HVIDOVRE KOMMUNE. Dagsorden. for

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVIDOVRE KOMMUNE. Dagsorden. for"

Transkript

1 HVIDOVRE KOMMUNE Dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den 1. februar 2010 Kl i Risbjergværelset på Hvidovre Rådhus, Hvidovrevej 278.

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr Meddelelser fra formanden / administration af efterretningssager og orientering om verserende sager... 1 Pkt.nr Forretningsorden for Hvidovre Kommunalbestyrelses Social- og Sundhedsudvalg i valgperioden Pkt.nr Udviklingen på det sociale område - redegørelse for 2009 til udviklingsrådet... 2 Pkt.nr Strategiplan for SSP Pkt.nr Orientering om madsag på baggrund af mulig lovændring... 7 Pkt.nr Social- og Sundhedsudvalgets sundhedspulje Pkt.nr Sundhed på dit sprog Pkt.nr Eventuelt... 15

3 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 1 Pkt.nr. 1 Meddelelser fra formanden / administration af efterretningssager og orientering om verserende sager Orientering vedr. midler tildelt fra Indenrigs- og Socialministeriet til KAB vedr. "Sociale viceværter" i Avedøre Stationsby. Orientering om genoptræning. Orientering om Daginstitutionsområdet. Orientering om legeteket. Orientering vedr. dato for budgetmøde. Politisk beslutning: Bilag: - Pkt.nr. 2 Forretningsorden for Hvidovre Kommunalbestyrelses Social- og Sundhedsudvalg i valgperioden Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget 1. at godkende forretningsordenen for Social- og Sundhedsudvalget for valgperioden 1. januar 2010 til 31. december Politisk beslutning:

4 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 2 Sagsfremstilling: Efter Styrelseslovens 20 stk. 3 fastsætter udvalget selv sin forretningsorden. Såfremt ingen forretningsorden er vedtaget, vil normalforretningsordenen være gældende. Formanden har gennemgået den tidligere forretningsorden for udvalget, og indstiller at denne, med en række mindre redaktionelle moderniseringer, godkendes af udvalget. Økonomiske konsekvenser: - Personalemæssige konsekvenser: - Sundhedsmæssige konsekvenser: - Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: - Bilag: Forslag til forretningsorden - med markering af de af formanden foreslåede ændringer (SSU d , pkt. 02_01) Forretningsorden for Hvidovre Kommunalbestyrelses Social- og Sundhedsudvalg for valgperioden (SSU d , pkt. 02_02) Pkt.nr. 3 Udviklingen på det sociale område - redegørelse for 2009 til udviklingsrådet Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget 1. at tage redegørelse til udviklingsrådet til efterretning 2. at tage til efterretning, at Ældrerådets og Handicaprådets høringssvar indgår i sagens behandling Politisk beslutning:

5 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 3 Sagsfremstilling: Formål med redegørelsen til udviklingsrådet Efter strukturreformen er der nedsat et udviklingsråd i hver af de 5 regioner. Rådene er nedsat til og med Udviklingsrådene har til opgave at følge og vurdere implementeringen af strukturreformen. De 5 regionale udviklingsråd aflægger en årlig redegørelse til Indenrigs- og Socialministeriet samt Undervisningsministeriet. De 5 redegørelser bliver sammenskrevet til en landsdækkende redegørelse til behandling i Folketinget. Udviklingsrådene baserer bl.a. deres redegørelse på spørgeskemaer til kommunerne. På socialområdet er der et årligt spørgeskema på børne- og ungeområdet hhv. voksenområdet (de to spørgeskemaer er optrykt som bilag). Spørgeskemaerne drejer sig bl.a. om, hvorvidt der er problemstillinger relateret til strukturreformen. Kommunens svarfrist til udviklingsrådet er inden den 1. marts Skole- og Kulturforvaltningen samt Social- og Sundhedsforvaltningen fremsender spørgeskemaerne samlet på specialundervisnings- og socialområdet. I det følgende fremgår nogle af hovedpunkterne i Hvidovre Kommunes redegørelse til udviklingsrådet på det sociale område: - udfordringer som følge af ændret visitationspraksis efter strukturreformen - uhensigtsmæssigheder vedrørende hjælpemidler - kommunens administration i forbindelse med krisecentre og forsorgshjem er ikke fuldt ud finansieret - stigende takster - konstruktiv dialog med Region Hovedstaden Udfordringer som følge af ændret visitationspraksis efter strukturreformen Det øgede fokus på indhold, kvalitet og økonomi efter strukturreformen har ikke generelt medført, at Social- og Sundhedsforvaltningen har foretaget skift i visitationspraksis. Forvaltningen benytter dog i stigende omfang sine egne tilbud på det sociale børneområde. Det sker f.eks. på forebyggelsesområdet ud fra faglige hensyn som f.eks. nærhedsprincippet men også af hensyn til økonomien. De to tidligere amtsinstitutioner Ungecentret Porten og Hvidborg har begge oplevet en reduceret søgning efter strukturreformen. Dette kunne indikere, at andre kommuner også har omlagt visitationspraksis på dette område for bl.a. at tilgodese nærhedsprincippet. En af konsekvenserne heraf har været, at Hvidovres to tilbud har måttet omstruktureres. Uhensigtsmæssigheder vedrørende hjælpemidler Myndighedsansvaret for bevilling af informationsteknologiske hjælpemidler, svagsynstekniske hjælpemidler samt høreapparater er med strukturreformen blevet overdraget fra amtet til kommunen. Hvidovre Kommune køber ifølge rammeaftalen udredning og ydelser vedrørende informationsteknologiske- og svagsynstekniske hjælpemidler på regionens kommunikationscentre. Dette har bevirket megen ekstra administration. Kommunikationscentrene bruger ekstra ressourcer på udredning og på at skrive regninger, mens kommunerne bruger ekstra tid på at bevilge og dokumentere. Den yderligere forbrugte tid kommer ikke borgerne til gode.

6 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 4 Kommunens administration i forbindelse med krisecentre og forsorgshjem er ikke fuldt ud finansieret Efter strukturreformen overtog kommunerne ansvar og betaling for personer som bliver optaget på krisecentre og forsorgshjem. I den forbindelse har Hvidovre Kommune bl.a. fået visse administrative opgaver. I Hvidovre ligger f.eks. landets største - ud over i København - krisecenter med 25 pladser. Indtrykket i Hvidovre er, at det skaber en ekstra administrativ arbejdsbyrde for kommunen at have et krisecenter liggende indenfor kommunegrænsen. Forvaltningen vurderer, at det er en byrde, som Hvidovre ikke fuldt ud er kompenseret for over bloktilskuddet. Kommunen er i kontakt med Indenrigs- og Socialministeriet om denne problematik. Stigende takster Der er samlet sket en realvækst i taksterne på de tidligere amtsinstitutioner i Hovedstadsregionen efter strukturreformen. Kommunen er som nettokøber af sociale tilbud særlig ramt af merudgifterne fra takststigningen. KKR Hovedstaden har besluttet, at kommunernes budgetlægning for 2010 skulle have som mål at nedbringe udgifterne for det specialiserede socialområde som helhed med ca. 100 mio. kr., svarende til ca. 1 %. Håbet er, at taksterne som følge heraf vil blive reduceret. Konstruktiv dialog med Region Hovedstaden Kommunen har blandt andet kontakt til Region Hovedstaden om de regionale sociale og sundhedsmæssige tilbud. Det er umiddelbart vurderingen, at denne kontakt hovedsagligt er præget af en konstruktiv dialog. Det er positivt, at dialogen overvejende har været konstruktiv i lyset af de til tider divergerende hensyn og vurderinger, som Regionen hhv. kommunen har haft på f.eks. sundhedsområdet. Derudover samarbejder kommunen og regionen i forbindelse med indgåelse af rammeaftaler. Samarbejdet er godt. Det er imidlertid vurderingen, at kommunens arbejde med redegørelsen til Regionsrådet forud for den nødvendige rammeaftale er for omfattende i forhold til udbyttet. Kommunen har imidlertid været med til at udarbejde nye forenklede skabeloner, så forventningen er, at dette vil ændre sig. Høring Handicaprådet hhv. Ældrerådet har været hørt i denne sag (høringssvarene er optrykt som bilag). Økonomiske konsekvenser: - Personalemæssige konsekvenser: - Sundhedsmæssige konsekvenser: - Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: - Bilag: - Spørgeskema på børne- og ungeområdet (SSU d , pkt. 03_01)

7 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 5 - Spørgeskema på voksenområdet (SSU d , pkt. 03_02) - Høringssvar fra Handicaprådet (SSU d , pkt. 03_03) - Høringssvar fra Ældrerådet (SSU d , pkt. 03_04) Pkt.nr. 4 Strategiplan for SSP Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget 1. at udvalget godkender strategiplanerne. Politisk beslutning: Sagsfremstilling: Der er ligesom sidste år udarbejdet en strategiplan for SSP. Formålet med at udarbejde en strategiplan er, dels at give institutionen et anvendeligt styringsredskab, dels at informere forvaltningen og politikere i kortfattet form om: Det forgangne år: hvad er der sket i institutionen, samt hvilke mål og resultater der er opnået. Status på arbejdet med værdibaseret personalepolitik og nedbringelse af sygefravær. Det kommende år: hvilke målsætninger institutionen har, samt hvilke konkrete aktiviteter, som skal understøtte målsætningerne. Dermed giver strategiplanerne institutionerne mulighed for i højere grad at fokusere på visioner og opnåelse af resultater. På børne- og familieområdet er det følgende institution, der har afleveret en strategiplan: SSP De andre institutionerne inden for børne- og familieområdet er overgået til kontraktstyring og afleverer derfor ikke en strategiplan. Ligesom sidste år er det overordnede indtryk at SSP har arbejdet meget målrettet med det tværfaglige samarbejde på flere niveauer for derved løbende at sikre en helhedsorienteret indsats. Den tidlige indsats er mærkbart blevet styrket i netværksgrupperne, fordi det er et godt forum til at drøfte de børn og unge der vækker bekymring. Endvidere har SSP arbejdet med en bevidst strategi for at blive mere synlige, hvilket har medvirket til at styrke den forebyggende indsats.

8 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 6 Tilbageblik: SSP har deltaget aktivt i forhold til at samarbejde om de problemer, der var i Avedøre Stationsby i begyndelsen af året. Der blev i den forbindelse både arbejdet på den korte og lange bane i forhold til at nedtrappe og forebygge yderligere konflikter. Rusmiddelhandleplanen er blevet evalueret og der er blevet udarbejdet en ny rusmiddelundersøgelse. Det har betydet, at der er blevet udarbejdet en revideret rusmiddelhandleplan. SSP har evalueret netværksgrupperne og har besluttet at fortsætte arbejdet i den nuværende form fordi det virker efter hensigten. Endvidere har SSP i løbet af året deltaget aktivt i nye samarbejdsfora fx med boligselskaberne. SSP har i løbet af året haft kontakt til mange familier med vidt forskellige problemstillinger og der er blevet arbejdet med at yde råd og vejledning efter behov. Indsatsområder: SSP arbejder løbende med den værdibaserede personalepolitik. Et vigtigt fokusområde er åbenhed og dialog. De værdier er grundlæggende for det daglige arbejde, når der skal udføres konkrete arbejdsopgaver. SSP har et lavt sygefravær. Det bliver fastholdt ved godt teamsamarbejde samt et udfordrende og udviklende arbejdsmiljø. Det kommende år: Der vil i det kommende blive arbejdet videre med det der allerede giver den ønskede effekt på forebyggelsesområdet i forhold til kriminalitet og misbrug. Endvidere vil der i 2010 være særligt fokus på følgende områder: Organisere og udvikle kontakten ved førstegangsforseelser Øget fokus på forældreinddragelse Få tilpasset og indkørt konfliktmægling Konsulentfunktionen på klubber og skoler Desuden vil der blive arbejdet tæt sammen med politiet vedr. områder som banderåd og konfliktråd. Økonomiske konsekvenser: Strategiplanen har ingen økonomiske konsekvenser. SSP's aktiviteter holdes inden for rammen. Personalemæssige konsekvenser: - Sundhedsmæssige konsekvenser: - Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: -

9 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 7 Bilag: Strategiplan SSP (SSU d , pkt. 04_01) Pkt.nr. 5 Orientering om madsag på baggrund af mulig lovændring Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget tilslutter sig: 1. at projektet gennemføres som planlagt 2. at Social- og Sundhedsudvalget forelægges en orienteringssag om madordningen senest i august 2010 Politisk beslutning: Sagsfremstilling: Baggrund Folketinget vedtog den 25. november 2008 loven om, at alle daginstitutionsbørn senest den 1. januar 2010 skal tilbydes et sundt frokostmåltid som en del af dagtilbudsydelsen. Lovens opstartsdato er siden ændret til den 1. januar Madordningen skal forældrefinansieres og loven giver mulighed for, at forældrebetalingen i daginstitutioner kan hæves til maks. 30 % i modsætning til loftet i dag på 25 %. Eventuelle anlægsinvesteringer til eksempelvis bygningsmæssige tilpasninger skal afholdes inden for kommunens samlede anlægsramme. I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2009 blev der afsat 10 mio. kr. i anlæg til brug for den forestående madordning. Kommunalbestyrelsen godkendte den 24. marts 2009, at Hvidovre Kommune etablerer en differentieret madordning. Efter en gennemgang af institutionerne betyder det, at 29 børnehavekøkkener i kommunen kan ombygges til, som et minimum, at kunne servere kold frokost til børnehavebørnene. De resterende seks institutioner skal have leveret madpakker e. lign. De seks institutioner er alle små selvejende børnehaveinstitutioner. Årsagen til, at der ikke etableres køkkener i institutionerne er fx, at det af pladsmæssige årsager ikke har været muligt, at etablere et registreret køkken, eller fordi antallet af børnehavebørn er uforholdsmæssigt lavt i forhold til de anlægs- og driftsudgifter, der følger af en lokal madproduktion. Alle seks institutioner skal i stedet have leveret frokost. Da de er selvejende, kan de selv vælge hvilken leverandør der skal levere frokosten. To af institutionerne overvejer endvidere, om de selv skal foranstalte en køkkenombygning.

10 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 8 Debatten omkring madordningen Siden loven om et sundt frokostmåltid er blevet vedtaget, har der været stor debat om stort set alle aspekter af loven. Hvidovre Kommune gik i efteråret 2008 i spidsen for denne debat, og inviterede et par dage før lovens vedtagelse daværende Indenrigs- og Socialminister Karen Jespersen på besøg i et af kommunens institutionskøkkener, for at vise, hvilken udfordring Folketinget var ved at pålægge kommunerne. Ved samme lejlighed fik ministeren serveret både hjemmelavet mad og en vakuumpakket madpakke. Efter lovens vedtagelse er kritikken af madordningen fortsat. I sommeren 2009 resulterede kritikken i, at opstartdatoen blev udskudt et år, ligesom kommunerne blev kompenseret med 400 mio. kr. til driften af ordningen. Utilfredsheden med madordningen er atter blusset op efter den 1. januar 2010, hvor en række kommuner i hele Danmark, har startet madordningen op. Det fik flere folketingspolitikere til åbenlyst at kritisere loven, og har resulteret i, at Indenrigs- og Socialminister Karen Ellemann har åbnet op for en eventuel lovændring. Hverken KL eller ministeriet har dog kunnet oplyse, hvornår der er fundet en afklaring sted, men håber det bliver i løbet af de kommende uger. Det ser dog ud til, at forældrene i et eller andet omfang skal have mulighed for at beslutte om deres børns institution skal servere frokost. Det skal dog understreges, at der ikke er fremlagt forslag til lovændring endnu. Anbefalinger i forhold til madordningen i Hvidovre Kommune Selvom Social- og Sundhedsforvaltningen ikke kender til, hvilken frokostløsning Folketinget beslutter, så tegner der sig et billede af, at forældrene skal have mulighed for at vælge frokostmåltidet til. Det betyder, at Hvidovre Kommune skal kunne understøtte forældrenes ønsker. Enten ved, at der er et køkken til rådighed i en institution, eller ved at kommunen sikrer leveret mad til de institutioner, hvor forældrene ønsker dette. Siden efteråret 2008 har Hvidovre Kommune arbejdet for at få etableret en solid madordning, der satser på lokal fremstillet mad er blevet brugt til at afdække behovet for køkkenombygninger, samt tilrettelægge de konkrete ombygninger. Ombygningsarbejdet er således planlagt til at starte den 25. januar 2010, og vil være afsluttet i oktober etape af ombygningerne sker i kommunens egne bygninger. Det vedrører i alt 10 institutioner placeret i 12 forskellige bygninger. Der er indgået kontrakt med entreprenør, og ombygningerne starter den 25. januar 2010 og forventes afsluttet i april etape af ombygningerne sker i daginstitutioner placeret i lejemål. For at have køkkenerne færdigombygget til den 1. januar 2011, skal de første ombygninger igangsættes senest den 12. april 2010, og entreprenør skal varsles senest den 26. februar 2010, for at kunne igangsætte dem. Ombygningerne forventes afsluttet i oktober Udbuddet af 2. etape er tilrettelagt således, at kommunen kan tilkøbe køkkenombygninger efterhånden som der indgås aftaler med udlejer/ boligselskab. Udbudskonstruktionen for 2. etape kan således imødegå eventuelle lovændringer. Det betyder, at kommunen gradvist kan igangsætte ombygninger i lejemål, og dermed kun binde sig kontraktligt til entreprenørens ydelse i forhold til den enkelte ombygning. Forvaltningen anbefaler, at 2. etape ombygninger igangsættes som planlagt. Anbefalingen baserer sig på følgende: Hvis loven ikke er ændret inden den 26. februar 2010, er det med kommunens valgte madløsning, der holder sig inden for anlægsrammen, nødvendigt at igangsætte byggeriet, hvis alle ombygningerne skal være tilendebragt inden opstarten den 1. januar 2011.

11 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 9 Udskydes ombygningerne må der forventes merudgifter til entreprenørens merbemanding og hasteombygninger. Langt hovedparten af daginstitutionerne får mulighed for at servere lokalt fremstillet mad. Der er generelt en stor tilfredshed med maden i de daginstitutioner, hvor maden produceres i huset. Hvidovre Kommune har gode erfaringer med lokal madproduktion i alle kommunens vuggestuer. Der opnås samme køkkenstandard og mulighed for lokal madproduktion i hovedparten af daginstitutionernes køkkener, uanset om bygningen er kommunalt ejet eller lejet. Såfremt forudsætningerne i lovgivningen ændres væsentligt, vil der hurtigst muligt blive fremlagt en politisk sag. Hvis forudsætningerne ikke ændres væsentligt, vil Social- og Sundhedsforvaltningen fremlægge en orienteringssag for Social- og Sundhedsudvalget senest i august 2010 Økonomiske konsekvenser: I forbindelse med vedtagelse af Budget 2009, blev i investeringsoversigten afsat 10 mio. kr. til anlægsinvesteringer i forbindelse med madordningen. Beløbene fordeler sig på 2 mio. kr. i 2009 og 8 mio. kr. i Endvidere er i Budget 2010 afsat 5 mio. kr. til Kvalitetsløft af kommunal madproduktion. Anlægsmidlerne skal bl.a. anvendes til etablering af kommunal madpakkeproduktion og backupløsninger. Anlægsmidlerne er desuden planlagt anvendt til udvidelse og opgradering af eksisterende storkøkkener i forbindelse med opførelse af Dybenskærhave Plejecenter. Til ombygning af daginstitutionskøkkener, er der gennemført udbud. Tilbuddene har pga. markedssituationen været yderst gunstige. Alle 29 køkkenombygninger kan dermed holdes inden for anlægsrammen af de 10 mio. kr. Der foreligger således et budget, som er robust over for eventuelle uforudseelige udgifter, som erfaringsmæssigt opstår i forbindelse med ombygninger i den eksisterende bygningsmasse. Når Social- og Sundhedsforvaltningen og Teknisk Forvaltning er længere i projektforløbet vil der blive fremlagt en status for anlægsøkonomien. Personalemæssige konsekvenser: - Sundhedsmæssige konsekvenser: - Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: - Bilag: -

12 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 10 Pkt.nr. 6 Social- og Sundhedsudvalgets sundhedspulje Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget 1. at godkende forvaltningens forslag til anvendelse af sundhedspuljen 2010, 2. at tage til efterretning, at Ældrerådets og Handicaprådets høringssvar indgår i sagens behandling. Politisk beslutning: Sagsfremstilling: Kommunalbestyrelsen har i en årrække fordelt en mindre pulje til sundhed mellem samtlige politiske udvalg. Social- og Sundhedsudvalget har i 2010 fået tildelt et budget på kr. til sundhedspuljen. Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til udvalget, at puljen anvendes til de samme formål som Social- og Sundhedsudvalget besluttede i 2009 men valgte at udskyde som følge af den økonomiske situation. I 2009 er kun udmøntet kr. til Ung mødregruppe og Hold Fast efter julemærkehjemmet. Resten af pengene indgik i planen for retablering af budget Forvaltningen foreslår følgende overordnede mål for udvalgets sundhedspulje 2010: Forebyggelse af overvægt og fedme Fysisk aktivitet hver dag 30 minutter for voksne og 60 minutter for børn Social ulighed i sundhed særlige målgrupper Mange sygdomme og skavanker kan henføres til borgernes livsstil og forvaltningen ønsker derfor at understøtte arbejdet med at sikre børn, unge og gamle en lødig kost og masser af bevægelse hver dag. Motion er valgt som indsatsområde i den nuværende Sundheds- og Forebyggelsespolitik og Kost er siden hen meldt ud som et prioriteret område på såvel børne- som ældreområdet. Sundhedspuljen er ikke stor nok til at skabe en indsats, der flytter befolkningens samlede sundhedsprofil væk fra overvægt, dårlig motorik og problemer med kredsløbet. Forvaltningen ønsker derfor at anvende sundhedspuljen til at understøtte det arbejde, der allerede er i gang og som videreudvikles i de kommende år. Med sundhedspuljen ønsker forvaltningen at fastholde og øge medarbejdernes fokus på disse indsatsområder og sikre, at den samlede vifte af tilbud og erfaring på området øges. Forvaltningen anbefaler, at pengene prioriteres til projekter, der har mindst et - men gerne flere - af ovenstående som mål. Forvaltningen har kendskab til og anbefaler tre projekter, der falder ind under disse mål, jfr. nedenstående oversigt. Derudover foreslår forvaltningen, at der af puljen anvendes til at

13 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 11 sikre SundhedsCertifikatets fortsættelse. Det resterende beløb udmeldes i lighed med tidligere år som en ansøgningspulje til institutioner med videre. Sundhedspuljen 2010 Forvaltningen foreslår puljen disponeret således: FIT FAMILY 4 familiekurser (ca. 40 familier) og fysisk træning for hele familien (bilag 1) Ung mødregruppe madlavning, fysisk aktivitet og samvær (bilag 2) HOLD FAST efter julemærkehjemmet (bilag 3) SundhedsCertifikat præmier Ansøgningspulje til institutioner og brugere I alt: kr kr kr kr kr kr. Institutionerne og brugerne vil således have mulighed for at ansøge om kr. Til sammenligning var der i 2008 til ansøgninger afsat kr. Lige som tidligere vil udvalget få forelagt årets ansøgninger til godkendelse. Ansøgningspuljen forslag tildelingskriterier I arbejdet med at øge indsatsen for at forebygge den stigende sociale ulighed i sundhed inddrager forvaltningen viden fra andre kommuner og fra statsligt niveau. Sundhedsstyrelsen kom i 2007 med en række gode råd 1, der berører barrierer, motivation og muligheder for at forbedre sundheden for socialt udsatte. Forvaltningen har ladet sig inspirere af disse forskningsbaserede råd og foreslår følgende tildelingskriterier for årets Ansøgningspulje: Social ulighed i sundhed Det sunde valg er tilgængeligt - økonomisk, tidsmæssigt, praktisk og mentalt Det sunde valg er en del af hverdagen Tilbuddet må gerne udfordre deltagernes opfattelse af sig selv og egen sundhed/sygdom Det skal være sjovt at være aktiv Bygge på deltagernes egne ressourcer Deltagende medarbejdere har/ inddrager professionel viden om aktiviteten, fx fysik aktivitet Evaluering Forvaltningen vil sikre en enkel evaluering af Sundhedspuljen, med henblik på fremadrettet at kunne anvende erfaringerne fra projekterne. Udvalget vil ligesom i 2008 modtage en status ved årets slutning. Økonomiske konsekvenser: Der er afsat budget til aktiviteten. Personalemæssige konsekvenser: - 1 Socialt udsatte borgeres sundhed barrierer, motivation og muligheder, Sundhedsstyrelsen og Social Forskningsinstituttet 2007

14 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 12 Sundhedsmæssige konsekvenser: Flere undersøgelser peger på, at den sociale ulighed i sundhed er stigende, og at de kommunale udgifter til sundhed især anvendes til en lille gruppe borgere med høj sygelighed, stort hjælp behov og usund livsstil. For at imødekomme disse to store udfordringer den økonomiske og sociale - foreslås det, at sundhedspuljen anvendes til forebyggelse og sundhed på områder, der har høj politisk prioritet og er ufinansierede. Der er behov for at medarbejdere og institutioner får opbakning til at gøre en ekstra indsats. Forvaltningen foreslår derfor, at Ansøgningspuljen anvendes til nye og gerne kreative tiltag, der hvis indsatsen ser ud til at virke efterfølgende og under forudsætning af finansiering kan forankres i den daglige drift. Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: - Bilag: 1. FIT FAMILY - 4 familie kurser og tilbud om træning (SSU d , pkt. 06_01) 2. Ung mødregruppe madlavning, fysisk aktivitet, og samvær (SSU d , pkt. 06_02) 3. HOLD FAST efter julemærkehjemmet (SSU d , pkt. 06_03) 4. Ældrerådets høringssvar (SSU d , pkt. 06_04) 5. Handicaprådets høringssvar (SSU d , pkt. 06_05) Pkt.nr. 7 Sundhed på dit sprog Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget 1. at godkende, at Hvidovre Kommune tilslutter sig samarbejdet om uddannelse og organisering af etniske sundhedsformidlere på Vestegnen (bilag 1), Politisk beslutning: Sagsfremstilling: Med afsæt i blandt andet Københavns og Gladsaxe Kommuners erfaringer med etniske sundhedsformidlere foreslår Vestegnskommunernes Sundhedsforum, at kommunerne i fællesskab organiserer Sundhed på dit sprog. Sundhed på dit sprog er en ordning til at skabe kontakt til nogle af de familier og grupper i de etniske miljøer, som vi i det eksisterende kommunale forebyggelsesarbejde har sværest ved at nå.

15 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 13 Sundhedsformidlerne uddannes til at formidle sundhedsbudskaber og hjælp til livsstilsændringer, der hvor målgruppen færdes og mødes, fx: sprogskoler mødregrupper sociale foreninger og netværk beskæftigelsesprojekter boligsociale tilbud etniske foreninger idrætsforeninger med mange etniske aktører private netværk ungdomsuddannelser med mange etniske unge Sundhedsformidlerne skal være med til at skabe mere lighed i sundhed. Det er derfor et krav, at de kan benytte dansk og mindst et andet sprog. De skal samarbejde med eksisterende kommunale tilbud - fx sundhedsplejen og sundhedscentret i øjenhøjde formidle viden om sundhed og forebyggelse, om KRAM og om risikoen for velfærdssygdomme. Sundhedsformidlerne får en uddannelse i konkrete budskaber om sundhed og redskaber til at formidle dem til mennesker, der ikke kender det danske sundhedssystem og har en anden opfattelse af sundhed. Sundhedsformidlerne får også en introduktion til kommunens forskellige tilbud, så de kan henvise/knytte kontakt mellem de etniske borgere og kommunens medarbejdere. Sundhedsformidlerne vil også få mulighed for at tage initiativer til aktiviteter og dialog, og til at samarbejde med kommunens øvrige medarbejdere om konkrete indsatser, der kan fremme lighed i sundhed. Hvidovre Kommune har under forudsætning af politisk godkendelse givet tilsagn om at deltage i projektet. I alt har Social- og Sundhedsforvaltningerne i 6 vestegnskommuner vist interesse for at gennemføre et uddannelsesforløb for et antal sundhedsformidlere af anden etnisk herkomst end dansk og efterfølgende i 2 ½ år at gennemføre erfaringsudveksling og efteruddannelse for gruppen af sundhedsformidlere. Sundhed på dit sprog er et supplement til kommunens vifte af tilbud om sundhed og forebyggelse. Denne vifte udvikles hele tiden i takt med de nye krav til kommunen som del af det offentlige sundhedsvæsen og efterhånden som ny viden bliver tilgængelig. Der er dokumenteret etnisk ulighed i sundhed. Denne ulighed i sundhed er endvidere socialt betinget. Ved at nå bestemte målgrupper kan Hvidovre Kommune forhåbentlig også forbedre børn og voksnes sundhed i disse grupper og på sigt reducere de afledte omkostninger til sundhedsvæsenet. Målgruppen har ofte dårlige dansk kundskaber, lav uddannelsesgrad og er derfor svære at nå gennem de almindelige kanaler. Vedlagte bilag 1 er skrevet af sundhedskonsulenter i kommunerne i fællesskab og er efterfølgende godkendt af vestegnskommunernes Sundhedsforum, de respektive kommuners Social- og Sundhedsforvaltninger samt Sundhedsdirektørerne på Vestegnen. Økonomiske konsekvenser: På baggrund af erfaringer fra Københavns og andre kommuner er det estimeret, at Hvidovre Kommunes udgifter til sundhedsformidlerne bliver (se også bilag 2):

16 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 14 Kroner (afrundet) Total Andel af fælles udgifter Løn til 3 personer I alt Udgiften afholdes inden for rammen af SundhedsCentrets midler, idet kontakten og koordineringen af opgaven vil foregå via SundhedsCentret. De fælles udgifter (øverste række) er fordelt forholdsmæssigt i mellem de deltagende kommuner efter indbyggertal. Antallet af borgere med anden etnisk oprindelse og tyngden af sundheds- og forebyggelsesopgaver er svær at opgøre nøjagtigt. Derfor er befolkningstallet valgt som fordelingsnøgle. Hvidovre Kommunes andel udgør 22,56 %. Personalemæssige konsekvenser: Hver kommune rekrutterer sine egne etniske sundhedsformidlere. Hvidovre Kommune planlægger at rekruttere og uddanne 3 personer, som selv skal have en minoritetsbaggrund og tale mindst et andet sprog ud over dansk. Sundhedsformidlerne behøver ikke have en sundhedsfaglig uddannelsesbaggrund. Social- og kulturel forståelse er til gengæld en vigtig kompetence. Der indgås en samarbejdsaftale med de øvrige kommuner, der skal sikre at sundhedsformidlerne efter behov kan varetage opgaver på tværs af vestegnskommunerne, kontinuitet og kvalitet i erfaringsudveksling og efteruddannelse. Sundhedsmæssige konsekvenser: Målgruppen er kendetegnet ved dårlig sundhedstilstand og dårlig sundhedsadfærd på følgende områder: Rygning, især mænd i visse etniske grupper Fysisk inaktivitet, særligt blandt kvinder Indtag af fastfood og sodavand D-vitaminmangel Overvægt og svær overvægt Diabetes 2 Problemer med tandsundhed Provokerede aborter blandt kvinder fra visse etniske grupper Det er påvist at lighed i sundhed bedst opnås ved at behandle forskellige grupper af borgere forskelligt. Forskellige liv og forskellige opfattelser af sundhed betyder, at vi udsættes for forskellige sundheds risici. For at imødekomme den sociale ulighed i sundhed er der derfor behov for at benytte en bred palet af metoder. Sundhed på dit sprog imødekommer ulighed i sundhed, som er socialt og etnisk

17 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 15 betinget. Sundhedsformidlerne skal opsøge borgere, som har brug for at ændre livsstil, men ikke kender de gode råd om forebyggelse og ikke forstår kommunens sundhedstilbud. De etniske sundhedsformidlere varetager ikke selv behandling mv. men skal vejlede om sund livsstil og hjælper med kontakt til egen læge, sundhedspleje, sundhedscenter, tandlæge, apotek, motionscenter med videre efter behov. Hovedformålet er 1) på kort sigt at få adgang til målgruppen og at formidle enkle sundhedsbudskaber i øjenhøjde til grupper af etniske medborgere, som ikke tænker og lever som flertallet, 2) på lang sigt at reducere stigningen i udgiftsdrivende sygdomme som ondt i ryggen, Diabetes2, adipositas, hjertekarsygdomme, kræft og dårlig trivsel i familierne på grund af sygdom. Miljømæssige konsekvenser: - Andre konsekvenser: Der er indarbejdet følgende forslag til succeskriterier, som de samarbejdende kommuner kan konkretisere yderligere, fx med mål om konkrete målgruppers sundhedsadfærd: 18 sundhedsformidlere uddannes 15 (80% er aktive efter et år) årligt afholdes 2 efteruddannelsesmøder og 10 erfa-møder tilbagemeldinger fra målgruppen om bedre forståelse for sund levevis og eget helbred viden om ordningen er udbredt både blandt borgere og myndighedspersoner i kommunen De deltagende kommuner modtager hvert år en status på sundhedsformidlerordningen. Bilag: 1. Notat: Sundhedsformidlere sundhed på dit sprog. Notat udarbejdet i Vestegnens Sundhedsforum, godkendt af social- og sundhedsdirektørerne i de deltagende Vestegnskommuner (SSU d , pkt. 07_01) 2. Overslag over udgifter til sundhedsformidlerkorps (SSU d , pkt. 07_02) Pkt.nr. 8 Eventuelt Politisk beslutning:

18 Social- og Sundhedsudvalget den 1. februar 2010 Side 16 Bilag: -

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNE Dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgsmøde den, 3. februar 2009 Kl i Risbjergværelset på Hvidovre Rådhus, Hvidovrevej 278.

HVIDOVRE KOMMUNE Dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgsmøde den, 3. februar 2009 Kl i Risbjergværelset på Hvidovre Rådhus, Hvidovrevej 278. HVIDOVRE KOMMUNE Dagsorden for Social og Sundhedsudvalgsmøde den, 3. februar 2009 Kl. 17.30 i Risbjergværelset på Hvidovre Rådhus, Hvidovrevej 278. INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr. 1... 1 Meddelser fra formanden

Læs mere

NOTATARK. Bilag 1. Baggrundsnotat. Hvidovre Kommune. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702

NOTATARK. Bilag 1. Baggrundsnotat. Hvidovre Kommune. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702 Bilag 1. Baggrundsnotat. Danner grundlag for mødesag Køkkener i daginstitutioner, Projekt nr. 5702 NOTATARK Hvidovre Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen 1. Baggrund Folketinget vedtog den 25. november

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Hvidovre kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2009 fra: Hvidovre kommune fra:hvidovre kommune fra: Hvidovre kommune Kontaktperson Søren Ethelberg Tlf. nr. 36393811 Mail.: set@hvidovre.dk Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af redegørelsen pr.

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Hvidovre kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Hvidovre kommune Hvidovre kommune Side 1 af 14 sider. Redegørelse pr. 1. maj 2010 fra: Hvidovre kommune Kontaktperson Morten Blicher/Heidi Hviid Tlf. nr. 36393734/36393292 Mail.: mbh@hvidovre.dk Skemaet er tænkt som et

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget den 20. april 2009 Side 1. Pkt.nr. 6. Status på sundhedområdet primo 2009

Social- og Sundhedsudvalget den 20. april 2009 Side 1. Pkt.nr. 6. Status på sundhedområdet primo 2009 Side 1 Pkt.nr. 6 Status på sundhedområdet primo 2009 669087 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller 1. at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen om status på arbejdet med forebyggelse

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

1. at Økonomiudvalget anbefaler overfor Kommunalbestyrelsen, at der på kommunens arbejdspladser udarbejdes lokale alkoholpolitikker.

1. at Økonomiudvalget anbefaler overfor Kommunalbestyrelsen, at der på kommunens arbejdspladser udarbejdes lokale alkoholpolitikker. Pkt.nr. 4 Hvidovre Kommunes Sundhedsredegørelse 19982001. 331642 Indstilling: 1. at Økonomiudvalget anbefaler overfor Kommunalbestyrelsen, at der på kommunens arbejdspladser udarbejdes lokale alkoholpolitikker.

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 14. januar 2008 Lokale: Mødelokale 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 13.15-14.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/66 Institutionsbesøg...

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004. via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH

INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004. via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH Århus - en by i bevægelse. Sundhedsredegørelse og strategier

Læs mere

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken

Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Bilag 1 Sundheds- og Omsorgsudvalgets handleplan til Inklusionspolitikken 2011-2014 I denne handleplan redegøres for hvordan

Læs mere

Dagsorden. for. Fællesmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl i Sollentuna 1 og 2

Dagsorden. for. Fællesmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl i Sollentuna 1 og 2 Skole og Kulturforvaltningen mdp Dagsorden for Fællesmøde mellem Kultur og Fritidsudvalget, Skoleudvalget og Socialudvalget den 3. oktober 2006, Kl. 16.30 i Sollentuna 1 og 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr.

Læs mere

Redegørelsen godkendt og oversendes med anbefaling til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.

Redegørelsen godkendt og oversendes med anbefaling til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen. Side 1 Pkt.nr. 5 Strategier på det sociale område KKR 608843 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social og Sundhedsudvalget, at det anbefales over Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre.

Målgruppen for den fremadrettede indsats, er børn og unge fra 5. til 10. klasse samt deres forældre. Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen 2009 Indledning Formålet med at opdatere den eksisterende handleplan er at sikre, at indsatsten lever op til krav og forventninger, der

Læs mere

3. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at tage arbejdsgruppens forslag til indsatsområder til efterretning.

3. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at tage arbejdsgruppens forslag til indsatsområder til efterretning. Side 1 Pkt.nr. 4 Indsatsområder vedr. sundhedsredegørelsen 1998 2001. 275998 Indstilling: 1. at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at kommissorium for arbejdsgruppen

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 1 Kære borger i Hvidovre De største udfordringer for sundheden er rygning, alkohol, fysisk inaktivitet,

Læs mere

Pkt.nr. 2. Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005. Indstilling: Skole- og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget

Pkt.nr. 2. Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005. Indstilling: Skole- og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget Pkt.nr. 2 Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005 475960 Indstilling: Skole og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget 1. at udvalget tager evalueringen af anvendelsen af midler

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn og Unge

Referat fra møde i Udvalget for Børn og Unge Referat fra møde i Udvalget for Børn og Unge Referat åben Mødedato 24. april 2008 Mødetidspunkt 12.00 Mødelokale 188 Bemærkninger Udvalget for Børn og Unge den 24. april 2008 kl. 12.00 Side 1 af 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariatet 7. august 2017 /GRYOJE Dagsorden til møde i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det kl. 13:00 i Regionshuset Aarhus, mødelokale 13, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

Læs mere

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11

Dagsorden. Dato: :00:00. Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Dagsorden Dato: 12-05-2016 17:00:00 Udvalg: Handicaprådet Sted: Gl. Byrådssal, Fagsekretariatet Ældre og Handicap, Hørning 1/11 Indholdsbetegnelse Dagsorden Indholdsbetegnelse 19 Høringssag - forslag til

Læs mere

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune Ministeren for Børn og Undervisning Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Den 17. september 2012 Aarhus Kommune Ansøgning om dispensation vedrørende delvis fravalg

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Sundheds- og Bestillerafdelingen Sagsbehandler: Ronnie Fløjbo 07-02-2013/rof Sag: 13/5906 Forvaltningens bemærkninger til Politiske målsætninger på

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNE REFERAT. for

HVIDOVRE KOMMUNE REFERAT. for HVIDOVRE KOMMUNE REFERAT for Socialudvalgsmødet fællesmøde med Skoleudvalget og Kultur og Fritidsudvalget, den 28. november 2006 Kl. 16.00 i Sollentuna I + II på Hvidovre Rådhus, Hvidovrevej 278. INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde

Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Frivillighedspolitik for det frivillige sociale arbejde Formål og mål Odense Byråd ønsker med formuleringen af en overordnet og fælles frivillighedspolitik at styrke, synliggøre, forbedre samt koordinere

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen over for hjemløse December 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 22/2013 om indsatsen over for hjemløse

Læs mere

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg.

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg. Referat fra mødet i Udvalget for Sundhed og Omsorg den 10. oktober 2011 kl. 15:15 i Mødelokale 3, Hadsund Rådhus Mødet sluttede kl. 17.00 Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 86 Økonomirapport 2011 87 Opfølgning

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 28 Forslag til etablering af sundhedscenter i Hvidovre Kommune 529535 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

FURESØ KOMMUNE. Referat. Ekstraordinært møde i Børneudvalget

FURESØ KOMMUNE. Referat. Ekstraordinært møde i Børneudvalget FURESØ KOMMUNE Referat Ekstraordinært møde i Børneudvalget Den 27. februar 2007 kl. 17.30, møde nr. 4 Mødested: mødelokale 14 F, Rådhustorvet 2, Farum Indholdsfortegnelse Til efterretning 1. Resultat af

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver Bilag Høringssvar med kommentar til oplæg om serviceniveau for den fysio- og ergoterapeutiske indsats til børn og unge med vidtgående funktionsnedsættelser Høringssvarene fremgår af oversigten med tilhørende

Læs mere

Høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik samt Den koordinerende sundhedsgruppes bemærkninger til høringssvarerne

Høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik samt Den koordinerende sundhedsgruppes bemærkninger til høringssvarerne GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen Bilag 3. Gennemgang af høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 2012-2015 NOTAT Dato: 8. november 2011 Af: Annemette Bundgaard

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011 Referat mandag den 7. marts 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Connie B. Jensen (A) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA -

Læs mere

Mandag kl. 14:15 Mødelokale D1

Mandag kl. 14:15 Mødelokale D1 Referat fra ordinært møde Møde den 20. november Mandag 20.11.2017 kl. 14:15 Mødelokale D1 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Ny rammeaftale på det specialiserede social- og specialundervisningsområde

Læs mere

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE TIRSDAG DEN 06. MARTS 2007 KL. 15:30

REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE TIRSDAG DEN 06. MARTS 2007 KL. 15:30 REFERAT FOR SUNDHEDSUDVALGETS MØDE TIRSDAG DEN 06. MARTS 2007 KL. 15:30 29 Indholdsfortegnelse 15 Åben - Meddelelser til Sundhedsudvalgets møde den 6. marts 2007 16 Åben Sundhedsråd 17 Åben - Sundhedsaftale

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: (USS/UBE/KFI) Afrapportering på arbejdsprogrammet Fortsat Fremgang for Furesø, Punkt 2.4: Gode bo-, aktivitets-, beskæftigelses- og fritidstilbud for mennesker med handicap Sagsnr. i ESDH:

Læs mere

Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser

Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser Samarbejde om sundhed i boligsociale indsatser Erfaringer fra København Kira Baun, Projektleder, Forebyggelsescenter Nørrebro Susanne Sørensen, Projektleder, Forebyggelsescenter Vanløse Majken Krogh, Boligsocial

Læs mere

SOCIALUDVALGET. Referat

SOCIALUDVALGET. Referat Referat Mødetidspunkt: Fra kl.: 12.30 Til kl.: Mødested: Sjørup Ældrecenter Skivevej 122A, Sjørup Mødenr.: 9 Fraværende: Kenneth Mortensen Sag nr.: Emne: Side: ÅBEN DAGSORDEN 94 Socialudvalgets dagsorden

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79

Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Aabenraa Kommunes politik for støtte til forebyggende og aktiverende tilbud til ældre efter Servicelovens 79 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 1.1. Lovmæssigt grundlag... 3 1.2 Værdigrundlag... 3 2.

Læs mere

Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide

Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide Side 1 af 5 Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide Intro Kort introduktion af PoHeFa. Mål med interviewet. Etik og spilleregler. Tema 1: Borgerens sundhed Hvordan vil I definere begrebet sundhed?

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Sundhedsudvalgets møde den 8. februar 2007 Kl. 16.30 Mødelokale 2 v. Kultur og Fritid Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Konstituering af Sundhedsudvalget

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Revidering af Horsens Kommunes Handicappolitik - kl. 15:00-16:00 2 2 Høring - Sammenhængende

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Lone Juul Stærmose, Ulla Larsen, Jesper Ullemose, Hanne Klit,

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 TORSDAG DEN 22. MARTS 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 22. marts 2007 Side: 22 Fraværende:

Læs mere

5. Valg af model for plejecenterkøkkener nu og i fremtiden

5. Valg af model for plejecenterkøkkener nu og i fremtiden 5. Valg af model for plejecenterkøkkener nu og i fremtiden J.nr.: 00.16.02.P20 Sagsnr.: 10/1061 BESLUTNING I EJENDOMS- OG AREALUDVALGET DEN 01-09-2010 Fraværende: Ingen. På mødet uddeltes høringssvar af

Læs mere

NOTAT. Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017

NOTAT. Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017 NOTAT Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017 Børn og Velfærd vil hvert kvartal i en periode fremover fremlægge en status over det specialiserede

Læs mere

Fælles tandreguleringsklinik i Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk Kommuner

Fælles tandreguleringsklinik i Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk Kommuner 22.4.2010 1 Fælles tandreguleringsklinik i Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk Kommuner J.nr.: 16.21.12.G00 Sagsid: 997520 Initialer: Kam.sf Sagsfremstilling I maj/juni

Læs mere

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik

Et godt og aktivt ældreliv. Dragør Kommunes ældrepolitik Et godt og aktivt ældreliv Dragør Kommunes ældrepolitik Udgivet af: Social, Børn og Kulturudvalget Ansvarshavende redaktør: Mette Brinch, direktør Tekst og redaktion: Pernille Dørr Kjær og Johannes Bo

Læs mere

Referat af møde i Socialudvalget

Referat af møde i Socialudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Socialudvalget Mødetidspunkt 19-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 18:03 Tilstede: Marie-Louise Andreassen, Anne Hjorth,

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget den 19-01-2010, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsudvalget Protokol Tirsdag den 19 januar 2010 kl 15:30 afholdt Social- og Sundhedsudvalget møde i Mødelokale F 6sal/T

Læs mere

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 FURESØ KOMMUNE Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl. 19.00 Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 Afbud: Kurt Bork Christensen og Sidika Yalin REFERAT Susanne Mortensen (C), formand

Læs mere

3.8. Regeringens tilsynsreform og anbefaling af tilsynskommune

3.8. Regeringens tilsynsreform og anbefaling af tilsynskommune 3.8. Regeringens tilsynsreform og anbefaling af tilsynskommune SAG NR.: 000231859 abk/afp Baggrund Social- og integrationsministeren offentliggjorde den 26. september 2012 regeringens oplæg til en tilsynsreform:

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED. med omtanke for den enkelte. Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik

SAMMEN OM SUNDHED. med omtanke for den enkelte. Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 1 SAMMEN OM SUNDHED med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 2 3 Indhold Forord side 5 Den sunde forstad side 6 Attraktive byrum side 8 Sundhed i hverdagen

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

1. Børnekataloget (kursuskatalog) 2. Diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet 3. Masteruddannelsen i udsatte børn og unge (MBU)

1. Børnekataloget (kursuskatalog) 2. Diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet 3. Masteruddannelsen i udsatte børn og unge (MBU) Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 102 Offentligt Bilag 1 1. Baggrund Børne- og Socialministeriet har bedt Socialstyrelsen bidrage til besvarelse af SOU

Læs mere

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør Introduktion til Social- og Sundhedsområdet v. Michael Bjørn, Vicedirektør Social og Sundhed Den 8. januar 2018 Overordnede rammer for Socialog Sundhedsområdet Ministerier Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere

Forslag til Alkoholpolitik. - for sundhed og trivsel Juni 2012

Forslag til Alkoholpolitik. - for sundhed og trivsel Juni 2012 Forslag til Alkoholpolitik - for sundhed og trivsel Juni 2012 Alkoholpolitik Indledning I de senere år er der kommet mere og mere fokus på at iværksætte forebyggende indsatser over for danskernes forbrug

Læs mere

Mad- og Måltidspolitikken for børn og unge i Odder Kommune

Mad- og Måltidspolitikken for børn og unge i Odder Kommune Mad- og Måltidspolitikken for børn og unge i Odder Kommune J.nr.: Sagsid.: 1068002 Åben sag Fmd.Init.: Resume: Som et led i udmøntningen af Odder Kommunes sundhedspolitik besluttede udvalget for Undervisning

Læs mere

Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget

Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget Mødetidspunkt 06-11-2018 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Ældre-,Social- og Sundhedsudvalget 06-11-2018

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016.

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016. NOTAT RÅDHUSET Kultur, Miljø og Vækst Arbejdsmarkedsafdelingen Faglig konsulent: Henriette Darlie Dyring Sagsnr.: 15/33587 Dato: 31-01-2017/hdd Evaluering af Uddannelsesvisitationsnævnet - 2016 1. Indledning

Læs mere

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune FURESØ KOMMUNE Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune Medlemmerne mødte med undtagelse af Lisbeth Harsvik (A), som havde meldt afbud. Berit Torm (V)

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 13. februar 2008 Lokale: Mødelokale 2, Dronninglund Rådhus Tidspunkt: kl. 08.30-12.15 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/133 Indledende

Læs mere

Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede. Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag og driftsudgifterne for Tryghedsplan II.

Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede. Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag og driftsudgifterne for Tryghedsplan II. Bilag vedr. handicappede Dato: 24-05-2007 Sagsnr.: 2006-2915 Dok.nr.: 2006-25231 Tryghedsplan II Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 08.11.2007 kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 45. Orientering fra Plan og Miljø... 3 46. Høring af planstrategi for Kerteminde

Læs mere

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Oktober 2006 EVALUERING AF SUNDHED PÅ DIT SPROG Politikerne i København har besluttet, at der skal gøres en

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Den 25. januar 2006 1. Resume Med strukturreformen får kommunerne et større ansvar for forebyggelse og sundhedsfremme

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge Oversigt over temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Puljen til mere pædagogisk personale 2.300 2.300 2.300 2.300 Unge og rusmidler 75 295 295 295 Akuthus for 0-12årige

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre. Marts 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre. Marts 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre Marts 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om kvindekrisecentre (beretning nr. 8/2013) 4. marts 2016 RN 304/16 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, Pkt.nr. 7 Økonomiske konsekvenser af lovændring for fripladser, dagpasning 460267 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Emne Indhold og mål Anbefalinger Økonomisk handleplan for voksenhandicapområdet

Emne Indhold og mål Anbefalinger Økonomisk handleplan for voksenhandicapområdet Overleveringsnotat Sundhedsudvalget har den 26. september 2017 besluttet, at udarbejde et overleveringsnotat til orientering for og drøftelse i det kommende sundhedsudvalg. Oveleveringsnotatet beskriver

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 12. januar 2011 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-10:30 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Marianne Jensen (A) Karl Emil Nielsen

Læs mere

Pkt.nr. 8. Midtvejsevaluering - sundhedspuljen. Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget

Pkt.nr. 8. Midtvejsevaluering - sundhedspuljen. Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget Pkt.nr. 8 Midtvejsevaluering sundhedspuljen 586229 Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget 1. at midtvejsevalueringen tages til efterretning 2. at udvalget finder

Læs mere

3. Regionalplitiske sager

3. Regionalplitiske sager 3. Regionalplitiske sager 3.1. Organisering af den fremtidige koordinering på det specialiserede socialområde SAG NR.: 000221105 egl Som aftalt mellem KL og regeringen overtager kommunerne koordineringen

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Social og Sundhed Frivillighedspolitik for Assens Kommune Indledning...3 Lovgrundlag...3 Definition på frivilligt socialt arbejde...3 Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Eksempler på frivillighedsarbejde:...4

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V)

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V) Sundhedsudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2007 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. september 2007 Start kl. : 12.00 Slut kl. : Sundhedsudvalget Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand)

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge.

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. Pkt.nr. 2 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Skoleudvalget den 9. januar 16.30 om høringssvar på forslag til Udviklingsplan for integration af børn og unge. 555438 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen

Læs mere