5 myter. om elefantrideture og elefantshows. worldanimalprotection.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5 myter. om elefantrideture og elefantshows. worldanimalprotection.dk"

Transkript

1 5 myter om elefantrideture og elefantshows worldanimalprotection.dk

2 I modsætning til hvad mennesker ofte tror, så har elefanter, der bruges til at underholde turister, det ikke godt bag facaden. Unge elefanter tages fra deres mødre. De bliver derefter knækket fysisk og psykisk, for at man kan træne dem, og de bliver behandlet brutalt hele deres liv for at få dem til at optræde. Her giver vi svar på fem af de mest almindelige myter om elefanter, der bruges til elefantridning og i elefantshows.

3 Myte 1: Elefanter er domesticerede dyr Elefanter er ikke domesticerede. De er vilde dyr i fangenskab, der skal tæmmes og trænes, for at det er sikkert at bruge dem til rideture og shows. Domesticerede dyr som hunde, køer og heste er fremkommet ved selektiv avl gennem mange generationer, så de har ændret sig genetisk og derved har fået bestemte fysiske kendetegn og en adfærd, der er tilpasset menneskets behov. Det er ikke tilfældet med elefanter. Når elefanter bliver beskrevet som domesticerede, får det os mennesker til at tro, at de har mistet deres vilde instinkter og har tilpasset sig livet med mennesker, sådan som det er tilfældet med hunde og heste. Men selv når elefanter er født i fangenskab, er de stadig vilde dyr. grusom proces. Elefanten lænkes og nægtes mad og vand. I mange tilfælde bliver den også fysisk mishandlet for at fremskynde processen. Den psykiske nedbrydning skal etablere en permanent menneskelig kontrol over elefanten. Videooptagelser viser, at de bliver udsat for voldsom mishandling, stress og smerte. Selv hvis de mest barske optagelser viser undtagelsen, er tæmningsprocessen altid ekstremt stressende for elefanterne hvad enten de er fanget i naturen eller født i fangenskab. Forskning viser desuden, at elefanter kan udvikle posttraumatisk stresssyndrom som resultat af tæmningsprocessen og de dårlige forhold, som elefanter ofte lever under i fangenskab. De elefanter, der bruges til rideture eller til at optræde, bliver tæmmet i en ung alder for at få dem til at acceptere, at mennesker kontrollerer dem. Når du skal ride på en elefant, ser den måske fredelig ud; men det er fordi den psykisk er blevet knækket. Når elefanten knækkes psykisk, kaldes det Phajaan eller psykisk nedbrydning, og det er en Elefantkroge er det mest almindelige træningsredskab, som bruges af elefanttrænere og elefantejere (mahoutter). Elefantkroge er stokke, ofte udstyret med skarpe metalkroge i enden, som bruges på de følsomme områder af elefantens hud for at få den til at adlyde. Det minder konstant elefanten om, at den er underlagt menneskers vilje. Tvang og frygt er de midler, som bruges til at tæmme en elefant i underholdningsindustrien.

4 Myte 2: Der findes ansvarlige udbydere af elefantridning Det er helt enkelt ikke ansvarligt at ride på elefanter eller se elefanter optræde. En elefant er et stort og stærkt dyr sammenlignet med mennesker. Derfor involverer tæmningsprocessen af elefanter, der skal optræde eller bære rundt på mennesker, voldsom fysisk og psykisk mishandling. Derudover kan de tage fysisk skade af den aktivitet, de bliver sat til at udføre. Elefanter er ganske vist stærke og kan trække flere tusind kilo efter sig - men deres rygge er ikke bygget til at bære tunge byrder. Vægten fra sadlen og passagerne kan give dem smerter og skader. De er heller ikke bygget til at stå på bagben, som de gør i shows. De udfører kun disse tricks, fordi de er blevet trænet gennem smerte og frygt. Elefanter er intelligente og sociale flokdyr, og i underholdningsindustrien får de ikke opfyldt deres komplekse sociale behov. Mange elefanter står i korte lænker og på betongulve i lange perioder mellem shows og rideture, og ofte står de isoleret. Det er ekstremt stressende for dem og kan resultere i unaturlig, stereotyp adfærd som at bevæge hovedet fra side til side i et gentagent mønster.

5 Myte 3: Elefanter i fangenskab er med til at bevare bestanden af elefanter i naturen Det er skadeligt for bevarelsen af elefantarten at lade elefanter indgå i underholdningsindustrien. Elefanter i fangenskab formerer sig yderst sjældent, og der fødes ikke nok elefanter i fangenskab til at imødegå efterspørgslen fra underholdningsindustrien. Derfor indfanges elefanter ulovligt fra naturen. Det er en stor trussel mod bestanden af asiatiske elefanter, som har oplevet en dramatisk nedgang i løbet af de seneste 100 år. En undersøgelse foretaget af TRAFFIC*, et netværk der overvåger handel med vilde dyr, viste, at mellem 2011 og 2013 var mindst 79 af elefanterne i Thailands underholdningsindustri indfanget ulovligt fra naturen. De fleste af dem var født i nabolandet Myanmar. Indfangelsen af elefanter fra naturen foregår på brutal vis med gravfælder. Ofte dræbes elefantungernes mødre og andre hunelefanter, når de prøver at beskytte ungerne. Derefter smugles ungerne fra Myanmar til Thailand for at blive brugt i underholdningsindustrien. En ung elefant kan indbringe næsten danske kroner. *

6 Myte 4: Elefanter i underholdningsindustrien kommer fra skovhugstindustrien Indtil 1989 blev elefanter i Thailand primært brugt i skovhugstindustrien. Da kommerciel skovhugst blev forbudt i hele landet, stod mange elefantejere (mahoutter) uden en indtægtskilde, og de tyede i stedet til turistindustrien for at tjene til dagen og vejen. stadig lige så mange elefanter i fangenskab, som før skovhugst blev forbudt. De elefanter, der bruges i underholdningsindustrien, er ikke gamle arbejdsdyr. Mange af dem er indfanget fra naturen eller er blevet avlet i fangenskab for at tilbringe deres liv i lænker. Men i dag omkring et kvart århundrede senere er disse elefanter gamle eller døde. Alligevel er antallet af elefanter, der bliver brugt til at underholde turister, ikke faldet. Antallet af turistattraktioner med elefanter er steget, og der lever Man vurderer, at op til 75 % af de voksne elefanter, der bruges til at underholde turister i Asien, er indfanget fra naturen. Det er dog svært at give præcise tal.

7 Myte 5: Turister ønsker at ride på elefanter, når de er på ferie Det er sandt nok, at mange turister ser en ridetur på en elefant som feriens højdepunkt. Men det skyldes ofte, at de ikke kender til den mishandling, der finder sted bag facaden. Når de lærer sandheden om elefanternes forhold at kende, ønsker de fleste ikke længere at støtte den grusomme industri. Velinformerede turister, som elsker dyr, ønsker næppe at ride på en elefant eller se et elefantshow. Turarrangører og rejsebureauer står i den perfekte position til at oplyse turisterne om de virkelige forhold. Det er fuldt forståeligt, at mange turister ønsker at se elefanter. Og heldigvis er der mange muligheder for at opleve elefanter i deres naturlige omgivelser. Turister sætter stor pris på disse fantastiske oplevelser, som udbydes efter ansvarlige principper.

8 Stil fem simple spørgsmål og hjælp med at beskytte elefanter i underholdning 1. Har elefanten foder og vand? Mange elefanter, der bruges i underholdning, er tvunget til at arbejde i mange timer hver dag uden at have fri adgang til frisk vand og foder. De kan blive udmattede og dehydrerede og få hedeslag. 2. Har elefanten et hvileområde og ly for vejret? Mange elefanter, der bruges i underholdning, er indfanget fra naturen. De er ofte lænket fast til jorden eller til stolper og har kun lidt eller slet ingen beskyttelse fra voldsomt vejr og fra solen. Ofte får de heller ikke tilstrækkelig hvile. 3. Lider elefanten, og har den smerter? Elefanter kan være fejlernærede og syge, fordi foderet tit er ensformigt og ikke opfylder deres behov, og fordi de ofte ikke tilses af en dyrlæge. Som mange andre vilde dyr skjuler de ofte deres smerter og lidelser for omverdenen. 4. Udfører elefanter naturlig adfærd, eller er det mishandling? Elefantunger indfanges ofte fra naturen og tvinges væk fra deres mor og familieflok. Elefanter har en meget kompleks social adfærd med deres familie, som ikke kan genskabes i fangenskab. De tvinges til at underholde med tricks og rideture, som er helt unaturlige aktiviteter for dem. 5. Ønsker vi at se dyr, der lider? Elefanter, som optræder for turister i zoologiske haver, i cirkus og i shows har ofte et højt stressniveau. De får psykiske traumer af at være fastspændt uden mulighed for frit at bevæge sig, af de mangelfulde forhold og af at blive udsat for brutale træningsmetoder. Turister ser ikke nødvendigvis elefantens psykiske lidelser, selvom de ofte er de mest smertefulde.

9

10

11 Stop efterspørgslen gennem ansvarlig turisme Kun få danskere ved, at elefanter lider i fangenskab. Rejsebranchen kan lægge sig i førertrøjen og udvise ansvarlighed ved at stoppe med at tilbyde udflugter, hvor turisterne kan ride på elefanter eller se elefanter optræde. Det vil sende et klart signal om, at rejsebranchen tager afstand fra denne type underholdning, fordi det er dyremishandling. Flere rejsebureauer har allerede sagt fra. Ved udgangen af 2014 havde 23 rejsebureauer fra Australien, Holland, USA, Sverige og Danmark sagt nej til underholdning med elefanter. Elefantejerne (mahoutterne) er ofte fattige og afhængige af dyrene som levebrød. Derfor samarbejder vi i World Animal Protection altid med de lokale myndigheder om at hjælpe både dyrene og deres ejere. Løsninger kan være tilbud om alternativ beskæftigelse til ejerne og eventuelt etablering af reservater til dyrene, da de ikke vil kunne overleve i naturen. Kontakt World Animal Protection for mere information.

12 DK0006/0215 World Animal Protection Danmark Amagertorv 29, København K Telefon: info@worldanimalprotection.dk Facebook: facebook.com/ WorldAnimalProtectionDanmark worldanimalprotection.dk Tidligere hed vi WSPA

Din guide: Bliv en dyrevenlig turist Your guide to being animal friendly on vacation

Din guide: Bliv en dyrevenlig turist Your guide to being animal friendly on vacation Din guide: Bliv en dyrevenlig turist Your guide to being animal friendly on vacation Planlæg din ferie _ Derfor er det vigtigt at beskytte dyr, når du rejser side 3 _ Din tjekliste inden ferien side 5

Læs mere

VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE. Styrk virksomhedens omdømme via et samarbejde med World Animal Protection Danmark

VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE. Styrk virksomhedens omdømme via et samarbejde med World Animal Protection Danmark VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE Styrk virksomhedens omdømme via et samarbejde med World Animal Protection Danmark Vi tager ansvar for det samfund, vi lever i, og støtter en god sag. Er det sådan, jeres virksomhed

Læs mere

Kontakt os for at høre mere. Beskyt dem, du holder af. En folder om arv og testamente. Tidligere hed vi WSPA

Kontakt os for at høre mere. Beskyt dem, du holder af. En folder om arv og testamente. Tidligere hed vi WSPA Kontakt os for at høre mere Du er meget velkommen til at kontakte os via telefon eller e-mail for at høre nærmere om, hvordan du kan betænke World Animal Protection i dit testamente. Beskyt dem, du holder

Læs mere

Lad vilde dyr være vilde Vilde dyr er ikke legetøj. Tema: Nepals dyr reddet ud af ruinerne Dyrenes ejere fortæller om katastrofen

Lad vilde dyr være vilde Vilde dyr er ikke legetøj. Tema: Nepals dyr reddet ud af ruinerne Dyrenes ejere fortæller om katastrofen MAGASINET TIL DIG DER STØTTER OKTOBER 2015 N. 46 Nepals dyr reddet ud af ruinerne Dyrenes ejere fortæller om katastrofen SIDE 6 To bjørnes mareridt er slut Et nyt liv for Misha og Gemma SIDE 14 Over 80.000

Læs mere

Vi vil redde vores dyr, når katastrofen rammer 50 år med katastrofehjælp. Stort tema: Sandheden om elefantridning Underholdning med vilde dyr

Vi vil redde vores dyr, når katastrofen rammer 50 år med katastrofehjælp. Stort tema: Sandheden om elefantridning Underholdning med vilde dyr magasinet til dig der støtter oktober 2014 N. 44 Sandheden om elefantridning Underholdning med vilde dyr SIDE 4 En tryggere fremtid for hundene Billedreportage fra Filippinerne SIDE 14 Vi viser retningen

Læs mere

Gadehund? - Gode råd er dyre - men:

Gadehund? - Gode råd er dyre - men: Gadehund? - Gode råd er dyre - men: Hvis du overvejer, at anskaffe dig en gadehund, er der nogle ting, som du bør sætte dig ind i, eller overveje nøje inden du udfylder papirerne til adoptionen - og familien

Læs mere

Vilde dyr. Målgruppe: Den danske befolkning år

Vilde dyr. Målgruppe: Den danske befolkning år Vilde dyr Målgruppe: Den danske befolkning - 18+ år Sp.22 Hvad er din overordnede holdning til at se shows med vilde dyr? Med "shows med vilde dyr" menes underholdning, der foregår foran et publikum, hvor

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Læs og lær om. Lukas Graham

Læs og lær om. Lukas Graham Læs og lær om Lukas Graham Lukas Graham Forchhammer Lukas Graham er et dansk band. Forsangeren i bandet hedder Lukas Graham Forchhammer. Lukas blev født på sine forældres sofa i Christiania d. 18. september

Læs mere

Faktorer med indflydelse på skrigeri

Faktorer med indflydelse på skrigeri Skrigeri Alle fugle kan være støjende store som små det er en naturlig del af deres adfærd. Fugle udtrykker sig gennem lyde. Alle større fugle larmer. Når vi taler om skrigeri er det vigtigt at skelne

Læs mere

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ Find ud af præcis, hvad din hund tænker med denne letlæselige bog Beskriver de 100 mest almindelige adfærdsformer hos hunde Hjælper dig til at forstå, hvordan din hund reagerer på dig og dine signaler

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Årsberetning 2015. World Animal Protection Danmark April 2016. Tekst: Sonja Ordell Johannessen Layout: Heidemann Grafisk Tryk: CJ Grafik ApS

Årsberetning 2015. World Animal Protection Danmark April 2016. Tekst: Sonja Ordell Johannessen Layout: Heidemann Grafisk Tryk: CJ Grafik ApS Årsberetning 2015 783 541 783 Baurs Offset Baurs Offset NORDISK MILJØMÆRKNING NORDISK MILJØMÆRKNING 541 783 783 Baurs Offset 541 Baurs Offset 783 Tryksag Årsberetning 2015 World Animal Protection Danmark

Læs mere

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet

Dag 2. Forstå, hvem du er, med Enneagrammet Jeg bruger personlighedstype-systemet Enneagrammet 2 som kilde til selvindsigt. Da jeg først hørte om dette personlighedstypesystem, tænkte jeg, at det ikke interesserede mig. Allerede på universitetet

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov 15. juni 2013 Vejledning til den grønlandske dyreværnslov Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn. Lovens formål Lovens formål er at sikre dyr forsvarlig

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

Luft fortællingen - Mental frihed

Luft fortællingen - Mental frihed Luft fortællingen - Mental frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Mentalt fangenskab Sindet befries Modstand mod nyfunden frihed Forførelse og bedrag Kampen

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH

Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH Hvilken type er din hest? LISETTE NORAH FORORD Kender du det her med, at du ikke kan få din hest til at lystre i bestemte situationer? Den gode nyhed er, at det hverken er fordi din hest er særlig besværlig,

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Asle er en bomstærk dreng, der aldrig er syg. Han tør binde en bjørn til et træ eller tæmme en elefant, hvis det skal være! Der er kun én ting, som Asle er bange for... Og det er kanyler og læger i hvide

Læs mere

Prinsesse Sommer Sol: Gimpe: TilliTwist: Muffe Mose:

Prinsesse Sommer Sol: Gimpe: TilliTwist: Muffe Mose: Prinsesse Bella Bella Bella Bella er prinsesse på det smukkeste slot i hele Ponyville. Der er høje tårne, og pink og glimmer over det hele. Der er balkoner og balsale og soveværelser med bløde senge, som

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse.

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse. Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. I forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser udgør beskrivelsen af forældrenes tilknytningsmønstre og tilknytningen mellem forældrene og deres børn vigtige

Læs mere

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER FIND DINE PERSONLIGE STYRKER dk Indhold De 24 styrker: Derfor er det vigtigt at kende dine stærke sider (S. 1) Oversigt over de 24 styrker (S. 3-4) Find frem til dine personlige styrker (S. 5) Giv os din

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Bilag 6: Transskribering blogforbruger Sofie

Bilag 6: Transskribering blogforbruger Sofie Bilag 6: Transskribering blogforbruger Sofie Dato for interview: 26. juli 2016 Lokation: København Varighed: 13 min Transskriberingen bygger på Steinar Kvales teori om grov transskribering, hvor tænkepauser,

Læs mere

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede Hvis hunden er frygtsom over for fremmede 1 Selvom du ikke er generet af, at din hund reagerer frygtsomt over for fremmede mennesker, skal du tænke på, at hundens frygtsomhed er et problem for den selv.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Stress og mobning Tilføjet af Kiirsten Pedersen søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret lørdag 26. juli 2008 Det defineres som mobning når en person eller en gruppe regelmæssigt og over længere tid udsætter

Læs mere

Om antagelser for den efterladte efter selvmord

Om antagelser for den efterladte efter selvmord Om antagelser for den efterladte efter selvmord Værdier i vores rygsæk At dø for egen hånd er ikke en indøvet og accepteret del af vores kultur. Mennesker i forhold øver sig i at være sammen, udvikle sig

Læs mere

Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer.

Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer. Den sang, vi lige har hørt, For at tænde et lys af Lars Lilholt, er skrevet over et stykke fra biblen. Det stykke vil jeg gerne læse for jer. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er

Læs mere

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier

Alt om katten. Caroline Davis. Atelier Alt om katten Alt om katten Caroline Davis Atelier First published in Great Britain in 2003 by Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright Octopus Publishing Group Ltd 2003 Copyright

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Etik som udgangspunkt for demensomsorg Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Tom Kitwood Tom Kitwood formulerede i 1997 grunden for moderne demensomsorg Han taler om to slags omsorg - Ondartet socialpsykologi

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Stort tema: På besøg i bjørnereservatet Så godt har de reddede bjørne i Rumænien det nu

Stort tema: På besøg i bjørnereservatet Så godt har de reddede bjørne i Rumænien det nu magasinet til dig der støtter oktober 2017 N. 50 Tema: Elefanter i underholdningsindustrien Blikket jeg aldrig glemmer Mødet med en dansk cirkuselefant SIDE 5 Stort tema: På besøg i bjørnereservatet Så

Læs mere

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix 3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD Vibe Bendix Indledning Tak for din interesse i mine 3 tips til større, personligt overskud. Inden vi går rigtigt i gang, vil jeg bede dig om at tage en dyb indånding,

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Læs og lær om. bondegårdens dyr

Læs og lær om. bondegårdens dyr Læs og lær om bondegårdens dyr En ko på gården En ko på gården skal lave mælk. En ko kan lave mælk, når den har født en kalv. En ko spiser græs. Det kan den godt lide. Den spiser græs på en mark, når

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP

Hvad børn ikke ved... har de ondt af. PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP Hvad børn ikke ved... har de ondt af PsykInfo region Sjælland og KAREN GLISTRUP WWW.FAMILIESAMTALER.DK Når børn er pårørende Paradoks: Trods HØJ poli1sk prioritering gennem 20 år Der er fortsat ALT for

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

DIAKONIOG MENNESKESYN. blaakors.dk

DIAKONIOG MENNESKESYN. blaakors.dk DIAKONIOG MENNESKESYN blaakors.dk Håb for alle Blå Kors Danmark er en diakonal organisation. Vi arbejder ud fra et kristent menneskesyn og bygger på samme grundlag som folkekirken. Vi tror på, at ethvert

Læs mere

Høst frugterne. TM = Travl Mand

Høst frugterne. TM = Travl Mand sagens kerne Sagens kerne 1 Høst frugterne 2 Der var engang... 3 Den rene vare 4 Tænk globalt 5 Et æble om dagen... 6 Man skal ikke tro på alt hvad man hører 7 Hold dit arbejde og følelsesliv adskilt 8

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om et dyreværnspoliti

Forslag til folketingsbeslutning om et dyreværnspoliti 2012/1 BSF 122 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. april 2013 af Dennis Flydtkjær (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Krisepsykologi i forbindelse med uheld

Krisepsykologi i forbindelse med uheld I SAMARBEJDE MED BANEDANMARK 4. juli 2014 www.beredskabspsykologi.dk Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret klinisk psykolog Direktør i Center for Beredskabspsykologi Chefpsykolog i Dansk Krisekorps A/S

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Dedikeret til Asles mor og far Af Ulrik T. Skafte Illustreret af Rasmus Juul En syg historie om en rask dreng En syg historie om en rask dreng Af Ulrik T. Skafte Illustreret af Rasmus Juul 1. udgave, 1.

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme?

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme? Dilemma 1: Kan tortur acceptereres og retfærdiggøres, hvis det KUN bruges mod formodede terrorister for at få oplysninger om og afværge mulige terrorangreb? Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur?

Læs mere

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Der er en mening med sygdom. Når du forstår den mening, ved du, at din krop er her for at hjælpe dig. Jeg er terapeut og hjælper dig med at

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Foto: Scanpix. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Når sundhed. styrker. dit liv. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Når sundhed styrker dit liv Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Ud af comfortzonen med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde,

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde, Indvielsen af Anstændighedens Plads i Roskilde. Tale af Sara Glerup 16.04.16. Intro: Anstændigheden mangler plads Tillykke! Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det

Læs mere

AVLSARBEJDET FREMOVER

AVLSARBEJDET FREMOVER AVLSARBEJDET FREMOVER Kennel Friis E. Friis Mikkelsen El-vej 13, Seest dk 6000 Kolding (45)61 66 83 03 ejfriism@gmail.com 1 Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El - vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf.

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

På hemmelig mission for at hjælpe dyrene. Stort tema: Slut med beton og tremmer. Fanget i spøgelsesnet. Følg vores undercoverteam SIDE 8

På hemmelig mission for at hjælpe dyrene. Stort tema: Slut med beton og tremmer. Fanget i spøgelsesnet. Følg vores undercoverteam SIDE 8 MAGASINET TIL DIG DER STØTTER MARTS 2016 N. 47 TEMA OM BJØRNE: Slut med beton og tremmer Bjørnene får endelig græs under poterne SIDE 4 Fanget i spøgelsesnet Vi befrier sæler og søløver SIDE 16 Stort tema:

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Konfliktadfærd hos heste

Konfliktadfærd hos heste Konfliktadfærd hos heste Pjecen fortæller, hvad man som hesteejer skal være opmærksom på, når hesten udviser konfliktadfærd, hvad det betyder, at hesten viser konfliktadfærd, og hvordan man løser situationen.

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH

6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau LISETTE NORAH WWW.LISETTENORAH.DK 6 tips til at få styr på dit og hestens stressniveau Måske kender du det, at dit stressniveau ryger i top, når der

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016

Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 Tale af ligestillingsordfører for SF Trine Schøning Torp ved 8.marts-initiativets demonstration på Rådhuspladsen 2016 8.marts er en vigtig dag at fejre. Vi markerer, at vi er nået langt i kampen for ligestilling

Læs mere

515 B SYVENDE BOG 265. Syvende bog

515 B SYVENDE BOG 265. Syvende bog 515 B SYVENDE BOG 265 Syvende bog - Derefter, sagde jeg, må du så sammenligne vor natur - i henseende til uddannelse og mangel på uddannelse - med en tilstand af den art, som jeg nu skal beskrive. Forestil

Læs mere

Masseafl ivninger skal stoppes. Tema om hunde: Fra mishandling til reservat. Tigernes brutale virkelighed. Samba, sol og svinevelfærd

Masseafl ivninger skal stoppes. Tema om hunde: Fra mishandling til reservat. Tigernes brutale virkelighed. Samba, sol og svinevelfærd MAGASINET TIL DIG DER STØTTER MARTS 2015 N. 45 Fra mishandling til reservat Vejen til et ægte bjørneliv SIDE 5 Tigernes brutale virkelighed Tiger-selfi es er kold forretning SIDE 14 Samba, sol og svinevelfærd

Læs mere

Hvis hunden er aggressiv

Hvis hunden er aggressiv Hvis hunden er aggressiv 1 Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22.

3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 3.s.e. Påske d.15.5.11. Johs.16,16-22. 1 Dagens tekst er hentet fra Jesu afskedstale den sidste aften, han er sammen med sine disciple inden sin tilfangetagelse, lidelse, død og opstandelse. Han forudsiger,

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig.

22.s.e.trin.B Matt 18,1-14 Salmer: Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. 22.s.e.trin.B. 2016 Matt 18,1-14 Salmer: 750-289-593 52-423-31 Hvem er den største i himmeriget? Sådan spørger disciplene Jesus. Man undrer sig. Havde de ikke forstået noget som helst. Men det er jo såre

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

At leve med panikangsten. Fortælling fra et af angstens ansigter Claus Kaaber

At leve med panikangsten. Fortælling fra et af angstens ansigter Claus Kaaber At leve med panikangsten Fortælling fra et af angstens ansigter Claus Kaaber Lidt om mig og min angsthistorie Om mit første møde med angsten og om mit liv med panikangst Mig og min historie med ledelse

Læs mere

Dominans hierarki, Lederskab

Dominans hierarki, Lederskab Dominans hierarki, Lederskab - og andre misforståelser Jan Ladewig e-mail: jal@life.ku.dk International Society for Equitation Science equitationscience.com Emner Social organisation hos vildtlevende heste

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: chinchilla hund chinchilla 1. Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. 2. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dage. 3. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 31-07-2016 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 16-24. Skal vi spille matador? Sådan kan mit barnebarn ofte spørge mig. Eller skal vi lege gemme? Tid sammen i legens verden. Næsten alt

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå

Ida har en kanin på fritidshjemmet. Den hedder Nuser. Carlo har et marsvin. Det hedder Sjove. De har ingen dyr derhjemme. Deres mor kan nemlig ikke tå En sød snude Ida og Carlo går hjem fra fritidshjemmet. Klokken er fire om eftermiddagen. Det er en forårsdag. I morgen begynder påskeferien. Ida går i tredje klasse på Kastanjehøj-skolen. Carlo er hendes

Læs mere

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.

Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner. 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh. Prædiken holdt i Haderslev Domkirke af sognepræst Henning Wehner 408 349 448 305 / 540 227,9-234 3.s.e.P 26. april 2015 Dom kl.10.00 Joh.16,16-22 Der var ét billede i denne prædiketekst, som nogle her

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Nye opgaver, organisationsændringer

Nye opgaver, organisationsændringer Få mere ud af HJERNEFORSKNING. Nye opgaver, organisationsændringer eller et godt råd, man ikke har bedt om, kan få os til at gå i forsvarsposition, og det dræner os for energi til at udføre vores arbejde.

Læs mere

ABC for mental sundhed

ABC for mental sundhed ABC for mental sundhed Hjerteforeningens sundhedskonference 4. September 2018 Charlotte Meilstrup, post. doc. Statens Institut for Folkesundhed, chme@si-folkesundhed.dk Mental sundhed en tilstand af trivsel,

Læs mere

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver

3. s. i fasten II 2016 Ølgod 9.00, Bejsnap , 473 til nadver Vi er i denne vidner til en hård kamp mellem vinteren og foråret. Bedst som vi troede, foråret havde vundet, bedst som vi vejrede forårsluft og følte forårsstemningen brede sig, og begyndte at fantasere

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

PÅ DANSK VED STEFFEN RAYBURN-MAARUP

PÅ DANSK VED STEFFEN RAYBURN-MAARUP PÅ DANSK VED STEFFEN RAYBURN-MAARUP dansk udgave Klim 2013 2012 Jennifer Egan Sort boks er oversat af Steffen Rayburn-Maarup efter den amerikanske originaludgave Black Box. Omslagsdesign: Christian Hvid

Læs mere