Kommenteret høringsnotat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommenteret høringsnotat"

Transkript

1 Kommenteret høringsnotat CEA/KNERA J.nr Høringsnotat med kommentarer vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder Overgang til obligatorisk digital selvbetjening (samlelov 4) 1. Indledning Lovforslaget har været i høring i perioden fra den 4. november til den 3. december Lovforslaget, høringsbrev og høringslisten er tillige offentliggjort på Høringsportalen.dk. Finansministeriet kan henvise til høringssvarene for en fuldstændig gengivelse af synspunkter indgivet under høringen. De væsentligste bemærkninger fra de hørte eksterne parter gennemgås og kommenteres nedenfor i afsnit 2 inddelt i overordnede emner. De mere specifikke bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser fremgår af afsnit 3. Følgende eksterne høringsparter har fremsendt bemærkninger til udkastet til lovforslaget: AOF Danmark, Advokatrådet, Center for frivilligt socialt arbejde, Centralbibliotekerne i Aalborg, Herning, Odense, Gentofte, Roskilde og Vejle, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Industri (DI TEK), Dansk Journalistforbund, Danske Handicaporganisationer, Danske Seniorer, Danske Universiteter, Danske Ældreråd, Datatilsynet, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Forsikring & Pension, FTF, Institut for Menneskerettigheder, Jobrådgivernes Brancheforening, KL, Kristelig Fagbevægelse, Landsorganisationen i Danmark, Lægeforeningen, LOS De private sociale tilbud, Oplysningsforbundenes Fællesråd, Rigsombudsmanden på Færøerne, Rigspolitiet, Rådet for Socialt Udsatte, SAND (De hjemløses landsorganisation), Socialpædagogernes Landsforbund, Statsforvaltningen, Tandlægeforeningen og Ældre Sagen. Følgende eksterne høringsparter har oplyst, at de ikke har bemærkninger til udkastet til lovforslaget: Børnesagens Fællesråd, Danmarks Provsteforening, Danmarks Teaterforeninger, Danske Regioner, Finanstilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Folkekirkens Nødhjælp, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet Tænk, Foreningen af Politidirektører i Danmark, Haderslev Stift, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK), Landsforeningen af Menighedsråd, Nationalmuseet, Patienterstatningen og Rigsadvokaten.

2 Side 2 af 21 Lovforslaget er led i udmøntningen af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi , hvor der indføres obligatorisk digital selvbetjening i årlige bølger (bølge 1-4). Lovforslaget er fjerde og sidste af de i alt fire samlelove for områder, der overgår til obligatorisk digital selvbetjening. Med lov nr. 558 af 18. juni 2012, lov nr. 622 af 12. juni 2013 og lov nr. 552 af 2. juni 2014 indførtes obligatorisk digital selvbetjening for områder i de tre første bølger. Formålet med lovforslaget er at stille krav om, at borgere, der kan, skal anvende de digitale selvbetjeningsløsninger, som den offentlige myndighed stiller til rådighed, når borgeren skal ansøge, anmode og indgive meddelelser og klager mv. på de konkrete områder, der er omfattet af lovforslaget. Der er blandt andet tale om anmodning om sygedagpenge, ansøgning og meddelelser mv. om personligt tillæg og helbredstillæg, indgivelse af visse klager på sundhedsområdet, klager fra flypassagerer, ansøgning om chaufføruddannelsesbeviser mv. Lovforslaget vil, som de første tre samlelove, tage højde for borgere med særlige behov, såsom særlige handicap, manglende digitale kompetencer, sprogvanskeligheder mv., der gør, at borgeren ikke kan anvende digital selvbetjening. Disse borgere vil også i fremtiden kunne blive betjent enten gennem hjælp og vejledning eller ved muligheden for at ansøge mv. på en anden måde end digitalt. Størstedelen af høringsparterne giver udtryk for, at de ser overvejende positivt på indførelse af obligatorisk digital selvbetjening og digital kommunikation mellem borgere og myndigheder generelt. Høringssvarene har særligt fokus på, at de offentlige myndigheder fortsat skal sikre, at der tages tilstrækkeligt hensyn til borgere, der har behov for hjælp og vejledning, herunder til de borgere, der ikke kan anvende digital selvbetjening. Flere høringsparter peger på, at lovforslaget omfatter obligatorisk digital selvbetjening på områderne sygedagpenge, personligt tillæg og helbredstillæg samt klager på sundhedsområdet, hvorfor det er særligt vigtigt, at de offentlige myndigheder på disse områder tager hånd om de borgere, der har vanskeligt ved digital selvbetjening. En stor del af de fremførte bemærkninger var også temaer ved høringen over de tre forudgående samlelove om overgang til obligatorisk digital selvbetjening. Der er allerede i vid udstrækning taget højde herfor i lovbemærkningerne. Høringssvarene indeholder ikke konkrete forslag til ændringer af lovforslagets bestemmelser. Høringen har alene givet anledning til mere redaktionelle og lovtekniske justeringer af lovforslaget og enkelte præciseringer i lovbemærkningerne blandt andet på baggrund af Datatilsynets høringssvar. I det videre arbejde med at udmønte den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi og i den praktiske håndtering heraf, vil Digitaliseringsstyrelsen fortsat søge en løbende inddragelse af de relevante parter.

3 Side 3 af 21 Kommenteringen af de væsentligste høringssvar vil ske med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 2. Generelle bemærkninger til lovforslaget 2.1 Hjælp, vejledning, oplysning og undervisning 2.2 Borgere med særlige behov 2.3 Klageadgang 2.4 Brugervenlighed og tilgængelighed 2.5 Fuldmagt, NemID og værgemål 2.6 Kvittering 3. Specifikke bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser 2. Generelle bemærkninger til lovforslaget 2.1 Hjælp, vejledning, oplysning og undervisning Oplysningsforbundenes Fællesråd, Dansk Oplysnings Forbund, Dansk Folkeoplysnings Samråd, De private sociale tilbud og Kristelig Fagbevægelse henleder opmærksomheden på, at der fortsat er borgere, der har svært ved at anvende digital selvbetjening. Dette gælder særligt i situationer, hvor borgeren er syg og skal ansøge om sygedagpenge, men også generelt eksempelvis for borgere med svage skrive- og læsefærdigheder. Der skal derfor fortsat være god hjælp at hente, konkret vejledning og et bredt læringsudbud, så alle borgere får mulighed for den nødvendige støtte og læring til at kunne benytte de offentlige selvbetjeningsløsninger. Ældre Sagen fremhæver, at der fortsat skal være fokus på helhedsorienteret vejledning og information om, at det fortsat er muligt at ansøge via alternative kommunikationskanaler for de borgere, der ikke kan anvende digital selvbetjening. Danske Handicaporganisationer understreger, at der skal være hjælp og vejledning at hente, men at dette ikke må afløse tilgængelige løsninger for personer med handicap, der vil kunne kommunikere digitalt med de rette løsninger. Danske Handicaporganisationer mener, at kommunerne bør investere i de ressourcer, der skal til for at gøre personer med handicap digitale gennem eksempelvis bevilling af de rette hjælpemidler og undervisning samt skræddersyet løsninger, og at det skal sikres, at de fornødne ressourcer er til stede i de frivillige organisationer. Århus Universitet efterspørger løsninger på engelsk. KL understreger, at det er afgørende, at der fortsat er fokus på også at hjælpe de borgere, der ikke er trygge ved at bruge digital selvbetjening, og at en borger, der ikke kan anvende digital selvbetjening, altid også i fremtiden kan få hjælp på anden vis af sin kommune.

4 Side 4 af 21 Finansministeriet skal bemærke, at lovforslaget ikke ændrer på myndighedernes almindelige vejledningspligt og på, at myndighederne som hidtil skal give en helhedsorienteret hjælp og vejledning, hvor dette er relevant, eksempelvis på det sociale område efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Den enkelte myndighed vil blandt andet skulle informere om, hvordan der søges om sociale ydelser, når en borger retter henvendelse. Overgangen til digital kommunikation mellem borgere og de offentlige myndigheder stiller nye krav til borgere, der i øvrigt er it-parate. Borgerne skal være orienteret mod, at kontakten med det offentlige starter på nettet, men danskerne er blandt de mest digitaliseringsparate i verden. 4,35 mio. borgere har NemID med offentlig digital signatur, og 91 pct. af de årige har internet i hjemmet. Hertil kommer, at 88 pct. af de årige er på internettet mindst en gang pr. uge. For de årige er andelen 63 pct. Der vil dog være en mindre andel af befolkningen, som har vanskeligt ved at anvende de digitale løsninger. De offentlige myndigheder vil derfor sikre, at der tilbydes hjælp til de borgere, der har brug for det. Kommunernes borgerservicecentre hjælper for eksempel borgerne med at bruge de digitale løsninger, og de borgere, der af forskellige grunde ikke er i stand til at bruge de digitale løsninger, vil blive betjent på anden vis, jf. afsnit 2.2 nedenfor. Det er en grundlæggende præmis for lovforslaget, at de offentlige myndigheder fortsat skal leve op til de almindelige forvaltningsretlige regler og principper, herunder vejledningspligten, og sikre, at alle borgere får den behandling, de har ret til. Myndighederne skal yde den fornødne vejledning og hjælp til de borgere, herunder borgere med handicap eller manglende sproglige forudsætninger og læsefærdigheder, der har brug for hjælp til at udfylde en ansøgning, efter samme retningslinjer som i dag. Dette gælder uanset, om borgeren ringer eller møder personligt op, og uanset, om der kan ansøges mundtligt, på blanket eller digitalt. Dette er beskrevet i lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit Hjælp og vejledning. Borgerne vil, som tilfældet er i dag, kunne få hjælp og vejledning til at udfylde en ansøgning mv. Visse personer med handicap vil med digitaliseringen blive bedre hjulpet og i højere grad i stand til at ordne tingene selv, når løsningerne understøtter dette. De eventuelle udfordringer, visse personer kan have på grund af læse- eller skrivevanskeligheder, herunder af sproglig karakter, vurderes ikke nødvendigvis at afhænge af, om en ansøgning skal indgives ved udfyldelse af en papirblanket eller digitalt. Borgere, der ikke kan anvende digital selvbetjening, vil blive tilbudt at indgive ansøgningen mv. på anden måde end digitalt. Finansministeriet kan oplyse, at Digitaliseringsstyrelsen løbende vil følge op på, at de offentlige myndigheder også for områderne i bølge 4 fortsat tager hånd om

5 Side 5 af 21 opgaven og løfter deres ansvar. Samtidig bliver der i regi af Digitaliseringsstyrelsen gjort en indsats for at øge og fastholde den digitale anvendelse, for dem der kan. Digitaliseringsstyrelsen vil følge implementeringen i myndighederne med henblik på at sikre den mest hensigtsmæssige overgang til en øget digital service, herunder vil Digitaliseringsstyrelsen styrke indsatsen for at sikre en bedre digital brugeroplevelse. Kommunerne gør et stort arbejde for at styrke medarbejdernes kompetencer, herunder via uddannelse af digitale ambassadører, som blandt andet hjælper borgerne med digital selvbetjening. Ligeledes underviser og hjælper digitale kontaktpersoner på landets biblioteker. I årene gennemføres kampagner, der skal oplyse alle borgere om overgangen til digital kommunikation, herunder også Digital Post. Kampagnerne gennemføres i samarbejde med kommunerne og andre relevante myndigheder, således at der sikres ensartet og genkendelig kommunikation fra det offentlige til borgerne. Kampagnerne oplyser desuden om, hvor man kan få hjælp, hvis man har behov for det. Målgruppen er hele befolkningen, men der iværksættes særlige indsatser rettet mod specifikke delmålgrupper, hvor det vurderes, at der er et særligt behov. Der opleves særligt i den ældre del af befolkningen en stor interesse i at blive bedre til it. Digitaliseringsstyrelsen samarbejder med blandt andet biblioteker, borgerservicecentre, ældreorganisationer og oplysningsforbund om at tilbyde itsvage borgere undervisning og vejledning i brugen af it og centrale offentlige digitale løsninger. Dette sker i regi af Lær mere om it -netværket, hvor 22 organisationer, der varetager it-undervisning, deltager. Netværkets it-undervisere har adgang til gratis undervisningsmoduler på hjemmesiden it-formidler.dk, ligesom de via hjemmesiden kan tilmelde sig et nyhedsbrev. Derudover er der udviklet et fællesoffentligt demomiljø, som omfatter NemID, Digital Post, Min Side på borger.dk samt mange kommunale selvbetjeningsløsninger. Demomiljøet er en fiktiv gengivelse af borger.dk, som giver kursusdeltagere og undervisere mulighed for at navigere trygt rundt og lære løsningerne at kende på borger.dk uden at skulle logge på med eget NemID. Der er gennemført landsdækkende kampagner som den årlige Seniorsurf-dag, hvor ca. 500 undervisningssteder over hele landet underviste ældre borgere i it på denne dag. Og den fælles-europæiske kampagne Get Online Week afholdes årligt i Danmark og arrangeres i samarbejde med blandt andet Ældre Sagen og Ældremobiliseringen. I 2014 tilbød 189 undervisningssteder kurser i it for ældre medborgere i regi af denne kampagne. Begge kampagner har til formål at introducere borgere til internettet på lokale biblioteker, aktivitetscentre, datastuer mv. Ligeledes er der i samarbejde med ældreorganisationerne produceret og distribueret informationsmateriale i form af pjecer og et inspirationsmagasin, som har til formål at introducere, motivere og hjælpe it-svage til at lære at bruge it.

6 Side 6 af 21 Endelig er der udarbejdet videoguides og trin for trin vejledninger for udvalgte løsninger, som præsenteres på bibliotekernes e-læringsportal ekurser.nu og på borger.dk. Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet NemID-informationsmateriale på engelsk, som frontpersonalet i International Citizen Service, borgerservicecentrene, bibliotekerne mv. kan benytte i forbindelse med betjeningen af udenlandske borgere. Materialerne har til formål at sikre, at herboende udlændinge får kendskab og motivation til digital selvbetjening og erfarer, at NemID er nøglen til den digitale verden. I forhold til personer med funktionsnedsættelser er der udarbejdet en vejledning til frontpersonale om Digital selvbetjening og handicap med henblik på at understøtte indsatsen. Digitaliseringsstyrelsen har ligeledes udarbejdet en oversigt med kompenserende APP s, som særligt er henvendt til personer med handicap. Finansministeriet kan i øvrigt oplyse, at Digitaliseringsstyrelsen løbende er i dialog med relevante organisationer på området med henblik på at drøfte muligheder og behov for supplerende initiativer. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. 2.2 Borgere med særlige behov Ældre Sagen, Socialpædagogernes Landsforening, De private sociale tilbud, Kristelig Fagbevægelse og FTF peger på, at der skal tages særlige hensyn til de borgere, der ikke kan anvende digital selvbetjening, herunder også for eksempel stressramte og andre syge borgere, svært udviklingshæmmede m.fl., hvor der kræves en særlig lempelig indsats. Ældre Sagen henviser til, at de offentlige myndigheder skal lægge vægt på borgerens egen vurdering, borgerens digitale kompetencer, selvbetjeningsløsningens kompleksitet og den særlige livssituation, borgeren står i, hvis en borger for eksempel skal søge om sygedagpenge eller personligt tillæg. Danske Handicaporganisationer finder, at alternative kommunikationsløsninger for borgere, der ikke kan digitalt, som minimum bør være en papirblanket. De hjemløses landsorganisation SAND udtrykker bekymring for, om kommunerne har de rette kompetencer til at kunne håndtere SAND s målgruppe og træffe afgørelser på området. Centralbibliotekerne i Aalborg, Herning, Odense, Gentofte, Roskilde og Vejle påpeger, at bibliotekernes medarbejdere ikke kan påtage sig at foretage en vurdering af, om borgeren vil kunne ansøge digitalt, da dette er en myndighedsopgave. Danske Ældreråd, Ældre Sagen, Danske Seniorer, Rådet for Socialt Udsatte, De hjemløses landsorganisation SAND og Jobrådgivernes

7 Side 7 af 21 Brancheforening finder, at it-svage borgere bør kunne opnå en generel fritagelse fra digital selvbetjening, herunder foreslår flere, at en borger, der er fritaget for Digital Post, tillige generelt bør være undtaget fra at skulle anvende digital selvbetjening ved henvendelser til offentlige myndigheder. Ældre Sagen finder, at borgere, der ikke kan ansøge digitalt, skal registreres centralt. Finansministeriet skal oplyse, at borgere, der har brug for hjælp til at ansøge digitalt, skal tilbydes hjælp. Borgere, der ikke kan anvende en digital selvbetjeningsløsning, skal tilbydes en alternativ kommunikationskanal. For at sikre, at der tages individuelle hensyn til borgerens evner og situation, foretager den relevante offentlige myndighed et skøn fra henvendelse til henvendelse over, hvorvidt borgeren kan anvende den konkrete selvbetjeningsløsning, eller om borgeren skal tilbydes at indgive ansøgningen på anden måde end digitalt. Dette kan eksempelvis være via telefon, på papirblanket, ved personligt fremmøde eller lignende. Den offentlige myndighed vil typisk have forsøgt at hjælpe borgeren til digital selvbetjening, men kan også have vurderet, at borgeren ikke, heller ikke efter hjælp, vil være i stand til at indgive ansøgningen mv. digitalt. Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit Særlige forhold skal der ved vurderingen lægges vægt på borgerens beskrivelse af egne evner og muligheder for at anvende it-værktøjer og eventuelle problemer med at søge om hjælp, ligesom den offentlige myndighed ud fra en helhedsvurdering af borgeren må bedømme, om borgeren vil kunne ansøge digitalt efter modtagelse af hjælp hertil. Den alternative kommunikationskanal, som den offentlige myndighed tilbyder til brug for en ikke-digital ansøgning, skal være en, som borgeren konkret må forventes at kunne anvende, hvorved det sikres, at der kan tages individuelle hensyn, og at borgeren får den ydelse mv., som borgeren har ret til. Loven vil skulle administreres, så FN s handicapkonvention såvel som øvrig lovgivning overholdes. Den enkelte offentlige myndighed har som i dag ansvaret for, at de medarbejdere, der er ansat, har de rette kompetencer til at løfte de opgaver, som den offentlig myndighed har. Bibliotekernes landsdækkende indsats i forhold til at udbrede digital post og digital selvbetjening består i at informere og undervise og dermed i at bidrage til borgernes øgede anvendelse og it-kompetencer. Sagsbehandlingen, eksempelvis en afgørelse om, hvorvidt en borger skal have betjening på anden vis end digitalt, er en myndighedsopgave, som sker hos den ansvarlige offentlige myndighed, herunder i kommunens borgerservice. Når en borger generelt fritages fra Digital Post, tages der hensyn til, at borgeren uopfordret kan modtage breve, hvorfor borgerne skal være forberedt på at modtage et digitalt brev. Derfor kan borgere få en generel fritagelse fra Digital Post. Når en borger skal udfylde en ansøgning til det offentlige, kræver dette, at borgeren selv på den ene eller den anden måde retter henvendelse til en offentlig myndighed. Dette kan eksempelvis gøres digitalt via selvbetjeningsløsninger, pr. brev, ved personlig henvendelse eller telefonisk. Det kræver således en aktiv

8 Side 8 af 21 handling. En borger, der har vanskeligt ved at anvende digital selvbetjening eller ved at forstå, hvordan en ansøgning skal indgives eller udfyldes, kan få hjælp og vejledning hos den offentlige myndighed eksempelvis på borgerservice. Der er således en væsentlig forskel på, om borgeren skal modtage breve fra det offentlig, eller om borgeren selv tager kontakt til det offentlige. Derfor er der også forskellige vilkår på de to områder. Yderligere udgør den konkrete vurdering af borgerens mulighed for at anvende en digital selvbetjeningsløsning fra henvendelse til henvendelse en fleksibilitet, der betyder, at selvom borgeren ikke er i stand til at anvende en kompleks selvbetjeningsløsning, udelukkes borgeren ikke pr. automatik fra at anvende en mere simpel løsning på et andet tidspunkt. På baggrund af konkrete erfaringer med den hidtidige digitalisering, anses der på nuværende tidspunkt ikke at være anledning til at fravige de grundlæggende principper bag den hidtidige model for undtagelse fra digital selvbetjening, herunder udgangspunktet om at borgeren vurderes fra henvendelse til henvendelse, og at en undtagelse gives for den konkrete ansøgning. Der vil løbende blive fulgt op på implementeringen af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi , og det vil i forbindelse med udarbejdelse af en kommende fællesoffentlig digitaliseringsstrategi også indgå, hvorvidt der er behov for ændringer fremadrettet. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. 2.3 Klageadgang Danske Ældreråd, Ældre Sagen og Danske Seniorer finder, at en afgørelse om, at der ikke foreligger særlige forhold, der gør, at borgeren skal tilbydes at indgive en ansøgning mv. på anden måde end ved digital selvbetjening, skal kunne påklages. Finansministeriet skal henvise til, at de eksisterende klagemuligheder i de enkelte særlove fortsat gælder. Muligheden for at klage over en myndigheds afgørelse, herunder en afgørelse om, at der ikke foreligger særlige forhold, følger således den klagestruktur, der i øvrigt gælder på det enkelte område. For så vidt angår klager til Patientombuddet henvises til kommentaren til 8 i afsnit 3 nedenfor De specifikke bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget.

9 Side 9 af Brugervenlighed og tilgængelighed Ældre Sagen peger på vigtigheden af, at selvbetjeningsløsningerne er brugervenlige og tilgængelige, og anbefaler, at myndighederne retter deres løsninger til, hvis brugertests viser, at der er behov herfor. Danske Handicaporganisationer stiller sig positiv overfor, at kommunikationen mellem det offentlige og borgerne bliver digital, da en stor del af personer med handicap kan få større mulighed for selv at kommunikere, når det kan foregå digitalt. Dette forudsætter, at løsningerne er tilgængelige for personer med handicap, og at løsningerne lever op til standarder og retningslinjer for tilgængelighed, samt at relevante hjælpemidler udvikles i takt med anden teknologi. Finansministeriet kan oplyse, at de relevante offentlige myndigheder skal sikre, at de digitale selvbetjeningsløsninger er brugervenlige og tilgængelige, og at løsningerne lever op til fællesoffentlige standarder for it-løsninger, hvor disse er fastsat. Digitaliseringsstyrelsen følger op på i hvilket omfang, myndighedernes løsninger lever op til kravene for obligatorisk digital selvbetjening. Finansministeriet skal henvise til, at offentlige myndigheder, som led i aftalen om brugen af obligatoriske, åbne standarder i det offentlige, har været forpligtet til at overholde WCAG-standarden for tilgængelige hjemmesider siden den 1. januar Digitaliseringsstyrelsen stiller som hidtil råd og vejledning til rådighed for myndighederne i forhold til at fremme tilgængeligheden af de enkelte hjemmesider. EU-Kommissionen fremsatte i december 2012 forslag om et direktiv omhandlende tilgængeligheden af offentlige websteder i EU s medlemsstater, og EU-Parlamentet havde i 2014 direktivforslaget til førstebehandling. Direktivet er under fortsat forhandling og kan fremtidigt få betydning for tilstanden på området. For at understøtte myndighedernes arbejde er der i regi af Digitaliseringsstyrelsen udarbejdet en udviklingsvejledning for selvbetjeningsløsninger med krav og anbefalinger til løsningernes brugervenlighed og tilgængelighed, som løbende vil blive opdateret med relevante initiativer, hvis der måtte opstå behov herfor. Brugertest indgår som anbefaling heri, som et eksempel i forhold til den praktiske udmøntning af de 24 krav om brugervenlighed og tilgængelighed, som gælder for obligatoriske selvbetjeningsløsninger. Derudover er der i Statens it-projektmodel, krav om, at de statslige myndigheder i modellens gennemførelsesfase udfører tests, herunder eksempelvis brugervenlighedstest. Finansministeriet skal bemærke, at Digitaliseringsstyrelsen, med inddragelse af relevante parter, undersøger mulighederne for at udvide udviklingsvejledningen for god selvbetjening med et krav om, at løsninger skal bestå den fællesoffentlige brugertest, inden de sættes i drift. Hensigten er at sikre, at selvbetjeningsløsninger lever op til minimumskrav til god brugervenlighed.

10 Side 10 af 21 Danske Handicaporganisationers høringssvar er i øvrigt sendt videre til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold til orientering. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. 2.5 Fuldmagt, NemID og værgemål Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer og Socialpædagogernes Landsforening finder, at det skal være muligt at give andre fuldmagt til digital selvbetjening, herunder via en digital fuldmagt i selvbetjeningsløsningerne. Der efterspørges mulighed for at anvende eget NemID til at underskrive på vegne af en anden borger, når man for eksempel fungerer som værge, samt en afklaring af, hvordan eksempelvis socialpædagoger må støtte borgere i brug af NemID. Finansministeriet kan oplyse, at indtil de enkelte myndigheder har implementeret en tilstrækkelig digital fuldmagtsløsning, håndteres fuldmagter som hidtil og i overensstemmelse med forvaltningslovens 8. Der ændres ikke på borgerens mulighed for at udstede en fuldmagt på papir. De borgere, der ikke kan anvende NemID og digital selvbetjening, tilbydes at ansøge mv. på anden måde end ved digital selvbetjening. Som tilfældet er i dag, er det muligt at give andre fuldmagt til, at andre handler på vegne af sig. Dette kan på visse områder ske ved digital fuldmagt på andre områder alene ved en almindelig papirfuldmagt. Der er udarbejdet en fællesoffentlig digital partsrepræsentationskomponent til brug for afgivelse af digital fuldmagt, som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 3.1. Grundlæggende forvaltningsretlige principper. Komponenten skal implementeres på den enkelte selvbetjeningsløsning for at kunne anvendes. Det er den enkelte offentlige myndighed, der vurderer, hvorvidt denne løsning med fordel kan implementeres i selvbetjeningsløsningen. I takt med overgangen til obligatorisk digital selvbetjening efterlyser ældreorganisationerne i stigende grad en digital fuldmagtsløsning. Digitaliseringsstyrelsen vil arbejde for en fællesoffentlig aftale om større tilslutning til den eksisterende fuldmagtskomponent og vil i øvrigt undersøge øvrige muligheder for at imødekomme behovet for fuldmagt. Dette vil indgå i overvejelserne i forbindelse med udarbejdelse af en kommende fællesoffentlig digitaliseringsstrategi. Det skal understreges, at det er i strid med NemID-reglerne at dele sit personlige NemID med andre, da sikkerheden og tilliden til NemID afhænger af, at reglerne overholdes. NemID-reglernes formål er at beskytte indehaveren mod misbrug af personlige oplysninger og økonomisk svindel. Det er desuden vigtigt, at man agerer i eget navn, når man skal agere på andres vegne. Heri ligger også en beskyttelse af den befuldmægtigede. Der er pt. ikke de registermæssige eller

11 Side 11 af 21 teknologiske forudsætninger for at kunne tilbyde en elektronisk version af værgemål i forbindelse med NemID eller NemLog-in. Som et tiltag til at imødekomme behovet for fuldmagter kan henvises til, at justitsministeren den 10. december 2014 fremsatte forslag til lov om fremtidsfuldmagter (L93), hvori det foreslås, som alternativ til det offentligt fastsatte værgemål, at indføre en fremtidsfuldmagtsordning, der indebærer, at borgerne kan få større indflydelse på, hvordan deres forhold skal varetages, hvis de på et tidspunkt ikke længere har evne til selv at varetage disse. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. 2.6 Kvittering Advokat Samfundet finder, at det bør overvejes, at myndighederne skal sende en automatisk besked til borgeren om, at ansøgningen mv. er modtaget (kvittering). Tilsvarende bør der også kunne gives en meddelelse ved nedbrud, eksempelvis i form af en automatisk fejlmeddelelse. Finansministeriet skal henvise til, at det fremgår af Udviklingsvejledningen, at myndighedernes selvbetjeningsløsninger skal afsluttes med en kvittering til borgeren. Hvorvidt der kan og bør sendes en automatisk fejlmeddelelse ved systemnedbrud og lign., vil indgå i Digitaliseringsstyrelsens videre arbejde med de krav, der stilles til selvbetjeningsløsninger omfattet af obligatorisk digital selvbetjening i udviklingsvejledningen. Høringssvaret giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. 3. Specifikke bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til 1 Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kommer med generelle fagspecifikke bemærkninger til, hvordan sygedagpengeområdet er indrettet. DA ønsker at følge udviklingen vedrørende indberetninger i medfør af den foreslåede 69, stk. 4, i lov om sygedagpenge, og kommer med forslag til diverse underretninger af såvel lønmodtageren som arbejdsgiveren. Konkret spørges til, hvorvidt arbejdsgiveren har klagemulighed i forbindelse med 69 a, og DA foreslår, at Beskæftigelsesministeriet udarbejder en vejledning til, hvordan borgeren skal anvende den digitale løsning, herunder især hvornår oplysninger er fremsendt til kommunen. DA opfordrer til i en overgangsperiode at give en lempelig dispensationsadgang for sygemeldte medarbejdere, der for eksempel overser meddelelser fra kommunen vedrørende sygemeldingen.

12 Side 12 af 21 LO og Dansk Journalistforbund kommer med generelle fagspecifikke bemærkninger til, hvordan sygedagpengeområdet er indrettet, herunder at der bør tages højde for freelancere, løsarbejdere, vikarer og lignende borgere med atypisk beskæftigelse. Ankestyrelsen forudser, at spørgsmålet om, hvorvidt der foreligger særlige forhold, vil give anledning til en del klagesager. Forsikring & Pension opfordrer til, at myndighederne også ved den digitale ansøgning om sygedagpenge gør borgeren opmærksom på, at der kan være hjælp at hente hos forsikrings- eller pensionsselskabet ved sygemelding, hvilket i dag fremgår af det autogenererede brev fra Nemrefusion-systemet. Finansministeriet kan oplyse, at det er den enkelte myndighed, der anviser, hvilken alternativ kommunikationskanal, der skal anvendes i det enkelte tilfælde, når en anmeldelse ikke kan indgives ved digital selvbetjening. Dette kan for eksempel være indgivelse ved personligt fremmøde, telefonisk, skriftligt, herunder på en blanket. Indførelse af kravet om digital selvbetjening ved indgivelse af oplysningsskema, anmodning om sygedagpenge og meddelelser ændrer ikke på reglerne for, hvornår en borger er berettiget til sygedagpenge eller på, hvem der kan og skal indgive de forskellige oplysninger. Dette følger af de regler, der i øvrigt gælder efter lov om sygedagpenge. Kravet om anvendelse af digital selvbetjening er rettet mod borgeren. Det er derfor i forhold til borgeren, at kommunen træffer afgørelse om, hvorvidt der foreligger særlige forhold, som gør, at borgeren ikke skal anvende digital selvbetjening. Det er derfor også borgeren, som kan klage over kommunens afgørelse. De generelle bemærkninger og ønsker i forhold til indretning af sygedagpengesystemet generelt og til at følge udviklingen på området er oversendt til Beskæftigelsesministeriet til orientering. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. Til 2 Statsforvaltningen har bemærket, at den nuværende ordning, hvor samtykke til indhentelse af oplysninger fra Kriminalregisteret afgives til Statsforvaltningen i forbindelse med indgivelse af en ansøgning om adoption, er hensigtsmæssig i forhold til borgeren og sagens ekspedition.

13 Side 13 af 21 Rigspolitiet henleder opmærksomheden på, at selvbetjeningsløsningen er indrettet sådan, at det ikke er muligt for borgeren at afgive samtykke digitalt, hvis selve begæringen fra den offentlige myndighed ikke er indkommet digitalt. Finansministeriet har til brug for høringsnotatet indhentet bidrag fra Justitsministeriet, der har oplyst følgende: Justitsministeriet, hvis lovforslaget vedtages, med hjemmel i den foreslåede bestemmelse i lovforslagets 2, agter at fastsætte nærmere regler om, at afgivelse af samtykke til udstedelse af offentlige straffeattester pr. 1. december 2015 skal ske ved anvendelse af den digitale procedure, som Rigspolitiet anviser, i de tilfælde, hvor en begæring om udstedelse af en offentlig straffeattest er indgivet digitalt. Justitsministeriet har i anledning af høringssvaret fra Statsforvaltningen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst, at den digitale procedure, som Rigspolitiet anvender, er opbygget således, at der i de tilfælde, hvor en begæring om udstedelse af f.eks. en offentlig straffeattest indgives digitalt, umiddelbart herefter sendes en anmodning om digitalt samtykke med et link til borgerens e-boks. Det er således ikke muligt for rekvirenten i forbindelse med indgivelsen af en begæring om udstedelse af f.eks. en offentlig straffeattest at anføre, at der allerede er indhentet et samtykke fra borgeren. Rigspolitiet har endvidere oplyst, at det ikke er muligt at lave individuelle løsninger, som er tilpasset sagsgangene hos de enkelte rekvirenter af f.eks. offentlige straffeattester. Rigspolitiet har i den forbindelse henvist til, at der på nuværende tidspunkt udstedes mere end attester digitalt, herunder offentlige straffeattester. Rigspolitiet har endvidere henvist til, at det efter Rigspolitiets opfattelse ikke må anses for at være unødigt tyngende for hverken borgeren eller sagens ekspedition, at borgeren skal afgive sit samtykke digitalt til Rigspolitiet og ikke til Statsforvaltningen i forbindelse med indgivelse af en ansøgning om adoption. Finansministeriet kan oplyse, at konceptet for obligatorisk digital selvbetjening på de områder, der er omfattet af samleloven, er, at det digitale krav primært retter sig mod borgerne. Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit Afgivelse af samtykke til offentlig straffeattest agter Justitsministeriet at fastsætte nærmere regler om, at borgerens afgivelse af samtykke til udstedelse af offentlige straffeattester pr. 1. december 2015 skal ske ved anvendelse af den digitale procedure, som Rigspolitiet anviser, i de tilfælde, hvor en begæring om udstedelse af en offentlig straffeattest er indgivet digitalt. Hvor begæringen ikke indgives digitalt, må proceduren for håndtering af samtykke være som hidtil. Rigspolitiets bemærkninger er videresendt til Justitsministeriet med henblik på at bemærkningerne kan indgå i Justitsministeriets videre arbejde med fastsættelse af regler om obligatorisk digital selvbetjening på området, herunder muligheden og behovet for at stille krav om, at indgivelse af selve begæringen tillige digitaliseres. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget.

14 Side 14 af 21 Til 4 Dansk Flygtningehjælp påpeger, at der kan opstå problemer i forhold til frivilliges brug af digitale selvbetjeningsløsninger, hvorfor Dansk Flygtningehjælp ønsker at blive hørt, når justitsministeren fastsætter nærmere regler for børneattester. Center for frivilligt socialt arbejde og Danmarks Idrætsforbund finder, at digitalisering af områderne for straffe- og børneattester kan bidrage til at gøre det lettere at være frivillig. Finansministeriet har sendt Dansk Flygtningehjælps høringssvar videre til Justitsministeriet og Kulturministeriet, som har delt ressort på området, med henblik på, at Dansk Flygtningehjælp bliver hørt ved udmøntningen. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. Til 5 og 6 Danske Seniorer anfører, at så længe man opererer med ydelsesgrupper, og borgere kan blive undtaget fra digital selvbetjening i én ydelsesgruppe uden at være undtaget i andre, bør der være så få ydelsesgrupper som muligt. Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har udstedt bekendtgørelse nr af 20. november 2014 om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ansøgninger og meddelelser mv. om sociale ydelser mv., hvor der er etableret en gruppe, der kaldes Pension. Det er ifølge Danske Seniorer vigtigt, at ansøgning om personligt tillæg, almindeligt og udvidet helbredstillæg efter Lov om Social Pension anbringes i samme ydelsesgruppe. KL udtrykker tilfredshed med, at borgere på det sociale område, som tilfældet er for områderne i bølge 3 på det sociale område, kan undtages for digital selvbetjening for ydelser inden for samme kategori herunder også for fremtidige ansøgninger mv. KL har noteret sig, at kommunen på pensionsområdet ikke har lovhjemmel til at bestemme, hvordan en ikke-digital ansøgning indgives, men at KL vurderer, at dette i praksis ikke vil få betydning for kommunernes håndtering af, hvornår der foreligger særlige forhold, og hvilke alternative kommunikationskanaler der generelt anvises. Finansministeriet skal bemærke, at der med lovforslaget er taget højde for, at der på det sociale område vil være en række borgere med særlige behov, som derfor ikke kan ansøge digitalt, at målgruppen på det sociale område ofte har ret til flere ydelser samtidigt, at ydelserne ofte udgør borgernes primære forsørgelsesgrundlag, at sagsforløbene er længerevarende med løbende ydelser, og at borgeren på disse områder har pligt til løbende at indgive oplysninger af betydning for ydelsen. Det foreslås i lovforslagets 5 og 6, at ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold kan fastsætte nærmere regler om, at kommunalbestyrelsens afgørelser om digital selvbetjening vedrørende personligt

15 Side 15 af 21 tillæg og helbredstillæg også skal gælde for ansøgninger og meddelelser mv. på andre nærmere angivne sagsområder. Det forventes, at bemyndigelsen vil blive udmøntet i bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ansøgninger og meddelelser mv. om sociale ydelser mv., og at ansøgning om personligt tillæg og helbredstillæg placeres i tabel 2 Gruppe Pension. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. Til 8 Danske Seniorer og Lægeforeningen er uforstående overfor, at Patientombuddets afgørelser, herunder afgørelser om afslag på ønske om at indgive en klage på anden måde end digitalt til Patientombuddet, Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn eller Ankenævnet for Patienterstatningen, er endelige og ikke kan påklages. Rigsombuddet på Færøerne bemærker, at kravet om obligatorisk digital kommunikation ved indgivelse af klager til Patientombuddet ikke gælder for klager, der indgives af borgere på Færøerne. Det bemærkes endvidere, at størstedelen af borgerne på Færøerne ikke har dansk CPR-nummer og derfor ikke vil kunne få NemID til brug for indgivelse af digital klage. Finansministeriet har til brug for høringsnotatet indhentet bidrag fra Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed, der har oplyst følgende: I det der henvises til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger kan ministeriet oplyse, at Patientombuddet efter de gældende regler ved behandling af klager er uafhængige af instruktioner om den enkelte sags behandling og afgørelse, og at Patientombuddets afgørelser ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed, jf. 11, stk. 2 og 3, i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. Lovforslaget ændrer ikke på disse forhold. Det vil efter ministeriets opfattelse ikke være hensigtsmæssigt at fravige ovennævnte udgangspunkt for Patientombuddets afgørelser om afvisning af klager, der ikke er indgivet ved anvendelse af digital selvbetjening, eller ved Patientombuddets afgørelser om, at der ikke foreligger særlige forhold, der gør, at klagen kan indgives på anden måde end ved digital selvbetjening. Tilsvarende vil det efter ministeriets opfattelse være mest hensigtsmæssigt at opretholde ovennævnte udgangspunkt om endelighed i de tilfælde, hvor Patientombuddet efter lovforslagets 8, nr. 1, og 8, nr. 2, på nærmere afgrænsede områder får kompetence til at træffe afgørelser i forhold til klager til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn og Ankenævnet for Patienterstatningen. Der er herved lagt vægt på hensynet til ensartethed i regelsættet, samt at hvis Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn eller Ankenævnet for Patienterstatningen selv traf afgørelser iht. reglerne om obligatorisk digital selvbetjening, ville disse heller ikke kunne

16 Side 16 af 21 påklages til en anden offentlig myndighed. Der henvises til pkt og i lovforslagets almindelige bemærkninger. Loven gælder, jf. lovforslagets 14, stk. 1, ikke for Færøerne. Med lovforslagets 14, stk. 2, foreslås hjemmel til, at digital selvbetjening, som foreslået i lovforslagets 8, ved kongelig anordning vil kunne indføres på Færøerne i lighed med de resterende bestemmelser i klage- og erstatningsloven. Der er ikke aktuelle planer om at sætte den foreslåede bestemmelse i klage- og erstatningslovens 10 a om obligatorisk digital selvbetjening i kraft på Færøerne, blandt andet på baggrund af de forhold, som Rigsombuddet rejser i høringssvaret. Høringssvarene giver ikke anledning til at foretage ændringer i lovforslaget. Til 12 Datatilsynet har rejst en række spørgsmål og opmærksomhedspunkter specifikt til 12 om anmodning om indsigt i egne oplysninger i CPR. Finansministeriet har til brug for høringsnotatet indhentet bidrag fra Økonomiog Indenrigsministeriet. Økonomi- og Indenrigsministeriets bidrag gengives nedenfor: 1. Datatilsynet har bemærket, at tilsynet umiddelbart vil lægge til grund, at lovforslaget vil fravige forudsætningen i persondataloven om, at begæring om indsigt kan afgives både skriftligt og mundtligt. Datatilsynet har i den forbindelse anmodet om, at det tydeliggøres i lovforslagets bemærkninger, at der vil ske en sådan fravigelse. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Den foreslåede bestemmelse i CPR-lovens 4, stk. 2, indebærer, at der stilles krav om, at anmodninger om indsigt skal fremsættes ved anvendelse af den digitale selvbetjeningsløsning. Af forarbejderne til persondatalovens 31 vedrørende den registreredes indsigtsret, fremgår blandt andet, at der ikke stilles særlige formkrav til begæringen, og at den således kan fremsættes både mundtligt og skriftligt. Økonomi-og Indenrigsministeriet er enigt med Datatilsynet i, at lovforslaget således vil fravige forudsætningen i persondataloven om, at begæring om indsigt kan afgives både skriftligt og mundtligt. Økonomi-og Indenrigsministeriet finder dog ikke, at det nævnte forhold er til hinder for, at der ved lov indføres en løsning, hvorved anmodninger om indsigt i oplysninger i CPR skal indgives via en digital selvbetjeningsløsning. På baggrund af Datatilsynets bemærkninger har Økonomi-og Indenrigsministeriet i bemærkningerne til lovforslagets 12 præciseret, at den foreslåede bestemmelse i CPR-lovens

17 Side 17 af 21 4, stk. 2, er en fravigelse af forudsætningen i persondataloven om, at en begæring om indsigt kan afgives både skriftligt og mundtligt. Ministeriet har i den forbindelse beskrevet forholdet til databeskyttelsesdirektivet, jf. punkt 8 nedenfor. 2. Datatilsynet har bemærket, at en sådan fravigelse af persondataloven, som ovenfor nævnt, bør underkastes en politisk beslutningsproces og efter Datatilsynets opfattelse kun bør gennemføres, hvis væsentlige samfundsmæssige hensyn taler derfor. I den forbindelse har Datatilsynet opfordret til, at det nøje overvejes, om retten til indsigt i CPR skal gøres betinget af ansøgning via den omhandlede selvbetjeningsløsning. Økonomi- og Indenrigsministeriets bemærkninger: I forbindelse med lovforslagets behandling i Folketinget vil den af Datatilsynets ønskede politiske beslutningsproces blive gennemført. Formålet med lovforslaget er at indføre hjemmel til at stille krav om, at borgerne fra slutningen af 2015 skal anvende digitale selvbetjeningsløsninger på udvalgte områder ved henvendelse til det offentlige. Lovforslaget er et led i realiseringen af regeringens målsætning om, at al kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige skal foregå digitalt inden udgangen af 2015, hvilket fremgår af regeringsgrundlaget. Dette indebærer, at papirblanketter og brevpost udfases frem mod Det er målet, at offentlige myndigheder i 2015 modtager mindst 80 pct. af alle ansøgninger, anmeldelser og meddelelser mv. fra borgere digitalt. Det kan tilføjes, at der allerede i dag eksisterer en selvbetjeningsløsning, hvorved en person, der har logget ind med NemID, umiddelbart får adgang til at se egne data i CPR, og at denne løsning benyttes i langt størstedelen af de tilfælde, hvor der i dag gives indsigt i oplysninger i CPR. 3. Datatilsynet har opfordret til, at det tydeliggøres, hvorvidt personer uden NemID og forældre til børn og unge under 18 år fremover vil kunne få indsigt. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Af den foreslåede bestemmelse i CPR-lovens 4, stk. 2, 3. pkt., fremgår, at såfremt der foreligger særlige forhold, der gør, at borgere ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening, skal Økonomi- og Indenrigsministeriet tilbyde, at anmodningen kan indgives på anden måde end ved digital selvbetjening. Af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, jf , fremgår, at særlige forhold anses for at foreligge i tilfælde, hvor der ved selvbetjeningsløsningen forudsættes anvendelse af NemID, og borgeren ikke kan få udstedt NemID.

18 Side 18 af 21 Det fremgår ligeledes, at hvis en borger ikke har, men kan få udstedt NemID, og dette er en forudsætning for anvendelse af den konkrete digitale selvbetjeningsløsning, foreslås det, at den offentlige myndighed skal anmode borgeren om at skaffe sig Nem-ID. Hvis den offentlige myndighed vurderer, at der foreligger særlige forhold, kan myndigheden vælge ikke at kræve anskaffelse af NemID, men lade borgeren ansøge på anden vis. Af de specielle bemærkninger til lovforslagets 12 fremgår, at en forældremyndighedsindehavers anmodning om indsigt i et barns oplysninger i CPR ikke underlægges obligatorisk digital selvbetjening. Personer uden NemID, hvor det vurderes, at der foreligger særlige forhold, jf. ovenfor, samt forældre til børn og unge under 18 år, kan således som hidtil få indsigt i oplysninger i CPR ved henvendelse til Økonomi-og Indenrigsministeriet, hvilket allerede fremgår af bemærkningerne til lovforslaget. Det vurderes på baggrund af ovennævnte ikke at være relevant at ændre i bemærkningerne til lovforslaget. 4. Datatilsynet har bemærket, at retten til indsigt er en ret til at få oplyst, hvorvidt der behandles oplysninger, og såfremt der ikke behandles oplysninger, at personen har ret til at få meddelelse om, at der ikke behandles oplysninger om vedkommende. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: I CPR-registret behandles alene oplysninger om personer, der har fået tildelt et personnummer i Danmark. Alle personer med et dansk personnummer, uanset på hvilken baggrund tildelingen er sket, er registreret i CPR. Den digitale selvbetjeningsløsning, som Økonomi-og Indenrigsministeriet stiller til rådighed, forudsætter anvendelse af NemID. Idet personer uden et personnummer ikke kan få udstedt NemID, vil der således ikke kunne forekomme tilfælde, hvor en person, som ikke er registreret i CPR, har mulighed for at benytte den digitale selvbetjeningsløsning. Som nævnt ovenfor fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget, særlige forhold, at personer, som ikke er i besiddelse af et NemID, ikke er forpligtet til at benytte den digitale selvbetjeningsløsning. I den konkrete situation vil en person, som ikke har et personnummer, således kunne rette henvendelse til Økonomi-og Indenrigsministeriet med henblik på at få bekræftet, at der ikke behandles oplysninger om den pågældende. 5. Datatilsynet er af den opfattelse, at såfremt CPR indeholder flere oplysninger, end hvad der gøres tilgængeligt via løsningen, skal dette fremgå tydeligt, og der bør være en anvisning på, hvorledes de resterende oplysninger kan fås. Datatilsynet har supplerende anført, at hvis der efter en konkret vurdering måtte være undtaget oplysninger fra indsigten ud fra de hensyn, der er beskrevet i persondatalovens 30 går tilsynet ud fra, at dette fremgår af svaret, og at der gives klagevejledning.

19 Side 19 af 21 Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Ved anmodning om indsigt i oplysninger i CPR, uanset om denne fremsættes ved anvendelse af den digitale selvbetjeningsløsning eller ved anden henvendelse til Økonomi-og Indenrigsministeriet, gives der altid fuld indsigt i alle de oplysninger, der er registreret om den pågældende i CPR. Det bemærkes i den forbindelse, at der i dag på i forbindelse med muligheden for at tilgå den digitale selvbetjeningsløsning under punktet Hvad står der om mig i CPR gives borgerne oplysninger om registerindsigten, herunder oplysning om, hvorfra oplysningerne i CPR stammer. Ved anmodning om indsigt i egne oplysninger i CPR finder der således ikke en egentlig sagsbehandling sted, hvorunder det vurderes, hvorvidt der er oplysninger, der skal undtages for indsigt efter persondatalovens regler. Økonomi-og Indenrigsministeriet har i lovforslaget tilføjet, at der også ved anvendelse af den digitale selvbetjeningsløsning vil blive givet fuld indsigt i de oplysninger, der er registreret om den pågældende i CPR samt de i persondatalovens 31, stk. 1, nr. 2-4, nævnte oplysninger. 6. Datatilsynet har bemærket, at det i tilsynets rettighedsvejledning bl.a. er anført følgende om meddelelsens form: I persondatalovens 34, stk. 1, foreskrives det, at indsigt efter lovens 31, stk. 1, som udgangspunkt skal gives skriftligt, hvis den registrerede anmoder herom. I tilfælde, hvor den registrerede møder personligt op hos den dataansvarlige, bør det søges klarlagt, om den registrerede ønsker skriftligt svar eller en mundtlig underretning om indholdet af oplysningerne. Kravet om skriftlighed indebærer, at oplysningerne skal fremtræde i en sådan form, at de kan læses umiddelbart og uden brug af tekniske hjælpemidler. Heraf følger, at skriftlige meddelelser normalt bør foreligge i form af en maskinel udskrift af behandlingerne. Meddelelsen må ikke indeholde koder m.v., som ikke er umiddelbart forståelige. I de tilfælde, hvor hensynet til den registrerede taler herfor, kan meddelelse af indsigt ske i form af en mundtlig underretning om indholdet af oplysningerne, Dette vil bl.a. kunne være tilfældet med hensyn til oplysninger om den registreredes helbredsforhold. Datatilsynet har på den baggrund anført, at det er tilsynets umiddelbare vurdering, at svar, som gives via en digital løsning, kan anses for et skriftligt svar. Datatilsynet foreslår i den forbindelse, at det præciseres i lovforslaget, at fravigelsen af persondataloven vil bestå i, at svaret på indsigtsanmodningen gives via selvbetjeningsløsningen. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Af de specielle bemærkninger til lovforlagets 12 fremgår følgende: Efter den foreslåede 4, stk. 3, besvares anmodninger om indsigt omfattet af stk. 2, 1. pkt. alene via den digitale selvbetjeningsløsning, således at oplysningerne vises for borgeren på

20 Side 20 af 21 skærmen. Dette udgør en fravigelse af kravet i persondatalovens 34, stk.1, om, at en meddelelse om indsigt på begæring skal gives skriftligt. Økonomi-og Indenrigsministeriet har taget Datatilsynets vurdering om, at svar, som gives via en digital løsning, kan anses for et skriftligt svar, til efterretning. Økonomi-og Indenrigsministeriet har på den baggrund, som foreslået af Datatilsynet, præciseret i lovforslaget, at fravigelsen af persondataloven vil bestå i, at svaret på indsigtsanmodningen gives via selvbetjeningsløsningen. 7. Datatilsynet har understreget vigtigheden af, at svarene på indsigtsanmodningen lagres med angivelse af oplysninger om dato og modtager, således at de kan fremlægges i forbindelse med eventuelle klage- eller tilsynssager. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Ministeriet skal oplyse, at svar på indsigtsanmodninger allerede i dag lagres med angivelse af oplysninger om dato og modtagelse. Dette vil tillige ske fremover. 8. Datatilsynet har anført, at lovforslaget ikke ses at indeholde overvejelser om, hvorvidt den foreslåede ordning herunder de påtænkte fravigelser af persondataloven er i overensstemmelse med databeskyttelsesdirektivet. På den baggrund har Datatilsynet henstillet, at sådanne overvejelser indgår i det videre arbejde med lovforslaget. Økonomi-og Indenrigsministeriets bemærkninger: Bestemmelsen om ret til indsigt i persondatalovens 31 er baseret på databeskyttelsesdirektivets artikel 12 om ret til indsigt. Det følger af artikel 12, litra a, at medlemsstaterne sikrer enhver registreret ret til hos den registeransvarlige frit og uhindret, med rimelige mellemrum og uden større ventetid eller større udgifter, at få oplyst, om der behandles personoplysninger om den pågældende selv, samt mindst formålene med behandlingen, hvilken type oplysninger det drejer sig om og modtagerne eller kategorierne af modtagere af oplysningerne, at få meddelt letforståelig information om, hvilke oplysninger der er omfattet af behandlingerne, samt enhver tilgængelig information om, hvorfra disse oplysninger stammer, og at få at vide, hvilken logik der ligger bag edb-behandlingen af oplysningerne om den pågældende, i det mindste i forbindelse med edb-baserede afgørelser som omhandlet i artikel 15, stk. 1. På baggrund af Datatilsynets bemærkninger er der i lovforslaget indføjet en bemærkning om, at databeskyttelsesdirektivet ikke vurderes at være til hinder for, at der indføres en løsning, hvor anmodninger om indsigt i oplysninger i CPR skal indgives og besvares via en digital selvbetjeningsløsning. Der er ved vurderingen heraf lagt vægt på, at det af den digitale selvbetjeningsløsning vil fremgå, hvilke oplysninger der behandles, behandlingens formål, kategorierne af modtagere af oplysningerne og tilgængelig information om, hvorfra oplysningerne stammer, samt at der i forhold til personer, som ikke er it-parate i lighed med, hvad der i øvrigt gælder for obligatorisk digital selvbetjening vil være mulighed for at opnå indsigt på traditionel vis, jf. herved databeskyttelsesdirektivets krav om fri og uhindret adgang til de pågældende oplysninger.

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening NB: Informationer vedrørende Digital Post findes i et særskilt faktaark på For myndigheder på www.borger.dk/kampagne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder

Forslag. Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder Til lovforslag nr. L 140 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. maj 2015 Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser

Læs mere

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles Notat Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: 12. november 2012 Udfærdiget af: Ulla Marcus Vedrørende: Overgang til obligatorisk digital ansøgning fra 1. december 2012 Notatet sendes/sendt

Læs mere

Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder

Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder LOV nr 742 af 01/06/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Digitaliseringsstyrelsen, j.nr. 2014-5135-019 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Udbetaling Danmark og retssikkerhed

Udbetaling Danmark og retssikkerhed Socialudvalget 2011-12 L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8 Offentligt Udbetaling Danmark og retssikkerhed Resumé Det har været en afgørende præmis for etableringen af Udbetaling Danmark, at borgernes retssikkerhed

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Høringsversion - Lovforslag samlelov 4 4. november 2014

Høringsversion - Lovforslag samlelov 4 4. november 2014 Høringsversion - Lovforslag samlelov 4 4. november 2014 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Vejledning om bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ansøgninger og meddelelser m.v. om sociale ydelser m.v.

Vejledning om bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ansøgninger og meddelelser m.v. om sociale ydelser m.v. (Gældende) Udskriftsdato: 25. november 2014 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold,

Læs mere

2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag.

2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag. 2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Vejledning om obligatorisk digital selvbetjening i sygedagpengesager

Vejledning om obligatorisk digital selvbetjening i sygedagpengesager VEJ nr 10943 af 30/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr.15/14127 Senere

Læs mere

Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening 1 Hvem har brug for særlig hjælp? Typer af udfordringer forståelsesmæssige fysiske Grader af udfordringer Nogle kan klare sig med forskellige

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 13. marts 2014 SA/knera Høringsnotat med kommentarer vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmeldelser, meddelelser, anmodninger

Læs mere

UDKAST. Orienteringsskrivelse om bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ydelser på det sociale område (bølge 3)

UDKAST. Orienteringsskrivelse om bekendtgørelse om obligatorisk digital selvbetjening vedrørende ydelser på det sociale område (bølge 3) Departementet Til Udbetaling Danmark, kommuner, mfl. UDKAST Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Orienteringsskrivelse om bekendtgørelse om obligatorisk

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget L 55 Bilag 1 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget L 55 Bilag 1 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 L 55 Bilag 1 Offentligt Enhed Forvaltningsjura Koordineret med - Sagsnr. 2016-2453 Doknr. 402073 Dato 29-20-2016 HØRINGSNOTAT OVER forslag til lov om udstedelse af

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder

Betænkning. Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder Kommunaludvalget 2014-15 (1. samling) L 140 Bilag 7 Offentligt Til lovforslag nr. L 140 Folketinget 2014-15 Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 7. maj 2015 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation Regeringen, kommunerne og regionerne har vedtaget en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der har som målsætning at digitalisere kommunikationen

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR Til: Justitsministeriet. Høring over forslag til lov om ændring af forvaltningsloven (Klare juridiske rammer for effektiv digital forvaltning) Høringsbrev

Læs mere

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. September 2015. Version 1.2

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. September 2015. Version 1.2 Mit Sygefravær Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning September 2015 Version 1.2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Når en borger bliver sygemeldt... 4 Meddelelser i Mit Sygefravær... 4 Introduktionssiden...

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat

Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012. Høringsnotat Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 L 96 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning November 2012 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Krav til minimumsstørrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

2014/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september Fremsat den 19. februar 2015 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag.

2014/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september Fremsat den 19. februar 2015 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag. 2014/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Digitaliseringsstyrelsen Fremsat den 19. februar 2015 af finansministeren (Bjarne Corydon)

Læs mere

2011/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni Forslag. til. (Digital kommunikation i sager om specialpædagogisk støtte)

2011/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni Forslag. til. (Digital kommunikation i sager om specialpædagogisk støtte) 2011/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 128.92K.271

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 128 Folketinget Fremsat den 28. marts 2012 af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) til

Forslag. Lovforslag nr. L 128 Folketinget Fremsat den 28. marts 2012 af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) til Lovforslag nr. L 128 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. marts 2012 af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger Februar 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE HVAD ER DIGITAL POST? Digital Post er en fællesoffentlig postkasse, som alle offentlige myndigheder kan sende digital post til Med edag3 (1. november 2010)

Læs mere

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen Netværksmøde v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen 27. Marts 2015 DAGENS PROGRAM 10:00-10:45 Velkomst og præsentation 11:00-11:15 Pause 11:00-12:30 Workshops 12:30-13:15 Frokost 13:15-14:15

Læs mere

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge,

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 182 Bilag 1 Offentligt N O T A T Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Staten Kommunerne Samlet set. 0,4 mio. 0,5 mio. 0,9 mio.

Staten Kommunerne Samlet set. 0,4 mio. 0,5 mio. 0,9 mio. Notat Indledning Som led i opfølgningen på den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 offentliggjorde Digitaliseringsstyrelsen i maj 2016 en redegørelse om resultaterne for overgangen til digital

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder

Forslag. Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser og klager til offentlige myndigheder Lovforslag nr. L 140 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. februar 2015 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmodninger, meddelelser

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 1-2014 Indholdsfortegnelse FAKTAARK... 1 DIGITAL POST... 1 fra det offentlige... 1 til... 1 BORGERNE... 1 VERSION 1-2014... 1 DIGITAL POST

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Fritagelsesanmoders kommune Kultur & Service Borgerservice - Sikringsydelser Prinsens Alle 5, stuen 8800 Viborg 87 87 87 87 Ansøgningen skal afleveres personligt i kommunen Forbeholdt kommunen Modtaget

Læs mere

1. Indledning. 2. Høringsparterne. Socialudvalget L 141 Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Børn J.nr dho 24.

1. Indledning. 2. Høringsparterne. Socialudvalget L 141 Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Børn J.nr dho 24. Socialudvalget 2011-12 L 141 Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Børn J.nr. 2011-7514 dho 24. januar 2012 1. Indledning Resumé af høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen Bilag 2 - notat Snitflader omkring, SKAT og kommunen Notatet indeholder en skematisk oversigt over fordelingerne af serviceopgaver mellem Udbetaling Danmark, SKAT og kommunerne. Endvidere indeholder notatet

Læs mere

FOB Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler

FOB Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler FOB 2019-11 Kommunes digitale selvbetjeningsløsning havde forvaltningsretlige mangler Resumé Ombudsmanden indledte på baggrund af en borgerhenvendelse en generel undersøgelse af en kommunes digitale selvbetjeningsløsning

Læs mere

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse).

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 54 Bilag 1 Offentligt N O T A T Notat om høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Statstidende

Forslag. Lov om ændring af lov om Statstidende 2012/1 LSF 186 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Digitaliseringsstyrelsen Fremsat den 13. marts 2013 af finansministeren (Bjarne Corydon)

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Redegørelse. Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation

Redegørelse. Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation 03-04-2019 Redegørelse Administration af digital selvbetjeningsordning på servicelovens område, herunder mulighed for partsrepræsentation Indhold 03-04-2019 1. Generelt om undersøgelsen... 3 1.1. Sagens

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post 23. marts 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne af overgangen til obligatorisk Digital Post for borgerne

Læs mere

Lov om indfødsretsprøve

Lov om indfødsretsprøve Høringsudkast af 09. marts 2006. Fremsat den af integrationsministeren (Rikke Hvilshøj) Forslag til Lov om indfødsretsprøve 1. Ministeren for flygtninge, indvandrere og integration bemyndiges til at etablere

Læs mere

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.]

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] !"#!"$! % &&&$!"$! [Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] Du har fra Rigspolitiet modtaget en blank børneattest, dvs. en attest, hvoraf det fremgår, at den person, oplysningerne

Læs mere

Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post. September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1.

Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post. September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1. Vejledning til fritagelse af særligt svage borgere fra Digital Post September 2017 Udarbejdet af KL og Digitaliseringsstyrelsen Version 1.1 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er udarbejdet til det

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Tlf: 9945 4545 Service Borgerservice Anmodningen skal afleveres personligt i kommunen Fritagelsesanmoders kommune Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads

Læs mere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere

Kommenteret høringsnotat over forslag til lov om forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 176 Bilag 1 Offentligt Enhed Udsatte Voksne og Civilsamfund Sagsbehandler Mie Henriette Eriksen Sagsnr. 2017-1329 Doknr. 453845 Dato 20-03-2017 Kommenteret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut

Forslag. Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut Lovforslag nr. L 149 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. februar 2014 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om Danmarks Evalueringsinstitut (Danmarks Evalueringsinstituts

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013)

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Side 1 af 10 Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Danskerne har i stort omfang taget digitaliseringen til sig. Fem ud af seks borgere er på internettet mindst én gang om ugen og

Læs mere

Høringen er også sendt til EtniskUng, som imidlertid en del af LOKK, hvorfor der ikke vil blive fremsendt særskilt høringssvar fra EtniskUng.

Høringen er også sendt til EtniskUng, som imidlertid en del af LOKK, hvorfor der ikke vil blive fremsendt særskilt høringssvar fra EtniskUng. Økonomi og Indenrigsministeriet IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Att: Grete Kongstad e-mail: gk@cpr.dk, cc: cpr@cpr.dk 15. januar 2015 Svar på høring over forslag til lov om ændring af lov om

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommunaludvalget 2011-12 L 159 Bilag 2 Offentligt Kommenteret høringsnotat Høringsnotat med kommentarer vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister, lov om dag-,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del Bilag 62 Offentligt Notat 11.april 2014 Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger På samrådet vedr. digitalisering i Kommunaludvalget

Læs mere

DIGITAL LOVGIVNING. Det offentlige ønsker at 80% af borgerne klarer sin kontakt med det offentlige digitalt. Der er en plan!

DIGITAL LOVGIVNING. Det offentlige ønsker at 80% af borgerne klarer sin kontakt med det offentlige digitalt. Der er en plan! DIGITAL LOVGIVNING Det offentlige ønsker at 80% af borgerne klarer sin kontakt med det offentlige digitalt. Der er en plan! Der er også en digital verden udenfor det offentlige Netbank & Nethandel Måleraflæsning

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer.

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer. Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 58 Offentligt (01) Notat Talepunkter til besvarelsee af KOU samrådsspørgsmål E Samrådsspørgsmål E Vil ministeren redegøre for regeringens

Læs mere

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25.

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25. Til alle kommunalbestyrelser 8 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24 01 valg@oim.dk valg.oim.dk Sagsnr. 2014-13150 Doknr. 205243 Dato 25-02-2014 Meddelelse om behandling

Læs mere

FAGLIGT NYT FRA UDBETALING DANMARK

FAGLIGT NYT FRA UDBETALING DANMARK Til kommunernes borgerservice November 2014 Uge 48 Ref.nr.: Fagligt nyt fra Udbetaling Danmark Oplys venligst ved henvendelse Indhold Tema: Obligatorisk digital selvbetjening... 2 Giv besked til Udbetaling

Læs mere

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Notat Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Til: Michael Søsted og Grethe Krogh Jensen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Fra: Dansk Erhverv

Læs mere

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Revideret hjælpeplan 2015

Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Med målsætningen om 80/100 pct. digital kommunikation mellem borgere/virksomheder og det offentlige, har

Læs mere

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009 Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr. 2009-6156 6. marts 2009 Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. februar 2019 af Justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 224 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter UDKAST 11. oktober 2013 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og ændring af lov om indretning m.v. af visse produkter (Obligatorisk digital kommunikation m.v.) 1 I lov om arbejdsmiljø, jf.

Læs mere

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 180 Bilag 1 Offentligt NOTAT Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love (ret til at afvise

Læs mere

Fremsat den 9. november 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag. til

Fremsat den 9. november 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag. til Lovforslag nr. L 57 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af adoptionsloven (International adoption)

Læs mere

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 70 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 3. november 2016 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Anna Seneberg Winkel Sagsnr.: 2016-7650-0008 Dok.: 2122902 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område Fremsat den xx. 2018 af børne- og socialministeren (Mai Mercado) Forslag til Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Fastsættelse af, at sagsbehandlingsfrister omfatter

Læs mere

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål)

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål) Retsudvalget 2018-19 L 113 Bilag 1 Offentligt Dato: 20. november 2018 Kontor: Insolvensretskontoret Sagsbeh: Uffe Kritte Nielsen Sagsnr.: 2018-7720-0018 Dok.: 893845 K O M M E N T E R E T O V E R S I G

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til:

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til: Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 7 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt til: maria.eun@skat.dk 25. november 2010 Vedrørende høring over udkast til forslag til lov

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Digital kommunikation DET MENER ÆLDRE SAGEN

Digital kommunikation DET MENER ÆLDRE SAGEN Digital kommunikation DET MENER ÆLDRE SAGEN Ældre Sagens holdninger til digital kommunikation: 1. Gode alternativer til digital kommunikation De offentlige myndigheder skal fortsat opretholde alternativer

Læs mere

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i f.t. i Hvidovre Kommunes første Kvalitetskontrakt gældende

Læs mere

Regler om betaling for aktindsigt. Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Henvendelse om betaling for aktindsigt

Regler om betaling for aktindsigt. Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Henvendelse om betaling for aktindsigt 2016-20263 Regler om betaling for aktindsigt Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Dato: 04-07-2016 Henvendelse om betaling for aktindsigt Du har den 28. februar og 3. marts 2016 rettet henvendelse

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

udkast til Forslag til

udkast til Forslag til HØRINGSVERSION 19. november 2013 udkast til Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om ansøgninger, anmeldelser, meddelelser, anmodninger og erklæringer til offentlige myndigheder samt

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunale internationale grundskoler. Lovforslag nr. L 58 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunale internationale grundskoler. Lovforslag nr. L 58 Folketinget Lovforslag nr. L 58 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunale internationale grundskoler (Udskydelse af

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Lovforslag nr. L 162 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Lovforslag nr. L 162 Folketinget Lovforslag nr. L 162 Folketinget 2017-18 Fremsat den 28. februar 2018 af børne- og socialministeren (Mai Mercado) Forslag til Lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 3-2014. fra det offentlige til. Opdateret 3-11-2014 FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 3-2014. fra det offentlige til. Opdateret 3-11-2014 FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 3-2014 Opdateret 3-11-2014 Indholdsfortegnelse DIGITAL POST FRA DET OFFENTLIGE... 3 Lov om Digital Post i 2014... 3 Automatisk tilmelding...

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2010-311-0055 Dato: 23. november 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt ikke tidligere oversendte

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere