Copyright illustrationer: The Review and Herald Publishing Association, 55 West Oak Ridge Drive, Hagerstown, MD 21740, USA.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Copyright illustrationer: The Review and Herald Publishing Association, 55 West Oak Ridge Drive, Hagerstown, MD 21740, USA."

Transkript

1 Krudtugler Lærervejledning År B, 3. kvartal REDAKTØR REDAKTIONSSEKRETÆR GRACELINKKOORDINATOR GENERALKONFERENSENS SABBATSSKOLELEDER GENERALKONFERENSENS KONSULENT FORFATTERKONSULENT ART DIRECTION/DESIGNER DESIGNER ELEKTRONISK MAKEUP ILLUSTRATIONER LINE ART ILLUSTRATOR SUBSCRIBER SERVICES DANSK REDAKTØR DANSK OVERSÆTTELSE LAYOUT AF DANSK UDGAVE PATRICIA A. HABADA LINDA SCHOMBURG PATRICIA A. HABADA JONATHAN KUNTARAF MARK A. FINLEY ANGEL M. RODRÍGUEZ TRENT TRUMAN MADELYN GATZ TANYA FAITH DAN SHARP MARY BAUSMAN JULIE HAINES LOTTE RECHTER KARIN PAAKJÆR NIELSEN BRIAN RYTMAN RASMUSSEN 1. udgave 1. oplag 2008 Udgives af: Dansk Bogforlag, Concordiavej 16, 2850 Nærum. Bibelhenvisninger er taget fra Bibelen, autoriseret oversættelse 1992, Det Danske Bibelselskab. Copyright tekst: Sabbath School Department, General Conference of Seventh-day Adventists, Old Columbia Pike, Silver Spring, Maryland , USA. Copyright illustrationer: The Review and Herald Publishing Association, 55 West Oak Ridge Drive, Hagerstown, MD 21740, USA. Tryk: Øko Tryk ISBN:

2 Krudtugle skribenter Audrey Boyle Andersson Sverige Jackie Bishop USA DeeAnn Bragaw USA Linda Porter Carlyle USA Helga Eiteneir Tyskland René Alexenko Evans USA Adriana Itin Femopase Argentina René Garrigues-Goodwin USA Feryl Harris USA Vikki Montgomery USA Rebecca Gibbs O Ffill USA Evelyn Omaña Venezuela Denise Pereyra USA Dawn Reynolds USA Janet Rieger Australien Judi Rogers USA Denise Ropka-Kasischke USA Eileen Dahl Vermeer Canada Donna Meador USA En særlig tak til Bailey Gillespie og Stuart Tyner fra The John Hancock Center for Youth Ministry, La Sierra University, USA for det grundlæggende arbejde med at planlægge GraceLink-materialet. 2

3 Indhold 1 Dig først måden (uge 27) En voldsom storm (uge 28) Kvinden ved brønden (uge 29) Morgenmad med Jesus (uge 30) Når som helst, hvor som helst (uge 31) Jesus læser i kirken (uge 32) Endelig helbredt! (uge 33) Der var en som sagde Tak Jesus (uge 34) Den fattige enkes gave (uge 35) Gode venner (uge 36) En lille dreng deler (uge 37) Lovprisnings indtog (uge 38) En særlig middag (uge 39)

