FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet"

Transkript

1 FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet

2 Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD: BSM Reklame, sundhedskonsulent: Mette-Marie Linding Be-you ApS Tak til vognmand S. Jacobsen A/S, vognmand Carsten Andersen og Volvo Danmark. 2 Dette hæfte er et led i bestræbelserne på at give erhvervschauffører inspiration til en sundere hverdag. Hæftet er udgivet af ARBEJDSGIVERFORENINGEN FOR TRANSPORT OG LOGISTIK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

3 ET SUNDERE LIV BAG RATTET I denne Vejviser til et sundere liv bag rattet kan du få inspiration til, hvordan du holder din krop toptunet til de mange udfordringer, der ligger i chaufførjobbet. Forhåbentlig giver læsningen dig lyst til at passe og pleje din egen motor og dit personlige karrosseri fremover. Gem vejviseren i lastbilens handskerum så har du den altid lige ved hånden. GPS TIL ET BEDRE LIV BAG RATTET, SIDE 4 Din krop har brug for mad, vand, søvn og motion for at være toptunet. SIKKER I TRAFIKKEN MED SUNDE SAGER, SIDE 7 Usunde madvaner kan gå ud over trafiksikkerheden. HOLD OMDREJNINGSTÆLLEREN I DET GRØNNE FELT, SIDE 8 Vær mindst lige så god ved dig selv og din krop, som du er ved dit køretøj. TANK OP MED DET RIGTIGE BRÆNDSTOF, SIDE 10 Få svar på, hvorfor frugt og grønt er sundere end kaffe og hvidt brød. VAND, VAND OG ATTER VAND, SIDE 22 Cirka 70 procent af din krop består af vand og du kan ikke fungere uden. UNDGÅ KNAS I KARROSSERIET, SIDE 24 Find hjælp, hvis der er problemer med maskinen undervejs på turen. MOTION PÅ TUREN, SIDE 28 Din krop skal holdes i gang, hvis du vil undgå rust i rørene.

4 4 Ved selv at lave regelmæssige servicetjek kan du undgå unødige besøg på værkstedet.

5 GPS TIL ET BEDRE LIV BAG RATTET Din krop skal holde til mange og lange ture bag rattet og til at leve et aktivt fritidsliv. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan du behandler den. Det er vigtigt, at du passer og plejer din egen motor og dit personlige karrosseri mindst lige så godt, som du værner om dit køretøj. Din lastbil kan stort set køre uafbrudt med få og hurtige servicetjek, blot der er diesel på tanken. Med dig selv er det anderledes. Du kan ikke køre nonstop. Derfor foreskriver køre-/ hviletidsreglerne bestemte pauser, som det er vigtigt at overholde. For at holde dig på toppen og køre sikkert, er det vigtigt, at du tænker på dig selv og spiser god, sund mad, drikker masser af vand samt får regelmæssig søvn og motion. 5 Usund kost er først og fremmest søde og fede sager, der gør dit blodsukker ustabilt og forværrer det dårlige kolesteroltal. Al erfaring viser, at kroppen fungerer langt bedre, hvis blodsukkerniveau og kolesteroltal er stabilt og det kan du typisk opnå ved at spise og drikke sundt. Kosten har stor betydning for, hvordan du har det fysisk og psykisk. Når du spiser rigtigt og drikker postevand i stedet for sodavand og kakaomælk kan dit kolesteroltal blive bedre. Og du kan holde dig rask og rørig længere. Daglig motion er vigtig for at kunne trives med et liv i højt gear. Din krop får det godt, når du rører dig. Din koncentrationsevne vokser, og du kører mere sikkert i trafikken.

6 6 Hvis du behandler din egen krop, som du behandler dit køretøj, så har du måske flere år foran dig, end statistikken forudsiger.

7 SIKKER I TRAFIKKEN MED SUNDE SAGER Mange mad- og drikkevarer har et højt energiindhold, som din krop ikke kan nå at forbrænde, fordi du sidder stille bag rattet det meste af dagen. Så hvis du vil holde dig på toppen og undgå bildæk og andre bivirkninger af usund kost, skal du kun køre på de bedste brændstoffer. Hvis du fylder dig med fastfood, slik, kiks, hvidt brød, sodavand og kaffe, vil dit blodsukker stige og falde hele tiden. Det går ud over din koncentrationsevne og dit humør. Resultatet er, at du kører mere usikkert i trafikken. Din krop har ikke godt af et svingende blodsukkerniveau, det kan påvirke både dig selv og dine omgivelser. For at køre så sikkert som muligt skal du have et stabilt blodsukkerniveau. Det får du ved at spise masser af frugt og grønt, som giver kroppen noget at arbejde med i modsætning til sukkerrig kost, som gør dig sukkersyg ved at give store udsving i blodsukkeret, slider på dine indre organer og øger risikoen for diabetes 2. 7 FAKTA Et forsøg i lastbilsimulator viser, at chauffører med usunde kostvaner er mere trætte og ukoncentrerede samt reagerer langsommere end chauffører med sunde vaner. De usunde skal i gennemsnit bruge 30 meter længere standselængde ved nedbremsning fra 70 km/t. Sund mad giver mere energi bag rattet. Det forkerte brændstof kan betyde, at du får paraffin i dieselen. På samme måde som paraffin får dieselolie til at klumpe ved frost og sætte sig som en prop, kan usunde madvaner give dårligt kolesterol i blodet og det kan sætte sig i blodårerne, der med tiden stopper til.

8 8 Forkert brændstof og manglende vedligeholdelse betyder, at du risikerer at overbelaste din indre motor.

9 HOLD OMDREJNINGSTÆLLEREN I DET GRØNNE FELT Mens dit køretøj bare triller af sted, sidder du stille i førerhuset. Men for at din indre motor kan blive ved med at spinde, er det vigtigt, at du får rørt dig i det daglige. Det stillesiddende arbejde bag rattet kan godt give stivhed i benene, rust i leddene og ondt i ryggen. Men de fleste af generne kan du undgå ved at motionere. Resultaterne kommer lynhurtigt. Dit personlige batteri oplader ikke sig selv on the road, som batteriet i dit køretøj gør. Tværtimod skal det oplades i fred og ro og helst i otte timer hvert døgn. Den daglige motion har også den fordel, at den giver dig en naturlig, fysisk træthed. Det bliver nemmere at falde til ro og du får en dybere og bedre søvn. Manglende søvn giver dårligere trafiksikkerhed. Hvis du for eksempel er vågen 17 timer i træk, påvirkes din koncentration på samme måde, som hvis du har en alkoholpromille på 0,5. Jo længere du er vågen, jo mere påvirkes din koncentrationsevne. Det er derfor meget vigtigt for trafiksikkerheden, at du får din søvn. 9 Få din søvn og oplad batteriet. Ellers kan du i værste fald være til fare for dig selv og dine omgivelser. Få det rigtige brændstof indenbords. Det giver et stabilt blodsukker og gavner din sundhed og trafiksikkerheden. Søde sager får omdrejnings tælleren op i det røde felt, men den falder hurtigt igen. Dét gør dig træt og nedsætter din koncentrationsevne.

10 TANK OP MED DET RIGTIGE BRÆNDSTOF 10 Giv din indre motor det, den har godt af og drop kaffe, chokolade, hvidt brød og anden usund kost. Tag i stedet masser af grønsager og frugt med i førerhuset. Sund kost gør dig gladere, friskere og bedre til at koncentrere dig om dit arbejde. HVORFOR SPISE FRUGT OG GRØNSAGER? De er fulde af vitaminer, som holder din krop på ret kurs. De bugner af fibre, som holder din fordøjelse og dit tarmsystem i god form. De er med til at holde dine led og muskler smidige. Indholdet af energi er så lavt, at du kan spise dig mæt i frugt og grønt uden at få bildæk. De holder dit blodsukker stabilt, så du kan køre længere på literen. SKÆR NED PÅ KAFFE, HVIDT BRØD OG CHOKOLADE Der er ingen vitaminer i rundstykker med smør, kiks, slik og kaffe. Den type kost kan give dårligt kolesteroltal og forhøjet blodtryk. Man skal lede længe efter fibre i en pose vingummi. Uden de daglige fibre risikerer du at sætte dit tarmsystem helt i stå. Det er både ubehageligt og usundt. Fordi syreindholdet i den usunde mad er højt, kan du risikere at skulle parkere din krop for tidligt, fordi du får stive led og muskler. Men vigtigst af alt: Du kører langt mindre på literen, fordi energiindholdet i hvidt brød og slik er højt, og fordi kaffe får blodsukkeret til at stige og falde hurtigt igen. Du skal altså ikke spise eller drikke ret meget, inden det sætter sig som bildæk. FAKTA Grønne snacks (se opskrift s. 14) indeholder 250 kj pr. 100 gram. Til sammenligning indeholder franske kartofler 2285 kj pr. 100 gram. Og nej, det er ikke en kommafejl! Du kan altså næsten spise ti gange så mange sunde snacks som chips og det er da værd at tage med. På de næste sider kan du få inspiration til sundere madvaner.

11 BRÆNDSTOF PITABRØD MED GODS I Pitabrød er nemme at lave og endnu nemmere at spise. Derfor er de gode at have med på turen. Og uanset om du er til fugl eller fisk, kan du få pitabrød med gods i. Tunsalat til pitabrød eller rugbrød 200 gram tun på dåse 2 hårdkogte æg i tern 2 peberfrugter i tern 200 gram hytteost Majs efter behag 1 tsk. sennep 1 tsk. paprika Salt efter behag Kyllingesalat til pitabrød eller rugbrød 300 gram kyllingetern ½ agurk TIP Brug et kaffefilter til at holde brødet i, mens du spiser. Kaffefilteret vil nemlig suge eventuel væske, så det ikke drypper. TIP Lav tun- eller kyllingesalaten hjemmefra og tag den med dagen efter. Salaterne bliver bestemt ikke dårligere af at stå et døgn i køleskabet. 200 gram champignoner 1 peberfrugt i tern 100 gram cremefraiche 9 % 1 spsk. tomatpure 1 tsk. stærk karry Salt efter behag Sådan gør du: Bland indholdet og kom det i en bøtte. Hvis du laver tunsalaten, så sørg for at si så meget væde fra, som muligt. Når du skal spise, kan du varme pitabrødet på instrumentbrættet eller i en lille ovn. 11 Snup en pita med tunsalat eller kyllingesalat undervejs. Den kan du nemlig holde dig kørende på i cirka 2½ time.* Snupper du derimod et mindre sundt alternativ på farten, kan du risikere, at der kommer klumper i kroppens dieselpumpe. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

12 BRÆNDSTOF 12 PASTASALAT MED FULD SKRUE Pastasalat er lækkert og nemt at lave til flere dage. Det kan nemlig holde sig i nogle dage på køl. Pastasalat til to gange frokost 250 gram pastaskruer 250 gram skinke, kylling eller kalkun i tern (eller måske en rest kød fra gårdsdagens aftensmad) 2 bladselleri i skiver 50 gram kapers 100 gram savoykål, romanisalat eller andet groft salat 1 lille finthakket løg 6-8 groftstrimlede soltørrede tomater Gerne en håndfuld bønner eller linser Dressing: 2 spsk. olivenolie 1 tsk. sennep 1 spsk. vand 1 spsk. balsamico Salt og peber efter behag Sådan gør du: Kog pastaen, men sørg for, at den ikke koger ud. Giv den et koldt brus, når den er kogt, og vandet er siet fra. Bland pastaen med dressing, og kom det hele i et bæger eller en boks. Læg de øvrige ingredienser ovenpå. Salaten holder sig frisk og sprød, hvis du venter med at blande det hele, til du skal spise det. En portion pastasalat giver god energi til cirka 3 timer bag rattet.* 100 gram chips giver nogenlunde samme mængde energi. Men hvad tror du mætter mest og giver bedst energi til en lang arbejdsdag? * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

13 BRÆNDSTOF GUF EN AVOCADO Avocado er noget af det sundeste, du kan fylde på tanken, når du er undervejs. Og hvis du har 1-2 modne avocadoer og en lille pose frosne rejer med, har du faktisk hovedingredienserne til en lækker frokost. Halvér avocadoen og drys med salt, peber og et skvæt citron. Hæld rejer på, og så er der serveret! FAKTA Der er mindre energi i aspargeskartofler end i almindelige kartofler. Så vælg altid aspargeskartoflerne, hvis du har mulighed for det, og behold gerne skralden på. KARTOFFELSALAT MED EKSTRA TURBO Du kan nemt lave en kartoffelsalat, som smager præcis, som du bedst kan lide den. Men du kan også købe en færdiglavet og gøre den sundere samt give den mere smag med: Rødløg Friske asparges Radiser Tomater Broccoli Persille eller purløg Et kogt æg i tern eller skinketerninger 13 To halve avocadoer med rejer er ren turbo til tanken. Du har faktisk energi til 2½ time ovenpå en sådan frækkert.* 50 gram peanuts giver samme mængde energi, men de mætter altså ikke så længe. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

14 BRÆNDSTOF DE HURTIGE SNACKS TIL MOTOREN Hurtige og nemme små anretninger er gode at have med i en boks, så man kan spise dem undervejs, hvis sulten melder sig. De kan også bruges som tilbehør til aftensmaden. Blomkål med pesto Pluk et halvt råt blomkål i små buketter og bland det med 2 spsk. pesto. Nemmere kan det vist ikke blive at lave en lille hurtig snack til turen! 14 Den lette broccolisalat Del en broccoli i små buketter, bland det med en håndfuld rosiner og et æble, som er skåret i tynde både. Rør cremefraiche 9 % i og tilsæt eventuelt 100 gram røget oksemørbrad eller resterne fra gårdsdagens aftensmad. (Hamburgryg el. lign). Hvidkålssalat med tyttebær Skær et halvt hvidkål i meget fine stykker, tilsæt to æbler, som er skåret i tynde både. Rør 2-3 tsk. fromage frais og tyttebær efter behag i og smag til med salt og peber. Rødkålssalat med appelsiner og figner Skær et halvt rødkål i mindre stykker, tilsæt en appelsin i tern eller en sjat appelsinjuice. Bland seks skiveskårne figner og eventuelt lidt ristede græskarkerner i. FAKTA Du vil prutte mere, end du plejer, når du fylder tanken med frugt og grønt men hyggespredere undervejs skader jo ikke... Når du spiser for sjov Spring chokoladebaren over, næste gang du lige får lyst til en snack. Tag i stedet nogle rodfrugter (for eksempel rødbede, pastinak, persillerod, gulerod, kartoffel eller lignende) og læg dem på et stykke bagepapir. Drys dem med salt og lidt oliven- eller rapsolie og bag dem i ovnen ved 200 grader i cirka 15 minutter. Snackene er nemme at lave, når ovnen alligevel er varm til aftensmaden. De kan spises til aftensmaden eller uden problemer tages med til turen dagen efter. Prøv også med peberfrugter, agurker, bønnespirer, tomater eller grønne asparges.

15 BRÆNDSTOF SPINATLASAGNE TIL DIG OG LILLEMOR Efter en lang dag bag rattet er det rart at komme hjem til en solid og lækker aftensmad. Og hvis du laver lidt ekstra, kan du altid tage resten med i en boks dagen efter. Til fire personer: 500 gram oksekød % 3 løg 2 spsk. olivenolie 2 fed hvidløg 4 gulerødder i skiver 250 gram hel spinat 1 dl tomatpure 3 dl vand 2 tsk. oregano 500 gram hytteost 300 gram lasagneplader Salt og peber FAKTA Kosten er kroppens diesel, og det er vigtigt, at du tanker regelmæssigt. Du bør spise tre store og tre små måltider om dagen med cirka 2,5 time mellem hvert måltid. På den måde holder du dit blodsukker stabilt. Sådan gør du: Brun farsen på en pande. Kom olivenolie i en stor gryde og svits hvidløg, løg, gulerødder og den brunede fars. Tilsæt tomatpure, vand, krydderier, salt og peber. Kødsovsen lægges nu lagvis med hytteost, spinat og lasagneplader. Afslut med kødsovs. Bages cirka 40 minutter ved 200 grader. 15 Mange af de retter, du er vant til at spise til daglig, kan nemt blive meget sundere, hvis du tilsætter lidt grønt såsom spinat, gulerødder, broccoli, bønner eller andet godt.

16 BRÆNDSTOF 16 RØDBEDE-SIDEVOGN TIL LEVERPOSTEJEN Der er ikke noget galt med en god gammeldaws rugbrødsmad. Bare husk at spise grønsager til. De traditionelle agurkeskiver kan for eksempel erstattes med en lækker rødbedesalat. 500 gram små runde rødbeder ½ dl citronsaft 100 gram mungbønner 4 tsk. olie 1 hakket rødløg eller fintsnittet porre Hakket persille Salt og peber FAKTA Det er helt naturligt, at kroppens affaldsstoffer bliver farvet røde dagen efter, du har spist rødbedesalat. Så der er ingen grund til straks at ringe 112. Sådan gør du: Kog rødbederne i 10 minutter i letsaltet vand og pil skrællen af. Dryp rødbederne med citronsaft og lad dem trække, til de er kolde. Skyl bønnerne og kog dem i cirka 15 minutter i letsaltet vand. Skær rødbederne, rødløg og porrer. Drys med persille, løg og bønner. Nu har du en super salat, som kan holde sig frisk i et par dage på køl. Den smager dejligt med en frikadelle eller som tilbehør til leverpostejmaden. Jo flere farver, din mad har, des sundere er den! Rødbedesalat har masser af flotte farver, så den er god nok: Rødbedesalat er sundt. Men kig engang på din tallerken, næste gang du bestiller Wienerschnitzel mit Pommes. Hvor farvestrålende er den? Og husk i øvrigt: Det er selve maden, der skal være farvestrålende, for at den er sund. Det er ikke nok, at emballagen er det!

17 BRÆNDSTOF GULERODSTÆRTE GUF TIL UDE OG HJEMME Tærte er nemt at lave, og så kan du putte det fyld i, som du allerbedst kan lide. Er du til gulerødder, så er det bare med at kaste sig over denne opskrift. Den er god til aftensmaden og til madpakken dagen efter. Og så er der nok til fire personer. Fyld: 200 gram groftrevne gulerødder 3 hakkede løg 3 spsk. olivenolie 2 tsk. timian 3 spsk. hvedemel 3 dl mælk 2 æg 100 gram hytteost 1 tsk. salt Peber Tærtebund 3 spsk. olie 100 gram hvedemel 50 gram fuldkornshvedemel ½ dl neutral surmælksprodukt (for eksempel cremefraiche, yoghurt naturel eller fromage frais) ½ dl vand ½ tsk. salt Sådan gør du: Bland ingredienserne til dejen, ælt den let og lad den hvile en stund. Rul dejen ud og læg den i en tærteform, så den dækker hele bunden og kanterne. Forbag dejen i cirka 15 minutter ved 200 grader. Svits grønsagerne i olien og tilsæt timian, salt og peber. Hæld indholdet fra gryden i den forbagte tærteform. Bland resten af ingredienserne og hæld dem over tærten. Bages i 30 minutter ved 200 grader. 17 En kvart gulerodstærte giver energi til cirka 3 timer på landevejen.* Den indeholder nemlig masser af fibre og gode grønsager, som holder maven i gang og koncentrationen skærpet. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

18 BRÆNDSTOF 18 GROV-GODE VOGNHJUL Groft brød smager godt og fylder meget mere i maven end hvidt brød. Jo flere fibre, des mere holder du din mave i gang. Så brug gerne fuldkornshvedemel eller speltmel, når du bager. Det indeholder også flere af de gode B-vitaminer. Du skal bruge: ½ liter lunken vand eller mælk 25 gram gær 1 dl surmælksprodukt (for eksempel cremefraiche, yoghurt naturel eller fromage frais) Cirka 1 kg fuldkornshvedemel Evt. lidt honning Salt Tilsæt evt. lidt kogte ris fra dagen før, revne gulerødder, rosiner, dadler, krydderier, eller hvad du ellers har i gemmerne. TIP Dit nybagte vognhjul smager dejligt med for eksempel leverpostej. Men husk, at der kun er halvt så meget energi i en 3 % leverpostej, som der er i den almindelige. Så kig en ekstra gang i køledisken og vælg den leverpostej med mindst energi så undgår du bildæk! Sådan gør du: Rør væske og gær sammen og tilsæt surmælksproduktet samt honning og salt. Tilføj mel til dejen næsten slipper skålen, og den føles som et ungpigebryst. Nu er dejen klar til at hæve på køkkenbordet i cirka en time. Ælt dejen, form den som et vognhjul og lad det efterhæve på en bageplade i cirka 20 minutter. Pensl hjulet med vand, mælk, æg eller lignende og bag det i cirka 20 minutter ved 200 grader. Der er stor forskel på, om du vælger at tanke op med hjemmebagte vognhjul med masser af fibre, eller du sætter tænderne i hvidt brød fra supermarkedet, som er fyldt med tilsætningsstoffer og nul fibre. Det grove brød er meget sundere og mætter i meget længere tid.

19 BRÆNDSTOF DE GODE DELLER OG DET, DER LIGNER Når du laver frikadeller, så lav en ekstra portion med revne gulerødder eller revne rå rødbeder. Opskriften er den samme, som den du plejer at lave, du tilsætter bare lidt ekstra sund power. Erstat smør på brødet Avocado er et godt alternativ til smør på brødet. Smør frisk avocado på og drys med salt og peber. Prøv eventuelt også med mangochutney og rød eller grøn pesto. God: To rugbrødsmadder med rullepølse. Bedre: En rugbrødsmad med mager skinke og broccolisalat. Bedst: Broccolisalat med en rødbedeeller gulerodsfrikadelle. TIP Hvis du vil bruge frikadellerne som pålæg eller til fyld i pitabrød sammen med salat, kan du forme frikadellen som en pølse, lægge den på bagepapir og bage den i en forvarmet ovn i cirka 20 minutter. Frikadellen er nu nem at skære i skiver og bruge som pålæg. TIP Tag et kig på fedtprocenten inden du lægger pålæg på brødet. Vælg altid den fedtfattige type. Mager kogt skinke indeholder kun cirka 400 kj pr. 100 gram, mens spegepølse indeholder 1600 kj pr. 100 gram. Det vil sige, at du skal gå fire gange så langt for at forbrænde din rugbrødsmad, hvis du vælger spegepølse frem for skinke. FAKTA En mad med lækkert pålæg og godt med grøntsager indeholder et sted mellem 1300 og 1400 kj. Det gør en lille cheeseburger fra McDonalds også. Den mætter bare ikke, og vitaminerne skal du lede længe efter! Så hvad vælger du næste gang? 19 Broccolisalat med rødbede- eller gulerodsfrikadelle indeholder nogenlunde samme mængde energi som en almindelig chokoladebar. Men forskellen er, at salat og deller er fyldt med fibre og vitaminer, mens chokolade-måltidet stort set kun består af sukker og dårligt fedt.

20 BRÆNDSTOF 20 MADMUFFINS LIGE TIL AT PUTTE I TANKEN Madmuffins er gode som mellemmåltid, hvis tanken er ved at være tom. Du kan fylde det i, som du bedst kan lide, og så kan du ellers guffe løs, når sulten melder sig. Du skal bruge: 1 dl fuldkornsmel 2 dl femkorsblanding 1 tsk. bagepulver 1 tsk. salt og lidt peber 1 lille squash 2 gulerødder 1 finthakket rød peber 1 finthakket løg 3 spsk. solsikke/oliven olie 100 g. kålpølse 100 g. feta 2 dl. skyr eller A38 4 æg TIP Du kan bruge, hvad du lige har i køleskabet som fyld til dine madmuffins (for eksempel gulerødder, skinketern, broccoli etc.). Brug fantasien og opfind din egen personlige favorit. Sådan gør du: Indstil ovnen på 200 grader. Riv gulerødder og squash, snit løg og rød peber. Pisk æg og mælkeprodukt sammen. Kom resten af ingredienserne i og rør hele herligheden sammen. Fordel dem i muffinforme og bag de små banditter ca. 20 min. Velbekomme Tip: spray formene med bagespray, så slipper de nemmere. Med en enkelt madmuffin har du energi til cirka 2 timer bag rattet.* Og så smager den oven i købet lækkert. * Gælder for en mand, der vejer cirka 80 kg og kun har et stofskifte på cirka kj på grund af stillesiddende arbejde.

21 BRÆNDSTOF ÆBLEMUFFINS TIL DEN SØDE TAND Vi kan ikke komme udenom, at de fleste af os har en sød tand. Men i stedet for straks at gribe til chokoladebarer og slik, skulle du måske i stedet stikke fingrene i kagedåsen som er fyldt med æblemuffins. Du skal bruge: 120 gram hvedemel (2 dl) 70 gram havregryn (2 dl) 1 æg 3 spsk. rapsolie 1 dl skummetmælk ¼ tsk. salt 2 dl revet æble 40 gram sukker (½ dl) 2 tsk. bagepulver 1 tsk. kanel Sådan gør du: Rør alle ingredienser til dejen sammen og fyld den i muffinforme. Bag dem i 20 til 25 minutter ved 200 grader på midterste ovnrille. Uhm FAKTA Spis morgenmad som en konge. Spis frokost som en fyrste. Spis aftensmad som en tigger. så holder du forbrændingen bedst Æblemuffins er gode snacks, hvis du har en lille sød tand og simpelthen ikke kan lade være. For selvom det er kage, er der stadig frugt og fibre i. Og til forskel fra en chokoladekiks, der er spyttet ud på en fabrik, kan de bages med masser af kjærlighed.

22 22

23 VAND, VAND OG ATTER VAND Din krop har brug for væske hvis den får for lidt, fungerer den ikke, som den skal. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke væsker du fylder på dig selv. Mange læskedrikke som cola, saftevand og kakaomælk er rene sukkerbomber. De påvirker dit blodsukker og kan give bildæk. eller fedt og hjælper dig til at holde blodsukkeret konstant. Det holder dit dårlige kolesteroltal i bund, din vægt nede og energiniveauet i top. Sørg altid for at have en flaske vand med i førerhuset. Fyld den op nogle gange i løbet af dagen og nyd en tår, når du trænger. Det er derfor en god idé at drikke vand i stedet. Vand indeholder hverken sukker FAKTA Vand er bedre end sodavand og kakaomælk, fordi energiindholdet i vand er meget lavere. For eksempel svarer ½ liter kakaomælk til ti poser gulerødder a 500 gram. Du kan altså spise en hulens masse gulerødder og få samme mængde energi, som du får fra få slurke kakaomælk. Og så indeholder gulerødderne en del flere fibre end den fedtede kakaomælk! FAKTA Cirka 70 procent af menneskets krop består af vand, og de fleste funktioner, inklusive vores hjerne, kan ikke fungere uden. Det er derfor ikke så mærkeligt, at kroppen er helt afhængig af vand. Du bør forkæle din indre motor med cirka 1,5 liter postevand om dagen. 23

24 24 Med en PensionDanmark Sundhedsordning kan du forebygge eventuelle længere sygdomsforløb.

25 UNDGÅ KNAS I KARROSSERIET EN HVERDAG UDEN RATSLØR Når du ofte sidder stille længere tid ad gangen, kan det nemt ske, at du bliver stiv i leddene og med tiden synker sammen. Hvis du sidder forkert i meget lang tid, kan dine muskler oven i købet blive så overspændte, at det kan være svært selv at løsne dem op igen. Og dine muskler kan faktisk blive så spændte, at knoglerne ender med at blive trukket ud af deres oprindelige stilling. Det er, når problemerne melder sig, at du kan nyde godt af en PensionDanmark Sundhedsordning. EN SUND ORDNING PensionDanmark Sundhedsordning er en del af pensionsordningen for mange inden for transportområdet. Har du en pensionsordning hos Pension- Danmark, betyder det faktisk, at du hurtigt kan få behandling for problemer med led, muskler og sener hos en kiropraktor, massør, fysioterapeut eller zoneterapeut helt uden, at du skal have penge op af lommen efter dit besøg. Behandlingen foregår på et af Pension- Danmarks mange sundhedscentre, som er placeret rundt omkring i landet. Hvis du får rettet op på ratslør i tide, kan du forebygge længere sygdomsforløb eller førtidspension, og det er altid bedre at forebygge frem for at behandle. Så husk at rette op og bevæge din motor jævnligt. Skulle du alligevel opleve lidt ratslør undervejs, så kig forbi et sundhedscenter eller kontakt PensionDanmark. 25 Bestil tid 24 timer i døgnet eller find dit nærmeste PensionDanmark Sundhedscenter på Du kan også ringe på telefon mellem kl. 8 og 21

26 70 SUNDHEDSCENTRE I DANMARK 26 Med PensionDanmark Sundhedsordning kan du få behandling på et vore 70 sundhedscentre landet over inden for fire hverdage, og hvis du har brug for akut behandling, kan du komme til inden for 24 timer. Se adresserne på

27 AKUT BEHANDLING INDEN FOR 24 TIMER UNDGÅ FOR TIDLIG PARKERING Ved brug af PensionDanmark Sundhedsordning kan du spare dig selv for et længere sygeforløb og hurtig behandling betyder kortere tid på sygedagpenge. Du kan samtidig forebygge, at nogle af problemerne bliver kroniske og i værste fald ender med en førtidspensionering. Hvert år bliver af Pension- Danmarks medlemmer tilkendt offentlig førtidspension. De fleste på grund af problemer i bevæg e- apparatet. Hvis dit køretøj er ved at bryde sammen, reparerer du det. Din egen maskine trænger også til reparation en gang i mellem. For eksempel er det vigtigt, at du husker at rette ryggen, mens du kører, så du ikke risikerer at få en dårlig kropsholdning. TRÆNGER DU TIL AT BLIVE SMURT? Din vogn ruster, når den ikke bliver smurt. Du ruster, hvis du ikke bliver bevæget i lejerne. Når et område i din krop ikke bliver brugt, opstår der nemlig små kalkaflejringer. Du kan hurtigt tjekke, om du trænger til at blive smurt ved at bevæge hovedet et par gange fra side til side. Hvis du kan høre, at de små kalkaflejringer knitrer, er det fordi, de trænger til at blive opløst til mindre partikler, så de kan forsvinde. Sådan er det med alle kroppens led. Så prøv dig frem. Det gør måske lidt nas i starten, men med tiden vil du mærke større bevægelighed og mindre smerter. 27

28 MOTION PÅ TUREN 28 I længden er det ikke sundt for din krop, at du sidder så meget stille, som du sikkert gør. Din krop fungerer faktisk allerbedst og kan holde til mere, hvis du husker at bruge den regelmæssigt. Du behøver ikke at investere i dyre løbesko eller medlemskab til et motionscenter for at få den daglige motion, som er så vigtig for dit velbefindende. Alt hvad du behøver, er din lastbil og lidt plads. På de næste sider kan du se, hvordan du nemt kan sætte gang i stive led og ømme muskler ved hjælp af syv enkle øvelser. Selv om øvelserne er simple, er de guld værd for din krop. Så start maskinen og mærk forandringen. NAKKEN Sæt dig godt til rette i førersædet og kig på et punkt lige fremme. Træk hovedet tilbage og lav dobbelthager. Nu kan du mærke et stræk i den øvre del af nakken. Gentag øvelsen et par gange. Det er vigtigt, at du ikke bevæger hovedet op og ned. TRÆK VEJRET! Lasbilens motor skal have diesel og olie for at køre. Ud kommer CO 2 og diverse partikler. Det fungerer lidt på samme måde med din krop. Du kører bare på mad, væske og O 2. Hele 70 % af kroppens affald kommer ud som udånding, derfor er det vigtigt med dybe indåndinger og at udånde rigtigt med et suk. Laver du samtidigt en strækøvelse, vil du opdage at eventuelle myoser aftager. Myoser består nemlig af 70 % CO 2. LÆNDEN Åbn døren til førerhuset og sving benene ud over kanten, mens du bliver siddende i sædet. Ret ryggen, men vær opmærksom på, at du beholder et lille svaj i ryggen. Stræk så det ene ben så meget du kan, uden at bevæge ryggen. Sænk benet og gentag med det andet. Lav øvelsen ti gange med hvert ben.

29 MOTION PÅ TUREN RYGGEN Stil dig med en lille afstand mellem fødderne og god plads omkring dig. Sving armene bagud til den ene side samtidig med, at du roterer overkroppen. Kig efter dine arme, så hele rygsøjlen roterer. Ryk så armene bagud ind mod rygsøjlen to gange. Gentag øvelsen 8-10 gange. Skift side og gentag øvelsen til den modsatte side. 29 SKULDER Her skal du bruge en kraftig elastik, som kan købes i de fleste sportsforretninger. Øvelsen kræver lidt plads, så stil dig ud ved siden af dit køretøj. Hold elastikken foran kroppen og træk så den ene albue så langt bagud som muligt. Mærk strækket i skulderen og før langsomt albuen tilbage. Gentag øvelsen ti gange - undgå at bøje i håndleddet. Gør så det samme med den anden skulder.

30 MOTION PÅ TUREN LÅR Stil dig ved siden af dit køretøj og læg eventuelt den venstre hånd på køretøjet for at holde balancen. Træk dit højre ben op og tag fat om anklen med højre hånd. Hold stillingen i cirka 15 sekunder og mærk strækket i dit lår. Læg så højre hånd på køretøjet og gentag øvelsen med venstre ben. Her er det vigtigt, at du ikke svajer i ryggen, og at du holder begge dine lår lodrette. 30 Hvis du har svært ved at nå dine ankler, kan du benytte en kraftig elastik læg den om din ankel og hold fast i den anden ende med hånden. ARM/HÅND Find en blød bold, en svamp, en pakke lommetørklæder eller lignende og klem genstanden i den ene hånd cirka ti gange. Gentag øvelsen med den anden hånd. Øvelsen er god til at forbedre din blodcirkulation i armene.

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S www.renomme.dk Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD:

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry. Pip i madkassen Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40 www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.dk Mere end bare madpakker! Vi har udviklet en håndfuld lækre og sunde

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

4 personer. Ingredienser

4 personer. Ingredienser Fiskefrikadeller med laks og asparges Quinoasalat 3-200 g torskefilet, sejfilet el. lign. uden de små ben Salt Peber ½ løg 1 æg Evt lidt mælk 1 spsk. mel 2-3 skiver røget laks 3 grønne asparges Smør og

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere

rokostiduser Sundhedsplejen

rokostiduser Sundhedsplejen F rokostiduser Sundhedsplejen Indhold Frokostfiduser 2 5 fingerreglen 3 Forslag til en varieret madpakke 4 Opskrifter 5 - Æggesalat 5 - Avocadomos 5 - Humus 6 - Tunsalat 6 - Minirugbrød 7 - Kogt torskerogn

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag skærtorsdag Langfredag Fyldt Kylling med Fyldte Grøntsagslasagne skrubbefilet tomatsauce

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat.

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat. Denne uge består madplanen af: Uge 28 Spicy Blomkålssuppe med kylling og ærter Spagetti med kødboller, linser og spinat. Omelet m. Tomater og revet blomkål Sommerchili m. Hakket kylling Frikadelleruller

Læs mere

Opskrifter fra Byens Køkken

Opskrifter fra Byens Køkken Opskrifter fra Byens Køkken Alle opskrifterne er udviklet i kreativt samarbejde mellem medarbejderne i Byens Køkken og kokken Claus Holm, som siden har arbejdet videre med opskrifterne. Hans forslag kan

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Russisk salat Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Fyld 200 g syltede rødbeder 100 g kogt kalvekød 100 g æble Høvlet peberrod 50 g kapers Løget renses og

Læs mere

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder

Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove. Middelhavets mange muligheder Vi har gjort det grove Mens i laver det sjove Tema Middelhavets mange muligheder Menu Fyldte tomater med svampe og spinat Aubergine Tzatziki med olivenfrikassé og hvidløg Porretærte og Serrano med feta

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s.

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s. Jeannette - Kampen mod kræsenheden Du får alle udleveret et eksemplar af Bitz bog Bitz dit køkken (BDK) og min nyeste bog VBK2 som pdf til inspiration. Bogens opskrifter vil også blive brugt i madplanerne.

Læs mere

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN

KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN KOPIARK 1-12 2.-4. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

1 Særlig behov. 3 Forberedelse om torsdagen 3.1 Humus og falafel dej - kogebog 3.2 Tzaziki couscous Bruschetta Bolledej...

1 Særlig behov. 3 Forberedelse om torsdagen 3.1 Humus og falafel dej - kogebog 3.2 Tzaziki couscous Bruschetta Bolledej... Hyttebums kogebog ii INDHOLD INDHOLD Indhold 1 Særlig behov 1 2 Indkøb 1 3 Forberedelse om torsdagen 31 Humus og falafel dej - kogebog 32 Tzaziki 33 couscous 34 Bruschetta 35 Bolledej 3 3 4 4 4 4 4 Fredag-

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER

ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER 600 g hakket oksekød 2 æg 1 dl. cornflakes 1 løg 2 tsk. dijonsennep ½ dl barbecuesovs 1 dl abrikosmarmelade Forvarm ovnen til 175 grader C alm. ovn. ABRIKOSGLASEREDE OKSEKØDBOLLER Bland kød, æg, cornflakes,

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN)

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN) VEGETAR RETTER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) KARTOFFELFRIKADELLER VARM CHAMPIGNON PATE' SELLERIPOSTEJ GULERODSPOSTEJ GRØNSAGSTERRIN STEGT RØDBEDEFARS GRØNSAGSFRIKADELLER MED RÅ GRØNSAGER GRØNSAGSFRIKADELLER

Læs mere

Kokkelærerens Madplan

Kokkelærerens Madplan Kokkelærerens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Kålsalat med resten af farsbrødet og ris Salat med croutoner og omelet blomkål Pastasalt med skaldyr Mandag Tirsdag

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 40 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Kold farsbrød med groft brød

Kold farsbrød med groft brød Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærerens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lame kotelet Farsbrød med Skaldyrs wok Blomkålsgratin Orange stegt med

Læs mere

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur Sundhed er for alle Opskrifter Maj 2015 Sundhed Idræt og Kultur Forord Denne kogebog er udarbejdet efter afholdelse af et sundhedsfremmende kursus Sundhed er for alle målrettet borgere med medfødt hjerneskade/

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag

Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag Idrætsbørnehaven Motalagades Madpakkeforslag Denne bog er lavet for at give nogle idéer til, at børn kan få nogle gode og sunde madpakker med i børnehave. Alle salater og brød er hjemmelavet og opskrifterne

Læs mere

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER)

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) OKSEKØD KRYDRET OKSEKØDSPIE SVENSK FARSBRØD AMERIKANSK FARSBRØD UNGARSK RISFAD OKSEKØD I FAD VINTERGRYDE BØFGRYDE M/ GRØNSAGER UNGARSK PAPRIKAGRYDE STRIMLEBØF ALM. GULLASCH

Læs mere

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter

Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Mandag; Fuldkorns spaghetti Carbonara og salat med ærter Carbonara - Det skal du bruge: 1 ps fuldkornsspaghetti ca. 500 gram, koges 1 minut mindre end angivet på pakke 5 skiver bacon 2 stk. nye små gulerødder,

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Madplan til MK Bootcamp

Madplan til MK Bootcamp UGE 4 Madplan til MK Bootcamp Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Skyr med 2 spsk. hindbærmos og 10 bagte, hakkede hasselnødder Skyr med 2 spsk. hindbærmos og 10 bagte, hakkede hasselnødder

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

MORGENMADSFORSLAG fase 1

MORGENMADSFORSLAG fase 1 MORGENMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du morgenmadsforslag. Hent inspiration og sammensæt selv dine egne måltider. Lige nu handler det om at spise 5-6 måltider dagligt og spise grønsager til

Læs mere