konsulent ved 3F. lydniveauet!ikke noget at grine af 35!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "konsulent ved 3F. lydniveauet!ikke noget at grine af 35!"

Transkript

1

2 5! Forsidehistorie: Diskoteker har ikke styr på konsulent ved 3F. lydniveauet!ikke noget at grine af 5! Der spilles højt på danske diskoteker. Mange steder så højt, at det er skadeligt for de ansatte bag baren. 35! Hos NOX Network, der er landets største diskoteksforening, mener man ikke, at der bliver grint af nogen. Det vækker bekymring hos 3F, mens Arbejdstilsynet ikke kan genkende, at der skulle være et problem. Der er nogle regler, og de skal overholdes, hvis man vil drive sin forretning, siger direktør Michael 10! af: Mikkel Jacobsen, Gustav Schrøder. Roesbjerg Pedersen & Jonatan May 40! At der skulle være et problem med Der findes specifikke regler for, hvor længe en bartender må arbejde i samme lokale som høj musik. kendskabet til reglerne blandt barpersonale, er man godt klar over i Arbejdstilsynet. 15! 20! Men mange arbejdsgivere gør ikke deres ansatte opmærksomme på reglerne, og de ansatte ved derfor ikke, at de til tider arbejder under ulovlige forhold. Ifølge 3F kan reglerne for lydniveauer være så besværlige at håndhæve, at Arbejdstilsynet ikke kan stille noget op. 45! 50! Der er et vist manglende kendskab til reglerne, men det er arbejdsgiverens ansvar at være orienteret om loven. Det er pinligt, hvis de ikke har sat sig ind i dem, siger tilsynschef Jens Yde Dissing fra Arbejdstilsynet. Han mener, at hans folk gør en masse for at oplyse arbejdsgiverne. Det er svært at gøre noget ved de 25! høje lydniveauer. Mange af de folk, der er i branchen, kan ikke selv se, at der er et problem. Man griner af os, når vi prøver at fortælle om at investere i og bruge høreværn, siger 30! Henrik Hansen, arbejdsmiljøpolitisk! 2!

3 Udredende historie: Bartendere risikerer arbejdsplads med støj over 80 decibel alvorlige høreskader 85! (db(a)), skal der være høreværn til 55! Ansatte på danske diskoteker risikerer alvorlige høreskader, da støjniveauet mange steder er højere end det tilladte. Det er et problem, rådighed for de ansatte. Overstiger den daglige støjbelastning 85 db(a), er det arbejdsgiverens pligt at sørge for, at de ansatte bruger høreværn. 60! der er svært at komme til livs, mener 3F, mens Arbejdstilsynet mener, at de har styr på det. 90! Til sammenligning viser målinger foretaget på århusianske diskoteker, at der på 10 ud af de i alt 11 besøgte Af: Mikkel Jacobsen, Jonatan May steder blev spillet over 85 db(a). og Gustav Roesbjerg Pedersen Konsekvenser kommer først senere 65! Oppe i baren bliver der bestilt en drink. Eller er det en øl? Der opstår forvirring mellem bartenderen og gæsten. Efter at have forsøgt et par gange får gæsten til sidst råbt op. Det er shots, han vil have. 95! 100! Og selvom man benytter høreværn, er det ikke en undskyldning for at skrue op for lyden, da støjen stadig kan være skadelig igennem høreværnet. Det fortæller Jesper Hvass Schmidt, der er læge ved Audiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital, og 70! På adskillige danske diskoteker er musikken så høj, at de ansatte er i fare for at få en høreskade tidligt i gør opmærksom på faren ved, at høreskaderne ikke nødvendigvis kommer, mens de unge er i branchen. 75! 80! deres liv, selvom der er ganske udførlige regler for, hvor højt der må spilles. Problemet er, at arbejdsgiverne sjældent gør personalet opmærksomme på de gældende regler, at personalet er ligeglade, når de får det at vide, og at det er svært for Arbejdstilsynet at 105! 110! Konsekvenserne ved at arbejde på et diskotek er typisk først mærkbare på længere sigt. Da unge mennesker sjældent er i branchen i mere end 4-5 år, tænker de ikke over det, mens de er der, men først når det er for sent, siger han. kontrollere. Dette billede genkender overlæge og Reglerne på området er ellers ganske klare: Arbejder man på en 115! klinisk lektor ved SDU, Ture Andersen, der selv har tinnitus. Han advarer om, at der ikke noget at gøre,! 3!

4 120! 125! 130! 135! 140! 145! når uheldet først er ude. Det er lidt for sent at blive ked af det, når skaden er sket. Det kommer langsomt, og pludselig erkender man, at man ikke kan kommunikere, når man sidder ved et almindeligt selskab. Så er morskaben ikke så stor længere, siger han. Arbejdstilsynet laver ikke målinger Når Arbejdstilsynet er ude på almindelige tilsynsbesøg, skal de ikke selv foretage støjmålinger, da det er arbejdsgiverens ansvar at kontrollere lydniveauet. I stedet baserer de deres konklusioner på forskellige tommelfingerregler og dialoger med de ansatte. Hvis ikke det er muligt at føre en nogenlunde normal samtale uden at råbe til hinanden, så er der nok noget galt med støjniveauet. Og så kan vi give dem et såkaldt undersøgelsespåbud, hvor de selv eller ved hjælp af en autoriseret rådgiver skal dokumentere, hvor højt støjniveauet egentlig er, forklarer tilsynschef hos Arbejdstilsynet Jens Yde Dissing, der mener, at deres tilsynsbesøg er så grundige som muligt. Han indrømmer dog, at der også er visse udfordringer i forbindelse med 150! 155! 160! 165! 170! 175! at udføre grundige tilsynsbesøg i diskoteksbranchen. Blandt andet at man af naturlige årsager bliver nødt til at udføre dem om aftenen eller om natten og helst i weekenderne. Flere af de steder, han har besøgt, har der været stillet høreværn til rådighed. Men nogle steder oplever han udfordringer med at få de ansatte til at bruge høreværn, selvom de har været tilgængelige. Som indehaverne siger, er det en branche, hvor man som bartender gerne må se godt ud, og så nytter det ikke noget med to propper stikkende ud ad ørerne. Der ligger en udfordring i at føre et effektivt tilsyn med, at de bruger de høreværn, som de skal, siger han. Svært at gøre noget Derudover har Arbejdstilsynet hvert år en række særlige arbejdsindsatser i brancher, hvor det vurderes at være ekstra risikofyldt at arbejde. Disse områder udvælges blandt andet på baggrund af anmeldte erhvervssygdomme. I den forbindelse mener Maria Glargaard, partskonsulent ved Branchearbejdsmiljørådet, at det er problematisk, at høreskaderne først kommer flere år efter, man er stoppet! 4!

5 180! 185! 190! 195! 200! 205! 210! som bartender. Problemet ved diskoteksbranchen er, at de skal kunne dokumentere mange erhvervsbetingede hørelidelser, før de bliver udvalgt til en speciel indsats. Og det gør de ikke, da mange af de ansatte er unge, der kun er ansat i en kort årrække, og så får de først hørelidelsen senere. Det er et problem, og det er trist, at man ikke kan gøre noget ved det, siger hun. 3F: De griner af os At det er et problem, der er svært at løse, er man enig i hos fagforeningen 3F. Af deres statistikker fremgår det, at høreskader er et gennemgående problem for tjener- og serveringspersonale. Problematikken med lydniveauet på diskoteker kender vi alt for godt. Problemet er, at det er svært at gøre noget ved. Vi slås med, at flertallet af de folk, der arbejder i branchen, ikke selv mener, at det et problem, siger Henrik Hansen, der er arbejdsmiljøpolitisk konsulent for 3F, og fortsætter: Tilsyneladende er holdningen, at det er en del af at være sådan et sted. Når vi har snakket til dem om høreværn og prøvet at demonstrere dem, er vi 215! 220! 225! 230! 235! 240! blevet grinet ud af lokalet, og arbejdsgiverne har ikke haft lyst til at investere i høreværn. Det er lidt op ad bakke. Den beskrivelse kan man ikke genkende hos NOX Network, der er Danmarks største diskotekskædesamarbejde og inkluderer 50 diskoteker rundt om i landet. De tager, i modsætning de til steder 3F har besøgt, reglerne alvorligt. Vi griner generelt ikke af reglerne. Der er bare nogle regler, og så kan man synes, hvad man vil om dem, men det forandrer ikke, at man skal overholde dem for at kunne drive sin forretning, siger Michael Schrøder, der er direktør for NOX Network. Høj musik og tinnitus Det tilbagelænede forhold til reglerne har Ulla* oplevet. Hun har på to år som bartender fire forskellige steder på Fyn erfaret, at den høje musik ikke er noget, man tager alvorligt. Den ene gang hun oplevede, at Arbejdstilsynet var på tilsynsbesøg, handlede det kun om, hvordan tunge løft blev håndteret. Støjbelastning var ikke på tale, selvom hun oplevede det som et problem. Når man havde arbejdet en hel nat og skulle hjem og sove, var der! 5!

6 tinnitus resten af natten. Der har ikke 275! Hos NOX Network er man ikke 245! været noget kronisk endnu, men vi sikker på, at det er noget, de ansatte var næsten alle ramt af en eller anden bliver oplyst om på diskotekerne. form for tinnitus, siger hun. Hvorvidt vi oplyser de ansatte om Ifølge musiker Henrik Strube, der i reglerne, er jeg faktisk i tvivl om, mere end 20 år har beskæftiget sig 280! men jeg tænker, at det er noget, vi 250! med tinnitus og skrevet bogen Pas som arbejdsgiver skal overholde, på ørerne og dig selv, er tinnitus et siger Michael Schrøder. klart tegn på, at man skal til at tænke sig om. Arbejdsgiveren er ansvarlig Arbejdstilsynet er til gengæld ikke i Når man kommer hjem fra et 285! tvivl om, hvem der har ansvaret for at 255! arbejde, hvor der er meget støj, skal formidle reglerne. man lægge mærke til, om man har midlertidig tinnitus eller Vi er opmærksomme på, at der er et hørenedsættelse. Det er ørets eget vist manglende kendskab til reglerne, alarmsignal. Så skal man være klar til men det er jo et godt princip i 260! at gøre noget ved det. 290! strafferetten, at ukendskab til loven ikke er en undskyldende faktor. At *(Ulla er et opdigtet navn, da hun arbejdsgiverne ikke kender reglerne, ønsker at være anonym.) er jo sådan set pinligt og et skud i egen fod, siger Jens Yde Dissing. Bartendere uvidende om regler I en stikprøve foretaget af >medie< 295! Han mener, at Arbejdstilsynet gør 265! blandt 30 tilfældige bartendere på meget for at oplyse arbejdsgiverne. forskellige diskoteker svarer 26 af Eksempelvis ved at vejlede om, hvor dem, at de ikke er blevet oplyst om man kan finde reglerne eller ved at reglerne omkring lydpåvirkning. opfordre til at ringe til 300! Arbejdstilsynets callcenter. Dette sker til trods, for at det er 270! arbejdsgiverens ansvar at oplyse de Men selvom man oplyste bartenderne ansatte om støjgrænsen, ligesom om risikoen ved støjbelastningen, er arbejdsgiveren har pligt til at sørge Ulla ikke sikker på, at det ville ændre for, at de ansatte tager høreværn på, noget. Ikke i en branche hvor det hvis den ikke bliver overholdt. 305! handler om at feste:! 6!

7 Det er en del af jobbet. Man griner Værdien, vi har noteret, er lidt af det der med ondt i ørerne og middelværdien. Lydniveauet på tinnitus. Holdningen er, at det nok 340! stederne svingede mellem 80 og 94 skal gå. I den her branche hedder det db. 310! jo højere, jo bedre. Skal man have en retvisende måling, Faktabokse skal den foretages bag baren og gerne 345! vare 20 minutter. Reglerne siger: at man ikke må udsættes for en Derfor er vores måling kun vejledende. 315! 320! lydbelastning over 85 db(a) i over 8 timer at hvis lydbelastningen er over 80 db(a) for en 8 timers arbejdsdag skal den ansatte have adgang til information om risiko ved udsættelse for kraftig lyd, have høreværn stillet til rådighed og have adgang til en høreundersøgelse 350! 355! Om Arbejdstilsynet: Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet. Deres opgave er at fremme et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Derfor udfører de hvert år tilsynsbesøg. En del af dem er forudbestemt ved lodtrækning, mens der kan udføres såkaldte 325! at hvis grænseværdien undtagelsesvis overskrides, skal der bruges høreværn arbejdsgiveren er detailtilsyn på baggrund af klager fra tidligere eller nuværende ansatte. 330! forpligtet til at sikre, at den ansatte bruger det, indtil grænseværdien overholdes at hvis grænseværdien overskrides, skal den ansatte have adgang 360! Grafik: Grafik der viser, hvor meget forskellige decibel svarer til i lydstyrke. til en arbejdsmedicinsk undersøgelse. Sådan målte vi: 365! 335! Målingerne er foretaget i baren ikke bag den. Målingerne varede mellem et halvt og 5 minutter.! 7!

8 som særligt excellerer i, at holde 370! Sidehistorie: Tre år efter rød smiley: Ingen opfølgende kontrol gennemført 400! fødselsdage og fester for lukkede selskaber, forklarer Jens Yde Dissing, der er tilsynschef hos I februar 2012 gav Arbejdstilsynet Arbejdstilsynet. diskoteket Sky Club et påbud om høreskadende støj. Mere end tre år!kontaktproblemer efter har Arbejdstilsynet ikke Han indrømmer, at det er lang tid, at 375! gennemført et opfølgende kontrolbesøg. Dette til trods for, at diskoteket stadig er åbent. 405! stedet har været kørende siden, men påpeger samtidig, at Arbejdstilsynet har prøvet på at lave kontrolbesøg, siden den røde smiley blev tildelt Af Gustav Roesbjerg Pedersen, diskoteket den 3. februar Jonatan May og Mikkel Jacobsen Jeg vil sige, at det er 380! Alvorlige og komplekse påbud om høreskadende støj. 410! logistikhindringer, der har gjort, at den her har trukket ud. Vi skal også gerne være to mand på de besøg, Arbejdstilsynets beskrivelse af stedet fordi det er det, vi kalder natbesøg. Sky Club i Aabenraa samt den Det kan desværre en gang imellem dertilhørende sure, røde smiley burde 415! ske, at det er vanskeligt at komme i 385! danne baggrund for et nyt tilsyn af stedet. kontakt med virksomheden, og det har det været her, siger han. Men i dag, mere end tre år efter, er Ifølge Jens Yde Dissing skal det der stadig ikke sket noget i sagen. manglende tilsynsbesøg ses på Det er faktum til trods for, at der 420! baggrund af branchen. 390! ifølge Arbejdstilsynets procedure skal følges op på både gule og røde smileys senest 18 måneder efter det oprindelige kontrolbesøg. Nogle gange kan det bare være meget svært at komme i kontakt med virksomhederne rent praktisk. Enten forsøger vi at ringe til dem, hvis det Vi har været derude, men de gange, 425! er et anmeldt besøg, eller også kører 395! vi har været derude, har der været lukket. Det er åbenbart sådan et sted, vi ud og ser, om de har åbent, fastslår han og pointerer, at diskotekernes åbningstider ifølge! 8!

9 430! deres hjemmeside ikke altid stemmer overens med virkeligheden. 435! Det hænder, at vi står derude to mand uden for et sted klokken 23 en torsdag, og at der så er lukket. Men så er vi jo nødt til at prøve igen på tidspunkt, siger han. Og det lader det til, at de har tænkt sig: 440! Vi forventer, at der vil ske en handling indenfor det næste stykke tid. Det er helt sikkert, siger Jens Yde Dissing.! Sky Club har ønsket ikke at udtale sig i sagen.! 9!

10 445! Der skal bare være bas og gang i den tidlige kunder ind i baren med lidt at 475! drikke og noget rolig musik. Et Mads Hededal Laursen har i to år forhold, han mener, Arbejdstilsynet arbejdet som barchef i Aarhus. Han overser, når de foretager kontrol: mener hverken, at branchen eller Arbejdstilsynet har fokus på faren Hvis Arbejdstilsynet skulle gøre 450! ved støjbelastning. deres arbejde ordentligt, skulle de 480! komme, når der er allerflest Af Jonatan May, Gustav Roesbjerg mennesker. Pedersen & Mikkel Jacobsen Han er klar over, at det vil gøre det Det var en fredag eller lørdag, og de vanskeligere at finde personale at tale dukkede op klokken 21. Men på det med, når der er travlt ud på natten, 455! tidspunkt var der slet ikke knald på 485! men at personalet selvfølgelig også musikken endnu. ville være nødt til at tage sig tiden til det. Sådan husker Mads Hededal Laursen, der i dag er barchef på HeadQuarters!Ørepropper bliver ikke brugt i Aarhus, Arbejdstilsynets besøg på På HeadQuarters, hvor Mads er 460! hans forrige arbejdsplads. 490! barchef i dag, har man valgt at stille ørepropper til rådighed for Et besøg hvor der blev skruet ned for personalet. Men Mads oplever ikke anlægget, så snart Arbejdstilsynet den store begejstring for dem fra sine viste sig i døren. ansatte eller generelt i branchen. Det 495! er svært at høre, hvad kunderne siger, Vi vidste ikke med sikkerhed, at det når man dækker ørerne til. 465! var dem. Men når to voksne mænd træder ind på et ungdomsdiskotek Tanken om ørepropper er god, men med papir og kuglepen under armen, jeg tror ikke, at de bliver brugt. så kan man godt regne ud, at de er fra Personligt ville jeg ikke bruge dem. Arbejdstilsynet eller noget lignende. 500! Jeg bryder mig ikke om at have den slags i ørerne. Så jeg er ikke meget 470! Tilsynet foregik kort efter åbningstid. bedre til det end mine ansatte. Men på dette tidspunkt var musikken lavere, end den ville være senere på Han tror, at det er en generel ting i aftenen. Man vil gerne lokke de branchen, at der bliver taget lidt let! 10!

11 505! på tingene. Barpersonale er som regel hjem med ringen for ørerne. unge mennesker. Og selvom nogle af dem senere tager en bartender- Men jeg har også oplevet værre uddannelse, så er det ikke dem alle, steder, når jeg havde fri og var i der står bag en bardisk resten af deres byen. Steder, hvor man slet ikke 510! liv. 540! kunne tale sammen og måtte råbe. Det er ikke fedt. Sådan føler jeg ikke, Hvis jeg vidste, at det var det her, vi har haft det, de steder jeg har jeg skulle lave de næste mange år, så arbejdet. ville jeg da også passe lidt bedre på min hørelse. Men generelt er man Mads stoler på, at han kan lade sine 515! desværre lidt ligeglad. 545! lydmænd styre lydniveauet på HeadQuarters, men barpersonalet kan Det er ikke min opfattelse, at de bede om at få skruet ned, hvis de unge ansatte i branchen tager deres synes, det er for højt. Han er derfor hørelse seriøst. Jeg tror, ni ud af ti er ikke bekymret for påtale fra fuldstændigt ligeglade. Folk vil 550! myndighederne, selvom han ikke er 520! hellere se smarte ud, siger han. bekendt med reglerne på området. En af grundene til, at arbejdsgiverne Han ved heller ikke, hvor højt der slækker på de ansattes generelt bliver spillet i baren, men arbejdsforhold, mener Mads, kan han er i gang med at indkøbe en være fordi, de springer over, hvor 555! decibelmåler, der skal op at hænge på 525! gærdet er lavest. væggen. Det er jo en hård branche, hvor man Det er ikke noget, jeg har set andre sparer, hvor der spares kan, så længe steder. Man går op i decibelmålinger man har det godt med sig selv. Og det på koncertsteder, men på diskoteker kan for eksempel være på sådan 560! er det ikke noget, man gør sig i. Der 530! noget som medarbejdersikkerhed, skal bare være bas og gang i den. siger han. Ikke bekymret for påtale Mads har aldrig selv været generet af lydniveauet på sine arbejdspladser. 535! Han føler ikke, at han er kommet! 11!

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt Støj Forord Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt os. Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke

Læs mere

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for

Plejehjemsliv 2012 - med frisørens øjne. Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for Plejehjem 2012. Når historierne om plejehjem kommer på forsiden af medierne, drejer det sig alt for ofte om dårligt arbejdsmiljø, stort sygefravær eller sjusk med medicinbehandlingen. Her får vi en tilstandsrapport

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Hørelse for livet Beskyt din hørelse. Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse

Hørelse for livet Beskyt din hørelse. Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse Hørelse for livet Beskyt din hørelse Tips til, hvordan du bedst beskytter din hørelse 3 Din hørelse er vigtig Gennem hele livet bliver vi konstant udsat for forskellige lyde - i skolen, derhjemme, på

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Din hørelse er dyrebar

Din hørelse er dyrebar Beskyt din hørelse 3 Din hørelse er dyrebar Igennem livet bliver vi bombarderet med en konstant strøm af lyde i skolen, derhjemme, på arbejdet og når vi færdes ude. Og nogle gange bliver disse lyde så

Læs mere

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 182 Offentligt T A L E Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Læs mere

Høreskadende støj, unødig støj og akustik

Høreskadende støj, unødig støj og akustik Høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: AFC, SBT Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. januar 2016 1: Emne og baggrund Formålet

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i en arbejdsmiljøgruppe

Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i en arbejdsmiljøgruppe LEKTIER - Arbejdsmiljørepræsentanten Hvad laver en arbejdsmiljørepræsentant? (Sæt X) Arbejder med arbejdsmiljø sammen med arbejdslederen i en arbejdsmiljøgruppe Arbejder med grus og brænde Arbejder kun

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene i folkeskolerne

Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene i folkeskolerne Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Samrådsspørgsmål 72 Offentligt T A L E Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader Forsvar og politi Branchevejledning Forebyg høreskader Bevar din hørelse! Denne branchevejledning handler om forebyggelse af høreskader i forsvar og politi. Den er rettet mod alle, der er udsat for støjbelastninger

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane.

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane. Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt T A L E 12. januar 2017 Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 12. januar 2017 om sexchikane på det danske arbejdsmarked

Læs mere

GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00

GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er klar til

Læs mere

Støjproblemer i virksomheden

Støjproblemer i virksomheden Støjproblemer i virksomheden Gode råd og værktøjer, når der skal vurderes og løses støjproblemer på virksomheden. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr.

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. Branchevejledning om forebyggelse af HØRESKADER Forsvar og politi 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. 162033 Layout: www.zenario.com Tryk: PrintDivision Vejledningen henvender sig til

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

Erfaringer fra tilsynsbesøg

Erfaringer fra tilsynsbesøg Erfaringer fra tilsynsbesøg 28. jan. 14 Erfaringer fra tilsynsbesøg Disposition Statistik Tilsyn Bøder Gode råd Arbejdstilsynets adfærd 2 Tilsynsformer Tag godt imod Arbejdstilsynet de har ret til at komme

Læs mere

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE

DILEMMASPIL FOR UNGE SPORTSUDØVERE Dette er et dilemmaspil, hvor I skal gætte hinandens svar på spørgsmål og dilemmaer om pengespil. Gennem diskussioner og gæt, får de unge fokus på deres egne og kammeraternes spillevaner og holdninger.

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Forord Åh nej ikke endnu en af disse amerikanske bøger med ti nemme løsninger på store problemer! Sådan omtrent var min første reaktion, da jeg fik denne bog i hænde. Men det skulle vise sig, at mine fordomme

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: 117 59 Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen

Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Sådan handler vi, når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) Oversigt over forskellige typer af afgørelser samt handleanvisninger for ledelsen Forbud I kan få et forbud mod at forsætte arbejdet, hvis

Læs mere

Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for sygedagpenge

Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for sygedagpenge ONDT I ARBEJDSMILJØET Håndværkere og SOSU'er slider sig syge på jobbet Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Onsdag den 14. oktober 2015, 05:00 Del: Risikoen for at komme på sygedagpenge er dobbelt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008.

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 1. EXT. SKOLEGÅRDEN. DAG/FRIKVARTER Maria(14), Anna(14) går hånd i hånd hen ad skolegården, og snakker om lækre drenge. De ser den super

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER - mit liv med Jacob Haugaard Ilse Wilmot At overleve med en alkoholiker mit liv med Jacob Haugaard Bogen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 Del: Det er ikke ønsket om erstatning, der får et hastigt stigende antal

Læs mere

SYGEPLEJERSKER BLIVER SYGE AF AT GÅ PÅ ARBEJDE

SYGEPLEJERSKER BLIVER SYGE AF AT GÅ PÅ ARBEJDE 50 55 SYGEPLEJERSKER BLIVER SYGE AF AT GÅ PÅ ARBEJDE Arbejdstilsynet har alene i år påtalt 172 alvorlige mangler i det psykiske arbejdsmiljø på danske hospitaler. Påbuddene handler især om et alt for højt

Læs mere

Hver anden virksomhed har en stresspolitik: 'Det burde alle have' - UgebrevetA4.dk

Hver anden virksomhed har en stresspolitik: 'Det burde alle have' - UgebrevetA4.dk RETTIDIG OMHU? Hver anden virksomhed har en stresspolitik: 'Det burde alle have' Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 4. december 2017 Alle virksomheder burde have en stresspolitik. Sådan

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Midt-Vestjylland. Tillidsrepræsentanter er klare i spyttet. Noget af en øjenåbner. Jensens køkken 4/2015. Thise Mejeri: På besøg i Polen:

Midt-Vestjylland. Tillidsrepræsentanter er klare i spyttet. Noget af en øjenåbner. Jensens køkken 4/2015. Thise Mejeri: På besøg i Polen: 4/2015 Midt-Vestjylland Thise Mejeri: Tillidsrepræsentanter er klare i spyttet På besøg i Polen: Noget af en øjenåbner Arbejdstilsynets rådgivning spares væk: Jensens køkken Kaj Andersen er fællestillidsrepræsentant

Læs mere

Behold. hørelsen. & hold arbejdsmiljøloven. SpilleS teder & dis koteker

Behold. hørelsen. & hold arbejdsmiljøloven. SpilleS teder & dis koteker Behold hørelsen & hold arbejdsmiljøloven SpilleS teder & dis koteker Behold hørelsen og hold loven Kraftig musik kan bl.a. ødelægge hørelsen og give stress. Med høreskader følger ofte tinnitus og lydoverfølsomhed.

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

Tre simple trin til at forstå dine drømme

Tre simple trin til at forstå dine drømme - En guide til at komme i gang med dit drømmearbejde, eller til at blive bedre til det du allerede gør. Vigtige pointer: Når du viser dine drømme interesse vil du bedre kunne huske dem. Din drøm er din

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon)

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) hallo det er Rasmus INTERVIEWER1: Goddag Rasmus, vi fik lov til at ringe til

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

Små virksomheder svigter arbejdsmiljøloven

Små virksomheder svigter arbejdsmiljøloven LO s nyhedsbrev nr. 5/21 Indholdsfortegnelse Virksomheder svigter arbejdsmiljøloven........... 1 På næsten hver tredje mindre virksomhed har de ansatte ikke nogen sikkerhedsrepræsentant på trods af, at

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere