TIPS TIL OPRETTELSE AF FILER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIPS TIL OPRETTELSE AF FILER"

Transkript

1 TIPS TIL OPRETTELSE AF FILER Sådan opretter du en PDF-fil En PDF-fil kan oprettes på mange måder. Her finder du en kort oversigt over specifikationerne for oprettelse af PDF-filer: PDF-versioner Vi kan behandle PDF-filer fra og med version PDF 1.3. Når du opfylder vores datakrav, undgår du fejlbehæftede eller uønskede tryksager. CorelDraw Reducer alle gennemsigtighedsindstillinger ved eksport af PDF-filer fra CorelDRAW brug om muligt standarden "PDF/X-1a:2001" til dette formål. Generelt Husk at opfylde vores datakrav, når du opretter din PDF-fil: Beskæringsmargen (normalt 2 mm) Opløsning (normalt min. 300 dpi) Integration af skrifttype (helt eller som undergruppe) Se dataoplysninger på produktsiden for tryksager i storformat (vedrørende beskæring og opløsning) Metoder til oprettelse af PDF-filer: 1. PDF-eksportmetoden (f.eks. Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Quark XPress, Corel Draw etc.) Eksportér PDF-filen fra et professionelt layoutprogram Vælg PDF/X-4, PDF/X-3 eller PDF/X-1a som eksportindstilling 2. Generering af PDF-filer med freeware Det kan ikke anbefales at anvende PDF-freeware, fordi de resulterende PDF-filer ofte ikke er af særlig høj kvalitet. Hvis du alligevel vælger at bruge freeware, f.eks. "PDFWriter", skal du bruge de samme eksportindstillinger som beskrevet under PDF-eksportmetoden. Se vores datakrav og datakontrol for at få flere oplysninger. Vil du oprette PDF-dokumenter med Adobe-programmer, kan du downloade Joboptions. OPRETTELSE AF TRYKFILER MED CORELDRAW 15 Vejledningen er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Den skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata og bruge denne vejledning, anbefaler vi, at du ved ordreafgivelse vælger en datakontrol mod et tillægsgebyr. Vi modtager ofte spørgsmål om oprettelse af trykfiler ved hjælp af CorelDRAW, og vi vil derfor gerne stille en vejledning til rådighed. Vi vil vise proceduren i CorelDRAW X5 ved hjælp af et eksempel på en DIN-Long flyer, som kan bestilles på FARVESTYRING Før du opretter dokumentet, skal du konfigurere farvestyringen i CorelDRAW. Farvestyringen sikrer en konsekvent farvegengivelse på enheder i processen (scanner, kamera, skærm, printer, trykmaskine etc.). En såkaldt ICC-profil er nødvendigt til hver enhed til beskrivelse af enhedens farveegenskaber. Du finder de korrekte ICC-profiler til offsettryk på websitet tilhørende European Colour Initiative ( under "Downloads" med filnavnet "eci_offset_2009.zip". Pak filerne ud, og installer profilerne i dit system ("højreklik? install profile"). Naviger til det relevante vindue via "Options -> Colour Management -> Default Settings".

2 Vælg standardindstillingen "Europe - General Purpose", og skift staffagefarvedefinitionen fra "Lab values" til "CMYK values". Kontrollér, at de andre indstillinger, der er vist her, svarer til dine egne indstillinger. Farveprofilen "ISO Coated v2 (ECI)" er korrekt for tryk på papir til kunsttryk. Hvis du opretter en fil, der skal trykkes på offsetpapir, skal du her vælge "PSO Uncoated ISO12647 (ECI)". OPRETTELSE AF ET DOKUMENT Opret et nyt dokument ved hjælp af "File? New", og vælg "Preset destination: Default CMYK". I denne menu kan du også vælge en CMYK-profil udelukkende for de aktuelle dokumenter, som afviger fra standardindstillingen. Du behøver ikke angive sideformatet endnu. Det udføres i næste trin.

3 "Layout? Page Setup" fører dig til den følgende menu. Det endelige format af DIN-Long-flyeren er angivet på den relevante produktside under "Detaljer". Det er 10,5 cm x 21,0 cm eller 105 mm x 210 mm. Her finder du også bemærkningen om en 2 mm udfaldsmargen. Du har brug for denne udfaldsmargen ved skæring af dine tryksager. Den vises som en perforeret linje rundt om dokumentformatet og angiver dermed, at dataformatet til levering har dimensionerne 109 mm x 214 mm. Indtast nu værdierne i de tilsvarende felter, og bekræft din indtastning med OK. Kontrollér, at indstillingerne "Show page border" og "Show bleed area" er valgt. Vi anbefaler, at du tilføjer en margen på 4 mm til det endelige format på hver side til placering af vigtige designelementer (pas på: denne anbefaling gælder ikke markedsføringssystemer og brochurer. Se Detaljer for det pågældende produkt for at få flere oplysninger). Du kan definere retningslinjer med CorelDRAW. Dette sikrer, at du i layoutprocessen holder en tilstrækkelig afstand til kanten af det endelige format. Åbn til dette formål menupunktet "Guidelines", og indtast de relevante værdier under "Horizontal" og "Vertical". De vertikale retningslinjer i dette eksempel er placeret ved 4 mm og 101 mm (105 mm 4 mm). De horisontale retningslinjer i dette eksempel er placeret ved 4 mm og 206 mm (210 mm 4 mm).

4 Elementer som billeder eller baggrund, der bør gå ud over kanten på det endelige format, f.eks. logolinjen vist nedenfor, skal gå mindst 2 mm ud over denne kant, dvs. de skal gå helt til udfaldsmargenens kant eller udover.

5 PLACERING AF TEKST OG BILLEDER Du kan nu begynde at konfigurere dokumentets endelige layout. Vi anbefaler generelt vores kunder at bruge farvetilstanden CMYK (cyan, magenta, gul og sort) for billedfiler som disse, da de også bruges som trykfarve senere i processen. Hvis du vil bruge billeder, der f.eks. er taget med digitalkamera, er disse billeder typisk i RGB-farvetilstanden (rød, grøn, blå). I dette tilfælde bør du aktivere indstillingen "Tools? Proof colours" til verificering. Med denne funktion forsøger CorelDRAW at simulere det forventede farveresultat for offsettryk på skærmen. Da RGB-farveområdet er meget større (det indeholder simpelthen flere farver) end CMYKområdet, kan farveændringer forekomme. Dette gælder især meget mættede og skinnende farver. De trykte farver kan derfor forekomme lidt mørkere og mere triste. Derudover har du mulighed for fremhæve kritiske steder. Vælg til dette formål indstillingen "Highlight colours outside printer gamut". Bemærk, at du skal bruge en profileret og kalibreret skærm af høj kvalitet for at få en farveindholdskorrekturversion. Denne funktion er dog særdeles praktisk, da den giver et indtryk af forskellen mellem skærmvisningen og det faktiske trykte resultat. Derudover bør dine billeder være i filformaterne *.tif eller *.jpg og have en effektiv opløsning på mindst 300 dpi (punkter pr. tomme). Du kan kontrollere dette når som helst på statuslinjen i den nederste del af skærmen. Du skal blot vælge det relevante billede for at gøre dette. Bemærk, at den effektive opløsning reduceres ved forstørrelse af et billede. Det er derfor yderst vigtigt, at du kontrollerer opløsningen, når du har skaleret billedet til den ønskede størrelse i layoutet.

6 GENNEMSIGTIGHED OG EFFEKT Gennemsigtighedsindstillinger og specielle Corel-effekter kan medføre fejl ved anvendelse på dataene. Disse elementer skal altid konverteres til bitmaps før outputstadiet. Det gør du ved at vælge det pågældende element og vælge "Bitmaps? Convert to Bitmap" for at åbne følgende menu og anvende de indstillinger, der er vist her. PDF-OUTPUT Gem til sidst dit dokument som PDF-fil, vælg menupunktet "File? Publish to PDF..." og klik på "Settings..

7 Rul nu igennem de forskellige faner, og anvend følgende indstillinger. Vælg "PDF default setting: PDF/X-1a" og "Compatibility: PDF/X-1a" under "General". Disse indstillinger fungerer også som basisindstillinger i følgende konfiguration: Angiv dokumentets farveindstillinger. Medmindre du har bestilt tryk i specialfarver i vores webshop, skal du deaktivere indstillingen "Preserve spot colours". Hvis du ikke har brugt specialfarver, er denne indstilling deaktiveret. Du skal ikke foretage nogen specialindstillinger her.

8 Vælg indstillingen "Export all text as curves" for at undgå problemer med skrifttyper, der ikke kan integreres eller integreres forkert. Markér også afkrydsningfeltet "Render complex fills as bitmaps". Markér under fanen "Prepress" et afkrydsningsfeltet "Bleed limit" og angiv 2 mm. Denne indstilling sikrer, at der i PDF-outputfilen tages højde for den udfaldsmargen, der blev angivet ved oprettelse af dokumentet. Men vi har ikke brug for printermærker.

9 Brug ikke dokumentets sikkerhedsindstillinger. Den sidste fane viser mulige problemer, der kan opstå ved lagring af dataene. Følg de angivne advarsler. Du kan gemme de indstillinger, du har foretaget, som PDF-typografi. Du kan bruge denne typografi til andre data i fremtiden uden at skulle vælge indstillingerne igen. Det gør du ved at gå tilbage til den første fane og klikke på ikonet "+" i nederste højre afsnit. Gem "PDF-typografien" under et entydigt navn. Du kan bruge den til andre dokumenter samt åbne den via rullelisten "PDF default settings".

10 Klik på "OK" for at lukke dialogboksen "Publish to PDF" og gem efterfølgende filen. Vi anbefaler på det kraftigste, at du foretager en visuel kontrol af den oprettede PDF-fil. Til dette formål anbefaler vi den gratis Adobe Reader, som du kan downloade på Bemærk, at du ikke kan åbne og redigere et PDF-dokument i CorelDRAW. Formålet er kun at overføre dine trykdata til os. Du bør derfor gemme dit dokument i Corel-DRAW-filformatet *.cdr regelmæssigt i løbet af og efter layoutforløbet. Du kan gøre dette via "File? Save" eller "File? Save as". Du kan åbne og redigere denne fil igen og igen. Onlineprinters skal kun bruge PDF-filen. Vi ønsker dig rigtigt god fornøjelse med udarbejdelsen af dine trykdata og lover dig, at vi vil producere den ordre, du har afgivet på i den allerbedste kvalitet. Dit Onlineprinters-team DOWNLOAD AF PDF Du kan downloade vores tips om oprettelse af trykfiler som en PDF-fil, der kan udskrives. OPRETTELSE AF TRYKFILER MED CORELDRAW 12 Denne vejledning er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Den skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata og bruge denne vejledning, anbefaler vi, at du ved ordreafgivelse vælger en datakontrol mod et tillægsgebyr. Vi modtager ofte spørgsmål om oprettelse af trykfiler ved hjælp af CorelDRAW, og vi derfor gerne stille en vejledning til rådighed. Vi vil vise proceduren i CorelDRAW 12 ved hjælp af et eksempel på en DIN-Long flyer, som kan bestilles på FARVESTYRING Før du opretter dokumentet, skal du konfigurere farvestyringen i CorelDRAW. Farvestyringen sikrer en konsekvent farvegengivelse på enheder i processerne (scanner, kamera, skærm, printer, trykmaskine etc.). En såkaldt ICC-profil er nødvendigt til hver enhed til beskrivelse af enhedens farveegenskaber. Du finder de korrekte ICC-profiler til offsettryk på websitet tilhørende European Colour Initiative ( under "Downloads" med filnavnet "eci_offset_2009.zip". Pak filerne ud, og installer profilerne i dit system ("højreklik? install profile"). Start nu CorelDRAW, og opret et tomt dokument via "File? New". Naviger til det tilsvarende vindue via "Tools? Colour Management". Klik først på farvecirklerne i midten, og vælg "Microsoft ICM 2.0 CMM" som farvemaskine og "Automatic" som den ønskede gengivelse. Herved kan du definere det programmodul, der er ansvarligt for konverteringen mellem to farveområder samt konverteringstypen.

11 Klik nu på de to pile for at aktivere indstillingerne for import og eksport af data. Klik på sideikonet for at foretage de ønskede indstillinger. Vælg under "Import" indstillingen "Use embedded ICC profiles", og vælg den profil, der er vist nedenfor. Vælg under "Export" indstillingen "Embed internal RGB profile". Luk vinduet ved at klikke på knappen OK. Angiv derefter indstillingerne for trykning. Aktivér til dette formål forbindelsen til højre for den stiliserede trykmaskine, klik på profilnavnet nedenfor, og vælg den ønskede profil ("ISO Coated v2" for papir til kunsttryk eller "PSO Uncoated ISO 12647" for offsetpapir).

12 Hvis du ikke kan finde dem, skal du rulle ned i bunden af listen og klikke på "Get profile from disk". Naviger til systemmappen, hvor profilerne er installeret (brug de almindelige internetsøgemaskiner til at få oplysninger om dette emne), og vælg den. Klik nu på den ønskede profil, og bekræft den med knappen OK. (korrekt profil for tryk på bestrøget papir (papir til kunsttryk)) Du kan på samme måde nu angive farveindstillingerne for printeren og scanneren. Når du har foretaget alle de ønskede indstillinger, kan du gemme indstillingerne ved at klikke på plus-ikonet nedenfor og angive et utvetydigt navn og der oprette indstillinger for forskellige produktionsscenarier, som du kan bruge på et senere tidspunkt. Luk derefter vinduet ved at klikke på knappen OK.

13 OPRETTELSE AF ET DOKUMENT Med "Layout? Page Setup" åbnes følgende menu. Det endelige format af DIN-Long-flyeren er angivet på den relevante produktside under "Detaljer". Det er 10,5 cm x 21,0 cm. Her finder du også bemærkningen om en 2 mm udfaldsmargen. Du har brug for denne udfaldsmargen ved skæring af dine tryksager. Indtast nu værdierne i de tilsvarende felter, og bekræft din indtastning med OK. Vis nu den margen, du netop har angivet via "Show? Show? Bleed". Den vises som en perforeret linje rundt om dokumentformatet og har dimensionerne 10,9 cm x 2,14 cm.

14 Vi anbefaler, at du tilføjer en margen på 4 mm til det endelige format på hver side til placering af vigtige designelementer (pas på: denne anbefaling gælder ikke markedsføringssystemer og brochurer. Se Detaljer for det pågældende produkt for at få flere oplysninger). Du kan definere retningslinjer med CorelDRAW. Dette sikrer, at du i layoutprocessen holder en tilstrækkelig afstand til kanten af det endelige format. Åbn til dette formål menupunktet "Guidelines", og indtast de relevante værdier under "Horizontal" og "Vertical". De vertikale retningslinjer i dette eksempel er placeret ved 4 mm og 101 mm (105 mm 4 mm). De horisontale retningslinjer i dette eksempel er placeret ved 4 mm og 206 mm (210 mm 4 mm). Elementer som billeder eller baggrund, der bør gå ud over kanten på det endelige format, f.eks. logolinjen vist nedenfor, skal gå mindst 2 mm ud over denne kant, dvs. de skal gå helt til kanten eller udover.

15 PLACERING AF TEKST OG BILLEDER Du kan nu begynde at konfigurere dokumentets endelige layout. Vi anbefaler generelt vores kunder at bruge farvetilstanden CMYK (cyan, magenta, gul og sort) for billedfiler som disse, da de også bruges som trykfarve senere i processen. Hvis du vil bruge billeder, som du f.eks. har taget med digitalkamera, er disse billeder typisk i RGB-farvetilstanden (rød, grøn, blå). Hvis du ikke har noget software (f.eks. Adobe Photoshop), der kan konvertere billeder fra RGB til CMYK, kan du udføre opgaven i CorelDRAW. De indstillinger, vi anbefaler til PDF-outputfiler, sikrer, at dataene konverteres til det korrekte farveområde. I dette tilfælde kan du dog først se resultatet efter PDF-outputtet. Da RGB-farveområdet er meget større (det indeholder simpelthen flere farver) end CMYK-området, kan farveændringer forekomme. Dette gælder især meget mættede og skinnende farver. De trykte farver kan derfor forekomme lidt mørkere og mere triste. Derudover bør dine billeder være i filformaterne *.tif eller *.jpg og have en effektiv opløsning på mindst 300 dpi (punkter pr. tomme). Du kan kontrollere dette i "Object properties" under "Bitmap". Bemærk, at den effektive opløsning reduceres ved forstørrelse af et billede. Det er derfor yderst vigtigt, at du kontrollerer opløsningen, når du har skaleret billedet til den ønskede størrelse i layoutet. GENNEMSIGTIGHED OG EFFEKT

16 Gennemsigtighedsindstillinger og specielle Corel-effekter kan medføre fejl ved anvendelse på dataene. Dette kan forhindres, hvis du gemmer dine data i formatet PDF/X-1a. Da PDF-eksporten fra CorelDRAW ikke fungerer fejlfrit i alle tilfælde, skal sådanne elementer altid konverteres til bitmaps før output. Det gør du ved at vælge det pågældende element og vælge "Bitmaps? Convert to Bitmap" for at åbne følgende menu og overtage de indstillinger, der er vist her. PDF-OUTPUT Vælg menupunktet "File? Publish to PDF..." og klik på "Settings..." for at gemme dokumentet endeligt som PDF-fil. Rul nu igennem de forskellige faner, og anvend følgende indstillinger. Vælg "Compatibility: PDF/X-1a" og "PDF style: PDF/X-1a" under "General". Disse indstillinger fungerer også som basisindstillinger i følgende konfiguration: Vælg indstillingen "Export all text as curves" for at undgå problemer med skrifttyper, der ikke kan integreres eller integreres forkert.

17 Markér under fanen "Prepress" afkrydsningsfeltet "Bleed limit" og angiv 2 mm. Denne indstilling sikrer, at der i PDF-outputfilen tages højde for den margen, der blev valgt ved oprettelse af dokumentet. Men vi har ikke brug for printermærker. Under "Advanced" kan du deaktivere indstillingen "Preserve document overprint". Medmindre du har bestilt tryk i specialfarver i vores webshop, skal du deaktivere indstillingen "Preserve spot colours". Vælg "CMYK" i "Colour Management".

18 Den sidste fane viser mulige problemer, der kan opstå ved lagring af dataene. Følg de angivne advarsler. Du kan gemme de indstillinger, du har foretaget, som PDF-typografi. Du kan bruge denne typografi til andre data i fremtiden uden at skulle vælge indstillingerne igen. Det gør du ved at gå tilbage til den første fane og klikke på ikonet "+" i nederste højre afsnit. Gem "PDF-typografien" under et entydigt navn. Du kan bruge den til andre dokumenter samt åbne den via rullelisten "PDF default settings". Klik på "OK" for at lukke dialogboksen "Publish to PDF" og gem efterfølgende filen. Vi anbefaler på det kraftigste, at du foretager en visuel kontrol af den oprettede PDF-fil. Til dette formål anbefaler vi den gratis Adobe Reader, som du kan downloade på Bemærk, at du ikke kan åbne og redigere et PDF-dokument i CorelDRAW. Formålet er kun at overføre dine trykdata til os. Du bør derfor gemme dit dokument i Corel-DRAW-filformatet *.cdr regelmæssigt i løbet af og efter layoutforløbet. Du kan åbne dette via "File? Save" eller "File? Save as". Du kan åbne og redigere denne fil igen og igen. Onlineprinters skal kun bruge PDF-filen. Vi ønsker dig rigtigt god fornøjelse med udarbejdelsen af dine trykdata og lover dig, at vi vil producere den ordre, du har afgivet på i den allerbedste kvalitet. Dit Onlineprinters-team DOWNLOAD AF PDF Du kan downloade vores tips om oprettelse af trykfiler som en PDF-fil, der kan udskrives. OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT WORD 2007 Denne vejledning er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Den skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata og bruge denne vejledning, anbefaler vi, at du ved ordreafgivelse vælger en datakontrol mod et tillægsgebyr. Office-programmer er generelt ikke egnede til oprettelse af professionelle trykdata. Da mange af vores kunder bruger disse programmer i deres daglige arbejde, bruges programmerne ligeledes ofte til layout af mindre tryksager. Da der ofte kommer spørgsmål vedrørende dette, har vi udarbejdet en lille vejledning til oprettelse af data, der kan udskrives, i Office-programmer. Vi vil vise proceduren i Microsoft Word 2007 ved hjælp af et eksempel på en DIN-Long-flyer, som kan bestilles på Oprettelse af et dokument

19 Når du har oprettet et nyt dokument, skal du først angive sidens dimensioner ved hjælp af knappen "Størrelse", som du finder under menupunktet "Sidelayout". Det endelige format af DIN-Long-flyeren er angivet på den relevante produktside under "Detaljer". Det er 10,5 cm x 21,0 cm. Her finder du også bemærkningen om filformatet, herunder en udfaldsmargen på 2 mm. Du har brug for denne udfaldsmargen ved skæring af dine tryksager. Det endelige filformat er derfor 10,9 cm x 21,4 cm. Indtast dimensionerne som papirformat i de relevante felter.

20 Under fanen "Sidekanter" finder du indstillingerne for sidekanter. Placer tekst og vigtige oplysninger såsom logoer, adresser etc., som ikke må skæres fra, så der er en tilstrækkelig sikkerhedsafstand til kanten på det endelige format (10,5 cm x 21,0 cm). Vi anbefaler en sikkerhedsmargen på 4 mm på det endelige format i hver side. (Bemærk: forskellige anbefalinger findes til markedsføringssystemer og brochurer. Se Detaljer for det pågældende produkt for at få flere oplysninger). Læg hertil en udfaldsmargen på 2 mm, som ikke må indeholde vigtige oplysninger, da de skæres fra. Dette medfører en sikkerhedsafstand på 6 mm til dokumentformatets margen (10,9 x 21,4 cm. Vi anbefaler, at dette mål defineres som margen. På den måde får du lov til at bruge den tilbageværende plads. Elementer som billeder eller baggrund, der bør gå ud over kanten på det endelige format, f.eks. logolinjen vist nedenfor, skal gå mindst 2 mm ud over denne kant, dvs. de skal gå helt op til filformatets kant.

21 Placering af tekst og billeder Du kan nu begynde at konfigurere dokumentets endelige layout. Vi anbefaler generelt vores kunder at bruge farvetilstanden CMYK (cyan, magenta, gul og sort) for billedfiler som disse, da de også bruges som trykfarve senere i processen. Office-programmer er primært udviklet til skærmvisning af dokumenter. Farvetilstanden er derfor ikke tilgængelig i disse programmer. Word konverterer alle data (også billeddata, der allerede er tilgængelige i CMYK) til RGB-farvetilstanden (rød, grøn og blå). For at trykke dine tryksager har vi dog brug for CMYK-farvetilstanden, og derfor konverterer vi dine data. Da RGB-farveområdet er meget større (det indeholder simpelthen flere farver) end CMYK-området, kan farveændringer forekomme. Dette gælder især meget mættede og skinnende farver. Dit Office-program vil derfor ikke kunne gengive de korrekte farver for dine trykdata, da vi foretager den endelige konvertering. De trykte farver kan derfor forekomme lidt mørkere og mere triste. Derudover bør dine billeder være i filformaterne *.tif eller *.jpg og have en opløsning på mindst 300 dpi (punkter pr. tomme) i den originale størrelse. Hvis du ikke har et billedredigeringsprogram, kan du kontrollere opløsningen i Windows Explorer ved at højreklikke på filen, vælge "Egenskaber" og klikke på knappen "Avanceret" under "Filoplysninger". Hvis du har brug for hjælp til placering af dine designelementer kan du se linealer og/eller gitterlinjer under "Vis".

22 PDF-output Før du gemmer dit færdige dokument som PDF, skal du foretage følgende indstilling. Brug den runde knap i øverste venstre del af programvinduet til at åbne "Word-indstillinger". Kontrollér, at afkrydsningsfeltet "Integrer skrifttyper i filen" under "Gem" er aktiveret, og de to underindstillinger er deaktiverede. Uden denne indstilling overføres de skrifttyper, du bruger i PDF-dokumentet, ikke til os, og vi kan ikke behandle dit dokument korrekt. Du kan også foretage denne indstilling, før du opretter dokumentet, og angive, at det gælder for "Alle nye dokumenter". Dette anbefales naturligvis, når du regelmæssigt opretter trykdata i Word.

23 Du kan efterfølgende gemme dit dokument i PDF-format. For at åbne den relevante dialogboks bruger du igen den runde knap og klikker på "PDF eller XPS" under "Gem som". Hvis denne indstilling ikke er tilgængelig, kan du downloade det gratis tilføjelsesprogram på Microsofts website: Vinduet nedenfor åbnes derefter. Vælg PDF (vi kan desværre ikke behandle XPS-format) som "Filtype" og klik på "Indstillinger". Konfigurer vinduet, der åbnes som vist nedenfor, og bekræft derefter med "OK".

24 Du kan nu gå tilbage til den forrige visning. Klik på "Udgiv" for at gemme din PDF-fil. Vi anbefaler, at du foretager en visuel kontrol af den oprettede PDF-fil. Til dette formål anbefaler vi den gratis Adobe Reader, som du kan downloade på Bemærk, at du ikke kan åbne og redigere et PDF-dokument i Microsoft Word. Formålet er kun at overføre dine trykdata til os. Du bør derfor gemme dit dokument i Word-filformatet *.doc regelmæssigt i løbet af og efter layoutforløbet. Du kan gøre dette ved hjælp af den runde knap under "Gem" eller "Gem som". Du kan åbne og redigere denne fil igen og igen. Vi ønsker dig rigtigt god fornøjelse med udarbejdelsen af dine trykdata og lover dig, at vi vil producere den ordre, du har afgivet på i den allerbedste kvalitet. Dit Onlineprinters-team DOWNLOAD AF PDF Du kan downloade vores tips om oprettelse af trykfiler som en PDF-fil, der kan udskrives. OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007 Denne vejledning er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Denne skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata og bruge denne vejledning, anbefaler vi, at du ved ordreafgivelse vælger en datakontrol mod et tillægsgebyr. Office-programmer er generelt ikke egnede til oprettelse af professionelle trykdata. Da mange af vores kunder bruger disse programmer i deres daglige arbejde, bruges programmerne ligeledes ofte til layout af mindre tryksager. Da der ofte kommer spørgsmål vedrørende dette, har vi udarbejdet en lille vejledning til oprettelse af data, der kan udskrives, i Office-programmer. Vi vil vise proceduren i Microsoft PowerPoint 2007 ved hjælp af et eksempel på en DIN-Long-flyer, som kan bestilles på Oprettelse af et dokument Når du har oprettet et nyt dokument, skal du først angive sidens geometri ved hjælp af knappen "Sideopsætning", som du finder under menupunktet "Design". Det endelige format af DIN-Long-flyeren er angivet på den relevante produktside under "Detaljer". Det er 10,5 cm x 21,0 cm.

25 Her finder du også bemærkningen om filformatet, herunder en udfaldsmargen på 2 mm. Du har brug for denne udfaldsmargen ved skæring af dine tryksager. Det endelige filformat er derfor 10,9 cm x 21,4 cm. Indtast dimensionerne som papirformat i de relevante felter. Placering af tekst og billeder Du kan nu begynde at konfigurere dokumentets endelige layout. Tekst og vigtige oplysninger såsom logoer, adresser, tekst etc., som ikke må skæres fra, skal placeres tilstrækkeligt langt fra kanten i det endelige format vi anbefaler en margen på mindst 5 mm. Vi anbefaler en margenafstand på 4 mm for det endelige format på hver side. (Bemærk: forskellige anbefalinger findes til markedsføringssystemer og brochurer. Se Detaljer for det pågældende produkt for at få flere oplysninger). Læg hertil en udfaldsmargen på 2 mm, som ikke må indeholde vigtige oplysninger, da de skæres fra. Dette medfører en sikkerhedsafstand på 6 mm til dokumentformatets margen (10,9 x 21,4 cm. Elementer som billeder eller baggrund, der bør gå ud over kanten på det endelige format, f.eks. logolinjen vist nedenfor, skal gå mindst 2 mm ud over denne kant, dvs. de skal gå helt op til filformatets kant. Vi anbefaler generelt vores kunder at bruge farvetilstanden CMYK (cyan, magenta, gul og sort) for billedfiler som disse, da de også bruges som trykfarve senere i processen. Office-programmer er primært udviklet til skærmvisning af dokumenter. Farvetilstanden er derfor ikke tilgængelig i disse programmer. PowerPoint konverterer alle data (også billeddata, der allerede er tilgængelige i CMYK) til RGB-farvetilstanden (rød, grøn og blå). For at trykke dine tryksager har vi dog brug for CMYK-farvetilstanden, og derfor konverterer vi dine data. Da RGB-farveområdet er meget større (det indeholder simpelthen flere farver) end CMYK-området, kan farveændringer forekomme. Dette gælder især meget mættede og skinnende farver. Dit Office-program vil derfor ikke kunne gengive de korrekte farver for dine trykdata, da vi foretager den endelige konvertering. De trykte farver kan derfor forekomme lidt mørkere og mere triste. Derudover bør dine billeder være i filformaterne *.tif eller *.jpg og have en opløsning på mindst 300 dpi (punkter pr. tomme) i den originale størrelse. Hvis du ikke har et billedredigeringsprogram, kan du kontrollere opløsningen i Windows Explorer ved at højreklikke på filen, vælge "Egenskaber" og klikke på knappen "Avanceret" under "Filoplysninger".

26 Hvis du har brug for hjælp til placering af dine designelementer kan du se linealer og/eller gitterlinjer under "Vis". PDF-output Før du gemmer dit færdige dokument som PDF, skal du anvende følgende indstilling. Brug den runde knap i øverste venstre del af programvinduet til at åbne "PowerPoint-indstillinger". Kontrollér, at felterne "Integrer skrifttyper i filen" og "Integrer alle tegn (bedst, hvis andre skal redigere)" er aktiveret i afsnittet "Gem". Uden denne indstilling overføres de skrifttyper, du bruger i PDF-dokumentet, ikke til os, og vi kan ikke behandle dit dokument korrekt.

27 Du kan efterfølgende gemme dit dokument i PDF-format. For at åbne den relevante dialogboks bruger du igen den runde knap og klikker på "PDF eller XPS" under "Gem som". Hvis denne indstilling ikke er tilgængelig, kan du downloade det gratis tilføjelsesprogram på Microsofts website: Vinduet nedenfor åbnes derefter. Vælg PDF (vi kan desværre ikke behandle XPS-format) som "Filtype" og klik på "Indstillinger". Konfigurer vinduet, der åbnes som vist nedenfor, og bekræft derefter med "OK".

28 Du kan nu gå tilbage til den forrige visning. Klik på "Udgiv" for at gemme din PDF-fil. Vi anbefaler, at du foretager en visuel kontrol af den oprettede PDF-fil. Til dette formål anbefaler vi den gratis Adobe Reader, som du kan downloade på Bemærk, at du ikke kan åbne og redigere et PDF-dokument i Microsoft PowerPoint. Formålet er kun at overføre dine trykdata til os. Du bør derfor gemme dit dokument i PowerPoint-filformatet *.ppt regelmæssigt i løbet af og efter layoutforløbet. Du kan gøre dette ved hjælp af den runde knap under "Gem" eller "Gem som". Du kan åbne og redigere denne fil igen og igen. Vi ønsker dig rigtigt god fornøjelse med udarbejdelsen af dine trykdata og lover dig, at vi vil producere den ordre, du har afgivet på i den allerbedste kvalitet. Dit Onlineprinters-team DOWNLOAD AF PDF Du kan downloade vores tips om oprettelse af trykfiler som en PDF-fil, der kan udskrives. JOBOPTIONS Vi har oprettet to forskellige versioner af joboptions til klargøring af dine trykdata. Brug PDF'ens funktion til eksport og/eller lagring til programmer fra Adobe Creative Suite CS3. Du kan få flere oplysninger i "Sådan opretter du en PDF-fil". Til ældre programversioner (Adobe Creative Suite CS2 og CS1) kan du enten bruge variationerne til CS3/CS4 eller oprette et Postscript og efterfølgende konvertere det til en PDF med Adobe Acrobat Distiller. De joboptions, som du kan downloade fra os, henviser til farveprofiler, som du skal installere i systemet. Farveprofilerne kan downloades gratis på websitet ECI (European Colour Initiative). Når du downloader en af disse joboptions, skal du sikre dig, at du vælger den korrekte version:» Joboptions til Adobe CS3 og CS4 (InDesign og Illustrator)» Joboptions til Adobe CS2 og ældre versioner (InDesign og Illustrator), Adobe Distiller

OPRETTELSE AF TRYKFILER MED CORELDRAW 15 FARVESTYRING

OPRETTELSE AF TRYKFILER MED CORELDRAW 15 FARVESTYRING OPRETTELSE AF TRYKFILER MED CORELDRAW 15 Vejledningen er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Den skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata og bruge denne

Læs mere

OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007

OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007 OPRETTELSE AF TRYKFILER I MICROSOFT POWERPOINT 2007 Denne vejledning er ingen garanti for korrekt oprettelse af trykfiler. Denne skal nærmere ses som en hjælp. Hvis du ikke er vant til at oprette trykdata

Læs mere

Fremstilling af trykklar PDF-fil med InDesign

Fremstilling af trykklar PDF-fil med InDesign Her får du skridt for skridt at vide, hvilke indstillinger du skal vælge i InDesign for at lave et professionelt layout, vælge de korrekte farveindstillinger og fremstille en trykklar PDF-fil i en god

Læs mere

Modtagelse af materiale

Modtagelse af materiale Tr yksager Modtagelse af materiale INFO TIL ALM. BRUGERE Ønskede filtyper til... Filtyper Tekst Tekster afleveres i Word-eller RTFfil. Vi modtager alle gængse filformater Selvom vi modtager alle gængse

Læs mere

PRINTGUIDE. Printish 2015. Printguide / 1

PRINTGUIDE. Printish 2015. Printguide / 1 PRINTGUIDE Printish 2015 Printguide / 1 Kære Kunde Hos Printish ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at få flotte tryksager. Derfor har vi lavet denne guide, hvor vi gennemgår det du har

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

- sådan undgår du fejl i din tryksag

- sådan undgår du fejl i din tryksag 1Software Det er ikke alle programmer, der er født til at blive anvendt som et trykgrafisk værktøj. F.eks. Microsoft Office pakken, tekstbehandlingsprogrammer, regneark og præsentations-programmer. Disse

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW. discovery channel plakat

GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW. discovery channel plakat discovery channel plakat Discovery channel plakat Opgavebeskrivelse Discovery Channel skulle have produceret en plakat som de kunne give til alle deres kunder i firmaet. Plakaten skulle udstråle hvad DC

Læs mere

PRINTGUIDE. Printish Printguide / 1

PRINTGUIDE. Printish Printguide / 1 PRINTGUIDE Printish 2015 Printguide / 1 Kære Kunde Hos Printish ønsker vi at give dig de bedste forudsætninger for at få flotte tryksager. Derfor har vi lavet denne guide, hvor vi gennemgår det du har

Læs mere

MAC. Hvorfor printe til PDF?

MAC. Hvorfor printe til PDF? Hvordan laver jeg en korrekt PDF-fil? MAC Hvorfor printe til PDF? En printet PDF er optimeret til print, og indeholder ikke unødvendig information der kan gøre filen tung at printe. En printet PDF er derfor

Læs mere

Levering af PDF er. til GO-CARD. Vejledning til følgende programmer:

Levering af PDF er. til GO-CARD. Vejledning til følgende programmer: Levering af PDF er til GO-CARD Vejledning til følgende programmer: Adobe Acrobat Distiller 6 og 7 Adobe InDesign CS og CS2 Adobe PageMaker 6.52 / 7.0 Quark Xpress 6.5 Acrobat Distiller 6 Denne vejledning

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen

GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen ZHHO 057117 TESTEX GRAFISK PRODUKTION OG WORKFLOW SVENDEPRØVE Dorte Damsgaard Larsen OPGAVE Emballage gøres klar til tryk. Dette Night & Day sengelinned er fremstillet af 100% bomuldssatin vævet af merceriserede,

Læs mere

PRINTISH VI PRINTER DIT BUDSKAB! www.printish.dk

PRINTISH VI PRINTER DIT BUDSKAB! www.printish.dk E ID GU IN T PR Kære kunde Hos Printish ønsker vi, at give dig de bedste forudsætninger, for at få flotte tryksager. Derfor har vi lavet denne guide, hvor vi gennemgår det du har brug for, at vide inden

Læs mere

Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten

Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten find os på Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten Gør processen nemmere for dig selv ved at indstille dit InDesign dokument rigtigt fra starten. Vi anbefaler følgende indstilling: Skal

Læs mere

Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten

Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten find os på Step 1: Opret dit InDesign dokument rigtigt fra starten Gør processen nemmere for dig selv ved at indstille dit InDesign dokument rigtigt fra starten. Vi anbefaler følgende indstilling: Skal

Læs mere

Grafisk produktion & workflow

Grafisk produktion & workflow Grafisk produktion Tina Outzen Søllested 35 Farveprofil sammensættes i InDesign og colour settings synkroniseres med Bridge. Specifikation Kunde DOF Paarup Aftenskole Opgave Aftenskoleprogram 2014-15 Programmer

Læs mere

Hvis dine trykdata ikke opfylder vores krav, forsinkes produktionen og leveringstiden med den periode, der går, indtil de nye data er modtaget.

Hvis dine trykdata ikke opfylder vores krav, forsinkes produktionen og leveringstiden med den periode, der går, indtil de nye data er modtaget. Hvad kontrolleres ved en datakontrol? Opløsning Udfald Bukkelinjer/fiberretning Farvepåføring Farvetilstand, farveområde Format, afvigelser Kommentar- og formularfelter Konturskæring/fræsekontur Stavning

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Grafisk produktion og workflow

Grafisk produktion og workflow DOKUMENTATION Grafisk produktion og workflow CAMILLA HANSEN PORTFOLIO OG SVENDEPRØVE 2013 KUNDE / BAHNE FIRMAGAVER OPGAVE / KATALOG FARVERUM / CMYK PROGRAMMER / INDESIGN + BRIDGE + PHOTOSHOP Bahne Firmagaver

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

PRINTISH VI PRINTER DIT BUDSKAB! www.printish.dk

PRINTISH VI PRINTER DIT BUDSKAB! www.printish.dk E ID GU IN T PR INDHOLD Kære kunde Programmer // 3 Dokumentopsætning // 4 Hos Printish ønsker vi, at give dig de bedste forudsætninger, for at få flotte tryksager. Skabeloner // 5 Derfor har vi lavet denne

Læs mere

SÅDAN DUFTER MIN DRØMMEKVINDE, DET HAR JEG LÆRT, RASKE PENGE, CLAUS

SÅDAN DUFTER MIN DRØMMEKVINDE, DET HAR JEG LÆRT, RASKE PENGE, CLAUS BH 06.06.2016 - kr. 42,50 BEHIM Workflow CAMILLA VINTER BEHIM SÅDAN DUFTER MIN DRØMMEKVINDE, DET HAR JEG LÆRT, RASKE PENGE, CLAUS JUNI 2016 BEHIM 1 HOLM, MÅNEDENS BABE, TEAM TVILLING, LAKRIDSKONGEN OG

Læs mere

Grafisk workflow. Svendeprøve Juni 2015 - Pia Søgaard

Grafisk workflow. Svendeprøve Juni 2015 - Pia Søgaard Grafisk workflow Dokumentation Svendeprøve Juni 2015 - Pia Søgaard Kunde: LASTAS Opgave: Magasin Programmer: Indesign, illustrator og photoshop Farverum: CMYK OPSTART Vi fik til opgave at lave et magasin

Læs mere

Tillæg for 4-siders. S/H 1+1 4-farvet 4+4 S/H 1+1. 4-farvet 4+4 Levering: 2-4 arbejdsdage Papir: 130 gr. silk

Tillæg for 4-siders. S/H 1+1 4-farvet 4+4 S/H 1+1. 4-farvet 4+4 Levering: 2-4 arbejdsdage Papir: 130 gr. silk DIGITAL PRINT PRISLISTE 09 A4 HÆFTER A5 HÆFTER 0 0 0 0 549* 75* 97* 1.3* 2.2* 430* 617* 749* 997* 1.546* 671* 9* 1.213* 1.695* 2.741* 491* 739* 74* 1.16* 1.72* 737* 1.093* 1.414* 1.993* 3.250* 549* 75*

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Grafisk produktion og workflow

Grafisk produktion og workflow Grafisk produktion og workflow Plakater for Fakta Dette er en generel beskrivelse af de arbejdsmetoder og processer jeg gennemgår i produktionen af plakater til discountkæden Fakta. Min læreplads er hos

Læs mere

Vejledning til AdPoint

Vejledning til AdPoint Vejledning til AdPoint Login på adressen http://manager.alignint.dk/cpdev/dev.jsp og følgende login billede kommer frem: Log på med dit kundenr., brugernavn og adgangskode og følgende billede kommer frem:

Læs mere

Prepress Serigrafi Grafisk Tekniker Grundforløb. Opgave: Klistermærker i flere farver

Prepress Serigrafi Grafisk Tekniker Grundforløb. Opgave: Klistermærker i flere farver Grafisk Tekniker Grundforløb Opgave: Klistermærker i flere farver I denne opgave skal der skabes et antal klistermærker i flere farver. Temaet er frit. Husk at der i serigrafi skal laves ramme for hver

Læs mere

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion RIGSPOLITIET Vejledning i konvertering fra Word -dokument til PDF-fil på politi.dk Rigspolitiets websektion Indledning Da vi skal leve op til kravene om tilgængelighed på Internettet, skal alle tekster

Læs mere

Farvestyring og Print

Farvestyring og Print Farvestyring og Print Tips & Tricks til korrekte farver i redigering og print Martin Dahl Ovesen Agenda Lidt om Farverum / Colorspaces generelt Farveprofiler Kameraer og colorspaces Monitorer og kalibrering

Læs mere

Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk

Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk Af Thomas Holm/Pixl Aps email@pixl.dk Page: 1 Adobe og ICC profiler Traditionen tro er der sket en del fornyelse omkring den måde Adobe Photoshop 6.0 håndterer farver på. Det kan ikke komme som nogen stor

Læs mere

ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater.

ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater. FineReader kom hurtigt i gang ABBYY FineReader konverterer skannede dokumenter, PDF-dokumenter og billedfiler, (herunder digitale billeder), til redigérbare formater. For at behandle et dokument med ABBYY

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint. Filer til plakat og testprint

Grafisk Tekniker Digitalprint. Filer til plakat og testprint Grafisk Tekniker Digitalprint Filer til plakat og testprint Et farvebillede med frit valg af motiv bearbejdes og færdiggøres i Photoshop, hvor den først gemmes som en arbejdsfil i filformatet PSD. Herefter

Læs mere

DIGITAL PRINT PRISLISTE

DIGITAL PRINT PRISLISTE DIGITAL PRINT PRISLISTE A4 HÆFTER A5 HÆFTER Sider/Antal 100 0 300 500 1000 549* 75* 97* 1.3* 2.2* 430* 617* 749* 997* 1.546* 671* 9* 1.213* 1.695* 2.741* 491* 739* 74* 1.16* 1.72* 737* 1.093* 1.414* 1.993*

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med skærelinjer

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med skærelinjer Grafisk Tekniker Digitalprint Klistermærker med skærelinjer Klistermærker - opgave En mindre serie forskellige klistermærker skal tegnes i Illustrator. Der defineres en ny fil for hvert enkelt klistermærke,

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Grafisk Tekniker Grundforløb. Serigrafisk tryk af smudsomslag i flere farver til hardcoverbog

Grafisk Tekniker Grundforløb. Serigrafisk tryk af smudsomslag i flere farver til hardcoverbog i flere farver til hardcoverbog Opgaven består i at lave et smudsomslag til en bog med hardcover i A5-størrelse. Omslaget trykkes i serigrafi i flere farver. Bogen produceres herefter i Bogbind. Der arbejdes

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide OK Fonden Umbraco CMS Quickguide 1 Indhold 1 Indhold... 2 2 Indledning... 3 2.1 Kompatible browsere... 3 2.2 Log ind i Umbraco... 3 2.3 Naviger i administrationsområdet... 4 2.4 Brug af træ menu... 5 3

Læs mere

Størrelsen på printede billeder

Størrelsen på printede billeder Størrelsen på printede billeder Udskriftsstørrelse i forhold til antal pixels og dpi 72 dpi 100 dpi 200 dpi 300 dpi 600 dpi 9 13 cm 255 369 354 512 709 1024 1063 1535 2126 3071 10 15 cm 284 425 394 591

Læs mere

Dokumentation. Grafisk Produktion & Workflow

Dokumentation. Grafisk Produktion & Workflow Dokumentation Dokumentation OPGAVEN: Regionens it afdeling skulle promovere sig selv internt i regionen. It-afdelingen kan tit være lidt i modvind. De hjælper folk i regionen med it problemer, deres kunder

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Opskrift på brug af scanneren

Opskrift på brug af scanneren Opskrift på brug af scanneren Dette er den grundlæggende vejledning om brug af scanneren. Den beskriver arbejdsgangen når man arbejder med papirfotos. Version 2018-11-19 Der findes to supplerende vejledninger.

Læs mere

PDF til tryk Vejledning

PDF til tryk Vejledning PDF til tryk Vejledning 2 Generel info - der skal tages hensyn til disse regler i alle PDF er 3 Kuverter 4 Foldere (4sidet, 3 flj., 4 flj. osv.) 5 Hæfte (klammehæftet) 5 Bog/hæfte (med ryg) 5 Lakform og

Læs mere

Opgavebeskrivelse Opsætningsdelen Kundekontakt GRAFISK WORKFLOW

Opgavebeskrivelse Opsætningsdelen Kundekontakt GRAFISK WORKFLOW GW GRAFISK WORKFLOW Opgavebeskrivelse Dette var en opsætningsopgave af en folder og to plakater i to forskellige sprog til Ivans Lystfiskeri. Jeg vil primært fokusere på at beskrive Preflight og udskydningsdelen

Læs mere

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 Adobe Acrobat Professional 11 ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Hvad er Adobe Acrobat?... 1 Elektroniske dokumenter... 2 PDF... 2 Acrobat-programmer... 3 Hvor kommer dokumenterne

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 1.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 1.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 1.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 1.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2010 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat

6 tips. der sikrer dig optimalt resultat 6 6 tips der sikrer dig optimalt resultat Nemt og enkelt, gennem kundetilpassede produkter styrker Print2People virksomheder i at give håndgribelige indtryk. Bestil markedsføringsmateriale online www.print2people.dk

Læs mere

Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8)

Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8) Scanning på netværket via Web Services (Windows Vista SP2 eller højere, Windows 7 og Windows 8) Web Services-protokollen gør det muligt for brugere af Windows Vista (SP2 eller højere), Windows 7 og Windows

Læs mere

PDF. Indstillinger - Distiller & PitStop JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Indstillinger - Distiller & PitStop JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Indstillinger - Distiller & PitStop JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Acrobat Distiller indstillinger side 3-7 Kontrolkrav (Enfocus PitStop-indstillinger) side 8-37 2 DISTILLER OPTIONS ACROBAT

Læs mere

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider.

Startvejledning. Navigationsrude Brug navigationsruden til at bevæge dig rundt i din publikation og til at tilføje eller slette sider. Startvejledning Microsoft Publisher 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Føj dine

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer.

Udforske kommandoer på båndet De enkelte faner på båndet indeholder grupper, og hver gruppe indeholder et sæt relaterede kommandoer. Startvejledning Microsoft Excel 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Føje kommandoer til værktøjslinjen Hurtig

Læs mere

Storformat print og konturskæring nice-to-know

Storformat print og konturskæring nice-to-know Storformat print og konturskæring nice-to-know stibocomplete.com 180221v4 1 Nice-to-know storformat print 1. Vi foretrækker at få dokumenter som PDF i 100% størrelse, så skal du bruge en plakat i 70 x

Læs mere

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver

Grafisk Tekniker Digitalprint. Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver Grafisk Tekniker Digitalprint Klistermærker med og skærelinjer og metalfarver Klistermærker med metalfarver - opgave En lille serie forskellige klistermærker skal tegnes i Illustrator max tre styk. Der

Læs mere

Vektor vs. bitmap. Kære kunde

Vektor vs. bitmap. Kære kunde Vektor vs. bitmap Kære kunde Formålet med denne beskrivelse er at udvide din forståelse og viden om trykklare filer. Vi ser frem til at høre fra dig og håber på et godt samarbejde. Kontakt os på 98 80

Læs mere

VEJLEDNING Til opsætning af juice etiket

VEJLEDNING Til opsætning af juice etiket VEJLEDNING Til opsætning af juice etiket 0,20 L juice TRIN 1 - LAV LAYOUTFILEN Vi anbefaler, at du bruger Adobe programmerne Illustrator eller InDesign. Dokumentstørrelse 180x5 Farver må kun være i CMYK

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012

IrfanView. Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj. Version: August 2012 IrfanView Et overblik over et stærkt billedbehandlingsværktøj Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5 Installer plugins...6

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Når du holder møder i Connect

Når du holder møder i Connect Når du holder møder i Connect Det er vigtigt at den/de der er host og presenter på mødet sidder ved en forholdsvis kraftig computer, og har en god bredbåndsforbindelse. Hvis man skal vise præsentationer,

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel.

Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og Excel. - Filarkiv - Filarkiv - når dine besøgende skal hente PDF-filer fra din hjemmeside Med et filarkiv kan du give dine besøgende på din hjemmeside adgang til at hente dokumenter i Word, PDF, PowerPoint og

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Trimble Business Center 2.60

Trimble Business Center 2.60 Trimble Business Center 2.60 Oprettelse af 2D linjeføring udfra dxf-fil - Samt overførsel og afsætning på controller Februar 2012 Jens Esbech GEOTEAM A/S je@geoteam.dk Denne vejledning omhandler: 1) Hvordan

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Mini brugermanual CMD 5.1

Mini brugermanual CMD 5.1 Mini brugermanual CMD 5.1 Kom i gang For at tilgå CMD skal du åbne en web browser og indtaste URL en på dit CMD website i adressefeltet, hvorefter dialogboksen til log in vises. 1. Indtast dit brugernavn

Læs mere

GINA DAMM DOKUMENTATION WORKFLOW

GINA DAMM DOKUMENTATION WORKFLOW GINA DAMM DOKUMENTATION WORKFLOW SVENDEPRØVE 2016 OPGAVE Design af øletiketter, processen og færdig PDF. PROGRAMMER Adobe InDesign CC Adobe Illustrator CC Adobe Photoshop CC FARVERUM PANTONE Dette er en

Læs mere

VEJLEDNING Til opsætning af energidrik

VEJLEDNING Til opsætning af energidrik VEJLEDNING Til opsætning af energidrik 0,25 L energidrik TRIN 1 - LAV LAYOUTFILEN Vi anbefaler, at du bruger Adobe programmerne Illustrator eller InDesign. Vi anbefaler en afstand på, hvor du ikke placerer

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Print og PDF. PDF til print. Betjening af printer. Print fra Acrobat. Kunstakademiets arkitektskole, Institut for design og kommunikation 2008 1

Print og PDF. PDF til print. Betjening af printer. Print fra Acrobat. Kunstakademiets arkitektskole, Institut for design og kommunikation 2008 1 Print og PDF PDF til print Betjening af printer Print fra Acrobat Kunstakademiets arkitektskole, Institut for design og kommunikation 2008 1 PDF fra InDesign Øvelsen tager udgangspunkt i print på en HP

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FOR ELBAPRINT SERVICE

BRUGERVEJLEDNING FOR ELBAPRINT SERVICE SOFTWARE FORUDSÆTNINGER TRIN 1: IDENTIFICER DIG, ELLER OPRET DIN SIDE TRIN 2: VÆLG FORMAT TIL DIN LABEL TRIN 3: VÆLG DIT DESIGN, ELLER ARBEJD PÅ EN TOM LABEL TRIN 4: IMPORTER DINE DATA I DINE LABELS, ELLER

Læs mere

Vejledning til farvekvalitet

Vejledning til farvekvalitet Side 1 af 6 Vejledning til farvekvalitet Vejledningen til farvekvalitet beskriver, hvordan printeren kan bruges til at justere og tilpasse farveoutput. Menuen Kvalitet Menupunkt Udskriftstilstand Farve

Læs mere

Designmanual / Forskningens Døgn

Designmanual / Forskningens Døgn 1/17 Designmanual / Forskningens Døgn Elementer 2 Logotype 2 Logotype på fotografi 3 Geometri 5 Forsk Geometri oversigt 6 Objekter 7 Forsk Objekt oversigt 8 Forhold mellem alle elementer 9 Farver 10 Font

Læs mere

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Bemærk venligst! Udsæt ikke Sweex Wireless 300N Adapter USB for ekstreme temperaturer. Placér ikke adapteren i direkte sollys eller i nærheden af radiatorer eller

Læs mere

Skifte til Access 2010

Skifte til Access 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Access 2010 ser meget anderledes ud end Access 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office.

Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office. Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office. Hvis man ikke har råd til at købe Microsoft Office, og man heller ikke lige har en fætter, der kan organisere en sort udgave, vælger de fleste at hente

Læs mere

VEJLEDNING TIL OPSÆTNING AF ETIKET

VEJLEDNING TIL OPSÆTNING AF ETIKET VEJLEDNING TIL OPSÆTNING AF ETIKET 0,33-0,50 L - vand uden smag Design TRIN 1 Vi anbefaler, at du bruger Adobe programmerne Illustrator eller InDesign. LAV LAYOUTFILEN Dokumentstørrelse 217x Farver må

Læs mere

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1

Workflow og Bridge. Transform. Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Workflow og Bridge Transform Undervisningsmateriale Grafisk Design BASIS side 1 Indhold: Om billedformater...side 3 Farver: RGB - CMYK...side 4 Bridge - indstilling af farveprofiler...side 7 Farveprofiler...side

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Adobe InDesign 1.5. Service & Kommunikation HTX / Viby

Adobe InDesign 1.5. Service & Kommunikation HTX / Viby Adobe InDesign 1.5 1 Adobe InDesign 1.5 2 Adobe InDesign 1.5 - Index Folderteori.............................. 3 Placering.............................. 4 Farver og tekst........................... 5 Skriftsnit

Læs mere

IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG

IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG KRYDSORD Af: Gro Pedersen, projektmedarbejder ved Projekt Uddannelsesløft. 1 INDHOLD Marginspørgsmål... 3 Sådan gør du: fra papyrus til computer... 3 Sådan

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW. Bog af Ib Møller På Vej.

GRAFISK WORKFLOW. Bog af Ib Møller På Vej. GRAFISK WORKFLOW Bog af Ib Møller På Vej. Produkt Redegørelse Hvad går opgaven ud på? Jeg skulle i denne opgave ombryde en bog for Arkitekten og planlæggeren Ib Møller, som havde lavet denne bog med udgangspunkt

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1

Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Det første skærmbillede... Side 3 Navigation... Side 4 Åbne Pixlr Advanced... Side 5 Inde i programmet... Side 6

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: April 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er IrfanView?...4 Få fat i programmet...4 Installer selve programfilen...5

Læs mere

Billedoptimering i indkaldelsesbreve

Billedoptimering i indkaldelsesbreve Billedoptimering i indkaldelsesbreve Af Flemming Madsen I denne vejledning vil vi vise, hvordan du som skoleadministrator optimerer billeder i rtfdokumenter og dermed kan generere breve med skolens logo

Læs mere