KURDERE KURDISTAN OG FRIHEDSKAMPEN EN NATION UDEN STAT - LANDET, DER IKKE FINDES

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KURDERE KURDISTAN OG FRIHEDSKAMPEN EN NATION UDEN STAT - LANDET, DER IKKE FINDES"

Transkript

1 KURDERE KURDISTAN OG FRIHEDSKAMPEN EN NATION UDEN STAT - LANDET, DER IKKE FINDES

2 Dagsorden - Fakta om kurdere - Undertrykkelse og modstandskamp - Demokratisk konføderalisme - Kvindefrigørelse - Kampen i diaspora - kampen på afstand - Solidaritetsarbejde- Hvad kan vi gøre?

3 GEOGRAFISK FORHOLD Bakûr - Nord(Kurdistan) i de tyrkiske områder Basûr - Syd(Kurdistan) i de irakiske områder Rojhelat - Øst(Kurdistan) i de iranske områder Rojava - Vest(Kurdistan) i de syriske områder

4 Befolkningstal på verdensplan er estimeret til omkring 40 mio. kurdere. Nogle taler om flere, andre om færre. Religion Majoriteten af kurdere er sunni-muslimer, men der er blandt andre alevitter, yêzidîer samt kristne og jøder.

5 EN OPDELT NATION - fysisk opdeling- følelsmæssig opsplittelse Sykes-Picot aftalen i 1916: Aftalen en hemmelig aftale indgået 1916 mellem Frankrig, Storbritannien og Rusland. Den handlede om hvorledes, det Osmanniske rige skulle opdeles efter 1. verdenskrig. Sevres-traktaten i 1920: 62-64: autonomi, selvbestemmelse og udsigt til selvstændighed Lausanne-traktaten i 1923 (annullerede Sevres): underskrevet 24. juli 1923, afstod Storbritannien fra løfterne i Sèvres til gengæld for, at Tyrkiet opgav territorialt krav på det sydlige Kurdistan. Ordet kurder var slet ikke nævnt.

6 Sprog Kurdisk er et indoeuropæisk sprog, ligesom dansk, og tilhører undergruppen af vestiranske sprog. Sproget er kurdisk med mange forskellige dialekter. Blandt de største er: - Kurmanci (tales i alle fire dele) - Sorani (Syd- og Østkurdistan) - Zazaki (Nordkurdistan)

7 Kurdistans naturressourcer - Olie og gas - Floder som Tigris og Eufrat - Frodigt jord til landbrug

8 Forfølgelse, undertrykkelse, massakre og modstandskamp Forfølgelsen af kurdere går langt tilbage også før oprettelsen af nationalstaterne. Lige så lang tid som der har været forfølgelse og undertrykkelse af kurdere, har der også været en modstandskamp, som stadig føres i dag. Hver del af Kurdistan har hver sin historie om undertrykkelse og modstandskamp.

9 Massakrer i kurdernes historie Dersim 1938 Halabja Anfal Sirnak 1992 Roboski 2012 Rojava 2012 Sengal 2014 Kobanê

10 Tilløb til selvstændighed Mahabad republikken 1945 varede i knap et år og kollapsede, da Sovjet Unionen trak sig ud af Iran. Sydkurdistan i Nordirak 2014 ville lave en referendum, hvor folket skulle stemme for løsrivelse fra Irak, inden Islamisk Stat kom til.

11 Assimilationspolitikken i Tyrkiet Tyrkiet bygger på en forfatning, som har ét folk, ét sprog og ét flag, og hvor sloganet: lykkelig er den, som kalder sig tyrker. Oprettelsen af Tyrkiet som en nationalstat blev en undertrykkelse af samtlige minoriteter i Tyrkiet. Assimilationspolitikken slog hårdt på kurderne Enhver form for organisering og modstand samt kulturel og sproglig udfoldelse på kurdisk blev forsøgt elimineret.

12 Modstandskampen og PKK PKK blev stiftet i 1978 og indledte en væbnet kamp mod undertrykkelsen af kurdere i Tyrkiet i 1984 for at bane vejen for politisk dialog og forhandling. BDP (Freds- og demokratipartiet) nu DBP (Demokratisk selvstyre parti) HDP (Kurdisk og tyrkisk venstrefløj)

13 PKK indgik igen våbenhvile med den tyrkiske regering i 2013, fordi man ønsker at gå en fredelig vej for løsningen af det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet og for en demokratiseringsproces i Tyrkiet. Men hvad betyder våbenhvilen fra Tyrkiets side? - Nye militærbaser i kurdiske landsbyer - Kampene stoppede i Tyrkiet, men kan siges at være blevet flyttet til Rojava i det nordlige Syrien. - Fortsat drab af civile demonstranter - Forhindring af kurdiske skoler -

14 KCK Kurdistans Communities Union(KCK) er en paraplyorganisation til de partier, der deler Abdullah Öcalans ideer og filosofi om demokratisk konføderalisme, som blev præsenteret i Herunder er partier som: PKK (i Tyrkiet) HPG og HPJ PJAK (i Irak) HRK og YJRK PYD (i Syrien) YPG og YPJ PCDK (i Irak)

15 Undertrykkelsen i Basur Baath-regimet assimilation og etnisk udrensningspolitik Kurdistans Demokratiske Parti (KDP), som blev oprettet i 1946 efter faldet i Mahabad republikken i Iran og som inspiration fra KDP-I. I 1975 udsprang Kurdistans Patriotiske Union PUK af KDP som et resultat af KDP s nederlag mod Saddam Hussein. Gorran (Forandringspartiet) blev oprettet i 2009 efter dannelsen af Kurdistans regionale regering i Nordirak i 2005, som et oppositionsparti til KDP og PUK og arbejder bl.a. på at skabe mere gennemsigtighed for at bekæmpe korruption med oliepenge.

16 Iran-Irak krigen og konsekvensen for kurderne -Anfal -Halabja FN sikkerhedszone / No fly zone 1991 Borgerkrigen mellem KDP og PUK Massoud Barzani er præsident af KRG og formand for KDP. Samfundet i KRG bærer stadig præg af et klanstyret og patriarkalsk samfund

17 Kurdiske partier i Sydkurdistan læner sig meget op af andre nationalstater og skaber splid i mellem kurdiske partier pga. modstridende interesser. På trods af borgerkrig og magtkampe, så har man bevaret det kurdiske sprog og institutionaliseret det og bevaret kurdisk kultur. Vækst ved eksport af olie, men mangel på produktion og eksport af andre varer.

18 Undertrykkelsen i Rojhelat Modstandskampen i Iran blev ført af KDP-Iran fra 1945 til slut 70 erne. Kurderne deltog i oprøret mod Shahen i Iran, men kort tid efter at Ayatollah Khomeni kom til magten erklærede han hellig krig mod kurderne, hvor over blev dræbt. Der var flere forsøg på politisk dialog med det iranske regime fra KDPI s side, hvilket førte til drab på bl.a. lederen Dr. Qasimlou i Wien i Forfølgelsen fra det Iranske regime stoppede ikke og dræbte den efterfølgende leder, Sadiq Sharafkendi i Berlin i 1992.

19 Det kurdisk kommunistiske parti i Iran (Komala) s leder blev også dræbt i Cypern I dag er der PJAK (Frie Livs Parti i Kurdistan), som bygger på Abdullah Öcalans ideologi og ses som et søsterparti til PKK, der blev oprettet i Der er en våbenhvile med Iran på nuværende tidspunkt, dog opstår der kampe en gang i mellem. Der slås hårdt ned på opstand og modstand og generelt andre holdninger med hængninger af politiske fangere. Mange unge er heroin afhængige og regimet bruger beskidte metoder til at dulme modstanden fx ved brug af kontraguerillaer.

20 Betegnelsen Rojava betyder vest og bruges i daglig tale blandt kurdere som en betegnelse for det vestlige Kurdistan i det nordlige Syrien. Rojava har oprettet tre kantoner, som er Cizirê, Efrîn og Kobanê kantonerne.

21 I Rojava er det demokratiske enhedsparti (PYD) det største kurdiske parti i Syrien, der bygger på Abdullah Öcalans ideologi og har ham som leder. Når vi taler om at Rojava ledet af PYD er i en proces hvor etableringen af et demokratisk samfundsmodel er i gang, er der ikke tale om oprettelsen af en nationalstat, men derimod realiseringen af demokratisk konføderalisme.

22 Demokratisk konføderalisme er en form for styre eller administration som kan kaldes en ikke-statslig politisk administration. Her er samspil imellem organiser og miljø (ecology) samt feminisme centrale milepæle. Det handler om at styrke græsrodsbevægelser og civil samfundet Er et alternativ til nationalstaten og har et neutralt udgangspunkt, hvor etnicitet og religiøse overbevisninger ikke skal nævnes i forfatningen. Det er en model, der er med til at omfavne den mangfoldighed der er i Kurdistans fire dele og resten af Mellemøsten.

23 Der ligges vægt på at magten ikke centraliseres, men decentraliseres, som er det man forsøger med at opdele i kantoner. Derfor har man oprettet: TEV-DEM, som er en konstitution for demokratisk selvstyre i regionen. Som minimum kræver man en repræsentant fra hver minoritet. Det er også derfor at man i kantonerne i Rojava har repræsentanter fra de kristne assyrer, arabere, kurdere mv. i en koalition, som leder kantonerne

24 Kvindefrigørelse A people cannot be free if the women are not free. A revolution is not a revolution if it cannot liberate women. An organisation that cannot organize women is not an organisation. Abdullah Öcalan

25 Kvindefrigørelse Kvinderne kæmper to kampe: kampen for frihed og fred samt kvindefrigørelse 40 % kvote i administrationen Kvinder organiserer sig og der er en medformand og medforkvinde i ledende poster Opdeling af kvindelige og mandlige organiseringer både i civilsamfundet og militant for at muliggøre kvindens frigørelse fra mandens dominans

26 Frihedskampen i diaspora - kampen på afstand Kurdisk mediehistorie Kurdisk diplomati (Kurdisk National Kongress i Bruxelles, foreningsliv ) Kurdere på gaden Humanitær hjælp Terrorstempling af kurdere i kraft af geopolitiske interesser

27 SOLIDARITETSARBEJDE Enhedslistens Kurdistan Solidaritetsgruppe (KSG): Information, formidling af kurdisk sag, humanitærhjælp, studierejse til det kurdiske nytår, Newroz, International solidaritetsdemonstration Kurdisk Forum: Et tværpolitisk initiativ bestående af kurdiske og danske politikere, heriblandt Nikolaj Villumsen, Søren Søndergaard. Ingen Politiske Fanger i Danmark: Gruppen består af Kurdisk Forum, Horserød-Stutthof Foreningen (modstandsforening fra besættelsestiden), F.I.R. i Danmark (europæisk organisation for modstands- og foreninger for tidligere fangergrupper), De Spaniensfrivillige, Aktivistbevægelsen OPRØR, Figthers & Lovers, Demos, TVMARINERET, journalister, kunstnere, politikere og enkeltpersoner, som ikke ønsker politiske retssager i Danmark Alliance med kurdiske organisationer: FEY-KURD [Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, bestående af Dansk Kurdisk Kulturcenter, Foreningen for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS- A), Kurdisk Kvinde Forening, Kurdisk Ungdom, Hillerød Kurdiske Kulturfor-ening, Holstebro Venskabsforening, Kurdisk Forum, Dansk Kurdisk Arbejdsgiver Forening (DKAF)]

28 KALENDER- februar 2015: 13. februar: Kurdisk Kulturaften et samarbejde imellem Dansk Forfatterforening og Nudem.dk 19. februar 2015: Konferencen på Christiansborg om det kurdiske spørgsmål, arr. Kurdisk Forum februar 2015: København Kurdisk Filmdage, arr. Fokus-a 24. februar 2015: En paneldebataften om Kurdiske Kvinder i Fronten, arr. nudem.dk & Fokus-a & NASIM

Kurdistan et glemt land

Kurdistan et glemt land Kurdistan et glemt land Shakhawan Shorash Staten 2. årgang nr.4, Marts 2000 Kilde: Encyclopædia Britannica, www.eb.com/kurdistanareal: 536.039 km 2 ( Kefur A. 1996 ) Population: 28.500.000 Tabel 1. kurderne

Læs mere

Make Rojava Green Again

Make Rojava Green Again Make Rojava Green Again Støt den økologiske revolution in Nord Syrien. Det Internationalistiske Fællesskab i Rojava Præsentation af kampagnen i samarbejde med Den selvstyrende demokratiske regering i Nord

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 16.9.2014 B8-0137/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden i Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring

Udviklingen i og omkring byen Kobani i det nordlige Syrien er. særdeles alvorlig. Store dele af byen er efter flere ugers belejring Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 11 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Åbent samråd: kort orientering om situationen i Kobani i det nordlige Syrien. Der er tale om et åbent samråd. Udenrigsministerens

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Vestens unuancerede billede af islam

Vestens unuancerede billede af islam Interview Maj 2009 Vestens unuancerede billede af islam Interview med Dietrich Jung af Lars Ole Knippel Den nyudnævnte professor ved Center for Mellemøststudier, Dietrich Jung, siger, at mange glemmer,

Læs mere

PRÆSENTATION OM TYRKIET AF DET DANSKE UDENRIGSMINISTERIUM

PRÆSENTATION OM TYRKIET AF DET DANSKE UDENRIGSMINISTERIUM PRÆSENTATION OM TYRKIET AF DET DANSKE UDENRIGSMINISTERIUM INDHOLDSFORTEGNELSE Landefakta Historie Indenrigspolitik Udenrigspolitik Økonomi Tyrkiet og EU LANDEFAKTA Hovedstad Ankara (ca. 4,8 mio.) Største

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Saddams Etniske udrensninger i Kerkuk og omegn

Saddams Etniske udrensninger i Kerkuk og omegn Saddams Etniske udrensninger i Kerkuk og omegn Shakhawan Shorash Saddams etniske udrensninger i Kerkuk og omegn Shakhawan Shorash 1. udgave, 1. oplag 2003 Mekanisk, fotografisk, elektronisk eller anden

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.7.2014 B8-0064/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af redegørelse fra næstformanden i Kommissionen/Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 16.9.2014 B8-0109/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om situationen i

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand

Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand ANALYSE March 2010 BC Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand Helle Lykke Nielsen Irak har været igennem noget der ligner en politisk revolution i de år der er gået siden Saddamstyrets fald

Læs mere

Den kurdiske forbindelse: Alliancepartnere eller terrorister?

Den kurdiske forbindelse: Alliancepartnere eller terrorister? 14. juni, 2016 Den kurdiske forbindelse: Alliancepartnere eller terrorister? For få uger siden blev forskellen på Tyrkiets og Vestens opfattelse af de militante kurdiske fraktioner der bekæmper ISIL trukket

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør - De Identitære i Frankrig og Europa SAMFUNDSFAG: Se Vores Europas video med Jean-David: https://vimeo.com/231406586 Se Génération Identitaires krigserklæring,

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Folkeuniversitetet, Syddansk Universitet 21. september 2017 INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Lektor phd Peter Seeberg, direktør for DJUCO (www.djuco.org.) Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

Ikke-vestlige borgeres baggrunde Næstved Bibliotek og Borgerservice Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp

Ikke-vestlige borgeres baggrunde Næstved Bibliotek og Borgerservice Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Ikke-vestlige borgeres baggrunde Næstved Bibliotek og Borgerservice Anja Weber Stendal, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp DFH Integration hvem er vi Formiddagens program > Flygtninges

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Tiden er kommet. Af Søren Berggreen Toft og Mads Staghøj

Tiden er kommet. Af Søren Berggreen Toft og Mads Staghøj Tiden er kommet Sidst i januar vandt kurdiske oprørere kampen mod Islamisk Stat om den syriske by Kobane, som hen over efteråret var blevet et symbol for kurderne. Da Islamisk Stat i sensommeren angreb

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

KULTURFORSTÅELSE. - Peshmerga, kurderne og det kurdiske område i Irak

KULTURFORSTÅELSE. - Peshmerga, kurderne og det kurdiske område i Irak KULTURFORSTÅELSE - Peshmerga, kurderne og det kurdiske område i Irak Institut for Sprog og Kultur Forsvarsakademiet Ryvangs Allé 1 Svanemøllens Kaserne 2100 København Ø Omslag: Foto - Peshmerga Special

Læs mere

USA-ENGLAND kontra IRAK

USA-ENGLAND kontra IRAK 1 USA-ENGLAND kontra IRAK Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 USA-ENGLAND kontra IRAK Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) 1. Diagnose: Lad os forestille os, at det eneste motiv bag USA-England-krigen

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak af Tonny Brems Knudsen Politikens kronik 22.3.2003 Med støtte fra sine nærmeste allierede har USA igennem de seneste par måneder forsøgt at overtale FN s

Læs mere

FOKUS A Foreningen for kurdiske studerende og akademikere

FOKUS A Foreningen for kurdiske studerende og akademikere FOKUS A Foreningen for kurdiske studerende og akademikere Nr. 5 Januar 2009 Personlig fortælling Side 04 Kurdiske kvinder Side 08 Tvangsægteskaber i Danmark Side 10 Tema Kurdiske kvinder indhold 02 Redaktionens

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

VALGOBSERVATIONER FRA TYRKIET

VALGOBSERVATIONER FRA TYRKIET VALGOBSERVATIONER FRA TYRKIET 16-06-2011 - Rapport fra Tyrkiets parlamentsvalg den 12. juni 2011 Udarbejdet af: Serdal Benli og Kjeld Aakjær Valgobservationer fra Tyrkiet Valgets resultat i Tyrkiet er

Læs mere

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra organisationen Al- Qaeda et omfattende terrorangreb på USA. Det blev startskuddet til Vestens krig

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

HDP s rolle i den kurdiske selvstændighedskamp

HDP s rolle i den kurdiske selvstændighedskamp GRUPPE 14: HDP s rolle i den kurdiske selvstændighedskamp Indholdsfortegnelse 1. Problemfelt 3 1.1 Underspørgsmål Med udgangspunkt i teori om makro-politisk håndtering af etniske konflikter: Hvordan har

Læs mere

Europa-Parlamentets beslutning af 17. juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP))

Europa-Parlamentets beslutning af 17. juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP)) P8_TA(2014)0011 Situationen i Irak Europa-Parlamentets beslutning af 17. juli 2014 om situationen i Irak (2014/2716(RSP)) Europa-Parlamentet, der henviser til sine tidligere beslutninger om Irak, især

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3513 udenrigsanliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-6 Center for Europa og Nordamerika Den 4. januar 2017 Rådsmøde (udenrigsanliggender) den 16.

Læs mere

Irak: religionskrig eller politisk konflikt?

Irak: religionskrig eller politisk konflikt? DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE 56 1401 Copenhagen K +45 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief Irak: religionskrig eller politisk konflikt? Søren Schmidt August 2007 Søren

Læs mere

DET KURDISKE SELVSTYRE - ET LEGITIMT PROJEKT?

DET KURDISKE SELVSTYRE - ET LEGITIMT PROJEKT? DET KURDISKE SELVSTYRE - ET LEGITIMT PROJEKT? THE KURDISH REGIONAL GOVERNMENT - A LEGITIMATE PROJECT? Gruppe 26: Lava Merza 57236 // Mathilde Wieland Thorsen 57242 // Nawar Salman 58618 Thomas Torfing

Læs mere

PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT.

PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT. PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT. Da USA s præsident Buch i 2001 erklærede krig mod terror forandrede det verden. Dog ikke til det bedre. Det myldrede frem med navne på personer og organisationer, som

Læs mere

DIIS REPORT 2015: 20. TYRKIET TRÆDER IND I KOALITIONEN En analyse af Tyrkiets udenrigspolitiske kompas

DIIS REPORT 2015: 20. TYRKIET TRÆDER IND I KOALITIONEN En analyse af Tyrkiets udenrigspolitiske kompas DIIS REPORT 2015: 20 TYRKIET TRÆDER IND I KOALITIONEN En analyse af Tyrkiets udenrigspolitiske kompas Rapporten er skrevet af forfatter, cand.comm. Pola Rojan Bagger i samarbejde med seniorforsker Cecilie

Læs mere

Den kolde krigs afslutning

Den kolde krigs afslutning Historiefaget.dk: Den kolde krigs afslutning Den kolde krigs afslutning Den kolde krig sluttede i 1989 til 1991. Det er der forskellige forklaringer på. Nogle forklaringer lægger mest vægt på USA's vedvarende

Læs mere

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER Privatøkonomi Hvordan fungerer et budget, og hvad sker der, hvis man ikke betaler sine regninger? Hvad bruger klassen penge på, og hvorfor er teenagere en interessant forbrugergruppe for reklamefirmaer

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET REGERINGENS SÆRLIGE INDSATS FOR RELIGIONS- OG TROSFRIHED OG RELIGIØST FORFULGTE, HERUNDER KRISTNE

UDENRIGSMINISTERIET REGERINGENS SÆRLIGE INDSATS FOR RELIGIONS- OG TROSFRIHED OG RELIGIØST FORFULGTE, HERUNDER KRISTNE UDENRIGSMINISTERIET 2019 REGERINGENS SÆRLIGE INDSATS FOR RELIGIONS- OG TROSFRIHED OG RELIGIØST FORFULGTE, HERUNDER KRISTNE INTRO Fra at have været en relativ overset menneskerettighed, er retten til religionsog

Læs mere

Er demokrati muligt i Irak?

Er demokrati muligt i Irak? babylon3_2_babylon3.qxd 23.05.2016 13.00 Side 108 Mange mennesker ryster lidt på hovedet af George W. Bush planer om at indføre demokrati i Irak. Men ideen synes at have bidt sig fast, og nu støtter også

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Børn og unge i flygtningefamilier

Børn og unge i flygtningefamilier Børn og unge i flygtningefamilier Temaeftermiddag I Viborg kommuner 26. marts 2015 Mette Blauenfeldt, Center for Udsatte Flygtninge, Dansk Flygtningehjælp Mette Blauenfeldt, Dansk Flygtningehjælp Side

Læs mere

Kilde 2 FN-pagten, 1945

Kilde 2 FN-pagten, 1945 Kilde 2 FN-pagten, 1945 Den 26 juni 1945 blev FN-pagten underskrevet i San Francisco af 50 lande. Nedenstående uddrag viser noget om formålet med dannelsen af FN, samt hvorledes de to vigtigste organer,

Læs mere

UDKAST TIL PROTOKOL samling i Rådet for Den Europæiske Union (udenrigsanliggender) den 16. december 2013 i Bruxelles

UDKAST TIL PROTOKOL samling i Rådet for Den Europæiske Union (udenrigsanliggender) den 16. december 2013 i Bruxelles Conseil UE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. januar 2014 (OR. en) 17876/13 LIMITE PUBLIC PV/CONS 69 RELEX 1180 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: 3286. samling i Rådet for Den Europæiske Union

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

ANALYSE November 2009. Før valget: Iraks mindretal. Helle Lykke Nielsen

ANALYSE November 2009. Før valget: Iraks mindretal. Helle Lykke Nielsen ANALYSE November 2009 Før valget: Iraks mindretal Helle Lykke Nielsen Der skal være parlamentsvalg i Irak i januar 2010. Det er anden gang efter Saddamstyrets fald, og selv om den første valgperiode har

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Dømt til en pinefuld og langsom død i en kælder sort som kul.

Dømt til en pinefuld og langsom død i en kælder sort som kul. Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del Bilag 102 Offentligt 1 Dømt til en pinefuld og langsom død i en kælder sort som kul. Kære Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Kære Folketingsmedlemmer, Udenrigsminister

Læs mere

Udkast. Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL

Udkast. Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 3 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 123 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 1. oktober 2014 Udkast til Betænkning over Forslag til

Læs mere

Redaktion: Esben Frost, Morten Ranum, Peter N. Christensen, Sigrid L. Dahl, Michael Schørlardt, Jakob Neerbek.

Redaktion: Esben Frost, Morten Ranum, Peter N. Christensen, Sigrid L. Dahl, Michael Schørlardt, Jakob Neerbek. #76. Sommer 2015 Indholdsfortegnelse: 03 Vietnams sejr over USA - 40 år #76. Sommer 2015 04 Kurdernes kamp i Kobanê giver håb 06 Kurdisk kvindekamp og international kvindesolidaritet 08 De kurdiske organisationers

Læs mere

5369/15 cos/lao/hm 1 DG C 2C

5369/15 cos/lao/hm 1 DG C 2C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. januar 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Irakisk Kurdistan. Museium til minde om de forsvundne landsbyer. Et lys for hvert af de ofre..

Irakisk Kurdistan. Museium til minde om de forsvundne landsbyer. Et lys for hvert af de ofre.. Irakisk Kurdistan Jeg blev i maj 2013 inviteret til Kurdistan for at præsentere TRE (traume-stressøvelser). Jeg er rystet over, hvor voldsom og omfattende den etniske udryddelse af kurderne har været igennem

Læs mere

NextStop. Rejse program Iran. Iran 18. juli - 8. august 2011

NextStop. Rejse program Iran. Iran 18. juli - 8. august 2011 18. juli - 8. august 2011 Be Khosh Amadid velkommen til! Uanset om du har stor viden om s sociale og politiske forhold eller knap nok ved, hvor landet ligger, er det sikkert, at mødet med vil gøre et enestående

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL Til beslutningsforslag nr. B 123 Folketinget 2013-14 Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 1. oktober 2014 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om yderligere dansk militært bidrag til

Læs mere

Demokratisk Konføderalisme En revolution i Rojava

Demokratisk Konføderalisme En revolution i Rojava Demokratisk Konføderalisme En revolution i Rojava Sprog: Dansk Vejleder: Lars Jensen Anslag: 135.737 Kursustype: Projekt Modul: Kultur- og sprogmødestudier Daniel Frank Christensen, 42099, K2 Nadia Yasmin

Læs mere

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane?

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane? Af Fréderike Geerdink. 8. Maj 2015. Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane? Vi kan ikke gøre noget for at stoppe dem i at vende tilbage, siger Fayza Abdi til mig, hun er med-præsident i Kobanes lovgivende

Læs mere

Mellemøstlige kristne i Danmark

Mellemøstlige kristne i Danmark Mellemøstlige kristne i Danmark Af Lise Paulsen Galal, lektor, ph.d. Inst. for Kommunikation og Humanistiske Videnskaber, RUC galal@ruc.dk Det er ikke usædvanligt for kristne med mellemøstlig baggrund

Læs mere

Det antimuslimske univers i krig

Det antimuslimske univers i krig Demos Nyhedsbrev nr. 112/13 Danmarks antiracistiske tidsskrift siden 1988 Det antimuslimske univers i krig Vores krig mod terror begynder med Al Qaeda, men den slutter ikke der.. (G. Bush) USA s baseimperium

Læs mere

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien

UKLASSIFICERET. Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien 26. juni 2014 Udviklingen i terrortruslen fra personer udrejst fra Danmark til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at antallet af udrejste fra Danmark til konflikten i Syrien nu overstiger 100 personer,

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37 Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 37 Overskrifter - Støjberg: Ekstraordinær europæisk situation retfærdiggør ændring af Schengen-regler - Løkke gør parallelsamfund og udlændinge til prioritet - Venstre

Læs mere

Osmannerriget og den kurdiske og tyrkiske nationalisme

Osmannerriget og den kurdiske og tyrkiske nationalisme Osmannerriget og den kurdiske og tyrkiske nationalisme 01.01.2006 Osmannerrigets opløsning var uundgåelig og nødvendig men samtidig også begyndelsen på en uheldig rivalisering mellem nationalismer i det

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

historie samfund religion Deniz Kitir Ole Bjørn Petersen Jens Steffensen

historie samfund religion Deniz Kitir Ole Bjørn Petersen Jens Steffensen BE T Sy Ast VE im R e S A/ IO S N Deniz Kitir Ole Bjørn Petersen Jens Steffensen Tyrkiet historie samfund religion Tyrkiet Historie, Samfund, Religion 2012 forfatterne og Systime A/S Kopiering og anden

Læs mere

Temamøde. Flygtninge på arbejdsmarkedet Dansk Erhverv og VirksomhedsnetværkCabi v/frederik Pretzmann Marts 2016

Temamøde. Flygtninge på arbejdsmarkedet Dansk Erhverv og VirksomhedsnetværkCabi v/frederik Pretzmann Marts 2016 Temamøde Flygtninge på arbejdsmarkedet Dansk Erhverv og VirksomhedsnetværkCabi v/frederik Pretzmann Marts 2016 Vores vision Ingen, der ønsker at integrere sig i det danske samfund, skal savne hjælp dertil

Læs mere

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse

Synopsis samfundsfag 1 8. klasse Kultur og identitet I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om kultur og identitet. Mere konkret spørgsmålet om kulturforskelligheder og de problemer der kan komme af forskellige kulturers møde

Læs mere

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron Jeg er 39 år, uddannet i filosofi og leder af det nye centrumparti En Marche!. Før jeg blev præsident i 2017, var jeg embedsmand og fra 2014-2016 var jeg finansminister

Læs mere

Visioner for samskabelse myte eller realitet?

Visioner for samskabelse myte eller realitet? Visioner for samskabelse myte eller realitet? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Myterne Foreningsliv og frivillighed (citat fra Danmarkskanon

Læs mere

Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk

Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk Modtagelse af flygtninge i Danmark Boligkontoret Danmark Nyborg 13. april 2016 Maiken Lundgreen Rasmussen, Center for Udsatte Flygtninge Dansk Flygtningehjælp Dagens program > Flygtninges ankomst til Danmark

Læs mere

Latinamerika vil udrydde fattigdom i 2025

Latinamerika vil udrydde fattigdom i 2025 Enigt kontinent bag topmøde i Havana. Blot to år efter at CELAC blev grundlagt som en sammenslutning af alle lande i Latinamerika og Caribien, er der skabt resultater, der vækker bitterhed i Washington.

Læs mere

1998 10. september Kvindeligaens Fredsdag 18. september, Gammeltorv Krav om fredelig løsning i Kosovo. 1999 Protest mod krigen i Jugoslavien

1998 10. september Kvindeligaens Fredsdag 18. september, Gammeltorv Krav om fredelig løsning i Kosovo. 1999 Protest mod krigen i Jugoslavien Kvinder i Sort demonstrationer fra 1998-2016 1998 10. september Kvindeligaens Fredsdag 18. september, Gammeltorv Krav om fredelig løsning i Kosovo 1999 Forår Protest mod krigen i Jugoslavien 2001 8. juni,

Læs mere

Replique, 5. årgang Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Et liv med rettigheder?

Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet Tekst og layout: LO Foto: Polfoto. Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr.:

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

Integrationsnet Bosteder, Aarhus, d. 20. juni 2017 Køn og seksualitet Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 1

Integrationsnet Bosteder, Aarhus, d. 20. juni 2017 Køn og seksualitet Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 1 Integrationsnet Bosteder, Aarhus, d. 20. juni 2017 Køn og seksualitet 20.06.2017 Side 1 Side 2 Program > Integrationsnets kulturforståelse > Flygtninge, køn og ligestilling forestillinger og fakta > Køn

Læs mere

Så flyver den igen. En kommentar fra Kritisk Debat. Skrevet af: Jan Mølgaard Offentliggjort: 01. september 2014

Så flyver den igen. En kommentar fra Kritisk Debat. Skrevet af: Jan Mølgaard Offentliggjort: 01. september 2014 En kommentar fra Kritisk Debat Så flyver den igen Skrevet af: Jan Mølgaard Offentliggjort: 01. september 2014 Den 26. august vedtog det, der normalt kaldes for et historisk bredt antal af folketingets

Læs mere

Irans rolle overfor shiamuslimske grupper i Mellemøsten

Irans rolle overfor shiamuslimske grupper i Mellemøsten Executive summary Dette brief er en undersøgelse af Irans rolle overfor forskellige shiamuslimske grupper i Mellemøsten. Forskellen og forholdet mellem shia- og sunnimuslimer skitseres. Derefter opridses

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Udkast til Rådets konklusioner om en EU-strategi for Syrien

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Udkast til Rådets konklusioner om en EU-strategi for Syrien Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) 7650/17 NOTE fra: dato: 31. marts 2017 til: Vedr.: LIMITE MAMA 64 COPS 105 CFSP/PESC 290 COHAFA 17 RELEX 270 SY 2 Den Udenrigs-

Læs mere

DET FÆRØSKE AFHÆNGIGHEDS- SPØRGSMÅL

DET FÆRØSKE AFHÆNGIGHEDS- SPØRGSMÅL DET FÆRØSKE SPØRGSMÅL AFHÆNGIGHEDS- ->G'-)ions;s77mN?z- IB'X >izhionai9siviisa3ainn Mannbjørn Jacobsen Indhold FORORD 13 ER FÆRØERNE EN NATION? 14 Forskellen skabt 14 Lille Danmark 15 Samband skubbes vestpå

Læs mere

Nynne Bjerre Christensen i RÆSON: Tyrkiet har stadig langt igen

Nynne Bjerre Christensen i RÆSON: Tyrkiet har stadig langt igen Nynne Bjerre Christensen i RÆSON: Tyrkiet har stadig langt igen Virkeligheden i den kurdiske del af Tyrkiet styrker ikke troen på, at Tyrkiet foreløbigt kan leve op til det europæiske værdisæt. Store dele

Læs mere

Undersøgelse af etniske foreninger i Danmark

Undersøgelse af etniske foreninger i Danmark Undersøgelse af etniske foreninger i Danmark Folkevirke 2012 Folkevirke Social Kulturel Politisk oplysning Niels Hemmingens Gade 10.3, 1153 København K Telefon 333328311 E-mail folkevirke@folkevirke.dk

Læs mere

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Første fase i krigen mod Islamisk Stat er ved at være overstået. 15. oktober, 2017 Lars Erslev Andersen om de kommende måneder: color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Kampen

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 27. februar 2006 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 27. februar 2006 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn Info-note - I 32 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 27. februar 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer Europa-Parlamentets

Læs mere

Årsplan for hold E i historie

Årsplan for hold E i historie Årsplan for hold E i historie Emne: Fra to til èn supermagt. 1945 1990 Trinmål historie: Forklare udviklings- og forandringsprocesser fra Danmarks historie, beskrive forhold mellem Danmark og andre områder

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Udviklingsbistand og sikkerhedspolitik. Eksemplet Afghanistan

Udviklingsbistand og sikkerhedspolitik. Eksemplet Afghanistan Udviklingsbistand og sikkerhedspolitik Eksemplet Afghanistan Danmarks Udviklingsbistand Målsætningerne Fattigdomsorienteringen Tværgående hensyn Principplanen 2006-11 God regeringsførelse Kvinder drivkraft

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland

Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Putins Rusland? Forholdet mellem staten og borgen i dagens Rusland Kim Frederichsen Cand.mag., Ph.d. stipendiat, ToRS, Københavns Universitet Christiansborg 15. november 2013 Opbygning Et kort tilbageblik

Læs mere