Nordfronten I Gentofte Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nordfronten I Gentofte Kommune"

Transkript

1 Nordfronten I Gentofte Kommune

2 Indledning Københavns Befæstning bestod, i sidste halvdel af 1800-tallet, af Vestvolden, som ligger langs motorringvejen fra Avedøre til Utterslev Mose, og Nordfronten, som bestod af en fort- og en batterilinie fra Gladsaxe til Dyrehaven. Hertil kom store søbefæstninger, hvoraf Hvidøre Batteri og Charlottenlund Fort er omtalt i denne folder. Fæstningsværket, som var et af verdens længst sammenhængende, var km langt. På dele af strækningen kan man stadig se dette imponerende fæstningsværk. Fæstningen blev bygget fra Befæstningen blev sat i gang af rege- ringen Estrup som et defensivt forsvarsværk, der skulle forsinke en stormagt i en evt. erobring af København. Den blev bemandet under 1. Verdenskrig og udvidedes med skyttegrave og betonbunkers. Vest- og Nordfronten blev nedlagt i Søbefæstningen blev nedlagt gradvist i løbet af det 20. århundrede. Vestvolden er fra Utterslev Mose til Køge Bugt bevaret som et vigtigt rekreativt område. Denne folder beskriver kort resterne af fæstningsanlæggene i Gentofte Kommune. Nogle ligger på privat grund og er ikke tilgængelige.

3 Oversigtskort Vangede Fort 7 Ordrup Krat Batterier 2 Vintappergårdsstillingen 8 Hvidøre Batteri 3 Garderhøjfortet 9 Christiansholms Batteri 4 Bernstorffs Batteri 10 Charlottenlund Fort 5 Gentofte Batteri Oversvømmelserne (ikke angivet) 6 Ermelunden

4 Vangede Fort Vangede Fort eller Batteri blev færdigt i 1888 og nedlagt i Det var et ca. 300 m langt åbent halvmåneformet batterianlæg med en foranliggende tørgrav. Anlægget bestod af 2 batterilinier, adskilt af en kasematbygning, der indeholdt ammunitionsmagasiner samt indkvarteringsrum. Vangede Batteri blev købt af Gentofte Kommune. Den sydlige del blev solgt til villabebyggelse og den sidste rest, et forrådskammer, kan ses på Snogegårdsvej i en privathave. Kasematterne blev en tid benyttet af en mindre fabrik. I dag er kasematterne m.m. forseglet og dækket af jord. Den nordlige batterilinie med tørgraven kan stadig ses fra Horsevej. Hele anlægget er nu udlagt som et parkområde, hvor der er anlagt en helt ny legeplads.

5 Vintappergårdsstillingen Det næste anlæg finder man rester af på Mariebjerg Kirkegård. Vintappergårdsstillingen blev anlagt i 1914 og nedlagt i Det blev anlagt for at lukke for en evt. fjendtlig indtrængen mellem Lyngby Fort og Garderhøjfortet. Anlægget bestod af jordbatterier, skyttegrave, pigtråd og betonanlæg. For foden af en del af voldanlægget, i tørgraven, er der på Mariebjerg Kirkegård anlagt en meget smuk naturbegravelsesplads. På volden længst mod syd, godt gemt i stedsegrøn beplantning, finder man en kaponiere, og ved parkeringspladsen ved kapellet finder man, dækket af jord og beplantning et mandskabsrum. Tilsvarende findes der, utilgængelig, rester af en kaponiere på Genbrugspladsen ved Vinagervej. Den sidste og største kaponiere findes i en privathave på Smakkegårdsvej. Garderhøjfortet Garderhøjfortet blev anlagt i årene for private midler og blev derefter udlånt til Krigsministeriet. Den private forening, der stod bag opførelsen, hed Den frivillige Selvbeskatning til Forsvarets Fremme, eller Fædrelandets Forsvar. Krigsministeriet disponerede over fortet til 1920, hvor det blev nedlagt som fort, og i 1921 gik det tilbage til foreningen, som herefter udlånte det til ministeriet som ammunitionsdepot, ligesom det i en årrække blev benyttet som

6 øvelsesplads for forsvaret og politiet. I 1996 overdrog daværende forsvarsminister Hans Hækkerup fortet til det danske folk, repræsenteret ved Garderhøjfonden, der arbejder for en restaurering af fortet med henblik på at åbne det for offentligheden. Fortet var det største af landbefæstningens anlæg, og som det eneste var det firkantet. Det blev anlagt på Nordfronten lidt syd for den østlige del af Oversvømmelsens tilledningsanlæg og havde til formål dels at beskytte dette, dels at dække området mellem Lyngby Fort og Christiansholms Batteri og dels at give støtte til Fortun Fort. Det var forsynet med kraftige kanoner i pansertårne, mindre kanoner samt maskingeværer i forsvindingstårne og en fodfolkskaserne. Bernstorffs Batteri og Gentofte Batteri Disse to batterier var en del af forsvarsværkerne på Nordfronten. De blev an- lagt i 1888 og nedlagt i Bernstorffs Batteri blev solgt til Gentofte Kommune, og Gentofte Spejdertrop fik i 1927 lov til at bygge en hytte under navnet Skansen. Spejderne fik ligeledes lov til at benytte krudtmagasinet indtil 1938, hvor hytten blev nedrevet, idet Gentofte Kommune ønskede at udstykke arealet. Batteriet, som ikke længere kan ses, lå i området Fasanhaven, Smakkegårdsvej og Smakkehøj. Gentofte Batteri lå i området C. L. Ibsensvej og Søtoften. Krudtmagasinet ek- sisterer stadig, men er ikke offentlig tilgængelig.

7 Ermelunden Til støtte for bl.a. Garderhøjfortet havde Krigsministeriet planlagt opstilling af feltartilleri i den nordvestlige del af Ermelunden. To krudtmagasiner blev opført, og de ligger stadig på strækningen fra Soløsevej til Klampenborgvej. Det nordlige magasin er næsten tildækket, mens det sydlige er meget synligt. Oversvømmelserne Langs Klampenborgvej fra Ermelundsvej til Klampenborg, ses spor af de gamle fæstningsanlæg og de bassiner og voldgrave, som var en vigtig del af forsvaret i en evt. krigstid. Fra blev Nordfronten og Vestfronten udbygget. Ved udformningen af Nordfrontens forsvarsanlæg udnyttede man, at der mellem Utterslev Mose og Klampenborg er en række naturlige lavninger, hvori Hvidøre Bækken, nu Enghaverenden løber. Dette område kunne man i en evt. krigstid oversvømme med vand fra Furesøen og derved skabe en bred voldgrav langs Nordfronten. I Gentofte Kommune fandtes en Nordre Oversvømmelse, hvor vandet kunne ledes gennem Ermelunden til Øresund ved Klampeborg. En række dæmninger dannede bassiner, der kunne udgøre en forsinkelse for en evt. fjende. Den Søndre Oversvømmelse løb fra Jægersborg Dæmningen gennem Gentofte Sø til Utterslev Mose.

8 Ordrup Krat Batterier Forsvarsanlægget bestod af Vestre og Østre Batteri og havde til formål at flankere den Nordlige Oversvømmelse. Vestre Batteri kan stadig ses i krattet ved S-svinget på Klampenborgvej. Her ses ganske tydeligt og meget velbevaret en kanonstilling, der i givet fald kunne armeres med et hestetrukket kanontårn. Det Østlige Batteri findes på Galopbanens grund. Hvidøre Batteri Hvidøre Batteri blev opført i 1892 som et selvstændigt kystbatteri lidt syd for Klampenborg tæt ved Hvidørepynten. Det blev nedlagt i Det skulle hindre, at en evt. fjende sejlede ind til kysten syd for Christiansholmslinien og skød ind i ryggen på Nordfronten. Det ligger i dag for enden af Rosavej og er udstykket og bebygget med villaer. Ammunitionsmagasinet er bevaret og over indgangen ses tydeligt HVIDØRE. En kuriositet er, at ejerne af villaerne har ladet opstille kanoner, efter sigende af belgisk herkomst, ved indgangen til Fortet.

9 Christiansholms Batteri Batteriet er det mest synlige fæstningsanlæg på Nordfronten. Det blev opført i lidt syd for Klampenborg og nedlagt i Efter nedlæggelsen har fortet bl.a. været anvendt til bananmodneri og depot for røntgenplader. I dag er fortet samt batterilinierne udstykket og bebygget med villaer. En del af dem, der ligger oven på fortet, har kældre i de oprindelige kasematter. Hvidørevej løber i den tørlagte grav foran batterilinierne. Charlottenlund Fort Charlottenlund Fort, oprindeligt Charlottenlund Batteri, blev anlagt i årene på den sydlige del af strandarealet neden for Charlottenlund Slot. Fortet var led i en række søforter, der skulle beskytte København mod eventuelle fjender. Fra Charlottenlund kan man se to andre forter, Flakfortet og Middelgrundsfortet, ude i Øresund.

10 Kystfort med stærke kanoner Fortet var oprindeligt et åbent jordværk som i årene blev ombygget til et kystfort. Anlægget ser stadig ud som et rigtigt fort med volde, omgivet af en ca. 25 m bred og 3 m dyb voldgrav. Anlægget er et lukket femkantet jordværk med kanoner opstillet på de åbne kanonbriske. Mellem kanonerne fandtes et ammunitionsmagasin og en telegrafstation. De store kanoner, man stadig finder på fortet, er fra 1912, da man ombyggede fortet. Det er såkaldte haubitzer, som var i stand til at skyde granater op i en høj bue, så fjendtlige skibe blev ramt lige fra oven. Solbadning og camping Fortet blev nedlagt 1932 og fungerer i sommertiden som en spændende campingplads fyldt med historie, men allerede i 1890 erne fik offentligheden adgang til arealet neden for fortet. Strandarealet blev på varme sommerdage et meget attraktivt udflugtsmål, og det blev hurtigt døbt Fluepapiret. Fortet indgår nu i det samlede strandparksareal under navnet Charlottenlund Strandpark, som administreres og vedligeholdes af Gentofte Kommune.

11 Militære fagudtryk Armering: Fæstningsanlæggets bevæbning. Artilleri: Fælles betegnelse for den tjenestegren, der betjente kanoner og andet tungt skyts. Banket: Opholdsplads for soldater bag en vold, hvorfra der kan skydes. Bastion: Fremspringende punkt i en fæstningsvold, hvorfra der kan skydes hen langs voldgraven. Batteri: En åben placering af kanoner enten permanent eller som hestetrukne. Skyder normalt i en retning. Bestryge: Kraftig beskydning af et område. Enceinte: Fransk. Ceinture, bælte, som hentyder til, at volden strækker sig som et sammenhængende bælte gennem landskabet. Forsvindingstårn: Kanon eller maskingeværstilling der kan hæves op, når der skal skydes. Fort: Lukket fæstningsanlæg hvorfra der kan skydes i alle retninger. Grav: Voldgrav med eller uden vand. Haubitz: Granaterne herfra følger en krum bue. Kanon: Granaterne herfra følger en flad bane. Kaponiere: Bunkers hvorfra der kan skydes f.eks. langs en grav. Stammer fra det franske capun, kastreret hanekylling. Capuniere er oprindeligt fransk militærslang, kapunbur, et bur, hvor der er så mange dyr samlet, at de dårligt kan røre sig. Kasemat: Bombesikret rum i fæstningen. Kystfort: Fort placeret ved vandet med skyderetning over havet. Kilder: Guide til Københavns Befæstning. Miljø- og Energiministeriet. Skov- og Naturstyrelsen Københavns nyere Befæstning. Københavns Amt. Garderhøjfortet. Lasse Harkjær. Udgivet af Garderhøjfonden. Nordfronten. Forlaget DIN BOG s hjemmeside. Vestvolden. Hjemmeside.

12 Park- og Vejafdelingen Ørnegårdsvej Gentofte Telefon: Internet: Juli 2005

Københavns Befæstning

Københavns Befæstning Københavns Befæstning Rester i Gentofte Kommune Kort over Københavns befæstning. Stillet til rådighed af Realdania, Kulturarv samt Skov- og Naturstyrelsen. Forord Dette lille skrift foregiver ikke at være

Læs mere

Københavns nyere Befæstning

Københavns nyere Befæstning 541 398 Militære fagudtryk: Fort: Permanent fæstningsanlæg med artilleri, der kan skyde til alle sider. Kystfort: Fort placeret ved kysten og primært indrettet til at skyde ud over vandet. Søfort: Fort

Læs mere

Københavns Befæstning

Københavns Befæstning København, og omegn 1865. Kortet viser terrænform, vandtilførslen til Søerne og befæstningsanlæggene. Der er 1 meters højdeforskel mellem kurverne. (Haslev & Kjærsgaard Arkitektfirma I/S, 1996). 140 Betonfæstningen

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

CHRISTIANSHOLMS BATTERI. Stednavn: Christiansholms Batteri. Stednummer: Matr.nr.:

CHRISTIANSHOLMS BATTERI. Stednavn: Christiansholms Batteri. Stednummer: Matr.nr.: CHRISTIANSHOLMS BATTERI Administrative oplysninger Stednavn: Christiansholms Batteri Stednummer: 232 Lokalitetsnr.: 99 Matr.nr.: Ejerlav: Sogn: Kommune: Fredningsnr.: 73, 75b, 75a, 89d, 89a, 89h, 89c,

Læs mere

Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG. Søndag den 30. september

Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG. Søndag den 30. september Velkommen til KØBENHAVNS BEFÆSTNINGSDAG 2012 Søndag den 30. september Indhold Lyngby-Taarbæk Gentofte Gladsaxe Rødovre Brøndby/Hvidovre Greve Amager Side 4 Side 5 Side 5 Side 7 Side 9 Side 10 Side 11 2

Læs mere

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Københavns Nyere Befæstning 1.4

VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD. Københavns Nyere Befæstning 1.4 VÆRDIFULDE KULTURMILJØER I KØBENHAVN KØBENHAVN SOM HOVEDSTAD Københavns Nyere Befæstning 1.4 1.4 KØBENHAVNS NYERE BEFÆSTNING Stedet Kulturmiljøet omfatter ud over Vestvolden et større oversvømmelsesområde

Læs mere

KØBENHAVNS BEFÆSTNING. Fortiden er tæt på

KØBENHAVNS BEFÆSTNING. Fortiden er tæt på KØBENHAVNS BEFÆSTNING Fortiden er tæt på Indhold Velkommen til Befæstningen 4 For konge og fædreland! 6 Trekroner 10 Garderhøjfortet 16 Ejbybunkeren 22 Vestvolden 28 Charlottenlundfort 38 Oversvømmelsen

Læs mere

KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN

KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN KØBENHAVNS BEFÆSTNING EN RING AF OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN Værløse Måløv Ballerup Malmparken Om Befæstningen Realdania, Naturstyrelsen og Kulturstyrelsen har sammen pustet nyt liv i Københavns Befæstning.

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

FAKTA. Vision for revitalisering af Københavns Befæstning

FAKTA. Vision for revitalisering af Københavns Befæstning FAKTA Vision for revitalisering af Københavns Befæstning Københavns Befæstning skal fremstå som en sammenhængende attraktion i verdensklasse. Den skal give borgere og besøgende unikke oplevelser af kulturarv,

Læs mere

Velkommen indenfor på

Velkommen indenfor på Velkommen indenfor på Københavns Befæstningsdag Søndag den 29. september 2013 Oplev fortidens forsvarsanlæg rundt om København - med hele familien Befæstningsdagen afholdes i år for 15. år i træk. Hvert

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Københavns Befæstningsdag. Søndag den 28. september 2008

Københavns Befæstningsdag. Søndag den 28. september 2008 Københavns Befæstningsdag Søndag den 28. september 2008 2008 Københavns befæstningsdag søndag den 28. september 2008 Velkommen til Københavns Befæstningsdag søndag den 28. september For godt 200 år siden

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel RØD KLØVERSTI Den røde kløversti 7,6 km Kort beskrivelse af den røde kløversti Fra Brøndbyøster Torv går man under banen og gennem Nygårds Plads. Herfra drejer man til venstre

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE LOKALITET REG. DATO 157 Gentofte 17 Rækkehuse

Læs mere

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene Udbyhøj Skanse den vigtige, smalle indsejling til Randers et godt forsvar mod eventuelle fremmede skibe. Det kom dog aldrig til egentlige kamphandlinger ved Udbyhøj og tiden har nok til tider været lang

Læs mere

københavns GADS FORLAG

københavns GADS FORLAG københavns BEFÆSTnING T i l Fæd r el a n d e t s F or s va r GADS FORLAG Kort fra 1912 over Københavns Befæstnings inddeling i fronter, afsnit og distrikter. Københavns Befæstning Til Fædrelandets Forsvar

Læs mere

HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE

HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 19.01.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/157-0001 Kommune: Gentofte Kommune Adresse:

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE 157 Gentofte 33 Kystbanens stationer LOKALITET

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Undersøgelsesnotat vedrørende indgreb i det fredede anlæg Christiani Quinti (Quintus) Bastion

Undersøgelsesnotat vedrørende indgreb i det fredede anlæg Christiani Quinti (Quintus) Bastion Undersøgelsesnotat vedrørende indgreb i det fredede anlæg Christiani Quinti (Quintus) Bastion Matr.nr. 601, Christianshavns Vold, Vor Frelsers Sogn, Københavns Amt, Fred.nr. 3130:15 KBM 4102 E-doc.nr.:

Læs mere

Udeskoleforløb Vestvolden

Udeskoleforløb Vestvolden Udeskoleforløb Vestvolden Vestvolden Fag: Historie,dansk, natur/teknokologi(geografi), matematik Klassetrin : 4.-7. klassetrin Sted: Vestvolden Årstid: Hele året Formål: Få kendskab til Vestvoldens historie

Læs mere

Fæstningskanalens Venner

Fæstningskanalens Venner Referat fra ordinær generalforsamling den 5. marts 2018 Sted: Lyngby Sognegård, Stades Krog 9, 2800 Kgs. Lyngby Dato, tid: 5. marts 2018, 19:30-21:30 Referat: Søren P. Petersen Deltagere: 14 medlemmer

Læs mere

Materialet er udarbejdet i forbindelse med Naturstyrelsens offentlige møde om driftsplanen for de nordlige arealer.

Materialet er udarbejdet i forbindelse med Naturstyrelsens offentlige møde om driftsplanen for de nordlige arealer. Indledning Materialet er udarbejdet i forbindelse med Naturstyrelsens offentlige møde om driftsplanen for de nordlige arealer. I materialet fremgår de tiltag som Naturstyrelsen ønsker at gennemføre i planperioden.

Læs mere

Talepapir: Kort gennemgang af Fortunfortets historie m.v.

Talepapir: Kort gennemgang af Fortunfortets historie m.v. Talepapir: Kort gennemgang af Fortunfortets historie m.v. Steen Wenske Pedersen August 2007 Fortunfortet under kommandohejsningen d. 20. december 1892 (Tøjhusmuseets billedsamling) Om talepapiret Gennem

Læs mere

Oplevelse og samvær gennem vandring det er sundt, og det er sjovt

Oplevelse og samvær gennem vandring det er sundt, og det er sjovt Januar-februar 2019 Oplevelse og samvær gennem vandring det er sundt, og det er sjovt Illustrationer 2019 Erik Bay Lyngbytraverne Prøv en kort tur i godt selskab. I godt selskab kan du gå længere, end

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

E-mail. Dyrehavestillingen. Kontingent Skal ifølge de nuværende vedtægter være indbetalt tre uger inden generalforsamlingen, dvs. inden 1. april.

E-mail. Dyrehavestillingen. Kontingent Skal ifølge de nuværende vedtægter være indbetalt tre uger inden generalforsamlingen, dvs. inden 1. april. 16. årgang Marts 2012 Kære Venner af Garderhøjfortet, der indkaldes hermed til ordinær Generalforsamling Søndag 22. april kl. 11:00 i Fortet Nedenfor ses dagsordenen i henfold til vedtægterne samt bestyrelsens

Læs mere

Tilstandsvurdering. Hald III (BISPENS HALD)

Tilstandsvurdering. Hald III (BISPENS HALD) Tilstandsvurdering 10-03-2016 JFR Hald III (BISPENS HALD) Fr.nr. 2109:159 HISTORIE Borgen fra ca. 1528 opførtes af Viborgs sidste katolske biskop Jørgen Friis ude i Hald Sø. Borgen var omgivet af svære

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-03-2011 Dato: 15-02-2011 Sag nr.: KB 40 Sagsbehandler: Pia Møller Hertz Kompetence: Fagudvalg [ ] Økonomiudvalget

Læs mere

Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune. Skitse juli 2009

Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune. Skitse juli 2009 Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune Skitse juli 2009 Indhold Forord 2 Visualisering og landskabelig vurdering 2 Visualisering fra Kalveboderne syd 4 Visualisering fra Amager

Læs mere

EMU Kultur og læring

EMU Kultur og læring EMU Kultur og læring Forsvar, slotte og herregårde Mennesket har altid forsøgt at beskytte sig mod ydre fare. Gruppens sikkerhed har været højt prioriteret. Ansvaret har traditionelt været lagt i hænderne

Læs mere

Velkommen indenfor på

Velkommen indenfor på Velkommen indenfor på Københavns Befæstningsdag Søndag den 28. september 2014 Oplev fortidens forsvarsanlæg rundt om København - med hele familien Befæstningsdagen afholdes i år for 16. år i træk. Hvert

Læs mere

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Muligheder belysning Kastrupfortet Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Den Blå Planet & Benzinøen Indledning Nærværende idéoplæg er blevet til efter møde med repræsentanter fra AØLU. AØLU skriver, at: fremadrettede

Læs mere

20. november KØBENHAVNS LANDBEFÆSTNING - VESTENCEINTEN v/a. N. Hvidt AFLYST p.g.a. øvelse (GARDERHØJFORT)

20. november KØBENHAVNS LANDBEFÆSTNING - VESTENCEINTEN v/a. N. Hvidt AFLYST p.g.a. øvelse (GARDERHØJFORT) DET MILITÆRE LÆSESELSKAB RENDSBORG Voldvandringer 1965 20. november KØBENHAVNS LANDBEFÆSTNING - VESTENCEINTEN v/a. N. Hvidt 1966 AFLYST p.g.a. øvelse (GARDERHØJFORT) 1967 2. maj GARDERHØJFORT OG LÆGEKORPSETS

Læs mere

Velkommen til Teglstrupløbet

Velkommen til Teglstrupløbet Teglstrupløbet 2013 Velkommen til Teglstrupløbet Vi er vendt tilbage til Teglstruphegn og den sydlige del. Den sydlige del af Teglstruphegn har ikke været anvendt til politiløb siden Henrik Wiberg, Københavns

Læs mere

Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Historien kort

Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Historien kort Formidlingsguide Partnerskabet bag projekt Københavns Befæstning Et partnerskab bestående af Realdania, Kulturarvsstyrelsen og Naturstyrelsen har taget initiativ til at revitalisere Københavns nyere Befæstning.

Læs mere

Fra de vestlige forstæder den bynære natur

Fra de vestlige forstæder den bynære natur Fra de vestlige forstæder den bynære natur 70 Når man tænker på naturområder tæt på København, er det for de fl este sikkert de store skove og søer nord for hovedstaden, man kommer i tanke om. Men tæt

Læs mere

Opdagelse af stenkiste fra slutningen af 1700-tallet over Søbækken

Opdagelse af stenkiste fra slutningen af 1700-tallet over Søbækken Opdagelse af stenkiste fra slutningen af 1700-tallet over Søbækken Af arkitekt MAA Jan Arnt I efteråret 2006 skete der oversvømmelse af en villa på Søbækvej 1A. Dette uheld var årsag til, at offentligheden

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kommunenr. 481 Kommune Sydlangeland Kategori 2 Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk Lokalitet Kystområdet Emne Landvinding Registreringsdato forår 2002 Registrator

Læs mere

Smakkegårdsvej og Ermelundsvej. den enkelte ejendom MAKS. ETAGER ½ 2½. den enkelte ejendom. den enkelte ejendom

Smakkegårdsvej og Ermelundsvej. den enkelte ejendom MAKS. ETAGER ½ 2½. den enkelte ejendom. den enkelte ejendom PLANNR 4.B1 4.B2 4.B3 4.B4 4.B5 4.B6 4.B21 PLANNAVN Jægersborgvej og Smakkegårdsvej Smakkegårdsvej og Ermelundsvej Søndersøvej Skjoldagervej Jægervangen 12-22 Ibstrupvej BYDEL Jægersborg Jægersborg Jægersborg

Læs mere

KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021. Maj 2011

KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021. Maj 2011 KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021 Maj 2011 1 2 Kastrup Fort Udviklingsplan 2011-2021 Maj 2011 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Park og Natur 3 Kastrup Fort Udviklingsplan

Læs mere

SVM Pedersborg Voldsted , Pedersborg sogn 22/7 2008

SVM Pedersborg Voldsted , Pedersborg sogn 22/7 2008 SVM 01223-1 Pedersborg Voldsted 040109-19, Pedersborg sogn 22/7 Besigtigelse d. 22/7 af nedgravning af 1,3 km jordvarmeledning indenfor 100 meter zonen af fredet halvkredsvold og rundkirkeruin på Pedersborg

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

FREDNINGSDOKUMENT. På ovennævnte ejendomme er det nedenfor beskrevne fæstningsanlæg beskyttet i henhold til Museumslovens 29 e:

FREDNINGSDOKUMENT. På ovennævnte ejendomme er det nedenfor beskrevne fæstningsanlæg beskyttet i henhold til Museumslovens 29 e: Matr.nr. 4 c, 5 b, 5 r, 13 a, 14 d, 15 f, 16 d, 43 gn, 43 gr, 234 a, 234 b og 235 Avedøre By, Avedøre Matr.nr. 2 b, 2 fo, 2 fp, 2 fq, 2 fæ, 2 fø, 2 ga, 15 b, 15 c, 15 i, 25 d, 25 e og 92 Brøndbyøster By,

Læs mere

Øvrige input vedr. udviklingen af Rungsted Kyst stationsområde. Sendt til administrationen i juni 2018

Øvrige input vedr. udviklingen af Rungsted Kyst stationsområde. Sendt til administrationen i juni 2018 Øvrige input vedr. udviklingen af Rungsted Kyst stationsområde Sendt til administrationen i juni 2018 1 # 1 Afsender: Anne-Grethe Brings, Ulvemosen 18, st., 2960 Rungsted Modtaget d. 9. juni 2018 pr. mail

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand.

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand. Friområde Vandareal Visuel barriere Bygningsfront Udsigt Markant byrum og rumligt forløb Markant byrum og rumligt forløb vand Vartegn Sigtelinie Bydelsgrænse 1:20.000 0 500 m Overordnede rumlige træk.

Læs mere

KØBENHAVNS BEFÆSTNING

KØBENHAVNS BEFÆSTNING KØBENHAVNS BEFÆSTNING Københavns befæstningsdag den 28. & 29. september 2019 Danmarks hovedstad blev i tiden op til slutningen af 1. Verdenskrig forsvaret af en af Europas største storby-fæstninger. Den

Læs mere

Fra Københavns nordegn slotte og landsteder

Fra Københavns nordegn slotte og landsteder 24 Fra Københavns nordegn slotte og landsteder I 1600- og 1700-tallet var store dele af den københavnske nordegn dækket med skov, der tilhørte kronen. er arrangerede skiftende konger storslåede jagter.

Læs mere

KØBENHAVNS BEFÆSTNING

KØBENHAVNS BEFÆSTNING KØBENHAVNS BEFÆSTNING Københavns befæstningsdag den 28. & 29. september 2019 Danmarks hovedstad blev i tiden op til slutningen af 1. Verdenskrig forsvaret af en af Europas største storby-fæstninger. Den

Læs mere

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58

Kokkedal Slot. Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Herregård. Kulturmiljø nr. 58 Kokkedal Slot Kulturmiljø nr. 58 Tema Bosætning landet Emne(-r) Herregård Sted/Topografi Kokkedal Slot, Torslev sogn Kulturmiljøet omfatter Herregården Kokkedal med voldsted, park, omkringliggende skove,

Læs mere

BELLEVUE STRAND 1880-2012

BELLEVUE STRAND 1880-2012 BELLEVUE STRAND 1880-2012 Strandvejen 419 Årstal: 1880 Gentofte Kommune, Klampenborg, Bellevue Strandpavillonen som hørte til kroen Gamle Bellevue, set fra sydøst med Øresund i baggrunden. Den lå ved dampskibsbroen

Læs mere

... MILJØMINISTERIET. Fremtidens grønne hovedstad. Naturen tæt på Naturen til glæde for byens borgere ...

... MILJØMINISTERIET. Fremtidens grønne hovedstad. Naturen tæt på Naturen til glæde for byens borgere ... Fremtidens grønne hovedstad Naturen tæt på Naturen til glæde for byens borgere........... 3 1 2 12 13 9 10 4-8 14 16 17 15 4-1. Skodsborg Strandpark 4-2. Springforbi Strandpark 4-3. Søllerød Kirkeskov

Læs mere

Kortbilag 8 Randers Fjord.

Kortbilag 8 Randers Fjord. Kortbilag 8 Randers Fjord. Indhold: Randers Fjord (Århus amt) Side 02 Side 1 af 5 Randers Fjord Istidslandskab, Gudenåen og havbund fra stenalderen Danmarks længste å, Gudenåen, har sit udspring i det

Læs mere

Vindmøller i Nørrekær Enge

Vindmøller i Nørrekær Enge Vindmøller i Nørrekær Enge Miljørapport, Bilag 1 - øvrige visualiseringer August 2007 Fotostandpunkter: Naboer 1a Nabo A 1b Nabo N (2 stk. panoramaer) Aggersund 2a Aggersund bro 2b Aggersund by 2c Aggersborgrimme

Læs mere

NB: På næste side kan I se, hvilken rækkefølge jeres hold skal finde posterne i.

NB: På næste side kan I se, hvilken rækkefølge jeres hold skal finde posterne i. I ER HOLD NR: (oplyses af arrangøren) Turen er på ca. 2,5 km og indeholder 8 poster. Inden I tager af sted på skattejagten, skal I sikre, at I har modtaget en SMS (til skattejagt 22!!) med link til turen.

Læs mere

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Kulturmiljø nr. 5 Tema Anlæg ved kysten Emne (-r) Fyr og befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig Sted/Topografi Hirtshals ligger på et 15-20 meter højt plateau, der falder

Læs mere

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder.

Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Kirkegårdens dige mod øst, nord for koret til Budolfi. Stenene til højre i billedet er det 48 sydvestre hjørne af en teglstenskælder. Af Stine A. Højbjerg Budolfi kirkegård og et forsvundet stræde Forbipasserende

Læs mere

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Ho 08. HO KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje 388

Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje 388 Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje - Fra Cityringens åbning i 2019 Movia, Linjebeskrivelse - linje, Nyt Bynet Forslag til den lokale busbetjening Om halvandet år åbner den nye Cityring, som løfter hele

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Ny trafikregulering ved Femvejen. Redegørelse

Ny trafikregulering ved Femvejen. Redegørelse Ny trafikregulering ved Femvejen. Redegørelse Kommuneplanens redegørelse indeholder en beskrivelse af forudsætningerne for fastlæggelse af kommuneplanens hovedstruktur og rammer for lokalplanlægning. Yderligere

Læs mere

Så starter turen. Vi var 78, det fylder pænt på gårdspladsen. Men det betød også at vi var nødt til at dele os i to hold.

Så starter turen. Vi var 78, det fylder pænt på gårdspladsen. Men det betød også at vi var nødt til at dele os i to hold. Et andet Kronborg Den 7. juni 2008 var en rigtig sommermorgen. Det var den morgen vi skulle op og se det Kronborg man normalt ikke ser. Vi var der i god tid, så vi slentrede over voldgraven ind gennem

Læs mere

Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden

Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden Før og efteropgaver - Jul på Vestvolden I forløbet Jul på Vestvolden skal vi gå i soldaternes fodspor, og for at give eleverne de bedste forudsætninger, kan det være en fordel at I har arbejdet med disse

Læs mere

Ti største RBU baseret på årlig BI5-mængde uden indsats

Ti største RBU baseret på årlig BI5-mængde uden indsats Notat RBU-påvirkninger I dette notat er beskrevet påvirkningen af forskellige vandforekomster fra regnbetingede udløb (RBU er) fra afløbssystemer. Notatet indeholder de ti største overløb uden planlagt

Læs mere

Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg

Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg Historien og naturen eksponeret i Østre Anlæg er udarbejdet i foråret 2010 og sidst opdateret 1. december kan downloades fra http://a21.dk/blog/2009/01/19/koebenhavn-aaben-zoo Bearbejdet uddrag af artiklen

Læs mere

Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium.

Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium. Overlægeboligen ved Vintersbølle Sanatorium. Region: Sjælland Kommune: Vordingborg Kommune Adresse: Vintersbølle Strandvej 7, 4760 Vordingborg Matr.nr.: 5f Nyråd, Vordingborg Jorder Arkitekt: Kay Fisker

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Tillæg nr. 10 Kommuneplan

Tillæg nr. 10 Kommuneplan Tillæg nr. 10 Kommuneplan 2009-2021 Bevaringsværdige bygninger Teknisk Forvaltning - marts 2011 Planloven Lov om planlægning er grundlaget for både kommuneplanen og lokalplaner. Planloven blev vedtaget

Læs mere

Vidensbanken Københavns Befæstning Opgave Projektets rammehistorie. Projekt Københavns Befæstning Projektets rammehistorie, del 3

Vidensbanken Københavns Befæstning Opgave Projektets rammehistorie. Projekt Københavns Befæstning Projektets rammehistorie, del 3 KBHB-VBK-3-1-1-RAMH-2-1 20.11.2010 Vidensbanken Københavns Befæstning Opgave 3.1.1. Projektets rammehistorie Projekt Københavns Befæstning Projektets rammehistorie, del 3 Københavns Befæstning Københavns

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R HALS SKANSE AALBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 26.10.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/851-0001 Kommune: Aalborg Kommune Adresse: Skansen

Læs mere

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1,4 1602 København V Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Fremme af reguleringsprojekt

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 2 Bernstorff Slotshave 1850 erne Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes

Læs mere

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej.

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. maj 2006 J.nr.: 03-132/150-0024 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN

Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 HOVEDPLAN. for ETABLERINGEN AF FÆSTNINGSOVERSVØMMELSEN KØBENHAVN Afskrift ad JK 97/MA 1910 ad 2' J.D. 2' B.D. Nr. 48-85 / 1913 Pakke 8 Dato 10/2 Den kommanderende General 1' Generalkommandodistrikt København den 27/7 1910 Fortroligt D. Nr. 197 HOVEDPLAN for ETABLERINGEN

Læs mere

LOKALPLAN 4-15 Køge Tekniske Skole, Boholte

LOKALPLAN 4-15 Køge Tekniske Skole, Boholte LOKALPLAN 4-15 Køge Tekniske Skole, Boholte KØGE KOMMUNE 1988 LOKALPLAN 4-15 KØGE TEKNISKE SKOLE BOHOLTE INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE: Lokalplanens baggrund og formål... 3 Lokalplanens indhold... 3

Læs mere

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet.

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet. Vesterbølle Tema Bosætning landet Emne(-r) Landsby, græsningshaver Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Landsbyen Vesterbølle er beliggende ved Lilleås nordre smalle ådal kort øst for sammenløbet fra nordøst

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes er en nationalromantisk landskabshave,

Læs mere

Egebjerg, som jeg har kendt det

Egebjerg, som jeg har kendt det EGNSHISTORISK FORENING for Thyholm og Jegindø Årsskriftet for 1978 (4. årgang ). Siderne 29-33 Egebjerg, som jeg har kendt det Johannes Riis Når man en sommerdag tager cyklen og kører østpå fra Hvidbjerg

Læs mere

Bevaringsplan. for de grønne områder i København Sydvest fra Karens Minde Kulturhus til Kalvebodløbet

Bevaringsplan. for de grønne områder i København Sydvest fra Karens Minde Kulturhus til Kalvebodløbet Bevaringsplan for de grønne områder i København Sydvest fra Karens Minde Kulturhus til Kalvebodløbet Vedtaget på Det Grønne Knæs generalforsamling d. 25. maj 2004 Beskrivelse af områdernes historie og

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

Nyt Bynet i Gentofte Kommune

Nyt Bynet i Gentofte Kommune Nyt Bynet i Gentofte Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Gentofte Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

LOKALPLAN KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE

LOKALPLAN KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE LOKALPLAN 03-021 KIRKE OG KIRKEGÅRD GISTRUP AALLBORG KOMMUNE MAGISTRATENS 2. AFDELING APRIL 1992 INDHOLD Redegørelse (grå sider) Lokalplanens formål............................................................................................

Læs mere

Kommunalbestyrelsen har siden 1992 haft kompetencen til at dispensere fra bestemmelserne i byzone og siden 2007 i hele kommunen.

Kommunalbestyrelsen har siden 1992 haft kompetencen til at dispensere fra bestemmelserne i byzone og siden 2007 i hele kommunen. GLADSAXE KOMMUNE Naturteam Forslag til reduktion af naturbeskyttelseslovens skovbyggelinjer og beskyttelseslinjer for søer og åer i Gladsaxe Kommune NOTAT Dato: 3. maj 2011 Af: Lene Madsen Indledning Naturbeskyttelsesloven

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Sandvig Batteri ca. 1810 Bornholms Museum FRA TINGHUS TIL MEDBORGERHUS Den gamle rådstue i Sandvig Tæt op af en af de mange bornholmske skanser, helt

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Rudkøbing Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Hovedgårde Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 25 1

Læs mere

Mogenstrup Skærvefabrik, jernbane- sidespor og Pusterbakken

Mogenstrup Skærvefabrik, jernbane- sidespor og Pusterbakken Mogenstrup Skærvefabrik, jernbane- sidespor og Pusterbakken Det var statsbanernes stigende behov for sten og grus, der efter første verdenskrig dannede grundlag for etableringen af Skærvefabrikken i Mogenstrup.

Læs mere

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord

Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Nyt erhvervsområde ved Industriområde Nord Udlæg af nye arealer til byzone, Industriområde Nord redegørelse for forholdet til beskyttelsesinteresser Halsnæs Kommune ønsker i forbindelse med Kommuneplan

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 11 1 Sammenfatning

Læs mere

KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021. Maj 2011

KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021. Maj 2011 KASTRUP FORT UDVIKLINGSPLAN 2011-2021 Maj 2011 1 2 Kastrup Fort Udviklingsplan 2011-2021 Maj 2011 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Park og Natur 3 Kastrup Fort Udviklingsplan

Læs mere

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj, 147 meter over havet. Her set fra nordøst. Lige ved siden af den store telemast nordøst for Sorring, ligger gravhøjen Sorring Loddenhøj.

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

KBM 4049 Christianshavns Vold

KBM 4049 Christianshavns Vold KØBENHAVNS MUSEUM / MUSEUM OF COPENHAGEN KBM 4049 Christianshavns Vold Rapport over hændelsesforløb og besigtigelsesresultat Christianshavns Vold, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sb-nummer 020306-582

Læs mere

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort

PROGRAM Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort PROGRAM 31 Hærkortuddannelse Signaturforklaring på 2 cm hærkort Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Målbeskrivelse. Efter gennemgang af programmet

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. 07935.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07935.00 Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 13-07-2000 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Lokalplan 231. for Hartmanns Plads i Nærum

Lokalplan 231. for Hartmanns Plads i Nærum Lokalplan 231 for Hartmanns Plads i Nærum Rundforbivej Nærum Hovedgade Hvad er en lokalplan? Ifølge Lov om planlægning kan Kommunalbestyrelsen beslutte at udarbejde en lokalplan, når en bestemt udvikling

Læs mere