SÅDAN GØR VI I AARHUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SÅDAN GØR VI I AARHUS"

Transkript

1 SÅDAN GØR VI I AARHUS Tilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum

2 Tilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum 'Sådan gør vi i Aarhus' Forfatter og udgiver Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Yderligere oplysninger Jane Kallestrup, Konsulent Tlf jk@aarhus.dk Grafisk tilrettelæggelse Søren Laurids Tirstrup

3 INDHOLD Side 4 Side 6 Side 8 Side 10 Side 12 Side 14 Fokus på tilgænglighed for alle Torve og gaderum De rekreative områder De kommunale bygningsanlæg Kommunikationsindsatsen Nyttige adresser

4 FOKUS PÅ TILGÆNGELIG- HED FOR ALLE Den fysiske tilgængelighed i Aarhus Kommune er et vigtigt indsatsområde. Denne pjece drejer sig om de kommunale bygninger og anlæg, og er skrevet til de kommunale bygherrer og deres rådgivere. Målet er at sikre fuld tilgængelighed i forbindelse med nybyggeri af kommunale bygningsanlæg og ved nyanlæg i de offentlige rum, samt reducere eksisterende barrierer i de kommunale anlæg. Aarhus Kommune inspirerer private til at etablere gode tilgængelige løsninger. Tilgængelighed har Byrådets bevågenhed. I januar 2010 blev der etableret en tilgængelighedsfunktion i Borgmesterens Afdeling og der blev sat fokus på puljen til tilgængelighedstiltag. Denne pjece skal medvirke til at fastholde fokus på den fysiske tilgængelighed. Tilgængelighed udgør et nødvendigt parameter, når kommunen bygger, etablerer nye anlæg og renoverer. Pjecen beskriver i kort form de rammer og krav, der skal tilgodeses i de offentlige rum (torve, gader og rekreative områder) og i forbindelse med nybyggerier eller væsentlige ombygninger af de kommunale bygningsanlæg. Pjecen giver et overblik over indsatsområderne. Aarhus Kommune ønsker at øge tilgængeligheden til gavn for alle, men især for mennesker med handicap. (1) Målet er at skabe universelt design, som kan benyttes af alle. 1. "Ved borgere med handicap forstås borgerer der som følge af en funktionsnedsættelse (fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk) møder samfundsskabte barrierer - såvel fysiske som holdningsmæssige - som forhindrer deltagelse i samfundslivet på lige fod med andre" - FN's handicapkonvention

5

6 TORVE OG GADERUM Når vi indretter torve og gaderum i Aarhus, laver vi tilgængelige løsninger. Løsninger skal også tilgodese personer med et færdselshandicap, herunder personer med synshandicap, hørehandicap, kørestolsbrugere og gangbesværede m.fl. INDRETNING AF GADERUM Af hensyn til fremkommeligheden skal en sammenhæng-ende del af fodgængerarealet friholdes for gadeinventar, butiksudstillinger og andre forhindringer. Gangbaner i en minimumsbredde på 1,5 m skal tydeligt afgrænses fra andre færdselsarealer. BELÆGNINGER OG OVERGANGE Belægninger på gangbaner skal udføres med jævne, plane skridsikre belægninger, der er sammenhængende af hensyn til kørestolsbrugere og gangbesværede. Chaussé og brosten bør undgås. På åbne pladser etableres ledelinier af hensyn til blinde og svagtseende. Ved markante retningsskift skal der udføres et opmærksomhedsfelt i afvigende belægningsmateriale. Nedsænkede kantsten skal have et lodret spring på 2,5 cm af hensyn til mennesker med synshandicap. Stigningen på kantstensrampen skal være 1:10 af hensyn til kørestolsbrugere. (Afventer den nye VD-Håndbog) Fodgængerovergange markeres altid med et opmærksomhedsfelt i afvigende belægning. Feltet er mindst 90 cm dybt, målt vinkelret fra kantstenen. Fodgængerovergangene forsynes i bymæssig bebyggelse som regel med lydfyr af hensyn til blinde og svagtseende. BYINVENTAR Offentligt og privat inventar må ikke anbringes i gangbaner, men må kun placeres i særlige inventarzoner. Trafik og Veje angiver inventarzonerne.

7 KVALITETSCHECK AF PROJEKTER Ved større projekter eller ved iværksættelse af udviklingsprojekter skal handicaporganisationerne inddrages fra begyndelsen. Der foretages som udgangspunkt en egentlig tilgængelighedsrevision af vejprojekter efter vejreglerne. I en række tilfælde vil det endvidere være hensigtsmæssigt at inddrage relevante rådgivere på tilgængelighedsområdet, f.eks. SBi (Statens Byggeforskningsinstitut) eller rådgivere med særlig indsigt. Projekter på offentlige veje skal indsendes til Trafik og Veje til godkendelse. Trafik og Veje indhenter de fornødne myndighedsgodkendelser, dog undtaget udtalelser fra Brandvæsen og Renovationsvæsen, som indhentes af bygherren. (Bymæssig bebyggelse og vejregler) VEJLEDNING De nærmere anbefalinger til indretning af gaderum fremgår af Færdselsarealer for alle, en håndbog om tilgængelighed, udgivet af Vejdirektoratet.

8 DE REKREATIVE OMRÅDER Når der sker nyanlæg eller renovering i parker, skove og på strande skal følgende forhold påses : INDRETNING De vigtigste park- og skovstier anlægges med en bredde på mindst 1,5 meter og med maksimal sidehældning på 25 promille (1:40). Stierne skal friholdes for lavthængende grene af hensyn til alle, herunder personer med nedsat syn. Stier skal endvidere anlægges, så de kan fungere som naturlige ledelinier for svagtseende. Det vil være relevant med et tilgængeligheden f. eks. gennem en tilgængelighedsrevision. Bænke, borde, skraldespande mv. anbringes tilgængeligt uden for gangzonen på 1,5 meter. Der opsættes bænke både med og uden armlæn. Specielt for personer med fysisk handicap og ældre mennesker er armlænet vigtigt, når bænken skal forlades. Bænke skal tillige placeres, så der er plads til f.eks. en barnevogn eller kørestol for enden af bænken. Bordhøjden afpasses efter, at kørestole med armlæn kan komme ind under bordet. Handicaptoiletter indrettes efter Dansk Standard 3028 og med tilgængelig adgang. BELÆGNINGER Belægninger på de vigtigste park- og skovstier udføres med jævne, plane og skridsikre belægninger, som minimum udført med vibreret grus og kalkstabil. Brosten og chaussesten eller lignende ikke plane belægningssten må ikke anvendes som belægning på disse stier. Tilsvarende skal handicap-parkeringspladser med adgang til det tilgængelige stianlæg og lignende indrettes på et jævnt og stabilt underlag. HANDICAPEGNET ADGANG Der sikres adgang til flere strande i kommunen i form af en mindst 1,5 meter bred sti fra parkeringspladsen og ud i vandet. Bålpladser, legeområder, udsigtspunkter og lignende bør som udgangspunkt indrettes tilgængeligt. Trapper på badebroer må højest have en stigning på 15 cm. Der skal også placeres hvileplader på badebroer.

9 De egentlige naturområder, eksempelvis bålpladser, udsigtspunkter og sheltersområder, ligger ofte meget utilgængeligt, primært for at tilgodese, at de besøgende kan få en maksimal naturople-velse. Det vil være en udfordring at få god tilgængelighed, men hvis det tænkes ind fra starten, vil det i mange tilfælde være muligt. Strategien er derfor, at tilgængelighedsindsatsen i lighed med strandene vil blive koncentreret om enkelte steder. INFORMATION På Aarhus Kommunes hjemmeside oplyses om tilgængelige ruter m.m. VEJLEDNING Der henvises til Dansk Standard Udearealer for alle og Dansk Standard Rekreative arealer for alle. (Afventer nye publikationer)

10 DE KOMMUNALE BYG- NINGSANLÆG Aarhus Kommune har en stor portefølje af kommunale bygninger med forskellige funktioner. Hvert år opføres nye bygninger, og der gennemføres ombygninger. Der vil altid skulle sikres ligeværdig adgang for alle. Effektive døråbninger skal være over 77 cm. Udendørstrapper må ikke have en trinhøjdfe over 15 cm. Tilgængelighedsmæssigt er der forskel på de behov, der skal dækkes. Kravene til indretning af badefaciliteter er eksempelvis mere vidtgående, når der er tale om egentlige plejeboliger end ved indretning af administrationsbygninger. Aarhus Kommune er indstillet på at tilgodese hensynet til tilgængelighed ud over de forskrifter, der er fastlagt i byggelovgivningen. Ved al nybyggeri skal anvisningerne i Dansk Standard 3028 følges såvel ved indretning af bygningen, som ved indretning af udearealerne. I forbindelse med ombygninger tilstræbes DS 3028 opfyldt, hvor det er muligt under hensyn til de fysiske rammer og økonomi. For nogle kommunale bygningsanlæg f.eks. plejeboliger og daginstitutioner er der udarbejdet standardbyggeprogrammer, blandt andet med de præcise krav til tilgængelighed. Hvor det giver mening, udbredes brugen af standardbyggeprogrammer. Det er obligatorisk at integrere kravene til tilgængelighed i det konkrete byggeprogram samt sikre, at byggeprogrammerne hele tiden er opdaterede. Den kommunale bygherre skal sikre, at kravene til tilgængelighed bliver efterprøvet i alle byggeprocessens faser. Personer, der har særlig viden, skal inddrages i processen. Kvalitetssikringen kan eventuelt tillige ske ved at inddrage rådgivningsbistand fra f.eks. arkitektvirksomheder med særlig viden om universielt design og tilgængelighed. VEJLEDNING Der henvises til Dansk Standard Tilgængelighed for alle, samt SBi tjeklister med et A eller B krav. (Bygningsreglement er C krav)

11

12 KOMMUNIKATIONS- INDSATSEN Tilgængelighed som et højt prioriteret område forudsætter en vedvarende indsats. En indsats, der giver de forskellige aktører indsigt i, hvad der er forskellen på gode og mindre gode tilgængelige løsninger. INDSATSEN PÅ DE INDRE LINJER Den interne indsats med hensyn til vedligeholdelse og løbende opdatering af viden omkring tilgængelighedsspørgsmål er primært koncentreret om: Uddannelse De relevante forvaltninger forpligtes til at uddanne nøglemedarbejdere i tilgængeligheds-problemstillinger. Det gælder både for de udførende led og de, som er ansvarlig for projekternes gennemførelse. Værktøjer De forskellige bygningsafdelinger udarbejder for egne relevante områder en checkliste for tilgængelighed, som anvendes gennem planlægningsog projekteringsfaserne for det enkelte byggeri eller anlæg. Checklisten opdateres løbende i takt med indhøstede erfaringer og ny udvikling på området. Erfaringsudveksling Der etableres et tværmagistratsligt forum, hvor der 1-2 gange om året samles op på erfaringer med udgangspunkt i cases. Hvor det er relevant, indarbejdes erfaringerne i checklister. Erfaringsopsamlingen drøftes jævnligt i Styregruppen for Tilgængelighed. Information På Aarhus Kommunes hjemmeside finder du materiale, som f.eks. Aarhus Kommunes Handicappolitik samt links til relevante publikationer og hjemmesider.

13 Brugerundersøgelser og evalueringer Via brugerundersøgelser samles der op på, hvad der virker og hvad der virker mindre godt. Erfaringerne indarbejdes i checklister. Stikprøvevis evalueres der på kommunale nybyggerier og ombygninger, når byggeriet er gennemført så der herved opnås en vurdering af de målsætninger, man har sat sig i forhold til det udførte. INDSATS I FORHOLD TIL OMVERDENEN Eksternt handler det især om Aarhus Kommunes involvering i en udbygget dialog med rådgiver- og entreprenørkredse med henblik på at få skabt viden om og forståelse for væsentlige tilgængelighedsspørgsmål. Aarhus Kommune vil fortsætte og udbygge den hidtidige indsats således: Tilgængelighedschecklisten videregives løbende til de eksterne rådgivere og entreprenører. Bygningsmyndigheden afholder ca. 2 gange om året møde med handicaporganisationerne. På disse møder udveksles erfaringer og informationer om både generelle forhold og konkrete sager med principielt indhold. Tilgængelighedsspørgsmål tages op med jævne mellemrum på de kontaktmøder, som Bygningsmyndigheden har med repræsentanter for byggeriets parter.

14 NYTTIGE ADRESSER Aarhus Kommunes Handicapråd Rådhuset, Rådhuspladsen Aarhus C Tlf handicapraadet@aarhus.dk Dansk Standard Kollegievej Charlottenlund Tlf dansk.standard@ds.dk Danske Arkitektvirksomheder Kristen Bernikows Gade København K Tlf info@danskeark.dk Statens Byggeforskningsinstitut Dr. Neergaards Vej Hørsholm Tlf sbi@sbi.aau.dk Vejdirektoratet Niels Juels Gade København K Tlf vd@vd.dk Trafik og Veje Grøndalsvej Viby J Tlf trafikogveje@aarhus.dk Ejendomsforvaltningen Rådhuspladsen Aarhus C Tlf ejendomsforvaltningen@ aarhus.dk Natur og Miljø Grøndalsvej Viby J Tlf naturogmiljo@aarhus.dk Køb af publikationer Alle Dansk Standards publikationer kan købes hos: Dansk Standard Kollegievej Charlottenlund Tlf

15

16 Integration og Bydelsudvikling Borgmesterens Afdeling Rådhuset. Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C. Tlf:

TILGÆNGELIGHED I KOMMUNALE BYGNINGER OG I DE OFFENTLIGE RUM SÅDAN GØR VI I ÅRHUS

TILGÆNGELIGHED I KOMMUNALE BYGNINGER OG I DE OFFENTLIGE RUM SÅDAN GØR VI I ÅRHUS TILGÆNGELIGHED I KOMMUNALE BYGNINGER OG I DE OFFENTLIGE RUM SÅDAN GØR VI I ÅRHUS (Inden udgivelse vil pjecen blive forsynet med illustrative eksempler på tilgængelighedsløsninger) ÅRHUS KOMMUNE 8. februar

Læs mere

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune 1 Tilgængelighedsstrategi for Mariagerfjord Kommune 2017 Forord Mariagerfjord Kommune skal være et godt sted at leve, bo og arbejde. Det gælder naturligvis

Læs mere

ilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum Sådan gør vi i Århus

ilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum Sådan gør vi i Århus ilgængelighed i kommunale bygninger og i de offentlige rum Sådan gør vi i Århus Århus Kommune Magistratens 2. Afdeling Indhold Fokus på tilgængelighed for alle 3 Torve og gaderum 5 De rekreative områder

Læs mere

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING

GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING GUIDEN / TILGÆNGELIGHED TIL NYBYGGERI OG OMBYGNING VÆRKTØJET TIL FYSISK TILGÆNGELIGHED CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET INTRODUKTION Betydningen af tilgængelighed

Læs mere

SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN

SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN SKAB GODE VILKÅR FOR HANDICAPPEDE OG ÆLDRE I TRAFIKKEN 5 bud på hvad landets kommuner kan gøre ALLE HAR RET TIL AT FÆRDES SIKKERT OG TRYGT I TRAFIKKEN Det gælder ikke mindst for vores handicappede og ældre.

Læs mere

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING

TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE BOLIGER INDRETNING SBI-ANVISNING 249 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige boliger indretning Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen SBi-anvisning

Læs mere

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde, Patientinddragelsesudvalget og Regionshandicaprådet Den 11. oktober 2017, kl. 19.15 19.55 11. oktober 2017 1

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2019

HANDICAPPOLITIK 2015-2019 HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed Indhold Forord... 3 Indledning...

Læs mere

Tilgængeligheds- og designmanual

Tilgængeligheds- og designmanual Tilgængeligheds- og designmanual - for byrummet & landskabet 2013 LEMVIG KOMMUNE JULI 2013 Indholdsfortegnelse Baggrund og Formål Fysisk lgængelighed for alle s. 1 Tilgængelighed & Design Tilgængelighed

Læs mere

Forord. I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge.

Forord. I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge. Tilgængelighedsplan 2018 2 Forord I Haderslev Kommune er god tilgængelighed de løsninger, vi alle kan bruge. Tilgængelighed er for os alle Vi ønsker, at der i vores kommune er plads til og adgang for alle.

Læs mere

Handicapegnede veje. Indledning

Handicapegnede veje. Indledning Handicapegnede veje Handicapegnede veje Af : Mogens Møller, Via Trafik Jacob Deichmann, Anders Nyvig Jens Pedersen, Vejdirektoratet Indledning Gode trafik- og adgangsforhold i det offentlige rum er af

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk

Statens Byggeforskningsinstitut, SBi. Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Afd. for By, bolig og ejendom Dr. Neergaardsvej 15 2970 Hørsholm +45 4586 5533 www.sbi.dk Når byggeri skal gøres tilgængeligt Introduktion til tilgængelighed Nogle

Læs mere

TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE SAMMENBYGGEDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 261 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige sammenbyggede boliger indledende spørgsmål

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2015-2017 Her indsættes foto af Krudtuglerne der optræder - hvis personerne på billedet kan godkende, at vi bruger det. Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i

Læs mere

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 23. januar 2018 Ministerens introduktion Det er vigtigt for mig at sikre, at alle borgere i samfundet får adgang til de bygninger, der tilbyder offentlig

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med tilgængelighed som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med tilgængelighed som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Tilgængelighed Denne DCUM-vejledning handler om tilgængelighed på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvad tilgængelighed er, og hvad manglende tilgængelighed kan betyde. Herudover beskrives, hvilke

Læs mere

TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE FRITLIGGENDE BOLIGER - INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 260 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige fritliggende boliger indledende spørgsmål

Læs mere

Handlingsplan for Faxe Kommunes

Handlingsplan for Faxe Kommunes Handlingsplan for Faxe Kommunes HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed 1

Læs mere

TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL

TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN TILGÆNGELIGE ETAGEBOLIGER INDLEDENDE SPØRGSMÅL SBI-ANVISNING 262 1. UDGAVE 2015 Tilgængelige etageboliger indledende spørgsmål Søren Ginnerup

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

HANDICAP- POLITIK 2019

HANDICAP- POLITIK 2019 HANDICAP- POLITIK 2019 FÆLLESSKAB OG LIGEVÆRD 2019 2 GENTOFTE KOMMUNES HANDICAPRÅD 2018-2021 FORORD Handicappolitik 2019 bygger videre på visionen fra kommunens tidligere handicappolitikker 2008-2012 og

Læs mere

Vision Visionen er formuleret med udgangspunkt i, at borgere i Herning Kommune skal sikres ligestilling og ligebehandling.

Vision Visionen er formuleret med udgangspunkt i, at borgere i Herning Kommune skal sikres ligestilling og ligebehandling. Handicappolitik for Herning Kommune December 2007 Indledning Med opgave- og strukturreformens ikrafttræden 1. januar 2007 overtog Herning Kommune en lang række nye opgaver på handicapområdet fra Ringkjøbing

Læs mere

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre nogle er kommet længere end andre E t s k r i d t f o r a n Et skridt foran Kolding som foregangskommune Kolding kommune har siden 1996 arbejdet med implementeringen af FNs Standardregler ud fra princippet

Læs mere

Nye tilgængelighedsløsninger

Nye tilgængelighedsløsninger VEJREGLER OG DERES ANVENDELSE Nye tilgængelighedsløsninger Tilgængelighedsprojekter kan gøres bedre for brugerne erfaringer og ny viden samles op i vejregelforberedende rapport, som grundlag for test i

Læs mere

Strategi for fysisk tilgængelighed

Strategi for fysisk tilgængelighed Strategi for fysisk tilgængelighed Handicap-, psykiatriog udsatteområdet 1 Foto: Karen Dahlin Vi i Naturen Varde Kommunes vision Vi i Naturen skal naturligvis gælde for alle borgere også borgere med forskellige

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Sønder Ege - Strand og picnicområde Tilgængelighedsrapport 1 Tåstrup, 06-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Kriterier,

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Knudhule Strand Tilgængelighedsrapport Tåstrup, 06-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Kriterier, der forudsættes opfyldt

Læs mere

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009 Aktivitsplan 2009 beskriver, hvordan arbejder med tilgængeligheden i København i det kommende år, og hvad vi har lavet i 2008. Indhold Hvad er? Overordnet mål Fokus Sådan arbejder vi med tilgængelighed

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Stilling Sø - Badesø og picnicområde Tilgængelighedsrapport 1 Tåstrup, 07-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Kriterier,

Læs mere

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 28. maj 2009 HVAD ER HANDICAP? Et handicap indebærer,

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

GOD ADGANG. Få klar besked om tilgængeligheden i kommunens bygninger Informer borgerne om adgangsforholdene på offentlige steder

GOD ADGANG. Få klar besked om tilgængeligheden i kommunens bygninger Informer borgerne om adgangsforholdene på offentlige steder GOD ADGANG Få klar besked om tilgængeligheden i kommunens bygninger Informer borgerne om adgangsforholdene på offentlige steder Mærkeordningen God Adgang - et informationssystem og et tilgængelighedstjek

Læs mere

Tilgængelighed. Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk

Tilgængelighed. Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk Tilgængelighed Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk FN Handicapkonvention - Trådte i kraft i Danmark august 2009 UDDRAG FRA FN-KONVENTIONENS ARTIKEL 9: KOMMUNEN SKAL

Læs mere

Bedre livskvalitet med sundhedstjek

Bedre livskvalitet med sundhedstjek Bedre livskvalitet med sundhedstjek Indsatsen er knyttet til Strategimål 1, Et ligeværdigt liv, da den drejer sig om at sikre lighed i sundhed. En dansk undersøgelse fra 2014 viste, at mennesker med udviklingshæmning

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Kildehuset Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Børnehaven Kildehuset med henblik på at afdække

Læs mere

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet.

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet. Indledning Under overskriften Lige muligheder i livet har Rødovre Kommune udviklet en handicappolitik, der sætter rammen for denne handleplan på handicapområdet. Visionen i kommunens handicappolitik er,

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri

TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri TJEKLISTE for tilgængelighed på friareal, i offentligt byggeri og offentlig støttet byggeri Vedtaget af Viborg Byråd den 23. april 2008 - Revideret januar 2009 Indholdsfortegnelse Indledning Udearealer

Læs mere

Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By

Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By Københavns første tilgængelighedsrute i Indre By Af: Annie Højriis, Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Mogens Møller, Via Trafik Indledning Med vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitiske

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan 10. Amager Vest Amager Vest, Tilgængelighedsplan 02.03.2017 Resultaterne fra kortlægningen af Amager Vest præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter

Læs mere

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Social- og Sundhedssekretariatet Dok. nr. 306-2009-1889039 Handleplaner 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Funktionsnedsættelsen i sig selv gør ikke den enkelte handicappet. Handicappet

Læs mere

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik Det gode liv for alle Sønderborg Kommunes handicappolitik Et godt liv for alle Det er en stor glæde at præsentere Sønderborg Kommunes handicappolitik. Den handler om at fremme det gode liv for alle. Bag

Læs mere

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015 BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER Den danske banekonference 5. maj 2015 DET CENTRALE HANDICAPRÅD Formål Skal rådgive regeringen, Folketinget og andre om handicapspørgsmål og er forum for dialog mellem centrale

Læs mere

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Kerteminde Kommunes handicappolitik tager udgangspunkt i FN s standardregler fra 1993 om ligestilling af handicappede med andre borgere. Endvidere har Regeringens

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

GUIDEN / REGISTRERING OG SYNLIGGØRELSE AF TILGÆNGELIGHEDEN TIL EKSISTERENDE BYGGERI

GUIDEN / REGISTRERING OG SYNLIGGØRELSE AF TILGÆNGELIGHEDEN TIL EKSISTERENDE BYGGERI GUIDEN / REGISTRERING OG SYNLIGGØRELSE AF TILGÆNGELIGHEDEN TIL EKSISTERENDE BYGGERI VÆRKTØJET TIL FYSISK TILGÆNGELIGHED CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET

Læs mere

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag Handicappolitik S - et sammendrag Indhold Tilgængelighed 4 Information/kommunikation 6 Uddannelse og læring 8 Beskæftigelse 10 Kultur og fritid 12 Rehabilitering 14 Bolig 16 Hvordan bliver det til virkelighed?

Læs mere

Bilag 04 Baggrundsviden om tilgængelighed

Bilag 04 Baggrundsviden om tilgængelighed Bilag 04 Baggrundsviden om tilgængelighed Definition af tilgængelighed Tilgængelighed er et nøglebegreb i arbejdet med at skabe bedre forhold og øget ligebehandling for personer med funktionsnedsættelser.

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Børnehaven Røde Sol Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Børnehaven Røde Sol, som p.t. er tom

Læs mere

Tilgængelighedsplan Udarbejdet af Ballerup Kommune I samarbejde med Via Trafik

Tilgængelighedsplan Udarbejdet af Ballerup Kommune I samarbejde med Via Trafik Tilgængelighedsplan 2017 Udarbejdet af Ballerup Kommune I samarbejde med Via Trafik Tilgængelighedsplan 2017 Udarbejdet af Ballerup Kommune, Center for By, Erhverv og Miljø, Park og Vej I samarbejde med

Læs mere

Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet. Formand for vejregelarbejdsgruppe 10. Medlem af NVF-udvalg temagruppe B

Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet. Formand for vejregelarbejdsgruppe 10. Medlem af NVF-udvalg temagruppe B Jens Pedersen, Vejdirektoratet Fagområde: Ansvarlig for sideanlæg langs statsvejnettet Formand for vejregelarbejdsgruppe 10 Medlem af NVF-udvalg temagruppe B 1 Dansk handicappolitik Den overordnede målsætning:

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget

Teknik og Miljøudvalget Teknik og Miljøudvalget Social- holdningsmæssig og kulturel tilgængelighed Handlingsmål: - Fokus på borgere med handicap og pårørende i det daglige på tværs af alle fagområder - Opfordrer i stillingsopslag

Læs mere

Handicappolitik - udkast

Handicappolitik - udkast Handicappolitik - udkast 2019-2022 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt Personer med handicap*(5) skal føle sig inkluderet i vores samfund, derfor er det vigtigt, at der er synlighed

Læs mere

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast Handicappolitik 270208 Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast - 1 - Forord Handicappolitikken er forankret politisk i Økonomiudvalget, godkendt af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

Læs mere

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark

Side 1 Maj 2009 Center for Kommunikation og Hjælpemidler i Region Syddanmark Center for Kommunikation og Hjælpemidler (CKHM) er et regionalt videnscenter for handicappede borgere og personale i kommunerne og på regionens institutioner. Centrets indsatsområder omfatter kompenserende

Læs mere

Tilgængelighed på vejarealer

Tilgængelighed på vejarealer Tilgængelighed på vejarealer Indholdsfortegnelse Forord... 3 Gangbaner... 4 Byudstyr...4 Udformning af gangbaner...5 Fortovshjørner...6 Ledelinjer...8 Opmærksomhedsfelter...8 Adgangsforhold til ejendomme...9

Læs mere

Eksempler påp tilgængelighedsrevision

Eksempler påp tilgængelighedsrevision VEJ EU s s uddannelse Ved Mogens Møller Via Trafik mm@viatrafik.dk Hvordan man tilgodeser færdselshandicappedes behov i trafikken Eksempler påp tilgængelighedsrevision 1 Hvem taler? Trafikingeniør og trafiksikkerhedsrevisor

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Skema til indsigelser og ændringer af Lokalplanforslag nr. C Lokalplanens redegørelse. Indsiger: Banedanmark og Vejdirektoratet

Skema til indsigelser og ændringer af Lokalplanforslag nr. C Lokalplanens redegørelse. Indsiger: Banedanmark og Vejdirektoratet Skema til indsigelser og ændringer af Lokalplanforslag nr. C17.26.01 Lokalplanens redegørelse Banedanmark og Vejdirektoratet Indsigelse: Indsigere har forventning om mere omfattende beskrivelse af den

Læs mere

Tilgængelige boliger indretning. Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen

Tilgængelige boliger indretning. Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen Tilgængelige boliger indretning Lone Sigbrand Philip Henrik Jensen SBi-anvisning 249 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Tilgængelige boliger indretning Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

Gribskov Kommunes Handicappolitik

Gribskov Kommunes Handicappolitik Gribskov Kommunes Handicappolitik Hverdag med handicap og psykisk sårbarhed UDKAST Marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...3 Indledning til politikken...4 Grundlag...5 Kompensationsprincippet...5

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 1. september 2016 Status på Aarhus Kommunes Handicappolitik- Aarhus for alle! 1. Resume Dette er den anden statusredegørelse vedrørende

Læs mere

Handicappolitik - udkast

Handicappolitik - udkast Handicappolitik - udkast 2019-2022 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et handicap

Læs mere

Regulativ for brug af gågadearealet SKOLEGADE

Regulativ for brug af gågadearealet SKOLEGADE Regulativ for brug af gågadearealet SKOLEGADE 3 Fælles spilleregler er nødvendige! Dette regulativ for brug af gågadearealet er vedtaget på mødet i Teknik og Forsyningsudvalget den 03.08.09. Udarbejdelsen

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Himmelbjerget Tilgængelighedsrapport 1 Tåstrup, 20-09-2018 Indholdsfortegnelse 1. Velkommen 2. Tildeling af mærker 3. Sådan læser du rapporten 4. Kriterier, der forudsættes opfyldt

Læs mere

Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009

Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009 Handicappolitik Høje Taastrup Kommunes Handicappolitik 2009 2 Forord Ligeværd, respekt og at nedbryde barrierer er nøgleordene i Høje-Taastrup Kommunes nye handicappolitik, ligesom de er helt centrale,

Læs mere

3. Nørrebro. Nørrebro, Bydelskortlægning

3. Nørrebro. Nørrebro, Bydelskortlægning 3. Nørrebro Resultaterne fra kortlægningen på Nørrebro præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter og rejsemål i bydelen, som fx tog- og

Læs mere

ELF Development. Irmagrunden Tilgængelighedsrevision trin TV/SSN

ELF Development. Irmagrunden Tilgængelighedsrevision trin TV/SSN Irmagrunden Tilgængelighedsrevision trin 1 03.10.2014 TV/SSN Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Projektet... 2 1.2 Revisionsprocessen... 2 2 Revision... 5 2.1 Brugerinddragelse... 5 2.2 Generelle

Læs mere

DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005. Betonvarer. Belægningssten, fliser og kantsten af beton

DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005. Betonvarer. Belægningssten, fliser og kantsten af beton DS-HÅNDBOG 134.4.1:2005 1. UDGAVE Betonvarer Belægningssten, fliser og kantsten af beton DS-håndbog 134.4.1 Betonvarer Del 4.1 Belægningssten, fliser og kantsten af beton Betonvarer Del 4.1: Belægningssten,

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2019-2022 1 Indledning Personer med handicap* skal føle sig inkluderet i vores samfund, derfor er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et handicap kan give. Derfor skal

Læs mere

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Handicappolitik i Langeland Kommune Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Indledning Langeland Kommunes handicappolitik skal dække alle forvaltningsområder,

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE VOLDGADE OG KIRKETORVET TILGÆNGELIGHEDSREVISION TRIN 3

VORDINGBORG KOMMUNE VOLDGADE OG KIRKETORVET TILGÆNGELIGHEDSREVISION TRIN 3 VORDINGBORG KOMMUNE VOLDGADE OG KIRKETORVET TILGÆNGELIGHEDSREVISION TRIN 3 Udkast 2012-09-27 1 Indledning Tilgængelighedsrevision er en projektgranskning baseret på "Færdselsarealer for Alle" samt best

Læs mere

VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP

VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP HÅNDBOG VEJVISNING FOR MENNESKER MED BEVÆGEHANDICAP DECEMBER 2016 FORORD Denne håndbog omhandler Vejvisning for mennesker med bevægehandicap, og indgår i nedenstående serie af håndbøger om Vejvisning.

Læs mere

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning:

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning: 1 Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18 Tilgængelighed Tilgængelighed skal sikres for alle Der skal være fysisk tilgængelighed så alle borgere med handicap kan bruge boliger

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3 Handicappolitik 2 Forord Vejle Kommunes handicappolitik bygger på og handler om værdier - om at sikre respekt, ligeværd og lige muligheder for alle. Det er Vejle Kommunes ønske, at alle væsentlige beslutninger

Læs mere

Handicappolitik i Syddjurs Kommune

Handicappolitik i Syddjurs Kommune Vedtaget i Syddjurs Byråd den 19. december 2013 Side 1 af 11 1. INDLEDNING... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Overordnede mål:... 4 1.3 Generelle mål:... 4 1.4 Indsatsområder... 4 2. MÅLSÆTNINGER... 4 2.1 Det tekniske

Læs mere

Handicappolitik - Udkast

Handicappolitik - Udkast Handicappolitik - Udkast 2019-2022 1 Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de udfordringer et

Læs mere

Handicappolitik - Udkast

Handicappolitik - Udkast Handicappolitik - Udkast 2019-2022 1 2 HANDICAPPOLITIK Indledning Hvis borgere med et handicap fysisk som mentalt skal føle sig inkluderet i vores samfund, er det vigtigt, at der er synlighed omkring de

Læs mere

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Retningslinier for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Hvorfor retningslinjer for brugere og pårørendes indflydelse

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune

Handicappolitik for Fanø Kommune Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Vedtaget i Fanø Byråd den 15.12.2014 Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Begrebsafklaring... 4 Formål / målgruppe... 4

Læs mere

REFERAT Fællesmøde Rådsmedlemmer og suppleanter

REFERAT Fællesmøde Rådsmedlemmer og suppleanter REFERAT Fællesmøde Rådsmedlemmer og suppleanter Møde nr. 01-2018 Torsdag den 18. januar 2018 kl. 18.00 19.30, Holstebro Rådhus, mødelokale 187, 1. sal, Rådhuset. Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED

FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED HØRINGSBOG FÆRDSELSAREALER FOR ALLE HÅNDBOG I TILGÆNGELIGHED Februar 2013 HØRINGSBOG Endelig udgave Indhold 1 GENNEMFØRELSE AF HØRINGEN... 3 1.1 Høringsbrev... 4 1.2 Liste over parter i høringen... 6 2

Læs mere

tilgængelighed til kulturarven

tilgængelighed til kulturarven Tilgængelighed mærkes først når den mangler Bygge- og Trafikpolitisk Udvalg Forbund af personer med funktionsnedsættelse i bevægeapparatet - Personer med fysisk handicap 8.000 medlemmer Stiftet i 1925

Læs mere

GUIDEN / SAGSFREMSTILLING TIL DE POLITISKE UDVALG

GUIDEN / SAGSFREMSTILLING TIL DE POLITISKE UDVALG GUIDEN / SAGSFREMSTILLING TIL DE POLITISKE UDVALG VÆRKTØJET TIL SAGSFREMSTILLING CENTER FOR LIGEBEHANDLING AF HANDICAPPEDE INDHOLD / MAINSTREAMING AF HANDICAPOMRÅDET INTRODUKTION HVORFOR BØR JEG INDARBEJDE

Læs mere

Efterfølgende er der foretaget en evaluering af pilotprojekterne med fokus på følgende forhold:

Efterfølgende er der foretaget en evaluering af pilotprojekterne med fokus på følgende forhold: Tilgængelighedsrevision et nyttigt værktøj for vejsektoren VIA TRAFIK Forfatter: Medforfatter: Mogens Møller, Via Trafik Janne Tinghuus, Via Trafik 1 Baggrund og formål I forbindelse med det europæiske

Læs mere

Eksempel på en handleplan

Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Eksempel på en handleplan Handleplan til handicappolitikken for Danmarks Universitet I dette eksempel på en handleplan kan I hente inspiration til hvordan en handleplan kan være

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis

Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis Tilgængelighed en oplevelse af teori i praksis Lone Sigbrand, arkitekt maa, rådgiver Afdelingen for by, bolig og ejendom, SBi Aalborg Universitet www.sbi.dk Program Tilgængelighedsbegreber Handicapgruppers

Læs mere

Jeg modtog med brev af 6. marts 2006 kommunens udtalelser.

Jeg modtog med brev af 6. marts 2006 kommunens udtalelser. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 15. september 2005 af handicaptilgængeligheden på Esbjerg Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser

Læs mere

Rebild Kommune Tilgængelighedsplan

Rebild Kommune Tilgængelighedsplan TILGÆNGELIGHEDSPLAN Rebild Kommune Tilgængelighedsplan Temaplan til Rebild Kommunes trafikhandlingsplan Udarbejdet af Rebild Kommune i samarbejde med Grontmij Carl Bro as Kontaktoplysninger: Peter Foged

Læs mere

KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER

KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER KÆRE BYGHERRE/RÅDGIVER Tilgængeligt byggeri - hvordan? Handicaprådets Tilgængelighedsudvalg ved Hjørring Kommune VEJLEDNING I TILGÆNGELIGHED Kære ejer/bygherre/rådgiver Du har søgt byggetilladelse eller

Læs mere