Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde"

Transkript

1 Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

2 Sådan går du fra

3 Til

4 Hvad er det bedste møde du har været til?

5 Tænk tilbage til et rigtig godt møde som du har arrangeret eller deltaget i og besvar så disse spørgsmål: Hvad var godt ved det møde? Hvad fungerede? Hvor meget nåede I? Hvordan var stemningen? Hvordan havde du det under mødet? Hvad skete der efter mødet? Fik I fulgt op på beslutningerne og rykket efterfølgende? Det gælder om at lære, af det der fungerer så tænk tilbage til nogle gode møder og spørg dig selv, hvad du kan gøre for at få flere af dem.

6 Hvordan var dit sidste møde? Jeg fik Mødet ny, vigtig var inform- spild af ation tid Jeg kunne bidrage på mødet ~37% ~25% ~22%

7 Desværre er ikke alle møder gode. Vi har en undersøgelse på vores hjemmeside, hvor man kan svare på 7 spørgsmål om sit seneste møde og få at vide hvor godt eller skidt det møde var. Resultatet ser du her og det er ikke opmuntrende. Du kan teste dit seneste møde på Tallene svarer meget godt til en undersøgelse som CA A-kassen lavede. 90% af deres medlemmer oplevede spildtid i møder og i snit var 15% af tiden i møder spildt.

8 Påstand: Møder kan være en super oplevelse eller spild af tid.

9 Vi har alle sammen prøvet begge dele. Vi kender fornemmelsen af at gå fra et møde helt høj og fulde af energi, fordi der var en super stemning, vi nåede en masse og vi kunne bidrage og gøre en forskel på mødet. Og vi kender alle sammen fornemmelsen af at gå fra et dødssygt møde hvor man hverken kunne lære noget nyt eller bidrage og bare tænke Jeg vil ha' de 2 timer af mit liv tilbage.

10

11 ... ingen kommentarer!

12 Påstand: Dårlige møder koster en formue!

13 Du kan selv lave regnestykket for din arbejdsplads. Udfyld dette skema: Antal medarbejdere: Antal møder per uge: Varighed af møderne: Gennemsnitlig månedsløn: (fx. 100) (fx. 4) (fx. 1 time) (fx kr) Du kan nu beregne jeres årlige lønudgifter på møder med denne formel: Antal medarbejdere Antal møder per uge Varighed af møder Gnsl Månedsløn Lav beregningen hvis du tør! Du kan let lave udregningen på Antagelser: 1924 timer i et arbejdsår, 37 timer i en arbejdsuge.

14 De kendte råd: Lav en dagsorden. Send den ud i god tid. Alle forbereder sig. Effektiv mødeledelse. Skriv referat og få det godkendt.

15 De her råd har vi alle sammen set. De fleste af os følger dem også i hvert fald det meste af tiden. Og alligevel er der stadig mange kedelige, ineffektive, dårlige møder derude. Der er intet galt med de her råd det skal vi gøre. Det er bare ikke nok. Der skal noget mere til, for at skabe Meget Bedre Møder. Lad os se på, hvad det er.

16 Påstand: Bedre møder giver bedre resultater - under mødet og efter mødet.

17 Det handler ikke om hygge. Det handler ikke om at sidde i en rundkreds og snakke alt ihjel. Det handler om resultater. Når vi holder bedre, mere effektive og sjovere møder får vi mere energi, innovation, optimisme og handlekraft. Det giver bedre møder, men mest af alt giver det mere action efter møderne. Der bliver mere opfølgning, handling, udvikling og forandring. Og det er det, det handler om.

18 5 klassiske mødebrølere - og hvordan du undgår dem

19 Vi møder rigtig mange medarbejdere, ledere og teams og der er nogle problemer der går igen omkring møder. Og igen. Og igen... Lad os da få fixet dem...

20 Mødebrøler #1 Folk kommer ikke til tiden

21 Det er dødfrustrerende for de 10 mødedeltagere der kommer til tiden, at der (som sædvanligt) er 3 andre der kommer for sent. Og det er ofte de samme 3. Løsning: Slut alle møder kvart i. Det er umuligt at komme til mødet kl. 14, hvis det sidste møde slutter kl. 14. Næste gang du inviterer til et møde så lad være med bare automatisk at sætte mødet til at vare 1 time. Sæt det til 45 minutter og slut kvart i.

22 Mødebrøler #2 Vi får ikke afsluttet emner

23 Kender du det: I er i gang med et punkt på agendaen, og uden at nogen rigtig lægger mærke til det, går I over til at snakke om et andet emne... uden at afslutte det første. På den måde kan man nå at tale om mange ting uden nogensinde at beslutte noget som helst. Løsning: Mødelederen holder fast. Som mødeleder har man en vigtig rolle her, med at sikre, at et emne ikke bliver forladt før der er blevet besluttet noget. Om ikke andet, kan man altid beslutte at man ikke beslutter noget. Men det skal gøres med åbne øjne og ikke bare ved at man ubemærket glider videre til et andet emne.

24 Mødebrøler #3 Deltagerne er uopmærksomme

25 Det generer mig helt vildt, når jeg er til et møde og en eller flere deltagere checker ud mentalt og sidder og læser s eller roder med mobilen. Undersøgelser viser også, at det tager energien fra de øvrige deltagere. Løsning: Gør møderne kortere og begræns antal deltagere. Hvis møderne er korte, kontante og præcise er det meget lettere at fastholde deltagernes opmærksomhed. Når man holder antal deltagere nede bliver det lettere at deltage aktivt og sværere at gemme sig i mængden. Jeg mener aldrig, man skal holde møder med mere end 20 deltagere.

26 Mødebrøler #4 For lidt tid - vi når ikke det vigtigste!

27 Ofte har vi flere punkter på agendaen end vi kan nå på mødet. Og ofte ender vi med ikke at nå de vigtigste punkter fordi vi brugte tiden på noget mindre vigtigt. Løsning: Start med de vigtigste punkter fra agendaen. I stedet for bare at tage punkterne i den rækkefølge de tilfældigvis står i agendaen, så start mødet med at prioritere, så I tager de vigtigste punkter først. Mange steder kører man med en standarddagsorden, der ikke tager højde for, hvad der er relevant på dagen. Ud med den!

28 Mødebrøler #5 Manglende opfølgning

29 Vi holder et møde. Vi træffer beslutninger. Vi uddeler opgaver. Mødet slutter. Og så sker der ikke noget... Det er irriterende at komme til det næste møde, og konstatere at der ikke er blevet rykket på resultaterne fra det sidste møde. Løsning: Send referatet ud lige efter mødet. Hvis referatet er klar lige efter mødet (eller senest dagen efter) er det meget nemmere at gå til handling. Referatet skal også være klart og overskueligt så det er nemt at se, hvad der er blevet besluttet og hvem der skal gøre hvad.

30 5 hurtige mødetips

31 Hvad kan du gøre let, hurtigt og enkelt for at gøre dit næste møde en lille smule bedre. Her er 5 hurtige tips, som vi har brugt og har rigtig gode erfaringer med.

32 Tip #1 Drop bordene

33 I stedet for at sidde omkring et mødebord, så så fjern bordet og sæt stolene op i en rundkreds. Det har en række fordele: 1: Man kan sidde tættere. Når man sidder omkring et bord, kommer man tit til at sidde meget langt fra nogle af de andre deltagere. 2: Man kan se hele personen. Når vi sidder ved et bord, kan man kun se dem fra brystet og opefter. 3: Det er lettere at bevæge sig lidt omkring og sværere at falde i søvn. Eneste problem: Hvor stiller jeg min kaffekop?

34 Tip #2 Spis

35 Sørg for at der er noget at spise til mødet. Der sker noget positivt, når en gruppe af mennesker spiser sammen. Man slapper lidt mere af og er lidt mere åben. Wienerbrød er ikke så godt (og ikke så sundt), så drop mødebasserne. Vi er selv glade for: En skål Matadormix Frugt Nødde-rosin-mix Smoothies (hvis det skal være rigtig lækkert) Hvad kunne du servere til dit næste møde?

36 Tip #3 Husk at holde pauser

37 Til alle møder der varer mere end 1 time, skal man huske at holde pauser mindst en pause på 10 minutter per time. Det er fristende at sige Vi har travlt på mødet - der er ikke tid til pauser, men sandheden er det stik modsatte: Hvis I har travlt, har I ikke tid til at lade være med at holde pauser. Sæt pauserne på programmet allerede i starten af mødet og husk så at holde dem. Så når I mere!

38 Tip #4 Altid, altid, altid lave en mødeevaluering

39 Hvordan vil I gøre jeres møder bedre og mere effektive, hvis I aldrig bruger tid på at tænke over, hvordan I kan forbedre dem? Derfor skal I bruge de sidste 2 minutter af alle jeres møder på de her 2 spørgsmål: 1: Hvad fungerede godt på mødet? 2: Hvad gør vi anderledes på det næste møde? Det sikrer, at jeres møder stille og roligt bliver bedre og bedre og bedre.

40 Tip #5 Start mødet positivt

41 Undersøgelser viser, at når et møde starter positivt, så kører resten af mødet i en mere positiv stemning, det er lettere at nå til enighed og man når mere. Så start dine møder med en positiv runde. Alle deltagerne vender sig mod sidemanden og fortæller noget positivt. Det kan f.eks. være: Noget rart man har oplevet på jobbet En sejr man har haft siden det sidste møde Fortæl om nogen som har hjulpet dig Noget sjovt man har hørt eller oplevet Hver deltager deler med sidemanden og 2 eller 3 fortæller deres oplevelse til hele gruppen. Det tager højest 5 minutter og giver mødet en god og positiv start.

42 Mit næste møde

43 Du har nu fået lidt inspiration til at undgå mødebrølere og lidt tips til at skabe bedre møder. Hvordan vil du bruge dem? Skriv her 3 ting du vil gøre anderledes til dit næste møde: 1: 2: 3: God fornøjelse :o)

44 Reklame

45 Hvis I virkelig mener det alvorligt med bedre møder, så har vi et helt nyt produkt, som kan hjælpe. Meget Bedre Møder er et system som I installerer i jeres mødelokaler, og som indeholder alt hvad I skal bruge for at planlægge og afholde langt mere effektive møder. Det kan bruges til langt de fleste typer møder, bl.a. afdelingsmøder, projektmøder, kundemøder og ledermøder. Systemet tvinger nærmest gruppen til at indføre og overholde en god mødekultur og det hjælper jer med at styre udenom de værste mødebrølere.

46

47 Vi har testet systemet hos en række pilotkunder, bl.a. i en bank, et IT-firma, et konsulentfirma og en børnehave. Og det virker! Systemet giver: Mere engagement og kreativitet i møderne. Effektiv mødeplanlægning og -ledelse. En god stemning i mødet. Referatet er klar straks efter mødet. Mere action efter mødet. Møder bliver ikke bare lidt bedre de bliver Meget Bedre! Det er vi meget stolte af.

48 ?

49 Har du nogle spørgsmål? Læs mere om bedre møder på Her kan du blandt andet: Regne ud hvad jeres møder koster. Prøve Mød-O-Meteret! Teste dit seneste møde. Læse mere om vores gratis gå-hjem-foredrag om bedre møder. Bestille Meget Bedre Møder til din arbejdsplads.

50

51 Kontakt os endelig, hvis du vil vide mere. Vi er: Projekt Arbejdsglæde Vi glæder os til at høre fra dig :o)

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF?

Indledning. Hvorfor overhovedet holde ledermøder i FDF? Det gode ledermøde Indledning På FDFs landsmøde i 2004 blev det vedtaget, at landsforbundet skulle udgive et materiale med henblik på en styrkelse af ledermødet. Denne folder dækker nogle af de tiltag,

Læs mere

Brug møder til videndeling

Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling af Ib Ravn, Ph.D., ravn@lld.dk, Learning Lab Denmark På danske arbejdspladser bortødsler man gladeligt en mængde gode lejligheder til videndeling.

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Risikerer jeg at brænde ud TEST

Risikerer jeg at brænde ud TEST Risikerer jeg at brænde ud TEST Alfa- kvinder Lergravsvej 52, 4. tv. 2300 København S 2 Er du i risikogruppen for at brænde ud? Tag selvtesten og find ud af, om du bare har travlt eller om du faktisk l

Læs mere

Slip kontrollen lad brugerne styre

Slip kontrollen lad brugerne styre selvbyg Slip kontrollen lad brugerne styre I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde at sikre brugerindflydelse

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer

Kom i dybden med arbejdsglæden. 3-5 timer Kom i dybden med arbejdsglæden 3-5 timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi kommer i dybden med arbejdsglæden. I de næste timer laver vi et fremtidsværksted, hvor vi undersøger, hvad

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING 25 RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING Guiden er målrettet børn med ADHD, men kan med fordel bruges til alle børn 1 Kære læser Tak fordi

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere