Dramaturgi og filmiske virkemidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dramaturgi og filmiske virkemidler"

Transkript

1 Dramaturgi Dramaturgi og filmiske virkemidler En film kan fortælles lineært Filmen har en begyndelse, en handling og en slutning (som dog godt kan pege videre fremad). Begyndelsen kaldes anslaget, og afslutningsscenen kaldes udtoningen. Ofte bruges berettermodellen, den lille berettermodel, plotpointmodellen eller aktantmodellen til at få styr på filmens dramaturgi. En anden model som er velegnet til at få styr på mange korte film, er kosmos-kaos-kosmosmodellen. Denne model kan bruges i de mindste klasser; tilsyneladende er der kosmos alt er ren idyl, men hurtigt sker der noget; der bliver kaos, så er der en (eller en gang imellem flere) der agerer, de implicerede parter lærer noget, og der opstår derefter et nyt kosmos. Modellen peger videre, for alle ved, at der på sigt kommer et nyt kaos. I filmen vises dette ikke, men her kommer seerens fantasi, fornemmelse og erfaring i spil. Flashback, flashforward og cirkulær fortælling Når man bevæger sig fra filmens nutidsplan og tilbage i tiden, kaldes det et flashback. Når man bevæger sig fra filmens nutidsplan og frem i tiden, kaldes det et flashforward. Eksempelvis kan en film slutte i den scene som åbnede filmen. I en film, der fortælles cirkulært, er rækkefølgen af de enkelte episoder ikke vigtig. Filmens historie fortælles derfor ikke fra start til slut i en kontinuerlig fremadskridende handling. Komplekse film I mere komplekse film som fx Pulp Fiction, 21 Grams og Before the Rain væves fortid, nutid og fremtid sammen igennem hele filmen. Tema, præmis og budskab Hvad er filmens tema, fx: sammenbragte børn, præmis, fx sammenbragte børn, der har svært ved at finde ud af det med hinanden eller børn, der mobber/bliver mobbet) og budskab (fx: voksne, der skal være opmærksomme på at hjælpe sammenbragte børn til at finde ud af det med hinanden, og børn, der skal være ordentlige ved hinanden). Fortællekneb og andet der kan opbygge stemningen Set up - Pay Off: der plantes information, som gør de efterfølgende scener troværdige. Blanks: huller/viden, der holdes tilbage af fortælleren), som man med intuition, erfaring og viden prøver at fylde ud. Som seer kan man blive overrasket; surprise der sker noget andet end det, man forventer! Cues: stikord, der på baggrund af viden, erfaring og evne til at tolke, betyder, at man får en fornemmelse af, hvad der videre kan ske. Varsel: bruges til at skabe stemning. Kan være 1: i billedsiden (fx ravne, der svæver over et hus de kan ikke høres, kun ses, 2: i både billed- og lydsiden med synkron lyd (man ser en måge, den skriger) 3: kun som asynkron lyd (fx dæk der hviner, ambulance med udrykning uden at man ser dækket eller ambulancen) Rekvisit: fx en drage, en ballon, et Anders And blad, en snorkel, en paraply. Rekvisitten optræder flere gange i en film og kan også have symbolsk betydning (i begyndelsen vil dragen ikke flyve, men til sidst, når hovedpersonens projekt lykkedes, flyver den).

2 Symbol: fx et hjerte, en kiste, en drage, en tiger, en nøgle, en ballon, et brev, der bliver revet i stykker osv. Filmens virkemidler (udtrykket) Billedkomposition Frame: der er normalt 25 frames (enkeltbilleder) til et sekunds filmoptagelse (nogle lande bruger en anden standard, nemlig 30 frames i sekundet). Billedbeskæring, den afstand som tilskueren oplever, at kameraet har til motivet: supertotal, total, halvtotal, halvnær, nær, ultranær (eller som det også kaldes: close up) I den enkelte frame (som fryses på skærmen) kan der arbejdes med forgrund, mellemgrund og baggrund. Herved får billedet dybde, og opmærksomheden bliver skærpet (fx kan man ofte ved at se på baggrunden finde ud af mere om landskabet eller miljøet). Det gyldne snit: en opdeling af billedet, hvor de forskellige elementer placeres harmonisk Vandrette linjer: giver ro, stabilitet, orden. Lodrette linjer: virkningen er magtfuld, monumental. Diagonale linjer: kan understrege action, bevægelse, aggressivitet. Kamera Kamerasynsvinkel Fugleperspektiv (motivet ses ovenfra og bliver småt og ubetydeligt), normalperspektiv (motivet er i samme højde som kameraet), frøperspektiv (motivet ses nedefra og synes stort). Kameraobjektivvalg Motivet kan filmes i normal vinkel (sådan som vi ser det), som tele (der er zoomet ind på motivet eller en vigtig del af det dette kommer til at stå skarpt, mens alt andet bliver sløret) som wide eller vidvinkel (der er zoomet ud virker nærmest som panorama og giver overblik). Dette kaldes også objektivvalg. Fokus: at motivet er i fokus og skarpt. Defokus: at motivet er utydeligt. Fokus/defokus: skiftevis fokuseres og defokuseres der på forskellige motiver i billedet. Kameraet som fortæller Hvis motivet er filmet set ud fra en persons synsvinkel, kaldes det subjektivt kamera eller point of view. Hvis der filmes hen over en persons skulder og over på en anden person, kaldes det over-ashoulder-shot. Hvis to personer ses i nær- eller halvnær kaldes det et two-shot. Kamerabevægelser Kameraet kan være håndholdt, stå på et stativ, være et steady-cam eller fastspændt (fx på en bil, helikopter, person osv.). Kameraet kan panorere (drejes fra venstre til højre eller omvendt, horisontalt), tilte (dreje op og ned vertikalt), være skråt (kan blandt en give en psykologisk afstand til motivet), på hovedet (alt er omvendt denne virkning kan også opnås i redigeringen), travelling (følge et motiv i bevægelse vha. en dolly, skinner, en bil, en skrivebordsstol) eller gå op i kran (højt oppe fra). Lys Lys skaber stemning og handling. Der skelnes imellem følgende lyssætning: Normalt: her bruges ikke spots (dogme) High key: alt belyses vha. projektører og spots, for at kameraet kan bevæge sig frit.

3 Low key: lyssætning der er mørk i tonen, og som anvender skygger som virkemiddel. Farver Farvetonen i en film har stor indflydelse på seerens oplevelse. Blåt lys er koldt, rødt lys varmt. Der kan sættes filtre på kameraet, eller der kan lægges et filter ind i redigeringen. I en film har vigtige rekvisitter ofte en meget klar farve (fx en blå ballon, en rødt kort, en rød cigarettænder, en rød rose). Goggl: farvecirkel og farvelære + symbol for at lære mere om sammenhængen mellem farverne og deres symbolske værdi. Lyd Lyden kan være synkron eller asynkron, se også kopiarket Lydside. Synkron lyd: reallyd (billede og lyd følges ad), clean-sound (lyd eller studielyd der hører til billedet og lægges ind i redigeringen), musik, der kommer ud af en radio i billedet (også selv om det er lagt på efterfølgende), effektlyd (reallyde der er forstærket). Asynkron lyd: underlægningsmusik, effektlyd, som ikke hører til i billedet, men som forstærker stemningen (fx: ambulance med udrykning uden at man ser ambulancen, mågeskrig, men ingen måger mm.) Voice Over, speak). Ord i film Voice Over: en fortæller eller en af personerne, der fortæller, forklarer eller fortolker. Interviews: en medvirkende i filmen svarer på nogle spørgsmål, som er klippet ud, så man kun hører svarene. Speak: Et båndet indlæg, som kommenterer filmen. Redigering En lang række indstillinger á 25 frames pr. sekund ligger til grund for redigeringen. Indstillingerne bliver beskåret, delt op osv. og klippes sammen til scener. Sekvens: flere scener der til sammen giver en afsluttet handling. Klippeteknikker Kontinuitetsklipning: klipningen er lineær er fremadskridende i tid. Overspring virker naturlige. Eliptisk klipning: kontinuitetsklipning, men hvor handling foregår over længere tid, og dette vises fx vha. fading (billerne blænder over i hinanden). Montageklipning: montageklipningen skaber sammenhæng og betydning, men ikke i tid. Krydsklipning: her klippes der mellem to handlinger, som sker samtidig, og hvor de to handlinger mødes på et tidspunkt. Parallelklipning: krydsklipning mellem handlingstråde, som finder sted samtidig, men ikke nødvendigvis mødes. Match cut: når der er en eller anden overensstemmelse mellem de to klip. Det kan være i motivet eller i lyden. Lydbro: hvor lyden til det nye klip begynder i det foregående klip. Suspense: den enkelte scene spændes eller forlænges til det yderste. Seeren ved mere end filmens personer.

4 Slow motion: handlingen vises i langsom gengivelse. Strobe: bevægelserne vises i ryk. Frossent billede: kan bl.a. forekomme i slutningen af en film med åben slutning. Fast motion: bevægelserne vises hurtigere end normalt. Krydsklipning og parallelklipning: kan være både tidsforkortende og tidsforlængende. Filmisk tid: er længere, kortere eller lig med faktisk tid.

5 Lydside I mange nyere produktioner er lydsiden kompleks. Derfor er det vigtigt, at der sættes fokus på lydsiden i en film, en musikvideo, en reklame etc. Når der skal arbejdes med fx en kort film eller en musikvideo, kan det være en god ide først at arbejde med lydsiden, derefter billedsiden (uden lyd!) og til sidst begge dele. Det vil give en dybere forståelse for lydside og billedside, og at samspillet er det, der giver helheden. Ved lyd skelnes der mellem synkron og asynkron lyd Synkron lyd: lyd der kan forbindes med billedsiden. Asynkron lyd: kommer fra en lydkilde, der ikke ses i billedet. Tale Synkron Dialog Monolog Interview Asynkron Speak Voice Over Musik Musik i billedet Underlægningsmusik Reallyd Reallyd Tale Synkron: (læbesynkron): Dialog Monolog Interview Asynkron: speak: (nedskreven speak, hvor billedsiden redigeres på baggrund heraf ) Voice-over: (fortæller ind over en færdigredigeret billedside) Musik Synkron: Når man fx i billedsiden ser et orkester spille, eller der kommer musik ud af en radio eller Ipod Asynkron: Underlægningsmusik. Asynkron musik kan virke stærkere på tilskueren endden synkrone musik, hvor billed- og lydside stemmer sammen. Musikken er stemningsskabende. Reallyd Reallyd er den lyd, der hører til billedsiden. Reallyd er synkron lyd. Clean sound er reallyd, der er hører til i billedet, men optaget efterfølgende og lagt på. Opleves som reallyd. Effektlyd Forstærket lyd, der kan sætte særligt fokus på noget eller bruges til at signalere en kommende fare. Effektlyd kan virke som et varsel om noget ondt eller godt. Effektlyd kan være både synkron og asynkron. Synkron: reallyde, der er forstærket (bestik, der skramler, måge, der skriger osv.) Asynkron: lyd, der ikke behøver at være realistisk, fx overdreven hjertebanken, ekstremt høj musik Effektlyd kan også være fravær af lyd, hvilket kan have en meget stærk effekt!

6 Film - Analyse Anvend sammen med denne analysemodel følgende kopiark: De filmiske virkemidler, Fiktionsfilm_ dokumentarfilm Oversigt, Film nedslag, Hollywoodmodellen eller valg andre modeller. Se filmen. Noter følgende: 1. Filmens titel. Hvad siger den om filmen? 2. Produktionsår, instruktør 3. Fiktionsfilm eller dokumentarfilm? Kortfilm, novellefilm, spillefilm eller uddrag fra en spillefilm? 4. Gør rede for filmens dramaturgi. Brug en berettermodel (Hollywood-modellen eller den lille berettermodel) eller aktantmodellen. 5. Gør rede for personer, miljø og tid. 6. Hvilke virkemidler er de mest fremtrædende? Virkning ud fra eksempler. Brug kopiark Film-Nedslag, fx: Lyd: synkron lyd, asynkron lyd Synvinkel Perspektiv Billedbeskæring Lys Farver Kameraføring Klipning Symboler Varsler Set up - Pay off Andre effekter 7. Gør rede for målgruppe, tema og budskab 8. Perspektivering (danskfagligt, temaarbejde, andet?) 9. Intertekstualitet 10. Egen vurdering og mening om filmen. Forbered fremlæggelsen. Hvor lang tid, der er afsat, skal aftales med jeres lærer. Brug filmen ved fremlæggelsen. Ved parvis eller gruppefremlæggelse skal I fordele tiden mellem jer og aftale, hvad I hver især redegør for.

7 Film - Nedslag Navn/gruppe: klasse: Titel Instruktør år: Land: Billede: fx symbol, farver, kameravinkel, intertekstualitet Lyd: asynkron/synkron musik - reallyd (effektlyd) - tale

8 Berettermodel - Hollywoodmodellen SPÆNDING TID Anslag Præsentation Uddybning Point of no return Konfliktoptrapning Klimaks Udtoning Navn/gruppe: Filmens titel: Instruktør: klasse: år: land: Anslag, hvad sætter handlingen i gang: Præsentation af filmens hovedpersoner, handling og konflikt: Uddybning af filmens handling og konflikter: Point of no return, handlingens foreløbige højdepunkt - nu er der ingen vej tilbage: Konfliktoptrapning, spændingen stiger: Klimaks, historiens højdepunkt: Udtoning, historien slutter: Perspektivering/intertekstualitet:

9 Berettermodel - Hey - You - See - So Navn/gruppe: Instruktør: Filmens titel: klasse: År: land: Hey, hvad vækker interesse: Hvem, personer: Hvor, miljø: Hvornår, tid: You, hvad gør, at jeg bliver fastholdt: See, hvad gør at budskabet er klart og tydeligt: So, historien slutter - hvad sker der herefter:

10 Fiktionsfilm - Dokumentarfilm Forskelle på kortfilm og novellefilm Kortfilm Kortere end 15 minutter. Ofte 4-6 min. Handlingen foregår over kort tid Få medvirkende Oftest enstrenget handling Kronologisk, men kan have flashback eller flashforward Filmet på få locations En eller flere ting eller rekvisitter er væsentlige for handlingen. Rekvisit kan fungere som set-up Lydsiden har stor betydning: ofte få replikker, med varsler i lydsiden, fx måger, der skriger Billedside er talende, fx mimik og med lidt eller ingen dialog eller en voice-over (fortæller) Sker der noget dramatisk, er det ofte som om tiden står stille. Dette kan understreges både i lydsiden, fx ved fravær af lyd og i billedsiden, fx ved af brug slow motion, eller at kameraet dvæler ved motivet Novellefilm Længere end 15 minutter og kortere end en time. Ofte ca. en halv time Handling foregår over længere tid, 14 dage, en måned, en sommer Flere medvirkende Flere handlinger Filmet på flere locations Mange replikker Mange scener og sekvenser Forskelle på fiktionsfilm og dokumentarfilm Fiktionsfilm Dokumentarfilm Castede skuespillere spiller rollerne Optagelserne foregår på locations som er omhyggeligt udvalgt af produceren Langt de fleste fiktionsfilm kan sættes ind i en berettermodel/aktantmodel Virkelige mennesker, der spiller sig selv De medvirkende er filmet i eget miljø Forskellig fortælleform fx: klassisk, poetisk, observerende, personlig, propagandistisk etc. Nogle dokumentarfilm kan sættes ind i en berettermodel Man kan komme ud for, at udsagnene herover ikke holder. Så i disse tilfælde, er det vigtigt at spørge sig selv hvorfor. Dokumentarfilm I en dokumentarfilm arbejdes der filmisk med udgangspunkt i almindelige eller kendte mennesker. Målet er at skildre dem og evt. deres livsvilkår. Varighed: fra et minut til flere timer. De medvirkende, som spiller sig selv, behandles med respekt. Hovedformålet er altså ikke at hænge de medvirkende ud.

11 I en dokumentarfilm skal der ofte læses mellem linjerne for at finde frem til producerens holdning. Dokumentarfilmens fortælleform kan være klassisk, observerende, poetisk eller personlig. Se skemaet herunder. I nyere dokumentarfilm kan filmen også indeholde rekonstruktioner m.m. endvidere kan en dokumentarfilm være propagandistisk. Man er ikke i tvivl om filmens intentioner. Dokumentarfilmens fortælleform Fortælleformen er afhængig af, hvilken historie der skal fortælles. Fortælleformen kan være mere eller mindre tydelig, og en dokumentarfilm kan indeholde crossovertræk fra andre genrer. Det forenklede skema herunder er udarbejdet på baggrund af siderne 8-11 i Det Danske Filinstituts publikation Fat om dokumentarfilm : Klassisk Observerende Poetisk Personlig Oftest klart fra filmens begyndelse, hvilken historie, der skal fortælles. Den private eller personlige historie Klare spørgsmål, som filmen skal besvare Ønske om, at tilskueren selv tager stilling til emnet. Det kan være uklart, hvad filmen vil fortælle. Instruktøren kan være usynlig - fluen på væggen Giver indblik i andres dagligliv Sanselige og poetiske sider understreges. Det overordnede mål er at give et poetisk blik på verden, hvor individuelle betragtninger over livet videregives, og muligheden for at fortælle gennem levende billeder udforskes Dvæler ved det smukke Voice-over Kan benytte dogme Musikken er ofte central Fortæller er alvidende og kan være anonym, neutral eller en eller flere af de personer, der medvirker i filmen Ofte interviews med hovedpersoner, en der er tæt på hovedpersonen eller en ekspert Billedside illustrerer budskab. Billeder fra forskellige sammenhænge klippes sammen Kan benytte voiceover Kan benytte interviews Bearbejdning af virkeligheden ved at instruktøren har talt med de medvirkende inden optagelserne Fokus på form og æstetik Anvender elementer fra andre fortælleformer Kan anvende observerende kamera Instruktøren er synlig, enten i billedet, gennem billedvalg eller voice-over: et subjektivt billede på verden. Kan også belyse et større perspektiv ved at tage udgangspunkt i en menneskeskæbne Interviews Iscenesættelse Dramatisering Evt. voice-over Videodagbog hører til her

12 Musikvideo - Analyse I en analyse skal du sætte fokus på det, der er karakteristisk for den video, du skal arbejde med. Hvis du er i tvivl eller mangler igangsættende ideer, så kontakt din lærer, der kan henvise til opgaver, der er knyttet til de enkelte videoer. Anvend følgende kopiark: Filmiske virkemidler, Musikvideo lag og Musikvideo nedslag. 1. Titel, artist/band, årstal. 2. Læs teksten igennem. Er sproget lettilgængeligt eller er der fx mange omskrivninger? Gør rede for fortælleren. Hvad er tekstens tema og budskab? Overvej en billedside. Udarbejd evt. et hurtigt storyboard. 3. Lyt til sangen: find karakteristika (musikgenrer, instrumenter, opbygning med fx omkvæd, hurtig/langsom etc.) 4. Se musikvideoen. Kort resumé af videoen. Hvem er fortælleren i musikvideoen? Hvem synger vedkommende til? Umiddelbare indtryk af musikvideoen. Hvilke filmiske virkemidler er umiddelbart iøjnefaldende? Hvem er målgruppen? 5. Er der sammenhæng i videoen? Hvorfor/hvorfor mon ikke? Analyser med udgangspunkt og nedslag i videoen 1. Beskriv hovedpersoner og miljø. 2. Komposition: Beskriv musikvideoens lyriske/narrative lag (de vigtigste). Brug kopiark Musikvideo- Lag. Hvordan er overgang mellem lag/scener/sekvenser? 3. Lydside: Synkron/asynkron. Hvilke elementer består den af (musik, sang, tale reallyde, effektlyde) 4. Sammenhæng imellem billede og lyd: understøtter lyden billederne? Supplerer lyden billederne? 5. Hvordan hænger sproget i teksten sammen med billedsiden og det billedmæssige sprog? 6. Vælg forskellige enkeltindstillinger ud eller vælg en sekvens. (kopiark Musikvideo nedslag. Hvilke virkemidler er de mest fremtrædende? Giv fx eksempler på kameravinkler, kamerabevægelser, lys, symboler og effekter. 7. Tilfører videoen noget til teksten/musikken? Går den længere end der umiddelbart er belæg for i forhold til teksten? Hvis ja, hvorfor mon? Hvilken effekt har det? 8. Vurder videoen. Ville du have lavet den anderledes? 9. Perspektivering til andre danskfaglige tekster, forløb og fordybelsesområder, andre musikvideoer, aktuelle samfundsmæssige problemstillinger. 10. Intertekstualitet. Fremlæggelse Max 10 min. + evt. tid til visning af video. Ved pararbejde tilrettelægges fremlæggelsen, så I supplerer hinanden. Gør rede for iagttagelser omkring opbygningen af musikvideoen. Gør rede for lag. Vælg 3-4 enkeltindstillingerne ud. Gør rede for iagttagelser. Begrund hvorfor de enkelte indstillinger er valgt. Brug dette i analysen. Perspektivér og redegør for intertekstuelle referencer.

13 Musikvideo - Lag Navn/gruppe: klasse: artist/band: titel: år: Lag (lyrisk/narrativ) og tidskode: Karakteristisk: Lag 1 Tidskode/tidskoder: Lag 2 Tidskode/tidskoder: Lag 3 Tidskode/tidskoder: Lag 4 Tidskode/tidskoder: Lag 5: Tidskode/tidskoder:

14 Musikvideo - Nedslag Navn/gruppe: klasse: Artist/band: titel: år: Billede: fx symbol, farver, kameravinkel, intertekstualitet Lyd: asynkron/synkron musik - reallyd (effektlyd) - tale

15 Nyhedsindslag - Analyse Titel på indslag? Sendt på hvilken kanal? Hvornår er det sendt? Måske kan du finde ud af, hvilket nummer er indslaget i nyhedsudsendelsen (nogle tv-stationer har et nyhedsarkiv) Brug nyhedsindslaget som din tekst. Vær omhyggelig i analysefasen. Registrer dine iagttagelser med tidskode. Anvend kopiarket Nyhedsindslag nedslag eller skriv ned. Brug kopiarkene De filmiske virkemidler. Find: Spib (oplæg/introduktion af nyhed) selve indslaget (reportage med speak/voice-over og interviews) Nedlæg (konklusion eller perspektivering af nyhed) Sæt indslaget ind i berettermodel: fx (Hey You See So) Hvilke nyhedskriterier er opfyldt (Aktualitet, Væsentlighed, Identifikation, Sensation, Konflikt) Hvad er nyhedshistorien? Hvad er nyhedsindslagets vinkel? Kan du finde ud af, hvor nyheden kommer fra (aviser, pressemeddelelser, andre tv-stationer, pressebureauer, private eller?) Hvad er hensigten med indslaget? Lever den op til i oplægget, studieværtens spib? Er indslaget en døgnflue, eller er indslaget en del af en føljeton? Har indslaget en passende længde? Sproget i nyhedsindslaget (find fx eksempler på lydmalende ord og rim) Billedsiden * Hvad ser vi i billedsiden? (reportagebilleder, interview, stand up, fotos, tegninger, grafiske oversigter, dækbilleder) * Fokuser på billedbeskæring, kameraperspektiv, lys * Hvor mon optagelserne kommer fra? (pressebureau, egenproduktion, opstillet kamera, amatøroptagelser, freelance, mobiltelefon) * Hvilken betydning har billederne for præsentationen af nyheden? Lydsiden, synkron og asynkron lyd Find sound bites Gør rede for spib, voice over, reallyd, speak, clean sound og interviews (sync). Underlægningsmusik i et dansk nyhedsindslag er usædvanligt. Det forekommer normalt kun i længere reportager og dokumentarprogrammer. Klipning Hvilke optagelser indgår i indslaget? Hvordan er det klippet sammen? Hvor mange klip er der, hvordan er de kædet sammen? Er indslaget kronologisk, eller er der hoppet frem og tilbage i tid? Er der fx anvendt overblænding, slow motion, fast motion? Vurdering Din vurdering både af nyheden og af selve indslaget. Hvad blev du optaget af?

16 Lille ordliste Voice Over: studieværten speaker små, korte historier. Supplerer billedsiden. Man ser ikke studieværten. Speak: journalisten/reporteren skriver og indtaler en speak. Oftest lige før redigering. Indslaget klippes, så det passer til speak en. Speak skal være letforståelig og helst i korte sætninger. Det giver mulighed for at forkorte indslaget lige til det sidste, hvis der mangler plads i sendefladen. Et indslag på 2 min. kan også klippes, så det kun fylder minut. Sammenlign fx det samme indslag i TV2-lokalnyhederne kl og Voxpop = vox populi = folkets stemme. Det samme spørgsmål stilles til tilfældige mennesker. Vinkel: de bedste historier er dem, der kun har én vinkel. Ved store begivenheder kan der være flere indslag - hvert indslag sin vinkel. Dækbilleder (fyldbilleder eller transportbilleder) Reallyd: lyden der er på location. Clean Sound: der optages selvstændig lyd, fx bilstøj, snak; anvendes i redigeringen ved manglende lyd. Sound bite: lydstump, som kan fortælle mindst lige så meget som billedet (tryk på tastatur, hammerslag, vand, der plasker). Et indslag indeholder mindst en sound bite. Sync: interview; man ser personen og hører ham. (normalt hører man ikke journalistens spørgsmål). Kilde: en person, der ved noget om historien. Case: en person, der er offer eller parthaver i historien. Stand up: journalisten eller korrespondenten taler direkte til seerne. Kan både være båndet og direkte tv. Bruges bl.a. ved mangel på billeder eller for at vise, at han/hun er lige midt i nyheden. Vi får at vide hvem, der laver den pågældende stand up, og hvor der sendes fra, fx Rasmus Tantholdt, Kabul og Ulla Therkildsen, Cairo. Reporteren/korrespondenten opleves som autoritet, der sætter tingene på plads! Breaking News: nyheden er i nutid, vi er med lige der, hvor det sker, in media res!

17 Nyhedsindslag - Nedslag Kanal: dato: tidspunkt: indslag nr.: Titel på indslag: Billede: Spib, speak, voice-over, reallyd, soundbite, musik: Stikord:

18 Reklamefilm - Analyse Ved din egen analyse af en reklamefilm er det vigtigt, at du først ser reklamefilmen igennem. Efterfølgende kan du: 1. Gå punkterne herunder igennem og skrive stikord som svar. Vær opmærksom på, at der i dine svar kan forekomme overlap. 2. Vælge karakteristiske fokuspunkter til din analyse. Anvend evt. : Kopiark Filmiske virkemidler som opslagsværk og kopiarket Reklamefilm - Tidskode 3. Hvilket produkt/brand, hvem er afsender, hvem er målgruppe/aftager? Er reklamen en del af en føljeton eller er den enkeltstående? 4. Hvorfor skal man købe produktet/budskabet? Er det billigt? (for at spare penge) Er det nemt? (for at spare tid), Er det flot/trendy? (for at blære sig, og man bliver ulykkelig hvis man ikke får det) eller andet? 5. Sæt reklamefilmen ind i AIDA-modellen. (Attention, opmærksomhed, Interest, interesse, Desire, købelyst, Action, handling 6. Genrekategori: mærkevarereklame, imageskabende reklame, forvandlingsreklame, positioneringsreklame, her-og-nu-behovsreklame, indsamlingsreklame, holdningsbearbejdende reklame.. 7. Hovedgenre: lyrisk, episk/narrativ handling eller en blanding? 8. Fremtrædelsesform: livsstil, testimonial, slap-stick (Gøg og Gokke), minispillefilm, musikvideo, dokumentar, pastiche, sort humor, dansk humor, blandingsgenre 9. Opbygning: varighed, antal sekunder, antal klip, scener? 10. Personer: er det skuespillere, kendte mennesker eller almindelige mennesker, der bruges i reklamen? 11. Miljø: hvor foregår reklamen? 12. Filmiske virkemidler: fx kameraføring, billedformat, kameravinkel, farver, symbolik: hjerte for kærlighed, hestesko for lykke, lys m.m.? 13. Crossover-træk/intertekstualitet? 14. Lyd: asynkron/synkron - underlægningsmusik, reallyd, speak, voice-over? 15. Overgang mellem klip: billedsiden, fx overblænding og flip, og lydsiden fx lydbro. 16. Lys: (sort/hvid, lyssætning med skyggevirkning, varme el. kolde farver)? 17. Klipning: hurtig/langsom? 18. Tolkning/budskab 19. Perspektivering 20. Personlig vurdering

19 Ordliste Testimonial: varen anbefales af en kendt eller faglig kompetent person Slap-stick: ( Gøg og Gokke ), falden-på-røven-komik Pastiche: egentlig efterligning af ældre litterært arbejde - her: elementer fra ældre udsendte reklamer, bliver til klicheer. Reklamen kommer så til at gøre grin med sig selv. Positioneringsreklame: reklamen sætter fokus på det, der er produktets særkende og som man gerne vil huskes for. Billboards: faste reklamer på stander Audioreklamer: lydreklamer Viral reklame: reklame, der spredes som et virus igennem sociale netværk på internettet, fx Facebook. Afsenderen videresender frivilligt budskabet Audacity: lydredigeringsprogram, der kan downloades af Windowsbrugere Håndtag: ved video/filmoptagelse skal der før og efter den egentlige optagelse optages et par sekunder (kameramanden trykker på Rec-knappen og tæller med fingrene tre sekunder i begge ender). Herved er man sikker på, at alt er kommet med på optagelsen og gør redigeringen lettere.

20 Tv-reklame - Nedslag Produkt: producent: kanal: kl.: nr.: sek.: før/efter program: Billede Speak Underlægningsmusik Reallyd/soundbite Det er ikke sikkert, at alle oplysninger øverst er tilgængelige.

21 Af Jesper Vidkjær Rasmussen Circo de Columbo - oplæsningstekst Mine intentioner med Circo de Colombo har fra starten været at lave en film, der bl.a. handler om at miste en god ven, der har valgt at søge andre græsgange, og som man er ked af at miste. Jeg har skrevet kortfilmen ud fra en periode i mit eget liv, hvor mange af mine tætte venner fra Aarhus pludselig valgte at rive teltpælene op og flytte fra byen. Jeg følte på en måde, at jeg var den eneste tilbage i byen. Samtidig er filmen lavet ud fra en periode i mit liv, hvor tingene var gået i tomgang med 9-17-arbejde, og hvor jeg var ved at eksplodere indvendig for at droppe alt og vie hele mit liv til filmen. Alle disse frustrationer gav mig inspiration til at skrive denne lille film om to klovne, hvis karriere er gået i stå, og hvor den ene af parternes største drøm er at blive professionel klovn i Barcelona. Det har altid pirret min nysgerrighed at lave en film om klovne, der er ude af karakter og som er totalt alvorlige. Jeg har altid syntes, at der gemmer sig et eller andet trist inde bag facaden på en klovn. Ideen med at bruge netop to klovne er at vise bagsiden af medaljen af underholdningsbranchen. I realiteten kunne indholdet ligeså godt være et ægteskab, hvor ægtefællernes indbyrdes forhold kører i tomgang. De to klovne er i mit hoved et billede på et slidt ægteskab. Den ene klovn er et billede af mig selv, da jeg følte mig fastlåst, og den anden klovn et billede af mig selv, da jeg var bange for at miste en god ven. Så filmen tager i bund og grund udgangspunkt i mit eget liv. At få barnligheden ind i filmen har også været en vigtig faktor, fordi diskussionerne, som klovene har, bygger på virkelige hændelser fra mit eget liv, hvor jeg selv, og folk, jeg kender, har opført sig utroligt barnligt og skændtes om de mest ligegyldige emner. Grunden til at jeg har valgt at lade filmen foregå i det åbne landskab, er at vise håbløsheden Den øde, lige landevej, er et billede på de to klovnes liv og karriere, der er kørt af sporet og ingen vegne kommer. Intentionen med at blande de meget varme farver og den glade cirkusmusik med klovnenes dystre udtryk og de knap så glamourøse omgivelser, er at vise bagsiden af en branche, som mange mennesker finder idyllisk, men som i virkeligheden ikke altid er det.

22 Af Kim Bjerg Hansen Min Søster Lea - oplæsningstekst Ideen til dokumentarfilmen Min søster Lea opstod i et splitsekund. Hurtigt blev jeg klar over, at hensigten med filmen var, at den skulle give svar på, hvordan hverdagen er for en ung pige med Williams-syndrom. Først tænkte jeg, at filmen skulle være en informativ dokumentar og også give svar på, hvad Williams-syndrom er. Da filmen max måtte vare 7 min. besluttede jeg mig i stedet for, at den skulle skrues sammen på en anden måde. Jørgen Leths film Det perfekte Menneske blev min inspirationskilde, så Min søster Lea skulle i stedet være en skildring med en snert af poesi og med poesien som en vigtig faktor. Filmen er personlig, og jeg havde et stort ønske om at undgå medlidenhed, og at min søster blev udstillet. Filmen er derfor blevet en skildring af Leas hverdag, hvor man kan opleve, at selv om Lea har et syndrom, ligner hendes hverdag på mange måder vores allesammens. Jeg udarbejdede et minimanuskript inddelt i tid og handling, et storyboard og en produktionsplan, så jeg fik et overblik over hvilke ting og i hvilken rækkefølge, der skulle filmes og med det mål, at optagelserne ikke måtte tage for lang tid. Det var nødvendigt, da jeg var alene om den del af produktionen. Optagelserne varede tre dage, og jeg endte med to timers råfilm. Klipningen af filmen skulle foregå på Den Europæiske Filmhøjskole, og det blev en stor udfordring, da min klipper var canadier. Jeg valgte ham på trods af sprogbarrierer, fordi han var den, der virkede allermest interesseret i min ide omkring dokumentaren. Først handlede det om at udvælge klip og udarbejde et klippemanus. Dernæst skulle alt oversættes til engelsk, så klipperen kunne følge med. Det var vigtigt for mig, at vi var enige om, hvordan filmen skulle skrues sammen. At han vidste hvad jeg ville have og kunne give mig det. Vi lyttede til forskellig slags musik og fandt herigennem inspiration til den sang, vi endte med at få komponeret. Vi var kun to på filmproduktionen. Det holdt hårdt, da der var mange ting, der skulle falde på plads, for at filmen blev til det, den blev.

23 Produktionsplan Inden I går i gang, skal alt besvares og sættes i den udleverede mappe. Gruppe: Genre: Titel: Varighed: Andre krav fx: lydside, musik m.m.: 1. Før optagelse Pitch (handling ultrakort) og eller manuskript og storyboard udarbejdes og gennemgås med læreren. Hvem er kameramand/producer? Hvem sørger for det tekniske udstyr? Medvirkende? Hvem sørger for rekvisitter, hvem skaffer dem/hvem laver dem? Hvornår skal der filmes? Hvor skal der filmes (location)? Skal der laves aftaler? Med hvem? Hvem gør det? Etc, etc. 2. Optagelse Tjek udstyr (kamera, bånd, stativ, batterier/oplader). On location gennemgås produktionen. Foretag lydprøve og hold kontrol med lyd under optagelserne (hovedtelefon). Brug stativ (evt. dolly) med mindre, at håndholdt kamera er et virkemiddel. Ved optagelse: 1. kamera kører (kameramand), 2. action (producer) 3. kamera kører ca. 5 sekunder efter at optagelse er slut - og cut (producer eller kameramand). Indstillingerne filmes mindst 3 gange eller til kameramand siger ok. Brug ikke tid på at tjekke optagelserne on location! Optag rigeligt til dækbilleder. Optag clean sound, hvis der skal bruges reallyd (lyd fra stedet). Gå tæt på motivet. Brug zoom, panorering og tilt moderat (ved brug af autofokus er dette meget nødvendigt). 3. Efter optagelse Optagelser registreres (registreringsark): Hvor: Klippemanus udarbejdes (klippemanus): Hvor: Hvornår: Hvornår: Redigering: dag d. kl. Medbring: Forevisning: Hvor: Hvornår: For hvem: Godkendt af (lærer): Vigtigt: overhold tidsrammen. I får måske ikke tildelt ekstra tid!

24 Storyboard/skudliste Arbejdstitel: Genre: side nr. / Gruppe: Tegning af indstillingen Billedbeskrivelse handling, beskæring, perspektiv, kamerabevægelse Lyd Husk

25 Registrering Titel på produktion Side / Udarbejdet af Tidskode ind Tidskode ud Storyboard scene nr. Bemærkninger Hvem, hvad, hvor, godt, skidt, lyd. Kan/skal bruges Dur ikke

26 Klippemanus Titel: Side / Udarbejdet af: Billede Speak, voice-over Reallyd, clean sound, effektlyd Musik

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm FILMUGE Berettermodellen MUST DO - TRICKS - OG ANDET DANSK FAGLIGT 1 2 Anslag: stemningssætter - en lille appetitvækker Præsentation af personer, tid og sted. Uddybning: Lære personerne at kende - kan

Læs mere

Analyse af og undervisning i og med filmen

Analyse af og undervisning i og med filmen Analyse af og undervisning i og med filmen 1. Arbejde i teams omkring analyse af filmen CL-strukturen ekspert-puslespil 2. Genren ungdomsfilm definition i forhold til Supervoksen 3. Teamdrøftelse af undervisningsmaterialet

Læs mere

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel.

Billedet. Man kan overveje, om der er tale om objektivt eller subjektivt kamera og dermed en auktoral fortæller eller en af aktørernes synsvinkel. Film Ved arbejde med film kan man skelne mellem de rent filmtekniske virkemidler og de fortælletekniske virkemidler. Tilsammen udgør de den helhed, der gør, at vi opfatter budskabet, reagerer på og forfølger

Læs mere

Filmtekniskevirkemidler

Filmtekniskevirkemidler Filmtekniskevirkemidler STIL OG GENRE Genre udgøres af fælles temaer behandlet med særlige stilistiske træk og fortælleform, for eksempel melodrama, farce, western og thriller. Den enkelte genre spiller

Læs mere

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM?

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? OM DOKUMENTARFILM Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 DEL 1 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? Dokumentarfilm handler om virkeligheden. Den viser os ægte følelser, mennesker og oplevelser. Du har helt

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence Dagens program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence 2. Undervisningsforslag til film: - Drengen i kufferten - Bondegårdens

Læs mere

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år

Mærkning / Annoncering. børn under 7 år Mærkning / Annoncering Tilladt for alle Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 15 år Program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever

Læs mere

Opgavehæfte. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri

Opgavehæfte. Hæleri. - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri Opgavehæfte Hæleri - er det prisen værd? Undervisning for 8.-9. klasse om hæleri Hæleri - er det prisen værd? Opgavehæfte Indhold Novellen Straffe, opgaver..................................... 3 Filmen

Læs mere

Elev-manual til journalistisk arbejdsform

Elev-manual til journalistisk arbejdsform Elev-manual til journalistisk arbejdsform Når I arbejder som journalister i skolen, skal I igennem fem forskellige faglige område. I skal: Finde en sag Skaffe jer viden Strukturer jeres stof Optage billeder

Læs mere

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk 4. - 5. klasse Indhold Bevægelsesfabrikken i dansk 4. 5. klasse... 1 Opgavebeskrivelse... 1 Undersøgelsesfasen... 1 Idéfasen... 1 Berettermodellen... 2 Storyboard

Læs mere

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM Kom så, Danmark Det nationale bliver ofte fremstillet og brugt på en måde, så det bringer nogle følelser frem hos en person. At have fokus på det nationale er ikke noget nyt, det er noget, der har været

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Analyse og vurdering af filmen Lille far. Filmcentralen.dk: http://filmcentralen.dk/alle/film/lille-far

Analyse og vurdering af filmen Lille far. Filmcentralen.dk: http://filmcentralen.dk/alle/film/lille-far Analyse og vurdering af filmen Lille far Filmcentralen.dk: http://filmcentralen.dk/alle/film/lille-far Metode Denne analyse af filmen Lille far tager afsæt i følgende metoder: Værkanalyse - nykritisk metode

Læs mere

Fortællingen. Noget (ide og indhold) fortælles på en måde (form og udtryksmåde).

Fortællingen. Noget (ide og indhold) fortælles på en måde (form og udtryksmåde). Fortællingen Noget (ide og indhold) fortælles på en måde (form og udtryksmåde). Idé: præmis, tema Indhold: stof, karakterer, symboler, orkestrering Form: dramaturgi, fremdrift, set up, suspense, klimaks,

Læs mere

FILMANALYSE Når du arbejder med film skal du huske der er to analyser! Nemlig den indholdsmæssige og den filmtekniske side.

FILMANALYSE Når du arbejder med film skal du huske der er to analyser! Nemlig den indholdsmæssige og den filmtekniske side. FILMANALYSE Når du arbejder med film skal du huske der er to analyser! Nemlig den indholdsmæssige og den filmtekniske side. Analyse af indholdet her kan du bruge de kendte redskaber fra novelle/roman analysen!

Læs mere

Scener: I forhold til berettermodellen. Uddybet under centrale begreber 1. 1. Anslag: Scene 1: Synsvinkel/Perspektiv: Normalperspektiv

Scener: I forhold til berettermodellen. Uddybet under centrale begreber 1. 1. Anslag: Scene 1: Synsvinkel/Perspektiv: Normalperspektiv Bilag 1 20 unge mennesker er til fest fredag aften. X står og får en øl med sine venner, da han spotter lækre Y ud af øjenkrogen. X føler sig draget af Y, og han forlader derfor sine venner for at forfølge

Læs mere

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole KORTFILM Logbog 25. NOVEMBER 2014 ANNA MARIE hammerumskole Analysemodel til kortfilm: min far er bokser 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen LOGBOG KORTFILM Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen Analysemodel til kortfilm SKA' VI VÆRE KÆRESTER? 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv Elevark 1 Mit personlige puslespil - et digt Du skal med udgangspunkt i sætningen Mit personlige puslespil skrive et digt på ca. 10-20 linjer. Digtet skal være et selvportræt af dig. Digtet må ikke rime,

Læs mere

13 / LAV EN LILLE FILM

13 / LAV EN LILLE FILM 13 / LAV EN LILLE FILM Kære lærer Her er nogle aktiviteter, der kan sætte fokus på billeder, så eleverne gennem deres forberedelse får mere ud af kurset på Station Next. De nedenstående aktiviteter er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni, 10/11 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Dokumentarfilmen mellem fiktion og fakta

Dokumentarfilmen mellem fiktion og fakta Dokumentarfilmen mellem fiktion og fakta Traditionen. Typer & genrer CFU Nordjylland marts 2011 Henrik Poulsen Dokumentarfilmen Program 13.00-14.15 Dokumentarfilmen: Tradition og genrer eksempler 14.25-15.00

Læs mere

So - London Reklame. Af Jacob, Morten & Nicolaj.

So - London Reklame. Af Jacob, Morten & Nicolaj. So - London Reklame Af Jacob, Morten & Nicolaj. Indhold: 1. Storyboard 2. Branding af storby 3. Kravspecifikation 4. Målgruppeanalyse 5. Filmteknik 6. Overvejelser omkring vinkling og områder 7. Refleksioner

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: klasse

Fag: Dansk Niveau: klasse Foto: SF Films Fag: Dansk Niveau: 6.-8. klasse Mål: I skal arbejde med og tale om filmens persongalleri og deres roller i klassens hierarki blive klogere på filmens opbygning og i den forbindelse anvende

Læs mere

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER

UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER UDVIDET GENREOVERSIGT MED ALLE AVISENS GENRER INFORMATION NYHEDS- ARTIKLEN behandler sagen objektivt ud fra den vinkel, som journalisten beslutter består af referat og citater fra kilder følger nyhedstrekanten

Læs mere

1 dags optagelse, 2 kameraer. 3 unge i tyverne: 1 pige, fyr1, fyr2, og 1 tjener.

1 dags optagelse, 2 kameraer. 3 unge i tyverne: 1 pige, fyr1, fyr2, og 1 tjener. 1 Video til Komm IT: Titel: CAFE LØVE Location: Optagelse: Medvirkende: Løves bogcafe, Århus. 1 dags optagelse, 2 kameraer 3 unge i tyverne: 1 pige, fyr1, fyr2, og 1 tjener. Skuespillere: Produktion: Instruktør:

Læs mere

Gode råde til optagelser

Gode råde til optagelser Gode råde til optagelser Når man er på optagelse, er det selvfølgelig vigtigt at man får gode billeder med hjem. RÅD 1 I begyndelsen skal man sørge for at holde kameraet stille. Lad det foran kameraet

Læs mere

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN fra Radiodrama.dk Simba Det mig, der fordrer katten Avisen er ligesom vores ting Følgende materiale er udarbejdet, så man kan arbejde med det enkelte afsnit eller

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser bag materialet. 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser bag materialet. 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin Dagens program 1. Didaktiske overvejelser bag materialet 2. Ideer til arbejdet med film på de yngste klassetrin 3. Undervisningsforslag til fire film: - Lauges kat - Ernst i svømmehallen -Huler - Lille

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder Titel Tema: Fag: Målgruppe: Dokumentarfilm, elitesvømning, pres, spiseforstyrrelse. Dansk 8.-10. klasse Data om læremidlerne: Svømmestjerner under overfladen, DR1, 22-04-19, 44 minutter (1), DR3, 22-02-19,

Læs mere

Hej og tak for sidst.

Hej og tak for sidst. Hej og tak for sidst. Her på de følgende sider får i lige de væsentlige overskrifter fra mit oplæg på Sund By Netværkets temadag om synlighed afholdt den 11. November 2014. Det handlede om, hvordan man

Læs mere

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.)

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Interaktiv filmanalyse med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser Hvorfor fokus på levende

Læs mere

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB AnalysemodelleR Kompendium analysemodeller UCV - NB 1 Indhold Generelle betragtninger 3 Analysemodel digte 6 Analysemodel sagprosa 9 Analysemodel billeder 11 Analysemodel reklame 13 Analysemodel film 15

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

4. Berettermodellen:

4. Berettermodellen: 4. Berettermodellen: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget

Læs mere

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Workshop om Analyserende artikler Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Program Om analyserende opgaver med digitale tekster Eksempel på digital tekst Gruppearbejde: a) Analyse af digitalt eksempel

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Dansklærertræf Glymur maj 2015 Peter Plys: Det var klogt, da det var inde i mit hoved, men så skete der noget på vejen ud. Program Indledning Klasserummet

Læs mere

Per Helmer Hansen. Filmsprog. film-, video- og tv-produktion. Frydenlund

Per Helmer Hansen. Filmsprog. film-, video- og tv-produktion. Frydenlund Per Helmer Hansen Filmsprog film-, video- og tv-produktion Frydenlund Filmsprog Film-, video- og tv-produktion 1. udgave, 1. oplag, 2011 Forfatteren og Frydenlund ISBN 978-87-7118-180-7 Grafisk tilrettelæggelse:

Læs mere

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen

Projekt Reklamefilm Kom/IT. 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projekt Reklamefilm Kom/IT 18-03-2014 2.y, HTX, EUC Syd Sønderborg Sahra M. Andersen Projektbeskrivelse Projektet går ud på at der skal udarbejdes en reklamefilm, der reklamere for en virksomhed/institution/produkt,

Læs mere

REKLAMER REKLAMEANALYSE

REKLAMER REKLAMEANALYSE REKLAMEANALYSE Præsentation af reklamen Hvem er afsenderen? o stort el. lille firma o dansk el. udenlandsk o hvilke produkter o slogan, logo Hvilket reklamebureau? Hvad reklameres der for? Hvilket medie

Læs mere

INDHOLD - Nettet egner sig til NU-heder

INDHOLD - Nettet egner sig til NU-heder SKRIV TIL NETTET Denne pixi-guide er lavet til internt brug blandt medarbejderne på Sjællandske Medier, som i uredigeret form har stillet den til rådighed for klasser, som deltager i Nyhedsugen. INDHOLD

Læs mere

Filmens byggesten - fortsat

Filmens byggesten - fortsat Filmens byggesten - fortsat Sekvens en række af scener, der er bundet sammen af en fælles idé eller et afrundet handlingsforløb. - Overholder kun handlingens enhed (ikke tid og sted). - Har ofte en begyndelse,

Læs mere

Analysemodel til billeder

Analysemodel til billeder Analysemodel til billeder En vigtig del af et billede er den historie det fortæller. Når du skal aflæse denne historie, skal du bruge din egen oplevelse af billedet, men du skal også se nøje på hvad billedet

Læs mere

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012 Pressefoto som genre Et pressefoto skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed Et pressefoto er et øjebliksbillede Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden Et pressefoto er redigeret og

Læs mere

Valgaften. - en analyse

Valgaften. - en analyse Valgaften - en analyse Valgaften Genre Filmen Valgaften er en dansk kortfilm skrevet og instrueret af Anders Thomas Jensen i 1998. I 1999 vandt filmen en oscar for bedste kortfilm. Denne kortfilm er en

Læs mere

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE

TEMA: #PRIVATLIV. Elevmateriale TEMA: #PRIVATLIV ELEVMATERIALE TEMA: #PRIVATLIV Elevmateriale HVAD HAR DU SAGT OG HVAD HAR JEG HØRT? Når vi kommer i skænderi eller diskussion med vores kæreste, eller en hvilken som helst anden person, kommer vi ofte til at sige eller

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Inspiration til film, billede og lyd. PMC d. 6/10 2011

Inspiration til film, billede og lyd. PMC d. 6/10 2011 Inspiration til film, billede og lyd PMC d. 6/10 2011 Før du går i gang Hvor lang tid afsættes til forløbet Reserver udstyr Afprøv udstyr og programmer Lyd Audacity Vejledning evt. Lær IT Eksempler: Speak,

Læs mere

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Side 1 af 5 Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Forløb, indhold, krav og gode råd Forløbet i prøveform B 1. Overblik over årets opgivelser i klassen 2. Udarbejdelse af fordybelsesområder

Læs mere

GRAFISK DESIGN WolfPack

GRAFISK DESIGN WolfPack GRAFISK DESIGN WolfPack HVORDAN? HVAD HVORFOR OPGAVEN Opgaven blev stillet af virksomheden WolfPack og gik ud på at redigere en 35 sekunders film som skulle promovere et tilbagevendende festarrangement

Læs mere

Det er helt ok, at bede folk vise/gentage det, som de lige gjorde før, for kameraet, så I får mulighed for at optage fra flere vinkler.

Det er helt ok, at bede folk vise/gentage det, som de lige gjorde før, for kameraet, så I får mulighed for at optage fra flere vinkler. Optagelse af dokumentarfilm hvordan gør man det Når I optager en dokumentarfilm, kan I aldrig være helt sikre på, hvad der kommer til at ske. Alligevel skal I forsøge at planlægge mest muligt på forhånd

Læs mere

Filmhuset 25. oktober

Filmhuset 25. oktober Filmhuset 25. oktober Majken Tang Koch Møde med film og forfatter Gode råd til filmarbejde Hvorfor film i undervisningen? Hvad skal vi vælge? Hvordan skal vi arbejde med filmen? Hvorfor film i undervisningen?

Læs mere

Undervisningen foregår som klasseundervisning, enten i form af forelæsning, diskussion eller som øvelser.

Undervisningen foregår som klasseundervisning, enten i form af forelæsning, diskussion eller som øvelser. Undervisning Undervisningen foregår som klasseundervisning, enten i form af forelæsning, diskussion eller som øvelser. Der undervises kontinuerligt og repetitivt fra semester til semester i: Scenens struktur

Læs mere

Videoproduktion trin for trin

Videoproduktion trin for trin Videoredigering trin for trin Drejebog / manuskript Kamerateknik Storyboard Klippemanus Overfør videofiler til computer Capture Konvertering Redigering Færdigbehandling Vigtige begreber NAVN: KL: Videoproduktion

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder Titel Tema: Fag: Målgruppe: Oprør fra Ghettoen (3) frihed til at være mig Oprør, integration, forelskelse, homoseksualitet, parallelsamfund, generationskløft Dansk, samfundsfag 8.-10. klasse, GU, VU Data

Læs mere

Analysemodel til Film

Analysemodel til Film Analysemodel til Film ET FORSLAG IKKE EN ENDEGYLDIG OPSKRIFT... 1 KORT OM FILMANALYSEN... 1 ANALYSEMODELLEN... 2 1. INDHOLDSANALYSE... 2 GENREANALYSE... 2 PLOTTETS OPBYGNING... 3 MILJØ... 3 KARAKTERER...

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

Kortfilm. Signe Arpe Sander-Jensen 10G hold 2. dansk kortfilm. Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005

Kortfilm. Signe Arpe Sander-Jensen 10G hold 2. dansk kortfilm. Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005 Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005 Kortfilm Resumé: Filmen handler om vores hovedperson Thomas, som er med i en udspringskonkurence i en svømmehal. Thomas er rigtig dygtig og klubbens

Læs mere

Lav en avis! Navn: Christina Staalgaard/ www.danskagenten.dk

Lav en avis! Navn: Christina Staalgaard/ www.danskagenten.dk Lav en avis! Navn: 1 Indhold Job på en avisredaktion 3 Nyhedskriterier 4 Vælg en vinkel 5 Avisens genrer 6 Nyhedsartikel 7 Reportage 8 Baggrund 9 Feature 10 Interview 11 Læserbrev 12 Kronik 13 Leder 14

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

Eleverne læser deres dagbog højt for hinanden i nye firmandsgrupper bestående af 2 drenge + 2 piger

Eleverne læser deres dagbog højt for hinanden i nye firmandsgrupper bestående af 2 drenge + 2 piger Tekster: Sex af Jan Sonnergaard - Party know appologize later to trykte reklamer fra Cult Shaker googles 1.time Hjemmearbejde til første time: Sex af Jan Sonnergaard læses dog er titlen på novellen fjernet

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv

Mit personlige puslespil dokumentarfilm fra de unges eget liv Undervisningsmateriale til workshoppen Indhold Beskrivelse af workshoppen.. 2 Om undervisningsmaterialet. 2 Faglige mål. 4 Dokumentarfilmen hvad kan den?... 4 Få styr på de gode optagelser (Elevark 2)..

Læs mere

Analyse af Sloggi. Reklamen er masseproduceret, og det vil sige, at reklamen er fremstillet mange gange, samt solgt mange gange.

Analyse af Sloggi. Reklamen er masseproduceret, og det vil sige, at reklamen er fremstillet mange gange, samt solgt mange gange. Analyse af Sloggi Genre: Genren er sagprosa, som man kan kende på, at der er en afsender, et sagforhold og en modtager. Det er en reklame. Reklamen er masseproduceret, og det vil sige, at reklamen er fremstillet

Læs mere

DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE

DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE KOMMUNIKATION 61 DE ELEKTRONISKE MEDIER TV - DET SOCIALE MEDIE Tv er et supermarked for oplevelser og informationer. Det er det mest populære medie til trods for at det kræver sin seer på bestemte tidspunkter

Læs mere

Fælles Mål 2009. Filmkundskab. Faghæfte 27

Fælles Mål 2009. Filmkundskab. Faghæfte 27 Fælles Mål 2009 Filmkundskab Faghæfte 27 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 29 2009 Fælles Mål 2009 Filmkundskab Faghæfte 27 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 29 2009 Indhold Formål

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017-juni 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Tønder Handelsskole EUX Mediefag

Læs mere

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling:

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling: 3. Handling: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se, hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget op ud fra

Læs mere

Reportagen. Følgende indeholder citater fra Mediehåndbogen og arbejdspapiret Visual Storytelling af Peter Harms Larsen. Show me, and I will care!

Reportagen. Følgende indeholder citater fra Mediehåndbogen og arbejdspapiret Visual Storytelling af Peter Harms Larsen. Show me, and I will care! Reportagen Følgende indeholder citater fra Mediehåndbogen og arbejdspapiret Visual Storytelling af Peter Harms Larsen. Fra en grundbog i kommunikation... Tell me, and I will listen! Show me, and I will

Læs mere

Forum for sproglærere 1. september 2010. Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk

Forum for sproglærere 1. september 2010. Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk Forum for sproglærere 1. september 2010 Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk Det Danske Filminstitut v. Lisbeth Juhl Sibbesen Anslag Dramatisk Action og eventyrfilm Gådefuldt Krimier

Læs mere

FANG DIN BY LEKTION 3: Fang din by // Lærerark. Varighed: 45 min.

FANG DIN BY LEKTION 3: Fang din by // Lærerark. Varighed: 45 min. Fang din by // Lærerark LEKTION 3: FANG DIN BY Varighed: 45 min. Opgavebeskrivelse: Formålet med aktiviteten er at introducere eleverne til fotoanalyse (herunder viden om virkemidler) for derigennem at

Læs mere

Undervisningsforløb til indskolingen

Undervisningsforløb til indskolingen Undervisningsforløb til indskolingen Grantræet Grantræet, der er frit baseret på H.C. Andersens eventyr, kan give eleverne i indskolingen kendskab til den danske skov og indblik i, hvordan en historie

Læs mere

Pressefif og mediekontakt

Pressefif og mediekontakt Pressefif og mediekontakt Disposition for dette dokument Side 1: Mediekontakt (inkl. den gode historie) Side 3: Interviewteknik Side 5: Artikelskrivning (inkl. målgruppe, sprog, opbygning) Side 7: Pressemeddelelse

Læs mere

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD Indhold Indhold... 2 Opmærksom... 3 Indledning... 4 Problemfelt... 5 Problemstillinger... 5 Problemformulering...

Læs mere

Soundslides workshop

Soundslides workshop Soundslides workshop Soundslides Workshop Sådan fortæller du din historie i Soundslides Sådan virker programmet Øvelse Dag 2: 9.00 10.00: Opsamling på øvelse 10.15-11.00: Underviser viser en egenproduktion

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Castet og berømt Fag: Dansk Målgruppe: 5.- 6.klasse Titel: Stjerner i børnehøjde Vejledning Lærer Titel Castet og berømt Stjerner i børnehøjde Hvor langt vil du gå for at blive stjerne? Denne vejledning bringer debatten ind i dit klasseværelse. Hvad vil det sige at være stjerne, og hvilke konsekvenser

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Foto: Scanbox Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Formål: Udvikle et nuanceret ord- og begrebsforråd Fremlægge og formidle stof Analysere og forstå brugen og betydningen

Læs mere

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi.

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Overvejelser om hvordan en historie fortælles og i hvilken rækkefølge scenerne falder kaldes også for dramaturgi. Begyndelse, midte og slutning er en

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Formen. Kamera. Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt.

Formen. Kamera. Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt. Forrest Gump Berettermodel Formen Kamera Perspektiv: Normal perspektiv er oftest brugt i filmen. Der bliver brugt normal perspektiv forskudt. Vinkel: Der er meget total, halvtotal og nær. Der bliver brugt

Læs mere

Skab kraft i fortællingen

Skab kraft i fortællingen Skab kraft i fortællingen Dette er et værktøj for dig, som vil: - Brænde igennem med dine budskaber på små som store møder. - Gøre dine ord og billeder til en del af dine medarbejderes forståelse. - Skabe

Læs mere

Historien om Harvey Milk: Dokumentarfilm, DR2, , 82 min.

Historien om Harvey Milk: Dokumentarfilm, DR2, , 82 min. Titel: Tema: Fag: Målgruppe: Fiktion og dokumentar Medier og dansk Stx, gymnasiale udd. Oscarvindende fiktionsfilm Milk og Oscarvindende dokumentarfilm Historien om Harvey Milk, der fortæller den samme

Læs mere

Analyse af kortfilm [DOKUMENTETS UNDERTITEL] JENS ÆRBO NØRGAARD. HERNING KOMMUNE [Firmaadresse]

Analyse af kortfilm [DOKUMENTETS UNDERTITEL] JENS ÆRBO NØRGAARD. HERNING KOMMUNE [Firmaadresse] 2014 Analyse af kortfilm [DOKUMENTETS UNDERTITEL] JENS ÆRBO NØRGAARD HERNING KOMMUNE [Firmaadresse] Analysemodel til kortfilm Mads Ska vi være kærester 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2011 Institution Htx Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Htx Mediefag C Anna Fenger-Grøn

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Mediefag C Niels-Arne Hansen HTX215 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 december 2017 Institution VUC Lyngby Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Mediefag C Tine Lottrup/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni, 2018 Institution Skanderborg-Odder Center for Uddannelse Uddannelse HHX Fag og niveau Multimedie C (læreplan

Læs mere

Analyse af Sloggi - reklame

Analyse af Sloggi - reklame Analyse af Sloggi - reklame Genre: Genren er sagprosa. Det er en masseproduceret reklame, som kommer ud til mange mennesker. Medium: Reklamen er trykt i ugebladet Femina nr. 40 fra 1999. Afsenderen: Afsenderen

Læs mere

HTX BUBBLEFUN EVENT

HTX BUBBLEFUN EVENT HTX BUBBLEFUN EVENT - 2015 PLAKAT RAPPORT VIDEO Lavet af: Andreas Heise, Mathias Larsen Indledning Denne rapport er delt op i 2 dele. Da den er udarbejdet fælles i klassen og internt i grupper. Del 1 er

Læs mere

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE

ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE ANALYSEMODEL TIL ROMAN OG NOVELLE HUSK!!!! BRUG DIN TEKST HENVIS TIL DEN SKRIV VIGTIGE TING I MARGEN UNDERSTREG NOGET DU SYNES ER VIGTIGT!!! Præsentationspunkter o Tekstens titel og forfatter o Tekstens

Læs mere

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder):

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder): Lærerintroduktion 1) Formål med forberedelsen Formålet med de 4 timers forberedelse til workshoppen er at få udviklet et storyboard (elevark 4), som udgangspunkt for udviklingen af elevernes Motion Comic.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Internet Failure. Movie Awards 2012 på Grenaa Tekniske Gymnasium. Kommunikation/IT A, v. Morten Eistrøm

Internet Failure. Movie Awards 2012 på Grenaa Tekniske Gymnasium. Kommunikation/IT A, v. Morten Eistrøm Internet Failure Movie Awards 2012 på Grenaa Tekniske Gymnasium Kommunikation/IT A, v. Morten Eistrøm Af: Piravinth, Thitesan, Anders, Tobias M og Tobias N. Dato: 7. januar 2013 Indhold Introduktion...

Læs mere

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium

buster Vild med film 2018 side 1 af 8 Vild med film 2018 Introduktion Fantastiske fantasy! Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Vild med film 2018 Fantasy og filmanmeldelse for mellemtrinnet Lærerkompendium Introduktion Fantastiske fantasy! Drager, magi og eventyrlige universer er noget af det, eleverne måske allerede kender fra

Læs mere