Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus"

Transkript

1 Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 2, marts årgang Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue Aarhus C aarhus@glhus.dk

2 Udstillinger og arrangementer Torsdag d. 7. april kl : Det Grønlandske Hus viser filmen Qivitoq/Fjeldgængeren fra 1956 med Poul Reichardt og Astrid Villaume. Billetpris kr. 25,-. Der sælges 40 billetter. Torsdag d. 28. april kl.19.00: Instruktør Ivalo Frank viser sin film ECHOES. ECHOES er instruktørens søgen efter fortidens spor i det oderne Østgrønland, og et meget personligt portræt af Anna Kuitse Thastum, som efter at have boet i USA i mange år vender tilbage til Kulusuk. Filmen varer 25 minutter, og der lægges op til debat efter visningen. Billetpris kr. 25,-. Der sælges 40 billetter. Torsdag d. 5. maj kl : Informationsaften om ferierejser til Grønland. Vi giver gode råd om hvad man skal tage med på rejsen, fortæller om de forskellige destinationer, viser flotte billeder og meget mere. Billetpris kr. 25,-. Der sælges 40 billetter. 30. maj 26. juni: Hanne Søndergaard udstiller malerier i Det Grønlandske Hus i perioden 30. maj juni Se mere om Hanne Søndergaard på

3 Nyt fra uddannelsesvejlederne Færdige med uddannelse Karen Kiær Jakobsen har pr. 31. januar 2011 afsluttet uddannelsen til cand.jur. ved Aarhus Universitet. Karen er nu ansat i Grønlands Selvstyre i Departementet for Sociale Anliggender. Helle Wille har pr. 1. februar 2011 gennemført uddannelsen til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Aarhus. Uddannelsen er en overbygning til markedsføringsøkonomuddannelsen, som Helle afsluttede i juni Kristine Søren har afsluttet uddannelsen til tandplejer ved Aarhus Tandlægeskole, SKT.

4 Hjælp til selvangivelsen Selvstyrets skatteekspert, Ole Hellmann, er klar til at hjælpe studerende med selvangivelsen torsdag d. 14. april. Ring og bestil en tid hos vejlederne på tlf Medbring alle relevante papirer, f.eks. lønsedler. Vi mangler tutorer Vi har brug for tutorer i forbindelse med vores intro-kursus i august formentlig d. 21. og 22. Tutorernes opgaver består i at være med hele tiden, hjælpe med praktiske ting, deltage aktivt med et lille oplæg om f.eks. Arhus tilbud til studerende, livet på Aarhus Universitet, sport for studerende osv. Tutorjobbet er lønnet. Tilskud til tilbagebetaling af landskassefinansierede studielån Det er muligt at søge om tilskud til tilbagebetaling af studielån optaget hos Grønlands Selvstyre, når man har afsluttet eller afbrudt en uddannelse. For at få tilskud, skal man normalt være bosat i Grønland. Det er en betingelse, at man er i gang med at tilbagebetale sit lån. Lovgrundlaget er Landstingslov nr. 24 af 3. november 1994 om tilskud til afvikling af uddannelsesgæld. Du kan finde loven på under 1994 Love nr. 24. Hvis du har spørgsmål eller vil have mere at vide, skal du maile til usf@nanoq.gl.

5 Grønlandsk lærer søges Nørrevangsskolen i Randers søger en lærer, som kan støtte 5 grønlandske børn der lige er flyttet til Danmark. Børnene starter i almindelige danske klasser, og skal integreres der. Stillingen er på fuld tid med start så hurtig som muligt, og den løber frem til sommerferie Kontakt viceskoleleder Martin Hyldgaard Larsen på tlf Kontaktfamilier søges Der er grønlandske familier som ind i mellem spørger os, om vi har kendskab til mulige kontaktfamilier til deres barn, der skal på efterskole i Region Midtjylland. Vi efterlyser derfor interesserede, der kunne tænke sig at være kontaktfamilie, som efterskoleeleven kan bo hos i nogen weekender samt længerevarende ferier, hvor skolen er lukket. Yderligere oplysninger kan fås hos Bolethe H. Rasmussen, tlf TUSA Sangkonkurrencen TUSA afholdes lørdag d. 7. maj fra kl i DGI-Huset i Vejle. Entre: Voksne kr. 125,-. Børn 7-12 år kr. 25,-. Copy Paste spiller til festen om aftenen Foreningen Kajak arrangerer bustransport se side 11.

6 Kulturhjørnet Kalaallit Nunaata imartaani puisit Sæler i grønlandske farvande I tidligere numre af Qivi har vi skrevet om betydningsfulde dyr i Grønland; vinterhvaler, hvalrosser og lomvier. Nu er vi kommet til det vigtigste dyr af dem alle, sæler! Helt op til moderne tid har sælerne været selve grundlaget for, at mennesker kan overleve i Grønland. Sælens kød, indvolde og blod har givet det meste af maden, spækket gav lys og varme i husene og er blevet brugt til at gøre tørre skind vandtætte, få sår til at hele og meget andet, kvinder brugte pelsen til at sy varmt tøj, teltskind og betræk til umiaq og kajak. Nu lever vi i en anden tid, hvor fiskeriet er vigtigst, men faktisk er der aldrig blevet fanget så mange sæler i Grønland som nu, omkring sæler om året. Beskyttelse af grønlandssælens og klapmydsens ynglepladser i Nordatlanten, og økologiske ændringer i Arktis har gavnet flere arter af sæler, så der er flere dyr end nogensinde. I virkeligheden er sælerne ikke kun en rigdom, men måske også en konkurrent til fiskerne. Der bliver derfor forsket intenst i bl.a. sælernes antal, vandringer og fødevalg, som en af brikkerne i det store puslespil, der hedder de arktiske haves økosystemer. Der regnes i dag med at være seks forskellige sælarter i Grønland, først for nylig er gråsælen blevet anerkendt som en sælart, der også hører til i Grønland. Natseq, ringsælen. Ringsælen er en ægte arktisk sæl, der lever i de isdækkede havområder hele vejen rundt om Nordpolen, men også i Østersøen, og i de ferske søer Ladoga og Saimen øst for og i det nordlige Finland.

7 Ringsælen er meget knyttet til den faste is, hvor den føder sine unger i huler under sneen, og hvor den tilbringer det meste af maj og juni måned på isen, mens den fælder. Langt de fleste ringsæler i Grønland findes derfor i nordvest- og nordøstgrønland, og i pakisen i Baffinbugt og storisen langs Østkysten. Ringsælen kan bide og kradse åndehuller i fast vinteris, så den kan overleve i fjorde og langs kyster, hvor havet er fuldstændig dækket af is om vinteren. Men den tykke, flerårige is i selve polarhavet kan ringsælen ikke klare, så der er kun få ringsæler længst mod nord. Ringsælen er den mindste af de grønlandske sæler, vejer kg og bliver 110 til 160 cm lang. Verdens samlede bestand anslås til ca. 6-7 millioner dyr. Ussuk, remmesælen. Remmesælen er ligesom ringsælen en højarktisk sæl, der lever langs iskanten. Men den åbner ikke åndehuller og er derfor afhængig af drivis med adgang til åbent vand. Mange remmesæler lever ved de såkaldte polynier, områder med åbent vand i ellers isdækkede have, fx ved Nordvandet mellem Avanersuaq og Ellesmere Island. Unge remmesæler trækker gerne i helt isfri områder og kan derfor mødes også om foråret på de store fiskebanker ud for Sydvestgrønland. Remmesælen er en stor sæl, der kan veje op til 400 kg og blive omkring 2,5 m. lang. Det danske navn hentyder til, at skindet er særlig velegnet til at udskære som liner til hundepiske og reb til alle mulige formål. Derfor flås denne sæl ofte ved at skære skindet op i bælter, der derefter skæres ud i spiral til en lang, sammenhængende line. Remmesælen er en ikke ret almindelig sæl, verdensbestanden anslås til ca dyr i hele det arktiske område.

8 Qasigiaq, spættet sæl. Den spættede sæl er den eneste grønlandske sæl, der regelmæssigt går på land. Tidligere var det almindeligt at se spættede sæler fx på de store sandbanker i bunden af Kangerlussuaq, og en større flok spættede sæler er for nylig set 80 km oppe i elven Majoqqaq ved Maniitsoq. Spættet sæl er knap nok en arktisk sæl, langt de fleste dyr lever langs kysten i tempererede områder, fx i den vestlige Østersø og i Nordsøen, i Stillehavet helt ned til Californien. I Grønland er den spættede sæl meget sjælden. Selv om den er fredet hele sommeren, bliver den jaget og forstyrret så meget, at antallet af disse sæler højst er et par tusinde omkring Grønland. Den spættede sæls skind anses for det smukkeste sælskind og bruges traditionelt til kvindedragtens bukser. Aataaq, grønlandssæl. Grønlandssælen er nordatlantisk sælart, der trækker over mægtige afstande. I det tidlige forår samles sælerne på tre store yngle- og fældepladser på drivisen ved New Foundland, mellem Nordøstgrønland og Svalbard, og inderst i det russiske Hvidehav. Senere på foråret trækker store flokke fra New Foundland pladsen op i Baffinbugten langs Grønlands Vestkyst, og de østlige grønlandssæler trækker ned langs Østgrønland med Storisen. I slutningen af året vender sælerne så tilbage til ynglepladserne.

9 Grønlandssælen er uhyre talrig. Man regner med, at der alene på de canadiske felter er 7-8 millioner dyr, og yderligere 2 millioner dyr på de nordøstatlantiske felter. Vi har ofte set kæmpestore flokke af grønlandssæler, der på efterårstrækket pisker vandet op i fjordmundinger. Sådan en flok sæler kaldes amisut. Grønlandssælen er en mellemstor sæl, der bliver omkring 170 cm lang og vejer op til 200 kg. Det er masser af kød, spæk og et flot skind! Men disse millioner af sæler spiser jo også af havets ressourcer og det er sandsynligt, at torsk og grønlandssæler er i konkurrence om den samme føde, nemlig rejer og andre krebsdyr og især ammassatter. Natsersuaq, klapmyds. Klapmydsen er ligesom grønlandssælen en nordatlantisk sælart, der også har sine faste ynglepladser på drivisen, især ved New Foundland, men også et mindre felt i Davisstrædet mellem Nuuk og Hudson Strædet og et felt ud for Nordøstgrønland. Klapmydsen er en uhyggeligt stor sæl. Hannen kan blive op til 2,70 m. lang og veje op til 450 kg eller mere. Vi var en gang med til at fange en rigtig stor han i Amerloq fjorden ved Sisimiut, og selv om vi var mange, kunne vi knap trække sælen op på isen, selv skindet med spæk måtte vi være seks mand for at bære. Klapmydsen er ikke så talrig som grønlandssælen, men med et antal på anslået i hele Nordatlanten er det en sæl, der uden tvivl har betydning for bestanden af torsk, hellefisk og rødfisk.

10 Siggutooq, gråsæl. Gråsælen er en sælart, der er velkendt fra de danske farvande, kysterne omkring Storbritannien, Island og Newfoundland men først i 2009 er den med sikkerhed blevet set ved Sydøstgrønland. Men den kan have levet ved Kap Farvel i mange år, uden at være kendt. Missionæren og zoologen Otho Fabricius, der beskrev Grønlands dyr tilbage i 1770 erne, skriver om en sæl, der kaldes siggutooq (den langsnudede). Fabricius så aldrig selv et eksemplar, men navnet tyder på, at det netop er gråsælen med det lange spidse hoved, han hentyder til. Alternativt kan strejfende gråsæler fra Island eller New Foundland i perioder have opholdt sig ved det sydligste Grønland. Vi ved endnu ikke, om gråsælen yngler i Grønland. Baggrunden for denne artikel er en fremragende lille bog med titlen Grønlands sæler, skrevet af forskeren Aqqalu Rosing-Asvid og udgivet af Grønlands Naturinstitut Pinngortitaleriffiki slutningen af Instituttet udgiver med jævne mellemrum forskningsartikler og mere alment tilgængelige bøger, i samarbejde med Ilinniusiorfik, undervisningsmiddelforlaget. Tjek hvad der kommer af nyt om fugle, fisk og pattedyr i Grønland på Naturinstituttets hjemmeside SK

11 Fra foreningerne Kajak, Aarhus Fredag d. 1. april Spisning. Lammekølle med flødekartofler Tirsdag d. 3. maj Spisning. Ørreder Lørdag d. 7. maj TUSA i Vejle. Kajak arrangerer buskørsel med afgang fra Det Grønlandske Hus kl Pris: kr. 125,-. Fredag d. 3. juni Spisning. Grill Tirsdag d. 21. juni Grønlands nationaldag. Kajak holder grillfest fra kl Du kan tilmelde dig Kajaks arrangementer ved at ringe til Det Grønlandske Hus i Aarhus på tlf Klub 94, Aarhus Klubbens mødedage i foråret 2011: Onsdag d. 6., april, onsdag d. 27. april, onsdag d. 11. maj og onsdag d. 25. maj. Der findes mange andre grønlandske foreninger i Region Midtjylland find dem på vores hjemmeside

12 Den Gamle By Grønlændernes historie er også danmarkshistorie Allerede i vinterferien kunne besøgende i Den Gamle By opleve grønlandsk kultur på plakater, i aktiviteter med brugskunst og i fortællinger. Nu gentager museet temaet og giver samtidig alle grønlændere gratis entré. Vi vil gerne vise, at grønlændere også er en del af den danske historie. Og vi ved fra grønlandske besøgende i vinterferien, at vores tema og udstilling har betydet meget for følelsen af at høre til i Danmark, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. Grønlandsk studerende flytter ind i museumsbyen Museet vil med en ny bydel skabe et troværdigt billede af bykulturen i begyndelsen af 1970 erne, og her er også grønlændernes boligkultur en vigtig brik i den store historie. Indenfor fem år vil Den Gamle By indrette en grønlandsk lejlighed, som den kunne se ud i I den forbindelse leder museet efter personer, som har studeret i Danmark og boet i lejlighed i den periode. Tag bare studenterhybelen med Den Gamle By er især interesseret i fotos fra værelser eller lejligheder, som rettesnor for indretningen af boligen for en grønlandsk studerende. I 1970 erne var det ca. 30 procent af alle grønlændere, der tog deres uddannelse i Danmark. Og det er dem, som museet gerne vil i kontakt med. Både lørdag og søndag kan gæsterne møde forskningsmedarbejder Anne Cathrine Lorentzen i Plakatmuseet og høre om, hvordan hun griber projektet an. Gæsterne er meget velkomne til at bidrage med oplysninger - gerne i form af billeder. Det er klokken man kan møde Anne Cathrine Lorentzen i Plakatmuseet. På udstillingen kan man se plakater om natur, teater, film, kunst, politiske partier, sundhed, turisme og Brugsen. Fri entré for alle grønlændere lørdag og søndag 9. og 10. april Den Gamle By er åben Det koster 20 kroner at deltage i aktiviteterne for børn, hvor man kan prøve at skære tupilakker og sy perlesyning.

Da alle spørgsmål vedrører biologi, er svarene indhentet fra Grønlands Naturinstitut (GN), der har bidraget med følgende:

Da alle spørgsmål vedrører biologi, er svarene indhentet fra Grønlands Naturinstitut (GN), der har bidraget med følgende: Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug Medlem af Inatsisartut Anthon Frederiksen, Partii Naleraq HER Svar på spørgsmål nr.

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12

PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57, DK-39 NUUK TEL (+299) 36 12 / FAX (+299) 36 12 12 Til: Departementet for Fiskeri, Fangst & Landbrug Styrelse for Fiskeri, Fangst & Landbrug Departamentet

Læs mere

Grønlandske dyr og deres skind

Grønlandske dyr og deres skind Grønlandske dyr og deres skind Grønlandske dyr, fugle og fisk er det eneste naturlige grundlag for menneskers liv i Grønland. De vilde dyr og fisk udnyttes mere intensivt i Grønland end i Europa alt kan

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus. Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus. Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 3, juni 2011 13. årgang Ved Tasiussaq i Sydgrønland Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk

Læs mere

Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk.

Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden i stk. Fiskeri og fangst 2001:1 Indhandlinger af sælskind for perioden 1988-1998 Figur 1 Indhandling af sælskind fordelt på arter, for perioden 1988-1998 i stk. Stk 50.000 45.000 40.000 35.000 30.000 25.000 20.000

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl Indhold Den spættede sæl 3 Hvordan ser den spættede sæl ud 4 Hvordan kan sælerne holde varmen?

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 5, november 2011 13. årgang Sisimiut Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk Aktiviteter

Læs mere

NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 009/10 Foto: Jaakunnguaq Skade Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Energi Opgave 1.1 For at holde varmen på lange

Læs mere

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen?

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen? 14 Hvor skal vi hen? 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre Julia: Har du været i Skagen? Luis: Hvor ligger det henne? Julia: Oppe i Nordjylland. Luis: Har du været der? Julia: Næ, men jeg

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 4, november 2012 14. årgang Nuuk Center Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk Arrangementer

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 38 Januar - april 2017 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 38 Januar - april 2017 Praktiske oplysninger Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts, april 2017 Tilmelding Find ud af hvad du vil

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Grønland lige om lidt

Grønland lige om lidt Grønland lige om lidt Program Flyveturen Mødetid Bagage / pakning Hvor skal vi bo Forplejning I Sdr. Strømfjord I Nuuk På vandreturen Vandretur Niveaudeling Fortræning Kontakt Økonomi Lejrbank/lommepenge

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Departementet for Uddannelse,

Læs mere

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland

Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland Sommerens undersøgelser af narhvaler i Østgrønland En gruppe forskere og teknikkere fra Naturinstituttets afdeling for Pattedyr og Fugle var på togt i Østgrønland i august måned med Professor Dr. Scient.

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 32 Januar - april 2015

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 32 Januar - april 2015 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 32 Januar - april 2015 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts og april 2015 Tilmelding: Find ud af hvad du

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 35 Januar - maj 2016

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 35 Januar - maj 2016 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 35 Januar - maj 2016 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts og april 2016 Tilmelding: Find ud af hvad du vil

Læs mere

BRASILIANSKE STUDIER. Program for studiestarten 2015 INSTITUT FOR KULTUR OG SAMFUND BRASILIANSKE STUDIER 2015 ARTS AARHUS UNIVERSITET

BRASILIANSKE STUDIER. Program for studiestarten 2015 INSTITUT FOR KULTUR OG SAMFUND BRASILIANSKE STUDIER 2015 ARTS AARHUS UNIVERSITET BRASILIANSKE STUDIER Program for studiestarten 2015 INSTITUT FOR KULTUR OG SAMFUND BRASILIANSKE STUDIER 2015 ARTS AARHUS UNIVERSITET PROGRAM FOR STUDIESTARTEN 2015 2 BRASILIANSKE STUDIER BEM- VINDOS PÅ

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat?

Quiz-spørgsmål historiedysten klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion. 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? 7.-9. klasse: Grønland (60 spørgsmål) Introduktion 1) Hvad betyder Kalaallit Nunaat? Grønt land Grønlændernes/menneskenes land* Landet mod Nord 2) Hvem navngav landet Grønland? Hans Egede Erik den Røde*

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Fiskeri og fangst. Fiskeri- og fangststatistik 1998, endelige tal 2000:6

Fiskeri og fangst. Fiskeri- og fangststatistik 1998, endelige tal 2000:6 Fiskeri og fangst 2000:6 Indledning Denne publikation indeholder endelige tal for fiskeri- og fangststatistik 1998. Årsstatistikken beregnes som summen af 1998-månedsopgørelser samt korrektioner og reviderede

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 1, januar 2012 14. årgang I nærheden af Kangerlussuaq Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk

Læs mere

Dyr og deres føde. Udsendelser/2008/10/ htm. Lavet af Maria Holm Hansen Og Emil Hegnbo Hansen

Dyr og deres føde.  Udsendelser/2008/10/ htm. Lavet af Maria Holm Hansen Og Emil Hegnbo Hansen Dyr og deres føde http://www.dr.dk/arkivp1/natursyn/ Udsendelser/2008/10/18100502.htm Lavet af Maria Holm Hansen Og Emil Hegnbo Hansen Dyr og deres føde Titel: Dyr og deres føde Andre titler om Grønland:

Læs mere

Kig efter det gule på de kinesiske skarver

Kig efter det gule på de kinesiske skarver Kig efter det gule på de kinesiske skarver Af Ole Friis Larsen Vi kan se to underarter af Storskarven i Danmark. Det er ikke let at se forskel på dem, for de er næsten ens, men det kan lade sig gøre at

Læs mere

Aktivitetskalender 2015 Byggelegepladsen Stengården. Januar 2015

Aktivitetskalender 2015 Byggelegepladsen Stengården. Januar 2015 Aktivitetskalender 2015 Byggelegepladsen Stengården Udgangspunkt: Antal medlemmer for at arrangementer/ture kan/skal gennemføres. Arrangementer/ture alm. Uger: Min. 12 medlemmer Evt. dispensation af hensyn

Læs mere

Syddjurs Friskole. Ugebrev 38

Syddjurs Friskole. Ugebrev 38 KALENDER: 30/9 kl. 8.00: Afgang til Berlin for 6. - 9. klasse 5/10 ca. kl. 18: Hjemkomst fra Berlin uge 39 + 40 kulturtemauger for 6. - 9. klasse uge 40 + 41: forældresamtaler i Havehuset Syddjurs Friskole

Læs mere

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande.

Høringssvar angående forhøjelse af kvoten for narhvalbestanden i Melville Bugt i 2014, samt svar til spørgsmål angående hvid- og narhvalbestande. PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570, DK-3900 NUUK TEL (+299) 36 12 00 / FAX (+299) 36 12 12 Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Afdelingen for Fangst og Jagt Kopi til: Departementet

Læs mere

Sammendrag

Sammendrag PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES P.O. BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 Sammendrag 26.06.2007 20.00-11 Vedr.:

Læs mere

Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence!

Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence! EFTERÅRSFERIE PÅ HASLEV MUSEUM 12-18. oktober 2015 Gamle lege, knipling og papirfoldning for børnene - og så er der Peberkagehuskonkurrence! GRATIS ADGANG Se mere inde i folderen PROGRAM FOR HASLEV MUSEUMS

Læs mere

ER AFSTAND MELLEM LIGGEPLADSERNE BEGRÆNSENDE FOR SAMMENHÆNGEN I POPULATIONERNE? Jonas Teilmann, Sektion for Havpattedyrforskning, Roskilde

ER AFSTAND MELLEM LIGGEPLADSERNE BEGRÆNSENDE FOR SAMMENHÆNGEN I POPULATIONERNE? Jonas Teilmann, Sektion for Havpattedyrforskning, Roskilde TEMADAG OM LEVESTEDER 25. JANUAR 2017 ER AFSTAND MELLEM LIGGEPLADSERNE BEGRÆNSENDE FOR SAMMENHÆNGEN I POPULATIONERNE? Jonas Teilmann, Sektion for Havpattedyrforskning, Roskilde SÆLER OG DERES LEVEVIS Spættet

Læs mere

Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Århus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk

Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Århus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Århus nr. 3, april 2010 11. årgang Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Århus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk Arrangementer Onsdag d.

Læs mere

Grønland FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. Forfatter

Grønland FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. Forfatter A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

HVAD ER AKTIV FAMILIEFERIE (AFF) & HOLTUM REJSER (HR)

HVAD ER AKTIV FAMILIEFERIE (AFF) & HOLTUM REJSER (HR) HVAD ER AKTIV FAMILIEFERIE (AFF) & HOLTUM REJSER (HR) Turoperatør der udbyder aktive ferier som pakkerejser til familier & grupper Adventure Race (Udfordring i naturen på cykel, til fods mv.) Adventure

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2010

Nyhedsbrev Oktober 2010 Nyhedsbrev Oktober 2010 Hvordan finder du som forældre ud af hvad der sker i klubben? Forleden havde vi forældremøde i klubben og noget af debatten omhandlede hvordan vi som klub formidler hvad der sker

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

NYHEDSBREV FRA KULTURHUSET.

NYHEDSBREV FRA KULTURHUSET. April 2018 NYHEDSBREV FRA KULTURHUSET. Med dette nyhedsbrev vil Kulturhusudvalget gerne byde Grantoftens beboerne indenfor i vores fælles hus. Dels for at fortælle hvilke arrangementer, der afholdes, men

Læs mere

Ørredfiskeri på Grønland

Ørredfiskeri på Grønland HØJDEPUNKTER HØJDEPUNKTER & & BESKRIVELSE BESKRIVELSE Ørredfiskeri på Grønland Overblik HØJDEPUNKTER Elven Qoruqut ligger I det vestlige Grønland og er en perle. Et urørt paradis, hvor kun et fåtal af

Læs mere

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES

GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES PINNGORTITALERIFFIK GRØNLANDS NATURINSTITUT GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES Sammendrag af fiskerådgivningen for 2009 Journal.: 20.00-11/2008 Nuuk 26. juni 2008 Vedr.: Den biologiske rådgivning

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 29 Januar - april 2014

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 29 Januar - april 2014 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 29 Januar - april 2014 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Januar, februar, marts og april 2014 Tilmelding: Find ud af hvad du

Læs mere

Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA

Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA Seminar Fregatten, 2016 Overblik og historik Danmark Prædation på fisk pattedyr (däggdjur) Fugle - skarv Forvaltning

Læs mere

Nyhedsbrev Juli - August. Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk

Nyhedsbrev Juli - August. Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk Nyhedsbrev Juli - August Hust at tilmelde jer nyhedsbrevet på vores hjemmeside. Tjek vores hjemmeside ud på www.klub144.dk Side 2 Kære alle. Så kom sommeren endelig til landet efter lang tids venten. Klub

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Sind Oplevelser i fællesskab med andre

Sind Oplevelser i fællesskab med andre Ny adresse Sind klubben Nygade 2-4 7400 Herning T: 97223064 Vigtige meddelelser: Tilmeldinger/ Du er først tilmeldt et betaling: arrangement når du har betalt! Penge refunderes ikke! Åbent: Torsdag 18.45-22.00

Læs mere

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 i vinterferien uge 7 DRAMA MED SVED PÅ PANDEN JAZZCAMP FOR PIGER MUSIK PÅ IPAD FANTASTISKE FIGURER FILMGYS VELKOMMEN TIL FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 Her er din mulighed

Læs mere

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources Direktoratet for Fangst og Fiskeri Postboks 269 3900 Nuuk 05.12.2006 40-00-01-45 Vedr.: Rådgivning for bæredygtig fangst på isbjørne I brev af 25. september 2006 (j.nr. 66.22/04) udbeder Direktoratet for

Læs mere

Forår og midnatssol i Grønland

Forår og midnatssol i Grønland Forår og midnatssol i Grønland Behovet for søvn er mindre, energien højere og synet af solen, som aldring går ned, varmer langt ind i sjælen. Og når rejsen er slut, kan du blære dig med at have stået på

Læs mere

Det meste af havet er fisketomt

Det meste af havet er fisketomt OVERBLIK januar 2014 Det meste af havet er fisketomt Der har i den offentlige debat været rejst en række spørgsmål vedr. fiskeriressourcerne i Grønland. Hvorfor er Grønlands fiskeriudbytte lavt i sammenligning

Læs mere

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Narsaq i billeder Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Vi tager fra Kastrup tirsdag 3. maj kl. 9.00 mod Narsaq med mellemlanding i Sønder Strømfjord og Narsarsuaq. Kl. 17 lokal tid er vi indkvarteret

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Delegationsrejsen 2014

Delegationsrejsen 2014 Delegationsrejsen 2014 Erhvervsliv mødes i Grønland Delegationsrejse med Arctic Business Network Så er programmet klar for forårets store delegationsrejse til Grønland et stærkt tilbud til alle med interesse

Læs mere

Februar, marts og april Bestyrelsen :

Februar, marts og april Bestyrelsen : Orientering fra bestyrelsen : Ved samkørsel betales der 2,00 kr. pr. bil pr. km.. som deles ligeligt mellem personer i bilen. Vi opretholder stadig vores rygepolitik i offentlige bygninger, med ikke at

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i ICES-regi

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i ICES-regi PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Byens Netværk 19.02.13 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Den 5. februar 2013 åbnede København Zoos nye og helt unikke anlæg til isbjørne,

Læs mere

DM 2019 CERES PARK & ARENA FEB 2019 I AARHUS

DM 2019 CERES PARK & ARENA FEB 2019 I AARHUS FZ FORZA / RSL DM 2019 CERES PARK & ARENA 6. -9. FEB 2019 I AARHUS Der er M/A - ungdomsturnering sideløbende med DM. Læs mere om tilmelding på badminton.dk Køb din billet på ticketmaster.dk FÅ GRATIS ADGANG

Læs mere

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC April 2011 Forår på vej

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC April 2011 Forår på vej Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC April 2011 Forår på vej For pokker, hvor er det rart når solen skinner. Vinteren har været lang og kold og det er som at alle er gået i dvale. Men nu er der forår på vej,

Læs mere

6. Livsbetingelser i Arktis

6. Livsbetingelser i Arktis 6. Livsbetingelser i Arktis Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Arktis er den del af den nordlige halvkugle, hvor gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned (juli) er under 10 12 C. På figur

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Fiskeri og fangst. Fiskeri og fangst Bedre indtjening til trods for fald i rejefiskeri i juni 2014

Fiskeri og fangst. Fiskeri og fangst Bedre indtjening til trods for fald i rejefiskeri i juni 2014 Fiskeri og fangst 27. juni 2014 Fiskeri og fangst 2013 Bedre indtjening til trods for fald i rejefiskeri i 2013 Generelt I året 2013 var der mindre stigning i den totale indhandlingsmængde af fisk og skaldyr

Læs mere

10. Lemminger frygter sommer

10. Lemminger frygter sommer 10. Lemminger frygter sommer Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Den grønlandske halsbåndlemming, Dicrostonyx groenlandicus, er den eneste gnaver i Grønland. Den er udbredt i Nordøstgrønland og

Læs mere

SIRIUSBLADET november og december

SIRIUSBLADET november og december SIRIUSBLADET november og december 2011 Shanes vs. Sirius Verden! Mandag den 7.november tager en flok børn (og to voksne) en tur til Den gamle By i Aarhus. Vi har gennem længere tid arbejdet med genbrugsmaterialer

Læs mere

BØRNEKULTUR NYT juni 2013

BØRNEKULTUR NYT juni 2013 BØRNEKULTUR NYT juni 2013 UNGE BØRN FAMILIER Kultur- og Fritidsafdelingen Levende Ungekultur - Levende Byrum Silkeborg Street Festival Lørdag den 24. august bliver en dag fyldt med overraskelser og anderledes

Læs mere

Dette er et referat / sammenligning af erfaringerne fra turen. Hadsten (kun center) Hammel (del af hallen) Randers Arena (del af hallen) Facks

Dette er et referat / sammenligning af erfaringerne fra turen. Hadsten (kun center) Hammel (del af hallen) Randers Arena (del af hallen) Facks Sammenligning af Fitness Centre Den 20. August 2015, var repræsentanter fra Mariagerfjord Kommunes Haller på tur tre steder, for at hører noget om forskellige måder at drive Fitness Center på. Dette er

Læs mere

Fiskeri og Fangst 2011:1. Fiskeri og Fangst

Fiskeri og Fangst 2011:1. Fiskeri og Fangst Fiskeri og Fangst 2011:1 Fiskeri og Fangst 2010 Indholdsfortegnelse Metode...................................................... 3 Fiskeri........................................................ 4 Fangst.........................................................

Læs mere

Nyhedsmail. Lokalforeningen i Albertslund. Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien er d. 26. maj.

Nyhedsmail. Lokalforeningen i Albertslund. Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien er d. 26. maj. Nyhedsmail gggggggg fra Lokalforeningen i Albertslund Udgivet maj 2015 E-mail: albertslund@diabetes.dk Hjemmeside: albertslund.diabetes.dk Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien

Læs mere

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Februar 2011

Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Februar 2011 Nyhedsbrev Fritidsklubben BFC Februar 2011 Kom i klub det er snart vinterferie! Før jul var der rigtige mange medlemmer i klub, så der er måske ikke noget at sige til, at du tager en slapper. Men, men,

Læs mere

Fiskeri og Fangst 2010:1. Fiskeri og Fangst

Fiskeri og Fangst 2010:1. Fiskeri og Fangst Fiskeri og Fangst 2010:1 Fiskeri og Fangst 2009 Indholdsfortegnelse Metode...................................................... 3 Fiskeri........................................................ 4 Fangst.........................................................

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2019 om fiskebestande behandlet i NAFO-regi PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 7 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+99) 3 1 FAX (+99) 3 1 1 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske rådgivning

Læs mere

Sommerfest i Mellerup

Sommerfest i Mellerup Sommerfest i Mellerup på Fælleren 29. maj - 1. juni Randers Maskinfabrik A/S SLOTSGARTNEREN I/S Eriksvej 5B, 8960 Randers SØ Tlf: 86 43 56 15 Engros og firmaordninger Nyholmsvej 11-8930 Randers NØ Tlf.:

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus. Koret Inngeratsiler fra Tasiilaqbesøgte Huset gav offentlig koncert den 30.

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus. Koret Inngeratsiler fra Tasiilaqbesøgte Huset gav offentlig koncert den 30. Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 3, august 2013 15. årgang Koret Inngeratsiler fra Tasiilaqbesøgte Huset gav offentlig koncert den 30. juli Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

DET SKER I VEDDUM. Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015. Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169

DET SKER I VEDDUM. Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015. Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169 DET SKER I VEDDUM Aktivitetskalender JANUAR FEBRUAR 2015 Johny V. Johansen 2006: Udsigt fra Hadsundstien. 29. årgang nr. 169 Januar 2 tor. 1. jan. 2015 Nytårsdag 12:00 16:00 Brugsen holder åbent man. 5.

Læs mere

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart

Nyhedsbrev. Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015. Godt nytår. Go-Kart Godt nytår Nyhedsbrev Bredalsparkens Fritidscenter Januar 2015 Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år. Jeg håber, at 2015 vil blive et rigtig godt år for dig, for dine venner og for alle

Læs mere

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2020 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi.

Sammendrag af den biologiske rådgivning for 2020 om fiskebestande behandlet i ICES og NAFO-regi. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for Nyhedsbrev Gårslev Skole Skoleåret 2013-2014 Udgave: Juni Nyhedsbrev for Gårslev skole udsendes fem gange årligt: August: I forbindelse med skolestart Marts: Op til påskeferien Oktober: Op til efterårsferien

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Nyhedsbrev. Michael Skolen. Nyhedsbrevet: Nu kun på nettet (næsten)

Nyhedsbrev. Michael Skolen. Nyhedsbrevet: Nu kun på nettet (næsten) Nyhedsbrev Michael Skolen Nyhedsbrevet: Nu kun på nettet (næsten) Som konsekvens af at alt for få af de trykte nyhedsbreve finder vej hjem til jer, men ender med at ligge og flyde rundt på skolen, bliver

Læs mere

Glemt tøj - Er lagt frem i Fællesrummet. Kig forbi, der er store mængder tøj. Det ligger på scenen i Fællesrummet i hele uge 10

Glemt tøj - Er lagt frem i Fællesrummet. Kig forbi, der er store mængder tøj. Det ligger på scenen i Fællesrummet i hele uge 10 Marts 2013 Kære forældre Påske Der er åbent i SFO her på skolen i de tre dage op til påske d. 25., 26. og 27. marts kl. 6.30-17. Tilmelding ikke nødvendig. Der vil også være børn og voksne fra Højboskolens

Læs mere

Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre

Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre Forskningens Døgn - Vil du være med? Forskningens Døgn bringer viden videre Hvad er Forskningens Døgn? Forskningens Døgn er en årlig landsdækkende videnskabsfestival, der har til formål at: Hylde forskningens

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus

Qivi. Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Qivi Nyhedsbrev fra Det Grønlandske Hus i Aarhus Nr. 1, februar 2015 17. årgang Det Grønlandske Hus Dalgas Avenue 52 8000 Aarhus C 86 11 02 88 www.groenlandskehus.dk aarhus@glhus.dk Arrangementer Palmesøndag

Læs mere

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Velkommen til Camp Fredensborg Tak for den interesse I allerede har vist for Camp Fredensborg. Her kommer den endelige invitation til de unge deltagere.

Læs mere

Program. Byfest for. Bjerregrav 2015. Den 11. - 14. juni. Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni

Program. Byfest for. Bjerregrav 2015. Den 11. - 14. juni. Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni Program Byfest for 2014 Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni Bjerregrav 2015 Den 11. - 14. juni Program Torsdag d. 11. juni Programmet er foreløbigt, og der kan komme ændringer/justeringer

Læs mere

Trolling Master Bornholm. Richard Nielsen fra Sverige med sin vinderlaks på 19,280 kg. På andenpladsen kom Johnny Gram fra SSK med 18,890 kg.

Trolling Master Bornholm. Richard Nielsen fra Sverige med sin vinderlaks på 19,280 kg. På andenpladsen kom Johnny Gram fra SSK med 18,890 kg. 7 Nyhedsbrev juni 2013 Trolling Master Bornholm Richard Nielsen fra Sverige med sin vinderlaks på 19,280 kg. På andenpladsen kom Johnny Gram fra SSK med 18,890 kg. På tredjepladsen kom Brian Milkowski

Læs mere

Aktivitetskalender 2014 Juniorklub Stengården

Aktivitetskalender 2014 Juniorklub Stengården Aktivitetskalender 2014 Juniorklub Stengården Udgangspunkt: Antal medlemmer for at arrangementer/ture kan/skal gennemføres: Arrangementer/ture alm. uger. Min.12 medlemmer Evt. dispensation af hensyn til

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources

Pinngortitalerriffik Grønlands Naturinstitut Greenland Institute of Natural Resources Direktoratet for Fangst og Fiskeri Postboks 269 3900 Nuuk 06.12.2006 40-00-01-45 Vedr.: Rådgivning for bæredygtig fangst på hvalros I brev af 25. september 2006 (j.nr. 66.22/04) udbeder Direktoratet for

Læs mere

Kære børn og forældre!

Kære børn og forældre! Kære børn og forældre! Torsdagsbrev den 15.september 2005 Nyt fra Dynes Nyt til Årsplanen: Torsdag den 17. november kl. 19.00: Informationsmøde om bh. klasse 06/07. Onsdag den 11. januar 2006 kl. 19.30:

Læs mere

Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00

Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00 Indbydelse til fremvisning af projektopgaver Mandag d. 22/1 2016 17.00 18.00 Vi synes, at I skal have lejlighed til at se, hvad børnene har præsteret i projektugen (uge 3), så derfor vil vi udstille opgaver

Læs mere

Vinterferieaktiviteter for børn og unge

Vinterferieaktiviteter for børn og unge Vinterferieaktiviteter for børn og unge - 2016 Kultur og Fritid Kerteminde Kommune Indledning Vinterferien nærmer sig og det er igen tid til ferieaktiviteter. Der er masser af aktiviteter for børn og unge,

Læs mere

Fiskeri og fangst. Fiskeri og fangststatistik, 1. kvartal :2. Metode. Fiskeri

Fiskeri og fangst. Fiskeri og fangststatistik, 1. kvartal :2. Metode. Fiskeri Fiskeri og fangst 2001 :2 Kd!Q{jIIP. N\u'I-tKln1'i N~~mU~tI~{la~{lrJ.t S!

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES.

Den biologiske rådgivning for fiskebestande for 2014 fra ICES. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 570 DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere