Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat"

Transkript

1 WWF Verdensnaturfonden Tlf Svanevej København NV København, 11. september 2013 Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat WWF Verdensnaturfonden har med interesse læst redegørelse om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) og redegørelse om den samfundsmæssige bæredygtighed af projektet (VSB) udarbejdet for True North Gems i forbindelse med deres ønske om, at udvinde rubin og safir ved Aappaluttoq nær Qeqertarsuatsiaat i Kommuneqarfik Sermersooq. Projektet må karakteriseres som et mindre projekt, hvis konsekvenser for miljø, natur og samfund er relativt begrænsede. De centrale problemstillinger knytter sig til lokalbefolkningens adgang til området, til hvorvidt projektet vil skabe vækst og udvikling i Qeqertarsuatsiaat og endelig til de miljømæssige konsekvenser af projektet. VVM redegørelsen beskriver disse konsekvenser, hvoraf flere kan imødegås ved planlægning af passende afværgeforanstaltninger. Dog finder vi, at problemstillinger knyttet til støj ikke i tilstrækkelig omfang er beskrevet i redegørelsen. Nedenfor følger vore bemærkninger til de to redegørelser: Bemærkninger til Vurdering af virkning på miljø (VVM) 2. introduktion Både i indledningen og under afsnittet om projektets tidsplan angives en forventet produktionstid på 9 år. Men senere i redegørelsen, blandt andet i tabellen side 15, skrives der 8 år. Og i tabellen er angivet en produktionsperiode dækkende årene , hvilket kun er 7 år. 3. alternativer I afsnittet gennemgås en række alternativer til det foreslåede projekt, herunder alternativer til placering af tailingsdam, procesanlæg mv. WWF bemærker, at afsnittet ikke indeholder en beskrivelse af, om der har været overvejet alternative placeringer af havne, ej heller om minen kunne være anlagt således at man kunne nøjes med en havn.

2 I afsnittet er redegjort for alternativer til den foreslåede elproduktion, men udgangspunktet for beskrivelsen af alternativer er ikke miljømæssig, men tager alene udgangspunkt i hvad omkostningen ved at etablere vandkraft vil være. Derfor fremgår det ikke, hvilke fordele en alternativ energiproduktion baseret på vandkraft ville give i form af reduceret CO 2 udledning, reduceret partikelforurening, reduceret støj og reduceret risiko for udslip og spild af olie. Og på sigt den samfundsmæssige gevinst ved at etablere et vandkraftværk, som måske kunne forsyne lokalsamfundet med strøm også. I stedet vurderes alene virksomhedens omkostninger ved at etablere vandkraft og det konkluderes, at tilbagebetalingstiden er meget høj set i forhold til minens forventede levetid. Har man undersøgt, om en del af brændstofforbruget til at drive lejren eller værkstedet kunne erstattes med alternative energikilder, eksempelvis et mikrovandkraftværk, vindkraft eller solpaneler? WWF anbefaler, at der indarbejdes tekst om placering af havne. WWF anbefaler, at afsnittet om alternativet til den valgte elproduktion revideres, så det også afspejler de miljømæssige konsekvenser af den valgte løsning set i forhold til alternativet vandkraft eller anden vedvarende energi. 5. Projektbeskrivelse Projektbeskrivelsen indeholder en beskrivelse af blandt andet energiforbruget ved driften af minen. På side 13 angives det, at det anslåede forbrug vil være l brændstof om året for en 12 måneders sæson. Det står i kontrast til opgørelse af udledning af CO 2, NO x og SO 2, hvor beregningen tager udgangspunkt i et årligt forbrug på l (side 39). Det fremgår ikke af teksten hvad de sidste l brændstof årligt anvendes til og hvad emissionen herfra er. Når det gælder opbevaring af brændstof, anbefaler WWF, at der stilles krav om opbevaring i tanke, der er egnede til arktiske forhold, og at der etableres opsamlingskar under tankene for at undgå spild til omgivelserne. Affald og spildevand mv. I afsnit om affald og spildevand står der, at affald vil blive brændt i forbrændingsanlæg, men ikke-brændbart affald vil blive sendt til modtagestationen i Nuuk. VVM redegørelsen indeholder ikke eksempler på, hvad det er for affaldsfragmenter, som ventes at være henholdsvis brændbare og ikke-brændbare er der alene tale om affald fra lejren, eller vil det affald der bortskaffes også være gamle dæk, olierester mv. fra værksted og drift af minens maskiner? Endvidere fremgår det ikke om det er bygdeforbrændingsanlægget i Qeqertarsuatsiaat, der anvendes, eller om der ved minen etableres et eget forbrændingsanlæg. Er forbrændingsanlægget monteret med partikelfiltre for at reducere emissioner til omgivelserne? Derimod er det positivt, at virksomheden etableres et rensningsanlæg, der kan rense spildevandet fra lejren. Det fremgår dog ikke af redegørelsen, hvorledes slam fra rensningsanlægget bortskaffes.

