VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN"

Transkript

1 VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN Enkle flader med et rigt indre liv, når man kigger efter. Klare linier og skarpe grænser, der inviterer til udforskning. Ro i sindet og en fryd for øjet. Nej, det er ikke en beskrivelse af industriprodukter i Jacob Jensen Design, selv om det godt kunne være det. Det er en beskrivelse af udsigten fra det bemærkelsesværdige hus, hvor virksomheden Jacob Jensen Design har virket i et kvart århundrede. På en bakketop med udsigt over en bugtning på Limfjorden, skabes industrielt design, der er så roligt og afklaret i formsproget, at man kunne fristes til at fortolke det som afbildninger af det vandspejl og den horisontlinie, der dominerer udsigten fra tegnestuen. Men skinnet bedrager. Lige som Limfjordens vandspejl dækker over en myldrende biologisk aktivitet med tang, muslinger, fisk og sæler, dækker et Jacob Jensen design over massevis af funktioner i det industrielle produkt. Hvad enten det er et stereoanlæg, en kabeltromle, en vindmølle eller en luftfugtighedsmåler, så er der en hel masse indeni, selv om det ydre fremtræder roligt og afklaret. Hemmeligheden bag denne dobbelthed ligger i den forudgående arbejdsproces. Gennem en fantasirig og arbejdsom analyse af produktets funktion, brugsmønstre, de tekniske muligheder og materialernes egenskaber, når Jacob Jensen Design frem til en klarhed over, hvad der er nødvendigt at præsentere for brugeren - og hvad der ikke er. Alt det ligegyldige gemmes inde i den afklarede form, som så til gengæld skal invitere til nøjere undersøgelse og anvendelse. Rene linier - med noget indeni. Tilsvarende med denne lille præsentation. I det følgende kan man finde lidt om firmaets historie, dets grundlægger og nuværende leder, samt nogle ord med på vejen fra fremtrædende samarbejdspartnere gennem årene. Forhåbentlig vil det inspirere til et nærmere eftersyn.

2 Jacob Jensen design - en introduktion Måske er det B&O-stereoanlægget i stuen. Måske er det Gaggenau-komfuret eller Margretheskålen i køkkenet. Måske er det vejrstationen, Nilfisk-støvsugeren eller telefonen. Eller kabeltromlen fra Jo Jo ude i værkstedet. Eller den Labofa-kontorstol du sidder på. Eller uret på din arm eller vindmøllen du kører forbi. Med over 500 produkter formgivet fra starten af 50 erne til i dag, er Jacob Jensen sandsynligvis den designer, som er mest repræsenteret i danske hjem. Gennem et originalt, enkelt og i dag klassisk formsprog, har Jacob Jensen gang på gang vist os at de produkter, som indgår i vores hverdag, kan rumme en stille skønhed. For mange er Jacob Jensen i kraft af sit arbejde for især B&O blevet selve symbolet på godt design. Internationalt er Jacob Jensen en af de mest prisbelønnede designere i verden. Han er repræsenteret på museer kloden over, bl.a. har Museum of Modern Art i New York optaget 15 af hans produkter i sin permanente samling. Om Jacob Jensens designhistoriske betydning skriver museumsinspektør ved Kunstindustrimuseet, Christian Holmsted Olesen, at flere af Jacob Jensens værker kan opfattes som raffinerede ekstrakter af det 20. århundredes formgivning. Jacob Jensen er industriel designer, uddannet på Kunsthåndværkerskolens møbellinie. Han har fået sin internationalt stilskabende placering fordi han i gennembruddets form forener og forædler to hovedstrømninger i det 20. århundredes design. På den ene side den idealistiske europæiske Bauhaus-tradition med det minimalistiske Less is more og det modernistiske Form follows function. På den anden side det amerikanske design-ikon Raymond Loewys forbrugerorienterede MAYA-princip; Most Advanced Yet Acceptable. Jacob Jensens designhistoriske bedrift består i, at han formulerer et ultramoderne minimalistisk formsprog med en meget høj publikumsappel. Ved at fastholde at form follows feelings får han mennesket tilbage i Bauhaus. Holmsted Olesen karakteriserer Jacob Jensens formsprog som moden modernisme. Selv kalder Jacob Jensen sin designfilosofi Anderledes men ikke mærkeligt. Det vil sige et design, som skiller sig markant ud fra sine konkurrenter, men som samtidig er umiddelbart forståeligt.

3 Jacob Jensen siger om sit design, at det skal skabe bindeleddet mellem apparatet og forbrugeren. Ikke i en ingeniørmæssig man-machine-relation, men som en mennesketil-menneske -kommunikation via apparatet. Jacob Jensen var i udviklingsgruppen på B&O kendt for at udbryde; Enhver der tror vi laver radioer her, bliver fyret! Udfordringen er jo ikke at lave radioer det kunne periodens 20 andre Bella-lignende radiofabrikker også gøre udfordringen er at give radioen en merværdi. Værdien i B&Os design er oplevelsen. Vil man gerne bo sammen med sådan et apparat? Glæder man sig, når man ser på det? Når man rører ved det, mærker man så, at nogen har tænkt på én og har forstået, hvordan man skal kommunikere med det? Får man et lille smil i mundvigen, når man mærker idéens pulsslag? Jacob Jensen Et centralt element i Jacob Jensens designstrategi er de nye ideer, som giver brugeren en mættet værdioplevelse. Blandt Jacob Jensens mange ideer er opdelingen i primære dagligdagsfunktioner og sekundærere indstillingsfunktioner, sensitouch, selvbevægende kontorstole m.m.. Ideer, som har dannet fundament for nye designmæssige gennembrud og medvirket til at mange af produkterne, med Christian Holmsted Olesens ord, må karakteriseres som usædvanligt langtidsholdbare. Set under et er Jacob Jensens design ekstremt homogent. Hans formsprog er så unikt og universelt, at mennesker verden over kan genkende et Jacob Jensen design på lang afstand. Med sine kontraster af sort og sølv og sine svævende elektroniske brugerflader har Jacob Jensen skabt et formsprog der peger langt ind i fremtidens digitaliserede dagligliv. Jacob Jensens design er, her ved hans 80 års fødselsdag, stadig en sprogform i vækst.

