Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012"

Transkript

1 Pressefoto som genre Et pressefoto skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed Et pressefoto er et øjebliksbillede Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden Et pressefoto er redigeret og kan være iscenesat Et pressefoto kan stå alene eller indgå i en sammenhæng fx med andre billeder, med en artikel og/eller en billedtitel Der findes forskellige undergenrer, fx nyhedsfoto, reportagefoto, hverdagsfoto eller portrætfoto 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk I skal sætte ord på jeres umiddelbare indtryk af billedet, og hvilke tanker det sætter i gang hos jer. Årets pressefoto, 2012 Marie Hald/Polfoto Årets Pressefoto 2012 Dit førstehåndsindtryk Hvad forestiller billedet? Hvilken følelsesmæssig appel har billedet på dig ved første øjekast? Hvad ved du på forhånd om den situation, billedet gengiver? Hvad ved du om pressefotoet som genre, som du kan bruge i dit arbejde med billedet?

2 Tættere på billedet Billedet af Bonnie indgår i en billedreportage på 8 fotos, som viser forskellige sider af kvinden Bonnies liv. Se reportagen med de 8 udvalgte fotos her. Udvider hele fotoreportagen din forståelse af det præmierede foto? Forklar og begrund. Læs reportageteksten. Gør den dig klogere på situationen på billedet? Hvorfor tror du, det er dette billede blandt de 8, som fotografen har valgt til konkurrencen Årets Pressefoto? Læs dommernes vurdering af billedet. Er du enig? Kan du forstå og forklare med dine egne ord, hvorfor netop dette billede har vundet den fornemmeste pris i konkurrencen Årets Pressefoto 2012/13? Reportagetekst til Bonnie Reportagetekst Årets reportage Danmark 2012/13 Bonnie er ikke bange for at være på bordellet alene. Hvis man skal have det job, skal man ikke være bange. Gennem årene har hun haft tåregas, et boldbat og en pistol liggende, men i dag har hun ingenting. 38-årige Bonnie Cleo Andersen er mor til tre og arbejder som prostitueret. Bonnie har arbejdet som prostitueret, siden hun var 18 år gammel. Første gang hun havde sex for penge, gjorde hun det for at få råd til en ferie på Jamaica. Det var en dårlig oplevelse, og Bonnie græd og var flov over sin krop. Indtil da havde hun kun været i seng med sin datters far. Alligevel blev hun i branchen, og i dag arbejder Bonnie alene på et bordel på Vestsjælland. Når hun har fri klokken 16, henter hun sine børn og kører hjem til sit rigtige hus, som ligger en halv time fra bordellet. Dommernes vurdering, Årets Pressefoto 2012/13 DOMMERNES VURDERING Et billede, der gør fysisk ondt, og et blik, man sent vil glemme. Med øjne fulde af fortvivlelse, som prøver at arbejde sig ud under den mandskrop, der med hele sin tyngde nærmest kvæler hende. Dommerne roser Marie Halds billede af den prostituerede Bonnie for at være enestående tæt på og magisk. I stedet for den overfladiske løsning - "at køre igennem Istedgade og knipse tre gange ud ad vinduet og fange hende der", som en dommer formulerer det - stikker Marie Hald hovedet direkte ind i bikuben. Hun har lært Bonnie at kende, er med helt inde i sengen og laver et fantastisk billede, mens Bonnie ligger og har sex. Billedet læner sig ind i debatten om prostitution og købesex og forestillingerne om overgreb, frivillighed og tvang. Det er et komplekst billede, som stiller en masse spørgsmål uden at svare på dem, og i sidste ende er det op til beskueren at forestille sig, hvad der sker inde i Bonnies hoved. De fem dommere er også enige om, at det er et billede, vi ikke kommer til at se mage til foreløbig.

3 2. Analyse I skal nu lave en analyse af pressefotoet. I skal arbejde med følgende udvalgte punkter fra analysecirklen: motiv, komposition, perspektiv, farve og lys, undergenre og tema. Bonnie Marie Hald, 2012 Marie Hald / POLFOTO Bonnie er ikke bange for at være på bordellet alene. Hvis man skal have det job, skal man ikke være bange. Gennem årene har hun haft tåregas, et boldbat og en pistol liggende, men i dag har hun ingenting. Marie Halds billede af den prostituerede Bonnie fik prisen som Årets Pressefoto 2012/13. Motiv - billedets situation Når du undersøger billedets motiv, skal du lægge mærke til, hvad du ser på billedet - hvad er situationen, hvem er med på billedet, og hvilket miljø foregår det i? Fortæller motivet noget specifikt om fx politiske eller samfundsmæssige forhold? Hvilken situation er pressefotografen øjenvidne til på billedet? Billedets motiv er meget privat - hvilken betydning har det for din opfattelse af billedet? Hvilke personer optræder på billedet? Hvad fortæller billedet os om de personer? Hvordan er relationen mellem billedets personer? Er personerne kendte eller anonyme - og hvilken betydning har det? Hvor er billedet taget? Viser billedet noget særligt om det omgivende miljø? Mener du, at billedets motiv viser noget om samfundsmæssige eller sociale forhold?

4 Komposition - billedets opbygning Hvordan er billedet bygget op - læg mærke til, hvordan billedets elementer er placeret i forhold til hinanden. Hvad fungerer som blikfang i billedet? Hvad ser du først, og hvor bevæger dine øjne sig hen? Hvor er det centrale i billedet placeret? Hvordan er størrelsesforholdet imellem billedets elementer? Er der ro eller bevægelse i billedet? Perspektiv - vinkel og beskæring Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden, og derfor har det betydning hvorfra billedet er taget, hvor tæt fotografen har været på motivet, og hvordan det efterfølgende er beskåret. Hvilket perspektiv har fotografen valgt: Fugle-, frø- eller normalperspektiv? Hvilken betydning har perspektivet for dit indtryk af billedet? Ville du som betragter have opfattet billedet anderledes, hvis fotografen havde valgt et andet perspektiv? Billedet er meget tæt beskåret. Hvilket betydning har det for din opfattelse af billedet, at du kommer så tæt på motivet? Hvilken vinkel har fotografen taget billedet fra? Hvilken betydning har det for sig som betragter, at hun har valgt den vinkel? Farver og lys Lyssætningen i et pressefoto kan være naturligt, eller der kan være tale om kunstigt eller redigeret lys. Pressefotografen kan også vælge at fremhæve særlige farver eller skabe kontraster i billedet ved hjælp af farvebrug. Hvilke farver er dominerende i billedet? Er farver og lys harmoniske eller skaber de kontraster i billedet? Vurderer du, at farverne kan have en symbolsk betydning? Se fx på den røde pude og de sorte og hvide flader i billedet. Hvordan er lysindfaldet på billedet? Er der tale om naturligt lys? Prøv at sammenligne med de andre billeder fra reportagen, fx foto nr. 1. Understøtter farver og lys en særlig stemning i billedet? Undergenrer Der findes flere undergenrer inden for pressefoto - fx nyhedsbilleder, portrætter, hverdagsfoto mm. Her er der tale om et reportagefoto, der indgår i en større billedserie. Fotografen har fulgt personen, Bonnie, igennem længere tid, og er gradvist kommet tættere på hende i hendes arbejde og privatliv.

5 Tema Hvilken betydning har det for din opfattelse af billedet, at det indgår i en reportage? Hvordan vurderer du billedet i forhold til de øvrige billeder i serien - er du enig i, at det er dette billede, der skulle kåres som Årets Pressefoto 2012/13? I skal forholde jer til, hvad der er billedets grundidé. Hvad drejer det sig om? Hvad mener du, er billedets grundidé? Kan du finde flere temaer i billedet? Kan du finde en samfundsmæssig konflikt i billedet? 3. Vurdering - billedets intention I skal bruge jeres iagttagelser fra analysen til at vurdere billedets intention, og hvad pressefotografens hensigt med billedet er. Årets pressefoto, 2012 Marie Hald/Polfoto Årets Pressefoto 2012 I skal vurdere om billedet rummer et markant budskab eller en bestemt holdning. Brug jeres iagttagelser fra analysen til at formulere en større forståelse. Hvilken fortælling om den prostituerede kvinde Bonnie vil pressefotografen efter din vurdering have frem? Udtrykker billedet en bestemt holdning til Bonnie? Eller til prostitution i almindelighed? Hvilken betydning har billedteksten og sammenhængen billedet optræder i for din vurdering?

6 Læs dommernes vurdering af billedet igen, og tal om, om I er enige/uenige med dommerne. Har jeres fælles analyse af billedet gjort dig klogere på billedets budskab og intention? 4. Perspektivering - den store sammenhæng I skal sætte billedet i en større sammenhæng, og vurdere det i forhold til fx andre billeder med samme tema, samfundsmæssige forhold, etiske overvejelser eller andet. Årets pressefoto, 2012 Marie Hald/Polfoto Årets Pressefoto 2012 Perspektivering - den store sammenhæng Det pressefoto, I har arbejdet med, går tæt på en verden, som vi normalt ikke får indblik i. Det er oplagt at perspektivere billedet til emnet prostitution: Hvilke forskellige holdninger til prostitution kender du til? Hvordan er reglerne for prostitution i vores samfund? Hvad tror du, pressefotografens holdning til prostitution er? Kan reportagen om Bonnie gøre os klogere på emnet prostitution? Billedet er meget personligt - vi kommer tæt på Bonnie, hendes arbejdsliv, privatliv og følelsesliv. Derfor er det også interessant at forholde sig til det etiske aspekt ved dette billede - går pressefotografen for tæt på? Overskrider pressefotoet de etiske regler for, hvordan man må udstille andre mennesker? Læs evt. artiklen om Presseetik på samfundsfagsportalen.