En introduktion til Japanese Candlestick af Erik L. Gebhard fra ALTAVEST Worldwide Trading, Inc.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En introduktion til Japanese Candlestick af Erik L. Gebhard fra ALTAVEST Worldwide Trading, Inc."

Transkript

1 En introduktion til Japanese Candlestick af Erik L. Gebhard fra ALTAVEST Worldwide Trading, Inc. Oversat fra engelsk af Peter Konner, PointFigure.Dk Oversætterens kommentarer : Nedenstående dokument er hentet d fra Altavest's hjemmeside. Enkelte sætninger og vendinger er ved oversættelsen tilpasset danske forhold. De fleste tekster på billeder/diagrammer er bibeholdt på engelsk, ligesom en del tekniske udtryk ikke er oversat. Introduktion... en ny måde at se på kursdannelsen Kunne du tænke dig at lære en metode til at afbilde kurser, der sandsynligvis er mere effektiv end din nuværende? Hvis ja, så læs videre. Hvis du er novice udi kunsten at læse diagrammer (charts), skal du ikke bekymre dig; denne teknik er faktisk utrolig let at lære! Teknisk analyse... en kort baggrund Teknisk analyse er studiet af kurser som de afbildes på kursdiagrammer. I den tekniske analyse antages det, at det øjeblikkelige kursniveau afspejler alle kendte informationer i markedet. Kurserne afspejler ikke alene fundamentale fakta, de påvirkes også af menneskelige følelser og markeds-psykologien. Basalt set er kurser blot funktionen af udbud og efterspørgsel. Imidlertid påvirkes kurserne kortvarigt - og ofte dramatisk - primært af menneskelige følelser som f.eks. frygt, grådighed, panik, hysteri, glæde, overraskelse m.m. Markedet bevæger sig som regel ud fra folks forventninger, og ikke nødvendigvis ud fra fakta. Den tekniske analytiker forsøger at ignorere den følelsesmæssige indgangsvinkel til at handle, og tager udelukkende sine beslutninger vha. sine diagrammer ved at antage, at kurserne afspejler både fakta og følelser. Almindelige barcharts benyttes oftest til at overføre kursbevægelserne til et letlæseligt diagram, og der indgår som regel 4 elementer i et barchart : Åbningskursen, Højeste, Laveste og Slutkursen i den valgte tidsperiode, der kan være alt fra 1 minut til 1 måned. Højden på en "bar" (på dansk bruges også ordet "bjælke"), repræsenterer hele handelsintervallet for den valgte periode. Toppen af bar'en angiver den højeste kurs og bunden af bar'en angiver den laveste kurs i perioden. Åbningskursen er repræsenteret med en streg til venstre for bar'en og Slutkursen vises vha. en streg til højre. Nedenfor vises et eksempel på en sådan bar.

2 Candlestick-diagrammer - hvordan? Du spørger måske dig selv "Hvis jeg allerede kan læse et barchart, hvad skal jeg så med endnu en diagram-type?" Svaret på dette spørgsmål er måske ikke så indlysende, men når du har været igennem de efterfølgende eksempler på og forklaringer af Candlesticks, vil du sikkert kunne se værdien i det ekstra perspektiv, disse diagrammer giver dig. Efter min mening er candlestick-diagrammer mere visuelt indbydende, og præsenterer kursinformationen på en hurtigere, lettere og mere overskuelig måde. Hvad er historien bag Candlestick-diagrammer? Candlestick-diagrammer er nok den ældste diagrammeringsform, der har været brugt til forudsigelse af priser (=kurser). De kan dateres tilbage til 1700-tallet, hvor de blev brugt til at forudsige prisen på ris. Fra denne periode i Japan var Munehisa Homma en legendarisk ris-købmand, og han tjente en formue vha. candlestick-analyser. Det siges, at han har gennemført over 100 handler med positivt afkast - i træk! Selve candlestick-søjlerne og de formationer de danner, fik alle nogle farverige navne af de japanske købmænd. Da det japanske samfund i denne periode var fokuseret på militæret og det japanske feudale system, fik formationerne navne som "counter attack lines" og "advancing three soldiers". Ligesom dygtighed, strategi og psykologi er vigtige elementer i krig, således er disse egenskaber også vigtige i handel, hvadenten det drejer sig om ris, aktier eller noget helt tredie. Hvordan ser candlesticks ud? Et candlestick-diagram er væsentligt mere visuelt indbydende, end et almindeligt todimensionelt bar-chart. Som i et standard bar-chart, kræver konstruktionen af et candlestick-diagram 4 elementer, nemlig Åbningskurs, Højeste, Laveste og Slutkurs for en given periode. Nedenfor er angivet et eksempel på en candlestick samt en definition af hver enkelt komponent:

3 Kroppen på en candlestick kaldes på engelsk for real body, og repræsenterer afstanden mellem åbnings- og slutkurs. En sort eller udfyldt krop angiver, at slutkursen i den givne periode var lavere end åbningskursen ("bearish"), og en hvid eller åben krop betyder, at slutkursen var højere end åbningskursen ("bullish"). Den tynde vertikale linie over og/eller under kroppen kaldes for den øvre/nedre skygge (eng: upper/lower shadow), og viser højeste og laveste kurs i perioden. Sammenligning mellem bar-charts og candlesticks Nedenfor vises et eksempel på de samme kursdata afbildet i hhv. et standard bar-chart og som candlesticks. Bemærk, hvorledes en candlestick fornemmes 3-dimensionel; den nærmest springer ud af skærmen. ( fig. 3a ) ( fig. 3b ) Den mørke udfyldte krop angiver en svag (=bearish) lukning (fig. 3a), medens den hvide åbne krop angiver en stærk (=bullish) lukning (fig. 3b). Det er vigtigt at bemærke at analytikere, der benytter Japanese Candlesticks, oftest ser åbnings- og lukkekurserne som de vigtigste og mest kritiske. Bemærk her, hvor meget lettere det

4 er med candlesticks at afgøre, om lukkekursen var lavere eller højere end åbningskursen. Almindelig candlestick-terminologi I det følgende angives nogle enkelte vendinger indenfor candlestick-teorien. Det er her vigtigt at bemærke, at mange formationer dannes i kombination af flere forudgående candles. Følgende skal altså mere betragtes som en definition af vendingerne, og ikke formationer. Den Sorte candlestick -- lukkekursen er lavere end åbningskursen. Den Hvide candlestick -- lukkekursen er højere end åbningskursen. Shaved Head -- en candlestick uden øvre skygge. Shaved Bottom -- en candlestick uden nedre skygge.

5 Snurretop -- candlesticks med små kroppe. Når disse optræder i et sidelæns marked, angiver de en ligevægtstilstand mellem "bulls" og "bears". De kan enten være hvide eller sorte. Doji-linier -- har ingen egentlige kroppe, men kun en horisontal linie. Disse angiver, at åbnings- og lukkekursen var den samme (eller meget tæt). Længden af skyggen kan variere. Vendingsmønstre for candlestick-diagrammer Mange investorer kigger efter dobbelt-toppe og -bunde, head-and-shoulders og øvrige tekniske indikatorer på almindelige bar-charts for f.eks. vendinger og rebound, og candlestick-formationer kan bruges til det samme. Et vendingsmønster betyder ikke altid, at den nuværende op- eller nedtrend vil vende, men mere at den vil stoppe. Det er muligt, at markedet herefter vil bevæge sig sidelæns. Vendingsmønstrene for candlestick-diagrammer skal - for at være effektive - ses i sammenhæng med tidligere formationer. F.eks. kan 2 identiske candlesticks have forskellig betydning, afhængig af de foregående trends og formationer i diagrammet.

6 Hammer -- en candlestick med en lang nedre skygge og en lille krop. Skyggen skal være mindst dobbelt så lang som selve kroppen, og den øvre skygge skal være væk eller meget lille. Kroppen kan enten være sort eller hvid, men det væsentligste er, at denne candlestick skal optræde i en nedtrend for at blive betragtet som en hammer. Markedet vil så at sige "hamre" ud af bunden! Hanging Man -- identisk med en hammer, men optræder i en optrendformation. Engulfing (bullish) -- når en hvid krop helt dækker ("opsluger") forrige periodes krop. Markedet skal være i en regulær op- eller nedtrend, ikke et sidelæns marked. Skyggerne på den foregående candlestick skal ikke nødvendigvis være dækket. Engulfing (bearish) -- når en sort krop helt dækker den forrige periodes krop. Markedet skal være i en regulær op- eller nedtrend, ikke et sidelæns marked. Skyggerne på den foregående candlestick skal ikke nødvendigvis være dækket.

7 Dark-Cloud Cover (bearish) -- en vendingsformation, hvor første dag består af en hvid krop. Næste dags åbningskurs ligger højere end forrige dags øvre skygge, mens slutkursen er tæt på dagens laveste, og samtidig et godt stykke inde i den foregående hvide krop. Piercing Pattern (bullish) -- omvendt af Dark-Cloud Cover. Optræder i en nedtrend. Den første candlestick har en sort krop, og den anden har en lang hvid krop. Andendagens åbningskurs er lavere eller lig med den forrige dags laveste kurs, og lukkekursen ligger mere end halvvejs oppe ad den foregående dags sorte krop. Stjerner ("stars") Disse candlestick-formationer består af mindre kroppe, hvor kroppene på 2 på hinanden følgende candlesticks ikke overlapper. Farverne (sort eller hvid) er ikke så væsentlige i disse formationer, og de kan optræde ved både bunde og toppe. Stjernerne i et candlestick-diagram svarer til springene i et standard bar-chart.

8 Stjerner optræder i 4 forskellige vendingsmønstre : Morning Star Evening Star Doji Star Shooting Star (Inverted Hammer) Morning Star -- dette er et bullish vendingsmønster, der indikerer opgang fra bunden. Formationen er sammensat af 3 candlesticks: Den første har en høj sort krop, den næste en mindre krop, hvor åbningskursen er lavere end den foregående lukkekurs. Den tredie candlestick har en hvid krop, der dækker (næsten) hele kroppen på den første candlestick. Evening Star -- dette er et bearish vendingsmønster, der indikerer nedgang fra toppen. Som navnet antyder, er det modparten til "Morning Star". Evening Star består af 3 candlesticks, hvor den første har en lang hvid krop. Den næste danner sammen med den første en stjerne, og den tredie candlestick - der skal

9 have en sort krop - dækker det meste af den første. Doji Stars -- Når en Doji-linie ligger over foregående krop i et stigende marked, eller under den forrige krop i et faldende marked, kaldes denne Doji-formation for en Doji Star. De 2 oftest forekommende Doji Stars er Evening Star og Morning Star. Evening Doji Star -- en Doji Star i et stigende marked, efterfulgt af en sort krop, der godt og vel dækker den første candlestick. Hvis den tredie candlestick er hvid og placeret højere, mister formationen sin gyldighed.

10 Morning Doji Star -- en Doji Star i et faldende marked, efterfulgt af en høj, hvid krop, hvor lukkekursen er over halvvejs oppe på den foregående sorte krop. Hvis den tredie candlestick er sort og placeret lavere, mister formationen sin gyldighed. Shooting Star -- en lille krop, ingen eller meget lille nedre skygge, og en lang øvre skygge. Farven på kroppen er ikke afgørende. Dette er ikke et af de "store" signaler, men blot en advarsel om en mulig, forestående vending. Inverted Hammer-- er egentlig ikke nogen stjerne-formation, men kan til forveksling ligne Shooting Star. Når den optræder i et faldende marked, kan den indikere en snarlig vending. Farve på kroppen er ikke afgørende. Afsluttende tanker og kildeangivelser Det er vigtigt at bemærke, at denne introduktion kun er... en introduktion. Efter at have læst ovenstående, har du knapt nok kradset i overfladen af candlestick-metoden, hvor utallige mønstre og formationer kan analyseres. Det har ikke været meningen at lave en gennemgribende analyse af hvert enkelt mønster. Rent faktisk er mange basale

11 formationer blevet udeladt af denne introduktion, idet de ville have krydset grænsen til den mere komplicerede analyse. Hvis du vil vide mere om candlestick-analyse, anbefales det at læse den bog, der angives herunder. En stor del af materialet i denne introduktion er taget fra den glimrende bog Japanese Candlestick Charting Techniques: A Contemporary Guide to the Ancient Investment Techniques of the Far East. I enkelte tilfælde er der citeret ordret fra bogen, da den måde forfatteren Mr. Steve Nison udtrykker sig på, ikke kan gøres bedre. Mr. Nison forklarer candlesticks og formationer i sin bog, men hvad der er mere vigtigt; han forklarer også kombinationen af candlestick-analyse med mere traditionel teknisk analyse. Det anbefales kraftigt at købe denne bog direkte hos ALTAVEST Online Bookstore. Som aktiehandlere har vi brug for gode værktøjer i vores arsenal, og en grundlæggende viden om candlesticks giver en god gang ammunition. Husk også på, at uanset hvor avanceret eller gennemprøvet et værktøj er, vil det kun være effektivt når det bliver brugt rigtigt. Dette er naturligvis din opgave som aktiehandler. En speciel tak til Jeffrey L. Seymour, Senior Broker hos ALTAVEST Worldwide Trading, Inc., der har lavet diagrammerne i denne introduktion. Med venlig hilsen, Erik L. Gebhard Chief Executive Officer ALTAVEST Worldwide Trading, Inc.

daytrader.dk Tom Hougaard - Danmarks mest effektive daytrader afslører sine strategier Se mere

daytrader.dk Tom Hougaard - Danmarks mest effektive daytrader afslører sine strategier Se mere Skulder-hoved-skulder formation Et af de mest kendte mønstre inden for teknisk analyse kaldes for skulder-hoved-skulder -formationen. Mønsteret beskriver en vending i markedet, og det er et af de mest

Læs mere

Sådan handler du DAX med brug af statistik. daytrader.dk

Sådan handler du DAX med brug af statistik. daytrader.dk Sådan handler du DAX med brug af statistik Denne artikels forfatter: Claus A. 33, år. Kan på grund af sit arbejde ikke stå frem med fuldt navn. Besluttede i juni 2015, at han ville have succes med trading.

Læs mere

Point&Figure af Peter Konner

Point&Figure af Peter Konner Point&Figure af Peter Konner Herunder har jeg forsøgt at lave en grundlæggende beskrivelse af teorien omkring Point&Figure-metoden. For yderligere information henvises til litteraturlisten sidst i artiklen.

Læs mere

principperne er de samme. På de næste sider tager vi udgangspunkt i Rockwools B-aktie.

principperne er de samme. På de næste sider tager vi udgangspunkt i Rockwools B-aktie. Ingen analysemetoder er skudsikre, og alle aktieanalytikere tager fejl af og til. Det afgørende er at have ret i over 50 procent af analyserne, og at tabene gennemsnitligt er mindre end gevinsterne. Min

Læs mere

Aktieskolen Teknisk analyse I

Aktieskolen Teknisk analyse I Aktieskolen Teknisk analyse I Aktieraadet.dk Velkommen til Lars Persson Cockpit Formål Med baggrund i Teknisk Analyse bliver deltageren introduceret til at kunne analysere og vurdere aktier på en ny og

Læs mere

IFTA e-bog. Copyright - IFTA ApS. Alle rettigheder forbeholdt - CVR-NR. 3396 0557. OOo Kontakt: CHjort@ifta.dk

IFTA e-bog. Copyright - IFTA ApS. Alle rettigheder forbeholdt - CVR-NR. 3396 0557. OOo Kontakt: CHjort@ifta.dk De Fem Markedsstrukturer Når du laver en undersøgelse af eventuelle emner, er det vigtigt at huske, at kursbevægelsen kun afslører en håndfuld af muligheder i forbindelse med de større tidsrammer. De større

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Kursus i Teknisk Analyse 27.03.2012

Kursus i Teknisk Analyse 27.03.2012 Kursus i Teknisk Analyse 27.03.2012 Finanshuset Demetra Fondsmæglerselskab A/S Kursus i Teknisk Analyse Finanshuset Demetra Fondsmæglerselskab A/S udbyder et kursus i teknisk analyse til private såvel

Læs mere

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. -

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. - Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. jess@rubiks.dk - http://www.rubiks.dk Trin 0 Introduktion & notation Trin 1 De tre øverste sidestykker Trin 2 Hjørner

Læs mere

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser Klar varedeklaration på alle investeringsbeviser Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskellige investeringsmuligheder

Læs mere

Brugervejledning til Kunde Log-in

Brugervejledning til Kunde Log-in Brugervejledning til Kunde Log-in Sådan gør du Gå ind på vores hjemmeside www.irg.dk se på side 1 i nedenstående brugervejledning. I øverste højre hjørne finder du linket Kunde Log-in klik på det, og du

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked

Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked Investment Research General Market Conditions 28. april 1 Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked Dansk Jobindex er svagt stigende fra det meget lave niveau, som antallet af nye jobannoncer

Læs mere

DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER

DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER De Seks tænkehatte er en nyttig teknik, som kan hjælpe dig med at sikre, at du får betragtet en vigtig beslutning fra alle synsvinkler

Læs mere

Dansk Finansservice Danske Aktier. Ekstra-mail - Handler Dansk Finansservice med rettidig omhu?

Dansk Finansservice Danske Aktier. Ekstra-mail - Handler Dansk Finansservice med rettidig omhu? Analyse og data pr. 30. september 2015. Udsendt den 23. oktober 2015. Ekstra-mail - Handler med rettidig omhu? Der ses meget få tab på over 20 procent, mens mange aktier mere end fordobles i værdi før

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Fraktaler Mandelbrots Mængde

Fraktaler Mandelbrots Mængde Fraktaler Mandelbrots Mængde Foredragsnoter Af Jonas Lindstrøm Jensen Institut For Matematiske Fag Århus Universitet Indhold Indhold 1 1 Indledning 3 2 Komplekse tal 5 2.1 Definition.......................................

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.11 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-08- 2015 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Planlæg den næste fuldma ne

Planlæg den næste fuldma ne Denne vejledning er oversat med tilladelse fra Photopills. Alle oprindelige links er bibeholdt efter aftale med Photopills. Photopills er en app udviklet til både android og IOS. Prisen ligger i den høje

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Aftale om børshandelsadgang

Aftale om børshandelsadgang December 2011 Aftale om børshandelsadgang Aftalen om børshandelsadgang gælder Sydbanks ebanking-løsninger (NetBank for private, MobilBank og Online Banking for erhverv). Ved børshandelsadgang har du mulighed

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion

Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion by BERENDSEN Vigtig viden om reflekstøj Komplet guide om reflekstøjs opbygning og funktion Lær mere om reflekstøj. Indhold Vi ved at alle regler om reflekstøj kan være meget komplicerede. Hvordan fungerer

Læs mere

I ugen løb har vi solgt NORDEN og ABB på indlagte Stop/profit ordrer. Omvendt er vi blevet lukket ud på Stop/loss i Ericsson og Nokia.

I ugen løb har vi solgt NORDEN og ABB på indlagte Stop/profit ordrer. Omvendt er vi blevet lukket ud på Stop/loss i Ericsson og Nokia. Opdateret den 07-09-2012 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det har været en god uge for aktierne, og flere indeks rammer nu vigtig modstand. Det kan give anledning til en mindre nedadrettet

Læs mere

Den ultimative guide til handel med binære optioner

Den ultimative guide til handel med binære optioner Woody Woodstock Den ultimative guide til handel med binære optioner For nybegyndere! Den ultimative guide til handel med binære optioner. For nybegyndere 2. udgave, 1. oplag 2015 Woody Woodstock Omslag:

Læs mere

Guide til PlaNet v1.0. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.0. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.0 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-11-2014 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5 Min

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Sådan handler du med level 2. Level 2 kaldes også ordredybden og kan hentes frem som supplement til prisgrafen på de fleste handelsplatforme.

Sådan handler du med level 2. Level 2 kaldes også ordredybden og kan hentes frem som supplement til prisgrafen på de fleste handelsplatforme. Sådan handler du med level 2 Level 2 kaldes også ordredybden og kan hentes frem som supplement til prisgrafen på de fleste handelsplatforme. Level 2 viser en oversigt over, hvilke priser markedets aktører

Læs mere

NYHEDSBREV. Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie.

NYHEDSBREV. Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie. NYHEDSBREV Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie. Charles Dow (1851-1902) udviklede ideen om aktieindeks. Han startede i 1884 med bl.a.

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Hvad fortæller du egentlig dig selv? - og andre?

Hvad fortæller du egentlig dig selv? - og andre? Lars Carlsen Hvad fortæller du egentlig dig selv? - og andre? Inspireret af Georges Philips & Tony Jennings: Verbal Antidotes om Sprog, Ord og Tale om Sprog, Ord og Tale Jeg siger det du hører Alt, der

Læs mere

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner Regnetest B: Praktisk regning Træn og Test Niveau: 9. klasse Med brug af lommeregner 1 INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag Et forskningsprogram

Læs mere

Jyske Invest. Kort om udbytte

Jyske Invest. Kort om udbytte Jyske Invest Kort om udbytte 1 Hvad er udbytte, og hvorfor betaler en afdeling ikke altid udbytte? Her får du svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest støder på i forbindelse med udbyttebetaling. Hvad

Læs mere

Outlook 2010 opsætning

Outlook 2010 opsætning Outlook 2010 opsætning Personlig Workflow Nå mere og arbejd mindre Personlig Workflow www.personligworkflow.com kontakt@personligworkflow.com Introduktion til Outlook 2010 guide Microsoft Outlook 2010

Læs mere

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT Englænderne valgte d. 23. juni at stemme sig ud af EU. Udmeldelsen sker ikke med øjeblikkelig virkning,

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig

_ MOBIL OG MAIL. MARKER HVOR MEGET PRESSET FYLDER Helt uenig Helt enig TEST AF GLÆDEN - TESTSKEMAER 68 talenter har deltaget i de forskellige test af glæden. Testene er bygget op over tre primære spørgeskemaer, og testene er suppleret med interview og iagttagelser med fokus

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen Matema10k Matematik for hhx C-niveau Arbejdsark til kapitlerne i bogen De følgende sider er arbejdsark og opgaver som kan bruges som introduktion til mange af bogens kapitler og underemner. De kan bruges

Læs mere

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene.

Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Du har arbejdet for dine penge. Nu skal de arbejde for dig. - Drop opsparingen og investér i stedet pengene. Side 2 Indhold Side 3...Drop opsparingen og investér i stedet pengene Side 4...Hyppigst stillede

Læs mere

Udnyt mulighederne i faldende markeder

Udnyt mulighederne i faldende markeder Hvad er en CFD? Udnyt mulighederne i faldende markeder CFD er giver dig mulighed for tjene penge i både faldende og stigende markeder. Der findes CFD er på almindelige aktier, aktieindeks, råvarer, valuta

Læs mere

Tillæg til Libris-hæftet: WordPress. Temaredigering og sikkerhed m.m.

Tillæg til Libris-hæftet: WordPress. Temaredigering og sikkerhed m.m. Tillæg til Libris-hæftet: WordPress Temaredigering og sikkerhed m.m. 1. Temaopbygning og -redigering I det trykte hæfte gennemgår jeg, hvordan du installerer temaer i WordPress. Der findes tusindvis af

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Kursus i Teknisk Analyse

Kursus i Teknisk Analyse Kursus i Teknisk Analyse udbyder et kursus i teknisk analyse til private såvel som virksomheder på baggrund af mere end 30 års erfaring. Kurset giver både en grundlæggende og en dybdegående viden indenfor

Læs mere

A.P. Møller B Indlæg købsordre

A.P. Møller B Indlæg købsordre Opdateret den 09-12-2016 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det tyske DAX-indeks er i denne uge steget med hele 7 %. Optimismen er generelt meget stor, og alle indeks bortset fra det danske ligger

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL I denne og yderligere at par artikler vil jeg se nærmere på diagramfunktionerne i Excel, men der er desværre ikke plads at gennemgå disse i alle detaljer, dertil

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information ***

Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information *** Usefull Info *** Nyttig VirtuChat information *** Denne bog omhandler handel, brugen af VirtuChats Bot's og chat funktion. ----------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

How to do it on screen - 5

How to do it on screen - 5 TEGNINGER OG CLIPART Illustrationer kan bruges til at skabe grafisk brud i en tekst, men det er sjældent nødvendigt ved præsentationer, da tekstmængden på det enkelte dias børe være lille. Desuden kan

Læs mere

Smart-ebizz Manual til Bookinsystem Indholdsfortegnelse Kom hurtigt i gang med dit booking system:... 3 Overblikket over dit bookingsystem... 4 Hovedside... 4 Kunder... 4 Opret ny Kunde... 4 Vagtplaner...

Læs mere

Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk

Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk Hvad kan vi vide om fremtiden? Michael Møller, CBS mm.fi@cbs.dk Hvad ved vi om fortiden? Bagklogskabens lys Bagklogskabens klare lys Bagklogskabens ulideligt klare lys Bagklogskabens uklare lys 17.000

Læs mere

Ugen har budt på nye køb i Rockwool og Topdanmark, mens vi er gjort på PP i Royal Unibrew. Med venlig hilsen Aktieinfo

Ugen har budt på nye køb i Rockwool og Topdanmark, mens vi er gjort på PP i Royal Unibrew. Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 23-11-2017 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det danske indeks ser svagt ud. Til gengæld er oplægget for de tre amerikanske indeks meget opløftende. DAX kæmper med at holde sig

Læs mere

Strategi: Køb aktier mandag eftermiddag sidst på måneden

Strategi: Køb aktier mandag eftermiddag sidst på måneden Strategi: Køb aktier mandag eftermiddag sidst på måneden Som aktiv trader leder man altid efter en lille fordel i markedet, hvor man har størst chance for at tjene penge. Sommertider skal man lede længe,

Læs mere

Fondshandel og investeringsoverblik

Fondshandel og investeringsoverblik Fondshandel og investeringsoverblik Rådgivning Hvis Netbank brugeren selv handler værdipapirer sker det uden personlig og individuel rådgivning. Netbank brugeren og en evt. fuldmagtsgiver bærer selv ansvaret

Læs mere

Tre simple trin til at forstå dine drømme

Tre simple trin til at forstå dine drømme - En guide til at komme i gang med dit drømmearbejde, eller til at blive bedre til det du allerede gør. Vigtige pointer: Når du viser dine drømme interesse vil du bedre kunne huske dem. Din drøm er din

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Stigningerne på aktiebørserne i denne uge har medført, at GN Store Nord og TDC er blevet lukket på indlagte PP-ordrer. Med venlig hilsen Aktieinfo

Stigningerne på aktiebørserne i denne uge har medført, at GN Store Nord og TDC er blevet lukket på indlagte PP-ordrer. Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 05-10-2017 Indledning til denne uges tekniske analyser: Oplæggene for de analyserede indeks ser meget, meget stærke ud. Alle er i stærk optrend. Dog har ugens optur medført, at RSI er helt

Læs mere

Straticator: Sådan virker valutamarkedet

Straticator: Sådan virker valutamarkedet Straticator: Sådan virker valutamarkedet Når man handler valuta, så handler man valutapar. Det mest handlede valutapar er den europæiske euro (EUR) over for den amerikanske dollar (USD) EUR/USD. Når man

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 03-03-2017 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det ser ualmindelig godt ud for alle analyserede indeks, hvor oplæggene entydigt peger mod videre opgang. DAX er brudt over 12.000

Læs mere

Når journalisten ringer en tjekliste. Vejen til journalisternes hjerter går via de gode historier!

Når journalisten ringer en tjekliste. Vejen til journalisternes hjerter går via de gode historier! Når journalisten ringer en tjekliste Vejen til journalisternes hjerter går via de gode historier! Kan jeg udtale mig til medierne? Energinet.dk er en offentlig virksomhed som varetager en række vigtige

Læs mere

ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK

ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK ORDREEFFEKTUERINGSPOLITIK 1 Introduktion Monecor (London) Limited, som driver virksomhed under navnet ETX Capital (ETX Capital, vi eller os), er godkendt og reguleret af Financial Conduct Authority (FCA)

Læs mere

etoro lavest mulige eksponering Sådan investeres med lavest mulige eksponering hos etoro

etoro lavest mulige eksponering Sådan investeres med lavest mulige eksponering hos etoro etoro lavest mulige eksponering Sådan investeres med lavest mulige eksponering hos etoro Ud fra en risikobetragtning er det meget vigtigt at starte forsigtigt ud, når man påbegynder sin karriere som aktiv

Læs mere

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM)

Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Gymnasieøvelse i Skanning Tunnel Mikroskopi (STM) Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet, Sep 2006. Lars Petersen og Erik Lægsgaard Indledning Denne note skal tjene som en kort introduktion

Læs mere

Sikker senior - bag rattet

Sikker senior - bag rattet Sikker senior - bag rattet Side 1 Side 2 Sikker bag rattet Bare fordi du er kommet lidt op i årene, har du ikke nødvendigvis problemer som bilist. Men det kan være rart at vide, hvad du kan gøre for at

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter

Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Forstå brugbarheden af Google Analytics på 10 minutter Hvad er Google Analytics? Hvem kan bruge det? Hvad kan Google Analytics bruges til? Google Analytics viser dig hvor dine kunder har fundet frem til

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

I ugens løb er NKT, Sydbank og TDC blevet lukket på SP. NKT genåbnes straks igen. Med venlig hilsen Aktieinfo

I ugens løb er NKT, Sydbank og TDC blevet lukket på SP. NKT genåbnes straks igen. Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 18-10-2013 Indledning til denne uges tekniske analyser: Der blev fundet en politisk løsning i USA, og det har sendt aktierne yderligere op. Alle analyserede indeks er i klare tekniske optrende,

Læs mere

Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen.

Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen. Kære deltager Nu skal vi ordentligt i gang, og du skal have fingrene ned i suppedasen. Lad os komme i gang. ABSA i praksis Når du skal bruge ABSA i praksis, udreder du de vigtigste elementer omkring nedenstående

Læs mere

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S AUTOMATION SERVICE Sådan anvender du programmet. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Opdateret feb. 2015 FORORD Dette hæfte viser, hvordan du anvender programmet. ET PAR DEFINITIONER PC SCHEMATIC Automation er

Læs mere

Linjefag på Hillerødsholmskolen

Linjefag på Hillerødsholmskolen Linjefag på Hillerødsholmskolen Et godt sted at lære - et godt sted at være Linjefagsinformation Skoleåret 2015/2016 Velkommen tilvalg af linjefag Siden skoleåret 2011/2012 har Hillerødsholmskolen haft

Læs mere

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Version 1, sidst opdateret i juni 2015 Indhold Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier... 1 Indtastningsvejledning til Matriklerne for

Læs mere

Manual til administration af online booking

Manual til administration af online booking 2016 Manual til administration af online booking ShopBook Online Med forklaring og eksempler på hvordan man konfigurerer og overvåger online booking. www.obels.dk 1 Introduktion... 4 1.1 Formål... 4 1.2

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

Sådan mikrotræner du på 5 minutter

Sådan mikrotræner du på 5 minutter Sådan mikrotræner du på 5 minutter I denne guide får du to træningsprogrammer med øvelser, du kan have med dig over alt. Print og tag med. Af Line Felholt, 15. december 2012 03 Soldater-træning på 5 minutter

Læs mere

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 12052014AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Læsning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

Ankenævnet for Investeringsforeninger

Ankenævnet for Investeringsforeninger Østerbrogade 62, 4., 2100 København Ø Tlf. 3543 2506 Fax 3543 7104 HE/NH K E N D E L S E afsagt den 17. december 2003 KLAGER: INDKLAGEDE: Nordea Invest v/advokat Henrik Lind KLAGEEMNE: LEDETEKST: Prospekt

Læs mere

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden fortsatte med at falde i maj måned på trods af, at væksten er moderat. Normalt kræves en gennemsnitlig vækst på 1½-2 pct. over en to-årig periode,

Læs mere

8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen

8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen 8 tips og tricks der sender din webshop i superligaen Indhold Intro Kend dine besøgende Gør valget simpelt og vind kunder Sådan får du en optimeret kategoriside Eksempler på to gode kategorisider Brug

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 19-08-2016 Indledning til denne uges tekniske analyser: Alle analyserede indeks er fortsat i stærkt køb. Det svageste signal ses i C20 Cap-indekset, der er kommet tæt på vigtige punkter.

Læs mere

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker.

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker. indgår i arsenalet af muligheder for taktisk spil. Først og fremmest benyttes den hæmmede bevægelighed til at angribe den bundne brik med flere brikker, indtil modparten ikke længere er i stand til at

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

RTG Frederick Ertel

RTG Frederick Ertel Park robotten Robot Kom/it afsluttende opgave. Valg af opgave og retning Jeg valgte at arbejde med udemiljø. Derefter valgte jeg at arbejde med automatisering og kampagne ved at designe en robot, der både

Læs mere

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok.

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok. Teknisk analyse for de fundamentalt orienterede investorer. Langt hovedparten af de investorer der har en merkantil uddannelse, benytter sig hovedsagligt eller udelukkende af fundamental analyse. De splitter

Læs mere