Abernes magiske rejse Tekst: Dorthe Nielsen Tegninger: Mille Ettrup Klein

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Abernes magiske rejse Tekst: Dorthe Nielsen Tegninger: Mille Ettrup Klein"

Transkript

1 1. december Valby, Danmark Kom nu Mads, vi skal ind i sommerfuglehuset, de andre er allerede klar. Benjamin prikkede ham på skulderen. Han havde faktisk godt hørt læreren kalde, men han gad bare ikke ind og se på de sommerfugle. De var så kedelige. Han ville meget hellere blive stående og kigge på aberne. De var sjove, og han havde lige set et naturprogram med spændende aber fra Ghana. Nå, han måtte hen til de andre. Han samlede sin taske op og vendte sig om for at finde sin klasse. I det samme hørte han en lille tynd stemme sige: Jeg kan ikke finde hjem. Mads stoppede op og så sig omkring. Der var ingen, der så ud som om, de ikke kunne finde hjem. Måske havde han hørt forkert. Han stod helt stille og kiggede lidt mere på aberne. Pludselig fik han øje på en pige fra skolen. Hun stod et stykke væk og var helt optaget af aberne. Han vidste godt, hvem hun var. Det var Lisa, som gik en klasse over ham i 4c. De var altså også i Zoologisk Have i dag. Hjælp mig med at finde hjem. Nu var stemmen der igen. Det lød næsten som om den kom inde fra aberne. Han kiggede over på Lisa. Havde hun også hørt stemmen? Mads, for pokker vi har ledt og ledt efter dig. Hørte du ikke, at vi skulle ind til sommerfuglene? Det var Louise, hans lærer, som kom løbende hen til ham sammen med Benjamin. Nej - øh jo, men det var fordi der var nogen der. Han gik i stå. Han kunne umuligt fortælle om stemmen, som måske kom fra en abe og om Lisa fra 4c, som måske også havde hørt det. Så ville han blive helt til grin. I forvejen sagde hans mor altid, at han skulle styre sin fantasi. I stedet sagde han bare: Jeg var lige på vej hen til jer. Louise rystede på hovedet, men hun smilede heldigvis samtidig, mens de skyndte sig hen til de andre. Da de var færdige med rundvisningen i sommerfuglehuset, skulle de hjem. Der var ikke tid til at gå tilbage til aberne. Mads havde ikke hørt så godt efter. Han havde mest tænkt på den lille, mærkelige stemme. Mens de stod og ventede, fik han et skub i ryggen. Hov, det må du undskylde, lød en pigestemme. Hun greb fat i hans hånd, så han ikke faldt. Det var Lisa. Hun gik grinende videre sammen med et par andre piger. Mens han stod og så efter hende, opdagede han, at han havde en seddel i hånden. Han stoppede den hurtigt i lommen. Bare der ikke var nogen, der havde set det. Han skyndte sig hjem og gik ind på sit værelse. I morgen halv otte ved fodboldmålet, stod der.

2 2. december Valby, Danmark Mads slog øjnene op. Halv otte ved fodboldmålet, han måtte skynde sig. Du er tidligt på den, sagde hans mor, da han kom trampende ud i køkkenet. Han slugte havregrynene og pakkede tasken. Vi ses i eftermiddag, råbte han. Hans mor kom frem i døråbningen og så lidt forundret på ham: Øh, går dit ur rigtigt? Klokken er kun kvart over syv. Vi skal lige nå at spille lidt fodbold, sagde han og sprang op på cyklen, før hun kunne nå at spørge om mere. Hele natten havde han drømt om aber, der kunne tale. Det hele var lidt mærkeligt. Og han var ikke helt sikker på, hvad Lisa ville ham. Tænk hvis hun bare var ude på at drille man vidste aldrig helt med piger. Det var stadig buldermørkt og faktisk lidt uhyggeligt. Han trak cyklen hen mod boldbanen. I skæret fra lygten kunne han se, at der sad en person på gelænderet. Han trak vejret dybt. Jo, det var hende. Nå, der er du, sagde hun. Han satte sig også på gelænderet. Altså! Hun tøvede lidt. Jeg hørte stemmen to gange ovre ved aberne, røg det ud af ham. Godt, svarede hun. Det tænkte jeg nok, jeg har bare aldrig før mødt nogen, som også hørte stemmerne. Min far og mor ville garanteret kalde det fantasi, udbrød Mads. Ja, det siger de voksne altid, sagde Lisa lidt vredt. De sad lidt uden at sige noget, men så tog Mads sig sammen og spurgte: Hvad synes du, vi skal gøre? Vi må derind igen, sagde Lisa, ellers kan vi ikke finde ud af, om det faktisk var en af aberne, der havde brug for hjælp. Men vi må lige vente et par dage. Min morfar kommer på besøg, og jeg tror godt, jeg kan overtale ham til at tage med i Zoologisk Have. Mads havde mest lyst til at komme i gang med det samme: Jeg ved ikke så meget om aber, sagde han, kunne vi ikke gå på biblioteket og finde ud af noget? Lisa tænkte sig lidt om: Ok, det er en god ide. Vi kan mødes på fredag efter skoletid. Er det en aftale? Mads nikkede. Han plejede altid at følges med Benjamin om fredagen, men han måtte finde på en god forklaring. Og Ikke et ord til nogen, vel? sagde Lisa, inden hun rejste sig. Der var begyndt at komme børn henne ved indgangen. Mads tog sin cykel og gik over mod cykelstativerne. Hej, hvorfor kommer du derfra? spurgte Benjamin. Mads synes, han så lidt mistænksom ud.

3 3. december Tafi Atome, Ghana Afia sad på en træstub midt i den lille skov og så sig omkring. I flere dage havde hun været på udkig efter Minga og hendes unge. Men de havde ikke vist sig. Der var masser af aber i skoven, men Minga var hendes yndlingsabe. Hun tænkte tilbage på den dag for et par år siden, da hun havde fundet den i skovbunden. Den lå og peb ynkeligt, og det viste sig, at den havde brækket benet. Hun havde taget den med hjem til sin bedstemor. Bedstemor var god til at helbrede. Folk fra andre landsbyer gik gerne langt for at spørge hende til råds og få hjælp, når de var syge. Afia hjalp hende med at samle planter og lave forskelligt medicin. Da Afia kom med den skadede abe, så hendes bedstemor ikke helt glad ud. Når du kan helbrede mennesker, så kan du vel også hjælpe en abe, mente Afia. Ja, det kan jeg, nikkede bedstemor, men aberne lever jo deres eget liv her i skoven, så måske skal vi ikke blande os i det. Afia tænkte så det knagede. Den abe skulle altså reddes. Bare hun kunne sige noget, der kunne overbevise bedstemoren. Men måske er der en mening med, at jeg fandt den, sagde hun stille. Bedstemor lagde en hånd på hendes hoved og så ned på aben. Lad os kigge på den, sagde hun endelig. Heldigvis fik de sat det brækkede ben sammen, og da aben, som Afia i hemmelighed kaldte Minga, var rask, slap de den ud i skoven. Den klarede sig fint. Sidste år havde den fået sin første unge. Men den blev ved med at komme hen til hende, når hun sad på træstubben og læste. Det puslede i de tørre blade. Lyden fik Afia til at slippe tankerne og se sig omkring igen. Et par aber løb forbi og kravlede op i et af de høje træer. Men det var ikke Minga og hendes unge. Hun måtte give op og gå tilbage til huset. Det var tid til at lave aftensmad. Da hun gik forbi brønden, kom Muki løbende. Nå, der er du, bedstemor sendte mig ud for at lede efter dig. Hun har brug for mere vand til aftensmaden. Muki var hendes fætter og bedste ven. Han havde heldigvis fyldt en spand med vand. Hun tog den på hovedet og gik ned mod huset. Jeg spiser sammen med jer i aften, råbte han efter hende. Det var godt. Måske ville han hjælpe med at finde Minga.

4 4. december Tafi Atome, Ghana Afia vaskede den sidste gryde af. Så manglede hun kun at hente vand til aftenbadet, så var hun færdig. Muki gik med hende hen til brønden. Jeg har ikke set Minga og ungen i flere dage, fortalte hun, da de var kommet så langt væk, at ingen kunne høre dem. Jeg er bange for, at der er sket dem noget. Jeg plejer at se dem hver dag. Lad os kigge efter dem i morgen efter skole, foreslog Muki. Jeg hjælper. Fire øjne ser bedre end to. Det var lige, hvad jeg håbede på, grinede Afia, mens hun sprøjtede lidt vand på ham af bare glæde. Da de kom tilbage med vandet, sad bedstemor stadig ved det lille bål. Afia fyldte vand i den store gryde og satte den på bålet. Snart var der varmt vand til alle. Der er sket noget i skoven, sagde bedstemor pludselig. Afias hjerte stod helt stille. Var Minga død? Bedstemor vidste jo godt, hvor glad hun var for den abe. Jeg ved bare ikke præcis, hvad det er, fortsatte hun. Men Daworo er her, og han har travlt. Muki så på Afia. Hun sad helt stille. Hvordan ved du egentlig, at Daworo er her? spurgte han nysgerrigt. Bedstemor kiggede på ham med sine klare øjne: Det er ikke helt tilfældigt, at aberne bor her i vores skov, begyndte hun. For mange år siden blev vores forfædre opsøgt af ånden Daworo. Det var Daworos opgave at finde nogen, der kunne beskytte mona-aberne. De blev jaget så meget, at de var ved at forsvinde. Vores forfædre og Daworo indgik en pagt. Aberne blev erklæret for hellige og fik lov til at bo i vores skov. Hellige dyr må jo ikke jages. Aberne skulle så til gengæld beskytte landsbyerne omkring skoven mod fjendtlige folk. Ja, men hvad så med ham Daworo i dag? Muki kiggede flovt ned i jorden. Han var kommet til at afbryde en fortælling, det var ikke så godt. Men Bedstemor fortsatte roligt: Daworo sørger for, at der altid er både aber og mennesker, der kan forstå hinanden, hvis det er nødvendigt. Det er lang tid siden, der har været brug for det. Men han er her. Vi må bare vente på hans budskab. Afia var tavs. Hun følte sig sikker på, at det også havde noget at gøre med Minga. Men hun var klar over, at de måtte være tålmodige. Bålet brændte kun ganske lidt nu. Det var sengetid. Hun så over på bedstemor. Hun sad i sine egne tanker. Stilheden blev brudt af en gren, der knækkede. De så alle op. I skæret fra bålet så de en abe komme hen mod dem. Det var Minga uden sin unge.

5 5. december Valby, Danmark Mads havde sagt til Benjamin, at han skulle møde sin søster i byen, fordi de skulle købe en gave. Han var ikke glad for at lyve for sin bedste ven. Måske kunne han fortælle ham historien senere. Biblioteket havde en særlig afdeling med bøger om dyr. Lisa sad der allerede. Min morfar vil gerne med i Zoologisk Have på søndag, sagde hun. Mads tog jakken af og satte sig ned: Cool, så håber jeg også, jeg får lov. Lisa havde allerede fundet et par bøger, som de bladrede i. De fandt en liste over, hvilke aber, der levede i Zoologisk Have. Mads kiggede på billederne. Han var sikker på, at stemmen var kommet fra abeburet. Men ingen af dem havde rent faktisk set en abe, der talte. Han syntes pludselig, det hele virkede lidt for mærkeligt. Min morfar fortalte en historie om nogle hellige aber I Ghana, sagde Lisa. Skal vi ikke se, om vi kan finde noget om dem? De satte sig hen til en computer og prøvede forskellige søgeord. Her er noget. Mads pegede på skærmen. Fra den dag af, var der ingen, der tvivlede på Daworo og jægerens ord. Aberne blev hellige i hele landsbyen, og ingen vovede at gøre dem fortræd, læste han. Der var også et billede af en abe en mona-abe. Hvor ser den sød og fræk ud, grinede Lisa. Jeg har aldrig set sådan en i virkeligheden. Mads kiggede på listen over aberne i Zoologisk Have. Nej, der var ingen monaaber. Lad os gå hen til en anden computer, udbrød Mads. Skærmen er helt mærkelig. Vent lige lidt, sagde Lisa. Mads blev siddende. Det var ikke hele skærmen, der var mærkelig. Pludselig kunne han se, at det kun var et enkelt ord, der stod og blinkede. DAWORO. Hvordan kunne det lade sig gøre? Og hvem var egentlig Daworo? Aj, hvad sker der? hviskede Lisa. Det er næsten uhyggeligt. Hun hev sin mobiltelefon frem og tog et billede af skærmen. Jeg viser det til min morfar. Måske ved han også noget mere om Daworo, sagde hun. Lad os lige prøve at google det, foreslog Mads. Det eneste der kom frem, var en historie om, hvorfor man ikke skulle skyde aber. Her stod der, at Daworo var en ånd, som en jæger spurgte til råds. Navnet blinkede igen. En ånd! Hvor vildt! Nu lukker vi altså ned og cykler hjem. Mads rystede en lille smule på hånden, da han lukkede computeren og fik jakken på. De skyndte sig ud til cyklerne.

6 8. december - Valby, Danmark Mads sad på sit værelse og ventede på Lisa. Hans far og mor var på besøg hos naboerne. Han håbede Lisa kom snart. Ikke fordi hans forældre ikke måtte hilse på hende. De var søde nok. Men de stillede tit så mange spørgsmål. Mads kiggede ud af vinduet og tænkte tilbage på turen til Zoologisk Have i går. Han havde heldigvis fået lov til at tage med Lisa og hendes morfar. Lisas morfar hed Poul og var en stor gråhåret mand. Mads kunne med det samme lide ham. Han havde rejst i mange lande og vidste en masse om dyr og planter. "Har du vist ham billedet fra biblioteket?" hviskede Mads spændt. "Ikke endnu," svarede Lisa og kiggede hen på sin morfar. "Skal vi ikke gå hen til aberne? Vi fik næsten ikke kigget på dem, da vi var her med skolen," foreslog Lisa. "Jo, lad os det - det er også meget lang tid siden, jeg har studeret aber på nært hold," svarede Poul. De havde kun stået der et par minutter, da Poul pegede på en lille abe, der sad alene meget højt oppe. "Se lige der, det er da en mona-abe. De plejer ikke at være i Zoologisk Have. Det er meget mærkeligt. Jeg tror lige, jeg ser, om jeg kan finde en dyrepasser. Måske tager jeg fejl. Vil I med?" spurgte han. "Øh...nej vi venter bare her, ikke?" Mads kiggede spørgende på Lisa. Han huskede listen fra biblioteket. Der skulle ikke være mona-aber her. Måske var der noget ved netop den abe. Da morfar Poul var gået, vendte de sig hurtigt om for at holde øje med aben - men væk var den. "Den må jo være her," sagde Mads ærgerligt. Lisa satte hænderne for munden og fløjtede. De lyttede begge, men intet skete. "Hej abe, hvis du vil os noget, så sig til. Vi hørte dig kalde, sidst vi var her." Lisas stemme var rolig. Pludselig så de aben igen. Den sprang ned på en træstamme lige foran dem og kiggede direkte på dem. "Det er et forkert sted, min mor er her ikke. Jeg vil gerne hjem igen." Stemmen var lille, men tydelig. Og den kom fra aben. Nu var de ikke i tvivl. "Hej børn, så er jeg tilbage," pustede Poul. "De havde ikke tid til at komme med. De mente vist bare, jeg var et gammelt fjols. Har I holdt øje med den?" Mads og Lisa så forskrækket op. "Hej morfar, sagde Lisa. Den sidder lige der." Hun pegede på træstammen. Den var tom. "Den var der lige før, og vi mener, vi hørte den tale," busede det ud af Mads. Poul kiggede skarpt på Mads. "Morfar, kender du noget til ånden Daworo?" spurgte Lisa og tog mobiltelefonen frem. "Vi tror nemlig, den vil i kontakt med os." Morfar stirrede på billedet fra computerskærmen. "Hmm, ja det ser sådan ud, sagde han. Så Daworo kan altså også bruge computer." Han smilede: "Kom, vi må skynde os hjem." Han kunne høre Lisa komme op af trappen. Han var spændt på, om hun havde billeder med.

7 9. december - Tafi Atome, Ghana "Der er den," råbte Muki og sprang op. Aben standsede brat og vendte om. Sekundet efter var den forsvundet i mørket. "Muki, altså..." Afia var så ærgerlig, at hun var lige ved at græde. Bedstemor rejste sig og sagde roligt: "Den skal nok komme tilbage, den blev bare lidt forskrækket. Muki, vi ved godt, at du bare blev lidt for ivrig." Hun klappede den slukørede Muki på hovedet, da hun gik forbi. "Sovetid," fortsatte hun, der er ikke mere, vi kan gøre nu." Muki rejste sig også. "Undskyld Afia, hviskede han. Jeg blev bare så glad, da jeg så den." Afia nikkede langsomt: "Lagde du mærke til, at den ikke havde sin unge med?" spurgte hun. Muki rystede på hovedet. "Bare den kommer tilbage i morgen, så vi kan finde ud af, hvad der er sket," sukkede hun. "Kom ind nu," lød bedstemors stemme inde fra huset. Afia satte sig op med et ryk. Det var stadig nat, men hun var blevet vækket af noget. Hun blev siddende midt på sovemåtten i mørket og lyttede. Jo, der var stemmer udenfor. Hun rejste sig forsigtigt. Mørket var tæt. Hun listede hen mod døråbningen og skubbede lidt til tæppet. Henne ved bålstedet lyste en lille glød og bedstemor sad derhenne. Afia kiggede efter Minga, men hun kunne ikke se aben. Turde hun gå derhen? Afia tøvede. "Kom hen og sæt dig stille her ved siden af mig," lød bedstemors stemme. Afia undrede sig over, hvordan bedstemor kunne vide, at hun var vågen. Hun havde været musestille, syntes hun. Hun trådte forsigtigt ud af hytten og gik over mod bålet. Hun kunne kun se bedstemor. Hun havde håbet, at Minga var kommet tilbage, men det så ikke sådan ud. Hun satte sig ved siden af bedstemor, som sad og hviskede ud i luften på et sprog som Afia ikke forstod. Pludselig kunne Afia høre en stemme, der svarede. Den kom helt sikkert fra bålet. Men der var intet at se. Det var lidt uhyggeligt. "Afia, sig dit navn til Daworo, han byder dig velkommen til et lille kig ind i åndernes verden." Bedstemors stemme var meget bestemt. Afia tog en dyb indånding og sagde så: "Navnet er Afia, tak fordi du tager imod mig." Der var helt stille. Hverken bedstemor eller Afia sagde en lyd eller rørte sig. Kun den sagte knitren fra gløderne kunne høres. "Afia, din bedstemor har valgt dig til den næste åndehvisker i landsbyen. Du har nu lov til at være med i denne vigtige samtale." Afia kunne ikke få et ord frem. Åndehvisker. Det var en stor ære, bedstemor viste hende.

8 10. december - Tafi Atome, Ghana "Muki, skynd dig lidt." Afia havde ikke hørt særlig godt efter i skolen. Men nu var skoledagen heldigvis forbi, og hun kunne endelig fortælle Muki, hvad der var sket i nat, mens han sov som en sten i sin hytte. "Jeg spiller lige lidt fodbold først, så kommer jeg," råbte Muki til hende. Afia sukkede. Drengene og deres fodbold. Hun må åbenbart have set meget skuffet ud, for Muki stoppede op og vinkede til de andre drenge: "Jeg spiller ikke i dag, jeg skal hjælpe Afia med aberne." De skyndte sig hjem med bøgerne og løb ind i skoven. Først da de nåede til lysningen med træstubben, åbnede Afia munden: "Muki, jeg har den mest fantastiske historie at fortælle." Muki kiggede hurtigt på hende. "Ok, men skulle vi ikke ud og lede efter Minga?" "Jo, men vi starter med at sidde her. For du skal lige høre noget vildt. I nat blev jeg udvalgt af bedstemor til at være åndehvisker." Muki kiggede på hende med et lille smil. "Nå, så det blev i nat. Ingen kunne vide hvornår, men det kunne ikke blive andre end dig. Du har jo rendt rundt efter bedstemor og samlet planter og lyttet til hendes historier, lige siden du kunne gå på dine ben." Han grinede til hende "Men hvad så? Har du så hørt fra Daworo?" Afia rynkede panden og satte sig på træstubben. Muki kendte hende åbenbart bedre end hun kendte sig selv. Muki prikkede hende i siden. "Fortæl nu, vi skal vel have fundet den abe." Afia grinede til ham. Hun var heldig at have så god en ven. "Hør her, begyndte hun. Daworo sad midt i gløderne fra bålet. Vi kunne kun skimte omridset af ham. Men hans stemme var tydelig. Han fortalte os om sin mission. Historien om de hellige monaaber og vores landsby er ved at blive glemt. Daworo har ansvaret for aberne, men også for at de gamle historier ikke bliver glemt. Han måtte gøre noget for at få folk i tale. Ikke kun her, også i andre lande. Men i dag skal man bruge en særlig stærk magi for at blive hørt, fortalte han. Han ville sende en stærk besked ved hjælp af de hellige aber. Men magien havde været for stærk i hvert fald er den lille abe, Mingas unge, forsvundet. Daworo er bange for, at den er langt væk i et fremmed land. Derfor prøver han at sende sine beskeder ud i rummet. Men han har ikke fået svar. Afia holdt en lille pause. Muki så spændt på hende. Han har bedt bedstemor om hjælp. Hun har engang haft besøg af en mand fra et andet land, som også havde en form for magiske evner. Hun skal prøve at sende en besked til ham. Og vi skal hjælpe hende. Hun skal bruge et hår fra Mingas hoved. Et hår? udbrød Muki. Et hår er nok, siger Daworo. De satte sig ned og ventede.

9 11. december Valby, Danmark Lisa sad ved sit skrivebord og surmulede, da Mads kom ind. Morfar skal først se TVavisen, sagde hun irriteret. Nu er der gået fire dage, og der er ikke sket noget som helst. Blinker DAWORO stadigvæk på din computer? spurgte Mads. Nej, den holdt op i går. Det er lige meget, hvad jeg søger på, så ser skærmen helt almindelig ud, svarede hun mut. Sådan er det også hjemme hos mig, sagde Mads nedslået. De hørte trin på trappen og Lisa sprang op og åbnede døren. Så er jeg her med billederne, smilede morfar, og ved I hvad? Jeg fandt nogle flere billeder, de faldt ud, da jeg flyttede de to album væk fra bordet. De satte sig ved Lisas lille skrivebord, og morfar lagde fire billeder ved siden af hinanden. I søndags fortalte jeg, at jeg for mange år siden besøgte jeg den lille landsby Tafi Atome i Ghana. Morfar lagde en hånd på billederne. Der levede en stor flok af de hellige mona-aber. Ja, det ved vi godt, det fortalte du også i søndags, afbrød Lisa. Jeg ved det, men kig lige på de her billeder. Her er den kvinde fra landsbyen, som jeg fortalte om, medicinkvinden. Hun havde kontakt med både aberne og deres beskytter Daworo. Morfar flyttede sig uroligt på stolen. Hun sagde, at Daworos magi var stærk nok til at holde kontakt mellem de hellige aber og mennesker over store afstande. Og hun sagde også, at jeg havde evnen til at opfatte magiske beskeder hvis jeg troede nok på det. Hvor sejt, jublede Mads. Lisa så lidt tvivlende ud: Men du tror altså ikke selv på det? Nu gør jeg, sagde morfar bestemt. De flyttede de fire billeder ned på gulvet og satte sig omkring dem. De stirrede koncentreret på dem i lang tid. Mads vidste ikke, hvad klokken var, men han var ved at blive søvnig. Der var så stille, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Så skete der noget. Det ene billede bevægede sig. De holdt vejret. En svag vind blæste gennem værelset, og pludselig hørte de en hvisken DAWOROS ELEMENT ER ILD. Måske er det ligesom i Harry Potter, hvor Sirius viser sig for dem i pejsen, foreslog Mads. Poul sprang op og klappede ham på skulderen. Selvfølgelig Mads. Vi må skynde os at lave et lille bål. De stod tæt sammen og stirrede på flammerne fra bålpladsen. Mads havde helt ondt i maven af spænding. Tænk hvis det bare var en fjollet ide. Han var lige ved at opgive det hele, da flammerne blussede op. Omridset af et ansigt kom til syne og en mørk stemme steg op fra ilden. Den lille abe rejste langt på magiens vinger for at finde viden og venskab. Et hår fra dens hoved kan bringe den hjem i sikkerhed.

10 12. december Valby, Danmark Mads lå lysvågen på madrassen i Lisas værelse. Daworo havde talt til dem fra flammerne. Han kunne næsten ikke fatte det. Nogle gange skal man stole på sin fantasi og magien, havde Poul sagt, mens han så eftertænksomt på Mads og Lisa. Mads tænkte på dengang, han havde stået i cykelskuret med sin Harry Potter kappe og råbt Alohomora for at få døren op. Hans familie havde været flad af grin, og hans mor havde senere meget alvorlig sagt, at han skulle passe på, at fantasien ikke løb af med ham. Så er det tid til ekspedition mona-abe, lød Pouls hviskende stemme. Mads satte sig fortumlet op. Han måtte alligevel have sovet. Lisa var ved allerede ved at tage sin jakke på. Mads skyndte sig op. Det lykkedes dem at liste ned af trappen og ud på vejen. Morfar havde parkeret sin bil lidt væk. Det var klogt tænkt, for det var en gammel øse, der larmede temmelig meget, når han startede den. Hvordan kommer vi egentlig ind uden at blive opdaget? Mads havde siddet længe med spørgsmålet på læberne. Lisa smilede og kiggede også på sin morfar. Ja, morfar hvordan har du tænkt dig at komme over hegnet? Hun fnisede lidt ved tanken. Jeg håber, I huskede gummistøvlerne, brummede Poul. Vi skal igennem et hul i hegnet i Frederiksberg Have, som ligger ved siden af Zoologisk Have. Det er lige ved elefanternes vandhul. Jeg håber, de sover godt. Mads måbede. Gennem elefanternes vandhul han var godt nok sej, Lisas morfar. De vadede forsigtigt gennem vandet. Det var buldermørkt. Poul havde slukket pandelampen for ikke at vække elefanterne. Jeg tror, vi kan komme op på stien her, hviskede han. Mads og Lisa nikkede. Jo, her er det. Poul lod pandelampen lyse et par sekunder, så de kunne se hullet i rækværket. De klemte sig igennem alle tre. Så skal vi bare finde abehuset. De gik stille gennem Zoologisk Have. Mads kunne mærke sit hjerte banke hårdt gennem den tykke jakke. Så var de fremme. Prøv at sige noget til den, det er jer, der kender den, sagde Poul. Mads skubbede til Lisa. Hun lænede sig lidt frem. Hallo, lille abe kom frem. Vi ved, hvordan du kan komme hjem. Hendes stemme var helt blød. De ventede. Kom, vi er her, prøvede hun igen. Mads gav et forskrækket udbrud fra sig, da aben sprang direkte ned på hans skulder. Hej, vi skal bruge et hår fra dit hoved, sagde Lisa og klappede aben på hovedet. Tager I mig med? Abens stemme var helt lys. Nej, det går ikke, svarede morfar. Så kan Daworo måske ikke finde dig. Det skal nok gå, bare rolig. Jeg tager et hår fra dit hoved nu. Morfar lagde håret ned i en lille pose og stak den i lommen. Vi må se at komme tilbage, sagde han. Aben bøjede hovedet. Dens øjne lyste i mørket. Vi ses, sagde den og forsvandt.

11 15. december Tafi Atome, Ghana Solen stod højt på himlen, og det var bagende varmt. Afia og Muki sad stadig på træstubben og ventede. Minga havde ikke vist sig. Faktisk havde de ikke set nogen aber hele dagen. De blev døsige i varmen. Muki lagde sig ned med hovedet på træstubben og faldt i søvn. Afia prøvede at holde sig vågen. Tænk hvis Minga kom, og de bare lå der og sov begge to. Afia slog øjnene op. Det blæste en smule, så varmen var ikke så slem mere. Hun stirrede op i trækronerne. Hvor var alle aberne? Hun satte sig op og kiggede sig omkring. Muki lå stadig og sov. Hun måtte have drømt. Drømmen havde bare været så levende. Alle aberne sad ved et kæmpestort træ. Der var musik, og hun og Muki var der også. Det var ligesom en ceremoni. Selvfølgelig, råbte hun højt og ruskede i Muki. Vi er det forkerte sted. Vi troede bare, at Minga ville komme her, hvor vi plejer at møde hende. Muki satte sig op og gned øjnene. Hvad mener du, er det ikke bare noget, du har drømt? sagde han surt. Jo, jeg drømte det. Men jeg tror, drømmen viser mig vej. Du må da indrømme, at det er meget mærkeligt, at vi ikke har set en eneste abe her i dag. Muki nikkede eftertænksomt. Det kan der være noget om, indrømmede han. Og du er jo også åndehvisker, tilføjede han drillende. Afia daskede efter ham. Så grinede de begge to. De rejste sig og blev klar over, at det snart ville blive mørkt. De måtte skynde sig. De blev enige om at gå ned mod floden. På vejen var der et meget stort baobabtræ. Det var det eneste træ i skoven, der lignede træet fra Afias drøm. Der var længere ned til floden, end de havde troet, og tusmørket kom snigende. Tror du, vi er på rette vej? spurgte Afia. Vi er der, svarede Muki og pegede. De blev stående stille helt overvældet. De havde aldrig set noget lignende. Gennem baobabtræets grene faldt månens lys ned på en lille lysning i skoven. Hundredvis af aber sad i træet, og nede på jorden var der næsten ligeså mange. Der var en særlig lyd, som om der blev spillet på tusind små fløjter. Daworos menneske med navnet Afia, træd frem for de hellige abers råd, stemmen rungede gennem skoven. Afia kunne ikke røre sig. Gå nu, hviskede Muki og gav hende et skub i ryggen. Afia gik langsomt hen mod en stor abe, som sad midt i lysningen. Hun var sikker på, at det var ham, der havde talt. Hun bøjede sig ned foran ham og så op. Ved siden af ham sad Minga.

12 16. december Tafi Atome, Ghana Afia følte sig stadig helt fortumlet. Det var Muki, der fortalte hele historien til bedstemor, mens de sad i den lille hytte. Først troede jeg bare, det var noget Afia havde drømt, sagde Muki. Og det kan jo være farligt at gå gennem skoven i mørke. Men vi havde sovet, og derfor glemte vi, hvornår mørket ville komme. Men hvordan vidste I, hvor I skulle gå hen? spurgte bedstemor nysgerrigt. Muki blev ivrig. Du ved det store baobabtræ ved floden. Det var det, vi kom til at tænke på, da Afia fortalte om sin drøm. Så der gik vi hen. Fortæl nu videre, Muki skubbede til Afia. Daworos menneske med navnet Afia, træd frem for de hellige abers råd. Muki gjorde sin stemme dyb, da han skulle efterligne abens stemme. Bedstemor grinede, mens hun klappede i hænderne. De kiggede begge to over på Afia. Hun måtte fortælle resten. Hun tøvede. Det var så uvirkeligt. Jeg gik frem og bøjede mig ned for at vise respekt for den store abe. begyndte Afia. Den var ligesom en høvding, syntes jeg. Da jeg kiggede op, så jeg Minga. Hun sad lige ved siden af den store abe. Det var som om, hun nikkede til mig. Men det var den store abe, der talte: Daworo har bedt os tage imod dig. Det må være vigtigt. Hvad vil du hos abernes råd? Jeg fortalte, at Daworo havde bedt om hjælp hos landsbyens åndehvisker. Hans magi havde sendt en lille abe ud på en rejse. Men aben var forsvundet. For at kunne hjælpe, skulle vi bruge to ting et hår fra abens mor og et tegn på, at de hellige aber stadig havde magisk kraft. Og de er her, sagde Muki og tog en lille skindpose frem. Han rakte posen til bedstemoren. Et hår fra Minga, som hun selv gav Afia. Og et lille blankt frø. Bedstemor lagde forsigtigt de to ting i en lille skål. Og hvad skal der så ske? Det har jeg tænkt på hele vejen hjem fra skoven. Muki rejste sig op. Hvordan kan de to små ting få Mingas unge tilbage? Bedstemor rejste sig langsomt op. Daworos element er ild, sagde hun. Vi må lægge håret og frøet sammen med gløder fra bålet. Så er alle vores kræfter forenet. De gik udenfor. Bedstemor havde den lille skål med. Da hun havde lagt håret og frøet ved siden af gløderne, dryssede hun lidt urter hen over. Urterne er samlet i de hellige abers skov. De kan hjælpe med at finde retningen, forklarede hun. Bedstemor, Muki og Afia ventede i mørket. Kun gløderne lyste. De hørte en svag, raslende lyd inde fra hytten. Så blev alt stille igen. Da de kiggede ned på gløderne, var håret og det lille frø forsvundet.

13 18. december Valby, Danmark Det var stadig mørkt, da Lisa, Mads og morfar nåede hen til bilen. Ingen af dem havde sagt et ord, siden de forlod den lille abe. Jeg synes, vi skulle have taget den med, sagde Lisa, da de sad i bilen. Mads kunne høre på hendes stemme, at hun var lige ved at græde. Den så bare så lille og ensom ud, fortsatte hun. Og hvordan kan vi være sikre på, at vi kan få den hjem igen? Vi må tro på det og gøre vores bedste, svarede morfar. Jeg tror, det var det sikreste, selvom jeg også helst havde puttet den i lommen og taget den med. De sad tavse i deres egne tanker, mens morfar kørte hjem. Ved du, hvad vi skal gøre med håret fra aben? spurgte Mads. Hmm, nej ikke rigtigt. Men lad os se på det. Jeg tror lige, vi kan nå det, før det bliver lyst. De listede ind i huset. Morfar pegede ned mod kælderen. De tog de våde gummistøvler i hånden og gik ned ad trappen. Morfar boede altid dernede, når han var på besøg. Der var både en lille stue, et soveværelse og et bad. De dumpede ned i sofaen. Morfar fandt et par colaer frem. Skal vi ikke lige se, om Daworo viser os noget på nettet? sagde Lisa pludselig. Lad os bare prøve. Morfar tændte sin computer og ventede. Intet at se, konstaterede han lidt efter. Mads var træt og skuffet. Nu havde de gjort så meget, men måske hjalp det ikke det mindste alligevel. Han så den lille abe for sig, da den bøjede hovedet og sprang af sted. De måtte altså finde på noget. Han vred sin hjerne. Kom nu fantasi, hvor er du, når jeg skal bruge dig allermest? mumlede han for sig selv. Han tænkte igen på Harry Potter og Sirius i ilden. Pludselig fik han en ide. Det er nok ikke så godt at brænde abens hår, sagde han eftertænksomt. Men hvis vi nu lægger det ved siden af ild eller gløder og så lægger det der billede fra Ghana, som bevægede sig, sammen med det, så Det lyder tilpas skørt. Vi gør det. Morfar lagde lidt brænde i pejsen og gik ind for at finde billedet. Lisa så på Mads med trætte øjne. Bare du har ret, sagde hun stille. De lagde det hele til rette. Billedet og abens hår tæt ved de få gløder. Pludselig gik døren op, og Lisas mor trådte ind. Hvad laver I? spurgte hun og så lidt anklagende på Poul. Børnene skal snart i skole. Øh, Poul hjalp os lige med en hjemmeopgave, sagde Mads og smilede. Nå, det er da fint. Lisas mor gik hen mod døren. Jeg kører nu, hav en god dag. Vi ses i aften. Der var du hurtig, Mads, grinede Poul. Se lige, råbte Lisa. Håret er væk, og der er et lille hul i billedet. Hun havde ret. Så må vi se, om det betyder, at beskeden når frem, mente Poul. Men nu tror jeg godt nok, vi trænger til en lur.

14 18. december Tafi Atome, Ghana Afia og Muki gik langsomt gennem skoven. De var på vej hjem. Siden frøet og abehåret var forsvundet, var der intet sket. Ikke et eneste lille spor af Minga og ingen beskeder fra Daworo. Bedstemor sagde, at de måtte være tålmodige. Det kunne godt tage tid for beskeder at nå frem. Tit lavede de en masse sjov, når de gik sammen i skoven. Men i dag var de ikke i humør til sjov og ballade. Afia ønskede brændende, at det ville lykkes at få Mingas unge tilbage til skoven, hvor den hørte til. Der lød et bump. Og dér, midt på stien i skoven, landede Minga med et elegant spring. Ungen sad på hendes ryg. Afia bøjede sig ned og bredte armene ud. Hvor er jeg glad for at se jer, udbrød hun, mens tårerne løb ned ad hendes kinder. Minga gik langsomt hen imod hende. Ungen hoppede ned og sprang op i favnen på Muki. Et øjeblik sad de alle fire helt stille. Bare vi vidste, hvad du havde oplevet på din lange rejse, lille abe, sagde Muki og klappede aben på hovedet. Ungen sprang tilbage på Mingas ryg, og de forsvandt i skoven ligeså hurtigt, som de var kommet. Afia og Muki kiggede på hinanden. Også Muki havde blanke øjne. De grinede, og uden et ord begyndte de at løbe. Ungen er tilbage, bedstemor. Vi mødte Minga og hendes unge i skoven. Afia og Muki kom stormende hen til bedstemor, som gik og fejede. Hun rettede sig op og smilede til dem. Du vidste det allerede, sagde Muki overrasket. Daworo har kaldt til samling i aften, når det er blevet mørkt, sagde bedstemor og så på dem. I skal begge være her. Afia ville aldrig glemme den aften. Bedstemor havde tændt bålet og ud af skoven kom 12 aber med den store abe i spidsen. Minga og ungen var selvfølgelig med. Den store abe rakte et frø til bedstemor, som lagde det på bålet sammen med nogle af sine urter. Flammerne blussede op og Daworos ansigt kom til syne. Missionen er fuldbragt. Han kiggede rundt. Magien har stadig kraft. Arven er givet videre. Han nikkede til den store abe og bedstemor. Minga satte sin unge ned foran Daworo og bedstemor gav Afia et lille puf, så hun stod ved siden af den lille abe. I er arvtagerne. I har vist kraft og mod. Zila har mødt venner i det fremmede. De har også troen på magien. Historien om de hellige aber vil fortsat leve. Vi må sende besked. Afia så ned på den lille abe, som altså hed Zila. De satte sig foran Daworo, som tavst ventede. Det var altså dem, der skulle klare resten, forstod Afia. Zila sprang op på Afias skød. Hun holdt om den og sagde højt: Aben er hjemme i skoven, hvor den hører til. Troen på magien var stærk nok. Vi ses, lød Zilas klare stemme. Bedstemor og den store abe vinkede Muki og Minga frem. Dette er hjælperne, sagde bedstemor. Daworo nikkede. Så blussede bålet kraftigt op, og Daworos ansigt forsvandt. Beskeden er sendt, brummede den store abe og rejste sig. Nu er det på tide at gå hver til sit igen.

15 19. december Valby, Danmark Mads stormede ud af døren og sprang på cyklen. Han kørte det korte stykke hen til Lisas hus og smed cyklen i deres indkørsel. Der er besked. Den er kommet hjem, råbte han, mens han trampede ind i huset. Lisa kom stormende ned. Vi må ned til morfar. De løb ned i kælderen, hvor Poul sad ved computeren. Du kan høres i hele byen, Mads, sagde han med et grin. Jeg er ved at tænde computeren. Det er vel der, du har set beskeden. Mads og Lisa kastede sig ned i sofaen ved siden af Poul. Det var på Daworo-siden, pustede Mads. Da siden kom frem, var der ingen ny besked. Arj, hvor er du tarvelig, Mads, Lisa skubbede vredt til ham. Mads kiggede forbløffet på siden. Jeg så det helt tydeligt. Jeg laver ikke sjov, stammede han og blev helt rød i hovedet. Poul så på ham. Fantasien kan jo godt spille en et puds, sagde han. Nej, råbte Mads. Jeg så det. Lisa rejste sig og var på vej hen mod døren, da morfar stoppede hende. Vent, nu sker der noget. Daworos navn begyndte at blinke. De stod alle tre bomstille. Kom nu, hviskede Mads. Vis det igen. Zila er fremme. Daworos element er ild, læste Poul. Sådan stod der ikke før, råbte Mads. Han var lettet over, at der var en besked, men også forbavset. Beskeden havde ændret sig. Undskyld Mads, sagde Lisa. Nu ved vi, at den er kommet hjem. Men skal vi ikke tænde et bål igen og se, om vi får mere at vide? Jo, det tror jeg også er meningen med beskeden, nikkede morfar. Da der var godt gang i bålet, gik morfar ind og hentede billedet med hul i. Måske kan det bruges, mumlede han. Han smed det ind i flammerne. Vi ses, lød en klar stemme, og så var bålet almindeligt igen. Så I det samme som mig? spurgte Lisa stille. To børn - en dreng og en pige - en gammel dame og nogle aber ved et bål. Mads stemme var ivrig. Og den lille abe, Zila, vinkede fra sin mors ryg, tilføjede Lisa med glæde i stemmen. Hvor vildt. Poul sad meget stille ved bålet. Til sidst sagde han: Tak fordi I mindede mig om, at magien stadig lever. Jeg tror snart, det er tid til at tage på en længere rejse. Lisa og Mads grinede.

16 19. december Tafi Atome, Ghana Tror du, de har fået beskeden? Muki og Afia sad og læste lektier i det sidste dagslys. Det var Muki, der spurgte, men Afia havde selv tænkt på præcis det samme. Jeg tror det, sagde hun. Lad os spørge bedstemor, om vi kan gøre noget for at være sikre, foreslog hun. I det samme kom bedstemor ud fra hytten. Læg mere brænde på, sagde hun. Så ser vi, om det stadig virker. Muki lagde brænde på, og Afia stirrede på den lille pose, som bedstemor havde i hånden. Det er amuletter, som jeg fik af min egen bedstemor for mange år siden. Jeg måtte kun bruge dem i helt særlige tilfælde. Jeg har brugt to i mit lange liv. Nu bruger vi en i aften. De satte sig ved ilden, og bedstemor tog en af amuletterne frem. Afia kiggede nysgerrigt på den. Bedstemor kastede den på ilden, og gnisterne fløj om ørerne på dem. Se der, råbte Muki pludselig. Han pegede ind i ilden. Langsomt men tydeligt trådte nogle ansigter frem. En dreng, en pige og en gammel mand omkring et bål. De havde meget tøj på. Det måtte være koldt, der hvor de kom fra. Det er nok dem, som Daworo har talt med og som har hjulpet Zila, sagde Afia. Det ser ud som om drengen og pigen griner, Muki pegede igen på ilden. I det samme forsvandt billedet. Bedstemor sukkede dybt. Alt er godt, sagde hun. De har fået besked. Nu er vi forbundet. De kender os og historien om de magiske aber og Daworo. Hun rakte posen med amuletterne til Afia. Der er to tilbage. Pas godt på dem. Du vil vide, hvornår det er nødvendigt at bruge dem. Afia tog forsigtigt imod posen. Bedstemor smilede: Og så tror jeg, I må forberede jer på at få besøg fra det kolde land jeg ved ikke hvornår. Men jeg er sikker på, de kommer. Muki og Afia grinede.

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

1 Historien begynder

1 Historien begynder LÆS STARTEN AF 1 Historien begynder Rikka galoperede gennem skoven. Hendes hjerte hamrede i brystet, og hun var træt. Alle fire ben gjorde ondt, men hun kunne ikke stoppe nu. Klahons Drømmejæger havde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor.

Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor. Gro var en glad og en sød lille pige, der var lige så gammel som dig, og en dag var hun på besøg hos sin mormor. Mormor var ved at fjerne de visne blomster i haven og havde slet ikke set, at Gro var gået

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

DEN DAG VICTOR VAR EN HELT

DEN DAG VICTOR VAR EN HELT Læs den søde historie om Victor, der en dag på vej hjem fra skole sammen med sin ven Romario bliver helt. Minibogen, der indeholder flotte illustrationer egner sig godt til højtlæsning og dialogisk læsning

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers.

Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers. Onkel Ted 2 Jeg elskede onkel Ted. Han var verdens bedste babysitter og pervers. Egentlig er jeg for gammel til at have babysitter. Jeg er 11 år og kan sagtens være alene hjemme, men da mor og far skulle

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL 2016 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Nu sad de der så igen. Det var det samme sted. Men det var så også det

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Purløg og Solsikke. Lene Møller

Purløg og Solsikke. Lene Møller Purløg og Solsikke Af Lene Møller På den anden side af skoven, dér hvor de store gamle hyldetræer stod, boede der et højst mærkværdigt par. En gammel solsikke og et gammelt purløg. De var meget ældre end

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam. SCENE 1 - I SKOLEGANGEN - DAG Jonas sidder på en bænk på gangen foran klasselokalet og kigger forelsket på Marie, som står lidt derfra i samtale med Clara. Pigerne kigger skjult hen på ham. Det er frikvarter

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Ingen Prinsesse. Men far... Jeg vil ikke være klædt ud som prinsesse!, sagde jeg og kiggede på min far.

Ingen Prinsesse. Men far... Jeg vil ikke være klædt ud som prinsesse!, sagde jeg og kiggede på min far. Ingen Prinsesse Men far... Jeg vil ikke være klædt ud som prinsesse!, sagde jeg og kiggede på min far. Jamen, det behøver du jo heller ikke, skat., han kiggede på mig med et tænksomt blik, Du kunne jo

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

TIDSREJSEN. Ruth fortæller

TIDSREJSEN. Ruth fortæller TIDSREJSEN Ruth fortæller Find det lille gebis i garderobeskabet frem og sæt jer på gulvet foran garderobeskabet. Børnene må gerne se og røre ved gebisset. Husk at lægge det tilbage efter brug. Historieformidling:

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Siden jeg som ung mand for første gang havde sex med en lille pige, har jeg vidst at mange små piger kan lide sex med voksne mænd.

Siden jeg som ung mand for første gang havde sex med en lille pige, har jeg vidst at mange små piger kan lide sex med voksne mænd. Certificeret pædofil Siden jeg som ung mand for første gang havde sex med en lille pige, har jeg vidst at mange små piger kan lide sex med voksne mænd. Ad, hvor ulækkert! hvisker de, men i virkeligheden

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling

HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling HvabeHaren og dyrene i Ha det godt-skoven Personlig udvikling på en naturlig og eventyrlig måde Skrevet af Thomas Wibling INDHOLD Kapitel 1: Velkommen til Ha det godtskoven...................................

Læs mere

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT 1. EXT TOGPERRON MIDDAG Vi ser en tom togperron. Der er klip mellem titelskilte og billeder af den tomme perron. Der er helt stille. En svag baggrundsstøj er det eneste

Læs mere

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge.

Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Jennifer Jennifer er kun seks år, men ved hvorledes hun skal hjælpe sin far ud af en økonomisk knibe. Hun har nemlig noget at sælge. Første gang jeg mødte Jenny, var hun tre år gammel. Det foregik ved

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish

Lene Møller. Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Lene Møller Hvorfor lige mig? En Historie om mobning. Saxo Publish Andre udgivelser af Lene Møller: Molly Den Magiske Ko Hvorfor lige mig? En historie om mobning. ISBN: 9788740444230 Copyright 2013, Lene

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå 2 Schweizerkniven Han kunne have haft tandbørsten i lommen, men hans mor havde pakket ham en taske, og nu gik han med den i hånden de to veje, der var over til Asbjørn. Sejr syntes ikke, han kunne stå

Læs mere

DUSØR FOR ORANGUTANG

DUSØR FOR ORANGUTANG Biffer Alle kaldte ham Biffer, men hans rigtige navn var Birger. Det er et vildt gammeldags navn. Der er stort set ingen drenge, der hedder Birger i dag. Men Biffers forældre var ret gamle, og de var også

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole Flygtningen (Final draft) af 8.B - Henriette Hørlück Skole SC 1- GANGEN (DAG 1) Burhan går ned ad gangen mod klasseværelset. Han hører musik på sin mobil. Folk stopper deres snak. Elev 1 (Karls ven) ser

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere