At rejse langs floden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At rejse langs floden"

Transkript

1 1 Hinterlandet at rejse langs floden At rejse langs floden Hinterlandet er gennemskåret af floder, der snor sig som blå bånd gennem grønne enge, brune sletter og grå klippeegne. Fra bjergene i de fjerneste egne af Hinterlandet kommer vandet brusende, og der er årstider, hvor floderne pludseligt går over bredderne og forvandler store områder af Hinterlandet til sumpede vådområder, og der er tidspunkter, hvor solens varme får floderne til at skrumpe ind. Et enkelt sted er floden ligefrem kunstig, da vandet løber i en ældgammel akvædukt mellem bjergtinderne i en gren af Hinterlandets bjerge, som fører ned i de egne, som i daglig tale kaldes marsklandet. Nogle vandløb er små bække eller smalle åer, men mange steder breder åerne sig ud og bliver farbare, og floderne er endnu større og dybere, men også farligere, og her bliver langt lettere at få en båd til at glide med vandet. De fleste rejsende i Hinterlandet vælger at vandre fra egn til egn, nogle bruger heste og andre dyr til at ride på eller trække vogne, og et fåtal bruger kanoer og flodbåde til at komme rundt i Hinterlandet. Med dette mikro-supplement kan man vælge at rejse langs Hinterlandets blå årer som alternativ til at rejse hele vejen over land. Mikro-supplement: At rejse langs floden er et officielt mikro-supplement til Hinterlandet. At rejse langs floden anvendes i stedet for de almindelige rejseregler, hvis rejseselskabet beslutter sig for at rejse på denne måde, eller hvis rejseselskabet anvender færgelejet eller på lignende vis rejser ad vandvejene, og en spiller eller spilleder anmoder om at anvendelse af dette supplement. At rejse langs floden: Transportformer At rejse langs floderne kræver en transportform. Det kan være, der hyres en flodbåd, at man køber kanoer eller bygger en sig en tømmerflåde. At hyre en flodbådskaptajn Ved færgelejet kan hyres flodbådskaptajner til at sejle eventyrerne ud langs floderne og hjem igen. Reglerne for hyre af flodbådskaptajn fremgår af færgelejet-supplementet. At bygge en flåde eller en kano Fattige eller vovemodige rejseselskaber kan forsøge at bygge sig deres egne både, tømmerflåder eller kanoer. Det er en tidskrævende proces, om det foregår i sikkerhed ved fæstningen eller færgelejet, eller ude i det farefulde vildnis. Tømmerflåde En tømmerflåde kan bygges i løbet af en dag i egne, hvor der er godt med tømmer. Hvis eventyrerne er i tømmer-fattige områder, er de nødt til at udforske området for at samle tømmer til at bygge en tømmerflåde. Tømmerflåder er klodsede og sværere at manøvrere. Der er ulempe på tjeks, hvor tømmerflåden skal manøvreres hurtigt eller pludseligt.

2 2 Hinterlandet at rejse langs floden At bygge en tømmerflåde: Rejsetjek 5 Et fejlet tjek betyder, at tømmerflåden ikke er bygget ordentligt, og at den efter nogen timers brug, begynder at gå fra hinanden. At lede efter tømmer til tømmerflåden: Rejsetjek 8 Et fejlet tjek betyder, at selskabet enten skal bruge 4 dage på at samle tømmer nok eller finde en anden plan. Et succesfuldt tjek betyder, at heltene i løbet af 1-2 dage har fået samlet nok tømmer til at kunne bygge en lille tømmerflåde, som de kan sejle af sted på. Kano Kanoer kan bygges, hvis eventyrerne har de nødvendige ressourcer i form af grene, skind og bark. I egne, hvor der er langt mellem godt tømmer, og hvor der få byttedyr, er de nødt til at udforske området. Kanoer egner sig bedst til to-tre passagerer. At bygge en kano: Der skal laves et kano-tjek for hver to passagerer. Rejsetjek 8 Et fejlet tjek betyder, at kanoen ikke kan holde vand, og efter et par timers anvendelse, er den helt ødelagt. At lede efter remedier til kanoen: Rejsetjek 10 Et fejlet tjek betyder, at det tager selskabet 4 dage at samle de nødvendige remedier, eller de er nødt til at vælge en anden plan. Et succesfuldt tjek betyder, at de får samlet remedierne til kanoerne på en dags tid. At købe og vedligeholde en kano eller en båd Ved færgelejet kan man købe robåde og kanoer. De sælges af eventyrere, som netop er hjemvendt fra vildmarken, og af bådebyggerne, som har slået sig ned ved færgelejet. For at købe en båd skal rejseselskabet befinde sig ved færgelejet. Kano (to personer) 35 sølvstykker vedligeholdelse: 15 sølvstykker pr mission Robåd (fire personer) 80 sølvstykker vedligeholdelse: 10 sølvstykker pr. mission

3 3 Hinterlandet at rejse langs floden At rejse langs floden: Selve færden Rejser langs vand byder både på andre udfordringer end rejser over land, men sikrer også eventyrerne mod nogle af de hændelser og farer, der kan ramme rejsende på land, der er f.eks. ikke samme risiko for at gå i ring. De overordnede regler for rejsen er uændret i forhold til rejser over land. Ærinder på rejsen: I lighed med rejser over land kan rejseselskabet anvende et ærinde på rejsen, mens de rejser langs floderne. Typisk kræver ærindet at selskabet går i land. Rejsetjeks på vandet: Dagligt skal rejseselskabet foretage et rejsetjek for at se, hvorledes deres færd går for sig. Sværhedsgraden er lavere, der da er færre farer og risici for at fare vild. Rejsetid Det går generelt langt hurtige at rejse langs floderne, men ofte skal man fortsat over land på den sidste del af strækningen. Til gengæld er det mere sikkert at rejse på vandet, og der færre hændelser finder sted. Flodbåd: Det tager kun den halve tid at nå frem til hulesystemet. Ved ulige antal dagsrejser: Lav et rejsetjek 8 ved succes rundes der ned. Ved nederlag rundes op. Kano/båd: Det tager kun den halve tid at nå frem til hulesystemet. Ved ulige antal dagsrejser: Lav et rejsetjek 12 ved succes rundes der ned. Ved nederlag rundes op. Tømmerflåde: Med strømmen tager det kun trekvart tid. Ved skævt antal dagsrejser: Lav et rejsetjek 12 ved succes rundes der ned. Ved nederlag rundes op. Mod strømmen tager det den samme tid. Ankomst til hulesystemet: Den sidste del af rejsen går over land. Når målet er nået, laves et rejsetjek 10 for at se hvor langt, der skal rejses over land: Fejlet med mere end 8: Der er tre dagsrejser over land. Tættere på kan båden ikke komme. Fejlet med 5-8: Der er to dagsrejser over land. Fejlet med op til 4: Der er en dagsrejse over land. Klaret med op til 4: Der er en dagsrejse over land, og I har fordel på rejsetjekket. Klaret med mere end 4: Der er halv dagsrejse over land. Intet rejsetjek foretages. Særligt: Sølandet regionen er så rig på floder, søer og vandløb, så der er altid et sted at ligge an inden for en halv dagsrejse eller mindre. Der skal ikke foretages et rejsetjek for den resterende smule rejse over land. Rejsetjeks Rejse gennem kendt terræn: 1t20 + intelligens + særlig evne VS 5 Rejse gennem ukendt terræn: 1t20 + intelligens + særlig evne VS 7 Ved succesfuldt rejsetjek: Spilleren vælger: intet sker og intet tjek på rejsetabellen, eller der rulles i Rejselykke!-kolonnen. Ved fejlet rejsetjek: For hvert point fejlet, rykkes en kolonne ned på rejsetabellen, og der rulles ved den udvalgte kolonne. F.eks. hvis helten ruller 5 mod sværhedsgrad 7 og derved fejler med sit tjek med 2 point, rulles på rejsetabel i kolonnen med Fejlet med 2.

4 4 Hinterlandet at rejse langs floden Rejsetabellen for rejser langs floderne (1t20) Hændelse Rejselykke! Fejlet med 0-1 Fejlet med 2 Fejlet med 3 Fejlet med 4+ Et eventyr! Rendevouz! Faret vild! Uheld! Uvejr! Ulykke! Usikker fremfærd! Under! Lykketræf! Hændelserne er beskrevet i næste afsnit. Andre forhold omkring rejserne Nedenstående forhold er adskiller sig fra rejsen over land. Uændret er reglerne for at slå lejr og fouragere, for at samle urter og lignende under rejsen og for udforskning. At fouragere på rejsen De rejsende kan fiske undervejs eller når de ligger ind til land for at erhverve sig ekstra forsyninger, foruden at de kan jage, samle bær og fouragere på normal vis. Det gøres med et rejsetjek. Efter alle de fouragerende har lavet et tjek, rulles der på rejsetabellen ud fra, hvor mange der fejlede deres rejsetjek. Et succesfuldt rejsetjek giver 1 dagsration +1 dagsration for hver 4 point over sværhedsgraden. Et fejlet rejsetjek giver 0 dagsrationer Der laves et tjek på den kategori, der matcher antallet af fejlede tjeks. At slå lejr og fouragere Hvis ekspeditionen vælger at slå lejr, kan de bedre bruge tid på at fouragere, og har de ikke travlt med at komme hjem, kan det være en bedre måde at få fyldt lagrene op men der er også en risiko for, at de ikke er i stand til at finde mere end nok til at overleve, hvor de er, og de så bliver hængende. Eksempel: Fouragering Et rejseselskab med fem helte vil fouragere. To af dem har succes, men ruller ikke 4 over. En har succes og ruller 8 over. To fejler. Gruppen har nu fundet forsyninger til fem mand ( ), men når de ruller på rejsetabellen, bliver det et tjek i kolonne Fejlet med 2. Et succesfuldt rejsetjek giver 1 dagsration +2 dagsrationer for hver 3 point over sværhedsgraden. Et fejlet rejsetjek giver 0 dagsrationer Der laves et tjek på den kategori, der matcher antallet af fejlede tjeks.

5 5 Hinterlandet at rejse langs floden At samle urter og lignende, mens der rejses Nogle mikro-supplementer såsom Penguin Brainfood-supplementet tillader spillerne at udforske vildnisset for at finde bestemte ting såsom urter og planter, der har særlige effekter. Spillerne kan vælge at søge efter urterne, mens de rejser (+0 bonus), ved at spendere en ½ dag på at lede (+2 bonus) eller en hel dag på det (+4 bonus). Gruppen kan vælge at sætte andre i rejseselskabet til at fouragere samtidig med. Udforskning Rejseselskabet kan vælge at gå i land og udforske et område for at kortlægge det og finde nye hulesystemer og mysterier. Udforskning resulterer i kortlægning af områder, så de fremover er lettere at rejse igennem, og hvis der er hulesystemer eller andre eventyr i området, kan disse nu udforskes. Udforske og kortlægge: 1t20 + intelligens + særlig evne VS 14 Eksempel: Udforskning Et rejseselskab med seks helte udforsker et område. Tre har succes og tre af dem fejler. Der rulles nu på rejsetabellen i kolonne Fejlet med 4+ (tre gange +0 og tre gange -2). Der foretages to tjeks dagligt for at kortlægge et område. Ved hvert tjek skal alle i rejseselskabet foretage et rejsetjek. Resulstaterne af deres tjeks afgør hvilken kolonne, der skal rulles på, på rejsetabellen: Et succesfuldt tjek giver +0 på rejsetabellen. Et fejlet rejsetjek giver et fejlet rejsetjek giver +2 på kategorien på rejsetabellen. Der rulles nu i den valgte kolonne på rejsetabellen. At rejse om natten Hvis rejseselskabet rejser i nattens mulm og mørke skal de foretage et rejsetjek med -2 straf. Derefter skal der laves et tjek på rejsetabellen, og afhængigt af om tjekket blev klaret eller ej gives en bonus eller straf. Der laves et rejsetjek med -2 straf Et succesfuldt rejsetjek giver et tjek i kolonne Fejlet med 0-2 med +1 på terningkastet (rulles 1t20+1). Et fejlet rejsetjek giver et tjek med +2 på at finde kolonnen i rejsetabellen (f.eks. et tjek fejlet med 4 giver et tjek i kolonnen fejlet med 5-6 ). At rejse uden forsyninger Det sker, at et rejseselskab løber tør for forsyninger. Sker det, bliver de enten nødt til at fouragere, eller vove sig videre på slunkne maver. Hver dag de rejser uden mad, har de ulempe, og de mister 20% af deres livspoint. At drive med strømmen: Rejser selskabet med strømmen (80% af tilfældene, når turen får hjemad), kan de vælge at drive med strømmen. De har i så fald ikke ulempe på deres daglige rejsetjek pga. udmattelse.

6 6 Hinterlandet at rejse langs floden At rejse tungt lastet Det sker, at heltene beslutter sig for at samle alt op, som ikke er naglet fast. De vil sælge tronstolen og de ti ringbrynjer, som de fandt undervejs. I så fald er rejseselskabet tungt lastet, og deres hjemrejse forlænges, og det bliver sværere for dem at klare deres rejsetjeks, hvis de ikke har fartøjer. Hvis rejseselskabet er tungt lastet, forlænges deres rejse med 1-4 dage, og de har ulempe på deres rejsetjeks. Hvis rejseselskabet er tungt lastet, men bruger fartøjer til at lette rejsen med, forlænges rejsen med 1-2 dage.

7 7 Hinterlandet at rejse langs floden Hændelser under sejladsen Hændelserne er begivenheder, som finder på sted rejsen og som giver spillerne en udfordring eller en besværlighed. Nogle udfordringer er enkle at løse ( I bliver overfaldet af orker ), andre er mindre håndgribelige ( I er fanget i tæt tåge vil I stoppe op og slå lejr eller vove jer videre i tågen? ). Under hver kategori i hændelsesoversigten er forslag til, hvad der sker. Vælg en som passer og udspil den. Hændelserne har til formål at skabe stemning omkring rejsen ud til hulerne og true spillernes ressourcer i form af 1) tab af forsyninger, 2) forlænget rejsetid (går også ud over forsyningerne), 3) besværet rejse (ulempe på rejsetjeks) og 4) tab livspoint (som gør hulerne farligere at udforske). Flodens folk er erfarne rejsende: Hvis selskabet har hyret en flodbåd, sejler de med sandsynligvis med erfarne flodfolk. Du kan bruge flodfolkene til opbygge stemning, forklare spillerne, hvad det er, der venter, og signalere om noget er farligt, hvis selv flodfolket bliver bange, eller bare en mystisk hindring, som flodfolket før har oplevet, eller hørt sunget sange om i skænkestuen. Et eventyr! Rejsen langs floderne og på søerne bringer rejseselskabet forbi mange mystiske ting. Nogle er spændende at udforske, andre er farlige mysterier, som ikke kun forsinker rejser, men som også bringer de rejsendes liv i fare. Nogle eventyr kan man ignorere ved at sejle forbi dem, andre stiller sig direkte i vejen ude på vandet. Vælg en af følgende: Hvirvelstrøm Midt ude i floden (eller søen) er der en hvirvelstrøm, som suger alt til sig. Den kraftige strøm trækker de sejlende til sig, og de må kæmpe hårdt for ikke at blive grebet af strømmen og trukket ned. For hvert fartøj skal der laves et rejsetjek 6. Hvis det fejler, bliver det trukket ind i den kraftige strømhvirvel, som truer med at trække det under vandet. Et fartøj i strømmen skal foretage et styrketjek 8 for at komme fri. Flodbåde har +4 på tjekket. Kanoer og robåde har bonus for hver roer. Hvis der er et reb eller andet remedie, der hjælper med at holde fartøjet fri, er der en +2 bonus. Hvis tjekket fejler, trækkes fartøjet ned, og det forliser. Bagage går tabt, og de rejsende skal klare svømmetjek 6 for at komme fri. Hvis det fejler, bliver de trukket ned og begynder at drukne, eller de havne i en flodtrolds grotte, som ligger på bunden af floden eller søen. Statuerne Nogle gange fører strømmen de sejlende forbi murrester, og levn af bygningsværker, der en gang måske var havneanlæg. Andre gange er det statuer. Statuer i buskadset! I aftenskumringen netop som båden passerer en tæt vækst inde på bredden, synes besætningen at øjne væsener derinde. Høje, ranke, tavse. Det er statuer i grå sten. Omslynget af vedbend og vilde blomster står de inde i buskadset. Flodens vogtere! To enorme statuer knejser på hver side af floden. De er titaniske, de knejser højere end de højeste tårne, og de kan ses på lang afstand. Deres ansigter er vendt mod de sejlende, og med strenge blikke tager de imod rejsende på floden. Begge statuer iført forestiller mænd og kvinder iført panser og plade og lange kapper. Den oversvømmede statue! Frem af flodens vande rager en statue. En ensom, grå skikkelse, grøn af mos, står halvt nedsunket i de rindende vande. Måske er det bare statuer, måske ligger væsener i baghold, eller statuerne skjuler over hulesystemer og eventyr, eller der gemmer sig mysterier og undere at udforske. Tågebanken En mystisk tågebanke kommer drivende ned langs floden. Det ingen almindelig tåge, som kommer drivende, og måske er den farlig? Tager selskabet chancen og rejser gennem tågen, eller trækker de ind på land for at undgå den?

8 8 Hinterlandet at rejse langs floden Latter i tågen: En besynderlig perlende og let gysende latter kan svagt anes inde i tågebanken, da den driver forbi selskabet. Først bagefter opdages det, at tågen skjulte langfingrede væsener, da der enten 1) mangler skatte for 5t20 sølvstykker, 2) mangler 2t4 forsyninger eller 3) er forsvundet en trylledrik. Miasma! Tågen er tyk af ondskab og sygdom. Alle, som passerer gennem tågebanken, skal klare et resistens (sygdom) 8 eller pådrage sig en fæl sygdom. Selskabet ligger syge de næste 1t4 dage, og har ulempe på alle handlinger, tager dagligt 1t12 i skade og heler kun med halv effekt. Trolddom og bringe balance kan helbrede sygdommen. Baghold! Det er en fortryllet tåge frembragt af en goblin heks. Pludselig er der angribere blandt eventyrerne. Måske er de kommet ombord på flodbåden, måske har de tømmerflåder mellem kanoerne. Der er en ogre og 2t4 gobliner, som forlanger skatte eller mad for at lade rejsende komme videre. Vandet løber rødt Forude skifter floden farve. Fra dens brusende klare vande til en grumset rød kulør. Det går hastigt, og farven nærmer sig med foruroligende hast båden. Er det harmløst, er det farligt? Skal man sejle igennem det eller forsøge at nå ind til bredden? Den røde kulør kan skyldes forskellige ting, som hver giver sin røde farve til vandet. Et blodbad! Længere oppe af floden har en massakre fundet sted. Der ligger talrige døde væsener og monstre, som er faldet i kamp med hinanden. Deres blod farver vandet. Er der nogen overlevende at redde? Skjuler der sig overlevende inde på land, som måske ligger klar i et baghold? Hvem var de kæmpende, og er der allierede at redde? Evt. nye karakterer kan introduceres her. Rustslør! En besynderlig plankton, som driver omkring på vand, og fra dens rustrøde kulør bærer den sit navn. Rustslør er harmløs for levende væsener, men det sætter sig på metal, som det kommer i berøring med og ruster det bort. Rustslør visner hurtigt, hvis det ikke kan drive omkring på åbent vand. Tykt vand! I sjældne tilfælde er det røde vand en slimet masse af tyktflydende væske, der griber både og bremser deres videre færd. Den slimede masse driver enten meget langsomt med strømmen, eller hænger fast i et knæk i floden, men i begge tilfælde hæmmer det fremdrift, og kan fange skibe og både i timer og dage. Et andet eventyr Forude åbner landskabet sig op, og i siden af en bakke er en åbning flankeret af brudte søjler osv. Rejseselskabet er stødt på et andet hulesystem end det planlagte, og de kan udforske det i stedet. Vælg denne, hvis du har et andet eventyr klar, som rejseselskabet kan støde på. Det er op til spillerne, om de vil vælge det nye eventyr eller fortsætte færden til deres egentlige mål. En troldehule Inde på land er landskabet raseret. Planter og buske er revet op med rode, en hjort er revet i småstykker, og der er de enorme fodspor af en trold. Brug troldehule-appendikset i Monsterbogen. En gravhøj Et stykke fra bredden men stadig ret tyd tydelig står en græsklædt høj. Enorme kampesten er anbragt på toppen af højen, og der er en foruroligende stemning i luften. Brug gravhøjs-appendikset i Monsterbogen. Rottefolket til søs På simple og små tømmerflåder forbundet med hinanden med tovværk kommer nærmest en hel ø sejlende langs floden. Overalt på tømmeret og tovværket piler små hårede væsener med lange, spidse snuder omkring. Rottefolket kommer sejlende på 6-10 små tømmerflåder, der er forbundet med hinanden i et netværk reb, som spærrer for en god del af floden. Nogle rottefolk lever som pirater og med buer og slynger bombarderer rejsende med brændende missiler, andre er opdagelsesrejsende, som leder efter nye hjem siden de blev fordrevet fra deres gamle. Der er 10+2t12 rottefolk

9 9 Hinterlandet at rejse langs floden Uvejr! En af Hinterlandets utallige farer er vejret selv. Tåge kan føre både på vildveje, og stormfloder kan skylle de sejlende ud af kurs. Vælg en af følgende: Tåge Tæt tåge indhyller landskabet og gør det vanskeligt at se mere end få meter frem. Tågen gør landkending umulig. Rejseselskabet kan søge ind til bredden og slå lejr og vente til tågen letter, forsøge at sejle videre eller finde vej ud af tågen og med fornyet landkending rejse videre. Rejseselskabet skal lave et rejsetjek 12, hvis de fortsætter med at rejse i den tætte tåge. Væsner i baghold har fordel på at overraske deres ofre. Hvis selskabet slår lejr, koster det en dagsrejse. Regn og blæst Kraftig regn og blæst rammer området. Vinden fejer hen over vandet, og regnen gennembløder alt. Det er vanskeligt at høre fjerne lyde og andre rejsende, og udsynet er kort. Den kolde regn og hårde vind truer med at gennembløde de rejsende og gøre dem syge. Rejseselskabet kan fortsætte sin rejse, men risikerer at blive syge og at varer, der ikke tåler at blive gennemblødt, bliver ødelagt (f.eks. mad). Det er vanskeligt at slå lejr og tænde bål, hvis der ikke er godt læ. Rejsende falder også let i baghold, hvis nogen ønsker at være ude i uvejret. Fortsættes sejladsen, skal de rejsende foretage et ekstra rejsetjek mod 12. Hvis det fejler, skal der rulles 1t6: 1-2) syg (ulempe på rejsetjeks, kan forsøges behandlet med førstehjælp (tjek 12), men det kræver, der slås lejr en dag), 3-4) forsyningerne ødelægges (1t6 dagsrationer går tabt), 5-6) Ulykke! (Vælg en ulykke nedenfor). Afstandsvåben fungerer ikke i uvejret. Storm Et voldsomt stormvejr rammer området. Blæsten tvinger små fartøjer baglæns og truer med at kæntre dem, den gør balancering svært, drukner lyde, og det er ikke muligt at anvende afstandsvåben. Rejseselskabet skal vogte sig for at rejse på smalle stier og dets lige, og den kraftige modvind udmatter rejsende, så det bliver nødvendigt tidligt at slå lejr. En storm rammer de sejlende, som kan være til stor fare for dem. Hvis en af dem klarer et rejsetjek 5, opdager at de stormen er på vej, og de kan søge ind på land, inden det for sent. Hvis selskabet fortsætter, og de rejser i mindre fartøjer (robåde, kanoer), skal en rejsende i hvert fartøj klare et rejsetjek 10. Hvis det fejler, kæntrer fartøjet, og de rejsende falder i vandet. De risikerer at blive skyllet bort af floden og i værste fald at drukne. Forsyninger ombord på fartøjet går tabt. Har selskabet et større fartøj som en flodbåd, og de fortsætter sejladsen i stormvejret, skal de rejsende lave et rejsetjek mod 10. Fejler det, taber de en dagsrejse og bliver udmattede, så de har ulempe på næste rejsetjek, medmindre de indstiller rejsen og slår lejr i en dags tid. Afstandsvåben fungerer ikke i stormen. Lejren ødelagt Et kraftigt vindstød vælter et træ, lynet slår ned eller det vælter ud med aggressive myrer fra myretue under lejren osv. Rejselskabets lejr ødelægges. De får ikke gavn af overnatning uden en ny lejr. Gruppen kan enten forsøge at løse det konkrete problem eller forsøge midt om natten at finde en ny lejr det kræver et rejsetjek 14. Indtil rejseselskabet får en ny lejr, får de ikke overnattet, og uden overnatning har de ulempe på deres rejsetjeks. Lejren oversvømmet En flodskylle eller en stormflod fejer gennem lejren og ødelægger bål, telte og sengelejer. Oversvømmelsen skyldes en bristet dæmning, kraftig regn, tøbrud eller lignende. Rejseselskabet skal redde deres forsyninger og rejsegrej, hvis de ikke vil miste mere end bare deres lejrplads. Hvis rejseselskabet forsøger at finde en ny lejrplads om natten, skal der foretages et rejsetjek 14. Indtil rejseselskabet får en ny lejr, får de ikke overnattet, og uden overnatning har de ulempe på deres rejsetjek.

10 10 Hinterlandet at rejse langs floden Uheld! Vælg en af følgende: Hul i skroget Vand pibler ind. Der er opstået et mindre hul i skroget. Det kan være en flænge i kanoen, en revne i båden eller et stykke træ, som er ramt af råd. Det koster en halv dagsrejse at standse op og får repareret skaden hvis selskabet vil bruge den anden halvdel til noget, kan de det, og ellers betragtes det som en tabt dagsrejse. Hvis skaden ignorere, vil fartøjet gå tabt efter 1-3 dage. Forsyningerne Ved en pause eller ved et tilfælde opdages det, at rejseselskabets forsyninger er gået tabt. En sæk er gået hul på, mus er gået i maden, eller det er ramt af råd eller andet skidt. En eller flere dagsrationer er gået tabt, og rejseselskabet skal beslutte, hvordan de vil erstatte deres forsyninger, om de vil rejse hjem, jage eller fortsætte på reducerede rationer. 2t4+2 dagsrationer går tabt, men det koster ingen ekstra rejsetid. Dårlig lejrplads Den valgte lejrplads for natten viser sig at ligge skidt. Der er fugtigt og ildelugtende, sværme af insekter eller andre ting plager stedet, og gruppen må enten vove at opgive lejrpladsen midt om natten for at finde en alternativ, rejse gennem natten eller udholde de dårlige forhold, som kan medføre sygdom, ødelagte forsyninger og udmattelse grundet dårlig søvn. Dårlig søvn giver ulempe på tjeks, indtil der kan overnattes ordenligt. Hvis gruppen beslutter sig for at flytte lejren og finde en ny samme nat, skal der foretages et rejsetjek 14. Dårlige bær De så gode ud, da de blev fundet voksende vildt på buske langs brinken, men nu giver de små røde bær mavekneb. Alle i rejseselskabet skal lave et fornuft (visdom)-tjek 8. Hvis de fejler, kom de til at spise af bærerne (eller svampene eller hvad der nu lige blev fundet), da de sejlede forbi dem og alle der fejlede visdomstjekket skal klare et Resistens (gift)-tjek 10. Hvis tjekket fejler, bliver de meget syge, og de kan ikke rejse yderligere den dag. Om aftenen kan forgiftningen forsøges helbredt, men hvis der den følgende dag er mindst en syg, skal dagens rejsetjek foretages med ulempe. Forgiftningen ophører efter tre dage eller indtil helbredt.

11 11 Hinterlandet at rejse langs floden Faret vild! Vildmarken er til lands vanskelig at rejse rundt i. Der er ingen præcise kort, og selv med et kompas kan man let fare vild. Til vands er forholdende anderledes, da det er vanskeligt at komme til at sejle i ring, men man kan stadig komme på afveje selv på vandet. Vælg en af følgende: Den forkerte sidegren Nogle steder forgrener floderne sig, og det kan være svært at vurdere hvilken vej, der er den rette. Andre gange søernes former og skjulte kroge kilde til vildfarelser. På et tidspunkt har selskabet valgt at sejle af en forkert gren, og de befinder sig nu et andet sted, end hvor de havde planer om at være. Rejseselskabet kan vælge at fortsætte med at udforske den forkerte sidegren (hvis du har et alternativt scenarie rede, kan du nu introducere det), eller de kan vende om. De er kommet 1t3 dagsrejser væk fra deres udgangspunkt (og derved har de tabt den tilsvarende mængde dage). Alternativt kan selskabet vælge at gå i land og rejse den sidste del over land afstanden over land er et antal 1 dagsrejse + det antal dagsrejser, der var tilbage, var de ikke sejlet forkert (f.eks. havde selskabet ikke valgt den forkerte sidegren og havde to dage tilbage, kan de på tre dagsrejser over land stadig nå deres mål). Rejsen over land følger standard rejseregler. Mistet landkending Rejseselskabet indser, at de har mistet landkending og ikke ved, hvor de er. Rejseselskabet må enten sejle i blinde og se, hvad der sker, eller de må gå i land og spendere tid på at udforske området, indtil de får landkending igen. Rejseselskabet kan enten sejle tilbage til kendt område (det koster en dagsrejse medmindre selskabet kan klare et rejsetjek 12), eller de kan rejse i blinde, førend de finder ud af, hvor de er, og hvor langt de er kommet ud af kurs (rejseselskabet foretager et rejsetjek 6 hvis det er succesfuldt, genkender de terrænet den følgende dag uden at have tabt tid. Hvis det fejler med 1-3 koster det to dagsrejser, og hvis det fejler med mere end 3, koster det to dagsrejser og noget nyt hænder). Kommet ud af kurs Rejseselskabet konstaterer, at de er kommet ud af kurs, og de er langt fra, hvor de havde planer om at være, og det vil koste dem tid at komme tilbage på ruten. Enten sejler de tilbage for at komme tilbage på rette kurs, eller de forsøger at lægge en ny rute ud fra deres antagne placering. Rejseselskabet har tabt to dagsrejser, og det vil koste dem to dagsrejser yderligere at komme tilbage til det punkt, og derfra kan de nu rejse videre til deres mål. Rejseselskabet kan forsøge at lægge en ny kurs langs floderne og søerne for at nå sikkert frem. Det kræver et rejsetjek 10. Hvis det er succesfuldt, vil det kun tage 1 dagsrejse at komme tilbage på sporet. Klares tjekket med mere end 4, finder selskabet en genvej, og de vinder 1 dagsrejse. Fejles tjekket med mere end 4, koster det 1 dagsrejse og en ny hændelse at komme tilbage på sporet.

12 12 Hinterlandet at rejse langs floden Ulykke! Vælg en af følgende: Stenskred Sten falder fra en klippeskrænt eller en bjergside. Stenskredet kan være enkelte faldende sten eller en hel skylle af sten, som kommer væltende. Stenblokkene falder om de rejsende og deres fartøjer, og er uheldet ude, synker fartøjet. Et eller flere af fartøjerne er i fare for at blive ramt af faldende sten. Hvis det er et mindre fartøj, skal der foretages et rejsetjek (med behændighedsbonus) 10 for at undvige stenblokkene. Fejler det, skal de rejsende i fartøjet klare et resistens (undvige) 8-tjek for ikke at tage skade fra de faldende sten (fra 2t6 til 4t6). Hvis fartøjet blev ramt, kæntrer det og er ødelagt. Forsyningerne i fartøjet går tabt. Hvis det er et større fartøj såsom en flodbåd, skal der foretages et rejsetjek 8. Hvis det fejler, beskadiges flodbåden, og det koster en dagsrejse at reparere det. Hvis flodbåden rammes, skal 1t3 karakterer foretage et resistens (undvige) 6-tjek for ikke at tage skade fra de faldende sten (fra 2t6 til 4t6) En klippe under vandoverfladen Der lyder et brag, da båden støder ind i klippen. En stor, skarp sten ødelægger bunden, da den flænser skroget op. Båden er i stykker og kan ikke fortsætte sin færd, førend den er blevet repareret. Måske er stenen anbragt i vandet for at standse rejsende? Måske ligger nogen i baghold? Det koster en dagsrejse at stoppe op og reparere fartøjet. Væltede træer Træer er væltet ned over vandløbet, og de blokerer for yderligere sejlads. Det vil tage timer at få ryddet strækningen for en større båd, og selv for mindre fartøjer er det omstændeligt at komme forbi. Selsekabet kan forsøge at finde en anden rute med et rejsetjek 10; Er det succesfyldt, kan de omgå problemet uden at tabe tid, fejler det, tabes en dagsrejse på at konstatere, at der ingen omveje er. Det koster en halv dagsrejse at rydde træerne bort, og den anden halvdel kan bruges på andre ærinder. Dæmning Nogen... eller noget... har bygget en dæmning af træ og tømmer, som strækker sig på tværs af floden. Kun en smule vand lades sive igennem, og en floden har langsomt rejst sig. Er det en dæmning bygget af bævere, eller er bygherrerne langt farligere og langt mere skumle væsener? Venter der heltene et baghold eller problemer med vrede beboere, der nødigt lader rejsende passerer uden at betale told? Kan fartøjer bæres forbi, eller er det nødvendigt at bryde dæmningen ned. Pileangreb Pludselig flyver pile gennem luften og lander mellem rejseselskabet. Nogen bliver ramt, andre går fri, og så er der pludselig stille igen. Alternativt kan det være spyd eller slyngesten, der flyver gennem luften. Hvem, der beskød gruppen, og hvorfor er et mysterium. Gruppen kan undersøge sporene og forsøge at opspore de mystiske angribere eller rejse videre. Jagten på kan lede til et sideeventyr f.eks. et via appendikserne i monsterbogen. Spenderes mere end 6 timer på det mystiske pileangreb, koster det en dagsrejse. Problemer i lejren Gløderne fra bålet antænder kvas eller et telt, eller giftig efeu eller en kæmpe myretue ligger midt i lejren til alles gene. Rejseselskabet mister ressourcer (telt er brændt) eller 1t8+2 dagsrationer, nattesøvn (ulempe på rejsetjek) eller de plages af udslæt etc.

13 13 Hinterlandet at rejse langs floden Usikker fremfærd! Selv søvejene gennem ødemarken forandrer sig i takt med årstiderne og vejrets skiften. Kort og guider kan man ikke altid regne med. Vælg en af følgende: Kraftige strømme Vandets tempo tager stadig til, og der lyder en dæmpet buldren fra de voldsomme vandmasser, der skyller af sted og piskes voldsomt op, når de brydes mod klipperne, som rager frem af brinken og står rundt om midt i vandstrømmene. Hvis ikke de rejsende sætter alle kræfter ind, vil deres fartøjer blive slynget af sted langs vandet, indtil de knuses mod klipperne, og vandet trækker de rejsende under overfladen der skal laves rejsetjek (med styrkebonus) 14 for hvert fartøj. Alternativt trækker de rejsende sig ind til bredderne og finder en måde at få bragt deres fartøjer ned til smule vand, f.eks. ved at bære kanoerne over land. For flodbåde må ruten opgives, eller man forsøger at finde en alternativ rute, der bringer selskabet i nærheden af deres mål. Floden deler sig Midt ude i floden er en lang smal ø, tæt bevokset med træer og krat, og lange, spidse klipper rager frem. Floden deler sig på begge sider af øen, men er det en ø, eller en landtange, og hvis det er en landtange, hvilken gren af floden, skal de rejsende følge for at nå deres mål? Ingen genkender den delte rute, og den er ikke på kortene. Hvilken vej skal selvskabet vælge. Tager de den korrekte, er de på ret kurs, tager de den forkerte, taber de 1t2+1 dagsrejse, førend de får indset fejlen og vendt tilbage og valgt den rette rute eller måske finder de et helt nyt eventyr? Vælger selskabet i blinde, har de 50% chance for at vælge den rette rute. Oversvømmede enge Voldsomme vandmasser fra regn eller tøbrud har fået floden til at gå over sine bredder og oversvømme de lavtliggende omgivelser. Hvor der før en klar rute at sejle af, er der nu et bredt område, der hele og der deles op af klynger af træer og høje, der danner øer i det våde landskab. Hvilken vej skal man sejle? Hvad er flod og å, og hvad er oversvømmede landskaber? Skal man rundt om klyngen med træer, eller er det uden bakken ovre til venstre? De rejsende har ingen klar vej gennem landskabet. Med små fartøjer er der ingen rigtig risiko for at gå på grund, kun faren for at komme langt ud af kurs og fare i vild i det sumpede, oversvømmede landskab. Med store fartøjer risikerer selvskabet at gå på grund og strande på land, når først vandet trækker sig tilbage. Har selskabet et lille fartøj, skal der foretages et rejsetjek 10 for ikke at komme ud af kurs. Et fejlet tjek koster 1 dagsrejse, og selskabet kan ikke finde et tørt sted at slå lejr. Hvis de overnatter i fartøjerne, har de ulempe på næste dags rejsetjek pga. af dårlige soveforhold alternativt kan de forsøge at finde en lejrplads med et rejsetjek 10; hvis det fejler, finder de ingen lejrplads, og der finder en ny hændelse sted i aftenskumringen. Har selskabet et stort fartøj, skal de klare et rejsetjek 8 for ikke at komme ind på smult vande. Fejler tjekket med mere end 4, strander båden på så lavt vande, at den kun kan komme fri ved højvande. Der er dagligt 20% chance for at vind eller regn får vandstanden til at stige. Fejlet tjekket med 4 eller mindre, går sejladsen så langsomt at det koster en dagsrejse. Floddeltaet Vandet er gået over sine bredder, og den før enkle rute breder sig nu ud til et kæmpe floddelta af mange små strømme. Overalt stikker mudderbanker frem af vandets overflade, og mange steder er nu så lavvandede, at fartøjer sætter sig fast, men så mudrede, at rejsende synker i. Det gennemblødte, mudrede terræn er vanskeligt at rejse igennem, og processen bliver lang og besværlig. Selskabet skal klare et rejsetjek 12 for ikke at tabe en dagsrejse. Fejler tjekket med mere end 6, opstår et rendevouz, da andre væsener har øjnet fartøjet og forsøger at nå det via mudderbanker og lavtvandede områder.

14 14 Hinterlandet at rejse langs floden Under! Ødemarken kan være et mærkeligt sted, og nogle gange sker der lykkelige ting, som hjælper vejfarende, som ellers er kommet i problemer. Vælg en af følgende: Et varsel viser sig på himlen En komet, en meteor, et mystisk tegn, noget sælsomt viser sig på himlen, og det varsler gode tings komme. Måske viser varslet ligefrem den rette vej at rejse, eller hvor der venter goder for nysgerrige rejsende? Et mærkeligt tegn/totem Nogen har placeret en stolpe med et mærkeligt tegn, skåret en figur i en træstamme, anrettet sten eller flettet grene på en sælsom måde. Hvem har efterladt tegnet, og hvad betyder det? Er der fare eller venner i nærheden? Hviler en forbandelse eller en velsignelse over området? Bør man rejse videre eller udenom? Den hvide hjort I det fjerne, måske mellem træer og buske, anes en prægtig hvid hjort. Altid lige uden for rækkevidde og hele tiden som om den gerne vil anvise rejseselskabet en anden rute. Følger man den hvide hjort sker det forunderlige at en hurtigere og sikrere vej viser sig. Lykketræf! Nogle gange åbner sig skjulte stier, andre gange er man heldig at møde flinke rejsende, som kan hjælpe. En lille ø Sent ud på eftermiddagen finder de rejsende en lille ø beliggende trygt ud i floden (eller søen). Der er masser af krat og bevoksning, som skjuler for udsynet, men der viser sig også en lille naturhavn, hvor det er sikkert at Byttedyr Netop som rejseselskabet begiver sig ned af vekslen, dukker en hjort/buk/harer op. Hurtigttænkende rejsende har en pil klar og øjeblikket efter er byttet fældet. Rejseselskabet får 4+1t4 dagsrationer uden at tabe rejsetid. Halvorker med Hærdet mave-evnen får en ekstra ration. Vildtvoksende planter På deres vej støder rejseselskabet på krat og buskads, hvor der vokser eftertragtede planter. De vokser langs deres rute, og de er lige til at plukke, mens der rejses. Hvis selskabet har kapaciteten til at indsamle sjældne urter via særlige evner eller mikro-supplementer, kan de indsamle urterne uden at det koster rejsetid. Venlige rejsende Rejseselskabet møder en flok rejsende det være hinterlændinge, en flok dværge, andre eventyrere osv. ved aftenstide, og rejseselskabet kan vælge at slå lejr sammen med det andet selskab. ligge til. Rejseselskabet kan slå lejr ude på øen, hvor de vil kunne overnatte trygt og uopdaget af de væsener, der strejfer omkring om natten. Tjeks på at finde særlige urter og planter kan gøres med fordel. De rejsende tilbyder forskellige ting. Vælg en af følgende: Tørrede dagsrationer de rejsende har rationer i overskud. De har 10 rationer, der sælges til normal pris. Rygter de rejsende besidder to rygter fra rygtetabellen. Rejseråd de rejsende kender en del af selskabets rute og kan komme med råd. Gruppen får enten +4 på næste rejsetjek eller +2 på de næste to rejsetjek. Den mystiske trylledrik de rejsende har fundet en trylledrik. De ved ikke, hvad det er, men sælger den gerne for 15 guldstykker. Rul 1t4 for trylledrikken: 1. Helbredende drik (2 doser) 2. Styrkedrik (1 dose) 3. Tordenblod (1 dose) 4. Usynlighed (1 dose)

15 15 Hinterlandet at rejse langs floden Et rendevouz Omstrejfende væsner, flinke rejsende eller omvandrende uhyrer dukker op. Et rendevouz er mødet med venlige som fjendtlige rejsende, og det kan komme til kamp eller forhandlinger. Måske kender de rejsende til et lokalt hulesystem, måske bor de der? Tabellen for rendevouz 1t4 Typen af møde 1 Jagtselskab 1) Gobliner 1t6+2 gobliner på jagt efter aftensmad 2) Orker 2t4 orker på jagt efter ballade 3) Hinterlændere 2t6 hinterlændinge på jagt efter bytte 2 Baghold 1) Hobgoblins 1t4+3 hobgobliner ligger i baghold med buer 2) Kobolder 4t4 kobolder stormer heltene fra deres skjul 3) Veteraner 2t10 soldater fra fæstningen på vildveje 3 Sammenrend 1) Gobliner 1t4 gobliner overraskes over at møde rejseselskabet 2) Orker 1t8 orker leder efter lejesoldater, de kan hyre til røvertogter 3) Ogre 1t3 ogres sultne og til at bestikke 4 Rovdyr 1) Bulette landhajen er sulten, og den kommer brasende gennem landskabet 2) Umberhulk umberhulken overraskes over at rende ind i heltene 3) Uglebjørn uglebjørnen har netop fundet bytte, som den forsvarer X Appendiks I stedet for at anvende en ovenstående rækker kan anvendes et mikro-supplement for hændelser i stedet eller aktiveres et appendiks fra monsterbogen.

På eventyr i vildmarken

På eventyr i vildmarken 1 Hinterlandet: På eventyr i vildmarken På eventyr i vildmarken På eventyr i vildmarken er et tilllægssupplement til Hinterlandet, der dækker udforskningen og eventyr i vildmarken frem for i hulesystemer.

Læs mere

nd&d: Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet

nd&d: Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Denne tekst handler om den del af spillet, der finder sted, når heltene ikke er nede i hulesystemet. Det dækker rejsen til og fra hulerne, men også når heltene forlader hulerne

Læs mere

nd&d: Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet

nd&d: Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Denne tekst handler om den del af spillet, der finder sted, når heltene ikke er nede i hulesystemet. Det dækker rejsen til og fra hulerne, men også når heltene forlader hulerne

Læs mere

Rejsen gennem Hinterlandet

Rejsen gennem Hinterlandet 1 Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Denne tekst handler om den del af spillet, der finder sted, når heltene ikke er nede i hulesystemet. Det dækker rejsen til og fra hulerne,

Læs mere

nd&d: Den døde eventyrer Den døde eventyrer er et officielt Fastaval rollespiller-gilde supplement til Hinterlandet.

nd&d: Den døde eventyrer Den døde eventyrer er et officielt Fastaval rollespiller-gilde supplement til Hinterlandet. Den døde eventyrer Den døde eventyrer er et officielt Fastaval rollespiller-gilde supplement til Hinterlandet. I ødemarken er der helte og skurke, eventyrere og opdagelsesrejsende, og nogle gange finder

Læs mere

Rejsen gennem Hinterlandet

Rejsen gennem Hinterlandet 1 Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Rejsen gennem Hinterlandet Denne tekst handler om den del af spillet, der finder sted, når heltene ikke er nede i hulesystemet. Det dækker rejsen til og fra hulerne,

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

OPEN SOURCE? HVAD ER DET?

OPEN SOURCE? HVAD ER DET? OPEN SOURCE? HVAD ER DET? Tag med Rolf, den grønne pirat på cybereventyr EN BOG TIL VOKSNE BØRN 2 Den grønne pirat sejler på det oprørte hav på internettet, hvor folk surfer. Hey-ho! Hey-ho! og en hel

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Jagten på Enhjørningen. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Jagten på Enhjørningen. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Jagten på Enhjørningen Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Enas far, kong Drot, er taget langt bort. Troldkvinden Skarntyde er Enas værste fjende. Ena er den eneste enhjørning

Læs mere

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig.

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Den lige landevej ligger vidstrakt foran os, endeløs med små sving og små stigninger. Det gør os udmattede at se på

Læs mere

Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen.

Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen. Forord til læreren. Opgaverne til Den fantastiske flugt er udarbejdet af: Vivian Bo Poulsen. Tanken med opgaverne til Den fantastiske flugt er, at det skal være sjovt at arbejde videre med det læste stof.

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

ARES Regelsæt. Vi forventer at alle læser hele regelsættet igennem, det er på 7 sider, så det burde være til at overkomme.

ARES Regelsæt. Vi forventer at alle læser hele regelsættet igennem, det er på 7 sider, så det burde være til at overkomme. ARES Regelsæt ARES er ikke tænkt som et regeltungt scenarie, men vi synes nu alligevel, at der skal være muligheder for kamp og lidt hurlumhej, så nedenstående vil dække det mest basale. Er der ting som

Læs mere

1. læsning: sl Evangelium

1. læsning: sl Evangelium 1. læsning: sl.31.2-6 Herre, hos dig søger jeg tilflugt, lad mig ikke for evigt blive til skamme, udfri mig i din retfærdighed! v3 Vend dit øre mod mig, red mig i hast, vær min tilflugts klippe, den borg,

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

Sample file. Velkommen til Dragedræberens grav Kære spilleder, At besøge hulerne flere gange. 2 Hinterlandet på Fastaval

Sample file. Velkommen til Dragedræberens grav Kære spilleder, At besøge hulerne flere gange. 2 Hinterlandet på Fastaval 2 Hinterlandet på Fastaval Velkommen til Dragedræberens grav Kære spilleder, Du sidder nu med et af fire sammenhængende scenarier i hånden, og forude venter et kæmpe eventyr, som bedst spilles som en mini-kampagne,

Læs mere

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke

Udfordringen. Indledning og formål. Mulm og Mørke Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Forløbets varighed: 4 trin + en nat Udfordringen Indledning formål Dette mærke tager fat i en stolt spejdertradition, nemlig at

Læs mere

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort Bes An For lutning: al efterladte: sinkelse: 1. Begravelsen En aften dør bedstefaren i familien af et hjerteanfald. Ifølge familiens tro skal liget brændes på et ligbål af træ. Den ældste søn skal kløve

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Tales of GloryTil brug i dit hjem Daniels Gud er den stærkeste og hjælper sit folk 1 Daniel i løvekulen Tales of GloryTil brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Dan 6,6-27 Rekvisitter: Grundsæt. Pointe: Daniels Gud er den stærkeste

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

næstend&d - At lave en karakter

næstend&d - At lave en karakter Forberedelse næstend&d - At lave en karakter Du skal bruge et karakterark, lidt notespapir, mindst 3t6 og en pen, samt denne vejledning. Derefter er der fire trin, som du skal gennemgå, og voila! Du har

Læs mere

Niveauafklaring i dansk

Niveauafklaring i dansk Navn... Dato... Værksted... Niveauafklaring i dansk På tur i naturen Opgave 1 - diktat På fjeldet med ungerne Fjeldet er en stor og et godt sted at tage med på travetur. Når er med på fjeldet er det vigtigt,

Læs mere

Fuglefolket Krekesh. 1 Hinterlandet: Mikro-supplement Fuglefolket

Fuglefolket Krekesh. 1 Hinterlandet: Mikro-supplement Fuglefolket 1 Hinterlandet: Mikro-supplement Fuglefolket Fuglefolket Krekesh Mikro-supplement: Dette er et officielt rollespillergilde-supplement, der dækker klassen fuglefolket krekesh. Fuglefolket eller Krekesh

Læs mere

Islands natur er enestående dramatisk - og indbyggerne holder fast i den hedenske tro på alfer og jætter, for de var der først

Islands natur er enestående dramatisk - og indbyggerne holder fast i den hedenske tro på alfer og jætter, for de var der først Jim Lyngvild Ekstra Bladet- 07:50-13. Apr. 2009 Myternes ø - Island Islands natur er enestående dramatisk - og indbyggerne holder fast i den hedenske tro på alfer og jætter, for de var der først Islands

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer.

Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer. Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er

Læs mere

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod I dag er det helligtrekongers søndag. Nu skulle man jo tro, at det i dag handler om de hellige tre konger, men faktisk var de hverken konger, tre eller hellige. Egentlig får vi bare at vide, at der var

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

TROLDKVINDENS JÆGERE. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

TROLDKVINDENS JÆGERE. Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier TROLDKVINDENS JÆGERE Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Enas far, kong Drot, er taget langt bort. Troldkvinden Skarntyde er Enas værste fjende. Ena er den eneste enhjørning

Læs mere

Denne bog har lix 23.

Denne bog har lix 23. Alvildas stjernebøger er en begynderlæsningsserie til de allerførste læsere. Serien indeholder bøger på tre niveauer: 1 stjerne (lix 5-8) 2 stjerner (lix 8-14) 3 stjerner (lix 14+) Denne bog har lix 23.

Læs mere

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2

ÆNDREDE PLANER KAPITEL 2 KAPITEL 2 ÆNDREDE PLANER Åh nej, mor. Mirja lægger hovedet på skrå. Ikke i dag. Kan det ikke bare blive i morgen? Søde Mirja. Mor sukker og tørrer sig over panden. Heller ikke det får de dybe rynker til

Læs mere

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 Præsenterer En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 1 Indhold Grupper, racer og karakterer... 3 MENNESKE (samt Højlændere og Dværge)... 4 ELVER (Skovelver og højelver)...

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.)

Kl. 14.00: Kilde: LommeGuide for grønsmutter side 42-43 (her er der også fine illustrationer.) Kl. 10.00: Det er tid til at stævne ud. De næste 24 timer skal I tilbringe på vandet, og man må selvfølgelig ikke gå i land. For at I kan klare jer på vandet, skal I inden i stævner ud samle pinde, der

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Orkerne i ødemarken. 1 Hinterlandet: Orkerne i ødemarken

Orkerne i ødemarken. 1 Hinterlandet: Orkerne i ødemarken Orkerne i ødemarken DK02 1 Hinterlandet: Orkerne i ødemarken Orkerne i ødemarken En gammel mose, der rummer fejdende monstre og en bande orker, der tilbeder levnene af en glemt civilisation fanget i vildmarkens

Læs mere

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar.

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. 1 Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. Vi skal bare væk fra den gård, sagde Tue. Så langt som muligt, sagde

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål Årstid: Sommeren Forløbets varighed: 4 trin + 24 timer Udfordringen Formål Dette mærke har til formål at udfordre pigerne på deres kreative og ingeniørmæssige evner, da de skal konstruere en tømmerflåde

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os.

Det er ikke rigtigt!? himler han, da jeg fortæller om mors ørering. Og kort efter er vi på vej ud i mørket. Med lyden af fed trompetfanfare bag os. Gyldendal For pokker da Mor fnyser, så der kommer ild ud af hendes næsebor. Har du set den anden? Hun rækker guldøreringen med den funklende brillant op mod mig. Jeg ryster hovedet og rynker næse. Den

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes SUPERHELT Illustreret af Bodil Bang Heinemeier For seks måneder siden var jeg i zoo med min søster Lia. Så ramte lynet. Vi faldt ned i slangeburet og blev bidt af giftslanger fra hele

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

På træk med ryleflokken

På træk med ryleflokken Cases til de forskellige lande Snak om svære ord undervejs. Namibia: Fugleflokken skal flyve over Sahara-ørkenen. Det har været et meget tørt år uden regn, så der er intet vand i vandhullerne. Flokken

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

De 12 vise troldmænd af Tyrien

De 12 vise troldmænd af Tyrien De 12 vise troldmænd af Tyrien Kapitel 1 - Ildens verden - Gnist (1 skade per min.) 5.ep Gnist sætter din modstander i flammer, og vil give skade hvis de ikke slukkes. - Ildkugle (1 skade) 10.ep Ildkugle

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Matematik i Ridderspillet.

Matematik i Ridderspillet. Matematik i Ridderspillet. Forhistorie Ridderspillet er startet som børnenes projekt ved at en gruppe drenge, der var meget fascineret af riddere gerne ville lave deres eget spil. Den første version af

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Strukturerede tekstsamtaler

Strukturerede tekstsamtaler Eftertest ver. 2 Elevens navn: Dato: Klasse: Lærer: Teksten klippes op i to strimler. Eleven får én strimmel ad gangen. Nu skal jeg læse en kort tekst for dig. Jeg læser højt, du må gerne følge med i teksten.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Helligfolks trylleremser

Helligfolks trylleremser Helligfolks trylleremser Sådan fungerer helligfolks trolddom Helligfolk kan et vist antal trylleremser af forskellig styrke hver dag. Trylleremser er magtfulde besværgelser med mange forskellige effekter.

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Vi er her ikke - igen

Vi er her ikke - igen Vi er her ikke - igen en opløsningsroman Vagn Remme Forlaget Em byskiltet ved, at det ikke er en grænse, grænsen ligger inde i beboerne, at skiltet er noget, de møder i sig selv, når de nærmer sig skiltet,

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Dette er simple regler som alle spillere skal følge

Dette er simple regler som alle spillere skal følge Generelle Regler Dette er simple regler som alle spillere skal følge Spilleder (GM) En GM eller spilleder er personer som er ansvarlige for at spillet og reglerne fungere og følges. Dvs. at man skal under

Læs mere

De fire ryttere stred sig frem gennem vildmarken. Blæsten peb hen over nøgne heder og buske uden blade. Vinteren var lige begyndt.

De fire ryttere stred sig frem gennem vildmarken. Blæsten peb hen over nøgne heder og buske uden blade. Vinteren var lige begyndt. De fire ryttere stred sig frem gennem vildmarken. Blæsten peb hen over nøgne heder og buske uden blade. Vinteren var lige begyndt. Et trist sted, sagde Knøs. Men det er her, vi kan finde Tyrfing, svarede

Læs mere

Juniorlive regler Spilstop og debriefing. Spillet stopper for i dag og vi mødes for lige at samle op på hvad der er sket i dag.

Juniorlive regler Spilstop og debriefing. Spillet stopper for i dag og vi mødes for lige at samle op på hvad der er sket i dag. Juniorlive regler Hvad er rollespil? Spillets gang Rollespil er historiefortælling, hvor man selv er med til at påvirke historien og drive den frem. Vi klæder os ud for bedre at kunne leve os ind i den

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes SKJULTE FJENDER. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes SKJULTE FJENDER. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes SKJULTE FJENDER Illustreret af Bodil Bang Heinemeier For seks måneder siden var jeg i zoo med min søster Lia. Så ramte lynet. Vi faldt ned i slangeburet og blev bidt af giftslanger

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud:

Naturvidenskab. Hvis man skulle prøve at tegne, hvordan den naturvidenskabelige metode fungerer, vil den se sådan her ud: Naturvidenskab Videnskab handler om at samle ny viden, så natur-videnskab er det ord, vi bruger om at samle ny viden om naturen. Når vi hører ordene videnskab eller naturvidenskab, er det første, der dukker

Læs mere

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry.

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry. Kopiside 7 Break 6 Kærligheden eller pligten? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme Helgi og Bellisande mødes i hemmelighed ved søen, og Helgi opdager, at

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 4.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 4. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8,

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 4.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 4. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, side 1 Prædiken til 4. s. e. Hellig 3 Konger 2017. Tekst: Matt. 8, 23-27. Hvorfor sover du? Jeg tænker ikke på den som får sig et blund under prædikenen, tryg og varm på kirkebænken. Eller på den lille

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn

Satellit af BKO Charlottenlund Fort. Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Satellit af BKO Charlottenlund Fort Aktivitetshæfte Sanselege for børnehavebørn Udarbejdet af: MOtivaTION ApS for Gentofte Kommune, Gentoftegade, Ordrup, Dyssegård og Vangede Bibliotek 02-03-2015 Sansebane

Læs mere

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER GODE TANKER GODE FØLELSER Det kan være meget skræmmende at komme ud for et traume, og derfor er det ikke så underligt, at de fleste børn og unge er ude af sig selv i et par dage derefter. Du bemærker måske

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Spillelegle. Hlgelnl. Foemåg. Spillets st. Mon elnl. Side 1 Kampen mod Dystopia Spilleregler Side 2

Spillelegle. Hlgelnl. Foemåg. Spillets st. Mon elnl. Side 1 Kampen mod Dystopia Spilleregler Side 2 Spilleregler Spillelegle Hlgelnl Foemåg Spillet går ud på at besejre Wizor, den onde troldmand som hersker over Dystopia. Spillerne arbejder sig gennem en række forskellige baner ved på sin vej at besejre

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen Skibet Fredensborg En storyline om trekantshandelen Der fremstilles et en planche forestillende et tværsnit af et skib i målestoksforhold 1:10 og et kort over Atlanten med Europa, Afrika og Amerika. Året

Læs mere