3 Minedriften giver en stor mængde affald i form af gråbjerg og tailings, hvoraf en andel bruges til etablering af infrastruktur, mens store mængder foreslås deponeret i en nærliggende sø. Efter minens nedlukning vil vandstanden i søen dække meget af det deponerede, så søen visuelt fremstår mindre forandret, men det bemærkes at deponeringen naturligvis vil ændre søens struktur permanent. WWF havde gerne set, at der var udarbejdet en visualisering af hvorledes området ser ud i dag og vil se ud under minens drift og efter reetablering af området. Beskrivelsen af de landskabsmæssige konsekvenser af projektet er svære at foretage tilfredsstillende i en redegørelse, men ville kunne understøttes hvis man i højere grad end det, er tilfældet anvendte visualiseringer. I VVM redegørelsen anbefales det, at der gennemføres overvågning af det vand, der pumpes fra gruben og ud i søen, mens andre afværgeforanstaltninger skønnes unødvendige. WWF efterlyser en beredskabsplan for deponering og oprydning, såfremt tungmetalforurening og syredannelse stiger til betydelige niveauer i søen. Ligeledes efterlyser WWF en vurdering af indenfor hvilken tidsramme søen forventes at genoprette sin dynamik og klarhed, efter minen er lukket. Støj Et element af projektets miljømæssige konsekvenser under både etablering og drift er støj. Redegørelsen indeholder desværre begrænsede beskrivelser af støjpåvirkningerne, deres intensitet og periode. I afsnit beskrives hvorledes der skal etableres en anløbsbro med ydre spunsvægge fyldt med stenbrudsmaterialer. Spørgsmål som støjpåvirkningens omfang (i DB), periode og hvor stort et område der påvirkes af støjen så vi gerne beskrevet i større detalje i rapporten, således at man bedre kunne planlægge afværgeforanstaltninger, eksempelvis planlægge etableringen af anløbsbroen så den havde færrest mulige konsekvenser for dyrelivet i området. Det er på det foreliggende grundlag ikke muligt at vurdere, om støjen eksempelvis vil have betydning for de havørne, der yngler i området. Under minens drift vil der også være støjproblemstillinger, herunder støj fra brud og knusning i minen, støj fra kørsel på den anlagt vej, fra skibstrafik til området og endelig fra helikoptertrafik. Det bemærkes, at VVM redegørelsen vurderer, at ynglende og fældende fugle i området, herunder havørn, er følsomme overfor helikoptertrafik. WWF støtter rapportens anbefalinger om, at helikoptertrafik til ydre havn minimeres samt at flyvning nord og øst for den indre passage helt undgås. Fjordområdet Ikkatoq, som er udpeget Ramsar-område, bør ligeledes helt friholdes for helikoptertrafik. WWF anbefaler, at der i vilkår for minens drift indarbejdes retningslinjer for hvorledes konsekvenserne af støj fra de mange forskellige aktiviteter i området reduceres således at de har færrest mulige negative konsekvenser for dyrelivet, eksempelvis ved at planlægge støjende aktiviteter udenfor de perioder der er afgørende for fuglenes yngel.

4 6. Miljøstilstand og vurdering af virkninger på miljøet Afsnit 6.3 beskriver alene væsentlige klimaparametre for området i dag, herunder nedbør og temperaturer. Den foreslåede mines levetid er relativ kort, men de ændringer man laver i områder, eksempelvis ved at deponere tailings i sø og ved at anlægge veje og havn i området, har en væsentlig længere levetid. Derfor havde det være relevant om afsnittet vedr. klima indeholdt en vurdering af, hvorvidt klimaforandringerne vil have nogen effekt for projektet? Afsnittet om landskabet og geologien ved projektområdet indeholder en beskrivelse af, hvorledes området vil se ud når vandtanden sænkes. Billedet fra området understøtter dette, men det ville have styrket forståelsen hos læseren, hvis der var udarbejdet en visualisering af, hvordan området vil tage sig ud under minens drift, hvor søen anvendes til deponering, og hvorledes området vil se ud når minen er lukket ned og området reetableret. Afsnittet indeholder en beskrivelse af vandkvalitet og hydrologi i både Ukkaata Qaava søen, elven med udløb fra søens nordlige del og fjorden. Det fremgår blandt andet, at der lever få arter krebsdyr i søen men ingen fisk. De hydrologiske påvirkninger af projektet knytter sig også til sænkning af vandstanden i søen. Det beskrives, hvorledes en ekstra udledning på ca. 8.5 millioner m 3 vand i løbet af få måneder ikke er en ubetydelig udledning, men at det alligevel vurderes at denne ligger indenfor en naturlig år-til-år variation knyttet til udsving i nedbør. WWF bemærker hertil, at man bør beskrive et worst case scenario, hvor der både er en naturlig høj udledning grundet store nedbørsmængder og en ekstra udledning grundet projektet. Hvad vil konsekvensen heraf være for området, og hvilke afværgemekanismer vil man kunne anvende for at begrænse de negative konsekvenser? Påvirkningerne omfatter også emissioner til omgivelserne fra forbrænding af brændstof, affald mv. Tabel 6-4 indeholder emissionstal baseret på et brændstofforbrug på l brændstof årligt, men som fremhævet tidligere angives et andet forbrugstal andre steder i rapporten. Endvidere kan det undre, at der er anvendt en standard emissionstal fra gravemaskiner når størstedelen af brændstofforbruget må forventes at ske ved elproduktion til drift af minen. WWF anbefaler at der laves en emissionsopgørelse, der bygger på emissioner fra de relevante aktiviteter i lejren, herunder også elproduktion. Et element, der ikke er belyst i rapporten, er sod. Arktisk Råd har gennem en årrække arbejdet med at belyse konsekvenserne af sodpartikler (black carbon), og belyst hvorledes udledningen af sod nær isdækkede område kan forbindes til en øget opvarmning. Men VVM redegørelsen indeholder ikke en beskrivelse af sodemissioner fra minen, ligesom relevante afværgeforanstaltninger (partikelfiltre) ikke er beskrevet. 7. Kumulative virkninger Afsnittet om de kumulative virkninger fra dette og andre projekter og aktiviteter i området er begrænset til fem linjer. Der konkluderes kort, at der ikke er andre aktiviteter under udviklingen i området.

5 Man kunne have anlagt et lidt bredere perspektiv på dette og udbygget vurderingen til at omfatte andet end det umiddelbare område nær Qeqertarsuatsiaat, evt. ved at beskrive kort de licenser der er udstedt til efterforskningsaktiviteter i området mellem Nuuk og Paamiut (se nedenfor: udsnit af aktuelle licenskort hentet hos Hvilke aktiviteter er der aktuelt i gang, og hvad ville de kumulative effekter være om man forestillede sig, at flere af disse ressourcer blev udnyttet? Hvorledes vil område blive påvirket af øget skibstrafik og flytrafik, hvilke risici knyttes der hertil ift. oliespild og forstyrrelser af natur, og hvad er de kumulative effekter af flere realiserede projekter for emissioner til luften, herunder Co 2 og sod? I rapport om den samfundsmæssige bæredygtighed af projektet fremføres eksempelvis, at havnen i Nuuk vil opleve et øget pres fra fremtidige olie- og mineprojekter i området (VSB, side 127). Det anses at det øgede pres kan have negative konsekvenser for miljøet. Dette er et eksempel på, at det er relevant at se konsekvenserne af dette projekt i relation til øvrige projekter i hele regionen. WWF anbefaler en revision af beskrivelsen af projektets kumulative virkninger, hvor fokus ikke alene er på nærområdet Qeqertarsuatsiaat. at Grønlands Selvstyre arbejder strategisk med landets vandkraftressourcer for at sikre at vedvarende energi indarbejdes i udviklingen af råstofaktiviteter hvor det er muligt. Figur 1 Skærmbillede fra aktuelle licenser (11. september 2013)

6 9. Miljøovervågning VVM redegørelsen lægger op til, at der foretages en overvågning af miljøpåvirkningen under opførelse, drift og nedlukning af minen. WWF bemærker hertil, at støj ikke indgår i programmet og at redegørelsen ikke indeholder beskrivelse af en beredskabsplan, såfremt der registreres betydelig forurening i området som følge af enten minens opførelse, drift eller senere nedlukning. 10. Nedlukningsplan for minen og genopretning af området VVM redegørelsen beskriver hvorledes nedlukning og reetablering af området er en integreret del af projektet. Der lægges op til at bygninger, udstyr og andre installationer fjernes, og at pladser mv. udjævnes. Uanset dette bemærkes det dog, at minen vil medføre permanente forstyrrelser af blandt andet vegetationen i området. WWF ønsker at bemærke hertil, at deponeringen af gråbjerg og tailings også vil medføre permanente ændringer af Ukkaata Qaava søen WWF er enige i, at nedlukning og reetablering er integreret del af projektet. Desværre er der flere historiske eksempler på, at miner er blevet lukket ned og forladt uden at den fornødne oprydning har fundet sted. Grønlands Selvstyre bør søge at sikre sig, at der i projektet er stillet garanti for den fornødne oprydning og reetablering. WWF anbefaler, at der til nedlukningsplanen udarbejdes et overvågningsprogram, eksempelvis et femårigt program der sikrer en monitering af området natur og miljø, i en periode efter at nedlukningen og reetableringen er gennemført. Vurdering af den samfundsmæssige bæredygtighed (VSB) Dialogen mellem virksomheden og lokalebefolkningen Der står nævnt i redegørelsen, at fiskere og jægere ved visse lejligheder har afstået fra benyttelse af Tasiusaa området pga. af manglende forståelse for retningslinjer i forhold til betrædelse af området, og at der har været utilfredshed og forvirring fra lokalbefolkningens side i forhold til deres ret til indsamling af rubiner i området. Der står specifikt nævnt i redegørelsen, at fiskerne/jægerne ønsker en nem kommunikation med mineselskabet eller en repræsentant, de kan kontakte ( ). WWF bemærker hertil, at TNG har et ansvar for at have en dialog med befolkningen og for at udarbejde klare retningslinjer for befolkningens adgang til området, herunder indsamling af rubiner, fiskeri og fangst og andre rekreative formål. Disse skal kommunikeres klart til virksomhedens ansatte og til befolkningen i

7 Qeqertarsuatsiaat og de omkringliggende samfund. WWF støtter ideen om en lokal tillidsrepræsentant, som sikrer en god dialog mellem befolkningen og virksomheden i disse spørgsmål. Jobs og økonomisk udvikling For lokalsamfundet er det afgørende, at etableringen af en mine giver nye jobs og nye muligheder for opkvalificering af arbejdsstyrken. WWF vil anbefale, at TNG arbejder målrettet for at tilbyde kurser og træning for ufaglærte fra lokalområdet, således at minen og virksomheden er med til at skabe udvikling af lokalsamfundet. Minens levetid er begrænset, men vil kunne give de ansatte erfaringer og opkvalificeringer der måske kan give dem adgang til at søge jobs ved andre miner når rubinminen lukkes ned. Der lægges i projektet op til, at sorteringsanlæg og kontor placeres i Nuuk snarere end i Qeqertarsuatsiaat. Men det er vigtigt, at der tænkes i måder hvorpå projektet kan bidrage til udviklingen af Qeqertarsuatsiaat, eksempelvis ved at der tilbydes længere kontrakter for ansatte for at kunne tiltrække arbejdskraft fra andre dele af landet eller at der tilbydes personaleboliger til de, der måtte ønske at flytte hertil. Helbred En sundhedsmæssig problemstilling, der skal tages hensyn til i dette projekt såvel som i øvrige, er de konsekvenser som støv, støj og affald måtte have på befolkningen og medarbejderne ved minen. I redegørelsen beskrives det hvorledes støj fra transport med helikopter er til gene for beboerne i området. Heliporten er beliggende i udkanten af bygden, men er det undersøgt hvorvidt støjen kan reduceres ved at bruge indflyvningsruter der begrænser støjpåvirkningen på bygden eller ved at begrænse flyvningerne til bestemte tidsrum? Foruden menneskers helbred har støj også konsekvenser for dyrelivet lokalt og som anført ovenfor finder WWF, at det skal sikres at støj fra helikoptere og anden aktivitet ikke forstyrrer dyrelivet. Med venlig hilsen Mette Frost Mette Frost Programmedarbejder, Grønland Greenland policy officer WWF Denmark Svanevej Copenhagen NV Phone /Direct m.frost@wwf.dk

Høringssvar til forhøring af Kuannersuit (Kvanefjeld) projektet

Høringssvar til forhøring af Kuannersuit (Kvanefjeld) projektet WWF Verdensnaturfonden Svanevej 12 2400 København NV Tlf. 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Grønlands Selvstyre Råstofstyrelsen Departementet for Erhverv og Råstoffer 3900 Nuuk Grønland mlsa@nanoq.gl København,

Læs mere

December Skrevet af: Jon Burgwald Telefon:

December Skrevet af: Jon Burgwald   Telefon: Greenpeace høringssvar til Offentlig høring om rapporterne Vurdering af den samfundsmæssige Bæredygtighed (VSB) og Vurdering og Virkninger på Miljøet (VVM), som er udarbejdet i forbindelse med Tanbreez

Læs mere

VVM af IsuaIronOre Project

VVM af IsuaIronOre Project VVM af IsuaIronOre Project Borgermøde i Nuuk September 2012 VVM udarbejdet for Præsentation af Orbicon - Steen Øgaard Dahl - Flemming Pagh Jensen - Inooraq Brandt Disposition Hvaderformåletmed VVM? HvaderomfangetafVVM?

Læs mere

Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT

Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT PROJEKTGENNEMGANG VURDERING AF SAMFUNDSMÆSSIG BÆREDYGTIGHED (VSB) VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET (VVM) Møder I Qeqqata Kommunia 8.-10. maj 2015 Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT GENNEMGANG

Læs mere

DCE/GNIR kommentarer til EIA for ISUA projektet

DCE/GNIR kommentarer til EIA for ISUA projektet Frants Torp Madsen Råstofdirektoratet Postboks 930 3900 Nuuk Grønland DCE/GNIR kommentarer til EIA for ISUA projektet Institut for Bioscience Kim Gustavson Seniorforsker Dato: 13. august 2012 Mobiltlf.:

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

VVM af olieterminal på Skagen Havn 24. OKTOBER 2013 OLIETERMINAL PÅ SKAGEN HAVN

VVM af olieterminal på Skagen Havn 24. OKTOBER 2013 OLIETERMINAL PÅ SKAGEN HAVN VVM af olieterminal på Skagen Havn 1 Projektet overordnet Faciliteter til opbevaring af brændstof (svær fuelolie og gasolie) til skibe I overensstemmelse med lokalplan SKA.H.01.01.01 kommuneplantillæg

Læs mere

Elias Dahl: Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte?

Elias Dahl: Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte? Børgermøde i Itilleq 9. maj 2015 Ca. 12 mødte op Spørgsmål fra salen Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte? Vi vil have træningsprogrammer,

Læs mere

True North Gems: Projektresumé juni, 2011 Side 1

True North Gems: Projektresumé juni, 2011 Side 1 PROJEKTRESUME UDVINDING AF RUBINER OG PINK SAFIRER FRA AAPPALUTTOQ Dette resumé beskriver True North Gems Inc.s (TNG) mineprojekt om udvinding af rubiner og pink safirer 30 km sydøst for Qeqertarsuatsiaat

Læs mere

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012 HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse i forbindelse med lokalplan nr. 09.E11.1 med tillæg nr. 73 til Herning Kommuneplan 2009-2020 for et erhvervsområde ved Teglværksvej, Feldborg Sammenfattende

Læs mere

Scopingsnotat. Hjørring Kommune

Scopingsnotat. Hjørring Kommune Hjørring Kommune Scopingsnotat 10-12-2014 Sag nr. 01.02.05-P16-18-14 Side 1. Opstilling af vindmøller ved Gårestrup I forbindelse med planlægningen for opstilling af 3 vindmøller ved Gårestrup skal der

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ

EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ Intended for TNG Document type EIA-report Date Juni 2013 EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØ FREMSENDT TIL RÅSTOFDIREKTORATET MED HENBLIK PÅ OFFENTLIG HØRING EN NY RUBIN MINE

Læs mere

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby - Indkaldelse af forslag og idéer Debatperiode 6. februar til 6. marts 2013 Februar 2013 Vindmøller ved Lavensby Visualiseringen på forsiden viser 5 stk. vindmøller

Læs mere

Borgermøde i Sisimiut

Borgermøde i Sisimiut Spørgsmål og svar fra borgermøder i Nuuk, Kangerlussuaq, Sisimiut og Ilulissat vedr. Ironbark Zinc Ltd. ansøgning om udnyttelse af zinkog blyforekomsten ved Citronen Fjord i november 2015 Borgermøde i

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg

Indkaldelse af idéer og forslag. FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Indkaldelse af idéer og forslag FDO olielager ved Statoil Refining Denmark, Kalundborg Oktober 2011 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-reglerne for anlæg på

Læs mere

Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia

Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia Mandag den 27. august 2012 Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia Myndigheds- og godkendelsesprocessen Ole Fjordgaard Kjær, Råstofdirektoratet Overblik Myndigheds- og godkendelsesprocessen Vurdering

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

Vedr. opdateret strategisk miljøvurdering af efterforskningsaktiviteter og udnyttelse af olie og gas i Baffinbugten

Vedr. opdateret strategisk miljøvurdering af efterforskningsaktiviteter og udnyttelse af olie og gas i Baffinbugten WWF Denmark Svanevej 12 2400 Copenhagen NV Denmark Tel. +45 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Vedr. opdateret strategisk miljøvurdering af efterforskningsaktiviteter og udnyttelse af olie og gas i Baffinbugten

Læs mere

Vedr. Forslag til ændring af råstofloven (Råstofmyndighed, klage og småskalaaktiviteter) København, 10. juni 2016

Vedr. Forslag til ændring af råstofloven (Råstofmyndighed, klage og småskalaaktiviteter) København, 10. juni 2016 WWF Denmark Svanevej 12 2400 Copenhagen NV Denmark Tel. +45 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk NOTAT Vedr. Forslag til ændring af råstofloven (Råstofmyndighed, klage og småskalaaktiviteter) København, 10.

Læs mere

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Dansk Vindenergi ApS Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Frederikshavn Kommune Att.: Lene Morthensen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn

Læs mere

Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov

Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov - Indkaldelse af forslag og idéer Høringsperiode 27. marts til 24. april 2013 Marts 2013 Vindmøller ved Notmarkskov Forord I Sønderborg Kommune har vi med ProjectZero

Læs mere

Screening vedvarende energi

Screening vedvarende energi Dato: 5. januar 2017 qweqwe Screening vedvarende energi Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Kommuneplan 2013 vedvarende energikilder ved boliger

Læs mere

Januar Skrevet af: Jon Burgwald Telefon:

Januar Skrevet af: Jon Burgwald   Telefon: Greenpeace høringssvar til Offentlig høring om rapporterne Vurdering af den samfundsmæssige Bæredygtighed (VSB) og Vurdering og Virkninger på Miljøet (VVM), som er udarbejdet i forbindelse med Tanbreez

Læs mere

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) screening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) Herlev Kommune, Stab for By og Udvikling Dato Den 28. august 2018. Projektbeskrivelse Skybrudsplan

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Ny produktion på Statens Serum Institut

Ny produktion på Statens Serum Institut Ny produktion på Statens Serum Institut Del 3: Ikke-teknisk resumé Del 1. Forslag til kommuneplantillæg inkl. miljørapport Offentliggjort som forslag 1. november 2011 Endelig udstedt til Københavns Kommune

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Fremtidens havvindmølleparker og havets dyreliv. Den strategiske miljøvurdering (SMV)

Fremtidens havvindmølleparker og havets dyreliv. Den strategiske miljøvurdering (SMV) Fremtidens havvindmølleparker og havets dyreliv Den strategiske miljøvurdering (SMV) v. Caroline Hartoft-Nielsen og Ulf Kjellerup 8. maj, 2008. Den strategiske miljøvurdering - Disposition Disposition:

Læs mere

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding 1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding Kom med idéer og forslag til miljørapport og planforslag fra den 22. marts 2017 til den 19. april 2017 Kolding Kommune

Læs mere

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE TIL TILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE OG LOKALPLAN 6.13 FOR ET AFFALDSHÅND- TERINGSANLÆG OG ET SOLENERGIANLÆG VED AUDEBO UDKAST VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

Læs mere

Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik

Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik WWF Denmark Svanevej 12 2400 Copenhagen NV Denmark Tel. +45 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik Til Råstofstyrelsen,

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Det vurderes endvidere, at anlægget af genbrugspladsen drejer sig om anvendelsen af et mindre område på lokalt plan.

Det vurderes endvidere, at anlægget af genbrugspladsen drejer sig om anvendelsen af et mindre område på lokalt plan. Miljøscreening af Affaldsplan 2014-24 Affaldsplanen er omfattet af Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer nr. 936 af 3. juli 2013, idet den indeholder en ombygning af kommunens

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark

Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Velkommen til borgermøde om Lillebælt Syd Havmøllepark Jeanette Hallundbæk, Hallundbæk Consult ApS Iben Nielsen, Projektleder, Sønderborg Forsyning Peter Rathje, Direktør, ProjectZero Anne Eiby, Projektchef,

Læs mere

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER BY & HAVN / COPENHAGEN MALMÖ PORT CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. UDARBEJDET AF SWECO FOR BY & HAVN OG COPENHAGEN MALMÖ PORT Indledning By & Havn

Læs mere

A) Befolkning og sundhed Indendørs støjpåvirkning x Ikke relevant idet der er tale om et udendørs anlæg.

A) Befolkning og sundhed Indendørs støjpåvirkning x Ikke relevant idet der er tale om et udendørs anlæg. A) Befolkning og sundhed Indendørs støjpåvirkning idet der er tale om et udendørs anlæg. Sundhedstilstand Svage grupper (f.eks. handicappede) Friluftsliv/rekreative interesser Planen vil medvirke til at

Læs mere

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4

Miljøscreening af. Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 af Måned, Årstal Kommuneplantillæg nr. 4 Januar, 2019 Oversigtskort Oversigtskort. Blå markering viser kommuneplanramme 2.1.E.9. Det med rød streg angivne område er den del, der oprettes en ny kommuneplanramme

Læs mere

Vindmøller syd for Østrup

Vindmøller syd for Østrup Vindmøller syd for Østrup Indkaldelse af idéer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller ved Østrup mellem Saltum og Pandrup. Den nye møllepark får 6 vindmøller med totalhøjder

Læs mere

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk 19-09-2017 Sagsnr. 01.02.05-P16-116-17 Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk.. Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.14

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Solpark Flarup DEBATOPLÆG

Solpark Flarup DEBATOPLÆG Solpark Flarup DEBATOPLÆG December 2018 SOLCELLEOMRÅDE Foreslået placering af Solpark Flarup Baggrund for projektet Thisted Kommune har modtaget en ansøgning om at opføre en solcellepark ved Flarup, sydvest

Læs mere

Dette notat indeholder en oversigt over de miljøspørgsmål, der er blevet rejst i forbindelse med

Dette notat indeholder en oversigt over de miljøspørgsmål, der er blevet rejst i forbindelse med KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT 27-11-2014 Bilag 2: Notat om miljøspørgsmål Enghave Brygge Dette notat indeholder en oversigt over de miljøspørgsmål, der er blevet rejst i forbindelse

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2013-31. maj 2014 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Kommuneplantillæg nr. 1 for Hundested bymidte Dato 6. august 2015 Deltagere ved screeningsmøde: Inha og pvme Læservejledning:

Læs mere

Idéoplæg om Vindmøller ved Tumbøl Søndermark

Idéoplæg om Vindmøller ved Tumbøl Søndermark Idéoplæg om Vindmøller ved Tumbøl Søndermark - Indkaldelse af forslag og idéer Høringsperiode 12. juni til 8. august 2013 Juni 2013 Vindmøller ved Tumbøl Søndermark Forord I Sønderborg Kommune har vi med

Læs mere

Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning

Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning Råstofdirektoratet Jørn Skov Nielsen www.bmp.gl bmp@nanoq.gl Telefon: +299 346 800 Fax: +299 324 302 Markedsafgrænsning Tidsprofil for et mineralprojekt

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

Høringsmøde for True North Gems rubin- og safirprojekt Aappaluttoq

Høringsmøde for True North Gems rubin- og safirprojekt Aappaluttoq Høringsmøde for True North Gems rubin- og safirprojekt Aappaluttoq Naalakkersuisuts målsætninger Hvorfor Råstofprojekter? Velfærd: For at sikre flere penge til vores sygehuse, alderdomshjem, daginstitutioner,

Læs mere

The municipality with the best experienced companies

The municipality with the best experienced companies The municipality with the best experienced companies Kommuneqarfik Sermersooqs strategi vedr. råstofsektoren FORORD På baggrund af den stigende internationale interesse for Grønlands ressourcer indenfor

Læs mere

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi Vedtaget af Byrådet den 22. december 2009 Klimastrategi 2 Indledning Viborg Kommune ønsker at forstærke sin indsats for forbedring af klimaudviklingen. Klimaet er under forandring, blandt andet kendetegnet

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Scoping. Ved Gert Johansen

Scoping. Ved Gert Johansen Scoping Ved Gert Johansen Forskellen på scoping og screening Screening er en sorteringsproces væsentligt? - må anlægget antages at kunne påvirke miljøet Scoping er en fastlæggelse af hvilke miljøvurderinger,

Læs mere

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan SMV Screening Forslag til TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø December 2013 INDHOLD FORMALIA 3 INDLEDNING 4 OBLIGATORISK MILJØVURRING? 6 SCREENINGSSKEMA 6 KONKLUSION 9 2 FORMALIA HVAD ER EN SMV SCREENING? En

Læs mere

vindmøller, øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Invitation til borgermøde

vindmøller, øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Invitation til borgermøde 1 MØLLE SKJULT AF BEPLANTNING Vindmøller øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller øst for Rendbæk. Det nye vindmølleområde forventes

Læs mere

VVM og Miljøvurdering

VVM og Miljøvurdering Borgermøde 10. januar 2016 i Halvrimmen VVM og Miljøvurdering Vindmøller ved Nørre Økse Sø Miljørapport VVM, Vurdering af virkninger på miljøet Miljøvurdering November 2016 Ansvarlig for miljørapport:

Læs mere

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé

VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé VVM i forbindelse med revision af miljøgodkendelse til LEO Pharma A/S samt produktion af Ingenol Mebutate Del 3: Ikke teknisk resumé Del 1: Forslag til kommuneplantillæg Del 2: VVM-redegørelse Del 3:Ikke

Læs mere

Idéoplæg om Vindmøller ved Avnbøløsten

Idéoplæg om Vindmøller ved Avnbøløsten Idéoplæg om - Indkaldelse af forslag og idéer Høringsperiode 10. april til 8. maj 2013 April 2013 Forord I Sønderborg Kommune har vi med ProjectZero en målsætning om at blive CO2-neutral inden 2029. Opstillingen

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Forslag til tillæg 1 til Lokalplan 65 Dato: 14. marts 2011 Deltagere ved screeningsmøde Mette Vestergaard

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre Checkliste til brug for stillingtagen til miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag Checklisten har til formål at foretage en hurtig vurdering af, hvorvidt et forslag har væsentlige

Læs mere

Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning. Tillæg nr. 5 til Kommuneplan

Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning. Tillæg nr. 5 til Kommuneplan Nyt Kraftvarmeværk Biomassefyret kraftvarmeværk ved Miljøvej i Herning Debatoplæg Debat: 17.11-15.12 2016 Tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer og forslag til emner, der skal belyses

Læs mere

Sønderborg Forsyning Ellegårdvej Sønderborg. Plan Sønderborg Kommune Rådhustorvet Sønderborg

Sønderborg Forsyning Ellegårdvej Sønderborg. Plan Sønderborg Kommune Rådhustorvet Sønderborg Sønderborg Forsyning Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Landzonetilladelse til at etablere et regnvandsbassin, med status som teknisk anlæg, på ejendommen matr.nr. 824 Gråsten, Gråsten- Adsbøl, der ligger i

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til Tillæg nr. 4

Kommuneplan for Odense Kommune. Forslag til Tillæg nr. 4 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Forslag til Tillæg nr. 4 Serviceområde ved Nyt OUH Syd Ændring af kommuneplanområde 4 Rosengård Holluf Pile Tornbjergvej - Fraugde Hvad er en Kommuneplan? I henhold

Læs mere

Debatoplæg om vindmøller ved Knaplund

Debatoplæg om vindmøller ved Knaplund Debatoplæg om vindmøller ved Knaplund Debatoplæg om Lokalplan nr. 358 og Tillæg nr. 73 til Kommuneplan 2013-2025 for Debatperiode: fra den 16. september til den 14. oktober 2016 Herning Kommune Billund

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 2 Oversigt over delkonklusioner Juni 2013 Notat BILAG 2 Måde Havnedeponi Oversigt over delkonklusioner 21. maj 2013 Miljøer i anlægsfasen Projekt

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer. Projekt Lokalplan 09.7 Dato Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 09.7 Dato 26.06.2019 Deltagere ved screenings møde Mette Skafte Vestergaard Emilie Falk Barkved Læservejledning:

Læs mere

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan for Enghave Brygge med tilhørende kommuneplantillæg.

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan for Enghave Brygge med tilhørende kommuneplantillæg. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.københavns KOMMUNE Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.teknik- og NOTAT Bilag 3 Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG. Forslag

KOMMUNEPLANTILLÆG. Forslag Forslag til Kommuneplantillæg 14 for Kommuneplan 2013-2025 og ( Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 til Forslag til Kommuneplan 2017-2029 ) Solcelleanlæg ved Næssundvej, Sindbjerg, Juni 2018 Morsø Kommune

Læs mere

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg 9.012

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg 9.012 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan 9-6-105 og kommuneplantillæg 9.012 Vindmølleområde ved Øster Hassing Kær, Landområde Hals Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Miljøpolitik (Godkendt på bestyrelsesmøde 2/2013 dateret 22. februar 2013) 1. revision (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2017 dateret 17. februar 2013) Bemærkning

Læs mere

Deklarering af el i Danmark

Deklarering af el i Danmark Til Deklarering af el i Danmark 4. juni 2015 CFN/CFN Elhandlere er, ifølge Elmærkningsbekendtgørelsen, forpligtet til at udarbejde deklarationer for deres levering af el til forbrugerne i det forgangne

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Vandel i Vejle Kommune

Debatoplæg. Vindmøller ved Vandel i Vejle Kommune Debatoplæg Vindmøller ved Vandel i Vejle Kommune Kolofon: Debatoplæg til vindmøller ved Vandel i Vejle Kommune. Udgivet af Vejle Kommune, september 2012. Teknik og Miljø. Indledning Vejle Kommune har i

Læs mere

N O T A T. Indhold i miljørapport scoping for:

N O T A T. Indhold i miljørapport scoping for: N O T A T Afdeling Planlægning Direkte telefon 99741392 E-post tine.reimer@rksk.dk Dato 15. august 2016 Sagsnummer 16-018874 Indhold i miljørapport scoping for: Tillæg nr. 62 til Kommuneplan 2013-2025,

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 14

Kommuneplantillæg nr. 14 Kommuneplantillæg nr. 14 Biogasanlæg på Rustedmøllevej ved Rybjerg By- og Landsbyudvikling - Vedtaget sept. 2011 Indledning Skive Kommune har i mange år sat fokus på energisparende foranstaltninger og

Læs mere

genskabe eller generere

genskabe eller generere muligheder mulighed A: Du fortsætter med planlægningen af disse steder alligevel, men du initierer en stor PR-kampagne, før den storstilede implementering af projekterne. mulighed B: Bøj dig for presset

Læs mere

Dette betyder at planlægningen for vindmøller og solcelleanlæg nu igangsættes.

Dette betyder at planlægningen for vindmøller og solcelleanlæg nu igangsættes. 5. april 2018 Underretningsbrev - Fordebat af planlægning for vindmøller og solceller ved GreenLab Skive Skive Kommunes forvaltning Teknik, Miljø og Udvikling har modtaget ansøgning fra GreenLab Skive

Læs mere

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil BILAG 9 - SCREENING FOR MILJØVURDERING Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Læsevejledning Offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der

Læs mere

Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL Sammenfattende redegørelse.

Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL Sammenfattende redegørelse. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Sammenfattende redegørelse www.skive.dk Indhold 1 2 3 4 5 6 Indledning og baggrund...3 Planvedtagelse...3 Integrering af miljøhensyn i planerne...4 Miljørapportens

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

Sammenfattende redegørelse. LEGO P-hus og arkade

Sammenfattende redegørelse. LEGO P-hus og arkade 17. august 2015 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 INTEGRERING AF MILJØHENSYN 2 3 MILJØRAPPORTENS BETYDNING FOR PLANERNES UDFORMNING 2 4 OFFENTLIGHEDSFASEN BETYDNING FOR PLANERNE UDFORMNING

Læs mere

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1)

Bekendtgørelse om vurdering af virkning på miljøet (VVM) ved projekter om etablering m.v. af elproduktionsanlæg på havet 1) BEK nr 68 af 26/01/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0033

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

DEBATOPLÆG. Vindmøller ved Ålsrode. Norddjurs Kommune april 2015. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.

DEBATOPLÆG. Vindmøller ved Ålsrode. Norddjurs Kommune april 2015. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs. DEBATOPLÆG Vindmøller ved Ålsrode Norddjurs Kommune april 2015 UDVIKL INGSFOR V A L T NINGE N Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Visualisering af 150 meter høje vindmøller,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12

Indholdsfortegnelse. Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 Indholdsfortegnelse Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej 3 Redegørelse 4 Retningslinjer 9 Rammer 11 Vedtagelse 12 2 Erhvervsområde ved Katkjærvej Forside > Tillæg > Nr. 4 - Fjernvarmeværk ved Katkjærvej

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energiforbrug Nedenstående tabel viser det samlede energiforbrug i følgende kategorier: El- og varmeforbrug

Læs mere

Citronbasens metalprojekt

Citronbasens metalprojekt BILAG 5 Citronbasens metalprojekt MPL - 001 Utilsigtede hændelser med spild/udslip (= LOC) og nødberedskabsplan April 2012 1 Dokumenttitel: Utilsigtede hændelser med spild og udslip (= LOC) og nødberedskabsplan

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse Miljøvurdering af forslag til Lokalplan 261 for et område ved Grøndalsvej Oktober 2018 Revideret efter Kommunalbestyrelsens behandling d. 24. oktober 2018 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil

Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Tjekliste Miljøvurdering af spildevandsplan eller tillæg dertil Læsevejledning Offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der kan få en væsentligt indvirkning på miljøet,

Læs mere

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018.

Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest, DNV. Østlige af DNV Gødstrup, se kort. Medio april 2017 til 31. januar 2018. TEKNIK OG MILJØ Region Midtjylland 0 Hospitalsenheden Vest, DNV Oluf Jørgensen A/S V/ Mikkel Bjerg Larsen E-mail: mbl@ojas.dk Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal

Læs mere

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt Regnskab Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Spulefelter side 3 Basisoplysninger side Ledelsens redegørelse side Miljøoplysninger side Noter

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 04.82 for Frederiksværk Lystbådehavn Dato oktober 2018 Deltagere ved screeningsmøde Inge Hansen Læservejledning:

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

Idéoplæg. Vennerslund Energi- og Naturpark

Idéoplæg. Vennerslund Energi- og Naturpark Idéoplæg Vennerslund Energi- og Naturpark 1 Baggrund I planstrategi 2018 for Guldborgsund Kommune Det rige hverdagsliv fremhæves, at Guldborgsund i de kommende år vil arbejde for at skabe gode rammer for

Læs mere

Hej Jette - Vi har gennemgået jeres spørgsmål til ansøgningen, og har tilknyttet følgende svar:

Hej Jette - Vi har gennemgået jeres spørgsmål til ansøgningen, og har tilknyttet følgende svar: Maria Klitgaard Fra: Sendt: 1. december 2014 12:39 Til: Cc: Henrik NICOLAISEN (henrik.nicolaisen@total.com); Maria Klitgaard; Marianne B. Marcher Juhl Emne: RE: Frederikshavn Kommune anmoder

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Carsten Niebuhrs

Læs mere

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2 Løgumkloster TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Marts 2016 Indhold Formalia... 3 Baggrund... 3 Sammenfattende redegørelse... 4 2 VVM-redegørelse

Læs mere

Screening af Vandforsyningsplan

Screening af Vandforsyningsplan Screening af Vandforsyningsplan 2019-2028 I henhold til Miljøvurderingsloven 1 er der pligt til at miljøvurdere planer, hvor der fastlægges rammer for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der kan

Læs mere