Konference om innovation på fødevareområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konference om innovation på fødevareområdet"

Transkript

1 Konference om innovation på fødevareområdet GRO og lokale fødevareproducenter sætter spot på kvalitetsfødevarer, ekstraordinære oplevelser, frugtbare netværk og effektiv praksis.

2 3 Et ambitiøst fødevareprojekt GRO grønne regionale madoplevelser har i perioden arbejdet for at skabe vækst i Region Sjælland gennem nytænkning på fødevareområdet. Projektet har fokus på fødevarer af høj kvalitet samt udvikling og markedsføring af kulinariske oplevelser for regionens borgere og gæster. I spændingsfeltet mellem praksis, teori og forskning har vi via udviklingsforløb, kompetenceudvikling, workshops og events arbejdet med at udvikle og fremme erhvervet i regionen med et skatkammer af kvalitetsfødevarer og oplevelsesøkonomi som omdrejningspunkt. Fremtidens fødevareudvikling Målet med det nytænkende projekt og samarbejdet har været at motivere og hjælpe regionens fødevareerhverv til at tænke tværgående og innovativt. Efter knapt tre års samarbejde med regionens virksomheder står det klart, at det også i praksis er en frugtbar måde at skabe nye produkter, processer og ydelser på til gavn for både indtjening og beskæftigelse. Bag projektet står et stærkt hold med meget forskellige kompetencer fra videns-, oplevelses- og uddannelsesinstitutioner. Aktiviteterne har været målrettet til alle fødevarerelaterede erhverv, men har også involveret virksomheder indenfor eksempelvis turisme, design og kultur, der indirekte arbejder med fødevarer. I projektets tre leveår har GRO arbejdet tæt sammen med en bred vifte af fødevareerhverv i Region Sjælland primært små og mellemstore virksomheder samt en række offentlige institutioner. Vi har taget udgangspunkt i at møde virksomhederne ud fra deres aktuelle behov og udfordringer. Alle innovations- og uddannelsesforløb har drejet sig konkret om den enkelte. Flere virksomheder er efterfølgende begyndt at arbejde mere strategisk og langsigtet med innovation og udvikling efter virksomhedernes egne udsagn fordi de i praksis har set, at det virker og skaber værdi for dem. Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Region Sjælland og Region Sjællands Vækstforum har støttet GRO-projektet.

3 4 Konference om innovation på fødevareområdet 5 Et stærkt hold med meget forskellige kompetencer Aktører fra videns-, oplevelses- og uddannelsesinstitutioner står bag GRO-projektet: Grønt Center Roskilde Universitetscenter Østdansk Turisme Roskilde Festival Uddannelsescenter Roskilde Erhvervsakademi Sjælland University College Sjælland Indsatsområder i GRO-projektet: 1. Forretningsudvikling og branding i og uden for Region Sjælland. 2. Innovation omkring produkt-, service- og konceptudvikling: Forny fødevareprodukter, processer, organisation, forretningsmodeller og afsætning. 3. Kompetenceudvikling i hele fødevareerhvervet: Koble innovation, forandringsprocesser og oplevelser sammen med faglighed, ernæring og produktudvikling. Introduktion til dagen Konferencen er skræddersyet til at inspirere producenter og andre, der arbejder med at udvikle og skabe vækst i fødevareerhvervet i Region Sjælland og på landsplan. Vi deler ud af vores erfaringer og resultater fra projektets tre leveår, hvor vi har arbejdet sammen med mange af regionens små og mellemstore virksomheder og gennemført forskellige innovationsprocesser og uddannelsesforløb. Dagen er i GRO-ånd baseret på praksis, hvor indlæg med virksomheder fra forskellige forløb er det bærende element og ikke mindst er der rig mulighed for at netværke og møde kendte og nye ansigter fra fødevareerhvervet og andre brancher som turisme og kultur, hvor lokale fødevarer har en vigtig plads. Hjælp til god innovation Inddrag og samarbejd med andre aktører. Sæt nogle scenarier op for, hvad der skal til for at udvikle og markedsføre en succesfuld forretning. Få GROs håndbøger om innovation med hjem Vi har produceret en serie med fem små håndbøger. Bøgerne formidler vores viden og erfaringer fra projektet, og beskriver både metoder og værktøjer og giver konkrete anbefalinger. Processer, forløb og resultater er illustreret ved hjælp af caseeksempler fra projektet. I løbet af dagen kommer I til at: Møde producenter, der fortæller hvad de har fået ud af at arbejde sammen med GRO og deltage i forskellige forløb. Høre hvad regionens fødevareerhverv har at byde på. Herunder hvilke potentialer og udfordringer der er for fødevareproduktionen i regionen. Få indblik i nye muligheder, metoder og værktøjer i forhold til at skabe succesfuld innovation, brande jeres virksomhed og produkt og bruge oplevelsesøkonomi til at styrke jeres forretning.

4 6 Konference om innovation på fødevareområdet 7 Rammer sender os tilbage og frem i tiden Program Andelslandsbyen Nyvang er rammen for vores arrangement omkring innovation, erhvervsfremme på fødevareområdet og samarbejde omkring lokale fødevarer. Det er et anderledes og levende frilandsmuseum, hvor I kan opleve livet og hverdagen i en lille andelslandsby som det blev levet i begyndelsen af 1900-tallet. Nyvang fortæller historien om andelsbevægelsens storhedstid og skabelsen af den ny foreningskultur, hvor man slog sig sammen og løftede i flok. Meget af det er i tråd med de kvalitetsfødevarer, den jordtil-bord-tankegang og det samarbejde, som ifølge GRO-projektets erfaring skaber innovation og gode forretninger. god handel i de små butikker. Klap for eksempel husdyr på husmandsstedet, smag på gammeldags kærnemælk i Søstrup Andelsmejeri eller køb alt fra klipfisk til lakridspiber i Trønninge Brugsforening og medisterpølse hos slagteren. Andelslandsbyen har også sin egen kirke og forsamlingshus Ankomst, indskrivning og kaffe/morgenmad i Madam Blå Velkomst, hvorfor er vi her og netop her? Ved projektleder Kurt Pedersen, Uddannelsescenter Roskilde, og projektleder Lis Andresen, Grønt Center. Introduktion til Andelslandsbyen Nyvang Ved Andelslandsbyen. Indlæg del 1: Mød lokale fødevareproducenter og GRO i andelslandsbyen. Du finder dit skræddersyede program på første side. Frokost i Madam Blå Vinderne af Local Cooking, Elmely Kro (2014) og Restaurant SuRi (2013), serverer deres vinderretter og gode historier: SuRi serverer en kold forret Fjorden og jorden. Elmely Kro serverer Kærlighed og kanter forklædt som buffet. Indlæg del 2: Mød lokale fødevareproducenter og GRO i andelslandsbyen Du finder dit skræddersyede program på første side. Mød kendte og nye ansigter i Madam Blå Få GROs håndbogsserie og andre publikationer med hjem. I pauserne kan I møde Nyvangs borgere, erhvervsdrivende, håndværkere og politi, og I kan gøre en Tak fordi I kom.

5 9 Inspirerende indlæg Konferencen har fokus på praksis, og I kan rundt omkring i landsbyen møde de indlægsholdere, der har været aktive i GRO og udviklet deres kompetencer inden for innovation. Der vil være indlæg fra fødevareproducenter, som har deltaget i innovations- eller uddannelsesforløb og brugt deres nye kompetencer og erfaringer til at udvikle deres forretninger og produkter. Indlæg fra GROs partnere handler mere generelt om GRO; henholdsvis en tv-produktion, den gode brandingstrategi og projektets resultater. Fødevareproducenter 1. Nye solbærprodukter på markedet Ved ejer Stig Jakobsen, Jyderodsgaard Jyderodsgaard har i det kreative fødevarelaboratorium på Grønt Center været igennem et forløb omkring innovation af solbærprodukter. Lige fra udvikling af opskrift, valg af produktionssted og produktionsmængde til hvordan det ser ud et år efter at produkterne kom på butikshylderne. 2. Convenience og blåbær Ved blåbæravler Steen Møller, Strandegård Strandegaard ligger på Feddet ved Præstø Fjord, hvor der er sublime forhold til at dyrke blåbær, og høsten bliver større år efter år. Sammen med det kreative fødevarelaboratorium på Grønt Center har Strandegård udviklet nye produkter med blåbær, så forbrugerne kan nyde dem året rundt.

6 10 Konference om innovation på fødevareområdet Madhus Lolland-Falster Ved Peter Thorlin Madhus Lolland-Falster er et lille fødevarenetværk, der har deltaget i GROs workshop om at udvikle events og været på Roskilde Food Court. Fødevarenetværket ser spændende muligheder i at markedsføre kvalitetsfødevarer fra forskellige landdistrikter i Region Sjælland på Roskilde Festival. 4. Faxe egnsret på Roskilde Festival Ved Jeppe Graae, Madsynergi Madsynergi har en vision om, at god gastronomi ikke kun skal være for toprestauranter, men også skal være tilgængelig i butikker, selskabsmad og kogeskoler. De implementerer og udvikler lokale råvarer som Faxe egnsret, der med succes har været deres spydspids i salgsboden på Roskilde Festival. 5. Eventruten Ved Camilla Fougner, Østervang Gårdmosteri, og brygger Pia Winther Bargholz, Pinello Ideen til Eventruten opstod og blev formet på et GRO-kursusforløb for mindre fødevareproducenter. Eventruten er designet til at give børnefamilier lokale oplevelser med fødevarer. Ruten ligger ikke fast, men bliver planlagt til en bestemt dag, hvor den kombinerer pop-up-oplevelser på 3-4 små virksomheder i området, der tilbyder særlige, ærlige, lærerige og aktive oplevelser. 6. Livsnyder & Bonderøv Ved ejer og kok Jens Hansen Jens Hansen ejer Livsnyder & Bonderøv på Stevns og deltog i næsten alle GRO-kurser i foråret Han har udviklet sin virksomhed fra en cateringvirksomhed til også at omfatte kurser og oplevelser. Virksomheden arbejder tæt sammen med Stevns Fødevarenetværk og sætter både Stevns på menuen samt giver kunderne masser af sanseoplevelser. 7. Distribution som udfordring Ved Pia Frøslev, Urtopia, og Pia Jensen, Skovgaard Urtopia Frilandsurter og Skovgaard Frugt og Grønt er medlemmer af Stevns Fødevarenetværk. Ejerne af de to virksomheder har været på kursus hos GRO om distribution, der er en stor udfordring for alle mindre fødevareproducenter i regionen. Under forløbet arbejdede de med en konkret fælles løsning for distribution af fødevarer på Sjælland og øerne. 8. Restauranter konkurrerer i Local Cooking Ved ejer Henrik Nielsen, Restaurant SuRi i Holbæk Restaurant SuRi har i 2013 og 2014 deltaget i den regionale restaurantkonkurrence Local Cooking, hvor omdrejningspunktet er lokale råvarer og gode historier til gæsterne. I 2013 vandt de konkurrencen med retten Fjorden og jorden. Restauranten solgte efterfølgende portioner af retten, og kunne registrere en omsætningsfremgang på 15 procent fra marts til oktober i vinderåret i forhold til Verdens bedste mælkechokolade Ved Mikkel Friis-Holm, chokoladeproducent Friis-Holm er en lille familievirksomhed, der producerer og importerer gourmetprodukter af allerhøjeste kvalitet. Virksomheden er kåret som Fremstiller af verdens bedste mælkechokolade på den internationale chokoladefestival i London. Mikkel Friis-Holm deltog i Oplevelsesbaseret Innovationsforløb, da virksomheden vil gøre sin chokoladefremstilling på Sjælland både bæredygtig og transparent. 10. Strategi for kundeoplevelsen Ved ejer Lene Tvedegaard, Gartneriet Toftegaard Toftegaard Gartneri har i mange år givet sine kunder unikke oplevelser, hvilket gartneriet arbejder med strategisk. Lene Tvedegaard og hendes medarbejder Anette Wulff deltog i efteråret i et udviklingsforløb på Roskilde Universitet, hvor de over fire dage fik et teoretisk indblik i, hvordan de kunne arbejde endnu mere med oplevelsesøkonomi for at udvikle deres forretning.

7 12 Konference om innovation på fødevareområdet GRO-projektet 11. Nordic Cookery i Østdanmark Ved Malene Haarbo, Østdansk Turisme I sensommeren 2013 havde Østdansk Turisme besøg af et tv-hold, der lavede optagelser i regionen til programmet Nordic Cookery, som præsenterer dansk madkultur og livsstil. Udsendelserne bliver blandt andet vist på tv-stationerne BBC, RTL og Good Food i sommeren 2014, og når ud til ca. 80 millioner husstande i over 25 lande. Se programmet, der er med til at markedsføre kulinariske oplevelser i regionen. 12. Branding af Region Sjælland Ved Poul Dines, Roskilde Universitet På baggrund af den platform, som GRO-projektet har skitseret, og en lang række interviews med aktører på fødevareområdet, giver Poul Dines anbefalinger til opmærksomhedspunkter i forbindelse med en brandingstrategi for Region Sjælland. Herunder hvad en fælles strategi for lokale brands skal indeholde og de kritiske elementer, der er i forbindelse med at gennemføre en strategi. 13. Har GRO nået målet? Ved Stefan Brendstrup, LB Analyse LB Analyse og ph.d.-studerende Safania Eriksen fra Roskilde Universitet har evalueret GROs aktiviteter i de tre år som projektet har kørt. Stefan Brendstrup fortæller om resultater, og om der fortsat er potentiale i Region Sjællands fødevareerhverv.

8 14 Konference om innovation på fødevareområdet Kort over landsbyen Fem håndbøger til praksis Glumsø savværk Brevsamlingssted, skomager, systue og lejrskole Sparresholm vognsamling, landbetjentens kontor og detention Stakladen Udstillingsladen Madam Blå P Aktivitetsplads Ny sø Markedspladsen Nyvangsgårdens hovedbygning Husmandssted Faurbjerg smedje Frysehus Søstrup andelsmejeri Den gamle skole Sandby forsamlingshus F.M. vognmandsforretning Action learning Nye kompetencer skaber innovation Bogen omhandler Action learning en praksisorienteret læringsmetode til innovationsprocesser, hvor kursister aktivt handler på hverdagens udfordringer, samtidig med at de reflekterer og danner deres egne erfaringer undervejs. GROs kurser og workshops har både handlet om at skabe nye forretninger og samarbejder for virksomheder og om at klæde offentlige institutioner på til at levere nye og sundere madoplevelser. Fælles for alle forløb er, at kursisternes kernekompetencer er blevet suppleret med nye kompetencer inden for bl.a. markedsføring, distribution og kundeoplevelser. Vi mener det er her mulighederne for at skabe innovation skal findes. Det kreative fødevarelaboratorium Gode forløb med produktinnovation Bogen opridser erfaringer med innovation i produktudvikling til producenter og andre, der har interesse i at udvikle nye og optimere eksisterende fødevareprodukter. Vi anbefaler gode processer og nemt tilgængelige teorier og giver eksempler fra praksis alt sammen med relation til arbejdet i Det Kreative Fødevarelaboratorium på Grønt Center. Vores innovationsmodel går hele vejen fra at kortlægge markedet til at beskrive det produkt, der skal sættes i produktion. Afsættet er helt nye produkter, hvor man starter fra bunden med at skabe selve opskriften men modellen kan også bruges til at udvikle afledte produkter og optimere produkter, der allerede er på markedet. Branding Fælles brandingstrategi for fødevareerhvervet i Region Sjælland Med afsæt i fremtids- og vækstmuligheder beskriver bogen de erfaringer og muligheder, der er i forhold til at finde en fælles brandingplatform for fødevareerhvervet i Region Sjælland. Brandet skal være med til at udvikle forretningen for regionale produkter og koncepter på en måde, så flere sunde, velsmagende og bæredygtige regionale fødevarer og måltider bliver tilgængelige for borgere, institutioner og virksomheder i og uden for regionen. I bogen definerer vi vores måde at bruge brandingbegrebet på, og præsenterer og tester tre forskellige scenarier for branding af regionens fødevarer og anbefaler strategien smag-oplev-opdag. Andelslandsbyens bageri Skovhuset Billetsalg P Zone redningsstation Trønninge Brugsforening KTAS kabelhus Udvikling og markedsføring af madoplevelser Om at give turister det, de efterspørger Bogen redegør for erfaringer med at udvikle og markedsføre madoplevelser. Indholdet er målrettet til virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner, der arbejder med fødevarer, gastronomi og turisme. Andre med interesse i at udvikle og markedsføre fødevarerelaterede oplevelser gerne på tværs af faggrupper kan også blive inspireret. Med den regionale restaurantkonkurrence Local Cooking som case, kommer vi rundt om arbejdet med effektfuld markedsføring - fra den gode idé til nye oplevelser og videre til event management og storytelling om mad og steder. Skoletjenesten NVE 10 kv transformertårn Oplevelsesbaseret innovation En guide til strategisk arbejde med kundeoplevelser Via erfaringer fra virksomhedsnære innovationsforløb giver bogen en introduktion til oplevelsesbaseret innovation og forretningsudvikling. Vi beskriver hvordan virksomheder kan nytænke deres forretning, hvis de arbejder strategisk med oplevelsesbaseret innovation. Det gælder også virksomheder, der ikke primært er oplevelsesvirksomheder. Bogen præsenterer værktøjer og metoder, som kan bruges til at udvikle og understøtte innovationsprocesser fra den spæde idé til praksis. Den viser gevinsterne ved at involvere og få støtte fra eksterne aktører, så man slipper fri af vanetænkning og får øje på nye udviklingspotentialer. Lokationer markeret med blåt er værtssteder for indlæg

9 Udgiver: GRO grønne regionale madoplevelser / Fotos: Ricky Molloy, Østdansk Turisme og Grønt Center. Redaktion & grafisk design: Toft & Tingkov / Tryk: Kandrup Bogtrykkeri / Oplag: 200 stk. Denne publikation er udarbejdet af: Lis Andresen og Vibeke Toft Kontaktoplysninger: Grønt Center, Det Kreative Fødevarelaboratorium, Maribovej 9, 4960 Holeby / W greencenter.dk / E / T

Udvikling og markedsføring af madoplevelser

Udvikling og markedsføring af madoplevelser Østdansk Turisme Malene Haarbo Jørgensen, Inge-Vibeke Boysen Udvikling og markedsføring af madoplevelser Om at give turister det, de efterspørger Udvikling og markedsføring af madoplevelser 3 Værktøjer

Læs mere

Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen

Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen Tværgående case: Vejen gennem innovationsfasen Det kræver et åbent sind og en alsidig værktøjskasse at støtte virksomheder gennem innovationsfasen. I denne case giver vi eksempler på nogle af de metoder,

Læs mere

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR Erfaringerne fra Vækst via Ledelse viser, at lederudvikling er et helt afgørende sted at sætte ind for at sikre øget vækst i Danmarks små og mellemstore virksomheder. Anders

Læs mere

RETHINK BUSINESS CASESAMLING

RETHINK BUSINESS CASESAMLING RETHINK BUSINESS CASESAMLING INDHOLD Introduktion til casesamling Tværgående cases baseret på evaluering af LB Analyse Vejen til effekt i Rethink Business Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business

Læs mere

GRATIS KURSUSTILBUD TIL: BED & BREAKFAST BESØGSGÅRDE KURSUSPROGRAM 2013-14 P R O D U K T U D V I K L I N G

GRATIS KURSUSTILBUD TIL: BED & BREAKFAST BESØGSGÅRDE KURSUSPROGRAM 2013-14 P R O D U K T U D V I K L I N G GRATIS KURSUSTILBUD TIL: GÅRDBUTIKKER CAFÉER MINDRE FØDEVAREVIRKSOMHEDER BED & BREAKFAST BESØGSGÅRDE KURSUSPROGRAM 2013-14 P R O D U K T U D V I K L I N G 1 3.0 1 2 6.0 2. O G 0 5.0 3.2 0 1 4 9-16 S K

Læs mere

Sådan skaber vi. Ny VÆKST i turismen. Region Midtjylland Regional Udvikling

Sådan skaber vi. Ny VÆKST i turismen. Region Midtjylland Regional Udvikling Sådan skaber vi Ny VÆKST i turismen Region Midtjylland Regional Udvikling Sådan skaber vi Ny VÆKST i turismen Udgivet af: Region Midtjylland, April 2013 1. oplag: 200 Grafisk bearbejdning: Grafisk Service

Læs mere

SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER

SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER Miniguide SÅDAN SKABER DU BEDRE EVENTOPLEVELSER i samarbejde med lokale aktører og gæster Baseret på testprojekt af: Indhold #2 Sådan skaber du bedre eventoplevelser INDHOLD Kapitel 1 9 Før du går i gang.

Læs mere

De danske erhvervsakademier

De danske erhvervsakademier De danske erhvervsakademier En introduktion til erhvervsakademierne, deres uddannelser, udviklingsprojekter og samarbejdet med dansk erhvervsliv. Publikationen er udgivet af: Danske Erhvervsskoler Lederne,

Læs mere

EVENTSAMARBEJDE I REBILD. Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events

EVENTSAMARBEJDE I REBILD. Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events EVENTSAMARBEJDE I REBILD Eventstrategi og praktisk guide til styrkelse af samarbejdet omkring events Projektet Destinations-, organisationsog eventudvikling i Rebild Kommune Formålet med projektet Destinations-,

Læs mere

Slutevaluering af Oplevelsesbaseret Kystturisme

Slutevaluering af Oplevelsesbaseret Kystturisme Slutevaluering af Oplevelsesbaseret Kystturisme Region Midtjylland Resume December 2014 AARHUS KØBENHAVN HAMBORG LONDON MALMØ NUUK OSLO SAIGON STAVANGER WIEN Slutevaluering af Oplevelsesbaseret Kystturisme

Læs mere

Mad mellem mennesker

Mad mellem mennesker Mad mellem mennesker En motor for vækst og velfærd i offentlige måltider og lokale fødevareerhverv Kommunepartnerskabet Kommunerne Hjørring, Holbæk, Holstebro, Hvidovre, Ringkøbing-Skjern, Roskilde samt

Læs mere

Lokal Mad nu og i fremtiden

Lokal Mad nu og i fremtiden gro grønne regionale madoplevelser Lokal Mad nu og i fremtiden - en markedsundersøgelse med fokus på Region Sjælland GRO Grønne Regionale Madoplevelser og Center for oplevelsesforskning, Roskilde Universitet

Læs mere

Fremtidens erhverv er kreative

Fremtidens erhverv er kreative Kolofon More Creative Fremtidens erhverv er kreative 1. oplag. April 2015 For Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 - aarhus2017.dk Region Midtjylland - rm.dk Tekst More Creative operatørskabet v/ Manto

Læs mere

ERFARINGER OG GODE RÅD om læring og efteruddannelse i turismebranchen

ERFARINGER OG GODE RÅD om læring og efteruddannelse i turismebranchen ERFARINGER OG GODE RÅD om læring og efteruddannelse i turismebranchen Aldrig har efteruddannelse været vigtigere FORORD Turisme handler om mennesker, og det er alene menneskelige ressourcer, der kan få

Læs mere

Gastronomiske oplevelser. - eksempelvis musik-, kultureller. Nyt landsdækkende. Virtual Wrapping. videncenter for turisme og oplevelsesindustri

Gastronomiske oplevelser. - eksempelvis musik-, kultureller. Nyt landsdækkende. Virtual Wrapping. videncenter for turisme og oplevelsesindustri PLEVEREN www.videncentervto.dk nummer 4, 2. årgang - december 2007 Gastronomiske oplevelser kan skabes på mange niveauer. Måltidet i form af råvarerne, smagen og tilberedningen kan være en oplevelse i

Læs mere

SKABER VÆKST VERDENS STØRSTE KLYNGEKONFERENCE INDTAGER DANMARK VI SKABER INNOVATION. KLYNGER ER FREMTIDEN Side 9. uddannelsesminister

SKABER VÆKST VERDENS STØRSTE KLYNGEKONFERENCE INDTAGER DANMARK VI SKABER INNOVATION. KLYNGER ER FREMTIDEN Side 9. uddannelsesminister KLYNGER SKABER VÆKST Tillægget er udgivet af Region Syddanmark og REG X VERDENS STØRSTE KLYNGEKONFERENCE INDTAGER DANMARK Christian Ketels, præsident TCI VI SKABER INNOVATION OG VÆKST Side 4 Distribueres

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020. Syddjurs som Kulturkommune. Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015.

Kulturpolitik Frem mod 2020. Syddjurs som Kulturkommune. Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Kulturpolitik Frem mod 2020 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. INDHOLD Forord... 3 Syddjurs Kultur Vision 2020... 4 Formidling Kultur og oplevelser...

Læs mere

INSPIRATION FOR INNOVATIONSAGENTER

INSPIRATION FOR INNOVATIONSAGENTER INSPIRATION FOR INNOVATIONSAGENTER Insp ira t ion for Inno vat ionsa gente R Sund By Netværket, 2013 1. udgave, 1. oplag, 2013 ISBN (trykt version): 978-87-92848-16-1 ISBN (elektronisk version): 978-87-92848-17-8

Læs mere

Periode: 2009-2012. Kontaktperson: Projektleder Karsten Gynther, University College Sjælland, mail: kgy@ucsj.dk, tlf. 7248 1085

Periode: 2009-2012. Kontaktperson: Projektleder Karsten Gynther, University College Sjælland, mail: kgy@ucsj.dk, tlf. 7248 1085 BILAG: Udviklingsprojekter om uddannelse 1.1 Fleksibel undervisning på modtagernes præmisser - Projekttitel: ELYK-projektet Indsatsområde: Udvikling og udbredelse af mere fleksible undervisningsformer

Læs mere

Finans / Offentlig Kontor & Administration ÅRSBERETNING. Branchearbejdsmiljørådet Finans / Offentlig Kontor & Administration

Finans / Offentlig Kontor & Administration ÅRSBERETNING. Branchearbejdsmiljørådet Finans / Offentlig Kontor & Administration Finans / Offentlig Kontor & Administration ÅRSBERETNING Branchearbejdsmiljørådet Finans / Offentlig Kontor & Administration Årsberetning 2008 Indhold 2008 Året der gik 3 Psykisk arbejdsmiljø Visionsprojektet

Læs mere

Notat vedrørende stillingen som projektleder INSERO SCIENCE ACADEMY

Notat vedrørende stillingen som projektleder INSERO SCIENCE ACADEMY Notat vedrørende stillingen som projektleder i INSERO SCIENCE ACADEMY Innovation og iværksætteri i uddannelsessystemet Insero Science Academy A/S udvikler og tilbyder uddannelsestilbud inden for energi

Læs mere

Årsberetning 2007 vvv-uhrhscdml`qj-bnl.c`mrjstqhrld

Årsberetning 2007 vvv-uhrhscdml`qj-bnl.c`mrjstqhrld Årsberetning 2007 VisitDenmark er Danmarks nationale turismeorganisation. Gennem viden, værktøjer og aktiviteter udvikler og markedsfører vi dansk turisme i samarbejde med partnere og bidrager hermed til

Læs mere

PROGRAM. Program for Ny Nordisk Mad 2007-2009. Indledning

PROGRAM. Program for Ny Nordisk Mad 2007-2009. Indledning PROGRAM Nordisk Ministerråd Til Alle interesserede Kopi Fra Sekretariatet Store Strandstræde 18 DK-1255 København K Tel +45 3396 0200 Fax +45 3396 0202 www.norden.org Emne Program for Ny Nordisk Mad Program

Læs mere

Oplev vækst stedbundne oplevelser

Oplev vækst stedbundne oplevelser Oplev vækst stedbundne oplevelser Analyse af 4 events Udarbejdet af Jysk Analyse 2014 2 I denne rapport præsenteres et kortfattet sammendrag af de samlede resultater af gæsteanalyser og værdikædeanalyser

Læs mere

Ny inspiration og læringspunkter til erhvervsudvikling. - i yderområder og landdistrikter

Ny inspiration og læringspunkter til erhvervsudvikling. - i yderområder og landdistrikter Ny inspiration og læringspunkter til erhvervsudvikling - i yderområder og landdistrikter Ny inspiration og læringspunkter til erhvervsudvikling - i yderområder og landdistrekter Reg Lab Knabrostræde 30,

Læs mere

Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab

Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab Resultat af interviewundersøgelse blandt repræsentanter for landmænd, forarbejdningsvirksomheder, handelsvirksomheder og forbrugere i det økologiske

Læs mere

Ansøgning om tilskud fra den Tværgående Udviklingspulje til udvikling af arbejdsmarkedsuddannelserne 2014

Ansøgning om tilskud fra den Tværgående Udviklingspulje til udvikling af arbejdsmarkedsuddannelserne 2014 Ansøgning om tilskud fra den Tværgående Udviklingspulje til udvikling af arbejdsmarkedsuddannelserne 2014 Ansøgningsskemaet skal læses i sammenhæng med krav til projektet og ansøgningen i udmeldingsbrev

Læs mere

DELTAG I NYE MÅL 2015

DELTAG I NYE MÅL 2015 INVITATION TIL OFFENTLIGE VIRKSOMHEDER DELTAG I NYE MÅL 2015 ET UDVIKLINGSPROJEKT OM KOMMUNIKATIONSMÅLINGER 1 INDHOLD 1. PROJEKTET KORT...4 2. HVEM HAR DELTAGET FØR?...4 3. BJERG K...6 4. HVAD FÅR DU UD

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere

INDSÆT PUBLIKATIONSFORSIDE

INDSÆT PUBLIKATIONSFORSIDE INDSÆT PUBLIKATIONSFORSIDE ERHVERVSSTRATEGI OG -POLITIK DEN STÆRKE HISTORIE, ET GODT SAMMENHOLD MELLEM KOMMUNE OG ERHVERVSLIV OG EN UKUELIG VILJE TIL AT OVERKOMME STORE UDFORDRINGER. KLARE KENDETEGN FOR

Læs mere