Ad punkt 3.6. Toiletter/baderum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ad punkt 3.6. Toiletter/baderum"

Transkript

1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Bostedet Halsebyvænget den 28. februar I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog herefter udtalelser af 9. august 2002 fra Bostedet Halsebyvænget og den 14. februar 2003 en udtalelse fra Vestsjællands Amt. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad punkt 3.6. Toiletter/baderum Jeg beskrev beboernes badeværelser, herunder nogle bygningsændringer der var foretaget hvor sporene af nogle udskiftninger endnu ikke helt var fjernet. Jeg bad oplyst om dette nu var sket. Jeg bad endvidere oplyst hvad der videre skete med hensyn til ombygning af en brusekabinen i Hus 1. Endelig bad jeg oplyst om en reparation i loftet i Hus 1 var gennemført. Halsebyvænget har oplyst at sporene efter udskiftning af døren nu helt er fjernet, at en brusekabine ( en adfærdsvanskelig bruseniche) er konstrueret, at loftet er malet, og at alle brusebeslag til telefonbruseren er repareret. Jeg har noteret mig det oplyste.

2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 2 Jeg konstaterede at der på et af værelserne var brændt et stort hul i gulvbelægningen. Det blev oplyst at den pågældende beboer for mere end et år siden i vrede havde brændt nogle aviser af på værelset og derved havde forårsaget skaden. Beboeren var i gang med at spare op til udbedringen. Jeg bad Halsebyvænget om at uddybe det oplyste, herunder at udtale sig om det rimelige i at udbedringen skulle afvente beboerens egen opsparing. Halsebyvænget har udtalt: Det kan diskuteres, hvor længe en beboer skal spare op til udbedring af en gulvbelægning, han selv har ødelagt ved at anlægge og antænde et bål. I dette tilfælde er der gået for lang tid. Det skal dog bemærkes, at beboeren skulle have været udflyttet til lejlighed i efteråret Denne plan blev dog ændret i november Generelt betaler Halsebyvænget en stor del af de ødelæggelser beboerne forvolder. Senest har Halsebyvænget betalt indretning og istandsættelse af stuen i hus 3, som blev raseret af samme beboer. Pågældende kastede bl.a. kondicyklen igennem en dør med glasvinduer samt kastede en branddør, der er udformet som skydedør igennem stuen. Jeg skal sørge for, at gulvet bliver repareret i hans værelse. Dette spørgsmål er en diskussion om pædagogisk praksis i forhold til handling og konsekvens. Det skal tilføjes, at i forhold til autistiske beboere foregår disse overvejelser dog ikke. Vestsjællands Statsamt har anført: Fra administrationens side er man opmærksom på problemerne med i et pædagogisk sigte at fastholde beboerne i, at de selv skal medvirke ved udbedring og erstatning for ødelæggelser. Administrationen er enig med forstanderen i, at princippet ikke kan fastholdes lige vidtgående i alle tilfælde, og administrationen er enig i, at princippet ikke kan anvendes over for autistiske beboere. Jeg er (nu) opmærksom på at der også indgår et pædagogisk element i den politik der følges med hensyn til udbedring af skader som beboerne forvolder.

3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 3 Jeg har noteret mig at Halsebyvænget er af den opfattelse at der er gået for lang tid med udbedringen, og at udbedringen nu er sket. Jeg bemærker at det pædagogiske sigte vel ikke ganske går tabt hvis udbedring af en skade afholdes af bostedet og senere refunderes af beboeren i forbindelse med en form for etablering af lån. Jeg gjorde nogle bemærkninger om rengøringsstandarden og beboernes selvforvaltning af rengøring på deres egne værelser og vedrørende personlig hygiejne. Halsebyvænget har anført: Rengøringen på værelserne er klart et ønske fra beboernes side, idet de sparer en del penge til aflønning, som de ønsker at bruge på andre ting/aktiviteter. Det er dog helt indlysende, at personalet har et stort ansvar i vurderingen af standarden på værelserne. Alle er enige om, at rengøring på beboernes værelser er en pædagogisk opgave, og alle medarbejdere er helt klar over deres opgave med at støtte og motivere den enkelte beboer i rengøringen af værelset. APV, arbejdspladsvurderingen, udformes af sikkerhedsgruppen og sendes til vores sikkerhedsorganisation, derfor følges der op på denne. Belysningen er blevet bragt i orden, bl.a. på grund af lysere vægge og anden indretning af stuen. Jeg har noteret mig det anførte. Jeg gjorde nogle bemærkninger om indgivelse af politianmeldelse i tilfælde hvor personalet er udsat for vold fra beboernes side. Mine bemærkninger var bl.a. foranlediget af at Halsebyvænget havde oplyst at der ikke blev indgivet anmeldelse til politiet fordi politiet ved et tidligere tilfælde (knivoverfald) havde oplyst at sådanne overfald måtte man forvente på en sådan institution. Vestsjællands Amt har anført:

4 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 4 Vestsjællands Amt har ikke udarbejdet konkrete retningslinier for spørgsmålet om politianmeldelse af voldelige overfald. Amtet modtager indberetninger fra institutionerne, hvis der forekommer ualmindelige driftsforhold eller alvorligere hændelser, herunder alvorligere tilfælde af vold og overfald. Administrationen vurderer i det enkelte tilfælde, om politianmeldelse skal ske ud fra hensynet til offerets stilling, men også ud fra hensynet til amtets og institutionens interesse i at sikre, at hændelsesforløbet er fuldt belyst. Den enkelte ansatte som havde været udsat for vold, har naturligvis mulighed for selv at indgive anmeldelse til politiet. Det er imidlertid efter min opfattelse ikke rimeligt eller hensigtsmæssigt at det skal være overladt til den enkelte ansatte at træffe afgørelse om indgivelse af politianmeldelse. Det er efter min opfattelse en ledelsesopgave der bedst varetages på den enkelte institution (bosted) eventuelt på grundlag af nogle udarbejdede lokale retningslinjer eller på grundlag af nogle mere generelle retningslinjer fastsat af amtet. At politiet efter det oplyste afviser anmeldelser med den anførte begrundelse, er naturligvis uacceptabelt og understreger at det ikke bør være overladt til den enkelte at afgøre om anmeldelse bør indgives. At amtet modtager indberetninger fra institutionerne hvis der forekommer ualmindelige driftsforhold eller alvorligere hændelser, herunder alvorligere tilfælde af vold og overfald kan efter min opfattelse ikke (fuldt ud ) tilgodese behovet for at det for den enkelte ansatte er klart hvorledes der forholdes i tilfælde af vold, at der i givet fald straks bliver indgivet en politianmeldelse, og at beboerne ved den praksis der følges, er opmærksomme på at deres adfærd kan få nogle konsekvenser. Der er også et hensyn at tage til eventuelle erstatningsretlige forhold og spørgsmål efter arbejdsskadeforsikringsordningen. Jeg henstiller til Vestsjællands Amt at undergive spørgsmålet en fornyet overvejelse. Jeg bemærker at der alle andre lignende steder som jeg har foretaget inspektion af, har

5 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 5 været fastsat retningslinjer for indgivelse af politianmeldelse ved tilfælde af vold. Det gælder også psykiatriske afdelinger/sygehuse som jeg har foretaget inspektion af. Jeg udbeder mig underretning om hvad min henstilling giver anledning til. Jeg anmodede Halsebyvænget om at oplyse om alt personale på bostedet har adgang til medicinbeholdningen, hvordan bostedet forholder sig til restmedicin, og i hvilket omfang bostedet sikrer sig at der ikke sker misbrug og omsætning af medicin, herunder hvilken kontrol bostedet har hermed. Halsebyvænget har anført: Medicin og adgang til denne er opdelt i flere stadier. Der er udnævnt og således særligt aflønnet (funktionsløn) en medarbejder som medicinansvarlig. Denne medarbejder har en stedfortræder, der også aflønnes med særligt funktionsløntillæg. Disse medarbejdere bestiller medicin efter de individuelle recepter. Det er også deres ansvar at sikre, at ændringer i medicinen bliver tilføjet på beboernes medicinlister. Disse lister findes i beboernes særlige "medicinjournal" og bliver ajourført af kontorassistenten. Det er kun faglært personale, der sendes på de særlige medicinkurser. Disse afholdes ca. 1 gang årligt, og kurset skal være gennemgået for, at man kan udnævnes til medicinansvarlig. De medicinansvarlige håndterer alt medicin fra medicinskabet, som er depot for alt medicin på Halsebyvænget. Medicinen flyttes til doseringsæsker, der administreres af alt personale eller til æsker, der udleveres til beboerne, som selv indtager deres medicin. Typisk er disse æsker for en uge ad gangen. På disse doseringsæsker er anført navn, cpr.nr. og dosering, der udleveres medicin morgen, middag, aften og nat. Såfremt der mangler piller i en dosering, bliver dette omgående meldt til den nærmeste uddannede medarbejder med medicinkursus. Derfor vil et eventuelt misbrug kun kunne strække sig over 1 dosering. Udlevering af medicin vil typisk foregå for 1 medarbejder over 2 doseringer, f.eks. morgen og middag. Såfremt der udleveres ekstra medicin, benævnt PN-medicin, skal en udlevering til beboer skrives i rapportbogen og i et særligt skema til registrering af udleveret ekstramedicin. Begge medicinansvarlige har løbende kontakt til privatpraktiserende læge eller psykiater, samt ikke mindst apoteket, hvor et særligt merforbrug ville blive opdaget. Halsebyvænget har intet fortilfælde de seneste 7 år m.h.t. misbrugsproblemer eller omsætning af medicin.

6 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 6 Alle medarbejdere, der er uddannet på medicinkurset har adgang til medicinskabet, såfremt der skulle opstå problemer med en doseringsæske. Restmedicin er et meget lille problem, idet alle beboere har individuelle ordinationer, som leveres i personlige rationer fra apoteket. Såfremt noget medicin er for gammelt eller i "overskud" leveres dette tilbage til apoteket af den medicinansvarlige. Den beskrevne medicinordning forekommer meget velordnet og gennemtænkt. Selv om Halsebyvænget anfører at restmedicin er et meget lille problem, og at eventuel restmedicin leveres tilbage til apoteket, bør der efter min opfattelse indføres en ordning således at apoteket skriftligt bekræfter modtagelsen af restmedicin. Ved at supplere Halsebyvængets medicinordning på denne måde vil der så vidt jeg kan se være en fuldstændig kortlægning af al medicin. Jeg beder Halsebyvænget underrette mig om hvad min anbefaling giver anledning til, idet jeg bemærker at det som jeg har anført naturligvis ikke skal tages som udtryk for manglende tillid til den medicinansvarlige. Jeg anmodede Halsebyvænget om at oplyse om der indgås skriftlige økonomiske aftaler (eventuelt standardskemaer) vedrørende anvendelsen af beboernes økonomiske midler, herunder betaling for opholdet. Såfremt det er tilfældet, anmodede jeg om at modtage en kopi af en aftale i anonymiseret form. Halsebyvænget har sendt mig en anonymiseret betalingsaftale og standardskemaer. Efter gennemgang af dette materiale har jeg ingen bemærkninger. Jeg gjorde nogle bemærkninger om beboernes seksuelle adfærd nærmere spørgsmålet om nogle beboere er presset til noget, de ikke ønsker. Halsebyvænget oplyste at der var drøftelser om uddannelse af en intern seksualvejleder.

7 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 7 Jeg udbad mig underretning om hvad der videre skete mht. uddannelse af en sådan vejleder. Halsebyvænget har anført følgende: Uddannelsen af seksualvejleder, som koster ca kr., er ikke bevilget i MEDudvalgets møde i december 2001, hvor der bevilges store kurser for det kommende år. Det blev på mødet bemærket, at dette ønske ville blive behandlet positivt i december I december måned 2002 var der imidlertid ikke udbudt uddannelsestilbud til seksualvejleder, så et uddannelsesforløb er endnu ikke iværksat. Såfremt der opstår problemer på dette felt, benytter vi eksterne konsulenter. Jeg foretager ikke videre vedrørende dette spørgsmål. Jeg gennemgik ni indberetninger om magtanvendelse og anførte følgende: Inden jeg udtaler mig om spørgsmålet om med hvilken hjemmel de beskrevne indgreb må være foretaget, anmoder jeg om en redegørelse fra Halsebyvænget og Vestsjællands Amt om med hvilken hjemmel de registrerede indgreb er foretaget. Jeg bemærker at jeg umiddelbart må være af den opfattelse at så hyppigt forekommende indgreb ni i perioden fra den 3. til den 24. januar 2002 ikke kan omfattes af nødværgebegrebet, men snarere må antages at være omfattet af bestemmelsen i lov om social service 109 b om fysisk magt i form af fastholdelse eller føren, således som bestemmelsen er beskrevet i Socialministeriets vejledning og for så vidt også som magtanvendelsesstatistikken for Halsebyvænget giver udtryk for. Jeg er opmærksom på at Socialministeriets autoriserede skema ikke indeholder en selvstændig rubrik til angivelse af hjemmelen for indgrebet. For så vidt angår det sidste tilfælde har jeg ingen grund til at betvivle at indgrebet var nødvendigt. Halsebyvænget har anført:

8 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 8 På Halsebyvænget anvender vi et magtanvendelsesindberetningsskema, der er udarbejdet af Vestsjællands Amt i forbindelse med Servicelovens vedtagelse 1. juli Jeg er klar over, at ordet "nødværge" er anvendt forkert i juridisk forstand, hvilket jeg beklager særdeles meget. Dette begreb er blevet et internt "arbejdsord" mellem den tidligere pædagogiske konsulent og jeg, idet vi har samarbejdet gennem 7 år om magtanvendelsesindberetningerne. Ordet "nødværge" var ment på den måde, at personalet måtte værge for sig - i nød - for at undgå fysisk overlast. Dette må ikke forbindes med det juridiske udtryk for nødværge eller nødret. Personalets indgreb er slet ikke af en karakter, der kan retfærdiggøre det juridiske udtryk. Personalets indgreb i de undersøgte 9 indberetninger har klart hjemmel i Servicelovens 109 b. Jeg har i alle tilfælde vurderet indgrebet som en lovlig magtanvendelse. Vestsjællands Amt har anført: De 9 indberettede tilfælde af magtanvendelse er alle fundet omfattet af servicelovens 109b om føren og fastholdelse. Alle er godkendt som tilladt magtanvendelse. De 9 magtanvendelsesepisoder er på institutionen registreret umiddelbart i forbindelse med magtanvendelsen. De er indsendt til amtet i samme måned, som de har fundet sted - januar måned og senest modtaget i amtet ved månedens udgang. Amtets pædagogiske konsulent har vurderet indberetningerne i januar måned 2002 og for tre indberetningers vedkommende den 14. februar I to tilfælde er institutionen kontaktet for en uddybning af indberetningen. I ét tilfælde, der drejede sig om at føre en beboer på værelset i forbindelse med verbale og fysiske trusler, er indgrebet godkendt, selvom indgrebet har forebyggende karakter, da beboeren erfaringsmæssigt gør alvor af sine trusler, og da indgrebet var afpasset efter omstændighederne - kortvarigt og begrænset. 17 af 9 episoder anvendes fastholdelse, i 1 tilfælde føren og i 1 tilfælde både føren og fastbolden. Jeg tager det oplyste om anvendelsen af begrebet nødværge til efterretning. Efter min opfattelse burde Vestsjællands Amt have reageret på anvendelsen af dette begreb i forbindelse med de indberetninger der er sket. Jeg lægger til grund at begrebet i fremtiden alene anvendes i tilfælde hvor der er dækning for det.

9 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 9 Det der er oplyst i øvrigt om hjemmelgrundlaget for magtanvendelse, giver mig ikke anledning til bemærkninger. Jeg anmodede om oplysning om hvorledes personalenormeringen for bostedet er udregnet. Jeg anmodede endvidere om oplysning om hvorvidt der efter inspektionen havde været behov for at tilkalde bagvagten om natten, og såfremt dette havde været tilfældet, bad jeg oplyst i hvilket omfang det system som Halsebyvænget følger, fungerede tilfredsstillende. Endelig bad jeg Halsebyvænget om at oplyse hvilke skridt bostedet havde taget for at sikre at en ansat aldrig er alene på arbejde i et hus. Jeg sigtede navnlig til situationer hvor det på grund af sygdom eller lignende er nødvendigt at tilkalde en vikar, men hvor forsøg herpå ikke lykkes. Halsebyvænget har anført følgende: Personalenormeringen er fastsat i 1989 i forbindelse med institutionens oprettelse i Oprettelsen af Halsebyvænget var et led i en opdeling af en større institution/afdeling på Andersvænge, Slagelse, og personalet tilknyttet de udflyttende afdelinger fulgte med til Halsebyvænget, Korsør. Personalenormeringen var fastsat under hensyn til, at beboergruppen kan have en stærkt udadreagerende adfærd, men funktionsmæssigt er i stand til at benytte dag- og beskæftigelsestilbud uden for institutionen. Personalenormeringen er derfor fastsat, så det er muligt af sikkerhedsmæssige grunde at have mindst 2 medarbejdere i hver afdeling i beboernes vågne tid. Sikkerheden for medarbejderne sættes særdeles højt på Halsebyvænget. I den forbindelse har institutionen oprettet abonnement hos Falck, så der kan stilles akut krisepsykologhjælp til rådighed for personalet. Vi er meget aktive i samarbejdet med vores sikkerhedsorganisation, og der er udarbejdet et kriseberedskab på bostedet. Institutionen har haft besøg af Arbejdstilsynet i et tilpasset tilsyn i slutningen af 1999, hvor institutionen blev vurderet generelt til en kategori 2 arbejdsplads, også i sikkerheds- og psykisk arbejdsmiljø. Senest er dette tilsyn fulgt op den 18. juni 2002 af Arbejdstilsynet. Her blev Halsebyvænget igen vurderet til kategori 2 uden kritiske be-

10 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 10 mærkninger. Der findes tre kategorier 1, 2, 3, hvor den bedste er 1. Halsebyvænget kan formodentligt ikke opnå kategori 1 på grund af de forholdsvis mange indberetninger om magtanvendelse. Halsebyvænget har overskredet sin budgetramme nogle år i løbet af 1990-erne, og senest i år 2001 kunne budgetrammen heller ikke holdes. En meget stor del af overskridelserne skyldes vikarbudgettet, der ikke kunne overholdes, da vikarforbruget har været nødvendigt, blandt andet på grund af sikkerhedshensyn. Nogle gange ved særligt dårlige perioder hos enkelte beboere har der været ansat ekstra personale for at undgå fysisk overlast på medarbejderne, typisk tre i stedet for to medarbejdere i vagtholdet. Såfremt der ikke kan skaffes vikarer, skal det faste personale kaldes ind, hvilket der er klare retningslinier for i personalehåndbogen. Der udbetales selvfølgelig kompensation efter arbejdstidsreglernes bestemmelser. Vedrørende bagvagten for nattevagten har den siden inspektionen været bragt i anvendelse en gang, hvor den fungerede tilfredsstillende. Der ankom to medarbejdere i løbet af 20 minutter og blev hos nattevagten til han var rolig og udtrykte, at han var klar til at tage hjem. Han blev (han var vikar i nattevagt) derefter taget ud af nattevagten og sat i en "indkøringsordning" nogle vagter, som ekstravagt, hvor han kun skulle koncentrere sig om at komme i gang igen. Vi kunne så vurdere, om der var behov for kriseberedskabet til ham. Det blev ikke aktuelt, og han har fungeret som vikar i morgen og aftenvagt siden. En gang har den faste nattevagt anmodet om yderligere nattevagt, idet pågældende var utryg, hvilket er en klar aftale, at man har ret til som nattevagt. Det betyder, at nattevagten gennemføres med to vågne nattevagter. Der har ikke siden 1. januar 1995 været tilfælde, hvor nogen medarbejder har været pålagt at arbejde alene. Det er således frivilligt at arbejde alene i nattevagten. Det vil stride meget mod den interne sikkerhedspolitiks principper for medarbejdernes sikkerhed at pålægge alene arbejde. Det oplyste giver mig ikke anledning til bemærkninger. Jeg anmodede om oplysning for første halvår 2002 om sygefravær, personaleudskiftning, og eventuelle vanskeligheder med at skaffe vikarer. Halsebyvænget har oplyst: Vedrørende sygefraværet har det været på 207 dage fordelt på 28 medarbejdere i perioden 1. januar 2002 til 31. juli Dette tal er inkl. alle løse vikarer.

11 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 11 I spørgsmålet om personaleudskiftning har Halsebyvænget studerende i lønnet praktik, hvor der sker udskiftning den 1. august og 1. februar hvert år, da to studerende afslutter deres lønnede praktik. Blandt det faste personale har vi haft opsigelse fra en pædagogisk assistent den 15. april 2002 og en fast afløser 1. juli Begge havde fået bedre stillinger på andre bo- og servicetilbud i omegnen. Dette er en naturlig proces og falder positivt tilbage på Halsebyvænget, idet det er en god anbefaling at have arbejdet på Halsebyvænget. Ansættelse af vikarer (faste afløsere) har sjældent været et problem for Halsebyvænget, idet der løbende er henvendelser fra ufaglærte mennesker og i øvrigt også fra faglært personale. Institutionen anvender særligt gerne studerende, der har været i praktik på Halsebyvænget. For tiden er der 5 ansatte, der tidligere har været i praktik, som faste afløsere. Blandt disse er der dog mere naturligt en udskiftning, idet de ønsker orlov, når de skal gennemføre lønnet praktik på andre institutioner. Internt organiserer vi de faste afløsere, så de så vidt muligt i den første tid går i vagt sammen med fast personale. Alle nye medarbejdere får en "indkøringsperiode" på 3 arbejdsdage, hvor de introduceres til arbejdet, personalehåndbogen, vejledning om magtanvendelse, tavshedspligt og hel del andre informationer. Der er udarbejdet en checkliste, som studerende og nyansat personale i faste stillinger skal nå i gennem i løbet af de første 3 måneders ansættelse. I denne er en systematisk gennemgang af alle relevante informationer. Bilag 2 og 3. Ved fravær akut er der opgaven for det personale, der er på arbejde at ringe til en fast afløser og kalde vedkommende på arbejde. Hvis det er et fravær, der er planlagt, ferie eller afspadsering er der særligt aflønnet (funktionsløn) medarbejdere for hver afdeling, der har ansvaret for besættelse af vagtplanen. Princippet er stadig det sikkerhedsmæssige hensyn, således at der er 2 medarbejdere på vagt i hver afdeling. Såfremt det ikke lykkes at skaffe vikar, er der vedtaget en personalepolitisk retningslinie om, hvordan man skal indkalde det faste personale, så sikkerheden overholdes. Det oplyste giver mig ikke grundlag for bemærkninger. Jeg anmodede om oplysning om på hvilket grundlag Halsebyvængets budget udregnes. Jeg anmodede i den forbindelse om oplysning om hvilken betydning et så løntungt budget har for beregning af personalenormeringer, tilrettelæggelse af vagtplaner og indtag af vikarer. Vestsjællands Amt har oplyst:

12 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 12 Vestsjællands Amt opererer med en høj grad af decentralisering af kompetence og opgavevaretagelse overfor amtets institutioner. Personalenormeringsbegrebet eksisterer ikke. Institutionen kan oprette og nedlægge stillinger inden for bevillingen. Institutionens budget reguleres årligt med pris- og lønstigninger ligesom amtsrådsbeslutninger vedrørende institutionens naturligvis indarbejdes i bevillingen. Amtsrådet udtager ofte i forbindelse med budgetlægningen institutionsområder til økonomisk analyse. De overordnede principper for budgetlægningen er: Den tværgående prioritering er en afgørende forudsætning Budgetlægningen er et led i den samlede mål- og rammestyring af aktiviteten. Budgetproceduren skal afspejle en økonomistyring, der tager udgangspunkt i planprocessen Den decentrale kompetence skal respekteres. Institutionen skal overholde sit budget og med henblik på at give institutionerne mulighed for at kunne dette, er der indført forskellige ordninger for at sikre institutionerne mod uforudsete udgifter - nogle ordninger beror på en erkendelse af, at institutionernes budgetter er særdeles løntunge: Overførsel mellem årene, dels som planlagte overførsler mellem 2 budgetår, således at institutionen har mulighed for mere fleksibel planlægning og budgetstyring i forbindelse med større projekter, og dels gennem automatiske overførsler, hvor mindre- eller merudgifter op til 0.5 % af institutionens nettobevilling overføres til budgettet for det efterfølgende år. Intern låneordning, hvor institutionerne efter ansøgning kan få lån til at gennemføre projekter, anskaffelser, energibesparelser, arbejdsomlægninger m.m. Lånet tilbagebetales af institutionens driftsbudgetter i de følgende år. Kompensation ved langtidsfravær, hvor en institution sikres mod uforudsete udgifter på grund af medarbejderes sygefravær og visse kursusforløb - udgifter som institutionen ikke har indflydelse på. Der kompenseres for langtidsfravær blandt personalet. Der er en medfinansiering fra institutionens side på I % af nettobevillingen. Mulighed for ekstrabevilling til "særlig støtte ", hvor der ved udgiftskrævende, nødvendige pædagogiske indsatser over for beboere kan gives tillægsbevillinger til det konkrete formål for en afgrænset periode. Såfremt der er tale om mere permanente ændringer i beboernes forhold, der medfører merudgifter i forhold til institutionens budget, kan bevilges en udvidelse af institutionen budgetramme. Personalenormeringen er naturligvis af afgørende betydning for hvordan et bosted som Halsebyvænget fungerer både i forhold til beboerne og i forhold til de ansatte. Jeg har ikke kendskab til at der i andre af landets amter ikke arbejdes med personalenormeringsbegrebet i bosteder af denne karakter.

13 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 13 Principielt (og retligt) er der vel ikke noget til hinder for at gennemføre en ordning som den Vestsjællands Amt har valgt. Den valgte ordning understreger imidlertid efter min opfattelse behovet for at der ved den tilsynsforpligtelse der efter retssikkerhedslovens 39 påhviler amtet (også) inddrager normeringsspørgsmålet i de undersøgelser der foretages. Som anført i den endelige rapport er spørgsmålet om Vestsjællands Amts varetagelse af tilsynsforpligtelsen efter retssikkerhedslovens 39 udtaget fra denne inspektionssag til særskilt behandling. For tiden afventer jeg en tilbagemelding fra Vestsjællands Amt om hvorledes amtet i fremtiden vil organisere sin tilsynsforpligtelse. Jeg vil i den forbindelse også forholde mig til det her rejste spørgsmål. 11. Opfølgning Som det fremgår af de enkelte afsnit ovenfor, har jeg bedt Halsebyvænget og/eller Vestsjællands Amt om underretning m.v. om forskellige forhold. Jeg beder om at underretningerne fra Halsebyvænget sendes gennem Vestsjællands Amt, for at amtet kan få lejlighed til at kommentere det som Halsebyvænget anfører. 12. Underretning Denne opfølgningsrapport sendes til bostedet Halsebyvænget, Vestsjællands Amt, Center for Ligebehandling af Handicappede, Folketingets Retsudvalg og Halsebyvængets pårørenderepræsentanter. Lennart Frandsen Inspektionschef

Jeg modtog herefter en udtalelse af 5. september 2003 fra Vestsjællands Amt.

Jeg modtog herefter en udtalelse af 5. september 2003 fra Vestsjællands Amt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. august 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 28. februar 2002 af Bostedet Halsebyvænget. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå.

Jeg bad samtidig om at modtage kopi af Kildebakkens interne, reviderede retningslinjer vedrørende medicin når disse forelå. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. marts 2005 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 17. maj 2004 af Boligerne Kildebakken. I rapporten anmodede jeg om underretning mv. vedrørende

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere

Læs mere

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007

Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 6. maj 2011 Inspektion af Parkvænget den 20. november 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-3164-062/CBR 1/6 Den 5. marts 2009 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. november 2007 af Parkvænget.

Læs mere

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007

Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 Den 10. oktober 2008 Inspektion af Bostedet Røbo den 16. april 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-0871-062 1/7 Den 21. april 2008 afgav jeg min opfølgningsrapport (nr. 1) vedrørende min inspektion den 16.

Læs mere

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen:

Sønderjyllands Amt og Område Midt Bo og Beskæftigelse har om dette spørgsmål skrevet således i udtalelsen: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af boenhederne Skovbo og Rhedersborg og dagbeskæftigelsen Skovbogård den 20. oktober 2004. I rapporten anmodede

Læs mere

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2.

Ungdomshøjskolen har oplyst at værelserne varierer i størrelse fra 14 til 17 m2. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Ungdomshøjskolen den 12. december 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 Den 9. november 2010 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 OPFØLGNING J.nr. 2007-3627-061/KV/PH 1/9 Den 25. september 2009 afgav jeg en endelig

Læs mere

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold.

I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg anmodede endvidere om udtalelser og oplysninger vedrørende bestemte forhold. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. februar 2005 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 20. oktober 2004 af boenhederne Skovbo og Rhedersborg samt dagbeskæftigelsen Skovbogård. I rapporten

Læs mere

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune.

Jeg modtog i den anledning en udtalelse af 13. juni 2006 fra Frederiksberg Kommune. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. marts 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostederne Huset Lindevej og Huset Dronningensvej den 12. december 2005. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 16. januar 2012 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/7 Den 14. oktober 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion

Læs mere

Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009

Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009 Den 2. januar 2012 Inspektion af Bo- og Aktivitetscenter Skovlund den 6. november 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-3500-062/CBR 1/12 Indholdsfortegnelse Ad 3.1. Fællesområde... 2 Ad 4.2. Medicin og læge mv....

Læs mere

Jeg skal herefter udtale følgende:

Jeg skal herefter udtale følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. august 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Boligerne Kildebakken den 17. maj 2004. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

Amtet har oplyst at erstatningsbyggeriet blev godkendt den 24. august 2006.

Amtet har oplyst at erstatningsbyggeriet blev godkendt den 24. august 2006. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. september 2006 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af bostedet Spurvetoften den 1. marts 2006. I rapporten anmodede jeg om nærmere oplysninger mv. vedrørende forskellige

Læs mere

Der er på Egelys lukkede afdeling et baderum med to brusere. Der er ikke forhæng for bruserne.

Der er på Egelys lukkede afdeling et baderum med to brusere. Der er ikke forhæng for bruserne. 1 Den 15. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af institutionen Egely den 30. november 1999. I rapporten bad jeg institutionen Egely og Fyns Amt om nærmere underretning mv. vedrørende

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003.

Direktoratet har ikke omtalt dette spørgsmål i sin udtalelse af 4. februar 2003. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af Arresthuset i Slagelse. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm):

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm): FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Esbjerg,

Læs mere

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007

Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 18. november 2010 Inspektion af Skelbæk Centret den 1. oktober 2007 OPFØLGNING NR. 3 J.nr. 2007-2414-062/PH 1/9 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3.1.5. Øvrige rum... 2 Ad punkt 4.2. Medicin, læge mv.... 2

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige

Jeg har endvidere modtaget et brev af 27. februar 2003 fra direktoratet vedrørende bygningsmæssige FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. november 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten bad jeg arresthuset og direktoratet om oplysninger

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. august 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. december 2001 af detentionen i Kolding. I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne

Læs mere

Ad punkt 4.1. Funktionsniveau

Ad punkt 4.1. Funktionsniveau FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion af Bostedet Munkehatten den 16. oktober 2002. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1.

Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 1. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 21. marts 2000 af detentionen i Roskilde. I rapporten bad jeg Politimesteren i Roskilde og Justitsministeriet

Læs mere

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv.

Den 24. juni 2002 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg bad om nogle oplysninger mv. 1 Den 14. december 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 2. april 2001 af Arresthuset i Ringsted. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. december 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 om min inspektion den 9. december 2002 af den sikrede institution Stevnsfortet. I rapporten bad jeg Stevnsfortet om

Læs mere

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding.

Jeg noterede mig i opfølgningsrapporten det oplyste og anførte at jeg afventede direktoratets tilbagemelding. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. februar 2001 af Statsfængslet Renbæk. I rapporten bad jeg om underretning mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen.

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. januar 2003 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 28. januar 2002 af Psykiatrisk Sygehus, Frederiksborg Amt. I rapporten udtalte jeg kritik og afgav henstilling

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 11. marts 2011 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Skole- Behandlingshjemmet Undløse den 25. september 2008 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2008-2742-061/LF 1/10 Indholdsfortegnelse Ad 3.1.3. Værelser

Læs mere

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2.

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2. Den 3. januar 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten.

Direktoratet har vedlagt den vedligeholdelsesplan der er udarbejdet (den 13. juni 2007) for anstalten. 1/9 Den 14. januar 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. august 2006 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min opfølgningsinspektion den 24. september 2002 af Arresthuset i Vordingborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse

Læs mere

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal.

Direktoratet har oplyst at fængselsafdelingen i 2003 selv har bekostet og opført en lagerhal. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. oktober 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 18. april 2002 af Fængselsafdelingen Kærshovedgård. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Jeg skal meddele følgende:

Jeg skal meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. juli 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af detentionen i Hillerød. I rapporten bad jeg Politimesteren i Hillerød og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. november 2004 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af Arrestafdelingen i Horsens. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning.

Pensionen har oplyst at skriftlig instruktion i brugen af de enkelte motionsredskaber er udarbejdet og hængt op hvilket jeg tager til efterretning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. august 2004 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 24. marts 2004 af Kontraktpensionen Fyn, og den 18. april 2005 afgav jeg den første opfølgningsrapport.

Læs mere

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010

Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 Inspektion af Juvelhuset den 12. oktober 2010 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00139-1/PK 2/7 Den 14. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand en opfølgningsrapport om inspektionen den 12. oktober 2010 af

Læs mere

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007

Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 15. august 2011 Inspektion af døgninstitution for børn og unge Behandlingshjemmet Egevang den 10. december 2007 OPFØLGNING NR. 2 J.nr. 2007-3627-061/PH 1/15 Indholdsfortegnelse Ad 3. Bygningsmæssige forhold...

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af detentionen i Esbjerg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i

Læs mere

Tilpasset anmeldt tilsyn 2012 Lilleskov

Tilpasset anmeldt tilsyn 2012 Lilleskov Område: Psykiatri og socialstaben Afdeling: Psykiatri og socialstaben Journal nr.: 10/18900 Dato: 31. oktober 2012 Udarbejdet af: Hege Margrethe Grunnet E-mail: Hege.Margrethe.Grunnet@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007

Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007 Den 1. september 2009 Inspektion af Socialpsykiatrisk Boform Visborggaard den 14. juni 2007 OPFØLGNINGS- RAPPORT NR. 2 J.nr. 2007-1473-062/PH 1/9 Indholdsfortegnelse Ad punkt 3. Bygningsmæssige forhold...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 Ad punkt 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv....3 Ad punkt 2.3. Grundlaget

Læs mere

Til brug for min opfølgningsrapport (nr. 1) modtog jeg herefter amtets og sygehusets udtalelser.

Til brug for min opfølgningsrapport (nr. 1) modtog jeg herefter amtets og sygehusets udtalelser. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. august 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 13. juni 2003 af Sygehus Vestsjælland, Ringsted Sygehus. I rapporten bad jeg amtet om udtalelser og om underretning

Læs mere

Ad punkt 2. Rapportgennemgang

Ad punkt 2. Rapportgennemgang Folketingets Ombudsmand 1 Den 14. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af detentionen i Rønne. I rapporten bad jeg Politimesteren på Bornholm og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: 1/7 Den 22. maj 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 22. og 23. marts 2007 af Statsfængslet på Kragskovhede. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Jeg nævnte at jeg går ud fra at personalet fører kontrol med gangmændenes rengøring

Jeg nævnte at jeg går ud fra at personalet fører kontrol med gangmændenes rengøring FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Københavns Fængsler Vigerslev Allé 1 Postboks 701 2450 København SV Dato: 4.

Læs mere

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen

Ad punkt 2.2.2. Sikringscellen Den 18. april 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport nr. 2 vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede svar fra direktoratet vedrørende

Læs mere

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. december 2001 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 27. februar 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Frederiksberg Hospital. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009

Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 Den 14. oktober 2011 Inspektion af det socialpsykiatriske botilbud Skovsbovej den 3. december 2009 OPFØLGNING J.nr. 2009-3790-062/CBR 1/12 Indholdsfortegnelse 4. Beboerne... 2 4.2.1. Medicininstruks mv....

Læs mere

Den 10. august 2000 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion af Psykiatrisk afdeling på Holstebro Centralsygehus den 14. januar 1999.

Den 10. august 2000 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion af Psykiatrisk afdeling på Holstebro Centralsygehus den 14. januar 1999. Folketingets Ombudsmand 1 Den 10. august 2000 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion af Psykiatrisk afdeling på Holstebro Centralsygehus den 14. januar 1999. Jeg har herefter modtaget et brev

Læs mere

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens

Jeg bad desuden om at blive underrettet om resultatet af arbejdet med at udbygge regionskommunens FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. marts 2007 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 2. og 3. november 2004 af Bornholms Regionskommune. I rapporten bad jeg kommunen om oplysninger

Læs mere

Ad punkt 2.2 Cellerne

Ad punkt 2.2 Cellerne 1/6 Den 27. december 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 2. oktober 2007 af Arresthuset i Ringkøbing. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg modtog

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. september 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 26. september 2000 af Arresthuset i Nykøbing Mors. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet

Læs mere

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende:

Direktoratet har i udtalelsen af 31. oktober 2000 herom anført følgende: Folketingets Ombudsmand 1 Den 9. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 1. marts 1999 af Pensionen Skejby. I rapporten bad jeg pensionen om udtalelser mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Ad pkt Patientmøder

Ad pkt Patientmøder Den 6. februar 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion af Psykiatrisk afdeling på Holstebro Centralsygehus den 14. januar 1999. Jeg har herefter modtaget et brev af 15. marts 2001 fra

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. januar 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 25. og 26. april 2001 af Statsfængslet i Nyborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede endeligt

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 og 22. december 2004 fra henholdsvis Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 og 22. december 2004 fra henholdsvis Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 7. oktober 2003 af venterum på politistationen i Frederikshavn. I rapporten bad jeg Politimesteren i Frederikshavn

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 4. januar 2005 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. og 3. december 2003 af Statsfængslet ved Horserød. I rapporten bad jeg om underretning mv.

Læs mere

2010 14-1. Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen. 10. august 2010

2010 14-1. Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen. 10. august 2010 2010 14-1 Afslag på tilskud til udskiftning af udstødningsrør efter bilbekendtgørelsen En handicappet borger fik af sin kommune afslag på tilskud til udskiftning af et udstødningsrør på sin bil. Det sociale

Læs mere

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv.

Ad punkt 2. Afdelingens organisation mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. februar 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 8. december 2004 af Psykiatrisk Afdeling, Hvidovre Hospital. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008

Faaborg-Midtfyn Kommune. Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008 Faaborg-Midtfyn Kommune Samlet redegørelse for de kommunale anmeldte plejehjemstilsyn 2008 Det overordnede formål f med de kommunale tilsyn Formålet med tilsynet er, at myndigheden blandt andet via de

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. juni 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 11. juni 2002 af Arresthuset i Maribo. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. marts 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 29. oktober 2001 af Arresthuset i Hillerød. I rapporten tilkendegav jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30.

Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade Ringsted. Sagsnummer 001/0002/07 inspektion af Sikringsafdelingen 30. Psykiatrien Region Sjælland, Psykiatrihuset Nørregade 54 4100 Ringsted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. juli 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 3 vedrørende min inspektion den 9. og 10. juni 2004 af Københavns Fængsler, Vestre Fængsel. I rapporten meddelte jeg at jeg

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. september 2003 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af Arresthuset i Sønderborg. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede

Læs mere

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo

Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Arbejdsmiljøklagenævnets afgørelse af 3. november 2014 om 3 strakspåbud på botilbuddet Ringbo 06-11-2014

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. maj 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00160-4/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2011.

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2011. Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2011. Opholdsstedets navn: Opholdsstedet Skovbærgården Dato for tilsynet: Torsdag den 24. november 2011 kl. 15:30-17:00 Opholdsstedet repræsenteret ved: Medhjælper, som

Læs mere

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand.

Arresthuset har oplyst at malerarbejdet i celle 17 (den ene af dobbeltcellerne) er udført i august 2002, og at cellen nu fremtræder i pæn stand. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 2) om min inspektion den 6. juni 2001 af Arresthuset i Haderslev. I rapporten meddelte jeg at jeg afventede underretning

Læs mere

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge

Ad pkt. 7 Lommepenge/arbejdspenge FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2003 afgav jeg den endelige rapport om min inspektion den 7. december 2001 af den sikrede institution Koglen. Den 27. august 2004 afgav jeg opfølgningsrapport nr.

Læs mere

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005.

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. august 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen på Station Amager. I rapporten anmodede jeg Politidirektøren i København,

Læs mere

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet.

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet. 1 Den 9. maj 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 21. februar 2000 af detentionen i Frederikssund. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Frederikssund og Justitsministeriet om udtalelser

Læs mere

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden.

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden. 1/1 Den 24. oktober 2007 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 26. oktober 2006 af handicaptilgængeligheden på Københavns Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser og om underretning

Læs mere

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt:

I Pensionen Brøndbyhus husorden er følgende fastsat om hjemkomsttidspunkt: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 11. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. december 2000 af Pensionen Brøndbyhus. I rapporten bad jeg pensionen og Direktoratet for Kriminalforsorgen

Læs mere

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Holbæk

Ad punkt 2. Venterummene på politistationen i Holbæk FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. august 2003 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. juni 2003 af venterum på Politistationen i Holbæk. I rapporten bad jeg Politimesteren i Holbæk om oplysninger

Læs mere

Socialforvaltningen Bernstorffsgade Kbh V

Socialforvaltningen Bernstorffsgade Kbh V Borgerrådgiveren Socialforvaltningen 10-03-2008 Bernstorffsgade 17 1592 Kbh V Sagsnr. 2008-15183 Sendt pr. e-mail: SOFFaellespost@sof.kk.dk og Anette.Laigaard@sof.kk.dk Dette er en anonymiseret og let

Læs mere

Venterummene på politistationen i Silkeborg

Venterummene på politistationen i Silkeborg FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 18. juni 2003 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 7. april 2003 af venterum på politistationen i Silkeborg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Silkeborg om

Læs mere

Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg.

Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten udtalte jeg kritik vedrørende

Læs mere

Ad punkt 2.2. Cellerne

Ad punkt 2.2. Cellerne Folketingets Ombudsmand 1 Den 23. januar 2001 sendte jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 2. marts 1999 af Arresthuset i Århus. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009

Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 Retsudvalget 2011-12 REU alm. del Bilag 429 Offentligt Inspektion af Arresthuset i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00073-2/PH 2/7 Den 9. december 2011 afgav Folketingets Ombudsmand

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Arresten/detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. november 2002 afgav jeg rapport vedrørende min inspektion den 21. august 2002 af detentionen i Randers. I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne

Læs mere

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet.

Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Behandlingscentret Østerskovens Lokale instruks vedr. standarden 1,5 Magtanvendelse på Børneområdet. Gældende for Behandlingscentrets borgere under 18 år. -Der arbejdes kontinuerligt og systematisk med

Læs mere

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009

Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 Inspektion af den sikrede institution Sønderbro den 19. november 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00076-1/ATG3 2/11 Indholdsfortegnelse Ad 3.6. Samlet bedømmelse af de bygningsmæssige forhold... 3 Ad 5.

Læs mere

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg:

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg: RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Tilsyn med private opholdssteder og botilbud Møde med: Ganerbo Klostervej 108 6900 Skjern Mødedato: Torsdag den 18. december 2014 Mødedeltagere: Fra Ganerbo: Pædagog Karen ansat

Læs mere

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne

Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne Årsberetning 2016 Magtanvendelse, voksne ÅRSBERETNING 2016 MAGTANVENDELSE, VOKSNE Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Tilrettelæggelsen inden for ældre- og psykiatri & handicap 3 2.1 Beslutningskompetence 3 2.2

Læs mere

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2)

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) 9-4 b. Familieret 3.4. Forvaltningsret 12.1 12.4 13.1. Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) (Se også sag 9-4 a foran denne sag) I to tilfælde har ombudsmanden taget stilling

Læs mere

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk.

Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. Den 6. december 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Anstalten for domfældte i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra anstalten, Politimesteren i Grønland

Læs mere

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense.

Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 22. marts 2006 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 20. april 2005 af Psykiatrisk Afdeling P, Universitetsafdeling Odense. I rapporten anførte jeg at jeg

Læs mere

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt.

Anstalten har den 16. september 2004 oplyst at opslagstavler til samtlige celler er bestilt. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. august 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende inspektionen af Anstalten for domfældte i Aasiaat den 19. maj 2003. I rapporten anmodede jeg den ledende anstaltsleder,

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af detentionen i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende

Læs mere

Uanmeldt tilsyn d. 31/ på Vibedal beboerne og pårørende

Uanmeldt tilsyn d. 31/ på Vibedal beboerne og pårørende Uanmeldt tilsyn d. 3/3 2009 på Vibedal I forhold til beboerne og pårørende vurderes disses oplevelse af: Boligforhold De fysiske rammer for hverdagen Synspunkter fra deltagerne Giver udtryk for at være

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere