MONET. ARTiFAKTi LOST IN T ANSLATION. Inspirationsmateriale til brug i undervisning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MONET. ARTiFAKTi LOST IN T ANSLATION. Inspirationsmateriale til brug i undervisning"

Transkript

1 MONET COROT LOST IN T ANSLATION DEGAS COURBET SISLEY DIAZ DE LA PEÑA MORISOT ROUSSEAU GUILLAUMIN BOUDIN RENOIR PISSARRO GAUGUIN MONET LOST IN T ANSLATION Monet - Lost in Translation vises på ARoS i perioden 9. oktober 2015 til 10. januar erne var en tid, hvor det parisiske kunstakademi afholdt de årlige censurerede kunstudstillinger: Salon de Paris. Som protest mod den strenge censur, der kun tillod tidens traditionstro kunstnere at komme med på udstillingen, organiserede en gruppe kunstnere (bl.a. Monet og Pissarro) i 1874 en uafhængig udstilling. Her udstillede Claude Monet sit billede Impression, Soleil levant - hvorefter en kunstkritiker i sin hånlige tone døbte de udstillende malere impressionister. ARTiFAKTi Inspirationsmateriale til brug i undervisning Da de impressionistiske malere i 1870 erne udstillede for første gang i Paris, vakte deres billeder stor foragelse. Datidens kunstkritikere mente nemlig, at den flimrende og skitseprægede malemåde måtte være et resultat af kunstnernes dårlige smag og ringe synsevner. Deres malerier blev derfor stemplet som sjuskede gengivelser af virkeligheden. Selv hævdede impressionisterne, at deres billeder lå tættere på den sansede virkelighed end det klassiske maleris detaljerige og minutiøse formsprog. Og med maleriet som deres foretrukne medie havde de bevidst valgt et opbrudt og flimrende formsprog for derved at kunne indarbejde de sanselige aspekter ved de mange moderne motiver, som de ønskede at skildre. Claude Monet: Impression, Soleil levant Udstillingen tager dig med på en rejse. Her vil du bl.a. opleve, hvordan impressionisternes landskabsmalerier indvarslede en ny tid i kunsten, der udfordrede de akademiske traditioner om idealiserede naturskildringer.

2 Forud for impressionismen byggede de traditionelle malerier ofte på historiske, mytologiske eller religiøse motiver. Impressionisterne forsøgte at gengive hverdagens flygtige øjeblikke ved at indarbejde de påvirkninger, som lys, luft og vejr havde på de valgte motiver. Ved brugen af opbrudte penselstrøg skabte de et nyt, flimrende formsprog som kunne omsætte spontane og foranderlige indtryk til maleriske udtryk. Camille Pissarro: Louvre, Morgen Hvilke elementer vil du fremhæve som karakteristisk for din by Hvordan ville du udtrykke disse elementer, hvis du skulle gengive dem i én eller anden kreativ form Renoir elsker kvinder så meget, at han bliver ved med at male dem i forskellige scener lige til han bliver så gammel og kroppen så stiv af gigt, at han måtte binde penslerne fast på hænderne, for at kunne male. Pierre-Auguste Renoir I dag kan værkerne af de impressionistiske malere opleves på verdens største kunstsamlinger. Dertil kommer, at vi overalt støder på reproduktioner af deres værker. Vi ser dem bl.a. på plakater, kagedåser og nipsgenstande i velvalgte farvesammensætninger. Med udstillingen Monet - Lost in Translation ønsker ARoS at revitalisere Monet og hans samtid. For det er først, når vi dykker ned i det liv, der udspillede sig omkring impressionisterne, at vi for alvor forstår deres trang til at skabe en ny udtryksform: Et fornyet motivvalg og et kunstnerisk sprog, der spejler den moderne brydningstid, de selv var en del af. Byliv I slutningen af 1800-tallet var Paris under store forandringer. Industrialiseringen med nye teknologiske opfindelser tog fart. Jernbanestrukturen blev udvidet, og nyheder tikkede ind, nu hvor telegrafen og fotografiet var blevet en del af den moderne hverdag. Haussmann fik i henhold til Napoleon III s anordning anlagt nye brede boulevarder. Gaslygterne i de parisiske gader blev elektrificeret. Nye havnekajer blev bygget for at styrke trafikken på Seinen, og fodgængere og hestekærrer måtte pludselig konkurrere med automobiler og sporvogne. Som det kan ses på udstillingen nærede særligt Camille Pissarro, Pierre- Auguste Renoir, Armand Guillaumin og Edgas Degas en stor kærlighed til byen og dets mange, nye motiver af det moderne liv. Udstillingen er en unik chance for at opleve i alt 49 værker (hvoraf de 18 er malet af Monet) Claude Monet: Åkander I Camille Pisssarros Boulevard Montmartre, mardi Gras fornemmes Haussmanns nyanlagte brede boulevarder. Camille Pissarro: Boulevard Montmartre, Mardi Gras Hvad enten udgangspunktet er menneskemylder, lysende solopgange eller åkander, så valgte Monet og de øvrige impressionister deres motiver ud fra et fokus på bevægelse, stemning og foranderlighed. Billedet La Moulin de la Galette er Renoirs skitse fra et af hans parisiske yndlingssteder. Lav en stedsbeskrivelse af dette sted, hvor du inddrager alle sanseindtryk.

3 Alfred Sisley: Forår i Veneux-Nadon Er der noget så vidunderligt og levende som en blå himmel med små lette hvide lammeskyer (citat Alfred Sisley, 1893). Landskab Nok holdt mange impressionister af byens puls og moderne motiver, men ligeså meget søgte flere af dem også ud til de landlige omgivelser udenfor Paris. Takket være udbygningen af jernbanen i 1840 erne havde det nemlig været muligt for byboerne at rejse ud til forstæderne og og ud til skov- og landområder endda helt ud til kysten. Disse ture var vellidt blandt de impressionistiske malere. Her kunne de genopleve naturen og landsbyerne samt finde arbejdsro og frisk luft. Men vigtigst af alt søgte de nye landskabsmotiver og naturlige lysforhold. I naturen tog de plads under åben himmel og oversatte deres sanselige og øjeblikkelige registreringer af motivernes flygtige vejr, vind og lysforhold til flimrende penselstrøg. Med sig havde de det transportable malergrej bestående af sammenklappelige staffelier og den tekniske nyskabelse: maling på tube. På impressionisternes tid fik nyopfindelsen af præfabrikeret maling på tube en afgørende betydning. Den tillod nemlig malerne at være mere mobile og f.eks. tage malingen med, når friluftsmaleriet skulle dyrkes. Claude Monet: Kirken i Vétheuil Berthe Morisot er den første kvinde blandt de impressionistiske malere. Hun har ofte mennesker med i sine billeder og er kendt for sin lette og luftige malestil. Kig godt på billedet: Haven ved Maurecourt. Hvad er det, der rent maleteknisk (farvebrug, penselbrug, lysforhold) adskiller Morisot fra de andre impressionistiske malere På impressionisternes tid var kunstverdenen i høj grad domineret af mænd. Skriv et dagsbogsnotat i Morisots navn og fortæl med bedst mulig indlevelse om en særlig dag i hendes liv. Her skal du bl.a. komme omkring en eller flere af de udfordringer, du ser realistiske for datidens kvindelige kunstnere. Berthe Morisot: Haven ved Maurecourt Livet ved floden Landskaberne ved de franske kyster og floder hørte til impressionisternes foretrukne motiver. Her var rig mulighed for at iagttage vandoverfladens lysreflekser og spejlinger af de mange sejlbåde og miljøerne omkring dem (som f.eks. i Monets Kystlandskab og i Alfred Sisleys Båd i Billancourt). Claude Monet: Klinten ved Fécamp Degas erklærde sig selv for inkarneret bybo og påstod hårdnakket at ture på landet enten ville kede ham ihjel eller gøre ham slemt forkølet. Både Monet og Sisley opholdt sig i London i en længere periode. Men mens Monet fandt sine motiver i byens centrum, hvor han bl.a. malede parkerne og Themsen, foretrak Sisley motiverne uden for byen som f.eks. Vejen fra Hampton Court til Molesey.

4 Claude Monet: En forgrening af Seinen nær Vétheuil Beskriv stemningen i Monets billede: En forgrening af Seinen nær Vétheuil og udpeg hvilke elementer i billedet, der bidrager til denne stemning. Alfred Sisley: Båd i Billancourt Kysterne Indenfor den kategori af natur, som de impressionistiske malere skildrede året rundt og i al slags vejr, var de særligt optaget af livet på havet og langs kysterne. Især Monet, der var vokset op i den franske havneby Le Havre, skabte en lang række værker, hvor vandets lys, farver og refleksioner udgjorde det primære motiv. Monet gik endda så langt som til at få fremstillet en særlig atelierbåd, som gjorde det muligt for ham at male impressionistiske friluftsmalerier på floden Det er ikke utænkeligt, at han fra denne atelierbåd f.eks. har malet billedet En forgrening af Seinen nær Vétheuil (1878). Émile Zola var en af de første til at erklære, hvordan Monet: er en af de eneste malere, der forstår at male vandet, uden tåbelig gennemsigtighed, uden forlorne lysreflekser. Hos ham er vandet levende, dybt, ægte frem for alt. Claude Monet: Både på stranden ved ètretat Impressionisterne elsker at lægge rene farver på lærredet direkte fra malertuben. Du kan på flere af deres billeder se, hvordan disse rene farver ligger side om side med farver, som var blandet på paletten først. De impressionistiske malere mente selv, at deres billeder lå tættere på den sansede virkelighed end det klassiske maleris gengivelse af mange detaljer. Gå sammen to og to, så den ene af jer er fortaler for en den detaljerede virkelighed mens den anden argumenterer for den mere sanselige. Hvad er mest tro mod virkeligheden Og hvorfor Efterhånden som Monet bliver ældre bliver hans syn også dårligere og dårligere. Derfor begynder han med alderen at male sine billeder med større pensler i bredere bevægelser, ligesom han også vælger lysere og stærkere farver. Claude Monet: Solnedgang ved Étretat Billedet Solnedgang ved Étretat (1883)er et godt eksempel på Monets evne til at omsætte de sanselige registreringer af solens kontakt med havets levende overflade og skyerne vandring til maling på lærred. Resultatet er et særdeles stemningsfuldt billede med en afsmittende aftenro. Placér dig tæt ved det kunstværk på udstillingen, som taler mest til dine sanser. Skriv alt hvad du tænker, når du står ved værket. Forsøg at holde skrivningen i gang hele tiden. Du har 5-10 minutter til opgaven. Monet var meget optaget af farver, og da han skulle give et godt råd til en god ven sagde han: Når du går ud for at male, så prøv at glemme det motiv, du ser foran dig et træ, et hus, en mark eller noget andet. Tænk blot: Her er en lille blå firkant, her en aflang lyderød plet, her en gul streg, og mal det, som du synes, det ser ud, nøjagtigt i samme farve og form

5 Alt i alt maler Monet 250 åkandebilleder fra haven i Giverny. På udstillingen Monet Lost in Translation kan du se to af disse åkandebilleder. Udvælg et værk fra hver af de tematiske udstillingsrum. Sæt fokus på at opleve værkerne med sanserne og registrer, hvilke specifikke kunstneriske virkemidler der stimulerer disse sanser. Et af Monets yndlingssteder var hans have i Giverny. Beskriv dit yndlingssted og forklar hvad stedet gør ved dig og hvorfor, du holder af at være der. Brug så mange sanselige beskrivelser som muligt. The Black Box Alle værkerne i udstillingsrummet The Black Box er udsnit af Monets omfattende billedserier med høstakke, åkander og broer. Særligt i sine sene år arbejdede han på disse motiver og skildrede dem i skiftende sollys, på forskellige årstider og i varierende vejr. Monet elskede at male vand og han elskede at male blomster. I den verdenskendte motivserie fra haven i Giverny kunne han koble begge dele. Her malede han åkandedammen, grædepilen og den karakteristiske grønne bro igen og igen og i forskellige formater. I disse åkandebilleder ses hverken mennesker, skyer, horisontlinje eller perspektiviske flugtlinjer, der leder blikket i en bestemt retning eller skaber en specifik historie. Kun et uendeligt udsnit af haven og af dammen med de flydende blomster. Claude Monet: Åkander I dag er værker af Monet og de øvrige impressionistiske malere kendt over hele verden. Interessen for deres kunst tog forsigtigt fart, da den franske kunsthandler Durand-Ruel introducerede New York for de impressionistiske malere i april I dag er Monets kunst blevet et luksusprodukt. Monet malede ikke færre end 42 værker af Waterloo Bridge og 35 af Charing Cross Bridge. Billedernes flimrende, øjebliksagtige karakter er ofte resultatet af en lang arbejdsproces, hvor Monet malede på flere værker på samme tid. Monet er temmelig fattig mens han lever. Først efter hans død bliver han for alvor berømt. Det samme gør sig gældende for Monets serie af broer i London og høstakke på markerne, som ligeledes er repræsenteret i The Black Box. Også her er menneskets fysiske tilstedeværelse renset ud af billederne. Her er fokus i stedet rettet mod de umiddelbare sanseoplevelser, som Monet havde, da han iagttog motiverne og som han gennem sit veludviklede impressionistiske formsprog søgte at viderebringe til dig. Claude Monet Om sine høstak-malerier fortæller Monet: Da jeg startede, var jeg lige som de andre, for jeg troede, at det var nok med to lærreder, et til overskyet vejr og et til solskinsvejr; men da jeg begyndte at fastholde det solrige øjeblik, havde lysforholdene allerede ændret sig kort tid efter, så to lærreder ikke var nok til at give en tro gengivelse af et specifikt aspekt af naturen i stedet for et billede, der er sammensat af forskellige indtryk. Claude Monet

6 Hvad kendetegner din samtid Og hvis du var kunstner, hvilke specifikke tendenser ville du så fremhæve - og hvordan Selvom vi i dag ser de impressionistiske malerier som ganske tilforladelige, skal vi huske på, at værkerne af Monet og hans samtidige kunstnerkolleger vakte stor furore på samtidens officielle udstillingssaloner. I dag hører Monet og de impressionistiske maleres værker til de mest reproducerede billeder overhovedet. Venteværelset I dag opfattes Monet og impressionisterne ikke længere som skandalekunstnere. Deres værker er derimod blevet verdenskendte ikoner. Og selvom de impressionistiske værker med tiden er blevet stærkt kommercialiseret, så fortryller og forfører deres øjebliksskildringer af naturen og det moderne friluftsliv stadig et moderne publikum. Impressionisternes samtid var præget af dynamik og en række afgørende teknologiske opfindelser. Alting omkring dem var vibrerende og i bevægelse. Den impressionistiske malestil er derfor malernes forsøg på at overføre denne dynamik og foranderlighed til kunstneriske udtryk. Måske du har lagt mærke til, hvad dine venner eller familie har hængende på væggen Hvad har du selv hængende på dit værelse Hvordan udvælger du, hvad der skal op på væggen Hvis du vil vide mere... Vi har i forbindelse med udstillingen produceret hhv. en voksen- og en børneavis. I avisernes mini-artikler udfoldes tiden omkring impressionisterne yderligere, ligesom der er kreative opgaver relateret til malerne og deres værker. Aviserne udleveres gratis på museet. Endelig har vi naturligvis udgivet et udstillingsrelateret katalog med artikler skrevet af førerende forskere. Kataloget kan købes i museumsbutikken. Kompleksiteten i deres billeder ser vi dog først, når vi giver os tid til fordybelse foran de originale værker. Udstillingen Monet Lost in Translation har derfor taget dig med på en rejse gennem de impressionistiske motiver og her placeret deres kunstneriske tilgang til virkeligheden i et større tidsbillede. I udstillingens sidste rum er du tilbage i nutiden. Her befinder du dig i et venteværelse hos tandlægen og dermed i et miljø, hvor et møde med en reproduktion af et impressionistisk kunstværk næppe ville være så utænkeligt endda - eller er det mon en overraskende ægte version, du står foran Aflæg også museets impressionistiske sansehave et besøg... I anledning af særudstillingen Monet Lost in Translation er Juniorgalleriet (på museets niveau 3) iscenesat som en sanselig oase. Her kan du tegne skitser af skovens træer, lytte til fuglekvidder eller måske bare tage en pause fra aktiviteterne i Juniorværkstedet og spise din madpakke i det grønne. Claude Monet: Høstak i aftensol ARTiFAKTi er udarbejdet af Formidlingsafdelingen, ARoS Kilder: Materialets tekst og citater er delvist hentet fra udstillingstekster og katalog relateret til udstillingen: Monet - Lost in Translation. Tekstudvælgelse og layout: Anne Mette Høncke YDERLIGERE INFORMATION Har du spørgsmål til materialet eller ønsker råd og vejledning om brug af udstillingen i undervisningssammenhæng, er du naturligvis velkommen til at kontakte os: Formidlingsafdelingen på ARoS Aros Allé 2 DK-8000 Tlf: eller vol@aros.dk

Udvandrere på Larsens Plads, 1890 af Edvard Petersen En kostald, 1890 af Theodor Philipsen Waterloo Bridge, 1903 af Claude Monet

Udvandrere på Larsens Plads, 1890 af Edvard Petersen En kostald, 1890 af Theodor Philipsen Waterloo Bridge, 1903 af Claude Monet Omkring et billede Torsdage 12.15-14.00, 25. februar til 28. april 2016 Tag med på en jordomrejse i kunstens verden fra Colosseum i Rom over Londons broer til Marilyns USA inden rejsen slutter i Marokko.

Læs mere

ARoS udstiller Monet - selv om det ikke umiddelbart giver mening

ARoS udstiller Monet - selv om det ikke umiddelbart giver mening KUNST 7. OKT. 2015 KL. 19.22 ARoS udstiller Monet - selv om det ikke umiddelbart giver mening Monet på ARoS er en på forhånd given sællert, men ARoS mener ikke, at den nye udstilling er et forsøg på at

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk Anna Ancher - en usædvanlig kvinde Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. Undervisningsmateriale for 7.-10. klasse 2009 www.skagensmuseum.dk Spørgsmål Kender du nogle usædvanlige kvinder fra nutiden? Hvem?

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin

Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Undervisningsmateriale til Indskoling og Mellemtrin Tekst og redaktion ved Lasse Kaae og Majbritt Løland, Randers Kunstmuseum, oktober 2016. 1 Lærervejledning Lærervejledningen giver en introduktion til

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte e r i n d r i n g e n s l a n d s k a b e r Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte landskaber.

Læs mere

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme.

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme. Her begynder din bog om kunsthistorie. Den vil fortælle dig om en masse forskellige ismer. Det er et sjovt ord, ikke? Jeg kalder det ismer, fordi mange af perioderne i kunst-historien har et navn, der

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af

Ulrik Hoff. Bente Hammershøy. Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur. Tekster af Ulrik Hoff Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Tekster af Bente Hammershøy Bente Hammershøy Kunstnerens drømme, tolkninger og fantasier i den østjyske natur Udstillingens

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Frihed. af Henriette Larsen

Frihed. af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen FRIHED Henriette Larsen, København 2016 Illustrationer og layout Maria Tønnessen www.byme&henry.com 1. udgave, 1. oplag ISBN 978-87-999041-0-5 FORORD

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D I forbindelse med besøgene på Esbjerg Kunstmuseum under projekt SMART SKOLESTART 3.0 Mangfoldighed som grundtema: Gennem hele forløbet både i børnehaven, førskolen

Læs mere

PROCES DOKUMENT FUTURISME

PROCES DOKUMENT FUTURISME PROCES DOKUMENT FUTURISME JUNAD ASHRAF GRUPPE 5 1 1 Inholdsfortegnelse 1.Forside 2.Inholdsfortegnelse 3.Perioden & Stilarten 4.Tidstypiske Kunstrere 5.Karakteristisk Træk 6.Typografi 7.Reference til Nutiden

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen Undervisnings- og inspirationsmateriale 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling - betydninger på tværs En samling: at bringe enkeltheder

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning

ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning ARTiFAKTi inspirationsmateriale til brug i undervisning Jesper Just er født i 1974 og tog sin afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003. Han bor og arbejder i New York og er repræsenteret i en

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber B I R G I T T E T H O R L A C I U S F R E D E I N G E T R O E L S E N L I N D H O L M 21.09.13-18.10.13 GalleriWeber Bagergade 39 5700 Svendborg Tlf.: 6110 5159 www.galleriweber.nu smedjen@post.tele.dk

Læs mere

Vil du være en del af international ArtWeek 2019?

Vil du være en del af international ArtWeek 2019? Vil du være en del af international ArtWeek 2019? På havnen i DOK5000 i Odense 10. august 17. august 2019 Ideen med Art Week er at samle kunstnere fra hele verden. Kunstnere som gerne vil mødes og udstille

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET -

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET - U N D E R VISNINGS MATERIALE Der skete noget særligt med kunsten i 1800-tallet. I mange år havde det såkaldte historiemaleri været udbredt blandt kunstnere. Det vil sige, at de malede motiver fra historien,

Læs mere

Vil du være en del af international ArtWeek?

Vil du være en del af international ArtWeek? Vil du være en del af international ArtWeek? Picture this Det er sommer lune vinde lokker folket frem turisterne har indtaget byen og havnen er fuld af liv. Mennesker mødes omkring kulinariske oplevelser,

Læs mere

PROGRAM. Om huset, vi skal bo i. Impressionismen. Forplejning. Vandring. 1. dag

PROGRAM. Om huset, vi skal bo i. Impressionismen. Forplejning. Vandring. 1. dag PROGRAM Om huset, vi skal bo i Under hele vandreferien bor vi i et stort, smukt hus fra det 17. og 18. århundrede. Huset ligger i Roquevaire, en gammel landsby, som ligger halvvejs mellem Aix en Provence

Læs mere

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019 AARHUS KUNSTMUSEUM 12. oktober 2018 3. marts 2019 Dette materiale er tænkt som inspiration til undervisning af elever i grundskolen, men kan naturligvis også tilrettes undervisning på andre niveauer. Oplægget

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK Omkring et billede Tag med på en billedrig rejse i kunstens historie fra Nicolai Abildgaard i slutningen af 1700- tallet?l vores egen sam?ds kunst med værker af nulevende kunstnere. Udgangspunktet er hver

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Introduktion Danmark under forvandling er et fotoprojekt hvor 14 fotografer er blevet bedt om at give deres bud på hvordan de ser det danske

Læs mere

IMPRESSIONISMEN. This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com

IMPRESSIONISMEN. This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com Enemærkes KunstKompendium mpressionismen. www.enekunst.dk 1997-2006ver2 side 1. Denne stil stammer fra fransk impression >indtryk, er opkaldt efter maleren Claude Monets banebrydende maleri; Soleil levent

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop.

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop. Kirsten Justesen MY BODY IS MY TOOL Målgruppe: Folkeskolen 7-10. kl. Kroppen i kunsten Som forberedelse til et besøg på Rønnebæksholm og udstillingen MY BODY IS MY TOOL kan man se portrætfilmen om kunstneren

Læs mere

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ...

Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet. Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen. Opgaveark ... Johannes Larsen, Svanemøllen set fra forhaven, 1937. Johannes Larsen Museet Opgaveark Johannes & Alhed Larsen Et hjem i naturen Navn: Klasse:... Møllebakken Johannes og Alhed Larsen, ca. 1900 Ægteparret

Læs mere

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019

ARTi FAKTi AARHUS KUNSTMUSEUM. 12. oktober marts 2019 AARHUS KUNSTMUSEUM 12. oktober 2018 3. marts 2019 Dette materiale er tænkt som inspiration til undervisning af elever i grundskolen, men kan naturligvis også tilrettes undervisning på andre niveauer. Oplægget

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Afgangsprojekt - Kroppen udtrykt i kunsten Mira & Andreas Art & performance Flakkebjerg Efterskole Problemstilling og indledning Eksperimentere med at flyve. Kunsten

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Rokokoværker inden for billedkunsten

Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoværker inden for billedkunsten Rokokoens stilmæssige storhedstid ligger fra ca. 1720 1789 (den franske revolution). I Danmark var perioden ikke så lang, men varede ca. fra 1740 1770. Rokokoen kom

Læs mere

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Indledning Bogen Annas Himmel tager fat på et meget stort emne for både børn og voksne, nemlig døden. Anna har mistet sin mor og gennem bogen bliver Annas sorg

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til indskolingen og mellemtrinnet Arkitektur er bygninger Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Aalborg Airport Hotel

Aalborg Airport Hotel Aalborg Airport Hotel Velkommen til Aalborg Airport Hotel! Introduktion Aalborg Airport Hotel slog dørene op den 1. oktober 2014 til et helt nyt og top moderne hotel. Hotellet ligger tæt på Aalborg Lufthavn

Læs mere

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy Jens Bredholt Ind til benet Bente Hammershøy Bente Hammershøy Ind til benet Jens Bredholt sluser det væsentlige ind, skærer et stykke ud af virkeligheden og fanger og fastholder det essentielle i motivet.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

Analysemodeller og -metoder

Analysemodeller og -metoder Sculpture by the Sea Aarhus - Danmark 5. juni - 5. juli 2015 Mellem Tangkrogen og Ballehage Analysemodeller og -metoder TIL SKOLER KOM OG VÆR MED! Sculpture by the Sea er her igen. Skulpturudstillingen

Læs mere

Fra klassisk mytologi til moderne kropsbilleder.

Fra klassisk mytologi til moderne kropsbilleder. Fra klassisk mytologi til moderne kropsbilleder. Mandekrop - kvindekrop Menneskekroppen har altid været et centralt motiv for kunstnerne. Den nøgne mandekrop og kvindekrop har dog hver sin funktion i kunsten.

Læs mere

Tid til Nærvær. Time2be

Tid til Nærvær. Time2be Tid til Nærvær Time2be forord»...om middagen - når alt er dysset i søvn af varmen. Tid til Nærvær Så bliver verden gennemsigtig. Som en flod, forstår du? - Man kan se helt ned til bunden... der ligger

Læs mere

Paris - Byernes by. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Paris - Byernes by. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Paris - Byernes by Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.995,- Højdepunkter Montmartre med Sacré-Coeur Eiffeltårnet Slottet i Versailles Sejltur på Seinen Vi bor på solsiden af Montmartre

Læs mere

Carl Bloch udstilling på BYU: "The Master's Hand"

Carl Bloch udstilling på BYU: The Master's Hand Carl Bloch udstilling på BYU: "The Master's Hand" Oprettet: 4. januar 2011 Carl Bloch "Mesterens hånd" kunstudstilling åbner på Brigham Young University, Museum of Art Af Marianne Holman Udgivet: onsdag

Læs mere

DRAPERING OG NATUR. Forløbsbeskrivelse DANSK GULDALDER PÅ RIBE KUNSTMUSEUM

DRAPERING OG NATUR. Forløbsbeskrivelse DANSK GULDALDER PÅ RIBE KUNSTMUSEUM DRAPERING OG NATUR DANSK GULDALDER PÅ RIBE KUNSTMUSEUM Fag: Billedkunst Målgruppe: 7.-9. klasse Sted: Ribe Kunstmuseum (udstillingssale) Omfang: 4 lektioner inkl. pause Fokus: Dialog, materialefærdigheder

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

Indhold: Indledning 2. Kommunikations koncept 3. Design udvikling 4 Skitser Bobbel. Refleksion 6

Indhold: Indledning 2. Kommunikations koncept 3. Design udvikling 4 Skitser Bobbel. Refleksion 6 Indhold: Indledning 2 Kommunikations koncept 3 Design udvikling 4 Skitser Bobbel Refleksion 6 Indledning: I dette projekt var opgaven at fremstille otte plakater, fire i B1 og fire i A3, for en udstilling

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE. Grundskolens mellem- og udskolingstrin og ungdomsuddannelser EDVARD WEIE POESIENS NATUR

UNDERVISNINGSMATERIALE. Grundskolens mellem- og udskolingstrin og ungdomsuddannelser EDVARD WEIE POESIENS NATUR SMATERIALE Grundskolens mellem- og udskolingstrin og ungdomsuddannelser EDVARD WEIE POESIENS NATUR FAKTA Dette undervisningsmateriale henvender sig primært til folkeskolens udskoling og er henvendt til

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Kunst kollektionen EMPOWER

Kunst kollektionen EMPOWER Kunst kollektionen EMPOWER Kigger man grundigt ind i billedet, vil man finde bogstaverne i Empower. Ved Heidi Juel Johansson Indledning: Hvem skulle have troet, at den lille grimme ællings vinger engang

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

EN MALERS OVERVEJELSER. af Peter Lundberg

EN MALERS OVERVEJELSER. af Peter Lundberg EN MALERS OVERVEJELSER af Peter Lundberg Et nyt maleri bliver til Jeg maler, fordi jeg ikke kan lade være, alligevel bliver jeg hver gang ramt af tvivlen og angsten for ikke at slå til, skarpt forfulgt

Læs mere

Kun den fattige ved hvad kærlighed er.

Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Prædiken til den 29. juni (som i kirkens kalenderår hedder 2. trinitatis) 2012 i Havdrup Kirke Salmer: 752,604,685,681,367 Prædikenteksten er taget fra Lukasevangeliet

Læs mere

GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART

GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART PROCESORIENTEREDE FORMIDLINGSEKSPERIMENTERR Gennem Kunsten er en række formidlingseksperimenter, som afprøver rammerne for,

Læs mere

EN LÆRERGUIDE Den Frie Udstilling

EN LÆRERGUIDE Den Frie Udstilling EN LÆRERGUIDE Den Frie Udstilling 30. november 2013-5. januar 2014 Introduktion Kære underviser Dette undervisningsmateriale er specifikt udviklet til at aktivere elevernes kritiske sans og sanseapparat

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk Øjnene der ser Dette undervisningsmateriale er udviklet af Louisiana Børnehus til projektet Afrika for børn. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.dk Skulpturer set med forskellige

Læs mere

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Mødet med Dansen Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Bonnie Spliid Jeg er uddannet lærer med liniefag i billedkunst og

Læs mere

Surroundings Surrounded & Light Extension

Surroundings Surrounded & Light Extension I N S P I R A T I O N S M A T E R I A L E Surroundings Surrounded & Light Extension Olafur Eliasson Esbjerg Kunstmuseum 28.06.-31.12.2003 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Esbjerg Kunstmuseum præsenterer

Læs mere

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk

Bente Hammershøy. Dobbelteksponering. Karin Lønbæk Bente Hammershøy Dobbelteksponering Karin Lønbæk Der står Horsens med store bogstaver hen over de to kunstnere, der har fernisering d.11.september 2010 i Galleri Brænderigården. Det er far og datter: Søren

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING Århus er en by hvor pulsen er høj. Her er byens stemningsfulde kvarterer og ældre bygninger med til at skabe et grundlag for en by der er i udvikling og har blikket rettet

Læs mere

fra en lang og traditionsrig historie, rodfæstet i den danske agerkultur med sin dybe respekt

fra en lang og traditionsrig historie, rodfæstet i den danske agerkultur med sin dybe respekt inviting nature FILOSOFIEN AT MØBLERE DET GODE LIV. MED Hånden på hjertet INVITEREr vi NATUREN IND I vores HJEM og SOM I DET GODE MÅLTID, DER NYDES SAMMEN MED MENNESKER vi HOLDER AF, ER SANSELIGHED OG

Læs mere

LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEMBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16

LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEMBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16 LUST & COLOURS 11. OKTOBER - 14. NOVEBER 2013 FERNISERING DEN 10. OKTOBER FRA KL. 16 Farver ses og opleves med både intellekt og følelser. I useumsbygningen undersøger seks kunstnere, hvad farver gør ved

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

UDE OG HJEMME. Hallofoten. St. Torv. 9500 Hobro

UDE OG HJEMME. Hallofoten. St. Torv. 9500 Hobro UDE OG HJEMME Hallofoten St. Torv. 9500 Hobro 13. februar - 26. marts 2016 Anne Østergaard: Krage, 2015, akvarel, 50 x 70 cm Hardy Brix: Arktisk Landskab 5, 2009, olie, 115 x 115 cm Annette Fausø: Udsigt

Læs mere

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Kursus marts 2013 Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Bedømme billeder Foredrag om: William Egglestone Cindy Sherman Jeff Wall Andreas Gursky Trine Søndergård

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

LYSETS PALETTER. Undervisningssæt fra Randers Kunstmuseum.

LYSETS PALETTER. Undervisningssæt fra Randers Kunstmuseum. LYSETS PALETTER Undervisningssæt fra Randers Kunstmuseum www.randerskunstmuseum.dk Impressionistiske eksperimenter De følgende artikler er tænkt som inspiration for undervisere, der vil arbejde med impressionismen

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

Roms fontæner og pinjer

Roms fontæner og pinjer Roms fontæner og pinjer På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille to forskellige musikværker.

Læs mere

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen 110 besøgende til regentparret Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Egetoft, Egtved. Torsdag formiddag klokken er lidt over halv 10 og foran Egetoft er der samlet efter hånden 110 mennesker, de har

Læs mere