R s. Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser. Indledning. Hvad er en tjenesteydelse?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "R s. Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser. Indledning. Hvad er en tjenesteydelse?"

Transkript

1 R s Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af RSM International, en uafhængig kæde af selvstændige revisions- og rådgivningsfirmaer med mere end medarbejdere i 700 kontorer i mere end 90 lande. RSM plus betjener en bred vifte af mindre og mellemstore virksomheder indenfor mange forskellige brancher med revision, regnskab, rådgivning og skat. Nærmere information om RSM plus: RSM International: Indledning For godt 2 år siden ændrede man momsreglerne på salg af ydelser over landegrænser i hele EU. Et af formålene var at gøre momssystemet lettere og mindre administrativt, og det er lykkedes i en vis grad. Der er stadig en del regler og krav, som virksomheder og andre skal opfylde, når de køber og sælger ydelser over landegrænserne. Det er derfor vigtigt, at man sikrer sig, at køb og salg af ydelser, der involverer andre lande håndteres korrekt. Dette gælder i ligeså høj grad for revisorer og rådgivere, som skal sikre sig, at kunden håndterer momsen rigtigt. I pjecen gennemgår vi reglerne om, hvordan momsen skal håndteres ved af køb og salg af ydelser over landegrænserne. Reglerne er relevante for momsregistrerede virksomheder, foreninger mv., som sælger/køber ydelser i lande uden for Danmark. Sidst i pjecen er der en oversigt, hvor vi har samlet reglerne i en overskuelig form. Hvad er en tjenesteydelse? Alt hvad der ikke er en vare, er en ydelse efter momslovens regler. Fx er en CD-rom med et individuelt tilpasset software en ydelse, servering af mad/drikke er en ydelse og udlejning af biler, spilleautomater mv. er en ydelse. Tilsvarende er udlejning af maskiner, inventar og andet løsøre, formidling af varer og salg af licenser og lignende rettigheder også ydelser i momsmæssig forstand. Hovedregel ved handel mellem momsregistrerede virksomheder Omvendt betalingspligt Efter hovedreglen skal moms af ydelser, der leveres til en kunde i udlandet, betales i kundens hjemland efter reglerne om omvendt betalingspligt (Reverse Charge). Det vil sige, at sælgeren skal udstede en faktura uden moms, og køber skal beregne momsen i hjemlandet. Det er underordnet om kunden er etableret i EU eller i et 3. land.

2 Den omvendte betalingspligt gælder stort set alle ydelser og nedenfor har vi blot nævnt nogle af dem: - Licenser/rettigheder - Udlejning af - Finansielle ydelser arbejdskraft - Formidlingshonorarer - Salgsprovisioner - Betaling for administration - Reklameydelser - Transportydelser - Management fee - Udlejning af løsøre - Elektroniske ydelser - Rådgivningsydelser Undtagelser fra hovedreglen: 4. Hvilke krav er der ved salg og køb af ydelser, som er omfattet af hovedreglen Salg til andre lande - Fakturering, bogholderi og angivelse Sælger skal altid udstede en faktura uden moms, hvis køberen er en virksomhed etableret i et 3. land, eller en momsregistreret virksomhed etableret i et andet EU-land. Hvis køber er momsregistreret i et andet EU-land, skal følgende oplyses og angives: - Kundens momsnummer - Virksomheden skal verificere om momsnummeret er korrekt og at køber er momsregistreret i hjemlandet. Verifikation kan foretages på eller på adressen: omsnumre. Det er sælger der hæfter for momsen, hvis køber ikke er momsregistreret i hjemlandet. - De almindelige fakturakrav skal opfyldes. - Anføre en bemærkning på fakturaen om, at leverance er omfattet af reglerne om omvendt betalingspligt, fx The sale is subject to reverse charge eller The recipient is liable for VAT. - Værdien af leverancer (uden moms) omfattet af hovedreglen angives i Rubrik B Salg af ydelser til andre EU-lande på. - Værdien af leverancer (uden moms) omfattet af en af undtagelserne angives i Rubrik C på. - Værdien af leverancer (uden moms) omfattet af hovedreglen indberettes i systemet EU-salg uden moms. Indberetningen skal som udgangspunkt ske 1 gang om måneden. Virksomheder kan i særlige tilfælde få tilladelse til at afgive oplysninger til systemet hvert kvartal. - Salget bogføres på konto for salg af ydelser til EU-lande (ikke et krav, hvis oplysningerne kan genereres på anden vis).

3 Hvis køber er etableret i et 3. land, skal følgende oplyses og angives: - Værdien af leverancen (uden moms) angives i Rubrik C på. - Salget bogføres på konto for eksport, dvs. salg af ydelser (og varer) til 3. lande. Hvis køber er etableret i et 3. land er der ingen krav til fakturaen udover de almindelige fakturakrav. Det vil sige fortløbende nummer, dato, oplysninger om sælger (CVR-nr. og adresse) samt købers adresse. Køb i andre lande Faktura, bogholderi og angivelse Danske virksomheder skal som udgangspunkt modtage en faktura uden moms, når den køber ydelser i andre EU-lande. Det er en forudsætning, at sælger har virksomhedens danske momsnummer. Det er altid den danske virksomheds ansvar, at fakturaen er udstedt korrekt. Hvis dette ikke er tilfældet, skal virksomheden bede sælger om at udstede en ny faktura. Tilsvarende gælder ved køb af ydelser i 3. lande og her vil virksomheden også modtage en faktura uden moms. I dette tilfælde er det ikke en betingelse, at sælger er i besiddelse af virksomhedens danske momsnummer. Ved køb af ydelser i andre EU-lande skal følgende angives og oplyses: - Køber beregner momsen (dvs. 25 % af fakturabeløbet) og angiver momsen på i rubrikken Moms af køb af ydelser i udlandet med omvendt betalingspligt. - Værdien af leverancen (uden moms) angives i Rubrik A-ydelser på. - I det omfang købet anvendes til virksomhedens momspligtige aktiviteter, kan den beregnede moms fratrækkes som købsmoms på virksomhedens momsangivelse. - Købet bogføres på konto for køb af ydelser fra andre EU-lande. Momsfrie virksomheder Køb af ydelser i andre EU-lande Hvis en momsfri virksomhed køber ydelser fra momsregistrerede virksomheder i andre EU-lande, skal virksomheden momsregistreres for at kunne håndtere momsen. Momsregistreringen er et supplement til virksomhedens eksisterende registrering (fx lønsumsafgift eller A-skat) og kan i et vist omfang ske med tilbagevirkende kraft. Når virksomheden er momsregistreret, skal den beregne og angive moms, som anført ovenfor. Ved køb af ydelser fra 3. lande skal følgende angives og oplyses Tilsvarende skal en momsfri virksomhed, som køber ydelser i lande uden for EU, lade sig momsregistrere for at kunne håndtere (betale) momsen i Danmark. - Køber beregner momsen (dvs. 25 % af fakturabeløbet) og angiver den i Rubrikken Momskøb af ydelser fra udlandet med omvendt betalingspligt.

4 - I det omfang købet anvendes til virksomhedens momspligtige aktiviteter, kan den beregnede moms fratrækkes som købsmoms på virksomhedens momsangivelse. Undtagelser Hvornår er ydelsen ikke omfattet af omvendt betalingspligt Særlige ydelser Nogle ydelser er ikke omfattet af hovedreglen om omvendt betalingspligt. Den momsmæssige håndtering afhænger af den konkrete ydelses karakter. Reglerne om omvendt betalingspligt gælder således ikke for følgende ydelser: Fast ejendom/overnatning Kultur, kunst, underholdning mv. Messer, udstillinger mv. Korttidsudlejning af transportmidler Personbefordring Catering- og restaurationsydelser Ydelser vedrørende fast ejendom og overnatning Som udgangspunkt skal moms af ydelser, der vedrører fast ejendom, betales i det land, hvor ejendommen er beliggende. Det gælder fx håndværkerydelser, arkitektydelser, ejendomsmæglerydelser samt overdragelse af brugsrettigheder og advokatydelser vedrørende ejendommen. Det samme gør sig gældende vedrørende overnatning, fx på hotel eller bed and breakfast. Hvis en ejendom er beliggende i Danmark, skal en udenlandsk byggevirksomhed lade sig momsregistrere, hvis den udfører arbejde for en dansk privatperson. Hvis arbejdet udføres for en virksomhed, skal faktura udstedes uden moms. Selvom den udenlandske byggevirksomhed er momsregistreret af andre årsager, må den ikke udstede faktura med dansk moms, hvis dens kunde er en dansk virksomhed. Reglerne er ikke enslydende i alle EU-lande, hvorfor det er nødvendigt at undersøge de lokale regler i det land, hvor ydelsen udføres. Ydelser vedrørende kulturelle aktiviteter, sport, videnskab, undervisning, kunst, messer og udstillinger mv. Moms af entrébetalinger for aktiviteter indenfor kultur, sport, videnskab, undervisning, kunst, messer og udstillinger mv. skal betales i det land, hvor aktiviteten udøves. Dette er tilfældet uanset, om køber er momsregistreret i et andet EU-land. Det samme gælder deltagelse i kurser og lignende. Det vil sige, at momsen skal betales i det land, hvor kurset finder sted og således ikke nødvendigvis i samme land, som deltageren eller kursusholderen er etableret i. Ydelser i tilknytning til messer, udstillinger mv. Moms af tilknyttede ydelser mellem to momspligtige virksomheder, eksempelvis køb af serviceydelser i tilknytning til messer, udstillinger mv., skal betales i køberens hjemland (reverse charge).

5 Reglerne for salg af sådanne ydelser er ikke entydige i de forskellige EU-lande. Det er derfor vigtigt, at de lokale regler undersøges forinden aktiviteterne gennemføres. Personbefordring Moms af personbefordring skal betales i det land, hvor personbefordringen finder sted. Det vil sige ud fra den tilbagelagte strækning. I Danmark har bestemmelsen kun betydning for turistkørsel, da anden personbefordring er momsfritaget. De fleste øvrige lande har særlige regler for beregning og afregning af moms i forbindelse med buskørsel. Korttidsudlejning af transportmidler Moms af ydelser i form af korttidsudlejning af transportmidler skal betales i det land, hvor transportmidlet stilles til rådighed for lejeren. Korttidsudlejning består i udlejning af transportmidler i en periode på maximalt 30 dage. Eksempelvis skal AVIS m.fl. i Kastrup Lufthavn betale dansk moms, selv om de udlejer til udlændinge. Hvis der er tale om fartøjer udgør den maximale udlejningsperiode 90 dage. Der kommer nye regler vedrørende korttidsudlejning af transportmidler den 1. januar Restaurations- og cateringydelser Moms af restaurations- og cateringydelser skal betales i det land, hvor ydelsen udføres. Det betyder som hovedregel, at en restauration skal opkræve betaling med tillæg af lokal moms. Hvis måltidet indtages om bord på skib, fly eller tog inden for EU's grænser, skal momsen betales i afgangslandet. Ydelser omfattet af udnyttelseskriteriet (Use and Enjoyment) Når en virksomhed sælger en af de i skemaet nævnte ydelser til enten en virksomhed (afgiftspligtig person) uden for EU eller til en privatperson enten indenfor eller udenfor EU, skal der udstedes faktura med dansk moms til kunden, hvis ydelsen faktisk benyttes i Danmark. Adgang til naturgasog el-distributionssystemer Levering af arbejdskraft og udlejning af løsøre (driftsmidler) Rådgivning-, advokat- og revisorydelser og lign. Finansiel virksomhed Reklameydelser Rettigheder, licenser og lign. Teleydelser samt radio- og tvspredningsydelser Elektronisk leverede ydelser, fx adgang til salg via Internettet

6 Andre undtagelser Handel mellem to momsregistrerede virksomheder Transportydelser Hovedreglen (omvendt betalingspligt) gælder både ved transport mellem to EUlande og ved indenlandsk transport. Det betyder, at hvis sælger og køber er momsregistreret i to forskellige EU-lande, skal sælger udstede en faktura uden moms til kunden. Dette er uafhængig af afgangs- og ankomststed, så længe transporten finder sted indenfor EU. Transport til/fra 3. lande er ikke omfattet af momspligt, og faktura skal i alle tilfælde udstedes uden moms. Arbejde udført på løsøre (driftsmidler) Der skal udstedes faktura uden moms efter hovedreglen, når der er tale om arbejde udført på løsøre, fx maskiner, biler, apparater og dyr (træning af heste mv.). Det er uden betydning, hvor arbejdet udføres og om den bearbejdede/forarbejdede genstand forbliver i det pågældende land eller udføres efterfølgende. Ydelser anvendt til private eller blandede formål Hvis en dansk virksomhed sælger en ydelse til en momspligtig virksomhed, enten indenfor eller udenfor EU, og virksomheden udelukkende skal anvende ydelsen til private formål, skal den danske virksomhed behandle ydelsen efter reglerne om salg til privatpersoner, og dermed fakturere med dansk moms. Denne bestemmelse er vanskelig at administrere, og anvendes kun i et meget begrænset omfang.. Hvis ydelsen benyttes til blandede formål, skal salget håndteres efter hovedreglen. Se beskrivelsen på 1. Salg til privatpersoner i andre lande De nye momsregler gælder ikke ved salg til privatpersoner. Salg til privatpersoner i EU Når en dansk virksomhed sælger ydelser til privatpersoner i/fra et andet EUland, skal sælger som hovedregel opkræve dansk moms af salget. Hvis privatpersonen benytter ydelsen uden for EU, skal der ikke opkræves dansk moms. Hvis privatpersonen benytter ydelsen inden for EU (også i Danmark), skal virksomheden opkræve dansk moms og angive salgsmomsen på. Hvis privatpersonen benytter ydelsen uden for EU, skal virksomheden angive værdien af leverancen i Rubrik C på den periodevise momsangivelse. Virksomheden skal ikke opkræve dansk moms. Salget skal ikke angives i systemet EU-salg uden moms.

7 Salg til privatpersoner uden for EU Når en dansk virksomhed sælger ydelser til privatpersoner i/fra et 3. land, skal virksomheden ikke opkræve dansk moms, medmindre ydelsen faktisk benyttes i Danmark. Hvis køber benytter ydelsen uden for EU eller i et andet EU-land end Danmark, skal virksomheden angive værdien af leverancen i Rubrik C på den periodevise momsangivelse. Hvis køber benytter ydelsen i Danmark, skal virksomheden angive salgsmomsen på Ændringer i de kommende år 2013: Ved leasing af biler til privatpersoner for perioder på mere end 60 dage skal momsen betales i det land, hvor leasingtager er hjemmehørende. Det betyder, at leasinggiver/udlejer skal momsregistreres i leasingtagerens hjemland. 2015: Reglerne om One-Stop-Shop indføres. Det betyder, at der fra 2015 kun er krav om én registrering i EU, uanset om virksomheden har aktiviteter i flere EU-lande. Herudover er det under det danske formandskab i EU planlagt, at det nugældende momssystem skal reformeres. Formålet er, at momssystemet i fremtiden bedre matcher nutidens handelsforhold og procedurer. Vi forventer derfor, at der de kommende år sker ændringer i momssystemet og i momsreglerne. Oversigt over hovedreglerne Hovedreglen afhænger af, om virksomheden køber eller sælger ydelser indeneller uden for EU, og om der sælges til andre momspligtige virksomheder eller til privatpersoner. Se skematisk illustration i bilaget. Afsluttende bemærkninger Hvis der er spørgsmål eller kommentarer til det foranstående, står vi naturligvis gerne til rådighed. Skatteafdelingen, juni 2012 R s Linda-Sophia Danielsen momskonsulent lsda@rsmplus.dk mobilnr.: Disclaimer: Der tages forbehold for fejl og mangler i vort notat, og notatet bør ikke lægges til grund for dispositioner uden forudgående rådgivning. Vi påtager os intet ansvar for tab eller handlinger baseret på indholdet ligesom RSM plus ikke påtager sig ansvar for indholdsmæssige fejl eller mangler.

8 Bilag Skematisk illustration af reglerne: Salg til afgiftspligtige personer i andre EU-lande ü Fakturaen skal udstedes uden moms ü Købers momsnummer skal oplyses på fakturaen ü Bemærkning på fakturaen om at salget sker efter reglerne om omvendt betalingspligt ü Salget skal angives i Rubrik B-Ydelser på ü Salget skal indberettes i systemet EU-salg uden moms (1 gang om måneden) ü Fakturaen skal bogføres på konto for salg af ydelser til andre EU-land Salg til afgiftspligtige personer uden for EU ü Fakturaen skal udstedes uden moms ü Salget skal angives i Rubrik C Salg til privatpersoner i andre EU-lande ü Fakturaen udstedes med dansk moms ü Salget skal angives som almindelig salgsmoms på ü Fakturaen skal udstedes uden dansk moms, hvis ydelsen udnyttes uden for EU ü Salget skal angives i Rubrik C på, hvis fakturaen er uden dansk moms Køb i andre EU-lande (1) ü Virksomhedens momsnummer skal oplyses til leverandøren ü Fakturaen skal være uden moms ü Virksomheden skal selv beregne og angive momsen af fakturabeløbet ü Den beregnede moms angives i rubrikken Moms af ydelseskøb i udlandet på ü Den beregnede moms er fradragsberettiget i det omfang virksomheden anvender købet til momspligtige formål og den beregnede moms angives i rubrikken købsmoms på, når den er fradragsberettiget ü Fakturaværdien angives i Rubrikken A-ydelser Salg til privatpersoner uden for EU ü Fakturaen skal udstedes uden dansk moms ü Salget skal angives i Rubrik C på ü Hvis ydelsen udnyttes/benyttes i Danmark, skal fakturaen udstedes med dansk moms, og salget skal angives som almindelig salgsmoms på den periodevise momsangivelse, hvis ydelsen udnyttes i Danmark Køb i lande uden for EU ü Fakturaen skal udstedes uden dansk moms ü Virksomheden skal selv beregne og angive momsen af fakturabeløbet ü Den beregnede moms angives i rubrikken Moms af ydelseskøb i udlandet på ü Den beregnede moms er fradragsberettiget i det omfang virksomheden anvender købet til momspligtige formål og den beregnede moms angives i rubrikken købsmoms på, når den er fradragsberettiget (1) Ikke momsregistrerede virksomheder, fx momsfrie virksomheder, foreninger, fonde, offentlige institutioner m.fl. skal momsregistreres, hvis de køber ydelser i andre EU-lande.

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning Maj 2010 STATSAUTORISERET REVISIONSAKTIESELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer og virksomhedsrådgivere

Læs mere

8.3 Handel med ydelser

8.3 Handel med ydelser Moms Forlaget Andersen 8.3 Af Senior VAT Manager Rune Grøndahl, Ernst & Young P/S rune.groendahl@dk.ey.com Indhold enne artikel omhandlende handel med varer har følgende indhold: 1. Indledning 2. Hovedregelsydelser

Læs mere

Moms Grænseoverskridende transaktioner

Moms Grænseoverskridende transaktioner Moms Grænseoverskridende transaktioner RSM plus er Danmarks 7. største revisionsog rådgivnings-virksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer,

Læs mere

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af

Læs mere

Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010. hvad skal du vide?

Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010. hvad skal du vide? Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010 hvad skal du vide? Moms ved køb og salg af ydelser januar 2010 Copyright BDO ScanRevision, januar 2010 Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk,

Læs mere

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v.

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v. Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v.(momspakkenm.v.) Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter

Læs mere

Notatet har udelukkende til formål at behandle de nye regler vedrørende levering af ydelser, der trådte i kraft 1. januar 2010.

Notatet har udelukkende til formål at behandle de nye regler vedrørende levering af ydelser, der trådte i kraft 1. januar 2010. Århus 20. december 2010 J.nr. 222644/MEA Delacour Dania Danske Havne NOTAT Notat vedr. moms på ydelser Den 1. januar 2010 blev der gennemført en ændring af den danske momslov. Ændringen har væsentlig betydning

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning S T A T S A U T O R I S E R E T R E V I S I O N S P A R T N E R S E L S K A B BEIERHOLM medlem af RSM International - et verdensomspændende netværk af

Læs mere

Aalborg Universitet. Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning

Aalborg Universitet. Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning Aalborg Universitet Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning Økonomiafdelingen 17-01-2014 Indholdsfortegnelse 1. Moms ved køb af varer og tjenesteydelser i andre EU-lande... 2 1.1. Køb af varer

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning S T A T S A U T O R I S E R E T R E V I S I O N S P A R T N E R S E L S K A B Vi er et uafhængigt medlem af det globale rådgivnings- og revisionsnetværk

Læs mere

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013 Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift 21. februar 2013 Program Brush up på Deutsche Bank dommen / dansk praksis Registreringsforhold moms og lønsumsafgift Moms Salgsmoms Udenlandske

Læs mere

Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre

Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre Indhold Kontakt Sandra Erichsen T: 8932 5654 E: sae@pwc.dk Irene Drejsig Petersen T: 3945 3424 E: idp@pwc.dk Hvad skal du være opmærksom på ved en leverance

Læs mere

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering.

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering. Moms ved eksport Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering Erhverv September1997 Moms Forord Denne vejledning henvender sig til virksomheder med eksport

Læs mere

CAKIs miniguide til moms

CAKIs miniguide til moms 1 Når du driver virksomhed, skal du kende de momsregler, der gælder for den type virksomhed, som du har. Det skal du have sat dig ind i, inden du registrerer din virksomhed og får dit CVR-nummer, for under

Læs mere

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering momsnotat.2008.1.4.08.u.ændringer.doc 15-07-08 Side 1 af 9 1. GENERELT: 3 2. SALGSMOMS: 3 2.1 Overordnet 3 2.2 indtægtstyper - momsmæssigt 3 2.3. Momspligtige forskningsindtægter(omsætning)

Læs mere

Moms af ydelser. Erhverv. Vejledning. Resumé. Indhold. E nr. 22. Maj 2005

Moms af ydelser. Erhverv. Vejledning. Resumé. Indhold. E nr. 22. Maj 2005 Maj 2005 Erhverv Moms af ydelser Vejledning E nr. 22 Version 1.2 E 1.1 nr. digital 22 Denne vejledning er omskrevet og opdateret med de regler, der var gældende 1. december 2004. Resumé Vejledningen henvender

Læs mere

Beierholms Faglige Dage 2015. København d. 26. november

Beierholms Faglige Dage 2015. København d. 26. november Beierholms Faglige Dage 2015 København d. 26. november Velkommen 2 November 2015 2012 Faglige Mastersæt. Dage, Power spor 1 Point - moms Program - Spor 1 Moms Aktuelt moms Momsfradrag i holdingselskaber

Læs mere

Anette Sand. Bogen om moms

Anette Sand. Bogen om moms Anette Sand Bogen om moms 6. Indtægter og udgifter uden moms Hvis der så bare var konsekvens i tingene. Men det er der ikke. Det er nemlig ikke alle indtægter og udgifter, der er moms på. Næsten ikke alle.

Læs mere

2. I 8, stk. 1, 3. pkt., ændres driver registreret virksomhed til: er eller bliver registreret efter 47, 49, 51 eller 51 a.

2. I 8, stk. 1, 3. pkt., ændres driver registreret virksomhed til: er eller bliver registreret efter 47, 49, 51 eller 51 a. Skatteudvalget 2009-10 L 19 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om merværdiafgift 1 (Leveringsstedsregler for ydelser, omvendt betalingspligt, CO 2 -kvoter, VIES-systemet, momsgodtgørelse

Læs mere

vedrørende Moms - ændringer i momslovgivningen

vedrørende Moms - ændringer i momslovgivningen vedrørende Moms - ændringer i momslovgivningen Kontakt os venligst, hvis indholdet af denne publikation giver anledning til spørgsmål. INDHOLDSFORTEGNELSE Momspakken - ændring af reglerne for levering

Læs mere

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf I denne artikel gennemgår vi - rubrik for rubrik - blanketten

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift 1) Lovforslag nr. L 19 Folketinget 2009-10 Fremsat den 7. oktober 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om merværdiafgift 1) (Leveringsstedsregler for ydelser, omvendt

Læs mere

Angivelse af Intrastat, Moms og EU-salg uden moms Særlige begreber

Angivelse af Intrastat, Moms og EU-salg uden moms Særlige begreber Angivelse af Intrastat, Moms og Særlige begreber I nedenstående tabel er vist hvorledes international handel med varer angives i hhv. Intrastat og SKAT s momsangivelse og. Det skal understreges, at oplysningerne

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse PAUSE..

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven) 1 I bekendtgørelse om merværdiafgiftsloven (momsloven), jf. bekendtgørelse nr. 663 af 16. juni 2006, som ændret ved bekendtgørelse

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet PROGRAM 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse

Læs mere

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017 Moms Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK Børsen 1. December 2017 Good Things.and the bad one? Sikkerhed LOCALHOOD God infrastruktur Gå-afstand til alt og kort transport til lufthavn Danish

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

Instruks Momshåndtering

Instruks Momshåndtering Instruks Momshåndtering Instruks momshåndtering (pkt 4-3-3 ajourført) -05-01-15 Side 1 af 10 1. FORMÅL 3 1.1. Baggrund 3 1.2. Formål 3 2. ANSVARLIG 3 3. TERMINER 4 4. FREMGANGSMÅDE 4 4.1. Definitioner

Læs mere

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning November 2012 Rev. december 2012 Efterskolernes Momsvejledning INDHOLD Indhold og forord side 2 Momsregistrering side 3 Momspligtig omsætning side 5 Momsfri omsætning side 6 Omsætning udenfor momsloven

Læs mere

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb:

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb: Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Papirfabrikken 26 8600 Silkeborg Telefon 89 20 70 00 Telefax 89 20 70 05 www.deloitte.dk Notat Tilbagebetaling af overdækning - moms

Læs mere

rækker en hånd ud til busbranchen

rækker en hånd ud til busbranchen skat rækker en hånd ud til busbranchen Af: SKAT/ Foto: SKAT SKAT har i 2012 haft busbranchen under lup og gennemført et pilotprojekt med fokus på delvist fradrag i busvirksomheder. Erfaringsmæssigt kan

Læs mere

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser Vejledning om de moms- og afgiftsmæssige konsekvenser i forbindelse med at museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser er blevet momspligtige Fra den 1. april 2007 er museers indtægter

Læs mere

Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade København K

Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade København K Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Pr. mail: lovgivningogoekonomi@skm.dk og llj@skm.dk 13. august 2018 Høringssvar Forslag om ændring

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 44/11 DIREKTIVER

Den Europæiske Unions Tidende L 44/11 DIREKTIVER 20.2.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 44/11 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV 2008/8/EF af 12. februar 2008 om ændring af direktiv 2006/112/EF med hensyn til leveringsstedet for tjenesteydelser RÅDET FOR

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder

Informationsmøde for nye virksomheder Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

Momsinstruks. for. Aarhus Universitet

Momsinstruks. for. Aarhus Universitet AU Momsinstruks for Aarhus Universitet Side 1 af 40 1. MOMSINSTRUKS FOR AARHUS UNIVERSITET... 4 1.1 Indledning... 5 1.2 Juridiske grundlag... 5 1.3 Definitioner... 5 1.3.1 Eksempler på varer... 6 1.3.2

Læs mere

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indholdsfortegnelse Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indledning Registrering Udlejning Bortforpagtning Salg Hvordan du bliver registreret Registrering i mindst 2 år Moms af

Læs mere

4.2 Registreringspligtig person

4.2 Registreringspligtig person Moms Forlaget Andersen 4.2 Registreringspligtig person Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende registreringspligtig person

Læs mere

Momsinstruks Version.: 30.06.2007

Momsinstruks Version.: 30.06.2007 Indholdsfortegnelse MOMSINSTRUKS FOR AARHUS UNIVERSITET... 2 INDLEDNING... 2 HOVEDPRINCIPPER... 2 1) HVOR DER HANDLES... 3 2) HVEM DER HANDLES MED... 3 INDLAND... 3 UDLAND... 3 3) HVAD DER HANDLES... 3

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen) 12 1 I bekendtgørelse om merværdiafgift (momsbekendtgørelsen), jf. bekendtgørelse nr. 663 af 16. juni 2006, som ændret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift (momsloven) 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om merværdiafgift (momsloven) 1) Til lovforslag nr. L 19 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. december 2009 Forslag til Lov om ændring af lov om merværdiafgift (momsloven) 1) (Leveringsstedsregler for ydelser,

Læs mere

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl.

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. På baggrund af en henvendelse fra Dansk Journalistforbund, har Told- og Skattestyrelsen i samarbejde

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

7.3 Ingen eller særlig fradragsret

7.3 Ingen eller særlig fradragsret Moms Forlaget Andersen 7.3 Ingen eller særlig fradragsret Af Director Rune Grøndahl, KPMG rgroendahl@kpmg.dk Indhold Denne artikel omhandlende ingen eller særlig fradragsret har følgende indhold: 1. Indledning

Læs mere

En justering af fradragsretstidspunktet vedrørende Boligjobordningen.

En justering af fradragsretstidspunktet vedrørende Boligjobordningen. - 1 Købers hæftelse for sælgers skattesnyd Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen fremsatte den 25. april 2012 et lovforslag, der blandt andet har til formål at bekæmpe sort arbejde.

Læs mere

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET MOMSFORHOLD for I. Indledning Denne vejledning har til formål at give en kort introduktion til en række momsemner. Håndbogen er ikke udtømmende, men vi har valgt at beskrive de emner, der erfaringsmæssigt

Læs mere

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Indholdsfortegnelse Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Delvis fradragsret for moms Delvis fradrag for moms af fællesudgifter Lønsumsafgift af indtægter ved rutekørsel

Læs mere

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter Nr. 7 Marts 2009 AP Nyt er et nyhedsbrev til klienter og forretningsforbindelser, hvor vi orienterer om nye regler og aktuelle emner inden for skat, selskabsret og regnskab. Ind imellem sætter vi desuden

Læs mere

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra "fremmed boring".

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra fremmed boring. Marts 2012 VANDAFGIFTER Notatet beskriver generelt de per 1. januar 2012 gældende afgifter vedrørende vandforbrug og spildevand samt muligheder for godtgørelse og tilbagesøgning: A. Vandforbrug: Vandafgift

Læs mere

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Denne vejledning er udarbejdet af et uafhængigt tredjeparts revisionsselskab Januar 2019 DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Nedenstående er en vejledning, der kan hjælpe dig

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else DA N S K G O L F U N IO N Momspjece momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else APRIL 2011 Forord Golfklubber og andre amatøridrætsforeninger skal ligesom almindelige erhvervsvirksomheder forholde

Læs mere

Byggeri uden sort arbejde

Byggeri uden sort arbejde Byggeri uden sort arbejde Når du køber byggeydelser Når du som bygherre køber byggeydelser, er der en risiko for, at du åbner din virksomhed for sort eller illegal arbejdskraft. SKAT har sat særligt fokus

Læs mere

Lovforslaget indeholder følgende elementer

Lovforslaget indeholder følgende elementer RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Merete Andersen. Moms 2. Fritagelser og lønsumsafgift

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Merete Andersen. Moms 2. Fritagelser og lønsumsafgift Søren Engers Pedersen Merete Andersen Linda-Sophia Danielsen Moms 2 Fritagelser og lønsumsafgift Søren Engers Pedersen, Merete Andersen & Linda-Sophia Danielsen Moms 2 Fritagelser og lønsumsafgift 4. udgave/1.

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 96 Offentligt. Notat. 24.januar 2013 J.nr

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 96 Offentligt. Notat. 24.januar 2013 J.nr Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 96 Offentligt Notat 24.januar 2013 J.nr. 13-0002266 Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 282/2011 for så vidt

Læs mere

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 66 Offentligt Notat J.nr. 12-0245075 26. november 2012 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om beskatningsstedet for levering af varer

Læs mere

R s. Kapitalafkastordning ved investering i anparter/aktier i et driftsaktivt selskab

R s. Kapitalafkastordning ved investering i anparter/aktier i et driftsaktivt selskab R s RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0605 Bilag 2 Offentligt. Notat. 1. Resumé

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0605 Bilag 2 Offentligt. Notat. 1. Resumé Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0605 Bilag 2 Offentligt Notat J.nr. 12-0245075 14. januar 2013 Supplerende grundnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om beskatningsstedet for levering af varer og

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2014.2.

Vejledning til momskompensation for 2014.2. Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2014.2. Momsudgifter. Undervisningsministeriet (UVM) kan kompensere institutionerne

Læs mere

Moms. Persondata. Andelsboliger Firmabiler NYE KURSER EFTERÅR Handel med udlandet VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

Moms. Persondata. Andelsboliger Firmabiler NYE KURSER EFTERÅR Handel med udlandet VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER NYE EFTERÅR 2017 Kurser for bogholdere, regnskabschefer, virksomhedsejere og administratorer Moms ersondata Handel med udlandet Andelsboliger Firmabiler

Læs mere

Nyt fra Roesgaard & Partners

Nyt fra Roesgaard & Partners Nyt fra Roesgaard & Partners August 2014 Rådgivning - økonomisk vejledning Factoring (belåning af fakturaer) Virksomheden har mulighed for at belåne tilgodehavender fra salg. I praksis betyder det, at

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 229 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem til fastlæggelse

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt. 18. januar. Til Folketinget - Skatteudvalget

Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt. 18. januar. Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt 18. januar 2008 J.nr. 2007-211-0005 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget L 32- Forslag til Lov om ændring af momsloven og forskellige andre love

Læs mere

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt

2, stk. 4 momslovens 46, stk. 1 - omvendt betalingspligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 24. september 2013 Ændring af ligningsloven, momsloven, lov om anvendelse af Det Europæiske Fællesskabs forordning om toldmyndighedernes indgriben

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Skatteministeriet Fuldmægtig Carl Helman Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K e-mail: pskadm@skm.dk 5. maj 2008 KKo KOM(2008) 147 endelig Høring

Læs mere

Moms og skattemæssige fradrag

Moms og skattemæssige fradrag Iværksætter Moms og skattemæssige fradrag Program 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af

Læs mere

MOMSVEJLEDNING. Til organisationer (foreninger mv.), der afholder kongresser, møder mv. i Danmark.

MOMSVEJLEDNING. Til organisationer (foreninger mv.), der afholder kongresser, møder mv. i Danmark. MOMSVEJLEDNING Til organisationer (foreninger mv.), der afholder kongresser, møder mv. i Danmark. INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...2 2. Konferenceaktiviteten...3 Konferencer, hvor deltagerne repræsenterer

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Omvendt betalingspligt på mobiltelefoner, integrerede kredsløbsanordninger, bærbare computere mv. - styresignal

Omvendt betalingspligt på mobiltelefoner, integrerede kredsløbsanordninger, bærbare computere mv. - styresignal Page 1 of 8 Omvendt betalingspligt på mobiltelefoner, integrerede kredsløbsanordninger, bærbare computere mv. - styresignal Dokumentets dato 09 sep 2014 Dato for offentliggørelse SKM-nummer Myndighed 09

Læs mere

Nethandel få styr på moms og told

Nethandel få styr på moms og told www.pwc.dk Nethandel få styr på moms og told Få overblik over de vigtigste moms-, toldog afgiftsmæssige forhold ved internetsalg til privatkunder. Nethandel Nethandel er en nem måde at sælge til kunder

Læs mere

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM)

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Foreninger generelt Momspligtigt, momsfritaget og lønsumsafgift Foreningers momsforhold adskiller sig i princippet ikke fra andre

Læs mere

Moms. Persondata. Andelsboliger Firmabiler NYE KURSER EFTERÅR Handel med udlandet VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

Moms. Persondata. Andelsboliger Firmabiler NYE KURSER EFTERÅR Handel med udlandet VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VIDEN OG VÆRKTØJER TIL MINDRE OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER NYE EFTERÅR 2017 Kurser for bogholdere, regnskabschefer, virksomhedsejere og administratorer Moms ersondata Handel med udlandet Andelsboliger Firmabiler

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december 2016 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december 2016 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S). Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 161 Offentligt 29. juni 2018 J.nr. 2017-59 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december

Læs mere

www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler

www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler Denne publikation er udarbejdet alene som en generel orientering om forhold, som måtte være af interesse, og gør det ikke

Læs mere

Bogen om moms i Danmark

Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark af Anette Sand Regnskabsskolen ApS. 2012 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Forsideillustration:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1. Indledning 11

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1. Indledning 11 Kapitel 1. Indledning 11 Kapitel 2. Momspligtens omfang 13 2.1. Afgiftspligtig person (subjektiv momspligt) 14 2.1.1. Lovgivningen 14 2.1.2. Momssystemdirektivet 14 2.1.3. Fysiske eller juridiske personer

Læs mere

VEJLEDNING. Moms og lønsumsafgift i erhvervsskoler

VEJLEDNING. Moms og lønsumsafgift i erhvervsskoler VEJLEDNING Moms og lønsumsafgift i erhvervsskoler Maj 2013 Deloitte 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 5 2 GENERELT OM MOMS, LØNSUMSAFGIFT OG GODTGØRELSE AF ENERGIAFGIFTER HERUNDER LOVGRUNDLAGET...

Læs mere

Guld som råmetal eller halvforarbejdede produkter

Guld som råmetal eller halvforarbejdede produkter Oversigt Guld som råmetal eller halvforarbejdede produkter Investeringsguld Metalskrot Side 2 16-01-2015 Momslovens 46, Stk. 1, nr. 4 - GULD 46 Betaling af afgift påhviler den afgiftspligtige person, som

Læs mere

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 62 O 8. april 2005 Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Spørgsmål 118: Ministrene bedes, som

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2016.

Vejledning til momskompensation for 2016. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2016. Momsudgifter. Ministeriet for Børn, Undervisning

Læs mere

John Hannover og Anette Sand. Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige

John Hannover og Anette Sand. Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige John Hannover og Anette Sand Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige af Anette Sand og John Hannover Regnskabsskolen

Læs mere

TastSelv Borger. TastSelv Erhverv BORGER VIRKSOMHED LOG PÅ. Log på med NemID Log på med TastSelv-kode Log på med autorisation.

TastSelv Borger. TastSelv Erhverv BORGER VIRKSOMHED LOG PÅ. Log på med NemID Log på med TastSelv-kode Log på med autorisation. BORGER VIRKSOMHED LOG PÅ TastSelv Borger Log på med NemID Log på med TastSelv-kode Log på med autorisation Bestil kode TastSelv Erhverv Log på med NemID eller medarbejdersignatur Log på med TastSelv-kode

Læs mere

Side 1 af 6 Når du bruger arbejdskraft fra et andet land Dato for 28 jun 2011 10:29 offentliggørelse Resumé Vejledningen fortæller arbejdsgivere, hvordan de kan knytte udenlandsk arbejdskraft til deres

Læs mere

7.2 Delvis fradragsret

7.2 Delvis fradragsret Moms Forlaget Andersen 7.2 Delvis fradragsret Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende delvis fradragsret har følgende indhold:

Læs mere

Registrering af virksomhed - Start. Skriv korrekt branche. Find den på: www.branchekode.dk

Registrering af virksomhed - Start. Skriv korrekt branche. Find den på: www.branchekode.dk Registrering af virksomhed - Start HUSK NÅR DU UDFYLDER BLANKETTEN Skriv korrekt branche. Find den på: www.branchekode.dk Skriv startdato Alle tegningsberettigede skal underskrive blanketten, ellers kan

Læs mere

GUIDE. Moms og foreninger

GUIDE. Moms og foreninger GUIDE Moms og foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Moms og foreninger.............................................................. 3 2 Guide Moms og foreninger Dette er en guide om de regler for moms, vi

Læs mere

Ændring af momsloven pr. 1/1-2010

Ændring af momsloven pr. 1/1-2010 Microsoft Development Center Copenhagen, December 2009 White paper Microsoft Dynamics C5 Ændring af momsloven pr. 1/1-2010 Forslag til ændring af opsætning ved handel med EU samt 3.lande Indholdsfortegnelse

Læs mere

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Danmark Indirect Tax September 2015 Af Cliff Kristoffersen, Director, Deloitte FSI VAT Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Den danske momslov er baseret på et EU-direktiv,

Læs mere

Moms og afgifter for den offentlige sektor

Moms og afgifter for den offentlige sektor Deltag på et intensivt seminar om Moms og afgifter for den offentlige sektor Det får du ud af at deltage: n Indblik i de seneste lovændringer og afgørelser n Præsentation af konkrete eksempler og cases

Læs mere

6.1 Lønsumsafgiftspligtige virksomheder

6.1 Lønsumsafgiftspligtige virksomheder Moms Forlaget Andersen 6.1 Lønsumsafgiftspligtige virksomheder Af Senior VAT Manager Rune Grøndahl, Ernst & Young P/S rune.groendahl@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende lønsumsafgiftspligtige virksomheder

Læs mere

GENEREL INFO OM WEBSHOP

GENEREL INFO OM WEBSHOP GENEREL INFO OM WEBSHOP 1 Generel info om webshop Har du en webshop, eller går du med overvejelser om at købe eller etablere én, så er der flere ting, som du skal være opmærksom på. En webshop er en god

Læs mere

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler Denne publikation er udarbejdet alene som en generel orientering om forhold, som måtte være af interesse, og gør det ikke

Læs mere

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 2857 - økofin Bilag 2 Offentligt 22. februar 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 4. marts 2008 Dagsordenspunkt 4a: Bekæmpelse af momssvig Resumé Formandskabet ventes

Læs mere

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009.

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009. Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36102030 Telefax 36102040 www.deloitte.dk Notat Ændring af lønsumsafgiftsloven

Læs mere

Beierholms Faglige Dage 2013. København d. 8. november

Beierholms Faglige Dage 2013. København d. 8. november Beierholms Faglige Dage 2013 København d. 8. november Velkommen 2 Fremgang kræver balancegang Se vores kundefilm 3 Program spor 1 Bogholderiet, Moms/afgifter Nyeste regler og praksis ved udlandshandel

Læs mere