KOS. Hippokrates ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOS. Hippokrates ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER"

Transkript

1 KOS Hippokrates ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Kos. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER Informationsmøde I inviteres til informationsmøde, med mindre I rejser på egen hånd, hvor vores rejse ledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Kos samt fortæller om områdets mange oplevelsesmulig heder. Desuden bliver I præsenteret for vores spændende udflugtsprogram, som I har mulighed for at tilmelde jer i løbet af ugen. Endvidere bliver der lejlighed til at få svar på de spørgsmål, som I eventuelt måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentlig jeres hotel/ferie kompleks med mindre I rejser På egen hånd. De nærmere angivne tidspunkter kan ses i informationsmappen i/ved receptionen. 24-timers Servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt på tlf.:

3 FALK LAURITSEN REJSER INDHOLD 3 INDHOLD Grækenland 4 Kos 6 Kos By 8 Byerne på Kos 9 Flora & Fauna 10 Top 5 seværdigheder 12 Praktiske oplysninger 14 Shopping og indkøb 22 Nøøøj, det for børn 23 Det græske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 27 Oplevelser på Kos 28

4 4 OM GRÆKENLAND FALK LAURITSEN REJSER GRÆKENLAND Sagnkonger, helte og skurke Under det stille liv gemmer der sig et land og en befolkning, som er mættet af myter, sagn og voldsomme dramaer af store eposser med heltemodige mænd og grumme skurke. Mange dramaer udspillede sig her i det græske øhav. Det mest kendte er Homers Odysseen - den flere tusind år gamle historie om sagnkongen og hans ti år lange kamp på havet inden hjemkomsten til hustruen Penelope og fødeøen Ithaka, hvorfra Homer selv stammede. Arven fra oldtidens Grækenland Europæisk kultur står også i gæld til de store græske naturfilosoffer og tænkere fra Ptolemæus, Demokrit og Archimedes til de senere Sokrates, Platon og Aristoteles. Den ville ikke have været det samme uden atheniensere, der for år siden indførte Europas første demokrati. Eller uden de grækere, der skabte de første olympiske lege i 776 f. Kr. og dramatikerne, som skabte de første komedier og tragedier. Verdens første teater blev, som de første olympiske lege, skabt i hovedstaden, Athen, og ofte spiller de græske guder Zeus, Athene og Poseidon centrale roller. I dag dyrkes de kun af et mindretal. Den religiøse magt ligger hos den græsk-ortodokse kirke, som har 98 procent af befolkningen med sig. Øerne, landet og rejsemålene Grækenland ligger på den sydligste del af Balkanhalvøen og er tre gange større end Danmark. Foruden fastlandet består Grækenland af flere store øgrupper, som tilsammen huser omkring 1,5 mio. af landets ca. 11 mio. indbyggere. Øerne udgør en femtedel af Grækenlands areal.

5 SERBIEN FALK LAURITSEN REJSER OM GRÆKENLAND BULGARIEN 5 Fakta om Grækenland Befolkning: ca. 11 millioner ALBANIEN Hovedstad: Athen (ca. 4 mio. indbyggere) Antal øer: ca ITALIEN og ca. 170 beboede Største ø: Kreta (Ca indbyggere) Religion: Græsk-ortodoks kristendom Legetøj: Det hævdes at yo-yo en stammer fra oldtidens Grækenland Første olympiade: De første atleter foldede sig ud i Athen i 776 f. Kr. Seneste olympiade: Athen var også vært for Sommer OL i 2004 Nationalsang: Grækenlands Hymnen til friheden består af de to første vers af et digt skrevet af Dionysios Solomos i Det oprindelige digt er på ikke færre end 158 vers Thessaloniki Skiathos GRÆKENLAND Delfi Athen Nafplion Olympia Mystra Sparta Samos TYRKIET Kos Rhodos Kreta Størst er Kreta i den sydøstlige del af Middelhavet mellem Europa og Afrika. Kreta er hjemsted for indbyggere og bl.a. kendt for paladset i Knossos, som i bronzealderen var centrum for den minoiske kultur. Rhodos - den største af De Dodekanesiske Øer - var i antikken litteraturens, filosofiens, retorikkens og kunstens kraftcenter. Blandt de fine gamle kulturseværdigheder er den antikke by, Lindos og det antikke Akropolis. Frodige Samos i det ægæiske hav på grænsen til Tyrkiet byder på vilde orkideer, enorme olivenlunde, vinmarker og skyggegivende akacietræer. Skiathos, det ægæiske paradis i Nordsporaderne, er kendt for det frodige, kuperede landskab og de vidunderlige sandstrande og ikke mindst for, at øen har dannet kulisse til musicalfilmen Mamma Mia. Den græske ø Kos er beliggende i det Ægæiske Hav og har et areal på ca. 295 km² med ca indbyggere, hvoraf de fleste bor i og omkring Kos by. Rige kulturskatte og smuk natur samt et dynamisk natteliv i specielt Kos by kendetegner øen.

6 6 OM KOS FALK LAURITSEN REJSER KOS Denne smukke ø med den lidt særprægede form er en af De Dodekanesiske Øer og har et areal på 295 km 2. Øen er 40 km lang, 3-8 km bred og ligger kun 6 km fra den tyrkiske kyst, som I kan se fra øens nordøstlige side. Til Grækenland hører ca øer, og Kos er den 16. største. De første arkæologiske fund på Kos kan dateres til bronzealderen for ca år siden. Øen har gennem flere århundreder været erobret af mange forskellige folkeslag; bl.a. af johanniterne, som har haft stor indflydelse på Kos by. De havde magten over øen i 200 år og har efterladt sig tydelige spor, som bl.a. Johanniterborgen på havnen i Kos by. Men også en af grækernes egne præger byen meget, nemlig Hippokrates, som de lokale er meget stolte af. Hippokrates var en lægekyndig, der levede ca. fra 460 til 370 f.kr. Hippokrates regnes for en af lægevidenskabens grundlæggere. Nyuddannede læger verden over aflægger stadig Hippokrates ed. Mange steder i byen kan I se statuer af ham, og selvfølgelig også Hippokrates platantræ lige uden for borgen. Kos var under fremmed herredømme i ca år, men i 1948 fik grækerne endelig deres ø tilbage. På dette tidspunkt havde Kos været besat af Alexander den Store, egypterne, tyrkerne, johanniterne, tyskerne og to gange af italienerne. I 1980 erne begyndte turisterne for alvor at tage på charterferie til Kos. Hotellerne ligger primært omkring Kos by på øens nordøstlige side, men også på øens sydlige side ved byen Kardámena er feriegæster begyndt at strømme til den smukke natur. I dag bor der omkring indbyggere på øen, hvoraf ca bor i hovedbyen, Kos by.

7 FALK LAURITSEN REJSER OM KOS 7 Kos byder på mange forskellige oplevelser. Naturen på øen er særpræget, specielt på den sydlige del af øen kan I stadig opleve uberørte naturområder. I kan også nyde de smukke olivenplantager, men i begrænset omfang i forhold til mange af de øvrige græske øer. Landskabet på Kos byder både på helt flade områder og bjerge. Det højeste bjerg, Dikeos, rejser sig 846 m over havets overflade, og I kan bestige det fra byen Ziá. Langs den ca. 112 km lange kyststrækning er der mange skønne badestrande, hvor I kan nyde roen og strandlivet. I kan også gå på opdagelse i de mange butikker i bymidten, hvor I kan gøre en god handel. I den charmerende, gamle gade, som strækker sig hele vejen gennem byen fra det store torv, ligger mange souvenirbutikker side om side. Det gamle torv emmer af græsk stemning, og I kan nyde en forfriskende frappé på fortovs-caféerne, hvor duften af friskbrygget kaffe blander sig med aromaen fra de omkringliggende restauranter. Hvorfor hedder øen Kos? Ifølge de gamle legender var Triopas den første konge af Kos. Han havde sønnen Meropas og kom oprindelig fra Lilleasien. Derfor kaldte man de første beboere for Triopes og Meropes. Triopas havde også en datter, Astypalaia, og den første by blev selvfølgelig opkaldt efter hende. Da det blev Meropas tur til at regere, fik han også en datter, Coas, og han bestemte derfor, at øen skulle opkaldes efter hende - og derfor hedder øen Kos.

8 8 KOS BY FALK LAURITSEN REJSER KOS BY I selve Kos by bor ca af øens indbyggere. Byens historie går tilbage til den oldgræske periode. Det moderne Kos blev anlagt af italienerne efter 1912, hvor de fik magten efter en krig mod Tyrkiet. I centrum af byen finder I et stort udvalg af forretninger, spændende restauranter, moderne fortovscaféer, farverige barer og diskoteker i bargaden. I centrum kan I også opleve det charmerende havneområde. Langs havnen ligger hyggelige restauranter, som byder på skønne forkælelser fra det græske køkken. Den gamle bydel starter ved frihedspladsen og strækker sig ud mod det antikke stadion, og her finder I hyggelige taverner og butikker. Ved Kos by strækker stranden sig fra havnen og mod Lambi i nordvest. Ved stranden er der som regel lidt vind, der føles som et dejligt frisk pust i varmen. På stranden kan I leje liggestole og parasoller. Lambi, som hører under Kos by, er kendt for den dejlige strand. I området finder I også mange hoteller, restauranter og barer.

9 BYERNE PÅ KOS KARDÁMENA Kardámena ligger syd for Antimachia (lufthavnen) ca. 32 km fra Kos by. I Kardámena finder I spændende restauranter, hyggelige caféer og et godt udvalg af forretninger og indkøbsmuligheder. Ved havnen er bl.a. hæveautomat, posthus og minigolfbane. Kardámena er en charmerende badeby med et hyggeligt byliv. Der bor omkring 1800 indbyggere, og der er efterhånden mange hoteller i området. Stranden består flere steder af større og mindre sten, og vandet langs kysten er dejligt indbydende. Vær opmærksom på, at I ikke kan drikke vandet i Kardámena. KEFALOS Bjerglandsbyen Kefalos ligger ca. 43 km fra Kos by. Byen Kefalos er mest kendt for sin honning- og osteproduktion og timian, som giver honningen den gode smag. Byen har flere store seværdigheder, en af disse er Dragens hule. Ifølge myten forvandlede Artemis her Hippokrates datter til en drage, og hun ville først blive et menneske igen, når en ridder kyssede hende. Området omkring Kefalos byder også på en del gode strande. TIGÁKI Ca. 13 km vest for Kos by ligger Tigáki. Her kan I dase på den dejlige, brede sandstrand, hvor der ofte blæser en frisk vind, som giver større bølger i vandkanten. Derfor er stranden her velegnet til forskellige vandsportsaktiviteter. FALK LAURITSEN REJSER BYERNE PÅ KOS Ved stranden ligger flere taverner, hvor I kan købe lokale frokost- og middagsretter. I 2012 blev der bygget et tyrkisk bad/hamam, som kaldes Artemis Hamam & Spa. Her kan man få et traditionelt tyrkisk bad og massage. PILI Paleó Pili ligger vest for Ziá ca. 15 km fra Kos by. Ca. 4 km fra byen ligger en for længst forladt byzantinsk borg med mure, som er bygget ind i bjerget. Borgen og den tilhørende kirke stammer fra år 1000 og der er en helt fantastisk udsigt herfra. Pili er et af de frodigste områder på Kos, og stort set alle øens tomater bliver dyrket her. Byen byder på restauranter og små butikker, og har flere skjulte skatte; en af dem er byens kilde, og folk kommer langvejs fra for at hente det fantastisk rene vand. ZIÁ Ziá er den bjerglandsby, hvor I har mest at opleve. Byen ligner ved første øjekast en af mange typiske, græske landsbyer, men bag hovedgadens souvenirbutikker og turistbusser kan I opleve autentisk, græsk charme og landsbyidyl i de små gader. Mange kommer også til Ziá for at se den smukke solnedgang, hvor solen forsvinder direkte i havet. Fra Ziá kan I gå op til Dikeos-bjerget, som er øens højeste punkt på 846 m. Fra toppen af bjerget kan I nyde den fantastiske udsigt over det meste af Kos, dele af den tyrkiske kyst, Nissiros, Tilos, Chálki, Kálymnos, og i meget klart vejr kan I se helt til Leros. 9

10 10 FLORA & FAUNA FALK LAURITSEN REJSER FLORA Midt på øen viser Kos sig fra sin flotteste side, hvad angår blomster- og dyreliv. De smukke bjerge er bl.a. beklædt med pinjetræer og agave samt figenkaktusser. Fra april til november står citrustræerne i fuldt flor og understreger den karakteristiske, sydeuropæiske flora. Flere steder på Kos er der store olivenplantager til trods for, at oliven ikke bliver produceret i samme udstrækning som på mange af de øvrige græske øer. I ser oftest oliventræerne ved byen Pili, som er et af de mest frugtbare steder på øen. De mindre byer uden for turistområderne er ofte præget af fantastiske, farvestrålende bougainvilleaer, som snor sig gennem byens gader og giver de små huse et romantisk særpræg. OLIVENTRÆER I over 5000 år har man dyrket oliventræet i Grækenland, og oliven har altid været en vigtig del af det græske køkken. Oliventræerne er karakteristiske med sølvgrå blade, og i blomstringsperioden får træet hvidlige blomster. Når høsten nærmer sig, skinner de modne oliven i sorte og violette farver. Et oliventræ begynder først at sætte frugter, når det er ca år gammelt. Træet kan blive op til 1000 år, dog plukkes de bedste oliven, når træet er mellem 30 og 100 år. Høsten af oliven foregår fra november til januar, og om det er sorte eller grønne oliven afhænger af sorten og høsttidspunktet. Oliven bliver høstet ved at lægge et tæppe rundt ved foden af træstammen, hvorefter grenene rystes indtil frugterne falder af. Den optimale gennemsnitstemperatur for et oliventræ er cirka 14 grader, men det kan faktisk tåle temperatursvingninger helt ned til -14 grader. Oliventræerne dyrkes ofte på en mager jord, for hvis jorden er fed, bliver træerne modtagelige for sygdomme. De har et stærkt rodnet og er derfor modstandsdygtige overfor tørke.

11 FALK LAURITSEN REJSER FLORA & FAUNA 11 FAUNA Dyrelivet på Kos er forholdsvis begrænset. Det består af den truede og totalfredede græske landskildpadde, samt frøer og firben. Firben ser I ofte ved de gamle ruiner på øen. Firben har optimale livsbetingelser på steder, hvor de kan gemme sig for fjender, og ruinerne giver firbenet mulighed for at sidde på stenene og varme sig i solen. Oppe i bjergområderne er det også muligt at finde slanger, dog af den mere fredsommelige slags. Når I kører rundt på øen, kan I ofte høre bjælder fra får og geder, som der er rigtig mange af på øen. Den græske landskildpadde er en af Grækenlands ældste indbyggere, og den har ikke forandret sig meget de seneste 200 millioner år. De heldige kan støde på landskildpadden på vandreture i landskabet f.eks. i området omkring Pili. Det er strengt forbudt at tage skildpadder eller skildpaddeskjold med hjem fra Grækenland. Skildpadden overlever sjældent, hvis den bliver fjernet fra sine naturlige omgivelser.

12 12 TOP 5 SEVÆRDIGHEDER FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 seværdigheder ASKLEPIEION Asklepieion-templet blev grundlagt i 336 f. Kr. og havde sin storhedstid omkring år 100 f. Kr. Helt frem til år 554, hvor templet desværre blev ødelagt og glemt efter et kæmpe jordskælv, havde det et godt ry som kursted. Templet er i tre etager, og nederste etage var det egentlige kursted. Ved trappen i templet findes en kilde, som springer ud af væggen. Det var herfra præsterne fik deres varme, svovlholdige vand til behandlingerne. 2. etage var viet til guderne, hvor der i midten af rummet var et brændofferalter. På den øverste etage var et tempel for guden Asklepion. NERATZIA-JOHANNITERBORGEN Johanniterborgen stammer fra slutningen af det 13. århunderede, men er blevet udbygget flere gange og først færdigbygget i begyndelsen af 1500-tallet. Inde i borgen bliver den middelalderlige stemning understøttet af kanoner og kanonkugler og udstillingen af antikke søjler og krukker. Fra borgmuren er der en fantastisk udsigt over både havnen, byen, bjergene og ikke mindst fjendens land, Tyrkiet, som kun ligger ca. 6 km fra Kos by. PLATIA PLATANOU HIPPOKRATES PLATANTRÆ Hippokrates platantræ finder I nede ved havnen lige uden for indgangen til den store johanniterborg. Her kan I se det ældgamle platantræ, som ifølge legenden skulle være plantet af Hippokrates selv. Det siges også, at det var under skyggen af denne platan han underviste sine første elever og stillede de første diagnoser. Platanen er muligvis den ældste i Europa og holdes sammen af et kæmpe stativ, men det har næppe stået i 2500 år. Træets diameter svarer kun til et træ, der er år gammelt. ANTIKKE AGORÁ Efter det altødelæggende jordskælv i 1933, hvor mange af byens antikke bygninger og johanniternes middelalderby blev beskadiget, kom der alligevel noget godt ud af hændelsen: Bl.a. blev det store antikke område, Antikke Agorá, igen synligt efter at have været begravet gennem mange år. Flere af ruinerne i området er mere end 2200 år gamle. Ud over storslåede søjler, hvoraf nogle næsten er intakte, kan I også opleve ruiner af huse og andre bygninger. ARKÆOLOGISK MUSEUM På Arkæologisk Museum kan I se de fund, som der er blevet gjort i det 20. århundrede og frem til i dag. Her kan I bl.a. se en samling af statuer, som stammer fra den hellenistiske tid til den sene romerske periode. Der er statuer af bl.a. Afrodite, Asklepion, Hippokrates, Hygeia og Alexander den Store. Derudover kan I opleve en enestående og velbevaret mosaik med motiver af Asklepios (lægeguden), Hippokrates (lægevidenskabens forfader) og Koan (fiskeren).

13 FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 SEVÆRDIGHEDER 13 Asklepieion Neratzia-Johanniterborgen Platia Platanou - Hippokrates platantræ Antikke Agorá Arkæologisk museum

14 14 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE oplysninger AKTIVITETER Kos byder på et stort udvalg af aktiviteter og underholdning. Rejselederen hjælper gerne med flere informationer. BIOGRAF I højsæsonen kan I få en god filmoplevelse udendørs. Biografen ligger ved kystvejen mellem havnen og marinaen i Kos By. Hør hvilken film, der er på plakaten, på tlf.: BOWLING Ten Pin bowlingcenter ligger i udkanten af Kos By. Der er seks baner, og I kan spise frokost eller aftensmad i centeret. Parodos Ethnikis Antistaseos Str., tlf GOKART Lige udenfor Marmaris By ca. 17 km vest for Kos By ligger et gokartcenter. Der er gokarts for hele familien, selv familiens yngste kan prøve en af de helt små el-drevne gokarts. For børn mellem 8-12 år er der mini go-carts og selvfølgelig rigtige gokarts for de voksne med masser af fart over feltet. I kan få yderligere information på tlf.: HESTERIDNING I kan også nyde naturen på Kos til hest: Rideklubben i Marmaris ca. 17 km. vest for Kos by tilbyder forskellige ture. Kontakt rideklubben på tlf.: VANDLAND Lido Waterpark er et af de største vandlande på De Dodekanesiske Øer. Vand-landet ligger på nordvestkysten mellem Livadia og Touvaki. Billetter til vandlandet kan købes hos jeres rejseleder, som også kan informere om afhentningstider for vandlandets bus, som flere gange dagligt kører mellem Kos by og vandlandet. AMBASSADE/ KONSULAT Den Danske Ambassade ligger i Athen. På Kos er der et dansk konsulat. Det Danske Konsulat Peridis Family Resort, Makrigianni & Hatzivassiliou GR , Kos Tlf.: Får I brug for ambassadens/ konsulatets hjælp, beder vi jer rette henvendelse til jeres rejseleder.

15 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 15 KATALOGET S 25 SVAMPE APOTEK Apotek hedder Farmakeío på græsk, men der vil ofte stå pharmacy, som er engelsk. Åbningstiderne følger butikkernes åbningstider. Søndag er kun enkelte åbne, der findes dog altid et apotek åbent i byen. Hvilket apotek, der er åbent, kan I se i vinduerne af alle apoteker. AVISER Der er mulighed for at købe et udvalg af internationale aviser i flere af de større kiosker og supermarkeder i byerne. I højsæsonen er det også muligt at finde danske aviser, de er dog ofte forholdsvis dyre og er gerne en dag eller to forsinkede. BADNING I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Kos kystlinje. Strandene er meget forskellige; der er både fine sandstrande og strande med større sten og klipper. Rødt flag: Gult flag: Grønt flag: Badning frarådes Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm eller hurtigt vejrskifte Badning ok BANK & VALUTA Der er flere banker i Kos by. Bank hedder trapeza på græsk og det er oftest her I får den bedste vekselkurs, selvom der tages et vekselgebyr. Hvis I vil hæve eller veksle penge, bør I medbringe jeres pas. Banken har åbent mandag fredag kl Ønsker I at hæve kontanter på kreditkort i en automat, råder vi jer til at bruge hæveautomaterne, der ligger i forbindelse med bankerne. Vær opmærksom på, at jeres bank opkræver et gebyr pr. transaktion. Valutaen i Grækenland er euro og 1 euro svarer til ca. 7,5 DKK. De fleste steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden af de lokale livreddere. BILUDLEJNING På Kos har I gode muligheder for at leje bil. Vær opmærksom på, at det er vigtigt at have de rigtige forsikringer.

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Vi foreslår, at I lejer bil gennem Sixt, da det er et servicemindet og velrenommeret udlejningsbureau. Se i informationsmappen for yderligere informationer. BRANDFARE De græske øer har de senere år været udsat for flere skovbrande pga. det tørre klima i sommermånederne. Hjælp os venligst med at beskytte naturen og de smukke omgivelser på øen ved at følge nogle få, simple regler: Der må ikke tændes bål i naturen Der må ikke ryges i skovområder Smid ikke cigaretskod eller andet affald i naturen. Skulle I observere en skovbrand, ring venligst 199 til brandvæsnet og rapportér, hvad I ser. BUSSER Kos har en velfungerende infrastruktur med lokale busser til de større byer og omkringliggende områder. Tager I bussen fra et stoppested koster billetten 10 cent mere ved køb i bussen end hvis I køber billetten på busstationen. I skal beholde billetten under hele busturen, da der ofte foretages billetkontrol. Der er to busstationer i Kos By. Den ene ligger ved havnen, og busserne afgår herfra til områderne i og omkring Kos by, bl.a. til Lambi og Agia Fokas. Den anden busstation ligger i udkanten af byen tæt på Casa Romana. Herfra kan I tage busserne f.eks. til områderne Pili, Mastichari, Antimachia, Kardámena og Kefalos. Stoppestederne finder I langs hovedvejen, de er markeret med runde, grønne skilte med en bus. Når bussen kommer, er det vigtigt, at I giver tegn til chaufføren om, at I skal med bussen, ellers risikerer I, at bussen kører forbi uden at stoppe. Bussen kan også køre forbi et stoppested uden at stoppe hvis den er fyldt. I kan se køreplanen ved busstoppestederne eller på busstationen. I kan også kontakte jeres rejseleder for nærmere information. BØRN Grækerne elsker børn, og I vil opdage, at jeres børn vil få meget opmærksomhed under ferien. I vil også opleve, at grækerne selv tager deres børn med overalt, også til de lidt sene aftenarrangementer. CYKEL, SCOOTER & MOTOR- CYKEL I kan leje cykler, scootere og motorcykler hos Power Xtreme Moto, som ligger i udkanten af Kos sydøstlige del tæt på marinaen. Se informationsmappen for flere oplysninger. DRIKKEPENGE I Grækenland er det normalt at give drikkepenge for en serviceydelse. Det gælder både til tjenere, kuffertdrenge, rengøringspersonalet og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. Til rengøringsdamen kan I lægge et par euro, som ofte resulterer i lidt ekstra god rengøring på værelset eller i lejligheden i løbet af ferien.

17 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 Læg drikkepengene på hovedpuden eller lign. så det er tydeligt, at det er drikkepenge og ikke ser ud, som pengene er glemt. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Det er en god ide altid at have småmønter på sig, da også personalet ved offentlige toiletter forventer en mønt efter et toiletbesøg. DRIKKEVAND I kan sagtens drikke vandet direkte fra hanen på Kos i modsætning til mange andre rejsemål, dog ikke i området ved Kardámena. Vandet indeholder lidt mere kalk end i Danmark. I kan også købe drikkevand på flaske i de fleste restauranter, supermarkeder og på de større hoteller. DISKOTEKER & BARER I Kos By finder I de fleste diskoteker og barer i én gade, nemlig Nafklirou Street, også kaldet bargaden. Åbningstiderne varierer, men de fleste barer åbner sidst på eftermiddagen og lukker, når de sidste gæster går hjem. ELEKTRICITET Som i Danmark 220 Volt. Flade stik passer i stikkontakterne, men ved runde stik skal I anvende en adaptor. FORSYNINGSSVIGT I Grækenland oplever man ofte strømsvigt, eller at der pludselig ikke er vand i hanen. Det sker typisk uden forvarsel og oftest om aftenen. Grunden er, at strøm- og vandforsyningen ikke kan følge med, og det kan vare lige fra minutter til flere timer. FOTOGRAFERING Kos er en smuk ø med mange seværdigheder og en flot natur, som indbyder til at tage nogle dejlige ferie-fotos. Vær dog opmærksom på, at der er fotograferingsforbud flere steder, hvilket fremgår af skilte. Det er forbudt at fotografere indenfor i de gamle kirker for at beskytte de, ofte mange hundrede år, gamle ikoner. Ligeledes må militærpersonale i uniform og militærområderne ikke fotograferes. Spørg også altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. FRUGT & GRØNTSAGER I finder mange frugt- og grønthandlere på Kos. Men da der kan være andre bakterier, end I er vant til, anbefaler vi jer at vaske eller skrælle al frugt og grønt. HELLIGDAGE 25. MARTS: Uafhængighedsdag. Grækerne fejrer, at Grækenland blev uafhængigt af det osmanniske rige i PÅSKEN: Årets største religiøse fest i den græskortodokse kirke. Da kirkeåret i Grækenland følger den julianske kalender falder påsken kun på samme dato som i Danmark hvert 4. år. 1. MAJ: Arbejdernes internationale kampdag. På denne dag fejres også Valborgsdag og forårets komme, hvor grækerne sætter blomster i vinduerne og hænger guirlander over dørene. De fleste butikker er lukket 1. maj. 15. AUGUST: Jomfru Maria-dagen. De fleste butikker holder lukket, og grækere valfarter til de kirker, der har Jomfru Maria som helgen.

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER 28. OKTOBER: Ochi-dagen. På denne dag sagde grækerne nej til Mussolinis krav om græsk kapitulation under 2. Verdenskrig. HERRELØSE HUNDE & KATTE Som feriegæst og besøgende er det fristende at fodre nogle af de mange tiggende hunde eller katte, men det er bedst at lade være. Byerne kan leve med et vist antal herreløse hunde og katte, men antallet stiger altid voldsomt i turistbyerne, og disse dyr bliver et problem om vinteren. Der er ikke nogen til at fodre dem, og der udvikles nemt sygdomme og forgiftninger blandt dyrene. Falk Lauritsen har indgået et samarbejde med dyreorganisationen Animal Rescue Kos, som hjælper med at give de hjemløse dyr nogle bedre levevilkår. Alle vores gæster er velkomne til at kontakte organisationen, hvis de vil hjælpe dyrene. HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad- og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand. HOVEDPINE, SVIMMELHED & KVALME Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. INDKØB OG BUTIKKER Butikkernes åbningstider i Grækenland er noget anderledes, end det vi kender fra Danmark, og ofte varierer de fra butik til butik. Mange forretninger holder siesta, dvs. midt på dagen går personalet hjem for at spise frokost og slappe af. Til gengæld har forretningerne åbent til ud på aftenen. Åbningstiderne for de almindelige butikker i byerne er mandag fredag kl og fra kl Lørdag kl , nogle lidt længere. Søndag holder de fleste lukket. I ferieområderne holder souvenirbutikker og minimarkeder åbent hele dagen og nogle gange helt til midnat. INSEKTER Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. INTERNET Der er flere internetcaféer i byerne. Desuden er der mulighed for internetadgang på flere af de større hoteller. KIRKER I de fleste større græsk-ortodokse kirker er der gudstjeneste hver søndag kl Husk at respektere lokalbefolkningens normer bl.a. med hensyn til påklædning i kirkerne. Skuldre og knæ skal være tildækkede, både hos mænd, kvinder og børn. I de små landsbykirker vil I ofte kunne opleve, at de ældre

19 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 kvinder har en fast plads i kirken, og denne plads vil de ikke overlade til en anden person. LÆGE I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil være jer behjælpelig i forhold til lægehjælp. I kan dog også vælge selv at tage kontakt til lægen. Dette kan gøres ved henvendelse i receptionen, som kontakter lægen. Vær opmærksom på, at det ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Vi har kontakt til følgende lægeklinik: MEDEXPRESS Kos Tlf.: Åbent 24 timer i døgnet. Klinikken ligger ca. 200 meter fra den store rundkørsel med flagene, i udkanten af Kos by. MARKEDER Der findes ikke et egentligt marked på Kos, men I kan besøge markedshallen i centrum af Kos by over for museet. Her kan I købe frugt, grønt, forskellige produkter af oliven og diverse souvenirs m.m. til lave priser. Markedshallen har åbent i lavsæsonen fra kl og i højsæsonen helt til midnat. Hvis I går en tur ved havnen i de tidlige morgentimer, kan I opleve de lokale fiskere siddende ved kajen, hvorfra de sælger dagens fangst. MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier i Grækenland end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. POLITI Politi hedder på græsk astinomia, og der findes to forskellige: De almindelige betjente, som bærer lyseblå skjorter og en mørkeblå baret, og havnepolitiet, som bærer mørkeblå uniformer. Politiet er generelt meget hjælpsomt, og næsten alle taler engelsk. Det er ikke tilladt at tage billeder af politiet, lige meget hvor I befinder jer. Får I brug for politiet, beder vi jer kontakte jeres rejseleder. Politiets nødtelefonnummer er 100. POST Postkort kan købes i næsten alle butikker og supermarkeder. Det er nemmest at købe frimærkerne sammen med postkortene, da frimærker ikke sælges separat i alle butikker. Ekspeditionstiden til Danmark er ca. en uge. Postkasserne er gule og er opstillet flere steder i byerne. Posthuset i Kos by ligger i centrum i nærheden af Frihedspladsen. PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, I skal dog forvente ekstra opmærksomhed. Ved besøg i kirker og kapeller bør I overholde de lokales regler for passende påklædning, dvs. at både mænd og kvinder skal bære tøj, der dækker både skuldre og knæ. Desuden er det ikke velset at bære hat eller solbriller i kirkerne. SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solcreme og undgå så vidt muligt at være i solen fra 12-15, hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv og hinanden. STRANDE På næsten alle strandene på Kos kan I leje liggestole og parasoller. Prisen kan variere meget. I kan også nyde en dag ved stranden på Strandcaféen i Kos by. Hvis I medbringer denne håndbog fra Falk Lauritsen Rejser, kan I frit benytte liggestolene ved caféens strandafsnit. Herunder en kort beskrivelse af nogle af øens strande: LAMBI BEACH Stranden ved Lambi ligger på vestsiden af Kos ca. 2 km fra centrum og er en blanding af sand- og stenstrand.

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Ved stranden blæser der ofte en frisk brise, som kan skabe krusninger i havoverfladen. TIGÁKI BEACH Denne strand ligger på vestkysten ca. 13 km. fra Kos by, og her finder I en dejlig, bred sandstrand. Ved stranden blæser det ofte, hvilket skaber store bølger, der er velegnede til surfing. I har gode muligheder for vandsport og andre aktiviteter, og der ligger flere gode spisesteder og taverner langs stranden. PARADISE BEACH Denne strand bliver også kaldt for Bubble Beach, fordi vulkanske gasser i området af og til får havvandet til at boble. Stranden er en fin sandstrand med lidt sten, så den er meget populær i sommermånederne. Stranden er velegnet til børn. AGIOS STEFANOS BEACH Dette er en af de bedste strande på Kos. Stranden har fint, rent strandsand. Lige ud for kysten ligger en lille ø kaldet Kastrí. Stedet er kendt som et af de bedste snorkelsteder på Kos. Ved stranden kan I leje kanoer og kajakker og sejle ud til den lille ø, hvor I kan opleve den lille kirke Ágios Nikólaos. På stranden kan I se ruinerne af den byzantinske basilika Agios Stefanos fra 400-tallet, og resterne af den mosaik, som den gamle basilika var dekoreret med. SPORT Grækerne er meget passionerede mennesker, også når det kommer til sportsgrene. Der findes flere store klubber i Grækenland, som breder sig inden for flere forskellige sportsgrene, f.eks. Olympiakos og Panathinaikos. Den mest populære sportsgren i Grækenland er fodbold. Mange barer har storskærme, hvor I kan følge forskellige sportsbegivenheder og fodboldkampe flere aftener om ugen. DYKNING Der er gode muligheder for at udforske verdenen under havoverfladen i det meget klare havvand omkring Kos. For erfarne dykkere, som har dykkercertifikat, tilbydes forskellige specielle dyk. I kan tage forskellige PADI-dykkercertifikater, som er gyldige over hele verden. VANDSPORT På langt de fleste strande kan I prøve forskellige former for vandsport. Bl.a. ved Tigáki og ved Agios Stefanos Beach kan I f.eks. prøve kræfter med windsurfing, jetski og bananbåd. SPROG Græsk er et svært sprog at lære og endnu sværere at læse. Men I vil hurtigt finde ud af, at sprogproblemerne slet ikke er så store. De fleste grækere, der arbejder indenfor turismen, taler engelsk eller tysk. De fleste vejskilte er skrevet med både græske og latinske bogstaver, ligesom menukortet på restauranterne ofte er på mange forskellige sprog. TAXA I Kos by er der flere muligheder for at komme med taxa. Der er to taxaholdepladser i Kos by. Den ene holdeplads finder I i centrum ved havnen ved det blå delfinspringvand.

21 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 21 Den store holdeplads ligger i udkanten af byen ved siden af Casa Romana. I kan også bestille en taxa i receptionen på hotellet, hvilket koster lidt ekstra i startgebyr. Alle taxaerne kører med taxameter. Telefon nummer til taxacentral: TELEFON For at ringe til Danmark skal I taste abonnementsnummeret. Ved opkald fra Danmark til et græsk nummer tastes 0030 før det ønskede nummer. I har mulighed for at ringe direkte fra hotelværelset bemærk dog at det oftest er ret dyrt. Mobiltelefonpriserne svinger meget afhængigt af hvilket dansk teleselskab I benytter. TURISTTOG Fra havnen kan I tage byens turisttog. Der er stoppested i nærheden af bybusserne. Kontakt jeres rejseleder for afgangstider for byens turisttog. TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat Lad jer ikke narre af blomsterpiger el. lign. TIDSFORSKEL Ved ankomst til Kos skal uret stilles en time frem. TOILETFORHOLD Afløb og kloakrør er smallere end i Danmark og det er derfor ikke muligt at komme toiletpapir i toilettet uden at stoppe det. I bør i stedet komme papiret i spanden ved siden af toilettet. Rengøringspersonalet tømmer spanden jævnligt. TURISTINFORMATION Turistinformationen i Kos by er beliggende nede ved havnen i nærheden af politistationen. Åbningstider: Mandag til fredag fra kl

22 22 SHOPPING & INDKØB FALK LAURITSEN REJSER SHOPPING & indkøb Under jeres ferie på Kos er det nærliggende at købe forskellige souvenirs og ferieminder med hjem til Danmark. Der er flere ting, som er typiske for Grækenland og Kos. Nogle af disse typiske souvenirs vil bl.a. være håndværk som håndvævede duge og tæpper, lædervarer, rosenkranse samt lokal folkemusik. Blandt de kulinariske souvenirs kan I finde et stort udvalg af krydderier, ouzu, tørrede krydderurter, vin, oliven og ikke mindst olivenolie.

23 FALK LAURITSEN REJSER - NØØØJ, DET FOR BØRN 23 Nøøøj, det for børn Når børnene har en god ferie så har forældrene det også. Og børnene stiller helt særlige krav til en god ferie. Derfor har vi uddannet vores rejseledere i børnehøjde, så de kender de bedste strande, ved hvor I kan lege hele dagen og hvor I får de bedste is. Vi tilbyder vores Nøøøj, det for børn-service på alle rejsemål med 24-timers rejselederservice. UDDANNET I BØRNEHØJDE Alle vores rejseledere er uddannet til at give en god ferie for hele familien og tage sig ekstra godt af de mindste. Så de ved præcis, hvad der gør en ferie god for både de allermindste, de lidt ældre og de største børn. GLADE BØRN MED I PRISEN Når I rejser med All Inclusive, får I mad og drikkevarer og glade børn med i prisen. Så kan hele familien få deres livretter og I skal ikke bruge tid på at finde en restaurant når sulten melder sig. Flyv med børn På falklauritsen.dk får I 6 tips til en god flyrejse med børn DE ALLERBEDSTE TIPS På falklauritsen.dk finder I altid de bedste tips til jer, der rejser med børn, til jeres konkrete rejsemål. Her kan I finde inspiration til udflugter, aktiviteter, restauranter og hoteller og selvfølgelig hvor I får de bedste is. FALKEN LAURITS Vi har verdens sødeste maskot; Falken Laurits. En sød lille fyr, der har fløjet det meste af verden rundt, og som guider jer til Falk Lauritsen Rejsers mest børnevenlige oplevelser.

24 24 DET GRÆSKE KØKKEN FALK LAURITSEN REJSER Det græske køkken har traditioner helt tilbage til det oldgræske og det byzantinske køkken. Retterne har ikke forandret sig meget gennem tiderne og minder en del om det tyrkiske køkken: Hovedbestanddelene er stadig gode, friske råvarer, som er lokalt produceret. Mange af de velsmagende, græske retter bl.a. tzatziki, moussaka og ikke mindst græsk salat har vundet indpas i mange danske kogebøger. Til de græske retter bruges mange friske krydderurter som f.eks. hvidløg, oregano og kanel, uden at retterne er stærke. Oliven er også en af de vigtige ingredienser i det græske køkken; enten hele oliven i salater eller serveret som aperitif eller presset olie. Kos ligger i Middelhavet, hvilket betyder, at udvalget af fiskespecialiteter og friskfangede fisk på menukortet i de lokale restauranter er stort. Der findes adskillige spændende fiskerestauranter i Kos by. Grækerne spiser generelt sent, og det er ganske normalt at se en græsk familie sætte sig og bestille middag på en restaurant kl Grækerne bestiller typisk mezes, som minder om de spanske tapas, der består af en række små, kolde og varme retter, som I bestiller samlet. Maden serveres midt på bordet, og så spiser man lidt fra alle tallerkner og deles om maden. Denne måde at spise på er, udover at være fantastisk hyggelig, også en oplagt måde at smage mange af de græske specialiteter på.

25 FALK LAURITSEN REJSER DET GRÆSKE KØKKEN 25 Det græske KØKKEN FORRETTER TZATZIKI: Yoghurt med hvidløg og agurk TONO SALATA: Tunsalat SAGANAKI: Friturestegt eller paneret ost MELITHANES: Stegte auberginer KOLOKOTHAKIA TIGANITA: Friturestegte zucchiniblomster fyldt med ost CHORIATIKI SALATA: Græsk salat af tomat, agurk, peber, løg, oliven og fetaost KEFTEDES: Stegte kødboller af kalve- og lammekød med hvidløg og mynte som de dominerende krydderier KALAMARES: Små, friturestegte blæksprutter DOLMADES: Vinblade fyldt med ris, kød og krydderier HOVEDRETTER SOUVLAKI: Kød på spyd med løg, tomat og peber MOUSSAKA: Aubergine, kartofler, fars og bechamelsovs i lag STIFADO: Stykker af okse- eller kalvekød i tomatsauce med masser af løg PASTITSIO: Den græske udgave af lasagne: Makaronirør med kødsauce og bechamel på toppen GIOVETSI: Kalve/oksekød i tomatsauce med risformede pastagryn STAMNA: Sammenkogt ret med kalve/ oksekød, forskellige grøntsager (f.eks. squash, aubergine, gulerødder, kartofler og løg) med smeltet fetaost på toppen YEMISTA: Tomater eller peberfrugter fyldt med ris, en smule kødfars og krydderier DESSERT Grækerne elsker desserter og der findes mange konditorier/bagerier, hvor man kan købe alt fra friskbagt brød, tærter, kiks og småkager til tørkager og konditorkager. Kagerne er ofte søde og bunden er ofte klistret ind i en tyk sukkerlage. Grækerne spiser ofte et stykke tærte Pitta til morgenmad og frokost med iskaffe (frappé) til. BAKLAVÁ: Kage fyldt med nødder og honning BOUGÁTSA: Kage med fyld af yoghurt og ost LUKUMÁDES: Friturestegte dejboller, serveret med honning Der er et væld af muligheder, når I ønsker at spise i det græske køkken, og der er ikke så meget andet end at sige sige: Kali Orexi - velbekomme!

26 26 GODE RESTAURANTER FALK LAURITSEN REJSER GODE RESTAURANTER På Kos er udvalget af restauranter og lokale græske taverner stort. I Kos by finder I græsk atmosfære og stemning i byens gader, hvor der ligger mange restauranter, barer og hyggelige taverner. I aftentimerne er feriestemningen i hovedbyen intens med et stort udbud af restauranter, musikbarer og diskoteker. Nedenfor præsenterer vi et udsnit af øens mange spisesteder og restauranter. OROMEDON Restaurant Oromedon har en charmerende beliggenhed i bjerglandsbyen Zia og anses for at være blandt de bedste restauranter i hele Grækenland. Her kan I om aftenen nyde solnedgangen over naboøerne Pseriomos og Kalymnos. Køkkenet laver alle retter helt fra bunden, især anbefales deres grøntsagstærte eller svinekød, som er blevet langtidsstegt i den traditionelle ovn. Prisniveauet er lavt kvaliteten af maden taget i betragtning. PLATANOS Restaurant Platanos er en stilfuld restaurant, som kombinerer flere kendte køkkener; det græske, italienske og franske. Beliggenheden er helt unik i hjertet af Kos By ved Hippokrates platantræ. Et lidt højere prisniveau, men et fint sted, hvis der fx skal fejres fødselsdag eller nydes en stilfuld middag med dem man holder af. OLYMPIADA En familieejet taverna, som ligger i nærheden af busstationen i Kos By. Her serveres velsmagende meze-retter til fornuftige priser. Lad ejeren Jimmy sammensætte menuen. Man bliver ikke skuffet. MEZZALUNA En hyggelig restaurant, som ligger på strandpromenaden i nærheden af marinaen. Her serveres velsmagende retter fra det italienske køkken. Alle retter tilberedes af friske råvarer - især er skaldyrsrisottoen eller én af de mange lækre salater værd at prøve. Alt er generelt velsmagende på denne restaurant. NESTORAS En græsk fisketaverna, som ligger på hovedvejen mod Psalidi. Der er ofte mange lokale, der spiser på denne restaurant og beliggenheden helt nede ved havet er helt unik. Fra menukortet bør I vælge deres meze - gerne med nogle retter med fisk. De små, stegte rejer eller blæksprutter (kalamares) kunne være et godt bud. Nestoras har et godt udvalg.

27 FALK LAURITSEN REJSER DRIKKEVARER 27 DRIKKEVARER De gastronomiske specialiteter skal selvfølgelig ledsages af et spændende udvalg af drikkevarer. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de lidt mere specielle drikkevarer, som de lokale foretrækker. KAFFE Grækerne er et meget kaffedrikkende folkefærd, og kaffe findes i alverdens afskygninger her på Kos. Den græske kaffe serveres i små kopper, hvor alt grums ligger i bunden og med et glas vand ved siden af. I kan vælge mellem tre styrker, alt efter hvordan I foretrækker jeres kaffe: Sketo (bitter), metrio (lidt sød) eller glyko (meget sød). Ønsker I noget som minder om dansk kaffe, skal I bestille filter coffee. På en varm sommerdag er det også utroligt populært med den græske nationaldrik frappé, som er kold iskaffe, pisket op, med isterninger, mælk og sukker efter behov. Hvis man ikke selv siger, at der skal mælk i, så bliver den serveret sketo - helt sort. Kan man lide kaffe er dette meget forfriskende i varmen. ØL På græsk hedder øl bira, og de to mest kendte græske ølmærker er Mythos og Alpha. Disse er almindelige pilsnerøl, og minder om f.eks. Tuborg eller Carlsberg. Udover de lokale mærker er de mest udbredte udenlandske ølmærker på øen Heineken og Amstel.?? Ouzo?????? Ouzo drikkes af næsten alle og på alle tider af døgnet. Ouzoens historie stammer efter sigende helt tilbage til de græske guders tid, hvor guderne drak denne drik for at gøre sig udødelige og efterfølgende er traditionen for at producere ouzo fortsat gennem generationerne. VIN Grækenland er endnu ikke så kendt som vinproducerende land, men er så småt ved at gøre sig gældende internationalt. Der findes op til 250 druesorter, og selv ikke de græske drueavlere kan overskue samtlige af disse. På Kos er der få vindrueplantager, men de producerer en del vin. De er specielt gode til at lave hvidvine på øen. Hos de lokale vinproducerende bønder kan man finde de bedste og mest særprægede vine. Det kræver dog, at man tager lidt uden for byerne, for at finde en lokal vinbonde. OUZO Lige præcis hvad ouzoen består af, har gennem alle tider været hemmelig kun de få indviede kender 100 % til sammensætningen af denne drik. Dog ved man, at den består af melass, som er en smags- og duftløs spiritus med 96 % alkohol. Dertil tilsættes blandt andet vand samt forskellige krydderier hvoraf hovedkrydderiet er anisfrø. Man kender smagen af anis fra bl.a. Kongen af Danmark - bolsjer. I Grækenland er ouzo en aperitif den vækker altså appetitten, og derfor serveres der altid en eller anden form for mad sammen med ouzo, når man bestiller det på en taverne eller et ouzeri.

28 28 OPLEVELSER PÅ KOS FALK LAURITSEN REJSER Oplevelser PÅ KOS Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Kos mest interessante seværdigheder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter I har mulighed for at deltage i. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel eller lejlighedskompleks. I kan købe billetter til udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset eller på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med euro eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Kos på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om øens mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

29 FALK LAURITSEN REJSER OPLEVELSER PÅ KOS 29 Sejltur-til Plati, Kalymnos og Pserimos Denne udflugt på havet omkring Kos tager jer med på oplevelse til tre af de øvrige græske øer. Vi sejler ud fra Kos havn om morgenen med kursen mod Plati, som ligger nordvest for Kos. Her får I mulighed for at tage en forfriskende dukkert fra båden og nyde den blide brise på Middelhavet. Mens I slapper af om bord på båden, tænder besætningen op i grillen og tilbereder en let frokost. Næste stop er ved øen Kalymnos. Her bliver der tid på egen hånd i øens hovedby. Kalymnos er kendt for sine natursvampe, som I får mulighed for at kigge nærmere på. Sidste stop, inden kursen igen sættes mod Kos, er ved øen Pserimos. Øen er kendt for fiskeri og den dejlige sandstrand. Turen giver rig mulighed for at slappe af og nyde det azurblå hav og de smukke, charmerende græske øer fra havsiden.

30 30 OPLEVELSER PÅ KOS FALK LAURITSEN REJSER Smagen af Kos På denne udflugt får I indsigt i nogle af de lokalproducerede produkter fra Kos. Vi besøger bl.a. en lille, familieejet olivenoliefabrik, hvor I vil få et godt indblik i hele processen fra hele oliven til nypresset jomfru-olivenolie. Turen byder desuden på et hyggeligt besøg på en charmerende vingård med en idyllisk beliggenhed blandt vinranker og med smuk udsigt. Her ser vi produktionen af vin, vinkælderen og efterfølgende er der smagsprøver. I den idylliske by Zia besøger vi restaurant Olympia, hvor kokken inviterer indenfor i køkkenet og trin for trin viser hvordan man laver en traditionel moussaka. I bjergbyen Zia er der tid på egen hånd til at gå en tur i de hyggelige gader. Efterfølgende kan I nyde en ægte, hjemmelavet moussaka på restaurantens tagterrasse med imponerende udsigt over Tyrkiet, Pserimos, Kalymnos og Kos. Lido water park Lido water park er et af Grækenlands største vandlande m 2 med sjov og masser af vand. Her kan I få masser af fart på i de otte store vandrutsjebaner eller nyde kilden i maven i gummiringene. Badelandet har også et kæmpe bølgebassin. De mindste kan lege i det lave bassin med flere små vandrutsjebaner og legetårn. Har I mere lyst til at slappe af, kan I nyde liggestolene og rutsjebanen Lazy River, hvor I sejler stille rundt i en stor cirkel. Her er også to store pools; én til de mindste og én til de lidt ældre med mulighed for en omgang vandpolo. I kan også spille beach volleyball på sandområdet. Lido water park har også et område med forskellige dyr som små fugle, strudser og hjorte. I kan stille sulten i parkens snackbarer.

På opdagelse i Dansk Vestindien

På opdagelse i Dansk Vestindien På opdagelse i Dansk Vestindien Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien? Alle caribiske øer har aktiviteter på land og på vand, strande,

Læs mere

Velkommen til Hotel Tiffany's!

Velkommen til Hotel Tiffany's! Hotel Tiffany's Hotel Tiffany's ligger under 150 m. fra stranden og tilbyder privat strand med liggestole og parasol. Der er desuden en dejlig pool ved hotellet samt mange aktiviteter for børnene. Hotellet

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 11.948,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter. 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi og hovedstaden Bangkok - 4 udflugter 15 dages grupperejse med dansk rejseleder ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage 2 ø-hop, flotte strande

Læs mere

De Bonte Wever Assen.

De Bonte Wever Assen. De Bonte Wever Assen De Bonte Wever Assen. Introduktion På De Bonte Wever Assen kan I nyde godt af hotellets indendørs- og udendørs pool, spa, bowlingbane og legerum. I kan også bestille tid til en afslappende

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Grand Hotel Bernardin

Grand Hotel Bernardin Grand Hotel Bernardin Velkommen til Grand Hotel Bernardin! Introduktion På den slovenske sydvestkyst finder I en oase af velvære, fantastisk natur og spændende mad. Med udsigt over Middelhavet har Grand

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi

ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi ØST-THAILAND Koh Samet - Koh Chang - Chanthaburi 15 dages grupperejse med dansk rejseleder Ring 3051 7317 info@guldrejser.dk GULD REJSER ØST-THAILAND Grupperejse med dansk rejseleder - 15 dage På denne

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grækenland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grækenland Hovedstad Indbyggere Sprog Athen 10,7 mio. Græsk Religion Valuta Areal Græskortodoks Euro 131.957 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Familieferie i Orlando, Florida

Familieferie i Orlando, Florida Familieferie i Orlando, Florida Tag på en herlig familieferie i Florida i Orlando, hvor oplevelser for såvel store som små nærmest står i kø for at blive opdaget. Lige fra de mange fantastiske forlystelsesparker

Læs mere

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge Kajaktur til Tolo Anne og Jakob, uge 40 2018 Anne og jeg drog i uge 40 til Grækenland for at ro i havkajak i Tolo Roklub. Jeg lovede vores kære formand, Jette, at vi ville lave en kort rejsebeskrivelse

Læs mere

21. november-25. november 2011

21. november-25. november 2011 Læserrejse Oliventur til Sydgrækenland 21. november-25. november 2011 Rejsens tema er oliven og olivenhøsten. Perioden, hvor grækerne høster deres oliven, er poetisk og medrivende. Høsten begynder tidligt

Læs mere

Hotel Zagreb. Afslapning, smuk natur og spændende kulturoplevelser ved Kroatiens kyst. Hotel Zagreb. Hotellet tilbyder

Hotel Zagreb. Afslapning, smuk natur og spændende kulturoplevelser ved Kroatiens kyst. Hotel Zagreb. Hotellet tilbyder Hotel Zagreb Karlobag ligger ved foden af Velebit-bjergkæden, og er kendt for sit krystalklare vand og skønne klima. Hotel Zagreb byder på masser af aktiviteter og wellness og selvfølgelig ægte kroatisk

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer

Guide. Foto: Scanpix. Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Det koster din. sommerferie. sider. Pristjek på 8 skønne destinationer Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Det koster din sommerferie 22 sider Pristjek på 8 skønne destinationer Billige indkøb på charter Prisniveau. Der er penge at spare

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring

Smagen af færøerne ,- 4 dage. Ring Smagen af færøerne Oplev det spændende færøske køkken og Tórshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet sig på sin egen måde på grund af Færøernes beliggenhed langt ude i Nordatlanten

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Cook Islands' Paradis

Cook Islands' Paradis Cook Islands' Paradis Nyd det smukkeste paradis på vores planet på denne fantastiske rejse til Cook Islands med ophold på de to øer Rarotonga og Aitutaki. Nyd de første dage på hovedøen Rarotonga på et

Læs mere

Safari og badeferie i Kenya

Safari og badeferie i Kenya Safari og badeferie i Kenya Tag på en spændende rejse, der kombinerer safari i Tsavo National Park med badeferie ved kenya-kysten. På denne rejse til Kenya, får I mulighed for at se utrolige dyr på jeres

Læs mere

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2.

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Dag 1. Ankomst til Palma de Mallorca Bus fra Lufthavnen til Hotel Marina i Puerto de

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR

3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 3 DAGE ÅRET RUNDT TAQUILE LEV LOKALT OG BESØG DE FLYDENDE SIVØER EN UNIK MULIGHED FOR AT LEVE LOKALT HOS EN OPRINDELIG KULTUR 01 ARQUIPA TIL TAQUILE I hentes af en minivan og køres den korte strækning

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Tilbud: Søndag - Torsdag: 2 retters menu: 169,- 3 retter 199,-

Tilbud: Søndag - Torsdag: 2 retters menu: 169,- 3 retter 199,- Tilbud: Søndag - Torsdag: 2 retters menu: 169,- 3 retter 199,- Tilbudende giver frit valg mellem alle retter pånær græsk pikilia og s mix grill Til Pensionister og studerende tilbyder vi 10% rabat på maden

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Veteranturen i 2019 kommer som der allerede er indikeret i Jernbanefritid nr. 5 og 6 til at gå til DANMARKS SMUKKESTE RESORT

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Hotel Blankenese. Bo i rolige og grønne omgivelser kun 20 minutter fra storbyen Hamburg. Hotel Blankenese. Hotellet tilbyder

Hotel Blankenese. Bo i rolige og grønne omgivelser kun 20 minutter fra storbyen Hamburg. Hotel Blankenese. Hotellet tilbyder Hotel Blankenese Hotellet ligger i rolige og grønne omgivelser i bydelen Blankenese, som er en forstad til Hamburg. Der er gratis parkering ved hotellet, som ligger nær offentlig transport, så I let kan

Læs mere

Hotel Blankenese. Bo i rolige og grønne omgivelser kun 20 minutter fra storbyen Hamburg. Hotel Blankenese. Hotellet tilbyder

Hotel Blankenese. Bo i rolige og grønne omgivelser kun 20 minutter fra storbyen Hamburg. Hotel Blankenese. Hotellet tilbyder Hotel Blankenese Hotellet ligger i rolige og grønne omgivelser i bydelen Blankenese, som er en forstad til Hamburg. Der er gratis parkering ved hotellet, som ligger nær offentlig transport, så I let kan

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 21.07.2020 28.07.2020 5.845,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

Smart Selection Hotel Istra

Smart Selection Hotel Istra Smart Selection Hotel Istra Velkommen til Smart Selection Hotel Istra! Introduktion Hotel Istra er for dem, der kan lide det pulserende byliv, men samtidig gerne vil nyde en afslappende ferie ved stranden.

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET SOL- OG OPLEVELSESFERIE PÅ EGEN HÅND TYRKIET - FRA AALBORG SØNDAG Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. Strand, hav og lækker

Læs mere

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7

Netværks Avisen. Sommer program. Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Netværks Avisen Sommer program Juni / Juli 2015 Blad. Nr. 6 &7 Det kan du også læse om i bladet. Sommerudflugter og aktiviteter. Cafeens åbningstider. Ugens menuer. Indholds fortegnelse & Åbningstider.

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Velkommen til Dagcenteret på Damgården

Velkommen til Dagcenteret på Damgården Velkommen til Dagcenteret på Damgården Plejecenter Øst Svendborg Kommune Velkommen til dagcenteret på Damgården Plejecenter Damgården er en del af Plejecenter Øst i Svendborg Kommune. Damgården er beliggende

Læs mere

12-i-1 GAVE 700 KR 1

12-i-1 GAVE 700 KR 1 12-i-1 GAVE 700 KR 1 REJSE & OPHOLD KRO- OG HOTELOPHOLD FOR 2 NU KAN DU OG DIN LEDSAGER TAGE PÅ ET HYGGELIGT OPHOLD I DANMARK. I KAN F.EKS. BO PÅ EN ÆGTE LANDEVEJSKRO GRUNDLAGT I 1700-TALLET, PÅ ET MODERNE,

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Mallorca & Menorca. Ekstra fordele på læserrejsen: Middelhavets perler. Med oplevelsespakke i en uge.

Mallorca & Menorca. Ekstra fordele på læserrejsen: Middelhavets perler. Med oplevelsespakke i en uge. Ekstra fordele på læserrejsen: Son Amar aftenudflugt med international underholdning og spisning med 10 % forkøbsrabat. Kort fra Mallorca & Menorca Middelhavets perler Med oplevelsespakke i en uge. Arrangement

Læs mere

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi

K U R S U S K R Y D D E R I. Kursuskrydderi Kursuskrydderi Dyst på Grill! I bliver delt op i hold og får udleveret grill, en kurv med råvarer og kun fantasien sætter grænser i kampen om at blive aftenens grillmester. Vores kyndige grillkok er selvfølgelig

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 5.995,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige middelalderbyer

Læs mere

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER

HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER HØJTSTÅENDE SOL, UFORGLEMMELIGE OPLEVELSER OG DANSK REJSELEDER PÅ KRYDSTOGT TIL EKSOTISKE CARIBISKE DESTINATIONER Tag på opdagelse i det fantastiske Caribiske Øhav, hvor du undervejs på rejsen kan opleve

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet

Velkommen til Prag. HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet Velkommen til Prag HTS PRAHA 21 Jana Rúzicky 1155 Lejlighed 11 14800 PRAHA 4 Tjekkiet BELIGGENHED 2 PRAKTISKE OPLYSNINGER OM LEJLIGHEDEN: Lejligheden er på ca. 80 m² og består af en kombineret stue/køkken,

Læs mere

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN

TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN TILBUD FOR TO UGER I CAPE TOWN Dato: august 2015 Det samlede tilbud bliver på i alt godt 13.000 DKK for to personer for 13 dage. 12 overnatninger med morgenmad og med fem arrangerede ture. Tilbuddet er

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Det Færøske Spisekammer 4 dage fra kr. 10.598,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. Oplev det spændende færøske køkken og T órshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Spis en god middag i hotellets restaurant hvor I kan vælge mellem regionale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets restaurant hvor I kan vælge mellem regionale og internationale retter. Hotel Delfin Tag på ferie til den smukke Østersøkyst og tilbring dage fyldt med sportsaktiviteter, lange vandreture og cykelture langs stranden og i skoven eller tag en tur ud og se seværdighederne i området.

Læs mere

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tyrkiet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tyrkiet Hovedstad Indbyggere Sprog Ankara 79 mio. Tyrkisk Religion Valuta Areal Islam Tyrkisk lira (TL) 783.560 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået.

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået. PROGRAM Dag 1, 24. april 2019: Afrejse fra København til Fort Lauderdale Rejselederen møder gæsterne i Københavns Lufthavn, Terminal 2 ved Norwegian check-in. Flyafgang er kl. 12.50 via London Gatwick

Læs mere

Vordingborg Madservice

Vordingborg Madservice Vordingborg Madservice God og veltilberedt mad lige til døren September 2015 Vordingborg Madservice mad med høj kvalitet - og den gode smag Vi tilbereder velsmagende mad af friske råvarer, fra de bedste

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Alsace-Strasbourg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Alsace-Strasbourg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Alsace-Strasbourg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.795,- Højdepunkter Strasbourgs kanaler Vinruten Vinsmagning hos de lokale Kultur og historie Side 1 af 5 Alsace-Strasbourg

Læs mere

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017

Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 Forældreinfo til spejdernes lejr 2017 1 Indhold Kort om hvad spejdernes lejr er for noget:... 3 Fællestransport:... 4 Besøgsdag/ Afhentningsdag for mikro og minier:... 4 Oppakning:... 5 Ordensregler:...

Læs mere

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours FIRMAREJSER I SPANIEN citytours arcelona Introduktion Spanien er et oplagt valg til firmarejsen! City Tours Barcelona har base i Barcelona - en destination der har et bredt udvalg af tilbud og giver mulighed

Læs mere

Forreter og Salater. Dagens Suppe 50.- Rejecocktail 65.- Indbagte Rejer 60.- Pakora 55.- Samosa 50.- Feta på pude 65.- Osteflute 60.

Forreter og Salater. Dagens Suppe 50.- Rejecocktail 65.- Indbagte Rejer 60.- Pakora 55.- Samosa 50.- Feta på pude 65.- Osteflute 60. Forreter og Salater Dagens Suppe 50.- Spørg tjeneren ang dagens suppe Rejecocktail 65.- En klassiker Indbagte Rejer 60.- Friturestegte rejer, serveres ned salat og dip Pakora 55.- Frituresteg spinat i

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

Terme Catez - Hotel Catez Ferieparadis for hele familien

Terme Catez - Hotel Catez Ferieparadis for hele familien Terme Catez - Hotel Catez Tilbring en uforglemmelig og begivenhedsrig ferie i Terme Catez. Det rolige Hotel Catez er en del af det store Hotel Therme-kompleks. På et areal på over 10000 kvm, opdelt i indendørs

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien I 1980 erne og 1990 erne kom en række revolutionære unge vinmagere

Læs mere

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM SAMOS 1 RHODOS Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM SAMOS Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Rhodos. Vi håber, I har fundet

Læs mere

En rejse ind i det allerhelligste af dig selv #Skønne Samos

En rejse ind i det allerhelligste af dig selv #Skønne Samos Ferie med indhold J En rejse ind i det allerhelligste af dig selv #Skønne Samos #Ferie #Meditation #Sol #Strand #Stilhed #Fordybelse #Healing #Renselse #Celler #Hellige steder #Tid til mig selv #Egen kærlighed

Læs mere

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer:

Mallorca/Cala Bona: Fly detaljer: Vi har nu fornøjelsen at fremsende tilbud, på Mallorca. Er der nogle spørgsmål eller noget I er i tvivl om er I selvfølgelig meget velkomne til at kontakte mig på mit direkte tlf nr: 33488479 Mallorca/Cala

Læs mere

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden

Altid fordelagtig. Tag med Klub Tidende til Oslo. Tag med på forårscruise med DFDS og Oslobåden Altid fordelagtig Glæd dig til en fantastisk rejse med skibet Crown Seaways til Oslo Tag med Klub Tidende til Oslo Nu kan du komme med på forårscruise med DFDS og Oslobåden til en rigtig god pris. På manges

Læs mere

SIVOTA // GRÆKENLAND SIVOTA. Det græske paradis PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND SIVOTA. Det græske paradis PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND SIVOTA Det græske paradis PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 SIVOTA Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Sivota. Vi håber,

Læs mere

Hotel Bursztynowy Palac

Hotel Bursztynowy Palac Hotel Bursztynowy Palac Dette elegante og luksuriøse hotel er perfekt til en romantisk miniferie og I vil blive imponerede over hotellets mange smukke detaljer. Her er alt hvad I har brug for på et hyggeligt

Læs mere

Rejsebrev 8, efterår 2014.

Rejsebrev 8, efterår 2014. Rejsebrev 8, efterår 2014. Mandag den 6. oktober. Det trænger sig mere og mere på, at finde en vaskemaskine, så vi kan få bund i vasketøjskurven. Vi har været på landevejen i over tre uger, og kan ikke

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland

Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland Singapore og oplevelser i Cairns, Queensland En startpakke til Cairns i Queensland, Australien Start jeres rejse Down Under i Cairns på den bedste måde. Vi har samlet fly og de første nætter i en samlet

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Udflugter fra Hurghada

Udflugter fra Hurghada Udflugter fra Hurghada Kairo Afgang fra Hurghada, omkring kl. 02.00. Vi kørsel med aircondition bus i 6 timer. Stop i Zaafarana Resthouse efter (ca. 2,5 timer) hvor det er muligt at spise morgenmaden medbragt

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Schweiz Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Schweiz Hovedstad Sprog Indbyggere Bern Tysk, fransk, italiensk, rætoromansk Romerskkatolicisme, franc Schweiziske protestantisme 8,1 mio.

Læs mere

Velkommen til Ferie Hotel Südharz.

Velkommen til Ferie Hotel Südharz. Ferien Hotel Südharz Velkommen til Ferie Hotel Südharz. Introduktion Bygningen, hvor hotellet er indrettet, har aner tilbage til 1900-tallet og indbyder til en hyggelig og charmerende atmosfære i grønne

Læs mere