På baggrund heraf vurderes fordele og ulemper ved tre forskellige lokaliseringer af nye butikscentre:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På baggrund heraf vurderes fordele og ulemper ved tre forskellige lokaliseringer af nye butikscentre:"

Transkript

1 Per Thost, Anders Nyvig 1. Indledning Udviklingen i butiksstrukturen mod større enheder har sammen med en øget rådighed over bil generelt ført til et større biltrafikarbejde og energiforbrug og mere forurening af miljøet. Dette oplæg vil fremlægge nogle generelle træk og tendenser, der kan uddrages af forskellige foreliggende undersøgelser. Således behandles detailhandelens lokalisering og koncentration i større og større enheder og de heraf følgende konsekvenser for Indkøbsadfærd indkøbsfrekvens, indkøbsstørrelse, m.m. Trafikantadfærd turkæder med flere indkøb, indkøbsture kombineret med andre turformål, transportmåde, m.m. Trafikarbejde og miljøkonsekvenser På baggrund heraf vurderes fordele og ulemper ved tre forskellige lokaliseringer af nye butikscentre: I et bycenter Uden for bycentret, men i byområdet Uden for byområdet (ekstern) Oplægget koncentrerer sig om persontransport, mens varetransport kun vil blive berørt perifert. Varekørsel bidrager lokalt kun til en lille del af butikkernes samlede trafikbelastning. På grund af de længere transporter vil de dog udgøre en lidt større andel af det samlede trafikarbejde. 2. Foreliggende viden Mens der findes en forholdsvis omfattende viden om udviklingen i detailhandelen for så vidt angår struktur og omsætningsforhold, ved man relativt lidt om trafikken til og fra butikkerne. Den foreliggende viden bygger på analyser af de rejser, som folk faktisk foretager. Herudover er der uopfyldte behov, som først realiseres, når bestemte forudsætninger er opfyldt. På baggrund af adfærdsundersøgelser er det muligt at afdække sammenhænge mellem trafikadfærd og en række forskellige faktorer. Men der er ikke nødvendigvis tale om egentlige årsagssammenhænge. Det kan ligeledes være vanskeligt at vurdere, i hvilken grad det voksende transportarbejde skyldes en øget rådighed over bil, eller om anskaffelsen af flere biler skyldes behovet for længere transport som følge af ændringer i byernes struktur, herunder i butiksstrukturen.

2 En række undersøgelser behandler på hver sin måde forskellige sider af indkøbsmønstret: Transportvaneundersøgelserne belyser turhyppighed, turkæder, transportarbejde og transportmåde m.m Kundeundersøgelser (interviews på stedet eller telefoninterviews) belyser indkøbenes karakter og omfang m.m. Parkeringsundersøgelser og trafiktællinger belyser omfanget af trafikken og dens fordeling på transportmåder. Trafikministeriet har siden 1992 gennemført fortløbende undersøgelser af befolkningens rejsevaner, idet datamateriale indsamles hver måned fra et repræsentativt udsnit af befolkningen som en del af Danmarks Statistiks omnibusundersøgelser. Tidligere er der kun foretaget enkelte større transportvaneundersøgelser. Danmarks Miljøundersøgelser har bearbejdet transportvaneundersøgelserne 1. Trafikministeriet, Vejdirektoratet og Miljøstyrelsen har igangsat turrateprojektet, hvor der i november 1992 blev indsamlet oplysninger fra et halvt hundrede detail og engrosvirksomheder om trafikken til og fra disse 2 Studerende ved Aalborg Universitetscenter har foretaget interviews af besøgende til tre storcentre 3 samt interviews af 300 husstande i og omkring Esbjerg 4. Herudover er der foretaget en række analyser af trafik i forbindelse med detailhandelscentre, hvor resultaterne kun delvis er publiceret og offentligt tilgængelige. Endelig foreligger der en række udenlandske erfaringer. Imidlertid kan forholdene her afvige væsentligt fra danske forhold. Dette paper indeholder ikke en systematisk gennemgang af de udenlandske erfaringer. Enkelte udenlandske undersøgelsesresultater bl.a. fra England, Norge og Sverige skal dog omtales, fordi de på væsentlige punkter supplerer de danske undersøgelser. 3. Butiksstrukturen Afstanden til dagligvarebutikker er blevet større, idet der er sket et kraftigt fald i butikstallet inden for dagligvarehandel hovedsagelig som følge af udbygningen af supermarkeder, varehuse og discountbutikker. Antallet af udvalgsvarebutikker har derimod stort set holdt sig konstant, men også her foregår der en geografisk centralisering og koncentration i større Linda Christensen og Søren K. Jensen: Preleminary Analysis of Transportation Surveys, Danmarks Miljøundersøgelser Hoff & Overgaard: Turrateprojektet Udført for Vejdirektoratet, Trafikministeriet og Miljøstyrelsen Tina Allerelli og Birte Nielsen: Danmarks Storcentre, AUC Brian Høj, Jakob Nielsen og Lars Berg Møller: Lavprisvarehuses trafikale og forsyningsmæssige konsekvenser & forslag til fremtidig struktur og regulering, Aalborg Universitetscenter, 1995.

3 enheder (eksempelvis powerkonceptet Superleg m.fl.). For den enkelte udvalgsvarebutik er det blevet stadig vigtigere at ligge nær større butikker eller butikskoncentrationer. Figur 1. Udviklingen i antallet af dagligvarebutikker butikker Andre specialbutikker Kiosker Kolonial, Som det ses af figur 1. er antallet af butikker især faldet meget i 70 erne. Siden 1980 er antallet af kiosker vokset kraftigt, således at disse i mange tilfælde fungerer som små dagligvarebutikker ofte i tilknytning til en benzintank. I 1992 fandtes der i hele landet 142 butikscentre med mere end 5 butikker 6. Butikscentrene er forholdsvis små. Kun hver femte er større end m2, og de er foruden i Hovedstadsområdet normalt placeret i eller ved byer med over indbyggere. I Hovedstadsområdet er hovedparten af butikscentrene etableret i 70'erne i takt med byudviklingen og fungerer ofte som bykerne i et forstadsområde. I samme periode blev de første lavprisvarehuse etableret. I dag findes der i alt 22 lavprisvarehuse normalt placeret sammen med udvalgsvarebutikker i storcentre. Ca. halvdelen af lavprisvarehusenes omsætning er inden for non food heraf en væsentlig del udvalgsvarer. Lavprisvarehusene har som regel gode til og frakørselsforhold og store parkeringsarealer, således at kunder i personbil har nem adgang. Til gengæld er de kollektive trafikforbindelser ofte ikke særligt gode. 4. Indkøbsmønstret Der bruges i dag mindre tid end tidligere til dagligvareindkøb, mens kunderne til gengæld er villige til at køre længere for at få deres behov for udvalgsvarer dækket, hvis de herved kan få adgang til et stort udvalg. Samtidig bliver indkøbet af udvalgsvarer en fritidsfornøjelse ofte i weekenden hvor indkøbsturen knyttes sammen med andre fritidsformål. Butikkerne konkurrerer således på beliggenhed, åbningstid, pris, udvalg, kvalitet og service. Med 5 6 Kaj Jørgensen: Dagligvaredistributionens energi og miljøeffekter. Paper til Trafik og Bymiljø, Ingeniørhuset, København, Byplan nr.2, 1992.

4 liberaliseringen af lukkeloven er åbningstiden blevet en mindre betydende konkurrencefaktor. For dagligvareindkøb er beliggenhed (minimering af tidsforbrug) og pris de vigtigste parametre. Kvalitetsparameteren er dog også ved at få stigende betydning (feks. økologiske varer). Til indkøb af udvalgsvarer er der normalt mere tid, således at udvalg, kvalitet og service har større vægt. På nogle områder foretrækker forbrugeren dog udvalgsvarer til lav pris. Udbygningen af lavprisvarehuse fratager udvalgsvarebutikker noget af deres omsætning, samtidig med at lavprisvarehusene har betydning for udvalgsvarebutikkernes overlevelsesmuligheder, fordi de tiltrækker et stort kundeunderlag. Etablering af storcentre medfører en kraftig vækst i omsætningen i kommunen, samtidig med at en større del af omsætningen kommer fra indbyggere bosat uden for kommunen. I Hillerød, hvor storcentret Slotsarkaderne er placeret i bykernen (Slotsbyen), har dette medført en vækst i omsætningen her, mens omsætningen i udkanten af bykernen og i lokalområderne udenfor er faldet. Efter åbningen af Slotsarkaderne i efteråret 1992 er andelen af indkøbene i Slotsbyen således øget både for indbyggerne i Hillerød kommune og indbyggerne i Hillerøds opland. Tabel 2. Indkøbssted for indbyggerne i Hillerød 7 Andel af indkøb Lokalt I Slotsbyen I Vestbyen Udenfor Hillerød Tabel 3. Indkøbssted for indbyggerne i Hillerøds opland 8 Andel af indkøb Lokalt I Slotsbyen I Vestbyen Udenfor Hillerød I Kolding og Næstved, hvor storcentrene ligger 35 km fra bykernen, er omsætningen vokset i kommunen, men faldet i bykernen. 7 8 Erik Agergård: Detailhandelen og forbrugerne i Hillerød kommune, København Do.

5 Tabel 4. Omsætningens udvikling i Hillerød, Kolding og Næstved Hillerød: Bykernen Kommunen Kolding 10 : Bykernen Kommunen Næstved: Bykernen Kommunen Etableringen af lavprisvarehuse har tilsyneladende kun indflydelse på udbuddet af dagligvarebutikker i byernes oplande. Sammenholdes byer med og uden lavprisvarehuse, viser det sig, at antallet af ansatte pr indbyggere er nogenlunde ens 11. I omegnskommunerne er antallet af ansatte inden for udvalgsvarehandel ikke påvirket af om der er et lavprisvarehus i den nærliggende by, hvorimod antallet af ansatte inden for dagligvarehandel er mindre nær byer med lavprisvarehuse. At der ikke er forskel for ansatte inden for udvalgsvarehandel kan dels skyldes, at udvalgsvarehandelen i omegnskommuner er mere påvirket af den samlede konkurrence fra de større byer, dels at det tager nogen tid før lavprisvarehusenes effekter slår igennem (evt. først i forbindelse med et generationsskifte). I 70 erne og 80 erne er der således også i mindre byer sket en udbygning af varehuse, men i de senere år er andelen af mindre byer (med under indbyggere) med varehuse faldende 12. På trods af faldet i det samlede antal dagligvarebutikker er udbredelsen af supermarkeder og discountbutikker vokset i de mindre byer. Samlet er der dog sket et fald i antallet af landsbyer med dagligvarebutik 13. I 1993 tegnede lavprisvarehuse sig for 8 af dagligvareomsætningen, varehuse 22, supermarkeder 25, discountbutikker 12, specialbutikker 15, minimarkeder 8 og kiosker 9 af omsætningen 14. Egentlige nærbutikker, der er orienteret mod butikkens umiddelbare nabolag har således ca af omsætningen Do. I Kolding blev storcentret åbnet i efteråret Korrigeres herfor ville omsætningen for hele 1993 være 15 mindre i bykernen i Brian Høj, Jakob Nielsen og Lars Berg Møller: Lavprisvarehuses trafikale og forsyningsmæssige konsekvenser & forslag til fremtidig struktur og regulering, Aalborg Universitetscenter, Per Press: Supermarkeder og andre store dagligvarebutikker. Transportrådet: Transport i landområder effekter af trafikpolitiske tiltag. København Kaj Jørgensen: Dagligvaredistributionens energi og miljøeffekter. Paper til Trafik og Bymiljø, Ingeniørhuset, København,

6 5. Indkøbstrafikken Ifølge transportvaneundersøgelserne foretager personer mellem 16 og 74 år dagligt ca. 2.8 ture i gennemsnit, heraf ca. 1 ærindetur 15. Tabel 5. Udviklingen i transportarbejde for personer mellem 16 og 74 år /95 16 Boligarbejdebolig Boligærindebolig Boligfritidbolig Boligarbejdeærindebolig Boligfritidærindebolig Boligarbejdefritidærindebolig Boligarbejdefritidbolig Erhververhverv I alt 1981 km/dag 6,3 2,9 12,3 1,3 1,6 0,5 0,8 0,5 26,2 1993/95 km/dag 9,8 4,9 13,3 2,0 1,7 0,5 1,1 1,0 34,5 Fra 1981 til 1993 er antallet af daglige ærinder kun vokset lidt (3), mens transportarbejdet, dvs. hvor mange km en voksen person i gennemsnit rejser dagligt, er øget fra godt 4 km til 6 km. Turlængden er således vokset 44. Især i weekends er transportarbejdet i forbindelse med ærinde vokset. En faldende del af transportarbejdet foregår i forbindelse med turkæder med flere formål. Tabel 6. Opdeling af ærindetures transportarbejde på delformål 17 Boligærindebolig Boligærindearbejdebolig Boligærindeandetbolig I alt Indkøb, bank, mm. Læge, sygehus Hente/bringe 3,1 km 0,7 km 1,1 km 1,1 km 0,1 km 0,9 km 1,1 km 0,1 km 0,8 km 5,3 km 0,9 km 2,8 km I alt 4,8 km 2,1 km 2,1 km 9,0 km Ærindeture omfatter indkøb, bringe/hente børn, besøg i bank, hos læge, på sygehus m.m. Ture til indkøb, bank og lignende udgør ca. halvdelen af transportarbejdet. Da antallet af daginstitutionspladser siden 1981 er øget med ca. 20 for de 0 til 6 årige, må det formodes, at antallet af indkøbsture er faldet, således at turlængden for disse er øget mere end gennemsnittet Linda Christensen og Søren K. Jensen: Preleminary Analysis of Transportation Surveys, Danmarks Miljøundersøgelser Linda Christensen, DMU, upubl. materiale til Trafikdage 1995 Do.

