Tabel 1: Budget Ramme Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tabel 1: Budget 2012-15 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget"

Transkript

1 MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Rammen indeholder kommunens sundhedsmæssige og forebyggende opgaver og indsatser. Sundhedsområdet i Ballerup Kommune defineres af en række lovgivningsmæssige rammer, herunder primært sundhedsloven og serviceloven samt kommunens sundhedspolitik og servicestrategi. Rammer for bevillingsområdet Den samlede driftsbevilling (netto) udgør 304,7 mio. kr. i Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. I 2012 indgår Træning & Aktivitet, Tandplejen, SundhedsHuset, Sundhedsplejen, Hjælpemiddelområdet og Brydehuset med decentral styring. Desuden er Forebyggende hjemmebesøg samt Krop og Job organisatorisk forankret i SundhedsHuset. Øvrige budgetposter varetages centralt i Center for Social, Sundhed og Beskæftigelse. Tabel 1: Budget Ramme Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Bevillingsområder Nettoudgifter i kr Aktivitetsbestemt medfinansiering Spec. ambulant genoptræning Træning & Aktivitet Tandplejen SundhedsHuset Sundhedsplejen Kommunelæger Andre sundhedsudgifter Hjælpemiddelområdet Brydehuset IT-care Sundhedspol. initiativer Øvrige, inkl. Elite Miljø Rengøring Vederlagsfri fysioterapi Plejecenter Måløv Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i alt

2 Flerårig økonomisk strategi, udmøntning af tilpasninger på ramme Budgetforslaget for indeholder den økonomiske strategi, senest vedtaget af Økonomiudvalget den 23. august Samlet oversigt over tilpasningerne indenfor Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets ramme 55.05: Punkt Vedtagne tilpasninger Sundhedsplejen omlægning af servicekoncept Omlægning af ældretandplejen Hjælpemidler - budgettilpasning Kørselsområdet I alt vedtaget i Omkostningsreduktion på hjælpemiddelområdet Ændring i serviceniveauet på genoptræningsområdet I alt 2011 og Overordnede mål, status og udvikling på bevillingsområdet Servicestrategi og aftale om budgettet for 2012 Tandklinik for udsatte grupper - et innovativt projekt drevet af frivillige Socialt udsatte borgere, herunder borgere med et nuværende eller tidligere misbrug, har ofte en meget dårlig tandsundhed, hvilket påvirker både det fysiske, sociale og mentale velbefindende med forringet livskvalitet til følge. Det er en gruppe, som af forskellige årsager sjældent kommer til tandlæge. Ballerup Kommune vil derfor undersøge mulighederne for at etablere en tandklinik, der i samarbejde med frivillige tilbyder gratis behandling til socialt udsatte borgere. I udgangspunktet lægges der op til, at kommunen stiller klinikfaciliteter til rådighed, mens arbejdet udføres af frivillig tandlægefaglig arbejdskraft. Der arbejdes desuden med en model, hvor eksterne midler skal rejses til (med-)finansiering af driften gennem samarbejde med andre kommuner, søgning af fondsmidler mv. Der gennemføres en analyse af mulighederne og de forbundne økonomiske, organisatoriske og juridiske perspektiver med henblik på politisk godkendelse af projektet, herunder af eventuelle afledte økonomiske konsekvenser, så projektet i givet fald kan igangsættes i løbet af Nye sundhedspolitiske prioriteringer Ballerup Kommunes indsats på sundheds- og forebyggelsesområdet tager afsæt i Sundhedspolitikken fra 2006 og Folkesundhedsprogrammet fra Den generelle samfundsudvikling i disse år fører til øget efterspørgsel på offentlige ydelser også på sundhedsområdet samt en tendens til at de sunde bliver sundere og de usunde bliver usundere. Med afsæt i de seneste års erfaringer med udmøntning af Sundhedspolitikken og Folkesundhedsprogrammet samt de seneste sundhedsprofiler skal der ske en revision af Folkesundhedsprogrammet. Der skal i den forbindelse foretages en skærpet prioritering af indsatsområder og målgrupper med fokus på social ulighed i sundhed og strukturel forebyggelse. Der skal sættes fokus på innovation og udvikling af nye samarbejdskonstellationer på tværs af sektorer gennem fortsat udvikling af samarbejdet med andre offentlige, private og frivillige aktører.

3 Ny klinikstruktur i tandplejen Der er i dag ni tandklinikker i Ballerup Kommune, én på hver af kommunens skoler. Den løbende udvikling i bl.a. befolkningssammensætningen, rekrutteringsgrundlaget og tandsundheden generelt har givet anledning til en analyse af tandplejens klinikstruktur og personalesammensætning. Med afsæt i analysens konklusioner og anbefalinger skal der udarbejdes en langsigtet plan for udvikling af klinikstrukturen og personalesammensætningen i Tandplejen i Ballerup Kommune. Planen skal, under hensyntagen til den sociale profil og tandsundheden i de enkelte lokalområder, understøtte en udvikling i retning af en mere central klinikstruktur. Det skal ske med henblik på, over tid, at optimere ressourceudnyttelsen og begrænse omkostningerne både i relation til de fysiske faciliteter og i relation til personalerelaterede omkostninger. Mål, status og udvikling på bevillingsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Målsætning Lov om regionernes finansiering fastsætter også bestemmelser om kommunernes finansiering af regionens sygehus- og sygesikringsudgifter. I forlængelse heraf skal kommunerne bidrage med en aktivitetsbaseret medfinansiering af sundhedsvæsenets udgifter. På udvalgets ramme er lagt den aktivitetsbestemte medfinansiering, som omfatter: Sygehusudgifter - Somatisk stationær - Somatisk ambulant - Psykiatrisk stationær - Psykiatrisk ambulant - Genoptræning (under indlæggelse) Sygesikringsudgifter - Almen læge - Speciallæge - Øvrige Status og indsats 2012 Pr. 1. januar 2012 træder ny lovgivning om den aktivitetsbestemte medfinansiering i kraft. Den ny lovgivning medfører, at kommunerne ikke længere skal betale et fast grundbidrag pr. indbygger, men til gengæld øges det aktivitetsafhængige bidrag tilsvarende. Grundbidraget har ikke været placeret på denne ramme, hvorfor der isoleret set er tale om en forøgelse af rammen. I 2012 vil konsekvenserne af den nye afregningsmodel blive fulgt nøje. Der vil desuden være fokus på at identificere indsatsområder, som kan føre til færre indlæggelser og ambulante behandlingsbesøg og dermed også til en mindre medfinansieringsudgift. Træning & Aktivitet Tilbuddene i Træning & Aktivitet retter sig især mod hjemmeboende borgere med problemer som følge af sygdom, operation, handicap, manglende fysiske eller psykiske ressourcer og belastende livsbetingelser.

4 Træning dækker som begreb både over genoptræning og vedligeholdelsestræning. Træning & Aktivitet udfører således: Genoptræning i forlængelse af hospitalsindlæggelse. Genoptræning uden forudgående hospitalsindlæggelse. Vedligeholdelsestræning, herunder opfølgning på: - Hospitalsbehandling samt genoptræning på hospital. - En kommunal genoptræningsindsats. Forebyggende indsats og træning mod funktionsnedsættelse. Hertil kommer: Hjemmevejledning til yngre senhjerneskadede. Samværsgrupper for demente. Daghjem. Målsætning Træning & Aktivitet har som formål, i et lokalområde og i et tværfagligt team, at medvirke til: at fremme, vedligeholde eller genskabe borgerens ressourcer, så den enkelte borger fungerer bedst muligt i egne omgivelser, at formindske indskrænkninger i den enkeltes mulighed for at udføre meningsfulde hverdagsaktiviteter. Den enkelte skal - trods følgevirkninger af sygdom, operation, handicap, nedslidning, belastninger eller tab - have mulighed for at være aktiv deltager i sociale sammenhænge og samfundet som helhed. Herved minimeres samtidig behov for institutionsophold/hospitalsindlæggelse/hjemmepleje. Træning & Aktivitet havde primo 2011 et samlet personale- og driftsbudget på 24,244 mio. kr.. Dette beløb var den reduceret til 23,901 mio. kr. Status og indsats 2012 Opfølgning på fusion Træning & Aktivitet blev etableret i 2009 efter en fusion af Fysioterapi- og Ergoterapisektoren. I 2011 blev der gennemført en evaluering, hvor der blandt andet blev fulgt op på, om de skitserede visioner og målsætninger for fusionen af sektorerne er realiseret. Evalueringen er præsenteret for og godkendt af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Lokaler på SundhedsHuset Træning & Aktivitet har fået lokaler i SundhedsHuset, primært til afvikling af tilbud efter Sundhedsloven. Træning & Aktivitet og SundhedsHuset har herudover samarbejdet om hjemtagelse af Motion på recept fra privatpraktiserende klinikker. Træning & Aktivitet indgår fortsat i et tæt samarbejde med SundhedsHuset om etablering og afvikling af forskellige aktiviteter i forhold til den borgerrettede forebyggelse samt implementering af forløbsprogrammer. Visitationsopgaven I 2010 er der etableret én indgang til Træning & Aktivitet via en visitation. Visitationen er en stabsfunktion med to medarbejdere, der refererer til lederen af Træning & Aktivitet.

5 Målet med at etablere en visitation er: at skabe en mere klar adskillelse af myndigheds- og leverandørrollen, at opnå en mere ensartet og gennemsigtig visitationspraksis, at forbedre mulighederne for at koordinere ydelsestildelingen på tværs af ydelsesområder, at fremtidssikre Træning & Aktivitet i forhold til fremtidig leverandørstrategi, aktivitetsbaseret økonomistyring og frit valg. Opgaverne i visitationsstaben omfatter den samlede visitering af borgere til organisationens ydelser. Derudover varetager staben bl.a. styring og drift, herunder tilvejebringelse af ledelsesinformation, og udvikler i samarbejde med ledergruppen og udførerorganisationen kvalitetsstandarder og ydelseskatalog. I 2011 er der blevet arbejdet videre med beskrivelse af snitflader og samarbejde mellem denne nye myndighedsfunktion og visitationsafdelingen i Ældre og Pleje. Der er blandt andet etableret fælles mødefora hvor blandt andet erfaringer kan udveksles, fælles problemstillinger kan drøftes. Ydelseskatalog Der er i 2010 blevet udfærdiget en ydelsesbeskrivelse og prisberegning af ydelserne inden for Træning & Aktivitet. Ydelseskataloget blev revideret primo 2011 på baggrund af nye besparelser først på året, og grundet varsling om yderligere besparelser fra 2012 og frem er implementeringen af Ydelseskataloget udskudt indtil ny praksis kan beskrives efter budgetvedtagelse. Primo 2012 forventes Træning & Aktivitet at tage fat på at implementere det nye ydelseskatalog, som evalueres efter ét års brug. Ydelseskataloget skal efter denne evaluering anvendes som grundlag for dannelse af en økonomistyringsmodel med henblik på, at Træning & Aktivitet kan overgå til at være aktivitetsstyrede. Kvalitetsstandarder. Træning & Aktivitet har i 2011 udarbejdet kvalitetsstandarder, som er behandlet og godkendt af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget og Kommunalbestyrelsen. Hjerneskadekoordinator Som led i fokus på den faglige udvikling, og som led i at kunne tilbyde kvalificerede, sammenhængende forløb for borgere med hjerneskade, er der i Træning & Aktivitet etableret en stilling som supervisor og hjerneskadekoordinator. I 2011 er der dels beskrevet et pilotprojekt med henblik på etablering af permanent, tværgående hjerneskadekoordinatorfunktion i Ballerup Kommune, dels er der søgt puljemidler til et hjerneskadeprojekt, hvor der også er fokus på samarbejde med blandt andet de specialiserede centre på hjerneskadeområdet. Anvendelse af omsorgssystemet Care og sammenhængende forløb Anvendelsen af omsorgssystemet Care letter den daglige formidling af oplysninger mellem de involverede aktører omkring den enkelte borger og bidrager til at skabe sammenhængende forløb. Der er behov for vedvarende udvikling af Care som system, så koordinering, dokumentation samt ledelsesinformation via Care til stadighed er dækkende for praksis og behov. Samværsgrupper En samværsgruppe er et tilbud til borgere med en demenssygdom, som har behov for et aktiverende tilbud, herunder aflastning af evt. pårørende. I forbindelse med etableringen af Plejecenter Søndergård i Måløv udvides antallet af grupper med endnu en og når dermed op på i alt syv grupper svarende til 56 pladser.

6 For at afkorte borgernes ventetid på opstart i samværsgruppe og samtidigt sikre optimal udnyttelse af både fysiske rammer og personaleressourcer, er der i september 2011 etableret et indslusningstilbud kaldet Tirsdagsklubben med plads til 6 borgere. Borgerne i Tirsdagsklubbben tages ind fra opskrivningslisterne til daghjem eller samværsgruppe. Via Tirsdagsklubben opnås også et bedre kendskab til borgerne og deres konkret behov for tilbud afdækkes. Lær at leve med kronisk sygdom (tidligere kaldet Patientuddannelsen) Også i 2011 har Træning & Aktivitet etableret og koordineret tilbud om patientuddannelse til borgere med kronisk sygdom i samarbejde med Herlev Kommune og SundhedsHuset. Udover samarbejdet med Herlev Kommune er der etableret netværksgrupper for koordinatorer og frivillige instruktører. Ballerup samarbejder med Herlev, Gladsaxe, Gentofte og Furesø Kommune om dette. Tværfaglig rehabilitering for ældre med funktionsnedsættelse Træning & Aktivitet indgik i 2011 i projektet Hverdagsrehabilitering, der blandt andet er inspireret efter Fredericia-modellen og gennemføres i samarbejde med en række andre interne aktører. Formålet med projektet er blandt andet at sætte fokus på borgerens trænings- og udviklingspotentiale før tildeling af (varige) kompenserende ydelser. Tandplejen Tandplejen medvirker til den overordnede målsætning på sundhedsområdet ved at give et tilbud, der hjælper alle til et godt tandplejeliv som en naturlig del af hele livet. For at opnå mest mulig sundhed for de bevilgede midler, arbejdes der opsøgende, forebyggende og behovsorienteret, og der gennemføres regelmæssige tandlægelige undersøgelser og behandlinger. I det forebyggende arbejde lægges der størst vægt på den individuelle vejledning og mindre vægt på de generelle aktiviteter. I det omfang tandsygdomme ikke kan undgås, gennemføres en bevarende behandling, der sigter mod at opretholde den bedst mulige funktion. Målsætning Den kommunale tandplejes opgaver og målgrupper er: Sundhedspædagogisk indsats for børn inden skolealderen. Opgaven udføres i samarbejde med daginstitutioner, dagpleje, sundhedspleje og forældre. Sundhedspædagogisk indsats for skolebørn og unge. Opgaven udføres i samarbejde med lærere, sundhedspleje og forældre. Sundhedspædagogisk indsats i ældreklubber og lignende. Sundhedspædagogisk indsats for alle Kommunens borgere i forbindelse med generelle tværfaglige sundhedsfremmende initiativer. Behovsbestemte individuelle systematiske undersøgelser og behandlinger. Tandplejen er lønsumsstyret med overførselsadgang. Det samlede personale- og driftsbudget udgør i 2012 netto 23,592 mio. kr. Status og indsats 2012 Børne- og ungdomstandpleje Børn og unge tilbydes tandpleje på den skole, der er knyttet til deres bopæl. Børn under 16 år kan vælge at modtage tandplejetilbuddet hos en privat tandlæge eller i en anden kommunal tandpleje. Forældrene skal betale 35 % af udgifterne, hvis de vælger en privat klinik.

7 For unge 16 og 17-årige er tilbuddet vederlagsfrit, uanset om de vælger en kommunal eller privat klinik. Omsorgstandpleje Beboere på plejecentre, der er visiteret til omsorgstandpleje, modtager tilbuddet på plejecenteret eller på nærmest liggende tandklinik, hvis der er kapacitetsmæssig mulighed herfor. Omsorgstandplejetilbuddet til hjemmeboende borgere, der er visiteret hertil, gennemføres i hjemmet, når de ikke har mulighed for at blive behandlet på en af klinikkerne. Omsorgstandpleje udføres af kommunens tandplejepersonale, men borgeren kan i stedet vælge at benytte en privatpraktiserende tandlæge/klinisk tandtekniker, med hvem kommunen har indgået aftale. Der opkræves egenbetaling for deltagelse i omsorgstandplejen jf. kommunens reviderede takster. Det maksimale årlige beløb udgør 465 kr. pr. patient i Specialtandpleje Efter aftale varetages denne opgave af Gentofte Kommune, der mod betaling tilbyder dette specialiserede tandplejetilbud for andre kommuner i Region Hovedstaden. Ballerup Kommune opkræver efter gældende regler egenbetaling for deltagelse i specialtandplejen. Det maksimale årlige beløb udgør kr. pr. patient over 18 år i Tandregulering Alle aktiviteter inden for kommunal tandregulering varetages af det fælleskommunale Center for Tandregulering I/S. Ældretandplejen Ældretandplejen blev omlagt pr. 1. januar 2007 med fuld effekt fra Fra 2011 er ældretandplejen yderligere blevet tilpasset, således at tilbuddet især målrettes de svagest stillede pensionister, hvilket reducerer udgifterne med 2,5 mio. kr. Ordningen omfatter alle borgere fra og med 67 år og indebærer, at Ballerup Kommune yder et direkte årligt tilskud til egenbetalingen af tandplejeudgifter på 700 kr. til pensionister, der er berettiget til Helbredskort. Tilskuddet gives efter evt. fradrag af tilskud fra sygeforsikringen danmark og før evt. tilskud fra Helbredskort. Ligesom på øvrige områder er der fuld valgfrihed til at modtage ældretandplejetilbuddet på en af kommunens tandklinikker eller hos en privat tandplejeudbyder i EU-området. Ordningen er evalueret i 2008 og forudsættes efter omlægningen i 2011 at fortsætte på uændrede vilkår indtil videre. SundhedsHuset Ballerup Kommunes SundhedsHus åbnede i april 2011 og løser tværgående sundhedsfremme og forebyggelsesopgaver indenfor følgende områder: Borgerrettet forebyggelse Patientrettet forebyggelse (kronikerområdet) Sundhed for medarbejdere (Sund krop og job) Forebyggende hjemmebesøg SundhedsHusets formål er at medvirke til at opfylde de sundhedspolitiske mål og være en god og bæredygtig ramme, der kan skabe synergi og sammenhæng mellem sundhedsfremme og forebyggelsesydelserne og bidrage til en helhedsorienteret

8 indsats på sundhedsområdet på tværs af fagområder, og sektorer. SundhedsHuset spiller en væsentlig koordinerende og tværgående rolle internt i Ballerup Kommune, i forhold til eksterne aktører samt i det samarbejdende sundhedsvæsen sundhedstrekantanten mellem almen praksis, hospital og kommune. Målsætning I relation til Ballerup Kommunes Sundhedspolitik indgår SundhedsHuset som væsentlig aktør i forhold til at understøtte den enkeltes mulighed for at træffe de sunde valg. SundhedsHuset understøtter foreningers, frivilliges og andre aktørers sundhedsfremmearbejde såvel indenfor de fysiske rammer af SundhedsHuset som ude i lokalmiljøerne. Det udadrettede forebyggelsesarbejde vægtes højt og betragtes som en vigtig del af SundhedsHusets opgavevaretagelse. SundhedsHuset vil i samarbejde med forskellige aktører successivt igangsætte, etablere og videreudvikle en bred vifte af aktiviteter, f.eks. inden for kost, rygning, fysisk aktivitet, mental sundhed, trivsel, og rådgivning i forhold til livsstil. Sundheds-Huset i Ballerup Kommune er således alle borgeres SundhedsHus. Det gælder især de borgere, som det erfaringsmæssigt kan være svært at tiltrække til kommunens almene sundhedstilbud og projekter. Udviklingen af sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatserne i SundhedsHuset knytter sig tæt til den vedtagne sundhedspolitik og sundhedsprofilerne, der udarbejdes hvert fjerde år af Regionen. Indsatserne udmøntes under Folkesundhedsprogrammets temaer og indsatsområder, der løbende tilpasses udviklingstendenserne. I forhold til en sammenhængende indsats overfor kronikerne (beskrevet i diagnosespecifikke forløbsprogrammer) indgår SundhedsHuset i den kommunale opgavevaretagelse i samarbejde med relevante fagområder, hvilket understøttes af en effektiv elektronisk kommunikation såvel internt i Ballerup Kommune som eksternt til almen praksis og hospital. SundhedsHuset har et samlet løn- og driftsbudget på mio. kr. Heraf udgøres de mio. kr. til de Forebyggende hjemmebesøg. Status og indsats 2012 Fortsat udvikling af SundhedsHusets samarbejdsrelationer og tilbud vil være i fokus. Derudover vil implementering af den elektroniske kommunikation til forebyggelsestilbuddene samt udvikling af nye målrettede sundhedspædagogiske metoder være særlige indsatsområder. Tilbuddene vil udvikle sig i takt med revisionen af Folkesundhedsprogrammet og den skærpede prioritering af indsatsområder rettet mod mindskelse af den sociale ulighed i sundhed og strukturel forebyggelse. Eksempler på sundhedstilbud: Kost- og motionsvejledning Åben Rådgivning Rusmidler mv. Sundhedsplejens Åbent Hus Temaaftener, fyraftensmøder Rygestop Netværksgrupper for overvægtige Sygdomsspecifik og generel patientuddannelse Sundhedsformidlerkorps Sundhed på dit sprog

9 Facilitering af netværk mellem boligområderne Motion til døren Netværksgrupper varetaget af patientforeninger mv. BEVILLINGSOMRÅDE I efteråret 2011 igangsættes i tæt samarbejde med Træning & Aktivitet første hold Motion og Kost i dit SundhedsHus (tidligere Motion på Recept). Tilbuddet er målrettet borgere med Diabetes2, behandlingskrævende forhøjet blodtryk samt insulinresistens. Forløbsprogrammet for KOL-patienter igangsættes i 2012 i tæt samarbejde med Træning & Aktivitet, Visitationsafdelingen samt Pleje og Rehabilitering. I relation til implementering af forløbsprogrammerne påbegyndes den organisatoriske implementering af forløbsprogrammerne for KOL (rygerlunger) og diabetes 2. SundhedsHuset vil udvikle og gennemføre initiativer til mindskelse af den socialt betingede ulighed i sundhed herunder fastholde udviklingsindsatsen i boligområderne, således at sundheden og forebyggelsesarbejdet finder indpas, hvor folk lever og bor. Etablering af sundhedsformidlerkorpset af anden etnisk baggrund (Sundhed på dit sprog) er et godt eksempel på denne type indsats. Der er i 2011 arbejdet målrettet for en sikker integration af Sund Krop og Job i SundhedsHuset. I 2012 vil der blive sat yderligere fokus på udvikling af tilbud og indsatser målrettet særlige medarbejdergrupper fx områder med stor nedslidning, eller lignende. Forebyggende hjemmebesøg Ifølge loven skal ældre på 75 år og derover have tilbud om mindst et forebyggende hjemmebesøg årligt. Det er frivilligt for den ældre, om vedkommende ønsker at tage imod besøget. Undtaget fra målgruppen er borgere med ophold på plejecenter samt borgere, der i forvejen modtager både personlig og praktisk hjælp efter 83 i lov om social service. Målsætning At hjælpe den enkelte ældre til bedre at udnytte egne ressourcer og bevare funktionsniveauet længst muligt, således at den ældre styrkes til at forblive selvhjulpen og til at klare sig selv længst muligt. At opprioritere den forebyggende og sundhedsfremmende indsats over for ældre ved at skabe tryghed og trivsel samt yde råd og vejledning om aktiviteter og støttemuligheder. At problemer kan opfanges under besøget, og at det kan observeres, om der måtte være behov for bistand, som vil kunne afværge eller udskyde senere behov for offentlig hjælp. At give Kommunalbestyrelsen et bedre grundlag for på baggrund af de ældres informationer om behov, ønsker og lokale forhold at tilrettelægge bl.a. Kommunens tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Status og indsats 2012 Der tilbydes i henhold til lovgivningen ét årligt besøg til de borgere over 75 år, der er omfattet af tilbuddet. Desuden tilbydes der ud fra en konkret behovsvurdering et yderligere besøg til de særligt sårbare målgrupper, dvs.: 80+ årige Nyblevne enker/enkemænd Borgere med tegn på begyndende demens mv. Borgere med et svagt netværk

10 De forebyggende hjemmebesøg er organisatorisk placeret i SundhedsHuset og indgår som en væsentlig ressource i udviklingen af den samlede forebyggelsesindsats, især med fokus på sårbare grupper samt opsporing af kroniske lidelser (KOL, Diabetes mv.). Hjemmebesøgene udgør et naturligt forum for råd og vejledning om støttemuligheder og er medvirkende til, at de ældre kan udnytte deres egne ressourcer og bevare deres fysiske og psykiske funktionsniveau længst muligt. Sundhedsplejen Sundhedsplejeordningen i Ballerup Kommune er en del af Den kommunale Sundhedstjeneste med fagligt udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger herfor. Sundhedsplejeordningens målgrupper er: 1. Gravide og spæd- og småbørnsfamilier Tilbud til udsatte gravide gennem hjemmebesøg og/eller ved tværfagligt samarbejde i fødselssamarbejdet i Ballerup (FØB). 2. Familier med spæd- og småbørn Tilbud om hjemmebesøg til alle spæd- og småbørnsfamilier. Serviceniveauet består i tilbud om 5 hjemmebesøg i barnets Levemåned, samt ekstrabesøg ved behov. Der tilbydes endvidere et barselsbesøg på barnets levedøgn, hjemmebesøg til adopterede børn svarende til besøgsprofilen, behovsbesøg til børn der passes hjemme samt besøg til tilflyttede børn (0-6 år) af anden etnisk oprindelse ved ankomsten til kommunen fra et andet land. Der tilbydes mødregrupper med sundhedsplejerskedeltagelse til unge mødre (< 20 år) og til mødre > 20 år. Der tilbydes endvidere Åbent hus i SundhedsHuset samt på Måløv Bibliotek. Endvidere deltager sundhedsplejen i gruppeaktivitet for spædbørnsmødre på Familieværkstedet. Der tilbydes specialmødregrupper for kvinder med efterfødselsreaktioner. 3. Skolebørn Der tilbydes sundhedspædagogiske aktiviteter og/eller undersøgelser og samtaler til alle elever på folke- og privatskolerne og specialskolernes forskellige klassetrin, modtageklasser for flygtninge og indvandrere samt specialklasserne. De sundhedspædagogiske aktiviteter omhandler pubertetsundervisning, rygeforebyggelses undervisning samt rygestopkursus for de ældste elever i skolen. En ændring af Sundhedsloven i juni 2008 betyder, at sundhedsplejerskerne fra medio 2010 er blevet primær udfører af ind- og udskolingsundersøgelserne i Ballerup Kommune. Målsætning Sundhedsydelserne skal bidrage til at sikre børn og unge en sund opvækst og dermed gode forudsætninger for en sund voksentilværelse. Der skal således ydes en generel forebyggende indsats samt en specifik og målrettet indsats til børn og unge med særlige behov i 0-16 (18) års alderen. Sundhedsplejen er lønsumsstyret med 5 % overførselsadgang. I forbindelse med budgettilpasningerne for 2011 er der for Sundhedsplejen udarbejdet en demografimodel, der betyder en reduktion af Sundhedsplejens budget med 700 t. kr. fra

11 2011 og frem. Det samlede personale- og driftsbudget i 2011 udgør således 7,641 mio. kr., hvoraf personaleudgifter udgør størstedelen. Status og indsats 2011 Tværfagligt samarbejde/konsultative teams I 2010 er der udviklet en ny grundstruktur for det tværfaglige samarbejde i Ballerup Kommune. Sundhedsplejen deltager i det tværfaglige samarbejde om forebyggende indsatser og inklusion på skoler, i BFO er, klubber og daginstitutioner, med deltagelse i konsultative teams Derudover vil samarbejdsrelationerne mellem Sundhedsplejen og øvrige relevante aktører omkring indsatser rettet mod børn og unge blive udbygget i Bl.a. drages nytte af mulighederne for at samle mødregrupper og afholde behovs besøg i SundhedsHusets rammer og dermed skabe en umiddelbar kobling til relevante sundhedsfremmende tilbud. Konsulentbistand Sundhedsplejen tilbyder konsulentbistand/rådgivning til alle dagtilbud og skoler. Tilbuddet gives fire gange årligt til institutioner med spæd- og småbørn og to gange årligt til institutioner med skolebørn indtil 3. klasse. Sundhedsplejen varetager desuden kommunens tilsynsforpligtelse med hygiejne i daginstitutionerne. Projektdeltagelse Pga. Sundhedsplejens nedjusterede budget for 2011 vil Sundhedsplejen gennem et projekt Fremtidens Sundhedspleje, som er igangsat august 2010, arbejde med at fokusere på kerneopgaverne og samtidig finde nye måder at arbejde på. Elektronisk fagjournal Fra 1. januar 2010 overgik Sundhedsplejen til en elektronisk fagjournal med henblik på at kvalitetssikre og optimere arbejdsgange, herunder elektronisk indberetning. Dette understøtter endvidere, at datavaliditeten til den kliniske database Børns sundhed forbedres. Kommunallægeordningen Kommunallægeordningen er etableret jf. lov om forebyggende sundhedsordninger for børn og unge, lov om aktiv socialpolitik, lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om social pension, lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel og lov om arbejdsmiljø mv. Målsætning Sikre at der er relevant opdateret lægefaglig/socialmedicinsk viden til rådighed for administrationen. Status og indsats 2012 Kommunallægeordningen sikrer sin målsætning gennem: At varetage konsulentfunktioner ift. sundhedsplejen, herunder udføre lægeundersøgelse af udvalgte børn. At yde lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning/vejledning i kommunens sager angående enkeltsager. At yde lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning/vejledning i mere generelle sager med socialmedicinsk indhold. At deltage i tværfagligt samarbejde omkring enkeltsager og i mere generelle spørgsmål med lægefaglig/socialmedicinsk rådgivning.

12 At medvirke til, at der er et optimalt samarbejde og samordning med de lokale praktiserende læger/speciallæger samt de regionale sygehuse til at fremme af kommunens overordnede formål og konkrete sagsbehandling. I medfør af ændring af Sundhedsloven 121, stk. 2 om kommunal valgfrihed mellem læge- eller sundhedsplejerskeundersøgelse ved ind- og udskoling blev det besluttet, at Sundhedsplejen fra medio 2010 er primær udfører af ind- og udskolingsundersøgelserne i Ballerup Kommune. Hjælpemiddelteamet Hjælpemiddelteamets opgaver er lovbundne, jf. servicelovens 10, 112, 113, 114, 115 og 116. Arbejdsområdet reguleres af cirkulærer og vejledninger fra Socialministeriet og Indenrigsministeriet samt afgørelser fra Statsforvaltningen Hovedstaden og principafgørelser fra Ankestyrelsen. I oktober 2010 ændredes lovgivningen således, at det ved bevilling af hjælpemidler efter Servicelovens 112 blev muligt for borgerne at benytte sig af frit valg af leverandør og efter 116 at benytte sig af frit valg af håndværker og materialer. Udover bevillinger efter Serviceloven bevilges visse typer hjælpemidler som arbejdsredskaber til Hjemmeplejen efter Arbejdsmiljøloven og tryksårsforebyggende hjælpemidler bevilges efter Sundhedsloven. Ved bevilling efter disse love har borgeren ikke mulighed for frit valg. Hjælpemiddelteamets kerneopgaver varetages af fire grupperinger af medarbejdere med fælles ledelse: De administrative sagsbehandlere varetager sagsbehandling og myndighedsafgørelser ud fra en individuel og konkret vurdering vedr. kropsbårne hjælpemidler/ydelser herunder høreapparater og høretekniske hjælpemidler. Behovet for og berettigelsen til ydelsen vurderes ud fra lægefaglige udtalelser. Herudover varetages økonomisk vejledning af borgeren samt administrative og beregningsmæssige opgaver ved bevilling af støtte til køb af bil. Endelig borgerbetjening, når de møder personligt i åbningstiden. Desuden bevilges MOVIA handicapkørsel samt som noget nyt fra december 2010 bevilling af post til dør på baggrund af ændret postlov fra 1. januar 2011 og 1. januar Ergoterapeuterne varetager sagsbehandling og myndighedsafgørelser vedr. tekniske hjælpemidler (herunder genbrug), forbrugsgoder, biler og boligindretning ud fra en konkret og individuelt vurdering, oftest foretaget efter hjemmebesøg hos borgeren og ud fra en terapeutfaglig vurdering, men i samarbejde med borgeren. Herudover vejledes og udlånes hjælpemidler, som anvendes som arbejdsredskaber for Hjemmeplejens personale i forbindelse med arbejdspladsvurdering (APV) i borgerens hjem. Området er i stærk udvikling som følge af den tidlige udskrivning fra hospitalerne efter kommunalreformen. Depotmedarbejderne varetager udkørsel og hjemtagning af genbrugshjælpemidler, reparation, rengøring og klargøring samt specialtilpasning af hjælpemidler. Ofte foregår arbejdet i borgerens eget hjem eller i depotet i et tæt samarbejde med ergoterapeuterne. Endvidere overvågning mv. af lagerbeholdning og udlån. Bilstøttenævnet varetager selve myndighedsafgørelsen vedr. bevilling af støtte til bil mv. I nævnets møder deltager en af kommunens lægekonsulenter til vurdering af ansøgernes helbredsmæssige forhold.

13 Målsætning Bevilling af hjælpemidler, forbrugsgoder, biler og boligindretning skal sikre, at personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan føre en så normal og selvstændig tilværelse som muligt med mulighed for at deltage aktivt i samfundslivet og i størst muligt omfang være uafhængig af andres hjælp i dagligdagen. Det er dog en forudsætning for bevilling, at funktionsnedsættelsen er indgribende i den daglige tilværelse i væsentlig grad. Målgruppen omfatter alle med folkeregisteradresse i Ballerup Kommune, som har en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne som følge af medfødt eller senere opstået handicap, sygdom eller ulykkeskader, der gør et hjælpemiddel nødvendigt. Målgruppen dækker alle aldersgrupper fra 0 år og uanset økonomiske forhold. Hjælpemiddelteamet medvirker til løsning af Hjemmeplejens arbejdsmiljømæssige problemer, når borgerens hjem bliver en arbejdsplads, og hjælpemidlet bliver et arbejdsredskab også selvom borgeren har valgt anden leverandør end Ballerup kommune. Målsætningen opnås ved at sikre: En individuel, konkret og fleksibel sagsbehandling med ensartet bevillingsniveau overalt i kommunen og ud fra et helhedssyn på den enkeltes situation og de lovmæssige forskrifter. At loven forvaltes, således at borgeren i videst mulig omfang inddrages kombineret med effektiv udnyttelse af de afsatte midler. Hjemmeplejens arbejdsmiljø sikres ved at bevilge relevante arbejdsredskaber samt instruktion i brugen af disse. Et tæt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde for at sikre kvalitet og kontinuitet i vurderingen af borgerens behov for hjælp, uanset om der skal sættes ind med træning, praktisk hjælp eller hjælpemidler/forbrugsgoder, biler og boligindretning som følge af et væsentligt og varigt nedsat funktionsniveau Hjælpemiddelteamet er lønsumsstyret med overførselsadgang og har fra 2008 været på dialogbaseret aftale. Det samlede personale- og driftsbudget udgør i mio. kr. Status og indsats 2012 Hjælpemiddelteamets arbejdsområder er vokset betragteligt siden kommunalreformen. I 2008 kom MOVIA Handicapkørsel til. På grund af ændret lovgivning kom nye opgaver til i 2010: fri valg af leverandør på hjælpemidler, håndværker og materialer, hjemtagelse af handleforpligtelsen for borgere anbragt i botilbud i andre kommuner samt post til dør. I 2012 vil der fortsat være fokus på udvikling af området herunder snitfladerne mellem kommunen og sygehusene samt kommunen og regionens kommunikationscentre. Fokus på optimering og effektivisering Der vil være fokus på optimering og effektivisering inden for en række områder, herunder forebyggelse af tryksår med inddragelse af hjemmeplejens sårsygeplejersker, hjælpemidler til overvægtige borgere, arbejdsredskaber vedr. plejekrævende borgere, ensartet og metodisk bevillingspraksis, opfølgning på bevilgede hjælpemidler. Desuden er opmærksomheden fortsat rettet mod at nedsætte ventetiden på sagsbehandling på ansøgninger, som ikke vurderes at være akutte.

14 Løbende innovation Hjælpemiddelteamet fortsætter - som altid - med at undersøge, om vore kerneydelser kan løses på en anden måde til gavn for borgerne, og så vi kan tage højde for den pressede økonomiske situation, kommunen befinder sig i. En udfordring, da borgerne udskrives meget hurtigt efter hospitalsindlæggelse, og befolkningsgruppen over 80 år øges væsentligt. Endelig har Hjælpemiddelteamet også fremover fokus på det stærkt stigende udgifter til høreapparater, hørepædagogisk vejledning og høretekniske hjælpemidler. Indsatsen blev i 2011 skærpet og fortsætter i Der arbejdes på en total ændring af samarbejdet med KommunikationsCentret Region Hovedstaten (KC-RH), så visitationen til KC-RH foretages af Hjælpemiddelteamet i stedet for, at borgeren kan henvende sig direkte til et af regionens kommunikationscentre. Borgerne kan måske synes, at det er en serviceforringelse, men ændringen er nødvendig, hvis kommunen skal have konkret indflydelse på ydelserne. Tværfaglig rehabilitering for ældre med funktionsnedsættelse I 2012 forventes det, at den tværfaglige indsats i samarbejde mellem Træning & Aktivitet, Hjemmeplejen, Visitationen og Hjælpemiddelteamet sættes i værk, så hjælpen til borgeren først og fremmest tager afsæt i borgerens egne ressourcer som hjælp til selvhjælp og mindre på blot at yde hjælp. Projektet har endnu ikke fået navn. Hjælpemiddelkoordinering efter udskrivning af svage ældre fra sygehusene Opgave er siden kommunalreformen vokset ganske betydeligt. Hjælpemiddelteamet har i en forsøgsperiode - omlagt og optimeret indsatsen og ressourcerne i forbindelse med udskrivning af borgere med nedsat funktionsevne. Forsøget blev afsluttet med udgangen af 2010, og funktionen som Hjælpemiddelkoordinator blev gjort permanent på baggrund af en ekstern evaluering foretaget af medarbejder fra S&F stab. Nye samarbejdsformer ved specialopgaver Ballerup Kommune er via rammeaftaler mellem Region Hovedstaden og kommunerne i regionen bundet til aftaler med regionale leverandører, som har den fornødne specialviden på områder, hvor Hjælpemiddelteamet ikke selv råder over tilstrækkelig specialviden. Leverandørerne yder rådgivning, vejledning og afprøvning af egnede hjælpemidler samt instruktion og undervisning i brugen. Området har siden kommunalreformen været meget svært at styre økonomisk, derfor har Hjælpemiddelteamet foreslået, at visitationsmodellen vedr. hjælpemidler inkl. høreapparater og hørepædagogisk vejledning opsiges og tages ud af rammeaftalen med henblik på at indgå helt nye samarbejdsformer tilpasset den enkelte kommune. Hjælpemiddelteamet har stadig brug for KC-RHs ekspertise, men ønsker i stedet for at have en fast tilknyttet konsulent på timeløn frem for at betale for udredninger og ydelser (ydelsespakker). Ballerup Kommune indgik samarbejdsaftale for 2010 med Rødovre Kommune om specialrådgivning fx vedr. siddestillingsanalyse og afprøvning af specialkørestole, efter at Hjælpemiddelcentralen blev nedlagt. Ordningen fortsætter foreløbig i Nedlægges specialrådgivningen vil det betyde, at Hjælpemiddelteamet skal sørge for at uddanne terapeuter til varetagelse af disse specialopgaver. Arbejdsgruppe vedr. udlån af midlertidige hjælpemidler og samarbejde med Herlev Hospital Den kommunale og regionale arbejdsgruppe fortsætter sit arbejde med Snitfladekataloget vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber (tidligere CASE-kataloget), som præciserer, hvor forpligtelsen til udlån af hjælpemidler og behandlingsredskaber ligger. Snitfladekataloget revideres og udbygges efter behov. Lederen af Hjæl-

15 pemiddelteamet sidder i Hjælpemiddelforum under samordningsudvalget mellem Herlev Hospital og klyngekommunerne. Flytning og ændring af Hjælpemiddelteamets status I første halvår af 2011 flyttede Hjælpemiddelteamet til lokaler i SundhedsHuset, og samtidig blev vi en decentral institution efter altid at have været central. Som følge af udflytningen fra Rådhuset, stilles der ændrede krav til samarbejdet med de mange centrale afdelinger, som teamet er afhængige af. Som følge af teamets ændring til decentral institution har vi en udfordring i at få klarlagt og tilført det nødvendige driftsbudget vil være præget af, at der sandsynligvis skal findes nye lokaler til Hjælpemiddeldepotet, efter at Materielgården er blevet tømt for aktiviteter. Effekt af lovændringer I oktober 2010 vedtog Folketinget frit valg på hjælpemidler efter 112 og frit valg af håndværkere og materialer i forbindelse med boligindretning efter 116 samt ændringer af 114 (støtte til køb af bil) blev året, der kan give en indikation af, hvilken indflydelse disse lovændringer får for udgifterne på området. Det har været Hjælpemiddelteamets mål, at kommunens valg også skulle være borgernes. På hjælpemiddelområdet har vi kun haft et enkelt ønske om frit valg og på boligindretningsområdet et par stykker. Efter ændring af Retssikkerhedslovens 9 ultimo 2010 har Ballerup Kommune hjemtaget handleforpligtelsen på en del borgere, hvilket har medført, at Hjælpemiddelteamet er blevet både handle- og betalingskommune for en række borgere, som bor i botilbud i andre kommuner. Selvom andre kommuner også har hjemtaget nogle borgere, som bor i botilbud i Ballerup Kommune (fortrinsvis Rødbo) har det betydet, at Hjælpemiddelteamet bruger mere tid til kørsel, end vi gjorde før ændringen. Udfordringsretten På opfordring søgte og fik Hjælpemiddelteamet fra sommeren 2010 dispensation fra Socialministeriet til at se bort fra reglen om, at bevilling af støtte til køb af bil gives til den billigst egnede bil. Borgeren kunne i stedet udnytte hele lånerammen på max kr. Forsøgsperioden slutter med udgangen af 2011, hvorefter fordele, ulemper, konsekvenser og økonomi skal beskrives og afleveres til ministeriet. Umiddelbart er sagsbehandlingstiden blevet væsentligt kortere vedr. de sager, der har været omfattet af dispensationsordningen. Hvilke konsekvenser ordningen i øvrigt har haft må afvente afrapporteringen, som forventes at foreligge omkring april Brydehuset Brydehuset er et helhedsorienteret tilbud til stof- og alkoholmisbrugere. Centeret løser opgaver inden for råd og vejledning, visitation, social opfølgning, støttekontaktperson til særligt udsatte borgere, ambulant behandling og efterbehandling til alle borgere med misbrugsproblematikker uanset alder. Det ambulante behandlingstilbud omfatter gruppeterapeutiske og individuelle samtaleforløb, netværksskabende aktiviteter, motion, akupunktur, kost- og præventionsvejledning. Det generelle behandlingstilbud omfatter substitutionsmedicin, ligesom der er mulighed for helbredssamtaler, sårpleje og vaccinationsprogrammer. Centeret har desuden et samtaletilbud til pårørende samt et botilbud til stoffrie/ædru brugere i efterbehandling.

16 Centeret har tilknyttet ca. 200 brugere fordelt på i gennemsnit 35 unge fra år i behandling for hash- og blandingsmisbrug, 25 brugere fra andre kommuner, 50 Ballerup-borgere i alkoholbehandling og 90 voksne i stofbehandling. Brydehuset har desuden et formaliseret samarbejde med Herlev Kommunes misbrugscenter i forhold til levering af sundhedsfaglige ydelser i form af læge- og sygeplejetimer udført i Kagshuset. Målsætning Der skal være nem og hurtig adgang til råd og vejledning samt behandling for borgere med misbrugsproblemer. Brydehuset skal være et helhedsorienteret tilbud, som afspejler udviklingen og efterspørgslen inden for misbrugsbehandlingsområdet. Behandlingen skal tage afsæt i den enkelte brugers personlige ressourcer og ønsker. Behandlingen skal både omfatte gruppeterapeutiske og individuelle tilbud, ligesom fokus på generelle sundhedsfremmende aktiviteter er et naturlig element i behandlingen. Brydehuset skal yde kvalificeret rådgivning og vejledning til pårørende og fagpersoner i kontakt med misbrugere. Brydehuset er lønsumsstyret med 5 % overførselsadgang, jf. det dialogbaserede aftalesystem. Det samlede personale- og driftsbudget er i 2012 på 13,9 mio. kr. omhandler i 2011 Brydehuset inklusive de kommunale drikkeværesteder; Stien i Skovlunde, Skoven i Grantoften, Firkanten på Rolighedsvej og Vængerne i Ballerup Midt. Status og indsats 2012 Status Over de sidste år har Brydehuset gennemgået en omorganisering fra en flad, fælles opgaveløsning til en specialiseret teamstruktur. Opdelingen understøtter og kvalificerer husets behandlingsprincipper og giver en god udnyttelse af kernekompetencerne. Omstruktureringen har desuden vist sig nødvendig, idet Brydehuset kontinuerligt oplever en øget tilgang af borgere, som søger behandling. Primært indenfor alkoholbehandling og behandling for hash, amfetamin og kokain, hvor der samlet set ses en stigning på ca. 50 borgere i forhold til året før en stigning på omkring 30 %. Indsats Forankringen af den nye struktur har blandt andet medført, at husets metoder nu er beskrevet i programmer, som i høj grad gør det muligt at evaluere på kvalitet og målsætning for behandlingen. Aktuelt er der fokus på at udvikle et tilsvarende efterbehandlingsprogram, som skal medvirke til mindske tilbagefaldsandelen. I 2012 skal der fortsat arbejdes med at afprøve og tilpasse det samlede programkoncept. En anden side af Brydehusets arbejde handler om kommunens mest udsatte borgere. Brydehuset yder fortsat medicinske behandling samt støtte og omsorg for denne meget belastede del af misbrugerne. For denne gruppe gælder at den samlede sociale og sundhedsfaglige behandling har forlænget levetiden. Det giver nogle nye udfordringer for kommunen i forhold til at forholde sig til, hvilke andre særlige indsatser, der skal etableres. Typisk er disse brugere tidligt ældet og medtaget på krop og sjæl af et liv i marginal position, og det giver både boligområder, hospitalssystemer og hjemmepleje og plejecentre i mange vanskelige

17 udfordringer. Det kommende år skal blandt andet bruges til at omsætte Brydehusets viden om denne del af kommunens borgere til at inspirere til formulering af en strategi på udsatte-området. Præventionsprojekt for udsatte kvinder I 2010 blev der ansøgt om og bevilliget et præventionsprojekt for udsatte kvinder. Det betyder, at denne gruppe af kvinder også i 2012 tilbydes sundhedssamtaler med fokus på prævention, udredning og gynækologisk undersøgelse samt gratis prævention. Alkoholforebyggelse i kommunerne Projekt Alkoholforebyggelse i kommunerne afsluttes med udgangen af Projektets alkoholkoordinator arbejder i dette år med at realisere handleplaner og politikker. Herunder ligger en konkret opgave på skoleområdet, hvor alkoholkoordinator og centerleder i fællesskab tilbyder samtlige folkeskolers skolebestyrelse og ledelse at facilitere udarbejdelse af lokal alkoholpolitik. Desuden tilbydes en række halve temadage om alkohol. Temadagene er målrettet alle fagpersoner i Herlev og Ballerup kommuner, som har direkte borgerkontakt, og som ønsker mere viden om området. Forventet øget efterspørgsel på ambulant alkoholbehandling På alkoholområdet forventes efterspørgslen på ambulant behandling at stige betragteligt. Dels vil handleplanerne i det tværkommunale projekt Alkoholforebyggelse i kommunerne på flere fronter synliggøre de kommunale rådgivnings- og behandlingsmuligheder. SundhedsHuset danner rammen om anonym rådgivning til misbrugere og deres pårørende. Sundhed på drikkeværestederne I 2012 vil indsatsen i Brydehusets interne projekt Sundhed på drikkeværestederne blive styrket. Projektets formål er, med udgangspunkt i en tættere relation til brugerne, at opnå en større viden om deres status, livssituation og eventuelle behov for særlig indsats. Pr. 1. december 2010 blev der ansat en socialsygeplejerske, som bl.a. skal afdække behovet for brobygning til det sociale og sundhedsfaglige system, samt guide brugerne af drikkeværestederne til de relevante tilbud. Erfaringsudveksling via Edge City-samarbejdet Endelig er der skabt kontakt til behandlingssystemet i Getafe gennem Edge Citysamarbejdet. Det spanske behandlingssystem har blandt andet arbejdet med akkreditering af misbrugsområdet, herunder udredt dokumentationsbehov og faglige kompetencer hos personalet. Brydehuset vil undersøge mulighederne for at udveksle erfaringer til gavn for en fortsat udvikling af misbrugsbehandlingsområderne. Vederlagsfri fysioterapi Vederlagsfri fysioterapi skal sikre personer med en kronisk tilstand den nødvendige vedligeholdelsestræning uden omkostninger for borgeren. Loven omfatter de personer, som opfylder en række nærmere fastsatte diagnose- og handicapmæssige kriterier. Vederlagsfri fysioterapi tildeles efter lægehenvisning. Der er indført frit valg, så borgere kan vælge mellem at få deres tilbud hos en privatpraktiserende fysioterapeut, eller de kan henvende sig til bopælskommunen for at høre, om kommunen har et tilbud. Træning & Aktivitet udbyder dette for Ballerup Kommune. Udgifterne til vederlagsfri fysioterapi er steget betydeligt, siden kommunerne overtog finansieringen heraf i Det er et vanskeligt styrbart område, da det er de praktiserende læger, som henviser til tilbuddet, og den udøvende fysioterapeut, som selvstændigt tilrettelægger omfanget af ydelser.

18 Der har i 2011 været gennemført dialog med de lokale fysioterapiklinikker og de praktiserende læger med henblik på at sikre, at det er de rette borgere, der modtager ydelserne. Der vil blive fulgt op på dette arbejde i Sundhedspolitiske initiativer Sundhedspolitiske initiativer er en politisk prioriteringspulje, der har til hensigt at understøtte konkrete sundhedspolitiske indsatser, herunder særligt indsatser med fokus på mindskelse af ulighed i sundhed. Det sker dels gennem målrettede sundhedsfremmende initiativer, bl.a. i boligområderne, dels gennem tilrettelæggelse af de brede sundhedsfremmende initiativer, så de også bidrager til mindskelse af ulighed i sundhed.

Tabel 1: Budget 2011-14 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Tabel 1: Budget 2011-14 Ramme 55.05 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet BEVILLINGSOMRÅDE 55.05 Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Sundheds- og forebyggelsesudvalget Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Rammen indeholder Kommunens sundhedsmæssige

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 55.05 Sundhed og Forebyggelse 55.10 Tilbud til voksne med særlige behov MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundheds- og tandpleje er der i budget 2019 afsat 32,2 mio. kr.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundheds- og tandpleje er der i budget 2019 afsat 32,2 mio. kr. Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje er der i afsat 32,2 mio. kr. Dertil skal tillægges pris-

Læs mere

Politisk aftale for 2014 og udviklingsstrategi for sundhedsområdet.

Politisk aftale for 2014 og udviklingsstrategi for sundhedsområdet. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Udvalg Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Rammen indeholder kommunens sundhedsmæssige og forebyggende

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2019 afsat 306,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse er der i afsat 306,6 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering Udvalg REGNSKAB 2014 Social- og Sundhedsudvalg 50.56. Sundhed og Forebyggelse Udvalgets sammenfatning og vurdering Det samlede regnskabsresultat for bevillingsområdet viser et en nettoudgift på 292,6 mio.

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.31 Sundheds- og tandpleje viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 32,9 mio.

Læs mere

Herudover giver 233 i sundhedsloven adgang til at etablere tandplejeforsøg - eksempelvis kommunal ældretandpleje til ældre, når de fylder 67 år.

Herudover giver 233 i sundhedsloven adgang til at etablere tandplejeforsøg - eksempelvis kommunal ældretandpleje til ældre, når de fylder 67 år. Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Sundheds- og forebyggelsesudvalget Bevillingsområde 55.05 Sundhed og Forebyggelse Afgrænsning af bevillingsområdet Rammen indeholder Kommunens sundhedsmæssige og forebyggende

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Notat. Parametrene er følgende;

Notat. Parametrene er følgende; SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. september 2013 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Sagsnr: 2013-7437 Dok.nr: 2013-160766 Notat Baggrund: Med afsæt i den samlede

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse

1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Udvalg SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Bevillingsområde SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. Beskrivelse af opgaver indenfor sundhed og forebyggelse Bevillingen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

Rubrik. RuOmsorgstandpleje. urub Kvalitetsstandard. Godkendt af byrådet

Rubrik. RuOmsorgstandpleje. urub Kvalitetsstandard. Godkendt af byrådet Rubrik RuOmsorgstandpleje urub Kvalitetsstandard Godkendt af byrådet 20. marts 2013 Omsorgstandpleje 1. Overordnede rammer 1. Formål Formålet med omsorgstandpleje er - gennem opsøgende, regelmæssige undersøgelser,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Servicelovens 79a Lovgrundlag Formål 79 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007)

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) Den kommunale sundhedstjeneste (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) 1 Generelt om området: Sundhedstjenesten arbejder efter sundhedsloven Lov nr. 546 af 24. juni 2005.09.22: Kapitel

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 2. august 2019 Sundhed og HRCenter for Politik, Sundhed og Personale Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2

Læs mere

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT

Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på NOTAT Styrket sammenhæng mellem de midlertidige pladser på Svendebjerghave og Genoptræningen NOTAT Sammenhængende indsatser i Center for Sundhed og Ældre Center for Sundhed og Ældre har et ønske om, at indsatser

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG...

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Hjælpemidler og Forbrugsgoder Træningsredskaber samt midlertidige hjælpemidler Lov om Social Service 112 Hjælpemidler, Lov

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for SUNDHED TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for SUNDHED VISION Vordingborg Kommune er storbyens sunde og smukke forhave Vordingborg Kommunes sundhedsområde spiller en central rolle i realiseringen af

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

Sundheds- og forebyggelsesudvalget: Sundhed og forebyggelse

Sundheds- og forebyggelsesudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under udvalget Udvalget varetager opgaver inden for følgende områder: træning tandpleje sundhedspleje sundhedsfremme og forebyggelse Virksomheder/ institutioner under Sundheds- og Forebyggelsesudvalget:

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018.

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018. NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation september 2018 Indhold Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet...3

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning

Kvalitetsstandarder for genoptræning Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Sundhedsafdelingen Kvalitetsstandarder for genoptræning November 2006 Indledning Fra 2007 er genoptræning efter sygehusophold en opgave som Gladsaxe Kommune

Læs mere

Serviceniveau. for Voksen / Handicap

Serviceniveau. for Voksen / Handicap Serviceniveau for Voksen / Handicap Ældre- og Handicapforvaltningen 2012 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 PRINCIPPER FOR INDSATSEN... 3 STØTTE TIL MESTRING AF EGET LIV 3 EN SAMMENHÆNGENDE

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget, den 6. januar 2014 Administrativt revideret februar 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 10. november 2016 Tlf. dir.: 44771846 E-mail: abe3@balk.dk Kontakt: Anne Ganner Bech Status for implementering af Sundhedsplanen 2015-2017 BØRN Nr. Indsatsområde

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed

10 Social Service/Serviceudgifter Myndighed Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 7.635 00 Serviceudgifter -3.286 55 Den centrale refusionsordning -576 66 Aktivitetsbestemt medfinansiering 11.498 10 Social Service/

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2018 afsat 305,6 mio. kr.

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Sundhed og forebyggelse er der i budget 2018 afsat 305,6 mio. kr. Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse er der i afsat 305,6 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140

KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140 KVALITETSSTANDARD Genoptræning efter udskrivning fra sygehus Sundhedsloven 140 LOVGRUNDLAG 140. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter 0

10 Social Service/Serviceudgifter 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Udvalg: Social- og sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Social- og sundhedsudvalget 0 Finansieret til/fra andre udvalg 0 55 Social Service/ Den centrale refusionsordning

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2019

Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning.

Ydelsen kan sammensættes af flere tilbud: Individuel træning Holdtræning Instruktion til selvtræning Hjemmetræning Specialiseret genoptræning. Genoptræning efter udskrivning fra hospital efter Sundhedsloven Hvad er ydelsens 140 i Sundhedsloven samt Vejledning om træning i lovgrundlag? kommuner og regioner. Kommunen tilbyder genoptræning efter

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2015

Serviceprofil for Tandplejen 2015 Serviceprofil for Tandplejen 2015 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende sparring og rådgivning

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 1. Indledning Med kommunalreformen er kommunerne blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi,

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation Juni 2018 Indhold Ledelsesinformation Juni 2018...1 Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

Vision for Fælles Sundhedshuse

Vision for Fælles Sundhedshuse 21. februar 2014 Vision for Fælles Sundhedshuse Indledning Hovedstadsregionen skal være på forkant med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen med borgeren og patienten i centrum og med fokus på kvalitet og

Læs mere

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder.

7. SUNDHED. 7.1 Aktiviteter. Kapitel 7: Politikområde Sundhed. Halsnæs Kommune Budget Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. 7. SUNDHED 7.1 Aktiviteter Politikområdet sundhed er opdelt i 5 aktivitetsområder. Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Sundhedsservice Sundhedsservice 2 Træning og Aktivitet Sundhedsuddannelserne for Social-

Læs mere

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a

Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a Kvalitetsstandard 2017 Forebyggende hjemmebesøg efter Servicelovens 79a 1 Indhold Forord... 3 Formålet... 3 Generelt om forebyggende hjemmebesøg... 3 Lovgivning... 4 Klageadgang... 4 Ydelsesbeskrivelse...

Læs mere

Omsorgstandpleje. Kvalitetsstandard. Sundhedsloven 131. Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget den 10. august 2010

Omsorgstandpleje. Kvalitetsstandard. Sundhedsloven 131. Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget den 10. august 2010 Omsorgstandpleje Sundhedsloven 131 Kvalitetsstandard Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget den 10. august 2010 Sønderborg Kommune, Sundhed og Handicap Omsorgstandpleje 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104

KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 KVALITETSSTANDARD AKTIVITETS- OG SAMVÆRS- TILBUD LOV OM SOCIAL SERVICE 104 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne

Borger & Arbejdsmarked: Støtte til bil til familier og voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Hjælpemidler og Forbrugsgoder Midlertidige eller varige hjælpemidler Lov om Social Service 112 Hjælpemidler Lov om Social Service 113 Forbrugsgoder

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog: Formål og opgaver: Børneteamet i Center Sundhed har en forebyggende og sundhedsfremmende opmærksomhed på børn med særlige

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget opfølgning pr. 31. marts Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 10 Social Service/Serviceudgifter 55 Social

Læs mere

BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE. Rammerne. Dato 25.09.2009

BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE. Rammerne. Dato 25.09.2009 BILAG 1 ANALYSE VEDR. ETABLERING AF SUNDHEDSCENTER I NORDFYNS KOMMUNE Dato 25.09.2009 Rammerne Sundhedslov: I forbindelse med kommunesammenlægningen overtog kommunerne ansvaret for sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2017 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -6.765 Egentlige tillægsbevillinger -7.365 Finansieret til/fra andre udvalg 600 10 Social Service/Serviceudgifter

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.4 - side 1 4 Sundhedsområdet SUNDHEDSUDGIFTER M.V. (62) 4.62.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 002 Stationær somatik 003 Ambulant somatik

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal

Modelprojekter for nye samarbejdsformer 4. kvartal 2016 sep-16 i udvalgte samordningsudvalg/kommuner fra 1. kvartal For perioden frem til og med 2. kvartal 2018 Hvilke indsatser forventes at lande hvornår i DAS og Samordningsudvalgene - Sundhedsn 2015-2018 Opdateret 07.09.2017 Indsats 6 Nye samarbejdsformer Udvælge

Læs mere

Gentofte Kommune 2015

Gentofte Kommune 2015 Kvalitetsstandard Rehabilitering, genoptræning samt forebyggende og vedligeholdende træning i Tranehavens regi Gentofte Kommune 2015 Godkendt på Socialudvalgets møde den 8. januar 2015 0 1. INDLEDNING...

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Hjælpemidler og forbrugsgoder Indhold 1.0 Formål... 2 1.1 Formålet med hjælpemidler og forbrugsgoder... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvilket behov dækker

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter Social Service/Overførselsudgifter 0

10 Social Service/Serviceudgifter Social Service/Overførselsudgifter 0 opfølgning pr. 30. september Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 689 Finansieret til/fra andre udvalg 689 10.1 10 Social Service/Serviceudgifter -23 Finansieret fra/til

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 1 Projektets titel Forløbskoordinering for patienter med KOL og type 2 diabetes og hjertekarsygdom. 2 Projektets baggrund Patienter med kronisk sygdom, herunder KOL, diabetes 2 og hjertekar patienter er

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik

Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik Gladsaxe Kommunes Rusmiddelpolitik 2012-2015 J. nr. 16.20.00P22 1 Forord Alkohol- og stofmisbrug har store menneskelige omkostninger for den enkelte borger med et misbrug og for dennes pårørende. Et alkohol-

Læs mere

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a

KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a KVALITETSSTANDARD Rehabiliteringsforløb Servicelovens 83a LOVGRUNDLAG FORMÅL 83 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne,

Læs mere

Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109

Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109 Kvalitetsstandarden for kvindekrisecentre efter Lov om Social Service 109 Introduktion Greve Kommune kan henvise samt laver opfølgning i forhold til kvinder, der opholder sig på krisecentre efter Lov om

Læs mere

Kvalitetsstandarder træning Center Sundhed, Kultur og Fritid

Kvalitetsstandarder træning Center Sundhed, Kultur og Fritid Kvalitetsstandarder træning 2019 Center Sundhed, Kultur og Fritid Genoptræning efter sygehusindlæggelse Kriterier Alle borgere i Rebild kommune, der på tidspunktet for udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune

Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune NOTAT 9. oktober 2018 Sundhedssekretariatet Bilag1: Koncept for forebyggende hjemmebesøg i Frederikssund Kommune Indhold Indledning...2 Nyt koncept for forebyggende hjemmebesøg...2 Individuelle hjemmebesøg...3

Læs mere

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 52

Læs mere

10 Social Service/Serviceudgifter 0

10 Social Service/Serviceudgifter 0 Budgetopfølgning pr. 30. september 2017 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 0 Finansieret til/fra andre udvalg 0 55 Social Service/ Den centrale refusionsordning 0 Generelt

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a

KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG. LOV OM SOCIAL SERVICE 79a KVALITETSSTANDARD FOR FOREBYGGENDE HJEMMEBESØG LOV OM SOCIAL SERVICE 79a BRØNDBY KOMMUNE Januar 2018 Side 1 af 6 Indledning Af Bekendtgørelse nr. 304 af 20. marts 2016 fremgår, at kommunalbestyrelsen mindst

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Målgruppe... 3 4. Adgang til alkoholbehandling... 3 5. Formål med behandlingen... 4 6.

1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Målgruppe... 3 4. Adgang til alkoholbehandling... 3 5. Formål med behandlingen... 4 6. 1 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Målgruppe... 3 4. Adgang til alkoholbehandling... 3 5. Formål med behandlingen... 4 6. Behandlingsydelser... 4 7. Dokumentation... 6 8. Behandlingsgaranti...

Læs mere

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107

Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Kvalitetsstandarden for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 Introduktion Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107. Kvalitetsstandarden for

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2017 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Ældre og Sundhed

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under området Udvalget varetager opgaver inden for: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning og vedligeholdende træning Vederlagsfri fysioterapi hos privatpraktiserende fysioterapeut Sundhedsfremme

Læs mere

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Godkendt i Byrådet den 24. marts 2015. Indledning. Kommunalbestyrelsen skal, ifølge Lov om Social Service 1, mindst én gang om året udarbejde

Læs mere