Kikkenborgen. November Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kikkenborgen. November 2014. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv"

Transkript

1 Kikkenborgen November 2014 Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv

2 DLF s logo er tegnet af Niels Febber Andersen. Lokalarkivets kikkenborg er fotograferet af Jørgen D. Petersen. Kikkenborgen er et fælles blad for Dragør Lokalhistoriske Forening og Dragør Lokalarkiv. Bladet udsendes til DLF s medlemmer og uddeles til alle interesserede fra Lokalarkivet og bibliotekerne. Bladet bliver også lagt på Lokalarkivets og DLF s hjemmesider. Forsiden: Dragør Rådhus tegnet af signaturen J.L.R., formentlig ved indvielsen i Huset, der i dag rummer Dragør Lokalarkiv, kan i år fejrer sit 100 års jubilæum. Dragør Lokalhistoriske Forening Formand: Kurt Mathisen (ansvarshavende), Harevænget 30, 2791 Dragør. Tlf / Næstformand: Claus Ehlers. Søvej 39, 2791 Dragør. Tlf: Sekretær: Dines Bogø, Ulspilsager 57, 2791 Dragør. Tlf / Husk at give sekretæren besked om jeres mailadresser, så I kan få nyheder tilsendt elektronisk! Kasserer: Leise Hansen, Krudttårnsvej 143, 2., 2791 Dragør. Tlf Kontakt vedr. medlemskab: Irene F. Larsen, Drogdensvej 2, 2791 Dragør. Tlf Dragør Lokalarkiv Stationsvej 5, 2791 Dragør. Tlf Åbningstider: Tirsdag Torsdag samt efter aftale. Se også den lokalhistoriske side på Facebook:

3 Et standsmæssigt rådhus Lokalarkivets iøjnefaldende bygning på Stationsvej kan i år markere sit 100 års jubilæum. Den er opført 1914 som rådhus for Dragør Kommune. Husets arkitekt var Christian Christensen, og stilen var usædvanlig for Dragør på det tidspunkt. Hans første udkast til rådhuset bærer titlen Indledende tanker om et standsmæssigt hus til Dragør Kommunalbestyrelse. Bygningen har en vis lighed med stationsbygningen overfor, som er fra omkring Den kommunale administration havde hidtil haft til huse i Byens Hus på havnen dén bygning, som i dag rummer Dragør Museum. Kommunen omfattede dengang kun selve Dragør by, men da udstykningerne nord og syd for byen begyndte omkring 1905, gav det naturligt mere arbejde for kommunen. Der var egentligt ikke et kommunekontor, for alt det administrative arbejde foregik i sognerådsformanden private hjem. Derfor følte man nok behov for et mere standsmæssigt rådhus som i de større byer. Overgangen i 1910 til en administrativ praksis magen til andre danske byers, var naturligvis også med til at understrege behovet for et rigtigt rådhus. Endnu var der dog ikke brug for nogen stor bygning, for det administrative personale var trods alt beskedent. Alligevel var byggeriet en større mundfuld for den lille kommune, som måtte optage et lån på kr. til formålet. Det nye rådhus var i to etager med publikumsekspedition og kontorer for bl.a. sognerådsformanden i stueetagen. Kommunesekretæren fik stillet en lejlighed til rådighed på 1. sal. Som et tegn på, at moderne tider var kommet til Dragør, blev der fra starten installeret elektricitet. På husets tag blev der anbragt en kikkenborg, som en hilsen til de små udkigshuse, man ser flere steder i Dragør. De var typisk bygget af søfolk, som nød at have udsigt til skibstrafikken på Sundet. Rådhusets kikkenborg er dog blot til pynt og en detalje, der fortæller om byens nære forhold til sin historie. På gavlen ud mod gaden satte man et relief med et sejlskib, som en afspejling af Dragørs gamle byvåben.

4 På facaden står årstallet 1914, men det må betyde året for bygningens færdiggørelse. Det første ordinære møde i det nye hus blev holdt den 16. marts Bemærk, at på den samtidige tegning af huset på bladets forside, er årstallet 1915! For borgerne var det en udvidelse af servicen, at man kunne henvende sig til kommunen i kontortiden, som f.eks. når det gjaldt bygningsinspektøren, var hver anden lørdag fra kl. 4 til 5 om eftermiddagen. Allerede et par årtier efter, at det var færdigt, var rådhuset for lille, og i 1930 erne begyndte man at overveje en tilbygning. Ikke mindst socialreformen i 1930 erne betød en betydelig stigning i antallet af sager kommunen skulle tage sig af. Det varede dog ikke længe, inden man måtte leje flere af de omkringliggende villaer, som blev indrettet til kontorer m.m. I 1960 erne rådede Dragør Kommune således over Stationsvej 1, 5 og 7. Kommunen havde købt Amagerbankens bygning i nr. 7, og her fik pantefogeden og ligningsmyndigheden og senere Teknisk Forvaltning til huse. I nr. 1 holdt kommunalbestyrelsen i en periode sine møder. I 1974 blev Dragør lagt sammen med nabokommunen Store Magleby, og kommunens administration flyttede til det nuværende rådhus på Kirkevej 7. Teknisk Forvaltning blev dog på Stationsvej 5 indtil 2001, hvor Dragør Lokalarkiv flyttede ind. Endnu i 1974 var dette lokale ekspedition for borgerne, når de havde ærinde til kommunen. I dag er det Dragør Lokalarkivs gæster, der modtages her. Foto: Dirch Jansen.

5 Det elektriske lys i Dragør Første side i Dragør Gas- Vand- og Elektricitetsværks målerbog for levering af elektricitet til belysning.juleaften 1914 nåede forbrugets sit første højdepunkt! Herunder: Installationstegning for Vestgrønningen 3, som var ét af de første steder i Dragør, som fik elektrisk lys. I 1914 fik det privatejede gas- og vandværk på Stationsvej en aftale med elforsyningen i København om levering af elektricitet til Dragør. Ledningerne ud til byen blev trukket, og i første omgang blev elektriciteten brugt til drift af maskiner. Blandt de første forbrugere af el var Dragør Dampvaskeri, som med nye elektriske vaskemaskiner kunne vaske stykker tøj om dagen. For erhvervslivet var prisen på el gunstig. Man betalte 20 øre for strøm til motorer, mens det kostede 40 øre, hvis man skulle bruge el til belysning. Til gengæld lovede elforsyningen, at forbrugere, der tegnede sig som kunder inden fik lagt stikledning ind gratis. Kort før jul, torsdag den 17. december 1914 tændtes for første gang det elektriske lys i Dragørs forretninger. Syv steder kunne borgerne nu nyde synet af det klare lys. For at fejre begivenheden, samles man til et glas champagne, et stykke kransekage og en cigar hos konditor Scheller på Kongevejen, hvor lyset straalede i festlig Hvidhed, som Amagerbladet skrev.

6 Hollandske feriebørn i Danmark efter 2. Verdenskrig De hollandske feriebørns besøg i Store Magleby i efteråret 1945 og foråret 1946, var lige ved at gå helt i glemmebogen. Men så dukkede der et fotografi frem af gemmerne på Dragør Lokalarkiv, hvor hollandske børn bliver bespist i gymnastiksalen på Store Magleby Skole. 32 børn er fotograferet sammen med deres hollandske lærer angiveligt i Ud over dette billede, havde arkivet intet om hollandske feriebørn. Et billede var ikke meget, at bygge en historie på! Hollandske feriebørn på Store Magleby Skole. Foto formentlig fra Få uger senere besøger en borger arkivet. Mon I har noget om min fødegård? Arkivet havde et par billeder af gården. Og så går lokalsnakken lystigt! Jamen, familien havde da et hollandsk feriebarn lige efter krigen, da han selv var lille. Familiealbummet bliver skannet til arkivets billeddatabase. Familien har stadig tæt kontakt til Fenny, som barnet hedder, og hendes familie. De ses en gang om året, på skift i Danmark og Holland. Fennys søster, Arly, var blevet sendt til Schweiz på ferieophold. På nabogården boede Jensy, også et hollandsk barn. De to piger legede meget sammen, men efter tre måneder i dansk skole og sammen med en dansk familie, havde de lært at tale dansk. Det kan man da kalde integration! Hollandske børn på Store Magleby Skoles trappe. Foto Ingeborg Dirchsen fra Hollændergaard, har i sin dagbog berettet om deres hollandske pige, Nettie. Fru Dirchsen skriver den 22. august 1945 sådan: Lavede til torvs cyklede til byen kl. 5 skulle hente hollænderen. Fik hende kl. 8. Herhjemme kl. 8½. Hvor byen var, melder dagbogen

7 ikke noget om, heller ikke om Netty har siddet på bagagebæreren tilbage til Store Magleby. Den 23. august så Nettie lidt på omgivelserne. Og så var hun ellers integreret som et barn af familien. 5. september var fru Dirchsen til byen med alle børnene for at prøve kjole. Alle fik nye sko. Bagefter var de på familiebesøg og om aftenen var de i Cirkus Schumann. 18. september gik turen til Zoologisk Have. 26. september tog de med 12-toget til Kongens fødselsdag. Børnene kørte alene hjem med 5 toget. 30. september blev familiens datter Karen konfirmeret. 15. oktober kørte fru Dirchsen til byen for at købe en kuffert til Netty, 7. november tog fru Dirchsen og Nettie til arrangement på Rådhuset. Det må have været i København, for de kørte i bil hjem. Den 19. november lavede fru Dirchsen Netties kuffert og pakker til, og den 21. fulgte datteren Karen og fru Dirchsen Nettie til toget. Tydeligt rolige børn med runde kinder, der nu skal hjem til Roel er sammen med andre børn klar til familierne i Holland igen. hjemrejse fra Hovedbanegården. 8, december kommer Fru Bundtsen fra Smedebakken i Dragør, der var hollænder, op til Hollændergaard med et brev fra Nettie og hendes familie, som hun havde oversat. Her takkede de storemagleby-familien for at havde reddet datterens liv. Kontakten med Nettie gled ud efter nogle år, men for 10 år siden kom Nettie forbi med sin mand, for at vise ham stedet, hvor hun havde boet. Ingeborg Dirchsen var på det tidspunkt godt oppe i 90 erne, men var ikke desto mindre ude på fortovet for at rydde lidt op. På Strandgaarden ved Nøragersmindevej, kom Roel Drayer til at bo. Familien havde ellers boet på gården Birkelunden ved Kongelund, men i 1943 skulle besættelsesmagten etablere skydebaner på stedet, så familien måtte flytte til Strandgaarden i Tårnby kommune. Roel kom også i efteråret 1945 og hun fulgtes i skole med familiens søn, der fortsat gik i skole i Store Magleby. Vi må antage, at Roel kom fra byen Velp, da flere postkort til familien på Strandgaarden har motiver fra denne by. Ikke mange dage efter Roels ankomst til Strandgaarden, kom det første postkort til Roel, bare med en kort hilsen fra Opa, Oma, Paps, To og Mams. Det fine postkort er stemplet i Velp i 4. kvartal af I Amager Bladet den 4. april 1946 står der, at de 23 hollandske feriebørn vil være til stede i Store Magleby Kirke, når det hollandske kongepar kommer på besøg. Den begivenhed har Jan Dirchsen fra Hollændergård beskrevet i et lille notat:

8 Det var mandag den 6. april, at prinsesse Juliane og prins Bernhard besøgte Store Magleby. På vej til lufthavnen besøgte de Amagermuseet inden pastor Ulmer holdt en kort andagt i kirken. Chr. Den 10. sagde farvel til parret i lufthavnen. Han havde følt sig for svag til at tage med ud til Store Magleby. Kronprinsesse Juliane og prins Bernhards besøg i Danmark nævnes også i bogen De Bleekneusjes van 1945 ( Blegnæserne fra 1945 ), som skriver, at hollandske børn var på Amalienborg Slotsplads for at hilse på parret. Ingen steder står der desværre, om besøget var familie-, stats- eller takkebesøg. Fælles for alle børnene er, at de meget hurtigt blev integreret i de danske familier som var de egne børn. De deltog i skole, hverdag og fest. Alle børn var kommet med små bylter med lidt tøj og de rejste hjem med kufferter bugnende af både tøj og madvarer. Den hollandske kronprinsesse Juliane får blomster af den 10- årige Claes Petersen ved sit besøg i Store Magleby Kirke. Verdenskrigen havde været hård ved Holland, ikke mindst for børnene. Alle fortæller, at der stort set ikke var andet end tulipanløg at leve af. Efter krigsafslutningen blev mere end børn sent på plejeophold rundt om i Europa. I Danmark blev der den 15. september 1943 dannet en komité, Hollands- Hjælpen, der koordinerede hjælpearbejdet til Holland i samarbejde med Røde Kors og det nystartede Red Barnet. Der blev afholdt fester rundt om i Danmark, hvor penge, mad og tøj blev indsamlet. Et distributionsnet blev etableret, så trængende hollændere kunne få del i nødhjælpspakker. Efter krigsafslutningen tog lastbiler hollandske børn med retur til Danmark, når de var nede og aflevere nødhjælpen, men hurtigt blev der organiseret jernbanetransport og opsamlingssted ved Padborg, hvor børnene fik et lægetjek og blev afluset inden de kørte videre til deres bestemmelsesbyer. Ved fælles hjælp kan et enkelt fotografi gå hen og blive til en hel historie. Mange tak til alle jer, der har fortalt, har udlånt og deponeret fra jeres gemmer. Og tak til Harald Hoielt, der utrætteligt har spurgt, hvor han end kom hen, om man kunne huske Vi ved, at der var hollandske børn på flere gårde, så skulle nogen af jer, der læser dette, også har erindringer om de hollandske børn i Store Magleby, så kontakt endelig Dragør Lokalarkiv. Hanne Bacher Bendtsen

9 Dragørfortet 100 år Sidste søndag i september var Dragør flagsmykket og der lød musik i gaderne. Dragørfortet fejrede sit 100 års jubilæum med fuld musik. Mange hundrede besøgte fortet, som i dagens anledning åbnede dørene til nogle af de hemmelige rum, der normalt ikke er adgang til. Der var prominent besøg af tre børnebørn af arveprins Knud, der i en årrække var chef for fortet. Søstrene ankom i deres bedstefars flotte Chrysler, der var udlånt af lufthavnen, hvor den bruges til VIPmodtagelser. To musikkorps sørgede for, at dagen blev fejret med fuld musik. Søværnets Tamburkorps indledte dagen med en march gennem Dragør, og senere gav 8. Regiments Musikkorps et tattoo på pladsen foran fortet. Fotos: Dines Bogø

10 Åbent hus i Lokalarkivet Lørdag den 8. november er det endnu engang Arkivernes Dag i hele Norden. I Dragør giver vi også jer en mulighed for at besøge jeres lokale arkiv på en lørdag. Dagen igennem er der mulighed for at se udstillinger, dels om Dragør Kommune gennem de sidste 40 år, dels om Dragør for lidt over 100 år siden, da den lokale afdeling af Socialdemokratiet blev dannet. I anledning af 100-året for at Lokalarkivets bygning blev taget i brug som Rådhus, fortæller Bent Larsen, der tidligere har været ansat i Dragør Kommune, om hverdagen på kommunens kontor før i tiden. Det sker kl Kl fortæller Henning Sørensen om begivenhederne i Dragør og Store Magleby under 1. Verdenskrig i anledning af udgivelsen af to hæfter om Amager under Verdenskrigen. Hæfterne uddeles gratis på dagen. Jul i Dragør Som mange allerede ved, blev DR s julekalender Sofies Tidsrejse sidste år optaget i Dragør. Og alle venter spændt på at følge Sofie gennem tiden og gennem Dragørs gader. Når serien sendes i DR TV i december måned, ventes rigtig mange besøgende til Dragør, og derfor er der blevet lavet en app til mobiltelefoner, så gæsterne kan gå deres egne guidede ture i byen og høre om julen i gamle dage. Lokalarkivet har leveret materiale til app en, som kan hentes gratis i Appstore og Play fra 1. december. Hver weekend i december er der julemarked på Badstuevælen. Hele december omdannes Dragør til Danmarks største julekalender. 24 dragørhjem pynter et vindue, der som dagens låge åbnes hver dag kl Foto: Jørgen D. Petersen

11 Besøg på SAS-museum og den gamle lufthavnsbygning Søndag den 23. november har Dragør Lokalhistoriske Forening arrangeret besøg på SAS historiske samlinger mellem kl og SAS har et egentligt museum i Gardermoen lufthavn ved Oslo, men i Kastrup ligger et museumsdepot, som denne dag åbner dørene for DLF s medlemmer. Samlingen ligger på Amager Strandvej 390 i den gule bygning lige overfor Kastrup Havn. Der vil være skiltning til parkeringsområdet. For ikkeselvkørende: Ca. 5 minutters gang fra DSB eller Metro, eller med bus 35, 36 og 5A. Vores gode venner i Lufthavnens historiske gruppe, har sørget for at vi endnu en gang kan komme inden for i den gamle lufthavnsbygning ( VL-terminalen ). Vi mødes foran VL terminalen, Vilhelm Lauritzens Alle 1 tirsdag den 13. januar 2015 klokken Der er parkeringspladser ved terminalen. Da der er begrænset plads, kræver det tilmelding Denne kan foretages efter den 1. december til Kurt Mathisen på mail eller tlf OBS: Denne tur er kun for medlemmer af Dragør Lokalhistoriske Forening. Årets gang i Dragør Endnu engang har Lions Club i Dragør udgivet en flot kalender med 12 billeder fra Dragør og Store Magleby. En del af motiverne er fanget af Lokalarkivets fotograf, Jørgen D. Petersen. Arkivet har skrevet historier, der fortæller mere om hver måneds billede. Historien kan ses ved at scanne stregkoder i kalenderen med en mobiltelefon. Kalenderen sælges indtil nytår i arkivets åbningstid. Verdenskrigen på Amager Sammen med dette nummer af Kikkenborgen får medlemmer af Dragør Lokalhistoriske Forening to særnumre af bladet Glemmer du. De fortæller historien om begivenhederne på Amager under Første Verdenskrig. Artiklerne i bladet er skrevet som et samarbejde mellem Tårnby Stads- og Lokalarkiv og Dragør Lokalarkiv. Hæfterne kan også hentes gratis på Dragør Lokalarkiv og på bibliotekerne i Tårnby.

12 Returadresse: DLF v/irene Larsen Drogdensvej Dragør Kommende arrangementer Lørdag den 8. november Arkivernes Dag - åbent hus i Dragør Lokalarkiv Se omtale inde i bladet. Tirsdag den 11. november kl Foredrag på Dragør Skole Syd om skibsvrag i Øresund ved Jens Schou Hansen, bl.a. med udgangspunkt i kilder fundet på Dragør Lokalarkiv. Arrangør: Dragør Museumsforening. Fredag den 14. november Dines Bogø fylder 70 år og holder reception på Dragør Fort. Søndag den 23. november kl Besøg i SAS historiske samlinger i Kastrup Se omtale inde i bladet. Lørdag-søndag november Julemarked på Amagermuseet Tirsdag den 13. januar kl Besøg i Vilhelm Lauritzen-terminalen i Københavns Lufthavn. Kun for medlemmer af DLF. Se omtale inde i bladet Husk tilmelding. Næste nummer af Kikkenborgen udkommer i februar 2015

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

Per Brunsgård fra Tim ved Ringkøbing DK

Per Brunsgård fra Tim ved Ringkøbing DK Per Brunsgård fra Tim ved Ringkøbing DK Fotografering af de kongelige har jeg som hobby. Begivenhederne vælges fra den kongelige kalender på Internettet eller fra dagspressen. For at komme tæt på, ved

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Nr.10,5 december/januar 2011/2012! 11.årgang! OK-Hjemmet Thea! Protektor Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte

Nr.10,5 december/januar 2011/2012! 11.årgang! OK-Hjemmet Thea! Protektor Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte EKSTRA JUL Nr.10,5 december/januar 2011/2012! 11.årgang! OK-Hjemmet Thea! Protektor Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte Sætternissen har været på spil!! Ninas fine artikel om Psykiatrien s Dag

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk

VHM Kalender. Januar Februar Marts April. Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk 2015 VHM Kalender Januar Februar Marts April Vendsyssel Historiske Museum Museumsgade 3 DK-9800 Hjørring 96241050 www.vhm.dk JANUAR Lørdag den 3. januar Lørdagsåbent på Historisk Arkiv Benyt dig af muligheden

Læs mere

Et strejftog gennem 20 år

Et strejftog gennem 20 år 1993-2013 www.taarnbybladet.dk OKTOBER 2013 Et strejftog gennem 20 år Redigeret af: Allan Meyer Indholdsfortegnelse Forord... 1 Indledning... 2 Stiftende generalforsamling 2 Første nummer udkom 15. september

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik.

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Taastrup, 2012-08-29 Kjeld Espersen Espersen.kjeld@gmail.com Tlf. 2728 5235 Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Dette stævne var i år lagt til Island og var fra den 16. 19. august. Det var lagt i samme

Læs mere

Nyhedsbrev oktober 2014

Nyhedsbrev oktober 2014 Kære medlemmer: Nyhedsbrev oktober 2014 Kastellets 350 års dag fejres: Lørdag den 1. november fra klokken 12.00 til 16.00. Læs det store program for dagen i dette Nyhedsbrev. Generalforsamlingen den 9.

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyhedsbrev for den 11.02.13. Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyheder Ny hjemmeside og nyt nyhedsbrev Vi har langt om længe fået vores nye hjemmeside op at køre. På hjemmesiden er det muligt at læse

Læs mere

GVF-Avisen. Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang. www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED

GVF-Avisen. Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang. www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED Foråret nr. 1. 2011, 16. årgang GVF-Avisen www.fedet-risskov.dk GRUNDEJERFORENINGEN VEJLBY FED Generalforsamling Der indkaldes til ordinær generalforsamling i GVF Grundejerforeningen Vejlby Fed tirsdag

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Årsberetning 2009 RIBE TWINTOWN ASSOCIATION RIBE PARNTERSTADTVEREIN L ASSOCIATION DE JUMELAGE

Årsberetning 2009 RIBE TWINTOWN ASSOCIATION RIBE PARNTERSTADTVEREIN L ASSOCIATION DE JUMELAGE Årsberetning 2009 Vel mødt til årsmødet i år 2010, som jo er et særligt år for os i Ribe. Både fordi vi nu er godt i gang med et nyt årti, men specielt fordi Ribe by har 1300 års jubilæum. Dette vil blive

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland var på besøg i Kroppens Hus i Sorø. Her bliver AlterG - maskinen afprøvet, og det var en stor oplevelse for Jens-Peter. Nyhedsbrev

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk

I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk 34. årgang nr. 2 November 2007 Foreningens hjemmeside: www.hjemstavnsfolkedanserne.dk I ønskes alle en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår. 2 Hjemstavns Folkedanserne på Frederiksberg

Læs mere

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 PROGRAM EFTERÅR 2015 Besøg i Kongernes Jelling Tirsdag den 1. september skal vi besøge Kongernes Jelling. Efter en større udvidelse og gennemgribende modernisering

Læs mere

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 13. maj 2014

Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 13. maj 2014 Til Informationsmøde om Kvæsthusprojektet og Sankt Annæ Projektet 13. maj 2014 Fra Kvæsthusselskabet og Sankt Annæ Selskabet ddd Opsamling fra informationsmøde afholdt d. 13. maj 2014 Kvæsthusselskabet

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Kultur forbinder. på tværs. af landegrænser

Kultur forbinder. på tværs. af landegrænser Kultur forbinder på tværs af landegrænser Københavnsafdelingen, program oktober 2013 Kære medlem Vi vil gerne takke for et rigtig godt Hovedstadstræf i København 23-25. august, hvor vi mødte en masse medlemmer

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske

Weitemeyers Kilde. Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Søren Andreasen er kendt for at fly e ud i en jord/halmhy e om sommeren, mens han opdyrkede sit stykke land på Lamme orden. Man mener, at da Søren

Læs mere

Sådan boede man i gamle dage

Sådan boede man i gamle dage Sådan boede man i gamle dage Langt de fleste gamle fotografier er enten taget i et fotoatelier eller i fri luft og viser følgelig mest personer eller bygninger og arbejdsprocesser i det fri. Sjældnere

Læs mere

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk Marts 2006 2 OPSLAGSTAVLEN www.scthanserne.dk Generalforsamling torsdag 16. marts kl. 19.30 Sidste tilmelding til Eventyrløbet søndag 23. april Teater & Natmad Fredag 19. maj kl. 19.30 Eventyrløbet torsdag

Læs mere

Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008

Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008 Seniorkulturuge 2008 Søndag den 31. august 2008 søndag den 7. september 2008 Kulturelt Samråd, Solrød Bibliotekerne, Kræftens Bekæmpelse, AOF, Super Brugsen, Lokalhistorisk Forening, Lions, Ældresagen,

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 294/2007 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Wagrain, Østrig. 10.2.-17.2.2007 PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV I alt 33.888 kr. (ekskl. årsrejseforsikring,

Læs mere

Nyhedsbrev februar 2015

Nyhedsbrev februar 2015 Nyhedsbrev februar 2015 Kære medlemmer Kastellets 350 år blev fejret efter alle kunstens regler den 1. november 2014 med opvisninger, gardehusarer, musik, rundvisninger, og Slaget på Kirkepladsen, men

Læs mere

Tegning af Ø. Hornum og Omegns Lynfrysningsanlægs facade ud mod Nihøjevej, udarbejdet af Lindholm og Ryø, Aalborg 24. august 1950

Tegning af Ø. Hornum og Omegns Lynfrysningsanlægs facade ud mod Nihøjevej, udarbejdet af Lindholm og Ryø, Aalborg 24. august 1950 Frysehusenes korte æra Fra gammel tid har man benyttet sig af saltning, røgning eller tørring til at konservere kød. I en periode var henkogning det helt store hit, men i tiden omkring 1950 kom ny teknologi

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Fra Rolfsted Skole 2008/1 Siden sidst. Lørdag d. 15-9-07 var der tur til Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Søby. Der var mødt ca. 20. Det var spændende at høre om

Læs mere

Årsberetning for Amager Museumsforening. Årsberetning 2012

Årsberetning for Amager Museumsforening. Årsberetning 2012 Årsberetning for Amager Museumsforening Årsberetning 2012 Vore museer har igennem de sidste seks år været præget af nedskæringer og store personale udskiftninger. Dragør Kommune, som er vores hovedtilskudsgiver

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter Indholdsfortegnelse Side 2: Skolelederen har ordet Side 4: Kalenderen Side 5: Nyt fra Klubben Side 6: Så er der fest i indskolingen Side 7: Rundt på skolen Side

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN. ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale 1. jan Ki, Tr 6. jan Aftengymnastik

Læs mere

med Hjerneskadeforeningen og Vestsjælland

med Hjerneskadeforeningen og Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Billedet er fra "En anderledes handicapkonference" med Hjerneskadeforeningen og DFDS. Billedet er fra Oslo i maj 2013. Nyhedsbrev Januar 2014 Aktivitetskalender 1. kvartal

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 416/05. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 416/05. afsagt den ****************************** REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 416/05 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Alanya, Tyrkiet 30.08. 13.09.2005 PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV 5.118 kr. Fald i bus under transport til en

Læs mere

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE

CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE CTB TRAVELS CITY TOURS BARCELONA VIN-, GASTRONOMI- & KULTURREJSE 19.-24. maj 2015 Gastronomi, vin og kulturrejse Barcelona & Catalonien I 1980 erne og 1990 erne kom en række revolutionære unge vinmagere

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Dronningensgade set mod nord fra ca. Jyllandsgade. Foto Hugo Matthiessen 1914 VELKOMMEN TIL SÆSON 2014-2015 Vi håber, at rigtig mange vil deltage i vore arrangementer.

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Postfunktionærernes Andels Boligforening

Postfunktionærernes Andels Boligforening 8. oktober 2010 Referat fra ordinært årsmøde mandag den 27. september 2010. Velkomst Otto Wois bød velkommen til afdelingens ordinære årsmøde, specielt til: Formand for PAB Preben Bansemer, næstformand

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation Torsdag den 3. december 2009 blev der igen holdt jubilæumsreception for 25-års jubilarer i Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 i København.

Læs mere

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013

NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 NYHEDSBREV NOVEMBER 2013 Indhold: 1. maj i Fælledparken Tur til Heideruh maj 2013 22. juni i Horserød og Røde Blades Gadefest Nørrebro K-festival i Nørrebroparken 29. august 1943, 70-året Mini-festival

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget torsdag 03. maj 2012. Uge 19, torsdag 10. maj 2012 10/05/2012 14:35. 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode

Side 1. Rettelser foretaget torsdag 03. maj 2012. Uge 19, torsdag 10. maj 2012 10/05/2012 14:35. 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode Side 1 Uge 19, torsdag 10. maj 2012 09:30 Drivhusdrømme (3:6) Ny episode Mange drømmer om deres eget drivhus, hvor de kan trodse det kølige danske klima og pusle med planter eller nyde en kop kaffe - fra

Læs mere

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Formanden Søren Buhl Andersen indledte med at fortælle, at vi i dag er 24 medlemmer, efter der kom udmeldelser og nogle blev slettet p.g.a. manglende betaling

Læs mere

Nørremarkskirken 2015-2016. Kom-sammeneftermiddage. Spændende foredrag Fællesskab Kaffe Sang

Nørremarkskirken 2015-2016. Kom-sammeneftermiddage. Spændende foredrag Fællesskab Kaffe Sang Nørremarkskirken Spændende foredrag Fællesskab Kaffe Sang 2015-2016 Kom-sammeneftermiddage Torsdag den 27. august kl. 14.30 Cuba en rejse tilbage i tiden Kordegn Bente Munk, Vejle Cuba er et spændende

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

OBS: På grund af byggeriet opfordres forældre til at bruge Hollænderhallens parkeringsplads fra nu af og til afslutningen på byggeriet.

OBS: På grund af byggeriet opfordres forældre til at bruge Hollænderhallens parkeringsplads fra nu af og til afslutningen på byggeriet. Nyhedsbrev nr. 5 I får nu igen et nyhedsbrev, og denne gang vil vi gerne orientere jer om, hvad der er sket, siden I læste det sidste nyhedsbrev, som I fik lige før sommerferien. Vi vil følge op på: a)

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

hestholm Orientering Januar 2009 Nr. 1

hestholm Orientering Januar 2009 Nr. 1 hestholm Orientering Januar 2009 Nr. 1 Passer din bank ordentligt på din økonomi? Lad os se på din privatøkonomi med friske øjne. En ny bank kan måske give din økonomi det lille løft i hverdagen, der giver

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2014

NYHEDSBREV OKTOBER 2014 NYHEDSBREV OKTOBER 2014 Oktober måned er budt velkommen og efteråret har givet os mange dejlige timer udenfor i solskin, regn og blæst :- ) Vi nyder at være ude, og børnene er begyndt selv at efterspørge

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012

Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012 Sprog og identitet Københavnsafdelingen, program oktober 2012 Kære medlem Hvem er vi egentlig? Er det kun det grå guld, der tror på en nordisk identitet? Ser ungdommen et fællesskab? Hvad med vores nye

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Museum Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg og Omegns Amatørarkæologer Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson

Læs mere

Pr. 01-01-13 Personalenormeringen

Pr. 01-01-13 Personalenormeringen Pr. 01-01-13 Personalenormeringen Morten Jørgensen Leder Jette Rasmussen - Pædagog Astrid Harmsen Elly Pedersen - Pædagog - Pædagogmedhjælper Studerende (halvårs og 3 mdr.) Gitte Sørensen - Pædagog Jørn

Læs mere

Holme rundt i ældre billeder

Holme rundt i ældre billeder Holme rundt i ældre billeder Den midterste af Bakkegårdene Stuehuset til den miderste af Bakkegårdene: Gården brændte i 1920. Den unge pige var i færd med at bage pandekager. Der gik ild i fedtet på panden,

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest

Indholdsfortegnelse. Nyt om Idre Fjäll. Indbydelse til juletræsfest Indholdsfortegnelse side 2: side 4: side 5: side 6: side 7: side 10: side 11: side 12: side 13: Keld har ordet Siden sidst Kalenderen Nyt om Idre Fjäll Mere siden sidst Nyt fra Klubben Evakueringsøvelse

Læs mere

KONTAKTEN Øster Snede Skole

KONTAKTEN Øster Snede Skole KONTAKTEN Øster Snede Skole Skoleåret 2012/2013 Nr. 4 Kalenderen skoleåret 2012 2013 Skolens aktivitetskalender kan ses på Skolens hjemmeside: www.oester-snede-skole.dk Ferieplan for skolerne - skoleåret

Læs mere

DANEHOFGARDEN LINKS OMKRING CALELLA M.M. RIGTIG PROGRAM I SPANIEN TUR!!! GOD TUR. Danehofgarden i Kroatien Ungarn 2006 2008

DANEHOFGARDEN LINKS OMKRING CALELLA M.M. RIGTIG PROGRAM I SPANIEN TUR!!! GOD TUR. Danehofgarden i Kroatien Ungarn 2006 2008 LINKS OMKRING CALELLA M.M. www.calella-oktoberfest.com Om oktoberfesten i Calella www.inside.danehofgarden.dk Her kan man se nyt om turen mens vi er af sted. www.portaventura.co.uk/theme-park Her skal

Læs mere

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12

Kursusprogram. Horsens kommunes biblioteker Forår 2015. Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 8700 Horsens Telefon: 76 29 24 00 bibliotek@horsens.dk Åbningstid med betjening: Mandag torsdag kl. 10 19 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 13 Selvbetjent morgenbibliotek:

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Nyhedsbrev Juli 2015 Aktivitetskalender 3. kvartal 2015 Torsdagscafé hver anden torsdag fra kl. 14.00 til 16.00 i Sorø Torsdagscafeen tilbyder mange aktiviteter. Du har

Læs mere

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 Onsdag den 15. januar kl. 14.00:... Foredrag: Det gode liv hvad er det? Tirsdag den 11. februar kl. 19.00:... Generalforsamling Onsdag den 26. marts kl. 14.00:... Foredrag

Læs mere

Biblioteket i lommen. Mobile tilbud fra dit bibliotek

Biblioteket i lommen. Mobile tilbud fra dit bibliotek Biblioteket i lommen Mobile tilbud fra dit bibliotek Mobile tilbud fra dit bibliotek Mobiltelefoner eller smartphones er i dag hver mands eje. Derfor tilbyder Vordingborg Bibliotekerne nu også diverse

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Keld har ordet. Godt nytår og velkommen i 2013

Keld har ordet. Godt nytår og velkommen i 2013 Indholdsfortegnelse side 2: Skolelederen har ordet side 6: Kalenderen side 7: 2. klasse og dåserydderne side 8: Nyt fra Klubben og frugtordningen side 9: Danmarks Indsamlingen side 10: Juleklippedagen

Læs mere

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk April 2009 Læs i dette nummer: Ny konstituering Ny hjemmeside mm. Arbejdsopgaver Tilskudsmuligheder Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk Side 1 Den nyvalgte bestyrelsen har på

Læs mere

31. årgang - NR. 2-2014 februar

31. årgang - NR. 2-2014 februar 31. årgang - NR. 2-2014 februar Shopping på markedet i Valloire: Cecilie, Majken og Alexander Lavuks tilbud Fritids- og ungdomsklubben Lavuk Voksenklubben Lavuk Pibergården Skolen på Borgervænget Minder

Læs mere

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950 Lokalhistoriske arrangementer Sinding, 1950 Silkeborg efterår 2009 BESØG PÅ FUNDER RADIOMUSEUM Onsdag 19. august kl.19 Bjarne Jensen vil vise og fortælle om sine 1685 gamle radioer, grammofoner, fjernsyn

Læs mere

Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015

Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015 Nyheder fra Friplejehjemmet Lillebælt - maj 2015 Dejligt mange havde tilmeldt sig vores påskefrokost, som blev en god oplevelse. Der var pyntet fine påskeborde, og maden var som sædvanlig vellykket (og

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Århus Julemærkesamler Forening. Caritas

Århus Julemærkesamler Forening. Caritas Århus Julemærkesamler Forening Caritas Nr. 11 / Februar 2007 Formand: Århus Julemærkesamler Forening Caritas Stiftet 16.7.1981 Bestyrelse / Telefon / Adresseliste / Bankkonto Peter Nissen Holmetoften 37

Læs mere

www.gangforeningen-bornholm.dk

www.gangforeningen-bornholm.dk www.gangforeningen-bornholm.dk Deadline næste udgave 5. dec. 2014 Turplan 5 og 10 km. Start kl. 9.00, hvor intet andet er nævnt. 5.10 P-plads ved BAF (bag brugsen), Østermarie 12.10 Åhalsegård, Kirkedalsvej

Læs mere

Test din viden om Præpositioner

Test din viden om Præpositioner Ann Kledal og Barbara Fischer-Hansen Test din viden om Præpositioner 9 testopgaver til arbejdshæftet PARAT START 3 knyttet til grundbogen BASISGRAMMATIKKEN Special-pædagogisk forlag Xxxxxxxxx 1 Test din

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Århus Julemærkesamler Forening. Caritas

Århus Julemærkesamler Forening. Caritas Århus Julemærkesamler Forening Caritas Nr. 13 / Februar 2008 Århus Julemærkesamler Forening Caritas Stiftet 16.7.1981 Bestyrelse / Telefon / Adresseliste / Bankkonto Formand: Peter Nissen Holmetoften 37

Læs mere

Projekt Besættelsestidens Han Herred

Projekt Besættelsestidens Han Herred Læs i dette nyhedsbrev Projekt Besættelsestidens Han Herred stormøde på Sanden Bjerggaard tirsdag 9. april kl. 19.00 Hyggeeftermiddag på Bratskov i Brovst torsdag 21. marts kl. 14.00 Besættelsestidens

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Biblioteket i lommen. Mobile tilbud fra dit bibliotek

Biblioteket i lommen. Mobile tilbud fra dit bibliotek Biblioteket i lommen Mobile tilbud fra dit bibliotek Mobile tilbud fra dit bibliotek Vordingborg Bibliotekerne tilbyder diverse services tilpasset til mobiltelefoner der har adgang til Internet. Det betyder,

Læs mere