Otte retningslinier til evaluering af politiske partiers hjemmesider. Af: Peter Svarre, New Media Director, Hello Group

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Otte retningslinier til evaluering af politiske partiers hjemmesider. Af: Peter Svarre, New Media Director, Hello Group"

Transkript

1 Otte retningslinier til evaluering af politiske partiers hjemmesider Af: Peter Svarre, New Media Director, Hello Group

2 1. Brugervenlighed En politisk hjemmeside skal leve op til de gængse krav for brugervenlighed. Hvis ikke siden er nem at bruge, nem at forstå og nem at finde rundt på, undergraver man sit budskab uanset om man er et politisk parti eller en privat virksomhed. Følgende heuristikker kan anvendes til en evaluering af brugervenlighed: 1. Tydelig afsender og formål 2. Synlig navigation 3. God søgemulighed 4. Konsistens i navigation og design 5. Anvend målgruppens sprog 6. Anvend etablerede internetkonventioner 7. Bekræft brugernes handlinger (ved køb eller afsendelse af information) 8. Gode hjælpemuligheder 9. Udstråler siden troværdighed (design, sprog, indhold)? 10. Er siden fri for tekniske problemstillinger (dårlige links etc.)?

3 2. Klarhed omkring politisk budskab Et politisk partis hjemmeside skal klart og tydeligt gøre rede for kernen i partiets partiprogram helst allerede fra forsiden. Borgerne skal tidligt i besøget på hjemmesiden forstå hvad partiet står for, og eventuelt hvordan det adskiller sig fra andre politiske partier. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af klarhed omkring det politiske budskab: 1. Kan man allerede på forsiden danne sig et indtryk af hvad partiet står for? a. Hvis ikke: er denne information let tilgængelig på anden vis? 2. Er det politiske budskab forklaret på en måde så almindelige mennesker (eller partiets målgruppe) kan forstå kernen i budskabet? 3. Er der en overensstemmelse mellem sidens design/indhold/funktionaliteter og partiets politiske budskab? (f.eks. ville en gennemgående rød farve nok være uhensigtsmæssig for partier på højre side af det politiske spektrum, ligesom meget akademiske og komplicerede tekster nok ville være uhensigtsmæssige hos et parti, der primært henvender sig til ikke-akademikere)

4 3. Information om mærkesager: I det moderne politiske landskab vælger borgerne ofte at sætte deres krydser på grundlag af partiernes mærkesager eller standpunkter i enkeltsager. Det er derfor vigtigt, at hjemmesiden har god og let tilgængelig information om partiets mærkesager og holdning til aktuelle enkeltsager. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af information om mærkesager: 1. Er det nemt at finde information om partiets mærkesager og standpunkter i enkeltsager? 2. Bliver mærkesagerne og holdningen til enkeltsager forklaret på en måde, så borgerne kan forstå det? 3. Er det tydeligt hvordan partiets holdning adskiller sig fra andre partiers holdning? Med andre ord: Er det tydeligt for borgeren hvorfor netop dette parti adskiller sig fra andre spillere i det politiske landskab i denne mærkesag?

5 4. Debatmuligheder Politik drejer sig i bund og grund om debat. Et politisk partis hjemmeside bør afspejle, at partiet er et åbent demokratisk forum, hvor medlemmer såvel som ikke medlemmer kan give deres mening til kende. Et levende debatforum på hjemmesiden er ikke nødvendigvis et vigtigt redskab i partiets kommunikation med medlemmerne (der er typisk mange andre kanaler), men et levende debatforum på hjemmesiden bidrager til at fremhæve partiet som et åbent og demokratisk parti, hvor der bliver lyttet til medlemmerne, og hvor medlemmernes holdning spiller en rolle. NB: Bemærk, at debat ikke nødvendigvis foregår på partiets centrale hjemmeside. Debatter kan også foregå på steder som Myspace, Youtube eller på nogle af de enkelte politikeres blogs eller personlige hjemmesider. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af debatfora: 1. Er der gang i debatten? De fleste politiske partier har et debatområde, men bliver der overhovedet skrevet noget i disse indlæg? 2. Er det relevante debatter, der føres i disse fora, eller er der bare tale om esoteriske debat-afstikkere som bliver holdt ved lige af en snæver skare af internetnørder? 3. Deltager partiets spidser i debatten på siderne? (dette har stor betydning for om debatten bliver taget seriøst af medlemmerne)

6 5. God presseinformation Politiske partier er stærkt afhængige af hvordan de bliver behandlet af pressen. En hjemmeside kan ikke afværge politiske skandaler, men den kan bidrage med at tilvejebringe den rigtige information på det rigtige tidspunkt således, at partiet undgår de værste fejltagelser og pinligheder på grund af dårligt informerede journalister. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af presseinformationen: 1. Er det nemt at finde de grundlæggende informationer om partiets spidser inklusive biografiske data og billeder i høj opløsning? 2. Er det nemt at finde kontaktinformation til partiet? 3. Er det nemt at finde alle partiets pressemeddelelser? 4. Er der information om partiets holdning til de mest aktuelle politiske sager? Eventuelt med færdige citater fra partiets vigtigste personligheder? 5. Tilbyder siden en nyhedsservice således at journalister kan bliver informeret når partiet har nyt inden for forskellige områder?

7 6. Kampagner Op til et valg eller en afstemning er det politiske partis hjemmeside en vigtig hjørnesten i, at skabe opmærksomhed omkring partiet, personerne og mærkesagerne. I forbindelse med politiske kampagner bør hjemmesiden derfor være slagkraftig, iøjnefaldende og altid opdateret i forhold til de nyeste udviklinger. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af hjemmesiden som kampagneelement: 1. Har siden nogen markante funktionaliteter, der skiller sig ud fra de konkurrerende politiske hjemmesider a. Spil eller andre interaktive funktionaliteter, der understreger de politiske budskaber på en relevant måde b. Har siden en måde at præsentere budskaber, som klart skiller sig ud fra andre sider 2. Er siden konstant opdateret i forhold til de verserende debatter i kampagnen 3. Præsenterer siden klart og præcist hvad det politiske parti går til valg på

8 7. Sociale netværk Howard Deans kampagne i USA i 2003 viste, at internettet har en enorm potentiel evne til at mobilisere vælgere via digitale sociale netværk. I dag er der ingen af de amerikanske præsidentkandidater, der ikke benytter sig af sådanne netværk. Flere af de danske partier er begyndt at få tilstedeværelser på steder som Myspace (socialt netværk), Youtube (videodeling), Flickr (fotodeling) og Second Life (3D virtual community), men spørgsmålet er om de for alvor forstår at udnytte de sociale netværkers evne til at mobilisere vælgerne? Tilstedeværelse på de sociale netværk kræver, at man kommunikerer på lige fod med brugerne, at man indgår i en samtale mere end en monolog, og endelig at man forstår den særlige dynamik og omgangsform der kendetegner det enkelte sociale netværk. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af partieres brug af sociale netværk: 1. Anvender partiet overhovedet sociale netværk som en del af deres interaktion med vælgerne? 2. Hvis ja: a. Indeholder partiets hjemmeside links til partiets aktiviteter i de sociale netværk? b. Virker det som om, at partiet indgår i en samtale (interaktion) med de øvrige deltagere på det sociale netværk eller er der bare tale om envejs kommunikation? i. Er der gang i kommentarerne? ii. Har partiet mange venner? iii. Er der folk, der bidrager med indhold eller kommer med gode råd? c. Bliver indholdet i det sociale netværk ofte opdateret (billeder, videoer, tekst, RSS feeds, blogindlæg osv osv) d. Føles det sociale netværk som et levende sted, eller virker det dødt og forladt?

9 8. Retorik Politik drejer sig om at overbevise sine modstandere eller medspillere om rigtigheden i ens politiske projekter. Den politiske retorik er naturligvis ikke begrænset til politikeres taler, men går igen i alle aspekter af de politiske partiers kommunikation også deres kommunikation på internettet. Spørgsmålet om hvorvidt en hjemmeside er retorisk overbevisende altså om den er i stand til at omvende folk til det politiske partis synspunkter er naturligvis ganske subjektivt. Ikke desto mindre er det et vigtigt element i evalueringen af et politisk partis hjemmeside. Følgende heuristikker kan anvendes til evaluering af hjemmesidens retoriske kvaliteter: 1. Virker retorikken på hjemmesiden overbevisende? Er retorikken overbevisende i forhold til målgruppen? 2. Er argumenter tilstrækkeligt underbyggede eller består hjemmesiden udelukkende af tomme politiske floskler? 3. Benytter hjemmesiden internettets unikke muligheder for at dokumentere og underbygge argumenter ved hjælp af links og interaktive funktionaliteter?

Kommunikationspolitik. Revideret august 2011

Kommunikationspolitik. Revideret august 2011 Kommunikationspolitik Revideret august 2011 Forord Vi siger, hvad vi gør. Og vi gør, hvad vi siger. Vi siger det i et enkelt og klart sprog. Det er kommunikationspolitikken i Svendborg Kommune. Både når

Læs mere

Politik 2.0 Danske politikeres brug af sociale medier

Politik 2.0 Danske politikeres brug af sociale medier 20052295 Christian Winther Bech Side 1 af 17 Politik 2.0 Danske politikeres brug af sociale medier Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 POLITISK MARKEDSFØRING... 3 2.1 SEGMENTERING AF PARTIERNES VÆLGERGRUPPER...

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet?

Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? Hvor og hvordan kan man være tilstede på nettet? 1) Den klassiske tilstedeværelse Visitkort hele pakken blogs Fora Netbutik Distribueret indhold 2) De sociale medier Facebook LinkedIn Twitter Faglige blogs

Læs mere

Idekatalog for Videncenter for kommunikation og læring i sundhedssektoren

Idekatalog for Videncenter for kommunikation og læring i sundhedssektoren Idekatalog for Videncenter for kommunikation og læring i sundhedssektoren Dette idekatalog beskriver mulige brugerinddragelsesmetoder til Videncenter for kommunikation og læring i sundhedssektoren. Idekataloget

Læs mere

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER

Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER Tænketanken Digitale Unge, november 2013 FOKUSGRUPPE-UNDERSØGELSEN: UNGES PRIVATE OG OFFENT- LIGE LIV PÅ SOCIALE MEDIER 1 Rapport af: Rikke Frank Jørgensen, Gry Hasselbalch og Verner Leth, 2013 Fokusgruppeinterviews

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

RÅD 7 GRATIS DKK LAZYJOE.DK DKK DKK BUREAU. 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online DKK DKK DKK

RÅD 7 GRATIS DKK LAZYJOE.DK DKK DKK BUREAU. 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online DKK DKK DKK 7 GRATIS RÅD $ $ 7 råd til hvordan du selv kan være med til at skabe mere salg elle få flere leads online MERE SALG ELLER FLERE KONTAKTER HELT GRATIS. Som ejer eller leder af en virksomhed med en kommerciel

Læs mere

FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER

FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER FØR DU TESTER TILGÆNGELIGHED PÅ HJEMMESIDER VEJLEDNING Vejledning til tilgængelighedstest Digitaliseringsstyrelsen 2012 Design: www.kopilot.dk 1 Før du tester tilgængelighed på hjemmesider Det er ofte

Læs mere

PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION

PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION INDHOLD Redaktør: Redaktion: Layout: Udgivet af: Copyright Pernille Skov Julie Hjort

Læs mere

White paper Kernen i god tekstforfatning

White paper Kernen i god tekstforfatning White paper Kernen i god tekstforfatning Skab et behov for det, du sælger få modtageren til at handle Kernen i god tekstforfatning Inden for e-mailmarkedsføring findes der en sand vrimmel af gode råd om

Læs mere

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning SkoleParlamentet - Folketinget for begyndere Lærervejledning 1 Lærervejledning til onlinespillet SkoleParlamentet Folketinget for begyndere www.skoleparlamentet.gyldendal.dk (ISBN 978-87-6250578-0) Af

Læs mere

Se med forældrenes øjne. Introduktion

Se med forældrenes øjne. Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion Se med forældrenes øjne Introduktion 2010 Danmarks Evalueringsinstitut Tekst Helene Brochmann Solvej Mose Mailund Design BGRAPHIC Foto Mette Bendixsen Hung Tien Vu

Læs mere

Sådan får du. PR & sociale medier. med. René Hjetting

Sådan får du. PR & sociale medier. med. René Hjetting Sådan får du med PR & sociale medier René Hjetting Sådan får du succes med PR og sociale medier 2014 René Hjetting 1. udgave, 1. oplag Trykt i Danmark 2014 ISBN: 978-87-997580-0-5 (Trykt udgave) ISBN:

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Lær at håndtere anmeldelser

Lær at håndtere anmeldelser 36 37 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser 38 Udnyt brugernes anmeldelser til din fordel Dine gæsters anmeldelser påvirker dine potentielle gæsters lyst til at besøge din virksomhed. Dette kan du ikke

Læs mere

Guide til måling af. virksomhedens SOCIALE KAPITAL

Guide til måling af. virksomhedens SOCIALE KAPITAL Guide til måling af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Forord 3 Hvad er social kapital? 4 Hvorfor måle på social kapital? 4 Hvad er social kapital? 4 Flere dimensioner af social kapital 6 Sådan måler

Læs mere

Oplæg om brugen af sociale medier til borgerdeltagelse i klimatilpasning

Oplæg om brugen af sociale medier til borgerdeltagelse i klimatilpasning Oplæg om brugen af sociale medier til borgerdeltagelse i klimatilpasning Jon Stribæk- Frandsen Birgitte Hoffmann Lene Alsbjørn August 2012 Oplæg om brugen af sociale medier til borgerdeltagelse i klimatilpasning

Læs mere

Kommunikations- Politik i Egedal Kommune Revideret 2015

Kommunikations- Politik i Egedal Kommune Revideret 2015 Kommunikations- Politik i Egedal Kommune Revideret 2015 2 Indholdsfortegnelse 1. DEN KOMMUNIKERENDE ORGANISATION 3 2. VERDEN OMKRING OS 4 3. SYV FOKUSOMRÅDER FOR GOD KOMMUNIKATION FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål.

Vi vil først bede om nogle informationer til identifikation af besvarelser og med henblik på yderligere spørgsmål. Bilag 1 Side 1 af 13 Kære respondent, Endnu en gang tak for din medvirken i vores kortlægning af danske kommuners brug af sociale medier. Afhængigt af dine svar ventes undersøgelsen at tage maksimalt ti

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015

KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 HVORFOR KOMMUNIKERER VI?... 3 DET STRATEGISKE FUNDAMENT... 3 Fremtidsdrøm... 3 DNA... 4 INDSATSOMRÅDER... 4 Strategi 2015... 4 Kommunikationssituation...

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen

PROFESSIONELLE HJEMMESIDER. 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen PROFESSIONELLE HJEMMESIDER 3. generations hjemmesider tilbyder ny teknologi, viden og processer, som kan ses på bundlinjen Bliv klogere på hvordan du indkøber en moderne hjemmeside, driver den professionel

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

Web-håndbog om brugerinddragelse

Web-håndbog om brugerinddragelse Web-håndbog om brugerinddragelse Socialministeriet Finansministeriet www.moderniseringsprogram.dk Regeringen ønsker at skabe en åben og lydhør offentlig sektor. Ved at tage den enkelte med på råd skal

Læs mere

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre?

Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Reaktioner hos plejebørn før og efter samvær med deres biologiske forældre hvorfor og hvad kan vi gøre? Af Søren Hertz, børne- og ungdomspsykiater PsykCentrum i Hillerød (Slotsgade 65 A, 3400 Hillerød,

Læs mere

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE

SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES / 1 SØNDERJYLLAND ONLINE SØNDERJYLLAND ONLINE TURISTAKTØRENS GUIDE TIL DIGITAL SUCCES 61 KAPITEL 2 Facebook KAPITEL 3 TripAdvisor / 3 37 Din

Læs mere

Unges normer for brug af kreative produkter på internettet 2012

Unges normer for brug af kreative produkter på internettet 2012 Unges normer for brug af kreative produkter på internettet 2012 RettighedsAlliancen & UBVA Forfattet af Christian Stenz Kirkebæk for RettighedsAlliancen & UBVA Februar 2013 Forsideillustration v/ Maria

Læs mere