4 Formsproget Jacob Jensen Jacob Jensen design er karakteriseret ved et homogent og let genkendeligt formsprog. Et sprog udviklet af Jacob Jensen og videreudviklet og overført til nye produkttyper af Timothy Jacob Jensen. For mange mennesker er Jacob Jensen ikke en person, en tegnestue eller en produktpalet. Det er et elegant, strømlinet formsprog i sølv og sort. Formsproget Jacob Jensen er imidlertid mere end elegante kontraster. Det er en gennemtænkt helhed, som omfatter både afstand, nærhed og berøring. Afstand: En enkel, strømlinet og ultramoderne form, kombineret med kontraster i sort og sølv. Det er denne del af formsproget, som primært forbindes med Jacob Jensen, og som er så markant, at mennesker verden over kan genkende et Jacob Jensen design på afstand. Nærhed: Æstetisk gennemarbejdede detaljer, både hvad angår udformning af det tredimensionelle, f.eks. knapper, og de grafiske elementer. Det er især i omhuen for detaljen, at Jacob Jensens rødder i dansk møbelkunst kommer til syne. Berøring: Der sker noget magisk, når man rører ved apparatet. Et display kommer til live, en låge åbner sig i meditativ langsomhed, en uventet brugerflade dukker frem. Der er en forførende foræring inkluderet. Jacob Jensen nævner Wegner, Utzon og den amerikanske designer Dick Latham som væsentlige inspirationskilder. Jacob Jensen lagde fundamentet til sit formsprog i 50 erne og perfektionerede det i sine designs for især B&O op gennem 60 erne og 70 erne. Formsproget kan historisk karakteriseres som en forening af to hovedstrømninger i det 20. århundredes design. På den ene side den idealistiske europæiske Bauhaus-tradition med det minimalistiske Less is more og det modernistiske Form follows function. På den anden side det amerikanske design-ikon Raymond Loewys forbrugerorienterede MAYA-princip; Most Advanced Yet Acceptable.

5 Jacob Jensens formsprog er under Timothy Jacob Jensens ledelse blevet yderligere forfinet og udviklet på bl.a. nærheds- og berøringsdimensionen. Derudover har Timothy Jacob Jensen videreført formsproget til en række nye anvendelsesområder og produktkategorier. Det gælder bl.a. køkkenet - Gaggenau, lifa, Thermex samt timere, køkkenvægte m.m. i eget brand - og personlige accessories som ure, briller, manchetknapper og smykker. Derudover findes der røgalarmer, vejrstationer, modems, telefoner, brændeovne, sæbeholdere, vindmøller og rundkørsler i det jensenske formsprog. Jacob Jensens formsprog har vist sig at rumme et usædvanligt stort potentiale. Det har vokset og bredt sig i snart 50 år, sprunget fra generation til generation, og er nu så stærkt, at det danner grundlag for det internationale varemærke JACOB JENSEN. 5

6 JACOB JENSENS HISTORIE Vesterbrodreng Jacob Jensen er født den 29. april 1926 på Vesterbro i København som søn af møbelpolstrer Alfred Jensen og hustru Olga Jensen. Opvokset i et hårdt arbejdermiljø, udgået af skolen efter 7. klasse, udlært som møbelpolstrer i På valsen i Sverige samme år. Faderen åbner eget møbelværksted i Gartnergade på Nørrebro i 1947, hvor Jacob arbejder med. Her udvikler han bl.a. en sovesofa og begynder at formgive stole. Bliver tilfældigt opdaget og opfordret til at søge ind på Kunsthåndværkerskolen. Kunsthåndværkerskolen Optaget på Kunsthåndværkerskolens møbelskole i 1948 som eneste møbelpolstrer blandt 11 møbelsnedkere, deriblandt Poul Kjærholm. Skolen er yngleplads for de mange møbelarkitekter, som gør dansk møbelkunst verdensberømt, og det internationale gennembrud for Danish Design sker i netop de år, hvor Jacob Jensen går på skolen. Undervisningen bygger bl.a. på Kaare Klints formgivningsmetoder og forestås af kapaciteter som Hans J. Wegner og Jørn Utzon. Utzon opretter hold i et helt nyt fag Industriel Formgivning, som Jacob Jensen dybt inspireret gennemfører som den eneste. Jacob Jensen dimitterer fra Kunsthåndværkerskolen i Bernadotte & Bjørn I 1952 er der kun en tegnestue i Skandinavien, som bruger industrielle designere. Det er Bernadotte & Bjørn i København, med den svenske kongesøn Sigvard Bernadotte som en af partnerne. Her arbejder Jacob Jensen i årene , fra 1954 som tegnestueleder, og lærer et fremvoksende marked at kende fra bunden af. Ifølge Bernadotte er det Jacob Jensen der i 1955 formgiver firmaets mest succesfulde design, Margretheskålen, som stadig er i produktion. 6

7 USA I 1956 tager Jacob Jensen til USA for at arbejde på nogle af landets ledende tegnestuer. Kontakterne er etableret af Bernadotte og inkluderer bl.a. designstjernen Raymond Loewy i New York og designstrategifirmaet Latham, Tyler & Jensen (LTJ) i Chicago. Jacob arbejder på LTJs tegnestue og bliver stimuleret af især Richard Lathams designsyn, som tænker design i overlevelsesstrategier og som rummer både en markedsorienteret amerikansk tradition og en idealistisk Bauhaus-inspireret tradition. I 1960 bliver Jacob partner i LTJ og varetager firmaets europæiske opgaver frem til Selvstændig I 1958 starter Jacob Jensen egen tegnestue i Strandgade i København. Senere flytter Jacob Jensen Design til Frederiksberg og kommer op på 8 ansatte. Det betyder for meget administration og for lidt design for Jacob Jensens smag, og han reducerer derfor medarbejderne til to og flytter til Jyllinge. I perioden færdiggør Jacob Jensen bl.a. et omfattende konceptdesign for General Electric, som skitserer fremtidens Hi-Fi anlæg. General Electric vælger ikke at benytte designet, som senere kommer til at danne grundlag for B&O s formsprog og strategi. Hejlskov I 1966 flytter Jacob Jensen Design til sin nuværende lokalitet, Hejlskov ved Limfjorden. Huset er en moderne borg, bygget af Jacob Jensens gamle farvelærer fra Kunsthåndværkerskolen, Jacob Hermann, og ligger isoleret og naturskønt ned til fjorden. Med sig har Jacob sin familie den amerikanske kone Patricia og børnene Thomas, Katja og Timothy. Bang & Olufsen Flytningen til Hejlskov er bl.a. begrundet i at Jacob Jensens nye kunde, B&O, ligger i Struer, kun 50 km. fra Hejlskov. Samarbejdet indledes i 1964 og fortsætter under forskellige former frem til I perioden designer Jacob Jensen over 200 produkter for B&O og skaber det eksklusive formsprog, som har givet virksomheden sin internationale status og overlevelsesniche. (Læs mere om Jacob Jensen og B&O i særskilt dokument). Museum of Modern Art Jacob Jensens design er udstillet på en lang række kunst- og designmuseer verden rundt. Den internationalt væsentligste udstilling er soloudstillingen på MoMA i New York i 1978; Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen. Udstillingen omfatter 28 audioprodukter. MoMA har både før og efter udstillingen indkøbt Jacob Jensen design til sine permanente samlinger og råder i dag over 19 værker. (Læs mere om Jacob og MoMA i særskilt dokument). 7

8 Andre produkter Jacob Jensen er primært kendt for sit B&O-design, men har som industriel designer formgivet over 500 produkter for en lang række kunder. Bl.a. høreapparater for GH Danavox, Hi-Fi for General Electric, kontorstole for Labofa, telefoner for Alcatel-Kirk, kabeltromler for JoJo, vindmøller for NEG Micon, køkkenhvidevarer for Gaggenau Haugeräte, samt ure, telefoner, vejrstationer m.m. under varemærket JACOB JENSEN. Priser m.m. Jacob Jensen Design har modtaget omkring 70 designpriser i bl.a. USA, Japan, Tyskland, Italien, Østrig og England. Herhjemme har Jacob Jensen modtaget ID-prisen i alt 9 gange, er Ridder af Dannebrog og optaget på Udenrigsministeriets liste over Great Danes. (Se særskilt liste med over 100 udstillinger, priser, hædersbevisninger m.v.) Som et kuriosum kan det endelig nævnes, at Jacob Jensen blev nr. 1 på DR s brugerbestemte kanon i kategorien Design. Middelhavet I 1981 realiserer Jacob Jensen en gammel drøm om at sejle. Med sin anden kone Hanne og to nye børn, Troels og Toke, sejler Jacob Jensen gennem Europas kanaler til Middelhavet, hvor familien efter et par år slår sig permanent ned på Mallorca. Tegnestuen køres i en periode fra Mallorca, alt imens assistenter arbejder i Hejlskov. Jacob Jensen tilbringer idag stadig vinteren i udlandet sammen med sin tredje kone, Nanna, mens sejladsen foregår i Danmark om sommeren. Generationsskifte I 1990 overtager Jacob Jensens anden søn af første ægteskab, Timothy Jacob Jensen, virksomheden. Timothy har stået i lære hos Jacob i årene og indtræder nu i rollen som hovedanpartshaver, direktør og chefdesigner. Jacob Jensen Design er under Timothy s ledelse forblevet en yderst prisvindende tegnestue og har derudover udviklet en international produktlinie under varemærket JACOB JENSEN. Huset JACOB JENSEN består i dag af JACOB JENSEN HOLDING, JACOB JENSEN DESIGN og JACOB JENSEN BRAND. Jacob Jensen er stadig aktiv designer på særlige opgaver og fungerer derudover som sparringspartner for sin søn. Litteratur: Jacob Jensen (1997). Anderledes men ikke mærkeligt. Selvbiografi, Gyldendal Christian Holmsted Olesen (2003). Jacob Jensen. I Louisianas serie Danske Designere. Aschehoug (foreligger på dansk og engelsk) Jacob Jensen, Christian Holmsted Olesen, Keld Harder, Bent Møller Pedersen, Poul Ulrik Skifter (2003). Bang & Olufsen Fra dansk kvalitetsmærke til internationalt ikon. Hovedland. Paul Schäfer (1993). Jacob Jensen Design. Udgivet i forbindelse med udstillingen Jacob Jensen Design, Det Danske Kunstindustrimuseum, København, Rhodos Forlag A/S. 8

9 Timothy Jacob Jensen Hejlskovdreng Timothy Jacob Jensen er født den 27. april 1962 på Frederiksberg som søn af Jacob Jensen og Patricia Ryan. Opvokset i naturen i Hejlskov fra sit fjerde år, udgået af skolen efter 9. klasse. Mesterlære I 1978 kom Timothy Jacob Jensen i mesterlære hos sin far. I tre år frem til 1981 arbejdede de to tæt sammen på tegnestuen i Hejlskov. I 1981 tog den ældre Jensen ud at sejle i Middelhavet, mens Timothy Jacob Jensen blev tilbage og frem til 1984 sikrede den daglige drift på tegnestuen sammen med en række designere. København Milano - Melbourne I 1985 tog Timothy Jacob Jensen til København og oprettede sin egen tegnestue. For et sensitivt menneske, der er opvokset med lyden af vinden i granerne, var storbystøjen for påtrængende til at tænke i rene, afklarede linier. Timothy Jacob Jensen lukker tegnestuen efter tre år og begiver sig ud på en kombineret design- og jordomrejse. Undervejs arbejder han bl.a. for Ross Littell i Milano og for Form Australia i Melbourne. Generationsskifte I 1990 overtager Timothy huset og tegnestuen i Hejlskov og bliver direktør, hovedanpartshaver og chefdesigner i Jacob Jensen Design. Timothy Jacob Jensen har siden da haft det overordnede ansvar for alle de designs og initiativer, der er udgået fra virksomheden. Vækst Jacob Jensen Design er under Timothy Jacob Jensens ledelse vokset på flere måder. Tegnestuen er udvidet med en ny afdeling, så huset nu samlet er oppe på 1100 m 2 og der er netop erhvervet en bygning i landsbyen Hejlskov til udvidelse af JACOB JENSEN BRAND og et Jacob Jensen Design museum. Medarbejderstaben er vokset fra 1-2 til ansatte og endelig er arbejdsområderne udvidet: Tegnestuen har i Timothy Jacob Jensens tid designet bl.a. vindmøller, kulturhuse, køkkener, TV-studier, stået for Socialdemokratiets grafiske identitet, udført værdiafklaring for Volvo Car Corporation og designet elektronisk underholdningsudstyr for LG Electronics. 9

10 Varemærke Timothy Jacob Jensen har som leder af Jacob Jensen Design i 1998 stiftet JACOB JENSEN HOLDING og i 1999 stiftet brandet JACOB JENSEN. Det betyder at Huset JACOB JENSEN nu består af en tegnestue, der udover at designe for andre også designer til egen produktlinie, som rummer en bred vifte af produkter. Herunder kan nævnes ure, smykker, briller, vejrstationer, køkkenvægte, røgalarmer og telefoner, som forhandles via et net af samarbejdspartnere. En række ledende museer, heriblandt MoMA i New York, forhandler JACOB JENSEN. Priser, udstillinger m.m. Jacob Jensen Design har under Timothy Jacob Jensens ledelse holdt det meget høje niveau hvad angår internationale priser og udstillinger. To af Timothy Jacob Jensens værker urene 6101 og 6201 blev således optaget i MoMA s permanente samling i Derudover har Timothy Jacob Jensens design været udstillet i bl.a. Paris, Nice, Wien, München og Chicago. På prissiden har især Timothy Jacob Jensens arbejde for det eksklusive tyske hvidevarefirma Gaggenau for hvem han var ekstern chefdesigner i årene høstet anerkendelse. Timothy Jacob Jensens design for Gaggenau har bl.a. indbragt ham de tyske priser Red Dot- Design Innovation, IF. Gute Industrie Forum og Innovative design no. 1, sammenlagt otte gange. (se særskilt dokument for priser og udstillinger). Herhjemme har Timothy Jacob Jensen foreløbig modtaget ID-prisen tre gange og er repræsenteret i den permanente samling på Kunstindustrimuseet. Derudover var han medlem af daværende kulturminister Jytte Hildens tænketank Krystalkuglen og er portrætteret til det Nationalhistoriske Museum på Fredensborg. 10

11 BANG & OLUFSEN OG JACOB JENSEN I forbindelse med en anden af Jacob Jensens runde fødselsdage, 50-årsdagen i 1976, sendte B&O s direktion en hilsen, hvori det bl.a. hed: Det er ikke en tom frase, når vi siger, at dit præg på vores produkter er uudsletteligt og din indsats for B&O uvurderlig. Det var i sandhed ikke en tom frase. I begyndelsen af 60 erne var der omkring 20 radio-tv fabrikker i Danmark som Krønikens Bella. I midten af 70 erne var der kun B&O tilbage. De øvrige fabrikker bukkede under i konkurrencen med de store udenlandske fabrikanter, især japanske, der kom på markedet med billigere produkter. B&O overlevede fordi man valgte at bevæge sig uden for den umiddelbare priskonkurrence og i stedet satse på en skarp selvstændig profil. Jacob Jensen skabte den designprofil for B&O, som gjorde virksomheden internationalt ledende i løbet af det samme årti. Med Christian Holmsted Olesens ord; Årsagen til B&O s succes i 1970 erne og 80 erne skyldtes ledelsens villighed til at satse og realisere Jacob Jensens risikofyldte og banebrydende strategi. Samarbejdet mellem B&O og Jacob Jensen blev indledt i 1964 og varede, under forskellige former, frem til 1991 hvor Jacob Jensen valgte at opsige samarbejdet. I årene udviklede og perfektionerede Jacob Jensen det banebrydende formsprog, som forvandlede virksomheden fra at være et dansk kvalitetsmærke til et internationalt ikon. Fra 1985 til 1989 fungerede Jacob Jensen som B&O s rådgiver inden for design og strategi. Jacob Jensen tegnede det sidste produkt for B&O i Jacob Jensen har sammenlagt designet 234 produkter for B&O, heriblandt musiksystemer, forstærkere, grammofoner, båndoptagere, CD-afspillere, fjernbetjeninger og højttalere. Mange af disse produkter er præmieret nationalt og internationalt, ligesom en stor del er optaget i museumssamlinger verden over. Jacob Jensens design for B&O er bl.a. repræsenteret med 15 produkter i The Design Collection på Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Som den fjerde virksomhed nogensinde (Olivetti, Braun og Thonet var de første) fik B&O i 1978 en separatudstilling på MoMA; Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen. Udstillingen omfattede 28 audio-produkter. I sin anmeldelse af udstillingen skrev New York Times, at Jacob Jensens produkter for B&O alene er nok til at sikre ham en fremtrædende plads blandt det 20. århundredes industrielle designere. 11

12 GAGGENAU OG JACOB JENSEN DESIGN Den tyske virksomhed Gaggenau - der i dag ejes af Bosch-Siemens Hausgeräte - blev grundlagt i 1665, da greven af Baden etablerede et jernstøberi med en smedje drevet af vandkraft på bredden af Murg-floden midt inde i Schwarzwald. I dag regnes Gaggenau for en af verdens førende inden for eksklusivt køkkenudstyr. Produkterne udtrykker en konsekvent holdning: Et krav om den ideelle balance mellem perfekt form, højteknologi, smukt design og funktionalitet. Jacob Jensen Design har været ansvarlig for Gaggenaus samlede designprogram siden 1991 og har for virksomheden skabt identitetsprogrammer, herunder bl.a. keramiske kogeplader, indbygningsovne, emhætter, opvaskemaskiner, tørretumblere og vaskemaskiner. En række af disse produkter er præmieret i Tyskland, bl.a. med priserne: IF Gute Industrie Forum (emhætte AH 100) 1996, (hele Vario-serien sammen med Reinhard Segers) 2000, 2 gange Innovative Design nr. 1 (Gaggenau generelt) 1994 og 1995, Der Feinschmecker (ovn EB 388 og indbygningsdampkoger VK 311) 1996 og Red Dot - Design Innovation (ovn EB 900) 1993, (ovne EB 388 og EB 385) 1996, (hele Vario-serien sammen med Reinhard Segers) 2000, (EB271 & ED221 sammen med Reinhard Segers) En typisk begrundelse for priserne er, at Gaggenau s produkter repræsenterer en høj designkvalitet, som på forbilledlig vis udtrykker nytænkning i form og funktion (Design Zentrum Nordrhein Westfalen s Designpris 93). Det tætte samarbejde mellem Gaggenau og Jacob Jensen Design vidner om, både i sin form og sine resultater, at Jacob Jensen Design har formået at videreføre og forny det formsprog, som har gjort firmaet i Hejlskov verdenskendt. 12

13 MUSEUM OF MODERN ART OG JACOB JENSEN The Museum of Modern Art (MoMA) i New York er kendt som et af verdens førende museer for moderne kunst. Udover kunst rummer museet også afdelinger for beslægtede områder som arkitektur og design. Museet udstillede første gang design helt tilbage i 1934, fem år efter grundlæggelsen. Hensigten var at dokumentere den formgivning, som er karakteristisk for det 20. århundrede, og det er stadig denne målsætning, som ligger til grund for optagelsen af designprodukter i museets samling. Om tusinde år vil Design-samlingen - håber vi - være en uvurderlig skat, der indeholder nogle af de smukkeste kulturgenstande fra vor tid. Mange af dem rivaliserer i skønhed og betydning med det bedste af det, der har overlevet fra tidligere civilisationer. Arthur Drexler, fhv. direktør for MoMA I 1972 besluttede MoMA at erhverve syv af B&O s produkter, alle designet af Jacob Jensen, til sin permanente samling (Design Collection). I 1978 etablerede MoMA særudstillingen Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen, som omfattede i alt 28 audioprodukter. Udstillingen var både for B&O og Jacob Jensen en helt ekseptionel anerkendelse; museet havde på daværende tidspunkt kun tre gange tidligere arrangeret særudstillinger af en enkelt virksomheds produkter (Olivetti i 30 erne, Thonet i 50 erne og Braun i 60 erne). I forbindelse med udstillingen skrev New York Times, at Jacob Jensens design for B&O alene er nok til at sikre ham en fremtrædende plads blandt det 20. århundredes industrielle designere. MoMA har nu i alt 15 B&O produkter, tegnet af Jacob Jensen Design, i sin permanente samling. Derudover har museet erhvervet yderligere 4 produkter af Jacob Jensen Design; telefonerne E76 og EX76, samt Jacob Jensen-urene 6101 og MoMA udgav i 1999 bogen MoMA Highlights, en samling af museets vigtigste erhvervelser af det 20. århundredes kunst og design. Jacob Jensen er her, som den ene af to danskere (den anden var Carl Th. Dreyer), repræsenteret med Beogram 6000-grammofonen. 13

14 Jacob Jensen præsenteres med følgende ord på MoMAs hjemmeside: A native of Denmark, Jacob Jensen is recognized as one of the leading creators of original form among industrial designers of the 20th century. During the past 50 years, he has designed more than 500 industrial products ranging in scope from music systems, telephones, and watches, to chairs, cars, and windmills. One of his most remarkable relationships was with audio system manufacturer Bang & Olufsen, for whom he developed nearly 80 revolutionary designs over a 26-year period, many of which were recognized by the design community with international design awards. With many of his creations included in MoMA s Design Collection, Mr. Jensen has provided the design world with both revolutionary innovation and a quiet beauty in his now-familiar products. MoMA forhandler aktuelt seks nyere produkter fra varemærket JACOB JENSEN i sin onlinebutik, heriblandt øreringe, manchetknapper og armbånd. 14

15 JACOB JENSEN DESIGN PÅ DET DANSKE KUNSTINDUSTRIMUSEUM Kunstindustrimuseet er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og internationalt kunsthåndværk og industrielle designprodukter. Museets samlinger, bibliotek og arkiver udgør et videnscenter for den designhistoriske forskning i Danmark. Museet har på flere planer været omdrejningspunkt for dansk designs udvikling i det 20. århundrede. I 1948 blev Jacob Jensen optaget på Kunsthåndværkerskolens møbelskole, der dengang holdt til på loftet i Kunstindustrimuseets bygninger. Inspireret af arkitekten Kaare Klint, som havde indrettet museet og boede i huset, tog skolens undervisning afsæt i studiet af ældre møbeltyper, især engelske og kinesiske, i museets samlinger. De kunne udgøre afsættet for udviklingen af fremtidens funktionalistiske møbler. Netop i de år Jacob Jensen gik på Kunsthåndværkerskolen var flere af hans lærere, for eksempel Hans J. Wegner og Bender Madsen, med til at gøre Danish Design internationalt berømt med de møbler de præsenterede på de årlige Snedkerlaugsudstillinger i Kunstindustrimuseet. Jacob Jensen valgte dog, inspireret af et nyt kursus hos arkitekten Jørn Utzon, som den første elev på skolen at gøre industrielt produktdesign til sit område. Gennem de seneste årtier har Kunstindustrimuseet opbygget en meget omfattende dokumentation af Jacob Jensens værk. Samlingerne rummer et par hundrede tegninger og skitser udført af Jacob Jensen, diverse modeller og en bred samling af produkter. Den første udstilling med Jacob Jensen blev vist på Kunstindustrimuseet i 1976 og hed Design. Et forløb.. Her præsenteredes bl.a. stadier i udviklingen den nye Beomaster en af Bang & Olufsens mest succesrige radioer. Kunstindustrimuseet lagde ligeledes hus til, da Jensen One -bilen i 1992 blev afsløret under stor mediebevågenhed af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. I 1993 åbnede Kunstindustrimuseet den hidtil største retrospektive udstilling om Jacob Jensens design. Det blev en særdeles velbesøgt udstilling, som efterfølgende rejste videre rundt i Danmark, Holland og Frankrig. Udstillingen dokumenterede gennem et udvalg af skitser, tegninger, modeller og produkter den arbejdsmetode, som altid har kendetegnet Jacob Jensen: At få en god idé og at gøre tingene igen og igen indtil det optimale fremstår. En arbejdsmetode, som firmaet har anvendt lige fra starten og op til i dag, hvor firmaet ledes af Timothy Jacob Jensen. Jacob Jensens grundlæggende idéer og formgivning videreføres i en fin tradition. 15

16 I 2006 fejrede Kunstindustrimuseet Jacob Jensens 80 års fødselsdag med bl.a. en præsentation af udvalgte højdepunkter fra Jacob Jensens arbejde med design af lydprodukter. Kunstindustrimuseet samler og forsker løbende i Jacob Jensens design. Kunstindustrimuseets museumsinspektør Christian Holmsted Olesen har skrevet om Jacob Jensens design i bøgerne Bang & Olufsen (2003) og Jacob Jensen (2003). 16

17 Velkommen til Jacob Jensens Verden 2nd edition 2007 JACOB JENSEN DESIGN Printet i Danmark Juli 2007 af Jacob Jensen Design 17

Af Pia Finne. Fra knallertbølle til direktør Timothy Jacob Jensen er født på Frederiks-

Af Pia Finne. Fra knallertbølle til direktør Timothy Jacob Jensen er født på Frederiks- Vi går ikke på kompromis med det fundamentale, men så ved vi også, at når vi skaber de rigtige ting, tjener folk penge, og det er begyndelsen til en positiv spiral, siger Timothy Jacob Jensen. Vi vil hellere

Læs mere

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der KULTUR T E L E F O N : 33 75 75 75. KULTUR-, DEBAT- OG NAVNEREDAKTØR: JESPER BEINOV SOUSCHEF: JESPER EISING DAGENS AVISANSVARLIGE: JESPER EISING B B.DK /KULTUR FA X : 33 75 20 20. K U LT U R @ B E R L

Læs mere

DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE

DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE Kataloget Dansk form præsenterer udvalgte værker fra Kunstindustrimuseets omfattende samling af design fra det 20. århundrede. Dansk form Design fra det 20. århundrede

Læs mere

125-å r s j u b i l æ u m. k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t. e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n. v æ r k e t p å v æ g g e n

125-å r s j u b i l æ u m. k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t. e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n. v æ r k e t p å v æ g g e n Superflex k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t Dansk Møbeldesign e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n Asger Jorn v æ r k e t p å v æ g g e n Gyldendal og Bruun Rasmussen n y t ambitiøst

Læs mere

Fysisk planlægger til Plankontoret

Fysisk planlægger til Plankontoret 7/2008 TIDSSKRIFT FOR ARKITEKTUR, DESIGN, BY OG LAND Soft CellS Stategi for fremtidens landsbyer dansk arkitekt i argentina tema: ledelse i arkitektverdenen www.mim.dk Fysisk planlægger til Plankontoret

Læs mere

N UMMER 7 M ARTS 2005 SAMLE PÅ MØNTER REKORDÅR STILHISTORIE FUNKTIONALISMEN MUSEET PÅ HØJKANT BILLEDMESTERSKAB GERHARD RICHTER

N UMMER 7 M ARTS 2005 SAMLE PÅ MØNTER REKORDÅR STILHISTORIE FUNKTIONALISMEN MUSEET PÅ HØJKANT BILLEDMESTERSKAB GERHARD RICHTER STILHISTORIE FUNKTIONALISMEN MUSEET PÅ HØJKANT AROS BILLEDMESTERSKAB GERHARD RICHTER PÅ AUKTION MED LEIF DJURHUUS UNDER HAMMEREN OVE SPROGØES SAMLING VERDENS ÆLDSTE HOBBY AT SAMLE PÅ MØNTER TRIN FOR TRIN

Læs mere

Nr. 23 - september 2013

Nr. 23 - september 2013 Nr. 23 - september 2013 Det åbne lederskab Positive tendenser for turismen i Holbæk Erhvervslivet har brug for et stærkt kulturliv Ny virksomhed fylder de store Superfos-haller Styr på den enkle strategi

Læs mere

Iværksætterhistorier fra IDEA House

Iværksætterhistorier fra IDEA House Iværksætterhistorier fra IDEA House DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond Vi investerer i din fremtid Er IDEA House kommet for at blive? Studentervæksthuset IDEA House blev startet i februar 2006

Læs mere

KØBENHAVN en levende erhvervsby

KØBENHAVN en levende erhvervsby KØBENHAVN en levende erhvervsby Vild med København Chris MacDonald har aldrig haft en business-plan, alligevel står han bag sit eget succesrige firma "Grace Health", der naturligt nok sælger Energy management.

Læs mere

Vækst via oplevelser - En casesamling med ti danske virksomheder i oplevelsesøkonomien

Vækst via oplevelser - En casesamling med ti danske virksomheder i oplevelsesøkonomien Vækst via oplevelser - En casesamling med ti danske virksomheder i oplevelsesøkonomien September 2008 Vækst via oplevelser - En casesamling med ti danske virksomheder i oplevelsesøkonomien 10 fortællinger

Læs mere

Danmarks 12 største ledelsesbedrifter

Danmarks 12 største ledelsesbedrifter DEN DANSKE LEDELSESKANON Januar 2009 Danmarks 12 største ledelsesbedrifter Samfundstransformation (Etablering af velfærdsstaten) Vidensoverførsel (Handelsministeriets produktivitetsudvalg) Idedreven vedholdenhed

Læs mere

Karen Sjørup Charlotte Kirkegaard. Center for Ligestillingsforskning Roskilde Universitetscenter. Kvinder i Kunst

Karen Sjørup Charlotte Kirkegaard. Center for Ligestillingsforskning Roskilde Universitetscenter. Kvinder i Kunst Af Karen Sjørup Charlotte Kirkegaard Center for Ligestillingsforskning Roskilde Universitetscenter Kvinder i Kunst En undersøgelse af danske kvindelige kunstneres levevilkår 2006-2007 Kvinder i Kunst Karen

Læs mere

Læs For Mig. Evalueringsrapport. Carsten Jessen. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier

Læs For Mig. Evalueringsrapport. Carsten Jessen. Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Læs For Mig Evalueringsrapport Carsten Jessen Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet, marts 2015 2 1. Indledning Læs for mig er et projekt under Kulturministeriets landsdækkende

Læs mere

Velkommen til Middelfart!

Velkommen til Middelfart! Velkommen til Middelfart! Adskillige firmaer slår sig ned i den nye Middelfart kommune i denne tid, og der skal naturligvis lyde et rungende Velkommen til Middelfart til dem alle! Denne gang har vi valgt

Læs mere

Bureau-branchen bliver dummere og dummere. Poul Mikkelsen og Jørn Duus drøfter bureauernes tilstand. reklame, markedsføring, medier & kommunikation

Bureau-branchen bliver dummere og dummere. Poul Mikkelsen og Jørn Duus drøfter bureauernes tilstand. reklame, markedsføring, medier & kommunikation reklame, markedsføring, medier & kommunikation NR. 4 15.04.14 www.markedsforing.dk Bureau-branchen bliver dummere og dummere Poul Mikkelsen og Jørn Duus drøfter bureauernes tilstand. side 6-7 Siden 1927

Læs mere

VARMINGS EGET HUS UDGIVET AF REALDANIA BYG

VARMINGS EGET HUS UDGIVET AF REALDANIA BYG VARMINGS EGET HUS UDGIVET AF REALDANIA BYG OM INGENIØR JØRGEN VARMING Civilingeniør Jørgen Varming (1906-1996) grundlagde i 1933 ingeniørfirmaet Steensen & Varming sammen med ingeniør Niels Steensen. Firmaet

Læs mere

Bliv en bedre. leder med CBL. Den eneste MBA med tre akkrediteringer. Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder

Bliv en bedre. leder med CBL. Den eneste MBA med tre akkrediteringer. Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder Henley H e n l e y b u s i n e s s M a g a z i n e Speci a l edi t ion Bliv en bedre leder med CBL Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder Den eneste MBA med tre akkrediteringer

Læs mere

Et billede af dansk design udfordringer og perspektiver

Et billede af dansk design udfordringer og perspektiver Et billede af dansk design udfordringer og perspektiver Et billede af dansk design udfordringer og perspektiver Publikationan kan bestilles hos: Schultz Distribution Herstedvang 4 2630 Albertslund Tlf:

Læs mere

Danes Magasinet for globale danskere

Danes Magasinet for globale danskere Danes Magasinet for globale danskere 01 Tema: FORENINGENS ildsjæle 12 Succes i Californien Et personligt portræt af en usædvanelige kunstener og unik entreprenøren 38 Journalist blandt ekstremister Interview

Læs mere

K98968_ARKFOKUS_0507.indd 1 26/06/07 11:00:33

K98968_ARKFOKUS_0507.indd 1 26/06/07 11:00:33 K98968_ARKFOKUS_0507.indd 1 26/06/07 11:00:33 Først og fremmest ser jeg en moderne fagforening som en interesseorganisation, hvor der skabes initiativer, der kan bidrage til medlemmernes hele liv. Dvs.,

Læs mere

dybe vand Melbourne bevægelse firma til 7 mia. Karriere og krudtugle Vores mand i jobansøgning En karriere i permanent Den perfekte

dybe vand Melbourne bevægelse firma til 7 mia. Karriere og krudtugle Vores mand i jobansøgning En karriere i permanent Den perfekte career En karriere i permanent bevægelse Louise på 20 sprang ud på det dybe vand Den perfekte jobansøgning Jens, 28: Jeg værdiansatte et firma til 7 mia. Karriere og krudtugle Udstationeret i Australien

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale.

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale. Oktober 2014 Nyt fra MønsBank Møns Bank åbner i Næstved Smag på Møn Tid til nyt boliglån? Banken med stærke relationer - værd at anbefale NYT FRA BANKEN Velkommen til godt Nyt fra Møns Bank I denne udgave

Læs mere

Jobsøgning gjort let. - en guide til din personlige jobsøgningsstrategi. af Michael Heckenthaler

Jobsøgning gjort let. - en guide til din personlige jobsøgningsstrategi. af Michael Heckenthaler Jobsøgning gjort let - en guide til din personlige jobsøgningsstrategi af Michael Heckenthaler Indholdsfortegnelse Jobsøgning gjort let 1 Indledning 3 Hvad vil du 4 Stillingsopslaget 5 Ring til virksomheden

Læs mere

graphic house PROFILBROCHURE

graphic house PROFILBROCHURE graphic house PROFILBROCHURE INDHOLD Erfaren grafisk virksomhed 5 Profil 6 Prisvindende arbejdsmiljø 7 Omgængelige faciliteter 14 Mærk forskellen 15 Grafisk design 16 Trykstuen 18 Papir og kvalitet 19

Læs mere

Livet skal leves hele livet

Livet skal leves hele livet Livet skal leves hele livet Max Pedersen Livet skal leves hele livet jubilæumsbog 1969-2009 ok-fonden 1969-2013 Livet skal leves hele livet Udgivet af OK Fonden Frederiksberg Allé 104, 1820 Frederiksberg

Læs mere

2 1 ÅRSBERETNING 2012

2 1 ÅRSBERETNING 2012 ÅRSBERETNING 2012 1 2 ÅRSBERETNING 2012 1 INDHOLD 2 1 SIDE 4-9 Forord & Beretning 2 SIDE 10-25 Udstillinger, bibliotek & samlinger 3 SIDE 28-35 Forskning 4 SIDE 38-53 Kommunikation, formidling & undervisning

Læs mere

FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore VIRksomhEDER

FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore VIRksomhEDER FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore virksomheder Forord Af Camilla Kølsen, områdechef, Business & Processes Lab, Alexandra Instituttet, og afdelingsleder, Forskning

Læs mere

INDHOLD PANDORA I 2014 FORRETNINGSSTRATEGI. God selskabsledelse Samfundsansvar (CSR) Videnkapital Risici Bestyrelse Koncernledelse

INDHOLD PANDORA I 2014 FORRETNINGSSTRATEGI. God selskabsledelse Samfundsansvar (CSR) Videnkapital Risici Bestyrelse Koncernledelse ÅRSRAPPORT 2014 A PANDORA designer, fremstiller og markedsfører håndlavede og moderne smykker af ædelmetal til tilgængelige priser. PANDORAs smykker sælges i mere end 90 lande fordelt på seks kontinenter

Læs mere

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK FLEXICABLE ApS CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK EUROPEAN BUSNIESS GAMES 2011 1 Indholdsfortegnelse IDE OG PRODUKT... 3 Idegrundlag... 3 Produktbeskrivelse...

Læs mere