Nu skal vi hygge os. Af Laura Engstrøm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nu skal vi hygge os. Af Laura Engstrøm"

Transkript

1 Nu skal vi hygge os Bling-bling har endegyldigt fået kniven. Nu går vi fra blæredygtig til bæredygtig, og finanskrisen sætter også sine spor i boligindretningen. Mere træ, mere natur og færre overdimensionerede fladskærme. Og vi bliver glade for at være hjemme. En af Englands førende designskribenter mener ligefrem, at vi bliver trætte af at rejse. Af Laura Engstrøm Alt forandrer sig hele tiden. Den banale sandhed gælder selvfølgelig også smag. Så hvordan vil den ændre sig i den nærmeste fremtid for de fleste af os? Hvilke farver vil vi pege på på farvekortet hos farvehandleren næste gang, væggen i stuen skal have en omgang? Hvilken stol drømmer vi om at købe? Skal sofaen stadig være hvid? I de senere år har stylister og andre trendsettere kigget tilbage, når de skulle kigge frem. En trendy, moderne bolig i 00ʼerne lignede til forveksling indretningen af et 60ʼer-typehus. Få, skulpturelle ting i store, stilige rum. Arne Jacobsens 7ʼerstole blev igen sat om elipsebordet, Poul Henningsens koglelampe blev beundret og pudset op på ny, og de stilrene rum med store vinduespartier i nye byggerier passede godt til de modernistiske klassikere. Begyndelsen af det nye årtusinde lignede stilmæssigt et andet årti med stor økonomisk fremgang: 60ʼerne. Kan man tilsvarende kigge på de efterfølgende årtier, 70ʼerne og 80ʼerne, hvis man skal spå om, hvordan vores smag vil ændre sig i den nærmeste fremtid? Dengang havde en hård recession også ramt den globale økonomi, og de glade tressere var gledet over i de bekymrede halvfjerdsere. Guldalderen for dansk design var endegyldigt slut, og få designklassikere er designet i Danmark siden. I 70ʼerne blev myrestolene blev skiftet ud med ølkasser og marokkopuder, Mogens Koch-reolerne med stigereoler, ryatæpperne med kludetæpper, og de tidligere kliniske, hvide badeværelser skulle nu være orange eller mosgrønne. Den moderne stue var ikke længere åben, rummelig og delikat indrettet med stilrene, skulpturelle møbler. Næste tendens gik helt over i den anden grøft. Nu skulle der dælme hygges. Udenfor satte den kolde krig verden i spænd, og indenfor var der også koldt: Oliekrisen i 70ʼerne havde gjort det dyrt at tænde for varmeapparatet. Så danskerne søgte sammen i rum med kokos- og søgræstæpper, lofterne blev sænkede for at spare på varmen, kurvemøbler, stuebirke og hessiantapet udgjorde kulissserne, og de fleste syntes, at brun var en af de fedeste farver. Særligt på bredriflet fløjl. Og jo flere planter, man kunne have i vindueskarmen, jo bedre. Det blev også hot at indrette restauranter og værtshuse med båse. Det skulle være intimt og invitere til dybe samtaler efter 60ʼernes overfladiske udsvævelser.

2 Læsere, der husker hessiantapet med gru, kan dog ånde lettet op, hvis altså Thomas Lykke får ret i sine forudsigelser. Han er designkonsulent i OeO og vil godt lægge hovedet på blokken: Hessiantapet kommer ikke igen. Derimod kan det godt være, at vi vil få lyst til at hygge os i hulelignende interiører lidt á la 70ʼerne, mener han: Finanskrisen vil nok få os til at søge tryghed, og få os til at søge tilbage til hulen. Det er et af vores primære instinkter, siger han. Hulen bliver måske ikke tapetseret med hessian eller malet okker med en svamp, sådan som det blev gængs i 80ʼerne. Dengang skulle en dansk spisestue gerne ligne en toskansk væg. Gerne i gullige- orange farver og gerne malet med en svamp. Barbara Bendix griner ved tanken om de mange røde og gule stuer, hun sad i i 80ʼerne: Dét tror jeg virkelig ikke kommer tilbage, siger hun. Barbara Bendix er uddannet tekstildesigner og arbejder som konsulent for Ikea. Tendensen med at, alt skal være lyst og hvidt er meget dominerende i Danmark, fordi vi har tradition for det. Så den tror jeg ikke er på retur. Vi har brug for lyset, for vi bor jo i et nordligt land. I England kan Ikea for eksempel ikke sælge nær så meget hvidt sengetøj som i Danmark. At indrette med hvidt er noget, der ligger meget dybt i os. Vi vil købe lidt og godt og bæredygtigt. Det er trendforskerne og designkonsulenterne enige om. Slut med friværdi og overforbrug. Jeg tror, vi i fremtiden bliver mere selvreflekterende. De seneste mange år har vi jo været i en forbrugspsykose. Nu er der kommet en naturlig opbremsning på grund af den økonomiske situation, så vi kommer til at tænke mere over, hvad vi køber. Har vi virkelig brug for det? Vil vi spørge os selv. Ikke så meget på grund af pengene, men i lige så høj grad fordi vi tidligere bare har forbrugt helt bevidstløst. Tidligere smed vi bare det ud, som vi så ikke gad se på mere. Der kommer en ny bevidsthed, og vi vil også tænke mere over, hvilke arbejdsforhold møblerne er produceret under, siger Thomas Lykke. Som en modreaktion til det hurtige forbrug vil håndlavede møbler derfor vinde indpas, mener Barbara Bendix. For selvfølgelig vil vi ikke holde op med at ville signalere status via vort hjem. Det ligger uhelbredeligt til os, men bliver vi mere diskrete. Ja, gæsterne skal ligefrem bukke sig og kigge under bordet for at få øje på den spidsfindige detalje i snedkerarbejdet på værtens spisebord. Vi vil have håndværksmæssige, gedigne ting og kigge mere efter detaljen under bordet end over bordet. Det bliver mere underspillet end overspillet. Vi vil hellere have det rene end det overdængede, siger Barbara Bendix.

3 Samme spartanske tendens så Thomas Lykke på årets designmesse i Milano. Her var flere af møblerne lavet af træ ikke plastic. Vi kommer til at gå tilbage til træet. Det har nogle andre taktile kvaliteter end plastic og repræsenterer nogle andre værdier. Det var basalt og ærligt, og mange af de italienske møbler var lavet i et skandinavisk formsprog, siger Thomas Lykke. Det var faktisk en positiv oplevelse at være på Milano-messen i år. Det var som om, der var blevet renset ud i alt det overflødige, og folk drog et lettelsens suk: Ikke så meget af det hele mere. De tidligere år har der typisk været møbler i supersize eller andre udknaldede ting, men nu var det helt basic, fortsætter han. Derfor tror Thomas Lykke heller ikke, at vi bliver trætte af designklassikerne. Det er nogle af de mest bæredygtige møbler, fordi vi bliver ved med at have dem år ud år ind. Stephen Bayley er en af Storbritanniens ledende designskribenter og deler synspunkt med Barbara Bendix og Thomas Lykke. Med jævne mellemrum øser han af sin designviden i sin faste klumme i den britiske avis The Observer. I januar skrev han således om finanskrisens indflydelse på design og indretning: Det bliver dårlige tider for investeringer i forgyldte lysekroner, marmor og lak. Til gengæld er det gode tider for dem, der tror på gode proportioner, ærlige materialer, anstændighed og ærværdighed. Stephen Bayley pegede på indretningen af to nye restauranter i London som udtryk for to nye strømninger. Den ene er restauranten Bob Bob Ricard. Den er indrettet af den irske men Londonbaserede indretningsarkitekt, David Collins. En af Madonnas darlings og dem, der sejler med hende, som Stephen Bayley skrev nærmest fnysende. David Collins har indrettet Bob Bob Ricard som en amerikansk diner oversvømmet af detaljer fra en fransk bistro: Terrazzogulve, messinggelændere, blå vinylsæder i båsene, og med en ringeklokke ved hvert bord, så man hurtigt kan få sin champagne bragt. Indretningen af Bob Bob Ricard faldt ikke i Stephen Bayleys smag. Det var som chillidip på foie gras, skrev han. Ikke desto mindre varsler den en ny strømning, mente han. Nej, så er der mere klasse over en anden af Londons nyåbnede madsteder, mente han: Princi. En italiensk bager-kæde, der netop er åbnet i Soho. Designet af Alan Yau, der stod bag restaurantkæden Wagamamas designkoncept. Luftigt, smukt og smart, mente Stephen Bayley. Med dæmpede farver, vand løbende ned ad en bjælke af limsten og åbent ildsted. Diskret klasse og langt fra bling-bling.

4 Det kan godt være, vi er blevet mere afslappede i forhold til kjolelængder og om, man skal være barberet eller ej, men vi bliver striksere i forhold til vulgært overforbrug, fortsatte Stephen Bayley sin klumme og lavede så en liste over pre-crunch-design og postcrunch, altså før og efter finanskrisen: Ud med benzsinslugende, sorte Range Rovers, firmadomiciler i glas og stål, Michelin-stjerne-restauranter og 56 tommer fladskærms-tv. Ind med Toyota iq, (den bliver lanceret som verdens mindste firesæders bil) planter på tagene, spisesale med brændende kaminer, og Annie, en stol, der er lavet ud af en indkøbsvogn. (se Ok, så vi kommer til at bo ærligt, redeligt og skutte os i huler. Men hvad med boformerne? Vil vi rykke på landet, tættere mod byen? I husbåd eller kollektiv? Den danske trendforsker Anne Lise Kjær, der også bor og arbejder i London, giver sit bud: Som altid bygger fremtiden ikke kun på et enten-eller. Vi taler både-og. Tendensen går mod byen og mod landet. Vi har den kompakte urbane lejlighed, hvor man får meget ud af sine kvadratmeter og så søger man væk på landet i weekenden, hvor man stadig kan arbejde via nettet. Det gælder for begge, at der er en ny form for cocooning. Via den nye teknologi kan vi jo gå på opdagelse over nettet samtidig med, at vi kan dyrke naturen. Og så kommer vi måske til at bo lidt mere sammen med andre mennesker. Jeg kender f.eks. en, der lige har købt et hus, som hun ganske vist ikke har råd til at bo i alene, men så lejer hun værelser ud til venner. Så vi flytter måske sammen på en ny måde, siger Anne Lise Kjær. Samme tendens har Danmarks Statistik registreret. I 2007 knækkede kurven af stigende singler i Danmark. Siden da er antallet af skilsmisser faldet med fire procent, sandsynligvis fordi det er for dyrt at sælge huset og gå fra hinanden, sagde advokat Mie Rahbæk Thomsen fra Advodan til Berlingske Tidende, da de skrev om de nye tal i sommer. At man risikerer stort tab, hvis man sælger huset eller lejligheden vil også få indflydelse på boligindretningen. Vi flytter mindre, og når man typisk køber nye møbler i forbindelse med en flytning, vil det også have en indflydelse på købsmønstrene. Når man køber lejlighed nu, tænker man, at her skal man nok kunne bo de næste 10 år, ellers mister man for mange penge. Derfor tror jeg også, at man vil indrette sig med ting, man har lyst til at se på de næste mange år, siger Thomas Lykke. Ifølge Stephen Bayley bliver vi så glade for at være hjemme, at vi vil miste lysten til at sætte os op i en flyver, som han sagde i et interview til internetmagasinet Novinov for nylig. Journalisten spurgte overrasket: Hvorfor?

5 Fordi det er skrækkeligt at rejse, lød Stephen Bayleys svar og uddybede: Der var engang hvor det at rejse var et romantisk privilegium, et eventyr. Jeg kan huske, da det var fantastisk at flyve. Man blev behandlet, som om man var en prinsesse, stewarderne var glade for at se dig, og flyene var aldrig forsinkede. Nu er det skrækkeligt. Og hvad er pointen? Jeg plejede ofte at tage til Sverige. Da jeg først tog dertil for 30 år siden, var der rigtige svenske butikker, rigtige møbelsnedkere, der arbejdede i centrum af Stockholm, skønt. Nu tager man til Stockholm og ser Calvin Klein, Prada, Louis Vuitton, hvad er pointen med det? Alt er blevet det samme, så hvorfor skal man tage nogen steder hen? Specielt hvis man bor i London, som har alt undtagen solskin og bjerge. Der bliver altså skåret helt, helt ned. Vi kommer til at snakke mere om Olafur Eliassons nye kunst og Haruki Murakamis seneste roman, end hvilken farve den nye sofa skal have. Materialisme bliver skiftet ud med refleksion, mener Thomas Lykke: Det bliver andre værdier, der bliver sat i fokus. Familieværdier og det naturen kommer i centrum. Det kan også være, folk begynder at dyrke økologiske grøntsager i nyttehaven. I virkeligheden er den økonomiske opbremsning nok meget sund.

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Gør dit hus mere værd

Gør dit hus mere værd Foto: Scanpix Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Gør dit hus mere værd 26 sider FÅ HUSET SOLGT Få eksperternes råd til hvordan Gør dit hus mere værd INDHOLD: Gør dit hus mere

Læs mere

Guide. Guide: Fædre får også fødselsdepressioner. Test dig selv. sider. Sådan opdager du en fødselsdepression

Guide. Guide: Fædre får også fødselsdepressioner. Test dig selv. sider. Sådan opdager du en fødselsdepression Foto: Iris Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide: Fædre får også fødselsdepressioner Sådan opdager du en fødselsdepression Test dig selv 16 sider Fødselsdepression INDHOLD

Læs mere

Historien om. Hvem har flyttet min ost?

Historien om. Hvem har flyttet min ost? Historien om Hvem har flyttet min ost? DER VAR ENGANG, for længe siden i et land langt væk, fire små størrelser, der løb igennem en labyrint for at finde ost, som skulle gøre dem mætte og lykkelige. To

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

tina s loft københavn BOLIG

tina s loft københavn BOLIG københavn BOLIG tina s loft Rammen er et gammelt tørreloft med hvide vægge og sortlakerede gulve. Og indholdet er masser af kunst, bøger, vintagedesign, smukt håndværk og en farverig indretning, hvor der

Læs mere

Den svære anden bølge

Den svære anden bølge SÅDAN LYKKES DIT ANDET PARFORHOLD Den svære anden bølge AF ANNETTE AGGERBECK FOTO: GETTYIMAGES OG POLFOTO Når vi går ind i et nyt parforhold, har vi erfaringerne med os fra første ægteskab. Og hvis vi

Læs mere

»Det er aldrig for sent at få et godt liv« Drømmer du om nyt hus? Rikke og Brian førte drømmen ud i livet

»Det er aldrig for sent at få et godt liv« Drømmer du om nyt hus? Rikke og Brian førte drømmen ud i livet August 2011 Drømmer du om nyt hus? Rikke og Brian førte drømmen ud i livet»det er aldrig for sent at få et godt liv«interview med B.S. Christiansen Fremtidens bank er din helt egen Det mener fremtidsforsker

Læs mere

bliv rig Bliv et bedre menneske

bliv rig Bliv et bedre menneske bliv rig Bliv et bedre menneske Et to-dages kursus i at blive millionær, og de mener det endda helt alvorligt både at det kan lade sig gøre, og at det er værdigt formål. Det mest forvirrende er, at det

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere