Turrapport. Vesthimmerland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Turrapport. Vesthimmerland"

Transkript

1 Turrapport Vesthimmerland Forårstur i dagene 27. maj 30. maj 2011

2 Natur-Øst afholdt i dagene maj 2011 pinsetur til Vesthimmerland med en afstikker til limfjordsøen Fur. Ved godt mod drog en lille flok af sted, 21 deltagere, trods den dystre vejrudsigt. Rands Fjord ved Fredericia var første lokalitet. Vi gik igennem en dejlig løvskov ned til fjorden. Floraen her var en fin skovflora, og Jon fandt en Rapuntsel til os. Vinden var skarp, men ingen regn. Frokost ved kirkediet ved Egeskov Kirke. Alle havde netop fået sig anbragt med udsigt over fjorden, da den første regn i kraftig mængde faldt, men redningen fandtes i form af et lille te-hus, hvor alle søgte hen og kunne spise færdig i tørvejr. Ved brunkulslejerne kom vi også indendørs, når regnen var værst. Vi fik omfattende guidning, som sluttede af med en køretur i området frem til et smukt udsigtssted på en enorm, såkaldt tip, bestående af opgravet sand. Højden over det omgivende landskab var ca. 40 m. Lørdag startede vi ved Vilsted Sø. Igen kraftig blæst og regn, men alle var forberedte og rigtig klædt på. Ved flere stop fik vi en fin andeparade med bl.a. 5 atlingænder. Der gik også to klyder og snadrede. Til frokosten havde vi udset os et hus med varme i forbindelse med et shelterområde! Vi havde ikke bestilt plads, men der var ikke et øje, fint, den dejlige mad, vi havde fået med, blev indtaget med højt humør. Tilbage mod bussen mødte vi så det næste selskab på vej til samme tilflugtssted, ups, ups! De havde måske bestilt huset.

3 Eftermiddagen blev tilbragt på tangen mellem Frederik den VII s kanal og Limfjorden ved Løgstør. Et botanisk spændende sted med meget kalk i jorden, Gul Reseda, Strandkål, Læge-Kokleare (billedet) og den spændende Hornskulpe, der hører til valmuefamilien. Med vind og regn i ryggen var det faktisk en fin tur. Sidste stop den dag var en 3 km vandretur gennem Lundby Hede. Vi havde håbet på godt vejr med masser af sommerfugle, men ak, regnen stod ned og vi måtte nøjes med at nyde hedelandskabet, som det nu tager sig ud under de betingelser, dog heldigvis med vinden i ryggen. Enkelte gulspurve trodsede dog regnen og sad og talte til syv, selvom det kneb for en enkelt at nå længere end til fem. Søndag var Fur-dag. Dagen startede fint med sol, og vi kørte til Langstedhullerne, hvor vi gik gennem en smuk slugt med nikkende kobjælder ned til stranden. Her kunne man tydeligt se, hvordan lerklinten skred ned mod stranden. Hede- og klokkelyng blev plukket, mens fødderne var plantet i strandsand. Skyerne samledes, men vi kunne stadig gå i tørvejr ned til det store udgravningsområde, hvor Bispehuen har sin plads. Inge viste os, hvordan man kunne finde aftryk i moleret af fortidsdyr. Vi fandt da også en del, selv på den korte tid. En skovpiber gav en flot opvisning i den for arten så karakteristiske sangflugt: start fra toppen af et træ og syngende dalende tilbage til udgangspunktet på stive vinger og hængende ben.

4 Frokosten skulle spises på toppen af bakken med den gode udsigt, men nu faldt regnen tungt igen! Vi endte på Fur Museum, hvor vi kunne sidde i gårdhaven under tag, og fik så i øvrigt tid til at studere det fine og utroligt interessante museum. Sidste stop: Fur Bryghus. Vi startede med en Furøl, derefter fik vi en rundvisning og gode historier, og sluttede så af med endnu en øl. Et rigtigt populært regnvejrs indslag. Mandag var hjemtur, og da skinnede solen, og det blev den ved med, til vi kom hjem. Denne dag startede vi ved Risgårde, som ligger ud mod Risgårde Bredning ca. 20 km nord for vores bosted. Et meget smukt og afvekslende område med overdrev, skov og enge. Der var sang af nattergal for mange af os årets første - tornsanger, gærdesanger, gulbug og tornirisk. Langs vejen voksede blomstrende Peberrod. Jon lavede fin planteparade ved et udsigtstårn, hvor der også var borde med bænke i sol! Derefter ned til Mønsted Kalkgruber. Ikke at forveksle med Daugbjerg Kalkgruber, hvor vi faktisk ankom til først, men Lises stædighed gav pote, og vi fandt det rigtige fabriksanlæg med tilhørende gruber. Der i haven var vi igen så heldige, at vi kunne benytte stedets borde og bænke til vores fine

5 frokost. Humøret var højt, solen skinnede og luften var lun ja næsten varm, undtagen i minegangene, hvor der året rundt er næsten konstant 8 C. Sidste stop var kort, nemlig ved Christianskirken i Fredericia. Vi skulle se Bjørn Nørgårds Kunstværker. Nu havde vi god tid, og vores gode chauffør Sten, foreslog, at vi benyttede den gamle Lillebæltsbro og den gamle hovedvej 1. Der var endda tid til en lille tur ned til Lillebælt ved Middelfart Roklub. Smukt sted. Fjeldsted Skov Kro havde maden parat til os, da vi ankom, og de skuffede os ikke. Vores bosted Hvalpsund Færgekro fortjener en særlig omtale. De havde givet os en fin pris, og alligevel fik vi ikke lavpris-menuer. Lækker mad, gode værelser, fine frokostmadder og søde mennesker, for slet ikke at tale om udsigten over Hvalpsund med den lille færge sejlende frem og tilbage hvert kvarter. Selv om vi ikke havde vejret med os, var det alligevel en god tur. Ingen uheld i øvrigt undervejs, hverken med mennesker eller materiel. Per, Lise og Karen Margrethe

6 Fugleiagttagelser på Vesthimmerlandsturen. Vejrmæssigt var turen ikke helt optimal. Især om lørdagen blæste en hård vestenvind dagen igennem og både lørdag og søndag dominerede regnen fra middag og resten af dagen, hvilket om søndagen henlagde en planlagt vandretur til et i øvrigt meget udmærket museum. Dette har ganske givet haft betydning for fugleiagttagelserne, da fugle og ornitologer må forventes at være henholdsvis mindre aktive og opmærksomme i dårligt vejr. Det forventede fuglemæssige højdepunkt Vilsted Sø skuffede ikke. Her vil de fine atlingænder og sorthalset lappedykkere især blive husket, men rigtig mange arter af andefugle var repræsenteret, og så var der også en enkelt skestork. Det kan undre, at der slet ikke blev iagttaget bomlærke, der burde være karakterfugl i Vesthimmerland, men det må formentlig tilskrives ovenfor nævnte kombination af vejr og iagttagere. Fra fredag til mandag nåede vi alt i alt op på 81 fuglearter, ikke mindst takket det særdeles gode vejr på hjemrejsedagen (mandag), der gav en del nye kryds i artslisten. Nedenfor følger en liste over samtlige fuglearter, der blev set og hørt på turen. Toppet lappedykker Gråstrubet lappedykker Sorthalset lappedykker Skarv Fiskehejre Skestork Knopsvane Grågås Gravand Knarand Krikand Gråand Spidsand Atlingand Skeand Blev set flere steder, bl. a. ved Rands Fjord og Vilsted Sø. Et enkelt par set fra fugletårnet ved Vilsted Sø. En lille flok på 7-8 fugle blev set ved P-pladsen ved fugletårnet ved Vilsted Sø. Blev set mange steder: Rands Fjord, Vilsted Sø, Fur m. fl. Set ved næsten alle besøgte lokaliteter og fra bussen: Rands Fjord, Brunkulslejerne, Vilsted Sø, Risgårde. 1 set flyvende fra P-pladsen i Vilsted by. Set næsten dagligt i større eller mindre antal. Set en del steder, bl. a. Vilsted Sø og fra bussen på vej til og fra Fur. Set næsten samme steder og i nogenlunde samme antal som knopsvane og grågås Ca. 10 set ved Vilsted Sø. 2-3 set ved Vilsted Sø. Blev set på de fleste lokaliteter. Som sædvanlig den hyppigst forekommende af svømmeænderne. 1 hun m. ællinger (formodentlig) set fra fugletårnet ved Vilsted Sø. I alt 5-6 stykker set på flere lokaliteter ved Vilsted Sø. 3-4 set ved Vilsted Sø.

7 Taffeland Troldand Ederfugl Hvinand Rød glente Havørn Rørhøg Spurvehøg Musvåge Tårnfalk Fasan Blishøne Strandskade Klyde Vibe Rødben Mudderklire Hættemåge Stormmåge Sildemåge Sølvmåge Svartbag Havterne 3-4 set fra P-pladsen v. søen i Vilsted by. En del set ved Rands Fjord og Vilsted Sø. Set fra bussen ved passage af storebælt. Enkelte set ved Vilsted Sø. En enkelt set fra bussen mandag i nærheden af Fredericia. 1, måske 2 gamle fugle set ved Rands Fjord. Formentlig ynglende i området. 1 set ved Vilsted Sø, desuden 1 iagttagelse fra bussen om mandagen. En enkelt iagttagelse om lørdagen. Set fra bussen om lørdagen. Desuden 1-2 set ved Risgårde om mandagen. 1 set ved Rands Fjord. Set fra bussen om søndagen. En del set ved Rands Fjord og Vilsted Sø. Iagttaget enkelte steder, bl.a. ved Risgårde. Set fra bussen ved passage af Sprogø, desuden 2-3 ved P-pladsen v. søen i Vilsted by. Set en del steder, bl.a. fra bussen på vej mod Fur og ved Risgårde. Set ved Risgårde. 1 set ved P-pladsen ved søen i Vilsted by. Set næsten overalt i større eller mindre antal. Set de fleste steder. En enkelt iagttagelse på Fur. Desuden set fra bussen ved passage af storebælt. Set mange steder. Set flere steder, bl. a. ved Rands Fjord. Iagttaget her og dér. Især ved Rands Fjord og Vilsted Sø.

8 Ringdue Tyrkerdue Gøg Mursejler Sanglærke Digesvale Landsvale Bysvale Skovpiber Engpiber Hvid vipstjert Gærdesmutte Rødhals Nattergal Stenpikker Solsort Sjagger Sangdrossel Set overalt, både på de besøgte lokaliteter og fra bussen. Set en del steder, bl.a. under vandreturen ved Rands Fjord. Hørt flere steder, bl.a. ved Rands Fjord. Set mange steder, både ved lokaliteterne og fra bussen. Set ved næsten alle besøgte lokaliteter og fra bussen Set i større og mindre antal ved de besøgte vådområder og i molerskrænterne på Fur. Set i større og mindre antal, især ved vådområderne. Som ovenfor, endvidere ved havnen i Hvalpsund og en del andre steder. 1 enkelt set i fin sangflugt-opvisning ved Bispehuen på Fur. Enkelte set over engarealerne ved Vilsted Sø. Set ved næsten alle vådområder og havnearealer. Hørt ved Rands Fjord og ved Risgårde. Enkelte hørt ved Rands Fjord. Hørt og måske også set ved Risgårde. Turens eneste iagttagelse. Enkelte set ved P-pladsen ved Langstedhullerne på Fur. Hørt og set på de fleste besøgte lokaliteter og fra bussen. Set ved Rands Fjord og ved brunkulslejerne. 1 hørt ved brunkulslejerne. Vistnok eneste iagttagelse på turen. Kærsanger 1 hørt ved Rands Fjord, P-plads ved vej 421. Rørsanger Gulbug Gærdesanger Tornsanger Havesanger Hørt enkelte steder ved Vilstrup Sø 1 hørt ved Risgårde. Hørt ved Risgårde Set og hørt nogle steder, bl.a. ved Rands Fjord, brunkulslejerne og ved Langstedhullerne på Fur. Hørt ved Rands Fjord.

9 Munk Gransanger Løvsanger Blåmejse Musvit Skovskade Husskade Allike Råge Krage Stær Gråspurv Skovspurv Bogfinke Grønirisk Tornirisk Dompap Gulspurv Rørspurv Hørt flere steder, bl.a. ved Rands Fjord. Hørt ved Rands Fjord og brunkulslejerne. Hørt en del steder, bl.a. ved Rands Fjord, brunkulslejerne, på Fur, ved Risgårde og ved Christianskirken. Iagttaget flere steder, bl.a. ved Rands Fjord. Set en del steder, bl.a. ved Rands Fjord, brunkulslejerne og ved Risgårde. 1 set ved Rands Fjord. Set dagligt både på lokaliteterne og fra bussen. Set over alt. Som ovenfor. Ofte i selskab med alliker. Mange iagttagelser. Set mange steder, stort set dagligt. Iagttaget ved bl.a. Risgårde. Er formentlig blevet overset de øvrige dage. Iagttaget en del steder, bl.a. ved Risgårde. Er i lighed med ovenstående sikkert blevet overset mange steder. Set og hørt på stort set alle lokaliteter. En syngende fugl i museumshaven på Fur skulle ifølge et gammelt mundheld varsle snarligt solskin, hvilket ikke holdt stik. Regnen fortsatte hele eftermiddagen. Set og hørt her og der, bl.a. ved Christianskirken. Er ganske givet blevet overset mange steder. Set dagligt parvis og i småflokke på de fleste lokaliteter. Synes at forekomme hyppigere end på Sjælland. Iagttaget søndag. Lokalitet ikke kendt. Måske på Fur. Set og hørt på mange lokaliteter. Stort set eneste aktive fugleart i regnvejret på Lundby Hede. Enkelte set ved Vilsted Sø. Natur er selvfølgelig meget andet end fugle. Botanikken er behandlet på efterfølgende sider. Af dyr blev set rådyr og hare ved Vilsted Sø, igen rådyr ved Risgårde, og en død grævling blev fundet i

10 strandkanten ved Hvalpsund, men ellers var det temmelig småt med dyreiagttagelser. Insekter var det ligeledes småt med, ganske givet som følge af vejret. Dog blev iagttaget arbejdende skarnbasser (trillede med gødningskugler) på Lundby Hede. Per Floraliste fra NØ's tur til Vesthimmerland 27. maj til 30. maj 2011, sammenstillet af Jon. RA = Rands Fjord, SØ = Søby Brunkulslejer, VI = Vilsted Sø, FR = Frederik d. VII's Kanal, LU = Lundby Hede, FU = Fur, RI = Risgårde, MØ = Mønsted Kalkminer. Aften-Pragtstjerne RI Ager-Padderok SØ Ager-Stedmoderblost RI Ager-Tidsel RI Ahorn VI Akeleje FR Aks-Rapunsel RA Almindelig Agermåne RA Almindelig Bjørneklo RI Almindelig Brandbæger FR Almindelig Gedeblad RI Almindelig Gåsemad LU Almindelig Hyld VI Almindelig Hønsetarm LU Almindelig Knopurt RI Almindelig Kongepen LU Almindelig Kvalkved FR Alm. Kællingetand RI Almindelig Mangeløv RI Almindelig Pimpinelle RI Almindelig Rævehale RI Almindelig Røllike RI Almindelig Røn LU Almindelig Skovarve FR Alm. Stedmoderblomst LU Almindelig Syre RA Angelik RA Bakke Forglemmigej FU Bakketidsel FU Benved RI Bidende Ranunkel FU Bidende Stenurt FU Bingelurt RA Bitter Mælkeurt FR Bittersød Natskygge FR Blodrød Storkenæb MØ Blodstillende Bibernelle FU Blød Hejre RI Blød Storkenæb RI Blåbær FU Blågrøn Star FU Blåhat RI Bredbladet Mangeløv FU Børste-Siv LU Dag-Pragtstjerne FU Druemunke RA Dunet Vejbred FU Eng-Brandbæger RI Eng-Gedeskæg RI Eng-Kabbeleje RA Eng-Nellikerod RA Engelsk Visse LU Engelskgræs VI Engelsød FU Engkarse RI Engriflet Tjørn RA Farve-Gåseurt FR Feber-Nellikerod RA Finbladet Mangeløv FU Flipkrave FR Foder-Kulsukker RA Forskelligfarvet Forglemmigej FU Fruebær MØ Følfod FU Fåre-Svingel FU Gederams FU Glat Dueurt FU Græsbladet Fladstjerne FU Grå-Pil RI Gul Fladbælg RI Gul Iris VI Gul Reseda FR Gul Snerre MØ Guldblomme LU Guldskæl-Mangeløv RA Gyldenris FU Gyvel FU Gåsepotentil RI Havtorn FU Hedelyng LU Hejrenæb RI Hindbær FU Hjertegræs MØ Hulkravet Kodriver FU Hulsvøb RA Hunde-Viol Hundegræs SØ Hvid Anemone SØ Hvid Okseøje RI Hvid Snerre RI Hvid-Tjørn FU Hyrdetaske SØ Høst-Borst SØ Håret Høgeurt SØ Katteskæg LU Klokkelyng LU Klokkeskilla RI Kløftet Storkenæb FU Korbær FU Kornet Stenbræk FU Kost-Fuglemælk RI Krat-Fladbælg LU Krybende Baldrian RA Krybende Pil LU Krybende Potentil FU Kæmpe-Bjørneklo RA Kæmpe-Pileurt RA Lancet Vejbred VI Lav Ranunkel VI Lav Skorsoner LU Liden Storkenæb RA Liljekonval RA Lugtløs Kamille RI Lund-Fladstjerne RA Lund-Padderok FU Almindelig Lungeurt RA

11 RA = Rands Fjord, SØ = Søby Brunkulslejer, VI = Vilsted Sø, FR = Frederik d. VII's Kanal, LU = Lundby Hede, FU = Fur, RI = Risgårde, MØ = Mønsted Kalkminer. Lyngsnerre LU Læge-Kokleare FR Læge-Kvæsurt FU Læge-Oksetunge FU Læge-Ærenpris FU Lådden Dueurt FU Lådden Løvefod FU Maj-Gøgeurt RI Majblomst RA Mangebladet Lupin VI Marehalm RI Mark-Bynke RI Mark-Forglemmigej SØ Mark-Frytle LU Mark-Krageklo VI Mark-Ærenpris FR Mose-Pors LU Mosebølle LU Muse-Vikke FU Mælkebøtte FU Nikkende Kobjælde FU Peberrod RI Plettet Gøgeurt LU Prikbladet Perikon FR Revling LU Rundbælg FR Rynket Rose FR Rød Svingel RI Rød Tvetand RI Rød-Kløver RI Rødknæ FR Sanikel RA Skov-Hullæbe MØ Skov-Jordbær MØ Skovstjerne SØ Skvalderkål RA Slåen RI Smalbladet Høgeurt LU Smalbladet Timian FU Smalbladet Vikke FU Småkronet Gedeskæg FU Solbær RA Sort Dværgmispel FR Stilk-Eg RI Stinkende Storkenæb FU Stor Fladstjerne RA Stor Frytle RA Stor Konval RA Stor Nælde RA Stor Skjaller RI Storblomstret x Filtet Hønsetarm RI Strand-Hornskulpe FR Strand-Limurt FR Strandarve FR Sød Astragel FR Sødskærm FR Sølv-Potentil FR Tandfri Vårsalat FR Tigger-Ranunkel VI Tjærenellike FU Tormentil LU Torskemund RI Tranebær LI Trenervet Snerre FR Trævlekrone RI Tue-Kogleaks LU Tue-Kæruld LU Tusindfryd RI Tveskægget Ærenpris RI Tyttebær LU Udspærret Vinterkarse RI Vandnavle VI Vedbend RA Vild Kørvel SØ Vorterod RA Vår-Brandbæger RI Vår-Star FU

12 Deltagere: Bodil og Jon Feilberg (bot. leder) Ebba og Ralf Larsen Merete Stentoft Jensen Annie Andersen Annelise Paysen og Leif Knudsen Randi Hansen Janne Gygli Birthe og Einar Bacher Lise Mejer (leder) Neel Bacher Anni og Jørgen Lindby Palle Stougaard Inge Jensen Karen Margrethe Høeg (leder) Karen-Grete Yttesen og Per Hermansen (leder) Sten Pedersen (chauffør fra Busteam) Fotografer: For- og bagside: Side 2-5: Lise Mejer Karen Margrethe Høeg

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Naturhistorisk Forening for Nordsjælland

Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Naturhistorisk Forening for Nordsjælland FORÅRSTUR TIL MOLS 25. 28. MAJ 2017 Torsdag den 25. maj Kalø Besøgscenter Første stop med Vipperød Bus efter et kort ophold ved Infoteria Lillebælt var Kalø Besøgscenter,

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug

Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Vegetationsundersøgelse af arealer plejet af Ferbæk ejerlaug Af Signe Normand, Aarhus Universitet Resumé Der er i 2015 og 2016 gennemført vegetationsundersøgelser på arealet plejet af Ferbæk ejerlaug.

Læs mere

Skov 43 Vilsbøl Plantage

Skov 43 Vilsbøl Plantage Skov 43 Vilsbøl Plantage Det store engområde Tuekær ved vestenden af Nors Sø behandles i den særlige plejeplan for Hanstholmreservatet. 1. 674bef (HED 4.9 ha, SØ 0.2 ha, MOS 0.7 ha) i alt 5.8 ha. Oprindelig,

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Tour de Nationalpark Mols Bjerge 29. maj 31. maj 2014 NaturSydVest

Tour de Nationalpark Mols Bjerge 29. maj 31. maj 2014 NaturSydVest Tour de Nationalpark Mols Bjerge 29. maj 31. maj 2014 NaturSydVest Stort asketræ i Hestehave Skov. Foto: PF Indledning Denne rapport indeholder en kort sammenfatning af turen med NaturSydVest til Nationalpark

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

Torsdag den 9. maj Nyord, Leif Schack-Nielsen Ulfshale Nordenge Ulfshale Hede og Skov Præstekilde Hotel

Torsdag den 9. maj Nyord, Leif Schack-Nielsen Ulfshale Nordenge Ulfshale Hede og Skov Præstekilde Hotel MØN maj 2013 1 Torsdag den 9. maj En næsten fyldt bus af forventningsfulde medlemmer og med Henrik som chauffør afgik fra Hillerød kl. 9. Tunge skyer truede med regnvejr, som blev en realitet efter kort

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Nordjylland Juli 2012

Nordjylland Juli 2012 Nordjylland Juli 2012 Bygholm Vejle 16-7-2012 Turrapport fra en Nordjyllandstur fra søndag den 15. juli til tirsdag den 17. juli 2012. Deltagere Leif Frederiksen (LFR). Frank Desting (FDE). Fotograf: Frank

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Mose og kær Område art stjerne N Mose 1 N ved vejen N inde i krat birk fyr el ribs rose (have art) snebær Invasiv hvidtjørn hyld nælde, stor

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

%LODJI + MNYDOLWHWVN\VWRYHUGUHYXGWLO DWWHJDWN\VWHQLXQGHUV JHOVHVRPUnGHWIRU3LORWSURMHNW 1DWLRQDOSDUN RQJHUQHV1RUGVM OODQG Artens : A: i hele landet. : relativt almindelig lokalt, men i landet som hel. V:

Læs mere

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Turen Vores tur til Østrig Ungarn i de sidste to uger af Maj måned. Var et længe næret ønske om at få et godt kendskab til den midteuropæiske natur typer, speciel at

Læs mere

Skov 62 Østerild Plantage

Skov 62 Østerild Plantage Skov 62 Østerild Plantage 1. Abildkær 1006ab (ENG 65.2 ha, SØ 0.2 ha) i alt 65.4 ha. Kreaturgræsset eng med præg af hedekær og afvekslende fugtige og tørre dele. Flere store bestande af Plettet Gøgeurt.

Læs mere

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev)

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Til landmænd og deres konsulenter. Af naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet

Læs mere

Sønderjylland April 2010

Sønderjylland April 2010 Sønderjylland April 2010 Bramgæs ved Saltvandssøen (foto: Frank Desting) Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE). Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra fredag den 16/4 til søndag den 18/4

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Appendiks 2. Feltbesigtigelsesdata

Appendiks 2. Feltbesigtigelsesdata Appendiks 2 Feltbesigtigelsesdata I det følgende ses de feltbesigtigelsesdata, som har indsamlet i uge 41, oktober 21. De indsamlede data skal ses som supplement til kommunens 3- registreringer fra medio

Læs mere

Kelleklinte Mose. Kelleklinte Mose, foto: HC

Kelleklinte Mose. Kelleklinte Mose, foto: HC Kelleklinte Mose Kelleklinte Mose, foto: HC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen Oktober 2015 Indledning I 2014 og 2015 har vi besøgt Kelleklinte Mose en del gange, og vi har lavet en floraliste

Læs mere

Fugle Kilde Insekter Kilde Artskategori Krybdyr Kilde Padder Kilde Artskategori Planter Kilde Artskategori

Fugle Kilde Insekter Kilde Artskategori Krybdyr Kilde Padder Kilde Artskategori Planter Kilde Artskategori Fugle Kilde isfugl Danmarks Miljøportal Insekter Kilde Artskategori Dukatsommerfugl www.fugleognatur.dk Rødlistet Markperlemorsommerfugl www.fugleognatur.dk Rødlistet Grøn køllesværmer www.fugleognatur.dk

Læs mere

Naturpleje på Tårnborg Borgbanke.

Naturpleje på Tårnborg Borgbanke. Naturpleje på Tårnborg Borgbanke. På naturens dag i 2009 begyndte vi på projektet Giv naturen en hånd. Vi havde valgt Tårnborg Borgbanke som vores bidrag. Nedenstående ses et stemningsbillede fra en dejlig

Læs mere

Biologisk undersøgelse af Ryegård Grusgrav

Biologisk undersøgelse af Ryegård Grusgrav Biologisk undersøgelse af Ryegård Grusgrav For Landinspektørfirmaet LE34 v. Anders Ebsen Jellesen Undersøgelser, vurdering og rapport v. Nina Kjær Pedersen og Jan Durinck Maj 2018 Dansk Bioconsult APS

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

Sønderjylland April 2011

Sønderjylland April 2011 Sønderjylland April 2011 LFR ved Sønderstrand, Rømø (foto: Frank Desting) Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra mandag den 18. april til tirsdag den 19. april 2011. Deltagere Leif Frederiksen (LFR).

Læs mere

Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede

Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede Floraen på et stykke af Tissøs nordvestlige bred syd for Lille Fuglede Bredden af Tissø syd for Li. Fuglede. I mellemgrunden ses en stor bevoksning af Kalmus. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Tur til Sønderjylland og Nordfriesland 5. 6. maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Bramgæs. Vellykket tur i dejligt solrigt forårsvejr med let til jævn vind fra

Læs mere

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer:

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer: Rügen 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Orla havde i længere tid snakket om at lave en efterårstur til Rügen, for at se på Traner. Han har tidligere besøgt øen, og ville gerne vise den frem for andre.

Læs mere

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017

DOF Storstrøm tur til Øland d /5 2017 DOF Storstrøm tur til Øland d. 11 14/5 2017 Ved Møcklemosen på det tørre Alvaret. Turen er tilrettelagt af DOF Storstrøms turudvalg og Finn Jensen Turledere Benny Steinmeyer og Finn Jensen Foto: Finn Jensen

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

Samsøtur 24. maj 26. maj 2013 NaturSydVest

Samsøtur 24. maj 26. maj 2013 NaturSydVest Samsøtur 24. maj 26. maj 2013 NaturSydVest Indledning Denne rapport indeholder en kort sammenfatning af turen med NaturSydVest til Samsø den 24. 26. maj 2013. Vi var i alt 11 deltagere på turen, som var

Læs mere

Skov 92 Fosdal Plantage

Skov 92 Fosdal Plantage Skov 92 Fosdal Plantage 1. Drevelsig og Rødland heder med mellemliggende egekrat 1730ab, 1731ef (HED 19.9 ha, MOS 1.3 ha, EG 1.9 ha) i alt 23.1 ha. Rødland Hede (371e) er åben med spredte ener og dværgbuskdomineret

Læs mere

Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014

Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014 Hjortespring Naturplejeforening Naturtjek 2014 www.natlan.dk HULKRAVET KODRIVER 1 Natur & Landbrug ApS har ved naturkonsulent Anna Bodil Hald gennemført et naturtjek i de folde, hvor Hjortespring Naturplejeforening

Læs mere

Stålorm Grøn køllesværmer Rødlistet Okkergul bladmåler Purpurmåler

Stålorm  Grøn køllesværmer  Rødlistet Okkergul bladmåler  Purpurmåler Fugle Kilde Artskategori Hedelærke www.fugleognatur.dk Grå fluesnapper www.fugleognatur.dk Hvepsevåge www.fugleognatur.dk Bilag I-art Grønspætte www.fugleognatur.dk Insekter Kilde Artskategori Skovskarnbasse

Læs mere

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose Om brochuren Dette lille hæfte er lavet af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lyngby- Taarbæk Kommune. Vi håber, at det vil kunne give jer en ekstra

Læs mere

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse.

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse. 28 februar Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Arreskov Sø: Grågås 17, Gravand 1. Erik Ehmsen. 27. februar Stor Skallesluger - Blishøns - Gråand Stor Flagspætte

Læs mere

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/

Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/ Dansk Ornitologisk forening, Københavnsafdelingens Ekskursionsudvalg. Polen Det nordvestlige hjørne 4/6-7/6 1998. Deltagerliste. Rita Ploug, Amager Lean Jørgensen, Amager Inge Grete Hansen, Lyngby My Størup,

Læs mere

Skov 72 - Tranum Plantage

Skov 72 - Tranum Plantage Skov 72 - Tranum Plantage Tranum Plantage rummer ca. 1350 hektar hede, 180 hektar mose, 85 hektar eng, 60 hektar klit, 52 hektar strandbred, 25 hektar sø og 6 hektar overdrev, i alt 1758 hektar med særligt

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Deltagerliste. Janne Gygli. Birthe og Einar Bacher. Randi Hansen. Ole Kjuel Nielsen. Karen Grete Yttesen og Per Hermansen. Ebba og Ralf Larsen

Deltagerliste. Janne Gygli. Birthe og Einar Bacher. Randi Hansen. Ole Kjuel Nielsen. Karen Grete Yttesen og Per Hermansen. Ebba og Ralf Larsen Deltagerliste Janne Gygli Birthe og Einar Bacher Randi Hansen Ole Kjuel Nielsen Karen Grete Yttesen og Per Hermansen Ebba og Ralf Larsen Kis Knaack Carl Axel Henrichsen Neel Bacher Marka og Kenneth Darborg

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Drift- og plejeplan for overdrev ved Kong Volmersvej

By, Erhverv og Natur. Drift- og plejeplan for overdrev ved Kong Volmersvej By, Erhverv og Natur Drift- og plejeplan for overdrev ved Kong Volmersvej 2011-2016 DRIFT- G PLEJEPLAN FOR OVERDREV VED KONG VOLMERSVEJ 2 Drift- og plejeplan for overdrev ved Kong Volmersvej 2011 2016

Læs mere

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig

Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig side 1 af 6 Bilag II. Ellenberg værdier og eksempler på plus og minus arter på områder inden for Dynamo naturplansområdet Sdr. Lem Vig Naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning De forskellige

Læs mere

Sønderjylland Nov. - Dec. 2010

Sønderjylland Nov. - Dec. 2010 Sønderjylland Nov. - Dec. 2010 LFR ved Blåvands Huk (foto: Frank Desting) Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra tirsdag den 30. november til onsdag den 1. december 2010. Deltagere Leif Frederiksen (LFR).

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

SPANIEN 31/3 16/4 2014

SPANIEN 31/3 16/4 2014 SPANIEN 31/3 16/4 2014 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde)

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Artsnavn (dansk) Sommerhalvåret (ynglesæsson)* Vinterhalvåret* Føde/Trofiske niveau** Knopsvane Pf/vand-sumpplanter/rodstængler/alger/vinterafgrøder/raps

Læs mere

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hedeselskabet havde udarbejdet forslaget til kunstig afvanding af Ramten og Dystrup Søer, som blev forelagt for lodsejerne på et møde i marts 1944 i Ramten.

Læs mere

31. august. 30. august. 29. august. Espe: Landsvale 25. Blodrød Hedelibel

31. august. 30. august. 29. august. Espe: Landsvale 25. Blodrød Hedelibel 31. august Landsvale 25. Blodrød Hedelibel 8. Blodrød Hedelibel 30. august Engpiber 3, Skovskade 1. Det Hvide C 1, Lille Ildfugl 1, Okkergul Randøje 2, Almindeælig Blåfugl 3, Admiral 6, Kålsommerfugl 5,

Læs mere

SPANIEN 17/9 5/10 2013

SPANIEN 17/9 5/10 2013 SPANIEN 17/9 5/10 2013 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Skov 11 - Lodbjerg Plantage

Skov 11 - Lodbjerg Plantage Skov 11 - Lodbjerg Plantage Lodbjerg Plantage rummer to hoveddele: Den åbne del mod vest med strand, klit og klithede og den egentlige plantage øst herfor. For den åbne dels vedkommende er der af skovdistriktet

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne

Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne Tirsdag d. 16. januar: Gråkragetur til Skanderborg Søerne 16 deltagere var kl. 10.00 mødt frem på arealet bag Skanderborg Festivalklub, hvorfra vi kunne betragte en flok Stillits i træerne oppe ved vejen

Læs mere

Turrapport Sønderjylland August 2010

Turrapport Sønderjylland August 2010 Turrapport Sønderjylland August 2010 Rudbøl Sø (foto: Frank Desting) Vands og Vadere 6.-8. august 2010 Denne måske lettere underlige overskrift dækker over et Feltudprojekt/-træf, hvor vi satser på at

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT YNGLEFUGLE I DE FREDEDE JORDBASSINER 2015 Den nyetablerede ø i bassin 15 marts 2015 Vordingborg kommune Afdeling for Land og Miljø Rapport for Vordingborg Kommune v/ Konsulent

Læs mere

Den nedlagte jernbanestrækning mellem Ringe og Korinth. Supplerende botanisk registrering og forslag til naturpleje

Den nedlagte jernbanestrækning mellem Ringe og Korinth. Supplerende botanisk registrering og forslag til naturpleje Naturstyrelsen Fyn den 2. marts 2011. Ansve Den nedlagte jernbanestrækning mellem Ringe og Korinth Supplerende botanisk registrering og forslag til naturpleje Tillæg til rapport: Padder, krybdyr og anden

Læs mere

Er den regionale artspulje i dag den samme som for 100 år siden? Hans Henrik Bruun Tora Finderup Nielsen Frej Faurschou Hastrup Kaj Sand-Jensen

Er den regionale artspulje i dag den samme som for 100 år siden? Hans Henrik Bruun Tora Finderup Nielsen Frej Faurschou Hastrup Kaj Sand-Jensen Er den regionale artspulje i dag den samme som for 100 år siden? Hans Henrik Bruun Tora Finderup Nielsen Frej Faurschou Hastrup Kaj Sand-Jensen 2 Hvorfor er det interessant?? ny biotop biotoper regional

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS.

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Af Martin Jessen. I uge 42 skulle vi en tur til Rügen for at se på Traner. Turen var en kombineret DOF. og OAS. tur, og var en gentagelse af en privat tur i

Læs mere

Müritz Nationalparken

Müritz Nationalparken DOF Sønderjyllands tur til Müritz Nationalparken D. 24. 28. maj 2004 Af Martin Jessen Müritz 2004 (24. 28. maj) Ledere: Martin & Orla Jessen Deltagere: Lisbeth, Inger, Kaj, Anker, Thomas, Gunnar, Flemming,

Læs mere

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Statusopgørelse Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer 3621500038 Projektleder Erik

Læs mere

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå Projekt: Forundersøgelse for genslyngning af Råsted Lilleå og Bavnbæk. 0774809L\G00044-1-PML Lokalitet: Sø med omgivelse ved Skærum Mølle Lokalitetsnr.: 7 Beliggenhed: Området er beliggende ca.150 m Sø

Læs mere

DOF-Travel tur til Polen og Berlin

DOF-Travel tur til Polen og Berlin DOF-Travel tur til Polen og Berlin 8-11. juni 2017 Dansk Ornitologisk Forening Stefan Stürup og Alex Rosendal FORORD Turen blev gennemført med 14 deltagere og to ledere i to minibusser. Fly til Berlin,

Læs mere

Ølandstur 30. maj 3. juni 2012 Naturhistorisk Forening for Sydvestjylland

Ølandstur 30. maj 3. juni 2012 Naturhistorisk Forening for Sydvestjylland Ølandstur 30. maj 3. juni 2012 Naturhistorisk Forening for Sydvestjylland Indledning Denne rapport er en sammenfatning af plante- og fuglelister m.m. som 12 deltagere fra Naturhistorisk Forening fra Sydvestjylland

Læs mere

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm Indledning. Efter flere års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

Natur/teknik som profilområde

Natur/teknik som profilområde Natur/teknik som profilområde Arnborg Skole 2011 / 2012 2 Vi har i det følgende ønsket at beskrive vore mål og ønsker med faget natur/teknik på Arnborg Skole. Initiativet er taget bl.a. på baggrund af,

Læs mere

Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred

Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred Floraen på et stykke af Tissøs nordlige bred Tissø, søbredden med bl.a. Pil. Foto: CC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015 1 Indledning Vi har besøgt Tissøs nordlige bred mange gange fra

Læs mere

Floraen på Bøgebjerg Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015

Floraen på Bøgebjerg Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015 Floraen på Bøgebjerg Landskabet mellem Ubberup Højskole og Valgmenighedskirken. Toppen af Bøgebjerg er skjult af træer og buske, th. anes lidt af Ubberup Stenstrøning, et fredet område med bl.a. Kødfarvet-

Læs mere

Felttræf Bornholm Oktober 2011

Felttræf Bornholm Oktober 2011 Felttræf Bornholm Oktober 2011 Hammerodde/Sandvig, 19-10-2011 (foto: Frank Desting) Turrapport fra en tur til Bornholm fra mandag den 17/10 til torsdag den 20/10 2011 Arrangeret af: Feltud (Feltornitologisk

Læs mere

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen Troldbjergskoven Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2012 Baggrund I middelalderen havde Hvide-slægten meget store jordbesiddelser i Danmark, og de rådede over

Læs mere

Floraen ved Fugledegård, Tissø. Foto: Lena Thulstrup Jensen

Floraen ved Fugledegård, Tissø. Foto: Lena Thulstrup Jensen Floraen ved Fugledegård, Tissø Foto: Lena Thulstrup Jensen Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2012 1 Fugledegårds beliggenhed ved Tissø. Midt på den vestlige bred af Sjællands 4. største sø,

Læs mere

Tjele-Kassø. Lokalitet : Lundsminde. Lokalitetsnr. : 510/550_Syd_01. Overordnet beskrivelse : Klassifikation af lokaliteten COWI.

Tjele-Kassø. Lokalitet : Lundsminde. Lokalitetsnr. : 510/550_Syd_01. Overordnet beskrivelse : Klassifikation af lokaliteten COWI. Lokalitet : Lundsminde 51/55_Syd_1 Øst for Åbøl. 2/7/29 Af : mav, bo Eng, å, mose, skov 1. Rummer kulturminder Åen 6 m *,5 m. Strømhastighed er ca. 4 m/s. Vandet er lidt plumret med grødeåer af vandpest,

Læs mere

Samsøtur til på Samsø,

Samsøtur til på Samsø, Samsøtur til på Samsø, 17.-19.09.2004. Det var weekenden efter offentliggørelsen af den kongelige seperationsbegæring, det var den weekend hvor Brøndby slog FCK 3-1 i løvernes egen hule. Fremmødte / Fraværende

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere