vejkanten. Et ungt par sad og holdt hvil og fik sig en bid brød. Adskillige kilometer senere genså vi jern-pilgrimmene på bjergkammen Pedón.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "vejkanten. Et ungt par sad og holdt hvil og fik sig en bid brød. Adskillige kilometer senere genså vi jern-pilgrimmene på bjergkammen Pedón."

Transkript

1 7. vandredag: Fredag d. 23. august 2013 Herberget i Pamplona var på mange måder godt indrettet, men reglen, om at ens rygsæk skulle hænge på en knagerække nede i kælderen, var død upraktisk, og gav en hel del kaos om morgenen: Alle rendte frem og tilbage, og til sidst hentede de fleste alligevel deres rygsække op, og stillede dem i gangene mellem rumkabinerne, hvor pladsen slet ikke var beregnet til dét. Resultat: Så måtte vi alle hoppe henover hverandres rygsække. Det positive i historien er, at ALLE tog det med godt humør, og var hjælpsomme overfor hverandre. Vi fulgte her i 2013 den opmærkede vej ud gennem Pamplona: I 2005 gik vi ned ad smalle gader i centrum og ud gennem Citardellet. Nu i 2013 havde vi bare lyst til at følge vejen og de gule pile. vejkanten. Et ungt par sad og holdt hvil og fik sig en bid brød. Adskillige kilometer senere genså vi jern-pilgrimmene på bjergkammen Pedón. Gensyn med Pedón: ( Indsat 2005 ) Franz Koks s grav: ( Samme sted 2005 indsat ) Et godt stykke udenfor Pamplona genså vi Franz Koks grav: Et besynderligt jernkors i Den forfærdelige nedstigning fra Pedón: ( Indsat samme sted 2005 ) Gensynet med den forfærdelige nedstigning fra Pedón var lige så modbydelig, som vi huskede den: Til forskel fra 2005, hvor vi kun

2 mødte en lille italiensk pige/dame, hvis fødder var fyldt med vabler, fordi hun gik i badesandaler, var der nu i 2013 mange, mange flere på vejen, således at dét at gå i gåsegang undertiden var ved at ende i rutscheture, fordi alt for mange ikke havde den fornødne tålmodighed og spurtede af sted, eller pressede os, der gik langsomt og med hele opmærksomheden rettet på de løse sten. I Urterga spiste vi frokost på kroen, som også er herberg, og hvor vi overnattede i Imens vi spiste, erindrede vi begge den morsomme episode i 2005, hvor baren pludselig vrimlede med postkasserøde politibetjente med skarpladte pistoler og automatrifler: Det så drabeligt ud, men de skulle blot have en kop kaffe. Så kørte de igen i deres postkasserøde politibiler. Baren i Uterga ( Indsat: Vi får i 2005 en kold øl udenfor i Uterga ) Noget senere gik vi gennem Muruzabal og var i Obanos lidt i 2. Herberget i Obanos er et rigtig udmærket herberg, som de fleste går forbi, fordi de skal frem til Puente la Reina. Uterga i sigte 2013: ( Sammested 2005 indsat ) Det tre kors i Muruzabal..set nede fra vejen ( Indsat 2005: De tre kors set oppe fra byen. ) Obannos i sigte. Herberget i Obanos Herbergets have i Obanos: Det er vaskedag!

3 8. Vandredag: Lørdag d. 24. august 2013 Vi var ret tidligt af sted om morgenen fra Obanos, ikke for at komme først til næste herberg, som ellers er argumentet for at tage med morgen toget, men fordi det de sidste to dage havde været ulidelig varm: Så er det rart ikke at gå forlænge i middagsheden. Og så tidligt stod vi imidlertid heller ikke op: Klokken var omkring 07.00, da vi forlod herberget i Obanos, og da var et par stykker allerede gået. På vej ud af Obanos står denne skulptur, som man kan gå igennem: Hvad det gør godt for, aner vi ikke, men Anja skulle alligevel prøve!. Dagen blev helt igennem en gensynsdag : Puente la Reina var knapt nok vågnet, dag vi gik igennem. Der var ikke et øje i hovedgaden ud over os og de øvrige caminovandrere, som traskede af sted. Broen stod hvor den plejer og er jo et smukt syn. Cirauqui i sigte 2013: ( Samme sted 2005 indsat ) Puente la Reina 2013 ( Samme sted 2005 indsat ) Da vi nåede Cirauqui, kunne vi næsten ikke kende den: Foran byen var der bygget adskillige boligblokke, men da vi først kom rigtig ind, var ikke meget forandret. Vi genså Den Blodrøde Kirke oppe på toppen af byen og herberget, vi sov på i Historien om Kristusfiguren i Sangüesa har jeg

4 fortalt til hudløshed, så den slipper I for denne gang. Den lille bro over floden Rio Salado fin og istandsat: ( Samme sted 2005 indsat. I 2005 var broen meget forfalden ) Den Blodrøde Kirke i Cirauqui. Anja kikker på Dansker-Graven : Ære være hans minde! Den gamle romervej lige uden for Cirauqui. Et hvil kort før Estella: Anja er træt især af varmen! Vi gik videre og snart var vi ved den lille bro over floden Rio Salado: I 2005 var broen meget forfalden, men den er åbenbart siden blevet restaureret til ukendelighed. Ikke langt fra broen er Dansker-Graven : En påmindelse om, at camino ikke blot er for sjov, men ramme alvor! Vaskedag i Estella.

5 Omkring kl ankom vi til Estella: De sidste par timer havde det været ulideligt varmt, og især Anja var træt. Vi gik imod alle odds ind på det kommunale herberg, ene og alene fordi jeg vidste, hvor det lå og ikke gad lede efter ét af de andre. Der var allerede mange indlogeret, men i bagbygningens sovesal var vi blandt de første, som ankom. Vi kunne derfor uhindret kapre et par underkøjer uden problemer. I 2005 lå vi i forhuset på 1. sal i en tæt pakket sovesal og i overkøjer, lige ved siden af toilettet. Der kunne haft været morsommere. Om eftermiddagen var vi ude at spise på samme restaurant som i 2005, med den enorme forskel, at i 2005 deltog vi i Pilgrims-Menuen kl , hvor det virkede som om svinene blot skulle fodres af. Nu i 2013 fik vi også Pilgrims- Menu, men sad afslappet ude i baghaven under parasoller. Samtidig med os, spiste en tre-fire andre grupper ved andre borde. Kl gik vi op til kirken og deltog i messen, og jeg deltog også i kommunionen: Det må jeg ellers ikke, når jeg kun er protestant, men dét er der jo ingen, der kan se, jeg er! Anja på vej op til kirken i Estella.

6 9. vandredag: Søndag d. 25. august 2013 Estella endte i det rene Roskilde-Festival : De unge festede på livet løs og blev fulde og larmede og havde overhovedet ingen pli, da de endelig gav op og gik til køjs. Det foregik med bump og brag, og fnis og latter, så ingen af dem, der var faldet i søvn, sov længere. Dagen første fikspunkt var vinbrønden ved Monasterio de Irache. I 2005 nøjedes vi med et par håndfulde af vinen, men nu 2013 havde jeg forudseende gemt en ½ - liters flaske, som jeg fyldte. Vinen er dog ikke noget at skrive hjem om, så det var mere af pligt end af nydelse, den blev drukket om aftenen. Men hævnen er sød!: Kl. ca kunne jeg høre flere ældre, som puslede i køjerne og enkelte, som så småt begyndte at pakke i mørket. Så for en djævel i mig. Kunne de unge larme om aftenen, så kunne vi ældre også tænde lyset om morgenen. Det gjorde jeg så. Ikke én protesterede. Tvært imod. og straks kom der gang i morgentoilette og pakning af rygsække, højlydt snakkende og muntert, imens de unge langsomt kikkede frem fra soveposerne med øjne som tændstikker og sikkert ondt i hovedet. Nu var det ikke så sjov længere, men de tog det alligevel i stiv arm. Det gamle vaske hus fra middelalderen kort før Villamayor de Monjardin. Ude på den ca. 12 km. lange øde strækning mellem Villamayor de Monjadin og Los Arcos blev vi konstant overhalet af caminovandrere med kun dagrygsæk eller helt uden rygsæk: Luksus- pilgrimme kalder jeg dem også, men pilgrimme er der ikke meget over dem. I 2005 blev vi også konstant rendt over ende af luksus- pilgrimme på netop denne strækning: Gad vist om et busselskab har netop denne strækning som pilgrimsvandring på programmet? Vi havde i hvert fald set en bus holdende i vejsiden - som om den ventede på nogen - på strækningen lidt uden for Puente la Reina dagen før: Vinbrønden Bodega Irache ( Indsat samme sted 2005 ) Bussen, vi tror, ventede på nogen,.måske luksus- pilgrimme : Vi så den tre gange. 1. gang på vej mod Zubiri 2. gang på en p- plads ved Zabaldica, og.3. gang ved den store bro før Lorca

7 Luksus- pilgrimme på vandring mod Los Arcos. Denne dag vrimlede det med dem. Det gjorde det også i Måske denne strækning er attraktiv? Los Arcos blev et dejligt gensyn: Vi fandt hurtigt det private herberg, vi også overnattede på i Herberget er ikke særlig stort eller luksuøst, men hyggeligt! Eneste kedelige episode, var, da vi satte os for at spise nede på torvet: Af én eller anden grund sprang tjeneren os over hele tiden. Til sidst blev det mig for meget, og gik ind til chefen i baren.og så blev vi betjent! Kl var vi til messe i kirken, og igen gik jeg til kommunion: Man er vel på pilgrimsvandring, og hvad er så mere passende end at indtage Jesu Kristi legeme og blod Nåh! ja, i Spanien modtager man så kun i én skikkelse, dvs. vi menigheden - modtager kun brødet. Al vinen drikker præsten. Men skik følge eller land fly, som man siger. Vores herberg i Los Arcos: Et sted som varm kan anbefales. Der er i alt fire herberger. Det store kommunale herberg ligger, når man går ud af byen.

8 10. vandredag. Mandag d. 26. august 2013 I dag var alle luksus- pilgrimmene som sunket i jorden. Alle vi mødte bar på rygsække af normal størrelse og sikkert også vægt. Vi kom lidt tidligt af sted fra Los Arcos, men vi langt fra de første. Vandrestien var meget lige ud uden særlig mange stigninger og i virkeligheden en smule kedelig. Vi nåede hurtigt til byen Sansol, som næsten er bygget sammen med Torres del Rio: I Torres del Rio er der et lille, meget smukt kapel, som vi besøgte i 2005: Nu i 2013 kostede det 1 EUR at komme ind. Det forargede mig godt nok, for der er kun et krusefix derinde, og et smukt loft, og hele herligheden kan man mageligt se ved at stikke hovedet ind. Der er ikke engang en bænk, man kan sætte sig på og bede en bøn. Altså videre! Lange skygger i det tidlige morgenlys. Visse steder er caminoen på denne strækning blevet den rene luksus : Vandrestien er punktvis over et længere stykke blevet brolagt. Det var den i hvert fald ikke i 2005.men ok! Så får vi da ikke snavsede støvler lige netop dér. Vi er mange på vandrestien. Flere steder var vandrestien blevet brolagt

9 galt i byen med hverandre : Anja troede jeg partout gerne vil overnatte netop her, og jeg indså ikke hvor slemt det ville blive. Altså blev vi. Det endte denne dag med at herberget blev næsten fyldt op. Ellers kunne vi haft taget flere madrasser og lagt dem oven på hverandre. Vi møder Father Carnie fra USA. Mens vi holdt en mindre pause i grøftekanten, vandre en mystisk sort person pludselig forbi. Så jeg rigtigt?...var det en katoslsk pater med rygsæk og vandrestøvler?...jo! Den var god nok. Ca. en kilometer senere holdt personen selv pause ved en stenbænk og fik sig et æble. Jeg spurgte om jeg måtte tage et billede, og det var helt i orden. Det udviklede sig til en mindre snak. Pateren hed Father Canie og kom fra USA, og havde orlov fra sit embede: Målet var naturligvis Sankt Jacob i Santiago de Combostela, og vandringen skulle gerne udvikle hans spirituelle indsigt. Forholdsvis hurtigt nåede vi ind til Vianna: Vi havde lovet os selv, at vi ikke ville overnatte på det store kommunale herberg, som ligger for enden af hovedgaden, lige før man går ud af byen igen. I stedet havde jeg udset mig det lille herberg, som ligger i de huse, som er bygget sammen med kirken midt i byen. Vi fandt det hurtigt og gik ind. Herberget ligger på 1. sal, og man skal op af nogle meget smalle trapper. Jeg troede det var meget eftertragtet, men nej! Vi var de første som kom, og de havde ikke haft besøgende i tre dage. Da vi så de to sovesale forstod vi godt hvorfor: Der var ingen køjen, men kun 3 cm. tynde madrasser at ligge på. Anja og jeg gik Herberget med de lidt alternative madrasser 3 cm. tykke oven på stengulv Sidekapellet for Maria Magdalene. Om eftermiddagen var vi en smut inde i kirken, som vi kun så et glimt af i 2005,

10 fordi der startede en messe, netop som vi kom ind. Nu i 2013 havde vi rigelig med tid til at beskue herlighederne :.. Bla. et lille kapel omme bag hovedalteret. I 2005 fik jeg et hurtigt foto at kapellet, og undrede mig, senere da jeg kom hjem. Var helgeninden hende, der fik skåret brysterne af??...det var ikke rigtig til at se det på mit billede, men nu i 2013 blev mysteriet opklaret. Helgeninden var Maria Magdalene Den Omvendte Skøge og den Maria Jesus kaldte ved navn ude ved graven Påske morgen, og gav hende at gå til disciplene at fortælle, at Han Jesus var opstået fra De Døde: Hun blev Apostlenes Apostel. Maria Magdalene er endvidere billede på os på menigheden: At vi alle er skøger, som er blevet omvendt!. Vi var blevet lovet, at fællesmaden var klar efter messen kl , så vi var mange fra herberget, der gik til messe, og adskillige deltog også i kommunionen: Præsten kaldte de tilstedeværende pilgrimme op til sig efter messen, og velsignede os med vievand. Mange protestanter finder vist dette med vievand for lidt spøjst, men..når jeg vandrer camino, føler jeg mig hverken som protestant eller katolik, jeg er bare kristen og fandt, at ceremonien med vievandet var meget smuk og givende. Fælles aftensmad på herberget efter messen i kirken. Dét med tynde madrasser direkte på et stengulv skulle vise sig at blive et sandt mareridt: Jeg tror ikke der var mange, der sov rigtigt denne nat: Kun én, en amerikaner, som til gengæld snorkede som et savværk. Jeg forstår simpelthen ikke, at hvis herberget partout ikke vil investere i køjesenge - hvorfor de så om ikke blot investerer i ordentlige madrasser: Der er måske en grund til, at der ofte slet ingen overnatter på dette herberg: Rygtet spreder sig naturligvis.

11 11. vandredag. Tirsdag d. 27. august 2013 Vianna blev mht. herberget en katastrofe : Ellers var opholdet i Vianna er glædeligt gensyn, hvor vi på mange måder fik oplevet langt mere end sidste gang i Næste morgen kom vi ud af døren meget, meget tidligt, og det gjorde adskillige andre også: Jeg erindrer ikke for jeg har ikke noteret noget om det om vi spiste morgenmad i Vianna, eller vi bare skyndte os af sted, men jeg husker meget tydeligt, at vejen til Logrono var røv kedelig.lige så kedelig, som vi huskede den fra Eneste lyspunkt var den gamle dame et par kilometer før Logrono, som står og sælger småting og giver et stempel i vandrepasset. Et opmuntrende gensyn på vejen til Logrona. Så er vi nået til Logrono. Vi nåede til Logrono et kvarter over ni: Anjas ben og mave var helt til rotterne, så vi fandt lynhurtigt en etstjernet pension, som selvom damen kun havde fået gjort ét værelse klar lidt måbende åbnede pænt op for os, og gav os lov til at komme ind. Hun var rigtig flink: Modtog kontant afregning med det samme, og så så vi ellers ikke mere til hende. Nøglen skulle vi bare lade sidde i døren, når vi gik næste dag, sagde hun. Det blev altså ikke Navarette i dag, men som planlagt hjemmefra Logrono! Efter et par timer hvil, var vi klar til at gå en tur i byen. Domkirken blev genset, og en dejlig frokost nydt på det store torv. Bagefter var det tid til lidt indkøb bla. en flaske Campo Vieja, som sagtens kan drikkes af tomme yoghurtbægere, når man ikke har rigtige vinglas. Vi fik rigtig genset Logrono og hygget os, så måske katastrofen i Vianna var held i uheld.dét vil de næste dage afsløre!

12 12. vandredag: Onsdag d. 28. august Værelset i Logrono var virkelig godt, så godt at vi sov forlænge. Nåh, ja.alt er jo relativt; men klokken var i hvert fald mere, end vi havde forventet, da vi kom ned på gaden. Skråt overfor - i den nærmeste gade - var der en morgenmadscafe, og morgenen startede med traditionel spansk morgenmad: Cafe con leche og croissant..nej hov! Her var sandelig flutes med skinke eller æg, så vi sprang croissanten over og fik noget ordentligt. virkede nærmest uendeligt. Vejen ud til naturområdet Pantano de la Grajera er også blevet meget mere civiliseret. I min erindring startede caminoen umiddelbart uden for bygrænsen, men nu.nu skal man helt ud forbi Pantano de la Grajera før vandrestien ikke blot er en vandresti for gud og hver mand på søndagstur. En fornøjelig herre på vejen ud af Pantano de la Grajera: Han var der ikke Morgen i Logrono 2013 ( Indsat 2003 lige udenfor herberget i Logrono ) Vejen fra Pantano de la Grajera og til Navarrete var næsten ikke til kende: En del af vejen havde jeg fuldstændig fået slettet. Dog!...da hegnet med de mange små kors sat ind i ståltrådshegnet pludselig dukkede pludselig op, huskede jeg stedet, som var det i går. Helgen skab i Pantano de la Grajera ( Indsat: Anja stående ved bygrænsen i 2003 ) Indsat: Et tillidsfuldt egern i Pantano de la Grajera Vejen ud af Logrono er lang det huskede vi godt fra 2003, men nu i 2013 er den faktisk blevet længere pga. en ændring af ruten. Det Kors af små pinde sat ind i ståltrådshegnet på vejen ned mod vejen op til Navarrete: Skilte med reklamer for herberger..og rygsæktransport!! Se kuverterne, som hænger på stolpen til højre på venstre skilt.. Lige til at tage med, hvis ikke man gider bære sin rygsæk længere..!!

13 Vejen op til Navarrete: ( Indsat samme sted ) I min erindring var Navarrete en smuk, spændende by, som jeg havde glædet mig hjemmefra til at gense: Måske tiden har dannet et glansbillede. I hvert fald var det ikke sådan Anja og jeg oplevede Navarrete nu i Byen er nærmest lidt kedelig, kun kirken er virkelig noget at skrive hjem om, men det er den så til gengæld også: Helt forrygende smuk og fuldstændig overdådig! Hovedalteret i Navarrete. Vejen fra Navarrete og videre til Ventosa var en smule trist og støvet. I 2003 har jeg sikkert været højt oppe i skyerne og bare gået vejen i en form for beruselse: Det var trods alt i 2003 vores 1. vandredag. Nu - i 2013 skal der mere end en støvet sti til at gøre en garvet pilgrim beruset. Opmuntring: Lige uden for Navarette var et lille kapel også åben. På vej ind i Navarrete. Scener med Kristi lidelse fra kirken. Vejen mod Ventosa 2013: ( Indsat samme sted 2003 )

14 Et hvil på vejen til Ventosa: Anja er begyndt at få lidt problemer med sin højre fod. I 2003 gik vi fra Logrono til Nárjera den første dag. Det er en strækning på 26 km. og ikke mere, end vi normalt sagtens kan klare, men noget begyndte at brænde modbydeligt indvendigt i Anjas højre fod, efterhånden som dagen skred fremad. Det blev til en hurtig beslutning: Vi gik ind på herberget i Ventosa, desuagtet vi så ville være bagud. Vi håbede at en kort vandredag og hvile, ville hjælpe på Anjas fod. ( Vi har senere hjemme fået konstateret, at det var en marchfraktur. Noget soldater og maratonløbere ofte lider af. Det er ikke et decideret brud, men en overfladisk fraktur, der generer nerverne i det omliggende væv. ) Ventosa gik vi blot forbi i Nu i 2013 viste det sig, at selvom Ventosa er en rigtig lille soveby, så er den udstyret med et fantastisk rart og velfungerende herberg. I løbet af eftermiddagen, kom der mange caminovandrere, og herberget fik stort set fyldt alle sine sovesale op, uden at der af den grund blev trængsel. Stedet emmede af en rigtig god atmosfære. Anjas behov for hvile gav som bonus - mig tid til at tegne oppe ved kirken. Kirkedøren, som jeg syntes var så speciel med sin skæve indgang. Kirken i Ventosa set fra vejen lige før man kommer til byen. Begge tegninger: Blyant på bananpapir

15 13. Vandredag: Torsdag d. 29. august Uddrag fra min dagbog: Vores strategi er lykkedes: Anjas fod har det klart bedre, efter vi kun har gået ca km. fra Ventosa til Azofra i dag. Broen over floden i Nájera. Tidligt af sted..dog ikke så tidligt, som billedet antyder: Blitzen får det til at se bælgmørkt ud. Så mørkt var det slet ikke kl. syv! ( Indsat samme sted 2003 ) Nájera føltes helt ukendelig. I 2003 kom vi hen under aften meget trætte til byen og følte, at det ingen ende ville tage med at finde herberget. Og, jo. indkørslen til Nájera er lang, men nu i 2013 var vi friske og undervejs stoppede vi op på en cafe og fik en kop cafe con leche og en flutes med skinke og ost. Der var marked nede ved floden, så dét skulle vi også lige have med, og gik en rundtur på markedspladsen, men der var alt for megen skubben og masen. Vi ville også lige slå en smut omkring det gamle herberg, og kom på vejen forbi det nye, som vist ikke er så nyt endda..?? I 2003 lå herberget i en spændende gammel bygning bygget sammen med kirken, men det er vist i dag administration o.lign. På vej mod Nájera. En hyrde bolig på vejen mod Nájare Dette hus rummede i 2003 herberget i Nájera: Et spændende sted. Nu i 2013 ligger herberget næsten nede ved floden i et almindeligt hus.

16 Vejen til Azofra var ikke særlig spændende, og kun glimtvis var der noget at genkende. Til gengæld var herberget i Azofra flot og indbydende. Det er indrettet med små rum med to senge i hver og et skab til at låse sine ting ind i. Der er et stort køkken og spiserum, og ude i gården et stort soppebassin, hvor rigtig mange pjaskede rundt og fik kølet fødderne af. Herberget i Azofra: Vi må pænt sætte støvlerne udenfor. På vej mod Azofra: Et hvil på vejen mod Azofra: Nu i 2013 er der kommet km. - pæle Anja køler tæerne i soppebassinet Azofra i sigte. Udsigt bag herberget i Azofra: Tuschlavering på bananpapir.

17 14. vandredag: Fredag d. 14. august 2013 Uddrag fra min dagbog: Dagen startede ellers godt!! Men da vi nåede til St. Domingo og var blevet indlogeret, begyndte Anja igen at blive urolig for, hvordan vi kom til Burgos på en søndag : Min plan er ellers, at vi i morgen vandrer til Villamayor før Belorado, og søndag vandrer til Villafranca Montes de Oca, og derfra tager bus enten søndag aften eller mandag morgen til Burgos. Vi kunne så nå at se Domkirken i Burgos, og derpå tage toget mandag hen på eftermiddagen til Madrid. ( Vi skal overnatte i Madrid mellem mandag og tirsdag, og flyve hjem tirsdag formiddag.) Anja er imidlertid en smule panikket, og vil i morgen pludselig gå helt til Belorado, og derfra altså lørdag tage enten en bus eller en taxa til Burgos. Hun tror ikke vi kan fange en bus i Villafranca Montes de Oca på en søndag. Det skal ingen hemmelighed være, at jeg blev godt muggen, og lagde mig op i min køje og vendte ryggen til. Efter noget tid blev vi dog enige : Vi ser, hvad morgendagen bringer, og tager tingene derfra. Der er mange på vandrestien.men luksuspilgrimmene, dem med kun en dagrygsæk,...eller helt uden rygsæk er fuldstændig forsvundet...bussen har nok kørt dem langt, langt, forud!! ( Indsat: En sjov blomstret caminovandrer i alt for stramme, afslørende bukser...lidt synd!! ) Men tilbage til dagen vandring: Landbyen Ciruena var fuldstændig forvandlet : I min erindring optræder Ciruena blot som en landsby, lille og fattig, men i dag i 2013 er der en kæmpe golfbane, og et nybygget området, der er trefire gange større end den oprindelige lille landsby, som nærmest ligger gemt væk på vejen ud af det nye Ciruena. Dét kaldes udvikling! Morgen: På vej ud af Azofra På vej mod Ciruena. Den store rundkørsel på vejen ud fra Ciruena.

18 Rundt om i byen var der også fest: Vi husker et optog med udklædte, som bar en kårde med stor værdighed. Undervejs stoppede optoget op og bankede på døre, og blev der lukket op, skulle én af kvinderne i huset kysse kården. Der var også nogle, som rendte rundt med blå maling og hønsefjer, og malede hverandre i hovedet. Vi husker, der flød med blå maling overalt. Vejen mod St. Domingo: Lang lige og støvet! I dette hus lå herberget i 2003 St. Domingo i sigte. ( Indsat samme sted 2003 ) St. Domingo blev et dejligt gensyn: Bortset fra at der var kommet et kommunalt herberg på vej op mod kirken, lignede byen meget sig selv. Det private kristne herberg var flyttet, fra det hus det lå i i 2003, til nabohuset, og var vokset til mindst tre gange sin oprindelige størrelse. I 2003 ankom vi til byen fredag d. 25. april: Det er åbenbart en særlig dag for helgenen St. Domingo, for vi husker begge, at der var fest på 1. sal, hvor en loge o.lign. havde lokaler. ( Selve herberget lå oppe på 2. sal. ) Nu i 2013 ligger herberget i nabohuset og er blevet mindst tre gange så stort, og meget mere luksuøst

19 Anja og jeg som helgenen St. Domingo. Nu i 2013 var der anderledes roligt i byen, som dog var fyldt med caminovandrere: Vi fik genset kirken med hønseburet, og denne gang uden nogen form for stress: I 2003 opdagede Anja, da vi skulle købe billetter til kirken, at hendes pung var væk. Lå den i hendes rygsæk, eller havde hun tabt den? Vi skyndte os at se alle herlighederne, og fandt hendes pung på herberget under sengen, hvor hun havde tabt den...pyha...godt, men det var så som så, hvad vi fik set på museet, som ligger i forbindelse med selve kirken. Nu i 2013 fik vi set det hele og lidt til! Senere på dagen mødte vi en gammel pilgrim fra Roskilde Pilgrimsforening: Charlotte - Hun var suppleant til bestyrelsen i årene 2006 til 2008, så vidt jeg husker, og forsvandt så!! Jeg har mødt Charlotte et par gange tilfældigt i byen, og hver gang sagt: Nu må du se at komme tilbage!. Det blev et glædeligt gensyn. Charlotte havde vandret caminoen i 2007, og nu skulle den så genses! Anjas fod var igen begyndt at brænde. Mentalt var der lidt, der skulle bearbejdes fra min side af: Jeg viste god inderst inde, at vi ikke kom til at gå hele vejen til Burgos, men hvor langt.det var spørgsmålet? Dét kom morgendagen til at bestemme! Herbergets have i St. Domingo: Vi mødte Charlotte, som var ved at hænge vasketøj op på én af snorene. Blyant på bananpapir.

20 15. vandredag: Lørdag d. 31. august Uddrag fra min dagbog: Gik fra St. Domingo til Redecilla del Camino: Anjas fod var ikke blevet bedre. Derfor tog vi en bus ind til Burgos. Jeg ved ikke, hvad der gik galt?: Kl. ca. fem om morgenen skulle jeg på toilettet. Dét gav signal til afgang for morgentoget!! Da jeg kom tilbage fra mit toiletbesøg, var mere end halvdelen af vores sovesals beboere i fuld gang med at pakke i mørke.men ikke særlig lydløst! Klokken ca. halv seks drog de første af sted og klokken seks havde de sidste, der drog af sted med morgentoget, fået pakket færdig og forlod sovesalen og vækket alle andre, så derfor blev lyset tændt, og vi, som egentligt gerne ville haft sovet, begyndte så også at pakke. Hvad i himlens navn får folk på camino til at stå op kl. fem om morgenen og vandre ud i mørket, hvor man hverken kan se vej eller gule pile? Jeg har flere gange fortalt, at vi selv er stået tidligt op, for at undgå middagsheden, men tidligt, det har været kl. seks halv syv, og af sted kl. ca. syv. Cruz de Los Valentes Kvinden med denne vogn mødte vi på vejen ud af Granón. Jeg tror ikke, den er særlig praktisk. Vi er mange på vejen, selvom solen endnu ikke er stået op: ( Indsat Kort efter.kl. ca / solen står op ) Redecilla del Camino i sigte.

21 Vejen i dag er der ikke meget at skrive om: Vi ankom til Redecilla del Camino ca. kl. ti halv elleve: Lige ved bygrænsen ligger et stort fint turistbureau: Anjas fod havde om muligt brændt værre end nogen af de foregående dage, så beslutningen var let: Bus herfra til Burgos.Slut på denne camino! Damen på turistbureauet kunne kun spansk, men vi fandt rimelig let ud af, at der gik flere busser inden for de næste par timer. Første afgang var 12.06, så den satsede vi på. Der var rigelig tid til at gense Redecilla del Camino: Kirken med det smukke orgel med barok-trompeter, torvet med det specielle springvand, og ikke mindst baren, hvor vi ligesom i 2003 fik os en dejlig kop cafe con leche. Orglet i kirken i Redecilla del Camino Torvet i Redecilla del Camino: ( Indsat samme sted 2003 ) Præcis kl kom Camino-Ekspressen : Det døbte vi den, for der var adskillige caminovandrere med bussen, som vist ikke havde andre skader og skavanker end dovenskab, og som stod af forskellige steder undervejs.de sidste sammen med os i Burgos. ( I 2012, hvor vi også kørte med bus fra Puenta la Reina til Logrono, pga. Anja havde pådraget sig en meniskskade i venstre knæ, var billedet det samme: Bussen fungerede i stor udstrækning som Camino- Ekspres for de caminovandrere, som åbenbart af en eller anden grund syntes, at et større eller mindre stykke af caminoen ikke umiddelbart var værd at spilde kræfter på!!: Man er vel luksuspilgrim på sjov ferie, skulle man tro mottoet er for nogle!! Anja hviler sin brændende fod. Vi venter på Camino-Ekspressen.

22 Med bus fra Redecilla del Camino til Burgos: Lørdag d. 31. august Camino-Ekspressen lander lige midt i centrum af Burgos i Calle Madrid ud til Plaza del Vega. Når man kommer ud på gaden kan man se over til Den Historiske By, som ligger på den anden side af floden. Vi forhørte os i den første det bedste hotel, men alt var optaget: En lurende angst sneg sig ind under huden. Ville Burgos nu i 2013 blive ligesom Bayonne i 2005?? Lidt nervøse gik vi over broen, ind gennem den pompøse port Arco St. Maria, og så så et skilt, som viste hen til turistinformationen: På turistinformationen kunne de kun hjælpe os med at vise os på et kort, hvor der lå adskillige hoteller. Så var det bare med at komme i gang fra en ende af. Allerede første forsøg lykkedes: Hotellet lå kun 200 meter fra Katedralen og Plaza St. Maria, i gaden Calle Paloma, skråt overfor en lille gyde ned til Plaza Mayor. Værelsesprisen var ikke særlig dyr, og standarten helt derefter, men ikke dårlig. Summasummarum.fra vi stod af bussen, til vi sad på vores hotelværelse gik der siger og skriver et kvarter til 20 minutter. Det blev altså ikke en gentagelse af Bayonne 2005.Pyha! Tak for det! Lækker mad og en øl på Plaza St Maria. Nu skulle Burgos indtages: Vi gik derfor ud for at få noget at spise, og fandt en fortovscafe på Plaza St. Maria ved siden af Katedralen. Bagefter fandt vi en butik, hvor vi kunne købe lidt yoghurt, og en flaske vin til at hygge os med om aftenen. Anja på vej hen over Plaza St. Maria med retning mod Calle Paloma

23 Vi var de første som indtog Plaza St. Maria søndag formiddag: Stedet, hvor man køber billetter til Katedralen, var netop åbnet, så vi Turist i Burgos: Søndag. d. 1. september gik ind, og kom derfor ikke i klemme mellem en masse turister. Nærmest helt alene kunne vi gå ugenert rundt og nyde herlighederne. Anja og jeg er blevet ven med en meget træt pilgrim.

24 Vi kunne imidlertid ikke finde den Kristus figur, jeg havde læst om hjemmefra, og som er meget, meget, meget berømt: Jeg resignerede og tænkte, at vi måtte have overset den, selvom jeg samtidig tvivlede. Man kunne købe postkort med motivet, så det var lidt mystisk. Mysteriet blev lidt efter opklaret. På den lille plads oppe ad trappen på vej til gaden Ferdinand González har Katedralen også indgang, men for andagtsøgende: Her er to kapeller. I det ene hænger den Kristus figur, jeg havde glædet mig til at se. Man må naturligvis ikke fotografere derinde, for mange går ind for at bede eller meditere. Anja og jeg brugte også ca. en ti minutters tid i stilhed på én af bænkene. I det andet kapel var man ved at gøre klar til messe. Den ville jeg gerne deltage i, men Anja synes det er trættende ikke at kunne følge med i, hvad der siges, og gik udenfor imens. For fjerde gang på denne camino var jeg til kommunion: Jeg havde vandret som pilgrim fra Bayonne med Burgos som mål. Jeg havde bedt foran Den Lidende Kristus og nu modtaget sakramentet. Min vandring var fuldendt! Resten af dagen gik der rigtig turisme i den: Burgos har - ligesom Oviedo en masse skulpturer man kan blive venner med. Jeg stjæler en mønt fra den lille dreng, men har overset, at hans far har en stav til at forsvare dem med.

25 Efterskrift: Når jeg vandrer camino føler jeg mig hverken som protestant eller katolik,...men som KRISTEN! Og Vor Herre tilgiver nok, at jeg undertiden ikke respekterer konfessionerne. Ortodoks er jeg vel heller ikke, selvom den ortodokse kirke har mange spændende træk. Én ting mangler Den Ortodokse Kirke nemlig: Der er ingen tradition for pilgrimsvandring i Den Ortodokse Kirke. Pilgrimsvandring i kristen forstand, stammer fra Urmenigheden, som kaldte sig VEJEN, og er blevet videreført i Den Katolske Kirke. I sen-middelalderen var omkring en fjerdedel af Europas befolkning konstant ude på landevejene, enten på embedsrejse, forretningsrejse, flytning eller.. især på PILGRIMSVANDRING! Efter Luther havde været i Rom og undervejs set at skriftemål, aflad og pilgrimsvandring var endt i det rene pengecirkus, fik han modvilje mod denne del af den kristne praksis. Skriftemålet beholdt han imidlertid i en revideret udgave uden aflad, men pilgrimsvandring forbød han. De kristne skulle blive hjemme og passe deres arbejde. Dét kaldte Luther hverdagens stille andagt. I de sidste år er pilgrimsvandring på caminoen så igen kommet på mode blandt protestanter, men i ni ud ti tilfælde handler det ikke om at genrejse TROEN, men om sjov spændende oplevelsesferie. Dét er en skam, for selvom det er helt OK at tage på sjov, spændende oplevelsesferie, reduceres begrebet pilgrim til noget nær ingenting, hvis det er under den betegnelse sjov spændende oplevelsesferie foretages. Vi glemmer simpelthen, hvad en pilgrim egentlig er. Jeg er derfor mere eller mindre konsekvent begyndt at bruge ordet caminovandrere om dem, der vandrer på caminoen. For selvfølgelig er caminoen ikke forbeholdt pilgrimme. Der er plads til alle! Det er betegnelsen pilgrim, der er forbeholdt pilgrimmene. Bøn til Sankt Jacob. *) Sankt Jacob; du som først kristnede, og senere måtte gen-kristne det land ** ) som var blevet erobret af VANTRO; ***) fjern også min VANTRO ****) og genrejs min TRO, ved at vise hen til din Herre, som også er min Herre, Jesus Kristus, Faderens Enbårne Søn, som med Faderen har sendt os Helligånden til trøst og vejledning og FORVISNING om SYNDERNES FORLADELSE AMEN! *) Bøn formuleret i katedralen i Burgos kort før messen kl d. 1. sept **) Den Iberiske Halvø ***) Islam ****) De sekulære samfunds påvirkning.

26 Forklaring: Øverst på højalteret i kapellet i Domkirken i Burgos, hvor jeg var til andagt, er Sankt Jacob afbilledet som Maur-Dræberen : Gen- Kristneren, som træder VANTROEN Islam under fode. Mange, der vandrer på caminoen, bryder sig ikke om Sankt Jacob i denne rolle. Det passer ikke sammen med billedet af Den Blide Ydmyge Pilgrim, den karakter Sankt Jacob oftest afbilledes som, og nogle caminovandrere - pilgrimmene - identificerer sig med, og de fleste blot antager som et logo. Men Sankt Jacob er både Den Blide Ydmyge Pilgrim og Maur- Dræberen : Ligesom Sankt Jacob i legenden dræbte og fordrev VANTROEN altså gen-kristnede Den Iberiske Halvø, således er Maur- Dræberen Sankt Jacob også den Sankt Jacob, der under en pilgrimsvandring hjælper os med at dræbe og fordrive - dvs. træde VANTROEN ned skridt for skridt så YDMYGHEDEN og TROEN atter får plads i hjertet; så vi så at sige gen-kristnes. Når dét er sket, først da forvandles Sankt Jacob til Den Blide Ydmyge Pilgrim. Dét er pilgrimsvandringens formål: At TROEN genrejses! Maur-Dræberen er forudsætningen for Den Blide Ydmyge Pilgrim! Målet for de fleste caminovandrere er blot at nå frem til Katedralen i Santiago de Compostela, altså en præstation!.og for en hel del at vandre videre ud til Finisterra. De skal helst nå helt ud, hvor de ikke kan komme længere. For pilgrimmen ligger målet For enden af VEJEN det er kommunionen, NADVEREN. Det mål er, hvor som helst kristne samles om bordets sakramente, for livet er Den længste Pilgrimsvej : Men som billede og middel blev caminoen i middelalderen VEJEN, hvor man skridt for skridt trådte VANTROEN under fode, så TROEN blev genrejst.så den, i hvem kristendommen var forsvundet, var blevet bortdrevet, blev gen-kristnet. I den hensigt er det i dag stadig værd at vandre på Camino Francés og mærke Historiens Vingesus!

27

28

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Rejsedagbog for værelse 458

Rejsedagbog for værelse 458 Rejsedagbog for værelse 458 FREDAG - SIDSTE HISTORIETIME INDEN AFREJSE Som intro til vores rejse til Rom, har vi brugt en del historie- og religionsmoduler til at forberede os. Det sidste modul inden vi

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2.

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2. Karla og Gert skal på ferie. To personer ankommer i skib til Mombasa i Kenya. De skal møde en person på Hotel Royal. Her får de udleveret et kort over dele af det centrale Afrika. Kapitel 1. Mig og min

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17:

Prædiken til søndag den 25. maj 2014. Søndagen som også hedder 5. søndag efter påske. Jeg prædiker over Johannesevangeliet kapitel 17: Apetizer: Jeg kan blive så træt af at vi efterhånden kun tænker vores liv i længden i stedet for i højden. Hvad er der ved et langt liv hvis det har været fladt som en pandekage? Prædiken til søndag den

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45) 16. trin. II 11. september 2016 Sundkirken 10 Salmer: 754 Se, nu stiger solen 21 Du følger, Herre 551 Der er en vej 828 Det er påske 233 Jesus lever 406 Søndag morgen Bøn: Vor Gud og far Kald os ud af

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

2. påskedag. Salmevalg

2. påskedag. Salmevalg 2. påskedag Salmevalg Tag det sorte kors fra graven Jesus lever, graven brast Opstandne Herre, du vil gå Hvad er det at møde den opstandne mester Tænk, at livet koster livet Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN 2. Påskedag 2015, Hurup og Gettrup Lukas 24, 13-35 Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN Har du oplevet, at det hele bare er gået i stå? Det, som du sådan havde regnet

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

Ja, jeg ved du siger sandt: Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant På en påskemorgenrøde!

Ja, jeg ved du siger sandt: Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant På en påskemorgenrøde! PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG DEN 6.APRIL 2015 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 22,22b-32; Ap.G. 10,34-44; Luk. 24,13-35 Salmer: 237,233,244,245,235 Ja, jeg ved du siger sandt: Frelseren stod op

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

VEJEN. Indhold: Udgives af: Vejens redaktion: Finn Buhl E-mail: info@roskildepilgrimsforening.dk. Tryk: Egent tryk

VEJEN. Indhold: Udgives af: Vejens redaktion: Finn Buhl E-mail: info@roskildepilgrimsforening.dk. Tryk: Egent tryk . 1 VEJEN Udgives af: Tryk: Egent tryk Copyright: Roskilde Pilgrimsforening Artikler og Billeder modtages som vedhæftet fil eller på fremsendt USB-stik, Artikler modtages kun som Word-fil, Billeder modtages

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 57 Åbent spørgsmål Har du nogensinde oplevet, at hele din verden blev vendt på hovedet i løbet af et øjeblik? Hvad skete der? Åbningshistorie Forstår du, hvad jeg har gjort for

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække Salmer. DDS 403 Denne er dagen DDS 179 Herren god, som uden grænser DDS 68 Se, hvilket

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Ribadeo Bilbao Pamplona. 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao-

Ribadeo Bilbao Pamplona. 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao- Ribadeo Bilbao Pamplona 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao- Med udgangspunkt fra bogen: hvordan er det, -derude! - lidt

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 56 Åbningshistorie Nadverens betydning for mig hænger sammen med to ting, jeg oplevede, da jeg var omkring 11 år. Jeg voksede op i den romersk-katolske tro. Jeg husker stadig messe-liturgien

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Men han banede sig vej imellem dem og gik. Jesus lod sig ikke påvirke af, hvad andre mente, af, at det han gjorde og sagde faktisk

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl 1 RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl. 16.00 Emne: Hvorfor tro på en gud? Præludium: Beautiful things Velkomst v. Steen - Vi har sat tre meget grundlæggende spørgsmål som overskrifter for de rytmiske gudstjenester

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

ER DENNE HISTORIE SAND?

ER DENNE HISTORIE SAND? ER DENNE HISTORIE SAND? Dette er en bog om h å b. Men set i lyset af det postyr, der tidligere er opstået i forbindelse med udgivelsen af erindringer, der har indeholdt tvivlsomme fakta, er det rimeligt

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække Salmer DDS 455: Mindes vi en fuldtro ven DDS 567: Jeg er fremmed, jeg

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech

Skærtorsdag 2015 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Skærtorsdag 2015 aftenen hvor Jesus mødes med sine venner for at spise det lækre påskemåltid med lam, vin og brød. Det er aftenen hvor vinen og brødet for evigt får en ny betydning; Jesu blod og Jesu kød.

Læs mere