De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit"

Transkript

1 De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

2 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og resiliens. Fokusområderne fungerer som hjælpespørgsmål til barnets udviklingsmæssige behov (venstre side af trekanten), forældrenes kompetencer (højre side af trekanten) og omgivelserne (bunden af trekanten). Spørgsmålene anvendes til at afdække barnets eller den unges behov i kontekst af forældrenes kompetencer og omgivelser. Redskabet skal ikke ses som en spørgeguide, men mere som inspiration til hvilke spørgsmål og temaer, der kan være vigtige at tage op i undersøgelsen under de forskellige behovsområder. Derudover kan spørgsmålene fungere som en slags benchmark i forhold til barnets/ den unges normale udvikling, relateret til en bestemt aldersgruppe. Spørgsmålene tager afsæt i normalitetsbegrebet, samtidig med at de giver plads til mangfoldighed og variation, som er kendetegnet ved det moderne samfund. Den nyeste version af de aldersopdelte fokusområder er udarbejdet af SFI på baggrund af dansk, nordisk og international forskning om udsatte børn og unge og tager udgangspunkt i den nyeste, empirisk baseret forskning inden for risiko, beskyttelse og resiliens. De aldersopdelte fokusområder sikrer, at sagsbehandlerne anvender den nyeste viden og bidrager til brobygning mellem teori og praksis.

3 3 Indhold Forord 2 Sundhedsforhold 4 Skoleforhold og læring 5 Fritidsforhold og venskaber 6 UDVIKLING OG ADFÆRD 7 Familieforhold - familierelationer 10 FAMILIENS HISTORIE OG FUNKTION 11 Slægtninge og andre i familiens netværk 12 Boligen 13 Beskæftigelse Økonomi 13 Familiens relation til omgivelserne 13

4 4 De 3-5 årige 1. Sundhedsforhold Barnets helbredstilstand ved fødslen: Barnet blev født til terminen (ikke for tidligt). Barnets højde og vægt var inden for normalområdet (under gram betegnes som lav fødselsvægt, under gram betegnes som meget lav). Barnets helbredstilstand: Barnets højde og vægt er alderssvarende og inden for normalområdet. Barnets hørelse og syn er tilfredsstillende. Barnet er som regel rask. Barnet har været indlagt på hospitalet inden for det seneste år (årsag). Barnet har kroniske sygdomme/fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Barnet har flere gange været fraværende fra daginstitution grundet sygdom inden for det seneste år. Barnets grov- og finmotoriske udvikling: Barnets grov- og finmotoriske udvikling er alderssvarende. Barnet er begyndt at kunne sparke, kaste og modtage en bold (fra 24 måneder). Barnet har været udsat for mange ulykker, hvor det er kommet til skade (skader på overlår, knæ, skinneben og pande er meget typiske, mens skader på næse, bagdel og hænder er atypiske og bør rejse bekymring). Barnet udsættes for fysisk eller seksuel vold (fx får smæk/bliver slået/rusket o.l.). Barnet har et regelmæssigt sovemønster, der dækker dets behov for søvn. Barnet er ikke renligt og der er ikke nogen forklaring på det. Forældrekompetencer: Forældrene sørger for, at barnet får en regelmæssig, næringsrig kost og tilstrækkelig søvn. Forældrene sørger for, at hjemmet (herunder barnets seng) er relativt rent. Forældrene sørger for regelmæssighed i barnets hverdag (faste spisetider og sengetider). Forældrene tager hånd om barnet, når det får skader.

5 5 Forældrene er omsorgsfulde i deres pasning af barnet, når det er sygt. Der er en medicinsk diagnostisk forklaring på barnets evt. sygdomme (fx astma). Forældrene sørger for, at barnet ikke kan komme til skade (fx elektriske installationer). Forældrene sørger for, at de miljøer, barnet færdes i, er sikre for det. Forældrene beskytter barnet mod overgreb (fysiske, psykiske og seksuelle overgreb). Forældrene viser interesse for barnets sundhedstilstand: Forældrene sørger for, at barnet kommer til de officielt anbefalede lægeundersøgelser (5 uger, 5 og 12 måneder samt årligt fra 2-5 år). Forældrene sørger for, at barnet følger det officielle vaccinationsprogram (3, 5, 12 og 15 måneder samt 4 og 5 år). Forældrene følger op på evt. lægelige anvisninger for barnet. Forældrene sørger for, at barnets aftaler med læge/tandlæge overholdes. Forældrenes spisevaner samt fysiske aktivitetsniveau fungerer som et godt eksempel for barnet. Forældrene kan varetage barnets særlige behov for pasning og omsorg (funktionsnedsættelse/ kroniske sygdomme mv.). 2. Skoleforhold og læring A. Barnets udvikling og læring: Barnet udvikler sig alderssvarende, hvad angår kognitive funktioner (bl.a. sprog, tale, hukommelse, opmærksomhed, koncentration): Barnet kan lide at lege med legetøj og andre legematerialer (ler, sand m.m.). Barnet begynder at have en tidsfornemmelse og taler om begivenheder i datid og fremtid. Barnets indlæring/udvikling hæmmes af manglende koncentration. B. Deltagelse og trivsel i dagpasningssituationen: Barnet går i børnehave eller anden pasning. Barnet har et regelmæssigt fremmøde i pasningsordningen/institutionen. Barnet kan tilpasse sig dagens rutiner i pasningssituation. Barnet viser interesse for de andre børn og er interesseret i at få kontakt med dem. Barnet leger på et alderssvarende niveau. Barnet kan samarbejde med jævnaldrende, når de leger sammen. Barnet kan lide at være sammen med andre børn (er ikke socialt tilbagetrukket/sky). Barnet reagerer på instruktioner fra voksne. Barnet synes tryg ved de voksne. Barnet henvender sig til en voksen, når barnet har brug for hjælp. Barnet er i stand til at tage initiativ til en leg og kan koncentrere sig i mindst 10 minutter om at lege.

6 6 Barnet kan deltage i de aktiviteter, man har i daginstitutionen (planlagte lege og aktiviteter for børnene). Barnet lytter til de andres idéer og forslag til legen og kan forhandle opståede konfliktsituationer. Barnet er ikke kontrollerende eller overbestemmende i legen med andre. Barnet bliver ofte afvist/holdt uden for af de andre børn i børnehaven/dagplejen. Barnet har et godt forhold til de andre børn i børnehaven/dagplejen (føler sig accepteret af de andre børn). Forældrekompetencer: Forældrene støtter og stimulerer barnets kognitive og prosociale udvikling: Barnet har legetøj, der svarer til alderen, og som udfordrer barnets udvikling. Forældrene opmuntrer barnet til at snakke og deltage i samtale. Forældrene stimulerer barnet gennem leg, musik, sang og højtlæsning sammen med barnet og lignende. Forældrene taler med barnet og tager hånd om, at det lærer at kommunikere på dansk. Forældrene opmuntrer barnet til at lære nye ting og færdigheder. Forældrene har positive forventninger til barnet. Barnet bliver altid hentet, hvis det går i daginstitution. Barnet bringes til og hentes i daginstitution af et lille antal voksne, som barnet kender. Forældrene passer på barnets legetøj og bøger. Forældrene spørger ind til og taler med barnet om, hvad han/hun har oplevet/lavet i løbet af dagen. 3. Fritidsforhold og venskaber A. Venskaber og relationer til andre børn: Barnet vil gerne og kan lide at være sammen med andre børn. Barnet leger på et alderssvarende niveau. Barnet er god til at lege med andre børn, i forhold til hvad man kan forvente af et barn på denne alder. Barnet leger godt alene. Barnet viser opmærksomhed og er hensynsfuld i sin omgang med andre børn. Barnet kan dele og skiftes til at bruge legetøj og lignende.

7 7 Barnet har venner i sin omgangskreds, der kan udgøre en risiko for barnet: Der er en eller flere i barnets vennekreds, der hyppigt er involveret i mobning af andre eller har anden antisocial adfærd (fx vold). Barnet driller andre børn meget (mobber). Barnet har ofte mulighed for at kommunikere og lege med andre børn. Barnet tilbringer for meget tid alene. Forældrekompetencer: Forældrene støtter barnet i dets leg med andre børn Forældrene lærer barnet sociale spilleregler i omgangen med andre børn. 4. UDVIKLING OG ADFÆRD A. Følelsesmæssig og adfærdsmæssig udvikling: Barnets følelsesmæssige udvikling: Barnets følelsesmæssige udvikling er alderssvarende. Barnet er generelt let at trøste, når det er ked af det. Barnet er samvittighedsfuld (overholder regler, har kendskab til rigtigt og forkert og viser anger ved overtrædelse). Barnet udviser empati og kan leve sig ind i og forstå andres situation/kan se ting fra andre menneskers synsvinkel). Barnet er som regel roligt og tilfreds. Barnet er som regel glad. Barnet er interesseret i at lege med kendte voksne. Barnet kan lege alene i korte perioder. Barnet færdes alene uden opsyn. Barnet kræver overdreven opmærksomhed fra omgivelserne/kræver meget opmærksomhed fra omgivelserne.

8 8 Barnet er udtalt passiv og svær at aktivere. Barnet virker vagtsomt, mistænksomt og har svært ved at slappe af. Barnets evne til selvregulering er begrænset (har vanskeligt ved at håndtere ventetid, sit temperament, egne følelser, får let raserianfald, pludselige følelses- og humørændringer). Barnet udviser tegn på internaliseret (indadvendt) adfærd (virker tilbagetrukket, ængstelig, vagtsom, forsigtig, nervøs, ensom, trist, har lavt selvværd, søvnproblemer, angst, depressive symptomer, frygt for at fejle, skyldfølelse etc.): Udviser en selvskadende adfærd (river sig selv, banker hovedet ind i væggen)/skader sig selv med vilje (snitter sig i armene o.l.). Barnet udviser tegn på eksternaliseret (udadvendt) adfærd, fx høj grad af aggressiv adfærd: Har mange konflikter med og/eller slår de andre børn. Har en voldsom adfærd, der påvirker dets sikkerhed. Barnets seksuelle adfærd og viden er alderssvarende. Barnet har en seksuelt bekymrende eller grænseoverskridende adfærd (kan udgøre en risiko ift. barnet selv eller ift. andre). Forældrekompetencer: Forældrene har positive følelser over for barnet. Forældrene har en positiv forældrestil (dvs. ikke truende, skræmmende, straffende, utålmodig, opgivende, eftergivende, ikke latterliggør, undgår, ignorerer eller møder barnet med kulde, hvis barnet har gjort noget forkert etc.). Forældrene er sensitive over for barnet (viser varme, glæde i samvær med barnet, læser barnets signaler og responderer på en positiv måde). Forældrene kan følge barnet i leg, sætte grænser, støtte og stimulere. Forældrene er mentalt til stede og følelsesmæssigt tilgængelige uden at afbryde, styre eller (over)kontrollere barnet. Forældrenes væremåde og følelser i forhold til barnet er konsistente. Forældrene beskytter barnet fra voksne, der udviser en underlig eller skræmmende adfærd.

9 9 Forældrene har søgt hjælp og råd, hvis de har haft problemer med barnet. Forældrene føler sig magtesløse i forhold til at håndtere barnets adfærd. Forældrene udsætter ofte barnet for psykiske overgreb (hyppig kritik, fjendtlighed, nedsættende tale, råb mv.). Forældrene opmuntrer barnet til at klare sig selv, i forhold til hvad der kan forventes af barnets alder. Forældrene reagerer på en relativt ensartet og forudsigelig måde i forhold til barnet. Forældrene støtter hinanden, når det gælder om at overholde familiens regler. Forældrenes konfliktløsningsstrategier fungerer som et godt eksempel for barnet (fx man slår ikke eller kaster ting efter hinanden). B. Identitet og social fremtræden: Barnet har generelt en positiv selvopfattelse. Barnet føler stolthed over egne fremskridt og præstationer. Barnet kender sit eget navn. Barnet har en fornemmelse af ejerskab i forhold til legetøj o.l. Barnet fastholder sine rettigheder over for søskende og kammerater. Barnets påklædning passer til dets alder, køn, kultur og vejret og i forhold til evt. funktionsnedsættelse. Barnets sprog og adfærd er som regel socialt acceptabelt. Forældrekompetencer: Barnet er et accepteret medlem af familien. Forældrene roser barnets anstrengelser og præstationer (viser, at de er stolte af ham/hende). Forældrene støtter udviklingen af barnets selvtillid. Forældrene lærer barnet at respektere andre og andres ting. Forældrene sørger for, at barnets hygiejne er i orden, og at hans/hendes tøj er rent og pænt. Forældrene roser barnet, når det udviser god social adfærd.

10 10 Forældrene støtter og hjælper barnet, hvis det udsættes for mobning. D. Selvstændighed: Barnet forsøger at klæde sig på. Barnet spiser selv. Barnet har en realistisk opfattelse af fare, i forhold til hvad der kan forventes i forhold til dets alder. Barnets modenhed svarer til alderen (ikke for moden og heller ikke for umoden). Forældrekompetencer: Barnet opmuntres til at klare sig selv, i forhold til hvad der kan forventes af dets alder. 5. Familieforhold - familierelationer Barnet udviser den forventede tilknytning til den eller de omsorgsperson(er), der hovedsageligt drager omsorg for barnet: Barnet reagerer med åbenlys tilfredshed, når det får kærlig omsorg. Barnet føler sig tryg ved kendte voksne. Barnet har en langvarig, stabil relation til mindst en voksen. Barnet kan lide socialt samvær under spisning. Barnets omsorg og ansvar for familien er på et passende niveau i forhold til barnets alder og egne interesser. Barnet har overværet vold i hjemmet (fx set/hørt voksne, der har truet, slået eller kastet ting efter hinanden eller set mærkerne efter vold). Barnet har tidligere været anbragt. Forældrekompetencer: Graviditeten var ønsket og planlagt.

11 11 Et begrænset antal voksne yder omsorg for barnet, og der er kontinuitet i forhold til de omsorgsgivere, der er om barnet. Der er en stabil rutine (eller et stabilt omsorgsmønster) i barnets hverdag. Forældrene er lydhøre og opmærksomme på barnets behov (fx når barnet er meget ulykkeligt). Forældrene tilbringer så megen tid med barnet, at de kan opbygge/bibeholde en stærk relation til barnet. Forældrene opmuntrer og støtter barnets relationer til eventuelle søskende. Forældrene gør barnet opmærksom på, at voldsom adfærd ikke er accepteret. Forældrene giver barnet oplevelser, fx besøg hos familie og venner, legeplads og lignende. Forældrenes indbyrdes forhold samt relationer til andre fungerer som et godt eksempel for barnet. Der er et varmt og kærligt forhold mellem omsorgsgiverne i familien. Forældrenes væremåde og følelser i forhold til barnet er konsistente. Forholdet mellem forældrene i hjemmet er præget af psykisk eller fysisk vold. 6. FAMILIENS HISTORIE OG FUNKTION Den ene eller begge forældre: Har været anbragt uden for hjemmet under opvæksten Har været udsat for omsorgssvigt eller overgreb som barn Har selv udsat børn for omsorgssvigt eller overgreb Har udvist voldelig adfærd eller trusler herom eller anden antisocial adfærd. Familiens funktion: Forældrene er meget unge. Der er mange skænderier og konflikter i hjemmet. Der er kun én forælder i hjemmet. Der er ingen kontakt til barnets anden forælder. Der er sket stressfulde/traumatiserende livshændelser i familien (fx skilsmisse, nyt giftermål, dødsfald, søskendes selvmordsforsøg, flugt, ophold på asylcenter, tvangsægteskab). Forældrene har et andet barn under tilsyn fra de sociale myndigheder.

12 12 Forældrene har tidligere fået et barn anbragt uden for hjemmet. En eller begge forældre har siddet/sidder i fængsel. Barnets adfærd påvirker forældrenes mulighed for at have barnet hjemme eller påvirker forældrenes overskud til øvrige børn i familien. Forældrenes særlige problemer: Den ene eller begge forældre: Har tidligere været indlagt eller i behandling for en psykisk lidelse. Har fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse (fx syn, hørelse, dysleksi, kronisk fysisk eller psykisk sygdom, diagnose eller tegn på depression). Har et alkohol- og/eller stofproblem. Har været eller er involveret i vold/kriminelle eller antisociale aktiviteter. Moren var bekymret, angst eller har haft depressionssymptomer både før og under graviditeten. 7. Slægtninge og andre i familiens netværk Forældrene har støttende slægtninge eller venner, der: Yder praktisk hjælp. Yder følelsesmæssig støtte. Yder økonomisk støtte. Yder råd og information. Der er en voksen i familien, som støtter forældrene i omsorgen for deres barn. Familien/barnet har kontakt til barnets bedsteforældre. En eller flere i familien (onkel, tante, søskende o.l.) har et eller flere af følgende problemer: Har oplevet en vanskelig barndom (fx døgnanbringelse og omsorgssvigt). Har fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse (fx syn, hørelse, dysleksi, kronisk fysisk eller psykisk sygdom). Har et alkohol- og/eller stofproblem. Har været eller er involveret i vold/kriminelle eller antisociale aktiviteter.

13 13 8. Boligen Boligen og dens omgivelser er trygge for barnet. Boligen har de basale faciliteter (toilet, bad, køkken m.m.). Der kræves tilpasninger af boligen for at imødekomme barnets behov. Hjemmet er overfyldt/virker kaotisk (der bor mange i boligen inkl. evt. familie). Familien kan risikere at blive sat ud af deres bolig eller at skulle bo midlertidigt et sted. Familien er hjemløs. Familien har flyttet bolig mange gange i barnets levetid. 9. Beskæftigelse En af forældrene (eller begge) har lønnet arbejde. Forældrenes arbejdssituation er rimelig stabil. En eller begge forældre er arbejdssøgende og bliver tilstrækkeligt støttet i denne proces. En eller begge forældre modtager kontanthjælp eller førtidspension. Forældrene har en uddannelse og/eller uddannelsesplaner. 10. Økonomi Familien får alle de økonomiske ydelser, den er berettiget til. Familien betaler husleje/boligudgift regelmæssigt. Familien kan klare sig økonomisk på den (arbejds-)indkomst, den har. Familien er bekymret for kommende økonomiske udgifter/forpligtelser. Familiens gæld er stigende. 11. Familiens relation til omgivelserne Forældrenes relationer til naboer og offentlige myndigheder er generelt harmonisk. Familien føler sig accepteret af deres omgivelser/i lokalsamfundet.

14 14 Der er et godt nabofællesskab og en lav grad af kriminalitet og vold i lokal/nærmiljøområdet. Familien har venner i lokalområdet. Forældrene er engageret i lokale organisationer/aktiviteter (fx beboerforeninger). Familien er socialt isoleret og mangler netværk. Familien oplever diskriminering/chikane fra omgivelsernes side. Lokalsamfundsressourcer: Der er tilgængelige faciliteter i lokalområdet (fx daginstitutioner, skoler, butikker, fritidsaktiviteter, legepladser, sportshaller, idrætsanlæg o.l.). Familien anvender disse faciliteter. Der er transportmuligheder, adgang til uddannelse og arbejdspladser. Beboerne i boligområdet/nærmiljøområdet har få socioøkonomiske ressourcer.

15 15 Socialstyrelsen Edisonvej Odense C Tlf.: Fax.: info@socialstyrelsen.dk

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De nye Aldersopdelte Fokusområder

De nye Aldersopdelte Fokusområder SOCIALSTYRELSEN De nye Aldersopdelte Fokusområder ICS Indholdsfortegnelse DET UFØDTE BARN... 3 BARNET I 0-11-MÅNEDERS-ALDEREN... 8 DE 1-2-ÅRIGE... 19 DE 3-5-ÅRIGE... 31 DE 6-9-ÅRIGE... 44 DE 10-14-ÅRIGE...

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 3 5 år I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder. I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder. I trivsel Barnets trivsel og udvikling 0 til 11 måneder I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 0-3 år

Barnets trivsel og udvikling 0-3 år Barnets trivsel og udvikling 0-3 år Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der naturligt

Læs mere

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit

De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit De aldersopdelte fokusområder i ICS udvalgte afsnit 2 Forord De aldersopdelte fokusområder er et redskab udviklet i England med afsæt i forskningsbaseret viden om børns risiko, beskyttelsesfaktorer og

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige. I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige. I trivsel Barnets trivsel og udvikling 6 til 9 årige I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Det ufødte barns udvikling og adfærd

Det ufødte barns udvikling og adfærd Det ufødte barns udvikling og trivsel Det ufødte barns udvikling og trivsel: Det ufødte barns prenatale udvikling forløber normalt. Forældrekompetencer: positiv indstilling over for barnet og mor går regelmæssigt

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 5 12 år I trivsel Barnets udvikling og trivsel: Barnet udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen, der

Læs mere

Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige. I trivsel

Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige. I trivsel Den unges trivsel og udvikling 15 til 17 årige I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 12 15 år I trivsel Barnets/den unges udvikling og trivsel: Barnet/den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige. I trivsel

Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige. I trivsel Den unges trivsel og udvikling 18 til 22 årige I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 18 23 år I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale

BILAG 9a. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til sundhedspersonale BILAG 9a VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE TIL SUNDHEDSPERSONALE I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated

Læs mere

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel

Barnets trivsel og udvikling år I trivsel Barnets trivsel og udvikling 15 18 år I trivsel Den unges udvikling og trivsel: Den unge udvikler sig på en positiv og alderssvarende måde fysisk, psykisk og socialt med de almindelige udsving i trivslen,

Læs mere

Udviklingssamtale førskolebarnet

Udviklingssamtale førskolebarnet Udviklingssamtale førskolebarnet Vejledning: Udviklingssamtalen afholdes i perioden september til november året forud for skolestart. I samtalen skal alle punkter indgå. Brug underpunkterne som inspiration

Læs mere

BILAG 9e. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet

BILAG 9e. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet BILAG 9e Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til pædagogisk personale på klubområdet BILAG 9E VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTA- LELSE TIL PÆDAGOGISK PERSONALE PÅ KLUB- OMRÅDET I din kommune

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

Udsatte BØRN og UNGE - et fælles ansvar

Udsatte BØRN og UNGE - et fælles ansvar Udsatte BØRN og UNGE - et fælles ansvar CS U D V I K L I N G S M Æ S S I G E B E H O V F O R Æ L D R E K O M P E T E N C E R F A M I L I E F O R H O L D Information til kommunale samarbejdspartnere om

Læs mere

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

Score Beskrivelse Vejledende eksempler Status Mål

Score Beskrivelse Vejledende eksempler Status Mål Faktor 1: Udvikling og adfærd (Faktoren er opdelt i tre spørgsmål) Spørgsmål a): Udadreagerende adfærd Vedrører personens emotionelle tilstand i relation til udadreagerende adfærd. Den udadreagerende adfærd

Læs mere

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner

Artikler. funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner 38 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv personvelfærd velfærd, der angår en enkelt person Specifikt for DUBU (ICS): Barnets/den unges velfærd beskrevet

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Statusskrivelsen hvad er formålet?

Statusskrivelsen hvad er formålet? Vejledning i brug af ICS-statusudtalelseudtalelse - ved anbringelse i familie- og/eller netværkspleje, iht. Serviceloven I Familieafdelingen anvender socialrådgiverne ICS Integrated Children s System i

Læs mere

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated Children s System i arbejdet med udsatte børn og unge. Når de gennemfører

Læs mere

Vejledende tilsynsredskab til brug ved tilsynsbesøg

Vejledende tilsynsredskab til brug ved tilsynsbesøg Vejledende tilsynsredskab til brug ved tilsynsbesøg UDFYLDES AF FORÆLDRENE Basisoplysninger om barnet og familien Hjemmetræningens indhold og metode Tids- og faseplan ʆ ʆ Forældrenes beskrivelse af familiens

Læs mere

BILAG 9d. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse pædagogisk personale i fritidsordninger

BILAG 9d. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse pædagogisk personale i fritidsordninger BILAG 9d Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse pædagogisk personale i fritidsordninger BILAG 9 D VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE PÆDAGO- GISK PERSONALE I FRITIDSORDNINGER I din kommune

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.

Barnet og Rusen 2014. Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard. Barnet og Rusen 2014 Ann Sofie Kristiansen annsofiekk@gmail.com 24414076 Inge Kviesgaard ingekv@mail.dk 40622453 www.ingekviesgaard.dk 1 Det gode tværfaglige samarbejde for at sikre kvalitet i indsatsen

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Inspiration til gode mål. Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet

Inspiration til gode mål. Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet Inspiration til gode mål Inspirationshæfte til værktøjer til udredning og handleplan på børnehandicapområdet 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 1. Indledning 3 1.1. Fra udækkede behov til konkrete

Læs mere

Page 1 of 8 38 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv personvelfærd Generel definition: velfærd, der angår en enkelt person individuelt behovsforhold barnets

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

BØRN OG UNGES SIGNALER

BØRN OG UNGES SIGNALER BØRN OG UNGES SIGNALER BØRN OG UNGES SIGNALER Dette kapitel handler om de tegn og signaler hos børn, unge og forældre, du som fagperson kan være opmærksom på, hvis du er bekymret for et barns trivsel.

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Eksempler på brug af Trivselslinealen:

Eksempler på brug af Trivselslinealen: Eksempler på brug af Trivselslinealen: Denne del af introduktionen til Trivselslinealen indeholder tre eksempler på, hvordan Trivselslinealen kan anvendes til måling af progression på det enkelt barn.

Læs mere

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til skoleområdet

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til skoleområdet Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til skoleområdet I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated Children s System i arbejdet med udsatte børn og unge. Når de gennemfører en socialfaglig

Læs mere

En fælles forståelsesramme om børn og unge

En fælles forståelsesramme om børn og unge En fælles forståelsesramme Om børn og unge Fælles værktøjer Forord Et nyt samarbejde har set dagens lys. Vi samler nu alle, der har kontakt med børn og unge om en fælles forståelsesramme, der kan beskrive

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt Tanker Handling Følelser Krop Rask/syg kontinuum Rask Mistrivsel Psykiske problemer Syg Hvad

Læs mere

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning:

Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Advarselssignaler på at dit barn er udsat for mobning: Barnet vil ikke i skole/sfo Barnet er bange for skolevejen Barnet får blå mærker, skrammer og skader Barnets tøj, bøger og andre ting bliver ødelagt,

Læs mere

fysisk funktionsnedsættelse

fysisk funktionsnedsættelse 1 af 7 09/06/2017 12.19 Artikler 33 artikler. fysisk funktionsnedsættelse Generel definition: funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktioner, eksklusiv de mentale funktioner Kommentar:

Læs mere

Resultatdokumentation Børne- og familieområdet. Baggrundsoplysninger. Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning.

Resultatdokumentation Børne- og familieområdet. Baggrundsoplysninger. Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning. Resultatdokumentation Børne- og familieområdet Århus Kommune Socialforvaltningen Skematype: Indskrivning Afklaring efter tre måneder Opfølgning Udskrivning Baggrundsoplysninger Foranstaltning Afdeling

Læs mere

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn Vold mod børn PROGRAM Typer, grader og distinktioner af vold mod børn Omfang af vold mod børn Skadevirkninger ved vold mod børn Hvem udøver vold? Anbefalinger fra handlingsplaner m.v. - kan de omsættes

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 8 09/06/2017 12.18 Artikler 34 artikler. personvelfærd Generel definition: velfærd, der angår en enkelt person Specifikt for DUBU (ICS): Barnets/den unges velfærd beskrevet ud fra barnets/den unges

Læs mere

Udfyldes af de sociale myndigheder

Udfyldes af de sociale myndigheder Sendes til Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato Journalnummer KLE 27.24.03G01 Statusudtalelse Du/I bedes beskrive barnet/den unge så detaljeret som muligt ud fra dit/jeres kendskab og kontakt

Læs mere

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede børn og unge

Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede børn og unge Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede børn og unge VURDERINGSREDSKAB HANDLEKATALOG MINIGUIDE 1 SYSTEMATISK RISIKOVURDERING AF KRIMINALITETSTRUEDE BØRN OG UNGE ET VURDERINGSREDSKAB OG ET HANDLEKATALOG

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Formålet med trivselsskemaet er, at det skal være en hjælp til systematisk at italesætte det anede, som der så kan sættes flere og flere ord på efterhånden,

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder.

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. Man kan jo ikke sige det til de voksne, hvis man ikke ved, at det er forkert. (Elev) AKT Konferencen 21.3, 2018 Sita

Læs mere

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder

Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder Vejledning i brug af DUBU 120 Statusudtalelse - til personale på anbringelsessteder I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated Children s System i arbejdet med udsatte børn og unge. Når de gennemfører

Læs mere

Udfyldes af de sociale myndigheder

Udfyldes af de sociale myndigheder Sendes til Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato Journalnummer KLE 27.24.03G01 Statusudtalelse Du/I bedes beskrive barnet/den unge så detaljeret som muligt ud fra dit/jeres kendskab og kontakt

Læs mere

Udfyldes af de sociale myndigheder

Udfyldes af de sociale myndigheder Sendes til Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato Journalnummer KLE 27.24.03G01 Statusudtalelse Du/I bedes beskrive barnet/den unge så detaljeret som muligt ud fra dit/jeres kendskab og kontakt

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Mar :43:36 - Helle Wittrup-Jensen 38 artikler. Generelle begreber personvelfærd. Dansk

Mar :43:36 - Helle Wittrup-Jensen 38 artikler. Generelle begreber personvelfærd. Dansk Mar 18 2011 12:43:36 - Helle Wittrup-Jensen 38 artikler. Generelle begreber personvelfærd velfærd, der angår en enkelt person Barnets/den unges velfærd beskrevet ud fra barnets/den unges udviklingsmæssige

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato KLE G01 Sagsidentifikation

Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato KLE G01 Sagsidentifikation Sendes til Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato KLE 27.24.03G01 Sagsidentifikation Statusudtalelse Du/I bedes beskrive barnet/den unge så detaljeret som muligt ud fra dit/jeres kendskab og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Psykiatridage 2013, 7/10, Herlev Hospital Sarah Daniel, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

EN FOLDER OM TRIVSELSPROJEKTET PÅ CAMPUS FREDERIKSSUND

EN FOLDER OM TRIVSELSPROJEKTET PÅ CAMPUS FREDERIKSSUND EN FOLDER OM TRIVSELSPROJEKTET PÅ CAMPUS FREDERIKSSUND ALKOHOL? SKILSMISSE? Seksualitetsforvirring? Vold? Præstationsangst? HASH? ENSOMHED? FREMTIDEN? Mobning? STUDIEPRES? DØDSFALD? Spiseforstyrrelser?

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

Sammenhængende overgang

Sammenhængende overgang Sammenhængende overgang - fra børnehave til skole GENTOFTE KOMMUNE Indhold 3 Forord 4 Trivsel og tryghed 5 Sociale kompetencer 6 Integritet og selvstændighed 7 Læring 8 Sundhed og motorik 9 Øvesiden -

Læs mere

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel?

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Edith Montgomery Gode børneliv for flygtninge i Danmark, den 18. maj 2017 Børn og unge med flygtningebaggrund Belastes af: Egne traumatiske oplevelser

Læs mere

Begrebshåndbog. Beskrivelse af faktorer i resultatdokumentation på området for udsatte børn og unge

Begrebshåndbog. Beskrivelse af faktorer i resultatdokumentation på området for udsatte børn og unge Begrebshåndbog af faktorer i resultatdokumentation på området for udsatte børn og unge FAMILIER, BØRN OG UNGE Socialforvaltningen Aarhus Kommune Forord Denne begrebshåndbog skal være et understøttende

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Artikler. Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv

Artikler. Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv Page 1 of 11 Artikler 38 artikler. Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv Emne: Generelle begreber personvelfærd Generel definition: velfærd, der angår en enkelt person Barnets/den

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING Når barnet ændrer adfærd Barnet med børnegigt 2 de basale behov Et barn med helt grundlæggende behov, ligesom andre børn. Ubetinget kærlighed og omsorg Blive set og anerkendt

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Den gode overgang. Fra Oasen til skolen

Den gode overgang. Fra Oasen til skolen Den gode overgang Fra Oasen til skolen Den gode overgang Fra Oasen til skolen Forord I Oasen ønsker vi med førskolearbejdet, at skabe den Den gode overgang mellem børnehavelivet og til mødet med skolelivet.

Læs mere

Arbejdet med førskole i Sneglehuset

Arbejdet med førskole i Sneglehuset Arbejdet med førskole i Sneglehuset Den Gode Overgang Vejle Kommune SNEGLEHUSET \\Vejle.dk\nvk\BU\ Dagtilbud\ Aldersint. Inst. Sneglehuset\Lene og Ebbas mappe\politikker\arbejdet med førskole i Sneglehuset.docx

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

BILAG 9c. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet

BILAG 9c. Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet BILAG 9c Vejledning i brug af DUBU 120 statusudtalelse til skoleområdet BILAG 9C VEJLEDNING I BRUG AF DUBU 120 STATUSUDTALELSE TIL SKOLEOMRÅDET I din kommune anvender sagsbehandlerne ICS Integrated Children

Læs mere

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab Livsduelige børn trives Hillerødsholmskolen Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik Faglighed og fællesskab Et godt sted at lære - et godt sted at være... Tryghed og trivsel Trivsel er i fokus på

Læs mere

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune

Handlevejledning. for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Handlevejledning for medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune Vedrører samarbejde med Frontteam og Socialrådgiverteam, I Familieafdelingen og Ungekontakten 2 Vejen Kommune Rådhuspassagen

Læs mere

Udfyldes af de sociale myndigheder

Udfyldes af de sociale myndigheder Sendes til Udfyldes af de sociale myndigheder Modtaget dato KLE 7.. G Sagside tifikatio Statusudtalelse Du/I bedes beskrive barnet/den unge så detaljeret som muligt ud fra dit/jeres kendskab og kontakt

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere