Tema-F3 Virusinfektioner Modul b10 E08

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema-F3 Virusinfektioner Modul b10 E08"

Transkript

1 Forelæsningen tager udgangspunkt i læge Peter Ludvig Panum s observationer fra mæslingeepidemien på Færøerne i Panums arbejde blev en hjørnesten i vor forståelse af epidemiske sygdomme, hvor han leverede afgørende evidens for contagieteorien i modsætning til miasmeteorien og påviste at mæslingeinfektion giver anledning livslang immunitet. Forelæsningen vil fremdrage iagttagelser fra Panums arbejde, som illustrerer centrale elementer i virus måde at fremkalde sygdom såvel som immunsystemets måde at håndtere denne trussel på. Vi kommer ind på sygdommen mæslinger, på begreber som smitteveje, inkubationstid, symptomer, epidemibegrebet, og introducerer til det innate og det adaptive immunsystems måde at takle virus på. Som forberedelse kan du fx læse Schaecter kap. 7, 31 og 34. Kap 7 Adaptiv Immunity Mennesket har 2 slags immunsystem: Det medfødte immunsystem Det erhvervede immunsystem Det medfødte immunsystem bruger begrænset mængder af receptorer for at detektere mikroorganismer. De er pattern recognition receptor f.eks. Toll-like receptor Det erhvervede immunsystem har til gengæld leukocytter kaldes lymfocytter, der har stort kapacitet til at generere et stort antal antigen-specifikke receptorer via random genrearrangement. B-lymfocytter genererer B-celle receptorer (BCRs) og T-lymfocytter genererer T-celle receptorer (TCRs). I modsætning til det medfødte immunsystem har det erhvervede immunsystem evne til at huske tidligere eksponeringer med mikroorganismer, så det hurtigt kan huske og fremkalde en respons, hvis kroppen igen udsættes for samme mikroorganisme. Celler i det medfødte immunsystem er morfologiske anderledes. Celler i det erhvervede immunsystem har forskellige størrelse og de er specifikke hvad angår deres receptorer. Der findes forskellige molekyler som beskrives følgende: B-lymfocytter bliver aktiveret og bliver til plasmaceller der producerer og secernerer immunoglobuliner. Der er globulære molekyler, der findes i blodet og i vævsvæske. Antistof er en immunoglobulin der binder sig til en kendt epitope eller ligand. Antigen er f.eks. mikroorganisme T-celler har receptorer, TCRs, som genkender og binder antigener men er anderledes end antistoffer. Andre molekyler der er associeret med og assisterer TCRs i antigen genkendelse, er CD3, CD4 og CD8 HLA molekyler er produkter af genetisk loci i major histocompatibility complex (MHC), der koder proteiner af 3 forskellige typer MHC klasse I, II eller III molekyler. Cytokiner er proteinmolekyler der fungerer som messengers mellem cellerne. Komplementsystemet består af proteiner, der er involveret både i det medfødte og erhvervede forsvarsmekanisme.

2 Immunoglobulin Immunglobulin består af 4 polypeptider: 2 identiske light (L) og 2 identiske heavy (H) glykoproteinkæder lænket sammen af disulfid bindinger. Der er 5 typer af heavy kæder: α, δ, ε, γ og µ, der bestemmer isotyper: IgM, IgD, IgG, IgE og IgA. Ligeledes er der 2 typer af light kæder: ĸ og λ. IgG er den eneste isotype, der kan passere placenta og træder ind i fostrets cirkulation. IgG beskytter nyfødte babyer til deres eget immunforsvar etableres omkring 6. måned. IgM og IgG kan aktivere komplementsystemet. IgA findes i tårer, saliva og brystmælk og er vigtig i immunologisk funktion i mavetarmkanalen og luftvejene og bidrager med en del beskyttelse. Heavy og light kæder kan yderligere deles i nogle regioner. Light kæde indeholder 2 regioner: en variabel (V L ) og en konstant (C L ), mens den heavy kæde indeholder en variabel (V H ) og 3-4 konstante (C H 1, C H 2, C H 3 og nogle gange C H 4). Der er de konstante regioner, der bestemmer immunoglobulinernes isotype. Variable regioner som navnet siger, varierer en del i aminosyrernes sekvens i immunoglobulin molekyler. Disulfid binding linker den heavy og light kæder sammen, og kombinationen af V H og V L region bestemmer binding af en specifikke epitope. Disulfid binding linker også de 2 heavy kæder sammen. Når epitope binder sig til det binding site, medfører det konformationel forandringer i Fc region, der trigger en række biologiske aktiviteter inkl. aktivering af klassiske aktiveringsvej i komplementsystemet og binding til neutrofile, lymfocytter, makrofager og dendritiske celler. Immunologer har regnet ud at et erhvervede immunsystem har evne til at genkende og respondere på mere end epitoper. DNA kromosomal rearrangement er ansvarlig for immunoglobulinernes mangfoldighed. Mangfoldighed er yderligere tilføjet ved et enzym, terminal deoxyribonucleotidyl transferase (TdT), der enten fjerner eller tilfører nukleotider mellem V, D og J gener i en proces kaldes junktionel mangfoldighed. Hver B-celle syntetiserer et specifik immunoglobulin. T-celler T-celle receptor, TCRs, er en heterodimer bestående af αβ eller γδ polypeptid par. Som immunoglobuliner indeholder hver polypeptid ligeledes en enkel variabel region men kun en enkel konstant region. En αβ TCR er associeret med et transmembran molekyle, enten CD4 eller CD8, der stabiliserer interaktion af TCR med dens ligand og med CD3 kompleks. TCR binder kun antigener, hvis de bliver præsenteret af MHC klasse I eller II. T-celler af γδ-kæden udtrykker hverken CD4 eller CD8 og deres funktion er lidt ukendt.

3 TCR er også genereret af gen rearrangement og rekombination på samme måde som immunoglobuliner og producerer heterodimer bestående af enten α kæde og β kæde (αβ TCR) eller γ kæde og δ kæde (γδ TCR). I modsætningen til immunoglobuliner øges TCRs mangfoldighed ikke ved at tilføje ekstra nukleotider ind under T-celle proliferation. Tilføjelse af ekstra nukleotider er også medieret af TdT som i immunoglobuliner. HLA Molekyler fra MHC, også kendt som HLA, er vigtig for immunitet. MHC klasse I molekyler er fundet i alle kerneholdige celler. Der udtrykkes gener ved hver af de 3 loci: HLA- A, HLA-B og HLA-C, der er meget polymorfiske med mere end 100 mulige alleler ved hver locus. Deres funktion er at præsentere de intracellulære antigener. MHC klasse II molekyler er αβ heterodimer, afsløret på overfladen af nogle få celler: dendritiske celler, makrofager, B-celler, thymus epithelial celler og nogle aktiveret T-celler. αβ er ikke det samme som for TCR. MHC klasse II polypeptider er kodede af gener med HLA-DP, HLA-DQ og HLA-DR regioner. I hver region er der α og β loci. Deres funktion er at præsentere de ekstracellulære antigener. Antigener der findes ekstracellulært, bliver fagocyteret, pakket i fagocytiske vesikler, fusionerer med lysosomale vesikler for at forme fagolysosomer, der enzymatisk degraderes til peptider, som kan derefter præsenteres af MHC klasse II molekyler. MHC klasse III er diverse komponenter af komplementsystemet især C2, C4 og regulatorisk faktor B (Bf). CD Der er beskrevet mere end 250 CD molekyler. De vigtigste i forbindelse af erhvervede immunsystemet nævnes her: CD3 kompleks: er associeret med TCR. Det består af 6 polypeptider og funktionen er at støtte TCR og er involveret i transmembran signalering. CD4 er et enkelt kædet molekyle på celleoverfladen, medlem af immunoglobulin supergene familie og udtrykkes hos 2/3 del af mature T-celler. De kaldes også for T-hjælpeceller. Deres funktion er at genkende peptider præsenterede af MHC klasse II. CD8 er 2-kædede molekyle på celleoverfladen bestående af homodimer (αα) eller heterodimer (αβ) udtrykkes hos 1/3 del af mature T-celler. De genkender peptider præsenteret af MHC klasse I. De er også kendt som cytotoxic T (Tc) og suppressor T (Ts) celler. Cytokiner Cytokiner fungerer som kemiske messenger. De er involveret i både det medfødte og erhvervede immunsystem. De er lav-molekylær molekyler og initierer vækst, differentiering og maturation af celler og enten fremmer eller hæmmer inflammation af vævet. Det medfødte immunsystem har udtrykt pattern recognition receptorer på celleoverflader, hvis funktion er at genkende de fremmede strukturerer på mikroorganismer. Det erhvervede immunsystem bruger til gengæld antigen-specifikke receptorer (TCRs og BCRs) der er genererede af gen rearrangement og rekombination.

4 T-celler T-celler dannes i knoglemarven, hvorefter de via cirkulation når til thymus. Disse thymocytter, som man kalder dem, udtrykker hverken TCR eller CD4/CD8 molekyler. De kaldes derfor for dobbelt-negative (DN) celler. DN celler prolifererer i thymus i subkapsulær region, og både αβ TCR og CD4/CD8 udtrykkes. Man kan kalde dem nu dobbelt-positive (DP) celler. αβ DP celler går dybere i thymus for at dø indenfor 3-4 dage, medmindre deres TCRs genkender en MHC klasse I eller II molekyle på thymus dendritiske celler. Denne proces er kendt for positiv selektion. DP thymocyt genkender MHC klasse I, omdannes til CD8, mens den anden der genkender MHC klasse II, omdannes til CD4. Thymocytter der interagerer for kraftige med pmhc komplekset (et peptid, der sidder på bindingsstedet i MHC), bliver selektivt afvist og de undergår programmeret celledød, apoptosis. Det er en proces kendt som negative selektion. Thymocytter der overlever selektion, migrerer til lymfoid væv og organer. B-celler Kun B-celler og plasmaceller syntetiserer immunoglobuliner. De opstår fra en pluripotent hæmatopoietisk stamcelle i knoglemarv. B-celler deles i 2 linier: B-1 og B-2. De migrerer ikke til thymus, men forbliver i knoglemarven. Funktion af B-1 celler er ikke fuld forstået, men man ved at de secernerer IgM antistoffer og refererer til naturlige antistoffer. B-2 celler opstår efter neonatalt periode og findes i lymfoid organer og væv. Der foregår mest gen rearrangering i B-2 celler end B-1 celler og det giver dem en breder immunologisk specificitet og affinitet. Ustimulerede B-2 celler producerer kun lidt immunoglobuliner, hvilke kun stiger hvis de bliver stimuleret af T-hjælpeceller, der får B-2 celler til at differentiere til antistof-secernerende celler. B-celle-udvikling reflekterer forandringer i genaktivitet (Rag-1 og Rag-2) i cellen. Rag-1 og Rag-2 er ansvarlige for kromosomal rearrangement af V, D og J gener for at forme V H region. Først syntetiserer pro-bcelle µ-heavy-kæde, som bliver afsløret på overfladen af cellen sammen med surrogate light kæder, hvor de danner en monomer-like struktur. Hermed er der dannet pre-b-celle. Det sidste stadie i pre-b-celle kommer når ĸ og λ light kæder erstatter surrogate light kæder. Immature B-celler syntetiserer både δ heavy kæder og µ heavy kæder og afslører både IgD og IgM på celleoverfladen, og bliver til mature B-celle. Det foregår i lymfeknuder. For yderligere differentieringen og aktiveringen kræves der binding af epitope og T-celle interaktion. Ved aktiveringen dannes den om til plasmacelle. T-celle aktivering Som nævnt tidligere genkender det erhvervede immunsystem fremmede antigener via TCRs. Antigen præsenterende celler fanger mikroorganismer eller deres produkter fra ekstracellulærvæsken via fagocytose eller makropinocytose og putter dem i cytoplasmatiske vesikler. Disse cytoplasmatiske vesikler fusionerer med endocytiske vesikler og danner fagolysosome, hvor lysosomer nedbryder mikroorganismer til små fragmenter. De går sammen med vesikler med MHC klasse II-invariant kæde fra endoplasmatiske reticulum. Exocytiske vesikler med pmhc klasse II bliver transporteret til overfladen, som kan genkendes af TCRs af CD4 T-celler. Nogle mikroorganismer f.eks. virus undviger endocytiske vesikler og kommer direkte ind i cytoplasmaet. Ubiquitin binder sig til mange af disses proteiner og mærkerer dem for enzymatisk degradering af

5 proteasom. Proteolytiske fragmenter bliver transporteret til endoplasmatiske reticulum af en heterodimer, TAP-1 og TAP-2 og bliver loadede i MHC klasse I kompleks. Exocytiske vesikler med indeholdende pmhc klasse I bliver transporteret til celleoverfladen til afsløring og genkendelse af TCRs af CD8 T-celler. Interfasen mellem antigen præsenterende celle og naiv T-celle kaldes for den immunologisk synapse, som opstår når TCR genkender pmhc. Formationen af pmhc-tcr-cd4 eller (CD8) kompleks bidrager med det første signal gennem TCR-associeret CD3 kompleks til T-cellen. Dette signal er vigtigt for at stimulere en naiv T-celle til at proliferere og differentiere. Det andet signal kommer af costimulerende molekyler, er der vigtigt for T-celle aktivering. Begge signaler initierer intracellulære signalering kaskade, der forårsager aktivering af en eller flere transskriptions faktorer til at lave gen transskription. Uden costimulation T-cellen enten responderer ikke eller de undergår apoptose. Aktiveringen af transskriptions faktorer leder til cytokine syntese, T-celle proliferation og differentiation. CD4 T-celler kan mature i 2 retninger: den ene retning responderer til intracellulære patogene af aktiverede fagocytiske celler. Disse celler er kendt som Th1 celler. T-celler der maturer i den anden retning, responderer til ekstracellulære patogene ved at stimulere B-celler til at differentiere til antistof-secernerende plasmaceller. Disse T-celler kaldes for Th2 celler. Når den naiv T-celle bliver aktiveret gennem det immunologiske synapse, secernerer den en række cytokiner og udtrykker overfladiske cytokine receptorer, og bliver til Th0 celle. Videre udvikling er afhængig af signalet der kommer fra antigen præsenterende celle i form af cytokiner og costimulatoriske signaler. Hvis det drejer sig om mikroorganisme med lipopolysakkarider (LPS), vil APC udskille interleukin-12 og Th0 celler udvikles til Th1 celler som selv udskiller interferon-γ. Disse celler er mediatorer for celle-medierede immunrespons. Hvis APC secernerer interleukin-4, bliver Th0 celler til Th2 celler, der producerer cytokiner der er ansvarlige for vækst og stimulation af B-celler og deres differentiering til plasmaceller. Når CD8 T-celler møder pmhc klasse I på en inficerede celle, undergår de også proliferation og differentiering. De differentieres til cytotoxiske T lymfocytter (CTL). Disse lymfocytter indeholder 2 slags granula: perforin og granzymes (serine protease). B-celle aktivering I modsætning til TCRs, kan BCRs godt binde opløsninger fremmede molekyler uden tilstedeværelse af antigen præsenterende celle. BCR kompleks af mature B-celler indeholder membranbindende IgM og IgD monomerer associerede med Igα og Igβ molekyler. Cytoplasmatiske haler af Igα og Igβ molekyler indeholder ITAM motifs, der fosforyleres og bidrager med det første signal til B-celler. BCR binding initierer endocytose og enzymatisk degradation. B-celler fungerer også som APC for TCR genkendelse af CD4 T-celler. T-B-celle kommunikation er vigtig, da T-celle signalering inducerer B-celle proliferation og differentiation og i tilstedeværelse af interleukin-4 differentieres til antistof producerende plasmacelle.

6 Funktion af det erhvervede immunsystem Man kan sige at det erhvervede immunsystem arbejder med 2 arme for at tilintetgøre mikroorganismer. Den ene arm kaldes for humoral immunrespons produceret af B-celler og plasmaceller. Deres antistoffer binder sig til epitoper og hæmmer spredning via immobiliseringen (agglutination) og hæmmer deres binding til værtceller (neutralisering) og fremmer fagocytose og clearence (opsonization) og ødelæggelse af dem via komplementsystemet (den klassiske aktiveringsvej) eller via leukocytter (antistof-afhængig celle-medierede cytotoxicitet). Agglutination er når antistoffer binder sig til mikroorganismer og forårsager aggregat (lattice) formation i en reaktion. Agglutination har den effekt hindre mikroorganismernes mobilitet og spredning gennem kroppen, inden de træder ind i vævet, celler og væske. Af antistoffer drejer det sig om IgM og IgA fordi de indeholder hhv. 10 og 4 bindings sites. Hvis der er nok med IgG, kan den også agglutinere mikroorganismer. Neutralisation beskriver processen af bindingen af antistoffer til mikroorganismernes epitoper, og hæmning af deres evne til at binde sig til og entreen i værtcellen. Det drejer sig mest om IgG og IgA. Opsonization er når antistoffer binder sig til mikroorganismer og markerer dem for destruktion af fagocytter, dvs. den øger fagocytternes aktivitet. Fagocytter såsom makrofager, dendritiske celler og neutrofile har FcRs (receptorer) for Fc-enhed på antistoffer. Når antistoffer har bundet sig til epitopen, sker der en konformational ændring i Fc region. Fagocytter med FcRs genkender den ændrede Fc (og ikke immunoglobulin) og binder sig til den og initierer fagocytose af FcR-antistoffer-mikroorganisme kompleks for enzymatisk degradation af fagolysosomer. Den klassiske aktiveringsvej af komplementsystemet beskriver antistoffernes binding til mikroorganismen, og markerer den for destruktion via facilitering af tiltrækning og binding af komponenter fra komplementsystemet. Det drejer sig om IgM og IgG der faciliterer binding. Slutningen af den klassiske akriveringsvej producerer medfører formation af membran attack kompleks. Antistoffernes binding til mikroorganismer kan også tiltrække NK-celler og eosinofile celler med FcRs, hvor de sidste nævnte celler tilføjes hvis der drejer som om infektion med orme. De binder sig til mikroorganismer, identificeret af IgA og IgG og via cytolytiske og inflammatoriske mekanismer dræber dem. Processen kaldes for antibody-dependent cell-mediated cytotoxicity (ADCC). Den anden arm kaldes for celle-medierede immunitet, hvor leukocytter møder mikroorganismer ansigt til ansigt og tilintetgør dem. Celle-medierede respons er kontrolleret og regulerede af T-celler enten direkte via cytotoxiske T-lymfocytter eller direkte via andre leukocytter. Delayed-type hypersensitivity (DTH) beskriver tidligere aktiverede Th1 celler der kan genkende pmhc klasse II og bliver reaktiveret. De secernerer cytokiner og kemokine der øger MHC klasse II udtryk, enzymer og reaktive oxygen produceret af makrofager. Makrofager bliver til dræbermaskine, og tilintetgør mikroorganismer samt det omkring liggende raske celler.

7 CTLs binder direkte til inficerede celler og frigør perforin og granzymes der hhv. perforer cellemembranen, og træder ind i cytoplasmaet og får cellen til at begå selvmord ved at destruere dens eget DNA, apoptosis. Apoptosis er en vigtig mekanisme, hvor der ikke kun destrueres inficerede celles eget DNA, men også DNA af mikroorganisme i cellen, og der hæmmes spredning af infektionen. Tolerance Regulatoriske T-celler (Treg) sikrer afbalancerede immunreaktioner over for såvel kroppens egne celler og bakterieflora som over for fremmede antigener, og de hæmmer derved udvikling af autoimmune sygdomme. De udtrykker både CD4 og CD25. Regulatoriske mekanismer kan undertrykke værtens immunrespons og samtidig facilitere progressionen af malign sygdom og etablering af latent infektion. Regulatoriske T-celler dannes i thymus, men T-celler med regulatorisk funktion kan også opstå i perifere væv, og den regulatoriske funktion kan videregives til andre T- celler. Dette betegnes som infectious tolerance. Autoimmune sygdomme skyldes et ubalanceret immunrespons, hvor en absolut eller relativ defekt i de regulatoriske mekanismer formentlig spiller en afgørende rolle for udvikling af sygdommene, bl.a. reumatoid artritis, type 1-diabetes mellitus, multipel sklerose og kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Dyrestudier tegner et lovende billede af brugen af regulatoriske T-celler i behandlingen af patienter med disse sygdomme, enten ved ex vivo-opformering af cellerne eller ved hjælp af behandlinger, som lokalt i målorganet inducerer regulatorisk funktion. Anergy er et begreb i immunobiology, der beskriver en manglende reaktion fra kroppens forsvarssystem mekanismer til fremmede stoffer, og består af en direkte induktion af perifer lymfocyt tolerance. En person i en tilstand af anergy ofte viser, at immunsystemet er ude af stand til at montere en normal immunrespons mod et specifikt antigen, som regel et selvstændig antigen. Lymfocytter siges at være anergic når de undlader at reagere på deres specifikke antigen. Anergy er en af tre processer, der fremmer tolerance induktion, om ændring af immunsystemet til at forhindre selvstændige destruktion. Immundefekt En immundefekt er en manglende, fejlagtig eller svækket funktion i det normale immunforsvar. Immunforsvaret er meget kompliceret i sin opbygning med mange muligheder for fejl. Der findes derfor en række forskellige immundefektsygdomme. Nogle er forholdsvis almindelige, andre er uhyre sjældne. Immundefektsygdomme kan have alle sværhedsgrader, afhængigt af hvilke dele af immunsystemet, der mangler eller virker utilstrækkeligt. Nogle immundefektsygdomme omfatter hele, eller størstedelen af, immunapparatet. Disse sygdomme vil derfor naturligvis være meget alvorlige. Andre immundefektsygdomme omfatter kun mindre betydende dele af immunapparatet og vil derfor have et langt lettere forløb.

8 En primær immundefekt er som oftest medfødt og genetisk betinget, men kan også opstå senere i livet, uden at der er nogen forklaring på det. En sekundær immundefekt er en følge af en påvirkning udefra. Sekundære immundefekter ses typisk i forbindelse med medicinsk behandling af kræftpatienter (kemoterapi), fordi de midler, der anvendes, både standser kræftcellernes vækst og produktionen af immunforsvarets celler i knoglemarven. Autoimmune sygdomme er sygdomme, hvor immunforsvaret angriber kroppens egne celler. Immundefektsygdomme behandles forskelligt, alt afhængigt af, hvad der er årsagen til sygdommen. Handler det om svære tilfælde af T-celle-defekter kan knoglemarvstransplantation komme på tale. For de immundefektsygdomme, der skyldes B-celledefekter, kan en livslang behandling med indgift af immunoglobulin komme på tale. Denne indgift af immunoglobulin kan dels ske i form af infusion i forbindelse med hospitalsophold af typisk 4-6 timers varighed, eller den kan - for større patienter - gives ved hjælp af særligt apparatur, således at patienten - hjemme - selv sørger for hyppigere, men mindre, injection under huden. Handler det om patienter med T-celledefekter behandles disse med vækstfaktor (G-CSF), som dagligt (eller hver 2-3 dag) injiceres under huden (enten af patienten selv, eller forældrene). Denne behandling bevirker at antallet af granulocytter normaliserer sig selv. For næsten alle immundefektsygdomme vil en hyppig anvendelse af antibiotika komme på tale, til tider en vedvarende, forebyggende behandling med f.eks. penicillin. Herudover bør der tages hensyn til den enkelte immundefekte patients almindelige livsvilkår: Fælles for alle immundefektpatienter er deres større modtagelighed overfor infektioner. Udsættelse for smitte skal så vidt muligt undgås, men samtidig skal den enkelte patients tilværelse helst forme sig så normalt som muligt. I den tidlige barnealder frarådes ofte institutionsophold (især vuggestue), mens skolegang helst skal foregå normalt. Der foregår til stadighed forskning i immundefektsygdomme og deres behandling, og for visse af sygdommene, kan fremskridtene inden for genteknologi (genmanipulation) være et håb for bedre behandlings- (helbredelses?) muligheder. Hypersensitivitet Hypersensitivitet (allergi) er en defekt i immunforsvaret. Defekten består i, at kroppen overreagerer, når den bliver præsenteret for allergenet som er det, man er overfølsom for. Det kan f.eks. være kattehår, der får musklerne i luftvejene til at trække sig sammen, så der bliver mindre plads til luftpassagen, eller pollen fra træer, der generer øjnene. Der findes fire forskellige typer hypersensitivitet. Type 1:

9 Det foregår hurtigt, sekunder til nogle få timer. Antigen bindes til IgE på mastceller og basofiles overflade og trigger frigivelse af histamin og heparin. Der trigges også frigivelse af granula, der indeholder nogle mediatorer, der forårsager trombocytaggregering, vaskulær permeabilitet og bronchokonstriktion. Type 2: Er forårsaget af komplementsystemet via den klassiske aktiveringsvej af IgG eller IgM og leder til lysis af cellen. Type 3: Her dannes komplekser af antistof-antigen, der cirkulerer i blodbanen og træde ud i vævet f.eks. glomeruli, led m.m. I vævet aktiverer komplekset interagerer og aktiverer komplementsystemet og inducerer en inflammatoriske reaktion. Type 4: Antistoffer er ikke direkte involveret i type 4, men pga. inflammatoriske reaktioner fra celle-medierede immunrespons er de indirekte involveret. Det mest almindeligt f.eks. type 4 er positiv hudtest for tuberkulose (Mantoux reaktion). Andre reaktioner kan komme af medicin, toxin, vacciner, kosmetik, poison ivy. Kap 31 Biology of Viruses Til forskel fra de andre infektiøse agenter, er virusser intracellulære parasitter, der bruger værtens materiale til at replicere. De har meget små størrelser, ses med elektronmikroskopi (størrelsesorden med mycoplasmaer og klamydia), og de kan være meget simple til meget komplekse. De små virusser koder for 3-4 proteiner, mens de store kan kode mere end 100 proteiner og enzymer. Den kan via værtcellens receptor binde sig til cellen og trænger i cellen enten via endocytose eller penetretion. Inden i cellen syntetiserer den virale proteiner og nukleinsyrer. Ved cellelysen bliver de nye viruspartikler frigjort. Man kan få infektion med virus enten fra mennesket eller miljø hhv. direkte kontakt eller aerosolerne/gastrointestinalt. Der er altid en inkubationstid, hvor virus replikerer sig, inden udbrud af virus. Den består af en enkelt eller dobbelt strenget RNA eller DNA omgivet af et kapsid. Nogle virus er omgivet af en ekstra kappe ovenpå kapsidet. Nogle kappe kan indeholde proteiner inkluderende matrix (M) protein, der findes på den indersiden af kappe og er i kontakt med kapsidet. På ydersiden af membranen protruderer glycoproteiner og former strukturer som spikes. Der findes flere forskellige viral enzymer. Enzymer der laver virus-specifikke mrna, er en RNA-afhængig RNA polymerase, hvis genomet er RNA eller DNA-afhængig RNA polymerase, hvis genomet er DNA. Retrovirus indeholder RNA-afhængig DNA polymerase kendt som reverse transcriptase.

10 Andre enzymer er kendt som capping enzymer, der modificerer viral mrna ved deres 5 ende ved at tilføje methylguanosine cap, og enzymer der tilføjer polyadenylat ved 3 ende. Virus replikation Den første trin ved viral infektion er at hæfte sig fast på værtcellen, absorption. Absorption er temperatur uafhængig og kræver ikke energi. Tilhæftningen foregår ved spikes på ydersiden af kappe. Virusser har adskillige receptorer, der giver dem mulighed for at invadere flere forskellige celler. Nogle virusser som f.eks. adenovirus har ikke en kappe. Den trænger ind i cellen via receptor-medieret endocytose og træder ind i cytoplasmaet pakket i endocytiske vesikler. Og dog findes der også virusser der ikke behøver endocytiske vesikler, og trænger bare ind til cytoplasmaet direkte. Efter virus er kommet ind i cytoplasmaet, frigøres den fra kapsidet, så den er tilgængelige for cellulær transskription og translation. Fjernelse af kapsidet foregår enten spontant eller via værtcellens enzymer. I celler, der er inficeret af adenovirus, herpesvirus, papillomavirus og polyomaviruses, foregår der transskription af viral DNA til mrna og er afhængige af værtcellens enzymer. Virusser med dobbeltstrenget RNA genom f.eks. rotavirus og reovirus indeholder virus-kodet RNA-afhængigt RNA polymerase der transskripterer enkelt-strenget positive-sense RNA ved at bruge negative-sense streng af dobbelt-strenget RNA segment som template. Virusser unden kappe kan blive frigjort fra værtcellen ved lyse af cellen. Lyse af cellen inkluderer hæmning af syntese af cellens makromolekyler, uorganisering af cytoskelettet og ændring af værtcellens membran. Membranens uorganisering kan skyldes øget cellens permeabilitet og frigørelse af proteolytiske enzymer fra lysosomer. Virusser med kappe bliver frigjort ved budding. Det behøver ikke være dødelig for værtcellen. Virusser er også i stand til at inducere apoptose af værtcellen. I nogle tilfælde fungerer apoptose også som en antiviral beskyttelse til at reducere virus replikation enten af ødelæggelse af virus-inficerede celler eller af reduktion af inflammatoriske respons pga. infektionen. Nogle virusser kan fremkalde infektionen uden replikationen. Disse kræver dog tilstedeværelse af en anden virus. F.eks. Hepatitis delta virus kræver coinfektion med hepatitis b virus (HBV). Uden den kan delta virus ikke fremkalde infektion. Der findes en anden form for virus, bakteriefag, der inficerer bakterier.

11 Viral infektion Man skelner mellem akut infektion, latent infektion og kronisk infektion. I den akutte infektion replikerer virus mange gange og resulterer i celledød, hvor replikation finder sted. Af eksempler kan der nævnes poliovirus og influenza virus. I den latente infektion skyldes DNA virus eller retrovirus. Den replikerer sig sammen med værtcellen. Af eksempler kan der nævnes herpes simplex virus type 1. Ved reaktivering af HSV-1 resulterer det forkølelsessår. Latent infektion med retrovirus kan resultere i transformation af cellen, så den bliver til cancer. Kronisk infektion er ofte forårsaget af RNA virus, hvor virus bliver ved at replikere uden at det forårsager destruktion af værtcellen. Virus er ofte mutateret, og immunforsvaret er ikke i stand til at bekæmpe infektionen. F.eks. HBV kan give en kronisk infektion i lever, som med tiden kan resultere i hepatitis og evt. levercancer. Man kan blive smittet på forskellige måder: Respiratorisk rute Smitten sker via aerosoler eller dråber i luften. Det kommer af nys eller hoste. En hoste kan generere op til aerosoler og nys kan helt op til 2 millioner. Dog er det ikke alle virus der kan smittes på den måde. Epstein virus kan blive med spyttet, og nogle virus kan spredes i dagplejen f.eks. ved at lege med kontaminerede legetøj. Rhinovirus der forårsager almindelig forkølelse, spredes via urene hænder (ukontamineret). Gastrointestinal rute Man får viral infektion, når man spiser eller drikker kontaminerede mad eller væske, dårlig hygiejne mm. Man er ellers udstyret med mange forsvarsmekanismer netop til at beskytte os selv med disse infektioner. f.eks. mavesyren kan inaktivere syre-labile virus som rhinovirus. Galden kan ødelægge kappen på flere af virus. Protealytiske enzymer og antistof IgA beskytter også mavetarmkanalen. Nogle virusser kan passage gennem mucosal barriere medieret af M-celler, også kendt som Peyer pathes. Transkutane rute Stratum corneum af huden bidrager med beskyttelse mod entre af virusser. Nogle virusser kan dog komme ind enten via et stik eller bid. Seksuel rute Via denne rute er det smitte med CMV, HBV, HSV og HIV der kan forekomme. Inkubationstid er forskellige for de diverse virusser. F.eks. få dage til influenza virus, en uge til varicella, måneder til hepatitis og år til prioner. Det er ikke altid at man kan observere symptomerne.

12 Virusser der spredes gennem nerver er HSV, rabies virus, poliovirus og VZV. Rabies virus trænger ind i nerven gennem motorpladen, bruger acetylkolin receptoren. Rabies inficerer også muskulaturen og spredes gennem motor og sensoriske neuroner til spinalkord. Det olfactoriske system repræsenterer en speciel vej for neural smitte. HVS, poliovirus, rabies virus og nogle andre virusser kan give CNS infektion via denne vej. Denne vej kan muligvis også forklare lokalisation af HSV i orbitalfrontal og medial temporal cortex ved HSV encephalitis. Værtens forsvarsmekanismer Både det medfødte og erhvervet immunsystem er involveret i at bekæmpe virus infektionerne. Den vigtigste er den celle-medieret immunitet. Hvis man har defekt i celle-medieret immunitet, men normal kapacitet til at danne antistoffer, tager det lang tid at bekæmpe infektionen. Antistoffer (humoral immunitet) er ikke særlige effektive når det gælder bekæmpelse af en akut viral infektion, men de er vigtige i at forhindre reinfektionen. Fagocytose af neutrofile spiller ikke så stor rolle i bekæmpelse af virusser, mens makrofager er meget involveret og kan begrænse spredningen af infektionen i organismen. Det medfødte system genkender makromolekyler på patogene celler (pathogen-associated molecular patterns). Toll-like receptorer på diverse celler bliver aktiveret af virale komponenter f.eks. dobbelt-strenget RNA og viral glykoprotein, trigger inflammatoriske respons, sekretion af cytokine og interferon og aktiverer det erhvervet immunsystem. Dræberceller (NK-celler) er en af de første der bliver aktiveret ved viral infektion. De er store granulære lymfocytter, der genkender virus-inficerede celler partikler og dræber dem. De er især vigtige for kontrol af CMV og andre herpes virus infektioner. T-celler CD8 er også vigtige. De bliver aktiveret ved præsentationen af antigenet via makrofager eller andre antigen-præsenterende celler (MHC klasse I) Interferoner er kodet af værtceller. Deres syntese er induceret af virusser og andre proinflammatoriske agenter. Interferoner hæmmer virus replikation indirekte ved at inducere syntese af cellulære proteiner der hæmmer proteinsyntese. Der findes 3 slags interferoner: α, β og γ. Leukocytter producerer mere end 1 dosin interferon-α. Fibroblaster og epithelial celler producerer interferon-β, hvor 30 % er homolog til interferon-α. Interferon-γ er induceret af aktivering af T-celler af specifikke antigener. Virusser kan også aktivere både den klassiske og den alternativ vej i komplementsystemet ved fravær af antistoffer. Dog spiller komplementsystemet rolle kun i nogle få viral infektioner hos dyr. Hos mennesket er det ikke essential for bekæmpelse af viral infektioner. Diagnostisk af virusinfektioner Påvisning af virus

13 Dyrkning: det foregår langsom, kræver celledyrkningsfaciliteter og mange celletyper for at diagnosticere alle almindelige forekommende virus. Ikke alle virus kan dyrkes. Antigendetektion: den er hurtig, sensitiv, afhængig af antistoffet. Den kræver tilstedeværelse af store mængder virus, er derfor mindre sensitiv end dyrkning. Det er let at udføre. Gen-detektion (ex: PCR): hurtig, kan påvise virus, som ikke kan dyrkes eller påvises med immunologiske metoder. Den er til gengæld vanskelig at håndtere, og kræver speciel indrettede rum. Der er risiko for både falsk positive og negative reaktioner. Celle/vævsmorfologi: indirekte bevis for tilstedeværelse af virus. Den kan anvendes sammen med immunologiske eller gen-teknologiske metoder. Elektronmikroskopi Kap 34 Paramyxoviruses: Measles Virus and Respiratory Syncytial Virus Paramyxovirusser forårsager mæslinger og respiratoriske infektioner hos børn. De har en enkelt-strenget negative sense RNA genom og har RNA-afhængig RNA polymerase. De har en fedtopløselig kappe, som er deriveret fra værtcellen. I deres membran er der glukoproteiner, der er vigtig for at bestemme deres virulens. En viral RNA-afhængig RNA polymerase er krævet for at lave både mrna og positiv-sense RNA kopier af genomet, der bruges til at lave negativ-sense RNA for nye infektiøse virus partikler. Mæslinger Mæslinger er en virussygdom af de mest smittefarlige. Den forårsages af et virus man kalder morbilli virus. Mæslinger regnes nok for den mest ubehagelige og den farligste af de børnesygdomme, der giver udslæt. Det er på grund af de komplikationer i form bakteriel eller viral pneumonier, der kan støde til. Efter at MFR-vaccinationen (mæslinger, fårehunde, røde hunde) er indført i børnevaccinationsprogrammet er sygdommen blevet meget sjældent. I Danmark kan man i praksis næsten udelukkende smittes, hvis man færdes i uvaccinerede miljøer. I mange lande er mæslinger derimod ikke så sjældent, så der kan man lette udsættes for smitte. Mæsling-virus indeholder et RNA genom, der koder for 8 proteiner. Den har et nucleokapcid, fosfoprotein og polymerase proteiner. M protein er lokaliseret i den indre del af kappen. Den har 2 vigtige glukoproteiner i kappen, hæmagglutinin (H), der har en funktion at binde sig til værtcellen, og F protein, der fusionerer viral kappen med værtcellen og faciliterer genomets entre ind i cellen. F protein faciliterer også celle-celle fusion mellem inficerede celler og raske celler. Mæslingesmitten overføres ved dråbeinfektion. Alle der er tidligere har haft mæslinger eller er vaccineret mod mæslinger, kan smittes. Er man blevet smittet med mæslinger, kan man smitte andre fra 7-8 dage efter, at man selv er blevet smittet før sygdommen bryder ud til udslættet er svundet eller mindst 4 dage efter dets frembrud. Mæslinger smitter derimod ikke gennem genstande eller sygdomsfrie personer.

14 Virus replikerer i respiratorisk luftveje, herfra spredes den til lymfeknuder, tonsiller, lunger, mavetarmkanalen og milten (primær viræmi). Den anden viræmi viser sig ved systematisk symptomer og udslæt. Infektion i epithelial celler i næsen og konjunctiva bliver til store celler, mens endothelial celle infektion medfører vaskulær dilatation og høje vaskulær permeabilitet. Komplikationer som pneumonier, diarre og encephalitis (1 ud af 1000 børn) kan forekomme. Børn der mangler A vitamin, kan få øjensygdom, og er vigtig årsag til blindhed pga. mæslinger i Afrika og India. Antistoffer (IgM og senere IgG) mod morbilli virus er vigtige for beskyttelse mod sygdomme og kan spille en rolle i clearence af akut infektion. Dog er cellulære immunitet mest vigtig her til clearence af infektion end humoral immunitet. Den største bivirkning man ser efter infektion med mæslinger, er leukopeni. Der findes 2 receptorer for morbilli virus: CD46 udtrykt på epithelial celler og SLAM udtryk på B-, T-lymfocytter og dendritiske celler. Interaktion med virussen medfører hermed en dæmpning af immunforsvaret. Virussen nucleokapsid protein binder sig til en inhibitorisk immunoglobulin receptor på B-celle (FcγRII) for at hæmme produktion af antistoffer. Man kan stille diagnose ved dyrkninger, hvor virussen kan hente fra luftveje, konjunctival sekret, blod eller urin. Men denne metode kan lang tid og er svær, derfor bliver denne metode ikke brugt meget. Man kan ellers bruge benzyme immunoassays til at finde mæsling-specifik IgM antistoffer eller serologi. Respiratory Syncytial Virus (RSV) RSV er en almindelig årsag til sygdomme i luftveje hos børn verden rundt. Sygdommen der er associeret med RSV er bronchiolitis der er karakteriseret ved hoste, dyspnø og snot (obstruktion af små bronkier). Den kan også forårsage laryngotracheobronchitis, pseudocroup eller alveolitis. Den kan skade cilie funktion. RSV har nucleokapsid, matrix, fosfoprotein og polymerase proteiner, en struktur der ligner meget morbilli virus. Den koder for nonstrukturelle proteiner, NS1 og NS2, der er involveret i replikation og modulering i immunrespons. Den har en ekstra glykoprotein, SH protein, hvis funktion er ukendt. Ellers har den G protein og F protein. G protein medierer virus hæftning til værtcellen, mens F protein medierer fusion mellem viral kappe og værtcellens membran og frigiver genomet i cytoplasmaet, hvor den begynder replikations cyklus. Virussen promoverer også spredning via fusion mellem celle-celle. Smitte foregår via dråber. Infektion forekommer mest om vinteren. Der findes ingen antiviral behandling til RSV. Det vigtigste er tilføjelse af ilten og væske. Hendra, Nipah viruses og Human Metapneumovirus Disse virusser er nyopdagede, og forårsager ligeledes infektioner i luftvejene. De alle sammen deler samme strukturer.

Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010

Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010 MedIS, AAU. Det hæmatologiske system og immunforsvaret, 7. Juni 2010 1 Navn: Studienummer: Eksamen i Modul 2.2, Det hæmatologiske system og immunforsvaret MEDIS, AAU, 2. semester, juni 2010 Dette eksamenssæt

Læs mere

IM-H11 Parasitter og immunsystemet Modul b10 E08 Abstrakt Grith Lykke Sørensen Senest opdateret: 13-11-2008

IM-H11 Parasitter og immunsystemet Modul b10 E08 Abstrakt Grith Lykke Sørensen Senest opdateret: 13-11-2008 IM-H11 Parasitter og immunsystemet Forskellige parasitters metoder til at omgå det adaptive immunsystem gennemgås, bla malaria og trypanosomiasis. TH2 celler defineres og deres dannelse udfra TH0 omtales.

Læs mere

Humanbiologi - Lymfesystemet og Immunologi

Humanbiologi - Lymfesystemet og Immunologi Humanbiologi - Lymfesystemet og Immunologi Lymfekarrets vægge er tyndere end venernes og har ligesom dem også klapper. Der er fælles indløb til vena cava superior, hvor den øvre indløbsgren drænerer koppens

Læs mere

Im-F1 Det medfødte immunsystem Modul b10 E08

Im-F1 Det medfødte immunsystem Modul b10 E08 Det medfødte immunsystem defineres og sammenlignes med det erhvervede immunsystem mht. receptorspecificitet ( pathogen-associated molecular patterns ) herunder hvordan det medfødte immunsystem diskriminerer

Læs mere

Biologien bag epidemien

Biologien bag epidemien Biologien bag epidemien Af Niels Kristiansen, biologilærer, Grindsted Gymnasium Sygdomme kan smitte på mange måder. Enten via virus, bakterier eller parasitter. I det følgende vil vi koncentrere os om

Læs mere

Re- eksamen 2014. Med korte, vejledende svar

Re- eksamen 2014. Med korte, vejledende svar 1/10 Re- eksamen 2014 Med korte, vejledende svar (Heri angives de facts, der skal nævnes i besvarelserne, men ikke de uddybende forklaringer, tegninger etc., der i nogle af opgaverne også forventes, for

Læs mere

21. Mandag Kroppens forsvar (at last...)

21. Mandag Kroppens forsvar (at last...) 21. Mandag Kroppens forsvar (at last...) Kroppens forsvar overordnet Det er formålet med immunforsvaret at: 1) beskytte mod indtrængende mikrober (mikroorganismer), f.eks. virus, bakterie, svampe og parasitter,

Læs mere

Tema-F1 Mikroorganismerne og vi Modul b10 E08

Tema-F1 Mikroorganismerne og vi Modul b10 E08 Velkommen til biomedicindelen på modul b10 I vor forelæsning vil vi forsøge at vise dig den røde tråd, som gerne skulle gå igennem hele modulet, nemlig at infektionssygdomme kun kan forstås, hvis vi samtidigt

Læs mere

Immunologi. AMU kursus

Immunologi. AMU kursus Immunologi AMU kursus Udarbejdet af Morten Kobæk Larsen 2012 Indledning Mennesker og dyr er konstant truet af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, f.eks. virus og bakterier, og ville hurtigt blive bukke

Læs mere

Reeksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Reeksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1/10 Reeksamen 2013 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Re- eksamen 2014. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Re- eksamen 2014. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1/10 Re- eksamen 2014 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Immunforsvar. Kampen i kroppen. Immunforsvar. Praxis Nyt Teknisk Forlag. Immunforsvar kampen i kroppen. Ib Søndergaard Mads Duus Hjortsø

Immunforsvar. Kampen i kroppen. Immunforsvar. Praxis Nyt Teknisk Forlag. Immunforsvar kampen i kroppen. Ib Søndergaard Mads Duus Hjortsø Immunforsvar kampen i kroppen Vores krop bliver dagligt angrebet af bakterier, virus, parasitter og mikrosvampe. Men vi har heldigvis et immunforsvar, der er i stand til at kæmpe mod disse angreb. Forklaringen

Læs mere

IM-H09 Immunforsvaret i slimhindeepitel Modul b10 E08

IM-H09 Immunforsvaret i slimhindeepitel Modul b10 E08 Slimhindeepitel er et af immunsystemets vigtigste elementer og indeholder en stor andel af kroppens immunceller. Mucosal Associated Lymphoid Tissue (MALT) gennemgås med hovedvægt på mavetarm kanalen. Immunceller

Læs mere

Skriftlig reeksamen august 2017

Skriftlig reeksamen august 2017 Studienummer: 1/10 Skriftlig reeksamen august 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Reeksamen 2015. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Reeksamen 2015. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1 Reeksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Immunologi- det store overblik. Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S

Immunologi- det store overblik. Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Immunologi- det store overblik Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Hvem er jeg Rikke Søgaard Uddannet dyrlæge i 1998 Ansat 5 år i praksis både blandet og svinepraksis Ansat 5 år på

Læs mere

Antistoffers effektorfunktioner, T celle-afhængig B celle respons, germinal center dannelse

Antistoffers effektorfunktioner, T celle-afhængig B celle respons, germinal center dannelse IM-F5 - Effektorfunktioner, såsom neutralisation, Fc medieret fagocytose (opsonisering), ADCC (Antibody- Dependent Cell-Mediated Cytotoxicity), IgE krydsbinding af mastceller og aktivering af komplimentsystemet

Læs mere

Forårseksamen 2016. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Forårseksamen 2016. Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1 Forårseksamen 2016 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 11. april

Læs mere

Im-F2 T-celler og deres antigener Modul b10 E08

Im-F2 T-celler og deres antigener Modul b10 E08 Beskrivelse af peptidrepertoirets størrelse, HLA klasse-i- og II-molekylernes struktur, deres måde at binde peptider på og de cellulære mekanismer bag deres opladning med peptid. Professionelle antigen-præsenterende

Læs mere

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1 Reeksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 10. august

Læs mere

Sommereksamen 2013 Med korte, vejledende svar

Sommereksamen 2013 Med korte, vejledende svar 1/10 Sommereksamen 2013 Med korte, vejledende svar Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin

Læs mere

Studiespørgsmål til blod og lymfe

Studiespørgsmål til blod og lymfe Studiespørgsmål til blod og lymfe 1. Hvor meget blod har du i kroppen (ca.)? 2. Hvad forstås ved plasma og hvad består plasma af? 3. Giv eksempler på vigtige plasmaproteiner og redegør for deres funktioner

Læs mere

Tema-F7 Kampen mod eukaryoterne Modul b10 E08 Abstrakt Thøger Gorm Jensen og Henrik Senest opdateret: 07-11-2008

Tema-F7 Kampen mod eukaryoterne Modul b10 E08 Abstrakt Thøger Gorm Jensen og Henrik Senest opdateret: 07-11-2008 Temaforelæsningen tager udgangspunkt i evolutionen af eukaryote mikroorganismer. Dette bruges som en ramme om, hvordan eukaryoternes større genom og evt. flercellethed og kønnet formering medfører et langt

Læs mere

Skriftlig reeksamen august 2017

Skriftlig reeksamen august 2017 Studienummer: 1/10 Skriftlig reeksamen august 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Forårseksamen Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Forårseksamen Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1/10 Forårseksamen 2014 Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Im-H13 Primære og sekundære immundefekter Modul b10 E08

Im-H13 Primære og sekundære immundefekter Modul b10 E08 Der indledes med kort skitsering af primære/sekundære immundefekter: På grund af immunsystemets kompleksitet er der talrige muligheder for, at defekter kan opstå. De egentlige immundefekter, hvor en eller

Læs mere

Sommereksamen 2011. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Sommereksamen 2011. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1/14 Sommereksamen 2011 Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester Eksamensdato: 06.

Læs mere

Tema 6 Titel Kronisk inflammation og hypersensibilitet Modul b10 E08

Tema 6 Titel Kronisk inflammation og hypersensibilitet Modul b10 E08 Temaforelæsningen tager sit udgangspunkt i sygdommen tuberkulose. Situationen bruges som ramme for omtale af bakterier, som overvejende giver anledning til kroniske, intracellulære infektioner. Immunologisk

Læs mere

Diagnostik af pneumonier - og hvad med den kolde

Diagnostik af pneumonier - og hvad med den kolde Diagnostik af pneumonier og hvad med den kolde Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Odense Universitetshospital Pneumoni Diagnosen: HOSPITAL: Stilles på klinik og bekræftes af røntgenundersøgelse af thorax

Læs mere

Forårseksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Forårseksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1 Forårseksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 10. april

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Skriftlig eksamen april 2017

Skriftlig eksamen april 2017 Studienummer: 1/10 Skriftlig eksamen april 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Forårseksamen Med korte, vejledende svar

Forårseksamen Med korte, vejledende svar Studienummer: 1/10 Forårseksamen 2014 Med korte, vejledende svar (Heri angives de facts, der skal nævnes i besvarelserne, men ikke de uddybende forklaringer, tegninger etc., der i nogle af opgaverne også

Læs mere

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1/10 Reeksamen 2013 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Immunologi- det store overblik

Immunologi- det store overblik Immunologi- det store overblik Dyrlæge Rikke Søgaard Teknisk rådgiver, Merial Norden A/S Hvem er jeg Rikke Søgaard Uddannet dyrlæge i 1998 Ansat 5 år i praksis både blandet og svinepraksis Ansat 5 år på

Læs mere

MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI

MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI AARHUS UNIVERSITET MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI Tirsdag den 7. juni 2011 kl. 9.00-13.00 ************** Alle opgaver i dette sæt skal besvares. Essays A. Staphylococcus

Læs mere

mig og mit immunsystem

mig og mit immunsystem mig og mit immunsystem Middelfart 16/11 2017 Ib Søndergaard Knowledge sharing in biochemistry and immunology Immunsystemet et overblik Lymfesystemet - immunsystemets datingbarer Hukommelse i immunsystemet

Læs mere

Menneskets væskefaser

Menneskets væskefaser Menneskets væskefaser Mennesket består af ca. 60% væske (vand) Overordnet opdelt i to: Ekstracellulærvæske og intracellulærvæske Ekstracellulærvæske udgør ca. 1/3 Interstitielvæske: Væske der ligger mellem

Læs mere

AN-Mik 2 De lymfoide væv og organers histologi Modul b10 E08

AN-Mik 2 De lymfoide væv og organers histologi Modul b10 E08 AN-Mik 2 - De lymfoide væv og organers histologi (Kap 16 s. 435-458, Geneser) Den histologiske opbygning gennemgås af de lymfoide væv og organer samt thymus embryologi. Herefter mikroskoperes præparater

Læs mere

Sommereksamen 2012 Med korte, vejledende svar

Sommereksamen 2012 Med korte, vejledende svar 1 Sommereksamen 2012 Med korte, vejledende svar Titel på kursus: Uddannelse: Semester: ksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin

Læs mere

Immunsystemet - Ib Søndergaard. Biolearning. vores fantastiske forsvar mod sygdom. Kursusprogram. del 1. Hvad skal man vide om immunsystemet?

Immunsystemet - Ib Søndergaard. Biolearning. vores fantastiske forsvar mod sygdom. Kursusprogram. del 1. Hvad skal man vide om immunsystemet? Kursus for Folkeuniversitetet i Aarhus april-maj 2015. Immunsystemet - vores fantastiske forsvar mod sygdom. Alt materiale i denne fil (undtaget enkelte figurer fra citerede kilder) er Ib Søndergaard,.

Læs mere

Opgavenr. Svar Præambel og valgmuligheder Navn:

Opgavenr. Svar Præambel og valgmuligheder Navn: 1 Det tillærte (adaptive) immunsystem, som vi kender det i mennesket, opstod ca.? 1 For 80 millioner år siden 2 For 1,0 milliard år siden 3 For 450 millioner år siden Korrekt 4 For 2,0 milliarder år siden

Læs mere

Det innate virusforsvar. TLR7, TLR8, TLR9, MDA5, RIG I og type I interferoner

Det innate virusforsvar. TLR7, TLR8, TLR9, MDA5, RIG I og type I interferoner Det innate virusforsvar. TLR7, TLR8, TLR9, MDA5, RIG I og type I interferoner A kursus i teoretisk og immunologi TLR3 og LGP 2 Odense, 13. april 2015 Søren T. Lillevang Klinisk Immunologisk Afdeling Odense

Læs mere

Im-F3 T-celle-immunitet Modul b10 E08

Im-F3 T-celle-immunitet Modul b10 E08 Forelæsningen tager udgangspunkt i recirkulationen af naive T-celler mellem blod og lymfe og mødet med antigen præsenteret af dendritiske celler i lymfeknuderne. Herunder kommer jeg ind på betydningen

Læs mere

ZCD Anatomi og Fysiologi

ZCD Anatomi og Fysiologi ZCD Anatomi og Fysiologi Modul 8 Immunsystemet Lektion 14 Immunsystemet Immunsystemet Immunsystemet er ofte præsenteret på en måde, der gør forståelsen af hvad begrebet egentligt omfatter meget forvirrende.

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

IM-H12 Type I allergi Modul b10 E08

IM-H12 Type I allergi Modul b10 E08 IM-H12 Type I allergi (kapitel 19, Abbas et al.) Type I allergi kendetegnet ved Ig-E-medieret allergi og ofte benævnt akut allergi (immediate hypesensitivity) gennemgås med vægt på forskellige typer af

Læs mere

Studiespørgsmål til blod og lymfe

Studiespørgsmål til blod og lymfe Studiespørgsmål til blod og lymfe 1. Beskriv de kræfter, der regulerer stofudveksling i kapillærerne 2. Hvad er det, der gør at kapillærer, men ikke arterier og vener, tillader stofudveksling? 3. Hvad

Læs mere

Forårseksamen 2016. Med korte, vejledende svar

Forårseksamen 2016. Med korte, vejledende svar 1 Forårseksamen 2016 Med korte, vejledende svar (Heri angives de facts, der skal nævnes i besvarelserne, men ikke nødvendigvis de uddybende forklaringer, der i nogle af opgaverne forventes, for at man

Læs mere

Modulplan for modul 2.3, Immunsystemet, 2019

Modulplan for modul 2.3, Immunsystemet, 2019 Modulplan for modul 2.3, Immunsystemet, 2019 Vigtigt: Modulplanens læringsmål angiver pensum. I tillæg til læringsmålene for forelæsninger, studiesal, histologi, kliniske øvelser og kliniske ophold, som

Læs mere

aktiv immunitet, immunitet udløst af vaccination eller infektion der er baseret på lymfocytternes aktivering.

aktiv immunitet, immunitet udløst af vaccination eller infektion der er baseret på lymfocytternes aktivering. Immunologi globale udfordringer og infektionssygdomme Ordliste A aids, acquired immune deficiency syndrome, sygdom forårsaget af infektion med hiv. Sygdommen bevirker en gradvis destruktion af CD4 + -T-lymfocytterne

Læs mere

Studieplan Biomedicin og humanbiologi Semester 5

Studieplan Biomedicin og humanbiologi Semester 5 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Biomedicin og humanbiologi Semester 5 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Efterår 2017 Semester 5 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan... 4 3.

Læs mere

Syge- og reeksamen august 2011 Med svar. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Syge- og reeksamen august 2011 Med svar. Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 1/10 Syge- og reeksamen august 2011 Med svar Titel på kursus: Det hæmatologiske system og immunsystemet Uddannelse: Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Semester: 2. semester

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

non-hodgkin lymfom Børnecancerfonden informerer

non-hodgkin lymfom Børnecancerfonden informerer non-hodgkin lymfom i non-hodgkin lymfom 3 Årsagen til, at NHL hos børn opstår, kendes endnu ikke. I mange tilfælde af NHL kan der i kræftcellernes arvemateriale påvises forandringer, der forklarer, hvorfor

Læs mere

Skriftlig eksamen juni 2018

Skriftlig eksamen juni 2018 Studienummer: 1/11 Skriftlig eksamen juni 2018 Titel på kursus: Immunsystemet (ny studieordning, 2017) Uddannelse: Semester: Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 18.

Læs mere

Leucocyt-forstyrrelser

Leucocyt-forstyrrelser Leucocyt-forstyrrelser Udarbejdet af KLM med inspiration fra Kako S4 pensum fra bogen Hæmatologi af H. Karle Granulocytsygdomme Lymfocytsygdomme Leukæmier M-proteinæmi Analyser Referenceområde [LKC]: 3.0

Læs mere

Skriftlig eksamen juni 2018

Skriftlig eksamen juni 2018 Studienummer: 1/11 Skriftlig eksamen juni 2018 Titel på kursus: Immunsystemet (ny studieordning, 2017) Uddannelse: Semester: Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 18.

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Immunsystemets rolle er at forebygge og/eller eliminere allerede etablerede infektioner.

Immunsystemets rolle er at forebygge og/eller eliminere allerede etablerede infektioner. KAPITEL 1 Thomsens Immunologi-kompendium jan. 2013 Noterne til dette kapitel er mere overordnede, idet kapitlet berører emner, som gennemgås grundigt og detaljeret i senere kapitler. Immunsystemets rolle

Læs mere

Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter

Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter Analyser/metoder til undersøgelse af immundefekter Læge J. Magnus Bernth Jensen Klinisk Immunologisk afdeling Hvilke analyser til hvilke patienter??? Hvilke patienter bør undersøges? Infektioner er almindelige

Læs mere

Teoretisk Immunologi. Samling af resumeer fra forelæsninger i immunologi 2011-2012. Overlæge, lektor Claus Koch ckoch@health.sdu.

Teoretisk Immunologi. Samling af resumeer fra forelæsninger i immunologi 2011-2012. Overlæge, lektor Claus Koch ckoch@health.sdu. Teoretisk Immunologi Samling af resumeer fra forelæsninger i immunologi 2011-2012 Overlæge, lektor Claus Koch ckoch@health.sdu.dk Lektor Institut for Molekylær Medicin Cancer og Inflammation Syddansk Universitet

Læs mere

Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar

Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar Kredsløbsorganer - Blod, lymfe og immunforsvar 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Kredsløbsorganer Blod, lymfe og immunforsvar Opgavesamlingen, der er lagt ud på internettet til

Læs mere

Allergiske lidelser, november 2009 ALLERGISKE LIDELSER. ved Frits Frandsen. Hjertelungeklinikken, Nørregade 16, 1. sal, 5000 Odense C

Allergiske lidelser, november 2009 ALLERGISKE LIDELSER. ved Frits Frandsen. Hjertelungeklinikken, Nørregade 16, 1. sal, 5000 Odense C ALLERGISKE LIDELSER ved Frits Frandsen Hjertelungeklinikken, Nørregade 16, 1. sal, 5000 Odense C MEDICINSK IMMUNOLOGI MEDICINSK IMMUNOLOGI MEDICINSK IMMUNOLOGI MEDICINSK IMMUNOLOGI MEDICINSK IMMUNOLOGI

Læs mere

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3)

Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi (Bioanalytiker modul3) 1 Delphine Bonneau Biologi opgave Opsamling: Cellebiologi 1-6 Pelle har spist en kæmpe stor kage, og efterfølgende stiger hans blodsukker. Derfor sender kroppen besked til de endokrine kirtler i bugspytkirtlen

Læs mere

Virus infektioner. Virusinfektioner. Virusinfektioner. Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi

Virus infektioner. Virusinfektioner. Virusinfektioner. Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Virus infektioner Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Virusinfektioner Er en alm. årsag til hudsygdom Lokaliseret til huden Systemisk viræmi som viser sig i huden Virusinfektioner Virus

Læs mere

Bilag A Ordforklaringer

Bilag A Ordforklaringer Bilag A Aldersstandardisere Justere talmateriale, så kræftudvik- 16, 17, 18 lingen kan sammenlignes uanset forskelle i aldersfordelingen, f.eks. mellem to lande. Allel De to "ens" genkopier i alle celler

Læs mere

ANATOMI for tandlægestuderende. Henrik Løvschall Anatomisk afsnit Afd. for Tandsygdomslære Odontologisk Institut Århus Universitet

ANATOMI for tandlægestuderende. Henrik Løvschall Anatomisk afsnit Afd. for Tandsygdomslære Odontologisk Institut Århus Universitet ANATOMI for tandlægestuderende Henrik Løvschall Anatomisk afsnit Afd. for Tandsygdomslære Odontologisk Institut Århus Universitet CELLEBIOLOGI celleform kubisk celle pladeformet celle prismatisk celle

Læs mere

Sommereksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11.

Sommereksamen 2013. Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering. kl. 09.00-11. 1/10 Sommereksamen 2013 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Eksamensdato: Tid: Bedømmelsesform Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Immunsystemets rolle er at forebygge og/eller eliminere allerede etablerede infektioner.

Immunsystemets rolle er at forebygge og/eller eliminere allerede etablerede infektioner. KAPITEL 1 Thomsens Immunologi-kompendium jan. 2013 Noterne til dette kapitel er mere overordnede, idet kapitlet berører emner, som gennemgås grundigt og detaljeret i senere kapitler. Immunsystemets rolle

Læs mere

Re- eksamen 2012 Med korte, vejledende svar

Re- eksamen 2012 Med korte, vejledende svar Studienummer: 1 Re- eksamen 2012 Med korte, vejledende svar Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Læs mere

Skriftlig eksamen juni 2018

Skriftlig eksamen juni 2018 Studienummer: 1/10 Skriftlig eksamen juni 2018 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet (gl. studieordning) Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester

Læs mere

Mikrobiologi Hånden på hjertet

Mikrobiologi Hånden på hjertet Mikrobiologi Hånden på hjertet Kapitel 2 Side 31 Side 34 Side 39 Side 39 Mikroorganismer Arbejdsspørgsmål om celler Arbejdsspørgsmål om organismer Arbejdsspørgsmål om celledeling og proteinsyntese Quiz

Læs mere

MULTIPLE CHOICE OPGAVER.

MULTIPLE CHOICE OPGAVER. Hvert svar vægtes 1 point Opgave MULTIPLE CHOICE OPGAVER. Svar 1.1 A 1.2 B 1.3 G 2 A 3 C 4 B 5 A 6 C 7 D 8.1 E 8.2 A 8.3 F 9 A 10 D 11.1 A 11.2 M 11.3 I 12 E 13 A 14 C 15 E 16 B 17 A 18 A 19 B Side 1 af

Læs mere

Skriftlig eksamen juni 2018

Skriftlig eksamen juni 2018 Studienummer: 1/10 Skriftlig eksamen juni 2018 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet (gl. studieordning) Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester

Læs mere

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose Forstå dine laboratorieundersøgelser ved myelomatose Denne vejledning giver indblik i de målinger og undersøgelser, der udføres hos patienter med myelomatose. Resultaterne af disse målinger og undersøgelser

Læs mere

Skriftlig eksamen april 2017

Skriftlig eksamen april 2017 Skriftlig eksamen april 2017 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Medicin og medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato: 6. april 2017 Tid:

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Eksamensbesvarelse 16. januar 2007. Karakteren 02 Opgave 1

Eksamensbesvarelse 16. januar 2007. Karakteren 02 Opgave 1 Eksamensbesvarelse 16. januar 2007 Karakteren 02 Opgave 1 Mitokondrierne danner energi til cellens eget brug ATP ADP energi(atp) Cellekernen indeholder vores genetiske arvemateriale DNA. I en celle er

Læs mere

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Reeksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1 Reeksamen 2016 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

Colostrum FAQ. Hyppig stillede spørgsmål vedr. Colostrum

Colostrum FAQ. Hyppig stillede spørgsmål vedr. Colostrum Colostrum FAQ Hyppig stillede spørgsmål vedr. Colostrum 1 Indhold 1. Hvad er Colostrum?... 3 2. Fra hvilket dyr udvindes Colostrum?... 3 3. Hvad sker der med kalvene?... 3 4. Hvorfor er Colostrum fra køer

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

JACOB & PHILIP S IMMUNOLOGI KOMPENDIUM

JACOB & PHILIP S IMMUNOLOGI KOMPENDIUM JACOB & PHILIP S IMMUNOLOGI KOMPENDIUM Kompendiet er skrevet i panik mellem jul og nytår 2000 lige før mikro eksamen, derfor er der en del fejl, som vi ikke har haft tid til at rette i, men vi håber at

Læs mere

ANATOMI for tandlægestuderende. Henrik Løvschall Anatomisk Afsnit

ANATOMI for tandlægestuderende. Henrik Løvschall Anatomisk Afsnit ANATOMI for tandlægestuderende Henrik Løvschall Anatomisk Afsnit CELLEBIOLOGI celleform kubisk celle pladeformet celle prismatisk celle kugleformet celle uregelmæssig stjerneformet celle celleform varierer

Læs mere

Cellers grundstruktur

Cellers grundstruktur Cellers grundstruktur Cytoplasma Plasmamembran Arvemateriale Figur 1.1 Celledelingen 1 2 3 4 5 Figur 1.2. En celle med arvemateriale (1) vokser, og arvematerialet fordobles (2). Cellen begynder at dele

Læs mere

Thomas Feld Biologi 05-12-2007

Thomas Feld Biologi 05-12-2007 1 Indledning: Kredsløbet består af to dele - Det lille kredsløb (lungekredsløbet) og det store kredsløb (det systemiske kredsløb). Det systemiske kredsløb går fra hjertets venstre hjertekammer gennem aorta

Læs mere

A-kursus i Teoretisk Immunologi, 24/5-2012 Test 2. Opgavenr. Svar Præampel og valgmuligheder Navn:

A-kursus i Teoretisk Immunologi, 24/5-2012 Test 2. Opgavenr. Svar Præampel og valgmuligheder Navn: 1. Subakut skleroserende panencefalit er en alvorlig komplikation som optræder? a) Ca. 10 år efter overstået mæslingeinfektion Korrekt b) 2 til 4 uger efter overstået mæslingeinfektion c) 2 til 4 uger

Læs mere

10. Immunsystemet. Kroppens naturlige forsvar mod kræft

10. Immunsystemet. Kroppens naturlige forsvar mod kræft 10. Immunsystemet Kroppens naturlige forsvar mod kræft Dette kapitel fortæller, hvordan immunsystemet reagerer på kræft hvordan denne viden kan bruges til behandling immunterapi Man har i de senere år

Læs mere

Trimning af immunsystemet. ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion

Trimning af immunsystemet. ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion Trimning af immunsystemet ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion ved gentagne infektioner for eksempel i hals, lunger eller underliv ved autoimmune sygdomme som Type 1 diabetes,

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT

IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT IMMUNSYSTEMET - EN OVERSIGT Thorkild Steenberg 2015 Hovedtræk af immunsystemet Immunsystemets opgave er - dels at forebygge - dels at uskadeliggøre fremmede organismers (dvs bakterier, vira, parasiter

Læs mere

Behandlingen&virker&jo&????& Andre&mavetarm& &og& helbredsproblemer&som&kan& ligne&candida&??&

Behandlingen&virker&jo&????& Andre&mavetarm& &og& helbredsproblemer&som&kan& ligne&candida&??& 13/03/12 Andremavetarm og helbredsproblemersomkan lignecandida?? EvaLydeking?Olsen2012 Behandlingenvirkerjo???? BehandlingafCandidarelateredeproblemer: Sukkerfrikost SFvelsesfri/sFvelses? begrænset Minusgær,gæredeFngog

Læs mere

Eksamen i. Cellebiologi (kandidatdelen): Cellebiologi - Cellers struktur og funktion - Membranbiokemi - Cellulær signaltransduktion

Eksamen i. Cellebiologi (kandidatdelen): Cellebiologi - Cellers struktur og funktion - Membranbiokemi - Cellulær signaltransduktion Eksamen i Cellebiologi (kandidatdelen): Cellebiologi - Cellers struktur og funktion - Membranbiokemi - Cellulær signaltransduktion Opgavesættet består af 5 sider inklusive denne forside. Sættet består

Læs mere

BLOD. Støttevæv bindevæv bruskvæv benvæv blod

BLOD. Støttevæv bindevæv bruskvæv benvæv blod BLOD BLOD Varetager transport mellem legemets forskellige dele Blodceller flydende grundsubstans 55% plasma 45% formede bestanddele Røde blodlegemer Hvide blodlegemer Blodplader koagulation størkning ->

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet.

Vaccination af mink. Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Vaccination af mink Unge pelsdyravlere. Januar 2018 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet. Hvad kan vi vaccinere mod Hvalpesyge. Virusenteritis. Smitsom lungebetændelse. Botulisme. Hvad kan vi ikke vaccinere

Læs mere

Re- eksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering

Re- eksamen Det hæmatologiske system og immunsystemet. Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering Studienummer: 1 Re- eksamen 2012 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Det hæmatologiske system og immunsystemet Bacheloruddannelsen i Medicin/Medicin med industriel specialisering 2. semester Eksamensdato:

Læs mere

SMITTET HEPATITIS OG HIV

SMITTET HEPATITIS OG HIV 1 SMITTET HEPATITIS OG HIV 2 Facts om hepatitis C: Du kan godt blive testet for hepatitis B, C og hiv, selv om du er svær at stikke Hepatitis C smitter også seksuelt Det er ikke nødvendigt at lave en leverbiopsi

Læs mere

MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG INFEKTIONSPATOLOGI Biologisk del

MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG INFEKTIONSPATOLOGI Biologisk del Studiespørgsmål Kapitel 2. Almen mikrobiologi 1 Nævn hvilke grupper der findes af humanpatogene organismer. 2 Hvilke af disse grupper er mikroskopiske? 3 Hvad er forskellen på eukaryote og prokaryote organismer?

Læs mere