A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske"

Transkript

1 - EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 27. april 2011 V Mejerigaarden A/S (Martin Sick Nielsen) mod A-Frost A/S (Claus Barett Christensen) Indledning Sagens spørgsmål er, om A-frost A/S salg af is under navne indeholdende ordet Læske krænker Mejerigaarden A/S varemærke Kæmpe Læske til is af samme type. Påstande Mejerigaarden har nedlagt følgende påstande: 1. A-Frost tilpligtes at anerkende at være uberettiget til at bruge varemærket HVID LÆSKEIS i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. 2. A-Frost tilpligtes at anerkende være uberettiget til at bruge varemærket HVID LÆSKE i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis.

2 A-Frost tilpligtes at anerkende at være uberettiget til at bruge varemærket GRØN LÆSKEIS i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. 4. A-Frost tilpligtes at være uberettiget til at bruge varemærket GRØN LÆSKE i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. 5. A-Frost tilpligtes at betale kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg den 20. september 2010, subsidiært et efter retten skøn fastsat mindre beløb. A-Frost har nedlagt påstand om frifindelse over for påstand 1-4 og over for påstand 5 påstand om frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb fastsat af retten, samt selvstændig påstand om, at Mejerigaarden tilpligtes at anerkende, at A-Frost er berettiget til at anvende betegnelserne: FORFRISKENDE HVID LÆSKE FORFRISKENDE GRØN LÆSKE FORFRISKENDE HVID LÆSKEIS FORFRISKENDE GRØN LÆSKEIS i forbindelse med salg af konsumis, subsidiært en eller flere af betegnelserne. Mejerigaarden har over for A-Frosts selvstændige påstand nedlagt påstand om frifindelse. Oplysningerne i sagen Parterne og de omtvistede produkter Mejerigården er en af Danmarks største producenter af spiseis, og virksomheden har med hjemsted i Thisted produceret is siden 1920 erne. I 2009 købte Mejerigaarden af Nestlé Premier Is Danmark A/S, og i efteråret 2010 fusionerede Mejerigaarden og Premier Is Danmark A/S med Mejerigaarden som det fortsættende selskab. A-Frost har hjemsted i Ålborg og distribuerer frostvarer, herunder spiseis til detailhandelen og supermarkeder primært i Skandinavien.

3 - 3 - Premier Is Danmark A/S har i en lang årrække markedsført isen Kæmpe Læske. Mejerigaarden har fremlagt isplakater for årene , der viser, at Kæmpe Læske har været markedsført under samme navn og med samme udseende siden Isen er en hvid limonadeis med en særlig blød konsistens og er hvælvet på midten og med chokoladetop. Ordene Kæmpe Læske har med virkning fra 10. august 1993 været registreret som varemærke (ordmærke). Mejerigaarden har fra 1966 til 1975 under firmaets tidligere navne markedsført isen under navnet Hvid Læske. A-Frost har i 2010 under navnene Hvid Læske og Grøn Læske solgt hvide og grønne limonadeis med chokoladetop til danske supermarkeder. Brancheorganisationen Dansk Isindustri har på anmodning fra Mejerigaarden udarbejdet en brancheerklæring af 24. august 2010, hvoraf det bl.a. fremgår, at Dansk Isindustri anser varemærket Kæmpe Læske for indarbejdet på det danske marked i varemærkelovens forstand, at det er velkendt i de relevante omsætningskredse som et varemærke for spiseis hidrørende fra Mejerigaarden, og at man ikke er bekendt med, at andre virksomheder anvender varemærker, der inkorporerer navnet Kæmpe Læske i forbindelse med salg af spiseis. Det fremgår af en række oversigter over de meste solgte ispinde i Danmark for perioden , at Kæmpe Læske har været blandt de 5-6 bedst sælgende is i Danmark i hele perioden. Den eventuelle krænkelse af varemærket Kæmpe Læske Af en elektronisk tilbudsavis fra uge 20 ( maj) 2010 fremgik det, at COOP (i supermarkedet Kvickly) solgte spiseis under navnet Hvid Læske i pakker med 6 stk. i hver. Prisen var 38 kr. for to pakker, og isen var en ispind af hvid limonadeis med chokoladetop. Mejerigaarden gjorde i brev af 27. maj 2010 til COOP opmærksom på, at brug af navnet Hvid Læske for den nævnte is krænkede Mejerigaardens registrerede varemærke. Mejerigaarden angav, at Kæmpe Læske er et velkendt varemærke, som nyder en udvidet beskyttelse, og at såvel brug af ordet læske som brug af Kæmpe Læskes tidligere navn Hvid Læske krænkede Mejerigaardens rettigheder til navnet Kæmpe Læske.

4 - 4 - A-Frost svarede i brev af 1. juni, at A-Frost var ansvarlig for markedsføringen af isen i COOP, og anførte, at man ikke fandt, at mærket Kæmpe Læske var velkendt, og at såvel kæmpe som læske var almindeligt anvendt og rent beskrivende ord, som ikke havde særpræg, samt at der ikke var risiko for forveksling mellem henholdsvis Kæmpe Læske og den af COOP markedsførte Hvid Læske. COOP oplyste i en af 2. juni 2010 til Mejerigaarden og A-Frost, at COOP ønskede, at sagen løstes mellem Mejerigaarden og A-Frost, samt at COOP ville acceptere, at en upåanket dom eller et retskraftigt forlig om krænkelsesspørgsmålet havde retsvirkning for COOP. A-Frosts advokat meddelte ved af 16. juni 2010, at A-Frost fremover ville anvende betegnelserne henholdsvis Hvid Læskeis og Grøn Læskeis for de to omhandlede varianter, og at dette ville ske uden nogen form for præjudice for, om de tidligere brugte navne Hvid Læske og Grøn Læske indebar nogen form for krænkelse af Mejerigaardens rettigheder. Det blev ligeledes oplyst, at A-Frost og firmaets kunder rådede over et lille lager af is med navnene Hvid Læske og Grøn Læske, som ville blive solgt, men at man allerede havde bestilt emballage med navnene Hvid Læskeis og Grøn Læskeis. Mejerigaarden kunne ikke acceptere denne ændring af navnene, da man fandt, at også disse navne indebar risiko for udvanding af varemærket Kæmpe Læske. Den 1. juli 2010 fandt Mejerigaarden et eksempel på A-Frosts hjemmeside, hvor det fremgik, at A-Frost anvendte navnet Hvid Læske om de nævnte is. Mejerigaarden anlagde i den forbindelse en forbudssag ved fogedretten i Ålborg. Parterne indgik den 8. september 2010 en procesaftale om bl.a. at sætte fogedsagen i bero på afgørelsen af nærværende sag. Om betydningen af ordet læske og brugen af det Dansk Sprognævn har på foranledning af A-Frost i en erklæring om betydningen af ordet læske udtalt, at ordet ifølge Den Danske Ordbog betyder, (være velegnet til at) slukke tørst, med underbetydningen forfriske ved at drikke. Det fremgår videre, at ordet læske er et almindeligt anvendt ord på dansk, og at databasen over tidsskriftartikler Infomedia giver 124 eksempler på brug af ordet mod 76 eksempler på brug af ordet forfriske. Som eksempel herpå nævnte Sprognævnet en artikel i Midtjyllands Avis med følgende passage

5 - 5 - vinterferieaktiviteten bød både på is til kunst og til at læske ganen med. Sprognævnet vurderede, at det er muligt at bruge ordet læskeis for en is der er velegnet til at slukke tørst. Som eksempel herpå nævntes avisartikler fra henholdsvis Politiken fra 2006, ( det er især læskeis eller sodavandsis, vi sælger ), og Ekstra Bladet fra 2003 ( Den sidste uge har man solgt dobbelt så mange is som normalt, og enkelte steder kniber det nu med at følge efterspørgslen på læskeis som Filur eller Kung Fu. ). Mejerigaarden har fremlagt udskrifter fra internetfora om favoritis, som viser, at enkelte forbrugere fortsat bruger navnet Hvid Læske eller Kæmpe Hvid Læske, ligesom en del brugere af disse fora nævner Kæmpe Læske som deres foretrukne is. En række søgninger på internet søgemaskinen Google viser, at brugere på en række debatfora mv. på internettet brugte begreberne læske og læskeis. Forklaringer Jesper Uggerhøj har forklaret, at han er administrerende direktør i Mejerigården, som i 1930 erne solgte mælkeprodukter, men som i dag alene sælger is. Mejerigaarden er en familieejet virksomhed. I dag producerer Mejerigaardens fabrik i Thisted 300 forskellige is, der sælges under en række forskellige mærker. Mejerigården og Frisko er de to største udbydere af is i Danmark. Varemærket Kæmpe Læske har væsentlig betydning for Mejerigården. Mærket er Mejerigaardens mest kendte varemærke. Det har været anvendt meget længe og er et væsentligt aktiv for Mejerigården som virksomhed. Isen har en væsentlig markedsandel for spiseis i Danmark. Mejerigården bruger en betydelig del af sit markedsføringsbudget til at fastholde og udvikle varemærket, og man markedsfører også Kæmpe Læske som enkeltstående varemærke og ikke blot sammen med Mejerigaardens andre is. I 1990 erne kørte de tidligere ejere en reklamekampagne for Kæmpe Læske. Der har senere været sendt TV reklamer for Kæmpe Læske, og aktuelt bruger Mejerigaarden outdoor reklamer for Kæmpe Læske. Markedsføringsbudgettet udgør et beløb i størrelsesordenen nogle millioner kr. Der er en meget stor kendskabsgrad til Kæmpe Læske blandt forbrugerne, og ham bekendt er der ikke andre producenter end A-Frost, der anvender lignende navne for is.

6 - 6 - Kæmpe Læske tilhører den type is, som han vil kalde for sodavandsis eller limonadeis, og han har aldrig hørt, at denne form for is omtales som læskeis. Hvis A-Frost havde spurgt om, man kunne få licens til at bruge mærket læske, ville Mejerigaarden sige nej, da man netop er meget optaget af at værne om varemærket. Når Mejerigården indgår licensaftaler, betaler de i licensafgift ca % af deres salgspris, og de ville kræve en licensafgift af samme størrelse, hvis de skulle give licens. Der blev i løbet af sommeren 2010 afholdt et møde mellem Mejerigården og A-Frost om et eventuelt samarbejde, men det kom der ikke noget ud af. Mødet blev afholdt, inden Mejerigården gjorde indsigelse mod A-Frosts brug af navnene Hvid Læske og Grøn Læske. Søren Ingerslev har forklaret, at han er daglig leder af A-Frosts afdeling for is, og at han har arbejdet for A-Frost i ca år. Han deltog sammen med tre kolleger i en markedsføringsgruppe, som fandt på navnet Hvid Læske. Den is, som sælges under dette navn, er ikke smagsmæssigt identisk med Kæmpe Læske, hvilket skyldes bl.a., at man bruger forskellige leverandører af råvarer. De fandt alene på navnet ud fra de associationer, som smagen af isen gav, når man tog en bid af isen på en varm sommerdag. Han kendte navnet Kæmpe Læske, men han og hans kolleger tænkte slet ikke på Kæmpe Læske, da de fandt på navnet Hvid Læske. Ordet læske er brugt generisk. A-Frost har solgt for ca. 1,6 mio. kr. af Hvid Læske. COOP bad i 2009 om 6 forslag til en ispind. Han spurgte flere producenter, og en tysk producent havde 4 varianter over samme type. Den grønne variant sælger de til Dansk Supermarked. Mejerigaardens indsigelse mod brug af Hvid Læske kom kort efter, at A-Frost takkede nej til et samarbejde med Mejerigården. Begrundelsen for, at A-Frost afslog samarbejdet var, at A-Frost i forvejen havde et samarbejde med Frisko Is, som er den største isproducent på det danske marked. Han mener at kunne huske, at Hjem-Is A/S sælger en is under et navn, hvori ordet læske indgår.

7 - 7 - Marianne Bundgaard har forklaret, at hun fra 2000 til 2009 arbejdede som først produktchef, senere kategorichef hos Nestlè Premier Is. En af hendes væsentligste opgaver var udvikling og markedsføring af issortimentet. Kæmpe Læske er et mærke, som Mejerigaarden passer rigtigt godt på. Mærket har overlevet de mange fusioner, der har været i isbranchen op gennem 1980 erne og 1990 erne. Kæmpe Læske er et topbrand for Mejerigården og tidligere også for Nestlé Premier Is. Da produktion af isen ikke er helt ukompliceret, har Mejerigaarden arbejdet på at bibeholde isens smag og konsistens. Forbrugerne ville opdage det og blive utilfredse, hvis Kæmpe Læskens smag eller konsistens blev ændret. Det vil have betydning for forbrugernes oplevelse af isen. Efter hendes mening vil forbrugerne kunne forveksle is med navne som Hvid Læske, Grøn Læske eller Forfriskende Hvid Læskeis eller lignende med Kæmpe Læske. Forbrugerne vil associere is, der hedder noget med hvid eller læske med Kæmpe Læske. Det er derfor bekymrende, hvis kvalitet og smag ikke lever op til forbrugerens forventning. Det gælder især, hvis man bruger ordet læske om spiseis, idet forbrugeren regner med, at det er en Kæmpe Læske, man køber. Forbrugeren hæfter sig ved ordet læske og ved isens udseende, og begge dele er noget, som forbindes med Kæmpe Læske. Mejerigaarden markedsførte første gang Kæmpe Læske under navnet Hvid Læske i 1940 erne og 1950 erne. I 1975 skiftede isen navn til Kæmpe Læske. Efter hendes vurdering har isen har enorm betydning for Mejerigården, og hun vurderer, at også Mejerigaardens konkurrenter har stor respekt for Kæmpe Læske som brand. Hun kender ikke til andre is, der omtales som læskeis. Normalt vil man tale om sodavandsis eller limonadeis. Hun kender ikke til, at konkurrenter, journalister eller forbrugere bruger ordet læskeis. Hun har ikke noget kendskab til den is, som i et enkelt år (1995) var på markedet under navnet Læsketop. Parterne synspunkter Mejerigården har gjort gældende, at Patent- og Varemærkestyrelsen ved registrering af navnet Kæmpe Læske vurderede, at navnet havde særpræg, ellers ville det ikke kunne være blevet registreret.

8 - 8 - Normalt er ordet læske et verbum, sådan som det bruges i udtrykket at læske sig. Men i navnet Kæmpe Læske er læske brugt som et substantiv, altså som en læske. I denne form er ordet ikke af beskrivende karakter, og det bruges heller ikke almindeligt i det danske sprog i denne form. Mejerigaarden har fremlagt en række udskrifter fra debatter i internetfora, som viser, at mange forbrugere derimod bruger Kæmpe Læske og isens tidligere navn Hvid Læske eller endda Kæmpe Hvid Læske. Det vil sige, at ordet Læske netop bruges om et produkt, nemlig den omtvistede is. Det understreger, at Læske har særpræg, når det indgår i Mejerigaardens varemærke. Den udtalelse, som Dansk Sprognævn har afgivet, kan ikke tages til indtægt for det modsatte. Hverken sprognævnet eller A-Frost har fremlagt eksempler, der viser, at det er almindeligt at bruge ordet læske eller læskeis som en artsbetegnelse for is. Der er kun fremlagt ganske få avisudklip, hvor ordet er brugt i denne sammenhæng. Derimod viser både de artikler, som Dansk Sprognævn fremdrager, og eksemplerne fra internetfora mv., at både aviser mv. og almindelige forbrugere typisk beskriver den omhandlede type is som sodavandsis eller limonadeis. Dette er også den terminologi, som brancheforeningen Dansk Isindustri bruger, og A-Frost benævner selv på emballagen isen som limonadeis. Mejerigaarden bestrider derfor, at læske er beskrivende i den form, som det bruges i Kæmpe Læske. Derfor er der heller ikke noget friholdelsesbehov, hvilket understreges af, at ingen andre isproducenter end Mejerigården gennem i hvert fald 35 år har brugt læske i forbindelse med den omhandlede istype. Såfremt retten finder, at Kæmpe Læske ikke har oprindeligt særpræg, så har navnet fået særpræg ved at have været brugt kontinuerligt gennem mere end 35 år. Det må videre lægges til grund, at Kæmpe Læske er et velkendt varemærke, hvilket ses af den kendskabsanalyse og salgsstatikkerne, som er fremlagt, og som dækker en periode på godt 15 år. Der tilkommer derfor varemærket en udvidet beskyttelse over for konkurrerende mærker. For at der kan statueres krænkelse af et varemærke, skal der foreligge såvel varelighed som mærkelighed. I denne sag er varerne identiske eller næsten identiske, hvad angår smag og udseende. I hvert fald er Kæmpe Læske og Hvid Læske identiske. Men også A-Frosts Grøn Læske ligger meget tæt på Kæmpe Læske, hvad angår smag og udseende. Når varerne

9 - 9 - er identiske eller næsten identiske, kræves der efter retspraksis ikke en høj grad af lighed mellem mærkerne, for at der kan foreligge en krænkelse. Varemærket består af to ord. Det særprægede og karakteristiske ord læske indgår som den dominerende del i både Kæmpe Læske og i A-Frosts Hvid Læske, Grøn Læske såvel som i Hvid Læskeis og Grøn Læskeis. Derfor kan der næppe være tvivl om, at der også foreligger mærkelighed i denne sag. Når læske bruges om en is, der smager som og ligner Kæmpe Læske til forveksling, vil der automatisk ske en forveksling, da ispinde ofte købes som impulskøb, hvor navn og udseende er afgørende for forbrugerne, hvorimod forbrugeren ikke ser på oprindelsen af varen. I den forbindelse gøres det gældende, at det ikke gør nogen forskel for forvekslelighedsbedømmelsen, at A-Frost nu vil markedsføre isene under navnene Forfriskende Hvid Læske og Forfriskende Grøn Læske. Ordet forfriskende har ved siden af læske ikke nogen særlig adskillelsesfunktion og er i øvrigt på A-Frosts udkast til ny emballage nærmest brugt som et binavn snarere end som end del af mærket for A-Frosts is. Endelig er det er påfaldende, at A-Frost om en is, der i form, smag og størrelse til forveksling minder om Kæmpe Læske, også vælger et navn, der minder om eller svarer til det beskyttede varemærke Kæmpe Læske. Det er usandsynligt, at A-Frost ikke har skelet til Kæmpe Læske, da man fandt på navnene til sine is. På denne baggrund må det være utvivlsomt, at A-Frost har krænket varemærket Kæmpe Læske, og at krænkelsen er sket groft uagtsomt eller forsætligt. Efter varemærkelovens 43 må Mejerigaarden tilkendes et rimeligt vederlag som kompensation for krænkelsen. Der må herved tages udgangspunkt i, at A-Frosts omsætning har været omkring 2,4 mio. kr. Efter Jørgen Uggerhøjs forklaring vil en licensafgift på ca % af omsætningen på det aktuelle produkt være passende, hvis Mejerigaarden skulle give tilladelse til produktion af deres produkter på licens. Med udgangspunkt i en sats på 7,5 % nedlægger Mejerigaarden derfor påstand om kompensation på kr. Endvidere har Mejerigaarden krav på et beløb for markedsforstyrrelse. A-Frost har gjort gældende, at anvendelsen af navnet Kæmpe Læske ikke kan forhindre andre virksomheder i at bruge ordet læske i forbindelse med isprodukter. Der fremgår af varemærkelovens 13, at ord, der er beskrivende eller generiske, ikke kan registreres som varemærke. Hvis generiske ord alligevel indgår i et varemærke, så har

10 sådanne varemærker kun en meget snæver beskyttelse. Det, Mejerigaarden ønsker at beskytte i denne sag, er ikke hele varemærket, men kun en del heraf, nemlig ordet læske. Simple søgninger på internettet viser, at ordet læske er et helt almindeligt anvendt ord. Dansk Sprognævns erklæring viser klart, at såvel læske som læskeis er generiske ord, der ofte og naturligt anvendes om isprodukter. Problemstillingen i denne sag kan sammenlignes med Lottosagen refereret i U H, hvor Højesteret fandt, at et ord som Lotto, der hidtil har været en generel betegnelse for en vare eller en tjenesteydelse af en vis art, kun i helt særlige tilfælde ved indarbejdelse kan gå over til at udgøre et varemærke. EU-domstolen har i sagen Windsurfing Chiemsee (de forenede sager C-108/97 og C109-97) udtalt, at selv hvis der er opnået varemærkeretlig beskyttelse for et generisk ord eller en oprindelsesbetegnelse, så kan varemærket ikke håndhæves, hvis der blot er mulighed for, at andre virksomheder i fremtiden kan få brug for at anvende oprindelsesbetegnelsen eller det generiske ord. I samme retning peger afgørelsen refereret i U S (Thomas Tivoli), EU-Domstolens afgørelser i sagerne T-19/99 (Companyline) og C- 2/00 (Spirit Sun og Context Cut). A-Frost gør på den baggrund gældende, at varemærket Kæmpe Læske består af almindeligt anvendte ord, der blot angiver isens egenskaber; at den er stor, og at den kan slukke tørst. Efter den nævnte retspraksis nyder sådanne varemærker en snæver beskyttelse, og mærket Kæmpe Læske kan derfor ikke afskære A-Frost fra at markedsføre is under navnene Forfriskende Hvid Læskeis og Forfriskende Grøn Læskeis, ligesom der ikke forelå en krænkelse af Mejerigaardens rettigheder, da A-Frost solgte isen under de tidligere navne henholdsvis Grøn Læske og Hvid Læske. Desuden foreligger der kun en krænkelse af et varemærke, hvis der er forvekslelighed mellem de involverede mærker og varer. A-Frost gør i den forbindelse gældende, at der er stor forskel på navnene Kæmpe Læske og A-Frosts navne Hvid Læske, Grøn Læske og naturligvis en endnu større forskel på navnene Forfriskende Hvid/Grøn Læskeis. Ordet læske udgør alene et ud af to ord i de første navne og i de planlagte navne udgør læske kun et enkelt led ud af de tre ord i navnet, som i øvrigt alle må anses for beskrivende. Ved bedømmelsen af, om der er risiko for forvekslelighed mellem Mejerigaardens Kæmpe Læske og de af A-Frost markedsførte is, må der endvidere lægges vægt på, at Mejerigaardens is primært

11 sælges enkeltvis gennem kiosker, mens A-Frosts is sælges i supermarkeder og i pakker med f.eks. 6 stk. i hver pakke. Disse meget forskellige salgskanaler betyder, at risikoen for, at forbrugeren forveksler isene er meget lille. A-Frost bestrider, at Kæmpe Læske kan anses for et velkendt varemærke. Det forhold at der er solgt mange af disse is gennem årene, er ikke tilstrækkeligt til at anse mærket som så karakteristisk i den almindelige forbruger bevidsthed, at mærket kan anses for velkendt. Skulle retten finde, at Kæmpe Læske er velkendt, kan der ikke statueres krænkelse af varemærket Kæmpe Læske, alene fordi forbrugerne skaber sammenhæng mellem Kæmpe Læske og A-Frosts is. Selv for velkendte mærker kan der kun statueres krænkelse, hvis det er bevist, at den gennemsnitlige forbruger vil ændre sin økonomiske adfærd i forhold til det velkendte varemærke, eller at der er en alvorlig risiko for det, jf. EU-Domstolens afgørelse i C-252/07 (Intel - Intelmark). Et sådant bevis er ikke forsøgt ført. Det gøres derfor gældende, at selv hvis Kæmpe Læske anses for velkendt, kan der ikke statueres krænkelse af varemærket, da retten ikke har fået forelagt det nødvendige oplysningsgrundlag om forbrugernes adfærd. Skulle retten finde, at A-Frost har krænket varemærket Kæmpe Læske, må der ved fastsættelse af et rimeligt vederlag tages udgangspunkt i en fiktiv licenspris på 1-5 % af en omsætning på 1,6 mio. kr., som A-Frost har haft på isen. Der kan ikke tages udgangspunkt i en udokumenteret licenspris på 5-10 %, som Mejerigaarden kræver. Vederlaget kan derfor højst fastsættes til kr. Endelig er der ikke grundlag for at fastsætte et vederlag for markedsforstyrrelse, da der ikke er fremkommet oplysninger om, at der har været nogen markedsforstyrrelse. Sø- og Handelsrettens afgørelse Kæmpe Læske blev registreret som varemærke (ordmærke) for Mejerigaarden i Det dominerende element i Kæmpe Læske er ordet læske. De eksempler på brug af ordet læske som Dansk Sprognævn fremhæver i sin erklæring, vedrører alle brug af ordet som verbum, det vil sige i formen at læske sig. Begrebet læskeis, der ligeledes omtales i sprognævnets erklæring, er efter de fremlagte oplysninger endvidere ikke almindeligt anvendt som betegnelse for den omhandlede type is, uanset at der kan findes enkelte eksempler på, at ordet er blevet brugt i f.eks. i avisartikler. Ordet kan derfor ikke anses som beskri-

12 vende eller som generisk i den form substantiv som det er anvendt i varemærket Kæmpe Læske. Herefter og da ordet læske i Mejerigaardens varemærke bruges som en art substantiv, findes det at have særpræg. Kæmpe Læske må endvidere anses som et velkendt varemærke blandt danske forbrugere, der køber is. Retten lægger i den forbindelse vægt på, at Kæmpe Læske i hvert fald siden 1995 har været en af de 5-6 mest solgte is i Danmark, og i øvrigt har været markedsført med sammen navn, udseende og smag i godt 35 år. De is, som A-Frost har solgt under navnene Hvid Læske og Grøn Læske, og som fremover planlægges solgt under navnene Forfriskende Hvid/Grøn Læskeis, må efter isenes udseende og det oplyste om smag og konsistens, nærmest anses for identiske, for så vidt angår Hvid Læske, og meget ensartede for så vidt angår Grøn Læske. På baggrund af det anførte om isenes identiske eller ensartede karakter finder Retten endvidere, at der er stor sandsynlighed for, at forbrugerne kan forveksle Kæmpe Læske med A-Frosts is. Det må ligeledes lægges til grund, at salget af Kæmpe Læske kan tage skade ved salget af A-Frosts is, som sælges til en langt lavere pris. De nævnte forhold fører ligeledes til, at der kan skabes en forbindelse mellem Mejerigaarden og A-Frosts is, der kan medføre, at varemærket Kæmpe Læske lider skade derved. På den baggrund finder Retten, at A-Frosts is solgt under navnene Hvid Læske og Grøn Læske har krænket varemærket Kæmpe Læske. En krænkelse vil af samme grunde foreligge, såfremt A-Frost sælger isene under navnene Forfriskende Hvid Læske og Forfriskende Grøn Læske. Da A-Frost kendte til varemærket Kæmpe Læske for en identisk is på tidspunktet for markedsføringen af Hvid Læske og Grøn Læske, findes A-Frost i det mindste at have handlet uagtsomt. A-Frost skal derfor betale et rimeligt vederlag for den uberettigede brug af de nævnte navne på kr. Beløbet er fastsat ud fra en fiktiv licenspris på 5 % af det skete salg. A- Frost skal herudover betale kr. for markedsforstyrrelse, da A-Frosts salg af de omhandlede is må antages at have medført en vis markedsforstyrrelse navnlig henset til isens identiske eller meget ensartede udseende, konsistens og smag. Ved udmålingen af godtgø-

13 relsen for markedsforstyrrelsen er der lagt vægt på, at A-Frost kun i en kortere periode markedsførte de omtvistede is. Efter sagens udfald, omfang og resultat skal A-Frost betale kr. i sagsomkostninger, kr. til dækning af retsafgift og kr til dækning af øvrige afholdte omkostninger. Thi kendes for ret: A-Frost tilpligtes at anerkende at være uberettiget til at bruge varemærket HVID LÆSKEIS i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. A-Frost tilpligtes at anerkende være uberettiget til at bruge varemærket HVID LÆSKE i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. A-Frost tilpligtes at anerkende at være uberettiget til at bruge varemærket GRØN LÆSKEIS i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. A-Frost tilpligtes at være uberettiget til at bruge varemærket GRØN LÆSKE i forbindelse med produktion, markedsføring og salg af spiseis. A-Frost A/S betaler inden 14 dage til Mejerigaarden A/S kr. med procesrente fra den 20. september A-Frost A/S betaler inden 14 dage i sagsomkostninger kr. til Mejerigaarden A/S. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8a. Aksel Gybel Mette Christensen Kai Wöldike Bested

14 (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes P.j.v. Sø- og Handelsretten, den 27. april 2011

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 4. december 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Thorkild Juul Jensen og Jan

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1508 Klager: Koch Hair Cut Skindergade 37 1159 København K v/advokat Angantyr Laurberg Nielsen Indklagede: shampooshop.dk Søndergade 5 5000 Odense v/advokat Jørgen Dreyer Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS RETSBOG DOM Afsagt den 21. januar 2010 af Sø- og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer, og de sagkyndige medlemmer, direktør Peter G.

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 29. maj 2009 af Sø og Handelsretten sammensat af retsformanden, vicepræsident Michael B. Elmer og de sagkyndige medlemmer, Jens Zimmer Christensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 623 og 624 Klager: Hewlett-Packard Development Company, L.P., a Texas Limited Parternership 20555 State Highway 249 Houston, Texas 77070 USA v/michael Munch Østergaard, Budde, Schou & Ostenfeld

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - KMJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. marts 2010 V-58-09 Søstrene Grene Import A/S (Advokat Claus Madsen) mod IGOS A/S (Advokat Max G. Sørensen) Indledning Sagens spørgsmål er,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0222 Klager: Telenor A/S Frederikskaj 8 1780 København V Indklagede: Lars Andersen c/o Uglemose vej 11 4671 Strøby Parternes påstande: Klagerens påstand Principalt:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 986 Klager: home A/S v/advokat Tanya Meedom Plesner Svane Grønborg Amerika Plads 37 2100 København Ø Indklagede: HomeLet Mette Ruds Vej c/o Kurt Jensen 5700 Svendborg Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-191 Klager: Net-Bog-Klubben v/knud Pedersen Nikolajsgade 22 1068 København K Indklagede: Netboghandlen v/kasper Drews Rådhus Allé 12 3650 Ølstykke Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JGC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 12. oktober 2010 V-87-08 Dansk Supermarked A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Net2 Maleren v/frederik Tuemand (advokat Claus Bonnez)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B026700B - JO UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 7. juli 2016 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og John Larsen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B207200B - JBS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 14. oktober 2016 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Michael de Thurah (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0178 Klager: Verdo A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV Indklagede: Ecoteck A/S Kirkegårdsvej 1C Hørby 9500 Hobro Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 343 og 344 Klager: VVS Grossisten Børkop ApS Industrivej 61 7080 Børkop Indklagede: Profil Web Design ApS Søvej 5 3100 Hornbæk Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-287 og 288 Klager: Henning Clausen Gammeldam 11 6430 Nordborg v/advokat Lisa Skalts Indklagede: Team Dentbusters A/S Holmsmindevej 4 6600 Vejen v/bjarne Christensen Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

DOM. SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen. (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) Bredenoord A/S. (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen) - MSL UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 24. oktober 2012 V-52-11 SKA-DAN v/ Jørn Solgaard Andersen (Advokat Henrik Mansfeldt Witt) mod Bredenoord A/S (Advokat Mads Marstrand-Jørgensen)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1152 Klager: Kim Egegaard Ordrupvej 90, 4. 2920 Charlottenlund Indklagede: Denis Eg Maribovej 215 4900 Nakskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 415 og 416 Klager: Ren Ejendomsservice ApS Trepkasgade 5 2100 København Ø v/advokat Claudia Jørgensen Indklagede: MK Rengoering & Ejendomsservice Julius Blomsgade 19, kld. tv. 2200 København N Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1436

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1436 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1436 Klager: Anders Viuf Brandholms Allé 3 C, 3. tv. 2610 Rødovre Indklagede: Clan B ApS Bredgade 75, 4. 1260 København K Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1091 Klager: MinReklame ApS Dronning Olgas Vej 39B 2000 Frederiksberg Indklagede: Spar30.dk Hedevej 21 8240 Risskov Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage domænenavnet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2012-0204 og 2012-0238 Klager: Allan Juul Jakobsen Munkensdam 3 6000 Kolding v/advokat Michael Baruah Indklagede: Kolding Bedemandsforretning v/søren Erik Andersen Dyrehavegårdsvej

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0069 Klager: Samsonite IP Holdings S.à.r.l. 13-15 avenue de la Liberté L-1931 Luxembourg Luxembourg v/advokat Lone Prehn Indklagede: Helm Nørregade 31-33 7500 Holstebro

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere,

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M. Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG D O M Afsagt den 22. oktober 2009 af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige dommere, direktør Torben Svanberg og direktør Per Sjøqvist

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0103 Klager: Hyundai Bil Import A/S Korsvej 1 6000 Kolding v/advokat Lisbeth Elmgaard Indklagede: Mogens Maul Kjærsgaard Vestertorp 33A Gjellerup 7400 Herning Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1168, 1169 og 1244 Klager: De Gule Sider A/S Rødovrevej 241 2610 Rødovre v/cand.merc.jur. Niels Lund-Johansen Indklagede: van phong dai dien ubgm No 20A Lane 1/54 Au Co Stret 0000 Hanoi Vietnam

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 382 og 383 Klager: Statsaut. ejendomsmægler Jørn Friis Hansen v/advokat Kirsten Bak Kocksvej 7 3600 Frederikssund Indklagede: Statsaut. ejendomsmægler John Bjerre Christensen HusCentret Jellingevej

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1622 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1622 Klager: PixelPrint.dk (PixelPartner) Vester Allé 7, 2. 8000 Århus C Indklagede: CJC Invest ApS Kvorupvej 155 9490 Pandrup v/advokat Lars Munch Andersen Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 597 Klager: Meiniche I/S Jens Baggesens Vej 3-5 7500 Holstebro v/advokat Klaus Berning Indklagede: Bilbørs ApS Ved Stampedammen 27 2970 Hørsholm v/jakob Dalhoff Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG. Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V002000A - LBH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 15. juni 2005 blev af retten i sagen V-20-04 1) Spirits International N.V. (Advokat Christian Akhøj) 2) Spirits Product International Intellectual

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 962 Klager: The Milk ApS Nyhavn 6, 3. th. 1051 København K v/cand.jur. Lone Prehn Indklagede: In2media Sankt Peders Stræde 30 C, 2 1453 København K Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 857 Klager: John Martin Sebastian Kollegiebakken 9, 3405, 1. 2800 Kgs. Lyngby Indklagede: Sebastian Design Søndergade 56, Hyllinge 4700 Næstved v/advokat Thomas Colstrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1450 Klager: American Dreamcars ApS Mosevangen 12 6640 Lunderskov v/advokat Verner Holm Indklagede: Esben Larsen Øster Voldgade 22 7000 Fredericia v/advokat Jan Wittenborn Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 480 Klager: Bongoes 62 v/aksel Jensen Mellemgade 6 9240 Nibe v/advokat Jens Rye Andersen Indklagede: Uffe Jepsen Rosenparken 37 9240 Nibe v/advokat Anders Hjulmand Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 304 Klager: Hunters House, Jagt & Fiskeri A/S H.C. Ørstedsvej 7 B 1879 Frederiksberg C Adv. Nils-Erik Norsker Indklagede: Michael Jakobsen Hardballshoppen Bredgade 52 4653 Karise Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 442 & 443 Klager: SCA Du Chateau Lecusse R.C.S. Albi Broze 81600 Gaillac Frankrig v/budde, Schou & Ostenfeld A/S Vester Søgade 10 1601 København V. Indklagede: Herning Vincompagni Herning Vin Import

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1357 Klager: TELEDANheadset A/S Salbjervej 11 4622 Havdrup Indklagede: head-set.dk v/niels Christensen Gammel Bregnerødvej 12 3520 Farum Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 692 Klager: Fritz Hansen A/S Allerødvej 8 3450 Allerød v/advokat Erling Borcher Indklagede: 7eren Rorupvej 19 4320 Lejre Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede tilpligtes at

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 651 Klager: Anne og Henning Wilhelm-Hansen Dronninggårds Allé 31 2840 Holte v/advokat Erik Rasmussen Indklagede: Edition Wilhelm Hansen Bornholmsgade 1 1266 København K v/advokat Lisbet Andersen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-199 og 200 Klager: Google, Inc. v/advokat Per Håkon Schmidt Esplanaden 34 1263 København K Indklagede: E4 Group Åhavevej 7 8260 Viby J Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 386 Klager: Vaillant A/S Drejergangen 3 A 2690 Karlslunde v/advokat Stefan Reinel Indklagede: Thomas Frederiksen Hindholm alle 27 2770 Kastrup Parternes påstande: Klagerens principale påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0111 Klager: Vi Køber Guld v/matthew James Alexander Tapsell c/o Postboks 2641 Øster Allé 1 2100 København Ø v/advokat Claus Hastrup Knudsen Indklagede: Nyfortuna

Læs mere

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret

NYT FRA IP-RET I DENNE UDGAVE MAJ Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret NYT FRA IP-RET MAJ 2017 I DENNE UDGAVE 01 Sø- og Handelsretten forbyder markedsføring og salg af dunjakker, der krænker uregistreret EU-designret 02 ECCO SKO A/S kunne ikke forhindre EKKOfondens registrering

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1094 Klager: Ida Løfbergs Fond v/advokat Peter-Ulrik Plesner Indklagede: Det Ny Familie Teater v/maria Garde Vordingborggade 3, 1.tv. 2100 København Ø Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1075 Klager: Klager 1: 365 Media Scandinavia A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K Klager 2: Nyhedsavisen A/S Margretheholmsvej 2 1432 København K v/advokat Peter Clemmen Christensen Indklagede:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0545 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Danmark v/ advokat Stig Ekmann Indklagede: Yusuf Bekrem Brøndbyvestervej 52, 2. tv. 2605 Brøndby

Læs mere

AN VA BRØNDBY STADION <w> - Manglende særpræg

AN VA BRØNDBY STADION <w> - Manglende særpræg RESUMÉ: AN 2017 00009 VA 2016 01523 BRØNDBY STADION - Manglende særpræg Patent- og Varemærkestyrelsen afslog at registrere varemærket BRØNDBY STADION for de ansøgte varer med den begrundelse, at

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-209 Klager: OY Sine Brychoff AB v/ Advokatfirmaet Sandel, Løje & Wallberg Advokat Knud Wallberg Indklagede: Spanggaard v/ Michael Schou Spanggaardvej 12 8800 Viborg v/ Advokatfirmaet Mazanti-Andersen,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 229 Klager: Rent-A-Wreck of Scandinavia as Dronningens gate 6 0152 Oslo Postboks 522 Skøyen 0214 Oslo Norge v/advokat Karsten Kielland Indklagede: Normas Hjemmeservice v/bo Barht Kirkevej 4 4572

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0122 Klager: Intersport Group Denmark A/S Hvilehøjvej 20 5220 Odense SØ v/ advokat Jens Frølich Indklagede: So Morris 3671 Gregory Lane 40299 Louisville USA Parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. december 2013 Sag 197/2012 (1. afdeling) Homeenter AB (advokat Jane Frederikke Land) mod Noma af 2003 ApS (advokat Johan Løje) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1577

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 1577 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1577 Klager: 3F Kampmannsgade 4 1790 København V v/advokat Niels Bo Jørgensen Indklagede: Christian Sieberer EDV Froelichgasse 41/1/1 1230 Vienna Østrig Parternes påstande:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. december 2012 Sag 294/2011 (1. afdeling) PK Trading AB (advokat Erik Due) mod ScanCom International A/S (advokat Jens Skytte) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0250 Klager: Kristian von Hornsleth ApS c/o Iversen & Co. ApS Bredgade 25 H 2 1260 København K v/advokat Stig Gøtzshe Indklagede: Als Offset ApS. Industrivej 4 6440 Augustenborg Parternes påstande:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0349 Klager: 3C Retail A/S Østre Stationsvej 1 5000 Odense C v/marianne Lind-Winther, Ebrand Services ApS Indklagede: Simon Toft Kildetoften 3 2680 Solrød Strand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2010-0240 og 2010-0241 Klager: Nicholas Albertus Forum Kirkevej 24 6715 Esbjerg N v/advokat Arne Paabøl Andersen Indklagede: Klaus Hessellund Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: og 0019 (tidl. j.nr og 1790) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2009-0018 og 0019 (tidl. j.nr. 1789 og 1790) Klager: Canal Digital Danmark A/S Stationsparken 25 2600 Glostrup Indklagede: Vestegnens Parabol & Antenne Service v/johnny

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 813 Klager: Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup v/ advokat Louise Unmack Rygaard Indklagede: Tryg Auto Hovedvejen 92 2600 Glostrup v/ advokat Peter Schäfer Parternes påstande:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 584 Klager: Nokia Corporation PO Box 226 SF-00045 Helsinki Finland v/advokat Martin Dahl Pedersen Indklagede: Claus Jensen Holsbjergvej 15, suite 202 2620 Albertslund Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-135 og 136 Klager: Aalborg Flag og Sport ApS Poseidonvej 82 9210 Aalborg SØ v/advokat Mads Balsby Wilkens Indklagede: Aalborg Flagfabrik ApS Gørtlervej 3 9000 Aalborg v/advokat Stig Jørgensen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 885 Klager: Populair A/S Egegårdsvej 57 2610 Rødovre v/ advokat Niels Schiersing Indklagede: Marlene Mark Frederiksberg Allé 13 A, 3.tv 1621 København V Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 752 Klager: Land Rover Banbury Road Lighthorne Warwick, Warwickshire CV35 ORG Storbritannien v/ advokat Susie P. Arnesen Indklagede: Peter Kaasgaard Korsvejen 14 8660 Skanderborg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 605 Klager: Stilladsreklame.dk ApS Alstrup Alle 8561 Hasselager Indklagede: City Reklame A/S Kalkbrænderiløbskaj 6A 2100 København Ø v/advokat Annemette Thorgaard Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 411 Klager: Toyota Danmark A/S Dynamovej 10 2730 Herlev v/advokat Frank Bøggild Indklagede: Horskjær Automobil A/S Kornvænget 1-5 8600 Silkeborg Parternes påstande: Klagerens principale påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1027 Klager: Susanne Birkholm Lappen 10 A, 1. th. 3000 Helsingør Indklagede: Personal Entertainment Rugårdsvej 163 5210 Odense NV Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 529 Klager: Foreningen Læremidler.dk c/o Christian Wang Parkvænget 6 6300 Kerteminde Indklagede: Baskerville Forlag Langdraget 136 3250 Gilleleje Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0014 Klager: Skagen Cykeludlejning v/ Bente Jørgensen Fiskergangen 8 9990 Skagen v/advokat Carsten Jacobsen Indklagede: Fa Alfred Pedersen Vestre Strandvej 4 9990

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0081 Klager: Bayerische Motoren Werke AG Petuelring 130 80788 München Tyskland v/ advokat Kasper Frahm Indklagede: [A] Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 292/2012 Tryg Forsikring A/S (advokat Frank Bøggild) mod Repono Holding AB og Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (advokat Lisbet Andersen for

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 389 Klager: Menu A/S Kongevejen 2 3480 Fredensborg v/advokat Johan Løje Indklagede: Portia Systems I/S Åtoften 85 2990 Nivå Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0113 Klager: Redoffice A/S Søren Frichs Vej 3 8000 Århus v/advokat Søren Hedegaard Frederiksen Indklagede: Global Internet Development Mbx 1391 London Road SS92SA

Læs mere

E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne

E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne E-handel og varemærkeret i lyset af bl.a. Google AdWords og ebay-sagerne Advokat, Head of Trademarks, Lisbet Andersen, Bech-Bruun 7. december 2011 Oversigt 1. Søgeordsbaseret reklamering 2. Lovgrundlaget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1735 Klager: Hu-Medic v/ Tommy Simoron Rønnnebærvangen 6B 5210 Odense NV. Indklagede: Kim Malte Brock Mjangvej 26 Kirke Hørup 6470 Sydals Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2011-0104 Klager: Hyundai Bil Import A/S Korsvej 1 6000 Kolding v/advokat Lisbeth Elmgaard Indklagede: Jinyi Yuan Qingshan Road no. 169-33 room 301 200336 Shanghai City

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

DOM. Staff A/S. Nué I/S. (Advokat Nanna Wistoft) Sagen vedrører spørgsmålet, om tøjproducenten Staff A/S varemærkeret til ordmærket nü

DOM. Staff A/S. Nué I/S. (Advokat Nanna Wistoft) Sagen vedrører spørgsmålet, om tøjproducenten Staff A/S varemærkeret til ordmærket nü - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. november 2010 V-84-09 Staff A/S (Advokat Annemette Ellermann Holmbom) mod Nué I/S v/ Anne-Dorthe Larsen og Katrine Rabjerg (Advokat Nanna

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 16. august 2011 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Mette Christensen (retsformand), Jette Gemzøe og Ove Andersen. V-7-09 Jack

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2000-177 Klager: Star Tour A/S H.C. Andersens Boulevard 12 1553 København V v/advokat Preben Kønig Indklagede: Carsten Thomsen Islandsgade 3, 1. sal 6700 Esbjerg Parternes påstande: Klagerens principale

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0061 Klager: Patchwork Køge / Patchwork Butikken Nørre Boulevard 43 4600 Køge Indklagede: MF SOLUTION ApS Emilsgave 56 4130 Viby Sjælland Parternes påstande: Klagerens

Læs mere