VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN"

Transkript

1 VELKOMMEN TIL JACOB JENSENS VERDEN Enkle flader med et rigt indre liv, når man kigger efter. Klare linier og skarpe grænser, der inviterer til udforskning. Ro i sindet og en fryd for øjet. Nej, det er ikke en beskrivelse af industriprodukter i Jacob Jensen Design, selv om det godt kunne være det. Det er en beskrivelse af udsigten fra det bemærkelsesværdige hus, hvor virksomheden Jacob Jensen Design har virket i et kvart århundrede. På en bakketop med udsigt over en bugtning på Limfjorden, skabes industrielt design, der er så roligt og afklaret i formsproget, at man kunne fristes til at fortolke det som afbildninger af det vandspejl og den horisontlinie, der dominerer udsigten fra tegnestuen. Men skinnet bedrager. Lige som Limfjordens vandspejl dækker over en myldrende biologisk aktivitet med tang, muslinger, fisk og sæler, dækker et Jacob Jensen design over massevis af funktioner i det industrielle produkt. Hvad enten det er et stereoanlæg, en kabeltromle, en vindmølle eller en luftfugtighedsmåler, så er der en hel masse indeni, selv om det ydre fremtræder roligt og afklaret. Hemmeligheden bag denne dobbelthed ligger i den forudgående arbejdsproces. Gennem en fantasirig og arbejdsom analyse af produktets funktion, brugsmønstre, de tekniske muligheder og materialernes egenskaber, når Jacob Jensen Design frem til en klarhed over, hvad der er nødvendigt at præsentere for brugeren - og hvad der ikke er. Alt det ligegyldige gemmes inde i den afklarede form, som så til gengæld skal invitere til nøjere undersøgelse og anvendelse. Rene linier - med noget indeni. Tilsvarende med denne lille præsentation. I det følgende kan man finde lidt om firmaets historie, dets grundlægger og nuværende leder, samt nogle ord med på vejen fra fremtrædende samarbejdspartnere gennem årene. Forhåbentlig vil det inspirere til et nærmere eftersyn.

2 Jacob Jensen design - en introduktion Måske er det B&O-stereoanlægget i stuen. Måske er det Gaggenau-komfuret eller Margretheskålen i køkkenet. Måske er det vejrstationen, Nilfisk-støvsugeren eller telefonen. Eller kabeltromlen fra Jo Jo ude i værkstedet. Eller den Labofa-kontorstol du sidder på. Eller uret på din arm eller vindmøllen du kører forbi. Med over 500 produkter formgivet fra starten af 50 erne til i dag, er Jacob Jensen sandsynligvis den designer, som er mest repræsenteret i danske hjem. Gennem et originalt, enkelt og i dag klassisk formsprog, har Jacob Jensen gang på gang vist os at de produkter, som indgår i vores hverdag, kan rumme en stille skønhed. For mange er Jacob Jensen i kraft af sit arbejde for især B&O blevet selve symbolet på godt design. Internationalt er Jacob Jensen en af de mest prisbelønnede designere i verden. Han er repræsenteret på museer kloden over, bl.a. har Museum of Modern Art i New York optaget 15 af hans produkter i sin permanente samling. Om Jacob Jensens designhistoriske betydning skriver museumsinspektør ved Kunstindustrimuseet, Christian Holmsted Olesen, at flere af Jacob Jensens værker kan opfattes som raffinerede ekstrakter af det 20. århundredes formgivning. Jacob Jensen er industriel designer, uddannet på Kunsthåndværkerskolens møbellinie. Han har fået sin internationalt stilskabende placering fordi han i gennembruddets form forener og forædler to hovedstrømninger i det 20. århundredes design. På den ene side den idealistiske europæiske Bauhaus-tradition med det minimalistiske Less is more og det modernistiske Form follows function. På den anden side det amerikanske design-ikon Raymond Loewys forbrugerorienterede MAYA-princip; Most Advanced Yet Acceptable. Jacob Jensens designhistoriske bedrift består i, at han formulerer et ultramoderne minimalistisk formsprog med en meget høj publikumsappel. Ved at fastholde at form follows feelings får han mennesket tilbage i Bauhaus. Holmsted Olesen karakteriserer Jacob Jensens formsprog som moden modernisme. Selv kalder Jacob Jensen sin designfilosofi Anderledes men ikke mærkeligt. Det vil sige et design, som skiller sig markant ud fra sine konkurrenter, men som samtidig er umiddelbart forståeligt.

3 Jacob Jensen siger om sit design, at det skal skabe bindeleddet mellem apparatet og forbrugeren. Ikke i en ingeniørmæssig man-machine-relation, men som en mennesketil-menneske -kommunikation via apparatet. Jacob Jensen var i udviklingsgruppen på B&O kendt for at udbryde; Enhver der tror vi laver radioer her, bliver fyret! Udfordringen er jo ikke at lave radioer det kunne periodens 20 andre Bella-lignende radiofabrikker også gøre udfordringen er at give radioen en merværdi. Værdien i B&Os design er oplevelsen. Vil man gerne bo sammen med sådan et apparat? Glæder man sig, når man ser på det? Når man rører ved det, mærker man så, at nogen har tænkt på én og har forstået, hvordan man skal kommunikere med det? Får man et lille smil i mundvigen, når man mærker idéens pulsslag? Jacob Jensen Et centralt element i Jacob Jensens designstrategi er de nye ideer, som giver brugeren en mættet værdioplevelse. Blandt Jacob Jensens mange ideer er opdelingen i primære dagligdagsfunktioner og sekundærere indstillingsfunktioner, sensitouch, selvbevægende kontorstole m.m.. Ideer, som har dannet fundament for nye designmæssige gennembrud og medvirket til at mange af produkterne, med Christian Holmsted Olesens ord, må karakteriseres som usædvanligt langtidsholdbare. Set under et er Jacob Jensens design ekstremt homogent. Hans formsprog er så unikt og universelt, at mennesker verden over kan genkende et Jacob Jensen design på lang afstand. Med sine kontraster af sort og sølv og sine svævende elektroniske brugerflader har Jacob Jensen skabt et formsprog der peger langt ind i fremtidens digitaliserede dagligliv. Jacob Jensens design er, her ved hans 80 års fødselsdag, stadig en sprogform i vækst.

4 Formsproget Jacob Jensen Jacob Jensen design er karakteriseret ved et homogent og let genkendeligt formsprog. Et sprog udviklet af Jacob Jensen og videreudviklet og overført til nye produkttyper af Timothy Jacob Jensen. For mange mennesker er Jacob Jensen ikke en person, en tegnestue eller en produktpalet. Det er et elegant, strømlinet formsprog i sølv og sort. Formsproget Jacob Jensen er imidlertid mere end elegante kontraster. Det er en gennemtænkt helhed, som omfatter både afstand, nærhed og berøring. Afstand: En enkel, strømlinet og ultramoderne form, kombineret med kontraster i sort og sølv. Det er denne del af formsproget, som primært forbindes med Jacob Jensen, og som er så markant, at mennesker verden over kan genkende et Jacob Jensen design på afstand. Nærhed: Æstetisk gennemarbejdede detaljer, både hvad angår udformning af det tredimensionelle, f.eks. knapper, og de grafiske elementer. Det er især i omhuen for detaljen, at Jacob Jensens rødder i dansk møbelkunst kommer til syne. Berøring: Der sker noget magisk, når man rører ved apparatet. Et display kommer til live, en låge åbner sig i meditativ langsomhed, en uventet brugerflade dukker frem. Der er en forførende foræring inkluderet. Jacob Jensen nævner Wegner, Utzon og den amerikanske designer Dick Latham som væsentlige inspirationskilder. Jacob Jensen lagde fundamentet til sit formsprog i 50 erne og perfektionerede det i sine designs for især B&O op gennem 60 erne og 70 erne. Formsproget kan historisk karakteriseres som en forening af to hovedstrømninger i det 20. århundredes design. På den ene side den idealistiske europæiske Bauhaus-tradition med det minimalistiske Less is more og det modernistiske Form follows function. På den anden side det amerikanske design-ikon Raymond Loewys forbrugerorienterede MAYA-princip; Most Advanced Yet Acceptable.

5 Jacob Jensens formsprog er under Timothy Jacob Jensens ledelse blevet yderligere forfinet og udviklet på bl.a. nærheds- og berøringsdimensionen. Derudover har Timothy Jacob Jensen videreført formsproget til en række nye anvendelsesområder og produktkategorier. Det gælder bl.a. køkkenet - Gaggenau, lifa, Thermex samt timere, køkkenvægte m.m. i eget brand - og personlige accessories som ure, briller, manchetknapper og smykker. Derudover findes der røgalarmer, vejrstationer, modems, telefoner, brændeovne, sæbeholdere, vindmøller og rundkørsler i det jensenske formsprog. Jacob Jensens formsprog har vist sig at rumme et usædvanligt stort potentiale. Det har vokset og bredt sig i snart 50 år, sprunget fra generation til generation, og er nu så stærkt, at det danner grundlag for det internationale varemærke JACOB JENSEN. 5

6 JACOB JENSENS HISTORIE Vesterbrodreng Jacob Jensen er født den 29. april 1926 på Vesterbro i København som søn af møbelpolstrer Alfred Jensen og hustru Olga Jensen. Opvokset i et hårdt arbejdermiljø, udgået af skolen efter 7. klasse, udlært som møbelpolstrer i På valsen i Sverige samme år. Faderen åbner eget møbelværksted i Gartnergade på Nørrebro i 1947, hvor Jacob arbejder med. Her udvikler han bl.a. en sovesofa og begynder at formgive stole. Bliver tilfældigt opdaget og opfordret til at søge ind på Kunsthåndværkerskolen. Kunsthåndværkerskolen Optaget på Kunsthåndværkerskolens møbelskole i 1948 som eneste møbelpolstrer blandt 11 møbelsnedkere, deriblandt Poul Kjærholm. Skolen er yngleplads for de mange møbelarkitekter, som gør dansk møbelkunst verdensberømt, og det internationale gennembrud for Danish Design sker i netop de år, hvor Jacob Jensen går på skolen. Undervisningen bygger bl.a. på Kaare Klints formgivningsmetoder og forestås af kapaciteter som Hans J. Wegner og Jørn Utzon. Utzon opretter hold i et helt nyt fag Industriel Formgivning, som Jacob Jensen dybt inspireret gennemfører som den eneste. Jacob Jensen dimitterer fra Kunsthåndværkerskolen i Bernadotte & Bjørn I 1952 er der kun en tegnestue i Skandinavien, som bruger industrielle designere. Det er Bernadotte & Bjørn i København, med den svenske kongesøn Sigvard Bernadotte som en af partnerne. Her arbejder Jacob Jensen i årene , fra 1954 som tegnestueleder, og lærer et fremvoksende marked at kende fra bunden af. Ifølge Bernadotte er det Jacob Jensen der i 1955 formgiver firmaets mest succesfulde design, Margretheskålen, som stadig er i produktion. 6

7 USA I 1956 tager Jacob Jensen til USA for at arbejde på nogle af landets ledende tegnestuer. Kontakterne er etableret af Bernadotte og inkluderer bl.a. designstjernen Raymond Loewy i New York og designstrategifirmaet Latham, Tyler & Jensen (LTJ) i Chicago. Jacob arbejder på LTJs tegnestue og bliver stimuleret af især Richard Lathams designsyn, som tænker design i overlevelsesstrategier og som rummer både en markedsorienteret amerikansk tradition og en idealistisk Bauhaus-inspireret tradition. I 1960 bliver Jacob partner i LTJ og varetager firmaets europæiske opgaver frem til Selvstændig I 1958 starter Jacob Jensen egen tegnestue i Strandgade i København. Senere flytter Jacob Jensen Design til Frederiksberg og kommer op på 8 ansatte. Det betyder for meget administration og for lidt design for Jacob Jensens smag, og han reducerer derfor medarbejderne til to og flytter til Jyllinge. I perioden færdiggør Jacob Jensen bl.a. et omfattende konceptdesign for General Electric, som skitserer fremtidens Hi-Fi anlæg. General Electric vælger ikke at benytte designet, som senere kommer til at danne grundlag for B&O s formsprog og strategi. Hejlskov I 1966 flytter Jacob Jensen Design til sin nuværende lokalitet, Hejlskov ved Limfjorden. Huset er en moderne borg, bygget af Jacob Jensens gamle farvelærer fra Kunsthåndværkerskolen, Jacob Hermann, og ligger isoleret og naturskønt ned til fjorden. Med sig har Jacob sin familie den amerikanske kone Patricia og børnene Thomas, Katja og Timothy. Bang & Olufsen Flytningen til Hejlskov er bl.a. begrundet i at Jacob Jensens nye kunde, B&O, ligger i Struer, kun 50 km. fra Hejlskov. Samarbejdet indledes i 1964 og fortsætter under forskellige former frem til I perioden designer Jacob Jensen over 200 produkter for B&O og skaber det eksklusive formsprog, som har givet virksomheden sin internationale status og overlevelsesniche. (Læs mere om Jacob Jensen og B&O i særskilt dokument). Museum of Modern Art Jacob Jensens design er udstillet på en lang række kunst- og designmuseer verden rundt. Den internationalt væsentligste udstilling er soloudstillingen på MoMA i New York i 1978; Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen. Udstillingen omfatter 28 audioprodukter. MoMA har både før og efter udstillingen indkøbt Jacob Jensen design til sine permanente samlinger og råder i dag over 19 værker. (Læs mere om Jacob og MoMA i særskilt dokument). 7

8 Andre produkter Jacob Jensen er primært kendt for sit B&O-design, men har som industriel designer formgivet over 500 produkter for en lang række kunder. Bl.a. høreapparater for GH Danavox, Hi-Fi for General Electric, kontorstole for Labofa, telefoner for Alcatel-Kirk, kabeltromler for JoJo, vindmøller for NEG Micon, køkkenhvidevarer for Gaggenau Haugeräte, samt ure, telefoner, vejrstationer m.m. under varemærket JACOB JENSEN. Priser m.m. Jacob Jensen Design har modtaget omkring 70 designpriser i bl.a. USA, Japan, Tyskland, Italien, Østrig og England. Herhjemme har Jacob Jensen modtaget ID-prisen i alt 9 gange, er Ridder af Dannebrog og optaget på Udenrigsministeriets liste over Great Danes. (Se særskilt liste med over 100 udstillinger, priser, hædersbevisninger m.v.) Som et kuriosum kan det endelig nævnes, at Jacob Jensen blev nr. 1 på DR s brugerbestemte kanon i kategorien Design. Middelhavet I 1981 realiserer Jacob Jensen en gammel drøm om at sejle. Med sin anden kone Hanne og to nye børn, Troels og Toke, sejler Jacob Jensen gennem Europas kanaler til Middelhavet, hvor familien efter et par år slår sig permanent ned på Mallorca. Tegnestuen køres i en periode fra Mallorca, alt imens assistenter arbejder i Hejlskov. Jacob Jensen tilbringer idag stadig vinteren i udlandet sammen med sin tredje kone, Nanna, mens sejladsen foregår i Danmark om sommeren. Generationsskifte I 1990 overtager Jacob Jensens anden søn af første ægteskab, Timothy Jacob Jensen, virksomheden. Timothy har stået i lære hos Jacob i årene og indtræder nu i rollen som hovedanpartshaver, direktør og chefdesigner. Jacob Jensen Design er under Timothy s ledelse forblevet en yderst prisvindende tegnestue og har derudover udviklet en international produktlinie under varemærket JACOB JENSEN. Huset JACOB JENSEN består i dag af JACOB JENSEN HOLDING, JACOB JENSEN DESIGN og JACOB JENSEN BRAND. Jacob Jensen er stadig aktiv designer på særlige opgaver og fungerer derudover som sparringspartner for sin søn. Litteratur: Jacob Jensen (1997). Anderledes men ikke mærkeligt. Selvbiografi, Gyldendal Christian Holmsted Olesen (2003). Jacob Jensen. I Louisianas serie Danske Designere. Aschehoug (foreligger på dansk og engelsk) Jacob Jensen, Christian Holmsted Olesen, Keld Harder, Bent Møller Pedersen, Poul Ulrik Skifter (2003). Bang & Olufsen Fra dansk kvalitetsmærke til internationalt ikon. Hovedland. Paul Schäfer (1993). Jacob Jensen Design. Udgivet i forbindelse med udstillingen Jacob Jensen Design, Det Danske Kunstindustrimuseum, København, Rhodos Forlag A/S. 8

9 Timothy Jacob Jensen Hejlskovdreng Timothy Jacob Jensen er født den 27. april 1962 på Frederiksberg som søn af Jacob Jensen og Patricia Ryan. Opvokset i naturen i Hejlskov fra sit fjerde år, udgået af skolen efter 9. klasse. Mesterlære I 1978 kom Timothy Jacob Jensen i mesterlære hos sin far. I tre år frem til 1981 arbejdede de to tæt sammen på tegnestuen i Hejlskov. I 1981 tog den ældre Jensen ud at sejle i Middelhavet, mens Timothy Jacob Jensen blev tilbage og frem til 1984 sikrede den daglige drift på tegnestuen sammen med en række designere. København Milano - Melbourne I 1985 tog Timothy Jacob Jensen til København og oprettede sin egen tegnestue. For et sensitivt menneske, der er opvokset med lyden af vinden i granerne, var storbystøjen for påtrængende til at tænke i rene, afklarede linier. Timothy Jacob Jensen lukker tegnestuen efter tre år og begiver sig ud på en kombineret design- og jordomrejse. Undervejs arbejder han bl.a. for Ross Littell i Milano og for Form Australia i Melbourne. Generationsskifte I 1990 overtager Timothy huset og tegnestuen i Hejlskov og bliver direktør, hovedanpartshaver og chefdesigner i Jacob Jensen Design. Timothy Jacob Jensen har siden da haft det overordnede ansvar for alle de designs og initiativer, der er udgået fra virksomheden. Vækst Jacob Jensen Design er under Timothy Jacob Jensens ledelse vokset på flere måder. Tegnestuen er udvidet med en ny afdeling, så huset nu samlet er oppe på 1100 m 2 og der er netop erhvervet en bygning i landsbyen Hejlskov til udvidelse af JACOB JENSEN BRAND og et Jacob Jensen Design museum. Medarbejderstaben er vokset fra 1-2 til ansatte og endelig er arbejdsområderne udvidet: Tegnestuen har i Timothy Jacob Jensens tid designet bl.a. vindmøller, kulturhuse, køkkener, TV-studier, stået for Socialdemokratiets grafiske identitet, udført værdiafklaring for Volvo Car Corporation og designet elektronisk underholdningsudstyr for LG Electronics. 9

10 Varemærke Timothy Jacob Jensen har som leder af Jacob Jensen Design i 1998 stiftet JACOB JENSEN HOLDING og i 1999 stiftet brandet JACOB JENSEN. Det betyder at Huset JACOB JENSEN nu består af en tegnestue, der udover at designe for andre også designer til egen produktlinie, som rummer en bred vifte af produkter. Herunder kan nævnes ure, smykker, briller, vejrstationer, køkkenvægte, røgalarmer og telefoner, som forhandles via et net af samarbejdspartnere. En række ledende museer, heriblandt MoMA i New York, forhandler JACOB JENSEN. Priser, udstillinger m.m. Jacob Jensen Design har under Timothy Jacob Jensens ledelse holdt det meget høje niveau hvad angår internationale priser og udstillinger. To af Timothy Jacob Jensens værker urene 6101 og 6201 blev således optaget i MoMA s permanente samling i Derudover har Timothy Jacob Jensens design været udstillet i bl.a. Paris, Nice, Wien, München og Chicago. På prissiden har især Timothy Jacob Jensens arbejde for det eksklusive tyske hvidevarefirma Gaggenau for hvem han var ekstern chefdesigner i årene høstet anerkendelse. Timothy Jacob Jensens design for Gaggenau har bl.a. indbragt ham de tyske priser Red Dot- Design Innovation, IF. Gute Industrie Forum og Innovative design no. 1, sammenlagt otte gange. (se særskilt dokument for priser og udstillinger). Herhjemme har Timothy Jacob Jensen foreløbig modtaget ID-prisen tre gange og er repræsenteret i den permanente samling på Kunstindustrimuseet. Derudover var han medlem af daværende kulturminister Jytte Hildens tænketank Krystalkuglen og er portrætteret til det Nationalhistoriske Museum på Fredensborg. 10

11 BANG & OLUFSEN OG JACOB JENSEN I forbindelse med en anden af Jacob Jensens runde fødselsdage, 50-årsdagen i 1976, sendte B&O s direktion en hilsen, hvori det bl.a. hed: Det er ikke en tom frase, når vi siger, at dit præg på vores produkter er uudsletteligt og din indsats for B&O uvurderlig. Det var i sandhed ikke en tom frase. I begyndelsen af 60 erne var der omkring 20 radio-tv fabrikker i Danmark som Krønikens Bella. I midten af 70 erne var der kun B&O tilbage. De øvrige fabrikker bukkede under i konkurrencen med de store udenlandske fabrikanter, især japanske, der kom på markedet med billigere produkter. B&O overlevede fordi man valgte at bevæge sig uden for den umiddelbare priskonkurrence og i stedet satse på en skarp selvstændig profil. Jacob Jensen skabte den designprofil for B&O, som gjorde virksomheden internationalt ledende i løbet af det samme årti. Med Christian Holmsted Olesens ord; Årsagen til B&O s succes i 1970 erne og 80 erne skyldtes ledelsens villighed til at satse og realisere Jacob Jensens risikofyldte og banebrydende strategi. Samarbejdet mellem B&O og Jacob Jensen blev indledt i 1964 og varede, under forskellige former, frem til 1991 hvor Jacob Jensen valgte at opsige samarbejdet. I årene udviklede og perfektionerede Jacob Jensen det banebrydende formsprog, som forvandlede virksomheden fra at være et dansk kvalitetsmærke til et internationalt ikon. Fra 1985 til 1989 fungerede Jacob Jensen som B&O s rådgiver inden for design og strategi. Jacob Jensen tegnede det sidste produkt for B&O i Jacob Jensen har sammenlagt designet 234 produkter for B&O, heriblandt musiksystemer, forstærkere, grammofoner, båndoptagere, CD-afspillere, fjernbetjeninger og højttalere. Mange af disse produkter er præmieret nationalt og internationalt, ligesom en stor del er optaget i museumssamlinger verden over. Jacob Jensens design for B&O er bl.a. repræsenteret med 15 produkter i The Design Collection på Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Som den fjerde virksomhed nogensinde (Olivetti, Braun og Thonet var de første) fik B&O i 1978 en separatudstilling på MoMA; Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen. Udstillingen omfattede 28 audio-produkter. I sin anmeldelse af udstillingen skrev New York Times, at Jacob Jensens produkter for B&O alene er nok til at sikre ham en fremtrædende plads blandt det 20. århundredes industrielle designere. 11

12 GAGGENAU OG JACOB JENSEN DESIGN Den tyske virksomhed Gaggenau - der i dag ejes af Bosch-Siemens Hausgeräte - blev grundlagt i 1665, da greven af Baden etablerede et jernstøberi med en smedje drevet af vandkraft på bredden af Murg-floden midt inde i Schwarzwald. I dag regnes Gaggenau for en af verdens førende inden for eksklusivt køkkenudstyr. Produkterne udtrykker en konsekvent holdning: Et krav om den ideelle balance mellem perfekt form, højteknologi, smukt design og funktionalitet. Jacob Jensen Design har været ansvarlig for Gaggenaus samlede designprogram siden 1991 og har for virksomheden skabt identitetsprogrammer, herunder bl.a. keramiske kogeplader, indbygningsovne, emhætter, opvaskemaskiner, tørretumblere og vaskemaskiner. En række af disse produkter er præmieret i Tyskland, bl.a. med priserne: IF Gute Industrie Forum (emhætte AH 100) 1996, (hele Vario-serien sammen med Reinhard Segers) 2000, 2 gange Innovative Design nr. 1 (Gaggenau generelt) 1994 og 1995, Der Feinschmecker (ovn EB 388 og indbygningsdampkoger VK 311) 1996 og Red Dot - Design Innovation (ovn EB 900) 1993, (ovne EB 388 og EB 385) 1996, (hele Vario-serien sammen med Reinhard Segers) 2000, (EB271 & ED221 sammen med Reinhard Segers) En typisk begrundelse for priserne er, at Gaggenau s produkter repræsenterer en høj designkvalitet, som på forbilledlig vis udtrykker nytænkning i form og funktion (Design Zentrum Nordrhein Westfalen s Designpris 93). Det tætte samarbejde mellem Gaggenau og Jacob Jensen Design vidner om, både i sin form og sine resultater, at Jacob Jensen Design har formået at videreføre og forny det formsprog, som har gjort firmaet i Hejlskov verdenskendt. 12

13 MUSEUM OF MODERN ART OG JACOB JENSEN The Museum of Modern Art (MoMA) i New York er kendt som et af verdens førende museer for moderne kunst. Udover kunst rummer museet også afdelinger for beslægtede områder som arkitektur og design. Museet udstillede første gang design helt tilbage i 1934, fem år efter grundlæggelsen. Hensigten var at dokumentere den formgivning, som er karakteristisk for det 20. århundrede, og det er stadig denne målsætning, som ligger til grund for optagelsen af designprodukter i museets samling. Om tusinde år vil Design-samlingen - håber vi - være en uvurderlig skat, der indeholder nogle af de smukkeste kulturgenstande fra vor tid. Mange af dem rivaliserer i skønhed og betydning med det bedste af det, der har overlevet fra tidligere civilisationer. Arthur Drexler, fhv. direktør for MoMA I 1972 besluttede MoMA at erhverve syv af B&O s produkter, alle designet af Jacob Jensen, til sin permanente samling (Design Collection). I 1978 etablerede MoMA særudstillingen Bang & Olufsen Design for Sound by Jacob Jensen, som omfattede i alt 28 audioprodukter. Udstillingen var både for B&O og Jacob Jensen en helt ekseptionel anerkendelse; museet havde på daværende tidspunkt kun tre gange tidligere arrangeret særudstillinger af en enkelt virksomheds produkter (Olivetti i 30 erne, Thonet i 50 erne og Braun i 60 erne). I forbindelse med udstillingen skrev New York Times, at Jacob Jensens design for B&O alene er nok til at sikre ham en fremtrædende plads blandt det 20. århundredes industrielle designere. MoMA har nu i alt 15 B&O produkter, tegnet af Jacob Jensen Design, i sin permanente samling. Derudover har museet erhvervet yderligere 4 produkter af Jacob Jensen Design; telefonerne E76 og EX76, samt Jacob Jensen-urene 6101 og MoMA udgav i 1999 bogen MoMA Highlights, en samling af museets vigtigste erhvervelser af det 20. århundredes kunst og design. Jacob Jensen er her, som den ene af to danskere (den anden var Carl Th. Dreyer), repræsenteret med Beogram 6000-grammofonen. 13

14 Jacob Jensen præsenteres med følgende ord på MoMAs hjemmeside: A native of Denmark, Jacob Jensen is recognized as one of the leading creators of original form among industrial designers of the 20th century. During the past 50 years, he has designed more than 500 industrial products ranging in scope from music systems, telephones, and watches, to chairs, cars, and windmills. One of his most remarkable relationships was with audio system manufacturer Bang & Olufsen, for whom he developed nearly 80 revolutionary designs over a 26-year period, many of which were recognized by the design community with international design awards. With many of his creations included in MoMA s Design Collection, Mr. Jensen has provided the design world with both revolutionary innovation and a quiet beauty in his now-familiar products. MoMA forhandler aktuelt seks nyere produkter fra varemærket JACOB JENSEN i sin onlinebutik, heriblandt øreringe, manchetknapper og armbånd. 14

15 JACOB JENSEN DESIGN PÅ DET DANSKE KUNSTINDUSTRIMUSEUM Kunstindustrimuseet er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og internationalt kunsthåndværk og industrielle designprodukter. Museets samlinger, bibliotek og arkiver udgør et videnscenter for den designhistoriske forskning i Danmark. Museet har på flere planer været omdrejningspunkt for dansk designs udvikling i det 20. århundrede. I 1948 blev Jacob Jensen optaget på Kunsthåndværkerskolens møbelskole, der dengang holdt til på loftet i Kunstindustrimuseets bygninger. Inspireret af arkitekten Kaare Klint, som havde indrettet museet og boede i huset, tog skolens undervisning afsæt i studiet af ældre møbeltyper, især engelske og kinesiske, i museets samlinger. De kunne udgøre afsættet for udviklingen af fremtidens funktionalistiske møbler. Netop i de år Jacob Jensen gik på Kunsthåndværkerskolen var flere af hans lærere, for eksempel Hans J. Wegner og Bender Madsen, med til at gøre Danish Design internationalt berømt med de møbler de præsenterede på de årlige Snedkerlaugsudstillinger i Kunstindustrimuseet. Jacob Jensen valgte dog, inspireret af et nyt kursus hos arkitekten Jørn Utzon, som den første elev på skolen at gøre industrielt produktdesign til sit område. Gennem de seneste årtier har Kunstindustrimuseet opbygget en meget omfattende dokumentation af Jacob Jensens værk. Samlingerne rummer et par hundrede tegninger og skitser udført af Jacob Jensen, diverse modeller og en bred samling af produkter. Den første udstilling med Jacob Jensen blev vist på Kunstindustrimuseet i 1976 og hed Design. Et forløb.. Her præsenteredes bl.a. stadier i udviklingen den nye Beomaster en af Bang & Olufsens mest succesrige radioer. Kunstindustrimuseet lagde ligeledes hus til, da Jensen One -bilen i 1992 blev afsløret under stor mediebevågenhed af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. I 1993 åbnede Kunstindustrimuseet den hidtil største retrospektive udstilling om Jacob Jensens design. Det blev en særdeles velbesøgt udstilling, som efterfølgende rejste videre rundt i Danmark, Holland og Frankrig. Udstillingen dokumenterede gennem et udvalg af skitser, tegninger, modeller og produkter den arbejdsmetode, som altid har kendetegnet Jacob Jensen: At få en god idé og at gøre tingene igen og igen indtil det optimale fremstår. En arbejdsmetode, som firmaet har anvendt lige fra starten og op til i dag, hvor firmaet ledes af Timothy Jacob Jensen. Jacob Jensens grundlæggende idéer og formgivning videreføres i en fin tradition. 15

16 I 2006 fejrede Kunstindustrimuseet Jacob Jensens 80 års fødselsdag med bl.a. en præsentation af udvalgte højdepunkter fra Jacob Jensens arbejde med design af lydprodukter. Kunstindustrimuseet samler og forsker løbende i Jacob Jensens design. Kunstindustrimuseets museumsinspektør Christian Holmsted Olesen har skrevet om Jacob Jensens design i bøgerne Bang & Olufsen (2003) og Jacob Jensen (2003). 16

17 Velkommen til Jacob Jensens Verden 2nd edition 2007 JACOB JENSEN DESIGN Printet i Danmark Juli 2007 af Jacob Jensen Design 17

Af Pia Finne. Fra knallertbølle til direktør Timothy Jacob Jensen er født på Frederiks-

Af Pia Finne. Fra knallertbølle til direktør Timothy Jacob Jensen er født på Frederiks- Vi går ikke på kompromis med det fundamentale, men så ved vi også, at når vi skaber de rigtige ting, tjener folk penge, og det er begyndelsen til en positiv spiral, siger Timothy Jacob Jensen. Vi vil hellere

Læs mere

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne 8 Living Møbeldesign SØNDAG DEN 11. MARTS 2012 Havearkitekten Morten Klint, som indrettede den store, skrå grund på fortrinlig vis, skabte en have med solkroge og op til fire meter brede hække, der snildt

Læs mere

Pressemeddelelse Oktober 2013 blickfang Copenhagen er årets shopping-event! Download af pressebilleder på

Pressemeddelelse Oktober 2013 blickfang Copenhagen er årets shopping-event! Download af pressebilleder på Pressemeddelelse Oktober 2013 blickfang Copenhagen er årets shopping-event! Om kun fire uger er det igen tid til den internationale designmesse blickfang, der både er designscenens hot spot og årets design-shopping-event

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

aar hus arki design tekt erne

aar hus arki design tekt erne design aar hus arki tekt design grafik / tekst: aarhus arkitekterne a/s 2. udgave afdeling for design For os er design en integreret del af dét at skabe bygninger og rum, og designafdelingens opgaver ligger

Læs mere

NIKOLAJ. Inspirerende HYGEBJERG. foredrag og workshops DESIGNER. om design, idéudvikling, apps,

NIKOLAJ. Inspirerende HYGEBJERG. foredrag og workshops DESIGNER. om design, idéudvikling, apps, NIKOLAJ Inspirerende HYGEBJERG foredrag og workshops DESIGNER om design, idéudvikling, apps, FORFATTER arkitekur, design thinking og innovation UNDERVISER & S Nikolaj Hygebjerg, er uddannet industriel

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2010/2011 Institution Københavns Tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup

Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup PRESSEMEDDELELSE: Beton-Oscar til Aalborg-arkitekt Fornem hæder for utraditionelt og energirigtigt plejehjem i Gistrup Stor og bæredygtig arkitektur. Med den begrundelse får arkitekt Kim Flensborg og Arkitektfirmaet

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

DANSK Design af Jens Quistgaard

DANSK Design af Jens Quistgaard DANSK Design af Jens Quistgaard Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Forenkling uden fattiggørelse det er mit motto

Læs mere

MILJØ & Tests GARANTI

MILJØ & Tests GARANTI OXFORD Den originale udgave af Oxford stolen blev designet til professorerne på St Catherine s College i Oxford Stolens ekstra høje ryg fremstod som et symbol på prestige og skabte sit helt eget rum Professorstolen

Læs mere

Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler.

Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler. Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler. Foråret i Washington er utrolig smukt. Her er de berømte cherry blossoms

Læs mere

Anders Morgenthaler. Illustrator, interaktionsdesigner og filmskaber.

Anders Morgenthaler. Illustrator, interaktionsdesigner og filmskaber. Anders Morgenthaler Illustrator, interaktionsdesigner og filmskaber. Anders Morgenthaler er kendt for sin tegneseriestribe, Wulffmorgenthaler, og sine mange bøger og film. Han er uddannet interaktionsdesigner

Læs mere

Jeg har været forbi Graffitigalleriet til en snak om graffiti og gadekunst i Danmark.

Jeg har været forbi Graffitigalleriet til en snak om graffiti og gadekunst i Danmark. September 2014 Fra gade til galleri Interview & Portræt Jeg har været forbi Graffitigalleriet til en snak om graffiti og gadekunst i Danmark. FRA GADE TIL GALLERI Interview af Louise Jørgensen Graffiti,

Læs mere

Velkommen til. Evaluerings- og kick-off møde

Velkommen til. Evaluerings- og kick-off møde Velkommen til Evaluerings- og kick-off møde Hvem er vi? Innovationsnetværket Livsstil Bolig og Beklædning Vores mål er at branchen bliver blandt de mest innovative i verden! Klynge siden 2002 Kontor i

Læs mere

bedste tilverdens Leverandør

bedste tilverdens Leverandør tilverdens bedste Leverandør Vi har smag for gode oste Hos HKI OST står vi til rådighed stort set døgnet rundt, når det handler om ost; vi kører Europa tyndt for at få ostene hjem til rette tid, og bringer

Læs mere

and the winner is... Pressemeddelelse side 2 Fact Sheet side 4 HWAM 3320 side 5 Red dot Design Award side 6

and the winner is... Pressemeddelelse side 2 Fact Sheet side 4 HWAM 3320 side 5 Red dot Design Award side 6 and the winner is... Pressemeddelelse side 2 Fact Sheet side 4 HWAM 3320 side 5 Red dot Design Award side 6 Designerne Christina Strand & Niels Hvass side 7 HWAM Heat Design side 8 PRESSEMEDDELELSE: International

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

TINE GÅR FOR HVIDT AF HANNE SØGAARD. FOTO: BIRGITTA WOLFGANG DREJER. LÆSERSERVICE SIDE 146-147. www.altfordamerne.dk ALT 12/2010

TINE GÅR FOR HVIDT AF HANNE SØGAARD. FOTO: BIRGITTA WOLFGANG DREJER. LÆSERSERVICE SIDE 146-147. www.altfordamerne.dk ALT 12/2010 TINE GÅR FOR HVIDT TINE KJELDSEN BLIVER MERE POSITIV, NÅR HUN FÅR LYS. DER- FOR HAR HUN VALGT AT INDRETTE FAMILIENS BOLIG HVIDT I HVIDT TILSAT NORDISK ENKELHED OG ETNISKE STREJF. OG SÅ HAR HUN I ØVRIGT

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave.

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Birk Centerpark 5 Tel. +45 87 55 05 00 teko@viauc.dk DK-7400 Herning CVR 30 77 30 47 www. Viauc.dk/teko Specialevalgs skema Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Navn: Ida Leerbæk

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

Finn Kjærsdam, der var gæst hos Venstre på University College. Begge arrangementer er omtalt i Erhverv Hjørrings nyhedsbrev.

Finn Kjærsdam, der var gæst hos Venstre på University College. Begge arrangementer er omtalt i Erhverv Hjørrings nyhedsbrev. NYHEDSBREV NR. 21, 19. NOVEMBER 2012 Indhold: (Klik på teksten og gå direkte til artiklen). Iværksætteruge med fuld musik side 2 Iværksætterpris 2012 til Cre8tek Denmark side 4 Ingen udsigt til at Hjørring

Læs mere

Kalvebod Brygge 45 København KALVEBOD BRYGGE

Kalvebod Brygge 45 København KALVEBOD BRYGGE Kalvebod Brygge 45 København KALVEBOD BRYGGE Erhvervslejemål med udsigt til nye forretningsmuligheder. Kalvebod Brygge i Københavns indre havn er en af hovedstadens mest eftertragtede adresser. Området

Læs mere

I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011

I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011 I TID OG RUM - THOMAS KLUGE 18. juni 28. august 2011 Om Thomas Kluges kunst For mange mennesker er Thomas Kluge (f. 1969) en befriende kontrast til det, man ellers kender som MODERNE KUNST. Man kan se,

Læs mere

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 1 TEMA: REJSER Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 Familien Aakjær rejser meget. I dette hæfte vil du få et lille indblik i hvordan først Jeppe

Læs mere

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011

Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Talepunkter: Bramsen-festen 28/8 2011 Jeg hedder Charlotte Jeg er fra Aage-grenen - I kan læse mere om mig på side 346 Jeg hedder Camilla Jeg er også fra Aage-grenen, men jeg er også fra Ludvig-grenen

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING GRand Prix Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på

Læs mere

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI BORD SERIE Bordserien omfatter Super-Elliptiske og Super-Cirkulære borde designet af Piet Hein og Bruno Mathsson samt cirkulære, kvadratiske og rektangulære borde designet af Arne Jacobsen Inspirationen

Læs mere

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler -

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler - Fagmanden anbefaler - Den ægte vare Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring! Outrups greb er designet af Monica Ritterband 1 Uanset hvordan du bor Outrup har de rigtige

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen BRIEF Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME Mens USA for nylig kunne fejre, at have indhentet de job, der

Læs mere

"Spor/Traces" her 26/12-10 Se tidligere serier 7/12

Spor/Traces her 26/12-10 Se tidligere serier 7/12 Hotel Vanitas fortsætter med et nyt ugentligt bidrag på gruppens hjemmeside www.hotelvanitas.dk denne gang under temaet "Spor/Traces" mine bidrag vil kunne ses ved at clicke her sidst opdateret 26/12-10.

Læs mere

PÅ FASTE OMKOSTNINGER?

PÅ FASTE OMKOSTNINGER? SAMLER DU PÅ FASTE OMKOSTNINGER? Medicologic A/S Milnersvej 7 DK-3400 Hillerød Denmark (+45) 48 24 51 13 contact@medicologic.dk www.medicologic.dk CVR-no. 26 68 63 93 KØB KUN DET DU MANGLER! En foranderlig

Læs mere

BOLIG GRÆKENLAND MELT BYHUS, HVOR FIRE DANSKE ARKITEKTER HAR SKABT EN UNIK FERIEBOLIG VED AT SKRÆLLE LAG EFTER

BOLIG GRÆKENLAND MELT BYHUS, HVOR FIRE DANSKE ARKITEKTER HAR SKABT EN UNIK FERIEBOLIG VED AT SKRÆLLE LAG EFTER BOLIG GRÆKENLAND AR KITEK TENS AF TRYK HØJLOFTEDE, KALKEDE RUM I DOUCE TONER. RÅ STENMURE, SORTMALEDE VÆGGE OG LOFTER OG ET LANGT KØKKENBORD OPHÆNGT I EN STÅLWIRE. PÅ DEN GRÆSKE Ø LESBOS LIGGER ET FANTASTISK

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

RHODOS PRESSEMEDDELELSE

RHODOS PRESSEMEDDELELSE PRESSEMEDDELELSE På en smuk 5.maj eftermiddag 2011 i Designmuseum Danmarks festsal modtog grafisk designer og forlægger Ruben Blædel den ene af Albertsen Fondens to nystiftede priser for fremragende formidling

Læs mere

Pernille Corydon Jewellery 1

Pernille Corydon Jewellery 1 Pernille Corydon Jewellery 1 2 2015-16 e-104 n-401 n-100 r-104 r-400 r-148 Pernille Corydon Jewellery 3 Ny sæson. Ny inspiration. Nye tanker. Storbyens puls har altid fascineret mig. Diversiteten og det

Læs mere

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Appendiks 1.12 Helbredsgreb Glostrup Hospital 01.02.2012 Helhedsgreb for Glostrup hospital 01.02.2012 msel0015 Byggeafdelingen

Læs mere

systems for industrial heat treatment

systems for industrial heat treatment Vision Fornax A/S vil være den foretrukne samarbejdspartner indenfor videnbaserede, kundespecifikke løsninger til industriel varmebehandling. Fornax A/S vil være kendt som en loyal og professionel samarbejdspartner,

Læs mere

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 TEMA: RUM & ARKITEKTUR Tidsånden har sat sig igennem i byplanlægningen Fremtidens boligudtryk

Læs mere

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder DANISH RETRO - en hyldest til de ukendte hænder OM DANISH RETRO DANISH RETRO en hyldest til de ukendte hænder er et dansk design-brand, som producerer og markedsfører retro-stole fra 1940 erne og 50

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn

Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Kunstnere, der har malet billeder i Randbøl sogn Tekst og affotografering N.M. Schaiffel-Nielsen Kunstmaler Axel Marinus Sørensen. Han ville så gerne have heddet Randbøl til efternavn, men det ville myndighederne

Læs mere

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne.

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne. 12 Vores erfaring garanterer det bedste resultat, fortæller alman Hafner. Firmaet støber således dagligt i mange forskellige legeringer herunder guld, sølv, platin, bronze og kobber samt firmaets specialitet;

Læs mere

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT!

USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! USA New York, Columbus Circle, ER INDKØBT! Ejendommen The Sheffield blev købt af en fremsynet projektudvikler der har valgt at inddrage de øverste 3 etager til fælles-områder. På etage 57, 58 og 59 er

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Støberigade 12 14 København STØBERIGADE

Støberigade 12 14 København STØBERIGADE Støberigade 12 14 København STØBERIGADE Attraktiv beliggenhed i Københavns vækstcentrum. Teglholmen er en del af Københavns Sydhavn og et populært område at etablere sig i. Den ekspansive bydel er under

Læs mere

SPONSORMATERIALE 2015 KARTING TEAM RACING WITH FERRARI

SPONSORMATERIALE 2015 KARTING TEAM RACING WITH FERRARI SPONSORMATERIALE 2015 KARTING TEAM RACING WITH FERRARI FORMULA RACING RACING with FERRARI FORMULA RACING er et professionelt dansk racerteam stiftet og 100 % ejet af den danske importør af Ferrari og Maserati,

Læs mere

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Ophold på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Smuk beliggenhed Imponerende arkitektur Hotel Koldingfjord ligger midt i den smukkeste natur omkranset af 25 ha fredskov og direkte ned til Kolding

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK K A N O N FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK KANON FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK INDHOLD 2 Indledning 01 Flora Danica 02 Thorvald Bindesbøl 03 Knud V. Engelhardt 04 Marie Gudme Leth 05 Gertrud Vasegaard 06 Poul

Læs mere

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus

Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Ambassadør: Pia Danesol, Aarhus Jeg hedder Pia Danesol og er en årgang 1951. September 2007 tog jeg mit 1. kursus i McGuire-teknik for stammere. Det var kort tid før, at jeg påbegyndte min uddannelse til

Læs mere

Rullende treårig handlingsplan for den internationale kulturudveksling. 2008-2010. D. 26. februar 2008/lra

Rullende treårig handlingsplan for den internationale kulturudveksling. 2008-2010. D. 26. februar 2008/lra Rullende treårig handlingsplan for den internationale kulturudveksling. 2008-2010 D. 26. februar 2008/lra Kunststyrelsen Den rullende handlingsplan er et dokument under samarbejdsaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

D E S I G N C O N S U LTA N C Y. Industrial Designer. Designing solutions that create value, makes you hungry for more & sticks forever.

D E S I G N C O N S U LTA N C Y. Industrial Designer. Designing solutions that create value, makes you hungry for more & sticks forever. Industrial Designer Designing solutions that create value, makes you hungry for more & sticks forever. Denne præsentation beskriver de forskellige tjenester og services, som tilbydes hos inspired. pbj

Læs mere

Eksportrådet, USA. Søren Juul Jørgensen sorjor@um.dk 4173 3897

Eksportrådet, USA. Søren Juul Jørgensen sorjor@um.dk 4173 3897 Eksportrådet, USA Søren Juul Jørgensen sorjor@um.dk 4173 3897 Agenda Eksportrådet Det amerikanske marked Den typiske vej til marked Vores anbefalinger Konklusion Eksportrådet Eksportrådet er den del af

Læs mere

SVANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E

SVANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E VANE SKYDEDØRE S K Y D E D Ø R E INDIVIDUELLE SKYDEDØRE Din stil. Dine skydedøre. Dit hjem, nyt eller gammelt, i byen eller på landet, stort eller småt Svane har et skydedørs sortiment, der kan tilpasses

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl Aldo Pascarelli elsker det enkle udtryk i sit byhus i Connecticut, USA, som er opstået ved at skrælle alle overflødige lag af. Passionen for det enkle kommer fra hans danske kone, Christine, som havde

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt. Æ Kassehus Glyngøre

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt. Æ Kassehus Glyngøre Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 149 Offentligt Æ Kassehus Glyngøre Projekt beskrivelse Projekt titel: Projekt deltagere: Æ Kassehus Glyngøre Borger & Erhvervs forening Projekt

Læs mere

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder.

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Barcelona Charteret I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Erklæringen begynder således:»som

Læs mere

LK FUGA Hardline. Designserien med de rene linier

LK FUGA Hardline. Designserien med de rene linier LK FUGA Hardline Designserien med de rene linier Rene linier LK FUGA er Lauritz Knudsens serie af indsatse til el-installationen. Afbrydere, stikkontakter med mere består af flere dele. Indsatsen er selve

Læs mere

Flere gode bøger 18 måneder

Flere gode bøger 18 måneder Flere gode bøger 18 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger En sandwich med 10 lag Af Annette Herzog og Kamilla Christiansen En tællebog med

Læs mere

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER

K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER COPENHAGEN PROPERTY 6 2 O N. 885/203 C O P E N H A G E N K L A S S I S K E F R E D E R I K S B E R G LEJELEJLIGHEDER // KØBENHAVN V COPENHAGEN PROPERTY OPKØBT : NOVEMBER 202 AREAL : 2663 KVM RENOVERET

Læs mere

Eksamensspørgsmål til 12 elever i designc - anonymiserede

Eksamensspørgsmål til 12 elever i designc - anonymiserede Eksamensspørgsmål til 12 elever i designc - anonymiserede 1 Emne Produktdesign og kommunikationsdesign med henblik på bæredygtighed. Du skal præsentere analyser af 2 professionelle eksempler på produktdesign

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

NOGET AF EN TYPE. ARNE NIELSSON Landets bedste foredragsholder er klar med en ny bog om at spille hinanden bedre

NOGET AF EN TYPE. ARNE NIELSSON Landets bedste foredragsholder er klar med en ny bog om at spille hinanden bedre #4-2014 NOGET AF EN TYPE Stjernearkitekten Lars Gitz er på vej til at ændre hele markedet for typehuse med en banebrydende designfornyelse ARNE NIELSSON Landets bedste foredragsholder er klar med en ny

Læs mere

TÆNK DESIGN OG STYRK INDTJENINGEN

TÆNK DESIGN OG STYRK INDTJENINGEN SYDDANMARK Kreative erhverv TÆNK DESIGN OG STYRK INDTJENINGEN Flere syddanske virksomheder skal få øjnene op for design Høje forventninger til eksport i designorienterede virksomheder 1 intro Tekst: Astrid

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv Et undervisningsforløb af Sophie Holm Strøm Arkitektur TITEL PÅ FORLØB Indhold/tekster/materiale At have en have (intro til billedkunst)

Læs mere

LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEMBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16

LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEMBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16 LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16 Farver ses og opleves med både intellekt og følelser. I useumsbygningen undersøger seks kunstnere, hvad farver gør ved

Læs mere

ærlighed gennem enkelhed

ærlighed gennem enkelhed Paustian Arkitekt ærlighed gennem enkelhed 2 Paustian Arkitekt arbejder ud fra et ønske om, at funktion, arkitektur og byggeøkonomi skal gå op i en højere enhed. Paustian Arkitekt, ærlighed gennem enkelhed

Læs mere

HUMAN HOTEL: COPENHAGEN

HUMAN HOTEL: COPENHAGEN COPENHAGEN HUMAN HOTEL: COPENHAGEN VERDENS MEST GÆSTFRI BY Human Hotel er et nyt gæstfrihedsprojekt af kunstgruppen Wooloo udført i samarbejde med Kultur Østerbro og Københavns Kommunes Områdefornyelse

Læs mere

Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011

Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011 Erhvervsdelegation til Kina med Erhverv og Udvikling, Randers Kommune Den 7. 15. april 2011 07. april - Afrejse Danmark Afrejse Billund, KL1346 kl. 14:25 Ankomst Amsterdam kl. 15:35 Afrejse Amsterdam,

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum. 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk

Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum. 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum 75 moderne og lyse lejeboliger www.munkeporten.dk Velkommen til MunkePorten indgangen til Hillerød Centrum MunkePorten er et kombineret finanscenter,

Læs mere

75 års oplysning om forsikring

75 års oplysning om forsikring 75 års oplysning NFT om 3/2007 forsikring 75 års oplysning om forsikring af Simon Tolstrup Forsikringsoplysningen er stedet, hvor danskerne får uvildig rådgivning om forsikring, og stedet, hvor journalister

Læs mere

JAPANISME PÅ DANSK Kunst og design 1870-2010

JAPANISME PÅ DANSK Kunst og design 1870-2010 Kun de, der har et langvarigt og Indgående kendskab til et materiale, er i stand til at forny det. M I R J A M G E L F E R - J Ø R G E N S E N C IT A T F R A B O G E N JAPANISME PÅ DANSK Kunst og design

Læs mere

Leder, brug din kommunikation

Leder, brug din kommunikation Leder, brug din kommunikation - og skab flere resultater med færre ressourcer LEDELSE, MERE LEDELSE, BEDRE LEDELSE. Det er ofte svaret på, hvordan vi løser vores udfordringer; lige fra at øge konkurrenceevnen

Læs mere

Tilgængelighed og bevaring af arkiver

Tilgængelighed og bevaring af arkiver Tilgængelighed og bevaring af arkiver Vor tagline er Tilgængelighed og bevaring af arkiver. Det er kendetegnende for vore aktiviteter, produkter og produktsammensætning. Kurt Nielsen, Adm. Direktør 2 Tilgængelighed

Læs mere

Dansk industri i front med brug af robotter

Dansk industri i front med brug af robotter Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom, Dansk Metal alm@danskmetal.dk 23 33 55 83 Dansk industri i front med brug af robotter En af de vigtigste kilder til fastholdelse af industriarbejdspladser er automatisering,

Læs mere

ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Aarhus Kunstmuseum 08.04.2013. ARoS Aarhus Kunstmuseum Rekruttering af ny direktør Job- og personprofil Baggrund Direktør Jens Erik Sørensen slutter efter 30 år i spidsen for ARoS Aarhus Kunstmuseum. Derfor søger vi hans

Læs mere

Nemt hurtigt - billigt

Nemt hurtigt - billigt Nemt hurtigt - billigt gør-det-selv tvis.as 1 Tvis gør-det-selv er et stort udvalg af kvalitetsprodukter i flere forskellige stilarter, som kan leveres usamlet eller samlet mod en beskeden merpris Color-Laminat

Læs mere

Storbyoplevelser. - Målgruppeprofil 2012

Storbyoplevelser. - Målgruppeprofil 2012 Moderne Storbyoplevelser - Målgruppeprofil 2012 Indhold Baggrund Kort fortalt Side 2 Motivation Side 4-5 Planlægning af ferien Side 7 Ferieaktiviteter Side 9 Døgnforbrug og rejsegruppe Side 11 Overnatninger

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

SORRY... DET ER VORES FEJL. Medicologic A/S Milnersvej 7 DK-3400 Hillerød Denmark

SORRY... DET ER VORES FEJL. Medicologic A/S Milnersvej 7 DK-3400 Hillerød Denmark SORRY... DET ER VORES FEJL Medicologic A/S Milnersvej 7 DK-3400 Hillerød Denmark (+45) 48 24 51 13 contact@medicologic.dk www.medicologic.dk CVR-no. 26 68 63 93 MEN, DET ER GÅET SÅ STÆRKT! Undersøgelser

Læs mere

Ørestadens arkitektur

Ørestadens arkitektur Ørestadens arkitektur Oplev den nye bydel Kom og oplev den nye Ørestad med masser af sport- og fritidsoplevelser 1 mnb tryksag.indd 1 28-11-2011 15:32:19 om Ørestad blev fremlagt. Det var fra starten tanken,

Læs mere

Andrei Kolkoutine: Georg og Dragen

Andrei Kolkoutine: Georg og Dragen NÆSTVED KUNSTFORENING Amtsgården Amtmandsstien 1 Blad nr. 6/2011 Andrei Kolkoutine: Georg og Dragen Andrei Kolkoutine og Leif Sylvester 1 7/9-1 6/1 0 2011 Næstved Kunstforening Inviterer til ferniseringen

Læs mere

VMZINC regnvandssystemer

VMZINC regnvandssystemer REGNVANDSSYSTEMER VMZINC regnvandssystemer - zink til vand Sådan køber du regnvandssystemerne fra VMZINC: Er du nu blevet inspireret til at montere regnvandssystemerne fra VMZINC på dit hus, så kontakt

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER EFTERÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER EFTERÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER EFTERÅR 2015 STYRK DIG

Læs mere

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk 100%dansk TRENDY TYPEHUS Tina og Claus Jeppesen valgte en utraditionel løsning, da de skulle bygge nyt hus. Et færdigbygget typehus blev hejst ind på den tomme grund komplet med køkken og bad. Siden har

Læs mere

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms

Sølvgade v. SMK : 28 meter x 2 = 56 m / 11 pieces à 20 spray = 240 spray à 50 DKK = 11.000 DKK ex. moms Graffiti & Kunst i det offentlige rum 5 t u n n e l l e r i K ø b e n h a v n : L a n g e b r o / S ø l v g a d e v e d S M K / S ø l v g a d e v e d K g s H a v e / B l e g d a m s v e j / Ø s t e r b

Læs mere

Præsentation af FactoryHouse The Village

Præsentation af FactoryHouse The Village Præsentation af FactoryHouse The Village Arkitektur by PLH Arkitekter FactoryHouse the Village er tegnet og tænkt af PLH arkitekter. Målet har været at skabe en lille og spændende arkitektonisk landsby

Læs mere

ASTRID ATELIER NOACKS. sted. Som skabende kunstner MÅ man arbejde her...dét, der træder én i møde, er en enestående

ASTRID ATELIER NOACKS. sted. Som skabende kunstner MÅ man arbejde her...dét, der træder én i møde, er en enestående Bag de rå mure i Astrid Noacks Atelier, mærkes det, at man er et ganske særligt ASTRID sted. Som skabende kunstner MÅ man arbejde her....dét, der træder én i møde, er en enestående scenografi en stemning,

Læs mere

- Går du rundt og. skaber dig?

- Går du rundt og. skaber dig? - Går du rundt og skaber dig? 2 Hvis du går rundt og skaber dig, er din organisation Arkitektforbundet er for skabende mennesker. Dvs. for arkitekter, designere og planlæggere. Ja, for alle, der arbejder

Læs mere

Forskning. For innovation og iværksætteri

Forskning. For innovation og iværksætteri Forskning For innovation og iværksætteri Viden er det fremmeste grundlag for civilisation, kultur, samfund og erhvervsliv. Grundlæggende, langsigtede vidensopbygning kræver en fri, uafhængig og kritisk

Læs mere

Vælg en digital billedramme med hjertet!

Vælg en digital billedramme med hjertet! Guide fra FOTOHOUSE Vælg en digital billedramme med hjertet! Indhold: - Omkring digitale billedrammer Side 2 - Digitalbilledrammen til hjemmet Side 3 - Design eksempler Side 5 - Design eksempler og eksempel

Læs mere

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne.

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Biologi På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens historie, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Teksterne finder du under punktet Undervisning på teinfo.dk. Derudover

Læs mere

Det digitale skolebibliotek

Det digitale skolebibliotek Det digitale skolebibliotek digibib.dk er fyldt med råstof digibib.dk er en stor samling materialer til din undervisning. Flere tusinde artikler, fotos og tegninger er klar til brug sammen med flere af

Læs mere