Kapitel 21 Pris Opgave 21.1 interne eksterne forhold Interne forhold Eksterne forhold forhold med indflydelse mål pris Opgave 21.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kapitel 21 Pris Opgave 21.1 interne eksterne forhold Interne forhold Eksterne forhold forhold med indflydelse mål pris Opgave 21."

Transkript

1 Kapitel 21 Pris Opgave I artiklen nævnes en række interne og eksterne forhold med indflydelse på prisfastsættelsen af kalenderen. Forklar hvilke. Løsningen kan tage udgangspunkt i fig side 538. Interne forhold Eksterne forhold Mål stk. Parametermix Produkt Kalender Pris Overvejet prisen Distribution Sammen med øvrigt gear Promotion Kalender er fin markedsføring Omkostningsforhold Ingen specifikke oplysninger Efterspørgsel Konkurrence Andre omverdensforhold Ikke nævnt Ikke nævnt Nok også andre bands 2. Er der nogle væsentlige forhold med indflydelse på prisfastsættelsen, som gruppen ikke omtaler i artiklen? Der er ikke specifikke oplysninger om disse interne forhold: Prisen, promotion og omkostningsforhold. Heller ikke om disse eksterne forhold: Efterspørgsel og andre omverdensforhold. Desuden er der kun i forbifarten tænkt på, hvilken prisfastsættelsesmetode, bandet vil anvende: Markedsføringsorienteret prisfastsættelse:..og set på både omkostningsforhold, konkurrencen og hvad der ellers rører sig i samfundet. 3. Er der en sammenhæng mellem The Sounds mål om at sælge stk. og den pris, de vil tage for kalenderen? Ja, bandet véd, at en kalender skal sælges i løbet af kort tid, ellers bliver den forældet. Derfor vil/skal bandet sætte en pris, der gør det muligt at sælge stk. i løbet af kort tid, f.eks. i december året før kalenderen gælder. Prisen skal derfor rette sig efter bandets popularitet og den pris, andre kalendere sælges til. Markedsføringsorienteret prisfastsættelse:..og set på både omkostningsforhold, konkurrencen og hvad der ellers rører sig i samfundet. Opgave Forklar, hvilke interne faktorer, der har indflydelse på Boss s prisfastsættelse af priserne på seriens produkter. Interne faktorer: De faktorer, som Boss selv er herre over. Det vil sige målet for salget af produkterne, parametermixet og omkostningsforholdene. 2. Hvilke eksterne faktorer kan have indflydelse på Boss s prisfastsættelse af M-ness-seriens produkter? Eksterne faktorer: Efterspørgslen, konkurrencen og andre omverdensfaktorer, altså de faktorer, som Boss ikke umiddelbart selv kan påvirke. 3. Hvorfor skal M-Ness sælges gennem stormagasiner og parfumerier? Der er tale om produkter med kvalitet, stil og et højt image. Boss s øvrige produkter sælges gennem stormagasiner og specialbutikker, og for at bevare Boss s sædvanlige image er det vigtigt, at alle produkter derfra sælges gennem samme distributionskanaler.

2 Opgave Beregn salgsprisen til kunderne for hver af de tre reoler. Salgspris på fletkommoder 4 skuffer kr skuffer kr skuffer kr. Variable produktionsomkostninger + andel af faste omkostninger = Totale produktionsomkostninger + ønsket fortjeneste (40 % af totale omkostninger) = Salgspris til kunderne Hvilken prisfastsættelsesmetode anvender Sander Møbelflet? Der anvendes den omkostningsorienterede metode, hvor prisen baseres på kendskab til omkostningerne og den ønskede avance. 3. Hvilken pris vil hver af de tre kommoder sandsynligvis blive solgt til? Sandsynligvis en psykologisk pris, f.eks. kr. 299, 399 og 699, da Sander Møbelflet har valgt at fastsætte fortjeneste som en procent-del af omkostningerne og ikke benytter db-metoden. Opgave Beregn, hvor de billigste 1,5 ltr. sodavand kan købes. Tilbudspris på 1,5 l sodavand Butikskæde Mængde Tilbudspris Pris for 1,5 l sodavand (kr.) Lidl 2 x 1,5 l 24 24/2 = 12,00/1,5l = 8,00/l Kvickly 3 x 1,5 l 35 35/3 = 11,66/1,5l = 7,77/l Bilka 5 x 1,5 l 48 48/5 = 9,60/1,5l = 6,40/l Bilka er således billigst med en pris på 9,60 kr. pr. 1,5l flaske 2. Hvilken prisfastsættelsesmetode anvender butikskæderne? De tre kæder anvender konkurrenceorienteret prisfastsættelsesmetode, idet prisen altid lægges tæt op ad konkurrenternes priser. Elever med arbejde i supermarkedskæder ved, at bryggerierne giver tilskud til sodavand alt efter hvor meget, der blev solgt i forrige periode, det påvirker naturligvis også salgsprisen. 3. Hvorfor tilbyder butikskæderne kunderne rabat, når de køber en mængde, der annonceres med. Rabatten gives af flere grunde:?? Butikskæderne ønsker den størst mulige omsætning (ikke nødvendigvis indtjening) på sodavand. Når kunderne køber mange sodavand i én kæde, er der mindre risiko for, at de køber sodavand hos en anden kæde, fordi kunderne nu har sodavand på lager.?? Lageret af sodavand hos kunden lokker til et øget forbrug, og kunden vil derfor hurtigere komme igen og købe flere sodavand.?? Ved at skrive 2/3/5 for en bestemt pris, har supermarkedskæderne faktisk allerede valgt for kunden, hvor mange sodavand, der mindst skal købes den dag.

3 Opgave Besøg og undersøg om Luze lægger mest vægt på sortiment, priser eller livsstil. Foråret 2006 lægger Luze meget stor vægt på livsstil og sortiment og mindre på prisen. 2. Hvilken prisfastsættelsesmetode anvender Luze antagelig? I teksten til opgaven lægger Luze stor vægt på, at kunden skal vælge de sko, kunden har lyst til. Det indikerer, at Luze anvender den markedsføringsorienterede prisfastsættelsesmetode. 3. Hvilke forhold har især indflydelse på prisfastsættelsen på Luze-sko? Benyt eventuelt fig side 543 i lærebogen som inspiration. Alle forholdene i figuren spiller ind: Målgruppen, konkurrenterne, lovgivningen, samfundsøkonomien, omkostningerne, distributionen og parametermixet. Hver især spiller de måske kun en lille rolle, men tilsammen afbalancerer de hinanden og sætter derved den pris, som kunden er villig til at betale. Opgave Hvilke forhold medvirker til, at annoncens målgruppe kun vil betale en meget lav pris for en flybillet til Amsterdam? Målgruppen for transavia.coms billetter er mennesker, der spontant arrangerer et ophold i Amsterdam. Flyveturen til Amsterdam har lille nytteværdi, der er jo bare tale om transport. En flytransport som sådan er et udifferentieret produkt, der kan substitueres af et hvilket som helst luftfartsselskab. Målgruppen ofrer kun få penge (lille disponibel indkomst) på at komme til Amsterdam, og det har ingen statusværdi for dem, at flyve dertil. 2. Hvorfor betaler en sælger, der skal til Amsterdam på forretningsrejse, som regel almindelig rutefly-pris, dvs. ca kr. for billetten i stedet for at flyve med et lavprisselskab som transavia.com? For den forretningsrejsende har flyveturen høj nytteværdi, fordi kunden skal være i Amsterdam på et bestemt tidspunkt. Produktet er stærkt differentieret, fordi den rejsende eller hans firma måske optjener bonuspoint til en senere rejse, og fordi tingene går lettest, hvis alt ser ud som det plejer. Der er status i at rejse med et anerkendt selskab, og endelig betaler den rejsende ikke selv for rejsen, det gør firmaet. 3. Hvorfor tilbyder transavia.com kunderne en Amsterdam-guide, samtidig med at de bestiller billet på nettet? Ved at tilbyde en Amsterdam-guidebog, når kunderne bestiller på nettet, gør transavia.com sin service håndgribelig. Samtidig udrustes kunderne med en guide, som mange vil medbringe til Amsterdam, fordi den er gratis og praktisk. I guiden står sandsynligvis, hvordan man let får fat på transavia.com, så man kan booke en billet hjem igen. Opgave Hvem er målgruppen for Nikes nye produkt? Når annoncen bringes i ungdomsblade og sportsmagasiner, tyder det på, at Nikes målgruppe især er unge (12-25 år), der går meget op i motion og træning og som vil betale for det rigtige udstyr. Der kan være en sekundær målgruppe af voksne/ældre, der sætter pris på at have det helt rigtige udstyr, når de holder sig i form.

4 2. Hvilken prisstrategi skal Nike anvende ved introduktionen af produktet i Danmark? Begrund dit svar. Nike bør anvende en hurtig skimming prisstrategi. Produktet er nyt og befinder sig i introduktionsfasen og begyndelsen af vækstfasen i PLC-forløbet. Produktet er et modeprodukt, og det skal sælges til høj pris til innovatorer og tidlige acceptanter i store mængder, inden det går af mode. 3. Hvilke økonomiske konsekvenser vil brug af en skimming prisstrategi kunne få for Nike? Med en hurtig skimming prisstrategi risikerer Nike at markedet bliver for hurtigt mættet, altså at produktet bliver solgt så hurtigt til innovatorer og tidlige acceptanter, at andre kunder ikke når at opdage, at produktet er på markedet, før det er forældet. Det vil betyde, at Nike får solgt en mindre mængde af produktet, end man havde forventet. Godt nok blev produktet solgt til høj pris, men en del af den ekstra indtjening gik til markedsføring, så Nike risikerer, alt i alt at få en mindre økonomisk gevinst end forventet. 4. Hvilke økonomiske konsekvenser vil brug af en penetration prisstrategi kunne få for Nike? En penetration prisstrategi kan holde konkurrenter væk fra markedet (men er der konkurrenter til netop dette produkt?). En lav pris kan også bevirke, at Nikes produkt mister sin status som modeprodukt, så prisen ikke senere kan tvinges op. Når der ikke er tale om et prestigeprodukt er der risiko for, at afsætningen bliver for lav. Opgave Hvilken målgruppe henvender plejeserien sig til? Plejeserien henvender sig til unge i alderen år (den alder, hvor hormonerne har indflydelse på, hvordan ens ansigtshud ser ud). Dette kan udledes af den tekst, Matas selv skriver og af billedet. 2. Hvilken prisfastsættelsesmetode skal Matas anvende, når prisen på seriens produkter skal fastsættes. Matas bør anvende en markedsføringsorienteret prisfastsættelsesmetode. Matas har et godt renomme med hensyn til sine hudprodukter, samtidig er ønsket om at bekæmpe uren hud et modefænomen, således at prisen bør baseres på forhold i omverdenen, og hvad kunderne (de unge mennesker) kan og vil betale. 3. Bør Matas anvende en skimming- eller en penetration prisstrategi i introduktionsperioden? Det kan anbefales, at Matas anvender en penetration prisstrategi. Der er mange tilbud om hjælp til uren hud, og hvis Matas vil ind på markedet med en serie med tre produkter, kommer Matas i konkurrence med sine øvrige produkter til pleje af uren hud samt en hel del andre mærker end Matas s egne. 4. Hvorledes skal den valgte prisstrategi kombineres med promotionindsatsen for serien? Der bør anvendes en langsom penetration prisstrategi. Mange handelsmærker, - og Matas er et handelsmærke markedsføres med en langsom penetration prisstrategi, fordi det giver færre omkostninger og dermed en bedre indtjening end en hurtig penetration prisstrategi.

5 Opgave Hvilke grunde kan der være til, at producenten ønsker at ændre prisen på 45 g Snickers? Anvend fig side 548 i din besvarelse. Hvis Snickers vil sætte prisen ned, kan årsagen være, at Snickers?? Føler sin markedsleder-position truet af en konkurrent.?? Har ledig produktionskapacitet, som ønskes udnyttet. Kræver større salg.?? Har store lagre, der ønskes solgt hurtigt.?? Har ønske om at få fat i en ny målgruppe, der ikke vil betale den nuværende pris. Hvis Snickers vil sætte prisen op, kan årsagen være, at Snickers?? Har konstateret stigende omkostninger, f.eks. øget arbejdsløn eller højere pris på kakao.?? Har større efterspørgsel efter produktet, end der kan produceres.?? Har konstateret, at konkurrenter hæver prisen.?? Har planer om at afskaffe produktet. 2. Hvilken virkning vil det have på salget af Snickers, hvis prisen sænkes med 20 % En prisnedsættelse på 20 % på den lille luksus i hverdagen, som Snickers er for mange, vil betyde en relativ stor afsætningsfremgang. Fig side 553 kan diskuteres i denne forbindelse. Nogle elever betragter ikke chokoladebars som luksus. 3. Skal pristilpasningen støttes af andre parameterændringer for at opnå et større salg. Ja, hvis prisen sættes ned med henblik på at øge salget, bør prisnedsættelsen følges op af en tydelig reklamekampagne med fokus på lavere pris og samme kvalitet. Hvis prisen sættes op, bør reklamekampagnen fokuseres på bedre kvalitet, større nydelse og lidt højere pris. Opgave Hvem må antages at være målgruppen for Synoptiks discount-brilleserier? Målgruppen for Synoptiks discount-brilleserier er alle, der anvender briller fast, som læsebrille eller som alternativ til kontaktlinser, og som har et afslappet syn på, hvilket designernavn, der står på siden af brillestellet. Synoptiks discount-serier er ikke udgåede serier eller stel designet af ukendte designere. Serierne omfatter mange smarte briller, men ikke alle de stel, som Synoptik fører. 2. Hvad kan Synoptik opnå ved at sænke prisen på en del af brillesortimentet? Synoptik kan give konkurrenten Louis Nielsen kamp til stregen om kunderne, hvis Synoptik sætter priserne ned, så de kommer til at ligge på linie med Louis Nielsens. Samtidig vil Synoptik få fornyet opmærksomhed omkring sig, hvilket kan lokke trofaste kunder til at skifte briller ud eller købe flere stel. 3. Hvordan påvirker prisændringerne Synoptiks positionering? Da prisnedsættelserne hos Synoptik kommer samtidig med, at Louis Nielsen tilbyder briller til samme pris som Synoptik, vil en del kunder mene, at Synoptik har oppet sig, nu hvor de får konkurrence. Andre kunder vil synes, at det er dejligt, at Synoptik er så moderne, at de vil være med på discount-bølgen. Netop fordi Synoptik ikke er alene om at sænke priserne på briller, vil prisnedsættelser ikke have betydning for Synoptiks positionering. Opgave Hvilke af Marias diagrammer er tegnet forkert? Fig side 553 kan benyttes i forbindelse med løsning af spørgsmålet. Mobiltelefoner Efterspørgslen efter mobiltelefoner blandt unge er uelastisk, mobiltelefoner betragtes som en nødvendighedsvare. Den købes (totalt set) uanset prisen. Kurven er forkert.

6 Chips Burgere Diesel jeans Efterspørgslen efter chips er uelastisk. Chips belaster ikke budgettet, og de betragtes som nødvendighedsvarer. Kurven er forkert. Kurven er forkert, der er tale om en udbudskurve. Efterspørgslen er elastisk, produktet er lidt luksus og bukserne betyder en del på unges budget. Kurven er korrekt. 2. Ret de forkerte diagrammer, så de bliver korrekte. Mobiltelefoner: Kurven skal være stejl. En prisnedsættelse medfører kun små stigninger i afsat mængde. Chips: Kurven skal være stejl. En prisnedsættelse medfører kun små stigninger i afsat mængde. Burgere: Kurven skal være stejl. En prisnedsættelse medfører kun små stigninger i afsat mængde. Diesel jeans Kurven er korrekt. 3. Forklar, hvilke produkter, der hører til hver graf i diagrammet. 40 tommer fladskærmstv vist i graf D (lille prisændring, stor afsætningsændring) Sukkerfrit tyggegummi vist i graf B (mindre prisændring, mindre afsætningsændring) Mælk vist i graf A (større prisændring, lille afsætningsændring) Kappa t-shirts vist i graf C (middel prisændring, middel afsætningsændring) Opgave Beregn priselasticiteten i intervallet kr Ep = -200/ /400 Ep = -1,6 2. Beregn priselasticiteten i intervallet kr Ep = -200 /800 50/450 Ep = -2,25 3. Hvor mange jeans kan der sælges til en pris af 350 kr., hvis sammenhængen mellem prisændring og mængdeændring gælder ved alle priser? Jeans4ever Pris Kr. Afs. Stk Hvis forholdet mellem pris og afsætning ikke ændres, vil der kunne sælges par jeans til en pris af 350 kr. og par til en pris af 300 kr. Der ligger en magisk grænse et eller andet sted, formentlig omkring 400 kr. Går prisen længere ned, mister jeansmærket sin status og afsætningen kan næppe holdes oppe.

7 Opgave Vurdér for hver produktgruppe, om der er tale om elastisk, neutralelastisk, eller uelastisk afsætning. I fig side 553 er angivet, at Ep mindre end 1 = elastisk afsætning Ep lig med 1 = neutralelastisk afsætning Ep større end 1 = uelastisk afsætning Priselasticitet-beregning Varegruppe Priselasticitet Vurdering CD er: Gruppe A Rock Gruppe B Pop Gruppe C Funk m.m. - 2,0-1,4-1,0 Elastisk afs. Elastisk afs. Neutralelastisk afs. DVD er: Gruppe D Comedy Gruppe E Action Gruppe F Sience- Fiction 1,0 2,0 2,7 Neutralelastisk afs. Elastisk afs. Elastisk afs. I alle tilfælde ses bort fra fortegnet foran priselasticitets-koefficienten. Fortegnet viser kun, om pris- og afsætningsændring går i samme retning eller i hver sin retning. 2. Hvilke forhold kan have haft indflydelse på varegruppernes forskellige priselasticiteter? Udgangspunkt kan tages i fig side 553. Produkterne købes ikke af vane Produkterne kan substitueres Produkterne købes af forbrugere med forholdsvis lav indkomst 3. For gruppe E Action kan SuperSound sælge stk. til en pris af 190 kr. pr. stk. Beregn den solgte mængde, hvis prisen nedsættes til 180 kr., når Ep = 2,0 2,0 = x/ /190 x = 210,5 dvs. 211 ekstra DVD er. Solgt mængde i alt DVD er i gruppe E Action 4. Er priselasticiteten den samme for alle pris-mængdekombinationer, når afsætningskurven for en DVD med en bestemt kunstner ser sådan ud? Nej, priselasticiteten er ikke den samme for alle pris/mængdekombinationer, når afsætningskurven ser ud som vist. Hvis man regner på de værdier, der nogenlunde sikkert kan aflæses, svinger elasticiteten mellem 3 og 0,6. Opgave Forklar, om tøjproducenten anvender prisdifferentiering? Tøjproducenten anvender ikke prisdifferentiering, selv om prismærket viser, at prisen på varen ikke er helt den samme overalt. 2. Hvilke krav skal være opfyldt, for at tøjproducenten faktisk kan gennemføre prisdifferentiering på sine produkter. Prisdifferentiering kan anvendes, når følgende to forhold er opfyldt:

8 ?? Målgrupperne skal have forskellig priselasticitet for prisændringer på produktet.?? De to eller flere kundegrupper skal kunne holdes adskilt, så de ikke har kendskab til de forskellige priser. Det er ikke tilfældet her, når priserne fremgår af prismærket. 3. Hvad kan være årsagen til, at priserne ikke er helt ens fra land til land i EU? Årsagerne kan være, at?? Der er forskellige omkostningsforhold, afgifter og skatter ved import og eksport i de forskellige lande.?? Der er forskellige kulturer med hensyn til psykologisk pris.?? Der kan være indregnet kursrisiko i de priser, der ikke er i euro.?? Der kan være forskel på distributionskanalernes øvrige prisniveau. Opgave Beregn priseskaleringen for brillestel X på eksportmarkedet i forhold til prisen i Danmark. Priskalkulation brillestel X Pris i Danmark (DKK) Pris eksportmarked uden for EU (DKK) Pris til forbruger 650, ,85 Priseskaleringen udgør (1.034,85 650,00) = DKK 384,85 svarende til 59,2 % 2. Hvilke muligheder har EasyEye for at reducere deres omkostninger, så prisen til forbrugeren på eksportmarkedet bliver lavere? EasyEye kan?? Etablere lokal produktion?? Sænke produktets kvalitet?? Finde billigere distributionskanaler 3. Hvilken indflydelse kan det få for prisen til forbrugeren i Danmark og på EasyEyes eksportmarkeder, hvis EasyEye vælger at få produceret brillestellene i et land uden for EU? Hvis EasyEye vælger at producere i et ikke-eu-land, vil produktionsomkostningerne næsten altid blive lavere (afhænger af valg af land). Til gengæld vil transporten tilbage til Danmark og EasyEyes eksportmarkeder medføre ekstra omkostninger. Endelig kan dårlig produktionskvalitet betyde, at salgsprisen må sænkes. Prisen til forbrugerne kan forblive uændret, eller den kan sænkes en smule som resultat af en udflytning af produktionen. Opgave Hvilke forhold kan have indflydelse på den pris, Zink A/S som moderselskab tager for produkterne, når man sælger til datterselskaberne? Skattemæssige overvejelser og Zink A/S s ønsker/planer om suboptimering af de økonomiske resultater i enten moder- eller datterselskaber. 2. Hvilke problemer kan det medføre, hvis Zink A/S beslutter sig for at tage forskellige priser for produkterne i datterselskaber i lande, der ligger tæt på hinanden? Zink kan få problemer med at holde de to markeder adskilt, således at kunderne vælger at købe Zink s produkter i nabolandet. For at kunne tage forskellige priser på to nærliggende markeder kræves, at de to markeder har hver sin priselasticitet og at de kan holdes adskilt.

9 3. Vil Zink A/S kunne tage samme pris i danske kroner over for datterselskaberne i EU og forskellige priser over for datterselskaberne uden for EU? Det vil ikke give problemer at tage samme pris for produkterne i alle EU lande, og der vil på den måde ikke blive problemer med privat-kunder, der handler over grænserne for at få den laveste pris. Det vil i princippet heller ikke give problemer at tage forskellige priser over for datterselskaber i lande uden for EU, men da personalet i hvert datterselskab sandsynligvis ønsker at vise så gode økonomiske resultater som muligt, vil det nok ikke være hensigtsmæssigt at genere enten selskaberne i EU eller selskaberne uden for EU med priser, der er højere end dem, andre datterselskaber betaler. 4. Hvilke forhold omkring prisfastsættelse skal Zink være opmærksom på, hvis virksomheden indgår kontrakt med en agent på et nyt europæisk marked? Zink skal især være opmærksom på konkurrencen på markedet og sætte prisen derefter. Desuden skal Zink være opmærksom på den priseskalering, der kan forekomme på grund af agentprovision. Prisen bør sættes, så agenten har mulighed for at tjene penge på at sælge Zink s produkter, og prisen bør samtidig ikke være højere, end at produkterne kan sælges på lige fod med konkurrerende produkter. Opgave Hvor må traditionelt kontorinventar som Hansen A/S s forventes at være placeret i PLCforløbet? Kontorinventaret befinder sig, efter 20 år, formentlig i nedgangsfasen.

10 2. Hvilken prisstrategi vil være optimal for Hansen A/S med den angivne placering i PLCforløbet? Ved hjælp af fig. 1 kan det udledes, at der er to muligheder for Hansen A/S: Man kan vælge at holde udfasnings-udsalg, at sælge de sidste gamle modeller til lav pris, eller man kan vælge at holde rest-salg, hvor de gamle modeller, der jo passer til det, mange kontorer allerede har stående, kan købes til forhøjede priser. 3. Hvad vil du råde den nye direktør til, nu da virksomhedens omsætning stagnerer? Dine råd kan f.eks. tage udgangspunkt i forskudt PLC-forløb, porteføljeanalyse, produktudvikling og vækststrategier. Alt efter, hvor stort restlageret er, kan man give direktøren forskellige råd. Direktøren har nok ikke set forkert, når han vurderer, at de gamle modeller hører til i feltet Hund i Bostonmatricen, og at virksomhedens øvrige produkter skal vurderes, før man ophører med de gamle modeller. Direktøren kan forsøge at få størst mulig indtjening ud af udfasningen af de gamle produkter og anvende overskuddet på at vokse ved hjælp af produktudvikling. Konkret råd: internationalisering og globalisering går så stærkt nu, at det ikke er realistisk at satse på forskudt PLC-forløb. Hvis lageret er forholdsvis lille, kan det tilrådes at holde udsalg til lav pris, få ryddet lageret og få nye produkter ind. Hvis lageret er stort, bør direktøren se sig om efter et marked, hvor Hansen A/S s kontorinventar endnu ikke er i nedgangsfasen (forskudt PLC). Indtjeningen ved at sælge produkterne der, kan benyttes til at udvikle nye produkter. Opgave Hvilke fordele og ulemper kan det have for handelsfirmaet at fakturere i hvert lands lokale valuta? Fordele ved at fakturere i hvert lands lokale valuta: Eventuelle kursudsving kan (forhåbentlig) udligne hinanden, når der faktureres i flere valutaer. Det kan have en positiv effekt på forholdet til kunden. Intet ekstraarbejde i bogholderiet pga. valuta-beregninger. Ulemper ved at fakturere i hvert lands lokale valuta: Det er handelsfirmaet, der bærer hele kursrisikoen ved hver eneste handel. Flere valutaer giver mere arbejde i forbindelse med fakturering og betalinger. 2. Hvilken økonomisk betydning har det for handelsfirmaet, hvis: a) Faktura på CAD den 17. november, kurs 547,07 = DKK ,50 Betaling 17. februar, kurs 538,98 = DKK ,00 Kurstab = DKK ,50 b) Faktura på NZD den 1. december, kurs 401,02 = DKK ,20 Betaling 1. marts, kurs 409,16 = DKK ,60 Kursgevinst = DKK ,40 3. Hvad kan handelsfirmaet gøre for at undgå kursrisikoen ved fakturering i kundernes lokale valutaer, og hvilken betydning kan det få for samarbejdet mellem handelsfirmaet og kunderne? Muligheder for at undgå kursrisiko: Kræve forudbetaling, så vekselkursen kendes på forhånd Kræve betaling ved levering, så vekselkursen ikke når at ændre sig Det kan opfattes som mistro til kundens ærlighed og vilje til at betale, hvis man kræver forudbetaling eller kontant betaling ved levering. Samtidig lægger handelsfirmaet hele kursrisikoen over på kunden. Det vil næppe gavne samarbejdet.

11 4. Hvilke muligheder har handelsfirmaet, hvis man vælger at mindske kursrisikoen i stedet for at undgå den ved fakturering i kundernes lokale valuta? Muligheder for at mindske kursrisikoen: Afbalancering af gæld og tilgodehavender i passende valutaer Indgåelse af valutaterminsforretninger (aftale om fast vekselkurs med banken). Veksling skal ske den aftalte dag, uanset hvem, der vinder på vekslingen) Indgåelse af valutaoptionsaftale (aftale om fast vekselkurs med banken). Veksling kan, men skal ikke ske den dag, til gengæld er aftalen økonomisk lidt dårligere for handelsfirmaet). Opgave Hvilke grund kan der være til, at Elise & Co. anvender flere forskellige typer betalingsbetingelser? Der kan være forskel på andelskutymer fra land til land kundernes betalingsevne og betalingsmoral gamle vaner/traditioner hvor længe kunden har været kunde (dvs. kendskab) hvor store mængder kunden køber ad gangen. hvor stabil valutaen i det pågældende land er 2. Hvilken betydning kunne det få for Elise & Co s likviditet, hvis alle kunder fremover skulle betale Løbende måned + 90 dage? De kunder, der hidtil har betalt pr. remburs, vil få kredit forringelse af Elises likviditet De kunder, der hidtil har betalt lb.måned dage, vil få kortere kredit forbedring af Elises likviditet. De kunder, der hidtil har betalt i åben regning, vil få kortere kredit forbedring af Elises likviditet. Der er ingen oplysninger om fordelingen af omsætningen på kunder med forskellige kredittid, så derfor kan der ikke siges noget om den samlede påvirkning af Elise & Co s likviditet. 3. Hvilken betydning kunne en ændring af betalingsbetingelserne få for Elise & Co s forhold til kunderne? Det vil altid vække uro hos kunderne, hvis leverandøren ændrer sin kredittid ( er der noget galt, har de problemer? ). Derudover vil de kunder, der får afkortet deres kredit, føle sig forulempede, mens de, der får forlænget deres kredit, muligvis vil føle sig som lidt mere betroede kunder. Nogle kunder vil slet ikke tænke over, at kredittiden bliver ændret. 4. Hvorfor ønsker Elise & Co. at benytte remburs eller cash against documents ved handel med en ny kunde i Rusland? Forholdene i Rusland er lidt ustabile, og Udenrigsministeriet tilråder forsigtighed ved kreditgivning til landet. Elise & Co. vælger remburs eller cad for at sikre tilgodehavender bedst muligt. En remburs sikrer, at kunden i Rusland ikke kan komme i besiddelse af varerne fra Elise & Co. før betalingen er indgået i Elises bank. CAD sikrer, at Elise & Co. kan forlange at få pengene, så snart virksomheden har afsendt varerne til Rusland. Opgave Hvilke muligheder har entreprenørfirmaet for at få finansieret de 200 mio. kr., og hvilke fordele og ulemper giver hver af mulighederne?

12 Muligheder: Ekstra træk på den almindelige kassekredit. Oprettelse af en kautioneret kredit med EKF som kautionist. Forfaitering, hvor entreprenørfirmaet får en veksel de rumænske myndigheder og derefter straks indløser den i egen bank, så det er banken, der har et problem, hvis de rumænske myndigheder ikke betaler på vekslen. Factoring, hvor entreprenørfirmaet sælger den regning, firmaet ellers ville sende til rumænerne til f.eks. 96 % af beløbet. Udlandslån: entreprenørfirmaet kan optage et udlandslån i et land, hvor renten er lavere end den er i Danmark, det kan dog være svært i foråret Endelig kan entreprenørfirmaet låne på fine vilkår i Eksportkreditfonden eller lave en aftale med Skat om hurtigt at få momsen på de materialer, der skal til udlandet, retur. Da en stor del af det, entreprenørfirmaet skal bruge for at bygge broerne, købes i Rumænien, er den sidste mulighed ikke særlig anvendelig. Fordelene ved alle de nævnte metoder er, at entreprenørfirmaet hurtigt får skaffet de 200 mio. kr., der er brug for. Ulempen er, at de 200 mio. ikke kan skaffes uden at det medfører udgifter. 2. Hvad menes med udtrykket politisk og økonomisk stabilt? I ministerier, banker og rådgivende firmaer sidder økonomiske og politiske eksperter og vurderer, hvordan det politiske og økonomiske klima i forskellige lande udvikler sig. Regeringer, der sidder regeringsperioderne ud, og valutakurser og rentesatser, der sjældent ændrer sig, indikerer, at et land er politisk og økonomisk stabilt. 3. Hvordan kan det danske entreprenørfirma mindske eller eliminere kursrisikoen, hvis den indgår aftale om betaling i ROL Mindskelse af kursrisiko: Afbalancering af gælden fra indkøb i Rumænien med det tilgodehavende, entreprenørfirmaet har til gode hos de rumænske myndigheder. Aftale med den hjemlige bank om vekselkurs, den dag betalingerne indgår fra de rumænske myndigheder (= valutaterminsforretning). Aftale med den hjemlige bank om en kurs, der kan veksles til, den dag betalingerne indgår fra de rumænske myndigheder (= valutaoptioner). Endelig kan entreprenørfirmaet indgå en fastkursaftale med de rumænske myndigheder. Det kan mindske kursrisikoen, men man kan ikke være sikker. Kursen kan ændre sig til ugunst for entreprenørfirmaet. Eliminering af kursrisiko: Der er ikke rigtig nogen mulighed for helt at undgå kursrisiko, når der, som anført i teksten, er indgået aftale om, at betalingen sker i rater. Det udelukker nemlig forudbetaling og betaling ved levering. Da fakturering i danske kroner og i stabil anerkendt valuta også er udelukket, må entreprenørfirmaet nøjes med at mindske kursrisikoen. Opgave Hvilke forhold i samfundet er medvirkende til, at så mange forbrugere interesserer sig en hel del for tilbuds- og discountvarer? Tag eventuelt udgangspunkt i fig. 6.1 side 154 i lærebogen. Demografi, kultur, teknologi, økonomi, miljø, interesseorganisationer & massemedier og politik & miljø. Folks indstilling til, hvad man vil betale for dagligvarer har ændret sig noget. I dag ønsker danske forbrugere at kunne bruge penge på de særlige varer, de ønsker at købe. Forbrugerne er hårdt pressede af skatter, afgifter, børnepasning, transportudgifter, ferieforventninger osv. Det betyder, at de meget gerne have mange af deres dagligvarer til lav pris, også selv om det eventuelt betyder dårligere kvalitet. Det er blevet en livsstil for mange at handle billigt, når de har lyst og købe de lækre ting, de ønsker sig, når de har lyst til det. 2. Hvilke omverdensforhold har fået virksomhederne til at tage så mange discountprodukter ind i deres sortiment?

13 Her kan fig. 6.1 side 154 i lærebogen også benyttes. Alternativt kan fig. 2.1 side 34 danne udgangspunkt for en diskussion. I omverdenen kan øgede omkostninger, øget konkurrence og øgede krav fra kunderne spille en stor rolle for discountvarernes indtog i butikkerne. Stigende omkostninger til løn, transport mm. gør det attraktivt at have hurtigt omsættelige varer på hylderne. Discountvarer er ikke bare billige i udsalg men også i indkøb. Mange butikker ønsker ved siden af deres sædvanlige målgruppe også at få fat i den målgruppe, der helt eller delvist vælger discountprodukter. Derfor kommer flere og flere discountprodukter ind i butikkerne. Samtidig giver discountprodukterne kunderne en fornemmelse af at være ovenpå, når de kan se, at de ikke vælger den billigste løsning, hver gang de handler. 3. Beskriv købsadfærden hos en familie, der er på indkøb for at købe dagligvarer til næste uges forbrug. Når familien har overskud til at købe ind til en uge ad gangen, er der formentligt en planlagt adfærd involveret. Familien plejer at handle det meste i ét supermarked, og købe resten i et andet eller i et par detailbutikker (indkøbsvaner). Købsadfærdstypen er rutinebetonet adfærd. Der købes varer, der ikke enkeltvis er af betydning for familiens økonomi, og der er ofte tale om vanekøb. Køberoller: Ved køb af dagligvarer er det ofte kvinden, der beslutter, hvad der skal købes. Hun indtager de fire roller i købscentret, mens børn og mand eventuelt får lov at være influenter. Alle er konsumenter. Beslutningsproces: Beslutningsprocessen består af 5 delprocesser, men ved køb af dagligvarer er beslutningsprocessens faser ikke lige vigtige. Der er nok sket en vis informationssøgning i form af læsning af tilbudsaviser og evt. kig på nettet. Disponenten har skrevet en liste hjemmefra og køber det, der står på den. Desuden smutter der et par impulskøb med i vognen. Nogle af varerne på listen bliver udskiftet med andre, enten fordi der er tilbud på andre varer, eller fordi familien bliver inspireret/lokket til at vælge noget andet. Efterkøbsadfærden er ikke tydelig ved køb af dagligvarer, men naturligvis sker det, at familien beslutter, at en bestemt varer ikke skal købes igen. 4. Hvilke forhold kan bevirke, at discountvarer kommer til at udgøre mere end 50 % af den samlede handel i 2010? Se fig. 2. Det vil være forhold i omverdenen, der vil bevirke, at discountvarer kommer til at udgøre mere end 50 % af den samlede handel i Dvs. kundernes ønsker og krav om flere discountvarer, konkurrenceforhold og kædedannelser. 5. Beskriv bredden og dybden i sortimentet i en discountbutik, der handler med dagligvarer. Discountbutikker med dagligvarer har ofte et forholdsvis bredt, men meget fladt sortiment. Dvs. mange produktlinier, men få produktvarianter. 6. Hvilken prisstrategi følger Lidl for sit discount-sortiment? Lidl kom til Danmark i efteråret 2005 og lagde hårdt ud med en penetration-prisstrategi. På nogle varegrupper var der nærmest tale om et forsøg på stay-out-prisstrategi. Siden starten har Lidl brugt meget trykt reklame i form af løsblade og tilbudsaviser. Der har nærmest været tale om en hurtig penetration-prisstrategi det første halve år i Danmark. 7. Hvilke brancher ud over de nævnte kan tænkes at ville føre discountprodukter i sortimentet i fremtiden? Alle brancher kan tænkes at indføre discountprodukter i sortimentet.

14 Tøj, sko, briller, blomster, flytning, skødeskrivning, advokatbistand, byggemarkeder, fødevarer, møbler, sportsudstyr, it, radio-tv, telefon, rengøring, børnepasning, festsange, hjemmeservice, hårde hvidevarer. Opgave Følgende påstande er rigtige. 1, 10, 11, 12, 13, 16, 18.

Casé 3 Garden Style. Henrik Dehlendorff Jensen 250188-2073 Århus Købmandsskole HGS Hold 5 Salg og Service v. Lars Henrik Jedig Pedersen

Casé 3 Garden Style. Henrik Dehlendorff Jensen 250188-2073 Århus Købmandsskole HGS Hold 5 Salg og Service v. Lars Henrik Jedig Pedersen Casé 3 Garden Style Henrik Dehlendorff Jensen 250188-2073 Århus Købmandsskole HGS Hold 5 Salg og Service v. Lars Henrik Jedig Pedersen Indholdsfortegnelse 1. Idé og Idégrundlag... 4 2. Segmentering og

Læs mere

Ny fokus nye planer ny strategi?

Ny fokus nye planer ny strategi? Hovedopgave Lene Gyde Jensen 070579 MØK Reklame 24. maj 2013 Vejleder: Henrik Kristensen Forord Denne opgave er skrevet som afslutning på min uddannelse til markedsføringsøkonom, med speciale i reklame,

Læs mere

Opgave 24.1 1. Kommentér hver annonce ud fra kommunikationsprocessen. Annoncen til venstre Copenhagen Airport

Opgave 24.1 1. Kommentér hver annonce ud fra kommunikationsprocessen. Annoncen til venstre Copenhagen Airport Kapitel 24 Promotion Opgave 24.1 1. Kommentér hver annonce ud fra kommunikationsprocessen. Kommunikationsproces Annoncen til venstre Copenhagen Airport Annoncen til højre BlueCow Afsender Toldfrie butikker

Læs mere

Salg og Service HG2 - DC

Salg og Service HG2 - DC Salg og Service HG2 - DC Opdateringer og rettelser Kapitel 1: Virksomhedens omverden Vejledende løsninger til Salg & Service HG2 - DC OPGAVE 1 a) Mindre efterspørgsel efter musik - modetøj - uddannelsespladser,

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed Forretningsplan Fra idé til virksomhed Forretningsplanen er forfattet og udformet af System Design, rådgiver Torben Nicolaisen, Skibbrogade 23, 6200 Aabenraa, tel 7462 6688, fax 7462 8459, Homepage: www.system-design.dk

Læs mere

Hvor er nøglen til elbil salget?

Hvor er nøglen til elbil salget? Afgangsprojekt udarbejdet af Udarbejdet på: HD-studiets 1. del AAU, maj 2013 Vejleder: Lektor Poul Bjerregaard Indholdsfortegnelse 1 Indledning - Tina... 4 2 Problemstilling - fælles... 5 2.1 Problemformulering...

Læs mere

Fremme af reparation - et led i affaldsforebyggelse

Fremme af reparation - et led i affaldsforebyggelse DET ØKOLOGISKE RÅD FREMTIDENS MILJØ SKABES I DAG Fremme af reparation - et led i affaldsforebyggelse Det Økologiske Råd, Bispebjerg Miljøcenter og Agendacenter Sundbyøster December 2006 Støttet af Københavns

Læs mere

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Håndværksrådet, november 2001 Tryk: Kailow Tryk A/S Layout: Michael Nico Hansen Foto: Gees van Roeden Tekst: Anne Holm Sjøberg,

Læs mere

Salg, salg og atter salg

Salg, salg og atter salg Salg, salg og atter salg Ved Henning Rouchmann Om Henning Rouchmann Altid haft fokus på salg, markedsføring, kommunikation og ledelse. Min store passion har altid været at udvikle og videreudvikle stærke

Læs mere

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen guide Iværksættermappen Indhold Iværksættermappen 1 Indledning 2 Checkliste før mødet i pengeinstituttet 3 Forretningsplanen 5 Sammenfatning 5 Idégrundlag 5 Personlige forudsætninger 6 Forretningsbeskrivelse

Læs mere

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012

O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 O P L Y S N I N G E R O M H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra marts 2012 I det følgende kan du læse om, hvad du bør være opmærksom på, når du investerer, og hvilke overvejelser du bør

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK FLEXICABLE ApS CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK EUROPEAN BUSNIESS GAMES 2011 1 Indholdsfortegnelse IDE OG PRODUKT... 3 Idegrundlag... 3 Produktbeskrivelse...

Læs mere

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om ejerbolig Om ejerbolig 11. udgave Redaktionen afsluttet august 2012 I serien er også udkommet: - Om at planlægge sin økonomi - Om tryghed og pension - Om at investere - Om forsikring ISBN 978-87-90401-xx-x

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

Socialøkonomisk iværksætterguide

Socialøkonomisk iværksætterguide 1 Socialøkonomisk iværksætterguide VIDEN ANALYSE PERSPEKTIV - Vi rådgiver praksis - analyserer tendenser - perspektiverer fremtiden 2 Indhold Værdien af en forretningsplan 4 Er du en socialøkonomisk iværksætter?

Læs mere

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig

2.969 i. Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen. Ja, pengenyt. IndskydergarantIen er blevet fordoblet se om det betyder noget for dig 3 pengenyt 2010 Ja, din pension er kedelig lige til du får brug for den! Unge sikrer fremtiden de klarer selv pensionen konvertere eller ej? 2.969 i så er det lån vist betalt ÅoP Nye kort Nye muligheder

Læs mere

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE ALT OM FIRMABILEN April 2007 Stadig flere firmabiler Flere og flere af de personbiler, der sælges i Danmark, bliver solgt som firmabil,

Læs mere

PENGENYT BRUG NETTET X FACTOR: 45 Storebæltsbroer 1001 TEHUSE. og få mere ferie for pengene! Når knægten har. Vi har talt med MARTINs far

PENGENYT BRUG NETTET X FACTOR: 45 Storebæltsbroer 1001 TEHUSE. og få mere ferie for pengene! Når knægten har. Vi har talt med MARTINs far 2 PENGENYT 2008 Når knægten har X FACTOR: Vi har talt med MARTINs far 1001 TEHUSE Bliv hjemme, det er det sikreste. Ellers: HUSK REJSE- FORSIKRINGEN 45 Storebæltsbroer styrtet i havet INDLÅN så godt som

Læs mere

Opgave nr. 84 Værdiansættelse af LEGO koncernen

Opgave nr. 84 Værdiansættelse af LEGO koncernen H.D. STUDIET I FINANSIERING HOVEDOPGAVE FORÅR 2010 OPGAVELØSER: MADS A. RASMUSSEN VEJLEDER: CLAUS BAJLUM Opgave nr. 84 Værdiansættelse af LEGO koncernen 2010 H A N D E L S H Ø J S K O L E N I KØBENHAVN

Læs mere

Effekter & virkningsgrader af markedsføring Casestudie af tilbudsaviser i detailhandlen

Effekter & virkningsgrader af markedsføring Casestudie af tilbudsaviser i detailhandlen Effekter & virkningsgrader af markedsføring Casestudie af tilbudsaviser i detailhandlen I know half of my advertising is wasted. I just don t know which half. Per Østergaard Jacobsen & Claus Varnes Institut

Læs mere

På vej mod egen virksomhed

På vej mod egen virksomhed På vej mod egen virksomhed Fradrag Frister Skat Registrering Regnskab Ny virksomhed med Told Skat Moms Indhold Hvornår driver du en virksomhed...6 Selvstændig eller lønmodtager...6 Erhverv eller hobby...6

Læs mere

Elektronisk handel. Nye udfordringer for fagbevægelsen

Elektronisk handel. Nye udfordringer for fagbevægelsen Elektronisk handel Nye udfordringer for fagbevægelsen Elektronisk handel - Nye udfordringer for fagbevægelsen Produceret og udgivet af Landsorganisationen i Danmark, april 2000 Red.: Jette Vinther Kristensen

Læs mere

En verden uden pengeinstitutter?

En verden uden pengeinstitutter? 1 2013 pengenyt En verden uden pengeinstitutter? 13 situationer, hvor du ville have svært ved at undvære dit pengeinstitut Den lave rente århundredets gave Overførsler speedes op Hvor kvikt er dit lån?

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

RESULTAT LØN. belønning og anerkendelse

RESULTAT LØN. belønning og anerkendelse RESULTAT LØN belønning og anerkendelse RESULTAT LØN belønning og anerkendelse 2 RESULTATLØN FORORD 3 Forord Øvirge udgivelser i PlusLøn serien Som inspiration til virksomhedernes lønsystemer udgiver DI

Læs mere

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10

5TIPS OPTIMAL PRIVATØKONOMI FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING. Nr.8/Marts 10 DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Nr.8/Marts 10 OPTIMAL PRIVATØKONOMI 5TIPS FÅ OVERBLIK MED UAFHÆNGIG RÅDGIVNING FOTO: SINE FIIG Mette Reissmann, erhvervsjurist,uafhængiguafhængig rådgiver og

Læs mere

International økonomi

International økonomi J.ndersen og H.Keiding: Introduktion til Nationaløkonomi Kapitel 9, side 1 Kapitel 9 International økonomi 1. International handel og komparative fordele Den økonomiske videnskab har interesseret sig for

Læs mere

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8

Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 2010 Teknologirapport Start af egen virksomhed Gruppe 8 Af: Rami Kaddoura, Safa Sarac, Martin Schmidt og Andreas Eriksen. Fag: Teknologi Vejleder: Arne Wamsler Skole: HT, Roskilde Tekniske Gymnasium MARS

Læs mere