Byens placering i middelalderens samfund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Byens placering i middelalderens samfund"

Transkript

1 Byens placering i middelalderens samfund Undervisningskompendiets indhold Byens placering i middelalderens samfund er det undervisningskompendiet bestående af indledning og 7 kilder (1 billede og 6 tekster). Indledningen introducerer emnet og kilderne er eksempler på, de kilder historikere vil anvende. Billedet vedrører samfundets ideologi, og teksterne omhandler byens politiske hierarki, handelsmæssige forhold, borgernes livsvilkår og tro. Teksterne er oversat fra middeldansk (middelalderdansk) for at gøre læsningen mere ligetil og dermed frigøre flere ressourcer til tolkning af teksterne. Oversættelserne har jeg selv stået for på uddraget af Roskilde Stadsret, der er udkommet oversat i antologien Civitas Roscald fra byens begyndelse, der udkom Roskilde Museums Forlag år Kernestof Kompendiet kan henvendes til studerende på gymnasie- og HF-niveau, og det er relevant i forhold til kernestoffet i fagene historie og kultur og samfund, men kan foruden dette også anvendes til f.eks. historieopgaver og -prøver, SSO eller synopsistræning. Kernestof i STX historie: Indtil 1453: Samfundenes tilblivelse: - Danmarks tilblivelse. - europæisk middelalder Kernestof i HF Kultur og samfundsfag: Historie: - dansk historie og identitet. - hovedlinjerne i europæisk historie fra antikken til i dag. Religion: - religioners samfundsmæssige, politiske og kulturelle betydning i fortid og nutid. Samfundsfag: - økonomiske sammenhænge. Kernestof i HF E: - dansk historie og identitet. - hovedlinjerne i europæisk historie fra antikken til i dag. Brug indholdsfortegnelsen til højre for at navigere i teksten.

2 Indledning Fra slutningen af 1200tallet og frem til slutningen af 1400tallet udviklede der sig en ny bykultur både i de danske byer og i resten af de skandinaviske byer. Bykulturen blev dels præget af tre ting: 1. at byen blev samlingspunkt for håndværkere, der arbejdede med ikke-agrare håndværk. 2. at byen blev centrum for administration og undervisning. 3. at kongemagten gjorde byerne til centrum for handel og vareudveksling. Dette skulle sikre, at kongen kunne kontrollere og beskatte hele landets vareudveksling. Bykulturen havde således et politisk og økonomisk omdrejningspunkt, men bykulturen udviklede sig. Der blev dannet et overklasse af købmænd, som med tiden opnåede vise fordele i mod at indgå i byens ledelse. Når denne overklasses af købmænd var en del af byrådet, hvilket de ofte var, opnåede de en unik stilling, der gav dem magt i samfundet. Magten var ofte begrundet i administrative opgaver som f.eks. at overvåge, at handlen foregik efter reglerne. Byens borgerlige overklasse blev dygtig til at administrere denne magt, hvilket betød, at byerne tilegnede sig større magt end tidligere over de omkringliggende landområder. Byens borgerlige overklasse havde i senmiddelalderen opnået så stor magt og selvtillid, at den begyndte at stille spørgsmålstegn ved den magt, som ridderne og præsterne havde udøvet over samfundet siden den tidlige middelalder. Ved at inddrage billedet Præst, ridder og bonde, den tidlige middelalders samfundssystem, kan vi problematisere middelalderens samfundssystem. Billedet afspejler middelalderens samfundsopfattelse, der handlede om en samfundspagt imellem bønder, præster og riddere. De tre forskellige dele af samfundet var hver især forpligtet over for hinanden og over for samfundet som helhed. I samfundsopfattelsen var borgerskab ikke repræsenteret, hvilket blev mere og mere problematisk, som borgerskabet tilkæmpede sig mere og mere indflydelse i samfundet. Vi kan derfor bruge billedet som udgangspunkt til at diskutere de historiske processer, som er gået forud for nogle af de konflikter, der opstod imellem borgere, præster og konger i de historiske perioder, som fulgte efter middelalderen. F.eks. opgøret med den katolske kirke under reformationen og endnu senere opgøret med den enevældige kongemagt.

3 Den urbane udvikling i Danmark var ikke unik, men en del af en større europæisk urban udvikling, der startede i Italien i 1100tallet og bredte sig nord på i løbet af det næste århundrede. Den europæiske bykultur har således flere flerstræk, og lad os se lidt nærmere på byernes politiske strukturer, der er et af disse fællestræk. Politisk struktur og hierarki Byens herre Byens herre var øverst led i byens hierarki. I Danmark havde byen den regerende konge som herre eller lensherre, og han havde magt til at pantsætte byen. Dette skete f.eks. for København, der i en periode af middelalderen var forlenet til biskopperne i Roskilde. I Sverige og i England var det ligeledes den regerende konge, der var byens herre, men i Tyskland kunne byens herre være enten biskop, fyrste greve eller kejser. Byens herre grundlagde byen med de formål at opkræve skat og afgift, at få tilført varer og at opnå kontrol med handel og håndværk. Han stadfæstede byens stadsret og privilegier, hvilket han dog tog sig betalt for. Byen kunne ofte selv regulere skattefordelingen inden for egne grænser, men byskatten, som kongen opkrævede, den lå fast. Kongen opkrævede foruden skat og afgifter også en del af de bødeindtægter, der kom til domstolene. Uddraget af Roskilde Stadsret fra 1268 er en glimrende kilde til kongens position som byherre og til de forskellige skatter og afgifter, der var langt på handlen. Fogeden Fogeden var et andet led byernes hierarki. Fogeden var herrens embedsmand, og denne embedsmandsstilling blev introduceret i byernes hierarkier i 1200tallet, og på daværende tidspunkt var der knyttet meget magt til stillingen, men denne magt degraderedes med tiden i forbindelse med, at rådmandsinstitutionen fik mere magt.

4 Rådene Rådsmandsinstitutionen var et tredje led i byernes hierarkier. Rådmandsinstitutionerne, eller blot rådene, eksisterede først i Italien, og herfra spredte de sig op nord på igennem Tyskland. Først spredte de sig især til de store byer. I begyndelsen af 1200tallet eksistererede der råd i flere tyske byer, men også i engelske byer, og i slutningen af 1200tallet eksisterer der også råd i nogle danske og svenske byer. Da Roskilde fik sin stadsret i 1268 eksisterede der sandsynligvis ikke en råd i byen og fogeden var byens øverste myndighed, men rådet blev introduceret kort tid efter. Hvis man blev valgt til rådmand, var den generelle tendens over hele Europa, at man forblev det på livstid, selvom der selvfølgelig også eksisterer få eksempler på, at rådmænd har trukket sig tilbage. Borgmesterembedet var i begyndelsen ikke en del af rådet. I begyndelsen var der kun rådmænd, men ingen borgmestre. I løbet af 1300tallet udviklede, der sig borgmesterembeder i byerne. Borgmestrene blev valgt ud af rådene, og ofte forblev borgmestrene på deres post livet ud, men der eksisterer flere eksempler på borgmestre, der opgav deres embeder og blev rådmænd igen. Nogle gange kun for en kortere periode, hvorefter de vente tilbage som borgmestre. Indførelsen af borgmesterembedet svækkede fogedens magt og styrkede rådenes magt over byerne. Fogedens magt blev indskrænket i takt med, at borgmestrenes og byrådenes indflydelse voksende. Rettigheder Ved at inddrage Erik af Pommerns privilegium til Roskilde 1419 får vi indblik i indholdet af de aftaler en byherre kunne indgå med borgerne. Erik af Pommern tog borgerne i Roskilde under sin beskyttelse, og tildelte dem de privilegier, som de havde fået af tidligere konger. Desuden tildelte han dem en række nye privilegier.

5 F.eks. at ingen var tvungen til at rejse bort fra byen på nær, når kongen udbød dem enten for rigets påliggende, eller for anden skyld tilsagde dem dertil. Dette hang sammen med kongens militære interesse i byen. Alle byer havde et militært beredskab, og borgerne skulle holde voldene og bymurene og have våben til at forsvare byen. Men kongen kunne også kræve at borgerne stille til værn, altså deltog i militære aktioner, uden for byens grænser. Alle sager mod borgerne skulle forfølges på bytinget. Denne rettighed faktisk eksisterede allerede i Stadsretten ( 14) og rettigheden tildelte borgerne en vis retssikkerhed, fordi borgerne ikke kunne blive tvunget ud af byen for at blive dømt på Landstinget af fremmede mennesker, men i stedet var de sikret den rettighed, at såfremt de skulle dømmes, så skulle dømmes i deres egen by, hvor de kendte de borgere, der skulle dømme dem. Handel Erik af Pommern styrkede borgernes handelsmæssige muligheder på flere måder. Et eksempel på dette er, at borgerne fik toldfrihed i danske byer undtagen på de store sildemarkeder på Skanør, Falsterbo og Dragør. Toldfriheden kunne styrke borgernes handelsindtægter og samhandlen imellem byerne. Et andet eksempel er en regel, som kunne styrke lokale købmænds rolle som bindeled i handlen imellem bønder og fremmede købmænd. Kongen lovgav, at en direkte handel mellem fremmede købmænd og bønder var ulovlig. Det var de lokale købmænd skulle opkøbe bøndernes varer og videresælge varerne til fremmede opkøbere. Et tredje eksempel er, at borgerne med byfogedens hjælp kunne rejse tiltale imod skyldnere. Dette styrkede borgerens handelsmuligheder på den måde, at kreditydelse blev mere sikker og kunne dermed også udvides. Tiltrods for lovgivningen om at lokale købmænd skulle være bindeled i vareudvekslingen imellem bønder og fremmede købmænd, handledes bønderne og fremmede købmænd i stor stil, og det var svært at begrænse denne handel. Fremmede købmænd opsøgte landsbyerne for at gøre en god handel uden om de lokale købmænds indblanding. Bønderne byttede deres landbrugsprodukter for

6 klæde fra væverierne i Flandern eller til gryder, potter og pander fra værkstederne i de tyske byer. Kilden Kongelig forordning viser, hvordan kong Hans forsøgte at sætte en stopper for den ulovlige handel omkring Køge. Det var skotske, tyske og danske købmænd, der rejste gennem Øresund, der også drev handel på landet. Kilden viser, at det var borgmestre og rådet i Køge, der var befalet til at sætte en stopper for den ulovlige handel, og vi kan se, at byrådets opgave strakte sig ud over byens grænse. Håndværk Som vi kan læse i Smedenes skrå i Roskilde og Smedenes skrå i Ribe, var det byrådet, der godkendte og stadsfæstede lavenes privilegier. Byrådene skulle også kontrollere kvaliteten af håndværkernes arbejde. Dette gjorde de i samarbejde med håndværkerne, der også var interesseret i, at arbejdet var af ordentlig kvalitet. Svendeprøver var en regler, der blev indført for at sikre kvaliteten, og i håndværkernes lavsprivilegier blev reglerne for svendeprøverne ofte indskrevet. Lavsprivilegierne sikrede også, at håndværkerne kunne udøve et monopol for deres håndværk inden for byens grænse, og lavsartiklerne indeholdte desuden også sociale foranstaltninger, der sikrede, at medlemmerne kom hinanden til hjælp i krisesituationer, som f.eks. hvis et smedværksted var nedbrændt. Tro Gertrud Nielsdatters sjælegave til Vor Frue Kapel kan anvendes som udgangspunkt for en diskussion om middelalderens og reformationstidens forskellige opfattelse af, hvordan mennesket kunne opnå syndsforladelse. I middelalderen var gode gerninger et middel til at opnå syndsforladelse, men efter reformationen var alene troen til Gud og Jesus tilstrækkelig til at frelse mennesket. Under reformationen kritiserede lutheranske prædikanter kirkens gejstlige for ikke på ordentlig vis at forvalte de mange gaver, borgere som f.eks. Gertrud Nielsdatter havde doneret, og det førte i nogle byer til, at borgere og reformerte præster stillede krav om, at kirken

7 skulle tilbagelevere ejendom, som familiemedlemmer havde doneret i sjælegave. Det hedder sjælegave, fordi donationen vedrørte ens sjæl og dens ophold i skærsilden.

8 Kilder Billede: Præst, ridder og bonde, det tidlige middelalders samfundssystem Illustration af den tidligere middelalders samfundsopfattelse. I den tidlige middelalder opfattede mennesker samfundet, som opdelt i tre grupper: 1. Krigerne, der kæmpede, 2. præsterne, der bad, og 3. bønderne, der arbejdede. Erik af Pommerns privilegium til Roskilde 1419 Sølvesborg. 29. december Vi Erik med Guds nåde Danmarks, Sveriges, Norges, Venders og Goters konge og hertug i Pommern gør vitterligt for alle, som enten ser dette brev eller hører det læse, at for den troskab og villighed og tjeneste, som vi har fundet hos vore elskelige bymænd, borgere og menighed i Roskilde, og som vi hos dem, som er vore tro tjenere, borgere og underdanige, fremdeles venter at finde, har taget dem i vor kongelige nåde og fred. Og ved egen nådighed vil vi beskærme og unde dem at beholde og have alle de privilegier, friheder og rettigheder, som de fyldestgørende kan redegøre for, at de af vore forfædre, herrer og konger i Danmark, hvis sjæl Gud

9 har, forud for vor tid har modtaget, hvilke vi stadfæster og konfirmerer med dette brev. Og dertil da under vi dem af særskilt gunst og kærlighed sådanne fordele og begunstigelser, som her efter følger. Først at ingen skal fare ud af byen for nogen sager eller anklager, som vi har magt med, for nogen anden mands stævning, bud eller opkald eller for at gøre nogen tjeneste, uden hvad de ellers ville gøre med kærlighed og god vilje. På nær når vi dem for rigets påliggende, tarv eller værn eller for anden vor og rigets ærinde skyld udbyder eller tilsiger dem. Da må de og bør i alle måder være villige til vort bud at stå. At hvem som har nogen sag at anklage eller tiltale imod dem, han skal forfølge dette imod dem på deres lovlige byting, og at de, som er af vanskelig alder, skal fritages med rette for sådan sager eller og bøde derfor efter minde og nåde. At vi under dem denne særlige frihed og fordel, at hvor de kommer med deres købmandskab i Danmark, der skulle de være toldfri og komme og fare og købslå frit på nær på vore markeder i Skanør, Falsterbo, Dragør eller på andre sildelejre i Danmark. Der skulle de gøre og give told ( ), som andre i vore lande gør. At ingen gæst eller købsvend ( ) tildrages i nogen måder til at købe levende kød eller svin eller fersk kød eller svinekroppe eller saltede huder til udførsel. At vi giver dem lov og magt til at tiltale deres skyldener og andre, der gør dem uret, og deres by betræder, og til at kræve ret og rimeligt af dem og sætte dem til rette derom med hjælp og råd fra vor byfoged, som vi der nu har eller herefter ville have, som vore elskelige borgere udi Slagelse gøre i deres by med deres skyldener og imod andre, som gør dem uret. At alle de som markedstorv og købmandskab ville søge og udøve og alle andre, som har gods og rente og indgæld i byen, at de gør, skatte og skylde, med menigheden og med byen, som rådet i byen tilsiger dem, dog så som ret og rimeligt er, hver i sin ret uforsømmelig. Fremdeles under vi førnævnte vore bymænd og menighed sådan friheder og lav som vore elskelige bymænd i Slagelse har og nyder vedrørende køb og salg af deres gods. Vi forbyder alle vore fogeder og embedsmænd og alle andre, hvor som de er i nogen

10 måder at hinde, plage eller forurette forskrevne bymænd og borgere i Roskilde imod disse forskrevne friheder, fordele og begunstigelser under vor kongelige hævn og vrede. Til mere stadfæstelse og vise alle disse forskrevne stykker og artikler da har vi vort segl ladet hænge for dette brev. Dateret i vores slot Sølvesborg det herrens år 1419 femte dag efter jul. Kongelig forordning imod ulovlig handel 28. marts 1496 Kong Hans åbne brev, dateret i Ringsted mandagen næst efter palmesøndag 1496: Ingen skotter, tyske eller danske købmænd må have deres drenge løbende på landsbyerne eller omkring Køge by for at købslå, og de må ikke udi nogen måde skade eller lægge forhindringer for borger udi byen. Hvem der gør derimod, er borgmestre, råd og menighed i Køge befalet til at hindre og tilbageholde til kongens eget behov. Smedenes skrå i Roskilde (i uddrag) Roskilde Denne skrå har vi, Henning Jensen, byfoged her i Roskilde, og Jens Kruse og Oluf Jepsen, borgmestre, og hele rådet i den samme by med vilje og samtykke givet til alle bolsmede og klejnesmede og kedelsmede, som bygger og bor i denne stad Roskilde, og til alle de som ville bygge og bo her herefter, for at forskrevne embedsmænd i forskrevne gilde alle får fremgang og fastholder deres lav og gilde og overholder denne skrås artikler, som herefter står. Først bestemmer vi, at alle bolsmede og klejnesmede og kedelsmede som ville bygge og bo i denne stad Roskilde, de skulle alle være i dette gilde, og de skulle bede til lavet i to efterfølgende år, før end de bliver brødre. Og den som bliver broder, han skal sværge i gildehuset for oldermand og stolbrødre og for alle brødre, at han til stadighed og ret vil holde denne skrå og ej fornedre den i nogen måde. (...)

11 Bliver nogen broders gård eller gods brændt, så at han får skade deraf, da skal hver broder hjælpe han med 1 skilling. (...) Hvis en broder køber et læs kul på gaden, og der ikke er flere kulfade, og hvis nogen broder vil have en tønde af dette læs, da skal den første broder lade ham, den anden broder, have en tønde der af for de samme penge, som den første broder fik den tønde for, ellers skal han bøde ½ tønde øl til brødrene. Smedenes skrå i Ribe (i uddrag) Ribe 15. juni 1450 Borgemestre og rådet i Ribe giver byens smede deres lavsartikler. Vi borgmestre og rådmænd i Ribe gør alle mænd vitterligt, at vi har undt og stadfæstet smedeembedet i Ribe denne beskrevne skrå, Gud og Sankt Elegius til lov og hæder (...). Ingen fremmed smed skal have magt til at sælge varer i noget borgerhus eller uden nogen smedegerning på nær på Ribe marked, som er vor frue dag nativitatis, og ingen borger må tage nogen fremmed mands smedegerning for at sælge det på gaden (...). Hvilken mand eller kvinde, som dør i elendighed, og som er så fattig, at de ej formår at komme til graven af deres eget gods, skal smedene komme i graven og lade dem helligholde efter deres formåen. Hvem som kan komme til møde og til at følge den døde til graven og ej kommer, han har forbrudt sig 6 penninge. Hvem som drager sin kniv i vrede i deres samfund, selvom han ej gør skade dermed, eller slår sin gildebroder med næven, giver drøje hug eller sætter ham fast med skændselsord; enhver der gør det, han forbryder sig 2 mark voks og en tønde øl (...)

12 Gertrud Nielsdatters sjælegave til Vor Frue Kapel (i uddrag) 28. marts Gertrud Nielsdatter, Værkmester Jes Petersens Efterleverske, giver et Stenhus til Vor Frue Kapel i Københavns Domkirke for to ugentlige Messer og to Årtider. Jeg Gertrud Nielsdatter, Jes Petersen værkmesters efterlever, hvis sjæl Gud nåde, overvejer denne verdens omskiftelige og farlige skikkelse med falskhed og svig, både blandt dem som er levende, og dem som er døde. Hvad som de efterlader her til deres sjæles bestandelse, det svigter tit de, som de tror bedst om. Og jeg overvejer, at alt det gods, som mennesker gør sig umage for her i verden at samle sammen, det beholder han intet af, uden det som han kan overdrage til kirker eller kloster, Gud i himmeriget til lov og ære, jomfru Maria og andre helgener til værdighed og tjeneste. Jeg gør vitterligt for alle nærværende og kommende med dette mit åbne brev, at jeg med beråd, hu og god vilje har undt og givet endnu i min velmagt min stenhusgård med grund og bygning og alt sit tilliggende, intet undtaget, som min husbonde og jeg har købt, og som hovedbrevet udviser, liggende i sankt Clemens sogn på Vestergade, nord for Vombadstuen i København, til Vor Frue Kapel i førnævnte Københavns domkirke. I sådan måde, at kirkeværgerne af Vor Frue Kirke og kapel årligt skulle afholde to evige messer i fornævnte Vor Frue Kapel hver uge for min kære husbunds sjæl og for min og vore venners hjælp og trøst, ro og hvile. Den ene om mandagen for Jomfru Maria, og den anden om onsdagen for alle kristne sjæles ro og hvile, og der til tvende årtider, den ene med hæderlige kanikker, og den anden med vikare i højkoret i fornævnte Vor Frue Kirke. Den første om kyndelmissen og den anden om mortensmissen

13 Litteraturliste Billede: Præst, ridder og bonde. Den tidlige middelalders samfundssystem Fundet på (billeder) med søgning på The three classes. Erik af Pommerns privilegium til Roskilde Fra Kroman, Erik: Danmarks gamle Købstadslovgivning, III. Det danske Sprog- og Litteraturselskab. København, Rosenkilde og Bagger, Gertrud Nielsdatters sjælegave til Vor Frue Kapel. Københavns Diplomatarium IV nr. 107, side (i uddrag): Københavns Diplomatarium: Kongelig forordning imod ulovlig handel. Fra Kroman, Erik: Danmarks gamle Købstadslovgivning, Køge. Det danske Sprog- og Litteraturselskab. København, Rosenkilde og Bagger, Smedenes skrå i Ribe. Fra Nyrop, Christain: Gilde- og Lavskraaer fra Middelalderen. Ribe gilder (i uddrag). København Smedenes skrå i Roskilde. Fra Kroman, Erik: Danmarks gamle Købstadslovgivning, II (i uddrag). Det danske Sprog- og Litteraturselskab. København, Rosenkilde og Bagger, Uddrag af Roskilde Stadsret fra 1268 Christensen, Tom og Andersen, Michael: Civitas Roscald fra byens begyndelse. Roskilde Museums Forlag 2000.

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Recessen om reformationen af 30. oktober 1536

Recessen om reformationen af 30. oktober 1536 Recessen om reformationen af 30. oktober 1536 Christian 3. indførte Reformationen ved en lov, som blev vedtaget af Rigsdagen i 1536, og den blev i 1537 fulgt op af Kirkeordinansen, som gav regler for kirkens

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229

Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229 Privilegier til tyske købmænd i Novgorod 1229 I 1229 fik en sammenslutning af købmænd fra Hamborg, Lübeck og Visby en række privilegier I Novgorod, hvor den nordlige karavanerute fra Asien endte. Aftalen

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

KØBENHAVNS SOCIALE TOPOGRAFI 1400 1499. Af Lars Kjær

KØBENHAVNS SOCIALE TOPOGRAFI 1400 1499. Af Lars Kjær KØBENHAVNS SOCIALE TOPOGRAFI 1400 1499 Af Lars Kjær KØBENHAVN CA. 1500 OLUF NIELSENS KORT Hvilke forskelle og ligheder eksisterede der imellem indbyggerne i forskellige områder af byen? SOCIALTOPOGRAFISK

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 1 Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: 71, 434, responsorium 323, 72, 108, 193, 455 v.3-4, 376 v.5-6. Gud, lad os leve af dit ord

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. 18-06-2017 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. En historie om en rig mand, og en fattig mand. Man kan blive varm af kærlighed, og man kan brænde i kinderne af skam.

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Prædiken til nytårsdag 2014 (II)

Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Aroskirken d. 1.1 2014 Læsetekster: Salme 90 og Jakob 4,13-17 Prædikentekst: Matt 6,5-13 Tema: Også i 2014 skal Jesus være Herre. Indledning Nytårsskifte. Eftertænksomhedens

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Middelalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. april 2017 Kirkedag: Langfredag/A Tekst: 1 Mos 22,1-18; Es 52,13-53,12; Mk 15,20-39 Salmer: SK: 195 * 189 * 191 * 188,1-2 * 192 LL: samme Nogle gange,

Læs mere

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål

Discipel 24/7 CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål Rentemestervej 109 Discipel 24/7 2400 København NV CELLEGRUPPER Cellegruppernes formål At vokse sammen i troen og i livet som discipel til Guds ære. I cellegrupperne ønsker vi at hjælpe hinanden til at

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen.

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen. Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 Godmorgen. I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, vi sidder ned,

Læs mere

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup Udklit Katekismus Udklit Katekismus Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup 2016 KONFIRMANDERNES TI BUD 1. Du skal elske dine medmennesker. 2. Du skal passe på dyrene og alt det andet,

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

v1 Af David. Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed

v1 Af David. Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl. 19.00 DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed DDS 2 Lover den Herre v1 Af David. Min sjæl, pris Herren, alt i

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN 6. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Hvidbjerg v. Å Mattæus 19, 16-26 Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN De vidste det allerede i 1241, da jyske lov

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 1 3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

Europa 1695. Tidlig enevælde. Kongeloven. Krig og skatter. Fakta. Adelens magt svækkes. Danmarks størrelse. Fornuften vinder frem. Vidste du...

Europa 1695. Tidlig enevælde. Kongeloven. Krig og skatter. Fakta. Adelens magt svækkes. Danmarks størrelse. Fornuften vinder frem. Vidste du... Historiefaget.dk: Tidlig enevælde Tidlig enevælde Europa 1695 I Danmark indførtes enevælden omkring 1660. Den nye styreform gjorde Frederik 3. og hans slægt til evige herskere over Danmark. De var sat

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 323, 292, 332 / 54, 477, 725 Magleby Byg, Jesus, med et Guddoms-bliv, af stene, som har ånd og liv, dit tempel i vor midte! Amen Dagens evangelium er en central tekst.

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden.

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden. Efterfølgende er en dansk oversættelse af præstegudstjenesten (palasip naalagiartitsinera, s. 11-20) og af kateketgudstjenesten (ajoqip naalagiartitsinera, s. 21-27) i den grønlandske ritualbog fra 2005:»Rituali.

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

Læringsforløb REFORMATIONEN

Læringsforløb REFORMATIONEN Læringsforløb Den digitale Historiebog - Læringsforløb - Reformationen 2013 Meloni Forfatter: Rene Bank Larsen Redaktør: Henning Brinckmann DTP: Tore Lübeck Fotos: Kort: Tegninger: Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

Konfirmation. Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991

Konfirmation. Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991 Konfirmation Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991 Konfirmationen foregår ved en ordinær gudstjeneste, som følger højmesseordningen efter stedets sædvane. Under indgangen (præludiet) kan konfirmanderne

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Peder Palladius: Om Brudeoffer

Peder Palladius: Om Brudeoffer Peder Palladius visitatsbog Peder Palladius (1503-1560) var den første lutheranske biskop på Sjælland. I årene 1538-43 besøgte han samtlige kirker på Sjælland for at påse, hvordan den nye tro blev forvaltet,

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, STX.

Arbejdsopgaver til reformationen, STX. Arbejdsopgaver til reformationen, Til underviseren: I det nedenstående findes opgaver om Reformationen til brug i gymnasiets historie og religionsundervisning. Opgaverne er udarbejdet af Det Nationalhistoriske

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten.

til vores medmennesker, og vi kan ændre på vores egen adfærd, og leve efter De ti Bud i forhold til Gud og næsten. Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 27. juli 2014 Kirkedag: 6.s.e.Trin/B Tekst: Matt 19,16-26 Salmer: Gørløse: 402 * 356 * 414 * 192 * 516 LL: 402 * 447 * 449 *414 * 192 * 512,2 * 516 I De

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. Ord udgør en meget stor og vigtig del af vores liv. Man kan næsten sige det, at ord er liv. Nogen af os er snakker meget, andre snakker

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16, Peters brev 1, Johannesevangeliet 6,24-37

Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16, Peters brev 1, Johannesevangeliet 6,24-37 Prædiken til Midfaste søndag 2016 Tekster: 2.Mosebog 16,11-18 - 2. Peters brev 1,3-11 - Johannesevangeliet 6,24-37 Prædiken I indledningen i dag nævnte jeg startsalmen. I den salme digtede Kingo som skrev

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

6. søndag efter trin. Matt. 5, 20-26

6. søndag efter trin. Matt. 5, 20-26 6. søndag efter trin. Matt. 5, 20-26 750, 396, 674 / 691, (477), 726 Sdr. Bjerge + Rude Plant kærlighed i vore sind, og pod os, Herre, i dig ind som dine nye grene. Amen Gud, giv mig styrke, så jeg ikke

Læs mere

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting.

Købte 1371 gods i Skads herred (Ribe) af Botilda Esge Eskildsens og var 1377 nærværende på Varde Sysselting. o Forside Varde. Lange- slægten har bevæget sig fra Nordentoft over Ribe området til Varde området. Det er ikke sådan, at kilderne giver mange oplysninger om de enkelte personer. Iver Ebbesen Lange. F.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50

Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014. Krigen 1848-50 Nr. 100 - Persillekræmmeren 2014 Krigen 1848-50 Krigen blev udkæmpet fra 1848 til 1850 mellem Danmark og tyske stater om herredømmet over hertugdømmerne Slesvig og Holsten. Hertugdømmerne var delvis selvstændige

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta

Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta Jürgen Spiess Stod Jesus op af graven? En historiker ser på fakta CREDO Forord Da jeg gik i gymnasiet, skulle vi vælge mellem den matematiske og den sproglige linje. Jeg valgte den sproglige. Det var der

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015

Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Anna Monrad, Ubberup Valgmenighed: Prædiken til 1. søndag i advent 2015 Advent handler som bekendt om forventning. De fleste af os kan godt lide, når alt går, som vi havde forventet. Så føler vi, at vi

Læs mere

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER.

2 Mos 20,3-17 DIN NÆSTE ER DINE MEDMENNESKER, DET VIL SIGE ANDRE MENNESKER, SOM DU MØDER. 2 Mos 20,3-17 De ti bud blev givet af Gud til hans udvalgte folk, det jødiske folk, mere end 1200 år, før Jesus blev født. Men de er også en rettesnor for kristne. Budene hjælper os ikke til at blive frelst.

Læs mere

Onsdag d. 1. april 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder. Jesus Kristus!

Onsdag d. 1. april 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder. Jesus Kristus! Onsdag d. 1. april 2015 Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder Jesus Kristus! Du er midt iblandt os, og dagligdagen er gennemlyst af din kærlighed. Men du kender også vores svigt og vores forvirrede

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup. Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt.

22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup. Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt. 22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt. På Tv er det blevet en del af tidens fylde, let mad og opskriften

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 1 4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 Åbningshilsen Denne søndag handler om næstekærlighed. Du skal elske din

Læs mere

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed

menneskets identitet: skabt i Guds billede helt umiddelbart: en særlig værdighed Du gode Gud, jeg takker dig for livet, fordi jeg lever og er til i dag. Jeg rækker hånden ud mod livets gave og mod den kærlighed, der ligger bag. Du giver hele verden liv og ånde og holder gang i alle

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham.

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham. Tobias og Tragedien Manuskript 1. Int. Venteværelse Dag træder ind i et fremmed venteværelse. Han kigger sig undrende omkring. I rummet er der mange døre. Over dørene hænger skilte. På dem står der navnene

Læs mere

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE.

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. Viborg Domkirke. 27.9.2014 v/hartvig Wagner Tekst: 2 Kor 1,18-20. Salmer: 334 / 308 // 341 / 469 / 526,7 / 353 Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere