Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 10. maj 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 10. maj 2011"

Transkript

1 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 10. maj 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Connie B. Jensen (A)

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden BU - Orientering BU - Forbedring af gæsteplejen BU - Køkkenmuligheder Lærkereden BU - Sammenlægning af Lejre Naturbørnehave og Røglebakken BU - Tilsyn med private opholdssteder m.v BU - Økonomistyring på skoleområdet. Månedsredegørelse pr. 31 marts TM - Udvidelse af parkeringsplads ved Allerslev Skole og Lejrehallen BU - Status for daginstitutioner april Forventet Regnskab ØU - Forventet Regnskab BU - Fagudvalgenes budgetrammer BU - Sager til kommende udvalgsmøder BU - Eventuelt...25

3 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 1 1. BU - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: 10/24018 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Godkendt Afbud: Connie B. Jensen (A)

4 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 2 2. BU - Orientering Sagsnr.: 10/24015 Resumé: A. Dagsorden til dialogmøde med skolebestyrelserne den 7. juni 2011 kl. 19:30-21:00 B. Udvalget for Børn & Ungdom besluttede den 5. april 2011, at anmode om at der snarest udarbejdes en dagtilbudsplan for 0-6 års området. Administrationen har udarbejdet proces- og tidsplan (Bilag) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Bilag: 1. Indbydelse til dialogmøde med skolebestyrelserne den 7. juni Proces- og tidsplan Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Orientering taget til efterretning Afbud: Connie B. Jensen (A)

5 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 3 3. BU - Forbedring af gæsteplejen Sagsnr.: 11/8950 Resumé: Kommunalbestyrelsen har i hvert af budgetårene 2011 og 2012 afsat 1 mil. kr. til forbedring af gæstedagplejen. Administrationen har udarbejdet forslag til hvordan denne kan gennemføres. Det anbefales at der iværksættes forsøg med ansættelse af gæstedagplejer i eget hjem. Sagsfremstilling: Gæsteplejeordningen i dag sker alene ved at placere børn hos andre dagplejere (mange gange som det 5. barn), når en dagplejer er fraværende ved sygdom, ferie, afspadsering og kurser. I budget 2011 og 2012 er der - hvert år - afsat en pulje på 1 mio. kr. til forbedring af gæstedagplejen. For at udmønte puljebeløbene har ledelsen i dagplejen overvejet 3 modeller, som hver især kan supplere den eksisterende gæsteplejeordning og kan tilbyde forældrene et andet tilbud end det der tilbydes i dag. Det vurderes, at der er behov for at der dagligt kan blive passet mellem børn, hvilket svarer til at 3-4 dagplejere er fraværende af forskellige årsager. I vedlagte notat er beskrevet de 3 modeller som ledelsen af dagplejen har vurderet: A. Gæstedagplejepladser i daginstitutioner - decentral model B. Gæstedagplejehus - central model C. Gæstedagplejere - decentral model A. Gæstedagplejepladser i daginstitutioner - decentral model Denne model bygger på at der 3 centrale steder i kommunen, f.eks. i Hvalsø, Kr. Hyllinge og Lejre, er et ledigt lokale til rådighed i nogle daginstitutioner, hvor der kan etableres 4-5 gæstepladser til dagplejebørn. Total - årlig driftsudgifter for 3 steder kr. Total - etableringsomkostninger for 3 steder kr. B. Gæstedagplejehus - central model Denne model bygger på at der et centralt sted i kommunen, f.eks. Lyndby, Kr. Såby eller Gevninge, etableres 1 gæstedagplejehus, hvor dagplejebørn fra hele kommunen kan tilbydes pasning, hvis deres normale dagplejer har forfald. Det er lokaler, der kan rumme børn - gerne i en eksisterende daginstitution - hvor tilkørselsforholdene og parkeringsforholdene for forældre er i orden. Total - årlig driftsudgift for gæstedagplejehus kr. Total - etableringsomkostninger for gæstedagplejehus kr. C. Gæstedagplejere - decentral model Denne model bygger på at der 3 centrale steder i kommunen, f.eks. i Hvalsø, Kr. Hyllinge og Lejre, ansættes 3 gæstedagplejere i egne hjem, hvor der hvert sted kan etableres 4-5 gæstepladser til dagplejebørn. Total - årlig driftsudgifter for 3 gæstedagplejere kr.

6 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 4 Total - etableringsomkostninger. for 3 nye gæstedagplejere kr. I kalenderåret 2010 blev der udbetalt gæsteplejevederlag til dagplejere, der modtog gæstebørn fra andre dagplejere, som var fraværende pga. sygdom, ferie, afspadsering og kursusdeltagelse. Gennemsnitsprisen for et gæsteplejevederlag kan opgøres til 390 kr. pr. barn pr. dag. Ved indførelse af en af de 3 modeller vil dagplejen få færre udgifter til gæsteplejevederlag i en størrelsesorden på kr., såfremt de pladser alle dage kan blive fyldt op. Set i lyset af hvad de 3 forskellige forslag koster, må det konstateres at den afsatte 1 mio. kr. i hvert af budgetårene 2011 og 2012 ikke alene slår til, hvis der dagligt skal kunne passes børn. Men hvis der indregnes en forventet besparelse på udbetaling af gæsteplejevederlag til dagplejerne vil alle 3 modeller kunne blive realiseret. Administrationens vurdering: De 3 beskrevne modeller udgør de alternativer, som dagplejen i en række kommuner har erfaring med. De forskellige modeller vil evt. kunne kombineres, så der opnås forskellige erfaringer. Alle 3 modeller forudsætter at der tilføres dagplejen yderligere midler, når den 2 årige forsøgsperiode er gennemført. Administrationen vil i løbet af 2011 udarbejde en ny plan for dagtilbudsområdet, som også vil omfatte dagplejen. I dette arbejde vil erfaringer med forbedret gæstedagpleje blive indarbejdet. Det bør overvejes om forsøg med forbedringer i gæstedagplejen skal gøres 1 årig, således at der kan ske en koordinering med implementering af ny dagtilbudsplan i Økonomi og finansiering: Der er i budget 2011 og 2012 afsat en driftsbevilling på 1 mil. kr. Der er ikke der ud over afsat særlig bevilling til etablering, hvorfor bevilling skal dække både etableringen og de efterfølgende driftsomkostninger. De 3 alternativer kan gennemføres hvis de finansieres delvis af den 1 mil. kr. pr. år der er afsat til forsøget samt en forventet reduktion i omfanget af gæsteplejevederlag. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at der gennemføres et 1 årigt forsøg med ansættelse af 3 gæstedagplejer. Bilag: 1. Gæstedagplejere, 3 modeller Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt Afbud: Connie B. Jensen (A)

7 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 5 4. BU - Køkkenmuligheder Lærkereden Sagsnr.: 11/1260 Resumé: Udvalget for Børn & Ungdom besluttede den 5. april 2011 at anmode administrationen om at undersøge, om køkkenet i Øm Forsamlingshus kan anvendes til produktion af frokostmåltid for Lærkereden. Administrationen har med eksternt køkkenkonsulent besigtiget køkkenet og har en række bemærkninger (bilag). Desuden har administrationen overvejet andre løsningsmuligheder, herunder mulighed for midlertidig levering af frokost fra ekstern leverandør, til der foreligger et udkast til dagtilbudsplan. Sagen forelægges med henblik på politisk stillingtagen. Sagsfremstilling: Køkkenet i Øm Forsamlingshus Administrationen har med eksternt køkkenkonsulent besigtiget køkkenet. Status er beskrevet i de følgende punkter: Køkkenet er beliggende i et stort rum og fremstår mørkt og slidt. Inventaret vurderes at være mindst 20 år gammelt Intet af det eksisterende udstyr kan anvendes Der er 2 slags gulvbelægning (linoleum og klinker) Væggene er beklædt med fliser. Men der er huller i dem, så de skal fjernes og der skal enten opsættes nye fliser eller væggene skal pudses og males med vådrumsmaling Udsugningen i køkkenet vurderes ikke at være tilstrækkelig. Det skal i givet fald undersøges nærmere Strømtilførslen er utilstrækkelig Der er utilstrækkeligt dagslys. Der er ingen vinduer. Dagslys kommer fra 4 ovenlysvinduer På 3 af siderne er der ikke mulighed for at etablere dagslys Ekstern køkkenkonsulent vurderer, at udgiften til renovering inkl. håndværkerudgifter og uforudsigelige udgifter vil være i størrelsesordenen kr. Desuden vil reparation af trappeløb mellem Lærkereden og Forsamlingshuset være påkrævet. Udgift hertil er ikke medtaget. P.t. ledigt køkken i Plejecenter Bøgebakken, Allerslev Administrationen har med ekstern køkkenkonsulent besigtiget køkkenet og har følgende bemærkninger: Køkkenet forventes umiddelbart at kunne godkendes til tilberedning af frokostmåltid til Lærkeredens børn Da der kun er etableret et husholdningskomfur, er der behov for indkøb af komfur, hvor der kan placeres store gryder Indkøb af køleskab

8 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 6 I alt ca kr. Det skal pointeres, at det kun er en midlertidig løsning fra 1. august 2011 og ca. 6 måneder frem, til der foreligger et udkast til dagtilbudsplan. Denne løsning kræver, at Lærkereden får etableret faciliteter til at tage imod maden samt opvask af service. Det vil kræve, at der til Lærkeredens eksisterende køkken indkøbes: Opvaskemaskine Køleskab I alt ca kr. Komfur og køleskab som placeres i Bøgebakken kan senere flyttes til køkken i Lærkereden eller køkken i andet dagtilbud. Udgift til transport af frokostmåltidet mellem Bøgebakken og Lærkereden er ikke medtaget. Midlertidig løsning - ekstern leverandør En del af Lærkeredens nuværende køkken kunne indrettes til at modtage mad i en periode fra ekstern leverandør som f.eks. "Fru Hansens Kælder". Det vil kræve indkøb af: Opvaskemaskine Køleskab Transportkasser til mad I alt ca kr. Udtalelser: Forældrebestyrelsen har i brev til Udvalget for Børn & Ungdom dateret 10. marts 2011 om Øm Forsamlingshus skrevet: "Forældrebestyrelsen foreslår, at Lærkereden får adgang til at benytte Forsamlingshusets køkken til forberedelse af frokostmåltid samt Forsamlingshusets lokaler til spisestue - enten permanent eller i en overgangsperiode". Forældrebestyrelsen har i samme brev skrevet: "Såfremt ombygningen af køkkenet (i Lærkereden) ikke kan stå færdig til 1. august 2011, er der mulighed for at bestille mad fra eksempelvis Fru Hansens Kælder. Forældrebestyrelsen finder imidlertid, at en sådan løsning af såvel praktiske som økonomiske årsager ikke bør udstrækkes ud over en periode på højst et par måneder". Administrationens vurdering: Køkken i Øm Forsamlingshus Administrationen gør opmærksom på, at det vil være forbundet med store gener for køkkenpersonalet, hvis maden skal transporteres op til Lærkeredens lokaler. Der vil blive mange løft for køkkenpersonalet. Desuden bør der etableres opvaskemaskine og køleskab i Lærkeredens nuværende køkken, så service ikke skal transporteres frem og tilbage mellem Lærkereden og Forsamlingshusets køkken. Hvis frokosten indtages i Forsamlingshuset, vil det skulle foregå i det store lokale, og børnene skal fra Lærkereden til Forsamlingshuset. Af hensyn til rengøringen vil det sandsynligvis betyde, at børnene skal skifte til udendørs fodtøj og igen skifte til hjemmesko i Forsamlingshuset. Der er ikke børnetoilet i Forsamlingshuset.

9 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 7 Anvendelse af Forsamlingshuskøkkenet som tilberedningssted for frokostmåltidet til Lærkeredens børn vil betyde, at køkkenpersonalet er meget isoleret i forhold til børnehavens dagligdag, og børnene vil ikke kunne se og dufte tilberedningen. Det vil også være vanskeligt at børnene af og til kan deltage i madlavningen, når køkkenet ligger så isoleret. Midlertidig køkken på plejecenter Bøgebakken Tilberedning af frokostmåltidet vil ligesom i tilfældet med forsamlingshuskøkkenet betyde, at køkkenpersonalet vil være meget isoleret i forhold til børnehavens dagligdag. Desuden skal daglig transport af frokosten mellem Bøgebakken og Lærkereden håndteres. Ekstern leverandør Fordele ved at gøre brug af ekstern leverandør i den givne situation: Frokostordning kan træde i kraft pr. 1. august 2011 Der kan indgås en midlertidig aftale med en leverandør, for den periode der vil være relevant for Lærkereden Frokosten bliver leveret direkte til Lærkereden Menuerne overholder Fødevarestyrelsens anbefalinger Der er mulighed for individuelle menusammensætning Ulemper: Tilberedning af frokostmåltidet foregår ikke i Lærkereden, og børnene kan derfor ikke dufte og følge tilberedningen Børnene kan ikke deltage i tilberedningen Renovering og opsætning af køkken i Lærkereden Ekstern køkkenkonsulent har i december 2010 vurderet udgiften til renovering af Lærkeredens køkken til: Håndværkerudgifter kr. Køkkenudstyr kr. Diverse og projektering kr. I alt kr. Vurdering set i relation til en kommende dagtilbudsplan Administrationen vurderer, at en midlertidig løsning med levering af frokostmåltidet fra ekstern leverandør er at foretrække, idet den vurderes til at være umiddelbar mindst indgribende i Lærkeredens hverdag, samtidig med at stillingtagen til køkkenrenovering kan afvente dagtilbudsplanen. Økonomi og finansiering: I budget 2011 er der afsat 3 mio. kr. til renovering af køkkener i dagtilbud. Der er desuden afsat 1 mio. kr. i Renovering og opsætning af køkken i Lærkereden er af ekstern køkkenkonsulent vurderet til i alt kr. Investering ved de 3 løsningsforslag: Øm Forsamlingshus: Renovering af køkken andrager ca kr. Hertil kommer reparation af trappeløb mellem forsamlingshuset og Lærkereden.

10 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 8 Køkken i plejecenteret Bøgebakken: Indkøb af stort komfur og køleskab ca kr. Hertil kommer ca kr. til Lærkereden til opvaskemaskine og køleskab. Ekstern leverandør: Indkøb til Lærkereden af opvaskemaskine, køleskab og transportkasser til mad, i alt ca kr. De hårde hvidevarer, der er nævnt i de midlertidige løsninger i Bøgebakken og Lærkereden, vil efterfølgende kunne anvendes i et renoveret køkken i Lærkereden eller andet dagtilbud. Administrationen vurderer, at køb af frokostmåltidet fra ekstern leverandør kan holdes inden for det budget Lærkereden modtager til frokostmåltidet fra 1. august Dette beløb andrager 710 kr. pr. barn pr. måned i 11 mdr. pr. år. Beløbet omfatter dels råvarer dels aflønning af køkkenpersonale. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at frokostmåltid for børnene i Lærkereden fra 1. august 2011 og ca. 6 måneder frem tilvejebringes ved ekstern leverandør 2. at administrationen bemyndiges til, i samarbejde med forældrebestyrelsen og lederen af Lærkereden, at indgå aftale med ekstern leverandør om levering af frokostmåltidet til Lærkereden Bilag: 1. Notat køkkenmuligheder Lærkereden Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt Afbud: Connie B. Jensen (A)

11 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 9 5. BU - Sammenlægning af Lejre Naturbørnehave og Røglebakken Sagsnr.: 11/8974 Resumé: Lejre Naturbørnehave vil fra august 2011 have et så lavt børnetal, at der ikke vil være økonomi til at opretholde en forsvarlig normering. Lederen af Lejre Naturbørnehave og Røglebakken har udarbejdet en række løsningsforslag. Det anbefales at der gives mulighed for at drive Lejre Naturbørnehave og Røglebakken som en institution i Sagsfremstilling: Lejre Naturbørnehave mangler børn i Institutionen er normeret til 37, der var 25 børn i januar, der vil være 30 børn i juli måned, hvorefter 16 børn stopper for at begynde i børnehaveklasse, dvs. der er 14 børn tilbage 1. august. I løbet af efteråret kommer der 4 børn mere. Dette betyder, at det ikke vil være muligt at drive børnehaven med den bevilling der gives på baggrund af børnetallet. Lejre Naturbørnehave og Røglebakken drives i dag under et med samme leder og med et samlet budget. Lederen har iværksat de nødvendige personaletilpasninger pr. august 2011, således at institutionens samlede budget kan overholdes. Lederen anmoder om for en midlertidig perioden august - december 2011, at drive institutionen som en enhed, dvs. ikke som 2 adskilte institutioner Lejre Naturbørnehave og Røglebakken. I vedlagte notat har lederen af Lejre Naturbørnehave og Røglebakken redegjort for en række mulig løsninger, som vil reducere behovet for personale og gøre det muligt at drive den samlede institution forsvarligt. Alle løsninger medfører, at Lejre Naturbørnehave ophører som selvstændig enhed for en periode. Alle forslag vil betyde, at forældrene til de børn som er indskrevet i Lejre Naturbørnehave eller opskrevet på ventelisten vil for et tilbud som er anderledes end forventet. Forældrene til børn i Lejre Naturbørnehave er informeret om forslagene på et forældremøde og forældre til børn på venteliste er tilskrevet informationerne ved brev. Lejre Naturbørnehave og Røglebakken har fælles forældrebestyrelse. Den er informeret om problemstillingen og vil blive inddraget før der træffes endelig beslutning. Udtalelser: Administrationens vurdering: Administrationen er enig i, at det ikke er økonomisk forsvarligt at drive Lejre Naturbørnehave som selvstædig enhed med det forventede børnetal. De beskrevne løsninger giver alle mulighed for en forsvarlig drift og et godt pædagogisk tilbud. Administrationen vurderer, at lederen af Lejre Naturbørnehave og Røglebakken skal gives mulighed for i 2011 at drive de 2 institutioner fleksibelt. Dette skal ske efter drøftelse med forældrebestyrelsen. Administrationen vil i løbet af 2011 udarbejde en dagtilbudsplan, som vil fastlægge den samlede struktur for daginstitutionerne. Endelig stillingtagen til opretholdesle af Lejre Naturbørnehave som selvstændig instituion bør afvente beslutningerne som følge af dagtilbudsplanen. Økonomi og finansiering:

12 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 10 De anførte forslag vil alle sikre, at driften af Lejre Naturbørnhave og Røglebakken kan ske indenfor det fastlagte budget. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at Lejre Naturbørnehave og Røglebakken drives som en samlet daginstitution i at lederen gives mulighed for at anvende institutionernes lokaler og faciliteter hensigtsmæssigt 3. at der senest i forbindelse med den samlede dagtilbudsplan tages endelig stilling til den fremtidige drift af Lejre Naturbørnehave. Bilag: 1. Brev vedr. løsninger 2011, Røglebakken og Lejre Naturbørnehave Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt Afbud: Connie B. Jensen (A)

13 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Tilsyn med private opholdssteder m.v. Sagsnr.: 11/8104 Resumé: Lejre Kommune fører tilsyn med de private opholdssteder for børn og unge, der er beliggende i Lejre Kommune. Lejre Kommune har desuden valgt at føre tilsyn med behandlingsdelen på de dagbehandlingstilbud, der har undervisningsoverenskomst med Lejre Kommune. Tilsynet føres i henhold til retssikkerhedslovens 16 og servicelovens 143 med tilhørende bekendtgørelse om godkendelse af og tilsyn med private opholdssteder. Der afholdes normalt 2 årlig tilsyn - et anmeldt og et uanmeldt. Tilsynet gennemføres af tilsynskonsulenterne Marie Winther og Henrik Volmer. Sagsfremstilling: Der er gennemført tilsyn med de private opholdssteder for børn og unge, der er beliggende i Lejre Kommune. Det drejer sig om opholdsstederne Boholm, Dueslaget, Gjeddesgaard, Kærnen, Østergaard, TAO samt aflastningskolonien Karlsvognen. Der har desuden været gennemført et pædagogisk tilsyn med behandlingsdelen ved de dagbehandlingstilbud der har undervisningsoverenskomst med Lejre Kommune, Specialskolen Bramsnæsvig og Dagskolen i Karleby. Tilsynets samlede vurderinger og anbefalinger efter tilsynsbesøgene er samlet i et notat der er vedlagt som bilag. Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at tilsynets anbefalinger og vurderinger giver ikke anledning til at Lejre Kommune iværksætter yderligere handlinger. Administrationen foreslår, at tilsynsrapporterne i fremtiden lægges på politikerportalen til orientering, hvis rapporterne ikke giver anledning til at Lejre Kommune skal foretage yderligere handlinger. Dette indebærer at tilsynsrapporterne kun giver anledning til en sag på et møde i Udvalget for Børn & Ungdom, når Lejre Kommune skal iværksætte yderligere handlinger på baggrund af tilsynsrapporterne. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at Lejre Kommune ikke iværksætter yderligere handlinger på baggrund af tilsynsrapporterne. 2. at tilsynsrapporterne i fremtiden alene lægges på politikerportalen til orientering, såfremt de ikke giver anledning til iværkssættelse af yderligere handlinger fra Lejre Kommune. Bilag: 1. Tilsynets samlede vurderinger og anbefalinger efter det første tilsyn med

14 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 12 opholdssteder for børn og unge og med behandlingsdelen ved dagbehandlingstilbud 2. Tilsynsrapport Boholm Tilsynsrapport Dueslaget Tilsynsrapport Gjeddesgaard Kommentarer vedr. tilsynsrapport Gjeddesgaard 6. Tilsynsrapport Kærnen Tilsynsrapport Østergård Tilsynsrapport TAO Tilsynsrapport TAO (ekstraordinært tilsyn) 10. Tilsynsrapport Karlsvognen Tilsynsrapport Specialskolen Bramsnæsvig Tilsynsrapport Dagskolen Karleby Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne tiltrådt Afbud: Connie B. Jensen (A)

15 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Økonomistyring på skoleområdet. Månedsredegørelse pr. 31 marts 2011 Sagsnr.: 11/6079 Resumé: Økonomiudvalget besluttede den 15. februar 2011, at der udarbejdes måned-for-måned redegørelser skole for skole i Udvalget for Børn & Ungdom godkendte den 5. april 2011 den model for måned-for-måned redegørelser, der skal anvendes i Sagsfremstilling: De enkelte skoler har på baggrund af regnskabstal pr. 31. marts 2011 og forventninger til skolens udgifter i resten af 2011 fremsendt forventet regnskab for 2011 jf. vedlagte bilag. Bilaget indeholder en opdatering af skolernes og SFO s budgetter i henhold til de vedtagne budgettildelingsmodeller, et månedsregnskab for de forløbne måneder samt et budget for de resterende måneder for hver enkelt skole og SFO. På et oversigtsark kan man se forventningen til det samlede budget og regnskab for hele 2011 og dermed det forventede regnskabsresultat for 2011 skole for skole. Budgettet er tilrettet Kommunalbestyrelsens beslutninger. Administrationens vurdering: Det forventede forbrug for skoler uden handleplaner holder sig inden for budgetrammerne. Skoler med handleplaner (Bramsnæsvigskolen, Hvalsø Skole, Kirke Hyllinge Skole og Kirke Saaby Skole) forventes at overholde deres handleplaner. Økonomi og finansiering: De samlede ændringer i forhold til sidste måneds forventninger til den samlede resultat for 2011 er fra en forventet overførsel for skolerne på kr. til kr., altså en ændring på kr. Ændringerne for de enkelte skoler fremgår af bilaget. Følgende skoler har ændringer, der er større end kr.: Kirke Saaby Skole har et forventet merforbrug, der er kr. mindre end forventet i begyndelse af marts. Ændringen skyldes ændringer i marts, hvor forbruget på lærerløn er højere end forventet, men forbruget på vikarer og aktivitetsbaserede udgifter er lavere end forventet både i skolen og i SFO. Der er ikke ændringer i forventningerne til resten af året. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at skolernes månedsredegørelse pr. 31. marts 2011 godkendes.

16 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 14 Bilag: 1. Økonomistyring på skoleområdet. Månedsredegørelse pr. 31. marts 2011 Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt, idet det skal fremgå med note hvilket budget der er giver til I- klasserne på Osted Skole. Afbud: Connie B. Jensen (A)

17 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side TM - Udvidelse af parkeringsplads ved Allerslev Skole og Lejrehallen Sagsnr.: 11/7941 Resumé: Skolebestyrelsen på Allerslev Skole og halbestyrelsen for Lejrehallen har henvendt sig til administrationen med ønske om udvidelse af parkeringspladsen ved Allerslev Skole og Lejrehallen. Administrationen indstiller, at ønsket indgår som anlægsønske i kommende budgetforhandlinger. Sagsfremstilling: Skolebestyrelsen på Allerslev Skole og halbestyrelsen for Lejrehallen har henvendt sig til administrationen med ønske om udvidelse af parkeringspladsen ved Allerslev Skole og Lejrehallen. Skole- og halbestyrelsen beskriver i vedlagte bilag forholdene for nuværende parkering og ønsket om udvidelse af parkeringsareal (se notat og skitsetegning) fra de nuværende ca. 70 p-pladser til ca. 180 p-pladser. De primære argumenter er de aktiviteter, der pågår på såvel skole som i hallen. Størst behov er det ved aflevering og afhentning af skolebørnene samt ved arrangementer på skole, hal og/eller idrætsanlæg. Foruden udvidelse af parkeringspladsarealet, ønsker skole- og halbestyrelse, at der etableres en såkaldt "kiss and ride" bane. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at behovet er reelt og kan underbygge, at der i spidsbelastningsperioder parkeres på såvel græsareal som på Bispegårdsvej. Ved evt. valg af belægning er stabilgrus en billigere, men også tilfredsstillende løsning, mens asfalt dog giver en længere holdbarhed. Begge dele kræver vedligeholdelse. Økonomi og finansiering: Skole- og halbestyrelsen har indhentet pris hos Vej & Park for udvidelse af parkeringsareal jf. bilagsskitse. De anslåede udgifter ved etablering af ca. 90 ekstra parkeringspladser er ca. kr. 1,8 mio. kr. ved asfaltering og ca. 1,35 mio.kr. ved etablering i grus. Begge priser er excl. moms. Der kan for nærværende ikke peges på finansieringsmuligheder for udvidelse af parkeringspladsen som ønsket af skole- og halbestyrelse. Administrationen vurderer, at ønsket bør behandles som anlægsønske i de kommende budgetforhandlinger. Beslutningskompetence: Økonomiudvalget Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at investeringsønsket for udvidelse af parkeringsplads ved Allerslev Skole og Lejrehallen indgår som en anlægsønske i budgetforhandlinger for Bilag: 1. P-plads ansøgning 2. P-plads Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den :

18 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 16 Indstillingen anbefales Afbud: Connie B. Jensen (A)

19 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Status for daginstitutioner april Forventet Regnskab 1 Sagsnr.: 11/9204 Resumé: På baggrund af faldende børnetal er der i 2011 sket et fald i antallet af børn i en række daginstitutioner. Set i sammenhæng med at en række institutioner over flere år har oparbejdet underskud, betyder at der i foråret 2011 er sket en række personalereduktioner. Dette har medført henvendelser fra en række institutioner, som tilkendegiver at det ikke er muligt at sikre en forslag drift og personalenormering. Hensigten med denne sag er at give et samlet overblik som bilag til drøftelse af økonomiopfølgningen i Forventet Regnskab 1. Sagsfremstilling: Administrationen har til Forventet Regnskab 1 vurderet rammevilkår for de enkelte daginstitutioner. Opgørelsen viser, at der i 2011 ikke forventes væsentlige færre børn end der samlet set har været i Imidlertid viser oversigten, at der er flere institutioner, som forventer et væsentligt lavere børnetal i 2011 end den normering, som institutionen har jf. budgettet. Institutionslederne har i foråret 2011 gennemført personaletilpasninger, som skal sikre, at de i 2011 ikke overskrider deres bevilling. Dette har medført, at der fra forældrebestyrelserne i flere institutioner er fremført bekymring og kritik. De indsendte henvendelser er vedlagt som bilag. Administrationens vurdering: Dagtilbudschefen er i løbende dialog med de institutioner, hvor der viser sig udfordringer med faldende børnetal. En række institutioner har fremført, at det ikke vil være muligt med det forventede børnetal at fastholde en forsvarlig normering. De enkelte institutioner er blevet bedt om at fremlægge forslag til løsninger, som forelægges Udvalget for Børn & Ungdom som enkeltsager. Imidlertid viser det sig, at en række af disse forslag betyder væsentlige ændringer af den eksisterende daginstitutionsstruktur og tilbud til de enkelte aldersgrupper, eksempelvis lukning af institutioner og etablering af flexpladser. Disse beslutninger anbefales det, at Kommunalbestyrelsen behandler i regi af en samlet dagtilbudsplan. Dagtilbudsplanen forventes at kunne udarbejdes inden udgangen af Administrationen vil frem til næste forventede regnskab (juni 2011) undersøge, om der er behov for fastlæggelse, at en garanteret bevilling for de mindste institutioner som samtidig har et børnetal væsentligt under normeringen. Der er samtidig en række institutioner med væsentligt højere børnetal end fastsat ved normeringen. Det er derfor en løbende udfordring at tilpasse strukturen, så længe antallet af børn i institutionerne i stor udstrækning er styret ved forældrenes valg af daginstitutioner. Økonomi og finansiering: Den økonomiske status for dagtilbudsområdet er behandlet i Forventet Regnskab 1. Beslutningskompetence: Udvalget for Børn & Ungdom Indstilling: Direktionen indstiller:

20 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side at administrationen anmodes om at beskrive et forslag til minimumsbevilling til de mindste institutioner. Bilag: 1. Notat om status for daginstitutioner april Mail fra forældrebestyrelsesformanden i Fuglemarken Børnehave 3. Brev af forældrebestyrelsesformanden i Børnehaven Lærkereden 4. Brev fra leder af Møllehuset vedr. flexpladser 5. Brev fra forældrebestyrelsen i Børnehaven Remisen Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingen tiltrådt Afbud: Connie B. Jensen (A)

21 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side ØU - Forventet Regnskab Sagsnr.: 11/4873 Resumé: Administrationen har udarbejdet Forventet Regnskab på baggrund af forbrugsudviklingen fra 1. januar marts 2011 samt øvrige oplysninger med økonomiske konsekvenser for Lejre kommune. Direktionen indstiller en række omplaceringer til godkendelse, men også enkelte kasseforbedrende tillægsbevillinger, som bl.a. vedrører realisering af skoleleasingprojektet og beskæftigelsesreformen. Forventet Regnskab indeholder samlet set et mindreforbrug i forhold til kasseforbruget på 7,3 mio. kr. og et mindreforbrug på 7 mio. kr. vedrørende serviceudgiftsrammen. Der er samtidig beskrevet en række risikoområder, hvor der kan opstå merudgifter og hvorfor der fortsat er brug for at de bevillingsansvarlige arbejder med hvert enkelt risikoområder for at sikre budgetoverholdelsen. Direktionen anbefaler, at der på nuværende tidspunkt ikke disponeres over "råderummet", idet direktionen vurderer, at der vil risiko for at mindre styrbare udgiftsområder - f. eks. vintervedligeholdelse, aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsudgifterne og det specialiserede sociale område. Hvis disse udgiftsområder udvikler sig ud over det budgetlagte må det forventes, at der enten skal iværksættes udgiftsreduktioner med betydelige servicemæssige konsekvenser, eller at Lejre kommune skal betale en strafafgift for overskridelse af serviceudgiftsrammen. Forventet Regnskab fremsendes til Økonomiudvalget den 24. april inden det videresendes til Fagudvalgenes møder mellem den maj, samt Økonomiudvalget den 24. maj og Kommunalbestyrelsen den 30. maj Sagsfremstilling: Budgetaftalen Lejre Kommune indeholder principper for styring af Lejre kommunes økonomi. Af disse principper fremgår, at kassemålsætningen skal overholdes, og at der ikke gives tillægsbevillinger uden anvist finansiering. Der er to fokuspunkter i økonomistyringen i Lejre Kommune i Det første fokus er på kasseforbruget. Det skal sikres, at der opretholdes en stram økonomistyring, og at der ikke gives kassefinansierede tillægsbevillinger. Der er budgetteret med et kasseforbrug på 25,4 mio. kr. i 2011 og tillægsbevillinger på i alt 13,2 mio. kr. i forbindelse med overførsel af uforbrugte anlægsmidler fra 2010 til Det er således målsætningen, at kasseforbruget ikke overstiger dette beløb. Det andet fokuspunkt er serviceudgifterne. I budgettet for 2011 er Lejre Kommunes serviceudgifter budgetteret til mio. kr. Det er målsætningen at denne serviceudgiftsramme ikke overskrides, hvilket også indgår i Direktionens årsaftale med Kommunalbestyrelsen. Forventet Regnskab forbedrer samlet set kassebeholdningen med 7,3 mio. kr. og nedbringer serviceudgifterne med 7 mio. kr. Mindreforbruget og merindtægterne vedrører hovedsagligt "skoleleasing-projektet", hvor tilbagekøbet af skolerne reducerer huslejeudgifterne med 9,3 mio. kr. og tilvejebringer et finansielt overskud på 5,2 mio. kr. i Finansieringsreformen på beskæftigelsesområdet forventes at medføre en forbedring af kassebeholdningen på 2,5 mio. kr. Den almindelige drift giver merudgifter for 1,3 mio. kr. som følge af merudgifter for ca. 2 mio. kr. vedrørende betaling for elever i hhv. privatskoler og andre kommuner, hvor kommunens udgifter er afhængige af forældrenes frie skolevalg, og derfor ikke har mulighed for at styre aktiviteten.

22 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side 20 I budgettet for 2011 vedtog Kommunalbestyrelsen en rammebesparelse vedrørende indkøb på 1 mio. kr. Besparelsen foreslås fordelt på de enkelte bevillinger efter andel af budget til køb af vare og tjenesteydelser jf. Økonomiudvalget behandling af sagen om effektuering af besparelser i 2012 den 15. februar Merindtægterne fra tilbagekøb af skolerne kan finansiere de tillægsbevillinger på ca. 5 mio. kr. som er givet i 2010, således at det oprindelige budget 2010 kan siges at være overholdt. Alt andet lige så vil der være en risiko for, at institutionernes muligheder for at overføre budgetbeløb mellem årene kan resultere i, at serviceudgiftsrammen overskrides. Økonomiudvalget besluttede den 12. april 2011 at indstille til Kommunalbestyrelsen (den 26. april 2011), at der overføres 6,3 mio. kr. uforbrugte driftsmidler fra 2010 til Ud fra en samlet vurdering finder direktionen, at det kan forudsættes, at overførslerne mellem årene neutraliserer hinanden. Det forventede regnskab indeholder en grundig gennemgang af driftsbevillingerne og den dertil hørende finansiering. Der vil på tilsvarende vis blive foretaget en grundig gennemgang af samtlige anlægsprojekter inkl. køb og salg af fast ejendom til halvårsregnskabet, som forelægges til politisk behandling i august Administrationens vurdering: Forventet Regnskab udviser mindreforbrug i forhold til såvel kasseforbruget som serviceudgiftsrammen. Det anbefales, at dette råderum bibeholdes med henblik på at sikre at kommunen ikke rammes af sanktioner. Der er fortsat risikoområder, hvor der er risiko for merudgifter i løbet af Der er beskrevet en række risikoområder, hvor der kan opstå merudgifter og hvorfor der fortsat er brug for, at de bevillingsansvarlige arbejder med hvert enkelt risikoområder for at sikre budgetoverholdelsen. Direktionen anbefaler, at der på nuværende tidspunkt ikke disponeres over "råderummet", idet direktionen vurderer, at der vil risiko for at mindre styrbare udgiftsområder - f. eks. vintervedligeholdelse, aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsudgifterne og det specialiserede sociale område. Hvis disse udgiftsområder udvikler sig ud over det budgetlagte må det forventes, at der enten skal iværksættes udgiftsreduktioner med betydelige servicemæssige konsekvenser, eller at Lejre kommune skal betale en strafafgift for overskridelse af serviceudgiftsrammen. Økonomi og finansiering: Refusionsomlægningen af beskæftigelsesområdet betyder et kassetræk her og nu, men pengene tilgår kassen løbende over året ved månedlige udbetalingsrater. Kassebeholdningen forbedres med 7,3 mio. kr. og der bliver mindreforbrug inden for serviceudgiftsrammen på 7 mio. kr. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at budgetomplaceringerne jf. bilag 2 "Oversigt tillægsbevillinger og omplaceringer" som samlet set udligner hinanden godkendes,

23 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side at tillægsbevillingen på -7,3 mio. kr. jf. bilag 2 "Oversigt tillægsbevillinger og omplaceringer" godkendes, 3. at indkøbsbesparelsen på 1 mio. kr. udmøntes som foreslået, jfr. bilag A, 4. at de efterkalkulerede timepriser for praktisk hjælp og personlig pleje godkendes, 5. at Økonomiudvalget godkender direktionens anbefaling af, at der ikke disponeres over "råderummet" på nuværende tidspunkt med henvisning til sanktionslovgivningen. Bilag: 1. Generelle bemærkninger.doc 2. Bilag 1 Bemærkninger på udvalg 3. Bilag 2 Oversigt tillægsbevillinger og omplaceringer 4. Bilag A Indkøbsbesparelse på varekøb og tj.ydelser.xls Beslutning Økonomiudvalget den : Sagen videresendes til fagudvalgenes behandling på det fremlagte forslag. Afbud: Carsten Rasmussen (A) Flemming Jensen (V) Jan Vedel Heine (V) Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Udvalget anbefaler indstillingerne for Udvalgets område. Afbud: Jens K. Jensen Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Udvalget anbefaler indstillingerne for så vidt angår de punkter der vedrører udvalgets område. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Indstillingerne anbefales Afbud: Connie B. Jensen (A)

24 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Fagudvalgenes budgetrammer Sagsnr.: 11/6255 Resumé: Administrationen har udarbejdet fagudvalgenes budgetrammer jævnfør budgetproces besluttet i Økonomiudvalget den 25. januar Fagudvalgenes budgetrammer er pris- og lønfremskrevet, indeholder ændringer som følge af demografi og tekniske korrektioner jævnfør fremskrivningsmetoder. Økonomiudvalget besluttede den 15. februar 2011 fordelingen af besparelsen vedtaget med "Budgetaftalen Lejre Kommune ". Det vedrører rammebesparelsen, besparelse på indkøb og den kommunale andel af Gensidighedsaftalen. Det er fagudvalgenes opgave, at fordele besparelsen indenfor egen budgetramme. Sagsfremstilling: Fagudvalgene arbejder med omprioriteringer indenfor deres respektive rammer. Der er sat tid af til at fagudvalgene kan behandle budgetrammerne på to fagudvalgsmøder i maj og juni måned. Fagudvalgenes opgave er at effektuere besparelsen besluttet i Økonomiudvalget den 15. februar 2011 og at omprioritere indenfor den udmeldte udvalgsramme. Alle udvidelser/ budgetønsker fra virksomheder, brugerbestyrelser eller foreninger skal indeholdes indenfor den udmeldte udvalgsramme. Opgaven er, at holder 0-vækst og sammensætter et budget indenfor den udmeldte budgetramme. Fagudvalget har metodefrihed til at udmønte besparelserne mest hensigtsmæssigt, hvilket skal forstås som mest mulig effektivisering og mindst mulig serviceforringelser. Fagudvalgene udarbejder et budgetoplæg, som skal bestå af en fordeling af udvalgenes rammer på bevillinger og beskrivelser af den service og de aktiviteter, der er indeholdt i budgettet på de enkelte bevillinger. Der udsendes skabelon til omplaceringer. Der tages forbehold for, at det fremlagte materiale er foreløbigt på specialskoleområdet, og det vil blive fulgt op med særskilt oplæg vedrørende styringsmodel på specialskoleområdet. Forbeholdet vedrører omflytning af budget mellem tilbud til børn og folkeskoleområdet, samlet set vil styringsmodellen ikke betyde en udgiftsudvidelse. Fagudvalgenes budgetoplæg forelægges Økonomiudvalget den 21. juni Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Det samlede udgiftsniveau er uændret da fagudvalgene omplacerer indenfor egen ramme og holder 0-vækst. Omplaceringer forelagt med Forventet Regnskab er indarbejdet i fagudvalgenes budgetrammer. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller:

25 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side at fagudvalgene fordeler udmøntningen af besparelsen besluttet i Økonomiudvalget den 15. februar 2011 på konkrete bevillinger indenfor fagudvalgets egen budgetramme 2. at fagudvalget omprioriterer indenfor budgetramme 3. at fagudvalget udarbejder et budgetoplæg til Økonomiudvalgsmøde den 21. juni Bilag: 1. Oversigt budgettilretninger B xls Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Et flertal bestående af A+B+F+V anmoder Administrationen om at komme med et samlet budgetoplæg så Udvalgets budgetramme overholdes. Et mindretal (Bjørn Lykke Sørensen (C)) stemmer imod idet budgetrammen indeholder en rammereduktion. Afbud: Connie B. Jensen (A)

26 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Sager til kommende udvalgsmøder Sagsnr.: 11/2016 Resumé: BU - Måned-for-måned redegørelse skoler BU - Godkendelse af døgnophold på Specialskolen Bramsnæsvig BU - Ansøgning fra Gjeddesgaard om fornyet godkendelse BU - Renovering af køkken i Såby Børnehave BU - Renovering af køkken i Lærkereden BU - Punkt vedr. evaluering af sagsbehandlingsfrister Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Sag vedr. nye skaterbaner jf. investeringsoversigten Sag vedr. ledelsesinformation - børnetal i daginstitutioner og SFO Afbud: Connie B. Jensen (A)

27 Lejre Kommune Udvalget for Børn & Ungdom Side BU - Eventuelt Sagsnr.: 10/24017 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Intet Afbud: Connie B. Jensen (A)

28 Bilag: 2.1. Indbydelse til dialogmøde med skolebestyrelserne den 7. juni 2011 Udvalg: Udvalget for Børn & Ungdom Mødedato: 10. maj Kl. 17:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 42403/11

29 Til Skolebestyrelserne i Lejre Kommune Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Dialogmøde Børn Unge & Kultur D E jawi@lejre.dk Skolebestyrelsens formand indbydes hermed sammen med skolens leder til Dato: 15. april 2011 dialogmøde med Udvalget for Børn og Ungdom tirsdag den 7. juni 2011 kl. 19:30 J.nr.: 07/ :00 i kantinen på Rådhuset i Allerslev. Udvalget for Børn & Ungdom fortsætter traditionen med at holde dialogmøder med repræsentanter fra skolebestyrelserne og skolelederne. Mødet vil også i år være organiseret som cafédrøftelser, idet udvalget ønsker en stor grad af dialog på mødet og samtidig har et ønske om at involvere bestyrelsesformændene mere i det løbende arbejde. Såfremt skolebestyrelsesformanden er forhindret, kan der sendes en anden forældrevalgt repræsentant, gerne næstformanden. Dagsorden: 1. Velkomst v. formanden for Udvalget for Børn og Ungdom Asta Rasmussen 2. Cafédrøftelse 1: Udfordringer i forhold til implementering af skoleplan 2011 pr. 1. august Cafédrøftelse 2: Om ungeskoler 4. Eventuelt Med venlig hilsen Lene Jensen Direktør Teknik & Miljø

30 Bilag: 2.2. Proces- og tidsplan Udvalg: Udvalget for Børn & Ungdom Mødedato: 10. maj Kl. 17:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 48780/11

31 NOTAT Dagtilbudsplan 2011 Plan for udvikling af dagtilbuddene i Lejre Kommune Proces- og tidsplan Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Janne Laursen Børn Unge & Kultur D E jala@lejre.dk Dato: 14. april 2011 J.nr.: 11/7988 Tidspunkt Aktivitet Hvem Udarbejde forslag til kommissorium. Administrationen Deadline for aflevering til UBUs møde i juni 2011 (Brainstorm inden kommissoriet gøres færdig) om "hvad der skal med? og hvad der skal ske i forbindelse med dagtilbudsplanen". Deltagere: Arbejdsgruppen i Forslag til kommissorium forelægges Udvalget for Børn & Ungdom Tilvejebringe og udarbejde: Administrationen Deadline for aflevering til UBUs møde i august 2011 Fakta: antal dagtilbud, beliggenhed osv. status over kapacitet mv. Børnetal (Befolkningsprognosen) for børnetallet i de nye 7 skoledistrikter. Beskrive scenarier (muligheder) der belyses med tal og Økonomi Beskrive forslag til principper Dialogmøde mellem UBU og forældrebestyrelserne i dagtilbud. Tema: Drøftelse af principper for det fremtidige dagtilbudsområde Udvalget for Børn & Ungdom og forældrebestyrelser og ledere Temadrøftelse: Principper for det fremtidige dagtilbudsområde Udvalget for Børn & Ungdom Deadline for aflevering til Forslag til fremtidig struktur udarbejdes. Med udgangspunkt i principper fra temadrøftelsen og jf. beskrivelse i 'Ledelse & Organisation' Administrationen

32 UBUs møde i (færre og mere fagligt og økonomiske oktober 2011 bæredygtige virksomheder) Forslag til fremtidig struktur og principper forelægges med henblik på at sende i høring Forslaget sendes i høring i forældrebestyrelser, lokaludvalg/personalegrupper, BUPL/PMF. Ca. 1 mdr. høringsfrist Forberede sagsfremstilling med høringssvar Deadline for aflevering til UBUs møde i december 2011 Udvalget for Børn & Ungdom, Administrationen Administrationen Forslaget offentliggøres på LK hjemmeside Administrationen Sagens afsluttende behandling med høringssvar kvartal 2012 Evt. ansættelse af ledere i de nye dagtilbudsvirksomheder. Særskilt proces- og tidsplan udarbejdes. 1. kvartal 2012 Nyvalg til forældrebestyrelser i de nye dagtilbudsvirksomheder (over ca. 2 mdr.) Udvalget for Børn & Ungdom, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Administrationen Administrationen i Der nedsættes en arbejdsgruppen bestående af: Direktør Lene Jensen Dagtilbudschef Anja Breum Svane 4 daginstitutionsledere (ledergruppen udpeger 4 repræsentanter) Dagplejeleder, Per Eriksson Fællestillidsrepræsentanter for de berørte faggrupper Chefkonsulent Børn, Unge & Kultur Janne Laursen Side 2 af 2

33 Bilag: 3.1. Gæstedagplejere, 3 modeller Udvalg: Udvalget for Børn & Ungdom Mødedato: 10. maj Kl. 17:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 48087/11

34 Forbedring af gæstedagplejen Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Gæsteplejeordningen i dag sker alene ved at placere børn hos andre dagplejere (mange gange som det 5. barn) når en dagplejer er fraværende ved sygdom, ferie, afspadsering og kurser. I budget 2011 og 2012 er der - hvert år - afsat en pulje på 1 mio. kr. til forbedring af gæstedagplejen. For at udmønte puljebeløbene har ledelsen i dagplejen overvejet 3 modeller, som hver især kan supplere den eksisterende gæsteplejeordning og kan tilbyde forældrene et andet tilbud end det vi råder over i dag. De modeller som ledelsen har vurderet omfatter: Per Eriksson Dagplejen D E peer@lejre.dk Dato: 11. april 2011 A. Gæstedagplejepladser i daginstitutioner - decentral model B. Gæstedagplejehus - central model C. Gæstedagplejere - decentral model Generelt for model A-B-C I alle 3 modeller har vi taget udgangspunkt i at der dagligt kan blive passet mellem børn, hvilket svarer til at 3-4 dagplejere er fraværende af forskellige årsager. I kalenderåret 2010 blev der udbetalt gæsteplejevederlag til dagplejere, der modtog gæstebørn fra andre dagplejere, som var fraværende pga. sygdom, ferie, afspadsering og kursusdeltagelse. Gennemsnitsprisen for et gæsteplejevederlag kan opgøres til 390 kr. pr. barn pr. dag. Ved indførelse af en af de 3 modeller vil dagplejen få færre udgifter til gæsteplejevederlag i en størrelsesorden på kr., såfremt de pladser alle dage kan blive fyldt op. Dagplejen har 6 forskellige åbningstider, som forældrene kan vælge mellem. En fuldtidsbeskæftiget dagplejer arbejder og holder åbent 48 timer om ugen. Gæstedagplejen vil skulle dække åbningstiden mandag-torsdag mellem kl og fredag mellem kl til Det gør at gæstedagplejen optimalt bør dække en samlet ugentlig åbningstid på i alt 54 timer, hvilket er indeholdt i de omkostningsberegninger, der er udarbejdet for model A, B og C. Men ved at fastsætte en konkret ugentlig åbningstid på et andet timetal mellem timer vil det mindske driftsomkostningerne i beregningerne. Alle beregninger bygger på protokollat nr. 3 til overenskomsten mellem KL og FOA - Fag og Arbejde som omfatter gæstedagplejere, der ansættes i gæstedagplejehuse uden for eget hjem til at modtage børn i gæstedagpleje.

35 Gæstedagplejehuse er huse/lokaler, der knyttes til gæstedagplejen i forbindelse med andre dagplejeres forfald. Der kan ikke i gæstedagplejehuse indskrives faste børn. Tilsynet med et gæstedagplejehus(e) varetages af dagplejepædagogerne. Protokollatet omfatter gæstedagplejere, der ikke har en pædagogisk uddannelse, Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid for en fuldtidsbeskæftiget gæstedagplejer ansat i gæstedagplejehuse er 37 timer, Der kan, såfremt forholdene tillader det, gives adgang til deltidsbeskæftigelse og arbejdstiden tilrettelægges med et fast gennemsnitlig antal timer pr. uge og lønnen udgør en forholdsmæssig del af lønnen til fuldtidsansatte, Gæstedagplejere er inden for den fastsatte arbejdstid forpligtet til at modtage op til 5 børn i gæstedagpleje, Gæstedagplejere er forpligtet til - som en del af den fastsatte arbejdstid - at deltage i aftenarrangementer i indtil 4 gange årligt, Gæstedagplejeren skal drage omsorg for barnets pasning og pleje, så længe barnet opholder sig i gæstedagplejehuset, Gæstedagplejeren skal efterkomme dagplejekontorets henstillinger vedrørende dagplejen samt straks underrette dagplejekontoret, såfremt barnet ikke kan modtages i gæstedagplejehuset, Gæstedagplejeren skal iagttage tavshed med hensyn til alle oplysninger om barnet og dets forældres forhold, Gæstedagplejeren skal deltage i dagplejens aktiviteter, herunder besøge dagplejerne i området, Gæstedagplejeren skal, når der er mulighed herfor, (få eller ingen børn i gæstedagplejehuset) efter dagplejekontorets anvisninger deltage i arbejdet sammen med øvrige dagplejere, f.eks. legestueaktiviteter mv. I beregningsmodellerne er det ikke vurderet om køkkenfaciliteterne, køleskabe mm. kræver investeringer for at opfylde produktionskravene til at der må laves morgenmad, frokost og mellemmåltider til børnene. Andel af udgifter til lys, vand, varme og rengøring ved model A og B er opgjort af økonomiafdelingen, til en årlig udgift pr. barn på kr. Beregning af udgifter til fuld forplejning ved model A og B bygger på en samlet levering - hver uge - af alle råvareprodukter fra firmaet - Fru Hansens Kælder - til en samlet pris på 30 kr. pr. barn pr. dag. A. Gæstedagplejepladser i daginstitutioner - decentral model Denne model bygger på at der 3 centrale steder i kommunen, f.eks. i Hvalsø, Kr. Hyllinge og Lejre, er et ledigt lokale til rådighed i nogle daginstitutioner, hvor der kan etableres 4-5 gæstepladser til dagplejebørn. Det indebærer, at der sker den nødvendige indretning af dette lokale til småbørn, såsom pusleplads med hæve/sænkebord med adgang til vand, høje stole, børneborde, legetøj til småbørn osv. Etableringsomkostninger for hvert Side 2 af 5

36 sted er beregnet til kr. alt afhængig af hvad der findes af udstyr i daginstitutionerne i forvejen eller hvad vi kan finde og genbruge fra vores depot. Det er forudsat at der kan findes 4-5 brugte barnevogne, som kan anvendes til sovevogne i middagsstunden hvert sted. For at sikre pasning af børn i hele åbningstiden bør der være 2 deltidsansatte gæstedagplejere tilknyttet hver sin daginstitution med en ugentlig arbejdstid på 27+2 timer, i alt 29 timer. De 2 ekstra timer giver mulighed for at der kan finde overlapning sted - ved daglig skift mellem gæstedagplejere - med 24 min. hver dag. De årlige driftsomkostninger kan beregnes således for hvert sted: Lønudgifter: 2 stillinger a' 29 timer/uge kr. Vikarudgifter: 2 stil. a' 8 uger pr. år (ferie, kursus og sygdom) kr. Andel af lys, vand, varme og rengøring kr. Fuld forplejning - morgen, formiddag, frokost og eftermiddag kr. I alt - årlig driftsudgift pr. sted kr. Total - årlig driftsudgifter for 3 steder kr. Total - etableringsomkostninger for 3 steder kr. B. Gæstedagplejehus - central model Denne model bygger på at der et centralt sted i kommunen, f.eks. Lyndby, Kr. Såby eller Gevninge, etableres 1 gæstedagplejehus, hvor dagplejebørn fra hele kommunen kan tilbydes pasning, hvis deres normale dagplejer har forfald. Vi forestiller os nogle lokaler, der kan rumme børn - gerne i en eksisterende daginstitution - hvor tilkørselsforholdene og parkeringsforholdene for forældre er i orden. Også her skal der være de nødvendige faciliteter til småbørn, såsom puslepladser med hæve/sænkeborde med adgang til vand, høje stole, børneborde, legetøj til småbørn osv. Herudover vil der være behov for en liggehal med krybber, når børnene skal sove udenfor. Etableringsomkostninger for 1 gæstedagplejehus er beregnet til kr. alt afhængig af hvad der findes af udstyr i daginstitutionen i forvejen eller hvad vi kan finde og genbruge fra vores depot. For at sikre pasning af børn i hele åbningstiden bør der være 2 fuldtidsansatte og 2 deltidsansatte gæstedagplejere på hver 30 timer pr. uge samt 1 deltidsstilling på 25 timer pr. uge, som alle er tilknyttet gæstedagplejehuset. De årlige driftsomkostninger kan beregnes således for gæstedagplejehuset: Lønudgifter: 5 stillinger med i alt 159 timer/uge kr. Vikarudgifter: 5 stil. a' 8 uger pr. år (ferie, kursus og sygdom) kr. Andel af lys, vand, varme og rengøring kr. Fuld forplejning - morgen, formiddag, frokost og eftermiddag kr. Side 3 af 5

37 Total - årlig driftsudgift for gæstedagplejehus Total - etableringsomkostninger for gæstedagplejehus kr kr. C. Gæstedagplejere - decentral model Denne model bygger på at der 3 centrale steder i kommunen, f.eks. i Hvalsø, Kr. Hyllinge og Lejre, ansættes 3 gæstedagplejere i egne hjem, hvor der hvert sted kan etableres 4-5 gæstepladser til dagplejebørn. Som ved ansættelse af nye dagplejere, skal der hos gæstedagplejere ske den nødvendige indretning af gæstedagplejehjemmet til småbørn, såsom pusleplads uden hæve/sænkebord med adgang til vand, høje stole, børnebord, sovevogne, legetøj til småbørn osv. Etableringsomkostninger for hvert sted er beregnet til kr. alt afhængig af hvad der findes af udstyr, som vi kan genbruge fra vores depot. Etableringsomkostningerne kan reduceres eller helt bortfalde, hvis stillingerne blev besat ved internt opslag af nogle af de faste dagplejere eller hvis nogle af de kommende afskedigede dagplejere var villige til at skifte til disse nye stillinger. Hvis stillingerne ikke kan besættes internt, så opslås de på normal vis. De årlige driftsomkostninger kan beregnes således for 1 gæstedagplejer: Lønudgifter: 1 stilling a' 48 timer/uge kr. Vikarudgifter ikke aktuel, da børn vil blive passet hos andre dagplejere på normal vis ved ferie, kursus og sygdom 0 kr. Lys, vand, varme, rengøring og forplejning mm. afholdes af gæstedagplejer selv, da en dagplejer kan få et skattefradrag på 46% af sit indkomstgrundlag 0 kr. I alt - årlig driftsudgift for 1 gæstedagplejer kr. Total - årlig driftsudgifter for 3 gæstedagplejere Total - etableringsomkostn. for 3 nye gæstedagplejere kr kr. Dagplejens vurderinger af de 3 modeller Set i lyset af hvad de 3 forskellige forslag koster, må vi konstatere at den afsatte mio. kr. i hvert af budgetårene 2011 og 2012 ikke alene slår til, hvis der dagligt skal kunne passes børn. Men hvis vi indregner en forventet besparelse på udbetaling af gæsteplejevederlag til dagplejerne ser det ud til at alle 3 modeller kan blive realiseret. Dagplejen har nogle pædagogiske overvejelser til de skitserede forslag: Når man ser på hvilke værdier vi har i Dagplejen: Tid, tryghed, nærvær og omsorg, harmonerer det ikke med et gæstedagplejehus eller gæstedagplejepladser i daginstitutioner. Side 4 af 5

38 I Dagplejen vægter vi højt, at det er det hjemlige miljø i dagplejehjemmet, hvor det enkelte barn oplever den tætte kontakt til en fast voksen og en lille børnegruppe. Hverdagen i dagplejehjemmet er tryg og overskuelig og der er nærvær og tid til fordybelse. Dagen tilrettelægges ud fra den enkelte dagplejers børnegruppe således at børnenes individuelle behov tilgodeses. Omsorg, tryghed og stabilitet er det væsentlige i det lille barns hverdag. Her er tid og ro til at det enkelte barn kan udvikle sig og alt efter dets alder og formåen deltage i de daglige gøremål, der er forbundet med et dagplejehjem. I et gæstedagplejehus og i gæstedagplejepladser i en daginstitution vil der ikke være den tryghed, tid og nærvær, da det vil være fremmede og flere forskellige voksne i løbet af dagen at barnet vil møde. Der vil være mange børn, både børn - som barnet kender - men også børn, som barnet ikke kender og det kan være uoverskueligt for det lille barn, der ikke er vant til så mange børn, samtidig med at den dagplejer - som barnet er tryg ved - mangler. Værdien med det hjemlige miljø og de hjemlige gøremål, vil heller ikke være tilstede, da det er en institution man er i. Ved gæstedagplejeren er det også en ukendt voksen da det ikke er i legestuegruppen, men der kan alle børn fra den syge dagplejer flyttes samlet til gæstedagplejeren, så de enkelte børn er trygge ved at de har hinanden. Lokaludvalget for dagplejen, hvor der bl.a. sidder 7 dagplejere har talt om den ekstra 1 mio. kr., som blev afsat til forbedring af dagplejen. Dagplejerne var her meget stemt for at søge om at få etableret nogle gæstedagplejestillinger for at få nogle erfaringer om dette tilbud var godt for børn, forældre og dagplejere. Det skal oplyses, at LU ikke har set dette notat om 3 mulige modeller, men notatet vil blive udsendt til kommentering inden næste aftalte møde. Indstilling Den samlede vurdering af økonomien, de pædagogiske vurderinger og Lokaludvalgets tidligere udmelding gør, at det indstilles at Udvalget for Børn og Ungdom vedtager, at forbedre gæstedagplejen ved at ansætte 3 gæstedagplejere i eget hjem, som er beskrevet i model C. Gæstedagplejere - decentral model. Lyndby, den 11. april 2011 Per Eriksson, leder af dagplejen Side 5 af 5

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 26. marts 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Firkløverskolens fremtidige placering...2 3. ØU - Udlejning og bebyggelse

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 5. april 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011 (efter høring)...3 4. BU -

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Afbud: Connie B. Jensen (A) Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 23 TORSDAG DEN 18. SEPTEMBER 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 18. september 2008 Side:

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 28. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-2, 1. behandling...2 28-08-2017

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 24. april 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-1, 1. behandling...2

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 24. november 2016 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Afbud: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen,

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015 Referat tirsdag den 27. januar 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udmøntning af kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet...2

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 5. september 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse for halleje...3

Læs mere

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby

Referat Økonomiudvalget torsdag den 7. oktober 2010. Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Referat torsdag den 7. oktober 2010 Kl. 15:00 i Rådssalen, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2011...2 07-10-2010 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. februar 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. februar 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. februar 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Temadrøftelse...2 3. BU - Orientering...3

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015 Referat tirsdag den 9. juni 2015 Kl. 20:30 i Multisalen, Hvalsø Hallen, Skolevej 5, 4330 Hvalsø Carsten Helles Rasmussen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Grethe Nørtoft Saabye (C) Henning Nielsen (V) Ivan

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Loven om fleksible frokostordninger træder i kraft d. 1. januar 2011. Lover giver kommunerne pligt til at

Læs mere

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015. Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015. Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015 Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Frigivelse af anlægsmidler til

Læs mere

Forretningsgang vedrørende samlet budgetopfølgning i Norddjurs Kommune

Forretningsgang vedrørende samlet budgetopfølgning i Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Budgetopfølgning i Norddjurs Kommune Gældende fra: August 2017 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune Forretningsgang vedrørende samlet

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 21. januar 2014 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Valg af formand...2 3. BU - Valg af næstformand...3 4. BU - Til

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler

Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Bilag 10.2 Budget, budgetopfølgning og bevillingsregler Generelt Med udgangspunkt i budget- og regnskabsregulativets pkt. 3.2 og 3.3 beskrives i dette bilag processen omkring budgetlægningen, proceduren

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011 Referat tirsdag den 8. marts 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011

Læs mere

NOTAT. 2. budgetprognose Budget

NOTAT. 2. budgetprognose Budget NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk cavt@lejre.dk Dato: 22. august 2015 J.nr.: 2. budgetprognose Budget 2016-2019 På budgetseminar 1 den 24. april 2015

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 12. december 2007. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 12. december 2007. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Referat fra møde i onsdag den 12. december 2007 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden 12.12.07... 3 2. FOU - Efterretninger 12.12.07... 4

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Orientering...3 4.

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal

Dagsorden. Uddannelsesudvalget. Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Dagsorden Uddannelsesudvalget Mødedato 20. januar 2014 kl. 17:00 Mødelokale Deltagere Slagelse Rådhus, Mødelokale 227, 2. sal Johnny Persson (V), Bodil Knudsen (A), Pernille Ivalo Frandsen (V), Niels Christian

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2015 for Børne- og Ungdomsudvalget Samlet viser økonomivurderingen for Børn og Ungdomsudvalget et mindreforbrug på 0,3 mio. kr. ekskl. overførsler fra regnskab 2014. Der er

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 2. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:00 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 9. april 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering apr. 2013...2 3. BU - Temadrøftelse på Dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Dispensations ansøgninger:

Dispensations ansøgninger: Dispensations ansøgninger: Center for Ældre Konto 5, forventer i 2015 nedenstående resultat: Drift Indenfor selvforvaltning Fælles 20 mio. kr. Indenfor selvforvaltning Virksomheder 1,6 mio. kr. Udenfor

Læs mere

Referat Udvalget for Teknik & Miljø mandag den 8. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Teknik & Miljø mandag den 8. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. TM - Godkendelse af dagsorden...1 2. TM - Orientering - Januar...2 3. TM - Valg af formand...3

Læs mere

Generelle bemærkninger til regnskab 2015

Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Generelle bemærkninger til regnskab 2015 Regnskabet overholder de fire overordnede målsætninger: Regnskab 2015 viser overordnet et godt resultat. Det overholder de fire overordnede økonomiske mål for den

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT

FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT Dagsorden-skabelon Side 1 af 8 FREDERIKSSUND KOMMUNE REFERAT Børn og Ungeudvalget 27. april kl. 18.00 i mødelokale 6 Mødedeltagere: Bente Nielsen, S e lim Y u m u k, A n e tte L a u g e Je n se n, J e

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 ONSDAG DEN 10. OKTOBER 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 10. oktober 2007 Side: 2 Fraværende: Ingen. Til behandling

Læs mere

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen

I indstillingen lægges der op til at: Magistraten udvælger tværgående temaer som direktørgruppen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 14. februar 2018 Budgetprocedure for Budget 2019 1. Resume Indstillingen beskriver budgetlægningen for Budget 2019. Da det er

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10 Referat Dato: Torsdag den Mødetid: 17:00-17:10 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Michael Blem

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol Børne- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol Dato: 06. marts 2012 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:00-15:00 Ole Jespersgaard, Formand (A) Peter H. S. Kristensen (A) Adnan Jedon (A) Bodil

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 19. januar 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. maj 2011. Kl. 18:00 i Mødelokale 1,Lyndby

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. maj 2011. Kl. 18:00 i Mødelokale 1,Lyndby Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. maj 2011 Kl. 18:00 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Orientering...2 3. ØU - Klimaplan 2011-2020 for Lejre Kommune...3

Læs mere

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale: Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Fraværende: Carsten Dinsen Andersen Gruppemøder: 20. februar 2006 19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Mødedato Onsdag den 6. april 2011 Mødetidspunkt Kl. 13.15 Bemærkninger Medlemmer Fra forvaltningen BEMÆRK ændret mødested

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring

Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring Velfærd 30. maj 2018 Sags id: 18/8368 Oversigt over bilag Notat: Merforbrug inden for Uddannelse, børn og familie i forhold til befordring Notat: Underskud i forbindelse med lukning af skolerne i Dreslette

Læs mere

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. juni 2014

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. juni 2014 Referat Økonomiudvalget tirsdag den 24. juni 2014 Kl. 16:15 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Udbud af kommunalt ejet jord...2 3. Person - ØU -

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Dagsorden og referat. Tønder Kommune. Dato: 22.marts 2018 Tid: Mødet afholdes på Åvedvej 5 Løgumkloster

Dagsorden og referat. Tønder Kommune. Dato: 22.marts 2018 Tid: Mødet afholdes på Åvedvej 5 Løgumkloster Dagsorden og referat Tønder Kommune Dato: 22.marts 2018 Tid: 19.00-21.30 Mødet afholdes på Åvedvej 5 Løgumkloster Emne: Forældrebestyrelses møde i dagplejen Mødet er flyttet til Åved vej 5, Løgumkloster

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr Ø Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Ib Holst-Langberg Sagsnr. 00.30.00-Ø00-8-15 Dato:10.3.2015 Temaer til Børne- og Skoleudvalgets drøftelse af driftsbudget for 2016 Som oplæg til Børne- og Skoleudvalgets

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene 2021 2023 Budgetproceduren 2020-2023 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den kommende budgetlægning. Økonomiudvalget

Læs mere

Punkt 2 Præsentation af ny skoleleder på Egebjergskolen

Punkt 2 Præsentation af ny skoleleder på Egebjergskolen Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > Skole- og Uddannelsesudvalget - 12-11-2013 Skole- og Uddannelsesudvalget - 12-11-2013 12.11.2013 kl. 08:00 Mødecenter C, Lokale 32 på Ballerup Rådhus

Læs mere

Implementering af budget

Implementering af budget Implementering af budget 2017-2020 Sager markeret med grøn kræver ikke yderligere politisk behandling. Sager markeret med gul behandles på dagens udvalgsmøde. Sager markeret med rød behandles på et senere

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 18. marts 2019 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Einer Lyduch, Dorthe Hecht, Henrik Zimino,

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol

Børne- og Skoleudvalget. Beslutningsprotokol Børne- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol Dato: 07. december 2010 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:00-17:45 Ole Jespersgaard, Formand (A) Peter H. S. Kristensen (A) Adnan Jedon (A) Bodil

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 26. april 2011

Referat Økonomiudvalget tirsdag den 26. april 2011 Referat Økonomiudvalget tirsdag den 26. april 2011 Kl. 8:00 i Mødelokale 1, Lyndby Afbud: Carsten Rasmussen (A) Flemming Jensen (V) Jan Vedel Heine (V) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud Oktober 2014 RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er

Læs mere

Dagplejens gæsteordning

Dagplejens gæsteordning Dagplejens Supplerende notat til Børne-, Unge- og Familieudvalget 30. september 2013 1 1. Indledning Dette notat uddyber det oprindelige beslutningsnotat i forhold til de områder, som Børne-, Unge- og

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2018 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Vurderingen er lige nu et lille merforbrug særlige behov ungeområde

Læs mere

Budgetstrategi

Budgetstrategi Budgetstrategi 2019-2022 Overordnet om budgetstrategien Budgetstrategien beskriver den overordnede proces herunder produkter og tidsfrister i forbindelse med arbejdet med budgettet for det kommende år

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 7. juni 2011

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 7. juni 2011 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 7. juni 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Skoleleder Lene Endahl fra Firkløverskolen deltager i punkt 10. Dialogmøde med skolebestyrelserne kl. 19:30-21:00

Læs mere

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune Ministeren for Børn og Undervisning Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Den 17. september 2012 Aarhus Kommune Ansøgning om dispensation vedrørende delvis fravalg

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 10. september 2015 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod,

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008 Referat fra møde i onsdag den 21. maj 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Jesper Kejlhof Peter Walsøe Lena Holm Jensen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 37 TORSDAG DEN 7. MAJ 2009, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 7. maj 2009 Side: 2 Fraværende: Eva Laut Andersen, Torben

Læs mere

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 20. januar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 20. januar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Dagsorden mandag den 20. januar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Valg af formand...2 3. JA - valg af næstformand...3 4. JA - Orientering

Læs mere

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober 2015. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober 2015. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Dagsorden torsdag den 8. oktober 2015 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. Lukket - ØU - Anlægsbevilling til gulvbelægning Hvalsø Rådhus...2 3. KB

Læs mere

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere