N O T A T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "N O T A T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten"

Transkript

1 N O T A T Ringkøbing-Skjern Kommune Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten Udarbejdet den 28. september 2015

2 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning Nedsivning på Klitten Afstand fra terræn til højeste grundvandsstand Afstand mellem nedsivningsanlæg Afstand til recipient og afvandingsdræn Afstand til indvindingsboringer Undersøgelse af driftsproblemer Samlede nedsivningsforhold Konklusion Hævede nedsivningsanlæg Dræning Kloakering...12 B i l a g s f o r t e g n e l s e Indhold Nr. Afstand fra terræn til grundvand 1 Afstand mellem nedsivningsanlæg 2 Afstand til recipient eller afvandingsdræn 3 Vandindvindingsboringer 4 Kommentar fra tømning af bundfældningstanke 5 Samlede nedsivningsforhold 6

3 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 3 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har den 21. april 2015 vedtaget at undersøge muligheden for at øge størrelsen af sommerhuse på Klitten til maksimalt 180 m². Klitten omfatter området fra Nymindegab i syd til Vedersø Klit i nord. Ønsket om at øge størrelsen af sommerhuse er for at fastholde og tiltrække turister til gavn for kommunen og dens borgere. Større sommerhuse og længere udlejningsperioder vil øge udledningen af spildevand i Klitten. Derfor ønsker Økonomi- og Erhvervsudvalget, at der foretages en vurdering af de miljømæssige konsekvenser. Der er følgende kendte oplysninger om sommerhusene på Klitten: Der er sommerhuse i området med eget nedsivningsanlæg eller sivebrønd. Der er ca. 3,3 mio. overnatninger årligt. Mange sommerhuse etableres allerede nu med 8-10 sengepladser. Badevandskvalitet er overholdt ved alle målestationer. Obligatorisk tømningsordning af bundfældningstanke foretages én gang årligt. I tømningsdatabasen er der bl.a. registreret problemer med spildevand på terræn. Der gives ca. 250 tilladelser til nedsivningsanlæg (nye og fornyelse af eksisterende). Grundvandet står flere steder i terræn. Afstandskrav for nedsivningsanlæg kan flere steder ikke overholdes. Hvis antallet af årlige overnatninger omregnes til størrelsen af en by, så svarer det til en by med ca indbyggere omtrent svarende til Ringkøbing. Et nedsivningsanlæg er normalt dimensioneret til 5 personer, så når sommerhusene bygges større, skal nedsivningsanlægget også øges, da der typisk vil være plads til 8-16 personer i de større sommerhuse. Dette vil der blive taget højde for ved byggetilladelsen, men hvis afløbsforholdene ikke er tilstede, kan det være problematisk, at få tilladelse til fornyelse/udvidelse af nedsivningsanlægget.

4 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 4 2. Nedsivning på Klitten Rensningen af spildevandet på Klitten sker for sommerhusene ved nedsivning. I efterfølgende figur er en principskitse af et nedsivningsanlæg: Figur 1 Principskitse af et nedsivningsanlæg. Spildevandet ledes fra sommerhuset til bundfældningstanken, hvorefter det fordeles i sivestrenge enten ved gravitation eller ved pumpning, hvor sidstnævnte anbefales, bl.a. da det sikrer, at spildevandet fordeles ligeligt over nedsivningsarealet Et nedsivningsanlæg har typisk en levealder på 20 år. Kommunen giver årligt typisk ca. 240 tilladelser for erstatning af eksisterende anlæg og ca. 10 tilladelser for nye nedsivningsanlæg. Med nedsivningsanlæg betyder det, at levetiden er ca. 28 år. Kommunen oplyser, at der er kendskab til mange nedsivningsanlæg, som er etableret i 1970 erne og dermed omkring 40 år. Disse anlæg kan sikkert aflede spildevandet, men det kan ikke forventes, at der sker en rensning i disse, da bindingskapaciteten i jorden for længst er opbrugt. 2.1 Afstand fra terræn til højeste grundvandsstand Jordbundsforholdene på Klitten er primært sand og er derfor meget velegnet til nedsivning, men der er mange steder problemer med for høj grundvandsstand. Spildevandsbekendtgørelsen angiver, at bunden af et nedsivningsanlæg skal placeres mindst 1 meter og så vidt muligt 2,5 meter over højeste grundvandsstand, som typisk forekommer i det tidligere forår. Hvis afstanden til grundvandet ikke er tilstrækkelig, vil spildevandet blive afledt mere eller mindre urenset. Står grundvandet periodevis i terræn, vil der desuden være uhygiejniske forhold med e-coli bakterier på stedet, da det vil være opblandet med spildevand.

5 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 5 Sivedrænene placeres typisk i frostfri dybde 0,6-0,8 meter under terræn, hvorfor afstanden fra terræn til grundvandspejlet skal være mindst 1,6 meter for at overholde afstandskravet på mindst 1 meter til grundvandet. Dette krav er fastsat, for at sikre den bedst mulige nedbrydning af forurenende stoffer i spildevandet. Hvis afstanden fra terræn til grundvand er mindre, skal nedsivningsanlægget bygges op i en sandmile oven på terræn, som er vist i efterfølgende figur: Figur 2 Principskitse for et hævet nedsivningsanlæg i sandmile. Spildevandet skal normalt pumpes til anlægget I oktober 2010 blev der udført 255 pejlinger af afstanden fra terræn til grundvandet. Med udgangspunkt i dette er der udarbejdet et tema for afstanden til grundvand. Der findes ingen oplysninger om nedsivningsanlæggene er udført i sandmile. Dette ville have betydet, at terrænkoten kunne tillægges 0,6 meter for disse anlæg. Til vurdering af egnetheden for nedsivning i forhold til afstand fra terræn til grundvandet er der gjort følgende: Nedsivning er uegnet, hvis afstanden er mindre end 1,6 meter. Dette er baseret på det lovgivningsmæssige afstandskrav til grundvand på 1,0 meter plus dybde til sivedræn på 0,6 meter. Nedsivning er egnet, hvis afstanden er større end 2,0 meter. Dette er baseret på et tillæg af den målte oktober grundvandsstand til den maksimale grundvandsstand i det tidlige forår på 0,2 meter samt et tillæg til grundvandsstanden i 2050 på 0,2 meter. Den vil nemlig stige pga. klimaforandringer. Resultatet af pejlingerne fra oktober 2000 er vist i bilag 1 og opsummeret i den efterfølgende tabel:

6 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 6 Egnethed for nedsivning Farve Terræn til GVS [meter] [stk.] [%] Uegnet Rød 1, Måske egnet Gul 1,6 til 2,0 7 3 Egnet Grøn 2,0 6 2 Tabel 1 Egnethed for nedsivning i forhold til afstand til grundvandet Ovenstående tabel viser, at stort set alle områder ved pejlingerne er uegnet for nedsivningsanlæg. På bilag 1 er også medtaget pejlinger fra GEUS nationale database af alle de boringer i området. Boringer med en pejling er inddraget uanset hvilket årstal pejlingen er foretaget. Disse pejlinger skal ses som et supplement til pejlerunden foretaget af Ringkøbing-Skjern kommune i I den efterfølgende figur er vist alle tabel 1 observationernes afstand til terræn. Figur 3 Fordeling af antal målinger i forhold til afstand til terræn. Farverne svarer til områderne for egnethed for nedsivning. Figuren viser bl.a. at ved ca. 15 % af målingerne står grundvandet over terræn, og at ved ca. 80 % af målingerne står grundvandet mindre end 1 meter under terræn. I figurens røde område, skal der etableres hævede nedsivningsanlæg. Figuren viser, at sivestrengene i ca. 50 % af disse anlæg skal være mindst 1,1 meter over terræn.

7 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e Afstand mellem nedsivningsanlæg Kommunen oplever ofte, at det vejledende afstandskrav på mindst 50 meter til andre nedsivningsanlæg ikke kan overholdes. Formålet med at have afstanden er at sikre den bedst mulige spredning af spildevandet og for at undgå forsumpning. Den egentlige placering af nedsivningsanlæggene er ikke kendt. Derfor er der lavet en tematisering af afstandene mellem adressepunkter. Dette vurderes at give et realistisk billede af afstandene, da nedsivningsanlægget typisk er placeret tæt ved sommerhuset. Til vurdering af egnetheden for nedsivning i forhold til afstand mellem nedsivningsanlæg er der gjort følgende: Nedsivning er uegnet, hvis afstanden er mindre end 50 meter, som er det vejledende krav. Nedsivning er egnet, hvis afstanden er større end 80 meter. Dette er baseret på det vejledende afstandskrav tillagt 2 gange udstrækningen af sivestrenge, som typisk er på 15 meter. Resultatet fra vurderingen er vist i bilag 2 og opsummeret i den efterfølgende tabel: Egnethed for nedsivning Farve Afstand [meter] [stk.] [%] Uegnet Rød Måske egnet Gul 50 til Egnet Grøn Tabel 2 Egnethed for nedsivning i forhold til afstand mellem nedsivningsanlæg Ovenstående tabel viser, at det vejledende afstandskrav i stort set alle områder ikke kan overholdes og dermed vil rensningen af spildevandet ikke være optimal. I den efterfølgende figur er vist alle afstande mellem nedsivningsanlæggene.

8 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 8 Figur 4 Fordeling af afstande mellem nedsivningsanlæg. Farverne svarer til områderne for egnethed for nedsivning. Figuren viser bl.a. at den gennemsnitlige afstand mellem nedsivningsanlæggene er ca. 32 meter, som kan aflæses ved 50 % i ovenstående figur. 2.3 Afstand til recipient og afvandingsdræn Selvom badevandskvaliteten er overholdt ved målestationerne, kan der lokalt være problemer med badevandet i fjorden. Hvis afstanden mellem nedsivningsanlæg til recipient og afvandingsdræn ikke er mindst 25 meter, kan det være sundhedsfarligt. Terrænet falder typisk mod en recipient. Derfor vil nedsivningsanlæggene typisk være placeret på den del af grunden, som ligger tættest ved recipienten. Til vurdering af egnetheden for nedsivning i forhold til afstand til recipient og afvandingsdræn er der gjort følgende: Nedsivning er uegnet, hvis afstanden er mindre end 25 meter, som er det lovgivningsmæssige krav. Nedsivning er egnet, hvis afstanden er større end 40 meter. Dette er baseret på afstandskravet tillagt udstrækningen af sivestrenge, som typisk er på 15 meter.

9 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 9 Egnethed for nedsivning Farve Afstand [meter] Areal [ha] [%] Uegnet Rød Måske egnet Gul 25 til Egnet Grøn Tabel 3 Egnethed for nedsivning i forhold til afstand til recipient eller afvandingsdræn. Afstanden er beregnet i forhold til placering af bundfældningstanken Ovenstående tabel viser, at afstandskravet til recipienter i stort set alle områder kan overholdes og giver dermed sjældent problemer for nedsivningsanlæg. 2.4 Afstand til indvindingsboringer Et nedsivningsanlæg skal placeres 300 meter fra en drikkevandsboring og 150 meter fra en havevandingsboring. I nogle tilfælde kan der accepteres en afstand på 75 meter, hvis grundvandsstrømningen fra nedsivningsanlægget bevæger sig væk fra boringen, så der ikke sker en forurening af vandindvindingen. Der er få drikkevandsboringer i området, men en del havevandingsboringer. Begge type boringer er vist på bilag 4. Boringer etableret før 1950 er ikke medtaget, da kommunen ikke forventer at disse er i brug. Havevandingsboringer er påsat efter adressepunktet. Endelig skal det nævnes, at sommerhusområdet Lodbjerg Hede er beliggende i område med særlig drikkevandinteresse. I disse områder anbefales det, at afstanden fra sivestrengene til grundvandsstanden er mindst 2,5 meter. Dette er for at beskytte grundvandsressourcen. 2.5 Undersøgelse af driftsproblemer Alle nedsivningsanlæg har en bundfældningstank inden spildevandet løber ud i sivestrengene. Bundfældningstanken tømmes én gang årligt. I den forbindelse noterer tømningsentreprenøren, hvis der har været problemer i forbindelse med tømningen. I relation til nedsivningsforholdene er der i bilag 5 tematiseret bemærkningerne: Returløb på vand Dette betyder, at der står spildevand i nedsivningsanlæggets sivestrengene, hvorfor der ikke sker nedsivning. Vandet står højt Dette betyder, at der løber grundvand ind i sivestrengene, hvorfor spildevandet ikke kan nedsive. Ubetydelig Bemærkning som Tungt dæksel, Meget bevoksning m.m., som ikke har betydning rensningen af spildevandet.

10 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 1 0 Bemærkning [stk.] [%] Returløb på vand 21 4 Vandet står højt Ubetydelig I alt Tabel 4 Kommentarer ved tømningen i 2014 Set i relation til, at der er bundfældningstanke, så er der kun problemer med tømningen ved ca. 7 % af disse. 2.6 Samlede nedsivningsforhold I forbindelse med etablering af et nedsivningsanlæg er der forskellige krav, som skal overholdes. Det er primært afstand til grundvand, recipient og øvrige nedsivningsanlæg, men der er også afstandskrav til indvindingsboringer, bygninger, skel, veje, beskyttet natur m.m.. De tre temaer i bilag 1, 2 og 3 er samlet i bilag 6, som viser egnetheden for nedsivning på Klitten. Egnethed for nedsivning Farve Areal [km²] Areal [%] Uegnet Rød 24,9 40% Måske egnet Gul 2,2 3% Egnet Grøn 35,7 57% Tabel 5 Overblik for samlet egnethed for nedsivning. Den højde andel med egnet er misvisende, da det primært dækker over områder, hvor der ingen sommerhuse er og der, og der heller ikke er foretaget pejlinger af grundvandet Hvis alle afstandskrav blev medtaget i opgørelsen, vil den uegnede andel stige. Ovenstående tabel og bilag 6 viser, at ca. 40 % af Klitten er uegnet til nedsivningsanlæg. Hvis der alene ses på områder med sommerhuse, er det faktisk ca. 100 % af arealet som er uegnet for nedsivning!

11 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e Konklusion I Vandplanen for Ringkøbing Fjord er forudsætningen, at alle sommerhusene nedsiver ideelt og dermed ikke påvirker fjorden. Nærværende undersøgelse viser, at stort set alle nedsivningsanlæg ikke nedsiver ideelt, hvorfor der sker en uhensigtsmæssig tilledning af bl.a. fosfor til Ringkøbing Fjord. Som udgangspunkt er det i vandplanen for Ringkøbing Fjord forudsat, at der ingen påvirkning er af fjorden fra sommerhusområder. En person bidrager med ca. ét kg fosfor årligt. De ca. 3,3 mio. årlige overnatninger betyder derfor, at nedsivningsanlæggene årligt skal rense ca kg fosfor. Da rensningen ikke foregår ideelt, sker der en udledning af fosfor via grundvandet til Ringkøbing Fjord. Den primære brugsperiode af sommerhusene er sommerhalvåret, hvor grundvandet er lavest. Trods dette vil den højere grundvandsstand i vinterhalvåret bevirke, at der frigives fosfor, som transporteres til fjorden. Det betyder f.eks., at der sker en stor udledning af fosfor fra Klitten til Ringkøbing Fjord. Hvis det lavt antages, at 50 % af fosforbelastningen af nedsivningsanlæggene udledes i Ringkøbing Fjord, vil fjorden blive påvirket med ca kg fosfor årligt. Til sammenligning er den gennemsnitlige udledning af fosfor fra Ringkøbing Renseanlæg i perioden ca. 180 kg årligt. Ringkøbing Renseanlæg behandler spildevand fra ca p.e., hvilket er større belastning end nedsivningsanlæggene. Så der er behov for at spildevandsrensningen i Klitten forbedres snarest muligt. Der er undersøgt tre løsningsforslag, som beskrives efterfølgende. 3.1 Hævede nedsivningsanlæg Stort set alle nye nedsivningsanlæg skal etableres som hævede i sandmile. Løsningen vil som nu i langt hovedparten af Klitten ikke kunne overholde det vejledende afstandskrav mellem nedsivningsanlæg. Som beskrevet i afsnit 2.1 vil sivestrengene i ca. 50 % af området skulle placeres ca. 1,1 meter over terræn. Derudover skal der være en jorddækning over disse på ca. 0,6 meter, så det samlede nedsivningsanlæg bliver ca. 1,7 meter over terræn. Dette må forventes at reducere den landskabelige værdi af området og i nogle tilfælde vil der ikke kunne gives tilladelse til dette. Løsningen skal fortsat etableres og finansieres af grundejerne. Løsningsforslaget vurderes ikke at være hensigtsmæssig.

12 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e Dræning En dræning af sommerhusområderne vil kunne sænke grundvandet, så de eksisterende anlæg vil kunne overholde afstanden til grundvandet. Det må forventes, at drænvandet flere steder skal pumpes ud i fjorden. Løsningen skal etableres og finansieres af grundejerne. Dræning af området vil imidlertid give problemer med overholde afstandskravet mellem nedsivningsanlæg og dræn. Det vil sandsynligvis betyde en mere direkte tilledning af fosfor til fjorden set i forhold til de eksisterende forhold. Løsningsforslaget kan ikke anbefales. 3.3 Kloakering For at opnå tilstrækkelig sikkerhed for spildevandsrensningen bør området kloakeres for spildevand, som transporteres til forsyningens renseanlæg i Hvide Sande eller Ringkøbing i den udstrækning, der er kapacitet på dette. Denne løsning skal etableres og finansieres af Ringkøbing-Skjern Forsyning med brugerbetaling af grundejerne. I det efterfølgende er opstillet en overordnet økonomi for løsningen, som er baseret på kloakering af sommerhuse og prisniveau Anlægsudgifter Kloakering Tilslutningsbidrag Beløb Enhed kr./stk kr./stk. Nettoudgift 203 mio. kr. Tabel 6 Anlægsudgifter ved kloakering ekskl. moms

13 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l e d n i n g e n p å K l i t t e n S i d e 1 3 Driftsindtægter og -udgifter Beløb Enhed Overnatninger 3,3 mio. stk. Registreret vandforbrug * Årligt fast bidrag * Variabelt bidrag * Rensning og transport * Fast bidrag Variabelt bidrag Rensning og transport m³/år 581,55 kr./stik 32,46 kr./m³ 18,5 kr./m³ 3,9 mio. kr./år 13,1 mio. kr./år -7,5 mio. kr./år Årlig nettoindtægt Tabel 7 9,6 mio. kr./år Årlige driftsindtægter og -udgifter ved kloakering ekskl. moms. (* oplyst af Ringkøbing-Skjern Forsyning) For at kunne sammenligne den årlige nettoindtægt med nettoudgiften ved etablering af kloakken benyttes en beregning af nutidsværdien. Der tages udgangspunkt i en levetid på 75 år for kloakken og den nuværende lange obligationsrente (30-årige, fastforrentede, konverterbare obligationer), som i september 2015 er 2,81 %. Dette giver en nutidsværdi på ca. 300 mio. kr. Den er højere end nettoudgiften ved kloakering, som er ca. 200 mio. kr. I beregningerne er der dog ikke medtaget afskrivninger på de nye kloakker. Faktuelt vil der stort set ikke være nogle udgifter de første år, men herefter vil der skulle påbegyndes en fornyelse af kloakken indtil levetiden på 75 år. Det vurderes, at udgiften til rensning og transport vil være mindre, hvis den fastlægges ud fra en marginalbetragtning, hvor de eksisterende renseanlæg har tilstrækkelig kapacitet til at behandle spildevandet fra sommerhusområdet uden investering på renseanlæggene. Spildevandskloakering løser ikke eventuelle problemer med høj grundvand. I områder med generende grundvand er det jf. Vandløbsloven grundejerne, som skal finansiere en eventuel dræning af dette. Det vil med fordel kunne foretages sammen med spildevandskloakeringen, både af økonomiske og praktiske forhold, så brugerne ikke oplever, at der graves flere gange inden for en kort årrække. Hvis kloakeringen vælges, skal der opstilles en strategi og tidsplan for kloakering af sommerhusområderne. For overgangsperioden frem til kloakering skal der opstilles retningslinjer for kommunens administration af ansøgninger om nedsivningsanlæg. Dette kan f.eks. foretages i forbindelse med revision af spildevandsplanen eller tillæg til denne.

Orienteringsmøde delområde 2 Sommerhusområdet Hals - Hou. 28. - 29. feb. 2012

Orienteringsmøde delområde 2 Sommerhusområdet Hals - Hou. 28. - 29. feb. 2012 Orienteringsmøde delområde 2 Sommerhusområdet Hals - Hou 28. - 29. feb. 2012 Jens Bøgh Vinther, Vandmiljøafdelingen Miljømæssig begrundelse for kloakering Baggrund iværksættelsen af undersøgelser Hvilke

Læs mere

Kloakering ved Bildsø Strand

Kloakering ved Bildsø Strand Kloakering ved Bildsø Strand Program: Velkomst ved Byrådspolitiker Steen Olsen Spildevandsplanen og historisk redegørelse Miljøredegørelse og økonomi ved nyanlæg Kloakering ved SK Forsyning Fælles drøftelse

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Nedsivningsanlæg - i det åbne land

Nedsivningsanlæg - i det åbne land Nedsivningsanlæg - i det åbne land HVOR KAN MAN NEDSIVE? De ejendomme som ligger udenfor de kloakerede områder, kan vælge at rense deres spildevand ved f.eks. at etablere eget nedsivningsanlæg. Det drejer

Læs mere

for møde med grundejere i delområde 2 i sommerhusområdet Hals-Hou, februar 2012

for møde med grundejere i delområde 2 i sommerhusområdet Hals-Hou, februar 2012 Dagsorden for møde med grundejere i delområde 2 i sommerhusområdet Hals-Hou, februar 2012 1. Forhistorie/baggrund - Forudsætninger for vort arbejde o Byrådsbeslutninger mv. o Miljømæssig begrundelse 2.

Læs mere

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Indledning og baggrund I Vandplan 1 for Hovedvandopland 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord 2009-2015 er Isefjord og Roskilde Fjord, udpeget

Læs mere

Grundejerforeningen Fredendal Mårup Østerstrand Nord 1

Grundejerforeningen Fredendal Mårup Østerstrand Nord 1 1 Samsø Kommune Teknisk Afdeling Søtofte 10 8305 Samsø 2. december 2012 Bemærkninger og ændringsforslag til: Udkast til Spildevandsplan 2012-2016 Grundejerforeningen Fredendal sender hermed sine spørgsmål,

Læs mere

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger Ballerup Kommune Spildevandsplan 2017-2027 11 Bilag 11 versigt over ejendomme og deres spildevandsløsninger versigt over ejendomme Vejnavn Husnr. Afledningsform Ballerup Byvej 314 Trixtank -> faskine Trixtank

Læs mere

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til:

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til: Tillæg til s spildevandsplan Endelig vedtagelse af tillæg nr. 4 til s spildevandsplan 2004 (gældende spildevandsplan for gl. ) for havekolonierne Skovbrynet, Ålund og Storåen. Procedure for vedtagelse,

Læs mere

Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg

Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65, Erritsø 7000 Fredericia 24. november 2015 Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg Silkeborg Kommune meddeler hermed tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg for husspildevand

Læs mere

Program for orienteringsmødet den 21. juni 2011 om spildevandsplanændringen for sommerhusområdet Hals-Hou

Program for orienteringsmødet den 21. juni 2011 om spildevandsplanændringen for sommerhusområdet Hals-Hou Program for orienteringsmødet den 21. juni 2011 om spildevandsplanændringen for sommerhusområdet Hals-Hou Velkomst og indledning v/forsyningsvirksomhederne, Knud Sloth Forhistorie/baggrund v/teknik- og

Læs mere

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet.

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet. VEJ_NAVN HUS_NR Afledningsform fra spildevand i det åbne land Renseklasse Vandområdeplan Vurdering Påbud Ballerup Byvej 314 trixtank -> faskine O Trixtank og faskine er en gammel spildevandsløsning, der

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. Punkt 12. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for sommerhusområdet Hals-Hou. 2011-18446. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at forslag om ændring af kommunens spildevandsplan offentliggøres

Læs mere

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Program: Velkomst og præsentation Hvorfor vi sender påbud til jer? Hvad du som ejer skal foretage dig? Typer af løsninger, der opfylder kravet

Læs mere

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune

Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune 03. juli 2014 Nedsivning af regnvand i Silkeborg kommune Indhold Retningslinjer... 1 Generelle oplysninger om håndtering af regnvand... 2 Dimensionering... 2 Forundersøgelser... 2 Nedsivning af regnvand

Læs mere

Vejledning om etablering af nedsivningsanlæg

Vejledning om etablering af nedsivningsanlæg Adresser og henvisninger: Ringkøbing-Skjern Kommune Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. 9974 2424 www.rksk.dk Land, By og Kultur Toften 6 6880 Tarm Land.by,kultur@rksk.dk Autoriserede kloakmester kan findes

Læs mere

Supplerende notat Som svar på spørgsmål stillet af Karen Gausland ( ) og Emma Glæsel ( ) Kloakering af ejendomme i det åbne land

Supplerende notat Som svar på spørgsmål stillet af Karen Gausland ( ) og Emma Glæsel ( ) Kloakering af ejendomme i det åbne land Supplerende notat Som svar på spørgsmål stillet af Karen Gausland (12.6.2013) og Emma Glæsel (13.6.2013) Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk

Læs mere

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

6. november 2011. Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 6. november 2011 Budget 2012 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse Indstilling Denne indstilling er udarbejdet med udgangspunkt i byrådets beslutning i 2011 om

Læs mere

Revideret juli Nedsivning af husspildevand

Revideret juli Nedsivning af husspildevand Revideret juli 2017 Nedsivning af husspildevand Før du etablerer nedsivningsanlæg Etablering af et nyt nedsivningsanlæg kræver en tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven fra kommunen. Hvis du som ejer

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Indhold Spildevandet skal renses bedre... 3 Sådan skal spildevandet renses... 4 Oversigtskort... 5 Hvem, hvor og hvornår?...

Læs mere

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND BØRKOP KOMMUNE Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND Jan 2004 Hvorfor skal spildevandet på landet renses? Gennem de sidste mange år har der været fokus på at fjerne forureningen i vores

Læs mere

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg Nedsivningsanlæg I et nedsivningsanlæg bortskaffes spildevandet ved, at vandet siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Spildevandet pumpes fra bundfældningstanken over i selve nedsivningsanlægget,

Læs mere

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune NOTAT Projekt : Spildevandsplan Kundenavn : Faxe Kommune Emne : Notat vedrørende økonomi i det åbne land Til : Faxe Kommune / Poul Jensen Fra : Orbicon Leif Hansen Projektleder : HLAR Kvalitetssikring

Læs mere

Indledning I forslaget til tillægget redegøres for justeringer i forhold til gl. Ulfborg-Vemb Kommunes spildevandsplan.

Indledning I forslaget til tillægget redegøres for justeringer i forhold til gl. Ulfborg-Vemb Kommunes spildevandsplan. Tillæg nr. 5 til Gl. Ulfborg-Vemb Kommunes spildevandsplan (gældende spildevandsplan for gl. Ulfborg-Vemb Kommune ). Kloakering af sommerhusområdet Husby Strandenge. Procedure for vedtagelse, indsigelser

Læs mere

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

Indholdsfortegnelse. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2013-2016. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland Q007A, Risvangen/Vorrevangen. Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Forbedret rensning af husspildevand i Herning Kommune Herning Kommune Teknik og Miljø Rådhuset, Torvet, Indgang C 7400 Herning Tlf.: 96 28 28 28 Fax: 96 28 80 19 E-mail: teknik@herning.dk

Læs mere

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området.

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området. Bilag 3.A Udenfor kravopland Området ligger uden for rensekravopland. Det betyder at der ved etablering af nyanlæg skal vælges en tidsvarende løsning, hvilket som minimum er en godkendt bundfældningstank.

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012

TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 TILLÆG NR. 1 til Spildevandsplan 2010-2012 Den 25. juni 2012 Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2010-2012. Mulighed for at ophæve tilslutningsretten og -pligten for afledning af overfladevand fra kloakopland

Læs mere

fra 21 til 4 renseanlæg

fra 21 til 4 renseanlæg fra 21 til 4 renseanlæg Det handler om badevandskvalitet og godt vandmiljø i vores vandløb, søer, fjorden og havet Denne spildevandsplan er den første spildevandsplan vedtaget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs mere

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund

Nøddelund. Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan Separatkloakering af landsbyen Nøddelund Nøddelund Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2009 2013 Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt: Anders Haugstrup Rådgiver Orbicon A/S Klostermarken 12 8800

Læs mere

Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape. 29. april 2010

Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape. 29. april 2010 Orientering om kloakering af SANDET Præsentation af kloakeringsprojektet 2. etape 29. april 2010 # 1 Hvorfor kloakering af SANDET? Fordi: - Nedsivning ikke er mulig - Spildevandet forurener Arresø - Risiko

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside_Tillæg nr 16 til Spildevandsplan 2012-2015 Tillæg nr. 16 til spildevandsplan 2012-2015 Ophævelse af planopland U17, sommerhusområdet ved Lynger Strand på Endelave

Læs mere

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING

SPILDEVANDSPLAN. Tillæg 6 til Spildevandsplan Alminde FRA 22. OKTOBER 2016 TIL 19. DECEMBER 2016 FORSLAG I HØRING SPILDEVANDSPLAN Tillæg 6 til Spildevandsplan 2012- Alminde FORSLAG I HØRING FRA 22. OKTOBER TIL 19. DECEMBER Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 1.1 Eksisterende plangrundlag...3 1.2 Tillæg 6 i forhold

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Tillæg til Spildevandsplan For et boligområde øst for Ulstrup Tillæg nr. 6 til Kalundborg Kommunes Spildevandsplan 1999-2013 Tillæg til Spildevandsplan For et boligområde øst for Ulstrup Tillæg nr. 6 til

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand 1. EJENDOM Vejnavn og husnummer Ejerlav og matrikelnummer Postnummer og by Type af beboelse Helårsbeboelse Fritidsbeboelse 2. EJER

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information til borgerne om renseløsninger og anlægstyper A Ap prriill 22001188 4 Spildevand i det åbne land I mange år har der været øget fokus på at mindske forureningen

Læs mere

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND Side 1 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Side 2 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Velkommen til informationsmøde omkring kloakering af Stenbæk og Klintegården

Velkommen til informationsmøde omkring kloakering af Stenbæk og Klintegården Velkommen til informationsmøde omkring kloakering af Stenbæk og Klintegården Aftenens program - Velkomst og indledning ved Peter B. Andreasen, direktør Langeland Forsyning - Kloakering af sommerhusområderne

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ejendommens matr. nr.: Ansøgning om etablering

Læs mere

1. Ansøgningsinformation: 2. Anlæggets beliggenhed: 3. Anlæg Afstand fra bund af anlæg til grundvand: m

1. Ansøgningsinformation: 2. Anlæggets beliggenhed: 3. Anlæg Afstand fra bund af anlæg til grundvand: m Ansøgning om etablering af nedsivningsanlæg Vigtigt: Etableringen af nedsivningsanlægget må ikke påbegyndes før der er givet skriftlig tilladelse fra kommunen. Ansøgningsdato: Bilag: Kloak- og oversigtsplan

Læs mere

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 ANLÆGSTYPER 1.0 Generelt. Fredericia kommune er godkendelsesmyndighed for anlæg på 30 PE og derunder. Ansøgning ved anlæg større end 30 PE skal indsendes

Læs mere

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger Forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2011 2021: Transportledning Hundested Melby Samt Ombygning af Hundested Renseanlæg og etablering af afskærende ledning til Melby Renseanlæg Hvidbog Høringssvar

Læs mere

V/Simon Grünfeld

V/Simon Grünfeld Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig 14.06 2014 V/Simon Grünfeld Afvandingsprojekt -Baggrund I mange år har der været store problemer med vand på terræn ved Hov Vig sommerhusområdet. Årsag er nedbør,

Læs mere

Orienteringsmøde om kloakering af sommerhusområder Mariagerfjord Kommune & Mariagerfjord Vand a s

Orienteringsmøde om kloakering af sommerhusområder Mariagerfjord Kommune & Mariagerfjord Vand a s Orienteringsmøde om kloakering af sommerhusområder Mariagerfjord Kommune & Mariagerfjord Vand a s Øster Hurup Multihus (Byens Aula), Langerimsvej 7 9, Øster Hurup Dagsorden Dagsorden Velkomst Baggrund

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune (Bilag til Spildevandsplan 2004-2008) 1 Faskiner Hvorfor nedsive regnvand? Nedsivning af regnvand

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg

Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres: Matr. nr.: Ejerlav: Telefon nr: e-mail: Fax: Kontakt kloakmesteren Visse punkter

Læs mere

Nedsivning af husspildevand

Nedsivning af husspildevand Nedsivning af husspildevand Revideret november 2010 Vejledning Før du etablerer nedsivningsanlæg Indhent faglig bistand Kontakt en autoriseret kloakmester, som skal vurdere, om jordbunden på ejendommen

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

LEMVIG KOMMUNE TILLÆG 1-2008 TIL SPILDEVANDSPLAN 2007 2013. Klostermarken 12 8800 Viborg. Teknik og Miljø Projektgruppen Rådhusgade 2 7620 Lemvig

LEMVIG KOMMUNE TILLÆG 1-2008 TIL SPILDEVANDSPLAN 2007 2013. Klostermarken 12 8800 Viborg. Teknik og Miljø Projektgruppen Rådhusgade 2 7620 Lemvig LEMVIG KOMMUNE TILLÆG 1-2008 TIL SPILDEVANDSPLAN 2007 2013 Kunde Rådgiver Lemvig Kommune Teknik og Miljø Projektgruppen Rådhusgade 2 7620 Lemvig Orbicon A/S Klostermarken 12 8800 Viborg Tlf. 96 63 12 00

Læs mere

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S Notat Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45 8210 5165 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som

Læs mere

Referat. 2. september 2009.

Referat. 2. september 2009. Referat 2. september 2009. af møde mellem bestyrelsen for Sammenslutningen af fritidsgrundejerforeninger i Hals Hou området, Teknik- og Miljøforvaltningen og Forsyningsvirksomhederne. Emne: Orientering

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Spildevandsrensning. landet

Spildevandsrensning. landet Spildevandsrensning på landet 2 Nu også spildevandsrensning på landet En del vandløb og søer er trods en stor indsats stadig forurenet. Derfor har Folketinget besluttet, at spildevandet fra ejendomme på

Læs mere

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 23. oktober 2015 Punkt 7: Budget 2017 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

Torsted. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Kloakering af ejendomme omkring Torsted

Torsted. Ringkøbing-Skjern Kommune. Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan Kloakering af ejendomme omkring Torsted Torsted Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2010-2020 Kloakering af ejendomme omkring Torsted Udarbejdet den 25. oktober 2013 T i l l æ g n r. 7 t i l s p i l d e v a n d s p l a

Læs mere

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag)

Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Sammendrag af Spildevandsplan 2013-2024 (forslag) Indhold Beskrivelse Dette sammendrag af spildevandsplanen beskriver de forhold, der har direkte indvirkning på borgerne i de næste 12 år, med mest vægt

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Ejendomme og sommerhuse i det åbne land, som ikke er tilsluttet offentlig kloak, skal have en lovlig og godkendt spildevandsløsning. Kan du svare ja til et eller flere

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 2 til Lejre Kommunes spildevandsplan

Forslag til tillæg nr. 2 til Lejre Kommunes spildevandsplan Lejre Kommune Forslag til tillæg nr. 2 til Lejre Kommunes spildevandsplan 2016-2023 Kloakering af Trællerupvej 4a - 8 Nyt spildevandskloakeret opland, oplandsnummer TR02 F O R S L A G 1 1 Baggrund Tillægget

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg.

Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg. Journal nr.: Ansøgning modtaget, dato: Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg. Ansøgningen sendes til: Brønderslev Kommune, Ny Rådhusplads 1, 9700 Brønderslev, email: raadhus@99454545.dk.

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune

Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune Forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2014-2017 Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune Baggrund og sammenfatning Denne delspildevandsplan åbner mulighed

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund

Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Tillæg til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Forslag Rylevej 1-4, Hvalpsund Dato: 3-8-2015 Sags nr. 820-2015-39261 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag

Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Tillæg nr. 1 til Middelfart Kommunes Spildevandsplan 2009-2021 Forslag Natur- og Miljøafdelingen Xxx 2011 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Lovgrundlag... 2 3 Forhold til øvrig planlægning... 3

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44

Tillæg til Spildevandsplan for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Tillæg til Spildevandsplan 2012-2020 for Vesthimmerlands Kommune Parkvænget 40-44 Dato: 18-05-2016 Sags nr. 820-2015-56456 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til spildevandsplan...

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 8 By- og Udviklingsforvaltningen Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Sagsnr. 14/2022 April 2016 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Spildevandsanlæg i det åbne land, samt

Spildevandsanlæg i det åbne land, samt Spildevandsanlæg i det åbne land, samt ansvarsforhold ved udførelsen beregning af faskiner til tag- og overfladevand BK anvisning 001 5. udgave - 2012 Forord Denne anvisning er udarbejdet af Byggeriets

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Beskyttelse af natur og miljø er vores fælles ansvar Spildevand i det åbne land i Struer Kommune I Struer Kommune bor der ca. 22.500 indbyggere, heraf 18.000 i byer og 4.500

Læs mere

Greve Kommune. Spildevandsplan Tillæg nr. 2. Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand

Greve Kommune. Spildevandsplan Tillæg nr. 2. Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand Greve Kommune Spildevandsplan 2004-2008 Tillæg nr. 2 Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand September 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning...2 2 Tune Nordøst nyt opland

Læs mere

Ansøgning om nedsivningsanlæg. 1. Det ansøgte spildevandsanlægs placering) Grundejer: Adresse: Matr. Nr.: Telefon nr.

Ansøgning om nedsivningsanlæg. 1. Det ansøgte spildevandsanlægs placering) Grundejer: Adresse: Matr. Nr.: Telefon nr. Teknik og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk 2012 - Ansøgning om nedsivningsanlæg Dato Sagsnr. Brevid. 1. Det ansøgte spildevandsanlægs placering) Grundejer:

Læs mere

Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg

Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres:

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Vejledningen Kommune er senest opdateret februar 2017 Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune 1 Hvorfor nedsive

Læs mere

1. Ansøgningsinformation: 2. Anlæggets beliggenhed: 3. Anlæg Afstand fra bund af anlæg til grundvand: m

1. Ansøgningsinformation: 2. Anlæggets beliggenhed: 3. Anlæg Afstand fra bund af anlæg til grundvand: m Ansøgning om etablering af nedsivningsanlæg Vigtigt: Etableringen af nedsivningsanlægget må ikke påbegyndes før der er givet skriftlig tilladelse fra kommunen. Ansøgningsdato: Bilag: Kloak- og oversigtsplan

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2014-2017 Udvidelse af oplandet til Genner Renseanlæg med Sønderballe Strand i Haderslev Kommune Juli 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Baggrund og sammenfatning...

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune

Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Vejledningen Kommune er senest opdateret februar 2017 Retningslinjer for nedsivning af regnvand i faskiner i Varde Kommune 1 Hvorfor nedsive

Læs mere

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse

Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 28. september 2017 Punkt x: Budget 2018 og takster for tømningsordningerne for samletanke og septiktanke til godkendelse 1 Indstilling Alle beløb i denne indstilling er ekskl. moms. Indstillingen er udarbejdet

Læs mere

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S

Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Strategi Separat, det er klart! Bjarne Nielsen Aalborg Forsyning, Kloak A/S Hvilken samfundsmæssig rolle har vi som forsyningsselskab? Vi skal sikre: Hygiejnisk og sundhedsmæssig sikker bortledning af

Læs mere

Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg

Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal

Læs mere

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan

Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Forslag til Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Tillæg nr. 3 til Spildevandsplan 2010-2017 Indholdsfortegnelse Baggrund ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE

SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE SPILDEVANDSKLOAKERING i OMRÅDE b Hvorfor spildevandskloakerer vi? b Hvad skal du selv gøre og betale? b Hvornår sker der hvad? Hvorfor denne pjece? I denne pjece kan du læse mere om, hvorfor vi spildevandskloakerer

Læs mere

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. FUNKTIONSKRAV

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 4 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering ved Kongevejen og Højsagervej November 2013 Indhold 1 Indledning... 1 2 Grundlag... 1 3 Planforhold... 1 4 Dimensioneringsforudsætninger

Læs mere

Favrskov Kommune. Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Udvidelse af kloakopland SØF28 i erhvervsområde

Favrskov Kommune. Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan Udvidelse af kloakopland SØF28 i erhvervsområde Favrskov Kommune Tillæg nr. 12 til Spildevandsplan 2013 Udvidelse af kloakopland SØF28 i erhvervsområde i Søften Sagsnr. 710-2017-8671 Udgivelsesdato 27. juni 2018 Udarbejdet Shakawan Amin og Erik Pedersen

Læs mere

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013

Spildevandskloakering i Liseleje Informationsmøde 04.04.2013 Informationsmøde 04.04.2013 1 Dagsorden 1. Velkomst v./ Finn Ellegaard a. Valg af ordstyrer og referent b. Introduktion 2. Lovgrundlag mv. for kloakeringen v./halsnæs Kommune Team Miljø 3. Spildevandskloakeringen

Læs mere

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018

Ny kloak i Husum Ballum. Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Ny kloak i Husum Ballum Borgermøde onsdag den 7. november 2018 Velkomst og præsentation Jan Kirchner, Tønder Forsyning A/S (projektleder) Flemming Oltmann, Tønder Forsyning A/S (skriver referat fra mødet)

Læs mere

Kloakforhold i sommerhusområderne

Kloakforhold i sommerhusområderne Kloakforhold i sommerhusområderne Behov og mulighed for kloakering i sommerhusområderne undersøgt i 2015-2016 Det var en del af de gamle/nuværende spildevandsplan I undersøgelsen har vi kigget på: Badevand

Læs mere

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø

Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Tillæg nr. 9 til Spildevandsplan for 2012-2020 Vesthimmerlands Kommune Idunsvej, Farsø Dato: 18. juni 2015 Sags nr. 820-2014-58070 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Procedure for vedtagelse af tillæg til

Læs mere

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 64 Offentligt Notat Vand J.nr. 439-00006 Ref. KDL Den 3. november 2006 Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Baggrund

Læs mere

PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder

PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder PROGRAM for møde den 21. januar 2016 med Egense Nord Fællesforening om spildevandsafledningsforhold i sommerhusområder 1. Spildevandsplanen og sommerhusområderne a. Forbedring af forholdene for afledning

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge

Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan Campus Køge Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2012-2016 Campus Køge Februar 2015 Resumé Ændret belastning af recipienter og renseanlæg Indledning Plangrundlag Lovgivning Lokalplan Miljøvurdering Spildevandsplanen Status

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune R A P P O R T. Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing R A P P O R T Ringkøbing-Skjern Kommune Tillæg nr. 15 til Spildevandsplan 2010-2020 Separering af fælleskloakken ved Nørredige i Ringkøbing Udarbejdet den 5. oktober 2017 Vedtaget i Byrådet den 13. marts

Læs mere

Orientering om kloakering af SANDET. Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape

Orientering om kloakering af SANDET. Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape Orientering om kloakering af SANDET Præsentation af kloakeringsprojektet 3. etape 3. november 2010 # 1 Hvorfor kloakering af SANDET? Fordi: - Nedsivning ikke er mulig - Spildevandet forurener Arresø -

Læs mere

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende Vedr. Generalforsamling 2010 referat Bendt Bjergaard havde et powerpoint indlæg under formandens beretning og her er teksten: Der blev desuden orienteret om arbejdet med de kommunale planer omhandlende

Læs mere