4 Til lærere/undervisere Denne lektiehjælp er udviklet som en hjælp til at: A. Introducere lektierne i kirken. Hvad der sker i Bibelklubben/sabbatsskolen ER lektien. Den følgende uge vil børnene bruge principperne i lektien ved hjælp af historierne og aktiviteterne i deres elevhæfte. På denne måde bliver den lektie, de har lært i Bibelklubben/sabbatsskolen, en vigtig del af deres egen erfaring med tro. B. Forsøg at nå hvert enkelt barn på netop den måde, som fanger dets opmærksomhed. Ved at følge den naturlige indlæringscirkel, som hver lektie er bygget op om, hjælper du også børnene med at koble sig til strømkilden i den pågældende uge på en måde, som vil holde deres opmærksomhed fangen og udfordre deres fantasi. Brug bibelhistorien giver børnene mulighed for at komme med forslag til, hvordan de kan fortælle det, de har lært, til andre. Denne del appellerer til de børn, som har en meget dynamisk måde at tænke på, og ofte stiller spørgsmål som: Hvad kan det her blive til engang? Og hvad kan jeg gøre for at dele dette med andre? Forstå bibelhistorien giver børnene mulighed for at se, hvordan lektien kan bruges på en praktisk måde i deres hverdag. Denne del appellerer til de børn, som lærer ved at fokusere på sund fornuft, og som ofte spørger: Hvordan fungerer det i mit liv? Åbningsaktiviteterne giver børnene en forudsætning for at ville lære lektien. Denne del appellerer til det kreative sind, som siger: Hvorfor skal vi lære det? Bøn og tilbedelse kan bruges når som helst under gennemgang af lektien; men vi anbefaler, at man begynder med åbningsaktiviteterne, også selv om alle Oplev bibelhistorien giver dig mulighed for at lære børnene om indholdet på en måde, som inddrager dem i undervisningen. Denne del appellerer til det analytiske sind, som ofte stiller spørgsmål som: Hvad er det, jeg skal lære af det her? børn ikke er ankommet endnu. 4

5 C. Under hele Bibelklubben/sabbatsskolen bør fokus være omkring et budskab. Disse budskaber relaterer hver for sig til de fire energipunkter, som giver mulighed for at vokse i troserfaring, nemlig: Nåde (Gud elsker mig), tilbedelse (Jeg elsker Gud), fællesskab (Vi elsker hinanden) og tjeneste (Gud elsker også dig/andre). D. Giv børnene mulighed for at få aktive erfaringer undervejs, så kan de lettere forholde sig til de sandheder, som de bliver præsenteret for. Disse erfaringer følges op af en snak, hvor underviseren stiller spørgsmål, som får børnene til at tænke over, hvad de har lært. Derefter bør erfaringerne fortolkes, og børnene skal forsøge at omsætte disse erfaringer til deres liv. E. Inddrag Bibelklub/sabbatsskolelærerne i nye og mere fleksible måder at holde Bibelklub/sabbatsskole på. En meget lille gruppe kan ledes af én voksen. En større gruppe kan ledes af en leder/lærer sammen med nogle frivillige voksne hjælpere, som kan hjælpe, når der skal deles op i grupper. Små grupper giver tæt kontakt med børnene i deres aktive indlæring, mens det ikke kræver så megen forberedelse for læreren. (Du kan finde mere information på For at bruge denne guide Forsøg at følge den naturlige indlæringscirkel, som den er planlagt, men tilpas den, så den fungerer i din aktuelle situation. Det er en god idé at kigge lidt fremad i de ugentlige programnoter, så man kan være forberedt på at have materialer klar, som evt. er foreslået. Sørg for at anskaffe følgende ting, som bruges jævnligt i undervisningen: Bibler. Store stykker karton papir, brunt papir. A4-papir og lign. Blyanter, kuglepenne, farvekridt, farveblyanter og tusser. Sakse, lim. Diverse andre småting, glimmer, klistermærker osv. Yderligere behov for materialer vil være noteret i de ugentlige programnoter. 5

6 Børns grundlæggende behov Alle børn har visse grundlæggende behov, som gælder for deres alder og udviklingsfase. De grundlæggende behov er: Fysiske mad varme ly for natten Tankemæssige kraft til og mulighed for at træffe beslutninger og følge planer Følelsesmæssige en følelse af fællesskab at nogen udtrykker ubetinget kærlighed og anerkendelse frihed inden for rammer humor og mulighed for at grine Åndelige en alvidende, kærlig, omsorgsfuld Gud tilgivelse af fejltrin og mulighed for at begynde på ny anerkendelse og godtagelse fra Guds side oplevelsen af bøn og bønnesvar mulighed for at vokse i viden om Gud Det 4-6-årige barn Hvert enkelt barn udvikler sig i sit eget tempo, på sin egen måde. Det er derfor vigtigt at kende til hvert enkelt barn i din gruppe. Denne beskrivelse gælder generelt for børn i 4-6-års alderen: Fysisk begynder at udvikle styring af muskler har ikke en sikker balanceevne er meget aktive bliver hurtigt trætte, men lader også hurtigt op 6

7 har begrænset eller dårlig finmotorik er nysgerrige og ivrige efter at udforske de nærmeste omgivelser lærer ved at udforske Tankemæssigt kan lytte begrænset, hvis samtalens emne ikke er at se har en hurtig hukommelse lærer ting, de ikke forstår, udenad Følelsesmæssigt kommer let til at græde kan omsætte følelser til ord kan udsætte sine behov, uden at trangen til det nødvendigvis falder lærer måder at udtrykke dårlige følelser på Medmenneskeligt tænker på sig selv verden drejer sig om dem leger alene, i andres nærvær, i stedet for at lege med andre kan lide at vinde venner og være sammen med dem Udviklingsmæssige behov Udover de behov, der blev nævnt tidligere, gælder også: frihed til at vælge og udforske inden for rammer magt til at have nogen selvstændighed i undervisningssituationer grænser faste rammer, som bliver sat af forældre og andre voksne sjov læring gennem leg disciplin for sikkerhedens og strukturens skyld Åndelige behov Børn i denne alder har brug for at vide: at Gud elsker dem og har omsorg for dem hvordan man er ærbødig over for Gud at Gud skabte dem, kender dem og sætter stor pris på dem forskellen mellem godt og ondt hvordan man vælger det gode ved Guds hjælp 7

8 Tommelfingerregler Et barns opmærksomhed varer omtrent dets alder + 1. Dvs. at en fireårig kan være opmærksom i fem minutter, så længe de altså er interesserede i, hvad der foregår. 4-6-årige børn holder af gentagelser hvis de ikke er kedelige begynder at forstå simple årsagssammenhænge prøver en smule at se det store billede i ting de kan ofte tage fejl lærer bedst ved deltagelse giver dig ikke opmærksomhed i lang tid af gangen Om materialer Som du kigger lektierne igennem, kan det være du får ideer, til hvordan noget kan ændres for at passe bedre til dig og din gruppe i så fald vil der være ændringer i materialebehovet. Kig et par uger frem i Programoversigten, så du altid er forberedt Disse ting bliver ofte brugt: Papir Smørrebrødspapir Tapeter i forskellige farver Tegnepapir Papir til fingermaling A3 papir Skrivepapir/linieret papir Kontorartikler Aluminiumsfolie Vatkugler eller pladevat Rundstokke, blomsterpinde, ispinde Farveblyanter, tuscher, farver Fingermaling og vandfarver Lim eller limstifter Hullemaskine Dobbeltklæbende tape Blyanter Husholdningsfilm Modellervoks eller ler Sakse (børne-) Stempelpuder (forskellige farver) Hæftemaskine og hæfteklammer Snor Tape Sytråd (forskellige farver) Toiletrulle- og køkkenrullerør Garn i forskellige farver 8

9 Andre ting Poser, papirs- eller plastik-, i alle størrelser Balloner Tørklæde til blindebuk til hvert barn Træklodser, legoklodser el. lign. Æsker, bokse Båndoptager Piberensere Udklædningstøj fra Bibelens tid, til børn og voksne Kroner Plastikkrus Dukker Lommelygte Små magneter Papirclips Vådservietter Voksdug, plastik eller aviser til at dække borde af med Lydoptagelser af fugle, vand osv. Elastikker og gummibånd Sandwichposer der kan forsegles Frø/kerner (ris, bønner o.lign.) Skoæsker Forklæder, gammelt tøj til at skåne børnenes tøj Klistermærker, mange forskellige Musikinstrumenter Tøjbamser Yderligere materialer dette kvartal: Her er en ikke-udførlig liste over særlige ting, som du kun skal bruge en enkelt uge eller to. Her står ikke alt det, der står i programoversigten, men nogle af disse ting skal man nogle gange lede lidt efter, eller forberede: Lektie 1 ting fra hjemmet (se aktivitet) ting til gaveindpakning engangstallerkener i pap eller papirskiver karton eller tynd pap (hvidt eller naturfarvet) Lektie 2 billeder/tegninger af farlige og sikre ting at lege med sikkerhedsforanstaltninger af forskellig art mørkt tæppe eller lagen pude sandaler sko i forskellige størrelser og typer plastikflaske med tæt skruelåg små ting der kan flyde blå madkulør eller saftevandskoncentrat Lektie 3 skeer, gafler, tallerkener, glas papirkvadrater i forskellige farver skraldespand skål eller fad karton eller pap cylinder sæbeboblevand og ringe sokker eller luffer Lektie 4 aviser musik (live eller optaget) båd, garn, morgenmad blåt stykke stof kasse med to håndtag hjemmelavede fisk (se aktivitet) skraldespand legesager viskestykke bøger gavekort (se bagerst i hæftet) 9

10 Lektie 5 tørklæde eller kåbe lillle bord eller bænk sæbeboblevand og ringe kurv eller skål kopier af bedende hænder Lektie 6 billede eller efterligning af en bogrulle stor kasse navnskilte udklædningstøj og kirketing Lektie 7 stetoskop, tungeholder osv termometer hvidt lagen bånd Lektie 8 vægt bøger skeer ting med forskellige strukturer (bark, kogt pasta osv) billede af Jesus billeder og lim (evt) Lektie 9 mønter af forskellige størrelse og oprindelse eller småsten smågaver to skattekort indsamlings kasse viskestykke børnetøj ske vandkande billede af to eller flere børn ikke-fordærveligt mad to mønter til hvert barn Lektie 10 puslespil bibellege fjer eller blade lange halstørklæder billeder til at farvelægge af Jesus (se bagerst i hæftet) hjerte-tegning (se bagerst i hæftet) klistermærke med et billede af Jesus eller noget fra naturen Lektie 11 lette puslespil forskelligfarvede balloner eller stofstykker kiks servietter Lektie 12 blomsterpinde eller grene ca 30 cm lange optager der er ledigt plads på lovprisningsmusik papirblomster i forskellige former og farver æselrekvisit kunstig blomst eller blomsterkrans palmegrene, ægte eller i papir tøj eller badehåndklæder fodspor i papir palmeskabelon (se bagerst i hæftet) Lektie 13 Voksdug hvedemel, salt, vand målebæger, kagerulle, bagepapir ovn kniv div. billeder 10

11 bord, dug fladbrød eller pitabrød brødkurv eller tallerken servietter eller små engangstallerkener saftevand vandfad kande to håndklæder to voksne mænd beholder med stor åbning Sangforslagene er hentet fra: Syng med Lohses Forlag Syng og mal Indre Missions Musiksekretariat Salmer og kirkeviser Haase Forlag Alle sangbøgerne kan bestilles hos: Dansk Bogforlag Concordiavej Nærum Tlf.: Vi synger med de minste DDU (norsk) Hæfte med sangark DDU Børnesange (lille røde) DDU 11

12 12

13 Uge Bibelhistorie Henvisninger Huskevers Forkortet tema Materialer 1. Jakob og Johannes beder Jesus om at blive de første Mark 9,33 35;10, og 41,43-45 DSM, kap. 48. Mark 9,35 Vi tjener andre når vi sætter dem foran os selv. Se side Stormen på søen Luk 8, Mark 4, DSM, kap. 35 Sl 118,6 Vi kan hjælpe andre til at være trygge. Se side Kvinden ved brønden Joh 4,1-42. DSM, kap. 19 Luk 8,39 Vi hjælper andre, når vi fortæller dem om Jesus. Se side Dicipelenes store fangst Joh 21,1-14. DSM, kap. 85. Joh 13,15 Vi hjælper andre, for vi vil gerne være ligesom Jesus. Se side Jesus beder ofte Mark 1, Jer 29,12 Vi kan tale med Jesus når som helst og hvor som helst Se side Jesus læser skriften i kirken Luk 4, DSM, kap. 24. Sl 122,1 Vi tilbeder Gud i kirken. Se side Jesus helbreder kvinden med blødninger Mark 5, DSM, kap Krøn 16,8 Vi priser Gud for hans omsorg for os. Se side De ti spedalske Luk 17, DSM, kap. 27 og s Sl 30,13 Vi tilbeder Jesus når vi siger ham tak. Se side Den fattige enkes gave Luk 21,1-4. Mark 12, DSM, s Kor 9,7 Vi tilbeder Gud når vi giver af et glad hjerte Se side Nikodemus og Jesus Joh 3,1-21; 7,45-53 og 19, DSM, kap. 17. Ordsp 17,17 Venner har altid omsorg for hinanden. Se side Dreng deler sine brød og fisk Matt 14, Mark 6, Luk 9, DSM, kap. 39. Heb 13,16 Venner deler med hinanden Se side Jesu sejrsindtog Luk 19, DSM, kap. 63. Luk 19,38 Vi tilbeder Jesus når vi lovpriser ham Se side Den sidste nadver Joh 13,1-7; Luk 22, DSM, kap. 72. Joh 13,1 Vi priser Jesus fordi han har vist os kærlighed Se side 135 DSM=Den Store Mester 13

Copyright illustrationer: The Review and Herald Publishing Association, 55 West Oak Ridge Drive, Hagerstown, MD 21740, USA.

Copyright illustrationer: The Review and Herald Publishing Association, 55 West Oak Ridge Drive, Hagerstown, MD 21740, USA. Krudtugler Lærervejledning År B, 2. kvartal REDAKTØR REDAKTIONSSEKRETÆR GRACELINKKOORDINATOR GENERALKONFERENSENS SABBATSSKOLELEDER GENERALKONFERENSENS KONSULENT FORFATTERKONSULENT ART DIRECTION/DESIGNER

Læs mere

Bibelstudiehæfte 0-3 år

Bibelstudiehæfte 0-3 år Bibelstudiehæfte 0-3 år År B, 1. kvartal REDAKTØR REDAKTIONSASSISTENT GRACELINK KOORDINATOR FORFATTER KONSULENT ART DIRECTOR/DESIGNER DESIGNER LAYOUT ILLUSTRATOR LINE ART ILLUSTRATOR PATRICIA A. HABADA

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste.

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 9 Fars hjælper Ugens tekst og referencer: Matt 13,55. Mark 6,3. Den Store Mester, kap. 7. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

LEKTIE. Jesu helbredelses fest. Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper dem, der er syge.

LEKTIE. Jesu helbredelses fest. Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper dem, der er syge. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 2 Jesu helbredelses fest Ugens tekst og referencer: Luk 4,38-44. Den store Mester, kap. 27. Huskevers: Jeg var syg, og I tog jer af mig. (Matt 25,36) Hovedformålet er, at

Læs mere

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24)

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 3 Et hul i taget Ugens tekst og referencer: Luk 5,17-26. Den store Mester, kap. 27. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) Hovedformålet er, at

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal

Læs mere

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn SaBInE L emire 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn Til Philip, Florian, Manon og Inès Tak for masser af inspiration 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn er en idé-bog til ting, du enten kan lave til dit barn

Læs mere

Peter og den lamme mand

Peter og den lamme mand APG 3,1-10, MESTERENS EFTERFØLGERE, S. 57-59 Peter og den lamme mand Huskevers: Vær med til at hjælpe ROM 12,13 Budskabet: Jeg kan hjælpe andre. Katja slog sit ben. Se bandagerne. Se hendes krykker. Katja

Læs mere

Den uartige søn. Gud er altid klar til at tilgive os.

Den uartige søn. Gud er altid klar til at tilgive os. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 8 Den uartige søn Ugens tekst og referencer: Luk 15,11-22. Christ s Object Lessons, side 198-211. Huskevers: Du, Herre, er god og tilgiver gerne (Sl 86,5) Hovedformålet er,

Læs mere

Zakæus klatrer op i et træ

Zakæus klatrer op i et træ LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 2 Zakæus klatrer op i et træ NÅDE Jesus elsker mig betingelsesløst Henvisninger Luk 19,1-10. Den store Mester, s. 375-378. Huskevers Gud er kærlighed (1 Joh 4,8) Målsætningen

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2013

IBELCAMPING Bibeltimer 2013 BØRNEHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2013 tema lad Dyrene fortælle Dette hæfte tilhører: Tema: Gud ville menneskers og dyrs overlevelse Duen, ravnen og de øvrige dyr i Guds redningsbåd (Noas ark) Bibelord

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen 62 Slip kontrollen - lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 62 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Fokusset denne aften vil være på Guds storhed Gennem lovsang vil vi prise ham fordi han

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag

Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Skole200 Et uddrag af et projekt om skolen før den blev til den skole vi kender i dag Udviklet af Folkekirkens Skoletjeneste Gentofte Et samarbejde mellem kirke og kulturmedarbejder Helle Hentzer & Karen

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Emne og ting. 365 F A.B.B. Jesu fødsel 243 272 En vingummisut til alle. Flugten til Egypten 247 294 Et pas

Emne og ting. 365 F A.B.B. Jesu fødsel 243 272 En vingummisut til alle. Flugten til Egypten 247 294 Et pas Forkyndelseskufferten Ideen bag kuffertforkyndelsen er et materiale, hvor forkyndelsen tager sit udgangspunkt i en ting eller en leg, som findes i en speciel kuffert, som børnene skiftes til at åbne. Hver

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Lektion 1 BIBELEN ER GUDS ORD

Lektion 1 BIBELEN ER GUDS ORD Lektion 1 MÅL Børnene skal lære, at Bibelen er Guds ord og indeholder Guds budskab til os. En af måderne Gud taler til os på er gennem sit ord. TIL LEDEREN I denne sæson sætter vi fokus på Bibelen og brug

Læs mere

Rie Wiberg. 24 juleideer. for alle

Rie Wiberg. 24 juleideer. for alle Rie Wiberg SM GR AG AT SP IS RØ VE 24 juleideer for alle Kære læser Rie Wiberg 24 juleideer for alle Jeg håber, at du får glæde af bogen her. Hvis du er interesseret i andre hobbies, så kig forbi www.altomhobby.dk,

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Prædiken til nytårsdag 2014 (II)

Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Aroskirken d. 1.1 2014 Læsetekster: Salme 90 og Jakob 4,13-17 Prædikentekst: Matt 6,5-13 Tema: Også i 2014 skal Jesus være Herre. Indledning Nytårsskifte. Eftertænksomhedens

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

SJOVE TING FOR DRENGE En male/klippe/klistrebog for hele familien

SJOVE TING FOR DRENGE En male/klippe/klistrebog for hele familien Gratis prøveversion Agnes Ingersen SJOVE TING FOR DRENGE En male/klippe/klistrebog for hele familien Foto Claus Eliasen Forlaget Ingersen Sjove Ting For Drenge Copyright: 2008 Agnes Ingersen 1. udgave,

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Prædiken til bededag, Matt 7,7-14. 2. tekstrække. Nollund Kirke Fredag d. 16. maj 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til bededag, Matt 7,7-14. 2. tekstrække. Nollund Kirke Fredag d. 16. maj 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Nollund Kirke Fredag d. 16. maj 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til bededag, Matt 7,7-14. 2. tekstrække Salmer DDS 737: Jeg vil din pris udsjunge DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

Vi gør det sammen -2

Vi gør det sammen -2 Vi gør det sammen -2 Sammen med Gud har vi mere end nok. Mål: Tillid til Gud vokser i børnene. Gud er på barnets side. Han vil altid give dem det, som de har brug for, hvis de holder sig til ham. Bibeltekst:

Læs mere

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen Aktivitetsark 1 Skeletter Sort karton (så stort som muligt), Kopipapir, Limstift, Blyant og viskelæder, Saks, Limpensel 1. Tegn de enkelte knogler fra et skelet

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

De 5 principper. 10 2. princip: Trekantformet discipelfællesskab. 12 3. princip: Mellemstort fællesskab (15-50 personer)

De 5 principper. 10 2. princip: Trekantformet discipelfællesskab. 12 3. princip: Mellemstort fællesskab (15-50 personer) LEDERMANUAL Indhold Introduktion 3 Hvorfor har vi klynger i Aarhus Valgmenighed? 5 Klyngeleder leder i Guds rige 6 Forventninger til en klyngeleder i ÅVM De 5 principper 8 5 principper for klynger 8 1.

Læs mere

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog.

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog. Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet / ifølge drejebog (Kit, nummer 4) SAMLET OVERSIGT // Over hvad der skal printes / skaffes til alle

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Det kristne fællesskab en gave til os

Det kristne fællesskab en gave til os Det kristne fællesskab en gave til os Hvor er det godt og herligt, når brødre sidder sammen! Det er som den gode olie på hovedet, der flyder ned over skægget, over Arons skæg, ned over kjortlens halsåbning.

Læs mere

Teamlederen og den enkelte

Teamlederen og den enkelte Teamlederen og den enkelte Tjenestesamling 4. og 5. september 2009 Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Gerne tilskrive Lene en stor andel af det som kommer til at foregå den næste time.

Læs mere

Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN!

Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN! Ny I AARHUS VALGMENIGHED? VELKOMMEN! 5 VELKOMMEN til ÅVM-familien! 5 Hjertelig velkommen i Aarhus Valgmenighed! Vi er en fornyet folkekirke, som blander velkendt tradition med nutidig fornyelse, og alle

Læs mere

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter.

I 1945 begyndte hun at oversætte børnebøger, siden voksenlitteratur og havde en meget produktiv karriere som oversætter, forfatter og digter. Måne og sol 1 Måne og sol, vand, luft og vind og blomster og børn skabte vor Gud. Himmel og jord, alting er hans, 2. Jesus, Guds søn levede her og døde for os, lever i dag, ja, han er her, ja, han er her,

Læs mere

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard Else s dagpleje Elses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51 Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min dagpleje,

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

NÆRUM ADVENTISTKIRKE JANUAR 2015

NÆRUM ADVENTISTKIRKE JANUAR 2015 NÆRUM ADVENTISTKIRKE JANUAR 2015 Men Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, mildhed og selvbeherskelse. Galaterne 5, 22-25 CONCORDIAVEJ 14-2850 NÆRUM Præstens

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle.

Inviter gerne børn, venner og naboer med til en meningsfyldt og indholdsrig julefest. Der skal nok blive plads til os alle. Søndag den 14. december kl. 10.30 holder vi julefest for hele familien. Vi fejrer julen med nogle af julens skønne salmer, danser om juletræ og glæder os sammen med børnene over julens store og glade budskab.

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

BIBLE BACKGROUND. Lektion 1 STOP ET ØJEBLIK BIBEL-BAGGRUND. HA' FOKUS PÅ: Jesus, en dreng og hans opvækst TRIN TRIN TRIN TRIN

BIBLE BACKGROUND. Lektion 1 STOP ET ØJEBLIK BIBEL-BAGGRUND. HA' FOKUS PÅ: Jesus, en dreng og hans opvækst TRIN TRIN TRIN TRIN Hør om Jesus HA' FOKUS PÅ: KOM GODT I GANG At vokse BIBELENS ORD Hvordan Jesus voksede op LEV DET UD Jesus var en dreng, og voksede op SAML TRÅDENE Jeg vokser op, ligesom Jesus STOP ET ØJEBLIK Betragt

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Symboler på gravsten. og deres betydning

Symboler på gravsten. og deres betydning på gravsten og deres betydning Gravsten fortæller om menneskers liv og den tid, de har levet i. Inskriptionerne i stenene, med navnetrækket på afdøde samt fødsels- og dødsåret indhugget, vidner om de konkrete

Læs mere

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Fristelser Nogle fristelser har vi ingen problemer med og afviser dem let. Vi slår dem ud af parken.

Læs mere

Puste- og sugeøvelser

Puste- og sugeøvelser Puste- og sugeøvelser Ishøj Kommune 1 Det er en god idé at lave mange af øvelserne foran et spejl. 2 Puste- og sugeøvelser Pusteøvelser træner både tungens bevægelighed og evne til at forandre form og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere