NAP nyt Bruxelles. Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. OLT Forum. OLT begivenheder. Fiskeri sager. Grønland, EU og Arktis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NAP nyt Bruxelles. Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. OLT Forum. OLT begivenheder. Fiskeri sager. Grønland, EU og Arktis"

Transkript

1 NAP NYT MAJ 2010 NAP nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Punkter af særlig interesse: OLT begivenheder Fiskeri sager Grønland, EU og Arktis Skatte aftaler indgået Klima og Miljø Grønlands Nationaldag Profil: Uiloq Mulvad Jessen OLT Forum Torsdag og fredag d marts blev det årligt tilbagevendende Forum afholdt mellem OLT erne, EU Kommissionen og de t i l k n y t t e d e E U - m e d l e m s s t a t e r (Storbritannien, Frankrig, Holland og Danmark). Fokus på den første Forum dag var OLT og EUs fremtidige relationer. Dagen startede med en indledende redegørelse af Udviklings Kommissær Mr. Andris Piebalgs, hvorefter en række oplæg om samme emne blev holdt af hhv. det Spanske Formandskab, MEP Maurice Ponga, OCTA og Theo Salamandis fra Udviklingsdirektoratet. Efterfølgende afholdte samtlige delegationsledere taler omkring det fremtidige EU-OLT forhold. Under OLT forummet blev der afholdt møde mellem udviklingskomm issær Andris Piebalgs og Kuupik Kleist. Her blev områder som partnerskabsaftalen og et fremtidigt Grønlandsk formandskab i OCTA parallelt med Danmarks formandskab i EU diskuteret. Dagen sluttede af med paneloplæg om tre objektiver i det fremtidige EU-OLT partnerskabsforhold, med titlerne; Styrke OLT ernes konkurrencedygtighed, Mindske OLT ernes sårbarhed og styrke modstandsdygtighed og Fremme samarbejde. Dag to på årets Forum havde fokus på det økonomiske perspektiv i OLT -EU forholdet. OLT blev præsenteret for Lissabontraktaten, status for 9 og 10 EDF, EU s finansierings mekanismer samt finansieringsmekanismer til forskning. Derefter blev der holdt afslutningstaler af det nye formandskab, Ny Kaledonien samt Direktør for Udviklingsdirektoratet Stefano Manservisi.

2 Side 2 NAP NYT BRUXELLES OLT Ministermøde Onsdag d. 24 marts blev det årlige ministermøde afholdt mellem OLT erne. På mødet blev OLT ernes målsætninger for 2010 (politiske og administrative resolutioner) vedtaget af samtlige ministre. Derudover blev ministrene præsenteret for OCTAs Strategiplan som de støttede op omkring. Formandskabet blev overgivet til Ny Kaledonien og Præsident for OC- TAs bestyrelse blev Fransk Polynesien. Der blev sammensat en ny bestyrelse, hvor Grønland fik plads og indvilgede i at påtage sig sekretærrollen. Det overordnede emne på Ministermødet behandlede særligt de grundlæggende principper af det fremtidige forhold mellem EU og OLT erne. Ligesom OC- TAs værktøjer og fremgangsmåder for at fremme det fremtidig forhold blev diskuteret. OLT workshop Tirsdag d. 23 marts 2010 startede den første af fire OLT dage med en workshop. Deltagerne bestod af EU kommissionen og repræsentanter fra OLT landende. Emnet på årets OLT workshop var Handel og Regional Integration og dagens baggrundsdokumenter var rapporterne Regional Economic Integration (REI) study og Atlantic Trade (AT) stu- dy. Mange interessante oplæg blev afholdt i løbet af workshoppen, hvilket både førte til diskussion og spændende spørgsmål blandt de deltagende. Handelsdirektoratet afholdte oplæg om WTOs DOHA frihandelsforhandlinger, Economic Partnership Agreements og Free Trade Agreements. Desuden blev de forskellige handelsproblematikker fra REI og AT blev fremlagt og diskuteret med henblik på, hvordan man bedst muligt kan forbedre problematikkerne i OLT landende. Afslutningsvis præsenterede OLT ernes bestyrelse OCTA den tematiske program for den 10 EDF om Territoriale Strategier for Innovation, efterfulgt af en paneldiskussion. Høring om EU Fiskerireform Grønlands Repræsentation deltog i slutningen af april i en høring arrangeret af den Skotske regering. Baggrunden for høringen var den foreliggende 2012 EU Fiskeri Reform (EU Common Fisheries Policy). gang kan virke optimalt. Herefter blev der talt om, hvordan en uddelegeret fiskeriforvaltning kan fungere i praksis. Afslutningsvis blev selve begrebet om en regional tilgang diskuteret. Medvirkende i høringen var medlemmer af Europa Parlamentet, Kommissionen, Dyr- og Miljø NGO er, Fiskeri Industrien og en repræsentant fra Danmark. De kom alle Høringen havde fokus på en regional tilgang til den nye reform, og der blev indledningsvis fremlagt ideer omkring, hvordan den regionale tilmed deres bud på problemstillingerne og mulighederne, og der var en overordnet positiv stemning for forslaget omkring en regional tilgang til fiskeriforvaltning i EU. For mere information om høringen og EUs 2012 fiskerireform, kontakt venligst stagiaire@gh.gl.

3 NAP NYT Side 3 Seafood EXPO 2010 I dagene april 2010 blev den årlige Seafood Expo afholdt i Bruxelles. Dette er verden største fiskerimesse, hvor sælgere og købere forhandler aftaler og giver alle en chance for at mødes med hinanden. På årets Seafood Expo var den Grønlandske virksomhed Royal Greenland tilstede. De havde en stor flot stand i messe hallerne, hvor der i den ene ende var restaurant og i den anden var møde muligheder. Fra Grønlands Repræsentation var vi gæster på messen en af dagene, hvor vi var blevet inviteret på frokost med Flemming Knudsen og Thomas Dahl Nordlund fra Royal Greenland. Herefter fik vi mulighed for, at komme rundt og se resten af den imponerende store messe. Herunder kan i læse et uddrag af vores indtryk Christina: Stedet var kæmpe stort, og uden mit kort og de mange kæmpe skilte havde jeg nok stadig vandret rundt i hallerne. Royal Greenlands udstilling og restaurant var virkelig hele turen værd. Forskellige friske fisk serveret af smilende tjenere gjorde at man blev helt overvældet - også selvom fisk ikke normalt står øverst på spisesedlen hos mig. Naja: "Fisk og business, en lærerig og smagfuld oplevelse. Fik set hvor godt Royal Greenland promoverer sig selv ved verdens største Seafood Expo og fik smagt deres dejlige produkter. Derudover lærte jeg, at man kan kultivere lækre østers fra Stillehavet i det atlantiske hav...mmmmh!". Jeg nåede kun at se en del af udstillingerne, da stedet simpelthen var for stort til bare en dag, men jeg var virkelig overrasket over alle de forskellige indtryk jeg fik at se, såsom friske fisk, frosne fisk, skaldyr i alle former, emballager, transportmuligheder etc. Helt klart et besøg værd! Lida: Seafood messen er et nyttigt sted at møde de grønlandske sea food virksomheder. Her får rep'en en mulighed for at netværke og se hvor stor en konkurrence der findes på sea food produkter. Ikke mindst kontakten til Royal Greenland er værdifuld for rep'ens arbejde med at promovere grønlandske fiskeri interesser i EU. RG har i 2010 sponsoreret sea food produkter som skal serveres til nationaldagsreceptionen, som led i at brande grønlandske produkter overfor de europæiske beslutningstagere som rep'en til daglig er i kontakt med. Anne-Katrine: Fisk, fisk, fik. Aldrig i mit liv har jeg set så mange fagfolk samlet på et sted. Grunden: Fisk! Som praktikant på Grønlands Repræsentation i Bruxelles var jeg sammen med resten af kontoret med til den årlige fiskerimesse. Det var en spændende dag og skønt med et lille afbræk fra computerskærmen. Hos Royal Greenland fik vi serveret en lækker 3 retters menu og da vi senere gik rundt og så de mange andre stande fik vi smagsprøver så vi gik mætte fra messen! Selv fik jeg smagt mine første østers, hvilket var øh, lækkert?

4 Side 4 NAP NYT BRUXELLES Sælsagen, en status EU kommissionen har siden vedtagelsen af sælskindsforordningen arbejdet på en implementeringsregulering. Denne regulering skal sikre at inuit skind lovligt kan importeres til Europa. Til dette arbejde har en særlig komite under kommissionen drøftet detaljeringsgraden af en sådan regulering. Grønlands repræsentation deltog sammen med den danske delegation på et komitemøde, hvori Danmark understregede behovet for bedst mulig fleksibilitet i den fremtidige inuitundtagelse. Komiteen skal indstille et udkast til regulering til Europa Parlamentet, idet al regulering efter Lissabon traktatens indførelse skal igennem Europa parlamentet til behandling. Det forventes at en regulering vil være på plads i august Med reguleringen på plads, vil det betyde at Grønlandske sælskind er de eneste skind der lovligt kan importeres til EU. For rejsende fra Grønland, er det lovligt at medbringe sælskind til privat brug. Skatte aftale med Bahamas Grønland underskrev den 10. marts 2010 aftale med Bahamas omkring udveksling af informationer vedrørende skat. Aftalen er på linje med tidligere indgåede aftaler med bl.a Aruba og de Hollandske Antiller et resultatet af 10 års forarbejde med at forhandle og sikre gennemsigtighed på globalt plan omkring udveksling af informationer på skatteområdet samt at følge OECD standarder herfor. Aftalen med Bahamas blev underskrevet i Paris, ved den Danske Ambassadørs residens. Følgende landes ambassadører i Paris underskrev sammen med Bahamas aftalen: Finland, Sverige, Island, Norge, Danmark, og fra Færøerne underskrev repræsentationschef Gunnar Holm Jacobsen og fra Grønland Lida Skifte Lennert. De nordiske lande har haft god nytte af fælles forhandlinger, overfor fx Aruba og de Hollandske Antiller, fordi man kunne benytte sig af hinandens ekspertise, herunder ressourcer og sammen kunne man opnå en stærkere position. Fra Bahamas blev aftalen undertegnet af Minister of State for Finance - Honourable Zhivargo S. Laing. Møde med udenrigsministeren fra Andorra På anmodning af udenrigsministeren af Andorra, Xavier Espot Miró, blev der afholdt et møde med Grønlands repræsentation d. 30. marts Formålet med mødet var at informere omkring det videre forløb med hensyn til Andorras regerings underskrivelse af skatteaftaler, heriblandt de nordiske lande og Grønland. Udenrigsministeren informerede, at der er risiko for at Andorras skatteaftaler ikke bliver ratificeret af deres Parlament. Netop for at sikre parlamentets tilslutning til skatteaftalerne var det Andorras regerings ønske, at de lande der har underskrevet skatteaftalerne med Andorra, skriver et følgebrev der henviser til intentioner om et muligt fremtidigt samarbejde med Andorra. Udenrigsministeren understregede, at der ikke var tale om en bindende aftale men derimod hensigtserklæringer. Begæringen blev sendt videre til Skattestyrelsen i Selvstyret.

5 NAP NYT Side 5 Arctic Dialogue Grønlands Repræsentation deltog sammen med Selvstyrets udenrigsdirektør på Kommissionens workshop med repræsentanter fra det arktiske områdes oprindelige folk. Baggrunden var EU's arktiske interesser som er beskrevet i EUs kommunikation fra november 2008 og ministerrådets konklusioner fra december Der deltog i alt ca. 40 hvoraf 16 var oprindelige folks repræsentanter og de øvrige fra USA, Canada, Danmark, Sverige, Norge, NMRS, Rusland og EU kommissionen. EU ønsker med dialogen at vise hensyn til folket i de Arktiske egne. Dernæst ønsker EU at fokusere på evt. fælles fremtidige interesser for at deltage i udviklingen af det arktiske område. Desuden blev der lagt vægt på at EU ønsker at respektere det arktiske folks frie vilje til at engagere sig med EU. Grønland bød EU's interesse i det arktiske velkommen, som man så som et ønske om at engagere sig i den arktiske virkelighed, med klimaforandringernes konsekvenser og fremtidens muligheder. Forurening af det arktiske miljø er noget man kan arbejde sammen omkring, idet årsagen ofte skal spores tilbage til EU. Man erindrede EU om FNs deklaration om oprindelige folks rettigheder. Endelig understregede man at EU's fremtidige engagement i det arktiske område sikres ved finansielle ressourcer og ikke tages fra Grønlands allerede eksisterende aftaler med EU. EU kommissionen vil skrive en liste over fremtidige mulig fælles initiativer og emner til videre drøftelse. For yderligere oplysning e r, k o n t a k t lsl@nanoq.gl. Norsk Energi Seminar I april 2010 afholdte den norske olieindustris landsforening OLF i samarbejde med Troms fylkeskommune et to dages forum med overskriften Energisikkerhed og bæredygtig udnyttelse af ressourcerne i det Høje Nord. Blandt deltagerne var, medlemmer fra Europa- Parlamentet, norske politikere, repræsentanter fra E U - i n s t i t u t i o n e r n e, NGO er, olieindustrien og andre intressanter. Dag 1 startede med flere oplæg under emnet Energi politik og olie & gas fra det Høje Nord, hvilket førte til spændende spørgsmål og diskussion. Eftermiddagen bød på dialog om energi, industriudvikling og miljø politik i det Høje Nord. Dag 2 havde ligeledes et interessant program, med fokus på EU s arktiske politik og dets implikationer for Norge og perspektiver for en bæredygtig drift af olieprojekter i det Høje Nord. For mere information om energi seminaret, kontakt venligst stagiaire@nanoq.gl.

6 Side 6 NAP NYT BRUXELLES Interesseudvalgsmøde Intergruppen med navnet Klimaforandringer, Biodiversitet og Bæredygtig Udvikling afholdte i marts et møde med overskriften: Forvaltning og Finansiering for tilpasning og nedsættelse af mål i Udviklingslandende. Klimaforhandlingerne under COP15 i København sidste år endte med en hensigts erklæring om, at de Udviklede lande giver ressourcer svarende til USD 30 milliarder i perioden for at kunne hjælpe U d v i k l i n g s l a n d e n d e med, at håndterer klimaforandringernes effekter. Foruden dette er det forventet at de Udviklede lande mobilisere USD 100 milliarder årligt fra 2013 til Problemstillinger og mulige løsninger blev fremlagt og diskuteret blandt de deltagende der bl.a. bestod af repræsentanter fra Kommissionen, UNDP og Concord/ Oxfarm International. Link til Copenhagen Acc o r d : h t t p : / / menu/climate-energy/ CO P15- Copenhagen- 2009/cop15.htm Besøg i Connie Hedegaards Kabinet Som led i Grønlands repræsentationens arbejde for at øge kendskabet til både Grønlands aftaler med EU og OLT-ordningen mødtes Grønlands repræsentation d. 23. februar med Connie Hedegårds vicekabinetchef, Michael Starbæk Christensen. På mødet blev der rejst kendskab til Grønlands aftaler med EU og processen omkring genforhandlinger af disse. Derudover blev OLT ordningen og processen omkring genforhandlingen af denne fremlagt. I den forbindelse blev der gjort opmærksom på OLT ernes særlige sårbarhed overfor klimaforandringer og dets manglende synlighed i forhandlingerne. Studietur til Bruxelles Delegationen fra Grønland foran EU Kommissionen. I dagene 5-6. maj 2010 arrangerede Grønlands Turist- og Erhvervsråd en studietur til Bruxelles, hvor repræsentanter forskellige dele af Grønlands erhvervsliv, Selvstyret og uddannelsesinstitutionerne. NordDanm ark s EUkontor i Bruxelles var vært for delegationen og havde planlagt et spændende program der bestod af: Besøg i Parlamentet hos Dan Jørgensens politiske rådgiver og hos MEP Morten Løkkegaard, møder i Generaldirektoratet for Forskning, et møde med Klima Kommissær Connie Hedegaard og et besøg hos os på Grønlands Repræsentation. Ved GTEs besøg på Repræsentationen blev der holdt oplæg af Peter Linde fra Danmarks EU Repræsentation og af Lida Lennert der fortalte om kontorets arbejde og rolle i Bruxelles. Lida stillede ligeledes GTE en række spørgsmål omkring deres succeskriterier for brugen af EU programmerne, hvilket førte til en spændende diskussion. Overskriften for hele turen var samarbejdsmuligheder og det blev i løbet af de to dage klarerer, hvilken rolle Grønland kan spille i forhold til EU og hvordan de Grønlandske virksomheder og institutioner kan benytte sig af de støttemuligheder der er til stede.

7 NAP NYT Side 7 EU møde i Nuuk Grønlands Selvstyres aftaler med EU gennemgår i 2010 en midtvejsevalueringsfase. Dette betyder, at der er et arbejde i gang med at få vurderet om aftalerne hidtil har medført de forventede resultater. Det skal også vurderes om der er behov for ændringer i implementeringen af nuværende aftaler. Dertil er det formålet at skabe retningslinjer, som skal danne grundlag for de nye fremtidige aftaler. EU kommissionen har deres egen midtvejsevalueringsproces i gang, ligesom Selvstyret har dets eget. Som et led i påbegyndelsen af Selvstyrets egen evaluering, afholdte Grønlands repræsentationen i begyndelsen af marts 2010, møder med forskellige relevante aktører i det grønlandske erhvervsliv og institutioner i Nuuk. Formålet var - med særlig vægt på Partnerskabsaftalen og OLTordningen for det første at få samlet og vurderet erfaringerne med implementeringen af aftalerne. For det andet at se på muligheder og interesse for eventuelt andre samarbejdsområder som kan komme i betragtning i den næste forhandlingsfase. Heri var det vigtigt særligt at se på erhvervslivet og de overordnede tendenser i den samfundsøkonomiske udvikling. De uformelle møder med repræsentanter for erhvervslivet medgav, at uddannelsesområdet stadigvæk er højt prioriteret og ønskes fortsat at blive vægtet i aftalerne. Blandt embedsmænd i Selvstyrets med sagsområder, der berører EU aftalerne (EU-gruppen) blev der afholdt et opfølgningsmøde (for et møde afholdt i januar). Under mødet i marts fremlagde repræsentationschef, Lida Skifte Lennert, de nuværende aftaler samt tendenser i EU s politik. Derudover gav ansvarlige på de forskellige sagsområder en statusopdatering på deres arbejde. Endeligt præsenterede rep-chef en forskellige problemstillinger, som hver af mødedeltagerne skal vende med deres bagland til næste møde. Der forventes et opfølgningsmøde i løbet af sommeren Dialogen, skal munde ud i anbefalinger til Naalakkersuisut omkring aftalerne med EU, er dermed i fuld gang. Nationaldagsreception i Bruxelles I forbindelse med Grønlands Nationaldag d.21. juni, afholder vi her i Bruxelles en reception onsdag d.23. juni. I den forbindelse deltager formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt. Han vil holde en tale i starten af receptionen. Det grønlandske kor Aavaat vil komme og synge et potpourri af traditionelle grønlandske sange samt optræde i den grønlandske nationaldragt. Der vil blive serveret fiskeprodukter fra Royal Greenland, som vil blive tilberedt af chefkokken Jeppe Ejvind Nielsen fra Hotel Arctic, Ilulissat. Dertil vil der blive serveret Moskus øl fra Bryg- huset i Nuuk samt grønlandsk vand fra Qeqertarsuaq, Disko Bugten.

8 Uiloq Grønlandsk praktikant ved EBCD i Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Rue d'arlon 73 B-1040 Bruxelles Telefon: Fax: stagiaire@nanoq.gl Uiloq kommer fra et studie på Roskilde Universitet med den fine titel Teknologisk Samfundsvidenskabelig Planlæggeruddannelse. Uddannelsens fokus er på energi og miljø, hvilket Uiloqs fremtidige drømmejob også helst skulle have som fokus. I marts 2010 færdiggjorde Uiloq sin kandidat uddannelse, hvorefter hun besluttede sig for at rejse ud i verden inden hun vender næsen tilbage mod Grønland. Valget faldt på Bruxelles, hvor hun fik en stagiaire plads hos European Bureau for Conservation and Development (EBCD). Her består Uiloqs daglige arbejde bl.a i, at følge EBCDs interesseområder i Europa Parlamentet og at hjælpe med, at arrangere møder og større arrangementer for EBCD. Indtil videre fortæller Uiloq, at hendes arbejde har været både lærerigt og udfordrende og at hun ser det som en stor fordel, at få lov til at prøve at arbejde for en NGO. En anden stor fordel ved hendes arbejde er det store indblik hun indtil videre har fået i hele EU systemet. Falder snakken på Uiloqs fremtid er planen at vende hjem til Nuuk til sommer, hvor hun godt kunne tænke sig at arbejde for Selvstyret. EU budgetstøtte til uddannelsesområdet Den 11 juni 2010 underskrev repræsentationschef Lida S. Lennert Financing agreement for 2010 med AIDCOs direktør Gary Quince, der forpligter AIDCO til årligt at betale ca. DKK 200 mio i budgetstøtte til Selvstyret, til brug i den ekstraordinære uddannelsesplan. Se pressemeddelelse.

NAP NYT. Grønlands Arktiske Seminar. Møde med de Nordiske Ambassadører

NAP NYT. Grønlands Arktiske Seminar. Møde med de Nordiske Ambassadører NO. 4 OKTOBER 2009 Kalaallit Nunaata Bruxelles-imi aallartitaqarfia Efterår 2009 Seminar Møde med de Nordiske Ambassadører i EU Skatteaftaler OLT-EU forum OLT erne i COP15 Kimberleyprocessen EU besøg i

Læs mere

NAP Nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi. Nyt fra OLT erne. Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg på besøg i Bruxelles

NAP Nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi. Nyt fra OLT erne. Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg på besøg i Bruxelles NAP NYT 1 2010 FEBRUAR 2010 NAP Nyt Bruxelles Kalaalit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxelles-imi I NAP NYT 5: USPU på besøg i Bruxelles Nyt fra OLT erne 1 EU kommissionens CITES komite møde OLT ernes deltagelse

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a. To gange Seminar i 2012. Sælseminar i EP og Læs mere om Grønlands

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a. To gange Seminar i 2012. Sælseminar i EP og Læs mere om Grønlands BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a S i n n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i Grønland OLT Formand Formanden for Fiskeriforhandlinger To gange Seminar i 2012 Naalakkersuisut på tur. Læs

Læs mere

Bliv praktikant i Bruxelles!

Bliv praktikant i Bruxelles! Praktikophold ved Grønlands Repræsentation Klar på en udfordring, nye lærerige oplevelser og erfaringer for livet? Bliv praktikant i Bruxelles! Grønlands Repræsentation, Rue d Arlon 73, 1040 Bruxelles,

Læs mere

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles

Kl. 9.30 11.30 Central Denmark EU Office (CDEU). Avenue de Tervueren 35, B-1040 Bruxelles Notat Dato: Juni 2015 Reference: Inger Nehm Tlf: 8959 1008 E-mail: inbn@norddjurs.dk Journalnr.: 54051/15 Økonomiudvalgets studietur til Bruxelles 5. 7. maj 2015 Referat ONSDAG 6. MAJ 2015 Kl. 9.30 11.30

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om forebyggelse af ureguleret fiskeri

Læs mere

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium

Formandskabets Kontaktudvalgsmøde med folketingets præsidium INATSISARTUT P a r l i a m e n t o f G r e e n l a n d Nyhedsbrev Af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt 2. halvår 2012 Forord Det fjerde arbejdsår for Inatsisartut indenfor denne valgperiode startede

Læs mere

Aktuel status på GL-EU relationer II

Aktuel status på GL-EU relationer II Kalaallit Nunaata Sinniisoqarfia Bruxellesimi Grønlands Repræsentation i Bruxelles Aktuel status på GL-EU relationer II 218 Personale & bevilling Rep.chef / Ministerråd Mininnguaq Kleist Ambassadesekretær

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ]( 2012) XXX draft KOMMISSIONENS AFGØRELSE af XXX om undertegnelse af en hensigtserklæring mellem Den Europæiske Union og Grønland om samarbejde vedrørende mineralressourcer

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat

FM 2007/35 RETTELSE. 8. april 2007. Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat RETTELSE 8. april 2007 Udenrigspolitisk Redegørelse (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) Forelæggelsesnotat På Landsstyrets vegne fremlægger jeg hermed den årlige Udenrigspolitiske Redegørelse.

Læs mere

Inoqatigiinneq Vort fælles liv

Inoqatigiinneq Vort fælles liv Inoqatigiinneq Vort fælles liv DAGSORDEN for Inuit Circumpolar Councils 11. Generalforsamling 28. juni 2. juli, 2010 NuukN Lørdag 26. juni 2010 ANKOMST AF DELEGEREDE OG GÆSTER Søndag 27. juni 2010 10:00

Læs mere

EU s stats- og regeringschefer mødtes den oktober 2007 til uformelt topmøde i den portugisiske hovedstad Lissabon.

EU s stats- og regeringschefer mødtes den oktober 2007 til uformelt topmøde i den portugisiske hovedstad Lissabon. Europaudvalget EU-Sekretariatet Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 22. oktober 2007 Det Europæiske Råds uformelle møde i Lissabon den 18.-19. oktober 2007 EU s stats- og regeringschefer mødtes

Læs mere

Danmark yder knap 16 mia. kr. i udviklingsbistand. EU's budget 2014-2020, for udviklingsbistand udgør 382,5 mia. kr.

Danmark yder knap 16 mia. kr. i udviklingsbistand. EU's budget 2014-2020, for udviklingsbistand udgør 382,5 mia. kr. Bruxelles den 12-14. november 2013 Årtiers udviklingspolitisk samarbejde har skabt et stærkt dansk brand internationalt indenfor bistands- og udviklingsarbejde. Danske virksomheder kan bidrage med konkrete

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen

NYHEDSBREV. Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen NYHEDSBREV Af Formanden for Inatsisartut Lars-Emil Johansen 2. halvår 2014 Reception i anledning af Folketingets årlige orienteringsrejse til Grønland Formanden for Inatsisartut samt formanden for Naalakkersuisut

Læs mere

Mange ting. Udvalget har den 8. november fået en oversigt over mine forskellige aktiviteter, og en ny oversigt er på vej.

Mange ting. Udvalget har den 8. november fået en oversigt over mine forskellige aktiviteter, og en ny oversigt er på vej. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF alm. del Bilag 89 Offentligt Handels- og investeringsministeren Samråd i Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget den 28. november 2012, kl. 14.15. Spørgsmål:

Læs mere

Mandat for Grænsehindringsrådet

Mandat for Grænsehindringsrådet Mandat for Grænsehindringsrådet 2018-2021 Baggrund Arbejdet med at fjerne grænsehindringer er højt prioriteret i det nordiske samarbejde som en vigtig men dog afgrænset del af arbejdet med at nå statsministrenes

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 246 Offentligt

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del Bilag 246 Offentligt Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 246 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. maj 2016 (OR. en) 8974/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 23 RELEX 402 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: 3463. samling i Rådet for Den Europæiske Union (UDENRIGSANLIGGENDER/HANDEL)

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 299 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger med Kap Verde om indgåelse af en protokol til

Læs mere

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B

8792/16 gng/top/ipj 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. maj 2016 (OR. en) 8792/16 FISC 73 ECOFIN 383 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit. Besvarelse af 37- spørgsmål nr Kære Sara Olsvig

Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit. Besvarelse af 37- spørgsmål nr Kære Sara Olsvig Naalakkersulsoq lor Erhverv. A!be}dsmarlted. Handel og NAALAKKERSUISUT UdenrigsanUggender N8alakkersulsoq for Natur, Milja og Juslil50mmdel GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a KUUPIK KLEIST I DIALOG OM EUS GRØNLANDSKE INTERESSER

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a KUUPIK KLEIST I DIALOG OM EUS GRØNLANDSKE INTERESSER BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a S i n i i s o q a r f i a B r u x e l l e s - i m i Formand for Naalakkersuisut i BXL Læs mere om Kuupik Kleist s møder med EU aktørerne. Side 2 ff. OLT aktiviteter

Læs mere

Bov, d. 16. august 2012. Invitation til EU-studietur OPEN DAYS 2012

Bov, d. 16. august 2012. Invitation til EU-studietur OPEN DAYS 2012 Bov, d. 16. august 2012 Invitation til EU-studietur OPEN DAYS 2012 Vækstcentret Succes for den Dansk-Tyske Region vil i samarbejde med det Syddanske EU-kontor og Hanse-Office gerne invitere dig til studietur

Læs mere

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015

RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts. Torsdag d. 26 februar 2015 RDS Rapport fra NA s Vinter EDM i Warszawa i 26 februar 1. marts Torsdag d. 26 februar 2015 1. Præsentationsrunde. 2. Dagsorden (godkendt) 3. Koncepterne 4. Bare for i dag 5. To medlemmer deler 6. Kassere

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B

9452/16 ef/bmc/ef 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. maj 2016 (OR. en) 9452/16 FISC 85 ECOFIN 502 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 25. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl.

Læs mere

Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011

Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011 Tale af Formanden for Inatsisartut Josef Motzfeldt ved Nordisk Seminar i Nuuk den 9. februar 2011 Nordisk samarbejde med fokus på samarbejde med naboer i vest og det arktiske område. Jeg vil indledningsvist

Læs mere

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012

NAP-NYT BRUXELLES. K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a. OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012 BRUXELLES K a l a a l l i t N u n a a t a s i n n i i s o q a r f i a b r u x e l l e s - i m i OLT Ministermøde og OLT-EU Forum 2012 Ilulissat, Grønland Læs og se billeder fra hele turen Fra side 6 Grønland

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Program, deltagerliste m.v. til Uddannelsesudvalgets studietur til Bruxelles den 6. og 7. juni 2006 ***

Program, deltagerliste m.v. til Uddannelsesudvalgets studietur til Bruxelles den 6. og 7. juni 2006 *** Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 402 Offentligt Program, deltagerliste m.v. til Uddannelsesudvalgets studietur til Bruxelles den 6. og 7. juni 2006 *** Deltagerliste: Carina Christensen Margrethe

Læs mere

Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi

Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Nap-nyt Bruxelles Kalaallit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Nr. 4, 2010 December 2010 Seminar om Grønland D. 25. Oktober holdte Grønlands Repræsentation Seminar i Europaparlamentet om Forskning og

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2010 KOM(2010)118 endelig 2010/0062 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af en frivillig partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og Republikken

Læs mere

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B

14166/16 lma/lao/hm 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. november 2016 (OR. en) 14166/16 FISC 187 ECOFIN 1014 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 8. november 2016 til: delegationerne

Læs mere

I Bruxelles som praktikant

I Bruxelles som praktikant I Bruxelles som praktikant Hvorfor valgte du praktik på Grønlands repræsentationen i Bruxelles? Kan du klare dit studie samtidig med praktikken? Hvad er arbejdsopgaverne i repræsentationen? Hvad skriver

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0366 (NLE) 14997/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 219

Læs mere

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. og Transportkommissær Barrot til første spadestik til den sikre rasteplads i Valenciennes. I baggrunden: Europæiske transportarbejdere. Min

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0367 (NLE) 14996/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 218

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN UNIONENS HØJTSTÅENDE REPRÆSENTANT FOR UDENRIGSANLIGGENDER OG SIKKERHEDSPOLITIK Bruxelles, den 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Fælles forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse

Læs mere

10458/17 jb/jb/ikn 1 DG E LIMITE DA

10458/17 jb/jb/ikn 1 DG E LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. juni 2017 (OR. en) 10458/17 UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: LIMITE PV/CONS 37 ENV 630 CLIMA 194 3550. samling i Rådet for Den Europæiske Union (miljø) den

Læs mere

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU Center for polare aktivtiter (Polar DTU) To hovedformål: At styrke de polarrelaterede

Læs mere

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business

Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen Institut for International Økonomi, Politik og Business Hvad vil de nye magthavere i EU? Mads Dagnis Jensen (mdj.egb@cbs.dk) Institut for International Økonomi, Politik og Business Oversigt Det Europæiske Råd Europa-Parlamentet Europa-Kommissionen Den Europæiske

Læs mere

Erklæring fra Sverige

Erklæring fra Sverige Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. september 2015 (OR. en, fr) Interinstitutionel sag: 2015/0028 (COD) 11505/15 ADD 1 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste

Læs mere

9632/17 ipj 1 DGE 1C

9632/17 ipj 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) 9632/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 24. maj 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne JEUN 77 EDUC 264 SOC 433

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 20.1.2014 2013/0356(NLE) *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 10.6.2004 KOM(2004) 423 endelig Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om afslutning af konsultationsproceduren

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kommissionen til på Den Europæiske Unions vegne at godkende den globale

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) 6626/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet LIMITE DEVGEN 27 CLIMA 45 ENER 85 COPS 65 CFSP/PESC

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT

Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Side 1 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Uge 2 // Januar // 2010 Side 2 Uge 2 // januar// 2010 EU-SPOT Ugebrev fra NordDanmarks EU-kontor om partnersøgninger, indkaldelser, EUprogrammer, invitationer og nyheder

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Fiskeriudvalget 2016/0192(NLE) 19.9.2016 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Kongeriget Norge om

Læs mere

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation

UFM s indsats for arktisk forskning i EU. Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation UFM s indsats for arktisk forskning i EU Gitte Agerhus Styrelsen for Forskning og Innovation Om UFM og arktisk forskning Polarsekretariatet og Forum for Arktisk Forskning Side 2 Styrelsen for Forskning

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.2.2016 COM(2016) 63 final 2016/0037 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse og midlertidig anvendelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem partnerlandene

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.6.2011 KOM(2011) 366 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Fornyelse af ordningen mellem Europa-Kommissionen og De Forenede Staters

Læs mere

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram Nordisk seminar Nuuk 9. februar 2011 Kristian Birk Afdelingschef Vækst og Klima Footer indsættes via: 'Vis' / 'Sidehoved og sidefod' / Indsæt teksten i Sidefodfeltet

Læs mere

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 3523. samling i Rådet for Den Europæiske Union (beskæftigelse,

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om EIB's eksterne mandat. Budgetudvalget. Ordfører: Ivailo Kalfin EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetudvalget 15.9.2010 ARBEJDSDOKUMENT om EIB's eksterne mandat Budgetudvalget Ordfører: Ivailo Kalfin DT\830408.doc PE448.826v01-00 Forenet i mangfoldighed Perspektiv og

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

KONFERENCE OM OFFENTLIGTPRIVAT PARTNERSKAB (OPP)

KONFERENCE OM OFFENTLIGTPRIVAT PARTNERSKAB (OPP) PROGR AM Retten i Svendborg er opført af et OPP-konsortium bestående af CASA, DEAS, PensionDanmark, PKA og Sampension. KONFERENCE OM OFFENTLIGTPRIVAT PARTNERSKAB (OPP) FEBRUAR 2019 VELKOMMEN BORUPS HØJSKOLE

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.1.2019 COM(2019) 16 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en aftale med Amerikas Forenede Stater om afskaffelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.4.2018 COM(2018) 176 final 2018/0085 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0253 (NLE) 12927/17 FORSLAG fra: modtaget: 5. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 64 EEE 35

Læs mere

Leeuwarden Deklarationen

Leeuwarden Deklarationen Leeuwarden Deklarationen Rådgivende Udvalg for Vadehavet 12. Januar 2018. Heidi Nielsen Det Trilaterale Vadehavssamarbejde, den politiske overbygning 1978: Samarbejdet påbegyndes 1982: Københavnsdeklarationen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0435(COD) 15848/18 COMER 148 CFSP/PESC 1228 CONOP 127 ECO 120 UD 346 ATO 101 COARM 346 PREP-BXT 69

Læs mere

Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00

Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00 Referat 6. rådsmøde, den 5. februar 2014 Kl. 9.00-12.00 25. mats 2014 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 2. Præsentation af Mæglings- og klageinstitutionens

Læs mere

8043/18 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 27. april 2018 (OR. en) 8043/18 PV CONS 22 AGRI 174 PECHE 124

8043/18 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 27. april 2018 (OR. en) 8043/18 PV CONS 22 AGRI 174 PECHE 124 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. april 2018 (OR. en) 8043/18 PV CONS 22 AGRI 174 PECHE 124 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (landbrug og fiskeri) 16. april 2018 8043/18

Læs mere

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019 Oqalugiatissaq Aningaasaqarnermut Nunani Avannarlerni suleqatigiinnermut Naalakkersuisoq Talepapir til Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk samarbejde Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde

Læs mere

NAP nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. Joint Committee møde i Nuuk juni 2010

NAP nyt Bruxelles. Kalaalit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi. Joint Committee møde i Nuuk juni 2010 NAP NYT 3 2010 JULI 2010 NAP nyt Bruxelles Kalaalit Nunaata Siniisoqarfia Bruxelles-imi Punkter af særlig interesse: Midtvejsevaluering af GL-EU Partnerskabet OLT begivenheder Grønland, EU og Arktis Joint

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af den økonomiske partnerskabsaftale mellem partnerlandene i Det Østafrikanske

Læs mere

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B

10049/19 jb/js/ag/ef 1 ECOMP.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0196(COD) 10049/19 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet FSTR 106 REGIO 142

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.2.2016 COM(2016) 84 final 2016/0051 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på Den Europæiske Union vegne og midlertidig anvendelse af aftalen mellem

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

BXLimit. Besøg og Arktis. Grønlands Repræsentation i bruxelles. GREENLAND REPRESENTATION Rue d Arlon , Brussels!1. Nr

BXLimit. Besøg og Arktis. Grønlands Repræsentation i bruxelles. GREENLAND REPRESENTATION Rue d Arlon , Brussels!1. Nr Grønlands Repræsentation i bruxelles Besøg og Arktis Velkommen til en ny forsinket udgave af 2. Naalakkersuisoq Suka Frederiksen til Arctic Stakeholder Forum i Oulu, Finland 3. Europa-Kommissær Neven Mimica

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. september 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. september 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. september 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 6 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 23. september 2015 til: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261

Læs mere

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S)

Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Danmark tjener penge på det nordiske samarbejde Af minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen (S) Fem lande. Tre selvstyrende områder. 26 millioner indbyggere og verdens 12. største økonomi. Det er

Læs mere

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. april 2005 Med henblik

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD)

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) 6436/12 MAP 12 MI 91 CODEC 364 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark.

I disse dage besøger Inatsisartuts finansudvalg og råstofudvalg Danmark. 1 DORIS JAKOBSEN SIUMUT INDLÆG VED FOLKETINGETS AFSLUTNINGSDEBAT ONSDAG D. 29 MAJ, 2013. ------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------

Læs mere

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1

15064/15 bmc/top/ipj 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. december 2015 (OR. en) 15064/15 DEVGEN 264 ACP 177 RELEX 1019 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring

Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring Den danske UNESCOnationalkommission Invitation til nordisk konference Norden en bæredygtig region med fokus på livslang læring 11. november 2010, Odense, Danmark Baggrund Det danske formandskab for Nordisk

Læs mere

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum august 2015

Skjal 1: Tilráðingar Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum august 2015 Skjal 1: Tilráðingar 2015 Samtyktar á ársfundi Útnorðurráðsins í Føroyum 10. 13. august 2015 Vestnordisk Råds rekommandation nr. 1/2015 Vestnordisk Råd har, den 12.august enstemmigt vedtaget følgende rekommandation,

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 2 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet

Kommissionen præsenterer reformen af strukturpolitikken til Europa-Parlamentet Europaudvalget 2003-04 EUU Alm.del Info Note 178 Offentligt PDF udgave (50 KB) Europaudvalget (Info-note I 178) (Offentligt) Folketingets Europaudvalg Christiansborg, den 3. september 2004 Folketingets

Læs mere

Bestyrelsesmøde Dagsorden

Bestyrelsesmøde Dagsorden Bestyrelsesmøde Dagsorden Møde/referat nr.: 464 Dato: 28. januar 2009 Sted: Hotel Koldingfjord Lokale: Bestyrelse: Mikael Jentsch MJ Formand Anders Thanning AT Næstformand Trine L. Holmberg TLH Sekretær

Læs mere