KLØVERMARKENS FREMTID

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KLØVERMARKENS FREMTID"

Transkript

1 1

2 KLØVERMARKENS FREMTID EN ANTOLOGI REDAKTION STEEN ALBERTS & MOGENS FICH FØLGEGRUPPEN MOD BOLIGBYGGERI PÅ KLØVERMARKEN

3

4 Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken blev dannet den 19. juni 2006 af borgere på Amager. Gruppens forretningsudvalg består af følgende: Palle Nissen, fællestillidsmand R98 Mogens Fich, arkitekt, byplanlægger Jan Baltzersen, tidligere formand for KfB Joan Antonsen, h/f Strandlyst Birger Andersen, repræsentant for lokalpolitiske grupper Lars Vestergaard, boligpolitisk konsulent m.m. Ilona Hansson, repræsentant for borgergruppe Kim Borgen, repræsentant for borgergruppe Jørgen Reenberg, repræsentant for borgergruppe Michael Christensen, repræsentant for borgergruppe Steen Alberts, talsmand for Følgegruppen Juli 2009 Denne pjece er sponseret af:

5

6 Indhold Indledning Redaktionen v. Mogens Fich & Steen Alberts Kløvermarken Københavns nye gamle park Af Birgitte Bang-Ingrisch, Danmarks Naturfredningsforening En forårsdag på Amager Af Bjarne Fey, medlem af BR for SF Tillykke med Kløvermarken Af Pia Allerslev, borgmester, medlem af BR for Venstre Et farvel til uanstændighed, varm luft og magtbrynde Af Steen Alberts, talsmand for Følgegruppen Kløvermarken den sidste fælled Af Allan Mylius Thomsen, byhistoriker og MB for Enhedslisten Sejr til sund fornuft Af Finn Rudaizky, tidl. løsgænger, MB for Dansk Folkeparti Mål & midler for Kløvermarken, efter BR s beslutning Af Karen Zahle, arkitekt MAA Fodboldfolket Af Jan Baltzersen, tidl. formand for KfB Kløvermarken er mere end unikt for ægte amar kanere Af Jette Bergenholz Bautrup, medlem af BR, løsgænger Tillykke til Amager Af Karin Storgaard, BR for Dansk Folkeparti

7 Indledning Redaktionen v. Mogens Fich og Steen Alberts Den er det 3 år siden, Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken blev dannet som forum for modstand mod Ritt Bjerregaards idé om at tilplastre området med 3000 boliger. I den anledning udsendes denne pjece, som i form af en antologi åbner for at forfatterne kan udtrykke deres synspunkter ud fra deres særlige position eller rolle i kampen for Kløvermarken og ikke mindst for dens fremtid. Denne pjece er ment som et indlæg i den forestående debat. Indlæggene i pjecen viser bred enighed blandt forfatterne om, at selve Kløvermarken og området helt frem til Prøvestenskanalen bør ses som en helhed med rekreative tilbud til såvel boldspil som rekreation og frirum. Redaktionen anbefaler, i forlængelse af en del af indlæggene, at kommunen lægger det i hænderne på indkaldte professionelle folk at udarbejde et sammenfattet forslag til områdets udformning. En udarbejdelse der indebærer en sortering i de mange allerede fremførte tanker om, hvad der kunne gøres. Realiseringen af en sådan helhed forudsætter imidlertid at kommunen får mulighed for at planlægge for den såkaldte Kløverpark (Pyrolysegrunden), som bør oprenses, hvilket formentlig ikke er nært forestående. ʻKløverparkenʼ må forstås som 2. etape hvor Kløvermarken er den umiddelbart realisable 1. etape. Pjecens forfattere er enige om at denne 1. etape, selve Kløvermarken, fremover skal blive et åbent fredet, uindhegnet græsland med udsyn til byens karakteristiske profil og anvendt som i dag fortrinsvis til boldspil. Det har i denne pjece været hensigten at lade flere aktører komme til orde, i alt 10 er kommet med. Desværre har det ikke været muligt at nå at få indpasset et indlæg fra Ole Pedersen, formand for Amager Øst Lokaludvalg. Til gengæld er repræsenteret både en ʻnytilkommenʼ løsgænger og en ʻafhoppetʼ løsgænger, begge med udspring i Socialdemokraterne i København. Redaktionen takker alle bidragyderne for deres indsats til fordel for Kløvermarken og ikke mindst Frank Hedegaard for hans store arbejde for at gøre det muligt at hindre vandaliseringen af Kløvermarken. Men allermest tak til jer borgere, som skrev under i protest mod planerne!

8

9 Kløvermarken Københavns nye gamle park Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening Kløvermarken er det sidste store ubebyggede grønne område midt inde i København, der ikke er beskyttet gennem fredning. Det var derfor Danmarks Naturfredningsforenings intention med fremsættelsen af fredningsforslaget, at sikre at Kløvermarken ikke gøres til genstand for byudvikling, men bevares som et offentligt og rekreativt grønt område ud fra landskabelige, kulturhistoriske og rekreative hensyn. Arealet har i dag en åben ubebygget karakter. Det er det eneste tilbageværende sted, hvor man kan opleve byens volde og tårne fra et umiddelbart foranliggende åbent areal, som til sammen udgør en helhed. Kløvermarken har dernæst stor kulturhistorisk værdi, fordi det udgør resten af det oprindelige glacis fæstningsbyens forterræn med demarkationsbegrænsninger og frit skydefelt. Arealet har tjent som Christianshavns gamle fælled, ligesom oprindeligt Nørre Fælled, Blegdams Fælled og Øster Fælled, som nu udgør Fælledparken. Arealet har desuden tjent som militærets flyveplads. Sidst men ikke mindst har arealet stor betydning som et stort grønt område for befolkningens friluftsliv i Københavns sydlige del og er særligt karakteristisk ved, at man har frit indkig til fælleden. De seneste års debat om anvendelsen af Kløvermarken og store dele af de arealer, der grænser op til Kløvermarken (Nordøstamager) har gjort det klart for foreningen, at planlægningen ikke alene på sigt vil kunne sikre Kløvermarkens åbne karakter. Samtidig vil Kløvermarken få endnu større rekreativ betydning, hvis planerne om byudvikling på Nordøstamager realiseres. Det er foreningens vision, at Kløvermarken bliver bydelens Central Park med mulighed for at dyrke sport, gå tur, lege eller bare være. Den skal kunne det hele. Samtidig skal naturindholdet øges til glæde for de mange, der bruger området, så man fremover kan få flere naturoplevelser ved at bevæge sig rundt derude. Danmarks Naturfredningsforening ønsker Københavnerne tillykke med deres nye gamle park!

10 En forårsdag på Amager Bjarne Fey, Medlem af Borgerrepræsentationen for SF En dejlig forårsdag i april i år kørte jeg hjem fra et møde med Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken. Jeg kom forbi Skanska s udsigtsbygning nede ved den gamle Pyrolysegrund. Selvfølgelig skulle jeg lige have et kig herfra. Et kig på alt det som balladen de seneste par år havde kredset om. Ikke kun Kløvermarken, men også den gamle Pyrolysegrund, industribygninger, kolonihaverne og sidst men ikke mindst Prøvestenen med alle dens tanke af kemikalier, olie og benzin. Så længe Prøvestenen ligger, hvor den ligger, så giver det efter min overbevisning ikke mening at bygge boliger eller lignende. Og da Prøvestenen sandsynligvis skal ligge der i mange år endnu, vil det være meget hensigtsmæssigt at bruge vores energi til at få udviklet området til et stort rekreativt område til gavn for alle københavnere. Og det skal ske i samspil med borgerne. Allerede nu ved vi, at der ligger en række konkrete udfordringer foran os. For det første bør Kløvermarkens nedslidte bygninger rives ned og nye skal der til med ordentlige forhold for socialt samvær efter træning og kamp. For det andet skal plejeplanen for banerne fortsat udvikles og for det tredje, så skal vi selvfølgelig have forbundet Kløvermarken med Christianshavn og Amager Strandpark i et sammenhængende cykel- og gangsystem. Og hvis vi kan finde pengene, så burde vi flytte Go-kart banen ud til trekantsområdet ved Bella Centret. Der er udfordringer nok på Kløvermarken også uden et fantasifoster af et boligprojekt! Lad os finde løsningerne i fællesskab. Til slut skal der lyde et stort tillykke til Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken! Og tak for jeres tro på at det kan betale sig at informere politikere med saglig og faglig viden. Det gjorde en forskel!

11

12 Tillykke med Kløvermarken Pia Allerslev (V), Kultur- og fritidsborgmester, Københavns Kommune Lykkeligvis er planen om boligbyggeri på Kløvermarken lagt fuldstændig død. Derfor kan vi nu i fællesskab koncentrere os om at udvikle området, så det fremover i endnu højere grad end hidtil kommer til at summe og sprudle af liv. Følgegruppen skal have meget stor ros for deres konkrete, ihærdige og meget saglige modstand mod overborgmesterens plan om boligbyggeri på boldbanerne. Enkelte har sågar peget på nederlaget omkring Kløvermarken som det, der i sidste ende knækkede Ritt Bjerregaard og hendes luftkastel om billige boliger og udløste hendes beslutning om ikke at genopstille. Under alle omstændigheder er det i høj grad Følgegruppens fortjeneste, at resultatet nu efter alt at dømme bliver en fredning, der sikrer det store område som rekreativt areal. En fantastisk mulighed midt i hovedstaden blot to kilometer fra Rådhuspladsen. Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen kun Socialdemokraterne vil stadig ikke være med er parat til at forvandle området til et rekreativt paradis. Derfor handler det nu om, at alle gode kræfter samles om at få spændende ideer til, hvordan området bedst kan udvikles. At vi i fællesskab også tør tænke lidt skævt og skørt, så der bliver plads til både de organiserede sportsgrene som fodbold, men også de mere uorganiserede typer af leg og bevægelse som for eksempel løb, rulleskøjter og parkour. Uden at der ændres grundlæggende ved områdets karakter. Som kultur- og fritidsborgmester og leder af Venstre i København støtter jeg målet med den fredningssag for området, som Danmarks Naturfredningsforening har rejst. Det vil sige at bevare Kløvermarken som åbent park- og idrætsområde ligesom i dag, men med den tilføjelse, at der i visse områder kan bygges til eksisterende klubhuse og bygges nye i ét plan, hvis det godkendes af Fredningsnævnet.

13 Et farvel til uanstændighed, varm luft og magtbrynde Af Steen Alberts, talsmand for Følgegruppen mod Boligbyggeri på Kløvermarken Da Borgerrepræsentationen i København for nogle måneder siden definitivt satte en stopper for det meningsløse og uanstændige projekt med at annektere og vandalisere én af storbyens grønne oaser med et unødvendigt, monumentalt boligbyggeri, var det ikke et af skæbnens uforklarlige og tilfældige luner, der afstedkom denne prisværdige beslutning. Det var resultatet af knap 3 års indædt kamp ført efter demokratiets spilleregler af en gruppe borgere fra lokalområdet, fra boldklubberne og fra professionelle byhistorikere og byplanlæggere m.fl., sidenhen bakket op af politikere på Rådhuset, som ikke var sovset ind i korridoraftaler og studehandler. Gennem strategiske budgetforlig og uanstændige og udemokratiske aftaler bag lukkede døre på Det Åbne Rådhus blev ét af byens grønne åndehuller sat til salg, tilsyneladende inspireret af en byggematador og en ung arkitekts drømme, befordret og topprioriteret af en hæmningsløs overborgmester, der manglede et monument til sit eftermæle. Det er i høj grad Følgegruppens fortjeneste, at der har været bestandig fokus på området. Kløvermarken bliver med stor sandsynlighed fredet og dermed unddraget fremtidig spekulation i kommunale åndehuller. Følgegruppen kan efter disse års hårdt og meningsfyldt slid vende sig om og først og fremmest sige tak til de borgere, der egenhændigt og med deres personlige underskrift har sagt nej til boligbyggeri på Kløvermarken. Men også glæde sig sammen med andre borgere i storbyen over udsigten til at kunne inddrage Kløvermarken og med tiden også området ned mod Prøvestenskanalen i et stort, velanlagt, rekreativt område med idrætsfaciliteter, fritidsliv, et historisk indkig over byens tårne, tilgængelighed et frirum i den tætbebyggede storby, til gavn for alle. En historisk fejltagelse er blevet afværget. Vi ser nu frem til at borgerne igen bliver mødt med anstændighed frem for arrogance, med dialog frem for varm luft og med ligeværdighed frem for magtbrynde. Tillykke til København!

14 Kløvermarken den sidste fælled Allan Mylius Thomsen, Byhistoriker og MB Enhedslisten Da fæstningen omkring København blev nedlagt i 1856, forsvandt også et særegent tableau. København havde siden Absalons tid ligget med volde, voldgrave og foranliggende fælleder. Bag dem tronede byens tårne, spir og tage. Københavnernes had til det gamle fæstningsanlæg var forståelig men beklagelig. Byportene blev revet ned, voldene kastet i voldgravene og de åbne fælleder bebygget. Kun på Christianshavn overlevede dele af fæstningen og de foran liggende fælleder. Christianshavns Fælled blev hurtigt beskåret og besat af latrinpumpeanstalten, hærens flyverkorps, kolonihaver, industri og jernbaneterræn. Men dele overlevede mirakuløst som Kløvermarken et åbent fælledområde, selvom industrien i og 30-erne holdt sit indtog mellem Vermlandsgade, Uplandsgade og Prags Boulevard. I 1936 erobrede olieindustrien fortet Prøvestenen og forvandlede det til Benzinøen. Den gamle militære lufthavn blev i slutningen af anden verdenskrig omdannet til barakby, hvor krigsflygtninge fra Tyskland blev indkvarteret under ufatteligt umenneskelige forhold. I 1946 var der indkvarteret næsten mennesker på området. Det kunne selv Ritts forslag ikke overgå. I 1951 blev det meste af området og den store administrationsbarak fra flygtningelejeren overdraget til Københavns Kommune og Københavns Idrætspark (KI). Barakken blev indrettet til nødtørftige omklædningsrum, og de første fodboldbaner blev tilsået. Industrien erobrede i 1950 erne også kysten, hvor Strickers Batteri fra 1801 blev bortsprængt. A.P. Møllers Pyrolyseværk og De Danske Spritfabrikker lukkede da, sammen med gasværket, kysten af. Men på trods af alle angreb, så er Kløvermarken stadig den sidste åbne rest af de fælleder, der engang omgav hele det gamle København. Når man holder ved hjørnet af Prags Boulevard og Uplandsgade, har man stadig den historiske udsigt. Den grønne fælled, voldanlægget og det bagvedliggende København med sine historiske tårne, spir og et par uklædelige socialdemokratiske højhuse. Et syn københavnerne har kunnet nyde i århundreder. Både som rekreativt område og som kulturhistorisk perle, er Kløvermarken en enestående plet mellem den historiske bykerne og de byudvidelser som ramte København i begyndelsen af 1900-tallet. Derfor må Amagerbros grønne åndehul Kløvermarken aldrig forsvinde.

15 Sejr til sund fornuft Finn Rudaizky, tidligere løsgænger, nu MB for Dansk Folkeparti Jeg var med i den socialdemokratiske valgkamp forud for sidste valg til Borgerrepræsentationen. Desværre glemte Overborgmester Ritt Bjerregaard, at fortælle, at det var hendes plan, at spolere Kløvermarken for idræt og prioritere boliger, som der ikke i disse år, er mangel på i København. Da jeg blev løsgænger, var jeg glad for, at Følgegruppen inviterede mig med til høring på Kløvermarken om de absurde planer, som for idræt, haveforeninger og trafik ville ødelægge miljø, natur og grønne områder. Som senere og nuværende medlem af Dansk Folkeparti, har jeg selvfølgelig ikke skiftet mening. Jeg har beundret beboernes kamp og selvfølgelig også selv forsøgt at være aktiv i projektet mod byggeri. Jeg har spillet mange hundrede kampe på Kløvermarken og i en del år, var det min faste træningsbane. Så jeg kender alle knolde og huller, som vi efterhånden nok skal få bugt med. Jeg vil gerne sige tillykke til de underskrivere, til Følgegruppen, til havefolket og til alle os, der aldrig har ønsket et rigt idrætsliv på Amager ødelagt. Tværtimod. Vi er blevet ført bag lyset med påstand om, at vi skal have billige boliger. Sandheden er, at kun 5-10 % af boligerne ville blive Ritt s såkaldte billige boliger, mens resten af boligerne ville blive boliger for velhavere og andet godtfolk. Det har Ritt også glemt at fortælle borgerne i København. Vi er heldigvis mange, der snart ønsker, at Ritt også vil være et glemt kapitel i København. Jeg er sikker på, at de politikere, som fortsætter efter kommunalvalget til november, kan finde sammen og konstruktivt arbejde for, at Kløvermarken bliver et idrætsparadis for idrætsfolk og ikke et trafikhelvede med boliger, der ikke er brug for.

16

17 Mål og midler for Kløvermarken efter BR s beslutning Karen Zahle, Arkitekt MAA En god by har brug for grønne arealer, hvor det, som ikke kan finde sted i den tætte høje bygningsmasse, på smalle gader og hårde pladser, kan få de ideelle vilkår. Kløvermarken adskiller sig fra de fleste andre grønne åndehuller i København ved sin udstrækning og den store plane græsflades egnethed til boldspil med fødder og hænder. Det er en lykke, at man fortsat vil se de farvestrålende klubtrøjer i bestandigt vekslende mønstre og bevægelser med bolden i fokus over grønsværen. Den anden betydningsfulde effekt er, at man, hen over denne let forsænkede flade, fortsat vil kunne se byens profil rejse sig med tårne og grønne spir over byens tage. Men mange problemer skal løses med takt og talent, for at de to væsentlige formål med markens bevaring sikres opnået. Dels skal man imødekomme en række basale behov i forbindelse med sportsudøvelsen, som kræver bygningsmæssige rammer. Det kræver omtanke. Her tænkes ikke mindst på det frie udsyn over marken mod centrum, især fra det sydøstlige hjørne, hvor det må indgå som en forudsætning, at hverken bygninger, bygningsdele, buske eller træer er i vejen nu eller i fremtiden. Man kan i dag konstatere, at der allerede er popler i vegetationen langs med Kløvermarksvej, som dækker for grønne spir set fra netop nævnte kant. Det må derfor planlægges, hvordan man kan få plantet og sikret en vegetation, som driftsomkostningsfrit kan holde sig under sigtelinierne til prospektet af hovedstadens østfacade. Det er en enestående oplevelse at se et sådant syn i en storby kun muliggjort af Kløvermarkens udstrakte frirum. I en lokalplan må disse forhold fastlægges, ligesom eventuelt yderligere byggeri til sportsfolket, stier til cyklende og gående, parkeringspladser og tilkørselsforhold.

18 Fodboldfolket Jan Baltzersen, tidligere formand for KfB I juni måned 2006 trådte jeg ind i Følgegruppen, der jo dannedes i forbindelse med Bjarke Ingels ideudkast i forlængelse af Ritt Bjerregaards valgløfte fra 2005 om 5000 billige boliger. Jeg blev først og fremmest medlem af gruppen i min egenskab af formand for én af boldklubberne på Kløvermarken (KfB), hvor det jo var nærliggende at være med i en gruppe med samme holdning mod boligbebyggelse på den grønne plet. Lige fra første dag har min holdning været, at der ikke skal bygges boliger i ét af byens få grønne åndehuller og dette på trods af at jeg i høj grad går ind for billige boliger til byen. Herudover har mit mål og min opgave været at kæmpe for boldbanerne på Kløvermarken. Der er stor mangel på boldbaner i vor by; og det var logik for burhøns, at der ikke var hold i påstanden om, at der ikke ville blive nedlagt baner i forbindelse med byggeriet. Selv om det ofte blev nævnt, at der ville blive anlagt flere kunststofbaner, er det nu engang sjovere at spille på et naturligt underlag, også selv om kvaliteten af disse er væsentlig forbedret gennem de seneste år. Jeg må i høj grad beklage, at der mildest talt ikke har været den store opbakning fra lige netop boldfolket til det kæmpe arbejde, Følgegruppen har udført; det er sørgeligt, ikke mindst nu, hvor gruppen har nået det mål den satte sig ved sin dannelse, nemlig INTET BOLIGBYGGERI PÅ KLØVERMARKEN. Målet blev nået i første omgang med beslutningen i BR den 26. februar, fulgt til dørs af Danmarks Naturfredningsforening rejsning af fredningssag for selve Kløvermarken her i maj. Til slut en tak til mine medkæmpere i Følgegruppen for de mange år, det trods alt blev til; det har været meget spændende at være med til at opleve, hvordan tingene hele tiden ændrede sig igennem processen. Og tillykke til boldfolket og byens borgere i øvrigt!

19 Kløvermarken er mere end unikt for ægte amar kanere Jette Bergenholz Bautrup, løsgænger i BR, tidligere MB for Socialdemokraterne For 10 år siden blev jeg spurgt af min daværende S-gruppeformand, om jeg kunne stemme for boligbyggeri på Kløvermarken. Jeg oplyste dengang som nu, at jeg ikke mener, der skal bygges på Kløvermarken, da det er et vidunderligt grønt rekreativt område, som giver lys og luft i en bydel, hvor der ellers er tæt bebygget. Der blev lyttet til mig, og mine argumenter blev respekteret af den daværende socialdemokratiske ledelse. Ritt har siden 2006 forsøgt at presse et byggeri igennem på Kløvermarken, uden at lytte til politikerne eller befolkningen. Hun ønskede et byggeri med 90 % ejerlejligheder og 10 % lejeboliger. Et urealistisk byggeri som ingen almindelige mennesker havde råd til at bo i. Ritt B. blev fornærmet, hvis man ikke var enig med hende, og kunne ikke modtage sund fornuft fra hverken fredningsmyndighederne eller borgerne. For mig er det vigtigste, at vi i Kløvermarken har et rekreativt område, hvor børn og unge kan spille fodbold. Hvor voksne i alle aldre kan spille firmafodbold eller bare hygge. Hvor der er luft og et grønt område, hvor der er plads til fritidsliv. Hvor der er fodboldklubber, der giver sundhed og sociale relationer mellem børn/unge. Det er for mig lige så vigtigt, at der fortsat skabes lys til kolonihaverne bag Kløvermarken, da det er bedre end medicin for mange ældre at komme ud i deres kolonihave fra maj til oktober. Det er her, der bliver værnet om blomsterne, og det er her, mange mennesker skaber sociale relationer. Det er også i haveforeningen generationer har de tætteste og sjoveste sammenkomster. Skal den idyl ødelægges? Nej, men det vil ske, hvis et højhusbyggeri skal skygge over kolonihaveområdet. Jeg glæder mig til at se, hvad der kan skabes af ekstra fritidsliv uden om Kløvermarken, så der kan komme endnu flere sportsaktiviteter i området, til glæde for alle københavnerne. Jeg ønsker Kløvermarkens følgegruppe tillykke med sejren, og glæder mig fortsat over den store opbakning fra borgerne. Det hjælper at kæmpe for det, man har kært.

20 Tillykke til Amager Karin Storgaard, Medlem af BR for Dansk Folkeparti Vi har hele tiden håbet på, at Kløvermarken kunne få lov til bare at være Kløvermarken. Ingen smarte glasboliger, ingen mur omkring den, ingen beskæring af de grønne friarealer. Vi byen som helhed og amagerkanerne i særdeleshed har brug for, at Kløvermarken består som et åndehul og et rekreativt område. Amagers grønne lunge. Området, hvor vi kan slå os løs i det fri, som vi kan boltre os på, spille bold, lege og leve på. Dermed siger jeg ikke, at Kløvermarken ikke kan udvikles og forbedres. Man kan sagtens udvikle brugen af Kløvermarken, så det grønne åndehul opfylder flere behov end de behov, der for tiden kan opfyldes dér. Udgangspunktet for at skabe en sammenhæng mellem oplevelser og tanker om et grønt miljø er til stede. Jeg kunne godt tænke mig at se Kløvermarken som et økologisk og miljøvenligt oplevelsesrum, hvor ideer om sundhed, fysisk aktivitet og ideer om et grønt og bæredygtigt miljø kobles sammen på en ny måde. Lad det være op til professionelle at komme med ideer til, hvad sådant et stykke areal kan bruges til, når nu der heldigvis ikke skal være boliger. Tænk bare stort og anderledes, når bare det sker på Kløvermarkens præmisser. Og inddrag brugerne, borgerne, boldklubberne og alle, der har interesse i Kløvermarken. Det kunne være spændende at høre hvilke ideer og visioner, der rumsterer blandt brugerne. Sejren er det positive resultat af, at det heldigvis ikke lykkedes at få ødelagt Kløvermarken med alt for mange boliger og alt for lidt grønt friareal. Tillykke til Amager og tak for opbakningen, der har været med til at sikre Kløvermarken, som en grøn og herligt ufriseret plads at boltre sig på for og til folket.

21 30

Kløverkarreén. Byrummets udnyttelse Arkitekt: Bjarke Ingels Group- BIG

Kløverkarreén. Byrummets udnyttelse Arkitekt: Bjarke Ingels Group- BIG Kløverkarreén Byrummets udnyttelse Arkitekt: Bjarke Ingels Group- BIG Kløvermarken Fra Wikipedia, den frie encyklopædi: http://da.wikipedia.org/wiki/kl%c3%b8vermarken Kløvermarken set i nordlig retning

Læs mere

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super.

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super. Sag 9: Aarhus Internationale Sejlsportscenter Og vi går videre til Kultur og Borgerservices sag nummer 9, Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Er der nogen, der har nogle kommentarer kan de klares med

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019

mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 mal byen grøn Amager Vest Lokaludvalgs grønne høringssvar til Københavns Kommunes Kommuneplan 2019 Når vi taler med borgerne i Amager Vest, fylder en grøn og bæredygtig by meget. Især grønne områder tæt

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen Velkommen til Strandkanten - med tæerne i havet og byen i ryggen Da Strandkanten endnu ikke er færdigbygget, er brochurens billeder af bygningen og interiør ikke rigtige fotos, men såkaldte arkitekt 3D

Læs mere

Beretning for 2016/2017

Beretning for 2016/2017 Beretning for 2016/2017 Velkommen Velkommen til årsmødet i Bryggens Borgerforening. Bryggens Borgerforening omfatter beboerne på Islands Brygge mellem Amager Boulevard i nord, Sjællandsbroen / Vejlands

Læs mere

Enhedslisten i Amager Øst. Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer. vi gør Strandparken endnu bedre

Enhedslisten i Amager Øst. Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer. vi gør Strandparken endnu bedre Enhedslisten i Amager Øst Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer vi gør Strandparken endnu bedre vi gør plads til både busser, cykler og biler vi skaffer Amager grøn energi vi giver bydelens

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land.

Det er et af planlovens hovedformål at sikre, at der ikke sker spredt bebyggelse i det åbne land. Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 95 Offentligt J.nr. NST-101-01570 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. E stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål E: Vil ministeren på baggrund af henvendelsen

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager.

AMAGER ØST BYDEL. Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan Læs hele planen på aoelu.dk. Nordøstamager. 1 AMAGER ØST BYDEL Nordøstamager Prøvestenen Kløvermarken Amagerbro Kyststrækningen Sundbyøster Villakvartererne Dette er pixi-udgaven af Amager Øst Lokaludvalgs Bydelsplan 2017-2020. Læs hele planen på

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi offentlig høring

Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi offentlig høring Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Att. Marc Jørgensen Sundholmsvej 8 2300 København S E-mail ZH3T@okf.kk.dk www.avlu.dk Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi 2014 - offentlig høring Amager Vest

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Tirsdag den 24. marts 2015 Bestyrelsens beretning ved formanden. Vi vil fra bestyrelsens side endnu engang byde alle rigtig hjertelig velkommen her til

Læs mere

Generalforsamling. Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00

Generalforsamling. Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00 Generalforsamling Bjerringbro IF inviterede til generalforsamling Torsdag 13/3 2014 kl. 19.00 Generalforsamlingen blev liver afholdt i Bjerringbro IFs klubhus Dagsorden: 1) Valg af dirigent og referent

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8)

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Og nu står vi her på trappen på det øverste trin Nyorienteringsfasen, måske med den ene fod på trinnet lige under, nemlig i Bearbejdningsfasen.

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd Lunden Det rekreative område Status: Det Grønne Bånd Vraa - en grøn by Vraa er en grøn by midt i en smuk natur og midt i et aktivt landbrugsområde - og ud over serviceerhvervene var det var landbruget,

Læs mere

Beretning 2014. De positive signalers år

Beretning 2014. De positive signalers år Beretning 2014 De positive signalers år Side 1 Idrætsrådet i Silkeborg Kommune Beretning 2014 Indledning Overskriften på beretningen er De positive signalers år Jeg har valgt netop den overskrift, da jeg

Læs mere

Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune. Skitse juli 2009

Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune. Skitse juli 2009 Visualisering af potentielle vindmølleparker i Københavns Kommune Skitse juli 2009 Indhold Forord 2 Visualisering og landskabelig vurdering 2 Visualisering fra Kalveboderne syd 4 Visualisering fra Amager

Læs mere

Fodbolden. indvandrere

Fodbolden. indvandrere Fodbolden indvandrere Fodbolden indvandrere 4 Formand for Den Østlige Forening i Aalborg Øst, Salah Touska (tv) og fodboldtræner, kampfordeler og alt muligt andet i fodboldklubben, Mohamed Agha. Ildsjæl

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om Formel 1 Konklusioner 61 % synes ikke, at Københavns Kommune skal godkende en plan om Formel 1-løb i København med en bane gennem Christianshavn fra Christmas

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen

Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen Resultat af borgerpanelundersøgelsen om Kvalitet i byudviklingen 204 af borgerpanelets medlemmer har svaret på det elektronisk udsendte spørgeskema. Af dem, er 65% fra Odder by, 67% er mænd og 60% er mellem

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet.

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet. Lars Aslan Rasmussen (S) politisk ordførertale 27. august 2015 (Det talte ord gælder) København er en fantastisk by. Det er en by, der på alle de parametre, der er vigtige, lever op til, hvad vi kan forvente

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Hvor skal de grønne parker ligge på Vesterbro?

Hvor skal de grønne parker ligge på Vesterbro? KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Skabelon til intern høring af Kommuneplanstrategi 2018 Udvalg: Vesterbro Lokaludvalg Kontaktperson: Thomas Egholm, formand for Vesterbro Lokaudvalg

Læs mere

Bæredygtig byudvikling i Slagelse

Bæredygtig byudvikling i Slagelse Bæredygtig byudvikling i Slagelse Januar 2012 TIDSELBJERGET Bo i balance Visionen om et bedre sted at bo I Slagelse Kommune skal der være plads til at leve det hele liv - hele livet. Sådan udtrykker vores

Læs mere

Resumé og vurdering af input til program for Rolighedsvej Bycampus

Resumé og vurdering af input til program for Rolighedsvej Bycampus Notat 3. januar 2018 Sagsbeh.:AT J.nr.: 01.00.05-P00-21-17 By Byggeri og Ejendomme Resumé og vurdering af input til program for Rolighedsvej Bycampus Input 1 Michael Kahr Jørgensen MJ har læst om projekt

Læs mere

N Y H E D S B R E V 02/2018

N Y H E D S B R E V 02/2018 VEJLE BOLDKLUB Hellumvej 9 7100 Vejle CVR nr. 68046718 N Y H E D S B R E V 02/2018 Information fra bestyrelsesformanden Kære læsere Det er med stor glæde, at vi kan dele nyheden om, at etableringen af

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS

Billedbog. og andre alvorligt syge børn og deres familier. I denne periode har jeg været meget inspireret af at læse FOTOS: CHILI/ÅRHUS Billeder Af Lise Hansen Lises Billedbog FOTOS: CHILI/ÅRHUS Rød er energi, lilla jager syge celler ud. Lise Hansen er psykolog og har erfaring fra flere års arbejde med kræftsyge børn. I sin terapi udnytter

Læs mere

Notat. Notat om bebyggelse i den grønne kile vest for Nye. Til Byrådet. Planlægning og Byggeri. Den 25. marts Indledning

Notat. Notat om bebyggelse i den grønne kile vest for Nye. Til Byrådet. Planlægning og Byggeri. Den 25. marts Indledning Notat Til Byrådet Den 25. marts 2011 Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Aarhus Kommune Notat om bebyggelse i den grønne kile vest for Nye Indledning I forbindelse med byrådsdebatten den 16. marts 2011

Læs mere

Til Langeland Kommune

Til Langeland Kommune Til Langeland Kommune Vedrørende byggeri på Daloon grunden Bellevue 6 Rudkøbing vil jeg gerne vide om der ikke findes plantegninger med mål på så man kunne se hvordan de forskellige bygninger placeres

Læs mere

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet EGENARTSANALYSE ALTERNATIV TIL ØFK FORUNDERSØGELSE FORUNDERSØGELSE HISTORIE Amagers landskab har gennem de sidste hundrede år skiftet karakter fra et åbent landbrugsområde

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 30. august 2018 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet Disposition:

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed

Det er også din boligforening. Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Det er også din boligforening Deltag i beboerdemokratiet, og gør dine ideer til virkelighed Vi bor i forening Vidste du, at de almene boliger tilhører dem, der bor der? Der sidder ingen ejere, aktionærer

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010

ODENSE Forsker-og videnpark. Maj 2010 ODENSE Forsker-og videnpark Maj 2010 Odense Forsker- og videnpark En bydel der summer af viden Over de næste 10-15 år skal området nord for Syddansk Universitet i Odense forvandles til en dynamisk forsker-

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder

Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 26.02.14 Nordea-fonden: Det gode liv i byen Side 1 af 5 Analyse af danske byboeres brug af og holdning til grønne områder 100.000 danskere er de seneste 10 år flyttet fra land til by, og syv ud af otte

Læs mere

Havedrømme og afstemning af forventninger

Havedrømme og afstemning af forventninger og afstemning af forventninger Haveidealer barokhaven, landmandshaven og den engelske landskabshave De historiske idealer ses ofte i byens offentlige parker. Til gengæld er mange af vores boligområder

Læs mere

Gasværksvej 10A, 5.th. DK-1556 København V (+45) 33 24 23 08 Mobil 20 49 25 23 mail@nelsson.net

Gasværksvej 10A, 5.th. DK-1556 København V (+45) 33 24 23 08 Mobil 20 49 25 23 mail@nelsson.net ALLAN NELSSON Gasværksvej 10A, 5.th. DK-1556 København V (+45) 33 24 23 08 Mobil 20 49 25 23 mail@nelsson.net Naturklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV København, den 8. november 2010 Klage over

Læs mere

Beretning fra turneringsudvalget:

Beretning fra turneringsudvalget: Beretning fra turneringsudvalget: Set fra min pind som formand for Turneringsudvalget har det været en god sæson. Det har været lidt nemmere at få enderne til at hænge sammen i år, men det har også meget

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL). Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 191 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om overfladetemperaturkrav til

Læs mere

HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN I ØRESTAD NORD

HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN I ØRESTAD NORD Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Bydesign Islands Brygge 35 2300 København S Njalsgade 106, 2. sal, lok. 17.3.242 2300 København S www.avlu.dk HØRINGSSVAR PÅ FORSLAG OM ÆNDRET ANVENDELSE FOR IDRÆTSGRUNDEN

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Vedr. FN-KBH Ansøgning om placering af midlertidig klatrebane i Søndermarken

Vedr. FN-KBH Ansøgning om placering af midlertidig klatrebane i Søndermarken DN Frederiksberg Afdeling E-mail: frederiksberg@dn.dk Dato: 8. 2. 2018 Til Fredningsnævnet for København Retten i Lyngby, Lyngby Hovedgade 96, 2800 Kgs. Lyngby Vedr. FN-KBH-5-218 Ansøgning om placering

Læs mere

Dialogmødets bemærkninger sammenfattes i notat fra samtlige dialogmøder. Se link under statusmeddelelser.

Dialogmødets bemærkninger sammenfattes i notat fra samtlige dialogmøder. Se link under statusmeddelelser. Søg i lokalområdebøger Lokalområde t fagområde Vælg Dialogmøde Fra: Efterår 2013 Til: Efterår 2013 : Nej: Fritekst Søg Demokratieksperimentariet, Dialogudvalgets fremlæggelse, understøttelse og oplæg Strategi

Læs mere

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavn den 22. juli 2009 Frank Jensen Socialdemokraterne Artillerivej 34 2300 København

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

Kommentarer til forslag til lokalplan nr af december Fra Borgergruppen for Ammmendrup udstykningen.

Kommentarer til forslag til lokalplan nr af december Fra Borgergruppen for Ammmendrup udstykningen. Kommentarer til forslag til lokalplan nr.106.05 af december 2005. Fra Borgergruppen for Ammmendrup udstykningen. 22. december 2005. Kommentarer til forslag til lokalplan nr.106.05 af december 2005 fra

Læs mere

Valby Lokaludvalgs idrætsstrategi forholder sig til følgende overordnede temaer Faciliteter Byudvikling Den uorganiserede idræt Valby Idræts Park

Valby Lokaludvalgs idrætsstrategi forholder sig til følgende overordnede temaer Faciliteter Byudvikling Den uorganiserede idræt Valby Idræts Park Idrætsbyen Valby Valby Lokaludvalgs Idrætsstrategi 2011-2013. Vision Valby skal være en bydel med et aktivt og attraktivt idrætsliv, der både skaber plads til bredden og rummer mulighed for, at talenter

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Studietur til Århus/Odder

Studietur til Århus/Odder Studietur til Århus/Odder Teknik- og miljøudvalget onsdag d. 1. oktober 2003 kl. 8.30 - ca. 16 Århus: Emiliedalen Sandbakken Søsterhøj Ny Moesgårdvej Holme Parkvej Odder: Stampmølleparken Søkrogen Emiliedalen

Læs mere

Skansen Den

Skansen Den Grundejerforeningen Bestyrelsen Side 1 af 5 Skansen Den 2003-06-18 Byrådet Rådhuset Adelgade 61 4880 Nysted Vedr. Kommuneplanlægning i Nysted 2004-2016 I fortsættelse af præsentationen i Nysted Avis og

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017

Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 1 Frederikshavn Golf Klub, 25 år 2. april 2017 Velkommen til 25 år jubilæum i Frederikshavn Golfklub. Velkommen til medlemmer, ansatte, sponsorer, samarbejdspartnere og andre venner af Golfklubben og selvfølgelig

Læs mere

DEBATOPLÆG. Roholmparken seniorboliger og parkfornyelse. Indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplantillæg

DEBATOPLÆG. Roholmparken seniorboliger og parkfornyelse. Indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplantillæg DEBATOPLÆG Roholmparken seniorboliger og parkfornyelse Indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplantillæg Høringsperiode fra 20. marts til 17. april 2018 Indledning Albertslund Kommune forbereder udarbejdelsen

Læs mere

Kolonihaver. Åndehul for den moderne bybo

Kolonihaver. Åndehul for den moderne bybo Kolonihaver Åndehul for den moderne bybo Vi har brug for flere kolonihaver Solen skinner, fuglene synger og kaffekopperne klirrer. De ældre får sig en sludder hen over havelågen, og børnene leger. Intet

Læs mere

Ørestadens arkitektur

Ørestadens arkitektur Ørestadens arkitektur Oplev den nye bydel Kom og oplev den nye Ørestad med masser af sport- og fritidsoplevelser 1 mnb tryksag.indd 1 28-11-2011 15:32:19 om Ørestad blev fremlagt. Det var fra starten tanken,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Andelshaveforeningen Engvang Referat af ordinær generalforsamling Torsdag d. 30. september 2010 kl. 19.30 Sted: Foreningshuset, have 63

Andelshaveforeningen Engvang Referat af ordinær generalforsamling Torsdag d. 30. september 2010 kl. 19.30 Sted: Foreningshuset, have 63 Referat: 1. Formandens velkomst Formanden bød velkommen 2. Valg af dirigent Dan Jønsson have 71, blev valgt til dirigent. Det blev konstateret at generalforsamlingen var lovligt indkaldt. 3. Protokol og

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen 29-08-2017 Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen (Det talte ord gælder) Overborgmesteren Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public

TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008. Public TNS Gallup - Public Tema: København 29. september 2008 Public Metode Feltperiode: 24.-29. september 2008 Målgruppe: Borgere i Københavns kommune over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews)

Læs mere

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby

Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Idékonkurrence om Carlsberg-byen vores by - et bidrag fra naboområdet Humleby Humleby Vi er 750 mennesker, der bor i 235 byggeforeningshuse, opført i perioden 1886-91 som arbejderboliger for B&W. Husene

Læs mere

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 2. marts 2017 Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Området ligger i den sydlige del af Skejby

Læs mere

OVERSKRIFT RESEN LANDSKABSSTRATEGI

OVERSKRIFT RESEN LANDSKABSSTRATEGI OVERSKRIFT RESEN LANDSKABSSTRATEGI Resen ligger nord for Skive i umiddelbar forlængelse af Skive by. Området skiller sig således ud fra de andre caseområder ved ikke at være en landsby men en bydel på

Læs mere

Nyt blandet bolig- og erhvervsområde på den tidl. Gasagrund, Havkærvej i Tilst

Nyt blandet bolig- og erhvervsområde på den tidl. Gasagrund, Havkærvej i Tilst Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 29. november 2016 Nyt blandet bolig- og erhvervsområde på den tidl. Gasagrund, Havkærvej 79-83 i Tilst Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

KØBENHAVNS GÅRDHAVER

KØBENHAVNS GÅRDHAVER KØBENHAVNS GÅRDHAVER NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016

Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016 Årsberetning, Ulvsborgens Venner 2016 2016 bød på mange forandringer og nye måder at gøre tingene på Det har været et lærerigt, men også et slidsomt år på Ulvsborg. Vi indledte året med en hel masse nyt

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1

SIDE 9 MANDEN. Kenneth Jensen. Alder: 42. Start i branchen: 1984. Stilladsudd.: ERFA 1 SIDE 9 MANDEN Navn: Bopæl: Kenneth Jensen Esbjerg Alder: 42 Start i branchen: 1984 Nuværende firma: SUB.C. Partner Stilladsudd.: ERFA 1 - Allerførst et stort tillykke med dit 25 års jubilæum i stilladsbranchen,

Læs mere