige fremme. Træk hovedet tilbage og lav dobbelthager. Nu kan du mærke et stræk i den øvre del af nakken. Gentag øvelsen et par gange. Det er vigtigt, at du ikke bevæger hovedet op og ned. TRÆK VEJRET! Lasbilens motor skal have diesel og olie for at køre. Ud kommer CO 2 og diverse partikler. Det fungerer lidt på samme måde med din krop. Du kører bare på mad, væske og O 2. Hele 70 % af kroppens affald kommer ud som udånding, derfor er det vigtigt med dybe indåndinger og at udånde rigtigt med et suk. Laver du samtidigt en strækøvelse, vil du opdage at eventuelle myoser aftager. Myoser består nemlig af 70 % CO 2. LÆNDEN Åbn døren til førerhuset og sving benene ud over kanten, mens du bliver siddende i sædet. Ret ryggen, men vær opmærksom på, at du beholder et lille svaj i ryggen. Stræk så det ene ben så meget du kan, uden at bevæge ryggen. Sænk benet og gentag med det andet. Lav øvelsen ti gange med hvert ben.

29 MOTION PÅ TUREN RYGGEN Stil dig med en lille afstand mellem fødderne og god plads omkring dig. Sving armene bagud til den ene side samtidig med, at du roterer overkroppen. Kig efter dine arme, så hele rygsøjlen roterer. Ryk så armene bagud ind mod rygsøjlen to gange. Gentag øvelsen 8-10 gange. Skift side og gentag øvelsen til den modsatte side. 29 SKULDER Her skal du bruge en kraftig elastik, som kan købes i de fleste sportsforretninger. Øvelsen kræver lidt plads, så stil dig ud ved siden af dit køretøj. Hold elastikken foran kroppen og træk så den ene albue så langt bagud som muligt. Mærk strækket i skulderen og før langsomt albuen tilbage. Gentag øvelsen ti gange - undgå at bøje i håndleddet. Gør så det samme med den anden skulder.

30 MOTION PÅ TUREN LÅR Stil dig ved siden af dit køretøj og læg eventuelt den venstre hånd på køretøjet for at holde balancen. Træk dit højre ben op og tag fat om anklen med højre hånd. Hold stillingen i cirka 15 sekunder og mærk strækket i dit lår. Læg så højre hånd på køretøjet og gentag øvelsen med venstre ben. Her er det vigtigt, at du ikke svajer i ryggen, og at du holder begge dine lår lodrette. 30 Hvis du har svært ved at nå dine ankler, kan du benytte en kraftig elastik læg den om din ankel og hold fast i den anden ende med hånden. ARM/HÅND Find en blød bold, en svamp, en pakke lommetørklæder eller lignende og klem genstanden i den ene hånd cirka ti gange. Gentag øvelsen med den anden hånd. Øvelsen er god til at forbedre din blodcirkulation i armene.

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S www.renomme.dk Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD:

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

AFTENSMADSFORSLAG fase 1

AFTENSMADSFORSLAG fase 1 AFTENSMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du forslag til hvad du kan spise til aftensmad. Spiser du mad på farten, så hent inspiration fra madforslagene til hvordan du kan bede restauranten sammensætte

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto Sundhedsugen uge 17, 2013 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter Meget mere vegetarmad 19 skønne vegetarretter Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Nøglehulsopskrift - 4. oktober 2013 Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Det skal du bruge

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian.

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian. Kyllingesalat med fennikel 200 g kogt eller stegt kyllingekød 1 lille fintsnittet fennikel 1 håndfuld fintskårne sukkerærter 1 lille fintsnittet rødløg Dressing: 1 dl mager surmælksprodukt fx fromage fraiche

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Eriks Mad og Musik. maj 009 Saltede citroner Bruges til alt undtagen desserter. Frugtkødet bruges som garniture til stegt kylling eller andet stegt kød. Skrællen bruges fint snittet i salater. Saften bruges

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Julefrokost Menu. Stegte sild

Julefrokost Menu. Stegte sild Julefrokost Menu Stegte sild 8 ferske sildefileter (ca. 600 g) 2 spsk dijonsennep 4 spsk små dildkviste 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 3 spsk rugmel 25 g smør Eddikelage ¼ liter lagereddike 150 g

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse!

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Indhold Ribeye med stegte peanuts, champignon og sød chili...6 Ribeye på kartoffelmos og stegt agurk...8 Culotte med aubergine, citron,

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk 10 soulfood opskrifter Grønt nærende sprudlende simpelt www.pernillehsteenberg.dk Spejlæg m. Grønt Super simpel morgenmad. Med kraft fra æggene, får du en robust start på dagen og velreguleret appetit.

Læs mere

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat 2 mellemstore stribede rødbeder 1 lille gul bede 4-8 små fine blade af rød eller grøn grønkål 4 gulerødder 2 økologiske

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

Opskrifter fra os til dig!

Opskrifter fra os til dig! Opskrifter fra os til dig! Hér finder du alle opskrifterne til den russiske menu, Buffet Russka, som vi serverede for FSL Kreds 10 i forbindelse med det årlige TR-træf på Hornstrup Kursuscenter. En dejlig

Læs mere

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER Mere Vegetar Light Mere Vegetar Light Uanset om du er kaloriebevidst vegetar, kødspiser på nedtrapning eller bare nysgerrig på afveje, kan du få glæde af denne kogebog. Efter at have bladret lidt i den

Læs mere

Energi til hele skidagen

Energi til hele skidagen Energi Til Hele Skidagen - 1 - Energi til hele skidagen En rapport fra skifitness.dk af Anja Bolbjerg De fleste kender fornemmelsen af at gassen går ud af ballonen op ad skidagen. Den sædvanlige kost på

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD MESTERSLAGTEREN VINTERMAD ØLBRAISERET NAKKEFILET 2 4 PERSONER INGREDIENSER: 1 kg Nakkefilet 100 g røget bacon 3 gulerødder 2 løg 1 porre 4 fed hvidløg 1 mørk øl (Ale eller lign) 1,5 kg kartofler 100 g

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke

Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke Madpakke- sandwich med tunsalat Madpakkesandwich med æggesalat

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Hovedret: Fars til kødboller / frikadeller / forloren hare / farseret porre (Fra Omtanke i store gryder) Tilbehør: kartofler efter eget valg Salat / grøntsager: den

Læs mere

Velbekomme! Side 2 Kogebog Spejdernes Lejr. Kære Spejdere. Følgende danner grundlag for varer i proviantudleveringen:

Velbekomme! Side 2 Kogebog Spejdernes Lejr. Kære Spejdere. Følgende danner grundlag for varer i proviantudleveringen: Velbekomme! Foto: Mie Balleby Dahl Kære Spejdere. I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser - I kan hente i jeres proviantudlevering.

Læs mere

Opskrifter og tips til hele ugens madpakker

Opskrifter og tips til hele ugens madpakker Opskrifter og s til hele ugens madpakker www.okologi.dk/madpakker Inspiration til madpakker Formålet med dette opskriftshæfte er at give dig gode ideer til, hvordan du og din familie kan få mere økologi

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr.

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr. Supper Se så om muslingesupper på siden Fisk Skaldyr. Afrikansk suppe 2 fed hvidløg hakkes fint 2 bladselleristængler skæres i tykke skiver 2 løg hakkes groft klares i en gryde på medium varme i 1 spsk

Læs mere

Sæt følgende op på dit køleskab eller smæk dem over din seng og lær dem udenad:

Sæt følgende op på dit køleskab eller smæk dem over din seng og lær dem udenad: Min trin-for trin favoritkostplan, der vil gøre dig 10 pund lettere og kvikkere i løbet af 10 nemme korte dage. Henvender sig primært til den, som gerne vil tabe sig nogle få kg; eller som en igangsætter

Læs mere

Sunde & sjove mellemmåltider

Sunde & sjove mellemmåltider Sunde & sjove mellemmåltider Mor, jeg er sulten! Rig på fibre UDEN tilsat sukker ingen konser veringsmidler Børn har brug for mange små måltider i løbet af dagen for at få energi nok til både at lege,

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Børneby Mølle. Sund mad

Børneby Mølle. Sund mad Børneby Mølle Sund mad Müslibar 100 g smør 100 g honning 100 g rørsukker 200 g havregryn 50 g hasselnødder 50 g mandler 50 g solsikkekerner 50 g sesamfrø 50 g rosiner eller tranebær 50 g soltørrede abrikoser

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 31 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Brøndkarse Frugt og grønt: Romainesalat 1 pakke valgfri salat Hvidkål Squash

Læs mere

Kostplan - 1900 kcal

Kostplan - 1900 kcal Kostplan - 1900 kcal Kostplanen er lavet således at der indtages 45 E% fra protein, 45 E% fra kulhydrat og 10 E% fra fedt. Kostplanen er lavet så der indtages 6 måltider på en dag: Morgenmad Mellemmåltid

Læs mere