7 Udviklingen i butiksstrukturen mod større enheder og en øget rådighed over bil har generelt ført til at indkøbsfrekvensen er blevet reduceret (planlægning med færre ugentlige indkøb, opdeling mellem "storkøbsture" og ture med supplerende indkøb) at færre butikker besøges ("one stop shopping", færre turkæder) at butikslojaliteten er blevet formindsket (kunder køber ikke nødvendigvis i den nærmeste butik, idet der i stedet lægges vægt på pris, sortiment og mulighed for at indpasse indkøb i turkæder) I turrateprojektet 18 fandt man, at 2560 af kunderne på hverdage i supermarkeder og varehuse foretog flere indkøb (turkæde), mens andelen rene indkøbsture (bolig indkøb bolig) med ét indkøb varierede mere. Ture enten fra eller til bolig udgjorde 4075 af samtlige ture, mens arbejde tegnede sig for I en analyse af kundetrafik til og fra et butikscenter i Hovedstadsområdet fandt man en mindre andel turkæder med flere indkøb 19. Om lørdagen var der både flere turkæder med flere indkøb og flere rene indkøbsture end på en hverdag, og andelen boligorienterede ture var større, mens der kun var få ture fra eller til arbejde. For husstande med rådighed over bil var mønstret næsten det samme som for alle kunderne. Ifølge en rejsevaneundersøgelse fra Oslo og Akershus 20 foretog voksne over 13 år i 1990/91 på hverdage i gennemsnit 0,5 ture til dagligvarebutikker (heraf 1/4 sammen med andre indkøb eller ærinder), 0,23 ture til andre indkøb og 0,11 ture til andre ærinder. Indkøbsturene til dagligvarebutikker havde oftere udgangspunkt eller mål i boligen (76) end indkøbsture med andre indkøb (68). Undersøgelsen viste desuden, at mens halvdelen af befolkningen havde en dagligvarebutik inden for en afstand på 500 m, foretog kun 27 så korte rejser. Afstanden er således ikke afgørende for folks valg. Bilbenyttelsen hænger først og fremmest sammen med, om husstanden har rådighed over bil. Ca. 70 af husstandene i Danmark råder over en eller flere biler, som derfor i stor udstrækning benyttes til indkøb. Undtaget herfra kan være indkøbsture, hvor husstandens bil ikke er til rådighed, men benyttes til andre formål, eller indkøbsture, hvor parkering ved indkøbsstedet er besværlig eller belagt med høje parkeringsafgifter. Når man har bil til rådighed, vælger man butikker uden for gangafstand, hvis vareudvalget og prisniveauet i den nærmeste butik ikke passer én. De få gange vi går eller cykler i stedet for at køre i bil, gør vi det, fordi vejret er strålende, vi har godt tid og kun skal købe få varer Hoff & Overgaard: Turrateprojektet Udført for Vejdirektoratet, Trafikministeriet og Miljøstyrelsen 1993). Upubliceret materiale i forbindelse med en VVMvurdering af Tårnby Torv. Institut for Centerplanlægning, Nils Vibe og Randi Hjorthol: Dagliglivets reiser i større byer. Transportøkonomisk Institutt, Oslo Do. samt Kaj Jørgensen: Dagligvaredistribution struktur og grundlag for modeldannelse, Fysisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Lyngby 1995.

8 6. Butikkernes størrelse Butikkerne stiller afhængig af deres størrelse forskellige krav til kundegrundlag og dermed til oplandets størrelse. I den følgende tabel er givet en oversigt over omfanget af butikker, deres omsætning, opland og kundetrafik. Tabel 7. Omsætning, oplandsstørrelse og antal ugentlige kundebesøg for forskellige butikskategorier 1992/ Butikskategori Antal butikker Omsætning pr år mio kr Antal husstande i oplandet 23 Antal kundebesøg pr. uge Minimarked Discountbutik Supermarked Varehus Lavprisvarehus Butikkernes størrelse har stor indflydelse på indkøbsmønstret. Således er omsætningen og oplandet for et lavprisvarehus ca. 20 gange større end oplandet for et supermarked, mens antallet af kundebesøg er ca. 7 gange større. Et besøg i et lavprisvarehus svarer således til ca. 3 besøg i et supermarked, hvis man skulle foretage de tilsvarende indkøb her. Tilsvarende svarer ét indkøb i et lavprisvarehus til 2 indkøb i et varehus. Ved denne sammenligning er der ikke taget hensyn til udvalgsvarers indflydelse på indkøbenes størrelse. Betragtes dagligvarer alene bliver forskellen derfor sandsynligvis ikke så stor. Det er desuden forudsat, at den enkelte butik i gennemsnit dækker ca. 15 af husstandenes dagligvareforbrug i oplandet. Dækningsgraden vil afhænge af konkurrenceforholdene både mellem forskellige butikskategorier og mellem butiksenheder inden for samme kategori. Det er derfor ikke muligt at lave en generel afgrænsning af oplande. I en undersøgelse af indkøbsmønstret for husstande med bil til rådighed i Esbjergs omegnskommuner fandt man, at transportarbejdet for dem, der handler i et af de to lavprisvarehuse i Esbjerg, er ca. 150 højere end for husstande, hvor lavprisvarehuse ikke indgår i indkøbsmønstret. Næsten hele forskellen skyldes indkøbsture til lavprisvarehusene, idet persontransportarbejdet til andre indkøbssteder var omtrent ens for de to grupper. Derimod var der ingen forskel i transportarbejdet for husstande bosat i Esbjerg kommune. 22 Bearbejdning af data fra Brian Høj, Jakob Nielsen og Lars Berg Møller: Lavprisvarehuses trafikale og forsyningsmæssige konsekvenser & forslag til fremtidig struktur og regulering, Aalborg Universitetscenter, 1995, og Kaj Jørgensen: Dagligvaredistribution struktur og grundlag for modeldannelse, Fysisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Lyngby Forudsat at ca. 15 af husstandenes forbrug lægges i den pågældende butik. 24 Gælder for nye butikker, eks. butikker har i gennemsnit en omsætning på 3,5 mio kr.

9 Etablering af et lavprisvarehus inde i en by forøger således transportarbejdet for dem, der bor uden for byen. Figur 8. Dagligt persontransportarbejde til indkøb for brugere hhv. ikkebrugere af lavprisvarehuse i Esbjerg og omegnskommuner 25 Persontransportarbejde pr. dag Omegnskommuner Persontransportarbejde for personer der handler i LPV Persontransportarbejde for personer der ikke handler i LPV Esbjerg En norsk undersøgelse viser, at andelen af indkøbsturene, der foregår i bil, øges med voksende afstand til indkøbsstedet. Tabel 9. Rejsemiddelfordeling () for rejser til dagligvarekøb efter afstand til nærmeste butik. Oslo og Akershus 1990/ Rejsemiddel Bilfører Bilpassager Kollektiv transport Cykel Gang Andet Afstand til butik 0,5 km 0,50,9 km 11,9 km 24,9 km 59,9 km 10 km Alle I alt Andel af rejsende Også undersøgelser i Hovedstadsområdet viser, at bilandelen vokser med afstanden mellem butikscenter og bolig. Samtidig falder besøgshyppigheden med stigende afstand, og besøgshyppigheden er mindre for bilkunder end for øvrige kunder Brian Høj, Jakob Nielsen og Lars Berg Møller: Lavprisvarehuses trafikale og forsyningsmæssige konsekvenser & forslag til fremtidig struktur og regulering, Aalborg Universitetscenter, Hjorthol og Vibe: 1993: Dagliglivets reiser i større byer. Transportøkonomisk institutt, Oslo 1993.

10 7. Butikkernes beliggenhed Etablering af en god lokal serviceforsyning i alle lokalsamfund og bydele kan have en betydelig reducerende effekt på såvel transportarbejde som energiforbrug og miljøbelastning. Den rette placering af offentlige institutioner kan være med til at underbygge den lokale butiksforsyning, men er ikke i sig selv nogen garanti for butikkernes levedygtighed. Resultater fra et ældre dansk forskningsprojekt 27 viser, at transportarbejdet pr. indbygger vokser med boligernes afstand til bycentret, stærkest for områder med dårlig eller ingen lokal serviceforsyning, svagest for områder med god lokal serviceforsyning. I byområder uden lokal service blev der således konstateret et 20 større transportarbejde end i byområder med god lokal service. Andelen af kunderne, der benytter bil til supermarkeder og mindre varehuse i byerne, vokser med butikkernes afstand til centrum 28. Dette kan dels skyldes, at bilejerskabet er større i udkanten af byerne end i bycentret, dels at afstanden til butikkerne er større. Turlængderne er således mindst for kunder til de centralt beliggende butikker og størst for kunder til butikkerne i forstadsområderne. Bilandelen vokser ligeledes med faldende bystørrelse. Derimod er der ikke nogen systematisk sammenhæng mellem den samlede biltrafik til supermarkederne og butikkernes beliggenhed: Meget tyder på, at trafikmængden i høj grad afhænger af den enkelte købmands initiativ og evner til at tiltrække kunder fra et større eller mindre opland. Erhvervstrafik (vare og lastbiler over 2 tons) udgør højst nogle få procent. Discountbutikker har generelt en betydelig større trafik både pr. ansat og pr, m 2 end supermarkeder. Jo dårligere kollektiv trafikbetjening des større andel af kunderne benytter bil. Resultater fra en interviewundersøgelse af besøgende til tre storcentre i Kolding, Brabrand og Hundige viser, at næsten ingen går eller cykler længere end 3 km Samtidig stiger bilbenyttelsen kraftigt med afstanden undtagen i Hundige, hvor centret ligger tæt ved en Stogsstation, og mange derfor benytter kollektiv transport over lange afstande. Mens meget få benytter kollektiv trafik i Kolding, kommer 2025 af kunderne med kollektiv trafik i Brabrand og Hundige, hvor den kollektive trafikbetjening er god Anders Nyvig: Samspillet mellem bymønster, trafik og energiforbrug. Udført for Planstyrelsen og Ministeriet for Offentlige Hoff & Overgaard: Turrateprojektet Udført for Vejdirektoratet, Trafikministeriet og Miljøstyrelsen 1993). Tina Allerelli og Birte Nielsen: Danmarks Storcentre, AUC 1994.

11 Figur 10. Bilbenyttelse afhængig af afstand til storcentrene i Kolding, Brabrand og Hundige 30. Kolding Brabrand Hundige 100 Bilbenyttelse i Afstand fra storcenter Mens halvdelen benytter bil til et velbeliggende storcenter med et stort næropland (Brabrand, Hundige), kan et decentralt beliggende center med et lille næropland (Kolding) medføre, at næsten alle benytter bil. Kunderne i storcentrene blev også spurgt om deres valg af transportmåde til deres lokale indkøbssted. Samlet er bilandelen væsentlig lavere end ved besøg i storcentrene. Mellem 1/3 og halvdelen benytter bil, idet kun 6 14 bor længere væk end 3 km. For indkøbsture over 3 km var bilandelen den samme som for indkøbsture til lavprisvarehuset. En sammenligning af persontransportarbejdet ved lokale indkøb og indkøb i storcentrene viser, at kunderne ved lokale indkøb i gennemsnit kører halvt så langt både i bil og med kollektiv trafik, mens turlængderne til fods eller på cykel er større. Svenske undersøgelser viser, at etablering af storcentre uden for byerne forøger transportarbejdet kraftigt også for byens indbyggere. I en undersøgelse af kundebesøg i bil til to eksterne centre uden for Malmö fandt man, at kørselsomfanget ville kunne reduceres med ca. 1/3, hvis kunderne i stedet handlede i Malmö Tina Allerelli og Birte Nielsen: Danmarks Storcentre, AUC Iflg. Kaj Jørgensen: Dagligvaredistribution struktur og grundlag for modeldannelse, Fysisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Lyngby 1995.

12 Tabel 11. Ændring i husstandene ugentlige biltrafikarbejde efter etablering af et storcenter i udkanten af byen 32 Halmstad Karlskrona Motala Trollhättan Uddevalla Vänersborg Km før 7,29 2,80 2,88 1,79 3,14 2,92 Km efter 20,50 23,44 12,48 17,89 25,78 35,44 Øgning En anden svensk undersøgelse viser endnu større effekter: Ca. 29 af husstandene i 6 kommuner med til indbyggere skiftede deres dagligvareindkøb til nye storcentre placeret i udkanten af byen. Herved er disse husstandes bilkørsel øget med 200 til Derimod viser resultater fra britiske undersøgelser, at placering af butikker uden for byerne tilsyneladende ikke giver hverken længere ture, flere ture eller større bilbenyttelse 33. Dette kan måske hænge sammen med forskelle i butiksstruktur (over 1000 mindre varehuse og supermarkeder er i Storbritannien placeret uden for byerne), transportmåde (cykler benyttes ikke), erhvervsforhold (færre udearbejdende kvinder) og indkøbsmønster. Etableringen af de eksterne storcentre ser ifølge de svenske undersøgelser ikke ud til at forværre tilgængeligheden til lokale dagligvarebutikker for befolkningen i byerne på længere sigt. En sammenligning af tilgængeligheden til dagligvarebutikker for kommuner med hhv. uden storcentre viser, at husstandenes gangafstand til nærmeste dagligvarebutik fra 1980 til 1990 er blevet øget i lige stor grad i begge kategorier 34. En vurdering af en udvidelse af et butikscenter i Tårnby viser, at personbilernes samlede trafikarbejde vil falde, når centret udbygges 35. Centret ligger centralt ved en knudepunktsterminal for den kollektive trafik og tæt ved Øresundsmotorvejen. Det skyldes et resultat af to modgående ændringer: Et større trafikarbejde som følge af, at kunder der i dag handler lokalt andre steder på Amager fremover vil handle på Tårnby Torv. Og et mindre trafikarbejde, idet beboere på den sydlige del af Amager i større udstrækning foretager deres indkøb på Tårnby Torv i stedet for at foretage længere ture til den nordlige del af Amager og Sjælland Håkan Forsberg, Anders Hagson og Jonas Tornberg: Effekter av externa Köpcentran, Stads och trafikplanering Arkitektur Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg Iflg. Kaj Jørgensen: Dagligvaredistribution struktur og grundlag for modeldannelse, Fysisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Lyngby Håkan Forsberg, Anders Hagson og Jonas Tornberg: Effekter av externa Köpcentran, Stads och trafikplanering Arkitektur Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg Per Thost: VVMvurdering af større byggeprojekter. Paper til Trafikdage på AUC 1996.

13 Tabel 12. Ændringer i trafikarbejde, energiforbrug og emissioner pr. årsdøgn i år 2000 for bilkunder samt varekørsel (ændring i forhold til status quo med m 2 butiksareal). Alternativ A m 2 Alternativ B m 2 Alternativ C m 2 Trafikarbejde Energiforbrug CO HC CO NO x Partikler Faldet i trafikarbejdet er større i alternativ A end i alternativ B, fordi det store varehus i alternativ A bedre vil kunne konkurrere med butikkerne i Københavns city, Bilka mm., samtidig med at lidt flere fortsat vil handle deres dagligvarer lokalt. I alternativ C vil flere blive ved med at handle lokalt andre steder på Amager. Samtidig flyttes imidlertid færre af de lange ture til Tårnby Torv, således at reduktionen i personbilernes samlede trafikarbejde her vil være mindre. Vare og lastbilers trafikarbejde vil vokse med udvidelsen af Tårnby Torv, hvor centerudvidelsen vil medføre mere erhvervstrafik. Samtidig indebærer butikslukninger et fald i erhvervstrafik til disse, men resultatet er alligevel en vækst i vare og lastbiltrafikken. Da der skønnes at være omtrent lige mange butikslukninger i alternativ A og B, er væksten i vare og lastbiltrafikken også den samme. I alternativ C vil centerudvidelsen medføre færre vare og lastbiler til Tårnby Torv. Samtidig lukkes færre butikker, således at der ligeledes samlet bliver tale om en tilvækst i vare og lastbiltrafikken. Ændringerne i vare og lastbiltrafikken vil især påvirke udledningen af NO x og partikler. I alt vil følgerne af ændringerne i trafikarbejdet indebære et mindre energiforbrug og færre emissioner på nær NO x og partikler, der vil være uændrede eller øges. Ændringen i antallet af trafikuheld skønnes at være minimal. 8. Hvor skal nye butikscentre lokaliseres? Som det fremgår af det foregående, er det ikke muligt at besvare dette spørgsmål éntydigt. Generelt vil en større afstand mellem indkøbsmulighederne forøge transportarbejdet og især den del heraf, der foregår i bil. Dette vil imidlertid modvirkes af, at rejsehyppigheden falder med voksende butiksstørrelse og afstand. Hertil kommer, at de lokale forhold er afgørende for hvilke ændringer, der vil ske i transportarbejdet ved etablering af et nyt butikscenter Maksimal butiksstørrelse på m 2 salgsareal Maksimal butiksstørrelse på m 2 salgsareal Maksimal butiksstørrelse på m 2 salgsareal

14 Tabel 13. Konsekvenser af alternative placeringer af et nyt butikscenter. Konsekvens for: Bilbenyttelse Afstand Hyppighed Turkæder Kombination af ærinder Biltrafikarbejde Lokalt trafikmiljø I bycentret mindst mindst størst flest flest mindst dårligst Uden for bycentret middel mindst størst flest færrest mindst bedst Uden for byområdet størst størst mindst færrest færrest størst bedst Bilbenyttelsen til det enkelte butikscenter vil variere meget afhængig af centrets beliggenhed, mens beliggenheden af det enkelte butikscenter vil betyde væsentligt mindre for bilbenyttelsen i relation til husstandenes samlede indkøbsmønster: Hvis der er bil til rådighed, så benyttes den næsten uafhængig af afstanden til nærmeste indkøb. Også husstande uden bil vil ofte køre med andre eller i taxi. Afstanden skal vurderes i forhold til tilsvarende service inden for en acceptabel rækkevidde. Afstanden vil normalt være større ved en ekstern placering, men der kan være situationer, hvor dette ikke er tilfældet. Hyppigheden falder normalt med afstanden til indkøbsstedet. Bilen bruges mere med stigende afstand, og bilister foretager større, men sjældnere indkøb end andre trafikanter. Det vil normalt være nemmere at kombinere forskellige formål med indkøb i en by end udenfor, således at der vil forekomme færrest turkæder ved ekstern beliggenhed. I bycentret vil der nær indkøbscentret ofte være flere rejsemål, som det vil være forholdsvist nemt at nå til fods, samtidig med at parkerings og vejforhold ofte vil gøre det besværligt at flytte bilen til en ny parkering inde i bycentret. Derfor vil flere ærinder ofte blive kombineret her. Sandsynligvis vil den eksterne beliggenhed give det største trafikarbejde, mens de konkrete forhold vil være afgørende for, om en beliggenhed i byen i eller uden for bycentret vil være den mest gunstige. En udvidelse af bycentret vil kunne resultere i de største trængselsproblemer og lokal miljøbelastning, men også her vil konkrete forhold kunne spille afgørende ind.

Byplanlægning. Indhold

Byplanlægning. Indhold Byplanlægning Planlægningen af vore byer er med til at skabe de rammer, der gives for trafikken. Virkningerne af byplanlægning på cykeltrafikkens omfang er imidlertid små, hvis ikke cykeltrafikkens vilkår

Læs mere

BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD.

BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD. Per Thost, trafikplanlægger, Anders Nyvig A/S: BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD. 1. Indledning. Interessen for sammenhængen mellem bystruktur/arealanvendelse og trafik

Læs mere

Trafik og erhverv i danske bymidter - hovedtendenser i samspillet

Trafik og erhverv i danske bymidter - hovedtendenser i samspillet Trafik og erhverv i danske bymidter - hovedtendenser i samspillet Projektleder Frank Studstrup, COWI Rådgivende Ingeniører AS 1 Introduktion Transportrådet og Miljøstyrelsen igangsatte i 1994 forskningsprojektet

Læs mere

Landsplanafdelingen, Miljøministeriet

Landsplanafdelingen, Miljøministeriet Landsplanafdelingen, Miljøministeriet Synergieffekter mellem bymidter og eksterne centre December 2005 1. Interviewanalyser For at belyse i hvor stort et omfang, der er synergieffekter imellem større

Læs mere

Centerstruktur og detailhandel

Centerstruktur og detailhandel Centerstruktur og detailhandel Redegørelse - Centerstruktur og detailhandel Detailhandelsstrukturen i Vallensbæk skal fremme en velfungerende bymidte med et varieret butiksudbud, der dækker de lokale behov.

Læs mere

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup

Taastrup, Kuldysssen. Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup Taastrup, Kuldysssen Konsekvensvurderinger af etablering af Lidl-dagligvarebutik i Taastrup November 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Konsekvenser ved etablering af en Lidl dagligvarebutik ved Kuldyssen i Taastrup

Læs mere

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015.

For at styrke eksisterende og allerede planlagte centerområder udlægges der ingen nye områder i forslag til Kommuneplan 2015. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Bilag 9: Detailhandelsudviklingen i København 2008-2014 Udviklingen inden for den fysiske detailhandel har de seneste år været præget

Læs mere

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17

VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 VVM-redegørelse Butikscenter på Herlev Hovedgade 17 Baggrundsrapporter Teknisk Forvaltning Indhold Baggrundsrapporter til VVM-redegørelse og miljøvurdering for butikscenter på Herlev Hovedgade 17. 1. ICP

Læs mere

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik

Solrød Center. Konsekvenser af etablering af discountbutik Solrød Center Konsekvenser af etablering af discountbutik Juli 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Detailhandelen i Solrød kommune 10 3. Befolknings- og forbrugsforhold i Solrød

Læs mere

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes?

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Af Per Thost RAMBØLL NYVIG a/s RAMBØLL er en rådgivende koncern med ca. 2.000 ansatte, hvoraf ca. 1.0 arbejder på 4 adresser i Hovedstadsområdet:

Læs mere

Når butikkerne lukker, vil husstandene i gennemsnit foretage 2,3 indkøbsture pr. uge og i gennemsnit køre 4,1 km i bil i forbindelse

Når butikkerne lukker, vil husstandene i gennemsnit foretage 2,3 indkøbsture pr. uge og i gennemsnit køre 4,1 km i bil i forbindelse Notat Projekt: Butikslukninger fører til øget kørsel i bil Dato: 6. december 013 Udarbejdet af: Emil Foged og Jonas Herby Butikslukninger fører til øget kørsel i bil Konklusion Butikslukningerne frem mod

Læs mere

VVM-VURDERING AF STØRRE BYGGEPROJEKTER

VVM-VURDERING AF STØRRE BYGGEPROJEKTER VVM-VURDERING AF STØRRE BYGGEPROJEKTER Per Thost, Anders Nyvig A/S Baggrund I henhold til et EU-direktiv fra 1985 skal der forud for iværksættelsen af større byggeprojekter, der kan tænkes at få en væsentlig

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Trafikdage 2012

Indkøb og transportvaner i København. Trafikdage 2012 Indkøb og transportvaner i København Trafikdage 2012 Hvad vidste vi i forvejen? 2 Fra bl.a. Holland og Sverige Cyklister bruger færre penge pr. besøg, men kommer til gengæld oftere. Cyklister lægger samlet

Læs mere

TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV

TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV TRANSPORT, FORBRUG OG ADFÆRD EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES HANDELSLIV OKTOBER 2015 Analysen af transport, forbrug og adfærd En undersøgelse af danskernes handelsliv er udarbejdet af COWI A/S i samarbejde

Læs mere

Foretræde for Folketingets Miljøudvalg 14. marts 2013

Foretræde for Folketingets Miljøudvalg 14. marts 2013 Miljøudvalget 2012-13 L 147 Bilag 11 Offentligt Foretræde for Folketingets Miljøudvalg 14. marts 2013 Vedr. L147 (Forslag til lov om ændring af lov om planlægning underpunkt: ændring af regler om planlægning

Læs mere

Handel og cykler Baggrund Generelle tendenser for detailhandelen Sammenhænge mellem transport og indkøbsadfærd

Handel og cykler Baggrund Generelle tendenser for detailhandelen Sammenhænge mellem transport og indkøbsadfærd Handel og cykler Af rådgiver i transportadfærd, civilingeniør Thomas Krag Wilhelm Marstrands Gade 11, DK-2100 København Ø Tlf +45 35 42 86 24, e-mail tk@thomaskrag.com Baggrund Ofte er der en konflikt

Læs mere

Innovater A/S. Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev

Innovater A/S. Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev Innovater A/S Omsætningsvurdering af to dagligvarebutikker i Haderslev 23. maj 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Omsætningsmuligheder for to dagligvarebutikker i Haderslev 3 2. Dagligvarehandelen i den nordlige

Læs mere

Der er foretaget 8 maskinelle ugetællinger og 13 manuelle tællinger á 4 eller 12 timer i et tidsrum, hvor spidstimen er dækket.

Der er foretaget 8 maskinelle ugetællinger og 13 manuelle tællinger á 4 eller 12 timer i et tidsrum, hvor spidstimen er dækket. Af Malene Kofod Nielsen Cowi A/S mkni@cowi.dk Carsten Krogh Aalborg Kommune ckj-teknik@aalborg.dk Nye turrater i Aalborg Kommune Kommuner, projektudviklere og andre, der planlægger ny- eller ombygning

Læs mere

Detailhandelsudvalget. Detailhandelkunders transport En analyse baseret på data fra Den Nationale Transportvaneundersøgelse

Detailhandelsudvalget. Detailhandelkunders transport En analyse baseret på data fra Den Nationale Transportvaneundersøgelse Detailhandelsudvalget Detailhandelkunders transport En analyse baseret på data fra Den Nationale Transportvaneundersøgelse Juni 2006 Detailhandelkunders transport En analyse baseret på data fra Den Nationale

Læs mere

Udvalget for Planlægning og Detailhandel

Udvalget for Planlægning og Detailhandel Udvalget for Planlægning og Detailhandel Til drøftelse på udvalgets 4. møde den 31. januar 2006 Pkt. 5 Sekretariatet J. nr. 014-00133 Ref. BVP/MCH Den 23. januar 2006 Oplæg til debat om byer og bykvalitet

Læs mere

Transportformer og indkøb

Transportformer og indkøb Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012

Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012 Louise Tarp Vordingborg den 12. juni 2012 ICP A/S Eksempler påp investorer og entreprenører rer Aareal Bank Cargill Carlsberg Grontmij Carl Bro Ceraco DADES/DATEA Dan-Ejendomme DSB ECE Projektmanagement

Læs mere

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit

Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit PLAN OG ÅBEN LAND Notat Dato: 31. januar 2017 Sagsb.: Rasmus Rasmussen Sagsnr.: Dir.tlf.: 72364361 E-mail: raras@holb.dk Notat om forslag til indhold i kommuneplanens detailhandelsafsnit Notatet beskriver,

Læs mere

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2 FREDERIKSBERG KOMMUNE DECEMBER 2018 INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3.

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3. HOLBÆK KOMMUNE AREALBEHOV NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Resultat og fremtidig planlægning 1 2 Grundlag og forudsætninger

Læs mere

Rema 1000, Kvistgård. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

Rema 1000, Kvistgård. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Rema 1000, Kvistgård Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 9 3. Befolknings- og forbrugsforhold 12

Læs mere

Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune

Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune BLST Miljøcenter Odense Bilag 1 marts 2011 Redegørelse og argumentation for flytning og udvidelse af eksisterende varehus fra bydelscenter Østerbyen til bydelscenter Rørkær i Esbjerg Kommune I forbindelse

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 8. januar 2013 Levende bymidter eller butiksdød! Eksempler fra Hjørring bymidte Dagligvarer på

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Indkøb og transportvaner i København Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Baggrund 2 Hvad betyder cyklerne for Københavns butikker? Undersøgelser i blandt andet Holland og Sverige har udfordret

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING

NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I KOLDING OPLANDSANALYSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

Sorgenfri bymidte. Konsekvenser ved etablering af to nye discountbutikker

Sorgenfri bymidte. Konsekvenser ved etablering af to nye discountbutikker Sorgenfri bymidte Konsekvenser ved etablering af to nye discountbutikker Februar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 11 3. Befolknings- og forbrugsforhold

Læs mere

REMA 1000 ved Strib Landevej 75. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

REMA 1000 ved Strib Landevej 75. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik REMA 1000 ved Strib Landevej 75 Konsekvenser ved etablering af en discountbutik September 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 7 3. Befolknings- og forbrugsforhold

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

Detailhandel i Brøndby

Detailhandel i Brøndby Detailhandel i Brøndby NB. Du kan klikke på tabellen og se den mere tydeligt. Status for detailhandlen i Brøndby Primo 2013 var der i Brøndby Kommune 77 butikker med et samlet bruttoareal på 40.600 m2.

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND

NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND KOMMUNE NY DAGLIGVAREBUTIK I FREDERIKSSUND RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 FREDERIKSSUND

Læs mere

Landsplanområdet, Skov- og Naturstyrelsen. Udviklingen i detailhandelen i Fyns Amt

Landsplanområdet, Skov- og Naturstyrelsen. Udviklingen i detailhandelen i Fyns Amt Landsplanområdet, Skov- og Naturstyrelsen Udviklingen i detailhandelen i Fyns Amt 999- Marts Udviklingen i detailhandelen i Fyns Amt I nærværende afsnit vil detailhandelen i Fyns Amt blive beskrevet. Afsnittet

Læs mere

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019

Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten. Februar 2019 Hørsholm Konsekvenser ved etablering af nye butikker i bymidten Februar 2019 Hørsholm bymidte Vurdering af konsekvenserne ved etablering af et urbant knudepunkt med butikker i krydset Usserød Kongevej

Læs mere

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller

Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Detailhandel - Levende bymidter eller butiksdød? Handelsbyernes konkurrence og roller Kristian Bransager, 25. oktober 2012 Detailhandlen på Fyn Odense 160.000 indbyggere Svendborg 27.000 indbyggere Nyborg

Læs mere

Regionplanens trafikale og miljømæssige konsekvenser

Regionplanens trafikale og miljømæssige konsekvenser Regionplanens trafikale og miljømæssige konsekvenser v/civ.ing. Per Thost, Anders Nyvig A/S Indledning Gennem VVM-bestemmelserne (Vurdering af Virkningen på Miljøet) er der gennemført en praksis for at

Læs mere

Gladsaxe Kommune 4. september 2014

Gladsaxe Kommune 4. september 2014 Jens Chr. Petersen Gladsaxe Kommune 4. september 2014 Udviklingstendenser Udviklingen i antal butikker i DK 1969 til 2010 Mængdemæssig udvikling i udvalgsvareomsætningen i DK E-handel mangler i denne statistik

Læs mere

1 Baggrund og formål

1 Baggrund og formål Paper Emne: Personer pr. bil Til: Trafikdage 2003 Fra: Allan Christensen, Vejdirektoratet Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 26. juni 2003 1 Baggrund og formål Oplysninger om bilernes belægningsgrader

Læs mere

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland

Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland Byernes roller i fritiden En analyse i Midtjylland Miljøministeriet Realdania Byernes roller i fritiden en analyse i Midtjylland Udarbejdet af Region Midtjylland og Plan09. Telefoninterviews er gennemført

Læs mere

Rema 1000, Farum Hovedgade 50. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik

Rema 1000, Farum Hovedgade 50. Konsekvenser ved etablering af en discountbutik Rema 1000, Farum Hovedgade 50 Konsekvenser ved etablering af en discountbutik August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger og konsekvenser 3 2. Konkurrencesituationen 9 3. Befolknings- og forbrugsforhold

Læs mere

Temamøde 19. september 2012

Temamøde 19. september 2012 Brønderslev bymidte Temamøde 19. september 2012 Aktuelle udfordringer 110 105 100 95 90 85 80 2000M01 2000M07 2001M01 2001M07 2002M01 2002M07 2003M01 2003M07 2004M01 2004M07 2005M01 2005M07 2006M01 2006M07

Læs mere

Generelt om detailhandelsplanlægning og -udvikling i Århus Kommune Bruuns Galleri og detailhandelsudviklingen i City

Generelt om detailhandelsplanlægning og -udvikling i Århus Kommune Bruuns Galleri og detailhandelsudviklingen i City Detailhandelsplanlægning i Århus Kommune. Hvad har Bruuns Galleri betydet? Generelt om detailhandelsplanlægning og -udvikling i Århus Kommune Bruuns Galleri og detailhandelsudviklingen i City Detailhandelsplanlægning

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013 Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Høringsfrist 12. august 2013 Teknik & Miljø, juni 2013 1 DEBATOPLÆG - Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Baggrund Bornholms

Læs mere

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2

DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND INDHOLD. 1 Baggrund og indledning. 1 Baggrund og indledning 1. 2 Metode 2 FREDERIKSSUND KOMMUNE DETAILHANDLEN I VINGE - EFFEKTER OG OPLAND NOTAT INDHOLD 1 Baggrund og indledning 1 2 Metode 2 3 Butiksmiks og omsætningen i butikkerne 3 4 Vinge og den regionale konkurrence 5 4.1

Læs mere

Landsplandirektiv. Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2

Landsplandirektiv. Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2 Om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m 2 om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4

Kommuneplantillæg nr. 4 Kommuneplantillæg nr. 4 Bydelscenter Tåstrup Møllevej Status: Kladde Høringsperiode start: 13. september 2018 Høringsperiode slut: 7. november 2018 Vedtagelsesdato: Ikrafttrædelsesdato: Bydelscenter Tåstrup

Læs mere

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport,

Analyse af TU data for privat og kollektiv transport. Marie K. Larsen, DTU Transport, Analyse af TU data for privat og kollektiv transport Marie K. Larsen, DTU Transport, mkl@transport.dtu.dk Analyser af TU Analyserne er udført for at få et bedre overblik over data til brug i ph.d.-projekt

Læs mere

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3

INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND 2 2 SAMMENFATNING 3 GRIBSKOV KOMMUNE INDMELDELSE OM AFLASTNINGSOMRÅDE I TOFTE, HELSINGE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 INDLEDNING OG BAGGRUND

Læs mere

Arbejdspladslokaliseringens betydning for trafikken

Arbejdspladslokaliseringens betydning for trafikken Danmarks Miljøundersøgelser Afdelingen for Systemanalyse Arbejdspladslokaliseringens betydning for trafikken Af Linda Christensen, seniorforsker Resume Papiret belyser hvilken betydning arbejdspladsers

Læs mere

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø 1 1.0. Indledning ICP er af Reitan Ejendomsudvikling A/S blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for de planlægningsmæssige forhold i Lokalcenter Søbækken

Læs mere

Cyklens potentiale i bytrafik

Cyklens potentiale i bytrafik Civ.ing. Karen Marie Lei Krogsgaard,Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen Civ. ing. Puk Kristine Nilsson, Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen. Cyklens potentiale i bytrafik

Læs mere

Tillæg 4 Kommuneplan 2005, revideret maj Forslag

Tillæg 4 Kommuneplan 2005, revideret maj Forslag Tillæg 4 Kommuneplan 2005, revideret maj 2006 Forslag Hvad er en rammeændring? Gladsaxe Kommuneplan 2005 blev endeligt vedtaget i juni 2005. Kommuneplanen fastlægger dels en hovedstruktur for kommunen,

Læs mere

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Odense Kommune har fremlagt forslag til temaplantillæg om detailhandel i offentlig høring i perioden

Læs mere

Schaumann Development A/S. Bydelscenter på Huginsvej 2-4, Ringsted

Schaumann Development A/S. Bydelscenter på Huginsvej 2-4, Ringsted Schaumann Development A/S Bydelscenter på Huginsvej 2-4, Ringsted September 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Vurderinger 3 2. Konkurrencesituationen 8 3. Befolknings- og forbrugsforhold 14 Vurderinger 3 Vurderinger

Læs mere

2 REGELSÆTTET OMKRING DETAILHANDELSPLANLÆGNING I HOVEDSTADSOMRÅDET. T: D: Sortemosevej 2 F:

2 REGELSÆTTET OMKRING DETAILHANDELSPLANLÆGNING I HOVEDSTADSOMRÅDET. T: D: Sortemosevej 2 F: Notat Dragør Kommune SYDSTRANDSCENTERET 15. november 2011 Udarbejdet af MST Kontrolleret af Godkendt af 1 BAGGRUND FOR OPGAVEN På Kommunalbestyrelsens møde den 27. oktober blev det besluttet at opfordre

Læs mere

Amtstue Allé. Detailhandelsmæssig betydning

Amtstue Allé. Detailhandelsmæssig betydning Amtstue Allé Detailhandelsmæssig betydning Oktober 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Betydningen af en åbning af Amtstue Allé 3 2. Detailhandelen i Ringsted bymidte 7 Betydningen af en åbning af Amtstue Allé

Læs mere

detailhandel planlov Koncentrationstendenserne er blevet bremset, men de er ikke blevet afgørende ændret. Per Nyborg

detailhandel planlov Koncentrationstendenserne er blevet bremset, men de er ikke blevet afgørende ændret. Per Nyborg & detailhandel planlov Koncentrationstendenserne er blevet bremset, men de er ikke blevet afgørende ændret. Per Nyborg Produktivitetskommissionen har iværksat et frontalt angreb på planlovens restriktioner

Læs mere

Strategi for detailhandlen i Lyngby-Taarbæk Kommune

Strategi for detailhandlen i Lyngby-Taarbæk Kommune Strategi for detailhandlen i Lyngby-Taarbæk Kommune Indhold Centrene i dag... 1 Gennemgang af centrene... 2 Strategi for detailhandlen... 8 Udarbejdet af Center for Miljø og Plan, godkendt i kommunalbestyrelsen

Læs mere

Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends

Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends Scenarier for trafikvæksten: Landstrafikmodellens bud på betydningen af trends På vej mod en fossilfri transportsektor Workshop, 22. november 213 Camilla Riff Brems cab@transport.dtu.dk Overordnede trends

Læs mere

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel

November 2013 Effekter af frikommuneforsøg viborg kommune Detailhandel November 2013 Detailhandel 2 Effekter ved frikommuneforsøg 3 Indhold 4 Sammenfatning 7 Metode 8 0-alternativet 10 Udvidelse af viborg bymidte 18 store udvalgsvarebutikker i viborg bymidte 22 Ny centerstruktur

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres?

Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Rødovre, den 2. september 2013 Skal kommuneplanens rammer for detailhandel i Rønne ændres? Reitan Ejendomsudvikling A/S har bedt Institut for Center-Planlægning (ICP) om at uddybe Notat af 24. juli 2013

Læs mere

Ørestad City Center: Indsigelse mod VVM-redegørelse for et regionalt detailhandelscenter. 258473

Ørestad City Center: Indsigelse mod VVM-redegørelse for et regionalt detailhandelscenter. 258473 Pkt.nr. 3 Ørestad City Center: Indsigelse mod VVMredegørelse for et regionalt detailhandelscenter. 258473 Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at principgodkende

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Fredericia Kommune - detailhandelstendenser mv. Opstartsmøde 14/5 2014. Projektleder Torsten Bo Jørgensen, COWI

Fredericia Kommune - detailhandelstendenser mv. Opstartsmøde 14/5 2014. Projektleder Torsten Bo Jørgensen, COWI Fredericia Kommune - detailhandelstendenser mv Opstartsmøde 14/5 2014 Projektleder Torsten Bo Jørgensen, COWI 1 Detailhandelstendenser Nethandel på vej frem Storcentre på vej frem (vinder fortsat markedsandele

Læs mere

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby

Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Rødovre, den 10. marts 2017 Vedr. Detailhandelsanalyse 2016, metodebeskrivelse, analyseresultater samt notat om konsekvenser af etablering af dagligvarebutik i Fårevejle Kirkeby Odsherred Kommune har bedt

Læs mere

Per Nyborg. Odense Kommune, den 28. august 2013

Per Nyborg. Odense Kommune, den 28. august 2013 Per Nyborg Odense Kommune, den 28. august 2013 Eksempler på investorer og entreprenører Aareal Bank Alm. Brand A/S Rødovre Centrum By og Havn A/S Cargill Carlsberg Ceraco DADES/DATEA DEAS DSB Ejendomme

Læs mere

Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides?

Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides? Indkaldelse af ideer og forslag Skal kommuneplanens rammer for detailhandelsareal i Rønne udvides? Høringsfrist 29. august Teknik & Miljø, 1. juli 2011 1 Indkaldelse af ideer og forslag Baggrund Bornholms

Læs mere

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune

Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Analyse af detailhandlen i Silkeborg Kommune Konklusioner, vurderinger og anbefalinger fra ICP, Institut for Center-Planlægning, februar 2016 Dramatisk fald i antallet af handelsbyer i Danmark I de kommende

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY

NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT MARTS 2016 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK VED KORNMARKSVEJ I BRØNDBY RAPPORT PROJEKTNR. A081438 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

Transportplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen i København

Transportplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen i København Transportplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen i København Baggrund Miljø- og Forsyningsforvaltningen er med ca.. ansatte en af de større virksomheder i København. Forvaltningen har i forbindelse

Læs mere

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010

BRAMMING. Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3. Vardevej. 8. september 2010 BRAMMING Notat - om grundlaget for en ny dagligvarebutik v/vardevej 1-3 8. september 2010 Vardevej Notatet er udarbejdet af COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Tlf: 99 36 77 00 Kontaktinfo: Jens Bay Mail:

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Uffe Kousgaard Afd. for systemanalyse Danmarks Miljøundersøgelser Trafikdage på Aalborg Universitet 2000 357 Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Indledning Et

Læs mere

Detailhandel. 2 byer 2 strategier

Detailhandel. 2 byer 2 strategier Detailhandel 2 byer 2 strategier Faaborg og Ringe Faaborg-Midtfyn Kommune Faaborg Gl. købstad i den sydlige del af kommunen Beliggende i naturskønne områder med rigt turistliv Rigt kulturliv Ringe Ringe

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO

NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK I HOLSTEBRO RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2015 INNOVATER NY DAGLIGVAREBUTIK

Læs mere

DETAILHANDELEN PÅ AMAGERBROGADE EN ANALYSE OG PROGNOSE

DETAILHANDELEN PÅ AMAGERBROGADE EN ANALYSE OG PROGNOSE PLANLÆGNINGSFIRMAET ERIK AGERGÅRD ApS JUNGGREENSVEJ FREDERIKSBERG DETAILHANDELEN PÅ AMAGERBROGADE EN ANALYSE OG PROGNOSE MARTS 8 TELEFON: 87768 TELEFAX: 87768 Email: post@erikagergaard.dk - CVRnr. 786

Læs mere

Notat. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan. Centerstrukturen i Esbjerg by

Notat. Teknik & Miljø Kommune- & Byplan. Centerstrukturen i Esbjerg by Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. maj 2016 Sagsid 14/19345 Telefon direkte 76 16 33 10 E-mail mosto@esbjergkommune.dk Notat Centerstrukturen i Esbjerg by Esbjergs fokus på bymidten Esbjerg Kommune har

Læs mere

Aarhus Kommune vil revidere kommuneplanens indhold om INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL ÆNDRING AF KOMMUNEPLANENS DETAILHANDELSBESTEMMELSER

Aarhus Kommune vil revidere kommuneplanens indhold om INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL ÆNDRING AF KOMMUNEPLANENS DETAILHANDELSBESTEMMELSER Aarhus Kommune vil revidere kommuneplanens indhold om detailhandel INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL ÆNDRING AF KOMMUNEPLANENS DETAILHANDELSBESTEMMELSER Debatoplæg PRINCIPIEL CENTERSTRUKTUR KOMMUNEPLAN

Læs mere

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer Trafikskabt miljøbelastning i danske byer - hitliste og totalbillede Henrik Grell COWI Parallelvej 15, 2800 Lyngby tlf 45 97 22 11 e-mail hgr@cowi.dk Paper til konferencen "Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Silkeborgs centrale butiksområde Mål Silkeborg Kommune vil: Sikre en positiv udvikling i handelslivet med en varieret og dynamisk butiksstruktur,

Læs mere

Kundeundersøgelse Viborg Midtby Baseret på 304 interviews COW I,september 2007

Kundeundersøgelse Viborg Midtby Baseret på 304 interviews COW I,september 2007 Kundeundersøgelse Midtby Baseret på 304 interviews COW I,september 2007 Baggrundsdata Postnum m er Total Zone Total Karup 7470 27 by 102 Skive 7800 14 opland 202 Højslev 7840 8 Grand Total 304 Stoholm

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV

INDSIGELSER MOD FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 29 OG FORSLAG TIL LOKAL- PLAN DAGLIGVAREBUTIK I MØRKØV Holbæk Kommune Vækst og bæredygtighed Plan og Åben Land Kanalstræde 2 4300 Holbæk Alene sendt pr. mail til: plan@holb.dk Sagsnr.: 58480 vbw@lundgrens.dk Tlf.: 3525 2922 2. maj 2017 INDSIGELSER MOD FORSLAG

Læs mere

Abstrakt. Baggrund og formål

Abstrakt. Baggrund og formål Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG

Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG Hvor skal de nye butikker placeres? Har du idéer og forslag til planlægningsarbejdet? DEBATOPLÆG 2 Kommuneplanens rammer for detailhandel skal revideres Kommuneplanen er byrådets redskab til at tænke udviklingen

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

STRUER KOMMUNE MAJ 2009

STRUER KOMMUNE MAJ 2009 STRUER KOMMUNE MAJ 2009 UDDRAG AF TEMAPLAN DETAILHANDEL EN FOR STRUER KOMMUNE FØR KOMMUNESAMMENLÆGNINGEN REDUCERET UDGAVE SOM FØLGE AF INDARBEJDELSE I STRUER KOMMUNEPLAN 2009-2020 HVAD BETYDER DET? DEFINITION

Læs mere

Biltrafikkens omfang og afvikling. Fordelingen på transportmåder. Tidsforbruget til persontransport. Udgifterne til persontransport

Biltrafikkens omfang og afvikling. Fordelingen på transportmåder. Tidsforbruget til persontransport. Udgifterne til persontransport UITP s database Dataindsamlingen Biltrafikkens omfang og afvikling Fordelingen på transportmåder Tidsforbruget til persontransport Udgifterne til persontransport UITP - database Demografi Infrastruktur

Læs mere

Den gode lokalitet, hvor ligger den?

Den gode lokalitet, hvor ligger den? Den gode lokalitet, hvor ligger den? 1. Coop og Butiksudvikling 2. Investorsynspunkt (udlejer og Coop) 3. Kundesynspunkter (3 trends) 4. Den ikke levende bymidte 5. Hvad munder det ud i for Coop? Den optimale

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Boliglokalisering og andelen af regionale togrejser på Sjælland og i Østjylland

Boliglokalisering og andelen af regionale togrejser på Sjælland og i Østjylland Boliglokalisering og andelen af regionale togrejser på Sjælland og i Østjylland Andelen af regionale togrejser i en mono og polycentrisk byregionsstruktur Baggrund, Effekter og perspektiver Thomas Hjorth

Læs mere

Detailhandlen i byerne. Tal, Tendenser og Erfaringer. Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 18 JUNI 2015 DETAILHANDLEN I BYERNE

Detailhandlen i byerne. Tal, Tendenser og Erfaringer. Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 18 JUNI 2015 DETAILHANDLEN I BYERNE Detailhandlen i byerne Tal, Tendenser og Erfaringer Kristian Løbner Projektleder, detailhandelsudvikling 1 1. Bymidterne er udfordet Detailhandlens udvikling 130 Siden 2007 er omsætningen i detailhandlen

Læs mere